O-zine mei 2012

32
zine Editie 7 | mei 2012 | verschijnt halfjaarlijks | jaargang 3 Parkdromen Alles over wonen OCMW als werkgever Studenten en leefloon

description

O-zine mei 2012, OCMW Hasselt, verantwoordelijke uitgever Frank Vandenhoudt

Transcript of O-zine mei 2012

Page 1: O-zine mei 2012

zineEditie 7 | mei 2012 | verschijnt halfjaarlijks | jaargang 3

• Parkdromen

• Alles over wonen

• OCMW als werkgever

• Studenten en leefloon

Page 2: O-zine mei 2012

2

inhoud

VRiJWiLLiGERS

19 Gezocht! Wil jij mensen helpen?

19 Vrijwilliger in de kijker Soep maken met Linda Lucas

En VERdER...7 Column Autopech

14 In de kijker het oCMW als werkgever

20 Roadshow Alles over het oCMW

oCMW-pRikkELS

4 Nieuws uit het OCMW parkdromen

diEnSTVERLEninG8 Uitvergroot Studenten en leefloon

Uitneembaar boekje Wonen!

diEnSTEnCEnTRuM12 Activiteitenkalender Wat staat er dit jaar nog op het programma?

13 Uitgelicht Leuke foto’s van afgelopen activiteiten

Page 3: O-zine mei 2012

3

VooRWooRd

CoLofon

Verantwoordelijk uitgever: frank Vandenhoudt

Redactie:Annie Bangels, Christy Bex, Aline Claes, Tom daniels, Bart derison, danielle Gakens, Marijke Louis, Els Vanhamel

Contactgegevens: o-zinet.a.v. Tom danielsA. Rodenbachstraat 203500 hasselt

e-mail:[email protected]

de ontmoetingsdagen van het oCMWVeel mensen geloven niet dat het oCMW er ook voor hen is, maar toch is de kans zeer groot dat je op z’n minst één keer in je leven in aanraking zal komen met de diensten van het oCMW van hasselt. Misschien niet voor je eigen welzijn, maar voor familie, vrienden, kennissen, …

Weinigen weten dat de dienstverlening rond senioren nagenoeg volledig via het oCMW loopt en daar hoef je heus niet minderbedeeld voor te zijn. de mensen zolang mogelijk thuis houden in hun vertrouwde omgeving is iets waar we de laatste jaren steeds meer de klemtoon op leggen. niet alleen omdat het grote aanbod het tegenwoordig toelaat, maar ook omwille van de mensen zelf. de ouderen onder ons gedijen nog het beste in hun eigen omgeving en geven hier absoluut de voorkeur aan.

Maar stel dat het niet is omwille van het ‘seniorengebeuren’ dat je in aanraking komt met het oCMW. Wie kent er bijvoorbeeld niet het grote gezin, waar de man uit werken gaat en de vrouw thuisblijft om voor de kinderen te zorgen? hier is alles uiteraard netjes geregeld, gesteld dat er geen huwelijkspro-blemen opduiken. Wanneer het koppel uit elkaar gaat, is mevrouw niet meer in orde met de sociale zekerheid en heeft ze zelfs geen recht op een uitkering. dan zit er niets anders op dan aan te kloppen bij het oCMW, die de vrouw weer op weg helpt naar een uitkering, naar tewerkstelling enz…

Tegenwoordig zijn er ook veel gewone gezinnen, zelfs gemiddelde tweever-dieners met een behoorlijk inkomen, die in de problemen geraken. Eén van de twee raakt zijn inkomen kwijt en kan door de krappe arbeidsmarkt niet snel genoeg een nieuwe job vinden. de schulden stapelen zich intussen op. omdat ze niet meteen hulp willen vragen, werken ze zich intussen jammer genoeg steeds verder in nesten. pas wanneer het water hen aan de lippen staat, bieden ze zich aan op het oCMW.

ook een zelfstandige die bijvoorbeeld failliet gaat, heeft geen andere optie dan zich bij het oCMW aan te melden, waar we hem weer op zijn pootjes helpen terecht te komen en naar een nieuwe job begeleiden. in afwachting daarvan kan hij eventueel tijdelijk leefloon krijgen.

Een ander probleem in hasselt is een nijpend tekort aan betaalbare woningen, zeker wanneer je een laag inkomen hebt. ook hier proberen wij iedereen met raad en daad bij te staan, zodat een eerste stap naar een mogelijke oplossing is gezet.

Werd uw interesse intussen gewekt omdat u merkt dat het oCMW voor u als inwoner dan toch geen “ver-van-mijn-bed-show” is, kom dan naar één van onze ontmoetingsdagen om nader kennis te maken met de diensten van het oCMW. We vertellen u er ook meer over de op stapel staande nieuwbouw-projecten van het oCMW.

u leest hier meer over op de achterflap van deze o-zine, wees in ieder geval uiterst welkom.

frank VandenhoudtoCMW-voorzitter

Page 4: O-zine mei 2012

4

oCMW-pRikkELS

dementie heeft een grote impact op het leven. Altijd weer brengt het een zware belasting met zich mee voor de partner. Maar wanneer de ziekte de kop opsteekt bij jonge mensen zijn de gevolgen vaak nog erger. naar schatting 300 Limburgers onder de 65 jaar lijden aan deze vorm van dementie.

de diagnose jongdementie wordt veel minder snel gesteld dan bij senioren. Meestal krijgt de patiënt in

eerste instantie te horen dat het om een depressie of burn-out gaat. Zo’n laattijdige diagnose kan binnen de getroffen gezinnen dan voor heel wat conflicten zorgen, omdat hier de partner vaak nog aan het werk is en de kinderen thuis inwonen.

de consequenties op financieel vlak zijn evenmin te onderschatten. omdat in België geen specifieke voorzie-ningen zijn voor zorgbehoevende dementerenden, worden zij opgevangen in rusthuizen. Allesbehalve een ideale omgeving voor jongdementerenden die daar niet tussen leeftijdsgenoten kunnen verblijven. de financiële consequenties hiervan zijn evenmin te onderschatten.

om jongdementie sneller vast te stellen en de nood aan gepaste opvang aan te kaarten, organiseerde het Eure- gionaal platform Jong dementie, het Alzheimer Centrum Limburg, ECd Contact, Menos en de provincie Limburg het symposium ‘Jongdementie in beweging’. 430 geïnte-resseerden kwamen luisteren naar beklijvende getuige-nissen en de resultaten van wetenschappelijk onderzoek van onder andere prof. dr. Christine Van Broekhoven.

Expertisecentrum Dementie ContactoCMW hasselt - WelzijnscampusA. Rodenbachstraat 29 bus 93500 hasselt Tel: 011 30 88 51E-mail: [email protected]

op 9 maart is binnen dienstencentrum ’t park de tentoonstelling “liefde, leven en dood” van start gegaan. Bilgin kazli heeft hier een aantal van haar mooiste kunstwerken gepresenteerd. de jonge kunstenares heeft in haar schilderijen met vele kleuren gewerkt om de drie thema’s zo energetisch mogelijk op het doek te laten verschijnen.

de tentoonstelling is elke werkdag te bezichtigen van 9u00 tot 17u00 (op vrijdag tot 13u00) en loopt tot 31 mei 2012.

in de toekomst zullen er op regel-matige basis tentoonstellingen voorgesteld worden binnen het dienstencentrum. dit initiatief is er gekomen zodat kunstliefhebbers een stevige portie creativiteit kunnen opsnuiven en de mogelijkheid krijgen om eventueel zelf hun eigen creaties tentoon te stellen. indien je meer info hierover wenst, aarzel dan niet en neem contact met ons op via 011 30 78 75 of op het e-mailadres: [email protected].

Jongdementie in beweging

Dienstencentrum als tentoonstellingsruimte

Page 5: O-zine mei 2012

5

Dromen van kinderen woonwagenpark

worden gerealiseerdhet oCMW van hasselt besteedt sinds 2011 extra aandacht aan de kinderen van zijn cliënten. “We willen ermee hun kansen vergroten”, zegt voorzitter frank Vandenhoudt. “Specifiek voor de kinderen van het woonwagenpark willen we een tijdsbesteding aanbieden”

“We zijn begonnen met activiteiten voor de kinderen van mensen die een beroep op ons doen”, weet frank Vandenhoudt. “het maakt niet uit waarvoor die mensen bij ons aankloppen. We vinden het belangrijk dat hun kinderen een leuke tijd beleven. We willen hen uit hun isolement halen dat armoede met zich mee kan brengen. Voor hen is het niet altijd even makkelijk en ze krijgen ook niet altijd evenveel kansen. deze kinderen maken hierdoor meer kans om in de armoede terecht te komen. Vandaar de specifieke aandacht voor hen.”het oCMW organiseerde al verschillende activi-teiten. “We hadden een creatieve week in samen-werking met het lokaal dienstencentrum waarbij kinderen konden knutselen, verven en boetseren. We hebben ook een uitstap naar Technopolis gemaakt en een kinder- en gezinsbeurs georganiseerd of we geven korting om bijvoorbeeld te gaan schaatsen. onze doelgroep zijn zowat 700 kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar. Specifiek voor de kinderen van het

woonwagenpark is er ter plaatse weinig voorhanden. hun dromen willen we ook realiseren. We doen dat samen met de vzw Groep intro, het stadsbestuur en de opbouwwerkers van Rimo Limburg.”

| Woonwagenterrein

het project ‘parkdromen’ wil de dromen verwezen-lijken van de zowat 36 kinderen van het woonwa-genpark aan de oude Spoorbaan. “We gaan de kinderen in twee leeftijdsgroepen indelen: jonger en ouder dan 12 jaar. onder begeleiding willen we ze hun dromen en wensen laten ontdekken en uitdrukken over hoe het terrein voor hen ingericht kan worden. Tijdens sessies zullen ze via spelvorm op zoek gaan naar zichzelf. daarnaast zullen ze ook kennis maken met activiteiten die georganiseerd worden in de stad. We willen dit laten aansluiten bij hun interesses als muziek en sport, want er zit talent bij dat niet verloren mag gaan.”

Page 6: O-zine mei 2012

6

diEnSTVERLEninG

Elke inwoner van hasselt is welkom op het oCMW van hasselt. Samen met jou onderzoeken we de mogelijk-heden om de leefsituatie van jezelf of je naasten te verbeteren en de bestaande problemen op te lossen.

