Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

52
Zakenmagazine voor Emmeloord, Urk en de Groendorpen THEMA KWALITEIT UIT DE POLDER Welkom in de wereld van Braveheart Shipping JULI 2012 Martho Flexwerk: De juiste uitzendkracht op de juiste plek ACF Automatisering: Door uitbreiding nog sterker en een completer ict-aanbod Henk Pals: Met de billen bloot

description

Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

Transcript of Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

Page 1: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

Zakenmagazine voor Emmeloord, Urk en de Groendorpen

THEMA KWALITEIT UIT DE POLDER

Zakenmagazine voor Emmeloord, Urk en de Groendorpen

THEMA KWALITEIT UIT DE POLDER

Zakenmagazine voor Emmeloord, Urk en de Groendorpen

Welkom in de wereld van

Braveheart Shipping

JULI 2012

Martho Flexwerk:De juiste uitzendkracht

op de juiste plek

Braveheart Shipping

ACF Automatisering:Door uitbreiding nog sterker en een completer ict-aanbod

Henk Pals: Met de billen bloot

Page 2: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

Ga in zee met Schol

TEL. 687377 • WWW.SCHOLOPURK.NL

HYPOTHEKEN & VERZEKERINGEN

AAN- EN VERKOOP VAN UW WONING

Page 3: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

• Brandstof • Wascentra

• Tankshops • Smeerolie

• Propaan • Kredietkaart

• Propaan installaties

Randweg 188304 AS Emmeloord

Postbus 10208300 BA Emmeloord

t: +31 (0)527 63 63 63f: +31 (0)527 61 73 57

[email protected] in beweging...

Van Staveren,uw brandstofdealer in

Flevoland en omgeving!

Page 4: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

16PAGINAMARCO WONEN

ACTUEEL Ondernemende actualiteiten 6

REPORTAGE Martho Flexwerk B.V. Personeelsdiensten 8

Braveheart Shipping 10

KD Workboats 12

Rabobank Noordoostpolder-Urk 14

Marco Meubelen 16

ACF Automatisering 20

Dayseaday 26

Ondernemingen regio Uiterdijkenweg 31

Bakker Bedrijfsartikelen 37

Asia Express Food en GBU grafi ci 38

Communicatieplatform Flevoland 41

Party Service Slump 42

Jongens van de Fant 47

20 VRAGEN Henk Pals 28

INTERVIEW Herman den Blijker 22

COLUMN André Bakker (Vivan) 19

Idske de Vries (Alderse Baas Advocaten) 31

Jolanda Wicherson 51

LIFESTYLE Business & Style 48

EN VERDER Colofon 50

12PAGINAKD WORKBOATS

8PAGINAMARTHO FLEXWERK

20PAGINAACF AUTOMATISERING

10PAGINABRAVEHEART SHIPPING

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 4

INHOUDSOPGAVE

38PAGINA

Page 5: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

Kwaliteit uit de polderOp 26 juni vond de bekendmaking plaats van de verkiezing van de Flevolandse zakenvrouw van het jaar. Een week eerder werden de 9 genomineerden middels een persbericht bekend gemaakt. Als redacteur van IntoBusiness ben ik uiteraard nieuwsgierig en scan direct de lijst met namen of er ook beken-den tussen staan. Helaas. Tot mijn verbazing stond er geen enkele naam tussen uit onze regio Noordoostpolder & Urk. Ondanks dat er ook uit onze streek namen zijn ingediend.

Juist nu we het thema hebben “kwaliteit uit de polder” zijn onze zakenvrouwen niet opgevallen bij de jury. Hebben we dan geen kwaliteit? Jazeker wel, anders hadden we dit magazine nooit vol kunnen krijgen en nog is alle kwaliteit bij lange na niet genoemd. Wist u namelijk dat we een bedrijf in onze regio hebben die betrokken is bij de berging van het cruise-schip Costa Concordia waar de hele wereld over spreekt? De eigenaar dit bedrijf tot een succes heeft gemaakt, mede met ondersteuning van zijn eigen “zakenvrouw”? En de benodigde boten ook in onze regio zelf gebouwd worden?

Wist u dat onze regio zijn eigen wijngaard heeft en dus ook een eigen wijn? Wist u dat we zakenvrouwen hebben die als echte ondernemers met lef het risico nemen om lavendelvelden in te richten in onze polder? Ik kan zo nog wel even doorgaan. Lees het zelf in de schitterende reportages in dit nummer van IntoBusiness en ontdek dat er geen letter verkeerd is aan het thema: “kwaliteit uit de polder”. Wellicht moeten we volgend jaar maar massaal namen indienen van zakenvrouwen uit de Noordoostpolder & Urk, zodat de jury er niet meer omheen kan dat er zoveel kwaliteit te vinden is in onze regio. Wij zijn al overtuigd, volgend jaar de jury nog.

Noordoostpolder & Urk IntoBusiness

Kobus Kaptijn, uitgeverKlaas Post, bladmanagerKees van Helden, accountmanager

VOORWOORD

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 5

38PAGINAASIA EXPRESS FOOD / GBU

42PAGINAPARTY SERVICE SLUMP

28PAGINA20 VRAGEN: HENK PALS

Herman den Blijker werd geboren op 21 oktober 1958 in Terneuzen. Na zijn opleiding werd hij (mede-)eigenaar van

diverse restaurants, zoals Groot Paardenburg, De Engel en

Las Palmas. Als ondernemer was hij zakelijk gezien niet

altijd succesvol. Als televisie-presentator is hij dat wel. Ooit

begon hij zijn loopbaan op televisie met het programma De Engel & Het Paard, een

samenvoeging van twee van zijn restaurants. Inmiddels heeft hij al vijftien horecaprogramma’s

op zijn naam staan. De formule komt uit Engeland, waar de BBC al jaren met befaamde

koks als Jamie Oliver en Gordon Ramsay de top

in de wereld is als het gaat om kookprogramma’s.

‘voor een groep mensen staan, is niet helemaal mijn ding’

22PAGINAINTERVIEW HERMAN DEN BLIJKER

26PAGINADAYSEADAY

Page 6: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 6

REPORTAGEONDERNEMENDE ACTUALITEITEN

FishPartners Urk ontvangt certifi caat MVO van Concern voor Werk Eind mei ontving Mario Duyzer van FishPartners B.V. te Urk het certificaat ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ uit handen van Onno Vermooten, directeur van Concern voor Werk. De reden hiervan is dat FishPartners een onderneming is die zich op maatschappelijk verantwoorde wijze inspant door mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt een kans te geven. Door enerzijds marktconforme prestaties te verlangen en anderzijds mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt kansen te bieden, draagt FishPartners bij aan een duurzaam personeelsbeleid. Zeker met het oog op de in voorbereiding zijnde Wet Werken naar Vermogen is het van groot belang dat werkgevers werkgelegenheid creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. FishPartners is daarvan een goed voorbeeld. Al meerdere jaren zijn hier medewerkers van Concern voor Werk werkzaam. Met de uitreiking van het certificaat bedankt Concern voor Werk FishPartners voor de waardevolle bijdrage aan de maatschappelijke opdracht om zoveel mogelijk mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt aan werk te helpen. Fish-Partners is het derde bedrijf in Flevoland, dat een dergelijk certificaat ontvangt van Concern voor Werk.

Opbrengst Eerste Meischol- veiling voor KNRMMaandagmiddag 14 mei werd als aftrap van de Visserijdagen Urk de Eerste Meischol geveild ten bate van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

Tijdens de veiling, die werd geleid door de bekende kok Hermanden Blijker, toonden de vishandelaren zich van hun meest vrijgevige kant. Tezamen brachten zij € 63.000,- bijeen, hetgeen de KNRM zal gebruiken voor de verbouw van de reddingboot-stalling op Urk. Deze loods is oud en dringend aan vervanging toe. De kist Eerste Meischol werd in de wacht gesleept door Dayseaday Fresh and Frozen BV. “Dik verdiend”, zo luidden achteraf de reacties. Dayseaday was van alle aanwezigen het meest actief tijdens de Amerikaanse veiling.

FOTO RITSKE BROUWER

TenneT start werkzaamheden voor windpark Noordoostpolder

Na jaren voorbereidingen is TenneT met de uitvoering gestart van een grootschalige uitbreiding van het 110kV transport-netwerk in de Noordoostpolder. Het bouwrijp maken van de stationslocaties in Ens en nabij Windpark Noordoostpolder aan het IJsselmeer (Westermeerweg) gaat deze week beginnen.

Vanaf begin augustus wordt bij de Westermeerweg gestart met de aanleg van de 16 km lange ondergrondse kabelverbinding naar Emmeloord. Later volgt ook de aanleg van de verbinding van Emmeloord naar Ens. De enorme haspels met kabel zullen in de zomer met speciaal transport worden afgeleverd. TenneT probeert de overlast zo veel als mogelijk te beperken.Naar verwachting zal de eerste windmolen vanaf het eerste kwartaal 2014 kunnen worden aangesloten op het hoogspan-ningsnetwerk. Dan is er in totaal 27 km aan kabelverbinding gelegd en is een koppeling met het landelijke 380kV netwerk een feit. Duurzaam opgewekte energie kan in 2014 via het TenneT netwerk worden geleverd aan huishoudens en bedrijven.

Bron: AllePersberichten.nl

K4 architecten jubileertK4 architecten bna uit Emmeloord draagt inmiddels vijftig jaar bij aan de architectuur van de Noordoostpolder. K4 heeft dit jubileum gevierd met een open huis op vrijdag 29 juni.

Het jubileum van K4 architecten bna valt samen met dat van de Noordoostpolder: vijftig jaar gemeente, zeventig jaar droog. ‘Twintig jaar geleden nam ik de bureauleiding over van Feike Boschma, degene die in 1980 het bureau overnam van architect Willem Geytenbeek. Hij vestigde zich in 1962 als zelfstandig architect’, legt Klaver uit.Het open huis bood geïnteresseerden een kijkje in de keuken. ‘We lieten zien hoe architectuur tot stand komt’, vertelt Klaver. ‘Tekenaars gaven inzicht in de planvorming, van de eerste streep tot en met de 3D-animatie.’ Ook was er aandacht voor duur-zaamheid, energieadvies en K42GO.Speciaal voor mensen die het inhuren van een architect overwe-gen, ontwikkelde K4 het concept K4-2GO. Een soort supermar-kitectuur, waar ondernemers of woningbezitters laagdrempelig kunnen shoppen voor een oplossing voor hun ruimteprobleem. Binnen een enkele sessie van maximaal vier uur ligt er een idee-schets voor een instapprijs.

Het bureau is gevestigd aan de Koningin Julianastraat 21 in Emmeloord, tel.: 0527-613140. Kijk voor meer informatie op www.K4.nl.

Page 7: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 7

ONDERNEMENDE ACTUALITEITEN

Jaarbericht 2011 OMFL

Ondanks economische tegenwind ruim 200 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd Ondanks de economische tegenwind hebben door de OMFL uitgevoerde projec-ten voor ruim 200 nieuwe banen gezorgd in Flevoland. Dit cijfer is gebaseerd op de opgave van bedrijven die aan deze projecten hebben deelgenomen. Een en ander staat te lezen in het jaarbe-richt van de Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland bv (OMFL).

Uit de resultaten over de afgelopen jaren blijkt dat de OMFL meerdere goede resultaten boekt voor Flevoland. Sinds 2004 is in totaal een financiering van ruim € 40 miljoen gerealiseerd in Flevolandse bedrijven. In het jaarbericht staat op hoofdlijnen te lezen wat de OMFL in 2011 heeft bereikt en legt de OMFL verantwoording af over de activiteiten in 2011. Tevens biedt het een doorkijkje naar 2012.

Jan Brink, directeur van de OMFL: “De focus op inno-vatiespeerpunten heeft geleid tot meerdere strategische clusters zoals Humanimal (Life Sciences) en de oprich-ting van de Stichting Compo-World (high tech materialen). Buiten deze innovatiespeer-punten heeft de OMFL een actieve rol gespeeld in het

Masterplan Duurzame Visserij en de tot-standkoming van Blue Port Urk. Sinds september 2011 is NORT Flevo-land, naast Toerisme Flevoland, onderdeel geworden van de OMFL. Deze samen-werking zorgt voor een goede afstemming tussen promotie, productontwikkeling en samenwerking in en met de toeristische sector.

Het jaarbericht is te bestellen via [email protected] en op de website www.omfl.nl te downloaden.

richt van de Ontwikkelingsmaatschappij

vatiespeerpunten heeft geleid tot meerdere strategische clusters zoals Humanimal (Life Sciences) en de oprich-ting van de Stichting Compo-World (high tech materialen). Buiten deze innovatiespeer-punten heeft de OMFL een actieve rol gespeeld in het

Concern voor Werk: werken, leren en re-integrerenOp 6 juni 2012 ontvingen maar liefst 76 medewerkers van Concern voor Werk een AKA-diploma. Een mooie bekroning van de brede mbo-opleiding Arbeidsmarkt gekwalificeerd Assistent (AKA) van een jaar waarbinnen zij algemene werknemers-vaardigheden en specifieke beroepsvaardig-heden hebben geleerd voor de arbeidsmarkt.

Het gaat om een twee opleidingen, nl. AKA Groen en AKA Nederlands die intern bij Concern voor Werk gege-ven zijn. Laatstgenoemde opleiding is bestemd voor medewerkers die niet in Nederland geboren zijn. De AKA-oplei-ding is vooral praktijk gericht. Bij Concern voor Werk wordt veel aandacht besteed aan scholing. Het beleid is er immers op gericht om mensen en werk dichter bij elkaar te brengen. Door passende opleiding kunnen medewerkers allerlei vaardigheden opdoen waarmee de mogelijkheden richting regulier werk vergroot worden. Het motto van Concern voor Werk is immers: werken, leren en re-integreren!

Flevolandse Zakenvrouw van het jaar bekendgemaakt Tijdens een feestelijke avond zijn dinsdag 26 juni de winnaars bekend gemaakt van de verkiezing Flevolandse Zakenvrouw van het jaar. De vrouwelijke zzp’er van het jaar is Anne Kien van Motivatio en deVloer in Almere. In de categorie managers won Marlou Boot uit Lelystad, hoofd Brandweerzorg bij de Brandweer Flevoland. Ook uit Lelystad is Irma van der Mee van pannenkoekenrestaurant Dubbel-Op in Lelystad en sinds kort ook Almere, die de Flevolandse Zakenvrouw 2012 werd in de categorie mkb-bedrijven.

Voor een volle zaal hielden de negen genomineerden een pitch waarmee ze zichzelf en hun bedrijf presenteerden. Elk van de aanwezige juryleden sprak de vrouwen uit ‘haar’ categorie toe.Mimi de Wit, directeur Bedrijven bij de Rabobank in Almere, overhandigde de

oorkonde en prijs aan Marlou Boot, die in brandweertenue een opvallende verschij-ning was op het podium. Als een van de relatief weinige vrouwen in de brandweer-organisatie geeft Marlou op een uitste-kende manier invulling aan de zes criteria waaraan elke kandidaat is getoetst.

Marion Wichard, voorzitter van het orga-niserende netwerk en zelf zzp’er, riep een totaal verraste Anne Kien uit tot winnaar in haar categorie. Vanuit haar bedrijf Moti-vatio heeft Anne een tweede poot ontwik-keld, waarbij ze een vrijwel onmogelijke klus klaarde door het zuiveringsgebouw van het voormalige Beiersdorf in Almere om te bouwen tot een inspirerende locatie voor allerlei soorten bijeenkomsten.

Gerrie Boeve, mede-eigenaar van Noor-dersluis Bouwgroep in Lelystad, mocht de

prijs uitreiken aan Irma van der Mee, al 20 jaar actief met het pannenkoekenres-taurant Dubbel-Op in Lelystad, en sinds kort ook in Almere, dankzij de overname van De Kemphaan. Door de jaren heen heeft Irma een zeer grote aandacht voor duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid getoond, iets dat overigens alle genomineerde vrouwen hoog in het vaandel hebben staan.

