Object april 2012

52
Magazine voor commercieel onroerend goed JAARGANG 12 NR. 2 NAJAAR 2010 PARTNER IN DYNAMIS www.ooms.com Magazine voor commercieel onroerend goed JAARGANG 14 NR. 1 VOORJAAR 2012 PARTNER IN DYNAMIS www.ooms.com Weet wat er leeft ‘De dynamiek van het haven- en industriegebied‘ ‘Ambities realiseren op het gebied van wonen, werken, winkelen en recreëren‘ ‘GezamenlĎk meerwaarde voor de stad creëren’ d Deltalinqs bii li Rabobank Vastgoedgroep lĎk d d Stadsontwikkeling gemeente Rotterdam

description

Object april 2012

Transcript of Object april 2012

Magazine voor commercieel onroerend goed JAARGANG 12 • NR. 2 • NAJAAR 2010

PARTNER IN DYNAMIS

www.ooms.com Weet wat er leeft

Magazine voor commercieel onroerend goed JAARGANG 14 • NR. 1 • VOORJAAR 2012

PARTNER IN DYNAMIS

www.ooms.com Weet wat er leeft

‘De dynamiek van het haven- en industriegebied‘

‘Ambities realiseren op het gebied van wonen, werken, winkelen en recreëren‘

‘Gezamenl k meerwaarde voor de stad creëren’

dDeltalinqs

bi i liRabobank Vastgoedgroep

l k d dStadsontwikkeling gemeente Rotterdam

012052 Object 03.indd 1 18-04-12 09:55

PARTNER IN DYNAMIS 2

Magazine voor commercieel onroerend goed JAARGANG 12 • NR. 2 • NAJAAR 2010

PARTNER IN DYNAMIS

www.ooms.com Weet wat er leeft

Magazine voor commercieel onroerend goed JAARGANG 14 • NR. 1 • VOORJAAR 2012

PARTNER IN DYNAMIS

www.ooms.com Weet wat er leeft

‘De dynamiek van het haven- en industriegebied‘

‘Ambities realiseren op het gebied van wonen, werken, winkelen en recreëren‘

‘Gezamenl k meerwaarde voor de stad creëren’

dDeltalinqs

bi i liRabobank Vastgoedgroep

l k d dStadsontwikkeling gemeente Rotterdam

Object is een uitgave van:

Ooms

Maaskade 113 – 115

3071 NJ Rotterdam

T: (010) 424 88 88

F: (010) 424 88 89

Deze uitgave is met grote zorg samenge-

steld door Ooms Makelaars Bedrijfshuisves-

ting B.V.

Incidentele onvolkomenheden kunnen zich

desalniettemin voordoen. Bepaalde infor-

matie kan achterhaald zijn door het tijdver-

loop tussen ontwikkeling en uitgave van

het blad.

Ooms Makelaars Bedrijfshuisvesting B.V. is

niet aansprakelijk voor eventuele onjuisthe-

den en/of onvolkomenheden ten aanzien

van de gepubliceerde informatie.

Aan deze uitgave kunnen geen rechten

worden ontleend. Alle genoemde prijzen

zijn exclusief BTW en eventuele servicekos-

ten.

Illustratie cover:

Artist Impression Rotterdam Centraal

Copyrights

Het auteursrecht op de in dit magazine ver-

schenen artikelen wordt door de uitgever

voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag

zonder toestemming van de uitgever wor-

den openbaar gemaakt of verveelvoudigd.

Inhoud3 Voorwoord Peter van Nederpelt en Marco Schol

4 Interview Ron Voskuilen,

Stadsontwikkeling gemeente Rotterdam

7- 15 Kantoorpanden/Bedr fspanden Rotterdam

en omgeving

16 Interview Marc Damen, Diergaarde Bl dorp

18-23 Bedr fspanden Rotterdam en omgeving

24 Interview Wim van Sluis, Deltalinqs

26-33 Bedr fspanden/Logistiek en Winkelpanden

Rotterdam en omgeving

34-35 Kantoorpanden/Bedr fspanden Drechtsteden

36 Interview Lex van der Hoek, Rabobank Drechtsteden

38-45 Kantoorpanden/Bedr fspanden/Bouwgronden

en Winkelpanden Drechtsteden

46-47 Transacties

49 Column Sytske Koo man, Ooms Makelaars Taxaties

50 Nieuws

012052 Object 03.indd 2 18-04-12 09:55

3Weet wat er leeft

In de havens van Rotterdam gebeurt veel. Op de Tweede Maasvlakte is veel bedrijvigheid. Dit is zelfs op de voet te volgen doordat het project te bezoeken is. Bovendien zien we positieve ontwikkelingen door veel transacties binnen de logistieke sector, waarbij het vaak over grote volumes gaat. Deze zijn met name waarneembaar binnen de commodity-markt. De Rot-terdamse havens zitten vrij vol met de opslag van grondstoffen zoals koper, tin, zink, aluminium en cacao. Als we deze lijn doortrekken naar de regio Rotterdam en Dordrecht valt op dat de offshore-sector het goed doet, en dan met name de maakindustrie. Daar zijn duizenden banen mee gemoeid, dus het geeft de werkgelegenheid een boost.

Naast de havens gebeurt er ook veel in de binnenstad van Rotterdam. Kijkende naar de retailmarkt en de ho-reca in Rotterdam zijn wij positief gestemd. Natuurlijk kunnen webshops een bedreiging vormen, maar de consument is ook op zoek naar een bepaalde bele-ving. Daarvoor leent de binnenstad zich uitstekend. Het Stadhuisplein is levendig, op de Meent zitten de terrassen vol bij mooi weer en de Oude en Nieuwe Binnenweg bieden veel meer dan alleen de bekende winkelketens. Alle panden in het project Bigshops Parkboulevard (ruim 23.000 m2 winkelruime), een pro-ject waar wij nauw betrokken bij zijn geweest, zijn suc-cesvol verhuurd ten tijde van de oplevering waardoor de kreet ‘1 kilometer winkelplezier’ waar is gemaakt.

Wij kijken daarnaast ook uit naar projecten als het Gel-derse Plein nabij de Oude Haven waarbij de combina-tie stad en horeca volledig wordt benut. Even verderop achter station Blaak verrijst het project Markthal. Er staat de komende tijd veel te gebeuren rondom deze toekomstige stadsiconen.

Peter van Nederpelt en Marco Schol

Peter van Nederpelt (l) en Marco Schol zien positieve ontwikkelingen, zowel binnen de logistieke sector als in de retailmarkt en de horeca.

012052 Object 03.indd 3 18-04-12 09:55

PARTNER IN DYNAMIS 4

Stadsontwikkeling gemeente Rotterdam

‘Gezamenl k meerwaardevoor de stad creëren’Het cluster Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam is verantwoordel k voor de uitvoering

van het gemeentel k beleid op het gebied van wonen, economie en verkeer en vervoer. Stads-

ontwikkeling heeft dus te maken met veel verschillende part en. Volgens algemeen directeur Ron

Voskuilen is de toekomst een kleinere overheid, die meer aan de markt zal overlaten. De vraag van

bewoners, bedr ven en investeerders komt centraal te staan in de werkw ze van Stadsontwikke-

ling.

012052 Object 03.indd 4 18-04-12 09:55

5Weet wat er leeft

Een samensmelting van Ontwikkelingsbedr f Rotterdam (OBR), dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting en het In-genieursbureau van Gemeentewerken bracht vorig jaar Stadsontwikkeling voort. “Nu kunnen we als één naar buiten treden,” verklaart Voskuilen. “In de huidige t ds-geest wordt van de overheid verwacht dat z meer facili-terend wordt. In combinatie met bezuinigingen is dat best een spannende ontwikkeling, maar vooral een uitda-ging. De oprichting van Stadsontwikkeling maakt onder-deel uit van de omvorming van de gemeentel ke organi-satie naar een concern. In 2005 hadden we nog 37 diensten, dat was met het nemen van beslissingen lang niet alt d optimaal. Nu z n de l nen korter. Het samen-spel tussen wat w ambtel k bedenken en wat het be-stuur uiteindel k beslist, is veel beter georganiseerd. Dat mag je ook verwachten van een overheid.” Voskuilen is zich ervan bewust dat de perceptie van de buitenwereld vaak anders is. “Op de gemiddelde verjaardag wordt er genoeg geklaagd over de overheid. Bureaucratisch, log en traag z n termen die dan vaak worden gebruikt. Dat is deels waar, maar soms ook onverm del k. Iedereen k kt met de overheid mee, dus we moeten wel heel nauwge-zet en transparant te werk gaan.”

Wat z n de speerpunten van Stadsontwikkeling Rotterdam?“W waren een organisatie die redel k veel voorschreef in de stad. Dat is zo gegroeid en daar waren we ook goed in. Binnen de nieuwe koers willen we echter meer faciliterend optreden. De rol van de gemeente is aan het veranderen en Stadsontwikkeling verandert mee. We z n niet langer de bouwmeester die zegt hoe het moet, maar de professionele partner die samen met andere part en aan de stad werkt als regisseur van de stedel ke ontwik-keling. We laten nog steeds duidel k weten waar onze grenzen liggen en hoe w de stad willen zien ontwikke-len, maar binnen die grenzen laten we steeds meer aan de markt over. De rol van de overheid wordt kleiner. W hebben ons werk gedaan, het is nu aan de stad zelf om het af te maken. Stadsontwikkeling heeft meer aandacht voor de initiërende kant. Die willen we bl ven ontwikke-len. Hoe levert een investering maatschappel k ook zo-veel mogel k op? Geld is schaars, dus het moet goed worden besteed. Daar wordt analytisch onderzoek naar verricht, waarna we een weloverwogen, bestuurl ke keu-ze maken. Het analytische gedeelte vormt de basis, maar we nemen nooit een beslissing op de uitkomst van een rapport alleen. Bestuurl k wordt er daarna ook nog veel onderzocht, om tot de juiste keuze te komen.”

T dens een recent ondernemersontb t haalde bur-gemeester Aboutaleb aan dat h steeds minder kra-nen in de stad ziet en dat verontrust hem. Deelt u z n zorg en wat doet Stadsontwikkeling Rotterdam om de ontwikkeling draaiende de houden c.q. weer op gang te helpen?“W faciliteren de markt zo optimaal mogel k. Ik deel de mening van burgemeester Aboutaleb niet. In vergel king met andere steden in Nederland gebeurt er in Rotterdam (en Amsterdam) juist nog iets. We z n met z n allen niet omgevallen, maar kleiner geworden. Ik zie echt nog wel kranen in de stad, maar ook veel kleinschalige bouwpro-jecten. Er zit nog beweging in, dus ik maak m geen gro-te zorgen. Het is een stuk minder dan dat het was, maar het staat er niet heel slecht voor. Iedereen zoekt naar ni-ches in de markt. Dat zie je in de kantoren- en woning-markt. In de vastgoedbranche kiest men voor kwaliteit en is de kwantiteit echt over. En voor wat betreft de woning-markt is er in Rotterdam veel vraag naar wonen in de bin-nenstad.”

Hoe k kt u aan tegen de economische ontwikkeling in onze regio?“Net als de rest van Nederland heeft Rotterdam last van de vastgoedcrisis en de Europese schuldencrisis. Het fun-dament van de Rotterdamse economie is echter stevig met de mainport als belangr kste p ler. De sectoren on-derw s, zakel ke dienstverlening en zorg zullen in de toe-komst groeien. In Rotterdam neemt het percentage hoger opgeleiden bovendien steeds verder toe: van 27 procent in 1998 tot 38 procent nu. Dat is van groot belang voor de economie. Om deze mensen vast te houden, investe-ren we in het woonklimaat en de voorzieningen van de stad.”

“Geld is schaars, dus het moet goed worden besteed.”

012052 Object 03.indd 5 18-04-12 09:56

PARTNER IN DYNAMIS 6

Stadsontwikkeling Rotterdam heeft te maken met veel verschillende part en. Er zullen ook keuzes ge-maakt moeten worden. Welke afwegingen maakt Stadsontwikkeling Rotterdam om te bepalen wat goed is voor Rotterdam?“Ons uitgangspunt is voor de lange term n de Stadsvisie en voor de korte term n het collegeprogramma, waarin concrete doelen staan voor de periode tot 2015. Qua in-vesteringen wil het college zich vooral richten op de bin-nenstad. We pakken daar onder meer de bestrating aan, plaatsen nieuw meubilair en zorgen voor groen. Een gro-te investering is natuurl k het nieuwe Centraal Station en omgeving. Een rode loper van natuursteen vormt letterl k de entree de stad in. Verder worden veel eerder ingezette projecten afgebouwd, zoals Calypso, 100 Hoog en De Rotterdam. En er z n nog genoeg ambities en mogel k-heden. Rotterdam heeft nog veel onontgonnen gebied door de geleidel ke verplaatsing van havenbedr vigheid richting zee. Voor de lange term n is het project Stadsha-vens dus van grote betekenis.”

Wat is uw toekomstverwachting op het gebied van de (her)ontwikkeling van bedr venterreinen en de ontwikkeling van het (commercieel) vastgoed in de regio?“In Rotterdam is de leegstand ongeveer gel k aan het landel k gemiddelde. Toch bl ft er wel vraag naar nieuw-bouw, omdat bedr ven nieuwe kantoorconcepten willen en ook kiezen voor duurzaamheid. Bedr ven kunnen het zich haast niet meer veroorloven om niet duurzaam te z n. Wat verder opvalt is dat vooral de binnenstad in trek bl ft, zoals b voorbeeld de komst van Shell naar het Weena bew st. In Central Post, naast het centraal station, z n recent onder andere het Algemeen Dagblad en het hoofdkantoor van Marlies Dekkers gevestigd en ook Ro-beco komt naar het stationsgebied. Voor panden die te lang leegstaan bek ken we de mogel kheden van heront-wikkeling. De vraag naar ruimte op bedr venterreinen

bl ft redel k op peil. Dit proberen we vooral te stimuleren door oude bedr venterreinen te herstructureren. Spaanse Polder is daar een mooi voorbeeld van.”

En wat valt te zeggen over de ontwikkeling van winkelcentra in relatie tot het toenemend aanbod van producten via webshops?“Voor wonen geldt dat de vraag naar ‘quality of life’ steeds groter wordt en die l n wordt doorgezet als het gaat om winkelen. Men wil iets ervaren in de stad, vroe-ger deed men alleen boodschappen. Er moet beleving z n en dat heeft Rotterdam wel te bieden. Daar kan internet niet tegenop. Kwalitatief goed aanbod, zoals winkelcen-tra met goede parkeergelegenheid, bl ft veel mensen trekken. Voor de binnenstad geldt dat dertien-in-een-do-z n winkels het steeds moeil ker kr gen. Men wil in een grote stad ook b zondere winkels. De grote winkelketens en consumentenmerken weten dat ook. Z spelen hierop in door hun agshipstores juist in de grote steden te bou-wen. Dat biedt de consument net iets extra.”

Tot slot: wat is de toekomstvisie van Stadsontwik-keling Rotterdam?“De gemeente Rotterdam zit nog steeds in een groot ver-andertraject. We worden 30 procent kleiner na de gehele reorganisatie, dus met minder mensen meer faciliteren. De aparte diensten gaan verdw nen en we gaan werken als één grote organisatie. Dat betekent voor Stadsontwik-keling dat we meer in verbinding moeten komen met on-ze collega’s in het concern. Omdat ook het eigen investe-ringsvermogen van de gemeente beperkt is, willen we bovendien veel meer dingen gaan oppakken met de markt. Dat brengt in essentie drie rollen: initiëren, facilite-ren en kaderstellen. We brengen part en b elkaar en zoeken naar mogel kheden om gezamenl k meerwaarde voor de stad te creëren.”

012052 Object 03.indd 6 18-04-12 09:56

Weet wat er leeft 7

KANTOORPANDEN/BEDRIJFSPANDEN • ROTTERDAM E.O.

MASERATILAAN 10Bedrijventerrein ‘De Hoogerwerf’ is het nieuwe bedrijventer-rein aan de Zuid-Oostzijde van Oud-Beijerland.• Totaal ca. 754 m² kantoorruimte beschikbaar, als volgt

verdeeld:Ca. 252 m² op de 1e verdiepingCa. 502 m² op de 2e verdieping

• Tevens zijn er 20 parkeerplaatsen beschikbaar• Oplevering: per direct

Huurprijs kantoorruimte: € 110,- per m² per jaarHuurprijs parkeerplaatsen binnen: € 550,- per plaats per jaarHuurprijs parkeerplaatsen buiten: € 400,- per plaats per jaar

Oud

-Bei

jerla

nd

DRIEMANSSTEEWEG 250Het kantoren- en bedrijvengebied aan de Driemanssteeweg is centraal gesitueerd langs de A15.• Totaal ca. 382 m² kantoorruimte gelegen op de 1e verdie-

ping• Voldoende parkeerplaatsen beschikbaar• Oplevering: per direct

Huurprijs kantoorruimte: € 125,- per m² per jaarHuurprijs parkeerplaatsen: € 259,- per plaats per jaar

Rot

terd

amWESTZEEDIJK 102

Karakteristiek herenhuis gelegen aan de Westzeedijk 102 in het geliefde Scheepvaartkwartier te Rotterdam.• Totaal ca. 110 m² kantoorruimte gelegen op de 2e verdie-

ping• Alsmede 1 parkeerplaats in de parkeergarage aan de

Westzeedijk 126.7• De bereikbaarheid met auto en openbaar vervoer is goed• Oplevering: in overleg

Huurprijs kantoorruimte: € 135,- per m² per jaarHuurprijs parkeerplaats: € 1.000,- per plaats per jaar

Rot

terd

am

DEVENTERSEWEG In dit project van in totaal 14 units, waarvan de oplevering in april gaat plaatsvinden, is nog slechts 1 unit beschikbaar. Deze laatste unit, met een fraaie luxe uitstraling, is o.a. voorzien van een elektrisch bedienbare overheaddeur van ca. 3,7 x 4,0 m1 (bxh) en een separate loopdeur naar de aparte entreehal.• Begane grond: ca. 99 m², belastbaarheid 1.500 kg/m²• Betonnen verdiepingsvloer: ca. 99 m², 500 kg/m²

Koopsom: € 224.500,- v.o.n.