Wil je meer weten over een eventuele opname in het woonzorgcentrum? Ben je op zoek naar poetshulp met dienstencheques of wil je graag een kant-en-klare warme lunch aan huis krijgen?

heb je hulp nodig bij huisvestings- of energiepro-blemen? Ben je op zoek naar een gepaste opleiding of tewerkstelling? Wil je graag met iemand praten over een moeilijke situatie? heb je financiële problemen?Je kan voor dit en nog veel meer terecht op het oCMW van hasselt.

Algemene contactgegevensAlbrecht Rodenbachstraat 20 – 3500 hasseltonthaal: 011 30 81 00E-mail: [email protected]

Bent u niet tevredenover onze dienstverlening?

in eerste instantie kan je je wenden tot iedere medewerker van het oCMW. Binnen ieders mogelijkheden zullen zij zoeken naar een oplossing en je informeren over de mogelijkheid om je ontevredenheid (klacht) mee te delen. het oCMW hasselt leert uit elke melding.

Je kan je ook wenden tot onze Klachtendienst, tel. 011 30 80 12, op het adres A. Rodenbach- straat 20 te hasselt, of via e-mail [email protected]. Via de website www.ocmwhasselt.be kan je een klachten-formulier ook elektronisch invullen en verzenden.

Iedereen welkom

| Openingsuren sociale dienst

de sociale dienst is dagelijks voor publiek toegankelijk.

Elke voormiddag van 8u30 tot 11u30Elke namiddag van 13u00 tot 16u00 op afspraakVoor dringende zaken in de namiddag kan je steeds bij onze balie terecht.op vrijdagnamiddag zijn de diensten niet open.

Je kan ook telefonisch contact nemen: 011 30 80 29Gratis groen nummer voor info: 0800 90 280

| Openingsuren team seniorenzorg

OCMW Hasselttel.: 0800 99 181 of 011 30 78 57adres: A. Rodenbachstraat 20 – 3500 hasseltwebsite: www.ocmwhasselt.be

Telefonisch: iedere werkdag van 8u30 – 16u30

Spreekuur: iedere werkdag van 9u00 – 12u00 ’s namiddags op afspraak.

Lokaal dienstencentrum ’t parkdinsdag van 9u00 tot 12u00 (zitdag)

Zitdagen in uw wijk:

kermt:dinsdagvoormiddag van 9u00 tot 10u15tel.: 011 25 21 95adres: koorstraat 1 - 3510 hasselt

kuringen:dinsdagvoormiddag van 10u45 tot 12u00tel.: 011 25 41 66adres: prinsenhofweg 21 - 3511 hasselt

Stevoort:vrijdagvoormiddag van 9u00 tot 10u15tel.: 011 31 20 70adres: hasseltse dreef 150 - 3512 hasselt

Sint-Lambrechts-herk:vrijdagvoormiddag van 10u45 tot 12u00tel.: 011 31 20 04adres: Sint-Truidersteenweg 559 - 3500 hasselt

Page 7: O-zine mei 2012

7

CoLuMn

AutopechEen paar zaterdagen geleden gaf mijn roestbak de geest aan een druk kruispunt in hasselt. opgezweept door het aanhoudend getoeter in mijn rug probeerde ik hem nieuw leven in te blazen. Tevergeefs. ik stapte uit. haalde lijdzaam mijn schouders op. Boze blikken waren mijn deel. Geagiteerd manoeuvreerden de bestuurders hun wagen langs mij door.

Met horten en stoten wist ik mijn vehikel over de rijstroken en het fietspad te duwen. de ruimte tussen het verkeersbord en het verkeerslicht was net breed genoeg. de stoep was hellend. ik moest de auto langs achter een zetje geven. om de glooiing in de berm te trotseren, was mijn kracht ontoereikend.

het verkeerslicht werd rood. het verkeerslicht werd groen. Menigmaal. Tientallen auto’s zag ik stoppen en opnieuw vertrekken. de bestuurders en hun passagiers keken me schaapachtig aan. niemand die hielp.

Leunend tegen de kofferbak dacht ik aan de doemdenkers die de verloedering van de menselijkheid preken. Waren de passanten toonbeelden van egoïsme en onverschilligheid? Als je geen kant op kan, is de stap tot zwartgalligheid klein.

het busongeval in het Zwitserse Sierre spreekt dit dan weer tegen. iedereen was geschokt en toonde medeleven. Activiteiten werden afgelast. Evenementen uitgesteld. Een dag van nationale rouw afgekondigd. het verdriet was onmen-selijk en grenzeloos. Geëmotioneerde wereldleiders stuurden condoleances. Zelfs Vietnam, waar prins filip op handelsmissie was, nam een minuut stilte in acht. Mensen kwamen samen om te bidden en om elkaar te troosten. Rouwre-gisters werden massaal getekend. Bloemen, knuffels, tekeningen stapelden zich op. kaarsen werden ontstoken. Allemaal symbolen van ‘ik denk aan jou’.

Zoveel blijken van medeleven. Wat doet dat met een mens? Gedeelde smart is halve smart zegt het spreekwoord, maar dit verlies is niet te halveren. Toch geloof ik dat het houvast kan bieden, een bron van steun kan zijn.

de ramp in Sierre sloeg in als een bom. Zoveel jonge levens in één tel weggerukt. op kleine schaal spelen zich echter dagelijks tragedies af. in ieders familie-, vrienden- of werkkring gebeuren drama’s. de afgelopen maanden maakte ik het meermaals mee op de werkvloer. Collega’s die vreselijk nieuws kregen. ongunstige diagnoses incasseerden die hen lichamelijk en mentaal zwaar op de proef stellen. Met een kaart of een berichtje steken we hen een hart onder de riem. Andere momenten voelen we ons machteloos of vinden we de juiste woorden niet.

ook ik kreeg uiteindelijk steun. Een nobele heer bood hulp. Een schouder om mijn autootje die laatste stoot te geven.

Annie

Page 8: O-zine mei 2012

8

uiTVERGRooT

Toch zijn er ook heel wat studenten die zich elke dag opnieuw door hun studententijd heen worstelen. het ligt daarbij zeker niet aan hun eigen mogelijkheden maar wel aan de situatie waar zij uit komen of waarin zij zich bevinden.

| Wat doe je als je geboren wordt in een kansarm gezin?

Een gezin waar vader en moeder zelf niet gestudeerd hebben en er misschien ook geen graten in zien? heel wat van deze jongeren zetten de stap niet om hogere studies aan te vatten, sommigen maken zelfs hun middelbaar onderwijs niet af. het past gewoon niet binnen de cultuur waarin ze zijn opgegroeid. Er is niemand in de familie die een diploma heeft, waarom zouden zij er dan aan beginnen?

Maar soms willen jongeren er toch resoluut voor kiezen om de cirkel van de kansarmoede te doorbreken en willen ze kost wat kost een diploma halen, al was het maar om later een beter leven te hebben en zelf een eigen inkomen te verwerven.

dat is een nobel verlangen, in vele situaties bijna bewon-derenswaardig. Maar om hierin te slagen moet er boter bij

de vis zijn. Studeren vraagt geld op de plank. de gedachte dat verder studeren kosteloos is, is niet meer van deze tijd. inderdaad, er bestaat zoiets als een studiebeurs voor de mensen met een laag inkomen. Veel kosten kunnen daarmee gedekt worden, maar als studeren geen top- prioriteit is en er binnen een gezin tal van andere finan-ciële problemen zijn waar het hoofd moet aan geboden worden dan verdwijnt de studiebeurs soms in het geheel van de andere vaste uitgaven zoals huur en energie. iedere cent is welkom om zich te kunnen handhaven. ook al weet iedereen dat een studiebeurs moet dienen om de studies van de kinderen mee te betalen.

| Wat doe je als je kind bent van ouders die te veel beperkingen hadden om je op te voeden?

Er zijn kinderen die opgroeien in tehuizen en instel-lingen. om tal van redenen kunnen ouders soms niet voor hun kinderen zorgen en worden de kinderen, soms al van heel kleins af geplaatst door de jeugdrechtbank of het comité voor bijzondere jeugdzorg. Een grote groep van deze geplaatste kinderen heeft geen of nauwelijks contact met zijn of haar ouders. Wil dat dan meteen ook zeggen dat studeren voor hen uit den boze is? Bij wie moeten ze terecht? Wie zal de

Studenten en leefloon

Voor je toekomstknokkenMisschien sta je er niet elke dag bij stil, maar hasselt is de laatste jaren ook een beetje een studentenstad geworden. We hebben een aantal hogescholen en de universiteit ligt maar op fietsafstand. heel wat stu-denten vinden gemakkelijk hun weg naar onze stad, vinden er een kot en brengen er als student een aan-tal jaren door. Je hoort wel eens zeggen dat je stu-dententijd de mooiste tijd van je leven is. Voor velen is dat zeker waar, het is een tijd van zelfstandig zijn, nieuwe horizonten ontdekken, plezier maken en aan je toekomst werken. dat is zeker zo voor de doorsnee student die in onze stad woont.

Page 9: O-zine mei 2012

9

kosten van hun studies betalen?deze jongeren moeten de instelling vaak verlaten vanaf hun meerderjarigheid, net het tijdstip waar zij op studievlak de moeilijkste keuzes moeten maken. Ze staan er dan alleen voor.

| Wat doe je als je in ernstig conflict raakt met je ouders en de deur dicht gaat?

Soms ontstaan er ernstige conflicten waardoor verder thuis wonen niet langer haalbaar is. Soms zijn er onherstelbare conflicten, is er geen bemiddeling meer mogelijk en staan jongeren op straat.Meestal gaat hieraan al een lange moeilijke relatie vooraf en hebben zowel ouders als kinderen heel veel inspanningen geleverd om verder samenleven toch een kans te geven. Maar in sommige situaties komt er een punt dat dit niet meer mogelijk is. En hoe ga je dan studies aanvatten of verder zetten?

| Wat doe je als je plots geen ouders meer hebt waarop je kan terugvallen?

Soms kom je door tegenslag in een moeilijke situatie terecht. Je ouders worden ernstig ziek of veronge-lukken? Van de ene dag op de andere kom je, zonder er enige invloed op te hebben, terecht in een uitzichtloze situatie die je hele leven in een vingerknip wijzigt.Stel je voor dat je graag een bepaalde studie wil doen, je wil een eigen toekomst uitbouwen en je wil er alles aan doen om een diploma te halen. Maar je bevindt je in één van de bovenstaande situaties, dan kan het oCMW mogelijk een uitweg bieden.

