Oddstream Festival 2014

32

description

Oddstream dompelt je deze zomer onder in een wereld vol kunst, design en technologie. In ons dagelijks leven is er geen ontkomen aan prikkels in de vorm van tweets, berichtjes, posts en foto’s van anderen én onszelf. Complete rust is voor veel mensen een luxeproduct geworden. Deze editie van Oddstream Festival draait om de spanning tussen rust en prikkels. Oddstream neemt je daarom mee op ontdekkingstocht en laat je telkens te kiezen tussen stilte en sensatie, tussen hyper en zen. Er is een expositie, een zomerterras, er zijn events, een kinderprogramma, en onder andere een afterparty in samenwerking met Drift. Bekijk hier het hele programma.

Transcript of Oddstream Festival 2014

Page 1: Oddstream Festival 2014
Page 2: Oddstream Festival 2014

WELKOM OP ODDSTREAM!

Oddstream neemt je 10 dagen lang mee in een beleving van kunst, design en technologie. Dit jaar staat het festival in het teken van rust versus prikkels. Je kunt kiezen voor stilte maar ook voor sen-satie. Met zijn labyrintvormige gangenstelsel maakt de Lindenberg een bezoek aan de expo extra spannend. Dolend door de ruimtes kom je langs kunstinstallaties die op jou reageren of waar je onder-deel van wordt. Met veel plezier hebben curator Lieke Wouters en ik samen met onze scouts de expositie geselecteerd en gezocht naar de spanning en contrast tussen rust en prikkels.

Naast de expositie is er een vrij toegankelijk zomerterras waar je rustig kunt zitten, eten en drinken en de laatste technologische ont-wikkelingen kunt zien en uitproberen. In een ongedwongen sfeer is er op elk moment wel iets te beleven op het festival. Elke dag staat op het zomerterras een ander thema centraal met uiteenlopende activiteiten. Oddstream staat vol met spannende samenwerkingen met kunstenaars en organisaties zoals Drift, Extrapool, het Soeter-beeck programma en het AIR Besiendershuis.

Oddstream Festival is met haar mix van kunst, technologie en design een festival zoals we nog niet kennen in Gelderland. Ontdek Oddstream Festival, verken alle hoeken en gaten van de Lindenberg en ga het avontuur aan!

met vriendelijke groet,Doeko PinxtArtistiek Directeur Oddstream Festival

Page 3: Oddstream Festival 2014

Informatie De Lindenberg - Ridderstraat 23 - Nijmegen

15 t/m 24 augustus - 11:00 tot 23:00

EXPO Entree: € 8Familieticket: € 22,50 (2 volwassenen + max. 3 kinderen t/m 17 jaar)Sommige kunstwerken zij n niet geschikt voor mensen met epilepsie.

ZOMERTERRASEntree: gratisOp het zomerterras van Oddstream kun je altijd terecht voor een lekker hapje en drankje. De plek om je prikkels van de expo te verwerken, of om gewoon lekker aan te komen waaien op een zomerse dag. Iedere avond dansen we door in de silent disco!

EVENTSIedere dag vinden er diverse activiteiten, workshops, performances of lezingen plaats op het zomerterras of op andere locaties. Veel van deze activiteiten zijn gratis toegankelijk. Waar wel een bijdrage wordt gevraagd zijn de prijzen vermeld bij de activiteit in deze folder.

COLOFONDoeko Pinxt - oprichter, artistiek directeur, curator, fondsenwer-ving / Sander Ederveen - projectleider / Lieke Wouters - curator, fondsenwerving / Manon Heijmans - coördinator events / Moniek Klabbers - fondsenwerving, productie / Myra Brauer & Ruben de Groot - vrijwilligerscoördinatie / Esther van Winkel - vormgeving / Arne Broekhoven - communicatie / Sascha de Grave & Luca Cataldo - scouts

Voor de meest complete en up-to-date info, kijk op oddstream.nl

Page 4: Oddstream Festival 2014
Page 5: Oddstream Festival 2014
Page 6: Oddstream Festival 2014

BEGANE GROND LINDENBERG

ZOMERTERRASTECHLAB

3

6

45

INGANG

1 16

2

PINK LOUNGE

Entree gratis

Entree € 8,-

Page 7: Oddstream Festival 2014

2E VERDIEPING

1E VERDIEPING

15

9

8

7

KELDER

14

13

12

11

10

GROOT TRAPPEN-HUIS

EXPOROUTE

KLEIN TRAPPEN-HUIS

Page 8: Oddstream Festival 2014

Pick-up Line -

Daniel MaalmanDe telefoon gaat, en het is voor jou! Even niet snel whatsap-pen, geen gesprek terwijl je op de fi ets stapt of een boterham smeert. Voer in alle rust een conversatie met een willekeurige andere. Of pak zelf een hoorn op, je wordt automatisch door-verbonden.