Bare

ndre

cht

Rotterdame.o.

Telefoon010 - 424 88 88

Nog 1,5 verdieping te huur!

De laatste unit

WEG EN BOS 27 - 29Functionele bedrijfs- en kantoorruimte gelegen op het Bedrijventerrein Weg en Land/Weg en Bos te Bergschenhoek. • Ca. 125 m² showroom begane grond • Ca. 190 m² bedrijfsruimte • Ca. 145 m² kantoorruimte op 1e verderdieping • Ca. 250 m² buitenterrein• 9 parkeerplaatsen• Oplevering: In overleg

Huurprijs: € 57.500,- per jaar

Berg

sche

nhoe

k

EINSTEINSTRAAT 55Representatieve bedrijfs- en kantoorruimte gelegen op het bedrijventerrein Middelsluis te Numansdorp. • Ca. 125 m² bedrijfsruimte begane grond• Ca. 25 m² entree/kantoorruimte begane grond• Ca. 45 m² kantoorruimte verdieping• Ca. 75 m² entresol• 2 parkeerplaatsen • Oplevering: in nader overleg te bepalen

Huurprijs € 1.575,- per maandKoopsom: € 219.000,- k.k.

Num

ansd

orp

ALBERT EINSTEINSTRAAT 4Uitstekend bereikbaar bedrijfsobject met buitenterrein gelegen op bedrijventerrein De Bosschen. Bestaande uit:• Ca. 50 m² kantoorruimte• Ca. 629 m² bedrijfsruimte• Ca. 1.500 m² verhard buitenterrein• Oplevering: per direct

Huurprijs: Op aanvraag

Oud

-Bei

jerla

nd

ANTHONETTA KUIJLSTR. 43-51Representatief bedrijfscomplex gelegen op bedrijventer-rein Prinseland. Het bedrijventerrein heeft, via de Lucie Vuylstekeweg, een directe aansluiting op de A16, welke onderdeel uitmaakt van de ring van Rotterdam. Diverse units beschikbaar vanaf:• Ca. 150 m² bedrijfsruimte• Ca. 87 m² kantoorruimte• Oplevering: op korte termijn mogelijk

Huurprijs vanaf: € 1.950,- per maand

Rot

terd

am

012052 Object 03.indd 7 18-04-12 09:56

PARTNER IN DYNAMIS 8

KANTOORPANDEN • ROTTERDAM E.O.

DONK 1

Het object is gelegen op een zichtlocatie op de hoek Donk/Dierensteinweg op het bedrijventerrein Dierenstein. De bereikbaarheid per auto is door de directe aansluiting op de snelwegen naar Rotterdam-Den Haag-Dordrecht-Breda, Gorinchem en de Hoeksche Waard zeer goed. Het station met vele bus- en treinverbindingen ligt op minder dan 5 minuten loopafstand.

• Totaal ca. 608 m2 kantoorruimte gelegen op de 2e verdieping;

• Alsmede 12 parkeerplaatsen

• Het object is o.a. voorzien van:- Een luxe entree met vide en centraal trappenhuis- Systeemplafonds met ingebouwde HF-armaturen- Zonwerende beglazing- Videofoon toegangssysteem- Kabelgoten met contactdozen en data-/telefoonbekabeling- Klimaatinstallatie met ventilatie en koeling- Brandmeldinstallatie- Centrale verwarming- Personenlift- Dames- en heren toiletgroep

• Oplevering: in overleg

Huurprijs kantoorruimte: € 115,- per m² per jaarHuurprijs parkeerplaatsen: € 350,- per plaats per jaar

Bare

ndre

cht

012052 Object 03.indd 8 18-04-12 09:56

9Weet wat er leeft

KANTOORPANDEN • ROTTERDAM E.O.

SCHIEDAMSEDIJK 110-132

Het ‘Cincinnatibuilding’ is gelegen nabij de Beneluxtunnel. Het gebied heeft een prima aansluiting met deA4, zodat iedere bestemming in het Rijnmondgebied gemakkelijk te bereiken is. Het NS Station Vlaardingen Oost én het metrostation Vijfsluizen liggen op enkele minuten loopafstand.

• Totaal ca. 737 m2 kantoorruimte als volgt verdeeld: Unit 1.3: Ca. 219 m2 op de 1e verdieping Unit S.3: Ca. 373 m2 in het souterrain Unit 2.1: Ca. 145 m2 op de 2e verdieping

• Deelverhuur behoort tot de mogelijkheden

• Op eigen terrein zijn er zeer ruime parkeermogelijkheden

• Oplevering: per direct

Huurprijs: € 110,- per m² per jaar

Vla

ardi

ngen

012052 Object 03.indd 9 18-04-12 09:56

PARTNER IN DYNAMIS 10

KANTOORPANDEN • ROTTERDAM E.O.

ZUIDEINDE 62Het kantoorgebouw is op een gunstige locatie gelegen en voorzien van uitstekende parkeerfacilitei-ten op eigen parkeerterrein voor het gebouw. • Totaal 944 m² VVO kantoorruimte, als volgt verdeeld:

Ca. 472 m² op de 1e verdiepingCa. 472 m² op de 2e verdieping

• Op eigen terrein zijn 32 parkeerplaatsen beschikbaar!• Het object is o.a. voorzien van een hoofdentree, lift, centrale toiletten dames en heren, systeem-

plafond voorzien van verlichtingsarmaturen, pantry op de 1e en 2e verdieping, aanwezige schei-dingswanden, vloerbedekking, kabelgoten voorzien van elektra

• Oplevering: per direct

Huurprijs kantoorruimte: € 110,- per m² per jaarHuurprijs parkeerplaatsen: € 350,- per plaats per jaar

Bare

ndre

cht

KANAALWEG 65AAan de Kanaalweg 65A te Capelle aan den IJssel bevinden zich nette en efficiënte kantoorruimten. De locatie is zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar.• Totaal ca. 40 m² kantoorruimte op de 2e verdieping• Aan de achterzijde van het gebouw bevindt zich een parkeerterrein• Het object is o.a. voorzien van: vloerbedekking, systeemplafond met armaturen, toiletgroep, pan-

try, centrale verwarming, lift• Oplevering: per direct

Huurprijs kantoorruimte: € 105,- per m² per jaarHuurprijs parkeerplaatsen: € 350,- per plaats per jaar

Cap

elle

aan

den

IJss

el

EZELSVELDLAAN 49Nieuwbouw unit gelegen in hartje centrum Delft, tegenover winkelcentrum ‘De Veste’. De unit is uitermate geschikt voor zakelijke dienstverlening en goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer.• Ca. 170 m² begane grond• 7 parkeerplaatsen• Turnkey oplevering (exclusief meubilair)• Oplevering: per direct

Huurprijs: € 34.000,- per jaarKoopsom op aanvraagParkeerplaats: € 2.400,- per plaats per jaar

Del

ft Koop is bespreekbaar

ABEL TASMANSTRAAT 81Een modern, multifunctioneel kantoorpand gelegen op een top zichtlocatie aan de A15 in het Rotterdamse havengebied. ‘Distripark Eemhaven’ is één van de modernste bedrijventerreinen in Rotterdam, gelegen nabij de Waalhaven/Eemhaven. De bereikbaarheid met eigen vervoer en met het openbaar vervoer (buslijn 69) is uitstekend te noemen.• Totaal ca. 588 m² kantoorruimte, als volgt verdeeld;

1e verdieping:ca. 196 m² kantoorruimte; (in overleg beschikbaar)ca. 126 m² kantoorruimte; (per direct beschikbaar)ca. 70 m² kantoorruimte; (in overleg beschikbaar)2e verdieping:ca. 196 m² kantoorruimte; (per direct beschikbaar)

• Verhuur van verschillende combinaties zijn bespreekbaar• Tevens zijn er 11 parkeerplaatsen beschikbaar• Het object is o.a. voorzien van een systeemplafond met verlichtingsarmaturen, centrale verwarming, topkoeling, toiletten, kitchenettes en een lift.

Huurprijs kantoorruimte: € 120,- per m² per jaarHuurprijs parkeerplaatsen: € 350,- per plaats per jaar

Rot

terd

am-A

lbra

ndsw

aard

012052 Object 03.indd 10 18-04-12 09:56

11Weet wat er leeft

KANTOORPANDEN • ROTTERDAM E.O.

ALBERT PLESMANWEG 35De multifunctionele kantoorruimte is gelegen in het Waalhavengebied. Het bedrijvengebied Waalhaven is uitstekend gesitueerd en centraal gelegen aan de in- en uitvalswegen.

Rot

terd

am

BERLAGEHOF Diverse representatieve nieuwbouwunits, gelegen in de Rotterdamse deelgemeente Prins-Alexander, tussen de Duikerstraat, Berlagestraat, Springerstraat en Hanrathstraat, in de plint van het moderne woongebouw voor 55-plussers. De ruimte ligt zeer gunstig ten opzichte van het openbaar vervoer (bus) en op loopafstand van metrostation ‘Oosterflank’.• Ca. 200 m² commerciële-/kantoorruimte begane grond• Huurbaar vanaf ca. 100 m²• Gratis parkeren in de directe omgeving• Oplevering: in overleg

Huurprijs: € 150,- per m² per jaar

Rot

terd

am

BLAAK 504De Coopvaert is een kantoorgebouw aan de Blaak te Rotterdam. Het gebouw heeft een hoogte van ca. 103 m met een fantastisch uitzicht op de Leuvehaven.• Totaal ca. 415 m² kantoorruimte gelegen op de 2e verdieping• Parkeerplaatsen zijn beschikbaar in de parkeergarage direct achter het gebouw • Het object is onder andere voorzien van: representatieve entree, afgewerkte wanden, systeempla-

fond met verlichtingsarmaturen, pantry en toiletten• Oplevering: in overleg

Huurprijs kantoorruimte: € 160,- per m² per jaarHuurprijs parkeerplaatsen: € 1.800,- per plaats per jaar Koopsom: € 1.075.000,- k.k.

Rot

terd

am

• Thans beschikbaar:unit 35B: ca. 162 m² unit 37B: ca. 56 m²unit 37G: ca. 61 m²unit 39C: ca. 34 m² unit 39D: ca. 61 m²unit 39K: ca. 34 m²unit 41F: ca. 74 m²

unit 41G: ca. 43 m²unit 41N: ca. 34 m² unit 43A: ca. 65 m²unit 43B: ca. 65 m² unit 43F: ca. 72 m²unit 43L: ca. 65 m²unit 43M: ca. 65 m2

• Gratis parkeren in de directe omgeving, van het vrijstaande pand• Flexibele huurperiodes mogelijk* Oplevering: in overleg

Huurprijs: € 135,- per m² per jaar

HARINGVLIET 100Zelfstandige kantoorruimte gelegen langs de Maasboulevard en direct aan de Oude Haven. Deze hoekverdieping heeft fraai vrij uitzicht en een perfecte lichtinval.• Totaal ca. 357 m² kantoorruimte gelegen op de 1e verdieping en 50 m² archiefruimte• Alsmede 2 parkeerplaatsen op het achtergelegen terrein• Het object is o.a. voorzien van een gemoderniseerde entree met videophone, lift, dubbele toiletu-

nit, te openen ramen, HR++ dubbele beglazing, pantry, elektrische zonneschermen, systeempla-fond met inbouw armaturen

• Oplevering: in overleg

Huurprijs kantoorruimte: € 125,- per m² per jaarHuurprijs archiefruimte: € 50,- per m² per jaarHuurprijs parkeerplaatsen: € 1.500,- per plaats per jaar

Rot

terd

am

012052 Object 03.indd 11 18-04-12 09:56

PARTNER IN DYNAMIS 12

KANTOORPANDEN • ROTTERDAM E.O.

HARINGVLIET 80Dit karakteristieke monumentale kantoorpand met zeer representatieve uitstraling is gelegen in de oude haven aan het Haringvliet te Rotterdam. De bereikbaarheid per openbaar vervoer is zeer goed en met de auto goed.• Totaal ca. 563 m² kantoorruimte• Alsmede 3 parkeerplaatsen• Het object betreft een rijksmonument en is één van de oudste panden van Rotterdam • Het object is o.a. voorzien van een representatie entree, authentieke elementen,toiletgroep, pantry• Oplevering: in overleg

Huurprijs: € 90.000,- per jaarKoopsom: € 1.430.000,- k.k.

Rot

terd

am

HOOFDWEG 84-86Het kantorengebouw maakt deel uit van de kantoorontwikkeling ‘Het Lage Land’, omvattende 4 kantoorvilla’s, destijds ontworpen door architect Henk Klunder. Het gebouw is in 2001 opgeleverd en kent een hoogwaardig afwerkingsniveau.• Totaal ca. 1.072 m² kantoorruimte als volgt verdeeld:

2e verdieping ca. 536 m²3e verdieping ca. 536 m²

• Tevens zijn er 21 parkeerplaatsen op eigen terrein beschikbaar• De bereikbaarheid per auto is uitstekend door de ligging bij de afrit van de A16 en per openbaar

vervoer goed• Het gebouw is o.a. voorzien van: centrale entree middels automatische schuifdeuren, kabelgoten

ten behoeve van elektra, data en telefoon, lift, pantry per verdieping, toiletgroep op de verdie-ping.

• Oplevering: in overleg

Huurprijs kantoorruimte: € 137,50 per m² per jaar Huurprijs parkeerplaatsen: € 650,- per plaats per jaar

Rot

terd

am

JACOB VAN AKENSTRAAT 80De kantoorruimte ligt in de deelgemeente Prins Alexander in de wijk ‘Het Lage Land’. Nabij het winkelcentrum ‘Lageland’ en tussen de Prinsenlaan en Hoofdweg, één van de twee grote ontslui-tingswegen in de wijk.• Totaal ca. 183 m² kantoorruimte op de eerste verdieping• Ruim voldoende gratis parkeergelegenheid in de directe omgeving• Goed bereikbaar per auto middels de rijkswegen A16 en A20 en per openbaar vervoer via het

intercitystation Alexander • Het object is o.a. voorzien van een centrale entree en trappenhuis, pantry, dubbele toiletgroep,

C.V. installatie, radiatoren, airconditioning en zonwering• Oplevering: per direct

Huurprijs: € 90,- per m² per jaar

Rot

terd

am

VERHUURD!

STATIONSPLEIN 45Het Groot Handelsgebouw is het grootste kantorenverzamelgebouw van Nederland. Momenteel huisvest dit kantorenverzamelgebouw ca. 160 bedrijven uit allerlei sectoren.De kantoorruimten in het Groot Handelsgebouw voldoen aan de hedendaagse eisen en zijn voor-zien van moderne faciliteiten.• De kleinst verhuurde ruimten hebben een oppervlakte van 50 m², het grootst verhuurde opper-

vlakte aan één huurder bedraagt 12.000 m².• Parkeernorm 1:150• Oplevering: per direct

Huurprijs standaard kantoorruimte: vanaf € 149,- tot € 199,- per m² per jaarHuurprijs archiefruimte: vanaf € 64,- per m² per jaarHuurprijs parkeerplaatsen: vanaf € 1.500,- per plaats per jaar

Rot

terd

am

U kunt het GHG virtueel bezichtigen vanachter uw com-

puter! Bezoek de site www.groothandelsgebouw.nl

012052 Object 03.indd 12 18-04-12 09:56

13Weet wat er leeft

KANTOORPANDEN • ROTTERDAM E.O.

WIJNHAVEN 15Representatief hoogwaardig kantoorgebouw in het centrum van Rotterdam. Het kantoorgebouw ligt nabij het centrum in het Wijnhavenkwartier tussen Blaak en de Boompjes.• Het kantoorgebouw omvat in totaal 368,6 m² als volgt verdeeld:

46,0 m² op de begane grond109,3 m² op de 1e verdieping 96,3 m² op de 2e verdieping 91,7 m² op de 3e verdieping 25,3 m² op de 4e verdieping

• Het object is o.a. voorzien van een eigen entree, lift, airco, toilet per verdieping, 2 pantry’s, houten vloeren, verwarming doormiddel van radiatoren, ornamenten, verschillende originele stijlelementen, glas in lood ramen, balkon aan de voorzijde van de 3e verdieping

• Oplevering: in overleg

Huurprijs € 70.000,- per jaar

Rot

terd

am

DANIEL PICHOTSTRAAT 17-35Goed gesitueerde, multifunctionele kantoorruimte gelegen op het bedrijventerrein Vijfsluizen te Schiedam, naast de Beneluxtunnel. • Totaal ca. 600 m² kantoorruimte op de begane grond en 1e verdieping• Deelverhuur mogelijk vanaf ca. 100 m²• Alsmede 15 parkeerplaatsen• Uitstekende bereikbaarheid vanaf de snelweg A4• Metrohalte Vijfsluizen bevindt zich op loopafstand• Oplevering: per direct

Huurprijs kantoorruimte: € 115,- per m² per jaarHuurprijs parkeerplaatsen: € 400,- per plaats per jaar

Schi

edam

GERRIT VERBOONSTRAAT 8-10 EN 14Strategisch gelegen kantoorruimte aan de rand van het centrum van Schiedam.• Totaal ca. 409 m² kantoorruimte, als volgt verdeeld:

Nr. 8-10: ca. 116 m² kantoorruimte en ca. 68m² opslag-/archiefruimteNr. 14: ca. 225 m² kantoorruimte

• Betaald parkeren op de openbare weg• Het object is o.a. voorzien van: een systeemplafond met verlichtingsarmaturen, pantry, toilet,

scheidingswanden, vloerbedekking, rookmelders, te openen ramen, kabelgoten, CV-ketel met radiatoren

• Oplevering: per direct

Huurprijs nr. 8-10: € 1.450,- per maandHuurprijs nr. 14: € 1.875,- per maand

Schi

edam

VALERIUSSTRAAT 5Representatief kantoorgebouw gelegen aan de noordkant van de A20. De directe verbinding met de A20 maakt het gebouw bijzonder goed bereikbaar met eigen vervoer. Daarnaast is de locatie even-eens goed bereikbaar met het openbaar vervoer.• Totaal ca. 730 m² kantoorruimte, als volgt verdeeld:

Ca. 405 m² op de begane grondCa. 325 m² op de 1e verdieping

• Alsmede 8 parkeerplaatsen• Het object is o.a. van een representatieve entree met vide, vloerbedekking, scheidingswanden,

kabelgoten voorzien van elektra en databekabeling, te openen ramen • Het pand heeft een energielabel C• Oplevering: in overleg

Koopsom: € 975.000,- k.k.