Studeren op zich: zorgen dat je het haalt, werken met deadlines, de gegeven stof verwerken, … geeft voor de doorsnee student al stress genoeg, zonder dat je je zorgen moet maken hoe je dit financieel gaat bekostigen. Vaak gaat dit ook nog gepaard met veel andere zorgen, het missen van ouders die je opvolgen, die je kunnen bijstaan met raad en daad, die er zijn als je ze nodig hebt. Je moet naast je studie ook zorgen voor je eigen huishouden om nog maar te zwijgen van de gewrongen relaties waarin je een bepaalde uitweg moet zoeken. het lijkt bijna een onmoge-lijke opgave en toch zijn er ieder schooljaar studenten die erin slagen om zich hier doorheen te “bijten“. Voor wat betreft het financiële stuk kunnen een aantal jongeren beroep doen op het oCMW. door het toekennen van leefloon aan deze jongeren in combinatie met een eventuele studiebeurs slagen zij erin om de eindjes aan elkaar te knopen en hun studies te bekostigen.

het oCMW neemt in vele gevallen een beetje de rol van de ouders over. Aanwezigheden worden gecontroleerd, rapporten worden nagekeken, inzet gedurende het ganse schooljaar zijn minimumvereisten. het oCMW zal ook uitzoeken waarom situaties zijn ontspoord en alle partijen zullen hun deel van de verantwoordelijkheid moeten dragen, zo kunnen ouders bijvoorbeeld onder-houdsplichtig worden gesteld.

het steunen van studenten is een mogelijkheid maar zeker geen evidentie. de doelgroep studenten is, binnen het geheel van de mensen die gesteund worden door een oCMW, eerder een uitzondering. in de eerste plaats blijven het de ouders die moeten instaan voor de opvoeding van hun kinderen in brede zin. het kunnen volgen van een opleiding en het halen van een diploma hoort daar zeker bij. het oCMW komt er slechts op de laatste plaats aan te pas, wanneer alle mogelijkheden zijn uitgeput en er geen andere uitweg meer is.

iemand zei ooit: “Toen ik tegen mijn ouders mijn plannen uit de doeken deed om een universitaire studie te gaan doen in Leuven,” zeiden ze: “kind dat gaan we niet kunnen betalen, zoek maar een richting die je dichter bij huis kan doen“. dit hoeft vandaag niet anders te zijn, het oCMW is zeker niet de instelling die elk onderwijs voor iedereen moet mogelijk maken ongeacht de kostprijs. Maar we zijn wel de instelling die moet handelen vanuit het oogpunt dat iedereen bepaalde kansen moet krijgen, ook jongeren uit de laagste sociale klassen, ook jongeren die op eigen benen staan, moeten zich kunnen ontplooien.

het oCMW biedt in de eerste plaats hulpverlening aan en is geen geldschieter die alle dromen kan waarmaken. Wanneer het volgen van een opleiding of het kunnen behalen van een diploma een stap is in het totale hulpverleningstraject waardoor jongeren nadien betere kansen maken op de arbeidsmarkt en een leven kunnen uitbouwen buiten de hulpverleningssystemen, dan moeten we dit doen. het is immers één van de wegen om mensen voorgoed uit de kansarmoede te halen en ten volle te laten mee participeren in de samenleving van vandaag.

En nog even dit: chapeau voor alle studenten in moeilijk-heden die elke dag opnieuw de keuze maken om voor zichzelf en hun toekomst te knokken.

Momenteel worden er een 20-tal studenten gesteund door ons oCMW.

Page 10: O-zine mei 2012

10

uiTVERGRooT

o-zine sprak met een jonge moeder die, met de hulp van het oCMW, op weg is naar een diploma. Mia is niet haar echte naam, haar situatie is dat wel.

O-zine: Waar haal je de kracht om als jonge mama te kiezen voor het proberen te behalen van een diploma?Mia: “in de eerste plaats doe ik het voor mijn dochtertje om zo een goed voorbeeld voor haar te zijn. ik zou graag hebben dat ze later gaat verder studeren en als ze ziet dat haar mama dat ook heeft gedaan is dat toch een voordeel.ik ben de eerste in de familie die een diploma gaat halen. ik heb ook beslist om na dit jaar nog drie jaar verder te studeren als verpleegkundige omdat er veel vraag naar is.ik wil zonder zorgen kunnen leven en een eigen inkomen hebben.”

O-zine: Hoe ervaar je de ondersteuning die je van het OCMW krijgt?Mia: “Zeer positief. op moeilijke momenten zijn de gesprekken met mijn maatschappelijk werkster een echte ondersteuning om verder te gaan.ook de financiële hulp is belangrijk voor mij. ik moet mijn studies en de schoolkosten van mijn dochtertje betalen, eten kopen, kleren kopen, enz.ik had twee keuzes: geen diploma behalen en onmid-dellijk gaan werken of financiële steun vragen en mijn diploma behalen. ik koos voor het laatste en heb dan zelf de stap naar het oCMW gezet.Zwanger zijn is geen ziekte en zou je niet mogen tegenhouden om verder te studeren.ik ben een moeder die verder studeert, net als een andere moeder gaat werken.”

onlangs is er ook een lokaal cliëntoverleg (meer uitleg zie p 16) georganiseerd rond de situatie. de bedoeling hiervan was om met de betrokken hulpverleners rond de tafel te zitten, enerzijds om de hulpverlening op elkaar af te stemmen en anderzijds om te kijken wat de verwachtingen van Mia zijn.

O-zine: Hoe heb je dit ervaren?Mia: “in eerste instantie was het indrukwekkend, zoveel mensen voor mij rond de tafel maar eigenlijk had ik er een positief gevoel bij. het helpt me ook dat de hulpverleners achter mij staan en positief zijn.”

O-zine: Hoe reageren de medestudenten op je situatie?Mia: “op school weten mijn klasgenoten dat ik een dochter heb. Ze hebben hier nooit moeilijk over gedaan, ze vragen zelfs dagelijks hoe het met mijn dochter gaat.ik hoop dat mensen die hetzelfde als mij hebben meegemaakt niet opgeven en doorzetten.”

Niet opgeven, wel doorzettenStudenten en leefloon

Page 11: O-zine mei 2012

uitneembaar

BEWAARBOEKJE!

OCMW HasseltA. Rodenbachstraat 20, 3500 hasseltTel: 011 30 80 29

Wonen

Een betaalbare, veilige, comfortabele woning om in thuis te komen… Willen we dat niet allemaal? Natuurlijk. Heeft iedereen die luxe? Nee. In dit woonkatern geven we je alle informatie die je nodig hebt om die eerste stappen naar een leuke thuis te zetten.Je kan voor al deze dienstverleningen uiteraard terecht op het OCMW.

Page 12: O-zine mei 2012

WonEn

Gisteren vertelde Jos mij dat hij tegen het einde van de maand zijn woning moet verlaten. door de gevolgen van de economische crisis is hij ontslagen. de documenten voor het bekomen van zijn werkloos-heidsvergoeding kwamen niet onmiddellijk in orde. dit veroorzaakte financiële problemen. hij kan de maandhuur van e600 niet betalen. Jos zoekt voor hem en zijn kindje een betaalbare woning of appar-tement. omdat hij momenteel van een uitkering leeft, vond hij nog geen pand. hij sprak me er dus gisteren over aan. ik hoorde paniek in zijn stem. “de tijd dringt,” zei hij nog. hij vroeg me mee uit te kijken naar een betaalbaar pand met een maximum huurprijs van e500 per maand. hopelijk komt er snel een oplossing voor Jos en zijn gezin.

dit is geen alleenstaande situatie hoor ik je denken. ik ken iemand die ...

dagelijks komen bij het oCMW mensen aan met huisvestingsproblemen. de woonsituatie heeft een onmiddellijk effect op ieders welzijn. ‘Wonen’ is dan ook een belangrijk beleidsthema bij gemeenten en oCMW’s.

Er zijn op dit vlak heel wat uitdagingen. door de econo-mische crisis dreigen steeds meer mensen in de problemen te komen. deze problemen kunnen optreden wanneer je een pand moet verlaten omwille van de opzeg door de eigenaar en je niet meteen een andere oplossing vindt. Er zijn ook uithuiszettingen door huurachterstal. Soms wordt aan technische problemen niets gedaan (vb. de verwarming werkt niet), enz.

Vanuit artikel 1 van de oCMW-wet wordt er een zeer ruime taak aan de oCMW’s opgelegd. namelijk “eenieder te helpen een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid”. het oCMW kan deson-danks niet aan iedereen die erom vraagt een geschikte woning aanbieden. Wel is er hulpverlening voorzien voor de meest kwetsbare personen in hachelijke woonsitu-aties. ieder oCMW doet dit binnen de mogelijkheden die er lokaal bestaan.

het oCMW mag dan vooral gekend zijn om het uitkeren van financiële steun, minder geweten is wellicht dat er ook vaak bemiddeling of begeleiding is voor mensen die een woning zoeken of met een ander woonprobleem kampen. Soms kan een woning tijdelijk ter beschikking gesteld worden.

Recht op wonen

Page 13: O-zine mei 2012

Welke mogelijkheden zijn er?

| Huurwaarborg en installatiepremie

Als je een pand wil huren is een huurwaarborg vereist. dat komt vaak overeen met twee keer de maandhuur-prijs zonder kosten. omdat niet iedereen dit bedrag zomaar kan betalen, kan je hiervoor een aanvraag indienen bij het oCMW. de aanvraag wordt besproken met een maatschappelijk werker en binnen de 30 dagen zal het oCMW zich uitspreken over de aanvraag. de huurwaarborg wordt meestal op een geblokkeerde rekening gestort, zoals voorzien in de huurwetgeving. het geeft de verhuurder een financiële zekerheid bij problemen. de huurwaarborg wordt verleend tegen terugbetaling.

