OiB verkort jaarverslag 2012

21
OiB is “blijvend actief” en voortdurend in beweging. Dat wil ook zeggen dat OiB graag meegaat met de tijd waarin het onnodig belasten van het milieu terecht een ‘hot item’ is. De slogan “Een beter milieu begint bij jezelf” past OiB als gegoten en dus leest u op dit moment het eerste digitale OiB-jaarverslag. Geen papieren versie meer om zo een (klein) steentje bij te dragen aan een betere leefomgeving voor iedereen. OiB was in 2012 wederom nadrukkelijk aanwezig in Oosterhout. Zowel op sport- en beweeggebied als met culturele activiteiten. Het meest in het oogspringende evenement in 2012 waren de Amerstreekspelen. Deze grootschalige sportdag werd door OiB samen met een aantal partners voor de Rabobank uitgevoerd op de velden van vv Oosterhout. Alle Oosterhoutse en Teteringse basisscholen waren aanwezig en met bijna 4.300 leerlingen was de dag even zo succesvol als de Oosterhoutse Rabospelen in 2009. Het totaal aantal deelnemers aan OiB-activiteiten of activiteiten waarin OiB een fundamentele rol heeft gespeeld is minstens zo indrukwekkend. Circa 14.000 deelnemers (kinderen, jongeren, volwassenen en/of senioren) waren actief op het gebied van sport en bewegen. De culturele activiteiten telden ongeveer 3.850 deelnames. Naast dit verkort jaarverslag is er ook een uitgebreid jaarverslag. Deze is op te vragen via [email protected] Stichting Oosterhout in Beweging (OiB): sportjaar 2012 samengevat VERKORT JAARVERSLAG 2012

description

OiB is “blijvend actief” en voortdurend in beweging. Dat wil ook zeggen dat OiB graag meegaat met de tijd waarin het onnodig belasten van het milieu terecht een ‘hot item’ is. De slogan “Een beter milieu begint bij jezelf” past OiB als gegoten en dus leest u op dit moment het eerste digitale OiB-jaarverslag. Geen papieren versie meer om zo een (klein) steentje bij te dragen aan een betere leefomgeving voor iedereen. OiB was in 2012 wederom nadrukkelijk aanwezig in Oosterhout. Zowel op sport- en beweeggebied als met culturele activiteiten. Het meest in het oogspringende evenement in 2012 waren de Amerstreekspelen. Deze grootschalige sportdag werd door OiB samen met een aantal partners voor de Rabobank uitgevoerd op de velden van vv Oosterhout. Alle Oosterhoutse en Teteringse basisscholen waren aanwezig en met bijna 4.300 leerlingen was de dag even zo succesvol als de Oosterhoutse Rabospelen in 2009. Het totaal aantal deelnemers aan OiB-activiteiten of activiteiten waarin OiB een fundamentele rol heeft gespeeld is minstens zo indrukwekkend. Circa 14.000 deelnemers (kinderen, jongeren, volwassenen en/of senioren) waren actief op het gebied van sport en bewegen. De culturele activiteiten telden ongeveer 3.850 deelnames.

Transcript of OiB verkort jaarverslag 2012

Page 1: OiB verkort jaarverslag 2012

OiB is “blijvend actief” en voortdurend in beweging. Dat wil ook zeggen dat OiB graag meegaat met de tijd waarin het onnodig belasten van het milieu terecht een ‘hot item’ is. De slogan “Een beter milieu begint bij jezelf” past OiB als gegoten en dus leest u op dit moment het eerste digitale OiB-jaarverslag. Geen papieren versie meer om zo een (klein) steentje bij te dragen aan een betere leefomgeving voor iedereen.

OiB was in 2012 wederom nadrukkelijk aanwezig in Oosterhout. Zowel op sport- en beweeggebied als met culturele activiteiten.

Het meest in het oogspringende evenement in 2012 waren de Amerstreekspelen. Deze grootschalige sportdag werd door OiB samen met een aantal partners voor de Rabobank uitgevoerd op de velden van vv Oosterhout. Alle Oosterhoutse en Teteringse basisscholen waren aanwezig en met bijna 4.300 leerlingen was de dag even zo succesvol als de Oosterhoutse Rabospelen in 2009.

Het totaal aantal deelnemers aan OiB-activiteiten of activiteiten waarin OiB een fundamentele rol heeft gespeeld is minstens zo indrukwekkend. Circa 14.000 deelnemers (kinderen, jongeren, volwassenen en/of senioren) waren actief op het gebied van sport en bewegen. De culturele activiteiten telden ongeveer 3.850 deelnames.

Naast dit verkort jaarverslag is er ook een uitgebreid jaarverslag. Deze is op te vragen via [email protected]

Stichting Oosterhout in Beweging (OiB): sportjaar 2012 samengevat

VERKORT JAARVERSLAG 2012

Page 2: OiB verkort jaarverslag 2012

Over Oosterhout in BewegingDe stichting OiB is opgericht om de sportinfrastructuur in de gemeente

Oosterhout te versterken. In dat kader verleent OiB een groot aantal diensten. Denk aan het coördineren, opzetten en uitvoeren van sportprojecten en sinds

2011 ook cultuurprojecten. Maar OiB geeft ook informatie en voorlichting over sport. Daarnaast proberen we een match te maken tussen sporter en

sportaanbieder. Verder bieden wij ondersteuning op maat voor sportverenigingen, andere sportaanbieders en sporters.

OiB wil zo gunstig mogelijke voorwaarden creëren voor sportbeoefening. Daarnaast willen we jeugd en jongeren in aanraking brengen met cultuur.

OiB telde in 2012 16 (parttime) medewerkers met elk een eigen taakgebied. De stichting is operationeel sinds 1 mei 2005.

www.oosterhoutinbeweging.nl

Inhoud

Projecten in opdracht van gemeente OosterhoutAlgemeen•Loketfunctie•Verenigingsondersteuning•NationaleSportweek•SeniorFit•Sportcoachaangepastsporten•Sport-enCultuurcoachesbasisonderwijs•Cultuurcoachesvoortgezetonderwijs•KennismakenmetSport•Bewegingsonderwijs•ABC-Sport

Projecten in opdracht van derden•Zomeractiviteiten•Verenigingenwijk-enbuurtgericht•StichtingKinderopvangOosterhout-sportclinics•Amerstreekspelen

Projecten in eigen beheer•KidzFun/BoardingSoccerTournament•OiBZakelijk•MaatschappelijkebetrokkenheidOiB

Colofon

www.oosterhoutinbeweging.nl

VOOR MEER INFORMATIE EN HET ACTUELE A

ANBOD

Verk

ort j

aarv

ersla

g 2

01

2

Oos

terh

out i

n Be

weg

ing

(OiB

)

2

Page 3: OiB verkort jaarverslag 2012

Loketfunctie

OiB heeft de afgelopen jaren gewerkt aan haar zichtbaarheid en duidelijke commu-nicatie naar buiten. In 2011 werd daartoe de website van OiB vernieuwd. Inschrijven voor OiB-activiteiten gaat via deze website, maar ook is de informatie makkelijker te vinden voor de bezoeker. Dit heeft geleid tot een flinke groei in het aantal bezoekers van deze website.