FOTO PIM VAN DER MADEN

Page 8: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

Ruim zeven jaar geleden startten eigenaren Wiecher Braad en Jan Henri van der Linde Martho

Flexwerk vanuit een woonboerderij in Blankenham. Het bedrijf groeide uit zijn voegen en inmiddels is het kantoor verhuisd naar het centrum van het werk-gebied, Emmeloord. De korte lijnen zijn echter gebleven. ‘En dat werkt heel ple-zierig’, vindt Roberto Kwakman, account-manager van de EU-medewerkers. ‘Die vrijheid stimuleert ons tot het nemen van verantwoordelijkheid en het maken van keuzes.’ Samen met Marjon Beers, accountmanager Nederlandse tak, Peter Idzenga, accountmanager Nederland en EU en 14 andere medewerkers runnen zij vanuit het kantoor aan de Penning 4a op bedrijventerrein de Munt in Emmeloord Martho Flexwerk.

De juiste uitzendkracht op de juiste plek. Dat is uit-eindelijk waar het allemaal om draait. Wij begrijpen dat als geen ander!

Martho Flexwerk zorgt voor personeelsdiensten in alle branches en voor

uitzendkrachten van diverse nationaliteiten. Zowel Nederlandse als andere

Europese. Het bedrijf bemiddelt tussen vraag en aanbod in de Noord-

oostpolder en op Urk, maar ook daarbuiten worden steeds vaker Martho

Flexwerkers ingezet voor zowel korte als langdurige klussen.

TEKST JET VAN DER VEEN FOTOGRAFIE EVELIEN FOTOGRAFIE

Martho Flexwerk B.V. Personeelsdiensten

De juisteuitzendkracht

op de juiste plek

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 8

REPORTAGE

Page 9: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

De polder kleurt oranjeOnlangs haalde het bedrijf de regionale krant met de aanschaf van 35 Chevrolets voor het personeel. De knaloranje auto’s worden voor woon-werkverkeer gebruikt door de uitzendkrach-ten. ‘Momenteel zijn er 300 medewerkers aan het werk. In het hoogseizoen stijgt dit aantal tot rond de 500’, vertelt Marjon. Ze heeft ervaring in de uitzendbranche en werkt nu bijna een jaar bij Martho Flexwerk. ‘Ik voel me hier prima thuis. Het voordeel van een kleinere organisatie is dat je ruimte krijgt om mee te denken. Ook de no-nonsense cultuur past perfect bij me. Niemand is hier meer of minder dan een ander. We zijn allemaal gelijk, zijn even belangrijk en hebben onze eigen verantwoordelijkheden.’ Peter: ‘De betrokkenheid is groot. Omdat

we een kleine overhead hebben, krijgt de klant gegarandeerd een goede prijs-kwaliteitsverhouding.’ Namens Martho Flexwerk bezoekt Marjon iedere maand de speeddating van het UWV. ‘Een mooi initi-atief. Ik spreek potentiële uitzendkrachten maximaal 5 minuten en weet vaak al precies bij welk bedrijf ik ze zou kunnen inzetten. Roberto: ‘Sommige opdrachtgevers vragen zelfs expliciet naar personeel uit bijvoor-beeld Polen, Litouwen, Portugal of Hongarije. Zij werken snel en accuraat en zijn zelden of nooit ziek. Door dit verschil in werk-opvatting werkt het vaak goed om een mix van Nederlands en EU-personeel in te zetten bij een opdrachtgever. Bovendien schept het een band als ze allebei voor Martho werken.’

JobcoachesDe vijf jobcoaches werven en selecteren zowel hier als in het land van herkomst van de medewerkers. Zij kennen de men-sen persoonlijk en zorgen voor een goede begeleiding. Of het nu gaat om tandarts-bezoek of vragen aan de belastingdienst, de medewerkers worden daar goed in ondersteund. ‘Heel belangrijk’, vindt Roberto. ‘Als de mensen tevreden zijn, zie je dat terug in hun werk. Ze voelen zich

prettig, zorgen voor een goede sfeer en werken hard.’ Op vrijdagmiddag leveren de medewerkers op kantoor de werk-briefjes in. Ook door dat contactmoment weet het kantoorpersoneel hoe het met ze gaat en kennen ze alle medewerkers. Roberto: ‘Onze jobcoaches doen ontzet-tend belangrijk werk. Petje af hoor! We hebben ze kei- en keihard nodig. Zij zijn in feite ons verlengstuk. Begeleiden de

mensen op de werkvloer, con-troleren de huisvesting, zorgen voor internet en tv, plannen het vervoer, vertalen instructies bij machines en ga zo maar door.’

Kwaliteit‘Omdat wij onze uitzendkrach-ten goed kennen en ook weten wat voor medewerkers onze

klanten zoeken, kunnen we zorgen voor de juiste match’, vertelt Marjon. ‘Wij durven te selecteren voor de klant. En dat weten zij. Dat scheelt hen veel tijd en moeite. Wij zorgen meteen voor de juiste kandi-daat. Via ons zijn er nu ruim 60 Neder-landse uitzendkrachten aan het werk. Dat mogen er nog wel wat meer worden. Gelukkig weten steeds meer Neder-landers die graag willen werken ons te vinden.”

Uitzendkrachten die de mouwen willen opstropen om samen de klus te klaren zijn iedere dag welkom om zich te laten inschrijven. De deur aan de Penning 4a staat voor ze open.

Martho Flexwerk BVPersoneelsdienstenPenning 4a8305 BH EmmeloordTelefoon 0527-202291Website www.martho.nl

Frits van Pelt van HPG Groep, de grootste pallet- en kistenmaker van Nederland, roemt Martho vanwege de fl exibiliteit. ‘Martho bevalt ons zo goed dat wij ook voor bedrijven buiten de Noordoostpolder een beroep op hun uitzendkrachten doen. Martho kan snel zorgen voor personeel, weet wat er speelt en hanteert een scherp tarief.‘

Bertil Blomsma van VECO in Creil werkt al sinds 2008 met personeel van Martho Flexwerk. ‘Bij de tulpenbollenverwerking en in de zilveruienperiode zijn er tussen de 45 en 80 mensen van Martho bij ons aan het werk. Het plezierige aan de samenwerking met Peter Idzenga, mijn contactpersoon bij Martho, is dat hij goed inspeelt op onze behoefte.’

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 9

REPORTAGE

Johan de Groene (rechts) van Groenvries B.V. instrueert Martho-medewerkers.Marjon Beers in gesprek met een uitzendkracht.

Page 10: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

‘Ik zit net midden in de afrondende fase van een offertetraject. Het is nog even spannend of we de opdracht krijgen, maar ik

heb goede hoop.’ Het zijn drukke tijden voor Jelle Hakvoort, eigenaar van Braveheart Shipping op Urk. Zijn partner Caro-

line Hakvoort beaamt dat. ‘Zo gaat het hier nou altijd. Het is vaker hollen dan stilstaan. In 1993 startte Jelle een eenmans-

zaak in de binnenvaart. In 2005 werd zijn bedrijf een BV en breidde hij zijn werkzaamheden in de maritieme sector uit met

survey en crew tendering. Nu varen zijn schepen de hele wereld over. TEKST JET VAN DER VEEN FOTOGRAFIE EVELIEN FOTOGRAFIE

Braveheart Shipping

Welkom in de wereld van Braveheart Shipping

Het klinkt mooi, survey. Maar wat houden de werkzaamhe-den precies in? Jelle: ‘Survey

betekent dat wij met sonarapparatuur een scan maken van de zeebodem. Met single of multi beam en side scan sonar brengt ons schip de dieptes en oneffenheden van de zeebodem in kaart. Wacht, ik heb wel een mooi voorbeeld…’ Trots toont de directeur/eigenaar van Braveheart Ship-ping even later een zogenaamde 3D con-tourkaart. Ingelijst en wel. ‘Kijk, zo ligt de Costa Concordia erbij. Het cruiseschip kapseisde voor de Toscaanse kust nadat het op een rots was gevaren. Op deze plot zie je precies hoe de zeebodem onder en nabij de Costa Concordia eruit ziet. We hebben dat in kaart gebracht om inzichte-lijk te maken of het cruiseschip zou gaan verplaatsen.’

Braveheart Shipping maakt structureel een survey van de Noordzeestranden, van Egmond tot Stellendam. ‘Wij brengen de strandsuppleties, de verzanding van de stranden, in kaart. Vanaf de 0-lijn, de grens zee-strand, doen we dat met een RIB, Rigid Inflatable Boat. Verder de zee op gebeurt dit door een groot schip wat wel tot 30 meter diep kan meten. Ook de haven van Urk, tot aan het strandje, heb-ben wij gesurveyd.’

Crew tenderingEn crew tendering? ‘Dat houdt in dat wij personen vervoeren van de vaste wal naar de schepen op zee. Wij zijn een soort watertaxi. Zeven dagen per week, 24 uur per dag varen onze schepen heen en weer tussen de wal en het werkgebied. We vervoeren personeel van en naar pontons,

sleephopperzuigers en baggerschepen. Voor het tenderwerk hebben we de beschikking over hele snelle zeewaardige schepen. We vervoeren ook proviand, pakketten en materialen.’

Remote object vehicleNieuw zijn de duikwerkzaamheden met een zogenaamd remote object vehicle. Een soort mini-onderzeeër die op afstand bestuurbaar is. Een onderwaterrobot eigenlijk. Met multibeam en laserscan-ning kan een survey gemaakt worden van tussen de 50 en 100 meter boven de waterspiegel tot 400 meter diepte en tot een breedte van zo�n 700 meter.’

Opdrachten Een continue opdracht sinds 2005 is het in kaart brengen van de bodem voor Haven-

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 10

REPORTAGE

Page 11: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

bedrijf Rotterdam. ‘Voor de zeeschepen moet de diepte in de vaargeul op 25 meter gehouden worden. Het zou rampzalig zijn als er eentje vastloopt. Neemt de diepte af dan zorgt een baggerschip ervoor dat er zand weggehaald wordt. Vanwege de goede ervaringen met ons, hebben we daar-door bijzonder mooie projecten gekregen, zoals de ondersteuning van civiele projec-ten als Project Uitbreiding Maasvlakte 2.’

‘In Rusland, vlakbij Nova Zembla, hebben wij voor Van Oord Nederland hydro-grafische survey activiteiten verricht met behulp van een multibeam. Ook hebben we van tijd tot tijd moeten crewtenderen. Van Oord was daar aanwezig vanwege het aanleggen van een gaspijp van Oost- naar West-Rusland. Zij zorgden voor het bag-geren en het ontgraven van een geul op het schiereiland Yamal in Noord-Rusland.

OliedetectieOok hydrografische survey activiteiten, waaronder oliedetectie, behoren tot de werkzaamheden. ‘Toen in 2010 olie-

platform Deep Horizon in de Golf van Mexico omkieperde is in opdracht van BP, in samenwerking met een Amerikaans bedrijf, oliedetectie gedaan om eventuele olieresten op te sporen. Uit de relatie met de Amerikanen is Braveheart USA ont-staan. De werkzaamheden breiden zich nu verder uit naar landen als Singapore en Texas.’

GroeiDe vloot groeide van 1 naar 8 schepen. Het personeel nam toe van 6 naar 30 personen. Vanuit kantoor Urk wordt de planning voor zowel Nederland als het buitenland geregeld. Naast Urk zijn er nog vestigingen in Rotterdam en Houston. Aan een vestiging in Singapore wordt gewerkt. Geen last van de crisis? ‘Totaal niet. Het gaat juist heel goed.’ Caroline, o.a. verantwoordelijk voor public relations, vertelt over de plannen. ‘We zijn bezig met een groter pand op Urk. De mensen die de survey-afdeling runnen hebben meer kantoorruimte nodig en onze technische dienst voor het

onderhoud aan de schepen ook. Momen-teel bouwen de buren op onze huidige locatie, KD Workboats, aan ons vlagge-schip, Guardian. Het nieuwe schip heeft alles in zich verenigd voor hydrografische sonar en crew tender en is wereldwijd inzetbaar. Het is ontworpen voor de windmolenindustrie, om te ondersteunen. Guardian wordt begin juli toegevoegd aan de vloot.

Jelle: ‘Een nieuwe vestiging bij de buiten-dijkse haven op Urk zou heel mooi zijn. Op onze huidige locatie, aan het kanaal, hebben we te maken met beperkingen qua diepgang, hoogte en breedte. De schepen zullen toch door de sluis moeten.’

BV

Braveheart ShippingGriend 20a, 8321 MN UrkTelefoon 0527-683839Website www.braveheartshipping.com

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 11

REPORTAGE

Page 12: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

Egbert van Veen en het water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na een periode te

hebben gewerkt op het water, in de scheepsbetimmering en in de arkenbouw maakte de Urker in 1999 de stap naar een eigen bedrijf. In eerste instantie gericht op klussen in de recreatieve vaart en de beroepsvaart, maar altijd met die ene grote droom voor ogen: een eigen jacht ontwerpen en klaarmaken voor seriepro-

ductie. Met een mooi ontwerp voor een motorjacht – de KingCruiser – en een nieuw en op zijn ambitie aangepast pand leek de droom in 2008 in vervulling te gaan. Op een mooie locatie aan de Urker-vaart zette Egbert een pand neer van zo’n 1200 vierkante meter. Egbert vertelt: ‘Op het moment dat we de eerste KingCruiser klaar hadden begon de crisis en zakte de particuliere markt in. Uiteindelijk hebben we maar één exemplaar van dat

type motorjacht gebouwd. Jammer, want ik heb met veel passie en plezier aan dat ontwerp gewerkt.’

WorkboatsDe KingCruiser zorgde ervoor dat Egbert met veel partijen in aanraking kwam. Dat leverde uiteindelijk toch werk op in een economisch gezien lastige peri-ode. De ondernemer verlegde de focus van de recreatieve motorjachten naar de beroepsvaart. Het bedrijf richt zich vooral op nieuwbouw, cascobouw, onderhoud en keuringen en ombouw van schepen. Daar-naast heeft KD Workboats een aantal eigen producten, waar de ProWorker de

KD Workboats

Egbert van Veen droomt

buitendijks

De eerste tekenen van de economische crisis dreven Egbert van Veen van

de recreatieve vaart naar de beroepsvaart en daarmee maakte zijn droom-

beeld plaats voor realiteitszin. Het einde aan de ontwikkelingen lijkt met

de huidige recessie en het onderzoek naar een buitendijkse haven nog niet

in zicht. Egbert van Veen ziet de toekomst van zijn bedrijf KD Workboats

even kansrijk als risicovol. TEKST WIM VAN ECK FOTOGRAFIE EVELIEN FOTOGRAFIE

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 12

REPORTAGE

Page 13: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

bekendste van is. ‘Opdrachtgevers komen bij ons veelal voor maatwerk’, vertelt Egbert. ‘Ze leggen bij ons een vraag neer en vaak kunnen we daar een oplossing voor verzinnen. We werken samen met partijen als TCD, Visserij Coöperatie Urk, Piet Brouwer Elektrotechniek en Hoekman Shipbuilding. We hebben als voordeel dat we op Urk veel maritieme kennis hebben. Het is de kunst al deze kennis te bundelen.’

SamenwerkenKD Workboats werkt op Urk intensief samen met buurman Post Workboats. ‘Ik ken Klaas al heel lang en help hem al heel

lang met het bergingswerk dat hij met zijn bedrijf doet. Toen ik in 1999 voor mezelf begon zijn we ook zakelijk met elkaar gaan samenwerken. Toen ik naar de Griend verhuisde ging Klaas mee. Uit onze samenwerking kwam de website www.workboats.nl voort, waarbij Klaas zich op de ribs (rubber motorboten) en ik me op de aluminium boten richt. We versterken elkaar. Als een klant niet slaagt bij mij kan ik hem als alternatief een rib laten zien. En andersom. Daarbij hebben we samen een groot netwerk. Netwerken is enorm belangrijk. Je gezicht laten zien op beurzen, nieuwe contacten maken, op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de markt. Daar heb je op lange termijn profijt van.’

De laatste jaren ontwikkelde KD Work-boats in opdracht van en samenwerking met Braveheart Shipping de Javelin 22.22. Egbert trots: ‘Het eerste schip dat speciaal gebouwd is voor survey-werkzaamheden. Het schip is uitgerust met hightech appa-ratuur om de bodem van bijvoorbeeld havens in kaart te brengen met sonars. Een schip dat zakelijk gezien toekomst heeft en waar we nu acquisitie voor doen.’