Een andere financiële tussenkomst die een oCMW kan geven, is een installatiepremie.deze is voor mensen die eerder dakloos waren en nu een woning vonden. indien je een woning vond en een aanvraag doet, zal men nagaan of je aan de voorwaarden voldoet.de premie dient om meubels en huisraad aan te kopen.

| Begeleiding

het oCMW begeleidt mensen naar de private en de sociale huurmarkt. onder sociale huurmarkt bedoelen we de sociale h u i s v e s t i n g s m a a t -schappijen en het sociaal verhuurkantoor.

in grotere gemeenten is de vraag vaak groter dan het aanbod. het is dus nodig om snel te reageren. de panden worden meestal aangeboden via internetsites of in de dag- en weekbladen. omdat deze bladen kostelijk zijn en niet iedereen over een computer met internet-aansluiting beschikt, maakt het oCMW van hasselt wekelijks een boekje “sleutel tot wonen” met daarin alle aangeboden betaalbare panden. dit boekje kan gratis worden afgehaald aan de balie van het oCMW. hiermee kan je zo snel mogelijk telefonisch contact zoeken met de eigenaars. indien je het moeilijk vindt om een gesprek met de eigenaar te voeren, kan je maatschap-pelijk werker je tips geven.

TIPJe hebt een aantal woningen gevonden die je geschikt lijken. nu moet je best zo snel mogelijk contact opnemen met de eigenaar of het verhuur-kantoor. Meestal vermelden de advertenties de nodige telefoonnummers.

Als je belt, probeer je eerst een afspraak vast te leggen zodat je het huis kan bezichtigen.denk vooraf na wat je zal zeggen en schrijf dit voor jezelf neer:

• voor welke woning bel je (studio, appartement of huis gelegen ……)

• waar heb je de woning gevonden? • is de woning nog vrij? • hoeveel is de huurprijs en wat zijn de bijkomende

kosten (is dit een vast bedrag of een voorschot)? • wanneer kan je de woning bezichtigen? Maak

duidelijke afspraken en herhaal deze op het einde van het gesprek.

Sociale huisvestingsmaatschappij

in hasselt zijn er 2 sociale huisvestingsmaatschappijen: Cordium (vroegere benaming: Limburgs Tehuis) en de hasseltse huisvestingsmaatschappij. daarnaast is er nog het Vlaams Woningfonds van de Grote Gezinnen. de prijs die je via deze organisaties betaalt voor een sociale woning hangt af van het gezinsinkomen, gezins-grootte en de waarde van de woning zelf. de belang-rijkste contactgegevens van de sociale huisvestings-maatschappijen vindt u verder in deze katern. om een sociale woning of appartement te kunnen huren, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden en kan je je inschrijven bij de sociale huisvestingsmaatschappij.

Inschrijvingsvoorwaarden:1. Meerderjarig zijn. Een ontvoogde minderjarige of een

minderjarige die zelfstandig woont of gaat wonen met begeleiding door een erkende dienst komt ook in aanmerking.

2. Voldoen aan de inkomensvoorwaarde.3. Voldoen aan de eigendomsvoorwaarde.4. Voldoen aan de taal- of inburgeringbereidheid.5. ingeschreven zijn in het bevolking- of vreemdelin-

genregister.na je inschrijving kan het een tijd duren voor je een sociale woning krijgt toegewezen.

Page 14: O-zine mei 2012

Sociaal Verhuurkantoor (SVK)

Gezien het aanbod van sociale woningen onvoldoende is voor de vraag, werden de ‘Sociaal Verhuurkantoren’ in het leven geroepen. Een sociaal verhuurkantoor huurt studio’s, appartementen en woningen van private eigenaars. het garandeert de betaling van de huurprijs aan de eigenaar. het sociaal verhuurkantoor zorgt ervoor dat de eigenaar het pand terugkrijgt in goede staat. indien je je kandidaat wil stellen als huurder voor een pand van een sociaal verhuurkantoor kan je je inschrijven.

Bij de SVk’s is het niet zozeer de inschrijvingsdatum die telt. SVk’s geven voorrang aan mensen met weinig financiële middelen en die de woning het meest dringend nodig hebben. in hasselt is het ‘Sociaal Verhuurkantoor Midden-Limburg’ actief. het huurt en verhuurt woningen in hasselt, diepenbeek en Zonhoven. de medewerkers van het oCMW van hasselt kunnen je de contactge-gevens van het Sociaal Verhuurkantoor Midden-Limburg bezorgen en je eventueel helpen met het verzamelen van de nodige documenten. SVk Midden-Limburg zetelt in Zonhoven. Elke maand zijn er 4 zitdagen in hasselt. Je kan deze gegevens ook verder in deze katern terugvinden.

Bijzondere doelgroepen

Vandaag telt hasselt ongeveer 1600 sociale huurwo-ningen. dat is 5% van het totale woningenaanbod in de stad. ondanks de inspanningen van de huisves-tingsmaatschappijen, het Sociaal Verhuurkantoor Midden-Limburg en het stadsbestuur blijven de wachtlijsten voor een sociale woning zeer lang.

Voor mensen die naast een beperkt inkomen ook nog met andere problemen kampen, die het vinden van een betaalbare woning nog moeilijker maakt, is de wachtlijst te lang.in samenspraak met de sociale huisvesters, het oCMW en het stadsbestuur werd er een specifiek toewijzingsreglement opgemaakt voor deze bijzon- dere doelgroepen. dit gaat over:

- mensen zonder netwerk - zelfstandig wonende personen met een autis-

mestoornis - personen met een psychiatrische problematiek - personen met een handicap - ouderen

het doelgroepenplan heeft slechts een zeer beperkte invloed op de toewijzingen van de sociale woningen.

Bij het oCMW of de Stedelijke woonwinkel van hasselt is ook een lijst beschikbaar met de vergunde logement-kamers. dit zijn kamers met een gemeenschappelijke keuken, badkamer of toilet.

indien je geen geschikte en betaalbare woning vindt en je dreigt dakloos te worden, kan je steeds terecht bij het oCMW. daar helpen ze je naar een oplossing zoeken. Men zal bekijken of je terecht kan bij familie of vrienden. Als dit niet mogelijk is, zal men de mogelijkheid van een onthaaltehuis met je bespreken. Sommige onthaal-tehuizen richten zich tot mannen of vrouwen, andere stellen zich open voor gezinnen. Een oCMW kan ook tijdelijke opvang aanbieden in een studio, appar-tement of woning die toegewezen wordt na een sociaal onderzoek. de woonbegeleider zal tijdens het verblijf samen met de bewoners stappen ondernemen om te kunnen doorstromen naar een andere woongelegenheid of oplossing. het verblijf in zo een woning is niet kosteloos. het oCMW van hasselt beschikt over enkele woongelegenheden, de zogenaamde doorgangswoningen, die men volgens noodzaak en beschikbaarheid inzet.

indien de cliënt tijdelijk bij vrienden of familie verblijft of opgenomen is in een onthaaltehuis of doorgangswoning kan de maatschappelijk werker samen met de cliënt een oplossing zoeken voor de meubels en persoonlijke zaken.

| Meldpunt voor discriminatie

Soms horen we van kandidaat-huurders dat hun zoektocht naar een betaalbare woonst niet van een leien dakje loopt en dit niet alleen omdat het aanbod eerder klein is, maar ook omdat ze vaak gediscrimi-neerd worden door verhuurders omwille van huids-kleur, geloof of inkomenscategorie. deze kandidaat-huurders kunnen hun verhaal kwijt bij het meldpunt voor discriminatie. de melding naar het meldpunt discriminatie in hun buurt kan via de website www.discrimineer.be, per e-mail, per brief, door middel van een telefoontje of na persoonlijk contact met de meldpuntmedewerker. de melding zal geregistreerd worden. Vervolgens zal de meldpunt-medewerker deze persoon uitnodigen voor een gesprek. de contactgegevens van het meldpunt discriminatie vind je verder in deze katern.

WonEn

Page 15: O-zine mei 2012
Page 16: O-zine mei 2012

WonEn

| Problemen met huurpanden

Soms kan het oCMW ook bemiddelend optreden tussen huurder en verhuurder.dit kan als cliënten laten weten dat de woning in slechte staat is, als er vocht- of verwarmingsproblemen zijn, enz. Meestal hebben ze eerder zelf geprobeerd om de eigenaar te contacteren om het probleem te melden, maar wordt er geen gevolg aan gegeven.Als een huurder zulke problemen aankaart bij zijn maatschappelijk werker zal de maatschappelijk werker dit bekijken met de jurist van het oCMW van hasselt. de maatschappelijk werker kan ook een voorbeeldbrief bezorgen (vb. standaardbrief om problemen in de woning te melden aan de verhuurder, afbetalingsvoorstel voor een huurschuld,…) die dan met of voor de cliënt kan geschreven worden. Soms zal de maatschappelijk werker de verhuurder, mits akkoord van de huurder, ook telefonisch contacteren en proberen te bemiddelen en een oplossing te zoeken voor het probleem.

Bij complexe hulpvragen rond huuraangelegenheden, die intensieve opvolging vragen, verwijzen we onze cliënten door naar het huurderssyndicaat Limburg. indien er ernstige technische problemen zijn in de woning kan men de bewoner doorverwijzen naar de Stedelijke Woonwinkel om een kwaliteitsonderzoek van de woning aan te vragen.de contactgegevens van de Stedelijke woonwinkel en het huurderssyndicaat Limburg staan achteraan in deze katern.

HuurachterstandSoms kunnen huurgelden slechts deels of helemaal niet betaald worden omwille van plots verlies van inkomen of hoge onverwachte kosten (vb. ziekenhuisopname). Welke ook de reden van huurachterstal mag zijn, het oCMW kan helpen bij het opstellen van een haalbaar afbetalingsplan.

problemen op huisvestingsgebied vragen een doordachte aanpak. Veel mensen vinden zelf een oplossing of gaan te rade bij een jurist, het huurderssyndicaat Limburg of de Stedelijke Woonwinkel. het oCMW van hasselt heeft een uitgebreid hulpverleningsaanbod maar richt zich tot de meest kwetsbare personen die een hulpvraag stellen.

Steunmaatregelen van de Vlaamse overheidde Vlaamse overheid voorziet ook een aantal financiële steunmaatregelen voor huurders om het recht op wonen te garanderen. het gaat om de Vlaamse huursubsidie of tegemoetkoming in de huurprijs.

| Tegemoetkoming in de huurprijs (huur-subsidie) en de installatiepremie (Vlaams Gewest)

de tegemoetkoming in de huurprijs ondersteunt mensen met een laag inkomen die verhuizen van een slechte, onaangepaste woning naar een goede, aangepaste woning. ook als je verhuist naar een woning, verhuurd door een sociaal verhuurkantoor, kan je de tegemoet-koming in de huurprijs aanvragen. Je komt dus alleen in aanmerking als je onlangs verhuisd bent of binnenkort zult verhuizen.

de tegemoetkoming in de huurprijs bestaat uit een eenmalige installatiepremie en een maandelijkse huursubsidie. Zowel de aanvrager als de woning dienen aan een aantal voorwaarden te voldoen.

