Nummer 2 - oktober 2017 Schooljaar 2017 - 2018 Jaarthema ......16 oktober 2015 de paasvakantie...

4
Nummer 2 - oktober 2017 Schooljaar 2017 - 2018 . Binnenweg . GPS . Weg kwijt? . Kalender . Overige . Afrit klas . Geflitst . Maandpunt 2 4 3 GPS Gezondheid-Pastoraal-Sport Website & klasblogs: www.klimopbavegem.be Maandelijkse nieuwsbrief van de Vrije Basisschool Klim-Op Bavegem Redactie: Kerkkouterstraat 58, 9520 Bavegem Greet De Waele, Stijn De Clercq en Jo Dedeurwaerder Jaarthema : Iedereen aan boord van de kinderrechtenboot Hoe goed kennen onze leerlingen hun rechten en… die van andere kinderen? Dit schooljaar nemen we hen mee op de kleurrijke kinderrechtenboot. In het startspel van de eerste schooldag, kwam het Recht op een eigen naam aan bod: We hebben een naam en behoren tot een land. We willen dat onze naam goed gebruikt wordt. Jij en ik… wij zijn uniek Je hebt je eigen taal, je eigen verhaal. Je bent heel apart en baas in eigen hart. Jij bent… uniek Ik ben… uniek Wij zijn… uniek Zonder naam ken ik jou niet! Elke maand zetten we een ander kinderrecht in de kijker. Varen jullie mee? Kapitein ahoy! Kinderrecht in de kijker OKTOBER SAVED BY THE BELL Leerlingen en leerkrachten zijn wel eens opgelucht als ze ’s avonds de schoolbel horen. Maar miljoenen kinderen en jongeren op aarde horen dit zelden of nooit. Daarom laten we op 5 oktober, op de de Internationale dag van de Leerkracht, de schoolbel eens extra te luiden. Zo laten we de wereld horen dat elk kind, elke jongere recht heeft op goed, kwaliteitsvol onderwijs.

Transcript of Nummer 2 - oktober 2017 Schooljaar 2017 - 2018 Jaarthema ......16 oktober 2015 de paasvakantie...

  • Nummer 2 - oktober 2017 Schooljaar 2017 - 2018

    . Binnenweg

    . GPS . Weg kwijt?. Kalender . Overige

    . Afrit klas

    . Geflitst

    . Maandpunt

    2 43

    GPSGezondheid-Pastoraal-Sport

    Website & klasblogs: www.klimopbavegem.be

    Maa

    ndel

    ijkse

    nie

    uwsb

    rief v

    an d

    e Vr

    ije B

    asis

    scho

    ol K

    lim-O

    p Ba

    vege

    mRe

    dact

    ie: K

    erkk

    oute

    rstr

    aat 5

    8, 9

    520

    Bave

    gem

    Gre

    et D

    e W

    aele

    , Stij

    n D

    e Cl

    ercq

    en

    Jo D

    edeu

    rwae

    rder

    Jaarthema : Iedereen aan boord van de kinderrechtenboot

    Hoe goed kennen onze leerlingen hun rechten en… die van andere kinderen? Dit schooljaar nemen we hen mee op de kleurrijke kinderrechtenboot.

    In het startspel van de eerste schooldag, kwam het Recht op een eigen naam aan bod: We hebben een naam en behoren tot een land. We willen dat onze naam goed gebruikt wordt.Jij en ik… wij zijn uniekJe hebt je eigen taal, je eigen verhaal.Je bent heel apart en baas in eigen hart.Jij bent… uniekIk ben… uniekWij zijn… uniekZonder naam ken ik jou niet!

    Elke maand zetten we een ander kinderrecht in de kijker.

    Varen jullie mee? Kapitein ahoy!

