No.1 maart 2014

28
No. 1, maart 2014 - verenigingsblad 40 jaar BVSO!!! 40 jaar BVSO!!! 40 jaar BVSO!!! 40 jaar BVSO!!! V r i j d a g 1 6 m e i 2 0 1 4 R e c e p t i e 1 8 : 0 0 - 2 2 .0 0 u u r W o e ns d a g 4 j u n i k i n d er f e e s t ! w i j k c e n tr u m O o s t a a n v a n g 14: 0 0 u u r ...met de lachen is Oké show!!

Transcript of No.1 maart 2014

No. 1, maart 2014 - verenigingsblad

40 jaar BVSO!!!40 jaar BVSO!!!40 jaar BVSO!!!40 jaar BVSO!!!

Vr ijdag 16 mei

2014

Receptie 18:00

- 22

.00 uu

r

Woe

nsdag 4

juni

kinder

feest!

wijkce

ntru

m O

ost

aanv

ang 1

4:00

uur

...met de lachen is Oké show!!

No. 1, maart 2014

Bereikbaarheid van de BVSO:Tel. ma t/m do van 14:00-16:00 uur:…...……………………………….010-245 01 69E-mail :…………………………[email protected] - Website: www.bvsoschiedam.nlAdres……………………………………........ Boerhaavelaan 79 – 3112 LD SchiedamING………………………………………................................NL65INGB0003536052

Bewonersvereniging Schiedam-OostBelangenbehartiging voor iedereen in de wijk:

De Bewonersvereniging Schiedam-Oost (BVSO) behartigt de belangen van bewoners en gebruikers van de wijk.In het algemeen ijvert de BVSO voor een schone, leefbare en veilige wijk, maar de BVSO wil ook dat de wijkgoed wordt onderhouden, zowel de bebouwing als de buitenruimten.De BVSO organiseert en ondersteunt allerlei activiteiten die deze doelen versterken.

De BVSO is gevestigd in het Wijkcentrum Oost en heeft daar dagelijks spreekuur van 14.00 tot 16.00 uur (be-halve op vrijdag). Hier zijn professionals aanwezig voor ondersteuning in het opbouwwerk en technische zaken.Een groot aantal vrijwilligers is actief in diverse werkgroepen. Zij overleggen met vertegenwoordigers van ge-meente en Woonplus over wijkzaken, zoals het schoonhouden van de wijk, de parkeerproblematiek en het on-derhoud van de woningen.

Door het houden van buurtactiedagen komt de BVSO veel te weten over wat er leeft in de buurten.We organiseren de bewoners rond hun eigen buurt en ondersteunen de vorming van buurtgroepen zodat iederebuurt haar eigen inbreng heeft en zelf betrokken is bij de buurtactiviteiten.

De BVSO organiseert of is betrokken bij evenementen in de wijk: de grote buurtfeesten, de lampionoptocht ende festiviteiten rond Halloween.Onze vereniging is de oprichter van Stichting Buurtfietsenstalling Edison. Deze stichting beheert en exploiteerteen grote fietsenstalling en een snel groeiend aantal fietstrommels met als uitgangspunt de betaalbaarheid. Voorinformatie kunt u contact opnemen met mevr. N. Dijksma, [email protected] .Maar ook de kleine zaken zijn belangrijk voor de wijk, zoals het onderhoud van de bloembakken door de buurt-bewoners die tegenover zo’n bloembak wonen. Het moet wel worden georganiseerd en mensen die een steentjewillen bijdragen zijn altijd welkom.De BVSO is een vereniging van en voor bewoners.Lid worden kan en kost € 7,00 per jaar (ouderen € 3,50).

