OBA Journaal mei 2011

16
Annie M.G. Schmidt Maand van de gezondheid Nico Dijkshoorn dinsdag 17 mei Bibliotheek Pintohuis Waarom lijn 8 niet meer rijdt woensdag 4 mei - 19.30 uur Theater van 't Woord Vier feest met Jip en Janneke woensdag 18 mei Theater van 't Woord oba.nl Bijlage i.s.m. Amsterdams Uitburo nr. 9 - mei 2011 journaal

description

OBA Journaal, editie mei 2011. De maandelijkse bijlage van de Amsterdamse Uitkrant voor de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA).

Transcript of OBA Journaal mei 2011

Page 1: OBA Journaal mei 2011

AnnieM.G.Schmidt

Maand vande gezondheid

Nico Dijkshoorn dinsdag 17 mei Bibliotheek Pintohuis

Waarom lijn 8niet meer rijdt woensdag 4 mei - 19.30 uur Theater van 't Woord

Vier feest metJip en Janneke woensdag 18 mei Theater van 't Woord

oba.nlBijlage i.s.m. Amsterdams Uitburo

nr. 9 - mei 2011

journaal

Page 2: OBA Journaal mei 2011

oba.nl 2

ob

a

OBA-lidmaatschap

U kunt in alle OBA-vestigingen een lidmaatschap afsluiten. Neem uw persoons- en adreslegitimatie (niet ouder dan 3 maanden) mee.

tot 19 jaar gratis 19 t/m 22 jaar 17,5023 t/m 64 jaar 27,50vanaf 65 jaar 17,50

Met uw OBA-pas kunt u onder andere: - materialen lenen uit de uitgebreide collectie boeken, cd’s, dvd’s en games - 25% korting krijgen op OBA-activiteiten- 2 gratis toegangskaarten per lid per jaar voor één OBA-activiteit naar keuze ontvan- gen. Stuur uw aanvraag naar [email protected]. Vermeld uw naam, OBA-pasnummer, telefoonnummer en de titel en speeldatum van de voorstelling waarvoor u kaarten wilt ontvangen. - gratis in het online archief van de 7 grote landelijke dagbladen

www.oba.nl

Meer informatie over het OBA-lidmaatschap, tarieven, toegangskaarten, de actuele programmering en meer vindt u op onze website. U kunt via www.oba.nl tevens boeken, dvd’s, cd’s en games zoeken en reserveren en uw uitleentermijn verlengen.

toegangskaarten Centrale BibliotheekVia www.oba.nl/agenda kunt u online kaarten kopen. U ontvangt dan direct uw e-ticket in uw mailbox. Toegangskaarten voor activiteiten in de Centrale Bibliotheek zijn tevens te koop aan de receptieservicebalie op de begane grond. Telefonisch reser-veren kan ook, via tel. 523 09 00. Gereserveerde kaarten kunt u tot 60 minuten voor de voorstelling afhalen.

Overige vestigingenToegangskaarten voor activiteiten in de overige OBA-vestigingen kunt u kopen bij de betreffende bibliotheek. Reserveren kan via het telefoonnummer en e-mailadres van het betreffende filiaal, te vinden op www.oba.nl en in dit OBA-Journaal. Gereserveer-de kaarten kunt u tot 60 minuten voor de voorstelling afhalen. Na die tijd kunnen de reserveringen door de OBA worden doorverkocht.

partnerpas 5,-stadspashouders tot 65 jaar gratisstadspashouders vanaf 65 jaar 12,50www.oba.nl/tarieven

nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het OBA-nieuws? Schrijf u dan in voor de OBA e-mailnieuwsbrief via www.oba.nl/nieuwsbrief

Column Hans van Velzen

MAANd vAN de gezONdheid eN ANNie M.g.SChMidt

Mei is bij de OBA de maand van de gezond-heid, waarbij aandacht wordt besteed aan alle aspecten die hiermee te maken hebben.

Zo is er een aantal keer een workshop over Health en Happiness, in samenwerking met de Stichting Art of Living, waarbij de ge-heime kracht van de adem centraal staat. De workshop biedt dagelijks toepasbare adem-technieken en geeft direct een waardevolle ervaring van rust en geluk.

Europe Direct organiseert een speciaal spreekuur over de gezondheidszorg in Europese lidstaten. Onder welke voorwaar-den heeft men recht op een geneeskundige behandeling in het EU land van keuze?

Er zijn bijeenkomsten over Mindfulness, een demonstratie Zumba Fitness en een inloop-spreekuur en bloedprikken door de Diabetes Vereniging Nederland.

Daarnaast heeft de OBA natuurlijk een zeer omvangrijke collectie over gezondheid want het is een van de onderwerpen waar veel be-langstelling voor bestaat in de bibliotheek.

Mei staat dit jaar ook in het teken van de honderdste geboortedag van Annie M.G. Schmidt. Wie is niet bekend met haar werk? Op 20 mei is het honderd jaar geleden dat ze werd geboren en de hele maand mei wor-den er tal van activiteiten rondom haar werk georganiseerd.Woensdag 18 mei is er in het Theater van ’t Woord het feestelijke kinderprogramma ‘Vier feest met Jip en Janneke’ en die dag wordt ook de bijzondere expositie ‘Jip en Janneke vieren feest’ geopend waarin Jip en Janneke ook centraal staan.

Tenslotte doet de OBA dit jaar mee aan de manifestatie ‘Theater na de Dam’ waarbij op 4 mei, aansluitend op de dodenherden-king op de Dam, het verhaal ‘Waarom lijn 8 niet meer rijdt’ in het Theater van ’t Woord wordt verteld door stadsverteller Karel Baracs.

Kortom, het is een maand van uitersten in de OBA.

U bent van harte welkom

Hans van VelzenDirecteur OBA

twitter.com/OBAmsterdamwww.facebook.com/OBAmsterdamwww.youtube.com/OBAmsterdam

service informatie

Page 3: OBA Journaal mei 2011

oba.nl3

Column Hans van Velzen

door Ilse Bos

1. Op 1 november 1956 ontving Familie Doorsnee-producent Wim Ibo van de Vereniging van Arbeiders Radio Amateurs (VARA) de volgende brief:

Geachte Heer,Hierbij verzoeken wij U in de tekst van de familie Doorsnee, bestemd voor uitzending op maandag 5 november a.s. op blz. 6, 14e regel van boven voor het woord “...........” een andere aanduiding te bezigen, die voor vele luisteraars minder onfatsoenlijk zal klinken. Wij vertrouwen dat U deze wijziging in de tekst zult aanbrengen en verblijven, met vriendelijke groeten,

Welk woord wilde de VARA in de tekst van Annie M.G. Schmidt vervangen zien?

a. Pokkenkatb. Kontjec. Verrekd. O jee

2. WandelingTer hoogte van het Koningspleinwas onze liefde engelreinMaar bij de Munt werd het al minder,Mon Dieu, als ik het niet verhinder...Hoe zal ’t dan bij .......... zijn?

Wat hoort er op de puntjes?a. de Stoperab. de Singelc. de Amsteld. de Hema

3. Wat deed het kleine boerenmeisje Pietepeut om te verhinderen dat het Beest met de Achternaam haar op zijn horens nam?

a. Ze zong ‘Lammetje, loop je zo eenzaam te dwalen, over de hei-ei, over de hei..’

b. Ze krabbelde hem op zijn kop.

c. Ze haakte hem pootje.d. Ze legde hem een levens-

beschouwelijk vraagstuk voor.

4. Wat waren volgens Simon Carmiggelt (bij de opening van de tentoonstelling Kijk, Annie M.G. Schmidt in 1984) ‘de twee meest laconieke regels in de Nederlandse letterkunde’?

a. Waar zou ik weze Zonder mayoneze?

b. De wereld is wonderlijk leeg zonder jou Er staat maar zo weinig meer in

c. Er was na veertien uur getover Geen een volwassene meer over

d. De hele kamer was ver-sperd want op de sofa zat een hert

5. Hoe oud is Annie M.G. Schmidt geworden?

a. 71b. 93c. 8d. 84

6. Wat zijn de feestelijke gebeurtenissen in een mensenleven volgens Annie M.G. Schmidt in de bundel Wat ik nog weet?

a. Geboorte – beminnen – baren – (rijbewijs gehaald) – dood.

b. Eerste verjaardag – trouwen – partnerruil – scheiden – crematie.

c. Eerste stapje – eerste hapje – eerste kus – eerste leesbril – begrafenis.

d. Zindelijk – eerste Sinter-klaasgedicht – diploma-uit-reiking – AOW – dement.

Annie M.g. Schmidt 100 jaar

de Annie M.g.-kenniskwisOp 20 mei is het honderd jaar geleden dat Annie M.g. Schmidt geboren werd. genoeg reden voor een groot feest in de OBA. voor ieder kind vanaf vier jaar, voor hun ouders en hun grootouders. Annie M.g. is van alle genera-ties. Maar wat weet u eigenlijk van haar? doe de test en kom er achter.