    Kinderrecht in de kijker OKTOBER

    SAVED BY THE BELLLeerlingen en leerkrachten zijn wel eens opgelucht als ze ’s avonds de schoolbel horen. Maar miljoenen kinderen en jongeren op aarde horen dit zelden of nooit. Daarom laten we op 5 oktober, op de de Internationale dag van de Leerkracht, de schoolbel eens extra te luiden. Zo laten we de wereld horen dat elk kind, elke jongere recht heeft op goed, kwaliteitsvol onderwijs.

  • Wegwijs 2 oktober 2017BinnenwegNieuws van binnen de schoolmuren

    GPSGezondheid-Pastoraal-Sport

    INSTAPDATA 2017-2018 Kindjes geboren stappen ten vroegste dus vanaf... tot en met... in na... 1 maart 2015 de zomervakantie vrijdag 1 september 2017 6 mei 2015 de herfstvakantie maandag 6 november 2017 8 juli 2015 de kerstvakantie maandag 8 januari 2018 1 augustus 2015 de teldag donderdag 1 februari 2018 19 augustus 2015 de krokusvakantie maandag 19 februari 2018 16 oktober 2015 de paasvakantie maandag 16 april 2018 14 november 2015 Hemelvaart maandag 14 mei 2018

    Is uw kindje later geboren? Dan mag het pas instappen voor schooljaar 2018-2019!

    OUDERCONTACT en SPAGHETTI à VOLONTEDonderdag 26 oktober tussen 17u. – 20u.Het wordt stilaan een traditie: tijdens de eerste oudercontactavond op do. 26 oktober ’17 zorgt het oudercomité voor heerlijke spaghetti.Tussen 17u. en 20u. wordt spaghetti geserveerd in de parochiezaal.Met de verdiende centen wil het Oudercomité de uitbouw van de speel-plaats verder financieren. Binnenkort ontvangt u een uitnodiging met inschrijfstrook.

    SVS- activiteiten ’17- ‘18Dit schooljaar kunnen de leerlingen van de lagere school opnieuw deelnemen aan de SVS-activiteiten. Deze gaan door op woens-dagnamiddag tussen 13.00 u. en 16.00 u. op verschillende locaties. De school zorgt voor busver-voer.Via een inschrijvingsbrief kunnen de leerlingen intekenen. De deelname is gratis.De eerste activiteit is voor de 2°graad en vindt plaats op woe. 18 oktober.

    VB KLIM-OP verzorgt viering in parochiekerk. Op zondag 8 oktober om 10.30u. worden al onze leerlingen samen met hun ouders uitgenodigd voor een gezinsviering in samenwerking met de parochie. Deze viering kadert binnenin het jaarthema van de school: Allen aan boord van de kinderrechtenboot

    EEN NIEUWE SPEELPLAATS VOOR KLIM-OPDe leerlingen van de derde graad namen op 1 september hun intrek in de nieuwe klassen in het klooster-gebouw. De komende jaren staan nog meerdere verbouwingswerken gepland. Onze school blijft verder investeren in een aangename leef- en leeromgeving. Het kloostergebouw wordt verder aangepakt, maar momenteel worden die werken ‘on hold’ gezet. Omdat in de toekomst ‘omgevingswerken’ niet langer gesubsidieerd zullen worden, hebben we ervoor gekozen om in de zomer van 2018 de speelplaats helemaal te vernieuwen, nu het nog kan. De komende weken en maanden zitten we samen met leerkrachten, leerlingen en architectenbureau AIT uit Oombergen. We hopen op die manier de betrokkenheid bij de nieuwe speelplaats zo groot mogelijk te maken.

    De Pompoenwedstrijd, een traditie! Doe jij ook mee?Kleef een etiket met je naam en klas op je ‘Pompoenkunstwerk’.Plaats je creatie op donderdagochtend 26 oktober op het podium in de zaal. Iedere leerling mag zijn Top 3 van mooiste pompoenen opstellen.De winnaars krijgen een ereplaats in de volgende Wegwijs!