Over het jaar 2012 bezien heeft de website van OiB dus een nog prominentere rol ingenomen in de communicatie naar buiten en in het contact met de doel-roep. Een bezoekerstoename met 24,44% naar 15.008 bezoekers toont dit aan, maar ook het aantal paginaweergaves (met 57.373 pagina’s in 2012 een stijging van maar liefst 48,67% ten opzichte van 2011) maakt dit duidelijk.

De actievere inzet van de eigen OiB-Facebookpagina betaalt zich ook zeer zeker uit. In 2011 wisten slechts 29 bezoekers onze website te vinden via Facebook;in2012zijnditer301(eenstijgingvan937,93%).Daarbijis Facebookeenideaalmediumomsneldedoelgroeptebereiken.OiBmaakt hier steeds meer gebruik van.

Overige cijfersEr zijn in 2012 twee Online OiB Nieuwsbrieven verstuurd. 29 persberichten zijn door OiB verstuurd terwijl het aantal geplaatste berichten 78 bedroeg. Tot slot isOiBaanweziggeweesttijdenseenwijkdaginStrijenendeopeningvandeactiviteitencentra in Oosterhout.

OPDRACHTGEVER GEMEENTE OOSTERHOUTUITGEVOERD DOOR CARLA WAAS & ERSKINE SCHOENMAKERS

Verenigingsondersteuning

Reeds lange tijd is OiB een serieuze gesprekspartner als het gaat om het onder-steunen van verenigingen op allerlei gebieden. Ook de nauwe samenwerking met het VrijwilligersInformatie Punt (VIP) in Oosterhout kreeg een vervolg met als meest zichtbare activiteit de twee thema-avonden die hebben plaatsgevonden.

“Diversiteit;omgaanmetverschillen”wasdetitelvandeeerstethema-avonddiewerdbezochtdoor25personen.Detweedethema-avondwerdnaastViPeveneensvoorbereidinoverlegmetSamenvoorOosterhout.Ruim60personenvanuit 40 organisaties brachten een bezoek aan deze avond die in het teken stond van “Imago”.

Als gesprekspartner was OiB onder meer betrokken bij het bedenken, uitvoerenencoördinerenvanSchoolsportdorpDenHout(met100deelnemendekinderen).MaarookschoofOiBaanbijdeorganisatievandeSteptocht Den Hout – Rotterdam, ging OiB in gesprek met de verenigingsmanager van MHCdeWarandeaangaandehetopstellenvanvrijwilligersbeleidenwerdhetOosterhoutseSjoel-enRekencircuitontwikkeldinsamenwerkingmetdeOoster-houtseSjoelVerenigingwatvervolgenswerdaangebodenaanalleboven- bouwklassen van de Oosterhoutse basisscholen.

OPDRACHTGEVER GEMEENTE OOSTERHOUTUITGEVOERD DOOR PETER OVEREEM

PROJECTEN IN OPDRACHT VAN GEMEENTE OOSTERHOUT

Oosterhout in Bew

eging (OiB) Verkort jaarverslag 2

01

2

3

Page 4: OiB verkort jaarverslag 2012

PROJECTEN IN OPDRACHT VAN GEMEENTE OOSTERHOUT

Nationale Sportweek

Met onder andere BN’ers Marco Borsato, Ralf Mackenbach, Jochem van Gelder, Jamai Loman, Brainpower en Daphne Koster als ambassadeurs is de Nationale Sportweek niet meer weg te denken uit de landelijke sport- en beweegkalender. De negende editie van de Nationale Sportweek vond in 2012 plaats van 21 tot en met 28 april. Evenals in 2011 was er gekozen voor een centraal thema. In 2012 was dit “watersporten”.

DeprimaverstandhoudingtussenhetSportbedrijfOosterhoutenOiBheeftzekeralsbasisgediendvooreengoedeorganisatievandeNationaleSportweekin2012.PlaatsvanhandelingwasRecreatieoord“DeWarande”vanwegedediverse mogelijkheden op het terrein. Helaas werkte het weer niet goed mee, waardoor het bezoekersaantal achterbleef bij de verwachtingen.

DekrachtechtervandeNationaleSportweekinOosterhouteditie2012zathem in het feit dat de bijzondere activiteiten uit te proberen waren voor

deelnemers van alle leeftijden. Hoewel de primaire doelgroep bestond uit jeugd en hun ouders. Een andere kracht was de prima samenwerking met onder anderewvDeJongeRenner,Skisplash,TwinsSC,OZ&PCdeWarande,Kanoa,DuiteamLagostaendeOosterhoutsReddingsbrigade.Hierdoorkoneenleuk,afwisselend programma worden opgesteld bestaande uit:

• zwemmen in het kader van de Zwemvierdaagse• een clinic kanovaren• diverse te spelen watergames • een clinic waterpolo• een clinic plankspringen• een clinic mountainbiken• een clinic honk-/softbal• waterskiën en wakeboarden in het diepe bad• waterfun• een clinic snorkelen• een demo en clinic zwemmend redden

Het aantal deelnemers Zwemvierdaagse bedroeg 80. Tel daar de 172 deelnemers aan de overige activiteiten bij op en het totaal komt nog steeds uit op een respectabele 252. Zoals gezegd is dit helaas lager dan verwacht (en aangemeld) in verband met het slechte weer die week.

OPDRACHTGEVER GEMEENTE OOSTERHOUTUITGEVOERD DOOR JOOST VERSCHUREN

Verk

ort j

aarv

ersla

g 2

01

2

Oos

terh

out i

n Be

weg

ing

(OiB

)

4

Page 5: OiB verkort jaarverslag 2012

PROJECTEN IN OPDRACHT VAN GEMEENTE OOSTERHOUT

Senior Fit

AlgemeenWat betreft het doel en de methode om dat te bereiken hebben zich voor Senior Fit geen veranderingen voorgedaan. Het doel is nog steeds het stimuleren en activeren van senioren met en zonder beperking, gericht op bewegen. Het is ook nog steeds de bedoeling om deelnemers aan te laten sluiten bij structurele beweegactiviteiten en/of ze deel te laten nemen aan kennismakingsactiviteiten in hun eigen leefomgeving. De werkwijze is gelijk aan die van 2011 maar wel heeft er een uitbreiding plaatsgevonden op deze methode. Men wilde namelijk bereiken dat de deelnemers zelf een beeld kregen van de eigen leefstijl in relatie tot gezondheid en bewegen.

Integrale aanpakDegezondeleefstijlstaatcentraalindeintegraleaanpakbetreffendeSeniorFit.HetlokalegezondheidsbeleidendeWMOspelenhierineengroterol.Vanuitdeze integrale benadering trad OiB veelal in overleg met andere partijen zoals degemeenteOosterhout,GGDWestBrabant,SurplusenThebe.