Bestuur:

Wnd. voorzitter en 2e Penningmeester.……..…………………………..…..Mw. N (Nel) van Oudenaarde1e Penningmeester……………………..…………………………..………Mw. M.M.(Ria) SleeuwenhoekSecretaris……………………………………………………...…………………….Dhr. A.(Aad) VerbeekAlgemeen bestuurslid: ………………………..………………...…………...…..Mw. W.(Wil) van BoekelAlgemeen bestuurslid:…………………………………….………………..Dhr. L.S.C .(Leo) ZwanenburgAlgemeen adviseur:...........................................................................................Dhr. T.C.(Tjalling) de BoerFotografie………………………………………………… Dhr. C.(Cees) Kroone, Dhr. A.(Aad) VerbeekTechnische ondersteuning………………………………….……………………...Dhr. J.(Jacques) FreijeeBewonersondersteuning…………..………………..………………...……..Dhr. H.(Henk) van der Velden…………………………………………………………………………………...…..Dhr. F.(Frans) Klijzen

Spreekuren:……………………………….maandag tot en met donderdag tussen 14:00 en 16:00 uur

Kosten lidmaatschap € 7,00 per jaar. 65-plussers betalen € 3,50 (m.i.v. 1-1-2012)

No. 1, maart 2014

3

Binnenkort is het dan zo ver! De Bewonersvereniging Schiedam Oost bestaat per 16 mei 40 jaar.Ik ben nu zelf als vice-voorzitter al een aantal jaren actief en wil in dit voorwoord een stukje geschiedenis van de BVSO en van mijn eigen betrokkenheid toelichten.In 1987 ben ik verhuisd naar mijn huidige woning in de van Leeuwenhoeckstraat. Ik was maar wat blij omdat ik de kans kreeg om te wonen in een leuke levendige straat in het hartje van de wijk Oost. Ik had het niet breed maar de woning was betaalbaar, net gerenoveerd en gelegen in een prachtige straat, dus hier wilde ik wel blijven wonen. De bewonersvereniging had ik toen nog niet zo goed in beeld, ik was in verband met klachten over mijn vorige woning in de Edisonstraat ,wel eens langs geweest in het kantoortje van de BVSO in de Franklinstraat. Het viel me toen al op dat bij de bewonersvereniging een gezellige actieve groep vrijwilligers werkte en dat er goede ondersteuning was van de bewonersondersteuner Jacques Freijee. Aan meedoen als vrijwilliger dacht ik toen nog niet, al viel me wel op dat de vrijwilligersgroep van de BVSO goed bezig was met de buurt, de woningen en de leefbaarheid. Ik denk dan aan mensen zoals Aad de Wolf ,die voorzitter was in de jaren tachtig en negentig, Ria Mulders die altijd klaar stond voor hand en spandiensten en Aad Hoogstad, die zijn buurtje altijd nauwlettend in de gaten hield. Rond 2000 kreeg ik meer tijd en ben ik via de SWS gestart met vrijwilligerswerk. Ik startte op het Wibautplein als vrijwilliger in de tweedehands kledingwinkel. Van daaruit ben ik meeverhuisd met de winkel naar het Emancipatiecentrum op het Broersveld. Vanuit die locatie heb ik als vrijwilliger daarna voor de speelgoeduitleen gewerkt. In 2003 ben ik als vrijwilliger verhuisd naar het nieuwe wijkcentrum Oost, dat toen nog kluphuis heette. In dat kluphuis was niet alleen de SWS gehuisvest maar ook de BVSO. Omdat ik steeds meer geïnteresseerd raakte in het wel en wee van mijn straatje en de buurt 305 (zo heet de groep woningen van Woonplus rond de van Leeuwenhoeckstraat) ben ik rond 2003 na een eerste vergadering van de werkgroep “305” gegaan. Het was voor mij direct duidelijk dat ik wilde