OplossingenKen uzelf 1 punt toe voor elk goed antwoord:

Uitslag0 - 1 punt Het is bar gesteld met uw Annie M.G.-kennis. Hoog tijd om daar wat aan te doen: bezoek de Annie M.G. Schmidt-activiteiten in de OBA!2 - 3 punten Uw Annie M.G. - kennis is redelijk. Dat kan beter - bezoek de Annie M.G. Schmidt-activiteiten in de OBA!4 - 6 punten Uw Annie M.G. - kennis is uitstekend. Kom daarover opscheppen - bezoek de Annie M.G. Schmidt-activiteiten in de OBA!

1B, 2C, 3A, 4D, 5D (volgens de schrijfster zelf is het C), 6A

Page 4: OBA Journaal mei 2011

oba.nl 4

Geheimtip‘Als je een plek wilt vinden om te studeren, kom dan meteen om 10.00 uur ’s morgens.’

de lener Lid van de OBA: ‘Ongeveer een half jaar. Ik was al lid van de bibliotheek in Be-verwijk, maar ik ontdekte pas een half jaar geleden dat ik dat abonnement kon laten overschrijven naar Amsterdam.’

vaste filiaal: ‘De Centrale Bibliotheek. Het is makkelijk dat de bus hier vlakbij stopt, en het gebouw is lekker groot. Ik spreek vaak af met vriendinnen om hier te gaan studeren. Ik zit liever hier dan in de Universiteitsbibliotheek, er hangt hier een goede sfeer en het is handig dat er boven een restaurant is.’

Bezoekfrequentie:‘Als ik tentamens heb, kom ik wel twee of drie keer per week, in andere periodes minder.’

Laatstgeleende item: ‘Ik heb net het boek Theatergeschiedenis der Nederlanden uit de kast gehaald, van Rob Erenstein, uit 1996. Ik geef rondleidingen in een theater, daarom wil ik graag wat meer over theater-geschiedenis te weten komen.’

Leent u ook wel eens iets anders dan een boek? ‘Nee, het is best een goed idee om hier dvd’s en cd’s te lenen, maar ik ben daar nog niet aan toegekomen.

Ik leen überhaupt niet zo heel actief. Wat Nederlandse literatuur betreft, heb ik nog veel boeken thuis in de kast staan die ik nog niet heb gelezen.’

hoogste boete: ‘Ik heb nog nooit een boete gehad.’

eerste bibliotheekervaring: ‘Ik kwam als kind wel in de bibliotheek maar niet heel vaak. De liefde voor boeken is bij mij pas laat gekomen: twee jaar geleden, toen ik 18 was.’

zoekmethode: ‘Ik kijk thuis eerst op internet of een boek dat ik zoek aanwezig is. Anders heeft het geen zin om naar de bibliotheek te gaan.’

verbeterpunt: ‘In tentamenperiodes is hier vaak geen vrije stoel meer te vinden. Ik denk dat er veel mensen naar de OBA komen die geen lid zijn. Dat vind ik op zich een goede zaak. Maar als je wilt studeren en er zit een hele rij jongetjes computerspel-letjes te spelen, dan is dat wel vervelend natuurlijk. Ik weet ook niet wat je eraan zou kunnen doen – nog een verdieping erop bouwen misschien?’

Maura Bless (20)student Nederlands

vier feeSt Met Jip eN JANNekeFeestelijk kinderpro-gramma met onder andere meezingen met de bekende liedjes en

de enige echte Annie M.G. Quiz. Presentatie door

Ton Meijer, met als speciale gasten Floor Minnaert, Abeltje en Floddertje. Heb jij een Annie M.G. Schmidt-boek, CD, een foto of een knuffel of iets anders van Annie M.G. waar je iets over wilt vertellen op het podium? Meld je dan aan ([email protected], alleen voor kinderen!). Ben je net als Annie jarig in mei, of heb je een naam die voorkomt in een van haar kin-derboeken? Dan kun je als eregast komen; stuur een mailtje ([email protected]) met je naam, leeftijd en OBA-pasnummer, en je krijgt een vrijkaartje! Kom verkleed.Met medewerking van Em. Querido’s uit-geverij en Helden & Boeven Kinderboeken. Voor kinderen van 7 tot 10 jaar.woensdag 18 mei, 15.00 uur Centrale Bibliotheektheater van ’t Woord

vOOrLeeSMArAthONVerschillende steden in Nederland en België doen mee aan een gezamenlijke Annie

M.G.-voorleesmarathon. Door middel van een skype-verbinding wordt steeds het voorleesstokje van de ene naar de andere stad doorgegeven. Amsterdam doet natuur-lijk ook mee! Vele bekende Amsterdammers komen in de OBA hun favoriete verhaal of gedichtje van Annie voorlezen. Presentatie door Ton Meijer.zondag 22 mei, 14.00-16.00 uur, Centrale Bibliotheek, expozaal

expOSitie:Jip eN JANNeke viereN feeStTot en met augustus: een feestelijke ten-toonstelling in de Expozaal van de Centrale Bibliotheek rond de verhaaltjes over Jip en Janneke, met de beroemde silhouetjes-te-keningen van Fiep Westendorp. Op de ten-toonstelling is van alles te zien en te doen. Kinderen kunnen zich bijvoorbeeld ver-kleden, net als Jip en Janneke altijd doen. Volwassenen komen meer te weten over de geschiedenis van Jip en Janneke en over de levens van Annie M.G. Schmidt (1911-1995) en Fiep Westendorp (1916-2004). Tentoonstelling in samenwerking met Em. Querido’s uitgeverij, Fiep Amsterdam bv en de erven Annie M.G. Schmidt.18 mei t/m 24 augustusCentrale Bibliotheekexpozaal

ANNie M.g. SChMidt kNUtSeLMiddAgAnnie M.G.-figuren knutselen, voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.woensdag 18 mei, 15.00 uur, Bibliotheek Cinétol, Bibliotheek Olympisch kwartier en Bibliotheek roelof hartplein.

WOrkShOp iLLUStrereNAnouk Reuder, illustrator bij de Fiep Westendorp Foundation, nodigt kinderen uit een geheim te onthullen. De kinderen maken met potlood, pen, stift, waskrijt en verft tekeningen bij een verhaal dat zij zal voorlezen. Aan het eind van de workshop onthullen de kinderen met hun illustraties het geheim.woensdag 18 mei, 15.00-16.30 uur, Bibliotheek Mercatorplein

Activiteiten in de OBA rond de honderdste geboortedag van Annie M.g. Schmidt

Page 5: OBA Journaal mei 2011

oba.nl5

Welke drie boeken, cd’s of andere materi-alen zou Guy Bangou-ra, klantenservice en preventiemedewerker bij OBA West, zelf kiezen uit de collectie van de bibliotheek?

1. Moderne meestersEen 20-delige serie over beeldend kunstenaars, uitgebracht door de Volkskrant. Van Matisse tot Klee, en van Bacon tot Liechtenstein. Ik vind het heel fijn om ’s ochtends wakker te worden met koffie en een boekje uit deze serie.

2. The Godfather, van francis ford CoppolaDVD 1 is het beste, maar ook in deel 2 en 3 ga je helemaal op in het verhaal. Je vergeet dat er geacteerd wordt. De muziek is ook geweldig. Ik hou niet van mis-daad en geweld, maar deze films kan niemand weerstaan.

3. De nacht van de maisfrou, van Nynke LavermanHet tweede album van deze Friese fadozange-res, heel sfeervol. Nynke Laverman heeft een prach-tige stem, en het is opvallend dat het helemaal niet vreemd klinkt dat ze in het Fries zingt. Fries en fado passen wonderbaarlijk goed bij elkaar.

top3Maand van de gezondheidMei is in de OBA de maand van de gezondheid. in alle bibliotheken kunt u deelnemen aan gezonde activiteiten. hieronder een selectie.

Activiteiten in de OBA rond de honderdste geboortedag van Annie M.g. Schmidt

BOekeN Op reCept

Last van onvervulde verlangens, keuzestress, social media-moeheid of een gebroken hart? De bibliotherapeut biedt verlichting bij alledaagse kwalen! Kom naar het spreekuur, stort uw hart uit en ontvang een hoogstpersoonlijk boekenrecept, inclusief de juiste dosering, beste tijdstip van in-name en eventuele bijwerkingen. zondag 29 mei, 14.00-16.30 uurCentrale Bibliotheek, Cultuurplein

de geheiMe krACht vAN UW AdeMIn een workshop, georganiseerd door de Stich-ting Art of Living, krijgt u inzicht in de invloed van uw ademhaling op uw gedachten en emoties. U leert dagelijks toepasbare ademtechnieken die snel ontspanning brengen en u in korte tijd van nieuwe energie voorzien. zondag 22 mei, 15.00-16.30 uur; maandag 23 mei, 20.00-21.30 uur; donderdag 26 mei, 11.00-12.30 en 14.00-15.30 uurCentrale Bibliotheek, harry Mulischzaalmaandag 16 mei, 20.00 uurBibliotheek Staatsliedenbuurt

eeN iNdiAAN iN hUiSEen voorstelling van Theatergroep Bint over hoe het is om een kind met autisme in huis te hebben. Casper weet alles van indianen, en het liefst ordent hij elke dag de veertjes van zijn in-dianentooi. In de wereld van de indianen is alles overzichtelijk. Maar voor zijn ouders is het soms lastig, zo’n indiaan in huis.Na de voorstelling nodigt Bint het publiek uit ervaringen en tips uit te wisselen, en vragen te

stellen. Voor iedereen die te maken heeft met kinderen en jongeren met een stoor-nis binnen het autistisch spectrum.zondag 15 mei 15.00-16.30 uurCentrale Bibliotheektheater van ’t Woord