Buitendijkse havenNaast de kansen met de Javelin zijn er ook enkele onzekere factoren voor KD Workboats. De aanhoudende crisis zorgt ervoor dat veel bedrijven afscheid namen van hun voorraden. ‘Dat betekent dat

levertijden omhoog gaan en dat wij dus problemen hebben op tijd aan specifieke onderdelen te komen. Wij zijn in belang-rijke mate afhankelijk van onze toeleve-ranciers.’ Daarnaast volgt Egbert de ontwikkelin-gen rond de aanleg van de buitendijkse haven bij Urk op de voet. ‘Vanaf het begin ben ik via Bedrijvenkring Urk betrokken bij plannen. Plannen die aan de ene kant goed voor Urk zijn, maar die ook een gevaar vormen voor mijn eigen bedrijf. Natuurlijk denk ik graag mee, maar ik heb in 2007 mijn nek uitgestoken op mijn huidige locatie. Een pand dat bij reali-satie van een buitendijkse haven lastig verkoopbaar is.’ Egbert verwacht niet dat er op korte termijn groen licht komt voor de plannen. ‘Het traject loopt al lang en we zitten nu niet in een tijd van grote investeringen. Met de kansen die een buitendijkse haven biedt moet het echter niet al te lang meer duren. We moeten oppassen dat de buitendijkse haven geen utopie wordt.’

KD WorkboatsGriend 11, 8321 MN UrkTelefoon 0527-688901Website www.kdworkboats.nl

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 13

REPORTAGE

Page 14: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

Jaar van de Coöperatie

Rabobankmedewerkers steken de handen uit de mouwen

In 2012, het Jaar van de Coöperatie, wil de Rabobank haar coöperatieve karakter

benadrukken. Ook wil de bank onderzoeken welke rol zij kan vervullen in de

verduurzaming van voedselketens. Medewerkers van Rabobank Noordoostpolder-

Urk dragen lokaal hun steentje bij. TEKST JET VAN DER VEEN FOTOGRAFIE RABOBANK

Coöperatie als organisatievormDe Verenigde Naties (VN) hebben 2012 uitgeroepen tot het Jaar van de Coö-peratie. Daarmee onderstrepen zij hoe belangrijk de coöperatie als organisatie-vorm is voor de wereldeconomie. Ook stimuleren zij de groei van coöperaties. De VN richten zich daarbij op grote thema’s als armoede en voedselschaarste. Dit zijn thema’s die naadloos aansluiten bij de

Rabobank. De activiteiten van Rabobank Foundation, die al meer dan 35 jaar actief is op o.a. het gebied van microfinan-cieringen en het opzet-ten van boeren- en kredietcoöperaties in ontwikkelingslanden, is hiervan een mooi voorbeeld. Daarnaast

streeft de Rabobank ernaar, om als groot-ste Food- en Agribank van de wereld, een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de voedselketens.

Samen bereik je meer dan alleenDe Rabobank weet als geen ander dat je samen verder komt dan alleen. De wortels

liggen immers in de coöpe-ratie. Wat boeren in hun

eentje niet voor elkaar kregen, lukte samen wél. Leden sloten zich aan om samen de risico’s van kredieten te dragen en gezamenlijk goede en slechte tijden

Ook de MKB-adviseurs Hanny Mutsaers, Bernard Peek en Koen Klaassen hesen zich in een overall en staken de handen uit de mouwen bij zorgboerderij Aventurijn.

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 14

REPORTAGE

Page 15: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

te doorstaan. Door die samenwerking kon iedereen volwaardig deelnemen aan het economisch verkeer. De coöperatieve gedachte is altijd de basis gebleven: als je samenwerkt, versterk je elkaars kracht. Als coöperatie zoekt de Rabobank naar verbindingen die waardevol zijn. Verbin-ding met haar klanten, met de toekomst en met elkaar. Want samenwerken doe je immers samen.

Medewerkers dragen hun steentje bijIn dit Jaar van de Coöperatie kunnen medewerkers van Rabobank Noordoost-polder-Urk zich inschrijven voor diverse vrijwilligersprojecten in de directe leef-omgeving. Inschrijven kan als individu, maar ook als afdeling. MKB-adviseurs Koen Klaassen, Hanny Mutsaers en Bernard Peek hesen zich in een overall en staken de handen uit de mouwen bij zorgboerderij Aventurijn aan de Oud Emmeloorderweg. Samen met collega’s schilderden zij de muren van de thee-schenkerij wit. De benodigdheden voor de schilderbeurt werden aangeschaft met een bijdrage uit het Coöperatiefonds. ‘Als

coöperatieve bank storten wij jaarlijks een deel van onze winst in het Coöperatie-fonds. Hiermee ondersteunen we lokale vernieuwende initiatieven en projecten die erop gericht zijn het economische, sociale of culturele leven in de Noord-oostpolder en op Urk te verbeteren’, zo vertelt Koen Klaassen. ‘Het Jaar van de Coöperatie leeft enorm binnen onze bank. In het bedrijfsrestaurant wordt ons vrij-willigerswerk bijgehouden op een groot bord. Bij de projecten die door het jaar heen gehouden worden, staat vermeld wie van ons zijn of haar steentje eraan heeft bijgedragen.’

Medewerkers van de bank zorgden ook voor het aanleggen van een moestuin bij afdeling Vlasakker van Talma Hof. Petra Noordhuis van Talma Hof is er blij mee. ‘Onze wens was een tuin op hoogte, zodat ook bewoners in een rolstoel hier lekker kunnen tuinieren. De vrijwil-ligers van de Rabobank hebben daarvoor gezorgd. Met z’n negenen zijn ze hier aan de slag gegaan. Op één dag maakten ze de bakken, vulden ze deze met grond en

hebben ze als finishing touch ook nog eens gezorgd voor de beplanting. Je ziet de bewoners opbloeien.’

De klussen waaraan de Rabobank haar steentje kan bijdragen worden door Stichting Present Noordoostpolder en NL Doet aangeleverd. Marijke de Vries, coördinator van de Stichting Present Noordoostpolder is blij met de inzet van de Rabobankmedewerkers. ‘Het is gewel-dig dat de medewerkers zich in dit Jaar van de Coöperatie inzetten voor diverse projecten in de regio.’

Rabobank Noordoostpolder-UrkPostbus 6, 8300 AA EmmeloordTel. (0527) 63 93 10

Via Stichting Present Noordoostpolder krijgt de Rabobank dit jaar klussen waar ze haar steentje kan bijdragen, bij de Talma Hof hielpen collega’s van de Rabobank bij het aanleggen van een moestuin.

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 15

REPORTAGE

Page 16: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 16

REPORTAGE

Page 17: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

Upgrade showroom, Happy@home en Lifestyle wonen

Marco Meubelen vernieuwt en introduceert nieuwe concepten

Een populair nieuw concept dat Marco naar Marknesse haalt is Happy@home.

Dit merk staat voor eigentijdse en betaalbare woninginrichting. Het tweede nieuwe concept, Lifestyle meubels, sluit perfect aan op Happy@home. Lifestyle is iets meer klassiek en combineert ook meerdere stijlen. Marco presenteert ook nieuwe linnenkasten op maat die prijstechnisch heel interessant zijn. Eveneens nieuw is het merk Eastborn slaapsystemen. Eastborn is dé specialist in boxsprings en matrassen. Al deze merken vullen het bestaande programma naadloos aan. Ook zijn wij een paar weken geleden gestart met Marco Outdoor Living. Een geheel vernieuwde afdeling voor het buitenleven. Van loungesets tot (kunst)grastapijt.

VertrouwenDe investeringen in de upgrade van zijn showroom en het binnenhalen van nieuwe concepten onderstrepen het vertrouwen van Derco Bonthuis en zijn medewerkers in de toekomst. ‘De kracht van Marco Wooninrich-ting is verstand van zaken, goed luis-teren en een persoonlijk advies. We adviseren desgewenst integraal, dus voor woonkamer, eetkamer, slaap-kamer én tuin. Als het heel complex wordt, of als daar simpelweg bij de

klant behoefte aan is, schakelen we een stylist in. Onze klanten zo goed mogelijk helpen. Dáár gaat het om. En daar blijft in onze wereld van grote ketens en massaliteit behoefte aan.’

‘Wél hebben wij onze organisatie geoptimaliseerd door een aantal minder goed bezochte openings-uren te schrappen en ons team iets te verkleinen. We zijn nu, met een organisatie op maat, mét onze vernieuwing en nieuwe concepten, helemaal klaar voor de toekomst.’

Marco MarknesseOosteinde 14, 8316 BL MarknesseTelefoon 0527-201248Website www.marcomarknesse.nl

Marco Meubelen Marknesse moderniseert en introduceert diverse

nieuwe concepten. Eigenaar Derco Bonthuis gelooft in zijn bedrijf,

onder meer omdat het uitgaat van een kwalitatief goed advies op maat.

‘En daar is in een markt met steeds meer massaliteit en afstandelijkheid

behoefte aan’, aldus Bonthuis.

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 17

REPORTAGE

Page 18: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

Docotel VoIPwww.docotel.nl

Docosys Automatiseringwww.docosys.nl

0527-610123

Bellen en gebeld worden vanaf € 6,50 per toestel

Bellen met video beelden HD geluidskwaliteit

Geen dure investeringvan een telefooncentrale

Wat is VoIP ?

Meer informatie ?

VoIP is de afkorting voor Voice over IP. dit betekent ‘bellen via uw internet verbinding’en vervangt uw huidige ISDN centrale(s).

Laat u overtuigen door een live DEMO bij u thuis of op de zaak.

VoIP offerte aanvragen ?Besparen op uw belkostenschaalbaar en flexibel

Eenvoudige migratie van uw huidige telco leverancier

Docotel is een onderdeel van Docosys AutomatiseringHannie Schaftweg 9a | 8304 AP | Emmeloord | 0527-610123

40% BESPAREN OP TELEFONIE ?

Zoek niet verder!

De mooiste ................

komen uit Emmeloord

www.comsi.nlof bel 0527 699321

De Deel 22

8302 EK Emmeloord

T 0527 699321

Page 19: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

U als ondernemer weet toch wat u doet? Het zakelijk handelen zit u in de genen als het goed is. Maar toch bent u zich er misschien niet van bewust dat u – in de ogen van de belastinginspecteur – onzakelijk handelt. Leent u geld aan uw eigen BV of leent uw holding gelden uit aan de werk BV, dan is de kans namelijk zeer groot dat u daarmee onzakelijk heeft gehandeld.

In een reeks van arresten heeft de Hoge Raad het onderscheid tussen eigen vermogen (aandelenkapitaal) en vreemd vermogen (lening) doen vervagen. Er is nu ook een categorie daar ergens tussenin, namelijk de onzakelijke lening, civielrechtelijk nog steeds een lening, maar fiscaalrechtelijk niet meer volledig als zodanig erkend.

Die lening heeft u misschien verstrekt bij de start van uw bedrijf. Of toen uw bedrijf een grote investering deed en u vanuit privé of vanuit uw holding een deel van de financie-ring verstrekte. Dat de bank meer zekerheden heeft voor de uitstaande kredieten bij de BV, vindt u niet meer dan normaal. Zo is het toch altijd geweest? U bent zich er absoluut niet van bewust dat u onzakelijk heeft gehandeld. U kent uw bedrijf toch als geen ander en heeft er alle vertrouwen in dat de BV aan haar verplichtingen kan voldoen. Dat het economisch al een tijdje wat minder gaat, tja vervelend, maar u doet er alles aan om uw bedrijf overeind te houden. De BV hoeft u voorlopig geen rente en aflossing te betalen, dat is toch logisch? Eerst de andere schuldeisers van de BV maar zien te betalen. Hoeft u nu geen belasting te betalen over de rente die de BV weliswaar aan u verschuldigd is, maar niet betaalt? En kan de lening wellicht worden afgewaardeerd ten laste van het fiscaal resultaat, zodat u wat belasting bespaart? De accountant had immers geconstateerd dat het eigen vermogen van de BV behoorlijk geslonken was. Op grond van deze balanspositie zou de BV uw lening wellicht niet geheel kunnen terug betalen. En omdat voorzichtigheid een belangrijk element is in de boekhoudregels, wordt de aan uw BV verstrekte lening geheel of gedeeltelijk afgewaardeerd.

En nu vindt u de belastinginspecteur op uw pad die daar een dikke streep doorzet en zelfs de niet genoten rente in de belastingheffing betrekt. Met de kennis van nu heeft de inspecteur makkelijk praten dat u destijds (misschien al jaren geleden) de lening onder te zachte voorwaarden heeft verstrekt aan de BV. U heeft een onzakelijk debiteurenrisico genomen in de ogen van de inspecteur en hij krijgt een steuntje in de rug van de Hoge Raad.

Uit de praktijk is bekend dat de Belastingdienst heel snel dit leerstuk van de onzakelijke lening wenst toe te passen. Maar er is een subtiel verschil tussen een onzakelijke lening en een lening met onzakelijke voorwaarden. Is dat laatste het geval, dan is er een oplossing door de condities van de lening aan te passen. Er zullen echter ook situaties zijn waarbij uw onbewust onzakelijk handelen niet meer te herstellen is. Er zijn dan nog twee lichtpuntjes: uw BV kan toch de lening terugbetalen of, als dat niet het geval is, bij uiteindelijke liquidatie van uw BV kunt u alsnog het verlies op de lening in aftrek brengen.

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 19

REAGEREN? MAIL [email protected]

TEKST ANDRÉ BAKKER

ANDRÉ BAKKER FB (FEDERATIE BELASTINGADVISEUR) IS VENNOOT BIJ VIVAN ACCOUNTANTS - ADVISEURS EMMELOORD, KAMPEN EN URKWWW.VIVAN.NL

Onbewust onzakelijk handelen

COLUMN

FOTO

EVE

LIEN

FOT

OG

RAFI

EFO

TO P

IM V

AN D

ER M

ADEN

Page 20: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

In tijden van economische crisis een bedrijf overnemen. Veel ondernemers schrikken hiervan terug en kiezen voor

een pas op de plaats. Zo niet Cees Tuytel en Anko Bentveld. Sinds mei 2012 zijn de eigenaren van Alstro en Bentveld

Automatisering ook de nieuwe directeuren van ACF Automatisering in Emmeloord. “Door de samenwerking heeft

de klant nu één aanspreekpunt voor alle ict-vraagstukken.” TEKST ANNA KLAPPE FOTOGRAFIE PIM VAN DER MADEN

Alstro Webdesign en Bentveld Automatisering nemen ACF Automatisering over

“Door uitbreiding nog sterker en een

completer ict-aanbod”

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 20

REPORTAGE

Page 21: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

Alstro ontwikkelt en bouwt al jaren websites en applicaties voor bedrijven. Door de overname van

ACF Automatisering wordt het aanbod naar de bestaande klanten fors uitgebreid. “Hierdoor kunnen onze klanten ook gelijk passende apparatuur aanschaffen of een bedrijfsnetwerk laten aanleggen. En daar-bij kunnen ze terugvallen op een deskun-dig team van specialisten voor service en onderhoud. Alles op één plek dus!”

Voor Bentveld Automatisering betekent de overname meer personeel en daardoor betere continuïteit richting de klanten. “Ik had al twaalf jaar een goedlopend maar kleinschalig automatiseringsbedrijf in deze regio”, zegt Anko. “Dat werkt enerzijds heel goed: je kunt snel schakelen en je kent de klanten persoonlijk. Maar in tijden van ziekte, vakantie of piekdrukte kun je soms ook heel kwetsbaar zijn. Daarbij gaan de ontwikkelingen in de automatisering heel snel. Door uit te brei-den slaan we twee vliegen in één klap: we kunnen elkaar versterken en vervangen, maar kunnen ook verder specialiseren. En het biedt ruimte voor het ontwikkelen van nieuwe diensten, zoals het geven van workshops voor klanten die meer willen weten over het gebruik van tablets of het maken van een Facebook-fanpage voor bedrijven.”

Drie takkenOp de vraag wat ACF automatisering doet, antwoordt Cees: “Om in Jip-en-Janneketaal te spreken: we richten ons op drie takken. Ten eerste het verkopen en repareren van computers, laptops, printers, tablets en losse onderdelen, zoals een simpel snoertje om iets aan te sluiten. Daarnaast hebben we een automatise-ringsafdeling die bij bedrijven de werk-plekken aanlegt en onderhoudt. Dit soort bedrijven hebben een server, zeg maar de moedercomputer. De pc’s op de werk-plekken van het personeel staan via deze server met elkaar in verbinding. De derde tak is de websiteafdeling. Daar worden websites ontworpen, logo’s en huisstijlen gemaakt, maar ook ingewikkelde databa-ses en beheersystemen geprogrammeerd.”