Mécaniques Discursives - Fred Penelle & Yannick JacquetIn een kettingreactie ontrolt er een absurde en poëtische machine over de muur. Yannick Jacquet is altijd op zoek naar nieuwe vormen van videoprojec-tie, en combineert dit hier met graveertechniek. In het fi jnma-zige mechaniek kun je telkens nieuwe elementen ontdekken. Label: Antivj / Production & management: Nicolas Boritchwww.mecaniques discursives.net / www.antivj.com

1

2

Page 9: Oddstream Festival 2014

Signals From the Limit - Andrej KoruzaEen mozaïek zoals je nog nooit eerder hebt gezien. De delen re-ageren op jouw aanwezigheid in de ruimte. De beweging van één mozaïekdeeltje wordt overgeno-men door de delen er omheen, of op totaal andere plekken. Koruza liet zich inspireren door de dynamiek van sociale media en de Arabische Lente.

Selfdistraxe - Art van TriestKick! Kick! Kick! Deze houthak-kersmachine maakt zich keer op keer klaar voor de volgende kick. Met iedere krachtsinspan-ning komt het ineenstorten van de installatie echter een stukje dichterbij.

4

3

Page 10: Oddstream Festival 2014

Submerged - Yolanda Uriz ElizaldeDompel onder in geluidsgol-ven en optische 3D-illusies, en waan je onder water. Krijg je het benauwd en wil je naar adem happen, of kun je je ontspan-nen mee laten voeren door de stroom?

Versum II - Tarik Barri & Marleen Visser Neem het heft in eigen handen en trek je eigen geluidsspoor door een digitale wereld! In deze interactieve installatie kun je met z’n tweeën rondvliegen in een audiovisuele driedimensio-nale ruimte. Geluid en beeld zijn aan elkaar gekoppeld, en zo kun je een audiovisueel duet met el-kaar spelen. Neem zelf loops op, en laat ze achter voor volgende bezoekers!

5

7

Page 11: Oddstream Festival 2014

Interference - David Scheidler Heeft een post-apocalyptische storing alle media plat ge-legd, en gaan onze monitoren nu hun eigen leven leiden? Een verzameling ouderwetse televisies produceert een abstracte soundscape. David Scheidler maakte speciaal voor Oddstream Festival een nieuwe compositie voor deze sculptuur.

Op 20 augustus wordt de compositie live gespeeld bij het Soeterbeeck Programma.

Magic Cave - Ksenija Pankra-tova & Vladimir GrafovBetreed een grot waar je wordt omringd door lasers. Liggend of zittend kun je kijken naar steeds veranderende en betoverende patronen van kleurrijk licht die herinneren aan kristalstructuren in grotten. Een ervaring die je zintuigen te boven gaat en je meeneemt naar een andere wereld.

6

8

Page 12: Oddstream Festival 2014

secret.rar - Jan Huijben Wat kun je nog geheim houden in het digitale tijdperk waarin Facebook je gegevens aan bedrijven verkoopt en de NSA op de loer ligt? Secret.rar is een extreme tegenreactie op de neiging je hele hebben en houden op internet te zetten en weet geheimen zo diep weg te stoppen, dat het makkelijk is om ze ook weer te vergeten.

Biophonic Garden - Sebastian Frisch Worden planten geprikkeld door geluid? Communiceren ze zelfs met elkaar? In deze tuin op water kun je luisteren naar wat er gebeurt onder de wortels.

9

11

Page 13: Oddstream Festival 2014

De Etalage - Rob MellinkDe selfi e is het alomtegenwoor-dige digitale zelfportret. Selfi es worden schaamteloos met de hele wereld gedeeld. Hoe gaat de selfi e-maker zich gedragen als zijn intieme, maar narcistische fotomoment door een ander wordt gefotografeerd?

