NOTAM 140320 189 - FlightSimZeeland · 2015. 6. 29. · bijeenkomst van 20 maart 2014 voor GA...

15
Uitnodiging aan de HCC Werkgroep Flight Simulator en belangstellenden voor de bijeenkomst van 20 maart 2014 voor GA vliegen om 19.30 uur in het Arendhuis aan de Torenring 46 in 's Heer Arendskerke. De eerstvolgende bijeenkomst voor de Airliners is 3 april 2014 Flightplan Vlucht 207 in het Caribisch gebied van TGPY (Grenada) naar TLPL (St. Lucia) is een interessante vlucht met NDB- en VOR-bakens, dus waarom deze niet nog een keer doen? Zie ook de PDF door Ko verzonden. 19.00 uur: zaal open, 19.30 uur: Mededelingen, vragen en antwoorden over Flight Simulator. U krijgt deze NOTAM omdat u zich hiervoor heeft ingetekend of omdat u zich heeft aan- gemeld voor de werkgroep Flight Simulator van de HCC afd. Zeeland. Voor downloaden van eerdere NOTAM’s gaat u naar HCC!ZeelandFlightSimulatorNieuwsbrieven. Kijkt u ook eens op: http://www.hccflightsimulator.nl/ De overkoepelende organisatie van de HCC voor het Flight Simulator gebeuren. Hier kunt u zich ook intekenen voor hun maan- delijkse nieuwsbrief. Contact/kopij naar: [email protected] TABLETS Als je nog steeds zo een ouderwetse cockpitbouwer bent met echte klok- ken en zo, berg dat dan maar op. Met tablets, maar ook smart phones is te- genwoordig zo veel mogelijk. En je hebt een touch-screen zodat je over een tijdje je kist volledig kunnen be- dienen via deze machientjes. En…apps zijn niet duur. Peter van de Meule wil eventueel weer actief gaan deelnemen aan de club maar wil toch eerst even een aantal zaken op een rij- tje zetten in de vergadering van 20 maart. Zie de aan- kondiging in dit nummer. Henk Geelhoed, onze praktijk- man, heeft weer een goede over framerates. Inmiddels wordt zijn reeks artikelen met kleine prakti- sche oplossingen steeds groter. Misschien een keer een apart boekwerkje van maken? En verder het verslag van twee vergaderingen. Die van 20 fe- bruari en van 6 maart. Een nieuwe serie artikelen over de PMDG Boeing 737 NGX. Dit worden samenvat- tingen van de artikelen van Jane Whittaker in de PC-Pilot. Artikelen die goed geschre- ven zijn. En helder zijn. En wij zitten natuurlijk dringend verlegen om Nederlandse vertalingen. Een klus deze artikelen. Wel leuk om te doen.

Transcript of NOTAM 140320 189 - FlightSimZeeland · 2015. 6. 29. · bijeenkomst van 20 maart 2014 voor GA...

  • Uitnodiging aan de HCC Werkgroep Flight Simulator en belangstellenden voor debijeenkomst van 20 maart 2014 voor GA vliegen om 19.30 uur in het Arendhuis

    aan de Torenring 46 in 's Heer Arendskerke.

    De eerstvolgende bijeenkomst voor de Airliners is 3 april 2014

    FlightplanVlucht 207 in het Caribisch gebied van TGPY (Grenada) naar TLPL (St. Lucia) is

    een interessante vlucht met NDB- en VOR-bakens, dus waarom deze niet nog eenkeer doen? Zie ook de PDF door Ko verzonden.

    19.00 uur: zaal open, 19.30 uur: Mededelingen, vragen en antwoorden over FlightSimulator.

    U krijgt deze NOTAM omdat u zich hiervoorheeft ingetekend of omdat u zich heeft aan-gemeld voor de werkgroep Flight Simulatorvan de HCC afd. Zeeland. Voor downloadenvan eerdere NOTAM’s gaat u naarHCC!ZeelandFlightSimulatorNieuwsbrieven.

    Kijkt u ook eens op:http://www.hccflightsimulator.nl/De overkoepelende organisatie van de HCCvoor het Flight Simulator gebeuren. Hierkunt u zich ook intekenen voor hun maan-delijkse nieuwsbrief.

    Contact/kopij naar: [email protected]

    TABLETSAls je nog steeds zo een ouderwetsecockpitbouwer bent met echte klok-ken en zo, berg dat dan maar op. Mettablets, maar ook smart phones is te-genwoordig zo veel mogelijk. En jehebt een touch-screen zodat je overeen tijdje je kist volledig kunnen be-dienen via deze machientjes.En…apps zijn niet duur.

    Peter van de Meule wileventueel weer actief gaandeelnemen aan de clubmaar wil toch eerst eveneen aantal zaken op een rij-tje zetten in de vergaderingvan 20 maart. Zie de aan-kondiging in dit nummer.

    Henk Geelhoed, onze praktijk-man, heeft weer een goede overframerates. Inmiddels wordt zijnreeks artikelen met kleine prakti-sche oplossingen steeds groter.Misschien een keer een apartboekwerkje van maken?En verder het verslag van tweevergaderingen. Die van 20 fe-bruari en van 6 maart.

    Een nieuwe serie artikelenover de PMDG Boeing 737NGX. Dit worden samenvat-tingen van de artikelen vanJane Whittaker in de PC-Pilot.Artikelen die goed geschre-ven zijn. En helder zijn. Enwij zitten natuurlijk dringendverlegen om Nederlandsevertalingen. Een klus dezeartikelen. Wel leuk om tedoen.

    http://groepen.hcc.nl/werkgroepen-hcczeeland/flightsimulator-werkgroep.htmlhttp://www.hccflightsimulator.nl/http://www.hccflightsimulator.nl/mailto:[email protected]

  • Een mislukt experimentje, zomogen we het niet verzettenvan de tafels wel noemen. Hetmiddendeel was wel gezellig,maar enkelen zaten moederzielalleen aan de satelliettafels.Niet meer doen dus.Desondanks, een volle bak. Demeesten van onze club zijnbehoorlijk weersbestendig. Zomochten we ook dit keer eenbelangstellende verwelkomen,Hennie Schneider uit Kapelle.Een voortijdig beëindigde intro-ductievlucht wegens lege accuvan de HP laptop viel hem tendeel.