Cees vervolgt: “Door de overname hebben we nu een bedrijf met in totaal twaalf

personeelsleden. Daardoor kun je veel makkelijker taken verdelen, zoals de inkoop, verkoop en administratie. Toen we bij Alstro nog met zijn drieën waren, moest ik dat bijna allemaal zelf doen. Dat ging heel goed hoor, maar door bijvoor-beeld een goede commerciële adviseur op de verkoop te zetten gaat het allemaal net een stukje beter. Bovendien is het met een compagnon altijd fijn dat je elkaar aanvult en eens lekker kunt brainstormen over ideeën en toekomstplannen. Dat moest je vroeger allemaal maar zelf zien uit te vogelen.”

Nieuwe dienstenDaarnaast streeft ACF Automatisering naar verdere uitbreiding van service en diensten. Anko: “We hebben een nieuwe demo-ruimte ingericht waar klanten net als voorheen een laptop kunnen uitprobe-ren. Maar daar staat bijvoorbeeld nu ook de allernieuwste touchscreen all-in-one-pc. Dat is alleen maar een dik scherm zonder pc-kast, wat bedrijven enorm veel ruimte bespaart.” Na de zomer wordt

gestart met het geven van kleinschalige workshops die aansluiten bij bepaalde doelgroepen. “Elke twee maanden willen we veelvoorkomende vragen behandelen in een groep van circa 25 personen. Dit doen we overigens samen met een aantal bedrijven, zoals hard- en softwareleveran-ciers. En na afloop is er natuurlijk tijd om even gezellig na te praten”, aldus Cees.

Onderscheiden Maar de klanten hoeven niet bang te zijn dat alles verandert, onderstreept Anko. “Bij een overname moet je zoveel mogelijk zaken ongewijzigd houden. Zo hebben de technische medewerkers alle-maal hun eigen klantenkring, en dat blijft zeker zo”, benadrukt hij. “En natuurlijk laten we zelf regelmatig ons gezicht zien bij de klanten. Want klantencontact is gewoon heel belangrijk. Je kunt je tegen-woordig niet onderscheiden op hardware, zoals computers of laptops. Die kun je inmiddels overal kopen. Maar je kracht ligt in het meedenken met de klanten en bijblijven. Want de ontwikkelingen in deze markt gaan gewoon heel erg snel.”Anko tot slot: “We kunnen hard roepen dat ACF Automatisering staat voor een hoog serviceniveau, heel klantgericht is en het persoonlijke contact heel belangrijk vindt – dat is ook zeker zo – maar dat moe-ten bedrijven ervaren. Gelukkig kunnen onze bestaande klanten zoals Bataviastad, Greve, Groothuisbouw, Orchideeënhoeve en Damm deuren dat allemaal beamen!”

ACF Automatisering BVEcu 2, 8305 BA EmmeloordTelefoon 0527-858585Website www.acf.nl

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 21

REPORTAGE

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 21

Burgemeester Aucke van der Werff opent ACF Automatisering.

Page 22: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

interview

Met liefst vijf man sterk, normaliter werkzaam in zijn befaamde restaurant Las Palmas, nam hij voor even bezit van het Rijnsaterwoudse restaurant inTenz en schotelde de gasten eten in overvloed voor. Hij liep er rond, kookte, delegeerde en zorgde ervoor dat niemand iets tekort kwam. En ondertussen lurkte hij aan zijn vertrouwde sigaar.

Gasten toesprekenAan het einde van de avond, zo was afgesproken, zou Den Blijker de gasten nog even toespreken. Maar toen dat moment was aangebroken, bleek hij in geen velden of wegen meer te bekennen te zijn. De volgende ochtend belde hij naar IntoBusiness om te polsen of de avond succesvol was verlopen en alles naar wens was geweest. “Jazeker”, antwoordde ik hem en ik bedankte hem nogmaals hartelijk. Waarna ik hem vroeg waarom hij ineens spoorloos verdwenen was. “Ach joh, weet je, ik doe dit graag, hoewel ik er vaak gewoonweg geen tijd voor heb. Maar voor zo’n groep mensen staan en iets vertellen, dat is niet helemaal mijn ding, dat hoeft voor mij

TEKST Dennis Captein l FOTOGRAFIE regiostoCk/osCar van Der wiJk

Herman den Blijker is pure passieHerman den Blijker is pure passie

IntoBusiness vroeg topkok Herman den Blijker ooit te IntoBusiness vroeg topkok Herman den Blijker ooit te

koken ten bate van een goed doel, een crisisopvanghuis voor koken ten bate van een goed doel, een crisisopvanghuis voor

kinderen. Den Blijker was even stil, dacht aan zijn zoontje kinderen. Den Blijker was even stil, dacht aan zijn zoontje

van destijds twee jaar en zegde vervolgens zijn belangeloze van destijds twee jaar en zegde vervolgens zijn belangeloze

medewerking toe. Dankzij Den Blijker werd de avond, medewerking toe. Dankzij Den Blijker werd de avond,

waarbij veertigduizend euro werd opgehaald, een groot succes. waarbij veertigduizend euro werd opgehaald, een groot succes.

‘ Breng het theater in je restaurant’

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 22

Page 23: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 23

Page 24: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 24

Herman den Blijker werd geboren op 21 oktober 1958 in Terneuzen. Na zijn opleiding werd hij (mede-)eigenaar van

diverse restaurants, zoals Groot Paardenburg, De Engel en

Las Palmas. Als ondernemer was hij zakelijk gezien niet

altijd succesvol. Als televisie-presentator is hij dat wel. Ooit

begon hij zijn loopbaan op televisie met het programma De Engel & Het Paard, een

samenvoeging van twee van zijn restaurants. Inmiddels heeft hij al vijftien horecaprogramma’s

op zijn naam staan. De formule komt uit Engeland, waar de BBC al jaren met befaamde

koks als Jamie Oliver en Gordon Ramsay de top

in de wereld is als het gaat om kookprogramma’s.

‘voor een groep mensen staan, is niet helemaal mijn ding’

eigenlijk niet.” Aldus de kok, die bijna wekelijks met honderdduizenden kijkers zijn horeca-avonturen deelt.Zijn directe manier van optreden, zijn Rotterdamse mentaliteit en accent, zijn postuur, zijn zienswijze op de horeca, zijn directheid (soms op het genade-loze af) en zijn kleine hartje liggen aan de basis van zijn huidige televisiesucces. Wie evenwel denkt dat Herman den Blijker graag op de voorgrond treedt, heeft het, zoals het beschreven voorbeeld illustreert, mis. “De camera’s staan op mij gericht, maar ik ben op dat moment bezig met mijn vak, de horeca. Van het restaurant of het hotel een betere onderneming maken”, zegt hij. “Dat daar later een miljoen mensen naar kijken, daar houd ik mij op het moment van opnemen helemaal niet mee bezig.”

DuurzaamheidDe maatschappelijke betrokkenheid van Den Blijker is groot. Als hij een goed doel kan steunen (er tijd voor heeft), doet hij dat. Als hij een collega-ondernemer op een hoger plan kan tillen, doet hij dat ook. Die betrokkenheid uit zich ook in de duurzaamheid waarmee hij met zijn vak omgaat. Den Blijker gaat er prat op louter met verse produc-ten te werken die op een duurzame wijze tot stand zijn gekomen. Kenmerkend hiervoor is het vlees, waarmee hij werkt. Jaren geleden ontmoette hij Piet van den Berg, een voormalige slager uit Zoe-termeer. Samen met Van den Berg en twee anderen (koeieneigenaar Sjaak Kooter uit Hazerswoude Dorp en landeigenaar Gerard de Koning uit Berkel en Rodenrijs) ontwikkelde hij een manier om koeien te fokken die tot het best denkbare vlees leidde. Centraal hierbij staat de topverzorging van koeien. Den Blijker: “Deze koeien, die behoren tot de zogeheten Maas-, Rijn- en IJsselrunderen, staan ’s winters binnen en lopen ’s zomers buiten. Ze krijgen regelmatige pedicures, hun ruggen worden geborsteld zodat ze stofvrij zijn en ook ontkomen ze niet aan een frequente wasbeurt. Daarnaast worden deze koeien zelden tot nooit verkast. Daardoor heb-ben ze geen stress en ook dat komt uiteindelijk de smaak van het vlees weer ten goede. En verder staan ze op mooie groene weilanden en stallen die aan de hoogste kwaliteitsnormen voldoen. Het zijn schitterende beesten die hier, totdat ze geslacht worden, een mooi leven leiden.”

SlachtenHet heeft de heren ongeveer zes jaar gekost om tot een voedingsmix te komen die uiteindelijk het beste rundvlees oplevert. Het was een kwestie van constant samenstellingen uitproberen en vlees proeven. De mix bevat onder andere suikerbieten-pulp, stro, krachtvoer en leidingwater. Het geheim van de mix zit in de exacte verhouding. Sindsdien

werd die kwaliteit vastgehouden. Den Blijker: “Er zullen nooit concessies worden gedaan aan de kwaliteit van de verzorging en het slachten, want dat proeven de kenners meteen.”

De term ‘duurzaamheid’ heeft voor Den Blijker meerdere betekenissen. “Het in stand houden van moeder natuur, maar ook genieten. Want in een restaurant geniet je pas als de sfeer en de uitstraling uitstekend zijn en producten op je bord top zijn. En top, dat betekent om te beginnen vers.”Duurzaamheid kwam al in zijn late tienerjaren op zijn netvlies te staan. “Ik heb toen een drie-jarige koksopleiding in Frankrijk genoten. Samen met mijn vader reisde ik door dat land en leerde daar wat echt goed eten is en hoe dat bereid moet worden. Ik heb toen geleerd dat eten pas goed is als de ingrediënten met zorg zijn gekweekt en samengesteld en het geheel met passie en liefde is klaargemaakt.”Enkele jaren later opende Den Blijker zijn eerste restaurant en al snel volgden er meer. Ze behoorden tot De Engel Groep, de restaurantorganisatie van Den Blijker en zijn zakenpartner David Crouwel. Zakelijk succes hadden zij niet altijd. Sommige restaurants moesten bij gebrek aan rendement worden afgestoten en ook een faillissement viel hem ten deel. “Risico van het vak”, zegt hij schouderophalend. “Het is spijtig, maar zonder risico’s gebeurt er niets moois.”

Las PalmasHet restaurant dat de meeste winst boekte, is Las Palmas in Rotterdam, gelegen op een prachtige industriële locatie, die ondanks zijn omvang ver-rassend intiem overkomt. Het etablissement is nog altijd eigendom van Den Blijker en Crouwel. “Alles is hier open. De gasten moeten alles kunnen zien.” Deze openheid is Herman den Blijker ten voeten uit. Hij schrijft het in zijn kookboeken en roept het op tv: de enige manier om met voedsel te leren omgaan is kijken, knijpen, voelen, ruiken, proeven, koken en eten. “Je moet het je gaste laten zien en ervaren. Ik zie restaurants waar je in een zaaltje eet en waar de keuken achter een deur zit. Er gebeurt daar helemaal niets. Maar de keuken is juist het hart van het bedrijf. Het is een mooi gezicht als die als een goed geoliede machine functioneert. En boven-dien: dertig procent van de loonkosten zit achter die deur, dus kun je er maar beter zoveel mogelijk uithalen. Breng het theater in je restaurant, zorg dat er iets gebeurt, dat je gasten tijdens het eten hun ogen uitkijken.”

Een Michelinster is niet het hoogst haalbare voor Den Blijker. Hij had er ooit een voor De Engel. “Ik ken een restaurant in Anderlecht bij Brussel. Daar

‘Die koeien hebben een

geweldig leven gehad’

Page 25: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 25

Herman den Blijker werd geboren op 21 oktober 1958 in Terneuzen. Na zijn opleiding werd hij (mede-)eigenaar van

diverse restaurants, zoals Groot Paardenburg, De Engel en

Las Palmas. Als ondernemer was hij zakelijk gezien niet

altijd succesvol. Als televisie-presentator is hij dat wel. Ooit

begon hij zijn loopbaan op televisie met het programma De Engel & Het Paard, een

samenvoeging van twee van zijn restaurants. Inmiddels heeft hij al vijftien horecaprogramma’s

op zijn naam staan. De formule komt uit Engeland, waar de BBC al jaren met befaamde

koks als Jamie Oliver en Gordon Ramsay de top

in de wereld is als het gaat om kookprogramma’s.

staat een chef-kok die drie Michelinsterren op zijn naam heeft. Dan denk je dat hij alles bereikt heeft, hè? Maar met zijn tent, gevestigd in een voormalig slachthuis bij een paardenmarkt, is hij compleet teruggegaan naar de basis. Iedereen die wil koken, écht wil koken, zou daar eens moeten gaan eten of proberen er in de keuken te mogen staan. Dáár ga je begrijpen waarom het vak zo leuk is. En waarom eten zo leuk is.”

Juiste mensen op de juiste plekZelf bemoeit Den Blijker zich niet al te veel meer met de dagelijkse gang van zaken in Las Palmas. “Het is een kwestie van de juiste mensen op de juiste plek zetten. Want iedereen die verstand heeft van de kwaliteit van ingrediënten en bereidings-technieken kan lekker eten bereiden. David en ik hebben zelf de chef-kok, de souschef en de kelner aangenomen. Met hen hebben we een profi el opge-steld voor de rest van het personeel. Zij moeten er immers mee werken.” Toen het team na ongeveer een jaar zijn defi nitieve vorm had, kreeg Den Blij-ker weer ruimte om verder te denken. “Ik ben een bouwer. Als het eenmaal loopt, dan is mijn interesse weg. Bovendien is het helemaal niet mijn bedoeling om 150 uur in een week te lopen zweten. Ik wil tijd besteden aan leuke dingen, zoals onze televisie-producties en mijn kookboeken.”

Stekelig en aaibaarDat Den Blijker zich kan bezighouden met projec-ten waar zijn hart naar uitgaat, heeft alles te maken

met zijn status als bekende Nederlander. Dat hij en zijn zakenpartner destijds het idee opvatten om De Engel en Groot Paardenburg inzet van een docusoap op televisie te maken, is een gouden greep geweest die in korte tijd leidde tot een ontzagwekkende lijst aan populaire televisieprogramma’s rondom de even aaibare als stekelige kok. Den Blijker zegt waar het op staat, in onvervalst Rotterdams. Tegelijkertijd is hij een gevoelsmens met droge humor. Het Neder-landse publiek liep al snel met hem weg en zo gingen de televisieseries gaandeweg de hoofdrol spelen in de agenda van Den Blijker. Een groot restaurantim-perium opzetten is nooit de bedoeling geweest. De tenten die dankzij een programma met Den Blijker het levenslicht zien, worden na verloop van tijd weer losgekoppeld van de groep. “We laten ze een tijdje meeliften op het succes van De Engel Groep, tot ze sterk genoeg zijn om op eigen benen te staan”, zegt Den Blijker daarover.

Dichtbij zijn basisHet is bijzonder om te zien dat iemand die in zo’n korte tijd zo bekend en succesvol geworden is, nog altijd dicht bij zijn basis blijft: zijn onvoorwaarde-lijke passie voor het werken met ingrediënten en het creëren van heerlijke gerechten. “Koken is echt weggelegd voor iedereen, ervaring of geen ervaring. Als ik dat plezier van kijken, knijpen, voelen, rui-ken, proeven, koken en eten maar over kan brengen op mensen, of het nu via mijn restaurants, mijn kookboeken of mijn televisieprogramma’s is, dan ben ik een tevreden man.”

‘voor een groep mensen staan, is niet helemaal mijn ding’

Page 26: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 26

REPORTAGE

Jelle en Henk van Veen vieren dit jaar het 25-jarig bestaan van hun visgroot-handel Dayseaday. Jelle: ‘We kunnen

gerust spreken van een familiebedrijf. Jgerust spreken van een familiebedrijf. JHenk en ik vormen de directie. Drie van onze broers werken op de afdelingen verkoop, diepvries en buitendienst. Een zus doet hier huishoudelijk werk en is verantwoordelijk voor de kantine.’ Inmid-dels komt de 2e generatie het bedrijf binnen. Zowel een zoon en dochter van Jelle als een zoon en dochter van Henk

zijn binnen het bedrijf aan het werk. En ook de oudste neef. Een groot deel van de 55 fte’s is directe familie.