Aanvraagformulieren zijn verkrijgbaar bij:

• Vlaamse overheid, Wonen Vlaanderen Wonen Limburg VAC- hendrik van Veldekegebouw koningin Astridlaan 50 bus 1, 3500 hasselt Tel. 011 74 22 00• Stedelijke woonwinkel hasselt• oCMW hasselt• www.bouwenenwonen.be

Page 17: O-zine mei 2012

| Vlaamse huurpremie

Gezinnen met een heel laag inkomen die al vijf jaar of langer wachten op een sociale woning en in een private huurwoning wonen, zullen in de loop van 2012 een maandelijkse tegemoetkoming krijgen. Wanneer je in aanmerking komt, zal je een invulformulier toegestuurd krijgen om de maandelijkse premie te ontvangen.

Wonen-Vlaanderen zal zelf alle mogelijke rechtheb-benden aanschrijven in de loop van de volgende maanden, hen een invulformulier bezorgen en toelichting geven bij de huurpremie.

informatie is verkrijgbaar bij:www.bouwenenwonen.be/huurpremie

| Lagere huurprijs door vermindering van de onroerende voorheffing

de onroerende voorheffing is een gewestelijke belasting op de onroerende goederen die in België gelegen zijn. de onroerende voorheffing dient betaald te worden door de eigenaar, de vruchtgebruiker, de erfpachter of de opstalhouder.

onder bepaalde voorwaarden kan de eigenaar een vermindering van onroerende voorheffing (= belasting op de woning) krijgen op basis van de gezinstoestand van de huurder of op basis van de handicap van de huurder. deze vermindering dient de eigenaar door te rekenen in de huur van de huurder. de huurder dient dus eenmalig minder huur te betalen aan de eigenaar.

informatie is verkrijgbaar bij:www.onroerendevoorheffing.be.

Page 18: O-zine mei 2012

WonEn

Goede raad van het Huurderssyndicaat Limburg

de huurwetgeving voorziet een aantal rechten en plichten voor eigenaar en huurder. hierrond be-staan echter veel misverstanden. het huurders-syndicaat Limburg stelde een overzichtelijke bro-chure samen die een verduidelijking geeft bij een aantal zaken. Je kan deze brochure gratis aanvra-gen bij het huurderssyndicaat Limburg.

hieronder enkele items die besproken worden in de brochure.

Huur inhouden

Mag ik de huur inhouden als de verhuurder gemaakte afspraken niet nakomt?neen, met 2 maanden huurachterstal kan de verhuurder u door de Vrederechter laten buiten-zetten. Je stuurt hem beter zelf een aangetekende brief met daarin een melding van het probleem. Als dat niet helpt, kan je zelf naar de Vrederechter stappen.

Naar de vrederechter

Als de verhuurder mij laat oproepen voor het Vredegerecht, moet ik dan gaan?Ja, het is niet altijd even duidelijk of het een verzoening of een verzoekschrift is. daarom ga je best in op elke oproeping.

Privacy

Mag de syndicus of de huisbaas in je woning als je niet thuis bent?neen, dit is huisvredebreuk. Je kan er klacht tegen neerleggen bij de lokale politie.

Bijkomende inwoner

Als er iemand bij je intrekt, mag de huisbaas de huur dan verhogen?neen. indien echter een bedrag voor de kosten en lasten is overeengekomen dan kan deze vergoeding wel aangepast worden omdat er iemand komt bijwonen.

Jaar op jaar

Kan je een huurcontract elk jaar met een jaar verlengen?neen. Een huurcontract van 1 jaar kan je maar 1 keer verlengen tot maximum 3 jaar. Anders loopt het na het eerste jaar automatisch over in een contract van onbepaalde duur.

Huurhuis afgekeurd

Moet ik nu verhuizen?neen. Alleen als je huis onbewoonbaar verklaard is door de burgemeester kan je verplicht worden te verhuizen. Soms is dat maar tijdelijk, tot de herstel-lingen zijn uitgevoerd. Meestal worden slechte huizen ongeschikt verklaard. dan moet de verhuurder het herstellen anders mag hij het niet meer verder verhuren nadat jij vertrokken bent.

Verkoop

Wanneer de woning te koop komt, moet ik als huurder dan de woning verlaten?neen. de huurwaarborg, de huurprijs, je contract,… loopt gewoon door. Verkoop, erfenis, gift, … is geen geldige reden om een huurcontract abrupt te beëin-digen.

Page 19: O-zine mei 2012

Zo lang mogelijk zelfstandig, veilig en comfortabel wonen is de wens van elke oudere. Voor ouderen is er nu het Vlaams infopunt “de zilveren sleutel”.

de zilveren sleutel staat symbool voor het langer zelfstandig thuis wonen van ouderen. Een sleutel hebben, betekent de eigen woonsituatie in handen hebben en nemen. Zilver verwijst naar het doelpubliek maar onderstreept ook de kwaliteit en het waardevolle van zelfstandig wonen.

dit project wil ouderen en hun omgeving doen nadenken en bewuster doen stilstaan bij de eigen woonsituatie en onder-steuning bieden bij het maken van doordachte keuzes.

Via een uitgebreide interactieve website wandel je door een huis en krijg je meteen per ruimte eenvoudige praktische tips voor meer veiligheid en comfort. ouderen die hun woning wensen aan te passen, krijgen uitge-breide informatie over hoe dit kan aangepakt worden. Als je verhuist naar een andere woning, raadpleeg dan de lijst met aandachtspunten zodat je zeker zo lang mogelijk zelfstandig in de woning kan blijven wonen. op de website vind je ook informatie over financiële tussen-komsten en over de diensten waar je terecht kan voor bijkomend advies of extra ondersteuning. Je kan er ook

terecht voor praktijkvoorbeelden en informatie over woonvormen. Actuele informatie wordt weergegeven onder het item ‘Sleutel van de maand’. Ten slotte heeft de website ook een rubriek ‘Veel gestelde vragen’.

Er bestaan tal van diensten die je helpen om zolang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. ook als je erover denkt je woning aan te passen, kan je je laten bijstaan door gespecialiseerde diensten. Aarzel niet om een advies op maat in te winnen. ‘de Zilveren Sleutel’ maakt je wegwijs. Bij het infopunt kan je telefonisch en/of schriftelijk een antwoord krijgen op al je vragen. de zilveren sleutel is een project van het Vlaams Exper-tisecentrum Toegankelijkheid Enter VZW.

Meer info:Enter VZW Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheidkoorstraat 13510 kermt011 26 50 [email protected]

de zilveren sleutel: zelfstandig, comfortabel en veilig wonen van ouderenwww.dezilverensleutel.be

Page 20: O-zine mei 2012

WonEn

Page 21: O-zine mei 2012

| Sociale huisvestingsmaatschappijen:

CordiumGouverneur Roppesingel 133, 3500 hasseltTel. 011 26 45 60 • fax 011 26 45 61 www.cordium.be

Voor de gemeenten: Alken, Bilzen, hasselt (kermt, kuringen, Sint-Lambrechts-herk), hoeselt, kortessem

open: dinsdagvoormiddag van 9.00 uur tot 12.00 uur en donderdagnamiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur, andere dagen op afspraak

Hasseltse Huisvestingsmaatschappij c.v.Gouverneur Roppesingel 53, 3500 hasseltTel. 011 28 83 11 • fax 011 28 83 19

Voor de gemeenten: diepenbeek, hasselt, Wellen

open: maandag, woensdag en vrijdag van 9.00 uur tot 12.30 uur.

Vlaams Woningfondskoningin Astridlaan 75, 3500 hasseltTel. 011 30 00 73 of 011 30 00 74(voor gezinnen met 1 kind)

Voor de gemeenten: hasselt, Genk, Maasmechelen, herk-de-Stad, Beringen, Leopoldsburg, Sint-Truiden en Tongeren.

open: elke werkdag van 8.30 uur tot 11.30 uur en van 12.45 uur tot 16.00 uur (iedere vrijdag tot 15.30 uur). donderdagnamiddag gesloten.

| Sociaal verhuurkantoor

Sociaal verhuurkantoor Midden-Limburgkerkplein 60, 3520 ZonhovenTel. 011 81 04 21

Voor de gemeenten: hasselt, Zonhoven en diepenbeek

Zitdagen Zonhoven: kerkplein 60 (oCMW), elke dinsdagvoor-middag, van 9.30 uur tot 11.30 uurhasselt: Stedelijke Woonwinkel, Groenplein 1, • elke 2de en 4de woensdag van de maand, van 9.30 uur tot 11.30 uur• elke 1ste en 3de donderdag van de maand, van 14.00 uur tot 16.00 uurdiepenbeek: Sociaal huis, Grendelbaan 18, elke 1ste en 3de woensdag van de maand, van 9.30 uur tot 11.30 uur

| Stedelijke Woonwinkel Hasselt

Je kan er terecht met vragen en klachten over je huurwoning als je zelf al een oplossing hebt proberen te zoeken maar dit niets oplevert. Je kan er ook infor-matie over het huren van een sociale woning krijgen. Ze kunnen je ook inlichtingen geven over de Vlaamse huursubsidie, ea….

Stedelijke Woonwinkel HasseltGroenplein 1, 3500 hasselt(achterkant oud stadhuis)Tel. 011 23 90 06

Zitdagen:Maandag en woensdag van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 13.30 uur tot 16.00 uur

| Huurdersbond:

Je kan er terecht voor advies over je rechten en plichten als huurder.

Huurderssyndicaat Limburg v.z.w.Rodenbachstraat 29, 3500 hasseltTel. 011 33 35 76www.huurderssyndicaat.beLidgeld in functie van de gevraagde dienstverlening.