aansluiten bij de werkgroep want het was een goede groep buurtbewoners die probeerde om de buurt zo goed mogelijk te krijgen en te houden. De werkgroep 305 is aangesloten bij de BVSO en zo leerde ik ook alle vrijwilligers van de BVSO kennen en in 2005 ben ik bestuurslid van de BVSO geworden.De bewonersvereniging was rond die jaren uitgegroeid tot een brede vereniging die niet alleen op de woningen en het onderhoud lette maar die ook steeds meer activiteiten in de wijk en de buurten ging organiseren of hier hulp bij bood. Al snel raakte ik zelf als bestuurder ook betrokken bij de activiteiten, zoals bijvoorbeeld het project Buurten in Oost; een project dat buurtbewoners ondersteunt bij hun buurtactiviteiten. Zo groeide ik langzamerhand steeds meer in de organisatie en uiteindelijk werd er in 2011 aan mij gevraagd of ik vicevoorzitter wilde worden. Dat heb ik dus gedaan en ik ben steeds vice-voorzitter.De vorige voorzitter van de BVSO, Tjalling de Boer , ondersteunt mij nu nog vaak bij het op een rijtje houden van alle ontwikkelingen, gemeentelijke plannen en zaken rond leefbaarheid en wonen in de wijk. Daar ben ik blij om want een vice voorzitter van zo’n brede club als de BVSO is bepaald geen makkelijke taak die onderschat mag worden.Veertig jaar bouwen aan een wijk is niet altijd makkelijk. Zo hebben we jaren aangehikt tegen een probleem zoals de slechte woningen Morsestaat en omgeving. Het heeft jaren duwen en trekken gekost om de aanpak van deze groep woningen op de kaart te krijgen. Tjalling de Boer heeft als voorzitter nog net mogen meemaken dat het eerste besluit over deze woningen werd genomen: in 2012 werd besloten dat er een plan voor de herstructurereing (sloop en Nieuwbouw) van deze buurt moest komen.Het gaat trouwens niet alleen om de grote plannen en de woningen maar ook steeds meer om de mensen in de wijk. Die kunnen altijd terecht bij het spreekuur van de BVSO voor problemen, maar men kan ook nog steeds aankloppen om ideeën en klachten te melden voor de zaken zoals de leefbaarheid, onderhoud van de woonomgeving en de veiligheid. De bewonersvereniging mag nu na 40 jaar opbouw gerust een baken in de storm genoemd worden want de bewoners weten ons te vinden en de organisaties weten waar we voor staan:……… Oost!

40 jaar actief in de wijk , dat is niet niks

BOERHAAVELAAN 79 - 3112 LD SCHIEDAMTel: 010-245 01 69

E-mail: [email protected] / website: www.bvsoschiedam.nl

No. 1, maart 2014

In het voorjaar van dit jaar wordt op het land van Ris een nieuw standbeeld geplaatst. De kunstenares Iris leRutte had reeds haar twee ontwerpen gepresenteerd aan een groep geïnteresseerde bewoners die hieruit een keuze maakte.Inmiddels was het zo ver en met tien belangstellenden zijn we in de laatste maand van het vorig jaar naar Amsterdam gegaan waar Iris de uitgewerkte keuze onder een doek had verborgen. Na een onthulling konden wij haar ontwerp in levende lijve(!) bewonderen. Het beeld heeft reeds een naam gekregen: Joris.

Iris moest nog iets doen aan de afwerking waarna het beeld in brons wordt gegoten. Ze vertelde dat het beeld volledig hol wordt met een inwendige staalconstructie en zodoende het beeld voor koperdieven niet meer interessant is om te stelen. Het is de bedoeling dat Joris zijn definitieve plek op het Land van Ris in gaat nemen.

4

Joris op het Land van Ris. Vrijwilliger van ’t jaar 2013Op 6 december jl. werd in Schiedam in het Theater aan de Schie een groots Vrijwilligersfeest gehouden voor alle vrijwilligers in Schiedam. Zo’n 600 vrijwilligers hebben een leuke avond beleefd. Deze vrijwilligers konden genieten van echte ouderwetse disco-muziek, gedraaid door de DJ’s Tim & Faab. Ook werden de vrijwilligers lekker verwend in de Party-make-over lounge. Een voetenbadje en een hoofdmassage om even tot rust te komen na al dat dansen. Maar ook even omgetoverd worden in een echte disco-girl of een stoere ski-leraar om vervolgens op de foto te gaan op de speciale loungebank van het Servicepunt Vrijwilligers.

U kunt dit jaar weer als verzorger van een plantenbak voor de aanschaf van nieuwe planten/bloemen in aanmerking komen voor een financiële vergoeding.Voor de ronde plantenbak kunt u voor maximaal 50 euro per bak aan nieuwe planten en of aarde aanschaffen.En voor de langwerpige bak kunt u voor maximaal 25 euro aan planten en of aarde aanschaffen.Wij vergoeden het geld op basis van door u bij ons in te leveren aankoopbonnen.Maak daar gebruik van het is er voor.