In 1987 startten de broers Jelle, Henk en Paulus de vishandel Firma gebroeders Van Veen. Na een jaar besloot Paulus het visbedrijf te verlaten en trokken de beide broers de kar. Het bedrijf telde vijf medewerkers en fungeerde als fileerbe-drijf voor derden. Toen de handel uit-gebreid werd naar België maakte het een enorme groeispurt door. ‘Het tij zat mee, het ging ons voor de wind. Kort daarna kregen we onze vuurproef. Een grote klant betaalde met cheques, niets aan de

‘Fileren, licht door de bloem halen en

dan in een pan met sla- of sojaolie van

180 graden Celsius bakken’, het is

wekelijkse kost voor Jelle van Veen van

Dayseaday. Traditiegetrouw zorgt hij

op zaterdag voor een heerlijk gebakken

visje bij de gekookte rijst met roomboter

en bruine suiker. Familie en vrienden

komen er graag voor naar Schulpengat 9

op Urk. ‘Het is altijd heel gezellig.’

TEKST JET VAN DER VEEN FOTOGRAFIE EVELIEN FOTOGRAFIE

‘Fresh from day to day’

Page 27: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 27

REPORTAGE

hand, alles zwart op wit. Later bleek dat de cheques ongedekt waren. We gingen voor een dikke 3 ton in guldens het schip in.’ Toch wisten de gebroeders Van Veen het jaar winstvol af te sluiten. ‘We likten onze wonden en richtten onze blik op de toekomst.’

Dayseaday‘In 1992 wilden we een B.V. worden en zochten we een bestaand bedrijf ter overname. We kwamen in contact met twee mannen op leeftijd, van een firma uit Harlingen. Wij namen het bedrijf én de naam over. Sindsdien heten wij Dayseaday.’

Dayseaday groeide groter en groter. Van de locatie Stortemelk 4d verhuisde het

naar Inschot 7, wat na vijf jaar toch ook te klein bleek. Met een omzet van 10 miljoen in guldens gingen de stappen heel snel. Een stuk grond aan Schulpengat werd aangekocht en in 3 fases bebouwd. ‘We begonnen in 1995 met 1500 m2. In 1999 kwam er 2000m2 bij en zaten we op 3500 m2. In 2006 werd er een vrieshuis bijge-bouwd met 2000 palletplaatsen en een expeditiehal.’ Inmiddels maakt het bedrijf 60 miljoen euro omzet, exporteert het meer dan 120 soorten vis, goed voor zo’n 12000 ton, naar maar liefst 40 landen. De verdeling vers en diepvries is 50/50.

Onderscheidend in de marktWaarom Dayseaday zo’n grote speler is op de vismarkt? ‘Wij onderscheiden ons doordat we constant kijken naar nieuwe mogelijkheden. Waar vraag naar is, bren-gen wij op de markt. Op dat terrein is door de multiculturele samenleving nog wel een slag te slaan. Onze kracht is het gevarieerde assortiment. Daarnaast willen we de organisatie niet te groot maken, blijven we werken met korte lijnen. Daardoor zijn we in staat snel beslis-singen te nemen. Dat is heel belangrijk in de verkoop. Alles moet vlot op elkaar aansluiten. De verse vis die je ’s morgens vroeg op de veiling koopt, moet nog die-zelfde dag aan de man gebracht worden. Daarvoor is een goede verstandhouding en communicatie met de werkvloer, de productieafdeling, heel belangrijk. Je weet pas in de loop van de dag hoeveel vis er verwerkt moet worden. Dat is afhan-kelijk van de markt. Een groot deel van de productie wordt uitbesteed aan een vriesloonbedrijf.’

De toekomstJelle van Veen heeft alle vertrouwen in de toekomst. De plannen voor een volgende uitbreiding liggen al klaar. ‘Vis is een gezond en goed product. Twee keer per week vis eten is heel goed voor je. Wij doen aan veel activiteiten mee om de visconsumptie te bevorderen. Zoals de campagne ‘Dol op Schol’. Het is belang-rijk dat wij onze verantwoording nemen om duurzaam en veilig voedsel in de markt te zetten. Bij voorkeur verwerken we schol uit de Noordzee. Die wordt binnen een week verwerkt en ingevroren. Vis daarentegen die wordt gevangen in Alaska, wordt ingevroren en met de boot naar China vervoerd. Daar wordt de vis ontdooid, gefileerd en vervolgens opnieuw ingevroren om naar Europa geëxporteerd te worden. Dat is een enorme omweg en de vis wordt dubbel ingevroren.’

‘Wij prijzen ons gelukkig in deze bran-che. Iedere dag is weer een uitdaging. Altijd afwisselend en interessant. Wij vertrouwen erop dat wij onder de zegen van God dit werk mogen doen. Wij zijn er dankbaar voor en gunnen anderen ook al het goede. Daarom zijn we actief in diverse stichtingen, die de minder bedeel-den in de wereld ook een goede toekomst willen geven.’

DayseadaySchulpengat 9, 8321 WC UrkTelefoon 0527-684684Website www.dayseaday.com

‘Fresh from day to day’

Page 28: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

7

8 12

1011

9

Twintig vragen aan Henk Pals

Met de billen bloot

1

23

4

56

Nico van Staveren: ‘Waar liggen de kansen voor ondernemers in de toekomst in de Noord-oostpolder en op Urk?’ Henk Pals: ‘Ik zie kansen voor nieuwe samenwerkingsvormen in de agrarische sector en met Urk. Een nieuwe structuur in de landbouw met meer innovatie, meer kennis delen, meer samenwerking, andere financieringsvormen etc.. Dit is een voedselproductiegebied pur sang en we moeten hier meer op inzetten. Voedsel is ‘one of the big issues’ in de wereld. Zoals Urk wereldwijd uitstekend bezig is met de vis-handel, doen we het hier met aardappelen. In principe een geweldige combi als we daar eens meer werk van zouden maken. Het zou goed zijn als een club mensen uit de polder en Urk een denktank gaan vormen om deze visie nader uit te werken.’

Wie ben je? Henk Pals. Geboren, getogen en betrokken Emmeloorder. Altijd met veel plezier hier gewerkt en ondernomen in de accountancy. Ik run nu een inves-teringsbedrijf, Z-Venture. We investeren onder andere in startende ondernemingen en in duurzame energieprojecten.

Waarom doe je wat je doet? Omdat het me veel lol geeft, me inspireert en toeval-lig op mijn pad is gekomen.

Hoe stap je ’s morgens uit bed? Vrolijk, fris en fruitig. En vroeg. Ik sta meestal om 6fris en fruitig. En vroeg. Ik sta meestal om 606.00 uur op.

Wat wil(de) je worden als je later groot bent? Ik had geen idee. Kwam bij toeval terecht in de accountancy en ben dat op een gegeven moment nog leuk gaan vin-den ook. Achteraf had ik ook wel muzi-kant willen worden. Ik speel een beetje gitaar voor m’n plezier met een aantal vrienden gewoon bij mij in het schuurtje. Biertje erbij, erg leuk.

Heb je een stopwoordje of stopzin? Nee, niet dat ik weet.

Wat is je grootste zakelijke succes? Het meest boeiende, meest interessante, was mijn betrokkenheid bij de verkoop van Marktplaats. Het was een mooie, span-nende ervaring die succesvol afgerond is. Een jongensboek.

En jawel, wat is je grootste zakelijke blooper? Tja, als je begint als investeerder dan maak je wel eens een paar fouten. Erg vervelend, maar je leert er wel heel veel van. Ik zal ze hier maar niet met naam en toenaam noemen.

Waarom ben je zo goed in wat je doet? Omdat ik fouten heb mogen maken.

Mis je in de Noordoostpolder of op Urk een bepaald bedrijf? Ja, een goeie bruine kroeg met live muziek voor laten we zeggen 30+. Waar je ook in je eentje makkelijk naartoe kunt gaan om gezellig een biertje te drinken.

Wat is je favoriete dag van de week? Zon-dag. Dat vind ik een lekkere, relaxte dag. 10dag. Dat vind ik een lekkere, relaxte dag. 10Wat zou je doen als je 1 dag burgemeester van de NOP/Urk zou zijn? Ik zou proberen ambtenaren nog meer duidelijk te maken dat ze voor de bevolking en de onderne-mers werken en niet andersom.

Ben je lid van een zakelijk netwerk? BAN en VNO/NCW. 12en VNO/NCW. 12

Wie is de drijvende kracht achter een onderneming en wat houdt hem of haar bezig? In de rubriek ‘Met de billen bloot’

onderwerpt Jet van der Veen (JetCommunicatie) ondernemers aan een vragenvuur. In het vorige nummer ging onder-

nemer Nico van Staveren met de billen bloot. Op zijn verzoek is de beurt nu aan Henk Pals. Te beginnen met de vraag

die Nico voor hem heeft: TEKST JET VAN DER VEEN FOTOGRAFIE EVELIEN FOTOGRAFIE

7

8NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 28

20 VRAGEN

Page 29: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

13

141516

17 20

18

19

Wat mis je in de gemeente NOP/Urk? Waar heb je als ondernemer behoefte aan? Eigenlijk niets. Misschien gezamenlijke trots.

Wie is je held? Jimi Hendrix.14Jimi Hendrix.14Maak je als bedrijf gebruik van social media? Nee, wij werken niet op die manier. Hebben onze eigen netwerken.

Op welke vraag zou je nooit antwoord geven? Op een vraag waarop het antwoord beledigend is voor iemand anders.

Wat zou je doen als je nog 48 uur te leven hebt? Niet veel. Met met mijn dierba-ren lekker eten, drinken, herinneringen ophalen, ze een goede toekomst wensen en proberen er vrede mee te hebben.

18

18Welke niet gestelde vraag wil je nog graag beantwoorden? Waar moeten de ondernemers in de Noordoostpolder/Urk nog meer alert op zijn? Een kans voor ondernemers zie ik in de uitbreiding van Luchthaven Lelystad.

Wat is je droomauto en welke auto rijd je zelf? Een mooie hybride elektrische auto lijkt me wel wat. Ik rijd nu een BMW, dat was ooit wel mijn droomauto ja.

20. Aan wie zal ik deze vragen in de vol-gende IntoBusiness stellen en welke vraag heb jij voor deze persoon? Klaas Post van Fish Con Urk B.V. Vraag: Klaas, zie jij mogelijkheden tot structurele en strategi-sche samenwerking tussen de visverwer-kende en -handelsbedrijven op Urk en de agrarische sector inclusief handelshuizen in de Noordoostpolder?

Henk Pals Z-Venture B.V. Wierde 1, 8302 JV Emmeloord Telefoon 06-21208501E-mail [email protected]

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 29

20 VRAGEN

Page 30: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

- advertentie -

Burg. J. Schipperkade 10a, UrkTelefoon: 0527 680 879Fax: 0527 690 609

Telefonische achtervang

administratie

BTW-aangifteBTW-aangifte

agendabeheeragendabeheer

URenregistratieURenregistratieWij de rompslomp,u de core business

www.dekantoormanager.nl - [email protected] - Twitter: @kantoormanager

Page 31: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 31

Alderse Baas Advocaten is een middelgroot advocatenkantoor. Ons kantoor telt een tiental ervaren advocaten, die werkzaam zijn op de meest voorkomende rechtsgebieden. Iedere indivi-duele advocaat heeft zich gespecialiseerd in enkele van deze rechtsgebieden. Wij bieden juridische dienstverlening op een hoog niveau. Ons kantoor staat voor kwaliteit, betrokkenheid en een persoonlijke aanpak.

Met veel enthousiasme richt ik mij met name op de onder-nemingsrechtelijke en de arbeidsrechtelijke praktijk. Voor mij is de advocatuur een dynamisch en afwisselend vak. Mijn werkzaamheden bestaan voornamelijk uit adviseren, onderhan-delen en het voeren van procedures. Iedere zaak vergt een eigen aanpak om tot de juiste oplossing te komen. Het is iedere keer weer een uitdaging het recht creatief toe te passen.

Waarom de Noordoostpolder en Urk?Het is een regio met potentie, die nog volop in ontwikkeling is. Er zijn hier inmiddels ook verscheidene grote ondernemingen gevestigd. Een goed ondernemersklimaat en de gunstige ligging aan de A6 hebben hier ongetwijfeld een bijdrage aan geleverd. Maar met name is het ondernemerschap volop aanwezig in deze regio. Van ouds-her heeft dit gebied een bepaald type mensen getrokken. Pioniers, die kansen zagen liggen in dit gebied en die het lef hadden deze kansen te benutten.

Dit is terug te zien in de mentaliteit van de mensen in deze regio en spreekt mij erg aan. Hardwerkende, eerlijke mensen met een no-nonsense aanpak. Ons kantoor heeft verscheidene klanten uit de polder en heeft daar goede ervaringen mee. Een verschil met de Randstad is dat men hier meer gericht is op constructieve oplossingen, voor de lange termijn. In plaats van alleen op korte termijn, het eigen belang nastreven.

Die no-nonsense aanpak zie je terug in mijn praktijkvoering. Geen ellenlange adviezen, maar pragma-tisch en slagvaardig handelen. Daarnaast ben ik makkelijk toegankelijk, je kunt mij altijd bellen voor een concrete vraag of om een bepaalde denkwijze te verifiëren. Naast het behartigen van de belangen van de klant bij juridische geschillen, streef ik er naar een sparringpartner te zijn bij juridische vraagstuk-ken. Om succesvol te kunnen zijn is - naast benodigde vakkennis - een persoonlijke klik en wederzijds vertrouwen erg van belang.

Een nadere kennismaking zou ik op prijs stellen! Schroom niet om contact met mij op te nemen.

Even voorstellen:Idske de Vries

TEKST MR. IDSKE DE VRIES FOTOGRAFIE PIM VAN DER MADEN

IDSKE IS ADVOCAAT BIJ ALDERSE BAAS ADVOCATEN, GESPECIALISEERD IN ARBEIDSRECHT, ONDERNEMINGSRECHT (CONTRACTENRECHT) EN NAUTISCH RECHT.

WWW.ALDERSEBAAS.NL

REAGEREN? MAIL [email protected]

Idske de Vries, werkzaam als advocaat bij Alderse Baas Advocaten te Joure. Na een aantal jaren als advocaat werkzaam te zijn geweest in Haarlem, werd het tijd terug te keren naar mijn roots. Sinds het begin van dit jaar ben ik werkzaam bij Alderse Baas Advocaten. Het noorden is voor mij een ver-trouwde omgeving en ik voel me hier als een vis in het water. Ik ben geboren en getogen in Lemmer. Maar ook de Noordoostpolder is bekend terrein. Ik heb hier een groot deel van mijn jeugd doorgebracht. Met veel plezier heb ik op het Emelwerda College te Emmeloord de middelbare school doorlopen.

COLUMN

Page 32: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 32

REPORTAGE

De smaak van kunstProeven van kunst met alle zintuigen, dat is waarop Edith Kostelijk haar toeschouwers trakteert. De geur van vanille, een koektrommel die herinneringen oproept, de smaak van chocolade, het geluid van bestek en het aanraken van de glooiing van het servies.

Zij ontwerpt eetbare smaakexplosies die een lust voor het oog zijn. Zij leidt haar gasten langs beelden van keukengerei. De bezoekers worden ondergedompeld in prikkelende beelden en overheerlijke smaken, een andere kijk op het bekende ontstaat…

Kom kunst proeven bij ‘De Tafel van Kostelijk’www.kostelijk.nu

Rust, ruimte en lavendel in een landelijke sfeerBij Viva Lavandula staat ontspanning en recreatie in een landelijke sfeer centraal. Viva Lavandula biedt de karakteristieke paarsblauwe lavendelvelden van de Haute Provence, zonder dat u daarvoor eerst een lange reis hoeft te maken. Te midden van 10 hectare lavendel kunt u genieten van vele aspecten van deze veelzijdige plant. Een wandeling door de assortimentstuin en de productievelden is ontspannend en een prikkeling voor de zintuigen. Wie de tijd neemt om goed te observeren zal versteld staan van de verscheidenheid aan kleur, vorm en geur van zowel bloemen als blad. Midden in de lavendelvelden is een verhoogd uitkijkpunt met een fantastisch uitzicht. In het Grand Café staan veel lavendellekkernijen op de kaart en ook hier is het uitzicht op de lavendelvelden prachtig. Mooie lavendelplanten en heel veel bijzondere lavendelproducten en cadeautjes zijn verkrijgbaar in de sfeervolle winkel.