OMgAAN Met heiMWeeVoorlichtingsbijeenkomst van de GGZ, bedoeld voor migranten van Surinaamse, Antilliaanse en Dominicaanse afkomst, met informatie over psy-chische problemen zoals heimwee. Speciaal ge-trainde zorgconsulenten met eenzelfde culturele achtergrond leiden de bijeenkomst. Deelnemers krijgen informatie over geestelijke gezondheid en kunnen daarna zelf met pen en papier aan de slag om hun gevoelens te uiten. Het resultaat wordt iets positiefs dat u mee naar huis kunt nemen om later nog eens terug te lezen. woensdag 11 mei, 19.30 uurBibliotheek Oosterpark

MiNdfULNeSSDoor mindfulness te beoefenen leert u bewust aandacht te geven aan uzelf en alles om u heen. U leert de werkelijkheid te aanvaarden en te leven in het moment, door het loslaten van auto-matismen en oordelen. Innerlijke kalmte en rust zouden met Mindfulness binnen handbereik zijn. In verschillende filialen van de OBA kunt u deze maand kennismaken met deze meditatievorm en levenshouding.woensdag 11 mei, 10.00 uur Bibliotheek Watergraafsmeervrijdag 20 mei, 10.00 uurBibliotheek Spaarndammerbuurt donderdag 26 mei, 20.00 uurBibliotheek Banne Buiksloot

zUMBAdANSeNZumbadansen is een com-binatie van plezier maken en fitness: werken aan je lichaam zonder dat je er te veel over nadenkt. Het woord ‘zumba’ komt uit het Colombiaans-Spaans, waar het zoveel betekent als snel bewegen en lol hebben. Samen met anderen leert u een paar basisstappen. Zumba is niet moeilijk, iedereen, jong of oud, kan het.woensdag 11 mei, 15.00 uur, Bibliotheek Bos en Lommer (voor kinderen, vanaf 4 jaar)woensdag 18 mei, 15.00 uurBibliotheek geuzenvelddonderdag 26 mei, 19.30 uurBibliotheek Mercatorplein

zie voor meer activiteiten in het kader van de Maand van de gezondheid: www.oba.nl/agenda.

een Indiaan in huiseen Indiaan in huis

Page 6: OBA Journaal mei 2011

oba.nl 6

zondag 8, 14.00 uurLezingenMulischzaalpoëzie op zondag Mmv Ineke

Holzhaus, Willem van Toorn € 10,-

Gedichten horen, luisteren naar poëzie, maakt het werk van veel dichters toegankelijker. Thema: de dichter en het landschap.

zondag 8, 15.00 uurhaasse-/vestdijkzaalBoekpresentatie: Mama interrupted.

het verhaal van een psychose € 5,-

Boekpresentatie van het nieuwste boek van Monica Klöpping. Na afloop boekverkoop en gelegenheid tot signeren. Ism uitgeverij Toby Vroegh.

maandag 9, 14.00 uurLezingendag van europa: test je kennis over

europa en waag een kans met het rad

van fortuin gratis

Europe Direct Amsterdam staat klaar om met een Europees Rad van Fortuin aandacht te schenken aan de Dag van Europa. Goede antwoorden op vragen over Europa worden beloond met een attentie. Op de 6e etage.

dinsdag 10, 11.00 uurfilmtheater van ‘t Woordde Boekverfilming: Als twee druppels

water € 7,50

Hoe verwerkt men het eigen gedrag tijdens de Tweede Wereldoorlog? Film van Fons

Rademakers gebaseerd op ‘De donkere kamer van Damocles’ van Willem Frederik Hermans.Met inleiding door Jan van den Brink (EYE).

woensdag 11, 19.00 uurLezingentheater van ‘t WoordNacht van de europese Literatuur/

european Literature Night Presentatie

Frans Timmermans, Margot Dijkgraaf. In

het Duits en Engels € 5,-

Twee rondetafelgesprekken.Inleiding door Barbara Honrath (Goethe Institut en voorzitster EUNIC). Mmv Ingo Schulze (Duitsland), Maureen Freely (Groot-Brittannië), Vicente Molina Foix (Spanje), Nelleke Noordervliet, Stéphane Audeguy (Frankrijk), Gabriela Adamesteanu (Roemenië), György Konrád (Hongarije). Ism diverse uitgevers. Zie ook pagina 8

CeNtrALe BiBLiOtheek

dinsdag 3, 14.00 uurLezingenherdenking - 4/5 mei Mmv Hans van

Velzen, Joost Janmaat, Aukje Lettinga;

gratis

Discussie over vrijheid van informatie. Op het Cultuurplein. Ism Amsterdam FM.

dinsdag 3, 14.00 uurJeugdhaasse-/vestdijkzaalWorkshop games maken 10-15 jaar;

gratis, reserveren verplicht

Zelf een game maken en mee naar huis nemen. Olv studenten game development HvA.› ook vr 6

woensdag 4, 19.30 uurdiversentheater van ‘t Woordtheater na de dam: Waarom lijn 8 niet

meer rijdt € 5,-

Waargebeurd en aangrijpend verhaal van Amsterdam tijdens bezettingstijd verteld door Karel Baracs. Vooraf wordt de herdenking op de Dam live vertoond op het grote scherm. Let op: de bibliotheek sluit om 19.00 uur ivm de officiële herdenking. De deuren gaan voor het publiek voor deze voorstelling open om 19.30 uur. Zie hieronder.

vrijdag 6, 11.00 en 14.00 uurJeugdhaasse-/vestdijkzaalWorkshop games maken Zie di 3

oba centrum agenda meibibliotheken

in centrumactiviteiten

CeNtrALe BiBLiOtheekOosterdokskade 143

020 - 523 09 [email protected]

openingstijden7 dagen per week

10.00-22.00 uur

piNtOhUiSSt. Antoniesbreestaat 69

020 - 624 31 84openingstijden

ma 14.00-20.00 uur wo, vr 10.00-17.30 uur

za 11.00-16.00 uur

de Bibliobios, elke zaterdag- en zondagmid-dag om 15.00 uur een mooie

kinderfilm in het Annie

M.g. Schmidt theater

vOOrLezeN toegang gratis

CeNtrALe BiBLiOtheekAnnie M.g. Schmidttheaterelke wo, za 15.00 uur. voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Met knutselen.

Ook de OBA doet dit jaar weer mee aan Theater na de Dam - een theaterprogramma dat aansluit op de 4 mei herdenking op de Dam. Deze keer komt stadsverteller Karel Baracs met zijn vertelvoorstelling Waarom lijn 8 niet meer rijdt, een waargebeurd verhaal over twee Amsterdamse vrouwen tijdens de bezettingstijd. Hester en Pauline weten via hun eigen huis tachtig joodse kinderen in veiligheid te brengen. De voorstelling is ontwikkeld in nauwe samenwerking het met Verzetsmuseum Amsterdam. Voorafgaand aan de voorstelling wordt de herdenking op de Dam live vertoond op een groot scherm. Ook geschikt voor kinderen vanaf 15 jaar.woensdag 4 mei, 19.30 uur Centrale Bibliotheek, theater van ‘t Woord

WAArOM LiJN 8 Niet Meer riJdt

AANgepASte OpeNiNgStiJdeNalle filialen 4 mei van-af 19.00 uur gesloten

Page 7: OBA Journaal mei 2011

oba.nl7

rAdiO iN de OBA OBA LiveMet theOdOr hOLMAN, pAUL rOSeNMÖLLer e.A.Radiotalkshow met gasten uit de wereld van kunst, cultuur, politiek en maatschappij. De opnames vinden plaats op de 4e etage van de OBA. Presentatie: ma, wo, vr: omroep HUMAN met Theodor Holman; di: omroep IKON met Jurgen Maas; do omroep IKON met Paul Rosenmöller. Kijk voor actuele programma-informatie op www.oba.nlCentrale Bibliotheekelke ma t/m vr (muv wo 4)19.00-20.00 uur; gratis

AMSterdAM fMkUNSt eN CULtUUr Live radioprogramma vanuit de Centrale Bibliotheek. Op het muziekplein op de 4e etage. Publiek van harte welkom.Centrale Bibliotheekelke di, do, vr 14.00-17.00 uur; gratis

AMSterdAM fMkUNSt eN CULtUUr JONgereNRadio voor en door jongeren van 15-25 jaar. Op het muziekplein op de 4e etage. Publiek van harte welkom.Centrale Bibliotheekelke za 14.00-15.30 uur; toegang gratis

U BeNt vAN hArte WeLkOM (eeN deeL vAN) eeN UitzeNdiNg BiJ te WONeN

zaterdag 14, 15.30 uurLezingentheater van ‘t Woordvonne van der Meer - 25 Jaar € 5,-

reserveren verplicht

Lezersfeest met jubilerend schrijfster Vonne van der Meer. Na afloop boekverkoop en signeren in de foyer. Ism uitgeverijen Contact en Rubinstein. Zie hierboven.