    Er was eens een pompoen die maar niet oranje werd. Naarmate hij groter werd, voelde hij zich meer en meer een buiten-beentje. Toen het herfst was, verdwenen zijn broertjes van het veld. De groene pompoen bleef eenzaam achter. Zou hij ooit gelukkig worden?

    BOEKENTIP

  • Wegwijs 3 oktober 2017Afrit klas

    Nieuws uit de klassenGeflitst

    Maandpunt MilieupuntKleuters:

    1ste graad:

    2de graad:

    3de graad:

    Bollebozen gebruiken brooddozen.Daar gaat de bel! Afspraken op de speelplaats en in mijn klasje.

    Ik ben op tijd in de rij.

    Alles mee om op zwier te gaan?

    Hé daar! Met je werk op tijd klaar?

    SCHOOLTOELAGE: meer kans dan u denkt.Méér mensen dan u denkt hebben recht op een school- of studietoelage. Volgens het ministerie heeft één kind op vier in de basisschool recht op die toelage. Misschien ook u!Het belangrijkste criterium is het gezinsinkomen; dit wordt berekend op basis van het laatste aanslag-biljet. Bij de directie kunt u terecht met al uw vragen en kunt u ook een uitgebreide folder en een aanvraagformulier bekomen.

    Avondopvang en huistaakklasDe huistaaklas wordt door veel ouders erg gewaardeerd: onder begeleiding van een leerkracht krijgen onze leerlingen van de lagere school de kans om in een rustige omgeving hun taken te maken. Voor alle duidelijkheid geven we nog even mee dat de huistaakklas start om 15.45 u. in het parochiehuis. Ondertussen worden de kleuters afzonderlijk opgevangen: bij mooi weer op de speelplaats, bij minder goed weer in de inkom van de school. Ouders kunnen hun kinderen afhalen via het schoolhek of via de voordeur, leer-lingen uit de huistaakklas worden afgehaald via de zaal in het parochiehuis.Blijkbaar was het niet zo duidelijk wanneer de betaalde opvang precies start: om 15.45 u., samen met de huistaakklas. De vergoeding wordt aan-gerekend per half uur, zoals ook vermeld in de formulierenbundel. Deze aanpassing zal pas ingaan vanaf oktober, dus voor september zal er pas gerekend worden vanaf 16.00 u.

    Met Klim-Op de Natuur inDe komende weken trek-ken alle klassen naar het bos. Deze week was het de beurt aan de kleuters van de tweede kleuterklas. Ze trok-ken naar het natuur educatief centrum De Kaaihoeve. De kleine én zeer nieuwsgierige verkennertjes kregen er de kans om de natuur te ontdek-ken met al hun zintuigen. Ze werden uitgenodigd om zelf als natuurkoning(in) aan de slag te gaan. Met een koningsmantel om de schouders voerden ze in kleine groepjes allerlei spannende doe-opdrachtjes uit die hen in contact brachten met de natuur. Kleurrijke tekeningen en eenvoudige ‘werk’tuigen hielpen hen hierbij. Wat een toffe dag!

    Week van het bosDe volgende Week van het Bos vindt plaats van zondag 8 tot en met zondag 15 oktober 2017. Bewegen is nog gezonder én plezanter als u dat doet in de natuur. Onder het motto 'De Natuur beweegt ons allemaal' worden alle mogelijkheden om te bewegen in de natuur gepromoot.

    KwartiermakersVoorlezen is een cadeautje voor je luisteraars. Iedereen kan het, in zijn/haar eigen stijl. Reserveer daarom een dagelijks voorleeskwartier voor het slapen gaan of op een ander rustig moment. Waarom het goed is voor je kind? Maak er een fijn ritueel van. Voorlezen versterkt je band!

  • Wegwijs 4 oktober 2017Weg kwijt?

    Oproepen & zoekertjes

    Neem enkel het materiaal mee dat je echt nodig hebt.