Viva LavandulaUiterdijkenweg 45 8316 RR MarknesseTelefoon 0527-292553www.viva-lavandula.nl

Kwaliteit uit de polder

Ondernemingen

regio Uiterdijkenweg

Page 33: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 33

Bloemboerderij BloemenCDe Bloemboerderij staat precies op de plek waar het oude strand eindigde en de zeebodem van de Zuiderzee begon! Op 3 km afstand van Blokzijl.

De Bloemboerderij is gestart in 2010. De zee is natuurlijk al weer 60 jaar ingepolderd. De naam BloemenC is dan ook een woord-speling van de zee, mijn naam Catrien en natuurlijk het grote aantal bloemen bij elkaar.

Op ons erf vindt u een mooie grote bloemenpluktuin vooraan de weg, zodat je er vanaf de weg zo in kan lopen. Er staan vele vaste planten in en veel 1-jarige zomerbloeiers. Ook zijn er veel bollen gepoot en siergras gezaaid. Natuurlijk ontbreken de zonnebloe-men niet en zijn er ook vele kleuren dahlia’s.

MaronesseEen wijngaard in Nederland, kan dat?Sinds 2004 is wijngaard Maronesse uit Marknesse in de Noordoostpolder bezig met het produceren van wijn van de eigen wijngaard. Na een klein begin is er vanaf 2008 een moderne wijnmakerij ontstaan waar verschillende rode en witte wijnen worden geproduceerd en natuurlijk ook een heerlijke sprankelende rosé.

U kunt bij ons terecht voor rondleidingen en wijnproeverijen van Hollandse wijnen.Tijdens de rondleiding neemt de wijn-gaardenier u mee door de wijnmakerij, en naar de barriquekel-der waar de rode wijnen liggen te rijpen op eikenhouten vaten.Bij ons kunt u genieten van de rust van de wijngaard en de wijn-gaardenier kan u veel vertellen over de aanleg en onderhoud van de wijngaard en het maken van wijn en wat daarbij komt kijken.

Maronesse (fam. Van der Veeken)Steenwijkerweg 238316 RH MarknesseTelefoon 0527-291236Website www.maronesse.nl

Kwaliteit uit de polder

Ondernemingen

regio UiterdijkenwegBloemboerderij BloemenC Uiterdijkenweg 548316 RS MarknesseTelefoon 06-22305919Website www.bloemenc.nl

Page 34: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

Projectadvies voor o.a.:- Verzorgingstehuizen

- Scholen

- Kantoorruimtes

- Restaurants

- Sportscholen

Sfeervol wonen en werken

gratisadviesop locatie

Page 35: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 35

REPORTAGE

Projectadvies voor o.a.:- Verzorgingstehuizen

- Scholen

- Kantoorruimtes

- Restaurants

- Sportscholen

Sfeervol wonen en werken

gratisadviesop locatie

Bij ons schijnt altijd de zon

Klein Afrika

Kwaliteit uit de polder

Ondernemingen

regio Uiterdijkenweg

Op zoek naar een gezellig bedrijfsuitje, een interessante training of een vernieuwende vergaderlocatie? Dan bent u bij De Strand-hoeve aan het juiste adres. De Strandhoeve organiseert avontuurlijke uitjes waarbij uw beleving centraal staat. Indoor en outdoor, u kunt hier het hele jaar door terecht!

Voor zakelijk én particulierGroepsactiviteiten, eten & drinken, ver-gaderen... er zijn vele mogelijkheden. De Strandhoeve beschikt over diverse grote en kleine vergader- en workshopruimtes. Graag bespreken we de mogelijkheden voor uw teamoverleg, productpresentatie of training. Maar ook voor uw familiefeest,

bruiloft of vriendendag biedt De Strand-hoeve een breed programma.

Van inspannend avontuur tot ontspannend creatief, van sportief tot muziek en theater. De Strandhoeve is TÜV gecertificeerd en volledig verzekerd. Met professionele materialen en gekwalificeerde instructeurs worden alle activiteiten en stunts op een vei-lige en verantwoorde manier uitgevoerd. In ons sfeervolle restaurant is het goed toeven. Met meer dan 300 plekken verdeeld over verschillende zalen en het zonovergoten terras is er voor iedere groep een passende plek voor lunch, diner of gewoon lekker borrelen met een hapje.

Klein Afrika is een galerie en beeldentuin met Afrikaanse kunst. Hiermee willen wij de mensen in Afrika helpen met het verko-pen van hun producten. Wij richten ons dan vooral op kunst. Waardoor zij een eigen bestaan kunnen opbouwen. Resultaten zijn al zichtbaar.zijn al zichtbaar.Zo heeft de beeldhouwer, Obert Marime, door zijn werk als Zo heeft de beeldhouwer, Obert Marime, door zijn werk als beeldhouwer al een hele boerderij weten op te bouwen.beeldhouwer al een hele boerderij weten op te bouwen.Maar ook zie je als wij gewoon een klein beeldje kopen dat de Maar ook zie je als wij gewoon een klein beeldje kopen dat de beeldhouwer van deze inkomsten al weer weken kan leven en beeldhouwer van deze inkomsten al weer weken kan leven en investeren in b.v. steen om weer verder te kunnen.investeren in b.v. steen om weer verder te kunnen.

Klein Afrika Uiterdijkenweg 48,8316 RS MarknesseTelefoon 06-30152571Website www.kleinafrika.nl

Uiterdijkenweg 59, 8372 VL Baarlo (OV)(tussen Marknesse en Blokzijl)Telefoon 0527-203791Website www.destrandhoeve.nl

De Strandhoeve

Page 36: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

Al meer dan 34 jaar actief in nieuwbouw, Al meer dan 34 jaar actief in nieuwbouw, Al meer dan 34 jaar actief in nieuwbouw, verbouw en renovatie, voor zowel de verbouw en renovatie, voor zowel de verbouw en renovatie, voor zowel de

particulier, de industrie als de land- particulier, de industrie als de land- particulier, de industrie als de land- en tuinbouw. Dus en tuinbouw. Dus alles wat met wat met

de bouw te maken heeft.de bouw te maken heeft.

Uw oogst op eigen erf verwerken of Uw oogst op eigen erf verwerken of Uw oogst op eigen erf verwerken of in uw eigen bewaarloods opslaan? in uw eigen bewaarloods opslaan? in uw eigen bewaarloods opslaan?

Denkt u er aan om uw woning uit te Denkt u er aan om uw woning uit te Denkt u er aan om uw woning uit te breiden of heeft uw woning onderhoud breiden of heeft uw woning onderhoud breiden of heeft uw woning onderhoud nodig? Samen met bouwbedrijf Verwer nodig? Samen met bouwbedrijf Verwer nodig? Samen met bouwbedrijf Verwer

bouwt u aan een mooie toekomst!bouwt u aan een mooie toekomst!bouwt u aan een mooie toekomst!

Of bent u een ‘doe-het-zelver’, ook dan Of bent u een ‘doe-het-zelver’, ook dan Of bent u een ‘doe-het-zelver’, ook dan bent u bij ons aan het juiste adres. bent u bij ons aan het juiste adres. bent u bij ons aan het juiste adres. ALLE benodigde bouwmaterialen ALLE benodigde bouwmaterialen ALLE benodigde bouwmaterialen

kunnen wij voor u verzorgen en kunnen wij voor u verzorgen en kunnen wij voor u verzorgen en kunnen wij voor u verzorgen en kunnen wij voor u verzorgen en kunnen wij voor u verzorgen en veel hebben wij zelfs op voorraad.veel hebben wij zelfs op voorraad.veel hebben wij zelfs op voorraad.

DENK OOK AAN:

• Sloten nalopen• Carport• Kozijnen• Woninginspectie, bij aan- of verkoop• Dakramen• Betonvloer in garage• Funderingen• Lekkage opsporen/oplossen• Badkamer• Bijkeuken• Erker• Luifel• Dakkapel• Vloer- Spouw- Dak (na)isolatie

bouwbedrijf

P. VERWER b.v.Oudeweg 28, 8316 AC Marknesse

Tel. 0527-201897Fax 0527-203456

[email protected] www.bouwbedrijfpverwer.nl

De bouwers van deTOEKOMST

Page 37: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 37

Bakker Bedrijfsartikelen ‘op’ Urk heeft een enorm scala aan artikelen in de winkel aan Inschot 5. Van bedrijfs-

kleding tot gereedschappen, van schoenen tot een schroefje. Daarnaast is er vrijwel dagelijks een vertegen-

woordigster onderweg om klanten te bezoeken en producten te laten zien. Astrid Noordergraaf is inmiddels

een bekende verschijning bij tal van bedrijven “Eerst was het alleen maar Friesland waar ik kwam, maar de

provinciale grenzen worden ook regelmatig overschreden. Een teken dat onze mond-tot-mondreclame goed

is. Maar ook ons zeer uitgebreide assortiment draagt er toe bij dat steeds meer bedrijven ons vinden”, zegt zij

glunderend. TEKST JACOB SNOEK FOTO RITSKE BROUWER

REPORTAGE

Als je aan Astrid vraagt welke producten zij allemaal aan de man en vrouw brengt, duurt het

even voordat zij klaar is. Eigenlijk komt het hier op neer: het maakt niet uit wat de klant wil bestellen, Astrid zorgt ervoor dat het wordt geleverd. “Dat is onze kracht, leveren wat de klant wil hebben. Soms hoor ik wel eens van klanten dat zij verbaasd staan over wat wij allemaal in ons assortiment hebben. Nu wij in het nieuwe pand zitten, zal het aantal producten dat wij verkopen alleen nog maar toenemen. Ik hoop dan ook dat

onze klanten een kijkje in ons nieuwe bedrijfspand komen nemen”, zegt Astrid Noordergraaf.

Bakker Bedrijfsartikelen verkoopt een breed scala aan producten. Astrid Noordergraaf: “Ik kom met mijn auto bij de bedrijven langs en dan kunnen de inkopers een keuze maken. Of dat nu bedrijfskleding of vrijetijdskleding is, plas-tic bekertjes, gereedschap, koffie of was-middelen, Bakker Bedrijfsartikelen levert het. Natuurlijk kunnen onze klanten ook bij ons bedrijf op Urk komen. Het gebeurt ook wel eens dat zij de keuze aan mij laten en ik dan met een voorstel mag komen. Het is daarna leuk om te zien dat mede-werkers van bedrijven in bedrijfskleding rondlopen die ik heb uitgezocht. Of koffie drinkt die je daar hebt geleverd. Dat geeft een stukje voldoening, maar daar straalt ook het vertrouwen van de ondernemer in Bakker Bedrijfsartikelen in uit.”

KwaliteitNaast de kwalitatief hoogwaardige pro-ducten die worden geleverd, is vertegen-

woordigster Astrid ervan overtuigd dat de snelle levering ook mede bepalend is voor het succes en het vertrouwen tussen de afnemers en Bakker Bedrijfsartikelen. “Ik neem niet alleen de bestellingen op, maar zorg er persoonlijk voor dat de producten snel en ter plaatse worden afgeleverd. Ik begeleid het hele traject, van bestelling tot aflevering”, besluit zij.

Directeur en mede-eigenaar Gerrit Meun onderstreept het belang van een goede verhouding met de klanten: “Klanten kunnen altijd op ons rekenen. En als een klant iets wil bestellen dat niet in ons assortiment zit, dan zorgen wij er toch voor dat de klant dit product krijgt. Ons devies, naast het leveren van kwaliteit, is: wij verkopen geen nee.”

Bakker BedrijfsartikelenInschot 5/10, 8321 MB UrkTelefoon 0527-682772Website www.bakkervisserij.nl

Een greep uit ons assortiment:

• Alle soorten werkkleding • Werkschoenen• Laarzen • Klompen• Laskleding• Kinderoveralls• Schoonmaakmiddelen• Verschillende soorten waspoeders• Snacks, blikjes, frisdrank• Koffie, suiker, zout etc. • Slaolie, aracide olie, zonnebloemolie • Gereedschappen, batterijen• Hogedrukreinigers• Messen, slangen• Plastic bordjes/bakjes, plastic bekers• Bezems, dweilen, zemen, sopdoeken• Handschoenen • Papier, toiletpapier • Verbandtrommels, pleisters,

paracetamol

Bakker Bedrijfsartikelen heeft fl inke staat van dienst

‘Klanten geen ‘nee’ verkopen’

Page 38: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 38

REPORTAGE

Asia Express Food is sinds 1991 importeur en exporteur van Azi-atische en Afrikaanse producten.

Het bedrijf heeft een naam hoog te houden als innovatief leverancier van food en non-food. Om de mogelijkheden van het bedrijf zo goed mogelijk te communiceren, maakt Harrold de Groot (marketing) graag gebruik van hofleverancier GBU. “Wij zijn altijd op zoek naar het totaalpakket. Dat zoeken we in al onze partners. Omdat we zelf een innovatief en efficiënt bedrijf zijn, verwachten we dat ook van onze partners. En die verwachting maakt GBU waar.”

KrachtDe flexibiliteit, snelheid en de goede prijs-kwa-liteitsverhouding van GBU waren voor Asia Express Food doorslaggevend om te kiezen voor het Urker bedrijf als vast adres voor alle bedrijfscommunica-

tie. “Wij zijn een internationaal bedrijf en kunnen kiezen uit tal van aanbieders op het gebied van drukwerk en websi-tes, letterlijk van hier tot China. Maar met lage kosten alleen ben je er niet. Als je meer tijd en geld kwijt bent aan het duidelijk maken wat je precies wil, dan ben je alsnog duurder uit. Ook willen wij dat stukje kwaliteit en flexibiliteit niet uit handen geven. Bij GBU kunnen we altijd snel schakelen”, aldus De Groot.

Kobus Kaptijn, directeur van GBU, beaamt de woorden van Harrold de Groot. “Wij

zijn geen prijsvech-ter. Sterker nog, we willen helemaal geen prijsvechter zijn. Wij staan voor kwaliteit en korte lijnen. GBU

is geen drukwerkfabriek. Als een klant ons belt, krijgt hij gewoon een vakman of -vrouw aan de lijn die zich voor de volle honderd procent inzet. En dan uitgebreid de tijd neemt voor een deskundig advies. We maken ons het probleem of de vraag van de klant eigen en komen altijd met een pas-sende oplossing. En het mooie is, we hebben alles in huis. Dat scheelt weer tijd én geld.”

GBU verzorgt diverse opdrachten voor Asia Express Food. Van het opmaken, drukken en distribueren van de folder met maandaanbiedingen, de verschillende catalogi, het leveren van sign uitingen voor beurzen en showrooms, het bouwen en hos-ten van de website (www.asiaexpressfood.nl)tot het opmaken van digitaal drukwerk

voor displays en flyers en het leveren van briefpapier, posters en folders.

ConnectieVan een visitekaartje tot een XL-rolscreen, GBU verzorgt het met alle aandacht en liefde. De persoonlijke betrokkenheid van de medewerkers van GBU spreekt Har-rold de Groot ook enorm aan. Al jarenlang werkt hij samen met ‘zijn’ vaste ontwer-per, Richard Oost. “Hij heeft aan een half woord genoeg. Zo’n prettige samenwer-king bouw je alleen in de loop der tijd op.”

Asia Express Food wil de connectie zijn tussen de producten en klant. Op dezelfde manier is GBU voor het Kamper

‘Snelheid en

fl exibiliteit geven bij ons

de doorslag’

GBU grafi ci:

Hofl everanciervan Asia Express Food

Het internationale

bedrijf Asia Express Food,

met als thuisbasis Kampen, heeft in

GBU grafici op Urk een betrouwbare partner

gevonden voor het verzorgen van diverse commu-

nicatie-uitingen. GBU grafici is zelfs hofleverancier

van de bedrijfscommunicatie van Asia Express Food.

Het grafisch bedrijf vertaalt de wensen van de

marketingafdeling in creatieve grafische ont-

werpen, drukwerk en digitale media.

TEKST DAMES VAN DT FOTOGRAFIE

RITSKE BROUWER

Page 39: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 39

REPORTAGE

bedrijf de connectie. “Zij geven handen en voeten aan onze ideeën. Het scheelt natuurlijk wel dat we een langdurige relatie met elkaar hebben. De persoon-lijke benadering en het feit dat we de mensen kennen, maakt het allemaal een

stuk makkelijker communiceren”, vindt De Groot. Kaptijn vult aan: “Lange relaties zijn waardevol voor GBU. Niet alleen van-wege de omzet, maar ook vanwege de prettige samenwerking.”