Schi

edam

012052 Object 03.indd 13 18-04-12 09:56

PARTNER IN DYNAMIS 14

KANTOORPANDEN • ROTTERDAM E.O.

RAADHUISLAAN 39-55Het kantoorgebouw de Raadhuisstaete heeft vijf verdiepingen met verschillende kantoorruimtes en een plint met commerciële ruimten. Het gebouw is volledig gerenoveerd.• Voor de verhuur is momenteel ca.1.853 m² commerciële- / kantoorruimte beschikbaar, in units

vanaf ca. 85 m²• Er kunnen parkeerabonnementen worden afgesloten voor de nabij gelegen parkeergarage• Het object is o.a. voorzien van een entree met postbussen, lift, pantry, kabelgoten en bekabeling,

dames- en heren toiletgroep per verdieping, screens op zonbelaste gevels, luchtgestuurde klimaat-installatie (warm-koud), te openen ramen

• Oplevering: in overleg

Huurprijs: vanaf € 100,- per m² per jaar

Spijk

enis

se

ROZENLAAN 35-39Het nieuwbouwproject ‘Zes Rozen’ vormt de nieuwe en stijlvolle entree van de wijk Hoogwerf in Spijkenisse. ‘Zes Rozen bestaat uit 6 gebouwen met elk 4 bouwlagen. Ieder gebouw is herkenbaar aan zijn eigen kleur roos.De ontwikkeling waarin de ruimte zich bevindt is gelegen op de hoek Rozenlaan - Lisstraat. • In deze nieuwbouw ontwikkeling is ca. 191 m² maatschappelijk gebonden ruimte beschikbaar als

plintfunctie • In de nabije omgeving is er voldoende openbare parkeergelegenheid.• De ruimte zal casco opgeleverd worden• Oplevering: in overleg

Huurprijs: € 120,- per m² per jaar

Spijk

enis

se

SCHUBERTLAAN 4Kantoorgebouw met sociaal- maatschappelijke functies, deel uitmakend van een appartementen- zorgcomplex, gelegen in een buitenwijk van Maassluis. Het kantoorgedeelte heeft drie verdiepingen.• Totaal ca. 200 m² gelegen op de 3e verdieping• Vrij parkeren op het naast gelegen parkeerterrein• Het object is o.a. voorzien van een royale entree, toiletgroep, pantry, alarminstallatie, huistelefoon,

systeemplafond met geïntrigeerde spots en TL verlichtingsarmaturen, vloerbedekking, kabelgoten• Oplevering: in overleg

Huurprijs vanaf € 75,- per m² per jaar

Maa

sslu

is

NOORDZEE 10Kantoorvilla met vrij uitzicht over de Nieuwe Waterweg. Door deze unieke ligging is de kantoorvilla uitstekend geschikt voor nautische bedrijven, de transportsector of bedrijfsactiviteiten die het best functioneren in een inspirerende omgeving.• Totaal ca. 466 m² kantoorruimte, als volgt verdeeld:

Ca. 174 m² op de begane grondCa. 176 m² op de 1e verdiepingCa. 116 m² op de 2e verdieping

• Vrij parkeren op het eigen parkeerterrein• Het object is o.a. voorzien van een lift, trappenhuis, sanitaire voorzieningen, marmoleum,

systeemplafond met geïntrigeerde verlichtingsarmaturen, afgewerkte wanden voorzien van kabel-goten, diverse airco-units

• De 2e verdieping beschikt over een dakterras van ca. 28m²• Oplevering: in overleg

Huurprijs: € 130,- per m² per jaar

Maa

sslu

is

012052 Object 03.indd 14 18-04-12 09:56

15Weet wat er leeft

KANTOORPANDEN • ROTTERDAM E.O.

HOOFDWEG 178Het betreft een goed bereikbare kantoorvilla gelegen op een zichtlocatie vanaf de Hoofdweg.• Totaal ca. 972 m² kantoorruimte, als volgt verdeeld:

Ca. 330 m² gelegen op de begane grondCa. 330 m² gelegen op de 1e verdiepingCa. 312 m² gelegen op de 2e verdieping

• Alsmede 24 parkeerplaatsen op eigen terrein• Het object is o.a. voorzien van: systeemplafond met verlichtingsarmaturen, toiletgroep, pantry-

voorziening, mechanische ventilatie• Oplevering: in overleg

Huurprijs kantoorruimte: € 145,- per m² per jaarHuurprijs parkeerplaatsen: € 600,- per plaats per jaar Koopsom: € 1.675.000,- k.k.

Rot

terd

am

Schitterende en goed

bereikbare kantoorvilla

MARINIERSWEG 151

Zelfstandige kantoorruimte gelegen in het beeldbepalende gebouw Het Blauwe Huis. Gesitueerd op een zichtlocatie in het centrum van Rotterdam. Nabij de winkels op de Meent / Pannekoekstraat en het uitgaanscentrum de Oude Haven. • Totaal ca. 1.320 m² kantoorruimte, als volgt verdeeld:

Souterrain: ca. 130 m² Begane grond: ca. 275 m²1e verdieping: ca. 370 m²4e verdieping: ca. 370 m²5e verdieping: ca. 175 m²Archiefruimte: ca. 50 m²

• Optionele parkeervoorziening in de parkeergarage • Het object is o.a. voorzien van een fraaie en afgesloten entree, videofoon, lift,

toilet, pantry• De mogelijkheid bestaat om een dakterras aan te leggen op de 5e verdieping• Oplevering: in overleg

Huurprijs kantoorruimte: vanaf € 125,- per m² per jaarHuurprijs archiefruimte: € 70,- per m² per jaarHuurprijs parkeerplaatsen: € 1.500,- per plaats per jaar

Rot

terd

am

012052 Object 03.indd 15 18-04-12 09:56

PARTNER IN DYNAMIS 16

‘Diergaarde Bl dorp isals attractie van wereld-formaat van groot belang voor de regio’Diergaarde Bl dorp wordt hard geraakt door de bezuinigingen van de overheid. De gemeente

Rotterdam draait de subsidiekraan ink dicht. De harde c fers? Van 4,8 miljoen euro in 2010 naar

800.000 euro in 2015. Die maatregel doet p n, maar zorgt ook voor inventiviteit en str dbaarheid.

Met het bedenken en realiseren van projecten waarin het bedr fsleven kan participeren, wil

Diergaarde Bl dorp inkomsten genereren, een intensieve, langlopende samenwerking aangaan en

de toekomst veiligstellen.

Met ongeveer 1,5 miljoen bezoekers op jaarbasis vormt Diergaarde Bl dorp een enorme trekpleister in Rotterdam. Alleen al daarom is het volgens directeur Marc Damen van ongekend belang dat de dierentuin behouden bl ft. “We bereiden ons grondig voor op de jaren die komen gaan. We moeten uitvinden hoe we uiteindel k op eigen benen kunnen staan. Gelukkig voelen we ons gesteund door ont-zettend veel Rotterdamse bedr ven en particulieren, die vinden dat Diergaarde Bl dorp niet mag verdw nen.” Dat de zoo een andere koers moet gaan varen om dat voor el-

kaar te kr gen, is onontkoombaar. “We beschikken over zo’n 180 man personeel en we hebben hen gevraagd naar ideeën om de uitgaven te verkleinen en de inkomsten te vergroten. Eén van de ideeën die daaruit voortkwam, is de mogel kheid voor een buitenstaander om eens een dag mee te lopen met een dierenverzorger. Dat verzoek kregen w al vr regelmatig, maar daar konden we niet zomaar gehoor aan geven. Tegen betaling is dat nu wel mogel k. Het bl kt een gigantisch succes te z n, er is ontzettend veel animo voor.” Een ander initiatief dat vorig jaar is gestart, is

012052 Object 03.indd 16 18-04-12 09:56

17Weet wat er leeft

dierenadoptie. Het bedr fsleven kan middels dit sponsor-plan z n poot uitsteken voor Diergaarde Bl dorp en een dier naar keuze adopteren. Oud-wethouder Hans Vervat heeft hierin een belangr ke rol gespeeld. “Via z n enorme netwerk heeft h vele bedr ven weten te enthousiasmeren om mee te doen. Inmiddels z n er ongeveer 30 bedr ven de ‘eigenaar’ van een dier.” Organisaties kr gen als tegen-prestatie onder andere een eervolle vermelding aan de en-tree van Bl dorp in de vorm van een Goudvink, Zilver-meeuw of Koperwiek, afhankel k van de gekozen vorm. Ook vr kaartjes, partnerborrels, personeelsuitjes en het bie-den van zakel ke vergaderfaciliteiten behoren tot het pak-ket. “De aap Bokito of olifant Irma z n echte personalities en spreken het grote publiek aan. Maar het bedr f Octo-pus Telecom adopteerde natuurl k octopussen en de rma Bison heeft zich vanzelfsprekend ontfermd over de bi-zons.” Het dier staat symbool voor de relatie die is aange-gaan met Diergaarde Bl dorp, benadrukt Damen. “Van het bedrag dat w van b voorbeeld Bison ontvangen, knappen we niet alleen het verbl f van de bizons op. Het wordt in z n algemeenheid goed besteed, net waar op dat moment behoefte aan is.” Een langdurige, intensieve relatie aan-gaan met bedr ven in en rond Rotterdam is voor de dieren-tuin erg belangr k. En daar hoeft niet alt d geld mee ge-moeid te z n. “Met middelen z n we ook geholpen. We werken b voorbeeld al heel lang samen met de RET. Z moeten vanwege bezuinigingen traml nen sluiten. De trampalen waar de leidingen aan hangen schenken ze aan ons. Daar hangen w netten tussen en zo ontstaat een prachtige volière. Met het Havenbedr f Rotterdam onder-houden we eveneens nauwe contacten. “Nu ze bezig z n met de Tweede Maasvlakte, hebben z met enige regel-maat gigantische hoeveelheden materialen over, zoals zand, stenen en touwen. Dit gebruiken we eveneens voor de volière.”

HuisvestingEducatie, interactie, voorlichting, duurzaamheid, innovatie, goede huisvesting en de stad Rotterdam meer te bieden hebben dan alleen ‘plat vermaak’; dat is wat Damen met de dierentuin ook allemaal voor ogen heeft. “Wat opvalt op het gebied van huisvesting is dat er in Diergaarde Bl -dorp de afgelopen 20 jaar gigantisch veel is gebouwd. Er gebeurt in geen enkele dierentuin in Nederland zoveel als hier. Dat is een pluspunt, maar daarmee hangt samen dat er voor het onderhoud niet genoeg aandacht is geweest de laatste twee decennia. Er is veel gebruik gemaakt van touwen en netten, b voorbeeld als je k kt naar het Azië-continent. Die materialen zien er fantastisch uit, maar heb-

ben niet zo’n lange levensduur als beton en steen. Daarom hebben we het gehele Azië-continent doorgenomen en in kaart gebracht op welke plek we welke dieren steeds het beste konden huisvesten.” Alle nieuwe verbl ven worden volgens Damen duurzaam gebouwd. Het gebruik van ge-recycled kunststof in plaats van hout is daar een voorbeeld van. Op korte term n is Amazonica een project wat in de spotlights staat. “Het nieuwbouwproject wordt met 2500 m2 de grootste vlinderkas van de Benelux. In het voorjaar van 2013 opent het. De vereniging Vrienden van Bl dorp gaat daar € 1 miljoen voor b elkaar brengen. Als tweede grote project gaan w het jubileumgeschenk van de ge-meente (ter waarde van € 4,5 miljoen), voor een deel ge-bruiken om nieuwe verbl ven te maken voor neushoorns, okapi’s en dwergn lpaarden.

Dit jaar ontvangt Diergaarde Bl dorp nog maar € 3,2 mil-joen subsidie. Op de vraag of de zorgen overheersen over het tekort van 5 ton in de begroting of de bl dschap om de deels gesponsorde bouwprojecten en andere initiatie-ven, kiest Damen toch voor het laatste. “Er z n zorgen, maar het positieve gevoel overheerst. Het biedt ook weer nieuwe kansen. Een begrotingstekort kun je op twee ma-nieren dichten: door de inkomsten te verhogen of de uit-gaven te verlagen. Iedereen vindt het eerste natuurl k jner, daar vormen w geen uitzondering op. Door de huidige situatie worden w eerder gedwongen om actie te ondernemen. De entreepr s is dit jaar verhoogd van € 19,50 naar € 21,-. Voor de consument niet leuk, maar het is, ook op lange term n, misschien best goed dat we die knoop hebben doorgehakt.” Damen is ervan overtuigd dat Diergaarde Bl dorp ook in de toekomst toonaange-vend bl ft. “Als attractie van wereldformaat z n w van groot belang voor de regio. W als Rotterdammers z n er op onze diergaarde en gaan de komende jaren laten zien dat we het gaan redden!”

012052 Object 03.indd 17 18-04-12 09:56

PARTNER IN DYNAMIS 18

BEDRIJFSPANDEN/WINKELPANDEN • ROTTERDAM E.O.

DOTTERBLOEMSTRAAT 5EDe Dotterbloemstraat is gelegen op bedrijventerrein Rotterdam- Schiebroek, aan de rand van de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek. Via de provinciale wegen N471 en N209 zijn respectievelijk de A20 en A13 snel te bereiken. • Ca. 55 m² bedrijfsruimte• Ca. 55 m² kantoorruimte• Oplevering: per direct

Koopsom: € 125.000,- k.k.

Rot

terd

am

GALVANISTRAAT 142Representatieve en functionele bedrijfsruimte uitstekend bereikbaaar vanaf de rijksweg A 20 en de bedrijventerreinen de Spaansepolder en Rotterdam Noord-West.• Ca. 135 m² bedrijfsruimte• Ca. 50 m² kantoorruimte/entreeOplevering: in overleg

Huurprijs: € 1.500,- per maand

Rot

terd

am

INDUSTRIEWEG 1Representatieve showroomruimte gelegen op een prominente zichtlocatie op bedrijvenpark Spaanse Polder. Het pand is in 1995 volledig gerenoveerd en opnieuw ingericht.• Ca. 1.738 m² showroom begane grond• Ca. 226 m² magazijnruimte begane grond• Ca. 1.879 m² showroom 1e verdieping• Ca. 846 m² verhard buitenterrein• Oplevering: per direct

Huurprijs: € 255.000,- per jaarKoopsom: € 2.200.000,- k.k.

Rot

terd

amVLAARDINGWEG 85

Functionele opslag- en showroomruimte gelegen op een uitstekende locatie in de Spaanse Polder op het kruispunt van de Matlingeweg en de Vlaardingweg. Het pand is zeer goed bereikbaar via de A20 en A13, terwijl het centrum van de stad en Rotterdam Airport op korte afstand is gelegen.• Ca. 2.100 m² bedrijfs-/opslagruimte• Ca. 1.780 m² showroomruimte• Ca. 40 m² archief• 12 parkeerplaatsen• Oplevering: in overleg

Huurprijs: € 188.000,- per jaarKoopsom: € 1.350.000,- k.k.

Rot

terd

am

MARINIERSWEG 24In hartje Rotterdam gelegen winkel-/kantoorruimte, te mid-den van het kernwinkelgebied Meent, Koopgoot, Lijnbaan en Coolsingel waar zowel landelijke ketens als lokale onderne-mers gevestigd zijn. • Ca. 190 m² begane grond• Oplevering: in overleg• Parkeren (betaald) voor de deur

Huurprijs: € 30.000,- per jaar

Rot

terd

am

ZWART JANSTRAAT 97-BWinkelruimte gelegen op de Noorderboulevard (Oude Noorden) waar zowel landelijke partijen (Gall & Gall, Etos, Trekpleister, Halfords, ING bankshop, Kinky Kappers, Belcompany, Marskramer, McDonald’s en een KFC) als lokale ondernemers gevestigd zijn.• Ca. 108 m² begane grond• Parkeren (betaald) in directe omgeving• Oplevering: in overleg

Huurprijs: € 30.000,- per jaar

Rot

terd

am

Koop is bespreekbaar

‘Faciliteren’ betekent, het voor particuliere in-vesteerders aantrekkel ker maken om in de stad te investeren. Dat gebeurd onder meer door te werken aan het woon-, leef- en on-dernemingsklimaat in de stad.‘Beïnvloeden’ wil zeggen dat er actief invloed uitgeoefend wordt op de ruimtel ke en eco-nomische ontwikkeling van de stad. Het kan daarb gaan om plekken die strategisch be-langr k z n, zoals het centrum. Een aantrek-kel k centrum is b voorbeeld goed voor het imago van Rotterdam. En een goed imago trekt nieuwe particuliere investeerders. Zo lokt publiek geld private investeringen uit.