zondag 15, 15.00 uurtheatertheater van ‘t WoordMaand van de gezondheid:

theatergroep Bint een indiaan in huis

€ 7,50

Autisme en de impact ervan

op de directe omgeving. Met nagesprek mmv publiek.

maandag 16, 20.30 uurLezingentheater van ‘t WoordOBA Schrijvers Live: J. Bernlef, douwe

draaisma, Marjolijn van heemstra

Presentatie Judith Uyterlinde € 10,-

Maandelijkse ontmoeting met schrijvers. Ism Historische Uitgeverij, de Arbeiderspers, De Bezige Bij en Island Bookstore.

dinsdag 17, 11.00 uurMuziektheater van ‘t Woordkoffieconcert: Alejandro Ormaza vera

piano € 5,-

Student van het Conservatorium van Amsterdam speelt werken Beethoven, Prokofiev, Haydn en Brahms.

woensdag 18, 15.00 uurJeugdtheater van ‘t WoordAnnie M.g. Schmidt 100 jaar - vier

feest met Jip en Janneke! Presentatie

Ton Meijer 7-10 jaar € 5,-

Ter gelegenheid van de 100e geboortedag van de Koningin van het Kinderboek, Annie M.G. Schmidt. Met speciale gasten. Zie ook pagina 4. De gasten worden bekendgemaakt op www.oba.nl

activiteiten

zaterdag 21, 10.30 uurJeugdWorkshop scratch 8-14 jaar; gratis

Op de jeugdetage

zaterdag 21, 14.30 uurLezingeneurope direct gratis

Zorg in het buitenland. Inloopspreekuur over gezondheidszorg in de Europese lidstaten. Onder welke voorwaarden heeft men recht op een geneeskundige behandeling in het EU land van keuze? Op de 6e etage.

zaterdag 21, 14.30 uurLezingenMulischzaalScratch in Nederland gratis, reserveren

verplicht

Symposium voor docenten basis- en voortgezet onderwijs met diverse sprekers en onder meer de lancering van community site.

zaterdag 21, 19.30 uurLezingenhaasse-/vestdijkzaalWerkgroep Caraibische Letteren -

tussen passaat en noordooster gratis,

reserveren verplicht

Nieuw werk van Annette de Vries (Drijfhout), Giselle Ecury (Vogelvlucht), Aart Broek (Het lichten van de jaren) en Marcel van Philips (38).

Theodor Holman

LezerSfeeSt Met vONNe vAN der Meer

diSCr. verzek. geeN SekS. BedOeL.Vonne van der Meer viert haar 25-jarig jubileum als schrijfster, met een feestelijk literair programma voor al haar lezers. Vonne van der Meer brak bij het grote publiek door met haar Eilandboeken, gesitueerd op de Waddeneilanden. Dit voorjaar verscheen haar nieuwe boek De vrouw met de sleutel, over een vrouw die na de dood van haar man berooid achterblijft. Ze moet aan het werk en plaatst een advertentie: Vrouw, 59 jaar, moederlijk voorkomen, brede heupen, prettige stem, komt u voor het slapengaan instoppen en voorlezen. Discr. verzek. Beslist geen seks. bedoel.Op het lezersfeest wordt Vonne van der Meer geïnterviewd door Christine Otten, het pu-bliek krijgt quizvragen voorgelegd, bekende schrijvers en acteurs lezen hun favoriete Van der Meer-passages voor en de dichter Willem Jan Otten, echtgenoot van de auteur, draagt een gedicht voor. Het programma wordt muzi-kaal omlijst en voor iedereen is er een passend aandenken.zaterdag 14 mei, 15.30-17.30 uur, Centrale Bibliotheek, theater van ‘t Woord

foto Anke Scheepvaart

Page 8: OBA Journaal mei 2011

oba.nl 8

oba centrum agenda meiexposities

noord agenda mei oba

zondag 22, 14.00 uurJeugdexpozaalAnnie M.g. Schmidt 100 jaar -

voorleesmarathon Presentatie Ton

Meijer | 14.00 | gratis

Ter gelegenheid van de 100e geboortedag van de Koningin van het Kinderboek, Annie M.G. Schmidt. Met speciale gasten. Zie ook pagina 4. De gasten worden bekendgemaakt op www.oba.nl

activiteiten

Sinds de val van de Muur is Europa nieuw en groot. Bestaat er ook zoiets als Europese literatuur en hoe ziet die er dan uit?Op donderdag 12 mei vindt in verschillende Europese hoofdsteden de Nacht van de Europese Literatuur plaats. Zo ook in Amsterdam in de OBA, georganiseerd door de Vereniging van Europese Culturele Instituten in Nederland (EUNIC).Auteurs van het nieuwe Europa komen aan het woord in twee rondetafelgesprekken, onder leiding van voormalig staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en PvdA-kamerlid Frans Timmermans en Europese-literatuurkenner Margot Dijkgraaf.Met medewerking van Ingo Schulze (Duitsland), György Konrád (Hongarije), Maureen Freely (Groot-Brittannië), Vicente Molina Foix (Spanje), Nelleke Noordervliet (Nederland), Stéphane Audeguy (Frankrijk) en Gabriela Adamesteanu (Roemenië). De avond wordt ingeleid door dr. Barbara Honrath (directeur Goethe Institut), de huidige voorzitster van EUNIC.woensdag 11 mei, 19.00-22.30 uur, Centrale Bibliotheek, theater van ‘t Woord

toegang gratis

CeNtrALe BiBLiOtheek

t/m 2 mei Loesje ‘hoe grijzer hoe eigenwijzer’

Loesjeposters, anekdotes, gedichten, illustraties, foto’s en teksten. Op het reizenplein op de 5e etaget/m 8 mei patent parade

Een unieke ontdekkingstocht langs 70 opzienbarende Nederlandse uitvindingen van de afgelopen 100 jaar. In de expozaal.t/m 29 mei transformatie van Amsterdam Noord

Tekeningen en schilderijen van Sigrid van Essel. Op de 3e etage.t/m 30 mei de Jack & Jill Snapshots

Levenslang fotografieproject over de relatie van een ‘heteroseksueel’ stel waarbij zowel de jongen als het meisje door kunstenaar Corrine Bot zelf gespeeld worden.Op het IHLIA-plein op de 6e etaget/m 30 mei een herinnering die in mij woont

Landkoffers gemaakt door leerlingen van het Montessori Lyceum Amsterdam. In vitrines op de 5e etaget/m 30 mei george Maas - empty your pocket

Maas heeft bekende mannen gevraagd hun zakken te legen en fotografeerde de inhoud. Eén keuze, van de beste foto’s, op groot formaat. Fotogalerij.10 mei t/m 30 juni vondelparkverhalen

Tekeningen uit het boek ‘De Vondelparkverhalen’ van Marcus Meesters. Op de jeugdetage.18 mei t/m 24 aug. Annie M.g. Schmidt 100 jaar - Jip en

Janneke vieren feest

Ter gelegenheid van de 100e geboortedag van de Koningin van het Kinderboek, Annie M.G. Schmidt. In de expozaal.

piNtOhUiS

2 mei t/m 30 juni A fragile grammar

Installaties, schilderijen en ruimtelijke objecten van Naomi Sultanik.

NACht vAN de eUrOpeSe LiterAtUUr

europe direct extra, elke derde zaterdag van de maand spreekuur met euro-pese deskundigen.

zondag 22, 15.00 uurdiversenMulischzaalMaand van de gezondheid: Workshop

health & happiness - Ontdek de

geheime kracht van uw adem € 5,-

U krijgt meer inzicht in het geheim van de adem. Ism Art of Living.› ook ma 23, do 26

maandag 23, 20.00 uurdiversenMulischzaalWorkshop health & happiness Zie zo 22

donderdag 26, 11.00 en 14.00 uurdiversenMulischzaalWorkshop health & happiness

Zie zo 22

zaterdag 28, 15.00 uurLezingenOpen podium Presentatie Jos van Hest;

gratis

Voor iedereen die wil voorlezen uit eigen werk en voor iedereen die daarnaar wil komen luisteren. Op het cultuurplein (2e etage).

zondag 29, 14.00 uurLezingenMaand van de gezondheid: Boeken

op recept gratis

Ontvangt tijdens deze spreekuur van de bibliotherapeut een hoogstpersoonlijk boekenrecept. Op het cultuurplein (2e etage). Zie ook pagina 5.

dinsdag 31, 14.00 uurMuziektheater van ‘t WoordLa dietrich € 12,50

Cinematheater over leven en werk van Marlène Dietrich. Ism ANBO Cultureel Amsterdam.

piNtOhUiS

dinsdag 17, 20.00 uurLezingenNico dijkshoorn € 7,50 reserveren

gewenst

Dijkshoorn (Amsterdam, 1960): (internet) columnist, schrijver, dichter, televisiepersoonlijkheid en niet te vergeten popmuzikant. Ism Pantheon Boekhandel. Zie ook pagina 10

koop uw toegangs-kaarten voor activi-teiten in de Centrale Bibliotheek online via www.oba.nl/agenda

Vicente Molina Foix. Foto Lisbeth Salas

Page 9: OBA Journaal mei 2011

oba.nl9

BANNe BUikSLOOt

dinsdag 17, 20.00 uurLezingenAmsterdam historische vereniging

(voorheen heemkennis) € 5,-

Met Lia Vriend over een landschapsverkenning rond Amsterdam-Noord. Amsterdam heeft zijn ontstaan te danken aan zijn ligging aan het IJ. De voorloper van het IJ was een zijtak van de Rijn die ter hoogte van Castricum in zee uitmondde.

maandag 23, 13.00 uurdiversenSpreekuur Woningnet gratis

Voor iedereen die via woningnet een huurwoning zoekt, is er een speciaal spreekuur.

donderdag 26, 20.00 uurdiversenMaand van de gezondheid:

Mindfulness gratis

Mindfulness meditatie is een bijzondere techniek, waarbij een basishouding wordt aangeleerd van loslaten, geduld, acceptatie en mildheid. Zie hieronder.

hAgedOOrNpLeiN

maandag 23, 15.00 uurdiversenSpreekuur Woningnet gratis

Voor iedereen die via woningnet een huurwoning zoekt, is er een speciaal spreekuur.