InformerenOiB heeft tijdens een werkconferentie aangegeven dat OiB betrokken kan worden als het gaat om sport- en beweegactiviteiten in de nieuwe activiteiten-centra.VanuitdezeopmerkingheeftOiBeenaantalmalenoverleggehadmethet beheer van de activiteitencentra en de betrokken vrijwilligers. Tevens was er structureelcontactmetdesocialewijkteamsinOosterheideenStrijenomsporten bewegen als middel helder neer te zetten en de kwaliteit te bewaken. Om de doelgroep direct te informeren was OiB ook aanwezig bij de openingen van de activiteitencentraDommelbergen,SlotjesendeBunthoef.

Vanaffebruari2012isermethetoogopdedoelgroepseniorenmeteen(chro-nische) beperking eveneens gefocust op de samenwerking met Zorggroep Regio

Oosterhout&Omstreken(Zorroo).Hetorganiserenvantussenstapgroepenophet gebied van wandelen, gymnastiek en zwemmen was een speerpunt. Wandelengaatgestartwordenin2013maargymnastiektrok12deelnemersenzwemmen 4. De groepen worden financieel ondersteund door een partner van Zorroo;Sanovi.

Injuni2012heeftOiBhetprojectplan“SameninBeweging”(voorpatiënten metdiabetesMellitustype2)ingediendbijderegeling“Sportimpuls”.Eentoekenning werd gegeven in september 2012 waarna in de periode oktober tot en met november 2012 het projectplan samen met Zorroo is omgezet naar een werkplan. Doorverwijzing naar het reguliere sportaanbod en een beweegpro-gramma staan ook hier centraal. De looptijd van het project is van oktober 2012 tot en met september 2014.

Concrete activiteitenWatbetreftactiviteitenisereenonderscheidtemakeninactiviteitenvoordedoelgroep en activiteiten gericht op het creëren van de juiste voorwaarden. Een voorbeeld van deze laatste activiteiten is een kaderscholing ten behoeve van deskundigheidsbevordering. Zo heeft OiB op verzoek van een fysiotherapeut vanVolckaertSBOmeegewerktaandeorganisatievaneenonderzoekbetref-fende valpreventie. De bedoeling is vervolgens dat OiB betrokken wordt bij de uitvoering van een cursus hieromtrent.

2012zouookhetlaatstejaarzijndatScomotion(eenscootmobielclubopgerichtdoor OiB bedoeld voor senioren met een beperking) georganiseerd wordt door OiB.20deelnemersen6vrijwilligerszettenzelfhuntochtenuit.Vanaf2013moeten de routes starten vanuit de activiteitencentra en zal de coördinatie van het geheel overgedragen worden aan vrijwilligers.

VerderwaserweerOosterhoutWandeltmet150deelnemersenzesorgani- serende vrijwilligers en de afsluiting van het seizoen in juni 2012 (120 deel-

Oosterhout in Bew

eging (OiB) Verkort jaarverslag 2

01

2

5

Page 6: OiB verkort jaarverslag 2012

PROJECTEN IN OPDRACHT VAN GEMEENTE OOSTERHOUT

nemers)insamenwerkingmetondermeerLeCochonnet(jeudeboules)pluseen aikidodemonstratie (Aikidoschool Oosterhout). Het aantal deelnemers aan structurele beweegactiviteiten ligt in 2012 op circa 225.

Er was in 2012 veel onduidelijkheid wat betreft beschikbare accommodaties. OokSeniorFit+heeftdaarergveellastvangehad.80%vandebeschikbarewerkuren werd in 2012 opgenomen voor het oplossen van het accommodatie-probleem. Dit heeft ook binnen de groepen voor veel onrust gezorgd met daarbij een duidelijke effect op de sfeer in de groepen.

Tot slot zijn er 15 persoonlijke hulpvragen behandeld. Drie daarvan hebben plaatsgevonden in de vorm van een persoonlijk intakegesprek, twee telefonisch en 10 personen konden met een advies en toelichting zelfstandig hun mogelijkheden verder gaan zoeken.

OPDRACHTGEVER GEMEENTE OOSTERHOUTUITGEVOERD DOOR RIAN TICHELAAR

Sportcoach aangepast sporten

De kracht van de Sportcoach aangepast sporten zit hem in de samenwerking met diverse partners. Met het indienen van het project “Samen in Beweging” bij de Sportimpuls en vervolgens de toekenning hiervan is de samenwerking tussen OiB en Zorroo (Zorggroep Regio Oosterhout & Omstreken) voor 2 jaar gerealiseerd. Dit vertaalt zich in een groter bereik en meer succesvol behandelde persoonlijke hulpvragen van mensen met een beperking die willen sporten/bewegen met als uitgangspunt: “Gewoon als het kan en speciaal waar het nodig is”.

DeSportcoachaangepastsporteniservoorkinderen,jongerenenvolwassenenmeteenbeperkingdiethuisofzelfstandigwonen.DezeSportcoachiserdaar-naast ook voor mensen met een chronische ziekte, een psychische aandoening, een vorm van autisme, beperkingen bij horen of zien of een beperking door ouderdom.DeSportcoachbrengtvraagenbeweegaanbodbijelkaar.

Gericht op individuOver het jaar 2012 gezien werden 10 hulpvragen van particulieren behandeld. Maarliefst35personenkwamenviaZorroobijOiBterechtvooreenintake-gesprek of voor het verkrijgen van gerichte informatie. In totaal nog 9 personen werdennaarOiBdoorverwezendoorPrisma,MEEBrabant-Noord,Revalidatie-centrumBreda,MythylschoolBredaenLiduina.

Het ging hierbij om zeer uiteenlopende hulpvragen waardoor het van groot belang was (en is) om de regionale mogelijkheden tot aangepast sporten in kaart te hebben en te benutten.

Gericht op lokaal sportaanbodHet Oosterhouts sportaanbod is voornamelijk gericht op verstandelijk gehandi-capten waarbij er vanuit het verenigingsleven weinig animo is om nieuw aanbod tecreëren.Welishetechtermogelijkommetkleineaanpassingeneensportopen te stellen voor mensen met een lichamelijke beperking.

AlspilotisdoordeSportcoachaangepastsporteneenOGO-groep(Oefen-Groep Oosterhout) zwemmen gestart voor mensen met Diabetes. Deze proef is gekoppeldaanZorrooenwordtinoverlegmetSportbedrijfOosterhoutaange-boden in combinatie met aquarobics.

AnderelokaleinitiatievendiedoordeSportcoachaangepastsportenonder-steundwordenzijnhetopstartenvaneenVG-sportgroepopzaterdaginsamen-werking met Rob Backx (als vervolg op ClubExtra) en het uitvoeren van onder-

Verk

ort j

aarv

ersla

g 2

01

2

Oos

terh

out i

n Be

weg

ing

(OiB

)

6

Page 7: OiB verkort jaarverslag 2012

PROJECTEN IN OPDRACHT VAN GEMEENTE OOSTERHOUT

zoek met betrekking tot de toegankelijkheid van Circomotion.

Gericht op organisaties/instantiesZoalseerdergezegdligtdekrachtvandeSportcoachaangepastsportenindesamenwerking. Dat uit zich in een hele lijst aan partners zoals onder andere GehandicaptensportNederland,SportserviceNoord-Brabant,BZWAmarant,Prisma,SurplusWelzijn,CIOSGoes,SportloketWest-Brabant,StichtingLittleDreams,MEEBrabantNoord,AfdelingWest-BrabantBOSK,ParagamesBreda,StichtingBASBreda,GehandicaptenplatformOosterhout,SOVAK,Zorroo,Long-fondsenROSZee-Bra.