    De vragen begonnen met eenthema dat eerder door Richardwas aangekaart: het gebruikvan Teamspeak 2 en 3. Webediscussieerden het naast el-kaar kunnen werken van TS2en 3 en FSInn. Ondanks dat erberichten zijn van crashes,blijkt het toch gewoon naastelkaar te functioneren. Alleende extra features zoals automa-tische COM instelling werkenniet in elke samenstelling.

    Mede naar aanleiding van denota van Henk discussiëren weverder over het gebruik van

    FSInn, FSHost en als nieuwko-mend alternatief Squawkbox.Enkele conclusies: we blijvende ’server van Dirk’ trouw. Wehebben veel aan hem te dan-ken. De uitstapjes zijn alleenbedoeld om wat meer gegevensbinnen te krijgen.We zetten koers naar FSInn alstoekomstig standaard hosting-programma. Het heeft zichzelfruimschoots bewezen bij ande-re organisaties en het voorkomt

    het zo frustrerende poorten-gedoe. Voorwaarde is dat op derouter het UPnP (universeelplug en play) ingeschakeldstaat. Dat zal bij de meeste welhet geval zijn.Ko organiseert de testsessies.Wie mee wil doen melde zichbij:

    mailto:[email protected]

    We zullen bijhouden hoe desessies verlopen en of iedereennu eindelijk eens mee kandoen.

    Een volgend punt was de UAC(user account control) die vanafWindows 7 bestaat. Daarmeeregel je hoe strak de beveili-ging staat ingesteld. Program-ma’s als FS en hosting die opde C: schijf bij Program Filesgeïnstalleerd staan functionerenslecht bij standaard ingesteldeUAC. Dus: omlaag die schuif!Een ander punt is dat alles alsadmin moet worden uitgevoerd.En dan niet de snelkoppelingvan een programma gebruikenmaar op de eigenlijke *.exeklikken, zoals Carlo ontdekte bijWindows 8.O ja, ik ben nog steeds de voe-ding van mijn HP laptop kwijt.Wie heeft ‘m ergens onderin z’ntas zitten en nog niet opge-merkt?

    Ron.

    Verslag van de bijeenkomst van 20 februari j.l. in 's Heer Arendskerke

    mailto:[email protected]:[email protected]:[email protected]

  • De Boeing 737 NG, of zoals wij hem kennen voor FSX: De PMDG Boeing 737 NGX. Een introductie.Er bestaat niet zoiets als dè Boeing737 NG. De 737 NG is een completefamilie. En om te begrijpen hoe diefamilie in elkaar zit is het het besteom gewoon de echte 737 te volgenwant PMDG heeft zich bij het opzet-ten van deze uitgebreide add-on ge-trouw aan de werkelijkheid gehou-den. Het heeft beslist zin om je hierin te verdiepen anders mis je waar-schijnlijk een groot deel van alle,vele mogelijkheden van dit pro-gramma. Het is verleidelijk om zomaar in je favoriete uitvoering tegaan zitten en al dat moois om jeheen te bekijken en uit te proberenen op deze manier mis je van alles.Eigenlijk maak je dan alleen maaroppervlakkig kennis.

    Er zijn drie manieren om de 737 te be-nadering. Ten eerst zijn er de verschil-lende varianten (600, 700, 800 en 900),ten tweede is er het Boeing product im-provement programme en de derde be-nadering zijn de verschillende optieswaaruit de klant een keuze kan doen.

    Boeing heeft zijn 737 NG bedoeld alseen complete vervanging van de voor-gaande 737. Het PMDG programma om-vat het basispakket waarin de 800 en900 standaard zitten terwijl 600 en 700

    varianten als expansion pack (uitbrei-dingdpakket) worden geleverd. Het ex-pansion pack draait niet zonder het800/900 standaardpakket.

    Zoals al gezegd levert Boeing vier basis-varianten: De 600-, 700-, 800- en 900-737, een indeling in grootte dus maarelke variant beslaat ook zijn eigen afge-bakende markt. De 600 vervangt vaakde turboprop regionale kist, de 700 en800 worden op een groot aantal hogerepassagiers-bezettingen ingezet, terwijlde uitgerekte 900 een gat in de marktheeft gevonden voor vervoer van veelpassagiers op kortere stukken tussendicht bevolkte steden.Dat de 737 slechts een short-haul vlieg-

    tuig is klopt niet. De NG-serie heeft eenactieradius van meer dan 3000nm enwordt ook gebruikt voor transatlantischevluchten als aanvulling op short- en me-dium-haul diensten. In de praktijk blij-ken langere vluchten met een ingelaste

    tankstop vaak kosteneffectief te zijndoor het economische ontwerp van dittoestel.

    De zaken worden wat ingewikkelder alswe de verschillende varianten binnen elkmodel gaan bekijken. Het duidelijksteverschil maakt de keus tussen met ofzonder winglets. Winglets werken kos-tenbesparend bij lange cruise segmen-ten in het vlchtplan, vandaar dat je zeop de 600 niet ziet omdat dit vliegtuigvooral voor de kortere vluchten wordtgebruikt.

    Het tweede onderscheid dat je kunt ma-ken zit hem in het product improvementprogramme van Boeing. Vliegtuigfabri-kanten volgen dezelfde procedure alsautofabrikanten met steeds opvolgendenieuwe modellen. Nieuwe voorzieningenen snufjes worden aangebracht in hetbasismodel, een stukje herontwerp hier,restyling daar, zodat over een aantaljaren de nieuwste uitvoering wezenlijkverschilt van het eerste model.Het derde onderscheid wordt bepaalddoor je persoonlijke configuratie. Lucht-vaartmaatschappijen pakken een lijstvan extra voorzieningen die Boeing henmogelijk maakt. Net zoals bij auto’s le-vert Boeing een lange lijst van extraopties en gadgets en dat alles tegen een

    Dit artikel is een samenvatting van heteerste van tien artikelen over de PMDG737 NGX van Jane Whittaker in de PC-Pilot, het overbekende lijfblad voorFlightsimmers. Na deze introductie ko-men aan bod: De 737 configureren (naarje eigen wensen uitrusten), Heads-upGuidance System, Electronic FlightDisplays, Starting up the engines, TheElectrical System (2 afleveringen), Hy-draulics, Een demonstration Flight (2afleveringen).Het grotere plaatwerk ontbreekt in dezesamenvatting omdat een tijdschrift ge-woon meer ruimte heeft. Wel opgeno-men zijn de afbeeldingen van panelen,FMC, klokken, enz. maar deze zijn op-nieuw gemaakt. Dat was gewoon de be-tere oplossing. Tien afleveringen dus. Ikhoop dat dat gaat lukken. In elk gevalben ik van kopij verzekerd.