Sector Gebieds-ontwikkeling RotterdamDe sector Gebiedsontwikkeling werkt aan het stimuleren van ruimtel ke ontwikkelingen en investeringen in de stad. Sector Gebieds-ontwikkeling doet dit samen met andere overheden en marktpart en. Als publieke projectontwikkelaar kent de sector Gebieds-ontwikkeling drie taken: faciliteren, beïnvloe-den en participeren.

Dat geldt ook voor de w ken. Investeringen in de buitenruimte kunnen vastgoedeigena-ren stimuleren hun gebouwen op te knap-pen, wat weer positieve gevolgen heeft voor b voorbeeld de sfeer en het ondernemings-klimaat. ‘Actief participeren’ betekent dat de Sector Gebiedsontwikkeling ook zelf ontwikkelin-gen, eventueel in samenwerking met andere part en realiseert. B voorbeeld met projecten die te complex z n voor marktpart en alleen. Of projecten die voor de markt nancieel niet rendabel z n, maar wel nodig voor de stad.

Objectief

012052 Object 03.indd 18 18-04-12 09:56

19Weet wat er leeft

KANTOORPANDEN/BEDRIJFSPANDEN • ROTTERDAM E.O.

DEVENTERSEWEG 5 EN 5ADit nieuwbouwproject op Bedrijventerrein Vaanpark IV te Barendrecht is gelegen aan de Deventerseweg en omvat in totaal 14 bedrijfsunits. Het project is gelegen op een fraaie locatie nabij de rijksweg A29 en op steenworp afstand van de rijkswegen A15 en A16.De bedrijfsunits zijn luxe uitgevoerd en voorzien van airconditioning.Deventerseweg 5A• Ca. 99 m² bedrijfsruimte• Ca. 99 m² kantoorruimte

4 parkeerplaatsenDeventerseweg 5• Ca. 116 m² bedrijfsruimte• Ca. 116 m² kantoorruimte

6 parkeerplaatsen

Huurprijs: Deventerseweg 5A € 1.895,- per maand Deventerseweg 5 € 2.195,- per maand

Bare

ndre

cht

P J BLIEKSTRAAT 2Het representatieve kantoorgebouw Metropool I is gelegen in het centrum van Spijkenisse pal naast het metrostation en op loop afstand van het kernwinkelgebied.• Totaal ca. 1.780 m² kantoorruimte als volgt verdeeld:

Ca. 430 m² op de begane grond Ca. 430 m² op de 1e verdiepingCa. 430 m² op de 2e verdiepingCa. 245 m² op de 6e verdiepingCa. 245 m² op de 7e verdieping

• Parkeerplaatsen in de onder het gebouw gelegen parkeergarage• Verhuurder stelt eventueel een investeringsbijdrage beschikbaar • Oplevering: per direct

Huurprijs kantoorruimte: € 115,- per m² per jaarHuurprijs parkeerplaatsen: € 500,- per plaats per jaar

Spijk

enis

se

WEG EN LAND Op bedrijventerrein Weg en Land worden 20 multifunctionele bedrijfsunits ontwikkeld. Fase I is in aanbouw en bestaat uit 18 bedrijfsunits. De units is fase I zijn inmiddels allen verkocht. Vooral voor ondernemers in het midden– en kleinbedrijf bieden de bedrijfsunits qua omvang en indeling uitstekende perspectieven. De 20 units variëren van 47 m² tot 212 m² bruto vloeroppervlak. Enkele units zijn standaard uitgerust met een verdiepingsvloer. De units waarbij dit niet het geval is, kunnen middels meerwerk worden voorzien van een gehele of gedeeltelijke verdiepingsvloer om het werk-oppervlak te vergroten. In dit bedrijfsverzamelgebouw zijn twee bedrijfsunits welke een eigen af te sluiten buiten terrein hebben. Deze twee units zijn 130 m² b.v.o. groot en hebben een buitenterrein vanaf 265 m².* Verwachte start bouw: medio 2012

Koopsom vanaf: € 72.500,- v.o.n.

Berg

sche

nhoe

k

40% verkochtwww.B2B-Oudeland.nl

16 gevarieerde bedrijfsruimtenen 1 bijzonder bedrijfspaviljoen v Bedrijfsruimte, showroom, kantoor en opslag v Oppervlakte begane grond vanaf 45 m2

v Voorzien van verdiepingsvloer met vaste trap

012052 Object 03.indd 19 18-04-12 09:56

PARTNER IN DYNAMIS 20

BEDRIJFSPANDEN • ROTTERDAM E.O.

BOONSWEG 85Representatief, modern bedrijfscomplex gelegen op bedrijventerrein Blaaksewijk in Heinenoord. Het gebouw is voor meerdere doeleinden geschikt.Bouwdeel B + D • Ca. 2.700 m² bedrijfsruimte• Ca. 485 m² kantoorruimte• Ca. 225 m² entresol• Ca. 575 m² verhard buitenterrein • Oplevering: per direct

Huurprijs: € 185.000,- per jaar Koopsom: In overleg te bepalen

Hei

neno

ord

PLAZA 16-18Representatief bedrijfscomplex, voorzien van bedrijfsruimten ten behoeve van opslag, productie of werkplaats. Op de verdiepingsvloer is de kantoorruimte gesitueerd. Deze kantoorruimte voldoet aan de wensen en eisen die aan hedendaags kantoorgebruik worden gesteld.• Ca. 938 m² kantoorruimte• Ca. 900 m² bedrijfsruimte (hoog)• Ca.1.054 m² bedrijfsruimte (laag)• Ca. 37 parkeerplaatsen op eigen terrein• Oplevering: in overleg

Huurprijs: € 167.500,- per jaar

Moe

rdijk

GRIENDWEG 7B EN 9 De Griendweg is gunstig gesitueerd op het bedrijventerrein Mijlpolder te ’s-Gravendeel. Via de Provincialeweg is er een goede ontsluiting naar Rijksweg A16 (Rotterdam/Antwerpen via Kiltunnel) en naar de Rijksweg A29 (Rotterdam/Roosendaal).Griendweg 7B• Ca. 765 m2 bedrijfsruimte• Ca. 675 m2 kantoorruimte• Ca. 60 m2 entresol

Griendweg 9• Ca. 970 m2 bedrijfsruimte• Ca. 820 m2 kantoorruimte• Ca. 150 m2 entresol• 20 parkeerplaatsen• Oplevering: in overleg

Koopsom: € 1.795.000,- k.k.

’s-G

rave

ndee

l

012052 Object 03.indd 20 18-04-12 09:56

21Weet wat er leeft

BEDRIJFSPANDEN • ROTTERDAM E.O.

ALBERT PLESMANWEG 35FHet multifunctionele bedrijfsverzamelgebouw is gelegen in het Waalhavengebied. Het bedrijvenge-bied Waalhaven is uitstekend gesitueerd en centraal gelegen aan de in- en uitvalswegen.Units vanaf:• Ca. 120 m² bedrijfsruimte• Ca. 45 m² kantoorruimte• Oplevering: in overleg

Huurprijs vanaf: € 1.195,- per maand

Rot

terd

am

BOEZEMWEG 16Representatief bedrijfsgebouw gelegen op het bedrijventerrein Tonisseweg in Oude-Tonge. Het bedrijventerrein is goed bereikbaar via de N498 en de N59, de doorgaande route richting Rotterdam en Zierikzee. • Ca. 630 m² bedrijfsruimte• Ca. 220 m² showroom• Ca. 200 m² kantoor 1e verd.• Ca. 115 m² entresol/archief Oplevering: per direct

Koopsom: € 598.000,- k.k.

Oud

e-To

nge

HAVENKADE 2Supereconomisch buitenterrein, gelegen nabij het centrum van Numansdorp. • Ca. 5.000 m² bedrijfsruimte • Ca. 25.000 m² beveiligd, bewaakt en verhard buitenterrein beschikbaar voor opslag van diverse

goederen voor korte termijn en ook voor lange termijn.• Oplevering: in overleg

Huurprijs: Bedrijfsruimte vanaf: € 30,- per m² per jaar Buitenterrein vanaf: € 9,- per m² per jaar

Num

ansd

orp

BOEZEMWEG 13LDeze nieuw gerealiseerde moderne bedrijfsruimte is gelegen op bedrijventerrein Tonisseweg en is zichtbaar vanaf de N498, de Stationsweg. Het bedrijventerrein is goed bereikbaar via de N498 en de N59, de doorgaande route richting Rotterdam en Zierikzee. • Ca. 83 m² bedrijfsruimte• Ca. 20 m² entresolvloer • Oplevering: per direct

Koopsom: € 110.000,- v.o.n.

Oud

e-To

nge

V.O.N.

012052 Object 03.indd 21 18-04-12 09:56

PARTNER IN DYNAMIS 22

BEDRIJFSPANDEN • ROTTERDAM E.O.

BERGAMBACHTSTRAAT 10Modern distributiecomplex bestaande uit een opslaggebouw op perronniveau en een naastliggend kantoorgebouw, gelegen op een strategische locatie aan de zuidelijke ring van Rotterdam. • Ca. 12.247 m² bedrijfsruimte• Ca. 1.504 m² kantoorruimte• Met dockshelters• Oplevering: in overleg

Huurprijs: € 800.000,- per jaar

Rot

terd

am

GOUDERAKSTRAAT 24BHet bedrijventerrein Hordijk-Oost is direct gesitueerd aan de afslag Rotterdam IJsselmonde en Barendrecht van de rijksweg A15 en nabij de koppelingen van de rijkswegen A16 (Breda-Antwerpen), A29 (Zeeland), alsmede de A4 (Beneluxtunnel/ Den Haag). • Ca. 150 m² bedrijfsruimte• Ca. 64 m² kantoorruimte• 3 parkeerplaatsen• Oplevering: per direct

Huurprijs: € 1.670,- per maand

Rot

terd

am

NIEUW-MATHENESSERSTRAAT 51Deze multifunctionele bedrijfsruimte met voldoende kantoorruimte is gelegen op het bedrijventer-rein Nieuwe Maas op de grens van Schiedam en Rotterdam. • Ca. 380 m² bedrijfsruimte• Vanaf ca. 100 m² kantoorruimte• 2 parkeerplaatsen op eigen terrein• Goede openbare parkeervoorzieningen nabij het object• Oplevering: in overleg

Huurprijs vanaf: € 2.750,- per maand

Rot

terd

am

SLUISJESDIJK 104Deze functionele bedrijfsruimte is onderdeel van het Businesscenter De Sluiswaegter en is gelegen in het Waalhavengebied. • Ca. 425 m² bedrijfsruimte;• Oplevering: in overleg

Huurprijs: € 2.100,- per maand

Rot

terd

am

Businesscenter

in WaalhavengebiedBedrijfsruimte verhuurd

012052 Object 03.indd 22 18-04-12 09:56

23Weet wat er leeft

BEDRIJFSPANDEN • ROTTERDAM E.O.

WATTWEG 35Zeer functionele bedrijfsruimte met kantoor gelegen op het bedrijventerrein Halfweg II. Het complex beschikt over eigen parkeerplaatsen aan de voorzijde en een afsluitbaar achterterrein. • Ca. 225 m² bedrijfsruimte• Ca. 25 m² kantoorruimte op de begane grond• Ca. 25 m² kantoor/opslagruimte op de verdieping• Oplevering: in overleg

Huurprijs: € 2.250,- per maand

Spijk

enis

se

TRADEBOULEVARD 2BTwee naast elkaar gelegen logistieke gebouwen, gelegen op modern, multimodaal ontsloten bedrijvenpark. Bedrijventerrein Moerdijk is strategisch gelegen tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen.Unit A • Ca. 5.200 m² bedrijfsruimte• Ca. 285 m² kantoorUnit B • Ca. 5.266 m² bedrijfsruimte• Ca. 222 m² kantoor• Oplevering: Unit A 1 juli 2012

Unit B per direct

Huurprijs: unit A en BBedrijfsruimte € 49,50 v.v.o per jaarKantoorruimte € 100,00 v.v.o per jaarEntresol € 30,00 v.v.o per jaar

Zeve

nber

gen

VAN BERCKENRODESTRAAT 13Multifunctionele bedrijfsruimte gelegen op het bedrijventerrein Nieuwe Maas, op de grens van Rotterdam en Schiedam. • Ca. 610 m² bedrijfsruimte• Ca. 45 m² kantoorruimte, grotendeels op de verdieping• 3 parkeerplaatsen op eigen terrein• Goede openbare parkeervoorzieningen nabij het object• Oplevering: per direct

Huurprijs: 1e jaar € 2.650,- per maand 2e jaar € 2.950,- per maand

Rot

terd

am

VAN OESTENDESTRAAT 28Deze bedrijfs-/opslagruimte is gelegen in deelgemeente Charlois, in de hoek van de Pleinweg en de Dorpsweg. De ruimte is mede door de centrale ligging vrijwel directe bereikbaar vanuit de Maastunnelgoed en goed bereikbaar vanuit het centrum en vanaf de Rijkswegen A15 en A16. • Ca. 180 m² bedrijfs-/opslagruimte• Oplevering: per direct

Huurprijs: € 1.150,- per maand

Rot

terd

am

012052 Object 03.indd 23 18-04-12 09:56

PARTNER IN DYNAMIS 24

Deltalinqs

De dynamiek van het haven- en industriegebiedInnovatie, milieu, veiligheid, infrastructuur, economie en de arbeidsmarkt; het z n allemaal on-

derwerpen waar Deltalinqs zich in mengt. De organisatie behartigt de gezamenl ke belangen van

de logistieke en industriële bedr ven in het Rotterdamse haven- en industriegebied. Object sprak

voorzitter Wim van Sluis over de kansen, mogel kheden en bedreigingen binnen het dynamische

segment.

Deltalinqs is in 2000 voortgekomen uit een fusie van de SVZ Havenondernemersvereniging Rotterdam en de stich-ting E.B.B.: Europoort - Botlek - Belangen. Door het sa-mengaan van deze organisaties is Deltalinqs van onderaf opgebouwd. In totaal z n er veertien kernsectoren: de aangesloten industriële bedr ven verdelen er zeven, ter-w l de andere helft van toepassing is op de logistieke or-ganisaties.

Een onderwerp dat momenteel hoog op de agenda staat, is volgens Van Sluis de fysieke ruimte om te ondernemen. “De uitbreiding van de Rotterdamse haven middels de Tweede Maasvlakte zorgt voor nieuwe doorgroeimogel k-heden, maar ook binnen het bestaande gebied vindt her-structurering plaats. Dat terrein is onder de loep genomen en kan ef ciënter worden benut. En dat is nodig ook, want de Rotterdamse haven heeft aantoonbaar markt-aandeel verloren vanwege ruimtegebrek.” Een belangr ke

doelstelling van Deltalinqs is het versterken van de con-currentiepositie van Mainport Rotterdam. Meer ruimte zorgt voor meer aantrekkingskracht, maar ook op andere manieren heeft het gebied veel te bieden. “De industrie clustert graag, denk b voorbeeld maar aan alle halffabri-caten. Bovendien is het Rotterdamse vestingklimaat gun-stig. De locatie is natuurl k ideaal. Je kan alles wat je hier maakt direct verschepen.” Rotterdam beschikt wel over een relatief dure haven. Als belangenbehartiger maakt Deltalinqs zich dan ook sterk voor zeehavengelden die niet de pan uitr zen. Met succes, want de havengelden bl ven in Rotterdam in 2012 grosso modo op hetzelfde niveau als 2011. “Dat z n we na constructief overleg met het Havenbedr f Rotterdam en de VRC (de vereniging van Rotterdamse Cargadoors) overeengekomen. Vanwege de onzekere economische situatie en vooruitzichten wordt bovendien een crisiskorting van drie procent gehan-teerd.”

012052 Object 03.indd 24 18-04-12 09:56

25Weet wat er leeft

Innovaties in vele vormenDeltalinqs besteedt veel aandacht aan de bevordering van innovaties. In samenwerking met het Rotterdam Climate Initiative werd daarom al ongeveer v f jaar geleden het Deltalinqs Energy Forum opgericht. “Duurzaamheid staat hierb voorop. Dat is geen holle frase, maar heel goed toepasbaar binnen de branche waarin w actief z n. Het opvangen en hergebruiken van CO2 is hier een concreet voorbeeld van.” Deelname van bedr ven aan de business-platforms van Deltalinqs Energy Forum biedt door een bundeling van prakt k en wetenschap de mogel kheid sneller nieuwe businesscases te ontwikkelen. Bovendien betekent participatie de kans om b te dragen aan de ontwikkeling van overheidsbeleid en doelstellingen met een realistisch perspectief. “Ik verwacht over drie tot v f jaar de eerste grote resultaten te zien naar aanleiding van alle samenwerking en ontwikkelingen. Nieuwe technie-ken zorgen voor een beter klimaat. Het maken en toepas-sen van biobrandstoffen neemt een steeds grotere vlucht.”