Deze samenwerkingsverbanden hebben onder meer geleid tot:• 48 lessen voortvloeiend uit het dementie informatiepunt met als

belangrijkste beweegvormen Bewegen aan tafel, croquet en koersbal.• 35 hulpvragen van mensen die via één van 6 huisartspraktijken zijn

doorgestuurd naar OiB• deelname aan een onderzoek op het gebied van mobiliteit en

gehandicaptensport in Breda en Oosterhout• uitvoeringvaneenpilotvanPrismainhetkadervaneen“gezondeleefstijl”

met 16 deelnemers op 3 locaties• betrokkenheidbijdag“Levenmeteenhandicap”ophetEffentinmei2012

OPDRACHTGEVER GEMEENTE OOSTERHOUTUITGEVOERD DOOR RIAN TICHELAAR

Sport- en Cultuurcoaches basisonderwijs

In het kader van het Convenant Impuls Brede Scholen, Sport en Cultuur zijn door de

ministeries van OC&W en VWS middelen beschikbaar gesteld aan gemeenten om in 2012 2.250 FTE’s te realiseren ten behoeve van Combinatiefuncties (CF). Dat heeft ertoe geleid dat er bij OiB een groei in het aantal CF FTE’s heeft plaats-gevonden van 4,9 in 2011 naar 7,7 in 2012 (sport én cultuur). Vanaf het jaar 2012 wordt in Oosterhout in plaats van Combinatiefunctionarissen de namen Sportcoaches en Cultuurcoaches gebruikt.

AlgemeenDeuitbreidingvanhetaantalFTE’szorgdeeruiteraardookvoordatereengroter verzorgingsgebied bestreken kon worden. Alle 17 samenwerkende scholen hebben een overeenkomst getekend met betrekking tot binnen- en naschoolse samenwerking. Ook de basisscholen in Noord zijn hier sinds school-jaar 2012-2013 aan toegevoegd.

DoorditgroterewerkgebiedzijndoordeSportcoachesookmeerkinderendoor-verwezennaarClubExtraofSportextraopzaterdag.

Oosterhout in Bew

eging (OiB) Verkort jaarverslag 2

01

2

7

Page 8: OiB verkort jaarverslag 2012

PROJECTEN IN OPDRACHT VAN GEMEENTE OOSTERHOUT

Verderesamenwerkingwasermetonderanderedriemiddelbarescholen(cul-tuur),StichtingKinderopvangOosterhout(evenementenennaschoolsprogram-ma),Surplus(“Meedoen,Leren,Winnen”enevenementen),programmaJONG(evenementen),SportbedrijfOosterhout(accommodaties,toernooienenevene-menten), 26 sportverenigingen en een aantal culturele partners zoals Theek 5, H19,StichtingBOCKenjeugdkoorSintJan.

Sport- en cultuuractiviteiten naschools en binnenschoolsHet totaal aantal deelnemers aan de naschoolse sport- en cultuuractiviteiten ligt op 2.589 kinderen. Zij hebben kunnen kiezen uit 727 verschillende activiteiten (sport en cultuur bij elkaar opgeteld). Tijdens schooltijd waren nog eens 3.017 kinderenactieftijdensdegymlessenwaarbijdeSportcoachesondersteuninggaven aan de les of andere activiteiten. Ook de deelnemers aan de boven-schoolse activiteit schoolschaatsen zijn in dit aantal opgenomen.

Daarnaast heeft OiB ook en aantal toernooien/evenementen georganiseerd.

Voorbeeldenvanactiviteitenzijn:

• Spooktocht• Cruyff Court-voetbaltoernooi• Vossenjacht• KidzFunoutdoor(OlympischeSpelen)• BoardingSoccerTournament• FFFDenHout(cultuur)• PimpmyTuinkabouter(cultuur)

Daaraan deden in totaal 1.310 kinderen mee. Tel daar de deelnemers aan reguliere naschoolse activiteiten bij op en het totaal van 3.899 kinderen aan naschoolse activiteiten is bekend. Ten opzichte van 2011 is het totaal aantal deelnemers wat betreft alle activiteiten gestegen van 5.804 naar 6.916 kin-deren. Een stijging van 19,2%

Bij veel activiteiten was de betrokkenheid van de ouders groot. Dit varieerde van het bezoeken van naschoolse lessen, groepsbegeleider zijn bij een toernooi of evenement, meehelpen bij activiteiten om te schminken of het verzorgen van materiaal.ZowarenbijdeSpooktochtcirca50oudersopdebeenterwijlbijnaschoolse activiteiten steeds 10 tot 50 ouders per keer aanwezig waren.

Ouders reageren ook veel op de OiBFacebookpagina en per email om hun grote tevredenheid kenbaar te maken.

SamenwerkingDesamenwerkingmetdescholenisreedseerdertersprakegekomen.Maaromtot kwalitatief goede activiteiten te komen, maakte OiB geregeld gebruik van de know-how van sportverenigingen uit Oosterhout. In totaal werd samenwerking gezocht en gevonden met 26 verenigingen en/of sportscholen.

Verk

ort j

aarv

ersla

g 2

01

2

Oos

terh

out i

n Be

weg

ing

(OiB

)

8

Page 9: OiB verkort jaarverslag 2012

PROJECTEN IN OPDRACHT VAN GEMEENTE OOSTERHOUT

Watbetreftdecultureleactiviteitenkanvermeldwordendaterissamengewerktmet 16 instanties/organisaties.

OPDRACHTGEVER GEMEENTE OOSTERHOUTUITGEVOERD DOOR NIENKE HEERIUS, WIM VAN TIEL, FRANK MATHON, PIM VAN DEN HOVEN, JOOST

VERSCHUREN, KOEN BAKKER, NICOLE HUIZINGA, ROBBY HENDRIKS & NINKE VAN HERPT

Cultuurcoaches voortgezet onderwijs

In het voorgaande hoofdstuk werd al aangegeven dat Cultuurcoaches van OiB werkzaam waren op een aantal middelbare scholen. Het doel hiervan is om zoveel mogelijk Oosterhoutse jongeren laagdrempelig met cultuur en maatschappelijke ontwikkelingen in aanraking te brengen. De Cultuurcoach zet een breed program-ma neer, waarin de nadruk op cultuur ligt, maar sport en maatschappij ook op de agenda staan.

Samenwerking/partnersDe Cultuurcoaches vertolken een makelaarsrol waarin zij de schakel zijn tussen jongeren, onderwijs, cultuuraanbieders en kunstenaars. De coaches organiseren geen losstaande activiteiten, maar haken zoveel mogelijk aan bij bestaande activiteiten en evenementen.