    Erik.

  • prijs natuurlijk. Dat hoeft niet per seonder het hoofdstuk opleuken te vallen.Daar zitten ook wezenlijk zaken bij zoalsETOPS (Extended Twin Engine Operati-ons) voor wie de oceaan wil overvliegenof het short-field package waarmee vanveel kleinere vliegvelden gebruik ge-maakt kan worden. Een Heads-up dis-play is niet zo maar een verwennerijvoor de piloot maar maakt vliegen ookeen stuk veiliger.PMDG doet niet onder voor Boeing.PMDG biedt alle genoemde voorzienin-gen en nog meer in het basispakketvoor FSX. In wezen komt de accessoire-lijst van PMDG aardig overeen met dewerkelijkheid zodat wij zelf een vliegtuigkunnen uitkiezen dat het beste overeen-komt met ons vlieggedrag en voor onsflightsimmers speelt geld geen rol. JaneWhittaker (iets meer ervaren in deflightsimmer) kwam al snel tot een lijst

    van meer dan honderd extra’s en is toenmaar gestopt.

    Je kunt liveries downloaden van dePMDG website en in die liveries is met-een ook de configuratie aangebracht diede betreffende maatschappij hanteert.Als je bijvoorbeeld een livery van West-jet installeert en een van United Airlinesdan heb je twee totaal verschillendetoestellen. Bevalt die configuratie je nietdan kan je zelf allerlei veranderingenaanbrengen. Het is zelfs mogelijk deconfiguratie van een bepaalde liveryvolledig over te zetten naar een ander

    toestel. En dat gaat uiterst simpel. Jekunt ook een eigen vliegtuig ontwerpen,

    binnen het 737 airframe natuurlijk.Sommige flightsimmer zijn in deze valgetrapt. Ze installeerden het ideale toe-stel en gingen er toen van uit dat dit deenige cockpit was die mogelijk was. Ei-genlijk zijn er honderden mogelijkhedenwaarvan sommige een dramatisch ver-schil in de beschikbare voorzieningenteweeg brengen. Wij letten niet op gelddus niets weerhoudt ons ervan om eensuper, all swinging, kist in elkaar te zet-ten. Alle voorzieningen kunnen ook zo

    weer veranderd worden, tijdens het vlie-gen met een onmiddellijk effect. Indruk-wekkend is dat geen van deze opties ervoor de show in zitten. Ze werken ge-woon. Elke keus die je maakt zal hetvliegtuig ook naar je wens veranderen

    Oudere analoge standby klokken

    De nieuwere ISFD met auto-land functie

    Oudere Honeywell autopilot

    Nieuwste autopilot

    Elke knop werkt in de twee overhead panels

    Radiostack, in het centrum het paneel voor de HGS

  • en laten werken binnen de Boeing-speci-ficaties. Ze werken exact zoals in depraktijk tot in de kleinste details. Als jeeen internet-hub bovenop je rompplaats zodat je passagiers aan boordkunnen internetten en zo, dan kan jeeen vergrote drag (luchtweerstand) enhoger brandstofverbruik constateren. Enook een hoger electriciteitsverbruik.Denk niet dat je passagiers daarop gaanletten. Stalen remschijven monteren opde wielen i.p.v. carbonschijven leverteen slechtere remweg op en een stijgingvan de remvloeistoftemperatuur. En ookde viscositeit verandert. Voor elke in-stallatie van een bepaalde opties treedteen complete oorzaak en gevolg ketting-reactie in werking. Sommige van dieopties zijn state-of-the-art, het nieuwstevan het nieuwste. Wij flightsimmers ver-keren dus in de gelukkige omstandig-heid dat wij parallel aan de echte pilotendeze laatste snufjes mogen proberen.Waar vind je dat?

    Een van de meest in het oog springendeopties is het Heads-up Guidance System(HGS). Door dit display kun je rechtvooruit door het raam blijven kijken ter-wijl je toch allerlei gegevens over destand van het vliegtuig en performancekunt uitlezen. De HGS is al eerder inFSX voorgekomen maar nog niet op zoeen gedetaillerde manier. Dat is zodaniggoed gedaan volgens de Boeing specifi-caties dat het officiële Boeing handboekvoor het werken hiermee kan wordengevolgd.

    RNP is Required Navigational Precision.Dat zit in de nieuwe 737. Met zo eenmededeling van de reclameafdeling vanBoeing (of Mercedes of Audi) blijf je al-tijd met een gevoel zitten van is het ietsof word ik belazerd? RNP is een gloed-nieuwe technologie speciaal voor ap-proaches en PMDG heeft dit in zijn 737NGX ingebouwd. In het kort, RNP-ap-proaches maken het mogelijk om eenapproach te vliegen zonder te hoeven

    refereren aan wat voor op de grond ge-stationeerde navigatiehulp ook. Doordatde computer zorgvuldig een aankomst-route en afdalingspad gebaseerd opGPS-waypoints construeert. De PMDG

    737 is op dit moment de enige airlinersi-mulatie voor FSX die deze voorzieningaccuraat nabootst (juli 2012).

    Hand in hand werkt deze RNP samenmet het laatste op het gebied van ter-

    rain guidance. De 737 NG kan momen-teel met een kaart het terrein om hetvliegtuig heen weergeven waarbij eenkleurencode wordt gebruikt om het ni-veau van de bedreigingen weer te ge-ven. Een andere instelling laat eenprofiel zien van het pad van de vlucht,waarbij het terrein vooruit grafischwordt weergegeven. Deze voorzieningenmaken deel uit van een Ground Proximi-ty Warning System (EGPWS), vrij ver-taald een waarschuwingssysteem voorgevaarlijk dichtbij komend terrein. Eensysteem dat in zichzelf een complexe setvan uitgangspunten mogelijk maakt vandoor de computer gegenereerde oplos-singen met als doel de piloot uit de ge-varenzone te houden (een mond vol).Dit systeem is state-of-the-art en is inde PMDG volledig gemodelleerd. In dewerkelijkheid heeft dit systeem er voorgezorgd dat het risico van CFIT (Con-trolled Flight Into Terrain) aanzienlijk isverminderd.