Zitdagen:zonder afspraakelke maandagavond, 18.00 uur - 21.00 uur(inschrijving nieuwe leden: 18.00 uur - 20.30 uur)elke dinsdagnamiddag, 13.00 uur - 15.30 uur

op afspraakalle andere dagen, 9.00 uur - 12.00 uur en 13.00 uur - 16.00 uur

geslotenmaandagvoormiddag

| Meldpunt discriminatieGroenplein 1, 3500 hasselt (postadres)Tel. 011 23 94 72fax 011 23 94 12E-mail: [email protected]

Afspraak mogelijk na telefonisch contact

Diensten en organisaties waar je terecht kan:

Page 22: O-zine mei 2012

| Nuttig als je je inschrijft voor een sociale woning

- Schrijf je best in bij de verschillende sociale huisvestingsmaatschappijen.

- Ga regelmatig langs bij de sociale huisvestings-maatschappijen om je aan te melden voor nieuw-bouwprojecten.

- Beantwoord steeds de briefwisseling van de sociale huisvestingsmaatschappij of het sociaal verhuurkantoor.

| Nuttig als je op zoek bent naar een woning op de privé-huurmarkt

- Bedenk even wat je allemaal wil zeggen vooraleer je naar een eigenaar belt.

- Voor een plaatsbezoek maak je best overdag een

afspraak. Trek voldoende tijd uit om de woning te bekijken. Laat je vergezellen, met twee zie je meer dan alleen.

- Bij een plaatsbezoek of gesprek met de eigenaar vertel je best niet onmiddellijk je problemen.

- de eigenaar kiest steeds de beste kandidaat eruit. Maak dus dat je er deftig en verzorgd uitziet. Zorg ervoor dat je op tijd komt op de afspraak.

- Vraag het energieprestatiecertificaat (EpC) aan de eigenaar. op dit document vind je een kerngetal. het kerngetal toont de berekende energiescore van de woning, uitgedrukt in kWh/m². hoe lager dit getal, hoe energiezuiniger de woning.

- Vooraleer je de huurovereenkomst ondertekent, kijk je na of je de huur kan betalen met je inkomsten.

- Als je een appartement huurt, vraag je ook hoeveel algemene kosten je moet betalen.

- Soms kan je bij een plaatsbezoek aan de vertrek-kende huurders vragen hoeveel ze betalen voor de nutsvoorzieningen (dan heb je al een idee).

| Nuttig als je een woning hebt gevonden

- hou je huurcontract goed bij.- Je betaalt best altijd de huur ook als er nog herstel-

lingen moeten gebeuren in de woning.- Als er problemen zijn in de woning, kan je die

schriftelijk melden aan de eigenaar. - Als je toch huurgelden niet betaald hebt en dus

een achterstand hebt, kan je dit bespreken met de eigenaar. Een maatschappelijk werker van het oCMW kan je helpen met het opstellen van een afbetalingsplan.

- Als je wordt opgeroepen voor het Vredegerecht, kan je naar de zitting gaan. de vrederechter zal je de kans geven om je situatie uit te leggen.

WonEn

Tips

OCMW HasseltA. Rodenbachstraat 20, 3500 hasseltTel: 011 30 80 29

Page 23: O-zine mei 2012

onTMoETinGThuiSZoRG

diEnSTVERLEninGinfoRMATiE

ACTiViTEiTEnVRiJWiLLiGERSWERk

Zeven-Septemberlaan 133500 Hasselt011 30 78 75

[email protected]

Lokaal dienstencentrum

’t ParkVooR En dooR dE BuuRT

11

Page 24: O-zine mei 2012

12

ACTiViTEiTEnkALEndER

Voor een meer uitgebreide agenda tot het einde van het jaar kan u in het lokaal dienstencentrum terecht.

Gevarieerd namiddagprogramma mei 2012

dinsdag 01/05 dienstencentrum gesloten

donderdag 10/05 13u30 Bloemschikken (thema: Moederdag)

Maandag 14/05 13u00

Rondleiding in de thuiszorgwinkel (Afhankelijk van het aantal inschrijvingen kan deze activiteit herhaald worden op di 22/05/2012).in de thuiszorgwinkel vind je hulpmiddelen die je dagdagelijkse handelingen kunnen vergemakkelijken.

donderdag 17/05 dienstencentrum gesloten

donderdag 24/05 13u30 kiennamiddag

Maandag 28/05 dienstencentrum gesloten

Vast activiteitenprogramma 2012

maandag 11u30 Bloeddrukcontrole: elke eerste maandag van de maand Gratis

12u00 Warme maaltijd inschrijven € 5,00

13u30 kaartnamiddag Gratis

13u30 fietsen: iedere tweede maandag van de maand Gratis

13u30 Schilderen inschrijven kostprijs

14u00 onderhoudsgymnastiek Gratis

dinsdag 9u15 Computerlessen: programma-overzicht van de cursussen verkrijgbaar in ‘t park. Zomerregeling € 3,50 / les

12u00 Warme maaltijd inschrijven € 5,00

13u30 kaartnamiddag Gratis

13u30 Countrydansles € 0,50 / les

13u30 hobby – handwerken – borduren Zomerregeling Gratis

woensdag 9u00 Start To Country (niet tijdens de maanden juli en augustus) Zomerregeling € 0,50 / les

10u30 Samen koken: om de 2 weken, oneven weken van het jaar. Graag inschrijven kostprijs

12u00 Warme maaltijd inschrijven € 5,00

13u30 kaartnamiddag Gratis

13u30 Lijndansles (welzijnscampus) Zomerregeling € 0,50 / les

donderdag 9u15 Computerlessen Zomerregeling € 3,50 / les

9u30 Tai Chi Zomerregeling € 0,50 / les

10u00 kruiswoordraadsel Gratis

11u30 Bloeddrukcontrole: elke 2de donderdag van de maand Gratis

12u00 Warme maaltijd inschrijven € 5,00

vrijdag 9u15 Computerlessen Zomerregeling € 3,50 / les

12u00 Warme maaltijd inschrijven € 5,00

namiddag LdC ‘t park gesloten

Page 25: O-zine mei 2012

13

uiTGELiChT

Bezoek aan keuken JESSA ziekenhuis

de dienstverlening warme maaltijden bereikt een groot aantal hasselaren. het is dan ook niet verwonderlijk dat heel wat cliënten zich afvroegen hoe en waar deze maaltijden gemaakt worden. LdC ’t park organiseerde daarom een bezoek aan de keuken van het Jessa ziekenhuis. hier konden we het dagda-gelijks reilen en zeilen van de keuken bekijken. Wegens grote interesse wordt deze activiteit in het najaar herhaald.

Carnavalbal

Woensdag 7 maart was het weer zover… het grote carna-valbal! iedereen kwam verkleed opdagen om er nadien een geslaagd carnavalsfeest van te maken. ook werd er naar jaarlijkse traditie een prins(es) carnaval verkozen…

Toelichting nieuwe seniorenvoorzieningen

op dinsdag 6 maart kwamen voorzitter frank Vandenhoudt en secretaris peter Vanaken een uitgebreide toelichting geven over de bouwplannen van de nieuwbouw aan het stadspark, het woonzorgcentrum Banneux en hasselt. Er was ruimte om vragen te stellen.

Handwerk

Elke dinsdagnamiddag kan je in het dienstencentrum aan handwerk komen doen. heb jij interesse om zo een activiteit mee te volgen? neem dan zeker contact op met één van de medewerkers van het dienstencentrum.

Page 26: O-zine mei 2012

14

in dE kiJkER

het oCMW van hasselt speelt een dubbele rol in onze maatschappij. Enerzijds ondersteunt het mensen in moeilijkheden. Anderzijds gaat het mee de strijd aan tegen elke vorm van sociale uitsluiting. hiervoor zet-ten we heel wat geld, gebouwen en mensen in. op die manier heeft ons oCMW, net als een (groot) bedrijf, een aanzienlijke impact op de lokale economie.

het oCMW van hasselt stelt ruim 580 mensen tewerk. dat zijn er iets minder dan bij de stadsdiensten (870) en heel wat minder dan pakweg het Jessa-ziekenhuis (3000). Maar al bij al hoort het oCMW dus toch wel thuis in de rij van de grotere werkgevers in hasselt. Je kan stellen dat voor elke 1000 hasselaren, zowat 8 mensen deeltijds of voltijds voor het oCMW werken.

“Wat doen die mensen allemaal, welke diensten houden ze draaiend, welk kostenplaatje hangt daaraan vast?”, vraag je je waarschijnlijk af.We kunnen het oCMW van hasselt opsplitsen in drie grote delen: de sociale dienst, de dienst seniorenzorg en het woonzorgcentrum Zonnestraal.

| Menswaardig leven

ongeveer 4000 keer per jaar doen hasselaren beroep op één of andere dienstverlening van de sociale dienst. dit kan gaan om steun op vlak van maatschappelijke integratie (via leefloon, tewerkstelling, …), toekennen van steun aan personen en gezinnen die niet meer beschikken over voldoende middelen om een leven te kunnen leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid (bijvoorbeeld door een faillissement, een ziekte, een ontslag, familiale problemen, etc.). deze hulp kan de vorm aannemen van financiële hulp, (nood)woongelegenheid, psychosociale hulp, medische hulp, enz.hiervoor zijn ongeveer 40 medewerkers aan de slag (maatschappelijk werkers, administratief personeel, maar ook juristen, informatici, economisten, techniekers, onderhoudspersoneel, …). daarnaast worden jaarlijks ook nog eens om en bij de 100 personen geactiveerd in een sociaal tewerkstellingsproject bij één van onze 50 sociale partners en bedrijven in en om hasselt.

| Thuisondersteuning

de basisopdracht voor de dienst seniorenzorg is uiteraard identiek als die voor de sociale dienst met dit verschil dat de dienstverlening zich richt op speci-fieke problematieken met betrekking tot senioren (65-plussers). ook hier wordt zo’n 4000 keer per jaar een beroep gedaan op één of andere dienstverlening. naast de eerder aangehaalde steun- en hulpverlening is hier de aandacht vooral gericht op thuisondersteuning.Zo’n 35 medewerkers sturen deze dienst aan. Zo is er bijvoorbeeld de poetsdienst, de klusjesdienst (ca. 60 medewerkers) en dagelijkse thuisbezorging van warme maaltijden bij ruim 400 senioren. daarnaast is er ook nog dienstverlening op vlak van administratieve onder-steuning, pedicure- en taxicheques, zorgoverleg, enz.onder deze dienst valt ook het lokaal dienstencentrum ’t park en het beheer van zo’n 70 serviceflats.