Veelvuldigheeftoverlegplaatsgevondenmetallebetrokkenpartijen.Naastde samenwerkende middelbare scholen gaat het dan ook om bijvoorbeeld de gemeente Oosterhout (met onder meer programma JONG), Gaav Design, buurt-projectSlotjesMidden,Outflow,H19,RadiusCollege,SurplusWelzijn,CLIP,StichtingErfgoedDenHout,HeemkundekringOosterhoutentheaterdeBussel.

ActiviteitenAl deze overlegstructuren en samenwerkingsverbanden hebben geleid tot 11 culturele/maatschappelijke activiteiten waaraan jongeren via de Cultuurcoaches hun bijdrage hebben geleverd. Het gaat hierbij om:

Week van AmateursHierin waren twee activiteiten opgenomen:

Multimedia-impuls project met H19:Kennismakingsactiviteitmetdemogelijkhedenopmediagebied(onderanderefotoshop/-bewerking, fotografie en video). Doel was jongeren zich bewuster te laten zijn over hoe ze zichzelf kunnen presenteren.

Talentband:InOutflowhebbenop8juni201218sing-a-songwritershuneigennummerencovers gespeeld voor 50 tot 60 bezoekers. Dit heeft geresulteerd in de Talent-band die later is begeleid door professionele muzikanten uit Oosterhout. Na

Oosterhout in Bew

eging (OiB) Verkort jaarverslag 2

01

2

9

Page 10: OiB verkort jaarverslag 2012

PROJECTEN IN OPDRACHT VAN GEMEENTE OOSTERHOUT

driesuccesvolleoptredensheeftStichtingParkfeestaangebodendejongereneenpodiumtebiedenophetParkfeestin2013.Intotaalhebben14jongerenmeegedaan in de leeftijd van 11 tot en met 23 jaar.

Hommage aan de BenedictijnenScholaCantorumOosterhoutbestond70jaarenbrachtinhetkadervanditjubi-leum een hommage aan de Benedictijnen. OiB was betrokken bij activiteiten met alsonderwerpenMuziek,Kunst,Gregogaga(ookmuziek),eenexpositie,eenboek,eenconcerteneenworkshopMonnikenwerk:vanGanzenveertotMuis.Alle deelnemers-aantallen bij elkaar overgeteld overstijgt dit ruim de 1.000.

Opknappen tunnel wijk Slotjes MiddenOnderdeel van deze activiteit, die als doel heeft om jong en oud met elkaar in contact te brengen, was een fotoshoot waaraan 15 jongeren hebben meegewerkt. Zij zijn met iemand op de foto gegaan die minimaal 25 jaar in leeftijd met hen verschilt. Deze foto’s vormden het uitgangspunt voor vier jongeren om de ontwerpen te maken voor het pimpen van de tunnel aan de Hertogenlaan.

Kunst aan de muur bij wethouder Carla BodeHet onderliggende doel was om jongeren en de wethouder met elkaar in gesprektelatengaan.Maarookomdejongerenvanverschillendeopleidings-niveaus met elkaar te laten praten. Door elkaars portretten te tekenen kwamen degesprekkenvanzelfopgang.LaterishierinOutfloweenvervolgaange-geven.

Meer jongens van toenNaast een opdracht voor het vak tekenen voor 80 leerlingen, zijn er ook typ-ische Oosterhoutse liedjes uit de jaren ’30 en ’40 ingezongen in een professio-nele studio. Deze liederen zijn de inspiratiebron voor jongen muzikanten om hier hun eigen versie op te maken. Oosterhout brengt veel culturele talenten voort, alleen weten veel jongeren dat niet!

Nationale gedichtendagHetthemain2012was“Water”.Erwarenworkshopsdichtenvoorjongeren(90deelnemers),eententoonstellingindeMariakerkdiebijdeopeningwerdondersteund door de muzikale begeleiding van 15 jongeren.

Open MonumentendagEenonderdeelvanalleactiviteitenwasdat400leerlingenvanhetMgr. FrenckenCollegemethungedichtenhunbijdragegeleverdhebbenaandeOpenMonumentendag.Eéngedichtwerdgeschiktbevondenomookdaad-werkelijkuitgevoerdteworden.HetgedichtisookterugtevindenindeflyervandeOpenMonumentendag. Festival KOM (Kunst op de Markt)DoortoedoenvandeCultuurcoachesvanOiBisFestivalKOMweernieuwleveningeblazen. De inzet van 10 eindexamenleerlingen muziek aan een percussie workshop met potten en pannen vormde de start. Op het Hemaplein namen een dag later 80 leerlingen van het Hanze College deel aan een dans- en

Verk

ort j

aarv

ersla

g 2

01

2

Oos

terh

out i

n Be

weg

ing

(OiB

)

10

Page 11: OiB verkort jaarverslag 2012

PROJECTEN IN OPDRACHT VAN GEMEENTE OOSTERHOUT

percussieworkshop.Eendaglaterpresenteerden1105VWOleerlingenzichinde middag na in de ochtend workshops gevolgd te hebben op het gebied van architectuur, interieur decoratie, beeldende kunst, mode, dans en percussie. Freemde Fogel Festival (FFF)Dit meerdaagse festival in Den Hout had elke dag een activiteit op het pro-gramma staan waarin OiB een grotere danwel kleinere rol had gespeeld. 1100 leerlingenhebbeninvoorbereidingbijvoorbeeldwerkgemaaktdatophetFFFtentoongesteld werd. Er was een theatertocht, dans en een expositie. Ook werd er een film gedraaid voor jongeren en was er voor de kleintjes de voorstelling GeluksvogelvanIreneLaros.

Bijeenkomst MoodroomIn het voorjaar heeft OiB Cultuur cultuurdocenten van de diverse middelbare scholen in Oosterhout uitgenodigd voor een kennismaking. Niet alleen met OiB, maar vooral ook met elkaar. Dit heeft in het najaar een vervolg gekregen en er ontstonden mooie discussies waarbij ook een uitwisseling plaats vond van les-materiaal, aanvullingen en ideeën.

VuurwerkcampagneIn opdracht van de gemeente Oosterhout is verder gegaan met het betrekken van jongeren bij de vuurwerkproblematiek. In 2011 was hier reeds een start meegemaakt.LeerlingenvanalleOosterhoutsemiddelbarescholenzijnbe-trokken geraakt waarbij jongeren geattendeerd zouden moeten worden op vernielingen en rotzooi. Na de inzet van een grafisch ontwerper hebben jongeren zelf posters ontworpen voor de campagne. De beste posters hebben in muppies verspreid over de stad gehangen.

OPDRACHTGEVER GEMEENTE OOSTERHOUTUITGEVOERD DOOR MIRANDA VAN BRAGT & ANNEMIEK TEKSTRA

Kennismaken met Sport

OiB bood jarenlang een gevarieerd sportaanbod aan met het project Kennismaken met Sport. Vanaf het schooljaar 2011-2012 is in het kader van dit project een intensieve samenwerking gezocht met de Combinatiefunctionarissen cq. Sport-coaches. Deze samenwerking was een eerste stap naar het volledig integreren van het project in het naschoolse sportaanbod van de Sportcoaches. Met ingang van het schooljaar 2012-2013 staat Kennismaken met Sport derhalve ook niet meer op het programma. WatbetreftKennismakenmetSporthebbendecijfersinditjaarverslagdus alleen betrekking op de periode januari tot en met de zomervakantie van 2012. Het ging daarbij om de volgende sporten waarbij achter de sporten het aantal deelnemers staat.