    Kan dit alles kapot? Nu PMDG alles uitde werkelijkheid zo perfect heeft weer-gegeven komt de vraag boven, kan ditalles ook kapot gaan? Of blijft mijn 737in nieuwstaat, net van de fabriek opge-leverd? Een van de opties is dat je wearand tear kunt instellen, oftewel slijtagedoor gebruik van alle belangrijke vlieg-tuigcomponenten. Met het stijgen vande vlieguren wordt je kist ook ouder enzullen kleine storingen optreden en dit isnatuurlijk normaal en geeft het echtevliegtuig weer. Zoals airlines het noe-men een MEL (Minimum EquipmentList). De MEL nalopen informeert demaatschappij over de ernst van de sto-ring en of het onmiddellijk verholpenmoet worden of dat het kan wachten totde volgende ingeplande servicebeurt.Een storing door laten woekeren kanleiden tot een sneeuwbaleffect en zodoor totaal uitvallen ook andere syste-men in het vliegtuig beschadigen. Netzoals bij echte luchtvaartmaatschappijenzul je een service systeem moeten op-zetten om je kist luchtvaardig te hou-den. Het is ook mogelijk om welbewusteen belangrijke storing te veroorzakendoor gebruik te maken van het uitge-breide Failure Menu indien je wilt trainenop dit soort calamiteiten, zoals bijvoor-beeld het uitvallen van een motor.

    De PMDG 737 NGX biedt een enormerange aan ongelofelijk realistische optiesdie het echte vliegtuig tot in detailsweergeeft al voordat we alles in werkinghebben gesteld. In het vliegen is de kistnet zo accuraat. In de volgende afleve-ring wordt dieper ingegaan op het confi-gureren van het vliegtuig naar jouwwensenpakket, dus in detail hoe je deverschillende opties moet kiezen en be-waren voor volgende vluchten.

    http://www.precisionmanuals.com/pages/product/ngx.html

    http://www.pcpilot.net/view_article.asp?ID=7317

    De bovenste afbeelding is de moderne uitvoering van de displays. Piloten die nog in deovergang van analoge klokken naar deze moderne uitvoering zitten kunnen de beeld-schermen aanpassen naar een bekender beeld.

    Heads-up Guidance System

    http://www.precisionmanuals.com/pages/product/ngx.htmlhttp://www.precisionmanuals.com/pages/product/ngx.htmlhttp://www.pcpilot.net/view_article.asp?ID=7317http://www.pcpilot.net/view_article.asp?ID=7317

  • Dankzij ons nieu-we lijfblad PC AC-TIVE dat ons vooriets meer dan eeneuro per keer (dusbijna gratis) terbeschikking is ge-steld is het nu eenstuk eenvoudigereen artikeltje te

    schrijven over tablets en Flight Si-mulator. En er is heel wat gaandeop dit gebied.

    En dus hoef ik gelukkig niet meer uitte leggen dat er drie besturingssyste-men bestaan: iOS van Apple, Androidvan Google en Windows van Micro-soft. Lees het uitgebreide artikel in delaatste PC ACTIVE daar wordt je eenboel wijzer van.

    En dus kan ik me beperken tot hethier weergeven van diverse voorflightsimmers interessante program-maatjes of Apps heten ze geloof ik. Ikheb geen tablet dus ik geef alleenmaar weer wat ik tijdens een sessievan grasduinen tegenkwam en watme interessant leek.

    Radio Navigation Simulator

    Is een App voor de iPad en dezesprak mij erg aan. Zoals het in de PC-Pilot wordt omschreven: Veelflightsimmers kunnen prima de 737NGX van London naar Dubai vliegenmaar hebben geen idee wat ze moe-ten doen in indien ATC ze vraagt omde vlucht af te ronden met een DME-

    arc landing om maar iets te noemen.RNS bestaat in twee soorten: De stu-dent (5 dollar) en Professional (9 dol-lar). Het is een trainingsgereedschaphoe te vliegen met radionavigatie. Hetis dus geen flight simulator. Je hebt

    de controle over een vliegtuig van bo-venaf gezien in een fantasie lucht-ruimte en je moet van punt naar puntnavigeren met behulp van het instel-len van je radiofrequenties.

    Je kunt het volgende in beeld bren-gen: VOR, DME, Directional Gyro,ADF, RMI en HSI. Course en headingkun je instellen door ‘vegen’ met jevinger, en je kunt ook een pop up in-schakelen om je radiofrequenties inte stellen, NAV1 en NAV2, enz. Jekunt gewoon rondvliegen maar je

    kunt ook een redelijke hoeveelheidPDF’s downloaden die je een serieopdrachten en tutorials bieden. Diebeginnen heel simpel met vliegen vanA naar B en worden dan progressiefingewikkelder tot uiteindelijk je kist ineen holding zetten. Geen simpeleapp, maar wel een heel aantrekkelijkezeker indien je niet wordt toegestaanje desktop inclusief de drie schermenmee te nemen op vakantie om diedan in de voortent op te stellen. Opdeze manier kun je tijdens de vakan-tie toch een beetje in training blijvenen dat op het door ons vaak veront-achtzaamde onderwerp van radiona-vigatie. Ook voor iPod. Ga naar:http://www.digitalaviation.com/index_pro.html

    Er bestaat nog een tweede app metdezelfde naam geschikt voor Android

    en dat is een geheel ander program-ma. Die vind je hier:https://play.google.com/store/apps/details?id=radio.nav.simDie ziet er simpeler uit en ik heb hemniet kunnen proberen.

    TABLETS

    http://www.digitalaviation.com/index_pro.htmlhttp://www.digitalaviation.com/index_pro.htmlhttps://play.google.com/store/apps/details?id=radio.nav.simhttps://play.google.com/store/apps/details?id=radio.nav.sim

  • RemoteFlight - Cockpit HD

    Je sixpack op een iPad, ziet er goeduit toch? En als je dan toch geïnspi-reerd raakt door mooie plaatjes leg erdan meteen een tweede en een der-de iPad naast plus een iPod. Dankrijg je toch wel een aardige cockpit.De verschillende tablets zijn niet ingelijke afbeeldingsmaatstaf weerge-geven. Dat was voor deze nieuws-brief een beetje ingewikkeld. Ga naarde volgende site dan kun je dit alle-maal op je gemak uitdokteren.https://remoteflight.net/remote-flight-cockpit-hd