De rol van het OCMW

Werkgever OCMW Hasselt

Sociale dienst: administratie, onthaal, wonen, energie, schuldhulpverlening, sociale tewerkstelling, ...: ca. 140 medewerkers (waarvan ca. 100 in sociale tewerkstellingsprojecten)

Seniorendienst: administratie, thuishulp, serviceflat, woonzorgcentrum, poetsdienst, warme maaltijden, klusjesdienst, lokaal dienstencentrum, ...: ca. 95 medewerkers (waarvan ca. 60 in de poets- en klusjesdienst)

Woonzorgcentrum Zonnestraal: Verplegend en verzorgend personeel, paramedici, administratie, schoonmaak, ...: ca. 270 medewerkers (waarvan ca. 160 verplegend en verzorgend personeel)

ondersteunende diensten: secretariaat, onthaal, per-soneelsdienst, financiële dienst, communicatiedienst, informaticadienst, technische dienst, schoonmaak, ...: ca. 80 medewerkers

14%

24%

16%

46%

Page 27: O-zine mei 2012

15

| Residentiële opvang

in woonzorgcentrum Zonnestraal omvat de hoofdmoot de residentiële opvang van 270 zorgbehoevende senioren, inclusief alle mogelijke vormen van onder-steuning (verpleging, verzorging, ergo, kine, animatie, ...). het woonzorgcentrum biedt ook kortverblijf en dagzorg voor senioren aan met een capaciteit van ca. 20 bezoekers per dag.

Zo’n 270 medewerkers staan in voor de globale werking.

| Partner in lokaal welzijn

hierboven kon je al lezen dat het oCMW van hasselt jaarlijks zo’n 100 mensen tewerkstelt in de sociale economie bij zo’n 50 partnerorganisaties in en om hasselt. Verder baten wij ook een zogenaamde Welzijns- campus uit. We vormden het oude Radio 2-gebouw in de Rodenbachstraat om tot een soort bedrijvencentrum voor een 12-tal sociale partners.om het verhaal compleet te maken moeten we er ook nog bij zeggen dat er wellicht geen enkele sociale organisatie is in hasselt waar we niet mee samenwerk(t)en. dat gaat van sociale tewerkstelling, over gezamen-lijke samenwerkingsinitiatieven tot ondersteuning en/of subsidiëring.

| Koken kost geld

de jaarlijkse werkingskosten van het oCMW bedragen zo’n 33 miljoen euro. Vanwaar komt dit geld?

• financiële middelen afkomstig uit het beheer van de roerende en onroerende goederen waarover

het oCMW beschikt (verhuringen, verpachtingen, intresten, verkopen….)

• de (gedeeltelijke) terugbetaling door de staat van sommige vormen van maatschappelijke dienstver-lening: leefloon, voorschotten op kinderbijslagen, voorschotten op onderhoudsgelden

• de terugbetaling door onderhoudsplichtigen van de kosten voor maatschappelijke dienstverlening

• een toelage uit het Vlaams Gemeentefonds• toelagen voor het bouwen of renoveren van woningen

of instellingen• een staatstoelage voor de medewerking van het

oCMW aan de energielevering aan hulpbehoevenden• …

naast de maatschappelijke dienstverlening zijn er ook nog personeelskosten en andere vaste kosten zoals administratie, informatica, onderhoud gebouwen, … te betalen. Bovenstaande middelen, goed voor 23 miljoen euro, zijn dus niet voldoende. de gemeente hasselt past daarom jaarlijks het tekort van om en bij de 10 miljoen euro bij. dit komt neer op zo’n 130 euro belastinggeld van elke inwoner van hasselt die naar de dienstver-lening van het oCMW gaat.

Voor gedetailleerde informatie over onze dienst-verlening kan u ook een kijkje nemen op onze website www.ocmwhasselt.be – voor specifieke vragen kan u ons steeds contacteren via e-mail [email protected] of telefonisch via het algemeen nummer 011 30 81 00.

Page 28: O-zine mei 2012

16

uiTVERGRooT

het zorgaanbod in onze maatschappij is tegenwoor-dig zo groot dat je er maar al te makkelijk in verloren kan lopen. Verschillende hulpverleners die elkaar voor de voeten lopen bij je thuis, terwijl er op an-dere dagen misschien helemaal niemand komt? het Lokaal Cliëntoverleg en Zorgoverleg van het oCMW van hasselt helpen je alle betrokken zorgverleners op één lijn te krijgen.

| Lokaal Cliëntoverleg

het oCMW van hasselt heeft zich sinds 2003 geënga-geerd om het lokaal cliëntoverleg (LCo) voor alle hulpverleners en hulpverlenende instanties van hasselt uit te bouwen. dit LCo brengt alle hulpverleners en diensten die de situatie van de cliënt volgen, samen rond de tafel zodat de hulpverlening op elkaar kan afgestemd worden. Belangrijk bij zo’n overleg is dat de hulpvrager(s) van bij de voorbereiding mee betrokken wordt en actief deelneemt aan dit overleg.

het LCo wordt georganiseerd in situaties waarbij er minimum drie hulpverleners betrokken zijn in de indivi-duele situatie van de hulpvrager of de gezinssituatie. Er kunnen zich moeilijkheden voordoen op diverse ‘levensdomeinen’. We denken hierbij aan o.a. financiële problemen, huisvestingsproblemen, opvoedings- en relationele problemen, … door deze verscheidenheid aan problemen zijn er ook meestal verschillende welzijns-diensten betrokken. Soms is het niet duidelijk, noch voor de hulpvrager, noch voor de instanties wie juist wat doet. Afstemming en informatieoverdracht kunnen een belangrijk onderdeel vormen van een LCo. het is ook belangrijk dat er geluisterd wordt naar de verwach-tingen van de cliënt en dat we bekijken of iedereen rond de tafel op dezelfde golflengte zit.

Vanuit dit overleg kunnen dan concrete afspraken gemaakt worden met de cliënt en de hulpverleners.

op het einde van zo’n overlegvergadering wordt dikwijls een nieuwe datum vastgelegd zodat het verder verloop van het hulpverleningstraject met de hulpverleners en

de cliënt opnieuw kan besproken worden. Elke hasselaar kan een LCo aanvragen evenals elke hulpverlener die een persoon of gezin in begeleiding heeft en in hasselt woont. de aanvraag van een lokaal cliëntoverleg kan gebeuren bij de coördinator lokaal cliëntoverleg van de sociale dienst van het oCMW hasselt. (Contactpersoon: hilde Vandeput – 011 30 80 96)

Hoe verloopt een lokaal cliëntoverleg in praktijk?

Annemarie is een 31-jarige vrouw met twee kinderen van 7 en 9 jaar oud. de maatschappelijk werker van het Centrum voor Leerbegeleiding (CLB) vraagt een lokaal cliëntoverleg (LCo) aan omdat er verschillende hulpverleners in dit jonge gezin aan huis komen die zich vooral rond het welzijn van de kinderen vragen stellen.

de moeder neemt medicatie zonder dokters-voorschrift en drinkt alcohol wanneer ze denkt de thuissituatie niet meer aan te kunnen. Ze wordt al enkele maanden gevolgd door een psycholoog van het Centrum voor Alcohol- en andere drugproblemen (CAd). Annemarie kan sinds enige tijd het huishouden niet meer aan en krijgt 4 uren gezinshulp. de twee jonge kinderen blijken echter regelmatig geen eten mee naar school te krijgen, dragen een hele week dezelfde vuile kleding en worden niet opgevolgd omtrent hun huiswerk. het jongste dochtertje heeft vaak last van erge driftbuien.

Annemarie heeft een vervangingsinkomen en volgt budgetbeheer vanuit het oCMW. Ze heeft verschillende openstaande facturen en enkele leningen af te lossen. Ze tracht de eindjes aan elkaar te knopen, maar dikwijls is er onvoldoende geld over om eten aan te kopen.

Ze wordt nog dikwijls lastiggevallen door haar ex-partner. hij houdt zich totaal niet aan

OCMW als leidraad doorheen het zorgaanbod

Page 29: O-zine mei 2012

17

de afspraken rond de bezoekregeling van de kinderen wat erg veel psychologische druk legt op Annemarie. Gelukkig heeft ze een goed contact met een buurtwerker van de wijk waar ze al eens haar hart kan luchten.

de maatschappelijk werker vraagt een overleg aan om samen met Annemarie en de andere hulpverleners te kijken wat er al gebeurt ter ondersteuning en welke hulp er eventueel nog kan ingeschakeld worden. Belangrijk hierbij is dat Annemarie akkoord gaat met dit overleg en zelf haar verwachtingen op het overleg kan verwoorden.

de coördinator lokaal cliëntoverleg zal de verschillende hulpverleners uitnodigen m.n. de maatschappelijk werkers van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding en oCMW, de zorgleer-kracht van de school waar de twee kinderen naar school gaan, de verantwoordelijke van de dienst gezinshulp, de psycholoog van het Centrum voor Alcohol- en andere drugproblemen en de buurt-werkster van de wijk.

op het LCo komen de bezorgdheden aan bod, wordt er informatie uitgewisseld en krijgt Annemarie ook de tijd om haar verhaal te doen. Samen bekijkt men wat er, in functie van de hulpvraag van mevrouw nog aan bijkomende hulp en ondersteuning kan aangeboden worden. Concrete afspraken worden opgelijst door de coördinator en er wordt op vraag van Annemarie en de teamleden een nieuwe datum afgesproken voor een volgend overleg binnen 5 maanden. de coördinator maakt het verslag op voor Annemarie en de teamleden.

| Zorgoverleg

het plaatselijk overlegplatform Samenwerkingsini- tiatief Eerstelijnsgezondheidszorg (pop-SEL) hasselt is in het leven geroepen om de zorgen die een bepaalde persoon nodig heeft zo optimaal mogelijk op elkaar af te stemmen.

het is een samenwerkingsinitiatief tussen cliënt, familie, zorgverlener (dokter, thuisverpleegkundige…)

en hulpverlener (verzorgende, maatschappelijk werker,…) waarbij het overleg van de zorg van de persoon in kwestie centraal staat.