• Tennis 39• Zwemmend redden 7 • Streetdance/Zumba 10• Kidzbudo 1• Karate 2• Kickboksen 4• Musical&Dance 12• Golf 6 • Honkbal 3 • Korfbal 2

Het totaal aantal deelnemers blijft daarbij steken op 86 (uniek aantal deelnemers 81) waarbij tennis alleen al zowat de helft voor haar rekening neemt. Dit bevestigt dekeuzeomKennismakenmetSportalsapartprojectnietlangertehandhaven.DeoverlaptussenditprojectendenaschoolsesportactiviteitenvandeSport-coaches in heel Oosterhout laat duidelijk een teruglopend aantal deelnemers zien.

Oosterhout in Bew

eging (OiB) Verkort jaarverslag 2

01

2

11

Page 12: OiB verkort jaarverslag 2012

PROJECTEN IN OPDRACHT VAN GEMEENTE OOSTERHOUT

OPDRACHTGEVER GEMEENTE OOSTERHOUTUITGEVOERD DOOR JOOST VERSCHUREN

Bewegingsonderwijs

Basisscholen De Achthoek in Den Hout en de Biëncorf, Paulo Freire en de Toren-schouw in Oosterhout zijn in 2012 begeleid door de Bewegingsconsulent van OiB. Deze Bewegingsconsulent heeft zijn kennis en ervaring op het gebied van licha-melijke opvoeding aangewend om de leerkrachten van deze basisscholen te helpen met het geven van kwalitatief goede ‘gymlessen’.

Het gaat daarbij niet alleen om de technische instructie van het bewegen, maar ookomhetjuistegebruikvandematerialen.Maarvooralookomhetinlatenzien dat leerlingen zeer zelfstandig in het bewegingsonderwijs kunnen oefenen

en spelen zolang de voorwaarden daarvoor maar juist zijn.

Door het invoeren van de methode ‘Bewegingsonderwijs in het speellokaal’ zijn in 2012 voor het eerst ook de leerkrachten van kleutergroepen ondersteund. De bewegingsconsulent heeft hiervoor een lesmap uitgewerkt die als leidraad dient voor de leerkrachten om de kwaliteit van hun bewegingslessen te verhogen.

Ook zoekt de Bewegingsconsulent naar een goede samenwerking tussen de leerkrachten waardoor de sportlocatie effectief gebruikt wordt. Daarvoor is soms ook afstemming nodig met een andere school wanneer gebruik gemaakt wordt van dezelfde accommodatie.

BewegingsprogrammaVanuitonderzoekdoorOiBiseendocumentopgesteldmetdetitel“Beweg-ingsonderwijs OiB”. Dit document heeft de ambitie van OiB rond bewegings-onderwijs in Oosterhout duidelijk omschreven en geeft een beeld van de meest wenselijke opzet. Deze opzet is vervolgens vergeleken met de landelijke eisen en andere succesvolle bewegingsprogramma’s. Ook zijn hierin de te nemen stappen uitgewerkt. Het regeerakkoord Rutte II onderschrijft de ambitie van OiB en het belang van goed bewegingsonderwijs in het primair onderwijs.

OPDRACHTGEVER GEMEENTE OOSTERHOUTUITGEVOERD DOOR WIM VAN TIEL

Verk

ort j

aarv

ersla

g 2

01

2

Oos

terh

out i

n Be

weg

ing

(OiB

)

12

Page 13: OiB verkort jaarverslag 2012

PROJECTEN IN OPDRACHT VAN GEMEENTE OOSTERHOUT

ABC-Sport

Voor het ´traditionele´ ABC-Sport geldt hetzelfde als voor Kennismaken met Sport. Met de wijkgerichte benadering van de Sportcoaches en ook de stijging van het aantal naschoolse sportactiviteiten omdat de Sportcoaches Oosterhout breed actief zijn geworden, liep het deelnemersaantal steeds verder af. ABC-Sport als apart project op de kalender laten staan, zou geen verstandige keuze zijn geweest. Met ingang van het schooljaar 2012-2013 staat dus ook ABC-Sport niet meer in het totaal programma van OiB.

ABC-Sportlooptparallelaanhetschooljaar.Vanafjanuari2012totenmetdezomervakantiezijnnogdustweeperiodenABC-Sportuitgevoerd.Overdeeerste twee periode (najaar en winter 2011) was nog een erg beperkte inschrijving waarneembaar. Een extra promotieronde in december 2011 zorgde voor een verdubbeling in het aantal deelnemers voor periode 3 en 4 in 2012.

Het ging daarbij om de volgende sporten waarbij achter de sporten het aantal

deelnemers staat. Elke sport werd twee maal achter elkaar aangeboden met uitzondering van peanutbal. Periode 3• BewegenopMuziek 33• Mini-tennis 44• Hockey 32

Periode 4• Gymnastiek 41• Judo 41• Peanutbal 10

HettotaalaantaldeelnemersoverABC-Sportinhetjaar2012 komt daarmee op 201 kinderen.

OPDRACHTGEVER GEMEENTE OOSTERHOUTUITGEVOERD DOOR ROBBY HENDRIKS

Oosterhout in Bew

eging (OiB) Verkort jaarverslag 2

01

2

13

Page 14: OiB verkort jaarverslag 2012

PROJECTEN IN OPDRACHT VAN DERDEN

Zomeractiviteiten

Net als de jaren ervoor is ook voor de zomer van 2012 besloten om twee maal in de zomervakantie de Zomeractiviteiten plaats te laten vinden. Tegen de Markt als centrale achtergrond konden kinderen zich vermaken met allerlei leuke attracties. Opvallend tijdens de editie van 2012 was dat de 1e editie op vrijdag 6 juli circa 100 deelnemers minder kende dan de 2e op vrijdag 10 augustus.

Een aantal activiteiten zijn haast onlosmakelijk met de Zomeractiviteiten verbon-den en hebben dan ook op beide dagen plaats gevonden. Het gaat daarbij om steppen/skaten en schminken en het aanbrengen van henna tatoeages. Andere activiteiten waren nieuw en hebben eenmaal of beide keren plaatsgevonden.

Een overzicht:

Vrijdag 6 juli 2012• Steppen/skaten• PannavoetbalinhetopblaasbaarpannaveldvanOiB/SurplusWelzijn• Schminken/hennatatoeagesaanbrengen• Duiken in een mobiele duiktank (in samenwerking met

Duikschool One2Dive)• Samenmetdebrandweerwaterspuiten• Er was een politie informatiestand aanwezig

Vrijdag 10 augustus 2012• Steppen/skaten• Fietsendooreenfiets-/verkeersplein(gehuurdbijMoonenAttractieverhuur)• BasketballenmetHenkPieterse• Schminken/hennatatoeagesaanbrengen• Duiken in een mobiele duiktank (in samenwerking met

Duikschool One2Dive)

• Samenmetdebrandweerwaterspuiten• Er was een politie informatiestand aanwezig

Waarhetjaarervoorovertweedagengenomenmaarliefst800kinderendeelnamen,zijndaterin2012helaasslechts350.Vooralhetbezoekersaantalop 6 juli valt daarin negatief op. In een evaluatie met de gemeente Oosterhout (programma JONG) is dan ook besloten om in 2013 slechts nog éénmaal de Zomeractiviteiten plaats te laten vinden in de zomervakantie. Deze zullen op het einde van de vakantie gepland worden.