Tot slotMocht u naar aanleiding van dit verhaal nog vragen/opmerkingen hebben dan verzoeken wij u om contact op te nemen met de BVSO. Bel: 010-2450169.

Plantenbakken

No. 1, maart 2014

5

Tijdens de discussie die zich ontspon na de presentaties kwamen een aantal zaken nadrukkelijk naar voren:

Al veel te lang wachten de bewoners van Oost op de herinrichting van de buitenruimte op en rond de lanen. De verkeersveiligheid verslechtert nog steeds en de beloofde verbetering van deze situatie blijft al jaren uit. Ook met de problematiek rond de huisjesmelkers wordt naar het idee van de bewoners te laks omgegaan. Wethouders Stam en Groeneweg erkenden dat er door allerlei omstandigheden veel vertraging was opgetreden m.b.t. de herinrichting van de lanen en het verbeteren van de verkeerssituatie, m.n. rond de scholen. Daarnaast werd uitgelegd waarom het niet zo eenvoudig is om de huisjesmelkers en de illegale wietteelt afdoend aan te pakken. Regelgeving, o.a. rond eigendomsrecht, maakt het vaak lastig om in te grijpen. Mario Stam gaf aan geraakt te zijn door de opmerking dat er helemaal niets gedaan wordt, hij gaf aan dat er door veel mensen keihard gewerkt wordt om de situatie in Oost te verbeteren. Wethouder Groeneweg deed de belofte de situatie rond de herinrichting direct terug te koppelen naar de verantwoordelijke wethouder in het college. Op 14 februari komt de klankbordgroep van bewoners weer bij elkaar om naar twee overgebleven voorstellen te gaan kijken. Hopelijk kan er in 2014 nog begonnen worden met de werkzaamheden.

De discussie werd positief afgesloten door Tjalling de Boer die ook politici van andere partijen uitnodigde voor een wandeling door Oost, en door Nel van Oudenaarde die aangaf vanuit de cliëntenraad veel positieve geluiden te horen over het armoedebeleid dat bij de PvdA hoog in het vaandel staat.

Bij het door mede-organisator Joke de Haan verzorgde broodje werden meteen afspraken gemaakt door de aanwezige politici voor andere informatieve bezoeken aan de wijk, iedereen was het over eens dat het belangrijk is om het contact te intensiveren.

Op zaterdag 1 februari bezochten de PvdA-fractie en de kandidaat-raadsleden Schiedam Oost. De bijeenkomst in het Wijkcentrum aan de Boerhaavelaan was druk bezocht. Eén van de organisatoren, gemeenteraadslid Harry van der Hoeven, zelf bewoner van Oost, heette de aanwezigen van harte welkom waarna wethouder Mario Stam een inleiding hield. Daarin kwam aan de orde waarom Oost zo speciaal is voor de PvdA. Oost is een wijk die het al sinds jaar en dag zwaar heeft en die extra aandacht verdient van de politiek. De PvdA probeert dan ook alles wat er speelt te vertalen naar de plaatselijke politiek en werkt daarbij graag en goed samen met de bewonersorganisatie. De wijkbezoeken zijn een belangrijk instrument om de vinger aan de pols te houden en om samen met de bewoners te bespreken wat goed gaat en wat nog beter kan en

moet.

Jan Willem Boersma van de afdeling Veiligheid Schiedam was aanwezig bij dit wijkbezoek om uit de doeken te doen wat er allemaal gebeurt in Oost op het gebied van veiligheid en handhaving. Hij schetste het werk van het Hennepteam, het Interventieteam en legde uit hoe binnen de Wijkgebonden aanpak samengewerkt wordt door allerlei instanties in de strijd tegen overbewoning, overlast en uitkeringsfraude. Deze samenwerking zal in de loop van 2014 nog intensiever worden doordat een aantal teams gecombineerd gaan werken.

Jan Willem gaf aan een positieve ontwikkeling te zien op een aantal gebieden (afgelopen jaar zijn 30 hennepkwekerijen opgerold en zo’n 50 gevallen van illegale overbewoning aangepakt), maar ook een verslechtering als het gaat om het gevoel van veiligheid dat mensen ervaren in hun eigen wijk. Er valt nog heel wat te doen in Oost!