MOLeNWiJk

dinsdag 10, 19.00 uurdiversenMaand van de gezondheid: healing

tao, Chinese oefening en meditatie

gratis

Kennismakingsles door Arri Berghout.

donderdag 19, 15.00 uurdiversenSpreekuur Woningnet gratis

Voor iedereen die via woningnet een huurwoning zoekt, is er een speciaal spreekuur.

NieUWeNdAM

woensdag 11, 14.30 uurJeugdWorkshop dieren tekenen 6-12 jaar;

gratis

Celine Maat, schilderes, leert kinderen hoe ze dieren kunnen tekenen.

donderdag 19, 15.00 uurdiversenSpreekuur Woningnet gratis

Voor iedereen die via woningnet een huurwoning zoekt, is er een speciaal spreekuur.

expositiesactiviteiten

BANNe BUikSLOOtAnkerplaats 18020 - 631 41 32 openingstijdenma 14.00-20.00 uur di 14.00-17.30 uurwo, vr 10.00-17.30 uur za 11.00-16.00 uur

hAgedOOrNpLeiNHagedoornplein 2020 - 636 95 52 openingstijdenma 14.00-20.00 uur di 14.00-17.30 uur wo, vr 10.00-17.30 uur za 11.00-16.00 uur

MOLeNWiJk Molenwijk 21020 - 631 42 12 openingstijdenma, do 14.00-20.00 uur wo 10.00-17.30 uur vr 10.00-17.30 uur za 11.00-16.00 uur

NieUWeNdAMAlkmaarstraat 12020 - 636 58 85 openingstijdenma, wo 14.00-20.00 uur di, vr 10.00-17.30 uur do 14.00-17.30 uur za 11.00-16.00 uur

bibliothekenin noord

toegang gratis

BANNe BUikSLOOt

1 t/m 31 mei dromen doen

Fotograaf Martijn van Oorschot legde jongeren uit Amsterdam Noord en Brazilië vast met hun dromen. 9 t/m 31 mei Buiksloot, beeld van een dorp

Foto’s over de verschillende aspecten van het oude middendeel van Noord: Buiksloot.

hAgedOOrNpLeiN

2 t/m 31 mei irene Bruns

Bruns maakt expressionistische schilderijen.

MOLeNWiJk

2 t/m 31 mei glenn kallasingh

Kallasingh toont in zijn werk, schilderijen, zeefdrukken en keramiek, een sterke maatschappelijke betrokkenheid.

NieUWeNdAM

2 t/m 31 mei Annemiek damstra en Marion zeilstra

Twee creatieve zussen die onder de naam ‘Zpagetti’ van oude t-shirts nieuwe garens maken en daarmee tassen haken en breien.

noord agenda mei oba

vOOrLezeN toegang gratis

hAgedOOrNpLeiNelke wo 14.30 uur

NieUWeNdAMelke wo 14.30 uur

iNterNet iNtrO gratis, reserveren gewenst

BANNe BUikSLOOtdo 5 mei 13.00 uurhAgedOOrNpLeiNdi 17 mei 11.00 uurMOLeNWiJkdo 12 mei 12.00 uurNieUWeNdAMma 2 mei 11.00 uur

Philip van der Linde geeft al sinds 1988 meditatie- en yogalessen. In Bibliotheek Banne Buiksloot verzorgt hij een kennisma-kingsles over mindfulness meditatie. Dit is een techniek waarbij u een basishouding aanleert van loslaten, geduld, acceptatie en mildheid. ‘Het bijzondere is dat er iets verandert, zonder het doel dat er iets veran-deren moet’, aldus Van der Linde. De ken-nismakingsles in de bibliotheek is praktisch en theoretisch. ‘Eerst geef ik uitleg met een powerpointpresentatie: Waar komt mind-fulness vandaan, wat houdt het in, hoe kunt u hiermee verder? Daarna kunnen deelne-mers, gewoon zittend op hun stoel, zelf een aantal mindfulness-technieken uitproberen.’donderdag 26 mei, 20.00 uurBibliotheek Banne Buiksloot

AANgepASte OpeNiNgStiJdeNalle filialen 4 mei van-af 19.00 uur gesloten

MAANd vAN de gezONdheid

MiNdfULNeSS MeditAtie

Page 10: OBA Journaal mei 2011

oba.nl 10

iNdiSChe BUUrt

dinsdag 10, 20.00 uurLezingenAbdelkader Benali € 5,- reserveren

gewenst

Ism Java Bookshop.

OOSterpArk

woensdag 11, 19.30 uurWorkshopMaand van de gezondheid: ggz kiest

kleur: Omgaan met heimwee gratis

Voorlichtingsbijeenkomst bedoeld voor migranten van Surinaamse, Antilliaanse en Dominicaanse afkomst.

WAtergrAAfSMeer

maandag 9, 10.30 uurdiversenComputergebruik voor beginners

kennismaking met computer,

toetsenbord en muis gratis,

reserveren verplicht.

woensdag 11, 11.00 uurWorkshopMaand van de gezondheid:

Mindfulness Mmv Eveline Beumkes;

gratis, reserveren verplicht

Luister en ervaar wat mindfullness inhoudt. Ihkv Seniorenochtend.

maandag 16, 10.30 uurdiversenComputergebruik voor beginners

voor het eerst op internet gratis,

reserveren verplicht

maandag 23, 10.30 uurdiversenComputergebruik voor beginners

informatie zoeken op internet gratis,

reserveren verplicht

iNdiSChe BUUrtSoerabajastraat 4

020 - 668 15 65openingstijden

ma, wo 14.00-20.00 uur di, vr 10.00-17.30 uur

do 14.00-17.30 uurza 11.00-16.00 uur

OOSterpArk 1e Oosterparkstraat 236

020 - 694 07 73openingstijden

ma 14.00-20.00 uurdi, wo 14.00-17.30 uur

vr 10.00-17.30 uurza 11.00-16.00 uur

WAtergrAAfSMeerLinnaeusparkweg 220

020 - 665 32 86openingstijden

ma 14.00-20.00 uur wo 10.00-17.30 uurvr 14.00-17.30 uur za 11.00-16.00 uur

pLeiNtheAterSajetplein 39

020 - 693 33 80www.pleintheater.nl

oba oost agenda meiexpositiesactiviteiten

dinsdag 24, 20.00 uurLezingenAaf Brandt Corstius € 5,- reserveren

gewenst

Aaf Brandt Corstius leest haar beste columns voor en gaat in gesprek met de aanwezigen.

pLeiNtheAter

maandag 2, 11.30 uurJeugdAnnie M.g. Schmidt 100 jaar - Otje’s

vader Vanaf 6 jaar € 10,-

Theatervoorstelling en voorlezen rondom de boeken van Annie M.G. Schmidt. Zie ook pagina 4.

woensdag 4, 11.30 uurJeugdAnnie M.g. Schmidt 100 jaar -

voorstelling gezocht € 10,-

Theatervoorstelling en voorlezen rondom de boeken van Annie M.G. Schmidt. Zie ook pagina 4.

bibliothekenin oost

nieuw west agenda mei oba

vOOrLezeN toegang gratis

iNdiSChe BUUrtelke wo 13.30 uurvoor kinderen van 4 tot 8 jaar

OOSterpArkelke za 14.30 uurvoor kinderen vanaf 3 jaar

toegang gratis

iNdiSChe BUUrt

2 mei t/m 11 juni Schrijvers en afscheid

Mathilde µP toont haar nieuwste fotoserie ‘Schrijvers en afscheid’. geïnspireerd op de verhuizing van Bibliotheek Indische Buurt naar het Javaplein.

OOSterpArk

15 mei t/m 30 juni eindexamenwerk kunstvakken van

leerlingen Amsterdams Lyceum

Presentatie eindcollectie tekenen en handvaardigheden.

WAtergrAAfSMeer

2 mei t/m 30 juni roel kirchner

Figuratieve olieverfschilderijen.