ArbeidsmarktWaar de rem wel al t den op zit, is de arbeidsmarkt in het Rotterdamse haven- en industriecomplex. “Er is al een te-kort aan geschoold, capabel personeel. Dat probleem zal door de vergrote arbeidsvraag die hand in hand gaat met de nieuwe investeringen en het onderhouden daarvan, alleen maar toenemen. Bovendien helpt de vergr zing ook niet mee. Er gaat veel kennisoverdracht verloren en de aanwas onder de jeugd is beperkt.” Aan dat eerste kan Deltalinqs niets doen, aan het tweede wel. Op ver-

schillende manieren wordt daarom geprobeerd jongeren te enthousiasmeren voor prakt kberoepen in de logistiek of industrie en door de b behorende beroepsopleidingen beter te laten aansluiten op de arbeidsmarkt binnen de Mainport Rotterdam. “Onderhoudstechnicus of operator in de procesindustrie z n b voorbeeld mooie, ambachte-l ke vakken. Die willen we onder de aandacht brengen. Bedr ven en MBO’s hebben de handen ineen geslagen, met als resultaat het Maintenance College en het Proces College. Ook worden op basisscholen al excursies naar de Maasvlakte aangeboden, om kinderen enthousiast te ma-ken voor dienstverlenende, technische beroepen.” Die bezoekjes helpen ook mee in het veranderen van de beeldvorming, merkt Van Sluis.“ ‘Vies en smerig’, is vaak de gedachte als het over werken in de haven gaat. Die beeldvorming ontstaat door verhalen van opa’s en gastar-beiders, die vroeger inderdaad onder hele andere omstan-digheden in de haven werkten. Deltalinqs laat de jeugd van tegenwoordig graag zien hoe modern de terminals nu z n. We hebben er veel in geïnvesteerd en er is veel werk te verrichten.”

BereikbaarheidAls handelsland pur sang, moet de infrastructuur van Ne-derland goed z n geregeld. “Begr p me niet verkeerd, we beschikken over een goed wegennet, maar het valt niet te ontkennen dat er enkele knelpunten z n. De doorstro-ming rondom Rotterdam is gewoon niet optimaal en door de jaren heen is de situatie alleen maar verslechterd. Het is daarom hoogste t d om actie te ondernemen. De Blankenburgtunnel moet er komen voor betere ontslui-ting, over enkele decennia aangevuld met de realisatie van de Oranjetunnel als extra ontsluiting. Eveneens moe-ten we slimmer en ef ciënter vervoeren, ook over water. Dat kan in een 24-uurs economie.”

Van Sluis dient z n tweede term n als voorzitter dit jaar nog uit en draagt de hamer in januari 2013 waarsch nl k over aan een ander. “Voor die t d komt er nog een nieuw beleidsplan, waarin het ombouwen van de A15, de abso-lute must voor de realisatie van de Blankenburgtunnel, de veiligheid, de problemen op de arbeidsmarkt en de per-ceptie van mensen over het haven- en industriegebied belangr ke aandachtspunten zullen z n. De nieuwe voor-zitter zal op een r dende trein springen, dat is het mooie van de dynamiek die met deze branche is vervlochten. Als m n verwachting van een gematigde economische groei van één tot twee procent eind 2012 ook nog l kt uit te komen, zwaai ik helemaal met een goed gevoel af.”

012052 Object 03.indd 25 18-04-12 09:56

PARTNER IN DYNAMIS 26

BEDRIJFSPANDEN /LOGISTIEK • ROTTERDAM E.O.

FLIGHTPARK

BUSINESS BOULEVARD

ZEKKENSTRAAT 37- 41 EN 68-76

Nieuw bedrijfsverzamelgebouw ‘’Flightpark’’ op het terrein van Rotterdam The Hague Airport. Flightpark kent diverse bedrijfsruimten met verschillende afmetingen. Zo zijn er kopunits met grote glasvlakken uitgevoerd en zijn er kleinschalige tussenunits. Alle units zijn voorzien van een (gedeel-telijke) verdiepingsvloer.Units vanaf * Ca. 60 m2 * Ca. 31 m2

Units vanaf * Ca. 91 m2 * Ca. 52 m2

* Oplevering: per direct

Huurprijs vanaf € 855,- per maand Huurprijs vanaf € 1.220,- per maand

Een zeer representatief bedrijven verzamelcentrum, voorzien van eigen parkeergelegenheid, op een uitstekend bereikbare locatie op Bedrijvenpark Vaanpark I te Barendrecht, direct onder de rook van Rotterdam.

Londen 6* Ca. 75 m² bedrijfsruimte* Ca. 290 m² kantoorruimte/showroomruimte Londen 18 * Ca. 294 m² showroom* Ca. 78 m² kantoorruimte * 4 parkeerplaatsen* Oplevering: per direct

Huurprijs: Londen 6 Prijs op aanvraag Londen 18 € 39.000,- per jaar

Op het bedrijfsterrein De Zekken, gunstig gelegen bedrijfscomplex. Voor de bedrijfsruimte zijn diverse parkeergelegenheden op eigen terrein.Zekkenstraat 37– 39 – 41 * Ca. 2.103 m2 bedrijfsruimte* Ca. 84 m2 kantoorruimte

Zekkenstraat 68 – 72 – 74 – 76 * Ca. 2.500 m2 bedrijfsruimte* Ca. 330 m2 kantoorruimte op de 1e verdieping* Ca. 340 m2 bedrijfsruimte/kantineOplevering: per direct

Koopsom: € 2.300.000,- k.k.Huurprijs: € 159.000,- per jaar

Rot

terd

amBa

rend

rech

tH

oek

van

Hol

land

012052 Object 03.indd 26 18-04-12 09:56

Ooms Makelaars Bedrijfshuisvesting B.V.Marco Schol, Frank Hordijk, Paul de Wit, Richard van der Maas, Jessica Durinck, Gareth Tsang, Ilona van Kooten, Peter van Nederpelt, Jeroen van der Meer, Caroline Sanders, Marloes Ruijgrok en Daan Gooren.

012052 Object 03.indd 27 18-04-12 09:56

PARTNER IN DYNAMIS 28

BEDRIJFSPANDEN • ROTTERDAM E.O.

ZWOLSEWEG 58Multifunctioneel modern gebouw gelegen op bedrijventerrein Vaanpark IV te Barendrecht. Het bedrijventerrein is uitstekend bereikbaar vanaf rijksweg A29 (Rotterdam-Roosendaal-Zierikzee).• Ca. 340 m² bedrijfsruimte• Ca. 240 m² entresolvloer• Ca. 310 m² showroom• Ca. 300 m² kantoorruimte• 11 parkeerplaatsen• Oplevering: in overleg

Huurprijs: € 9.750,- per maandKoopsom: € 1.290.000,- k.k.

Bare

ndre

cht

CONRADWEG 12-14Op bedrijventerrein Noordland zijn nog twee te schakelen moderne logistieke objecten beschikbaar. Dit logistieke object is totaal circa 17.500 m² groot. Conradweg 12• Ca. 1.226 m² expeditieruimte• Ca. 3.268 m² magazijnruimte• Ca. 751 m² mezzanine• Er bestaat de mogelijkheid kantoorruimte te realiseren. • Oplevering: per directConradweg 14• Ca. 1.217 m² expeditieruimte• Ca. 3.242 m² magazijnruimte• Ca. 751 m² mezzanine• Er bestaat de mogelijkheid kantoorruimte te realiseren. • Oplevering: per direct

Huurprijs: Bedrijfsruimte € 49,50 per m² per jaar Mezzaninevloer € 25,00 per m² per jaar

Berg

en o

p Zo

om

012052 Object 03.indd 28 18-04-12 09:56

29Weet wat er leeft

BEDRIJFSPANDEN/WINKELPANDEN • ROTTERDAM E.O.

MOLENBAAN 10-14Bedrijfsruimte gelegen in het Hoofdweggebied te Capelle aan den IJssel. Door de nabij gelegen rijks-wegen A-20 en A-16 is het pand goed bereikbaar. Molenbaan 10• Ca. 409 m² bedrijfsruimte• Ca. 167 m² kantoorruimteMolenbaan 12• Ca. 494 m² bedrijfsruimte• Ca. 150 m² kantoorruimte

Huurprijs: Molenbaan 10: € 39.195,- per jaar Molenbaan 12: € 43.158,- per jaar Molenbaan 14: € 39.310,- per jaar Essebaan 41: € 26.163,- per jaar

Molenbaan 14• Ca. 522 m² bedrijfsruimte• Ca. 106 m² kantoorruimteEssebaan 41• Ca. 459 m² bedrijfsruimte• Oplevering: in overleg

Cap

elle

aan

den

IJss

el

GOUDEN RIJDERPLEIN 10Goed gesitueerde commerciële ruimte gelegen in winkelcentrum ‘Emerald’. Dit winkelcentrum ligt midden in de wijk Emerald en heeft uitstekende verbindingen van en naar de rijksweg A13 (richting Rotterdam en Den Haag). • Totaal ca. 229 m² winkelruimte gelegen op de begane grond• Ruime parkeergelegenheid (gratis) in de omgeving van het winkelcentrum• Oplevering: in overleg

Huurprijs: € 55.000,- per jaar

Del

fgau

w

EZELSVELDLAAN 49Nieuwbouw unit gelegen in hartje centrum Delft, tegenover winkelcentrum ‘De Veste’. De unit is uitermate geschikt voor zakelijke dienstverlening en goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer.• Ca. 170 m² begane grond• 7 parkeerplaatsen• Turnkey oplevering (exclusief meubilair)• Oplevering: per direct

Huurprijs: € 34.000,- per jaarKoopsom op aanvraagParkeerplaats: € 2.400,- per plaats per jaar

Del

ft Koop is bespreekbaar

012052 Object 03.indd 29 18-04-12 09:56

PARTNER IN DYNAMIS 30

010 424 88 88Maaskade 113 - 115 Rotterdam

012052 Object 03.indd 30 18-04-12 09:56

31Weet wat er leeft

WINKELPANDEN • ROTTERDAM E.O.

MAASDAMSTRAAT 6A-8AWinkel-/kantoorruimte gelegen in de Tarwewijk in Rotterdam Zuid. De Maasdamstraat is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer (metrostation Maashaven is op loopafstand gelegen). • Ca. 180 m² begane grond• Ca. 80 m² kelder• Oplevering: in overleg• Parkeren (betaald) in directe omgeving

Huurprijs: € 21.000,- per jaar

Rot

terd

am

NOORDMOLENSTRAAT 37BGoed gesitueerde winkelruimte gelegen aan de Noorderboulevard te Rotterdam. De winkel is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, buslijn 38 / tramlijn 8, halte Noorderbrug en met de auto. Voldoende parkeermogelijkheden (betaald) voor de deur. In de omgeving zijn diverse bekende winkelformules gevestigd o.a. Schoenenreus, Ado Bike, M&S mode, Maddox Fashion, Miles Leder, Kruidvat en Zeeman.• Ca. 88 m² (VVO)• Oplevering: per 1 januari 2013• Pui zal worden vervangen door verhuurder bij nieuwe verhuring• Parkeren (betaald) in nabije omgeving

Huurprijs: € 23.400,- per jaar

Rot

terd

am

1927

2012

Ooms 85 jaar

012052 Object 03.indd 31 18-04-12 09:56

PARTNER IN DYNAMIS 32

WINKELPANDEN • ROTTERDAM E.O.

OOSTZEEDIJK 310-312Winkel-/bedrijfsruimte op zichtlocatie (hoek Oostzeedijk / Admiraliteitsstraat), nabij het centrum en openbaar vervoer knooppunt Oostplein. Zeer goed bereikbaar per auto (nabij uitvalsweg Maasboulevard).• Ca. 592 m² begane grond• Ca. 85 m² kelder• Ca. 50 meter front• Mogelijkheid tot splitsen in units van ca. 280 m² en 312 m²• Ruime parkeermogelijkheden (betaald) in directe omgeving• Oplevering: in overleg

Huurprijs: € 98.000,- per jaarParkeerplaats: € 1.800,- per plaats per jaar

Rot

terd

am

ROTTERDAMSEDIJK 240AGoed gesitueerde winkelruimte, gelegen aan drukke doorgaande weg richting het centrum van Schiedam.• Ca. 65 m2 begane grond• Ca. 65 m2 kelder• Parkeren (betaald) voor de deur• Oplevering: in overleg

Huurprijs: € 12.500,- per jaar

Schi

edam

GORSSTRAAT 12 EN 14Winkelruimten gelegen in het winkelhart van Spijkenisse, nabij ‘t Oude centrum’ en de woonboule-vard Spijkenisse. Rondom de Gorsstraat bestaat het winkelhart ondermeer uit de Stadshuispassage, de historische kern bij de Voorstraat, het ABC-complex met warenhuisfunctie en winkelcentrum de Kopspijker met allerlei onderlinge verbindingen. • Ca. 320 m² begane grond• Vanaf 160 m²• Bevoorraden mogelijk via achterzijde• Parkeren (betaald) voor de deur• Oplevering: per direct

Huurprijs: € 32.000,- per winkel per jaar

Spijk

enis

se

RIJSTUIN 172Horecaruimte gelegen aan de voet van de Blaaktoren ‘het Potlood’ in hartje centrum Rotterdam, één van de markantste gebouwen van de stad. De horecaruimte is, evenals ‘het Potlood’ en naast-gelegen kubuswoningen, ontworpen door de Nederlandse architect Piet Blom. De Rijstuin is nabij Binnenrotte (marktplein) waar de Rotterdamse weekmarkt (di/za) wordt gehouden en waar medio 2014 de nieuwe Markthal met parkeergarage verrijst en naast de openbare bibliotheek.• 432,5 m² souterrain• Ingemeten volgens NEN 2580• Parkeren (betaald) in nabije omgeving• Nabij metro- en NS station Blaak• Mogelijkheid tot het huren van twee overdekte parkeerplaatsen• Oplevering: in overleg

Huurprijs: € 47.575,- per jaar Parkeerplaats: € 2.400,- per plaats per jaar

Rot

terd

am

012052 Object 03.indd 32 18-04-12 09:56

33Weet wat er leeft

WINKELPANDEN • ROTTERDAM E.O.

GROENENDAAL 229-255 EN 491Diverse nette winkelunits, gelegen aan drukke doorgaande weg, in de plint van het woonappartementencomplex ‘Laurensveste’ in Rotterdam-centrum. De ‘Oude Haven’ en Rotterdamse weekmarkt liggen op steenworp afstand. Omliggende winkels zijn o.a.: Albert Heijn, CTC contactlenzen, Whoops kappers, New York Pizza en Istikbal.

• Ca. 1.071 m2 begane grond• Deelverhuur mogelijk vanaf ca. 74 m2• Koppelen van units is mogelijk

• Nabij NS- en metrostation Blaak• Parkeren (betaald) in directe omgeving• Verwachte oplevering: juni 2012

Huurprijs vanaf € 19.000,- per jaar

Rot

terd

am

KAREL DOORMANSTRAAT 324Goed gesitueerde winkelruimte, nabij het Binnenwegplein. Aan de Karel Doornmanstraat zijn vele luxueuze winkels gevestigd, zoals onder andere Escada, Paul Smit, Brunott, VendouX en iittala en vele andere topmerken.• Oplevering: 1 januari 2013 (eerder in overleg)• Goed bereikbaar met o.v. (bus/tram/metro)• Parkeren (betaald) in directe omgeving• Nabij parkeergarages (Schouwburgplein, Plaza & Weena)

Huurprijs: € 48.000,- per jaar

Rot

terd

am

Ontwikkeling Kantorenmarkten regio Rotterdam en Drechtsteden De uitvoering van grote infrastructurele projecten, zoals de verbreding van de A15 (Maasvlakte – Vaanplein), het doortrekken van de A4 en de in het verleden aangelegde Randstadrail en HSL dragen b aan de aantrekkingkracht van Rotterdam als kantorenstad. De vraag naar kantoorruimte komt in het afgelopen jaar uit op nage-noeg hetzelfde niveau als in 2009. Het aanbod is als gevolg van de toevoeging van enkele nieuwe kantoorobjecten wederom gestegen, z het minder sterk dan een jaar geleden. Voor de toekomst l ken met name onderw sinstellingen een belangr ke rol te gaan spelen in de vraag naar kantoorruimte. Afgelopen jaar leverde deze sector, met ruim 20.000 vierkante meter, reeds een belangr ke b drage aan het totale opnamec fer in de regio Rotterdam. Een andere opvallende ontwikkeling is de mate waarin de markt steeds meer bepaald wordt door een zoekvraag van met name kleinere part en. De grote part en kiezen steeds vaker voor heronderhandeling van hun huidige con-tract. Een belangr ke ontwikkeling in Rotterdam betreft De Rotter-dam, een project van MAB en OVG op de Kop van Zuid. Een deel van de beschikbare kantoorruimte is inmiddels verhuurd aan de gemeente Rotterdam. Enkele ontwikkelingen die inmiddels z n afgerond betref-fen kantoorgebouw Lotus op Rotterdam Alexandrium en Blaak 8. Bron: Sprekende C fers (Dynamis).

Objectief

012052 Object 03.indd 33 18-04-12 09:56

PARTNER IN DYNAMIS 34

KANTOORPANDEN/BEDRIJFSPANDEN • DRECHTSTEDEN

ROZENHOF 33Monumentale kantoorvilla, gelegen aan de rand van het his-torisch centrum van Dordrecht.• Beschikbaarheid van diverse units vanaf ca. 37 m².• Mogelijkheden tot het huren van meerdere ruimten;• Informeer naar de mogelijkheden.

Huurprijs: op aanvraag.

Dor

drec

ht

ZWALUWENBURG 123Het object betreft een representatief kantoorgebouw. Het gebouw is gerealiseerd op een ruime kavel, omgeven door groen. Mede door de ligging en de ruime bestemming biedt het object diverse mogelijkheden voor verschillende doelein-den.• Ca. 200 m² kantoorruimte op de begane grond; • Ca. 200 m² kantoorruimte op de verdieping;• 9 gemarkeerde parkeerplaatsen gelegen aan de voorzijde.• Deelverhuur behoort tot de mogelijkheden.• Oplevering: in overleg.