OPDRACHTGEVER SURPLUS WELZIJNUITGEVOERD DOOR KOEN BAKKER

Verk

ort j

aarv

ersla

g 2

01

2

Oos

terh

out i

n Be

weg

ing

(OiB

)

14

Page 15: OiB verkort jaarverslag 2012

PROJECTEN IN OPDRACHT VAN DERDEN

Verenigingen wijk- en buurtgericht

Aan de bovenstaande titel moet in principe ook nog vraaggericht worden toe-gevoegd. OiB ziet een belangrijke taak voor zichzelf weggelegd om gedreven verenigingen/stichtingen/buurtorganisaties te ondersteunen bij hun activiteiten. Wat de werkzaamheden van OiB in deze zijn, hangt geheel af van de vraag die OiB gesteld wordt. Hiermee wil OiB een bijdrage leveren om de doelstellingen van het projectplan “Wijken gaan Buurten” te halen.

VanuitdezefunctieheeftOiBeenrol(aldannietgeringofjuisteenuitge-breidere)gespeeldintalvanactiviteitenvoortalvanorganisaties.Sommigeactiviteiten of partners vinden hun oorspronkelijke weg naar OiB via dit traject, maar stromen door naar een andere onderdeel van OiB. Een voorbeeld hiervan is dat van de Oosterhoutse Golf Club (OGC). OGC heeft bij de Nederlandse GolfFederatieaangegeven‘CommittedtoChildren’tezijn.ViagolfproWimvanKaathovenismetOiBinhetvervolgeenaanbodsamengesteldvoordenaschoolse sportactiviteiten wat op haar beurt weer onderdeel uitmaakt van de

hetaanbodvandeSportcoaches.Opdezemanierkomenkinderenopjongeleeftijd reeds in aanraking met golf wat op den duur wellicht tot nieuwe leden kan leiden.

Enkele voorbeelden van activiteiten/organisaties waarvoor OiB werkzaam is geweest zijn:

80 van OosterhoutIn 2012 had de 3e editie van de ’80 van Oosterhout’ plaats moeten vinden. Ondanks dat er (mede door OiB) reeds de nodige voorbereidingswerkzaam-heden hadden plaatsgevonden, is het evenement afgeblazen wegens een tekort aanvrijwilligers.OfOosterhouthaarKennedymarstochkanbehouden,wordtonderzocht.

OHC ‘01De handbalvereniging heeft te kampen met een tekort aan technisch kader (trainers). Daarover is overleg geweest met OiB. Ook gaat OHC ’01 actief deelnemen aan de naschoolse sportactiviteiten met als doel meer jeugdleden te kunnen werven.

Cursus “Meedoen Leren Winnen”DoordeCruyffFoundationisin2012eenSportcoachopgeleidtot“MeedoenLerenWinnen”-coachdievervolgenssamenmetSurplusWelzijnen Teamplay@NAC gedurende een pilot 12 jongeren heeft ondersteund bij het organiseren van hun eigen sportevenement. Deze pilot is erg positief verlopen dus een 2e groep jongeren is later hetzelfde traject gestart. Helaas verliep dit mindergoedwaardoorOiBenSurplusWelzijnzelfteveelhebbenmoetendoenom een zaalvoetbaltoernooi realiteit te laten worden. Desondanks zal in 2013 een nieuwe groep starten waarbij de leerpunten uit 2012 worden meegenomen.

Oosterhout in Bew

eging (OiB) Verkort jaarverslag 2

01

2

15

Page 16: OiB verkort jaarverslag 2012

PROJECTEN IN OPDRACHT VAN DERDEN

Fiets PromotiedagOiB was betrokken bij de inrichting van het activiteitenplein op de parkeerplaats bijwvDeJongeRenner.NaastfietsenzaakRobvanOosterhoutwarenookK-FitnessendeKNWUaanwezigomdeverschillendedimensiesvandefietssporttelatenzien.Met800deelnemenderecreatieveentoerfietserswasdedageengroot succes. In 2013 moet een groter vervolg hieraan gegeven worden met de FamilieFietsDag.

OPDRACHTGEVER SURPLUS WELZIJNUITGEVOERD DOOR KOEN BAKKER

Stichting Kinderopvang Oosterhout-sportclinics

In 2011 heeft OiB in vergelijking tot een jaar eerder al veel minder sportclinics

uitgevoerd voor Stichting Kinderopvang Oosterhout (SKO). In 2012 zijn dit er door verdergaande bezuinigingen bij SKO nog minder geworden. Echter bieden de naschoolse sportactiviteiten van de Sportcoaches hier de oplossing.

In de periode januari tot en met juni 2012 hebben 10 lessen buiten plaatsgevon-den. Dit komt neer op 47 kinderen per blok. Zij hebben twee keer dans gehad, twee keer apenkooien, drie keer voetbal, twee keer slagbal en één keer atletiek.

NaoverlegmetSKOiservoorgekozendatdevestigingenvoorlopiggaanaansluitenbijdenaschoolsesport-encultuuractiviteiten.SKOzorgtdaarbijvoorinzet van haar personeel en het transport van de kinderen naar de betreffende locatie.

EchterzijndezeactiviteitenwatbetreftlocatienietgeheeldekkendvoorSKO.Wellichtdatdaaromvoordespecifiekelocatieswaargeenactiviteitenindebuurt plaatsvinden aparte lessen zullen worden ingepland.

OPDRACHTGEVER STICHTING KINDEROPVANG OOSTERHOUT (SKO)UITGEVOERD DOOR KOEN BAKKER

Amerstreekspelen

In het voorwoord van dit jaarverslag hebben de Amerstreekspelen reeds de revue gepasseerd. En terecht want ondanks dat het hier een losstaand evenement betreft, is het wel een bijzondere activiteit geweest. Alleen het aantal bussen al (27 stuks) geeft aan dat het qua getallen een grootschalig evenement is geweest. De Amer-streekspelen vonden plaats op dinsdag 4 september 2012 op de sportvelden aan de Vijfeikenweg in Oosterhout.

Verk

ort j

aarv

ersla

g 2

01

2

Oos

terh

out i

n Be

weg

ing

(OiB

)

16

Page 17: OiB verkort jaarverslag 2012

PROJECTEN IN OPDRACHT VAN DERDEN

UiteindelijkhebbenalleinspanningenvanOiBgeresulteerdineenprimaverlo-pen sportdag die door alle partijen als geslaagd gezien wordt. Overleg met de opdrachtgever (in deze Rabobank Amerstreek) moet leiden tot duidelijkheid over de toekomstige wensen op het gebied van duurzaamheid van deze activiteit.