The Mist - Jacob Hoving & Ingo Valente Een vangnet voor alle informatie die je dagelijks in een staat van constante afl eiding duwt. Likes, mails, tweets, foto’s, en andere signalen worden verzameld en stapelen zich op. Betreed The Mist en laat je wegzakken in deze eindeloze wereld aan informatie die speciaal gericht is op jou.

10

12

Page 14: Oddstream Festival 2014

Bohm - MonobandaGames hyperactief, overprik-kelend en gewelddadig? In deze game is niet het verbreken van je ‘ultimate highscore’ het doel. In Bohm laat je langzaam een boom groeien en kom je in de tussentijd helemaal tot rust. Be-paal zelf de vorm van je boom, zorg voor de juiste voedingssap-pen en zie jouw kiempje tijdens het spel uitgroeien tot een volwassen boom!

Citadels: Light-scapes - Matthijs MunnikHoeveel prikkels kunnen wij aan? Wat doet ons brein hier mee? Lightscapes V is een abstract universum van licht en geluid dat gevormd wordt door onze eigen zintuigen. Terwijl je ogen de overbelasting proberen te begrijpen, wordt er een schit-terend beeld van gedetailleerde patronen en kleurencombinaties gevormd in het netvlies.

13

14

Page 15: Oddstream Festival 2014

Quintetto - Quiet EnsembleDe toevallige beweging van levende wezens en objecten in het alledaagse leven kunnen een verrassende compositie vormen. Goudvissen zijn hier de muzikan-ten in een geïmproviseerd live concert.

Art van Triest -ErehaagVoel je je geëerd, of voel je je eerder bedreigd als je door een haag van bewegende kapmes-sen loopt? Op Oddstream is een eerste prototype te zien van Erehaag, een gezamenlijke productie van Oddstream en Art van Triest. De première en defi nitieve versie van Erehaag is te zien tijdens de herdenking van Operation Market Garden in september in Nijmegen.

15

16

Page 16: Oddstream Festival 2014

Videokunst In de gangen en diverse ruimtes van Oddstream kun je video-kunst zien die over rust en prikkels gaan. Onder andere het werk Part of the Empire/Plague van Jeffry Spekenbrink over de schoonheid en leegte van zowel de stad als de natuur. Ook is het laatste werk van Jeroen van Loon te zien waarin hij zijn computer onder de CT-scan legt en de beelden combineert met de hartslag van zijn destijds ongeboren zoon.

Fabrikaat 3, een mobiele observa-tiepost - Sander van Raemdonck Neem plaats in de intieme ruimte van deze observatie-post! Stichting Fabrikaat nodigt kunstenaars uit om projecten te maken die een nieuw perspec-tief bieden op de omgeving. Met deze periscoop kun je videokunst op een hele nieuwe manier bekijken.

Page 17: Oddstream Festival 2014

Lightstream - Van Schaeck Mathon-singel ism Parkeerbedrijf

Nijmegen en Ecolicht

Vanaf een paar dagen voor tot het einde van het festival stroomt licht in de Oddstream-kleuren vanaf het station over de Van Schaeck Mathonsinel. De zes glazen uitgangen van de parkeergarage worden gevuld met licht. Dagelijks te zien vanaf ongeveer 20:30 tot de vroege ochtend.

Is it everything that counts? - Oddstream ism Ecolicht

Gaat het om het innerlijk, of om het uiterlijk? Bij Oddstream draait het om alles. Niet alleen ontdek je bij ons het innerlijke labyrint van De Lindenberg, ook het exterieur zul je in een heel ander licht zien. ‘Zie ik dat nou goed … of?’

Page 18: Oddstream Festival 2014
Page 19: Oddstream Festival 2014
Page 20: Oddstream Festival 2014

VRIJDAG 15/8OPENING DAYJe kunt de offi ciële opening van Oddstream Festival bijwonen in de Lindenbergzaal en getuige zijn van een bijzondere per-formance. Een samenspel van lichamen en analoge machines vormt een overrompelend spel van licht, schaduw en ruw op-tisch geluid.