Profiel GBU graficiGBU grafici is een full service grafisch bedrijf. Voor zowel de particulier als de zakelijke markt wordt het complete pakket aan grafische dien-sten aangeboden. Het bedrijf beschikt over een uitgebreide ontwerp- en DTP-afdeling, digitaal- en groot formaat printen, een eigen drukkerij met 1-, 2- en 4-kleurenpersen. GBU beschikt daarbij over een modern ingerichte binderij, inclusief de postale verwerking van periodieke en incidentele uitgaven, zoals adresseren, in folie verpakken en ter post bezorgen. Om de klanten optimaal van dienst te kunnen zijn beschikt GBU over een eigen internet afdeling waar websites ontworpen, gebouwd en gehost worden. De kracht is het alles-onder-één-dak principe in combinatie met enthou-siaste vakmensen en moderne apparatuur en soft-ware. GBU grafici is een flexibele organisatie die garant staat voor kwaliteit, korte doorlooptijden en een stipte uitvoering van uw opdracht. Het team van adviseurs bestaat uit Pieter Keuter, Kees van Helden en Klaas Post. Samen beschik-ken ze over meer dan 50 jaar verkoop-, advies- en marketingervaring. Ze zijn sterk in luisteren, ana-lyseren van de vraag en het bieden van DE oplos-sing. Hun stijl: het zoeken naar mogelijkheden in plaats van het benoemen van onmogelijkheden.

Harrold de Groot (Asia, links) werkt al jarenlang samen met

‘zijn’ vaste ontwerper bij GBU, Richard Oost (rechts).

Asia Express FoodKilbystraat 1, 8263 CJ KampenTelefoon 038-3329082Website www.asiaexpressfood.nl

Page 40: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

- advertentie -

Ecopark 42 8305 BK Emmeloord

Tel. 0527 61 59 31Fax 0527 61 51 57

Postbus 73 8300 AB Emmeloord

[email protected]

...met recht een begrip!

Uiterdijkenweg 48 • 8316 RS Marknesse • T 06 30 15 25 71 • www.kleinafrika.nl

Afrikaanse KunstShona kunst uit zimbabwe (stenen beelden)schilderijen (wisselende exposities) houtsnijwerkkleden, authentieke muziekinstrumenten

3 zomermaanden workshops beeldhouwen

Page 41: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 41

REPORTAGE

De hechte samenwerking en elkaar versterkende expertise resulteren in onderscheidende

en doelgerichte communicatiemiddelen. Op de website www.cgflevoland.nl pre-senteren de vijf ondernemers hun initia-tief. Wat direct opvalt is de veelzijdigheid van het CGF: van persbericht tot foto, van folder tot website, van gevelreclame tot autobelettering, van marketing tot work-shop; op alle communicatiefronten kan het collectief de klanten bijstaan.

Gratis antwoord op vraagOndernemers kunnen via de site een vraag aan het CGF voorleggen die gratis wordt beantwoord. Elke ondernemer worstelt met vragen over communicatie. Hoe profileer ik mijn bedrijf? Hoe bereik ik mijn doelgroep? Hoe communiceer ik naar mijn potentiële klanten? Hoe haal ik nieuwe klanten binnen? Er bestaan zoveel vormen van communicatie: Twitter, Facebook, apps, website, mobiele reclame,

kranten, drukwerk, fotografie, boeken, tijdschriften, sign, flyers, etc. Welke zijn nu het meest geschikt om in te zetten? Het CGF bedenkt passende concepten en marketingstrategieën en zet marketing-tools op de juiste wijze in. De partners van het CGF bieden daarnaast ook communi-catieworkshops aan.

Communicatie Groep Flevoland her-bergt alle benodigde specialismen. Snijder Reclame ontwerpt en produceert autobelettering, gevelreclame, vlaggen, bewegwijzering of een andere vorm van reclame. Eigenaar Geert Snijder bedenkt marketingstrategieën en concepten en adviseert over het inzetten van marketing-tools. Huib van der Wal tekstschrijver uit Emmeloord is gespecialiseerd in nieuwsbrieven, jubileumboeken, levensverhalen,

jaarverslagen, magazines en brochures, van concept tot en met eindproduct. Hij schrijft en redigeert aangeleverde teksten. GBU grafici beschikt over negen druk-units; een-, twee- en vierkleurenpersen. Hiermee wordt professioneel drukwerk vervaardigd voor zakelijke en particuliere toepassingen, van een uitstekende kwali-teit. Pim van der Maden fotografeert voor bedrijven, overheden en instellingen. Hij is gespecialiseerd in zakelijke portretten, locatiefotografie, interieur, architectuur, landschap, mensen, agrarische industrie, bloemen en planten, industrie. Teqz is gespecialiseerd in de bouw en het onder-houd van websites en webapplicaties. Trefwoorden voor Teqz zijn: website, webapplicatie, hosting, building, zoekma-chineoptimalisatie, onderhoud. Kortom: Quality Web Development.

Communicatie Groep FlevolandWebsite www.cgflevoland.nlE-mail [email protected]

Vijf ondernemers creëren regionaal communicatieplatformUniek in Flevoland

Vijf zelfstandige communicatie-

specialisten slaan de handen ineen

en vormen vanaf 1 juli Commu-

nicatie Groep Flevoland (CGF).

Het zijn Snijder Reclame uit Urk,

Huib van der Wal tekstschrijver

uit Emmeloord, GBU grafici uit

Urk, Pim van der Maden Foto-

graaf uit Emmeloord en Teqz

Quality Web Development uit

Emmeloord.

Page 42: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

REPORTAGE

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 42

Kwaliteit uit de polder

Al 25 jaar is Party Service Slump een vertrouwd adres voor catering en verhuur. Ons enthousiaste team

medewerkers staat voor u klaar om op elke gewenste locatie een sfeervol bedrijfsfeest, receptie of evenement te verzorgen.

Naast (h)eerlijk eten en drinken kunt u bij ons ook terecht voor de complete feestelijke inrichting. Wij toveren uw bedrijfshal in een oogwenk om tot lounge café, bruine bar, maffiabar, feestzaal of theaterzaal.

We werken niet met vaste arrangemen-ten, het is geheel afhankelijk van uw wensen. Daarom komen we graag naar u toe, om te luisteren naar uw wensen, mee te denken en suggesties aan te dragen.

Het is voor ons een uitdaging om een (thema-) buffet samen te stellen met uw specifieke culinaire wensen waarbij u ook kunt den-ken aan fingerfood en walking diners. Onze gepassioneerde koks, de veelzijdigheid van het team en de kwaliteit van de ingrediënten staan

garant voor een smaakvolle culinaire invulling.We doen graag net even meer dan u verwacht!

Wij komen graag naar u toe…U kunt op uw feest of evenement gebruik maken van onze mobiele keuken. Deze hebben wij zelf geheel naar de wensen van onze klanten ontworpen en is op elke loca-tie in te zetten. De mobiele keuken is onder andere ingezet bij het Holland Flowers festival waar maar liefst 45.000 bezoekers konden genieten van vers bereide snacks en voor de Creiler Flora maakten we in de mobiele keuken o.a. soep, hartige broodjes, snacks, warme maaltijden en lunches.

Ook bij themafeesten in bijvoorbeeld de Bantsiliek of bij grotere bedrijfsfeesten gebruiken we de keuken om diners ter plekke vers te bereiden. Waar mogen we onze keuken voor u neerzetten? In de weilanden of op het parkeerterrein van uw bedrijf? Onze koks zijn graag van de partij!

Party Service SlumpHet Rister 11, 8314 RD BantTelefoon 0527-27 43 27Website www.partyserviceslump.nl

De 7 marketing G’s van Party Service Slump1. Gunnen (wij gunnen iedere klant zijn leukste feest) 2. Gastvrij (zien wat onze gasten willen) 3. Gedrag (duurzaam en doordacht) 4. Gebied (lokale feestpartners) 5. Glimlach (klantvriendelijk) 6. Gezond (aandacht voor de mens) 7. Genieten

Samenvattend: Gewoon Goed!

Producten uit de

polder (Puur Appelsap,

ambachtelijk vlees, brood,

banket en ijs)

Werkwijze: zo duurzaam

mogelijk en zoveel

mogelijk samenwerken

met lokale ondernemers

Page 43: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 43

REPORTAGE

Page 44: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

Woensdag 7 & donderdag 8 november14.00 - 21.00 uur - De Koningshof op Urk

“Regio Netwerkdagen Noordoostpolder-Urk is dé plek om de contacten met de bestaande relaties te verstevigen,

de naamsbekendheid en het bedrijfsimago te versterken.”

www.netwerkdagen.nl

www.netwerkdagen.nl

www.netwerkdagen.nl

T 0515 333 555

Georganiseerd door:

Grafische Communicatie • Uitgeverij • Evenementen

Grafische Communicatie • Uitgeverij • Evenementen

Grafische Communicatie • Uitgeverij • Evenementen

Grafische Communicatie • Uitgeverij • Evenementen

Page 45: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

“�Elkaar�ontmoeten�blijft�de�basis�voor��succesvol�zaken�doen”

Op woensdag 7 en donderdag 8 november van dit jaar wordenvoor de tweede keer de Regio Netwerkdagen Noordoostpolder-Urk georganiseerd. Plaats van handeling is opnieuw het fraaiecongrescentrum Koningshof op Urk. “Ik geloof in het krachtigeeffect van de toepassing van nieuwe media in het zaken doen. Hetzijn blijvertjes met een waardevolle aanvulling op bestaande me-dia. Maar één ding zullen ze nooit kunnen vervangen en dat is depersoonlijke ontmoeting. Dat blijft de basis voor succesvol zakendoen”, aldus Jan Vlap, directeur van Mimicry Expo uit Sneek.

Voorbereiding�volop�gaandeVlap heeft zin in de voorbereiding en organisatie van de tweede editie van de Regio Netwerkdagen op Urk. “We zijn ook nu weer druk bezig van de Regio Netwerkdagen op Urk. “We zijn ook nu weer druk bezig een beurs voor te bereiden die interessant is voor deelnemers én beeen beurs voor te bereiden die interessant is voor deelnemers én be-zoekers. Een beurs waar het bij elkaar brengen van vraag en aanbod zoekers. Een beurs waar het bij elkaar brengen van vraag en aanbod centraal staat. Daarbij is het voor ons een uitdaging om bij elke beurs centraal staat. Daarbij is het voor ons een uitdaging om bij elke beurs de lat net weer iets hoger te leggen dan de vorige keer”. de lat net weer iets hoger te leggen dan de vorige keer”.

Beurs�voor�een�breed�zakelijk�publiekDe Regio Netwerkdagen Noordoostpolder- Urk geeft aan bedrijven, De Regio Netwerkdagen Noordoostpolder- Urk geeft aan bedrijven, overheden en instellingen de mogelijkheid zich te presenteren aan overheden en instellingen de mogelijkheid zich te presenteren aan een breed zakelijk en professioneel publiek. Dat kan via kant-en-klare een breed zakelijk en professioneel publiek. Dat kan via kant-en-klare stands en presentatietafels. Deelnemers hoeven er relatief weinig voor stands en presentatietafels. Deelnemers hoeven er relatief weinig voor te doen om toch goed voor de dag te komen. Mimicry Expo zorgt voor een intensieve, gerichte promotiecampagne waarmee in de Noordoost-polder, op Urk zelf en in de regio’s daarom heen een breed scala aan zakelijke en professionele doelgroepen voor een bezoek zal worden uitgenodigd.

De�kracht�van�de�formule“De Regio Netwerkdagen Noordoostpolder-Urk is dé plek om contac-ten met bestaande relaties te verstevigen, de naamsbekendheid en het bedrijfsimago te versterken en nieuwe producten en diensten te lanceren. Bovendien is deelname tijdbesparend” aldus Jan Vlap. Dat laatste vraagt om een nadere uitleg. “ De contacten die je in twee da-gen maakt, kosten je normaal gesproken veel meer tijd. Zowel in het maken van afspraken als in het uitvoeren van afspraken. En dan moet je jezelf ook nog afvragen of iedereen een afspraak met je had willen hebben. Een beursvloer is een effectief en laagdrempelig contactpo-dium”, aldus Vlap.

Succesvol�bij�economische�onzekerheid“Dat we in onzekere economische tijden verkeren valt niet te ontken-nen. Maar dat maakt het juist nu extra interessant om op een pro ac-tieve manier nieuwe zakelijke mogelijkheden te presenteren. Boven-dien gaat het lang niet met alle bedrijven slecht. We vergeten wel eens dat er ook veel sectoren zijn die het gewoon goed doen. Wij willen de schijnwerper op de kracht van de regionale economie in de Noordoost-polder en op Urk zetten. Dat past ook bij de ondernemersmentaliteit in deze regio: niet bij de pakken neer gaan zitten maar hard werken en doorzetten”, aldus Vlap.

Job�matching�en�startersstraatOp de beursvloer van de komende editie zijn ook nieuwe initiatieven te zien. Arbeidsbemiddelaars gaan via job matching een oplossing bieden voor moeilijk vervulbare vacatures. Dat betekent dat tijdens de beurs voor moeilijk vervulbare vacatures. Dat betekent dat tijdens de beurs mensen aan banen worden geholpen en werkgevers datgene kunnen mensen aan banen worden geholpen en werkgevers datgene kunnen mensen aan banen worden geholpen en werkgevers datgene kunnen gaan aanpakken wat nu blijft liggen. gaan aanpakken wat nu blijft liggen.

Een nader initiatief is de starterstraat. Mimicry Expo gaat startende Een nader initiatief is de starterstraat. Mimicry Expo gaat startende Een nader initiatief is de starterstraat. Mimicry Expo gaat startende ondernemers de mogelijkheid bieden om zich tegen een gereduceerd ondernemers de mogelijkheid bieden om zich tegen een gereduceerd ondernemers de mogelijkheid bieden om zich tegen een gereduceerd tarief te presenteren. Er komt op de beursvloer een soort van straat tarief te presenteren. Er komt op de beursvloer een soort van straat tarief te presenteren. Er komt op de beursvloer een soort van straat waarin nieuwe ondernemers hun producten of diensten onder de aanwaarin nieuwe ondernemers hun producten of diensten onder de aanwaarin nieuwe ondernemers hun producten of diensten onder de aan--dacht brengen.

Mimicry�Expo:�organisatie�met�veel�ervaringMimicry Expo heeft veel ervaring in het organiseren van vakbeurzen, Mimicry Expo heeft veel ervaring in het organiseren van vakbeurzen, Mimicry Expo heeft veel ervaring in het organiseren van vakbeurzen, zakenbeurzen en consumentenbeurzen. Vlap daarover: “we organizakenbeurzen en consumentenbeurzen. Vlap daarover: “we organizakenbeurzen en consumentenbeurzen. Vlap daarover: “we organi-seren in de TT Hall in Assen jaarlijks de grootste regionale horecaseren in de TT Hall in Assen jaarlijks de grootste regionale horeca-vakbeurs van Noord-Nederland genaamd HorecaEvenTT. In Drachten vakbeurs van Noord-Nederland genaamd HorecaEvenTT. In Drachten zijn we al jaren actief met een regionale zakenbeurs en in het Fries zijn we al jaren actief met een regionale zakenbeurs en in het Fries Congrescentrum aldaar houden we ook een mooie consumentenbeurs: Congrescentrum aldaar houden we ook een mooie consumentenbeurs: Lifestyle & Interieur.Lifestyle & Interieur.

De organisatie van beurzen is voor ons nog steeds een groeimarkt en een mooi aanvulling op Mimicry Uitgeverij waarmee we tal van magazines op de markt brengen.We zijn er trots op de Regiodagen Noordoostpolder-Urk in onze por-tefeuille te mogen hebben en we hebben de intentie om daar de ko-mende jaren samen met bedrijven, overheden en instellingen uit deze regio een succes van te mogen maken”, besluit Vlap.