Huurprijs: € 4.000,-- per maand.Koopsom: € 520.000,-- kosten koper.

Dor

drec

htPOLDERMOLEN 4

Deze moderne representatieve kantoorruimte is gesitueerd op een zichtlocatie aan de hoofdontsluiting van Papendrecht, de Burgemeester Keijzerweg.• Ca. 177 m² kantoorruimte op de begane grond;• Ca. 140 m² kantooruimte op de 2e verdieping;• Voldoende parkeerplaatsen aanwezig.• Oplevering: in overleg

Huurprijs kantoorruimte: € 115,- per m² per jaarHuurprijs parkeerplaatsen: € 230,- per plaats per jaar

Pape

ndre

cht

STATIONSPLEIN 4Vierdrecht IDe kantoorruimte is centraal gelegen binnen de Gemeente Zwijndrecht aan de Stationsweg, naast het NS-Station, in de onmiddelijke nabijheid van de in- en uitvalswegen van de A16 (Breda/Rotterdam). Alle voorzieningen van hoofdwinkelcen-trum Walburg zijn op loopafstand.• Ca. 232 m² op de begane grond;• Ca. 255 m² op de 2e verdieping;• Ca. 237 m² op de 3e verdieping.• Diverse parkeerplaatsen.• Oplevering: in overleg

Huurprijs kantoorruimte: € 110,- per m² per jaarHuurprijs parkeerplaatsen: € 450,- per plaats per jaar

Zwijn

drec

ht

STATIONSWEG 41Direct tegenover het NS-station treft u dit moderne kantoor-gebouw aan. Op de eerste verdieping van het gebouw is een business center concept gelanceerd met turn-key kantoorunits vanaf ca. 23m². • Ca. 265 m² kantoor op de 1e verdieping• Ca. 684 m² kantoor op de 2e verdieping• Ca. 684 m² kantoor op de 3e verdieping• Ca. 440 m² kantoor op de 4e verdieping• 34 parkeerplaatsen (parkeernorm 1:75)• Oplevering: in overleg

Huurprijs kantooruimte: € 110,- per m² per jaarHuurprijs turn-key kantoorunits: € 130,- per m² per jaarHuurprijs parkeerplaatsen: € 450,- per plaats per jaar

Zwijn

drec

ht

Drecht-steden

Telefoon078 - 614 43 33

NIEUW - BUSINESS

CENTRE ‘VIERDRECHT II’

MIJLWEG 9-11De Mijlweg is gunstig gesitueerd aan de rand van bedrijven-terrein Mijlpolder.Turbinegebouw• Ca. 435 m² opslagruimte, geschikt voor bulkgoederen.Type A• Ca. 170 m² Kantoorruimte verdeeld over twee verdiepingen.• Deelverhuur mogelijk, per verdieping.Type B• Ca. 85 m² Bedrijfsruimte (nog slechts 2 units beschikbaar)Type C • Ca. 85 m² Bedrijfsruimte en ca. 43 m² Kantoorruimte.• Huurtermijn: in overlegHuurprijs turbinegebouw: € 35,- per m²Huurprijs nieuwbouwunits vanaf € 695,- per maand.

‘s-G

rave

ndee

l

GALVANISTRAAT 7-15Bedrijfscomplex gelegen op bedrijventerrein Dordtse Kil I, zeer gunstig gelegen ten opzichte van de A16 en de N3. het com-plex beschikt over een afgesloten buitenterreinGalvanistraat 7A• Ca. 214 m² Kantoorruimte gelegen op de eerste verdieping;• Ca. 105 m² Ingebouwde entresolvloer.Galvanistraat 15 A• Ca. 200 m² Bedrijfsruimte;• Ca. 130 m² Ingebouwde entresolvloer.

Huurprijs Galvanistraat 7A: € 1.125,- per maandHuurprijs Galvanistraat 15A: € 1.300,- per maand

Dor

drec

ht

EDISONWEG 12Een modern en representatief bedrijfscomplex bestaande uit:• Ca. 103 m² kantoorruimte op de begane grond;• Ca. 75 m² showroom op de begane grond;• Ca. 67 m² bedrijfsruimte op de begane grond;• Ca. 98 m² kantoorruimte op de verdieping;• Ca. 124 m² entresol;• 9 parkeerplaatsen.• Oplevering: in overleg.

Huurprijs: € 2.500,-- per maand.Koopsom: € 297.500,-- kosten koper.

Strij

en

012052 Object 03.indd 34 18-04-12 09:56

35Weet wat er leeft

KANTOORPANDEN • DRECHTSTEDEN

KAMERLINGH ONNESWEG 1In het nieuwe hoofdkantoor van Drechtwerk is op dit moment ruimte beschikbaar voor verhuur.• Ca. 44 m² kantoorruimte op de begane grond;• Ca. 844 m² kantoorruimte op de tweede verdieping;• 18 parkeerplaatsen op het voorterrein.• Oplevering: in overleg.Voorzieningen- zonwerende beglazing;- verlichtingsarmaturen met bewegingssensoren;- screens aan de buitengevel (weersafhankelijk te regelen);- aluminium kozijnen;- topkoeling met plafondroosters;- noodverlichtingsinstallatie;- brand- en ontruimingsinstallatie;- receptie op de begane grond, bemand door Drechtwerk;- scheidingswanden reeds aangebracht;- mogelijkheid voor collectief gebruik van groot restaurant met 350 zitplaatsen;- personenliftinstallatie;- slagboom en toegangscontrole naar het parkeerterrein.

Huurprijs: € 95,-- per m², per jaar.

Dor

drec

ht

KORTE PARALLELWEG 1Representatief kantoorgebouw ‘Terra’ gelegen in het centrum van Dordrecht, naast winkelcentrum ‘Maasplaza’.• Ca. 172 m² kantoor op de begane grond.• Ca. 302 m² kantoor op de 1e verdieping.• Ca. 359 m² kantoor op de 2e verdieping.• Goede parkeernorm.• Oplevering: in overlegVoorzieningen- mechanische ventilatie,- centrale verwarming,- personenlift,- brandmeldinstallatie,- dubbel dames- en heren toilet,- systeemplafond met verlichtingsarmaturen,- vloerbedekking,- kabelgoten voorzien van elektra,- scheidingswanden,- pantry.Huurprijs kantoorruimte: € 130,- per m² per jaar.Huurprijs parkeerplaatsen: € 750,- per plaats per jaar.

Dor

drec

ht

WEIZIGTWEG 11-69Het complex is gerealiseerd aan de achterzijde van Dordrecht CS. Indien noodzakelijk bevindt u zich binnen 5 minuten zowel op de snelweg A16 als de A15. Het centrum van Dordrecht is tevens op loopafstand.• Ca. 563 m² kantoorruimte gelegen op de begane grond in blok 2;• Ca. 591 m² kantoorruimte gelegen op de eerste verdieping in blok 2;• Ca. 503 m² kantoorruimte gelegen op de eerste verdieping in blok 3;• Ca. 695 m² kantoorruimte gelegen op de tweede verdieping in blok 1;• Ca. 595 m² kantoorruimte gelegen op de tweede verdieping in blok 2;• Ca. 505 m² kantoorruimte gelegen op de tweede verdieping in blok 3;• 40 parkeerplaatsen.• Deelverhuur is mogelijk vanaf ca. 503 m²• Koop is bespreekbaar.• Oplevering: per direct.

Huurprijs kantoorruimte: € 115,- per m² per jaar.Huurprijs parkeerplaatsen: € 600,- per plaats per jaar.

Dor

drec

ht

STEPHENSONWEG- 14Business Centre GorinchemHet Business Centre is gesitueerd op het industrieterrein Gorinchem Oost en is centraal gelegen aan in- en uitvalswegen op een zichtlocatie langs de A15.• Kantoorunits op diverse bouwlagen• Verhuur in units vanaf ca. 23 m².• Flexibele huurtermijn behoren tot de mogelijkheden• oplevering: in overlegVoorzieningen• vloerbedekking;• afgewerkte wanden;• verlaagd systeemplafond met inbouw verlichtingsarmaturen;• verwarming.

Huurprijs: vanaf € 115,- per m² per jaar

Gor

inch

em

012052 Object 03.indd 35 18-04-12 09:56

PARTNER IN DYNAMIS 36

Ambities realiseren van klanten en opdrachtgevers op het gebied van wonen, werken, winkelen en recreëren

Rabo Vastgoedgroep behoort tot de grootste vastgoedondernemingen van Europa. De laatste

jaren is de nanciering van vastgoed in een versneld tempo veranderd. Lex van der Hoek, directeur

Bedr ven van Rabobank Drechtsteden, vertelt over de ontwikkelingen in de markt en de rol van de

bank.

“Daar waar we vroeger toch vaak alleen nancierden op basis van taxatierapporten c.q. de waarde van het onder-pand en de cash ow wat minder belangr k was, is cash- ow tegenwoordig veel meer van belang. En in plaats van alleen naar het object te k ken, trekken we het breder. We letten veel meer op de huurders en de gebruikers er-van.” FGH Bank is als dochteronderneming van Rabobank gespecialiseerd in het nancieren van commercieel vast-goed. “FGH Bank beoordeelt van oudsher onderliggende huurstromen om de waarde van het vastgoed te bepalen. FGH Bank is al sinds oktober 2003 onderdeel van Rabo-bank Groep en uiteraard bl ft hun rol zich ook ontwikke-len. Dat is inherent aan de veranderende markt.”

In Nederland wil Rabobank alle markten bedienen. “We z n een bank voor iedereen; van klein bedr f tot grote onderneming en van agrariër tot machinebouwer. Daarb hoort dat je als bank overal aan meedoet.” Kernactiviteit van de Rabo Vastgoedgroep is de ambities te realiseren van klanten en opdrachtgevers, op het gebied van wo-

nen, werken, winkelen en recreëren. “En dat is in de hui-dige economische t d allemaal wat lastiger voor elkaar te kr gen, maar zeker niet onmogel k. Er komen op dit mo-ment twee dingen samen: enerz ds de bankencrisis en aan de andere kant de crisis op vastgoedgebied. Die z n gelieerd, maar ze raken het vastgoed dubbel. Want de banken worden met Basel-3 verplicht uitgedaagd om ho-gere vermogensposities te hebben, daar waar binnen de vastgoedsector vaak grote leningen z n gemoeid tegen lage marges. Dus dat botst voor de bank. Mede daarom is het logisch dat we in de vastgoedbranche als eerste wat zullen minderen.” Van der Hoek benadrukt wel dat Rabobank, net als in het verleden, voor honderd procent achter haar bestaande klanten bl ft staan. “Er z n part -en in de markt die bewust hun posities willen afbouwen, maar zo zit de markt voor ons op dit moment niet in el-kaar. Maar over veel andere strategieën valt echt wel te praten. Als het gaat om bestaande klanten met beleg-gingspanden, dan zullen we de gehele portefeuille onder de loep nemen, maar ook daar kunnen we gewoon in bl ven volgen. Maar b zowel bestaande als nieuwe klan-ten z n we wel kritischer geworden. We maken bewust keuzes en het bl ft dan ook iets rustiger in de winkel.”

Het eigen beleid kritisch volgen en de balans goed in de gaten houden; dat is wat Rabobank Nederland doet. “Onze vastgoedportefeuille is de laatste twee, drie jaar gegroeid en daarmee samenhangend ons marktaandeel. Dat is eigenl k geen gezonde beweging. Daarmee gaan we onze langjarige doelstellingen niet halen. Voorzichtig-heid met betrekking tot de groei van de vastgoedporte-feuilles is dus geboden. We z n een onafhankel ke, lokale bank, maar in dit soort trajecten stemmen w af met Ra-bobank Nederland.” De NMa is bezorgd over de domi-

012052 Object 03.indd 36 18-04-12 09:56

37Weet wat er leeft

nante positie van Rabobank en ING op de markt voor de nanciering van commercieel vastgoed. Het aantal aan-bieders van vastgoed nanciering is uitgedund, met als gevolg dat Rabobank en ING de dominante part en z n, met gezamenl k ruim 70 procent marktaandeel. Van der Hoek vindt het niet terecht dat de NMa zich zorgen maakt. “Ze moeten zich alleen zorgen maken als Rabo-bank haar dominante positie zou willen gebruiken om nog groter te worden en dat we de laatste part ook nog de markt uit zouden willen drukken. Maar dat willen we juist helemaal niet. Als het aan ons lag, was er meer con-currentie. Dat houd je scherp.” Buitenlandse part en heb-ben zich door de crisis ook grotendeels teruggetrokken uit de Nederlandse markt voor vastgoed nanciering, maar dat is volgens Van der Hoek niet zo’n opzienbaren-de ontwikkeling. “Z komen voor een bepaalde periode hierheen en als ze op t d weer doorstoten, z n ze spek-koper. Maar als ze bl ven zitten met bepaalde fondsen waarin door overcapaciteit huurcontracten weggevallen z n, dan is hun huidige positie waarsch nl k toch verlies-makend. Die golfbeweging zal bl ven bestaan. Dat is van alle t den.”

Achteraf is het makkel k praten, maar er wordt door me-nigeen beweerd dat banken elkaar voor de crisis gek heb-

ben gemaakt met steeds zwaarder hoger ge nancierd vastgoed en steeds lagere marges. Van der Hoek is die mening niet helemaal toegedaan. “Ik ben al b na 25 jaar bankier en in goede t den gaan de marges omlaag en de nanciering omhoog. En op een gegeven moment gaat het weer minder en gaan de marges omhoog en de -nanciering omlaag. Zo gaat het nu eenmaal. Dat is een natuurl ke beweging, die niet alleen waarneembaar is binnen de vastgoedmarkt, maar ook b reguliere bedr fs- nancieringen.” Met het oog op de toekomst denkt Van der Hoek dat beleggers ook zelf terughoudender zullen z n, net als de Rabobank dat is met nancieren. “Het ver-haal van ‘bouwen en automatisch verkopen’ is natuurl k niet meer de werkel kheid. Daar is iedereen van door-drongen. Ik voorzie sowieso een demping op nieuwbouw. En ik denk dat er ook een voorname rol b de overheid ligt. De overheid moet niet meer accepteren dat er in be-paalde gemeentes een projectontwikkelaar toch de ruim-te kr gt om grote panden te realiseren. Daar is de t d niet naar, je bl ft dan zitten met leegstand van bestaande ob-jecten. Toch zie ik het allemaal niet zo somber in. De eco-nomie bl ft niet eeuwig op het huidige niveau. Er bl ven genoeg kansen en mogel kheden en de Rabobank doet er alles aan om de vastgoedambities van onze klanten werkel kheid te laten worden.”

012052 Object 03.indd 37 18-04-12 09:56

PARTNER IN DYNAMIS 38

KANTOORPANDEN/BEDRIJFSPANDEN • DRECHTSTEDEN

GILDENWEG 16/SCHEEPMAKERSSTRAAT 4De kantoor- / showroomruimte is gesitueerd in het bedrijfscomplex op de hoek van de Scheepmakersstraat en de Gildenweg, de centrale as op bedrijventerrein ‘De Geer’. Het complex is goed bereikbaar vanaf Rijksweg A16 (via Munnikensteeg) en het centrum van Zwijndrecht (via de Lindtsedijk).Gildenweg 16• Ca. 163 m² Kantoorruimte gelegen op de begane grond;• Ca. 112 m² Showroom- / archiefruimte gelegen op de begane grond;• 3 Parkeerplaatsen.Scheepmakersstraat 4• Ca. 203 m² Kantoorruimte gelegen op de begane grond;• Ca. 173 m² Kantoorruimte gelegen op de eerste verdieping;• 3 Parkeerplaatsen.• Oplevering: in overleg

Huurprijs kantoorruimte: € 59,- per m² per jaarHuurprijs showroom-/ archiefruimte: € 39,- per m² per jaar

Zwijn

drec

ht

PASSAGE 2Kantoorruimte/ winkelruimte met baliefunctie op een markante zichtbare hoek van het buurtwin-kelcentrum De Passage. Uniek aan de locatie is de gelegenheid om op de kopgevel van het gebouw een reclame te voeren met een attentiewaarde die nergens anders in Zwijndrecht beschikbaar is.• Ca. 70 m² commerciële ruimte op de begane grond;• Ca. 35 m² commerciële ruimte op een half verhoogde verdieping;• Ca. 37 m² commerciële ruimte in het souterrain;• Oplevering: in overleg.Voorzieningen- verwarming via gasgestookte cv-installatie met radiatoren;- airconditioning via drie split-unit airco systemen;- aansluitingen op riolering, telecommunicatie-, gas-, water- en elektriciteitsnet;- airconditioning in enkele vertrekken;- elektronisch inbraakalarmsysteem;- systeemplafonds met geïntegreerde tl verlichting in armaturen;- buitenverlichting;

Huurprijs: € 25.000,-- per jaar.

Zwijn

drec

ht

STATIONSPLEIN 1Het object betreft het moderne kantoorcomplex ‘Flexium’, direct naast het NS-station en op enkele minuten van de rijksweg A-16. Het gebouw is goed onderhouden en kan flexibel worden aange-boden.• Ca. 700 m² Kantoorruimte op de begane grond• Ca. 830 m² Kantoorruimte op de eerste verdieping• Ca. 24 Gemarkeerde parkeerplaatsen op het afgesloten achterterrein.• Oplevering: in overlegVoorzieningen- ruime centrale entree; - dames- en herentoiletgroep op elke verdieping; - 2 personenliften; - screens op zonbelaste gevels; - systeemplafonds met (ingebouwde) verlichtingsarmaturen; - luchtventilatie v.v. koeling; - te openen ramen.