20:00 Shadow Puppet - iii collective / Mariska de Groot & Dieter Vandoren / €10 incl.

expo / De Lindenbergzaal niet geschikt voor epileptici

ZONDAG 17/8 CREDIBLE CHILL DAYKom vandaag lekker relaxen. Hotel Credible maakt van ons zomerterras een plek waar je kunt liggen en ontspannen, een spelletje spelen, een cocktail drinken. Laat het drukke leven lekker aan je voorbij gaan!

Locatie: Zomerterras

Page 21: Oddstream Festival 2014

ZATERDAG 16/8FOOD DAYJe bent wat je eet! Kies je liever voor voedsel dat rechtstreeks van het platteland komt of lust je wel een hapje dat uit een high tech laboratorium komt? Technologie versus puur na-tuur. Samen met Koken aan de Waal, Prikkels en het Smeltkroes Foodlab kun je proeven van de lekkernijen op het menu en workshops.

Locatie: Zomerterras

13:00 tot 20:00 Foodmarket

15:00 proeven met Prikkels - €10

19:00 dineren met Koken aan de Waal - €35 excl. drankjes (reserveren noodzakelij k via reserveren@ oddstream.nl)

MAANDAG 18/8 INSPIRATION DAYVandaag inspireren wij elkaar! Kunstenaars geven een kijkje achter de schermen. Heb je al-tijd al de ontstaansgeschiedenis van een kunstwerk willen weten of willen weten hoe videomap-ping tot stand komt, dan is dit je kans! Locatie: Techlab

15:00 iii collective presentatie

16:00 Quiet Ensemble presentatie door Bernardo Vercelli

17:00 Oculus Oddstream pre-sentatie door Pascal Cramer

19:00 Videomapping presentatie door Donato Maniello & Luca Cataldo

20:00 Soeterbeeck Programma: Expressie en Privacy - €9,50 / €7 Locatie: Karolingenzaal

Page 22: Oddstream Festival 2014

DINSDAG 19/8 JUNIOR ODDSTREAM DAYEen speciaal kinder- en jonge-renprogramma voor iedereen van 7 tot 18 jaar. Ouders mogen meehelpen, de expo bezoeken of een drankje nemen op het zo-merterras! Bij Junior Oddstream ga je meteen aan de slag met kunst en technologie. MakeShop heeft een menu van inloopwork-shops; maak bijvoorbeeld een

gemotoriseerde robotje die over de grond kan racen. Print een 3D object die je zelf hebt getekend, of maak een time-lapse! Bezoek het spreekuur van Tech Health Kliniek en probeer de nieuwste gadgets uit. Locatie: Zomerterras & Techlab

Junior Oddstream is gratis, je betaalt alleen de materialen voor de MakeShop inloop-workshops (max €5). Als je verzekerd wilt zij n van een MakeShop plek of mee wilt werken aan de timelapse, mail dan: [email protected]

DONDERDAG 21/8 FILM DAYSamen met Go Short, Klooster-Kino, Dziga en Deep End Film gaat Oddstream op cinemato-grafi sche verkenningstocht. De dynamiek tussen spanning en ontlading, prikkels en rust zien we terug in diverse fi lms. Duik in één van de minibioscopen, kijk korte fi lms in de openlucht op ons terras, verkrijg nieuwe inzichten bij een lezing of kies uit twee uitersten.

19:30 Dziga presenteert Product Eye - lezing van Inge en Martin Riebeek over interactieve video-installatiesLocatie: Pink lounge

20:30 Deep End Film presen-teert blue pill / red pill: een dubbelvertoning - €3 - verzamelen bij kassa!

21:15 KloosterKino openlucht-bios - Locatie: Zomerterras

22:00 Go Short openluchtbios Locatie: Zomerterras

Page 23: Oddstream Festival 2014

WOENSDAG 20/8 BRAIN DAY We duiken het brein in! Samen met het Donders Instituut ver-kennen we de ondoorgrondelijk-heden van het menselijke brein. Luister naar je eigen hersen-golven of gebruik je hersenen zoals nooit tevoren. ’s Avonds vertelt prof. Peter Desain over de intieme verbindingen tussen hersenen en computers.