NiCO diJkShOOrNDit voorjaar verscheen het nieuwste boek van Nico Dijkshoorn, Kleine Dingen. Het is een staalkaart van de wereld van Dijkshoorn, waarin de diepste tragiek verscholen kan zijn in het woord ‘caviakooi’ en waarin de aanblik van een pinguïn alle zekerheden doet wankelen. Nico Dijkshoorn begon in 1999 met het schrijven van internet-columns. Voor FOK! maakte hij de strip eikel&eikel en schreef hij columns onder de naam C. Adriaanse, waarin hij voetbalcoach Co Adriaanse op de hak nam. Bij een breder publiek werd Dijkshoorn bekend toen hij voor de Volkskrant een sportcolumn ging schrijven. Daarna maakte hij ook televisieteksten, voor Café de Wereld en de satirische nieuwsquiz Dit was het Nieuws. Sinds 2008 is Nico iedere woensdag te gast in De Wereld Draait Door, waarin hij actuele gedichten schrijft, en direct voordraagt. Zijn sonore stem en ironische stijl laten hem kennen als geschoold navolger van Gerard Reve.In Bibliotheek Pintohuis houdt Nico Dijkshoorn een lezing, in samenwerking met Pantheon Boekhandel.dinsdag 17 mei, 20.00 uur, Bibliotheek pintohuis

foto Bob Bronshoff

AANgepASte OpeNiNgStiJdeNalle filialen 4 mei van-af 19.00 uur gesloten

Page 11: OBA Journaal mei 2011

oba.nl11

expositiesactiviteiten

geUzeNveLdAlbardakade 3 020 - 613 08 04openingstijdenma 14.00-20.00 uur di, vr 14.00-17.30 uur wo 10.00-17.30 uur za 11.00-16.00 uurOSdOrpOsdorpplein 16020 - 610 74 54openingstijdenma, do 14.00-20.00 uur di 14.00-17.30 uur wo, vr 10.00-17.30 uur za 11.00-16.00 uurOvertOOMSe veLdMarius Bauerstraat 233 C020 - 669 34 35openingstijdenma 14.00-20.00 uur wo 14.00-17.30 uur vr 10.00-17.30 uur za 11.00-16.00 uurSLOterMeerPlein ‘40-’45 1020 - 613 10 67openingstijdenma 14.00-20.00 uur di, vr 14.00-17.30 uur wo 10.00-17.30 uur za 11.00-16.00 uurSLOtervAArtPieter Calandlaan 87 B020 - 615 05 14openingstijdenma 14.00-20.00 uur wo, vr 10.00-17.30 uur do 14.00-17.30 uur za 11.00-16.00 uurMeervAArtMeer en Vaart 300020 - 410 77 77www.meervaart.nl

bibliothekenin nieuw west

nieuw west agenda mei oba

geUzeNveLd

woensdag 18, 15.00 uurdiversenMaand van de gezondheid: zumba

fitness gratis

Demonstratie. Samen met anderen een paar basisstappen leren en lekker dansen op zumba muziek.

OSdOrp

donderdag 19, 16.00 tot 19.00 uurdiversenSpreekuur van de vrijwilligerscentrale

Amsterdam gratis

Samen met een bemiddelaar gaat u op zoek naar vrijwilligerswerk dat bij u past.

donderdag 19, 12.00 uurdiversendemonstratie e-books gratis,

reserveren gewenst

Hoe kunt u e-books overzetten naar een e-reader? Op deze en andere vragen wordt antwoord gegeven.

donderdag 19, 20.00 uurdiversenWorkshop marketing voor

amateurkunstenaars gratis

De culturele sector beter bedienen op het gebied van promotie en marketing. Zie ook hiernaast.

dinsdag 24, 15.00 uurdiversenMaand van de gezondheid:

Lichamelijk onverklaarde klachten

gratis

Informatieve bijeenkomst door medewerkers van GGZ Ingeest.

woensdag 25, 15.00 uurJeugdWorkshop dotpainting 4-8 jaar; gratis,

reserveren gewenst

Dotpainting is de traditionele teken- en schildertechniek van de Australische Aborigines. Olv Aldi Wendelaar Bonga.

OvertOOMSe veLd

zaterdag 21, 11.00 tot 15.00 uurdiversenMaand van de gezondheid:

inloopspreekuur door de diabetes

vereniging Nederland gratis

U kunt uw vragen stellen over diabetes en kunt u uw bloedsuiker laten controleren (bloedprikken).

SLOterMeer

woensdag 18, 13.00 uurMuziekzangvereniging het Musiforum gratis

Openbare repetitie. Ihkv Week van de Amateurkunsten .

maandag 30, 20.00 uurLezingengeuzenveld € 5,-

Ineke Teijmant is stadssociologe en schreef al verschillende boeken over Nieuw West.

SLOtervAArt

vrijdag 20, 10.00 tot 12.00 uurdiversenBellen doe je zo! gratis, reserveren

gewenst

VMBO-leerlingen geven één op één voorlichting over uw mobiele telefoon.

toegang gratis

geUzeNveLd

2 mei t/m 30 juni henk van ingen

Schilderijen.

OSdOrp

2 mei t/m 30 juni Marja gemen

Aquarellen en acrylschilderijen. Gemen schildert verschillende onderwerpen.

vOOrLezeN elke woensdag om 15.00 uur voorlezen in geuzenveld, Osdorp, Slotermeer en Slotervaart. vanaf 4 jaar, toegang gratis.

iNterNet iNtrO gratis, reserveren gewenst

geUzeNveLddi 17 mei 9.30 uurOSdOrpdo 12 mei 12.00 uurOvertOOMSe veLdma 23 mei 9.30 uurSLOterMeerdi 3 mei 9.30 uurSLOtervAArtma 16 mei 9.30 uur

Ook amateurkunste-naars willen graag dat de zaal vol zit of dat hun schilderijen gezien worden. Een marketingmedewerker inhuren is te veel van het goede, maar enige marketingkennis is ook in de amateurkunst geen overbodige luxe. Arjen Barel, oprichter van het cultureel mar-ketingbureau Bureau Barel, verzorgt daarom in het kader van de

Week van de Amateurkunst een workshop marketing. ‘Ik probeer de deelnemers bewust te maken van wat marketing is’, zegt Barel. ‘Zo stel ik vragen als: Welk bier drinkt u? Welke keuzes zitten daar-achter, welke waarden vertegenwoordigt dat bier voor u? Zo kun je er ook voor zorgen dat je een theaterstuk op een goede manier in de markt zet. Welk stuk kies je, hoe verspreid je de flyer, wat wordt de toegangsprijs?’Zoals de marketinggoeroe Philip Kotler zei: ‘Wat marketing is, kun je leren in een halve dag, vervolgens doe je er je leven lang over om het onder de knie te krijgen.’donderdag 19 mei, 20.00 uur, Bibliotheek Osdorp

AANgepASte OpeNiNgStiJdeNalle filialen 4 mei van-af 19.00 uur gesloten

MArketiNg vOOr AMAteUrkUNSteNAArS

Page 12: OBA Journaal mei 2011

oba.nl 12

BOS eN LOMMer

woensdag 11, 15.00 uurdiversenMaand van de gezondheid: Workshop

zumba gratis

Demonstratie. Samen met anderen een paar basisstappen leren en lekker dansen op zumba muziek.

vrijdag 6, 13.00 uurdiversenWoonspreekuur gratis

Als woningzoekende kunt u hulp krijgen bij het zoeken naar geschikte woonruimte. Meer informatie tel. 412 15 37.› elke vr

kiNkerBUUrt

vrijdag 6, 10.30 uurLezingenLeesclub leesplezier gratis

Er wordt een eenvoudig leesboek voorgelezen en er zijn ook exemplaren om mee te lezen.

vrijdag 13, 10.00 uurdiversenSpreekuur sociale media gratis

Uitleg over wat u op internet kunt vinden op het gebied van sociale media.

MerCAtOrpLeiN

woensdag 11, 10.00 uurLezingenMaand van de gezondheid: herinnert

u zich deze nog? gratis, reserveren

gewenst

Deskundigen over geheugen en vergeetachtigheid en verwante onderwerpen en voorzieningen. Zie hiernaast.

woensdag 18, 15.00 uurJeugdAnnie M.g. Schmidt 100 jaar -

Workshop illustreren gratis

Aan de hand van een verhaal maken de kinderen illustraties.

donderdag 26, 19.30 uurdiversenMaand van de gezondheid: Workshop

zumba gratis

Demonstratie. Samen met anderen een paar basisstappen leren en lekker dansen op zumba muziek.

vrijdag 27, 10.00 uurdiversenSpreekuur sociale media gratis

Uitleg over wat u op internet kunt vinden op het gebied van sociale media.

SpAArNdAMMerBUUrt

vrijdag 20, 10.00 uurdiversenMaand van de gezondheid:

Mindfulness gratis, reserveren gewenst

Introductie van Mindfulness & Eten.

StAAtSLiedeNBUUrt

maandag 16, 20.00 uurdiversenMaand van de gezondheid: Workshop

health & happiness - Ontdek de

geheime kracht van uw adem € 5,-

reserveren verplicht

Tijdens de workshop krijgt u meer inzicht in het geheim van de adem.

expositiesactiviteiten

toegang gratis

BOS eN LOMMer

3 mei t/m 30 juni Leven van de wind

Over windenergie in Amsterdam.