Stevige discussie in Oost

No. 1, maart 2014

Op 19 februari is Buurten in Oost van start gegaan met een bijeenkomst voor alle bewoners die op enige wijze actief zijn geweest in 2013. Dit jaar hebben we gekozen voor het thema “verbeteren van veiligheidsgevoel”. De kick-off zal plaatsvinden op 29 maart op het Van ’t Hoffplein, dit is tegelijk de landelijke opschoondag. Programma: informeren bewoners over allerlei organisaties die zich bezighouden rondom thema veiligheid. Daarna wordt er van 29 maart t/m 25 april aandacht besteed aan dit thema op zoveel mogelijk plekken in de wijk. Heeft u zelf een idee, laat het ons weten!

Voor en door bewoners: Verschillende straten gaan gezamenlijk aan de slag om hun buurtcontactdag te organiseren. Vorig jaar hebben de volgende buurten meegedaan: Halleyplein; Stationstraat; Archimedesplein; Boerhaaveplein; Dalton/Fultonbuurt; Von Liebnizstraat; Singelstraat en Newtonplein. Er zijn zelfs straten geweest die een kerstboom hebben geplaatst en daarom heen ook een ontmoetingsactiviteit hebben georganiseerd: Morsestraat; Wattstraat en Van Leeuwenhoeckstraat.

Om nieuwe contacten te informeren over ‘ Buurten in Oost’ gaan de wijk-opbouwwerkers weer een aantal ontmoetingsterrassen op straat (portiek kan ook) neerzetten. Lijkt u dit een leuk idee voor uw straat/portiek? Laat het ons weten dan komen wij langs met ons terras en gaan in gesprek met de bewoners om gezamenlijk te werken aan veiligheid van uw leefomgeving.

De buurtcontactdagen worden door bewoners zelf georganiseerd en waarbij zij ondersteund worden door wijk-opbouwwerkers. De bewoners koppelen meestal een grofvuilactie aan de buurtcontactdag,

6

De Oosterlingeen 40-jarig huwelijk

Op 16 mei a.s. viert de bewonersvereniging het 40-jarig jubileum. En als het een huwelijk was dan heet dat smaragd, zo heb ik mij laten vertellen. Smaragd staat tussen zilver en goud en wat zo’n edelsteen tussen dat edelmetaal moet, weet ik niet. Deze 40 jaren zijn dus een soort van huwelijk geweest tussen een aantal enthousiaste lieden en de wijk. Natuurlijk zijn het steeds weer nieuwe mensen die de kar trekken, maar 40 jaar is een lange tijd voor een bewonersvereniging.

In de jaren heb ik de wijk zien veranderen. Veel slechte huizen zijn vervangen door nieuwe en er is een nieuw stadskantoor gebouwd. Het oude station is gesloopt en vernieuwd en er is een tram en een metro bijgekomen. Scholen zijn opgeknapt en straten vernieuwd. De bewonersvereniging zit al weer jaren in het nieuwe clubhuis, maar ze zeggen dat dit met sluiting wordt bedreigd. Het verkeersveiliger maken van de drie lanen is echter nog steeds niet gelukt. Om het jaar komen er weer nieuwe plannen en op het eind van het liedje blijft alles bij het oude.

De belangstelling van de politiek voor de wijk lijkt af te nemen. Wij hebben de afgelopen week weer gestemd en er deden geloof ik evenveel partijen mee als dat er raadszetels te verdelen waren. Dat werkt niet. Die partijen moeten een beetje in een groep werken, dan kan iedereen een stukje van de problematiek onder zijn of haar hoede nemen en dan ontstaat er weer tijd om de wijken wat beter te leren kennen. Natuurlijk komen de grote partijen voor de verkiezingen langs, maar daarna zie je ze een tijd niet meer.