Kantoorruimte: € 125,-- per m², per jaar. Parkeerplaats: € 450,-- per plaats, per jaar.

Zwijn

drec

ht

AMERWEG 4Unieke kans om een kantoorunit te huren in het moderne Bedrijvencentrum ‘Amerweg’ te Zwijndrecht. Het complex bevindt zich aan één van de hoofdontsluitingen van Zwijndrecht tussen het centrum en bedrijventerrein ‘De Geer’.• Ca. 363 m² kantoorruimte gelegen op de eerste verdieping • Voldoende parkeerplaatsen aanwezig op voorgelegen terrein.• Huurtermijn: flexibel Voorzieningen:- centrale verwarming met radiatoren en gasgestookte ketel;- warmwatervoorziening via een elektrische boiler in de pantry;- dubbele toiletgroep, bestaande uit een voorportaal met wastafel en twee - vrijhangende closets. ;- sanitaire ruimten betegeld tot het plafond in neutrale kleuren;- verlaagde systeemplafonds;- ingebouwde verlichtingsarmaturen;- elektronisch inbraakalarmsysteem;- airconditioning in de kantoorruimte,- brandmeldinstallatie- noodverlichtingsinstallatie,- aansluitingen op riolering, gas-, water- en elektriciteitsleidingen- bliksemafleiding.Huurprijs: € 85,- per m² per jaar

Zwijn

drec

ht

012052 Object 03.indd 38 18-04-12 09:56

39Weet wat er leeft

Ooms Drechtsteden Bedrijfshuisvesting B.V.Kimberley Moolenaar, Evelien Ravesteijn, Ted Rommelse en Dennis Dekker.

KERKEPLAAT 2Project WaterfrontHet terrein van bijna 14 hectare, waarvan ca. 27.490 m² bestaat uit water, is gesitueerd direct langs de Merwede. Het beschikt over een eigen insteekhaven haaks op de rivier en een gedeelte water parallel aan de rivier. De kadelengte van de eigen haven is ca. 210 m¹, met een breedte van ca. 40 m¹ en een diepgang van 3,5 m¹.De percelen die direct grenzen aan de Merwede, beschikken over een waterfront van bijna 400 m¹ een breedte van ca. 40 m¹. Van het waterfront aan de Merwede is slechts een gedeelte voorzien van kade, een groter deel is voorzien van een talud met steenglooiing.Bestemmingsplan ‘Oostpoort’De omschrijving volgens dit bestemmingsplan is: Bedrijven.- toegestaan zijn bedrijfsgebouwen in de milieucategorie 4.1 en 4.2;- 75% van de kavel mag bebouwd worden, zulks binnen het bouwvlak dat in de bestemmingsplankaart is opgenomen;- de maximale bouwhoogte: 15 meter;- de eigen insteekhaven is bestemd voor gebruik als haven;- het water aan de langszijde van de rivier is pas na bestemmingswijziging te gebruiken voor afmeren;- er zijn diverse veiligheidscontouren rond de verkeersbrug tussen Papendrecht en Dordrecht.

Koopsom: op aanvraag

Dor

drec

ht

012052 Object 03.indd 39 18-04-12 09:56

PARTNER IN DYNAMIS 40

KANTOORPANDEN • DRECHTSTEDEN

KORTE PARALLELWEG 205 & 229Maasplaza• Het complex is gelegen aan de rand van het stadshart van de nostalgische binnenstad van

Dordrecht. De locatie is met recht zeer prominent te noemen en kan worden aangemerkt als een uitstekende zichtlocatie. Het complex onderscheidt zich van andere kantoorruimten vanwege de flexibele indeelbaarheid van het gebouw.

• Ca. 357 m2 kantoorruimte gelegen op de 4e verdieping• Ca. 906 m2 kantoorruimte gelegen op de 4e verdieping• Ca. 484 m² bedrijfsruimte gelegen op de begane grond met ca. 118 m² secundaire ruimte op de

begane grond en ca. 318 m² secundaire ruimte op de eerste verdieping.• Het object beschikt over een zeer gunstige parkeernorm en gratis parkeergelegenheid is op loop-

afstand.• Oplevering: in overleg

Huurprijs kantoorruimte: € 120,-- per m² per jaar.Huurprijs secundaire ruimte: € 110,-- per m² per jaar.Huurprijs parkeerplaatsen: € 750,-- per plaats per jaar.Huurprijs bedrijfsruimte: € 65,-- per m² per jaar.

Dor

drec

ht

LAAN DER VERENIGDE NATIES 325

Vrijstaand kantoorgebouw op een prominente zichtlocatie aan de verbindingsweg N-3, direct naast de op en afrit en het gezondheidspark. Het gebouw zal een vol-ledige upgrade krijgen zodat het weer volledig zal voldoen aan de eisen van de huidige tijd. De volgende voorzieningen zullen worden uitgevoerd:- er zal een nieuw trappenhuis worden geplaatst, zodat iedere verdieping optimaal bereikbaar is;- de entree zal volledig worden gerenoveerd, waardoor er een representatieve entree zal ontstaan;- alle algemene ruimten op de verdiepingen zullen worden gerenoveerd;- op iedere verdieping zal er een dubbele dames- & herentoilet en een nieuwe pan-try worden gecreërd;- alle kantoorruimten zullen worden voorzien van nieuwe plafonds en gespoten wanden.• Totaal ca. 2.364 m² kantoorruimte als volgt verdeeld:• Ca. 470 m² op de begane grond• Ca. 474 m² op de 1e verdieping• Ca. 475 m² op de 2e verdieping• Ca. 475 m² op de 3e verdieping• Ca. 470 m² op de 4e verdieping• Deelverhuur mogelijk.• 68 parkeerplaatsen op het buitenterrein• Oplevering: in overleg

Huurprijs kantoor: € 129,- per m² per jaarHuurprijs parkeerplaatsen: € 690,- per plaats per jaar

Dor

drec

ht

012052 Object 03.indd 40 18-04-12 09:56

41Weet wat er leeft

BEDRIJFSPANDEN • DRECHTSTEDEN

BOOGAERDTSTRAAT 5

Dit representatieve bedrijfscomplex bestaat uit bedrijfsruimte, kantoorruimte, buitenterrein met parkeerplaatsen. Het complex is gunstig gelegen op bedrijventerrein Krabbepolder en is goed bereikbaar vanaf de A16.• Ca. 7481 m² bedrijfsruimte op de begane grond• Ca. 3259 m² bedrijfsruimte op de verdieping• Ca. 775 m² kantoorruimte op de begane grond• Ca. 775 m² kantoorruimte op de verdieping• Ca. 50 m² installatieruimte op derde verdieping• Ca. 2500 m² buitenterrein• Ca. 130 gemarkeerde parkeerplaatsen gelegen op een afgesloten terrein aan de voorzijde van het complex.

VoorzieningenKantoorruimte:- topkoeling in alle kantoorruimten;- airconditioning in de serverruimte;- sprinklerinstallatie met waterresevoir;- liftinstallatie;Bedrijfsruimte:- twee goederenliften in de bedrijfsruimte;- transportband;- tien loadingdocks voorzien van levelers en shelters;- twee pompputten met dompelputten;- glad afgewerkte betonvloer;- elektrisch bedienbare overheaddeur, afmeting 4,00 x 4,50 m;- vrije hoogte bedrijfsruimte op de begane grond grotendeels van 13,5 m¹;- vrije hoogte bedrijfsruimte op de begane grond overige gedeelte 5 m¹;- vloerbelasting van het hoge gedeelte in de bedrijfsruimte 3.000 kg/m²;- vloerbelasting van het lage gedeelte in de bedrijfsruimte 1.500 kg/m²;- vrije hoogte bedrijfsruimte op de verdieping 3,90 m¹;- krachtstroomaansluitingen;- elektrisch afsluitbaar buitenterrein.

€ 625.000,-- per jaar exclusief BTW., verwarming en servicekosten.

Dor

drec

ht

012052 Object 03.indd 41 18-04-12 09:56

PARTNER IN DYNAMIS 42

BEDRIJFSPANDEN • DRECHTSTEDEN

DEBIJESTRAAT 5Uniek herontwikkeld bedrijfscomplex gelegen op bedrijventerrein Dordtse Kil I te koop. Bij de herontwikkeling is het gehele complex opgehoogd tot een binnenwerkse hoogte van 8,85 m en volledig voorzien van nieuwe gevelbeplating en overheaddeuren. De nog beschikbare units zijn nog steeds aan te passen aan de wensen van de gebruiker m.b.t. bijvoorbeeld het aantal deuren of bijvoorbeeld het plaatsen van een loading dock. Het complex beschikt over een gunstige vloerbelas-ting van 2.500 kg. per m². Kortom het betreft een maatpak voor de ondernemer ! Tot op heden zijn er reeds 3 delen van het gehele complex verkocht en verhuurd. Nog beschikbaar voor verkoop is:

Unit 1:• ca. 289 m² Bedrijfsruimte;• ca. 853 m² Verhard buitenterrein;

Unit 2:• ca. 430 m² Kantoorruimte;• ca. 1.064 m² Bedrijfsruimte;• ca. 2.146 m² Buitenterrein;

Unit 1: € 371.000,-- v.o.n.Unit 2: € 1.600.000,-- v.o.n.

EINSTEINSTRAAT 67Bedrijven Centrum Dordrecht is gesitueerd op het industrieterrein Dordtse Kil I en is gunstig gelegen ten opzichte van Rijksweg A16 en de randweg N3.Flexibele kantoorunits op de begane grond en de eerste verdieping. Verhuur in units met een oppervlakte vanaf ca. 33 m² behoort tot de mogelijkheden, alsmede een combinatie van diverse kantoorunits.Bedrijfsunits op de begane grond in units met een oppervlakte van 88 m² en 92 m²Oplevering: in overleg

Huurprijs kantoorruimte vanaf € 516,88 per maand.Huurprijs bedrijfsruimte vanaf € 924,36 per maand.

Dor

drec

ht

JADE 112Unieke kans voor startende of doorstartende bedrijven om zich representatief en milieuverantwoord te presenteren in dit energie-0-bedrijvencentrum• Ca. 60 m² bedrijfsruimte;• Ca. 60 m² kantoor • 4 parkeerplaatsen• Tegenover de Makro• Koop van het gehele centrum met 10 units is bespreekbaar.• Oplevering: in overleg

Huurprijs: € 1.140,- per maandKoopsom: op aanvraag.

Dor

drec

ht

VIERLINGHSTRAAT 6, 16 EN 18Dit bedrijfscomplex is geschikt voor zowel transport, opslag als productie en is gunstig gesitueerd ten opzichte van de nabijgelegen op- en afritten van Rijksweg A16 (Rotterdam / Antwerpen) en heeft eveneens een goede verbinding naar het stadscentrum van Dordrecht.Vierlinghstraat 6• Ca. 999 m² bedrijfsruimte op de begane grond.• Ca. 162 m² kantoor op begane grond en 1e verdiepingVierlinghstraat 16• Ca. 567 m² bedrijfsruimte op de begane grond• Ca. 162 m² kantoor verdeeld op begane grond en 1e verdiepingVierlinghstraat 18• Ca. 567 m² bedrijfsruimte op de begane grond• Ca. 162 m² kantoor verdeeld op begane grond en 1e verdieping• Oplevering: in overleg

Huurprijs Vierlinghstraat 6: € 58.500,-- per jaar.Huurprijs Vierlinghstraat 16 en 18: € 39.500,-- per jaar.

Dor

drec

ht

Dor

drec

ht

012052 Object 03.indd 42 18-04-12 09:56

43Weet wat er leeft

BEDRIJFSPANDEN • DRECHTSTEDEN

KETELWEG 63FDe bedrijfsruimte met kantoor is gunstig gesitueerd aan de Ketelweg nabij de op- en afrit van de Randweg N3. Ketelweg 61 A• Ca. 577 m² bedrijfs- / opslagruimte op de begane grond;• Ca. 150 m² kantoorruimte.Ketelweg 61 D• Ca. 630 m² bedrijfs- / opslagruimte op de begane grond;• Ca. 70 m² kantoorruimte, verdeeld over twee verdiepingen.Ketelweg 61 H• Ca. 523 m² bedrijfs- / opslagruimte op de begane grond;• Ca. 275 m² kantoorruimte.Oplevering Ketelweg 61 A: december 2012Oplevering Ketelweg 61 D: september 2012Oplevering Ketelweg 61 H: december 2012

Ketelweg 61A: € 3.230,-- per maand.Ketelweg 61D: € 2.860,-- per maand.Ketelweg 61H: € 3.910,-- per maand.

Pape

ndre

cht

MOLENVLIET 55Dit representatieve bedrijfscomplex is gesitueerd op een kleinschalig bedrijventerrein in Zwijndrecht.• Ca. 205 m² Bedrijfsruimte op de begane grond;• Ca. 145 m² Kantoor op de begane grond;• Ca. 140 m² Entresolvloer met een beperkte stahoogte;• Ca. 130 m² Toerekenbaar verhard buitenterrein aan de linkerzijde van het complex.• 5 Parkeerplaatsen op het voorterrein.Voorzieningen- mechanische ventilatie ten behoeve van de toiletruimten;- verwarming in de bedrijfsruimte door middel van een direct gestookte heater;- ingebouwde verlichtingsarmaturen in de kantoren;- opgebouwde tl-verlichting in de bedrijfsruimte;- split unit airconditioning in diverse kantoorvertrekken;- afzuiginstallatie t.b.v. de vloeistofbunker;- elektronisch inbraakalarmsysteem;- warmwatervoorziening via de centrale verwarmingsketel;- aansluitingen op riolering, telecommunicatie-, gas-, water- en electriciteitsnet;- krachtstroominstallatie;- glasvezelaansluiting aanwezig.

€ 3.950,-- per maand.

Zwijn

drec

ht

ZERNIKESTRAAT 25Op bedrijventerrein Dordtse Kil II treft u dit complex aan wat met name uniek is door de kraanfacili-teit die in de bedrijfshal is aangebracht.• Ca 1.445 m² bedrijfsruimte op de begane grond;• Ca. 87 m² magazijnruimte op de begane grond;• Ca. 136 m² kantoorruimte op de begane grond;• Ca. 224 m² kantoorruimte op de eerste verdieping;• 16 parkeerplaatsen.• Oplevering: per directVoorzieningen- bovenloopkraan met een hefvermogen van 5 ton;- twee bovenloopkranen met een hefvermogen van 10 ton;- mechanische ventilatie;- aansluitingen op riolering, telecommunicatie-, gas-, water- en elektriciteitsnet;- krachtstroominstallatie (afgezekerd op 3x 125 Amp);- airconditioning in enkele vertrekken;- elektronisch inbraakalarmsysteem;- twee elektrisch bediende overheaddeuren;- diverse afzuiginstallaties voor lasdampen;

Huurprijs: € 135.000,-- per jaar.

Dor

drec

ht

ALEXANDER BELLSTRAAT 16Onder architectuur gebouwd vrijstaand bedrijfspand met kantoor- / showroomruimten, bedrijfshal, buitenterrein en parkeerplaatsen. Het object heeft een bovengemiddeld afwerkingsniveau en uitstra-ling.• Ca. 590 m² kantoor- / showroomruimte gelegen op de begane grond;• Ca. 330 m² bedrijfsruimte gelegen op de begane grond met entresolvloer;• Ca. 550 m² kantoorruimte gelegen op de eerste verdieping;• 50 parkeerplaatsen op de voor- en zijterreinen van het pand.• Deelverhuur mogelijk!• Oplevering: per 1 augustus 2012Voorzieningen- elektrische toegangsdeur;- representatieve entree met receptiebalie;- inbraakalarmsysteem;- kantineruimte met keukenvoorziening;- elektrisch bedienbare overheaddeur, afmeting 4.50 m x 6.00 m;- ingebouwde verlichtingsarmaturen;- top koeling;

Huurprijs: vanaf € 55,-- per m², per jaar.Koopsom: op aanvraag.

Oud

Bei

jerla

nd

012052 Object 03.indd 43 18-04-12 09:56

PARTNER IN DYNAMIS 44

BEDRIJFSPANDEN • DRECHTSTEDEN

HAVENWEG 1Het object betreft een perceel watergebonden grond dat bestaat uit verhard en onverhard buitenter-rein. Een deel van het perceel betreft water. Het perceel is voorzien van een aanlegmogelijkheid mid-dels meerpalen en beschikt over een portaalkraan die rijkt over het water.• Ca. 11.400 m² Deels verhard- en deel onverhard buitenterrein, omheind middels een stalen hek-

werk (perceel land 90 m x 90 m en water 110 m x 30 m)• Oplevering: in overleg.Voorzieningen- Volledig afgesloten, deels middels een stalen hekwerk en deels middel de Dordtsche Kil;- Deels verhard en deels onverhard. De wegen op het terrein zijn verhard middels asfaltering;- Portaalkraan met een hijsvermogen van 20 ton die reikt over het water;- Aanmeermogelijkheid middels meerpalen voor schepen met een maximale lengte van ca. 100 m en een maximale breedte van 30 m;- Krachtstroom aanwezig;- Wateraansluiting aanwezig.

Huurprijs: € 17,50 per m², per jaar.