    Boekentastip oktober

    ma 2 6L SportklassenDans 1L en 2LObservatie stage 5LBibintroductie: 2L-3L-4L-5L

    di 3 Netbal 6LObservatiestage P/1K

    wo 4 Bibintroductie 3K en 1Ldo 5 Zwemmen 1L-2L-3L-4L

    Dag VD LeerkrachtSaved by the bell

    vr 6 Viesvuilland 2K en 3K2L Gentbos

    zo 8 Schoolviering & Eetfestijn Parochiema 9 Leerlingenraad installatievergadering

    1L NECdi 10 1K NEC

    Zwemmen 3Kwo 11 Pedagogische studiedagza 14 Musical Sint-Lievenskoorzo 15 Musical Sint-Lievenskoorma 16 Schoolfotograaf

    4L NECdi 17 Verg. OC 20 u.wo 18 SVS Voetbal 2°GR

    Med. Ond. 5L in CLB deel 1do 19 Zwemmen

    Sport 5Lvr 20 Dag Van de Jeugdbeweging

    3K Kaaihoevema 23 Sportspetters 2K -3K VMdi 24 Wetenschapsdag 2e en 3e gr M. Govaert

    Sportspetters 1°graad VMwo 25 2K NECdo 26 Sportspetters 2° graad VM

    Oudercontact en Leerrapport 1vr 27 Dag v/d leerkracht bew. opv.

    Sportspetters 3° GraadMaandviering (3K - 4L)

    zo 29 Wintertijdma 30 Start herfstvakantie t.e.m. vrijdag 3/11

    Kalender oktoberKlussen in de klassen - JAARLIJKSE KARWEIDAGOp zaterdag 30 september worden heel wat klusjes aangepakt door ouders, leerkrachten en sympathisanten.Onder het motto ‘vele handen maken licht werk’, doen we een oproep aan bereidwillige (groot)ouders. De school zorgt om 8.00 u. voor een ontbijtkoek en een lijst “karweitjes”; u zorgt voor de nodige werklust en enthousiasme. Om 13.00 u. ronden we af.Om alle helpers te danken én de verbondenheid tussen leerkrachten en vrijwilligers aan te moedigen, nodigen wij alle helpers en hun partner diezelfde avond uit voor een heerlijke paëlla!We hopen u te mogen verwelkomen!

    Vrijwilligerswerk... Iets voor jou?Heb je een uurtje per dag vrij of ken je iemand die ons kan helpen? Voor diverse taken zoals (tuin)onderhoud, avond- of ochtendopvang, hulp bij de middagmalen… zijn we op zoek naar vrijwilligers die ons kunnen helpen. Voorwaarden: een hart voor de school én voor kinderen hebben. Wij zorgen voor een vrijwilligersvergoeding en een verzekering. Interesse? Neem dan contact op met directeur Jo Dedeurwaerder (0477 41 87 54) of kom eens langs op school. We verwachten je!

    EETFESTIJN Parochiale werkenZondag 8 oktober organiseert de VZW Parochiale Werken het jaarlijks eetfestijn. Ook dit jaar staat een lekker maaltijd op het menu. De opbrengst van dit eetfestijn wordt aangewend om het Parochiaal Centrum verder te verfraaien. Ook onze school maakt dagelijks gebruik van de parochiezaal.Schuift u na de schoolviering in de parochiekerk, eveneens op 8 oktober, graag aan voor dit eetfestijn dan kunt u kaarten bekomen op onze school.

    Wij gedenken in onze gebeden:- Katerine De Lathauwer groottante van Ann-Sophie 6L, Alexander 5L, Pauline 4L en Jack 2K- Anna De Mulder, schoonmoeder van Lucia Leus (opvang begeleidster)

    Wij feliciteren met de geboorte geboorte:- Ella Dowo On’olemboka, zusje van Emmanuel 1L, Michael 1K en Gabriel Peuters

    Familienieuws