De criticasters vragen zich af of het nu beter of slechter is gegaan met de wijk door de aanwezigheid van zo’n bewonersvereniging. Nou, ik kan zeggen een stuk beter, veel zaken zouden niet de aandacht hebben gekregen die er echt voor nodig is. Ik blijft het bijzonder vinden hoe die lieden altijd bezig zijn met de wijk en ze lopen zelfs door de wijk met zo’n grote donker blauwe jas aan met op de achterzijde “buurtpreventie”. Nee, petje af voor deze mensen die zich al jaren inzetten voor de wijk. En ik kan het weten, want ik drink op donderdagmiddag, als ik mijn stukje voor de krant kom inleveren, wel eens een biertje mee. Moet u ook eens doen !

J. Oosterling

Buurten In Oost

No. 1, maart 2014

dit heeft als gevolg dat er een prettige samenwerking is met IRADO. De containers en schoonmaakmaterialen worden ter beschikking gesteld door Irado.

Wilt u samen met uw buren een buurtcontactdag organiseren, neem dan contact op met Rony Haque ([email protected]/tel:0651724348) of Paula van Oeveren (p.vanoeveren@buurtprojecten/ tel:06-27652720). Of kom langs in Wijkcentrum Oost, Boerhaavelaan 79 of bij de BVSO.

Buurten in Oost is een samenwerkingsproject van SWS Welzijn; BVSO; Irado; Gemeente Schiedam en Buurtprojecten Opbouwwerk.

Lokaal moestuinieren: SingeltuinBewoners en de basisschool de Singel hebben het idee om een vertikale moestuin te maken op het schoolplein achter de Buys Ballotsingel. Wij zijn op zoek naar bewoners die samen met deze groep dit initiatief tot een succesje willen maken. Ook voor kinderen in de wijk is het mooi om te zien hoe een zaadje groeit en bloeit, en er uiteindelijk een maaltijd gemaakt kan worden van lokaal verbouwd voedsel. Ook zullen er brede-school-activiteiten aangekoppeld worden i.s.m. SWS kinderwerk. Overleg: dinsdag 4 maart van 9.30 – 11.30 in Wijkcentrum gaan we een start maken.

Buurttuin Lucky Luke:Ook hier zijn we op zoek naar bewoners die gezamenlijk de groentes willen planten en onderhouden. U bent van harte welkom op woensdag 12 maart van 14 – 16 uur Daltonstraat 14a.

ATELIER 15:Bewoners verhuizen uit om plaats te maken voor de vernieuwing in deze wijk. Blijft u de komende tijd nog hier wonen en wilt u iets voor uw buurtje betekenen om de komende tijd aandacht te besteden aan de leefbaarheid? Wij nodigen kinderen en ouders uit om met ideeën te komen. Op woensdag 26 maart gaan bewoners jong en oud de speeltuin en buurttuin opschonen.

55+SoosEen aantal bewoners willen iets doen voor andere bewoners in de wijk. Zij zijn daarom gestart met de 55+soos, waarbij zij wekelijks met elkaar een boterham eten of soep maken en onderhand dan kletsen over allerlei zaken die met zoal bezighoudt. Bent u op zoek naar andere senioren in de wijk en wilt u activiteiten met elkaar organiseren, dan nodigen wij u uit om donderdag van 11.30 – 13.30 naar het wijkcentrum Oost te komen.

Veiligheid??? Veiligheid doen we samen, daarom heeft u een idee over hoe we dit gezamenlijk kunnen verbeteren? Zie “BUURTEN IN OOST” verderop in deze krant. Neem contact op met onderstaand persoon.

Oost-flitsjes

Hondenspeeltuin?In Rotterdam hebben een aantal hondenbezitters de handen in één geslagen en een hondenspeeltuin gemaakt, zodat de honden daar lekker “los” kunnen rennen en spelen met andere buurthondjes. Vindt u dit een goed idee en wilt u dat samen met andere hondenbezitters helpen opzetten? Neem contact op met onderstaand persoon.