    Wat is het precies? De moderne ver-vanging van die inmiddels ouderwet-se kasten van metaal met echteknoppen en echte lampen voor bij-voorbeeld je radio stack. Dure din-gen, die slijten en zo. Neen, dan kan

    je beter een paar iPads en iPods aan-schaffen! Eh, is dat wel zo? Toch, jeziet waar het in de toekomst heengaat. Dit zijn programma’s voor hetiOS systeem en moeten dus via eenserver aan je FSX computer gekop-peld worden via de niet geregistreer-de versie van FSUIPC (of voorX-Plane XPUIPC). Het sixpack pro-gramma kost 15 dollar en een aanvul-lingspakket voor andere klokken (erzijn nu eenmaal veel varianten) kost12 dollar. Installatie met zo een ser-verconstructie kan natuurlijk tegenval-len. Imnmiddels weten wij alles vanservers. Het serverprogramma is gra-tis. Ik heb op de volgende pagina nogeven een foto geplaatst van zo eenoude ‘metalen’ cockpit. Verleden tijd.

    https://remoteflight.net/remote-flight-cockpit-hdhttps://remoteflight.net/remote-flight-cockpit-hd

  • De Garmin G1000 van Simionic

    Dit is dus de ultieme oplossing. Detwee plaatjes hieronder maken veelduidelijk. Als je een beetje thuis bentin de Garmin1000 herken je deze

    beelden. En in deze twee schermenkun je zo ongeveer alle functies te-rugvinden. Oké niet je throttle en nietje flaps natuurlijk (en dat soort zaken).Maar als je die hebt ondergebracht opaparte apparaten zoals een throttle

    quadrant en flightstick dan kan je albijna vliegen met alleen de sceneryop je scherm, of op de muur met eenbeamer. Het werkt met een in FSXingebouwde connectie, dus dat zalSimConnect zijn. Dan zijn alle func-ties van de Garmin beschikbaar. En jehebt dus slechts twee iPads nodig.Daar kan je mee thuis komen, met datnieuws. Kijk eens op:

    http://www.simionic.net/index.html en

    https://itunes.apple.com/nl/app/simionic-simulator-for-garmin/id501990787?mt=8

    9 Euro, een weggeefprijs.

    iFMS voor iOS en voor Android

    En als je er nog geen genoeg vanhebt dan deze:

    Old school metal cockpit

    http://www.simionic.net/index.htmlhttps://itunes.apple.com/nl/app/simionic-simulator-for-garmin/id501990787?mt=8https://itunes.apple.com/nl/app/simionic-simulator-for-garmin/id501990787?mt=8https://itunes.apple.com/nl/app/simionic-simulator-for-garmin/id501990787?mt=8https://itunes.apple.com/nl/app/simionic-simulator-for-garmin/id501990787?mt=8

  • Een compleet flight management sy-stem in de boeing-stijl dat draait inFSX, Prepar3ed en X-Plane. Je moethiervoor wel een beetje een profi zijn.Dus iemand die tijdens de installatiezegt: ‘Ha, een probleem. Dit gaan weeven tackelen’. Ik begrijp uit het ver-haal dat je de betaalde versie vanFSUIPC (of tegenhanger) nodig hebtomdat je anders in config files moetgaan rommelen. Niet ieders werk. Endat levert ook zo zijn problemen opindien je besluit dit alles weer te deïn-stalleren. En daarna moet je het IP-adres van je FSX machine invoeren,maar dat is tegenwoordig een eitjevoor ons. En daarna wordt het nogeen eitje. Tenminste indien je de FMCvan de 737 NGX vlot kunt bedienen.Neen, ze hebben nog geen app uitge-vonden die dat voor je oplost. DusRoute invoeren, SID’s en STAR’s enapproaches en alles wat je gewendbent op dit gebied. Komt meteen de

    vraag boven wat het nut is om deFMC van de 737 NGX te verplaatsennaar je iPad of Android Tablet. Eh, ja,maar als je een iPad of zo hebt wil jedaar natuurlijk gebruik van maken.Zeker indien je je partner erop wiltvoorbereiden dat toch ook nog eentweede tablet nodig is om jou defini-tief gelukkig te maken. Maar dan zit-ten we al in de politiek en daar doe ikniet aan. 13 Dollar. Kijk eens op:

    http://www.flightsim.com/vbfs/content.php?14147-iFMS-For-Android-Re-leased

    De volgende keer meer ook over An-droid. En lees vooral de PC-Pilot.

    Erik

    Peter van de Meule wil weer actief mee-doen met de club maar dan moet er eerst heteen en ander worden opgeruimd. Het gaat hemer niet om het verleden nog eens over te doenen uitgebreid te gaan ontrafelen. Wel is het zijnbedoeling te analyseren wat er nu precies foutis gegaan om daaruit voor de toekomst lering tetrekken. Hij heeft hiervoor een aantal puntenop een rij gezet zoals vooral dat hij vindt dat degang van zaken voor wat betreft de bijeenkom-sten niet goed geregeld is en hoe daar verande-ring in aangebracht kan worden. Zo langzamerhand is de tijd aangebrokenom de koppen weer een beetje bij elkaar te ste-ken en een en ander uit dat verleden af te ron-den. Dat zal zeker een inspirerende uitwerkinghebben. Dus komt (gebiedende wijs meervoud)allen naar deze vergadering. Het is belangrijk.

    Belangrijke ledenvergadering 20 maart a.s. De toekomst van onze club

    http://www.flightsim.com/vbfs/content.php?14147-iFMS-For-Android-Releasedhttp://www.flightsim.com/vbfs/content.php?14147-iFMS-For-Android-Releasedhttp://www.flightsim.com/vbfs/content.php?14147-iFMS-For-Android-Releasedhttp://www.flightsim.com/vbfs/content.php?14147-iFMS-For-Android-Released

  • Laatste etappe van onze Caribische reis

    We vertrekken van TTCP Crown Point waarwe waren gebleven en gaan al vroeg weg vooreen reis naar Bonaire, Curaçao en Aruba. Datis een behoorlijke trip en om het eerste stukniet al te saai te maken, maken wij een tussen-stop op SVMG, Del Caribe Santiago MariñoInternational Airport op het eiland Margarita.Want rechtstreeks naar Bonaire is dik over de200 nm en vliegen moet niet saai worden. Dathangt in het Caribisch gebied waar je grotestukken over zee vliegt een beetje af van hetweer. Met veel wolkenpartijen, wat hier regel-matig voor komt, kan het juist heel boeiendzijn. Daarna maken we een korte trip naar Cu-raçao en dan naar Aruba.