13:00 – 21:00 diverse demo’s Donders Instituut - Locatie: Techlab

19:00 Intieme koppeling tussen hersenen en computer: een wederzij dse prikkeling? - lezing door prof. Peter Desain - Locatie: Pink Lounge

20:00 Soeterbeeck Program-ma: Prikkels en Rust - €9,50 / €7 - Locatie: Karolingenzaal

VRIJDAG 22/8 VJ/DJ DAYDrift, Nieuwe Electronische Waar en Oddstream slaan de han-den ineen om een gevarieerde avond lang op zoek te gaan naar de geestdrift van DJ’s, produ-cers, VJ’s en muziekliefhebbers. In een interactief panel gaan we op zoek naar de drijfveren van DJs. Een bekende producer geeft een kijkje in zijn keuken en er is een VJ-workshop op instapniveau van Luca Cataldo. Drift is op Oddstream gaat ’s

nachts door in Merleyn met de Amerikaanse techno dj Eric Cloutier.

16:30 VJ-workshop - Luca Cataldo - Locatie: Techlab

19:00 DJ-showcase - Locatie: Techlab

20:00 DJ-panel - Locatie: Pink Lounge

23:00 Drift is op Oddstream - Dj Eric Cloutier - Merleyn - €8

Page 24: Oddstream Festival 2014

ZATERDAG 23/8 ODD ELECTRO-NICS DAYDe interactie tussen mens en machine, de interface, staat vandaag centraal. Erlenmeyer verkent in een lezing gevolgd door een hands-on workshop de vreemde eigenschappen en het gedrag van elektronische producten. Met speculatieve interfaces proberen we samen alternatieve manieren te creëren waarop apparaten zouden kunnen reageren. ’s Avonds zijn

de producers van de Extrapool Augmented Sounds app live te zien in Extrapool.

Locatie: Techlab

15:00 Speculatieve Elektronica - lezing door Erlenmeyer

13:00 - 21:00 inloopworkshop tinyBug - €5 (€20 incl tinyBug)

16:00 - 20:00 workshop gedrag - €10 (€25 incl tinyBug)

20:30 N.E.W. Sounds - Locatie: Extrapool - €5

ZONDAG 24/8 CLOSING DAYOp Oddstream Festival zijn er vele kruisbestuivingen en nieuwe projecten ontstaan. Vandaag worden de resultaten en tussen-tijdse ontwikkelingen getoond van Artist in Residence Glowarp en de diverse workshops. We sluiten af met de DuoDisco, een pop-up discospel voor je smart-phone. Vind de andere danser die op dezelfde muziek swingt! 20:00 DuoDiscoLocatie: Zomerterras & Techlab

Page 25: Oddstream Festival 2014

MAANDAG 18/820:00 Soeterbeeck Program-ma: Expressie en Privacy met fi losoof Marcel Becker, artist talk Jeroen van Loon en performance iii collective €9,50 / €7 (studenten, mede-werkers / vrienden van RU)

Giganten als Google en Face-book slorpen al onze gegevens op. Filosoof Marcel Becker vraagt of wij ons niet nog hech-ten aan onze privacy. Kunstenaar

Jeroen van Loon vertelt over zijn werk Kill Your Darlings, een installatie waarin hij laat zien hoe schattige tienermeisje verande-ren in duivels op sociale media. Tot slot voeren Yolanda Uriz en Mariska de Groot van iii collec-tive de performance ‘murmur ~ singing’ op. Ze creëren vloeibare projecties en trillingen met een lage frequentie die het publiek overspoelen. Locatie: Karolingenzaal

WOENSDAG 20/8Soeterbeeck Programma: 20:00 Prikkels en Rust met psychiater Anne Speckens, artist talk Monobanda en performance van David Scheidler€9,50 / €7 (studenten, mede-werkers / vrienden van RU)

Sociale media stellen ons bloot aan talloze prikkels: informatie, communicatie, emoties. We willen het maximale uit het leven halen, en tegelijkertijd verlangen we naar rust. Hoe vinden we de

balans? Monobanda vertelt over hun poëtische computergame die draait maar om de vredige ervaring van het laten groeien van een boom. Psychiater Anne Speckens legt uit wat mind-fulness kan betekenen in onze zoektocht naar rust en balans. Kunstenaar Scheidler zal zijn installatie Interference deze avond als een instrument be-spelen. Het gaat een intensieve performance worden waarbij alle zintuigen geprikkeld worden! Locatie: Karolingenzaal