‘s-G

rave

ndee

l

MARCONIWEG 8Het object betreft een representatieve bedrijfsruimte met kantoor gelegen op bedrijventerrein Louter Bloemen. Het gebouw is in 2003 opgeleverd en is voorzien van moderne voorzieningen en goed toegankelijk via 4 overheaddeuren. De bereikbaarheid ten opzichte van de snelwegen is erg goed, binnen 2 autominuten op de A16 en via de N3 is de A15 eveneens in de nabijheid. • Ca. 100 m² Kantoorruimte gelegen op de begane grond;• Ca. 110 m² Kantoorruimte gelegen op de eerste verdieping; • Ca. 232 m² Showroom- / winkelruimte gelegen op de begane grond;• Ca. 62 m² Sorteer- / opslagruimte op de begane grond met toegang naar de entresol;• Ca. 180 m² Opslagruimte op de verdieping die deels is in te richten als kantoor;• Ca. 111 m² Opslagruimte gelegen op een entresol;• Ca. 437 m² Bedrijfsruimte voorzien van een gunstige vrije hoogte en 4 overheaddeuren;• 14 Gemarkeerde parkeerplaatsen.• Oplevering: in overleg.

Huurprijs: € 7.250,-- per maand.

Dor

drec

ht

012052 Object 03.indd 44 18-04-12 09:56

45Weet wat er leeft

WINKELPANDEN/BOUWGRONDEN • DRECHTSTEDEN

WINKELCENTRUM DE MEENTHet winkelcentrum De Meent is een modern vormgegeven winkelcentrum dat is geopend in 2007. Winkelcentrum heeft een oppervlakte van 20.000 m² en bevindt zich in het centrum van Papendrecht (32.000 inwoners). Het winkelaanbod is zeer divers met een aantal grote retailers zoals, de HEMA, Jumbo, Bas van der Heiden, Zeeman, Kruidvat en de Marskramer. Verdere invulling is voornamelijk kleinschalige detailhandel en enkele horecagelegenheden. Door deze samenstelling biedt het winkelcentrum een goede combinatie tussen dagelijkse boodschappen en funshoppen.In het winkelcentrum zijn diverse winkelruimten beschikbaar voor verhuur.

Vanaf € 250,-- per m², per jaar, exclusief BTW.

Pape

ndre

cht

KORTE PARALLELWEG 161Winkelruimte gelegen in het runshopping centrum Maasplaza te Dordrecht. Het complex is zowel goed bereikbaar vanuit de diverse stadswijken als via de Laan der Verenigde Naties. In het win-kelcentrum zijn diverse bekende winkelketens gevestigd, te weten de Etos, Albert Heijn, de Aldi, Healthcenter David Loyd, Gall & Gall en Runnersworld. Het complex is gesitueerd op een mooie zichtbare plek die niet gemist kan worden bij binnenkomst van de stad. Bij het winkelcentrum is ruime parkeergelegenheid beschikbaar. Het eerste uur parkeren is hierbij gratis. Het hele winkelcen-trum bestaat in totaal uit 9.250 m² verhuurbaar oppervlak.

Beschikbaar voor verhuur:• Ca. 477 m² Verhuurbaar vloeroppervlak winkel- / verkoopruimte op de begane grond, met een

frontbreedte van 9 meter.• Oplevering: in overleg..

Huurprijs € 165,-- per m² per jaar.

Dor

drec

ht

VOORSTRAAT 263-265Winkelruimte met bovenwoning, verdeeld over drie lagen. De winkel is gelegen halverwege de Voorstraat, de langste winkelstraat van Nederland, in het kernwinkelgebied van Dordrecht. • Ca. 73 m² winkelruimte op de begane grond van Voorstraat 263• Ca. 33 m² berging op de tussenverdieping • Ca. 73 m² Winkelruimte op de begane grond van Voorstraat 263, bestaande uit een min of meer

rechthoekige winkel met gesepareerd toilet en een kast onder de trap.• Ca. 33 m² (boven de poort) Berging op de tussenverdieping van het belendende gebouw

Voorstraat 265, bestaande uit een voorkamer en een achterkamer.• Ca. 201 m² zelfstandige bovenwoning met eigen opgang via de achterzijde (Voorstraat 263). Indeling woning:Eerste verdieping: overloop, woonkamer voorzijde, gang, toiletruimte, zijkamer (Voorstraat 265), tussenkamer met daglicht via de binnenhof, achterslaapkamer, keuken aan de achterzijde (Voorstraat 265). Tweede verdieping: overloop, rechthoekige open ruimte met twee aangrenzende bergingen (= zolder Voorstraat 265). Derde verdieping, zolderruimte met een hoge nok, doch alleen tussen de spanten op stahoogte.• Oplevering: in overleg

In prijs verlaagd! € 255.000,-- kosten koper

Dor

drec

ht

CAMPAGNEWEG Aan de rand van het nieuwe bedrijventerrein De Koekoek treft u dit mooie bouwkavel aan.Bedrijventerrein De Koekoek ligt in Zevenbergen. Zevenbergen is een van de kernen van de gemeente Moerdijk, de grootste gemeente van de provincie Noord-Brabant. Bedrijventerrein de Koekoek ligt, net als het bedrijventerrein Zwanegat, ten oosten van de kern Zevenbergen.• Ca. 5.730 m² Bouwgrond, met een front van 95 meter aan de Campagneweg en een tweede

zichtzijde van ruim 50 meter aan de provinciale weg N285.• Verkoop in delen is bespreekbaar• Oplevering: in overleg, kan spoedig

Koopsom € 150,-- per m², vrij op naam en exclusief BTW.

Zeve

nber

gen

012052 Object 03.indd 45 18-04-12 09:56

PARTNER IN DYNAMIS 46

TRANSACTIES

Transacties

LAAN DER VERENIGDE NATIES 9Eind december 2011 is National Academic Verzekeringsmaatschappij N.V. eigenaar geworden van het pand aan de Laan der Verenigde Naties 9 te Dordrecht. Het object omvat ca. 3.190 m² kantoorruimte. National Academic Verzekeringsmaatschappij N.V. heeft het kantoorpand aan de Laan der Verenigde Naties 9 gekocht ter uitbreiding en ver-vanging van de voorgaande locatie.

Ooms trad op namens de verkoper.

Dor

drec

ht

HOLLANDWEG 100Een dienstverlenendbedrijf huurt per 1 december 2011 ca. 19.174 m² bedrijfsruimte, alsmede 214 parkeerplaatsen aan de Hollandweg 100 te Bleiswijk.

Ooms trad op namens de verhuurder.

Blei

swijk

VLIETWEG 8Talke Nederland B.V. huurt per 1 november 2011 ca. 2.375 m² bedrijfsruimte aan de Vlietweg 8 te Klundert.

Ooms trad op namens de verhuurder.

Klu

nder

t

DISTRIBUTION CENTER Een dienstverlenend bedrijf huurt per 1 november 2011 ca. 12.068 m² bedrijfsruimte en 447 m² kantoorruimte aan het Bleiswijk Distribution Center.

Ooms trad op namens verhuurder ProLogis Management B.V.

Blei

swijk

REEDIJK 9 Joulz B.V. huurt per 1 juli 2012 ca. 1.544 m2 kantoorruimte op de begane grond, ca. 765 m2 kantoorruimte op de 1e verdieping, ca. 800 m2 kantoorruimte op de 2e verdieping, ca. 714 m2 werkplaats, ca. 44 m2 opslagruimte, ca 1.500 m2 verhard terrein en 125 parkeerplaatsen aan de Reedijk 9 te Heinenoord.

Ooms trad op namens verhuurder Dôme Vastgoed Wassenaar B.V.

Hei

neno

ord

ZEKKENSTRAAT 37 Jowel Holland huurt per 1 december 2011 ca. 1.115 m2 bedrijfsruimte aan de Zekkenstraat 37 te Hoek van Holland.

Ooms trad op namens verhuurder Handel- en Exploitatiemaatschappij Ruygrok B.V.

Hoe

k va

n H

olla

nd

WILLEM BARENTSZSTRAAT 27-33Een dienstverlenendbedrijf huurt per 1 december 2011 ca. 13.955 m² bedrijfruimte, ca. 740 m² mezzaninevloer en ca. 870 m² kantoorruimte aan de Willem Barentszstraat 11-19 te Rotterdam.

Ooms trad op namens verhuurder.

R’d

am-A

lbra

ndsw

aard

STREKSINGEL 165-203 & 189M. Roobol Woontextiel B.V. huurt ca. 261 m2 winkelruimte en ca. 137 m2 kelder ten behoeve van de verkoop van woninggerelateerde artikelen.

Ooms trad op namens verhuurder.

Rot

terd

am

012052 Object 03.indd 46 18-04-12 09:56

Weet wat er leeft 47

TRANSACTIES

BOONSWEG 85 Numafa Cleaning and Automation B.V. huurt per 1 januari 2012 ca. 1.960 m2 bedrijfsruimte en ca. 300 m2 kantoorruimte aan de Boonsweg 85 te Heinenoord.

Ooms trad op namens verhuurder Jama Beheer B.V.

Hei

neno

ord

GOUDSESINGEL 264-268Swiss Sense, boxsprings en matrassen, huurt per 1 februari 2012 ca. 370 m² winkelruimte op de begane grond. De winkel is inmiddels geopend.

Ooms trad op namens verhuurder.

OPPERT 292Swag B.V. huurt per november 2011 ca. 115 m² winkelruimte ten behoeve van de verkoop van exclusieve kleding en mode accessoires.

Ooms trad op namens verhuurder.

Rot

terd

am

VARESEWEG 111-119 F. Bos Holding is per eigenaar van de Vareseweg 111-119 te Rotterdam. Het object omvat ca. 2.165m2 groupage/overslag-ruimte, ca. 2.430 m2 opslagruimte, ca. 350 m2 kantoorruimte, ca. 480 m2 kantoorruimte op de 1e verdieping, ca. 1.220 m2 bedrijfsruimte (voormalig Volvo), ca. 240 m2 kantoorruimte (voormalig Volvo) en ca. 5.635 m2 half verhard buitenterrein.

Ooms trad op namens verkoper EB8 Dutch B.V.

Rot

terd

am

Rot

terd

amBERGSE DORPSSTRAAT 35A

Vitaly Lifestyle huurt ca. 74 m² winkelruimte op de begane grond, alsmede ca. 42 m² kelder ten behoeve van de verkoop van kinderkleding en aanverwante artikelen.

Ooms trad op namens verhuurder.

Rot

terd

am

BERGSE DORPSSTRAAT Een particuliere belegger is eigenaar geworden van twee woon-/winkelpanden uit 1937, gelegen aan de Bergse Dorpsstraat in het kern-winkelgebied van Rotterdam Hillegersberg. Het betreft winkelruimten verhuurd aan een dameskledingzaak en een Luxe Home en Body Cosmetica formule. De bovenwoningen zijn eveneens verkocht.

De panden zijn middels een inschrijvingsprocedure verkocht. Ooms trad op namens verkoper. Notariskantoor Bussink uit Rotterdam begeleidde de inschrijving.

Rot

tera

m

BIGSHOPS PARKBOULEVARDOp vrijdag 11 november 2011 vond de feestelijke opening plaats van het project ‘Bigshops Parkboulevard’, gelegen op het voormalige rangeerterrein aan de Vierhavensstraat te Rotterdam. Het project omvat ca. 25.000 m2 winkelruimte in een winkelstrook van een kilo-meter lengte. Inmiddels is alles verhuurd aan landelijke partijen als: Slaapgenoten, Matrassen Concord, Beter Bed, Beddenreus, Bruynzeel Keukens, Albert Heijn, Etos, Gall & Gall, Blokker Tuin, Piet Kerkhof, Xenos, Action, Toys XL, Pet’s Place, Kwantum, Woonexpress, JYSK, Brugman Keukens, Keuken Kampioen en BCC.

Ooms trad op namens verhuurder, V.o.f. Vierhavens, een samenwerking tussen MAB Development en Dura Vermeer.

Rot

tera

m

012052 Object 03.indd 47 18-04-12 09:56

PARTNER IN DYNAMIS 48

Ooms Makelaars TaxatiesMaudy Gildbrandsen, Ramon Heijblom, Anastasia Snijder, Sytske Kooijman, Raimond Heuving, Jenny Ling en Sanne van der Stelt.

Deskundig

Lid NVMLokale kennis

Vastgoedcert gecertificeerd

Weet wat er leeft

ObjectiefAangesloten bij RICS

012052 Object 03.indd 48 18-04-12 09:56

49Weet wat er leeft

Onafhankel ke en deskundige taxatiesIn haar 85-jarig bestaan heeft Ooms de nodige verande-ringen in de makelaard meegemaakt. Een onderdeel van de makelaard dat de laatste jaren heel snel verandert, is het taxeren: de roep naar onafhankel ke en deskundige taxaties wordt steeds luider vanuit zowel de banken als vanuit de opdrachtgevers zelf, zoals beleggers en bedr -ven. De rol van taxateur komt steeds meer naast de ma-kelaar te staan en wordt een zelfstandig onderdeel van de vastgoedwereld.

Binnen Ooms bestaat deze situatie echter al sinds ruim 25 jaar geleden toen de afdeling Taxaties opgericht werd. De oudste taxatiegegevens stammen uit het voorjaar van 1936 toen een woning aan de Bloemfonteinstraat op 125 m2 werd getaxeerd voor ƒ 9.750,-- voor een courtage van ƒ 10,--. Taxaties werden dest ds voornamel k uitge-voerd voor particuliere opdrachtgevers ten behoeve van een hypotheek. Anno 2012 worden door Ooms Make-laars Taxaties research, marktonderzoeken en taxaties ver-richt op allerlei gebieden zoals voor scale doeleinden, rechtszaken, boedelscheidingen, WOZ en aan- en ver-koopbeslissingen, maar ook nog steeds voor hypotheken. Onder onze opdrachtgevers bevinden zich tegenwoordig naast particulieren en bedr ven ook banken, gemeentes, rechtbanken en andere overheidsinstellingen.

De (internationale) regels voor taxaties worden steeds strenger en Ooms volgt deze ontwikkelingen op de voet om te zorgen dat deze standaarden worden nageleefd. W werken dan ook volgens de regels van de RICS en de IVS. Oude waardebegrippen zoals vr e verkoopwaarde worden daardoor vervangen door het internationale be-grip marktwaarde. Maar de normen en waardes die Ooms hanteert b het taxeren veranderen niet: betrouw-baarheid en onafhankel kheid bl ven de basis van onze waardering. Onze taxateurs koppelen kennis van alle nieuwe ontwikkelingen aan zeer uitgebreide kennis van de plaatsel ke markt. Eén ding is wel veranderd: het oud-ste taxatierapport dat w nog op kantoor hebben, be-staat uit één bladz de. Onze huidige rapporten bestaan uit tenminste twintig pagina’s en kunnen digitaal aange-leverd worden.

drs. C.S. (Sytske) Koo man MRICS RMT/RT

Sytske Kooijman: “Betrouwbaarheid en onafhankelijkheid blijven de ba-sis van onze waardering.”

012052 Object 03.indd 49 18-04-12 09:57

PARTNER IN DYNAMIS 50

Uitmuntende prestatiesOnze collega’s van Ooms Makelaars Taxaties hebben de afgelopen t d uitmuntende prestaties geleverd. Per 16 december 2011 is drs. Sytske Koo man RMT/RT, toegela-ten tot de RICS. Dit betekent dat binnen Ooms voldaan wordt aan de hoogste eisen van vakbekwaamheid en in-tegriteit die binnen onze branche mogel k z n. Haar lid-maatschap garandeert dat de strikte gedragscode van RICS gehanteerd wordt en de hoogste professionele en ethische normen nagestreefd worden. Sinds 1 september 2011 mag Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars het certi caat Regulated by RICS uitdragen.

Special ValuationsDaarnaast z n collega’s Raimond Heuving RMT/RT en Ra-mon He blom RMT/RT toegetreden tot het SV (special va-luations) register binnen de BV kamer van Vastgoedcert. Door deze certi cering specialiseren z zich op taxaties op basis van de internationale (taxatie-) standaarden IFRS en IVS. Dit kan het geval z n voor complexe waardebepalin-gen t.b.v. jaarrekeningen, prospecti, nancieringen, arbi-trage en advies. Dynamis LogisticsDe oprichting van Dynamis Logistics is sinds februari een feit. Als derde bedr fsmakelaar van Nederland bundelt

Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars haar krach-ten op logistiek vlak onder de naam Dynamis Logistics. Achterliggende gedachte b de oprichting van Dynamis Logistics is het nog beter, landel k bedienen van logistie-ke opdrachtgevers. Vanuit Ooms Makelaars Bedr fshuis-vesting z n Jeroen van der Meer en Paul de Wit afgevaar-digden.

Bundeling van regionale krachtenUit recente logistieke transacties die door de Dynamis ma-kelaars z n begeleid, bl kt steeds vaker dat bundeling van regionale krachten b draagt aan betere dienstverlening richting de opdrachtgever.Dynamis Logistics heeft de mogel kheid snel in te spelen op de markt van vraag en aanbod en heeft uitgebreide kennis van de mogel kheden van logistieke locaties en lo-gistiek vastgoed. Daarb kan Dynamis Logistics bouwen op een landel ke dekking en meer speci ek de aanwezig-heid van Dynamis partners op alle logistieke hotspots in Nederland. Ooms Makelaars Bedr fshuisvesting onder-steunt u via Dynamis Logistics graag op de volgende ge-bieden:

- Aan- en verhuur van logistieke ruimten- Aan- en verkoop van logistieke ruimten- Strategische logistieke huisvestingsvraagstukken

Sytske Kooijman Raimond Heuving Jeroen van der Meer Paul de Wit Ramon Heijblom

OOMS NIEUWS

012052 Object 03.indd 50 18-04-12 09:57

012052 Object 03.indd 51 18-04-12 09:57

012052 Object 03.indd 52 18-04-12 09:57