    Grappig is dat. Als je je vliegtuig in FSX wiltneerzetten op Aruba en toevallig de ICAO codeniet weet dan ga je natuurlijk in het keuzemenunaar de Nederlandse Antillen en daar vind je Aru-ba niet. Klopt Aruba behoort niet meer tot de Ne-derlandse Antillen, maar heeft een Status Apartebinnen het koninkrijk met als staatshoofd Willem-Alexander. Dat wisten we natuurlijk ook wel maarhoe dat de afgelopen decennia allemaal preciesverlopen is, dat zijn we even kwijt.

    SVMG Santiago Mariño

    In vroeger jaren telde je als land eigenlijk alleenmee indien je veel koloniën had. Tegenwoordigeigenlijk alleen indien je je zo goed mogelijkvan je koloniën hebt ontdaan. In 1975 gaf DenUyl Suriname een bedrag mee van acht miljardgulden als startkapitaal voor de nieuwe onafhan-kelijke staat. Welk bedrag zou dat nu vertegen-woordigen? Daarna is alles goed verlopen metSuriname. Bij Bonaire, Curaçao en Aruba is dateen aanzienlijk ingewikkelder proces geweest.Bonaire is tegenwoordig en ‘bijzondere’ ge-meente binnen Nederland en staat dus nog niet

    op eigen benen. Bonaire heeft geen echt dramati-sche geschiedenis. In 1633 veroverde NederlandBonaire op de Spanjaarden die toch al weinig inte-resse hadden in het eiland. De West-IndischeCompagnie bracht er slaven heen voor de land-bouw, hout en maïs, maar vooral voor de zoutwin-ning. De slaven van de zoutwinning verbleven inkleine hutjes in de zoutpannen en die hutjes staaner nog steeds als nationaal monument. Groot-Brit-tanië kon het niet laten in zijn glorietijd in het be-gin van de negentiende eeuw het eiland twee maalin te pikken om zich vervolgens af te vragen wat

  • ze er mee moesten. In 1816 kregen wij de heer-schappij over de Antillen weer van ze terug enbouwde de Nederlandse overheid Fort Oranje inKralendijk (Koralendijk) om beter beschermd tezijn tegen die agressieve veroveringsdrang vande grootmachten. De zoutindustrie is belangrijko.a. voor zout voor vaatwasmachines en wegen-zout. De rechten van AKZO zijn al een aantaljaren geleden overgegaan naar Cargill. De twee-de pijler van de economie is toerisme. Het inwo-nersaantal ligt nog onder de 20.000 dus dat geeftje een idee van de schaal van het eiland. Onge-twijfeld kan een ingezetene van Bonaire je veelmeer boeiende verhalen vertellen, maar wij zijnslechts op doorreis en bekijken de zaken nu een-maal wat afstandelijker. Daarom verder watplaatje, want plaatjes vullen wel gaatjes. En kijkhier even links. Overal kom je ze tegen: De zon-aanbidsters. Hieronder TNCB Flamingo Airportin het echt en in FSX. Rechts de zoutpannen.

    We gaan door naar Curaçao. Naar TNCC HatoIntl. Bij Willemsstad. Willemsstad, de voormali-ge hoofdstad van de Nederlandse Antillen heeftrond de 150.000 inwoners en is dus duidelijkgroter dan Bonaire. Er zijn drie theoriën hoe Cu-

    raçao aan zijn naam komt. Een verhaal verteld datPotugese zeelieden van Columbus die zwaar aanscheurbuik leden op eigen vrije wil aan land wer-den gezet en later weer werden opgepikt. Inmid-dels waren zij door de veelvuldig aanwezigecitrusvruchten volledig genezen en het Portugesewoord genezing is cura. Een specifieke blauwtintwerd door de inboorlingen aangeduid als IndiosCuraçaos en die blauwe kleur vind je ook terug inde kleur van Curaçao-likeur. En verder betekentcoração in het Portugees hart. Curaçao als hart vande handel. Die functie vervulde het eiland ook. In1634 nam de West-Indische Compagnie het eilandover van de Spanjaarden. De WIC was op zoeknaar een uitvalsbasis voor handel en kaapvaart. Cu-raçao lag gunstig ten opzichte van de Spaanse ko-loniën op het vasteland. Ook had het de bestehaven tot dan toe bekend in het Caribisch gebied.Daarnaast zocht de WIC naar een goede bron vanzout. Curaçao is nooit een echt commercieel succesgeworden zoals Barbados en toen in 1791 de WICfailliet ging werd het een echte Nederlandse kolo-nie. In 1795 kwamen de slaven op Curaçao in op-stand. De opstand stond onder leiding van Tula,een slaaf die een centrale rol speelt in de geschie-denis van Curaçao, de opstand werd na een korte

  • periode neergeslagen. In 1800 werd Curaçao bezetdoor de Engelsen, die in 1803 door de plaatselijkebevolking werden verdreven. In 1807 veroverdende Engelsen het eiland opnieuw. Sinds 1816 valtCuraçao onder Nederlands bestuur. Om de be-stuurskosten te verlagen werden de West-Indischekoloniën in 1828 teruggebracht tot één kolonie meteen Gouverneur-Generaal in Paramaribo. In 1845kwam men hier gedeeltelijk op terug omdat hetbesturen van de eilanden vanuit Suriname nietgoed werkte. Vanaf dat jaar waren er weer tweeWest-Indische koloniën. Tot in het begin van detwintigste eeuw leefde Curaçao van handel, land-bouw en visserij. Het economische tij keerde in1914 toen grote aardoliereserves in Venezuelawerden ontdekt. Shell vestigde meteen een olieraf-finaderij op het eiland, bij Asiento - waar eerder inslaven gehandeld werd. Tijdens de Tweede We-reldoorlog speelde het eiland een belangrijke rolbij de levering van brandstof voor de geallieerdetroepen. In de jaren tachtig verliet Shell Curaçao.De olieraffinaderij werd van toen af aan door heteilandgebied verhuurd aan de Venezolaanse staats-oliemaatschappij PDVSA. Hoewel het op 10 okto-ber 2010 een onafhankelijkheid heeft gekregenvergelijkbaar met Aruba is de band met Nederland

    nog sterk. Dat blijkt uit het rechtstreeks inhul-dingsverslag van Willem-Alexander der Neder-landen. Curaçao is dus olie en toerisme en het iser warm. De bootjesbrug en de kleurijke gevelsuit de koloniale tijd. Als het gemeentebestuurvan Brouwershaven nu eens toestemming zougeven om de huizen op de markt zo te schilde-ren. Toch?