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 45

Page 46: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

Woensdag 7 & donderdag 8 november14.00 - 21.00 uur - De Koningshof op Urk

“Regio Netwerkdagen Noordoostpolder-Urk is dé plek om de contacten met de bestaande relaties te verstevigen,

de naamsbekendheid en het bedrijfsimago te versterken.”

www.netwerkdagen.nl

T 0515 333 555

Georganiseerd door:

Grafische Communicatie • Uitgeverij • Evenementen

Grafische Communicatie • Uitgeverij • Evenementen

Grafische Communicatie • Uitgeverij • Evenementen

Grafische Communicatie • Uitgeverij • Evenementen

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 46

NETWERKDAGEN

Admin. kantoor EmmeloordTelefoon: 0527-612206www.administratiekantooremmeloord.nl

Bodé MediaTelefoon: 06-11200529www.bodemedia.nl

De Boer KantoorcentrumTelefoon: 0527-685391www.deboerkantoorcentrum.nl

ComsiTelefoon: 0527-699321www.comsi.nl

Concern voor WerkTelefoon: 0527-256300www.concernvoorwerk.nl

CountusTelefoon: 0527-613341www.countus.nl

Deurwaarder.comTelefoon: 088-2772740www.deurwaarder.com

GBU graficiTelefoon: 0527-689168www.gbugrafici.nl

Kantoormanager 2.0Telefoon: 0527 680879www.dekantoormanager.nl

Perfect PromotionsTelefoon: 06-13923183www.perfectpromotions.nl

Snijder Reclame0527-687993www.snijderreclame.nl

De StrandhoeveTelefoon: 0527-203791www.destrandhoeve.nl

TelegraafTelefoon: 088-5550101www.telegraaf.nl

Vabo CompositesTelefoon: 0527 685048www.vabocomposites.nl

Vivan AccountantsTelefoon: 0527-616331www.vivan.nl

•••••••••••••••••••

•••••••••••••••••••

KANT

OOR

KOMP

LEET

Deze bedrijven kunt u in ieder geval verwachten op de regionetwerkdagen:

Page 47: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 47

REPORTAGE

Wat begon als een gezellige hobby, is uitgegroeid tot een dagelijkse bezigheid.

De drie broers Gerrit, Harm en Frans Post roken vis sinds 2009 in hun eigen

bedrijf aan de Breehorn op Urk. Het roken van zalm en makreel is een belang-

rijk bedrijfsonderdeel, maar ook poon en IJsselmeerpaling uit eigen rokerij rijk bedrijfsonderdeel, maar ook poon en IJsselmeerpaling uit eigen rokerij

zijn een geliefde delicatesse. Daarnaast worden er ook verschillende soorten

vis gebakken. De liefhebber die eenmaal de vis van de gebroeders Post heeft

geproefd, blijft regelmatig langskomen om hier nogmaals van te genieten. En

niet alleen van de vis, maar ook de overheerlijke salades zijn vermaard.

TEKST JACOB SNOEK FOTO RITSKE BROUWER

De geur van de visrokerij is bekend op het Urker bedrijventerrein. Als de ‘Jongens van de Fant’, zoals het

bedrijf heet, vis roken dan is dat een speciale reuk. Dat komt omdat zij voor hun rokerij verschillende soorten hout gebruiken. Het is dus een ambachtelijke rokerij, waar geen computer aan te pas komt. Gerrit Post: “Vis roken doe je op gevoel en uit ervaring leer je dan wat de beste samenstelling van het hout moet zijn om tot een kwalitatief hoog-waardig en smaakvol product te komen. Je moet een speciale klik met dit vak en liefde voor je werk hebben. Dan maak je de beste producten.”De ‘Jongens van de Fant’ beginnen ’s mor-gens vroeg met de voorbereidingen. “Dat moet wel, want anders liggen de gerookte producten niet op tijd in onze winkel. Wij roken iedere dag verse zalm en dat komt

de kwaliteit ten goede. De zalm die wij roken is, zoals dat heet, warm gerookt. Er is verschil tussen koud en warm gerookte zalm. De meeste supermarkten hebben koud gerookte zalm. Wij hebben de warm gerookte versie. Onze afnemers vinden dat over het algemeen veel lekkerder, omdat het ook anders wordt gerookt”, zegt Frans Post.

ProductenZalm is de hoofdmoot van de rokerij. Maar er zijn veel meer vissoorten die door de Jongens van de Fant worden gerookt. “Wij roken onder andere ook nog paling, poon en makreel. Daarnaast maken wij ook onze eigen vissalades. Die kunnen in kleine en grote porties worden gemaakt en worden in een luxe verpakking gepresenteerd”, vertelt Harm Post, de oudste van de drie broers.

In de afgelopen periode is gebleken dat hun visproducten in de smaak vallen. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Gerrit Post: “Over de hele wereld wonen er Urkers. Als familie of wereld wonen er Urkers. Als familie of bekenden bij hen op bezoek gaan, gaat er vast en zeker gerookte zalm mee. Om een paar landen te noemen: Israël, de USA en Nieuw Zeeland zijn recente voorbeel-den.” De Jongens van de Fant leveren hun gerookte zalmen ook aan cateringbedrij-ven en restaurants.Bedrijven die hun medewerkers op een mooi en gezond kerstpakket willen trakte-ren, kunnen bij de Jongens van de Fant uit verschillende verpakkingen zalm of andere visproducten kiezen. “Voor iedere beurs is er wat, omdat wij gerookte vis in verschil-lende verpakkingen en gewichten aan-bieden. En het is weer eens wat anders en bovenal gezond”, besluiten de drie broers.

Jongens van de FantBreehorn 2a, 8321 WP UrkTelefoon 06-25075811Website www.jongensvandefant.nl

Garantie voor kwaliteitJongens van de Fant

Page 48: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

De nieuwe TERRA PAD 1051 Met dockingpoort aansluiting, USB en HDMI aansluitingen, cardreader en webcam. Ideaal voor zakelijke toepassingen door het Microsoft besturingssysteem. Opslagcapaciteit van 32 GB SSD Schijf, en 2 GB aan werkgeheugen maakt deze pad een tablet PC voor grenzeloze onaf-hankelijkheid. Hoogwaardige verwerking en simpel gebruik maken dat de TERRA PAD tot de ideale begeleider in iedere situatie is!

Nu verkrijgbaar bij Docosys Computer Shop voor € 499,- incl.btwwww.docosys.nl

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 48

BUSINESS & STYLE

Technaxx Wireless-N300 Power USB 2.0 AdapterMet deze High Power Wifi adapter heeft u een zeer sterke verbinding met uw router. Deze adapter heeft een binnenshuis bereik van 100 meter, waardoor u een perfecte verbinding heeft op bijvoorbeeld uw zolderkamer. Ook is deze adapter zeer geschikt voor het gebruik buitenshuis. Hier haalt u een afstand van maar liefst 300 meter. Dankzij de Wireless-N technologie heeft u een 5x groter bereik dan op het ‘’standaard’’ B of G netwerk.Deze adapter wordt veel gebruikt op campings waar een Wifi netwerk vaak slecht van bereik is. Dankzij deze adapter haalt u de netwerken dichterbij!

Te verkrijgen via w ww.yagoda.nl voor € 29,95 excl. verzendkosten

‘Tour de Fryslân’Proud2Play is een groep van zeven ondernemers studerend op het ROC Friese Poort te Emmeloord. Wij hebben als college company het Friese bordspel ‘Tour de Fryslân’ op de markt gebracht.

‘Tour de Fryslân’ is een kennis- en gezelschapsspel in één. Het is een spel met kennisvragen over Fryslân en leuke opdrachten bin-nen het spel. Zo zal de ‘fierljepstok’ niet ontbreken, en kijk ook uit voor ‘zwak ijs’! Weet jij de finish te bereiken in combinatie met de joker, dan ben jij winnaar van het spel!

TEST je kennis en kom in bezit van het spel voor €19,95 op www.tourdefryslan.nl .

Page 49: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

Happy CapHandige afsluit/ drink /schroef dop, klikt eenvoudig op een blikje met drinken. Houd vuil en ongedierte buiten. Verpakt per 6 stuks. Prijs: € 3,25

Onder andere verkrijgbaar bij: www.wingsrecreatie.nl

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 49

BUSINESS & STYLE

SmartWatchMet één blik op je SmartWatch van Sony heel snel zien wie er belt, je email checken, twitterberichten bekijken, het weer raadplegen facebook updates lezen en je kan er ook nog op zien hoe laat het is… zonder dat je je smartphone uit je broekzak of binnenzak hoeft te halen.Leuke gadget die niet alleen te dragen is aan je pols door een optionele armband maar ook dmv een clip te bevestigen is aan je jas, riem of tas. Deze SmartWacht communiceert met je smart-phone en en via Bleutooth kan er ook geluisterd worden naar de favariete muziek.

Binnenkort leverbaar en de richtprijs is € 110,-

- advertentie -

UITERDIJKENWEG 59 - BLOKZIJL - 0527 203 791 - WWW.DESTRANDHOEVE.NL

FEESTEN & PARTIJENWORKSHOPS & ACTIVITEITENARRANGEMENTEN & OVERNACHTEN

10.000 M2

INDOOR &

OUTDOOR

Gezellig in één van onze zalen

Of buiten op het terras!

Gezellig & veelzijdigOp zoek naar een veelzijdige feestlocatie, leuke familiedag, gezellig bedrijfsuitje, interessante personeelstraining of heftig vrijgezellenfeest?Op avontuur!Stel ook uw programma op uit ons uitgebreid aanbod zoals: Teambuilding, Filmtrailer, Boogschieten, Wie is de Mol, Paintball, Moordspel, Creatief, etc

Maar ook voor...Naast allerlei workshops en activiteiten kunt u bij ons ook terecht voor:

Feesten & partijen• Bruiloftsfeest• Verjaardagen• Kinderfeestjes•

Of vraag naar ons zakelijk aanbod!

Page 50: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

Emmeloord

Marknesse

Urk

Het thema van het volgende nummer (september 2012) is:

Toekomst-verwachting in de polder

Wilt u een reportage of adverteren? Neem contact op met Kees van Helden, kvanhelden@gbugrafi ci.nlof bel 06-12317590

COLOFON

UITGEVER: GBU grafi ciBLADMANAGER: Klaas PostACCOUNTMANAGER: Kees van Helden REDACTIE: Jet van der Veen (JetCommunicatie), Wim van Eck, Jacob SnoekVORMGEVING EN DRUK: GBU grafi ciFOTOGRAFIE: Evelien Fotografi e, Jim Hakvoort, Ritske BrouwerVERSPREIDING: SanddADRESWIJZIGINGEN: Adreswijzigingen kunnen doorgegeven worden via kpost@gbugrafi ci.nl

UITGEVERIJ: GBU grafi ci ADRES: Het Spijk 4, 8321 WT UrkTELEFOON: 06-12317590E-MAIL: kvanhelden@gbugrafi ci.nlINTERNETADRES: www.intobusiness.nu

COPYRIGHT: Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, fi lm of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgeverdirectie. IntoBusiness Magazine BV is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave en niet verantwoordelijk voor handelingen van derden welke mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave.

LEES AL ONZE NIEUWSTE UITGAVEN NU OOK ONLINE VIA WWW.INTOBUSINESS.NU

WILT U OOK GRATIS HET

MAGAZINE ONTVANGEN?

NEEM DAN CONTACT OP MET

[email protected]

OF BEL 06-12317590

ALPHEN INTOBUSINESS

Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Woubrugge, Ter Aar, Langeraar, NieuwkoopWoubrugge, Ter Aar, Langeraar, Nieuwkoop

AMERSFOORT INTOBUSINESS

Amersfoort, Baarn, Hoogland, Hooglanderveen,Amersfoort, Baarn, Hoogland, Hooglanderveen,Leusden, Nijkerk en SoestLeusden, Nijkerk en Soest

BOLLENSTREEK INTOBUSINESS

Noordwijk, Noordwijkerhout, De Zilk, Noordwijk, Noordwijkerhout, De Zilk, Voorhout, Sassenheim, Warmond, Lisse, Voorhout, Sassenheim, Warmond, Lisse, Lisserbroek, Hillegom, Vogelenzang en Lisserbroek, Hillegom, Vogelenzang en BennebroekBennebroek

GOUDA INTOBUSINESS

Gouda, Waddinxveen, Reeuwijk, Moordrecht, Gouda, Waddinxveen, Reeuwijk, Moordrecht, Gouderak Gouderak

HAARLEMMERMEER INTOBUSINESS

Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Schiphol en Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Schiphol en omliggende kernenomliggende kernen

LEIDEN INTOBUSINESS

Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten, Oegstgeest, Warmond

LOPIKERWAARD INTOBUSINESS

Lopik, Montfoort, Oudewater, Schoonhoven en IJsselstein

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS

Emmeloord, Urk en de Groendorpen

WOERDEN INTOBUSINESS

Woerden, Montfoort, Linschoten, Kamerik, Zegveld, Harmelen

ZOETERMEER INTOBUSINESS

Zoetermeer, Pijnacker, Berkel en Rodenrijs, Benthuizen, Bleiswijk en Bergschenhoek

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 50

Page 51: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS 51

COLUMN

REAGEREN? MAIL [email protected]

Ik denk van niet. Kwaliteit leveren is een voorwaarde. Niet iets extra’s. Het maakt jou als ondernemer niet uniek. Het is net zoiets als eten en drinken. Doe je dat niet, dan heb je geen bestaansrecht.

In de uitzending van Jort Kelder genaamd Het Snelle Geld, werd het heel mooi aangestipt. De wereld is veranderd. En dat is nodig ook. In de periode dat mijn vader nog werkte was het leveren van kwaliteit voldoende. Klanten waren trouw. Bleven vaak jaren trouw aan je bedrijf. Soms zelfs generaties achter elkaar.

Anno 2012 is het nodig om waarde toe te voegen. Is het nodig om duidelijk te maken WAAROM je doet wat je doet. Te werken vanuit een bepaalde overtuiging of filosofie. Klanten kopen niet meer wat je doet, maar waar je in gelooft. Je moet dus uitleggen waarin jij gelooft, waarom je doet wat je doet. Vertel als ondernemer je verhaal!

Ik zeg dat wel, maar heb een paar maanden daarin een grote fout begaan. Ik heb verkondigd dat mijn ambitie is 1000 borden te verkopen (lees: geld gestuurd). Daar zit een ander natuurlijk niet op te wachten. Je hangt pas aan mijn lippen als ik je vertel hoe het mij als ondernemer de afgelopen jaren vergaan is, wat ik allemaal verkeerd heb gedaan. Wat ik daarvan geleerd heb en hoe ik, aan het eind van de rit, succesvol ben in wat ik doe. Dan raak ik je. Nog niet overtuigd? Neem maar eens je grote voorbeeld (ondernemer) in gedachten, Waarom is hij/zij je voorbeeld? Geloof jij in zijn of haar verhaal?

Kijkend naar je medewerkers: als je alleen mensen werft die capabel zijn, dan werken ze veelal voor je geld. Als je mensen werft die geloven in waar jij in gelooft, dan werken ze met bloed, zweet en tranen.

Om het proces onder al die kwalitatief goede ondernemers in de Noordoostpolder wat op gang te bren-gen heb ik een advies: vraag de volgende keer tijdens een gesprek niet wat iemand doet, maar waarom iemand doet wat-ie doet. Gegarandeerd gesprekken met meer diepgang! Wie weet waar dat vervolgens toe kan leiden…

TEKST JOLANDA WICHERSONFOTOGRAFIE EVELIEN FOTOGRAFIE

JOLANDA IS FRANCHISENEMER VOOR CAREER & KIDS. ZIJ COACHT (VOORNAMELIJK) VROUWEN DIE WERK EN GEZIN COMBINEREN. ZIE WWW.JOLANDAWICHERSON.NL, WWW.CAREERANDKIDS.NL ENWWW.ACQUISITIEBORD.NL

Kritische noot

Even een kritische noot. Over kwaliteit. Hoe zit dat bij jou? Is één van je unique selling points dat je kwaliteit levert? En staat dat dan ook zo mooi op je site: wij …… leveren producten van hoogwaardige kwaliteit. Kwaliteit staat voor ons hoog in het vaandel… En kom je dan, door het leveren van die kwaliteit, aan extra klanten? Is dat anno 2012 goed genoeg?

Page 52: Noordoostpolder & Urk IntoBusiness - juli 2012

Martho Flexwerk werkt echt!

www.martho.nl

T 0527-20 22 91F 0527-20 27 23E [email protected]

Penning 4a8305 BHEMMELOORD

DienstenUitzenden • Detacheren

• Payroll • Werving en selectie

SectorenAgrarisch • Groenvoorziening • Bollenteelt

• Glastuinbouw • Productie • Techniek • Logistiek