De cijfers zijn hoe dan ook indrukwekkend:• Aantal deelnemende scholen: 25• Aantal deelnemende kinderen: 4.293• Aantal kinderen vervoerd per bus: 2.905 (excl. begeleiders)• Aantal ingezette bussen: 27• Effectieve tijd bewogen per kind: 105

Samenwerkingpartners:UiteraardkanOiBeendergelijkomvangrijkesportdagnietalleenuitvoeren.Erisdaartoe samenwerking gezocht met onder meer circa 20 verenigingen die zich-zelf met een informatiestand hebben kunnen presenteren. Daarnaast zijn maar liefst125eerstejaarsCIOS-studenteningezetterbegeleidingvandespelstationsterwijl via de deelnemende basisscholen voldoende leerkrachten en hulpouders ingeschakeld werden om de groepen kinderen te begeleiden. De EHBO-vereni-ging, verkeersregelaars, het ingeschakelde audiobedrijf en de beveiligers van het terrein maken samen met de politie het geheel aan samenwerkingspartners compleet.

OPDRACHTGEVER RABOBANK AMERSTREEKUITGEVOERD DOOR KOEN BAKKER & FRANK MATHON

Oosterhout in Bew

eging (OiB) Verkort jaarverslag 2

01

2

17

Page 18: OiB verkort jaarverslag 2012

PROJECTEN IN EIGEN BEHEER

KidzFun / Boarding Soccer Tournament

Waar de oorspronkelijke organisatie van KidzFun Indoor in handen was van het Sportbedrijf Oosterhout is het evenement sinds 2012 volledig gezamenlijk opgezet. Het Boarding Soccer Tournament (BST) is daarmee niet meer een apart door OiB georganiseerd voetbaltoernooi, maar een volledig geïntegreerd onderdeel van alle activiteiten die tijdens de herfstvakantie plaatsvinden in sporthal Arkendonk. Dit alles is een eerste stap om de activiteit beter te laten aansluiten bij het evenement-enaanbod van de Sportcoaches.

Maarliefst1.400betalendekinderenkondenwordenverwelkomdovervijfdagentijd.Ditisinclusief10deelnemendeteamsaanhetBSTendemeerdan100kinderendiedeelnamenaandeMiniKidzFun.Dezecijfersbetekeneneennieuwe deelnemersaantallenrecord!

Naast de verzorging van de sportactiviteiten was ook veel aandacht geschonken aan de aankleding van de zaal. Het thema hierin was ‘jungle’. Het creëren

vaneenloungehoek(rustplekmetTVomweerevennieuweenergieoptedoen)bleek een schot in de roos.

Perdagstondenéénofmeerderesportencentraal:• Maandag:Atletiek• Dinsdag: Racketsporten • Woensdag:BewegenopMuziek&Gymnastiek

metindeochtendMini-Kidzfun• Donderdag:Vecht-enVerdedigingsporten(aikido,judoentaekwondo)• Vrijdag:BoardingSoccerTournament

UiteraardhebbeneenpaarOosterhoutseverenigingeneenrolgespeeldinhetverzorgenvaneenaantalclinics.DeandereclinicswerdendoorSportcoachesvan OiB zelf uitgevoerd.

SponsoringMethetSportbedrijfOosterhout,programmaJONG(gemeenteOosterhout),AttractieverhuurMoonenenSportcafé‘De3ehelft’warenviersponsorengevondendieiederophuneigenwijzeeenbijdrageleverden.Mededoorhenkan worden teruggekeken op een zeer geslaagd evenement, een record aantal bezoekers en veel positieve reacties.

OPDRACHTGEVER OOSTERHOUT IN BEWEGINGCONSULENT ROBBY HENDRIKS

Verk

ort j

aarv

ersla

g 2

01

2

Oos

terh

out i

n Be

weg

ing

(OiB

)

18

Page 19: OiB verkort jaarverslag 2012

PROJECTEN IN EIGEN BEHEER

OiB Zakelijk

De doelstelling van OiB Zakelijk is om de kwaliteiten van OiB kenbaar te maken aan het bedrijfsleven in Oosterhout (en omgeving). De eerste stap in deze is het organiseren van de Oosterhoutse Ondernemerscompetitie waarin bedrijven uit de regio Oosterhout het sportief tegen elkaar op kunnen nemen. De ervaringen en cijfers over 2012 vragen om een aanpassing van het meerjarenplan wat betreft de Ondernemerscompetitie daar het niet makkelijk gebleken is voor bedrijven om volledige teams op de been te krijgen.

Maarliefst8sportactiviteitenhebbenplaatsgevondeninhetjaar2012.Hetgaathierbij om zaalvoetbal, duiken, volleybal, jeu de boules, tennis, roeien, badmin-ton en fitness. Ook heeft er op het einde nog een feestavond plaats gevonden. Gemiddeld bezochten circa 43 mensen deze activiteiten. Het totaal inclusief feestavond lag op 391 deelnemers.

Eenwijzigingindeopzetrichting2013isechternodiggebleken.Veelbedrijvenkrijgen het niet langer voor elkaar complete teams af te vaardigen en zouden

daardoor afhaken. In de nieuwe opzet is gekozen voor ‘individueel overdraag-bare abonnementen’. Daardoor wordt het meteen ook voor de kleine onder-nemingen of eenmanszaken makkelijker om mee te doen.

OPDRACHTGEVER OOSTERHOUT IN BEWEGINGCONSULENT KOEN BAKKER

Maatschappelijke betrokkenheid OiB

OiB is een organisatie met een maatschappelijk doel en dient publieke doelen. Een organisatie waar voortdurend ontwikkeling hoog in het vaandel staat. Het spreekt dan ook voor zich dat OiB het belangrijk vindt om jonge mensen een kans te geven zich te bekwamen in hun competenties.

Het aantal stagiaires van sportgerelateerde opleidingen bedroeg in 2012 19 studenten.WatbetreftopleidingenmoetdangedachtwordenaanCIOS,MBOSportenBewegen,ALO,SPECOenNHTV.

Daarnaast heeft OiB 20 middelbare scholieren in het kader van hun maatschap-pelijk stage doorverwezen naar verenigingen terwijl één scholier zijn maatschappelijke stageperiode bij OiB heeft doorgebracht.

OPDRACHTGEVER OOSTERHOUT IN BEWEGINGSTAGE COÖRDINATOR KOEN BAKKER

Oosterhout in Bew

eging (OiB) Verkort jaarverslag 2

01

2

19

Page 20: OiB verkort jaarverslag 2012

OOSTERHOUT IN BEWEGING

Colofon

BESTUURSLEDEN:M.vanDooremalen voorzitterW.Kastelijns secretarisJ.deSwart penningmeesterD. van Bekhoven bestuurslidJ. Boers bestuurslidM.Loeffen directeur

Verk

ort j

aarv

ersla

g 2

01

2

Oos

terh

out i

n Be

weg

ing

(OiB

)

20

Page 21: OiB verkort jaarverslag 2012

Oosterhout in BewegingSchapendries206-4901HN-Oosterhout

T [email protected]

Kijk voor meer informatie en het actuele aanbod van activiteiten op:

WWW.OOSTERHOUTINBEWEGING.NL