MerCAtOrpLeiN

2 mei t/m 30 juni femke de groot

Schilderijen.

SpAArNdAMMerBUUrt

2 mei t/m 30 juni tanja henn

Fotocollage, half reliëfs en glazen objecten.

StAAtSLiedeNBUUrt

3 mei t/m 30 juni Bewogen foto

Fototentoonstelling. Memar is journalist, dichter, filmmaker en fotograaf.

BOS eN LOMMer Bos en Lommerplein 176

020 - 686 74 72 openingstijden

ma, do 14.00-20.00 uur di 14.00-17.30 uur

wo, vr 10.00-17.30 uur za 11.00-16.00 uur

kiNkerBUUrt Nic. Beetsstraat 86

020 - 616 32 75 openingstijden

ma 14.00-17.30 uur wo, vr 10.00-17.30 uur

do 14.00-20.00 uur za 11.00-16.00 uur

MerCAtOrpLeiNMercatorplein 89

020 - 612 65 74 openingstijden

ma 14.00-17.30 uur wo, vr 10.00-17.30 uur

do 14.00-20.00 uur za 11.00-16.00 uur

SpAArNdAMMer BUUrt Spaarndammerstraat 490

020 - 682 70 26 openingstijden

ma, vr 10.00-17.30 uur wo 14.00-20.00 uur za 11.00-16.00 uur

StAAtSLiedeNBUUrtVan Hallstraat 615

020 - 682 39 86 openingstijden

ma 14.00-20.00 uur di 14.00-17.30 uur

wo, vr 10.00-17.30 uur za 11.00-16.00 uur

bibliothekenin west

oba west agenda mei

vOOrLezeN vanaf 4 jaar, toegang gratis

BOS eN LOMMer eN kiNkerBUUrtelke wo 14.30 uur

MerCAtOrpLeiNelke wo 15.00 uur

SpAArNdAMMerBUUrtelke wo 13.45 uur

StAAtSLiedeNBUUrtelke wo 15.00 uur

Vergeetachtigheid hoort een beetje bij het ouder worden. Maar soms is er meer aan de hand, en dat kan heel vervelend zijn voor de betrokkenen. On-dersteuning bij het omgaan met geheugenproblemen kan dan prettig zijn. Daarom organiseert de OBA vanaf mei Herinnert u

zich deze nog-bijeenkomsten. Met boekpresentaties en lezingen van deskundigen krijgt u informatie over vergeetachtigheid, dementie en hoe u daarmee kunt omgaan. De eerste OBA-bijeenkomst is op woensdag 11 mei in Bibliotheek Mercatorplein.Op de bijeenkomst krijgt u ook informatie over de Memoryclub, een initiatief van de OsiraGroep. Mensen met beginnende vergeetachtig-heid en hun partners kunnen lid worden. De club organiseert lunch-bijeenkomsten waarop ervaringen uitgewisseld kunnen worden. De lunch is een vast onderdeel, de bezoekers zelf bepalen of daarnaast bijvoorbeeld gegymd wordt, een informatiebijeenkomst wordt be-legd of dat men creatief aan de slag gaat. De club zal bijeenkomen op dinsdagen van 11.00 tot 15.00 uur in het Dienstencentrum Straat en Dijk. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij OsiraGroep Zorgadvies, telefoonnummer 0800-3668479. Zodra er voldoende aanmeldingen zijn gaat de Memoryclub open.woensdag 11 mei, 10.00-12.00 uur, Bibliotheek Mercatorplein

AANgepASte OpeNiNgStiJdeNalle filialen 4 mei van-af 19.00 uur gesloten

MAANd vAN de gezONdheid

heriNNert U ziCh deze NOg?

Page 13: OBA Journaal mei 2011

oba.nl13

expositiesactiviteiten bibliothekenin zuid

zuid agenda mei oba

BUiteNveLdertWillem van Weldammelaan 5020 - 642 21 00openingstijdenma 14.00-20.00 uur wo, vr 10.00-17.30 uur do 10.00-20.00 uur za 11.00-16.00 uur

CiNÉtOLTolstraat 160020 - 662 31 84openingstijdenma 14.00-17.30 uur di, vr 10.00-17.30 uur wo 14.00-20.00 uur za 11.00-16.00 uur

OLyMpiSCh kWArtierLaan der Hesperiden 18020 - 676 92 20openingstijdenma 14.00-17.30 uur di, vr 10.00-17.30 uur wo 14.00-20.00 uur za 11.00-16.00 uur

rOeLOf hArtpLeiNRoelof Hartplein 430020 - 662 00 94openingstijdenma 14.00-20.00 uur wo, vr 10.00-17.30 uur do 10.00-20.00 uur za 11.00-16.00 uur

toegang gratis

BUiteNveLdert

2 mei t/m 30 juni A fragmented life

Schilderijen van Mark Pol.

CiNÉtOL

2 t/m 31 mei NAfvA

De Nederlandse Amateur Fotografen Vereniging Amsterdam met een selectie van o.a. portretten, landschappen, straat- en journalistieke foto’s, architectuur.

OLyMpiSCh kWArtier

2 mei t/m 30 juni fenneke de kramer

Schilderijen. Tulpen.2 mei t/m 30 juni hanneke van Wijk

Keramiek. Tulpenvazen en dieren.

BUiteNveLdert

donderdag 5, 11.00 uurtheaterBuitenvelderste Ochtend: Marjo

dames, klaas kloppenburg -

Majesteitelijke beesten

Het Nederlands lied. Een kist vol voorwerpen. Bij elk voorwerp horen liedjes.

CiNÉtOL

woensdag 18, 15.00 uurJeugdAnnie M.g. Schmidt 100 jaar -

knutselen 4-12 jaar; gratis

OLyMpiSCh kWArtier

woensdag 18, 15.00 uurJeugdAnnie M.g. Schmidt 100 jaar -

knutselen 4-12 jaar; gratis

vrijdag 27, 15.00 uurdiversenSpreekuur van de vrijwilligerscentrale

Amsterdam gratis

Samen met een bemiddelaar gaat u op zoek naar vrijwilligerswerk dat bij u past. Orientatiebijeenkomst. Aanmelden tel. 252 42 55, www.vca.nu/zuid

rOeLOf hArtpLeiN

zaterdag 7, 13.00 uurLezingeneva tas, altijd weer Auschwitz gratis

Boekpresentatie van de biografie gewijd aan Eva Tas, hoofdredactrice van Auschwitz Bulletin, in aanwezigheid van de schrijvers, J.J. Amesz en J.A. Honout.

donderdag 12, 13.00 uurdiversendemonstratie e-books gratis,

reserveren gewenst

Hoe kunt u e-books overzetten naar een e-reader? Op deze en andere vragen wordt antwoord gegeven.

zaterdag 14, 13.00 uurdiversenWorkshop portretfotografie door

fOAM € 10,- reserveren verplicht

Na een introductie over de fotografie en hoe u portretfoto’s op een goede manier kunt maken, gaat u met elkaar aan de slag met camera en model.

woensdag 18, 15.00 uurJeugdAnnie M.g. Schmidt 100 jaar -

knutselen 4-12 jaar; gratis

vOOrLezeN toegang gratis

CiNetOLelke wo 15.00 uurvoor kinderen vanaf 4 jaar. Met knutselen.

OLyMpiSCh kWArtierelke wo 16.00 uur voor kinderen vanaf 4 jaar

iNterNet iNtrO gratis, reserveren gewenst

BUiteNveLdertwo 18 mei 11.00 uurCiNÉtOLdi 10 mei11.00 uurOLyMpiSCh kWArtierdi 17 mei 11.00 uur rOeLOf hArtpLeiNdi 10 mei 11.00 uur

In Bibliotheek Buitenveldert is het iedere donderdag Buiten-veldertse Ochtend. Een bijzondere ochtend met extra service, individuele hulp en begeleiding op maat voor bibliotheekbe-zoekers, en eens in de maand een speciale activiteit.Vanaf mei wordt deze service uitgebreid met een taxidienst voor de bewoners van Buitenveldert. Chauffeurs van de Alge-mene Hulpdienst brengen u kosteloos naar de bibliotheek, en weer naar huis. Ook voor bezoekers die minder mobiel zijn is er daardoor geen belemmering meer om boeken te lenen, een kopje koffie te

drinken of gebruik te maken van andere faciliteiten in de bibliotheek. Bibliotheek Buitenveldert heeft een grote collectie boeken en tijdschriften met speciale aandacht voor grootletterboeken en luisterboeken. De boeken kunnen ook bij u thuis worden bezorgd.Voor de taxiservice kunt u contact opnemen met de Algemene Hulpdienst Buitenveldert, iedere werkdag van 9.30 tot 12.30 uur, telefoon: 020 - 644 40 44 of 020 - 644 71 13.iedere donderdag vanaf 10.00 uur, Bibliotheek Buitenveldert

grAtiS tAxi NAAr de BiBLiOtheek

AANgepASte OpeNiNgStiJdeNalle filialen 4 mei van-af 19.00 uur gesloten

SAMeN LezeNtoegang gratis

CiNetOLelke wo 14.15 uuroefenen met lezen, vanaf 6 jaar

Page 14: OBA Journaal mei 2011

oba.nl 14

dUiveNdreCht

woensdag 4, 14.00 uurJeugdroos dansverhalen 5-8 jaar; gratis

Combinatie van poppenspel en dans olv Roos.