    We gaan naar Aruba eigenlijk het meest geslaag-de eiland van de drie. Misschien ook wel hetmooist en dan vooral onder water. De natuur vande drie eilanden is een beetje kaal. Te warm mis-schien? De neerslaghoeveelheid van gemiddeld600 mm is maar iets lager dan het gemiddelde inNederland, maar door de sterke verdamping indit warme klimaat, en de concentratie van regenin zware buien (waarbij de meeste regen niet derotsachtige bodem in trekt maar de zee in spoelt)blijft Aruba toch dor en droog. De Dividivi iseen voor Aruba karakteristieke boom die met dewind meegroeit. Er zijn bossen met Dividivi-bo-men waarbij alle bomen dezelfde kant op staan.Dit alles wordt gecompenseerd door uitgebreidekoraalriffen en Aruba is daardoor hèt eiland voorde duiksport. Die is bijzonder goed gereguleerd.

    Maar ook niet-duikers kunnen hiervan genietenwant er zijn heuse onderwater-rondvaartboten. OpAruba is van oudsher het meest gestreden vooronafhankelijkheid en het eiland is nu een autono-me staat binnen het Koninkrijk der Nederlanden.En nog belangrijker: het is een welvarend land.Olieraffinage was tot 1980 de belangrijkste bronvan inkomsten maar dat is nu het toerisme. In2009 werd de ontwikkelingshulp of verzoek vanAruba stopgezet. En dit is het einde van onze reis.De volgende pagina is een fotocollage van Arubazodat je kunt zien dat ze het daar wel redden.

  • FRAMERATES

    Voor mp-vluchten heb ik de fps ingesteldop 30 fps, bij "zware add-on scenery" wildat toch nog wel eens omlaag duikelen.

    Een tip misschien voor de Notam ?

    Via de website van een addon-scenerymaker vond ik een goede tip om dieframerates op te krikken, Deze tip kanbij mij de framerates met meer dan 10fps omhoog krijgen.Dit kan door in Scenery settings de inge-schakelde optie ground scenery shadowsuit te vinken. Bij mij ging de frameratesmet meer dan 10 omhoog.Gelijk was ik ook van een ander pro-bleempje verlost wat nogal eens optradbij laagstaande zon en hoge gebouwen inde scenery: lange donkere schaduwen,

    soms zelfs lange zwarte strepen. Dat isnu verdwenen. Ook opgelost.

    Daarna zelf nog ontdekt dat je de frame-rates nog met enkele fps omhoog kuntkrijgen door 1 of meer opties uit te vin-ken bij de aircraft shadows.Niet zo spectaculair als de scenery set-tings maar alle beetjes helpen om pretti-ger te kunnen vliegen als je de frame-rates hoger wilt krijgen. Ga in FSX naarde Menubalk > Options > Settings >Display : tabblad Scenery en/of Aircraft.Aangevinkte opties naar wens uitschake-len. Zie verder de 2 jpg bijlagen voor deduidelijkheid.

    Groet,Henk Geelhoed.

    PILOTENPOST 47Joost Visser is weer in vorm. Waarschijn-

    lijk geïnspireerd door Prepar3D (P3D), dat sindskort op zijn machine staat. Een nieuw avontuur.FSX en P3D worden met elkaar vergeleken en defamilieverwantschap valt natuurlijk meteen op.Bijvoorbeeld in toetsen en toetscombinaties. Hetstartmenu is volledig op de schop gegaan. Wezitten inmiddels in versie 2.1 en het valt op datde grafische kaart veel beter wordt benut mits jeeen grafische kaart hebt die DX11 aan kan. DX11is bij uitstek geschikt voor spelen met licht endonker, zoals een mooie lichtstreep die over jeinstrumentenpaneel loopt bij het veranderenvan koers. Erg fraai. Joost ziet P3D als de wegnaar de toekomst voor de flightsimmer. Twee mooie stukken freeware scenery teweten EDAH in Duitsland aan de Oostzee enLHPP in Hongarije. Je staat inderdaad zo nu endan versteld wat freeware ontwikkelaars er vanweten te maken. Lees de Pilotenpost en haal de-ze fraaie add-ons binnen. En dan toch weer even een stukje basis-techniek, de landing. Uitgebreid de hele stuffweer doorgenomen. Je zou het verplichte litera-tuur voor onze nieuwe piloten (en andere?) kun-nen noemen. Beter krijg je het niet. En dan nog wat weetjes over FS. Inmid-dels weten wij allemaal hoe we de Pilotenpostkunnen downloaden. Ga naar:http://library.avsim.net/login.php?Location=%2F

    Log in en type in het searchvak:pilotenpost47.zip Precies zo.

    http://library.avsim.net/login.php?Location=%2F http://library.avsim.net/login.php?Location=%2F

  • En dan te bedenken dat ik bangwas dat ik deze pagina niet vol zou krij-gen. Net zoals de vorige airliner verga-dering van 6 februari was er in dezevergadering een duidelijke lijn te vinden.Joost Visser heeft laten weten dat hijniet meer mee doet, omdat, vrij vertaaldde spelregels tijdens het spel wordenveranderd. Van spelregels voor eenvoetbalwedstrijd naar spelregels vooreen rugby match. En niemand van deaanwezigen kon daar iets mee. Met diemededeling. Peter van de Meule wil tochweer komen kijken op de club, ja graager is niemand die er zo veel van weet alshij, maar Peter wil wel het een en anderveranderd zien vooral de manier waaropde vergaderingen worden opgezet. Datbracht Ron in de vergadering in. Zie ookde mededeling elders in dit nummer.Oké, graag. Een nieuwe visie is welkomen we opereren volgens het democrati-sche beginsel. Maar we hebben wel in devergadering zitten filosoferen wat Peterdan bedoelt. En we kunnen er niet zoveel mee. Maar we zien Peter graag te-rug. En nog niet zo vreselijk langgeleden was er harde kritiek dat hetbestuur nauwelijks nog iets deed aan deopleiding van nieuwe mensen. En, eh ja,eigenlijk is het tegendeel het geval.Maar het opvangen van nieuwe ledengaat niet meer volgens de orthodoxemethode van de leraar voor de klas diealles weet en de toehoordertjes weleven laat voelen hoe klein…, nou ja enz. De René Smeding Ambulance forFlights Simmers, kortweg RSAFS is vande grond getild en hij werkt. Een één-op-één-begeleiding via Team View,waarbij anderen door middel van devergadering-functie kunnen meekijken.René zelf was natuurlijk ontevredenover de eerste score, want slecht driehadden zich aangemeld na zijn rondge-stuurde e-mail-aankondiging. Drie men-