Een zorgoverleg kan om verschillende redenen aange-vraagd worden:- ontslag uit het ziekenhuis- Toenemende zorg in de thuissituatie- Een onverwachte gebeurtenis (het wegvallen van een

mantelzorger)- palliatieve situatie- …

de problematiek van deze personen kan erg divers zijn: medische klachten, emotionele of mentale onder-steuning, kwalen die gepaard gaan bij de leeftijd (bijvoor-beeld dementie), …

de aanvraag wordt gedaan bij de overlegcoördinator van het oCMW. die staat in voor de organisatie en leiding van het overleg, zonder inhoudelijke inbreng.

de overlegcoördinator bundelt de afspraken in een zorgplan. dit zorgplan wordt bij de patiënt thuis bewaard.

op het einde van een zorgoverleg wordt er meestal een nieuw overleg gepland om de gemaakte afspraken te evalueren. dit met de bedoeling om de cliënt doorheen zijn zorgtraject te volgen en bij te staan.

het zorgoverleg valt onder het gedeeld beroepsgeheim.

Elke hasselaar kan een zorgoverleg aanvragen bij het team seniorenzorg van het oCMW van hasselt.

Contactpersonen: Tania Mestrom 011 30 79 82, Els Vanuytrecht 011 30 78 52 en Riet dendas 011 30 78 51

Page 30: O-zine mei 2012

18

uiTVERGRooT

Jozef is een 73-jarige man. hij woont samen met zijn echtgenote Rosa. hun enige zoon woont in Amerika. Rosa draagt hierdoor de zorg van haar echtgenoot alleen. het echtpaar heeft een goed contact met de buren die in geval van nood een handje toesteken.

Jozef lijdt aan ‘Lewy Body’ dementie, een zeldzame vorm van dementie. in het begin van de ziekte is de dementering meestal licht: aandachtsstoornissen en benoemingsproblemen. Geheugenproblemen zijn in het begin licht maar deze nemen alsmaar toe. ook het uitvoeren van praktische handelingen wordt alsmaar moeilijker. Vandaar is er hier soms verwarring met de ziekte van Alzheimer. het onder-scheid zit vooral in schommelingen van symptomen, stoornissen in de motoriek (in overeenstemming met de ziekte van parkinson), hallucinaties en wanen.

Bij Jozef is de dementie al vergevorderd, waardoor de zorgen voor Rosa ook heel zwaar zijn geworden. Jozef is immobiel, heeft hulp nodig om te eten en is soms agressief… door al deze aspecten kan Rosa de thuissituatie niet meer alleen aan. Jozef wordt opgenomen in het ziekenhuis via spoed in een onder-komen toestand. na een verblijf van drie weken in het ziekenhuis komt de ontslagdatum in zicht.

de sociale dienst van het ziekenhuis heeft in samenspraak met de neuroloog besloten om een zorgoverleg aan te vragen bij de overlegcoördinator van het oCMW. de overlegcoördinator heeft alle partners uit de thuiszorg (huisarts, thuisverpleging, thuiszorg,

dagzorgcentrum plankeweeke, sociale dienst/neuroloog ziekenhuis en de echtgenote) rond de tafel gebracht om zorgafspraken te maken.

Voor de ziekenhuisopname kwam er al drie keer per week verpleging aan huis. ook ging Jozef wekelijks drie dagen naar het dagzorgcentrum plankeweeke.Tijdens het zorgoverleg dat doorgaat in het ziekenhuis wordt er afgesproken om de verpleging op te drijven naar 3 keer per dag. dit onder andere voor het dagelijks toilet, het beheer van de medicatie, … hiernaast is er besloten om thuis een kinesist in te schakelen op de dagen dat Jozef niet naar dagzorg-centrum plankeweeke gaat. op deze dagen zal er ook een verzorgende ingeschakeld worden om Rosa te ondersteunen in de zorg.

ondanks deze extra omkadering, hebben de huisarts en de neuroloog hun twijfels bij een terugkeer naar de thuissituatie. daarom wordt er beslist om de situatie nauwlettend op te volgen en is er al onmiddellijk een datum vastgelegd om de situatie te evalueren.

Tijdens de evaluatie, die aan huis doorgaat, blijkt dat de thuisverzorging goed loopt. Rosa is erg tevreden over de omkadering thuis, alsook van de opvang door het dagzorgcentrum plankeweeke. de huisarts komt iedere week op bezoek om de medische situatie op te volgen. dit komt de vertrouwensband ten goede.

Voorlopig is de thuiszorgsituatie stabiel. dankzij de hulpverlening kunnen Jozef en Rosa nog samen thuis blijven wonen, waarvoor ze iedereen erg dankbaar zijn.

Hoe verloopt een zorgoverleg in praktijk?

Lokaal Cliëntoverleg 2011

Aantal lokale cliëntoverlegmomenten 109

Aantal lokale cliëntoverlegmomenten waarbij hulpvrager aanwezig was

93

Aantal betrokken deelnemers (tolken, hulpvragers, hulpverleners, vrijwilligers, …)

684

Zorgoverleg 2011

Aantal zorgoverlegmomenten 140

Aantal zorgplannen momenteel opgevolgd 337

deelnemers aan zorgoverleg 2320

Aantal huisartsen waarmee samengewerkt 54

Aantal verpleegkundigen waarmee samengewerkt

133

Enkele cijfers voor 2011

Page 31: O-zine mei 2012

19

dan is vrijwilligerswerk bij het oCMW van hasselt misschien iets voor jou! neem gerust vrijblijvend contact op indien één van onderstaande dienstverleningen je aanspreekt.

| Minder mobielen vervoer:Zit je graag in de wagen en voel je jezelf goed in het verkeer, dan is het vervoeren van minder mobiele senioren misschien iets voor jou. Je ontvangt een vergoeding voor de gereden kilometers en bent natuurlijk goed verzekerd.Contact: 011 30 79 79

| Bezoekersteam:hou je van een gezellige babbel? Bied je graag een luisterend oor aan hasseltse senioren en wil je hen informeren over onze dienstverlening? dan is het bezoe-kersteam de geknipte formule voor jou. Contact: 011 30 79 79

| Boodschappendienst:hebben boodschappenlijstjes en winkelrekken geen geheimen meer voor jou, dan wil je misschien in opdracht van of samen met een senior boodschappen gaan doen. Je ontvangt een vergoeding voor de gereden kilometers. Contact: 011 30 79 79

| Lokaal dienstencentrum ’t Park:Voel je je geroepen om bezoekers van het diensten-centrum ’t park te onthalen? help je graag in de cafetaria? Misschien wil je wel assisteren bij het opdienen van warme maaltijden of het begeleiden van activiteiten? ook lesgevers zijn steeds welkom. het dienstencentrum kan heel wat helpende handen gebruiken! Contact: 011 30 79 79

| Vrijwilligerswerking in woonzorgcentrum Zonnestraal:

kan je even tijd vrijmaken voor onze bewoners en ben je geïnteresseerd in knutselen, kienen, wandelen, boodschappen doen, voorlezen, maaltijdbegeleiding, uitstappen begeleiden en nog zoveel meer? Contact: 011 30 79 79

VRiJWiLLiGER in dE kiJkER

drie jaar geleden begon Linda Lucas enthousiast aan haar carrière als vrijwilliger in het Woonzorg-centrum Zonnestraal. het was haar drang naar nieuwe mensen ontmoeten, waardoor ze zich kandidaat stelde om vrijwilliger te worden. Via de dienst animatie kreeg ze de taak om wekelijks samen met bewoners soep te maken.Elke maandag gaat Linda boodschappen doen voor de ingrediënten. Ze kiest die producten op vraag van haar bewoners want het zijn zij die immers mogen kiezen welke soep het wordt. op dinsdagvoormiddag is de cafetaria ingepalmd door haar en de enthousiaste bewoners. Ze maken de groenten schoon, versnijden ze en maken er een heerlijk soepje van. Wanneer de soep klaar is, staan er heel wat kandidaten ongeduldig te wachten om te proeven van de kookkunst van Linda en de bewoners!

naast soep maken, zet Linda zich ook in voor het begeleiden van de bewoners wanneer er evene-menten en uitstappen in het woonzorgcentrum zijn. Vrijwilliger zijn is voor Linda een mooie opvulling van je vrije tijd en de dankbaarheid van de bewoners is het mooiste aan de ‘job’.

Soep maken met

Linda Lucas

Vrijwilligers gezocht

Is mensen helpen iets voor jou?

Kervelsoep met balletjes

IngrediëntenVoor de soep • 1 bussel prei • 1 bussel groene selder• 10 wortelen• 1 zakje ajuin • 1000 g kervel • 1 zakje aardappelen• Groentenbouillon vetarm knorr 2 pakjes• olie • 2 potjes Alpro room Voor de balletjes • 1500g gehakt • peper, zout, muskaatnoot• look, bieslook, basilicum, rode ajuin, sjalot

van de diepvries

Page 32: O-zine mei 2012

Komt u ook naar onze

OCMW-ontmoetingsdagen?

Voorzitter Frank Vandenhoudt nodigt je vriendelijk uit op diverse locaties in hasselt, waar hij graag wat meer uitleg over de werking van het oCMW geeft en wat het oCMW voor jou als burger kan betekenen.

Je mag er ondermeer informatie verwachten over ons groot aanbod aan seniorendiensten en -voorzieningen, maar ook over de mogelijke hulp die wij kunnen bieden aan een hasselaar met financiële of administratieve problemen.

daarnaast heb je ongetwijfeld opgevangen dat we grootse plannen hebben met ons woonzorgcentrum Zonnestraal. dat zal een grondige verbouwing ondergaan en een gedeelte hiervan verhuist naar de Banneuxwijk.

de dienstencentra “den Boelvaar” en “‘t park” slaan de handen in elkaar en werken samen aan de invulling van het nieuwe gebouw binnenkort aan het stadspark.

Misschien heb je wel persoonlijke vragen of wil je nog ergens anders meer informatie over. ook daar is ruimte voor. Voorzitter frank Vandenhoudt maakt graag tijd voor je.

dit alles kan op vier momenten in mei op vier verschillende locaties bij een tasje koffie en een heerlijk stukje taart in een ongedwongen sfeer.We hopen op deze manier onze inwoners, de hasselaren, meer duidelijkheid te geven over wat het oCMW allemaal betekent voor een stad als hasselt.

Afspraak telkens om 14u op: • 3 mei in het ontmoetingscentrum Sint-katharina • 8 mei in de Gildezaal in kuringen • 10 mei in de hazelaar in de Banneuxwijk • 15 mei in oC Sint-hubertus te Runkst

Wees allen van harte welkom!

Frank VandenhoudtVoorzitter OCMW Hasselt

Wat doet het OCMW voor u?