OUderkerk

woensdag 25, 14.00 uurJeugdroos dansverhalen 2-5 jaar; gratis

Combinatie van poppenspel en dans olv Roos.

reigerSBOS

zaterdag 21, 14.00 uurLezingenMaand van de gezondheid: Wat doet

verlies met je, wat doe je met verlies

Mmv Shanta Bhikharie; gratis, reserveren

gewenst

Over rouw- en verliesverwerking.

woensdag 25, 15.00 uurJeugdvoorlezen gratis

Met muzikale begeleiding.

expositiesactiviteiten

BiJLMerBijlmerplein 93

020 - 697 99 16 openingstijden

ma 14.00-17.30 uur wo, vr 10.00-17.30 uur

do 14.00-20.00 uur za 11.00-16.00 uur

dieMeNWilhelminaplantsoen 126

020 - 690 23 53 openingstijden

ma, vr 14.00-20.00 uur di, wo 10.00-17.30 uur

za 11.00-16.00 uur

dUiveNdreChtDorpsplein 60

020 - 695 22 82 openingstijden

ma 14.00-20.00 uur wo 10.00-17.30 uur do 14.00-17.30 uur za 11.00-16.00 uur

OUderkerkKoningin Julianalaan 15

020 - 496 13 66 openingstijden

ma 14.00-20.00 uur wo 10.00-17.30 uur vr 14.00-17.30 uur za 11.00-16.00 uur

reigerSBOS Rossumplein 1

020 - 696 57 23 openingstijden

ma 14.00-20.00 uur wo 10.00-17.30 uur

do, vr 14.00-17.30 uur za 11.00-16.00 uur

bibliothekenin zuidoost

oba zuidoost agenda mei

toegang gratis

BiJLMer

t/m 30 juni Sporen in het verleden

Het leven in Nederlands-Indie in oorlogstijd. Voor met name de jeugd wordt hier een beeld geschetst in tekeningen en foto’s over die tijd.

dieMeN

11 mei t/m 1 juni ABC-Alfabet 6 plus

Resultaten Macadam webworkshops. 1 mei t/m 30 juni zwart en wit

Zwart-wit tekeningen van Susanne Compier in houtskool en inkt. Schetsen die aan haar schilderijen vooraf gaan.

dUiveNdreCht

1 mei t/m 30 juni fiet wil rennen

Aanstormend talent Noëlle Smit maakte de illustraties voor het Prentenboek van het Jaar ‘Fiet wil rennen’. Alle originele illustraties zijn te zien.

OUderkerk

7 mei t/m 30 juni prinsessen & Circus

Maria van Rooijen werkt met een analoge camera bij bestaand licht waardoor een foto intens wordt en emotioneel.

reigerSBOS

1 mei t/m 30 juni Looking at the world in monochrome

tones

Fotografie van Rob Negelhout.

vOOrLezeN toegang gratis

BiJLMer, dieMeN, reigerSBOSelke wo 15.00 uur, vanaf 3 jaar

dUiveNdreChtelke wo 11.00 uur, vanaf 4 jaar

OUderkerkelke wo 14.00 uur, voor peuters en kleuters

iNterNet iNtrO gratis, reserveren gewenst

BiJLMervr 20 mei 10.00 uurdieMeNdi 3 mei 10.00 uurreigerSBOSdo 12 mei 10.00 uur

de Ouderkerkse Ochtend: gezellig-heid en extra service. elke woensdag om 10.00 uur. zie www.oba.nl/agenda voor actuele thema’s.

BiJLMer

donderdag 5, 16.00 uurLezingenMaduro-lezing: Joost van Bodegom

over de vergeten oorlogsslachtoffers

gratis, reserveren gewenst

Mmv R. Ristie en E. Jaensch (vice-voorzitter stadsdeel Zuidoost). Zie hieronder.

woensdag 11, 15.00 uurJeugdvoorlezen gratis

Met muzikale begeleiding.

dieMeN

woensdag 11, 15.00 uurdiversenMacadam webworkshops gratis

Workshop en opening expositie ‘ABC-Alfabet 6 plus’.

vrijdag 13, 11.00 uurLezingengeert timmermans over dieren in

stedelijk gebied gratis, reserveren

gewenst

Wilde dieren in Amsterdam? Midden in die drukte? Jazeker. Stadsecologen trokken door de stadse natuur.

vrijdag 27, 18.00 uurdiversenMaand van de gezondheid:

demonstratie stoelmassages Mmv

Paulo Guimaraes; gratis

AANgepASte OpeNiNgStiJdeNalle filialen 4 mei van-af 19.00 uur gesloten

Sinds 2009 organiseert de 5 mei-werkgroep van Amsterdam Zuid-oost jaarlijks de George Maduro-lezing. George Maduro was een verzetsstrijder van Antilliaanse afkomst die in de meidagen van 1945 persoonlijk een aanval leidde op een Duitse stelling in Rijswijk.Op donderdag 5 mei houdt Joost van Bodegom, voorzitter van de stichting ‘Herdenking 15 augustus 1945’, de lezing De vergeten oorlogsslachtoffers, over slachtoffers van bezetting en oorlog in Nederlands-Indië, die niet altijd voldoende aandacht krijgen in de geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog.donderdag 5 mei, 16.00 uur, Bibliotheek Bijlmer

geOrge MAdUrO-LeziNg

Page 15: OBA Journaal mei 2011

oba.nl15

Centrum

Oost

Nieuw WestWest

Noord

Diemen

AmstelveenAmsterdamZuid Oost

Zuid

Westerpoort

Ouderamstel

20

23

5

1310

14

22

2

1

16

1915

1211

184

3

7

821 9

6

25

24

28

26

17

27

centrum1. Centrale BibliotheekOosterdokskade 143tel. 523 09 002. PintohuisSt. Antoniesbreestaat 69tel. 624 31 84noord3. Banne BuikslootAnkerplaats 18tel. 631 41 32 4. HagedoornpleinHagedoornplein 2tel. 636 95 52 5. Molenwijk Molenwijk 21tel. 631 42 12 6. NieuwendamAlkmaarstraat 12tel. 636 58 85 oost7. Indische BuurtSoerabajastraat 4tel. 668 15 65

8. Oosterpark 1e Oosterparkstraat 236tel. 694 07 739. WatergraafsmeerLinnaeusparkweg 220tel. 665 32 86nieuw west10. GeuzenveldAlbardakade 3, tel. 613 08 0411. OsdorpOsdorpplein 16tel. 610 74 5412. Overtoomse VeldMarius Bauerstraat 233 Ctel. 669 34 3513. SlotermeerPlein ‘40-’45 1tel. 613 10 6714. SlotervaartPieter Calandlaan 87 Btel. 615 05 14west15. Bos en Lommer Bos en Lommerplein 176tel. 686 74 72

16. Kinkerbuurt Nic. Beetsstraat 86tel. 616 32 75 17. Mercatorplein Mercatorplein 89tel. 612 65 74 18. Spaarndammer buurt Spaarndammerstraat 490tel. 682 70 26 19. StaatsliedenbuurtVan Hallstraat 615tel. 682 39 86 zuid20. BuitenveldertWillem v Weldammelaan 5tel. 642 21 0021. CinétolTolstraat 160tel. 662 31 8422. Olympisch KwartierLaan der Hesperiden 18tel. 676 92 2023. Roelof HartpleinRoelof Hartplein 430tel. 662 00 94

zuidoost24. BijlmerBijlmerplein 93tel. 697 99 16 25. DiemenWilhelminaplantsoen 126tel. 690 23 53

26. DuivendrechtDorpsplein 60tel. 695 22 82 27. OuderkerkKoningin Julianalaan 15tel. 496 13 66 28. ReigersbosRossumplein 1tel. 696 57 23

colofon OBA-journaalnr. 9 - mei 2011 i.s.m. Marketing OBA® 2011

Aan het OBA-journaal werkten mee: Ilse Bos, Jet Greebe, Bart van Oosterhout, Mary Smit, Hans van Velzen, Iet Wiersma

Ontwerp/vormgeving: Arjen van den Houten, Enchilada (cover) Thonik (basisontwerp)

drukker: Corelio PrintingOplage:95.000

oba adressenIn de 28 OBA-filialen kunt u met uw OBA-pas gratis boeken lenen, cd’s, dvd’s en games lenen

(voor slechts e1,- per week), gratis gebruik maken van internet, met korting naar theatervoorstellingen, voorlezen, concerten, workshops, lezingen en exposities en nog veel meer.

Page 16: OBA Journaal mei 2011

Met een OBA-pas kun je o.a.:

- gratis boeken lenen - gratis cd’s, dvd’s en games lenen - met 25% korting naar theatervoorstellingen, concerten, films en andere activiteiten bij de OBA

Kijk voor meer informatie op www.oba.nl/tarieven. Graag tot ziens in de bibliotheek!

een OBA-pas is gratis voor iedereen tot 19 jaar