Page 26: Oddstream Festival 2014

Deze zomer strijken de Italiaanse kunstenaars van gloWArp neer in het AiR Besiendershuis. Gedu-rende Oddstream Festival vertelt gloWArp onder meer over videomapping, werken ze op het festival en laten ze previews zien van hun werk. Van 5 augus-tus tot 9 september werken zij met de Nijmeegse organisten Jetty Podt en Berry van Ber-kum aan een muziekvoorstel-ling met videomapping in de Stevenskerk. Een totaalbeleving van architectuur en de unieke

akoestiek van de Stevenskerk. Architect Donato Maniello en grafi sch kunstenaar Luigi Con-sole belichten het gebouw van binnenuit in al haar detail zodat de ruimte samenvloeit met de muziek van Berkum en Podt.

9 september 20:30 Orgelconcert met video-mappingStevenskerk, Nij megen €10 / kinderen tot 12 jaar gratis

Speciaal voor de kunstnacht maakt gloWArp een subtiele videomappingshow op een deel van het plafond van de Mariënburgkapel, geïnspireerd op de architectuur van de kapel. Je kunt ook je eigen mini-licht-kunstinstallatie maken en zo ont-staat gedurende de avond een gezamenlijke lichtkunstinstal-latie van kunstnachtbezoekers.

Oddstream presenteert ook een splinternieuwe interactieve installatie waar de bezoeker onderdeel van wordt en waar aanraken verplicht is.

27 septemberNij meegse KunstnachtMariënburgkapel, Nij megenwww.nij meegsekunstnacht.nl

Page 27: Oddstream Festival 2014

TechLabDagelijks van 11:00 tot 23:00 - gratis

Maak kennis met de nieuwste technologieën en vooruitstrevendste producten in het TechLab. Probeer de Oculus Rift, de Google Glass, en ga aan de slag met een 3D-printer. In het Techlab worden di-verse workshops gegeven, en je kunt hier op pad met de Extrapool Augmented Sounds app.

Oddstream Oculus - Pascal Cramer & Henk NijmanDe Oddstream Oculus beleving is een virtuele wereld waarin je 360 graden om je heen kunt kijken. Webdeveloper Pascal Cramer en vormgever Henk Nijman werken samen aan deze experimentele wereld die je zelf kunt betreden en verder vorm kunt geven.

Workshops voor iedereen van 6 tot 106 BristleBots - maak een minirobot van een tandenborstelPaperBots - vouw een robot van papier. 13:00 tot 21:00 - Locatie: Zomerterras

Extrapool Augmented SoundsLoop door het centrum van Nijmegen met de app van Extrapool dan hoor je locatiespecifi eke sounds. Download de app, zet je kop-telefoon op en maak je eigen compositie. Ralf Gerritse, Dotlights en Strapatsen, producers uit de stal van Nieuwe Electronische Waar, leveren de bouwstenen voor jouw eigen soundtrack van de stad. Op 23 augustus verzorgen de producers een live optreden in Extrapool.

App gratis verkrij gbaar vanaf 15 augustus. Zoek op ‘Extrapool Sounds’ in de App Store of Play Store.

Page 28: Oddstream Festival 2014

Muziek Culinair Dans Kunst Film Yoga Workshops

15 augustus t/m 14 september

Page 29: Oddstream Festival 2014

splinter

NIEUW festival

een buiten FESTIVALmaar dan BINNEN

een buiten een buiten FESTIVALmaar dan FESTIVALmaar dan FESTIVAL BINNEN maar dan BINNEN maar dan

kaarten: www.stadsschouwburgendevereeniging.nl | www.ntk.nl

zaterdag13 sept

2014

Page 30: Oddstream Festival 2014

Hoogstraat 3 Nijmegen(024) 360 46 59www.hoogstraatje.nl

Tegenover Museum Het Valkhof

Op zoeknaar de lekkerste pannenkoek? U bent van harte welkom!

Page 31: Oddstream Festival 2014
Page 32: Oddstream Festival 2014

productie & verhuur van kunstinstallaties

www.oddstream.org/studio