    sen. Marketingjongens zouden hunhandjes dichtknijpen. En René zegt, endat klopt ook, dat hij echt niet alles weetover de 737. Trouwens wie wel. Petermisschien, maar Peter zal sowieso zeg-gen dat hij niet alles weet. En toch zetRené deze ambulancedienst op. Dus nietmeer voor de klas gaan staan en de an-deren wel eens even vertellen hoe hetecht in elkaar zit? Nou ondergetekende gaat deeerstvolgende airlinervergadering welvoor de klas staan om een presentatiete houden over STAR’s in FS-Comman-der, want het is mij gebleken dat ik ertoch iets van begin te begrijpen. Van dieSTAR’s. Jaap van Liere (was het Jaap?)Vroeg of dat nog eens een keer uitge-legd kan worden. Dat kan. De kern vanhet STAR-verhaal heb ik begrepen endaar kan ik heus wel een presentatievan maken. En alle vragen die er daarnanog overblijven, over dit onderwerp… ehja. Men vroeg ook om er een beetjestumperige presentatie van te makenzodat er door anderen nog het een enander ingevuld kan worden, of andersgezegd de lamme helpt de blinde. Datzal niet moeilijk worden, een beetjestumperen op het gebied van STAR’s.Voor je dat door hebt, STAR’s, brrr. Endan heb je zo een mooie STAR, of zelfseen paar STAR’s voorbereid en dan krijgje vectors op van ATC. Yes, zo is dat.Best wel interessant om daar ook nogeens een discussie aan te wijden. Dus dan hebben wij al een paarthema’s voor volgende airlinervergade-ringen. Ron wilde dat de airlinerverga-deringen ook op pagina 1 van de Notamvermeld zouden worden. No sweat, bijdeze dus. Maar Ron wilde, sprak dat nietuit, dat wij ook voor de airlineravondeneen thema zouden vinden. Nou zeg jehebt er al twee. De begeleiding bij de AL(airliners) moet er toch anders uit gaanzien dan de GA-avonden. En in hoeverre

    sluit ons fanatisme om een kloppendeSTAR in de FMC te krijgen en die danook te kunnen vliegen aan bij de reali-teit. Voor echte airlinerpiloten is eenSTAR gebeuren een routinekwestie diebovendien door anderen van de maat-schappij wordt uitgevist. Dus als zedaarvan moeten afwijken en vectorsopkrijgen… no sweat. Bekijk nog maareens een keer die prachtige video vaneen A380 nadering op San Francisco.Allemaal vectors. Laten wij tot themamaken: Wat is onze theorie en wat is depraktijk. Maar echte piloten moeten welde STAR’s leren. Het moet een gedeeltevan hun botten worden. Nou ja hoe verwil je gaan als flightsimmer. En dan, Piet Hanse zei dat je inde Beechcraft Baron default op het in-strumentenpaneel geen schakelaar kuntvinden om te togglelen tussen NAV1 enGPS. Inderdaad. Wel in het 2D paneel.Maar kijk nog eens goed. In de defaultBaron zit helemaal geen GPS. Ik bedoelop het instrumentenpaneel. Dan heb jedus ook niet een schakelaar. Je kunt eentoets benoemen voor het schakelen tus-sen Nav1 en GPS. Is gebeurd. 29 en 30 maart is er weer eenhobby gebeuren voor modelbouw,flightsim, enz. in Ter Reede in Vlissin-gen. Wie gaat hier staan namens onzeclub met de flightsimmer? Carlo sowie-so, Jan Kerkhove, Jaap den Ouden (on-der voorbehoud) en Piet komenopdraven en zullen het gemengd publiekaldaar inwijden in opstijgen, een rondjedraaien en weer landen. En weer landen.Vier man! In principe. Plus Ron natuur-lijk en wie weet wel Peter. Oh ja, er tussendoor kwam ereen soort van beginselverklaring in dedialoog. En ik neem mijzelf als voor-beeld. Stel nu dat je tot de gelukkigenbehoort die vroeger goed Engels geleerdhebben en nog wat andere talen. En jebent bij een club van enthousiaste

    flightsimmers die Engels niet zo goedkunnen lezen. Wat zou je dan anders tedoen staan dan vooral gaan vertalen ensamenvattingen maken uit het Engels.Het kost wel eens moeite om daar weeraan te beginnen maar het is belangrijk.Of anders gezegd: De club is zoals hij isen de mensen op de club zijn zoals zezijn en als je daar niet mee kunt leven,hetzij omdat er rugby regels gehanteerdworden, hetzij omdat vergaderingenanders gestructureerd moeten worden,met een secretaris en notulen en eengoedkeuring van de notulen van de vori-ge vergadering… Nou ja enz. En wat verder? FS-Inn! De afge-lopen woensdagavond was eigenlijk eensucces. Zeg dat niet tegen Ko, want hijis voorzichtig en hij is van nature toch alniet een jubelend mens. Maar het gaatde goede kant uit. Stapje voor stapje.Elke keer een nieuwe vlieger erbij enkijken hoe dat gaat. En Ko heeft de re-gie. Dat Dirk Vincent weer op de verga-dering was heeft niets te maken met hetgoed gaan van FS-Inn. Dirk is zijn 737-handgemaakte cockpit aan het afrondenen wilde er wel eens uit. Maar promptwerden er weer beelden op het schermgezet van FS-Inn en prompt melddenzich weer nieuwe mensen aan om meete gaan doen met FS-Inn. STOP! De re-gie hiervan ligt bij Ko en bij niemandanders. Zorgvuldigheid gaat voor. En verder? Nog een paar vandat soort zaken: ‘Ik heb nu mijn vlucht-plan 737 I-Fly gesaved via FS-comman-der en ook I-Fly aangevinkt en hij kanhet niet vinden!’ Hij is dus de computer.En toen bleek dat de RSAFS ook op devergadering functioneert. Het was een welbestede avond.Gaat het nog een beetje meneer Treu?Eh, eh.

    Erik.