Wereldvrouwen OostIedere maandag van 9.30 – 11.30 komen vrouwen bij elkaar om over allerlei zaken te kletsen. Zij organiseren allerlei activiteiten, zoals koken, borduren, breien, creatieve workshops en nog veel meer. Kom een keer langs, kleine kinderen mogen mee. Op 8 maart van 14 – 18 uur organiseren zij de internationale vrouwendag in wijkcentrum oost. Kaartjes kosten € 2,50 per stuk. Programma: diverse workshops, high-tea, muziek en dans. Kaartjes zijn te koop in wijkcentrum. Wilt u gebruikmaken van kinderopvang op die dag: laat zo snel mogelijk weten via onderstaand contactpersoon, er is ruimte voor een beperkt aantal kinderen (op=op).

Contactpersoon: Paula van Oeveren (opbouwwerk Buurtprojecten)telf: 06-27652720/ [email protected]/paula.buurtprojecten.nltwitter.com/pmjvanoeveren

Heb je nou zoiets dat je je aan dingen in de wijk ergert waar je woont en heb je ideeën om daar wat aan te doen dan willen we je uitnodigen om deel uit te maken van het bestuur van de Bewonersvereniging Schiedam-Oost. Er staan het komende jaar veel dingen te gebeuren in de wijk. Schiedam is tot aandachtswijk gebombardeerd. In overleg met de gemeente of diverse instanties proberen we het een en ander op te lossen zodat we weer een wijk krijgen waar we nog prettiger kunnen wonen. Wij staan er voor.Wij geven geen garantie dat we alles op kunnen lossen maar wij zijn bij regelmaat in overleg met de gemeente waar we onze vragen neer kunnen leggen. Iedere inbreng is welkom. Voorop staat dat je werkzaamheden die je doet ook leuk vindt.Wij zijn iedere middag wel aanwezig, de vrijdag uitgezonderd.

Telefoon: 010-2450169Mail: [email protected]

7

Alleen mopperen helpt niet!

No. 1, maart 2014

No. 1, maart 2014

15% op de arbeidskosten bij renovatie veel eigenaren over de streep getrokken om nu te gaan verbouwen.Al met al ligt het aantal panden dat eind 2013 in uitvoering is, weer op het niveau van de hoogtijdagen van de woningverbetering. Er wordt hard gewerkt om de doelstellingen te halen die staan vermeld in het coalitieakkoord 2010-2014 van het college. Hierin staat dat eind 2014 tenminste 75% van alle woningen waarvoor een aanpak is gestart, gereed en/of in uitvoering moet zijn. Eind 2013 zit het project al op 74%. Het is niet haalbaar om honderd procent te halen omdat de moeizame gevallen resteren en de gemeente niet op alle locaties kan handhaven. Verder zijn er ook eigenaren die het achterstallig onderhoud hebben aangepakt, maar geen formulier voor gereedmelding invullen en opsturen. Dit is dus wel van belang!

Dertig miljoen euro Uit de jaarcijfers van het project PWV blijkt dat 1472 eigenaren met een laagrentende lening hun pand hebben opgeknapt. In totaal hebben eigenaren in de oude wijken voor ruim 30 miljoen euro uitstaan aan leningen voor het wegwerken van het achterstallig onderhoud. Hierin zijn ook de leningen verwerkt die 112 eigenaren hebben afgesloten om funderingsherstel te plegen. Daarnaast is er nog een grote groep eigenaren die door het project zijn gestimuleerd om hun huis aan het pakken met eigen financiële middelen, de doe-het-zelvers.

Hoe verder?De huidige aanpak verdwijnt in 2014 maar dat houdt niet in dat de gemeente Schiedam geen aandacht meer besteedt aan de kwaliteit van de particuliere woningvoorraad. Het Servicepunt Woningverbetering wordt niet gesloten maar vervangen door een digitaal onderhoudsloket. Het bieden van eerste hulp aan huiseigenaren is van belang om te voorkomen dat er opnieuw onderhoudsachterstanden ontstaan. Ook wordt alle energie teniet gedaan als Schiedam de inmiddels geactiveerde Verenigingen van Eigenaren weer laat indutten. Eind 2014 moet het digitale loket operationeel zijn om geen gaten te laten vallen. De naam Servicepunt Woningverbetering is dusdanig bekend onder de eigenaren (zo blijkt uit het klantenonderzoek van de gemeente Schiedam) dat deze blijft gehandhaafd. Voor de oude wijken Oost, West, Zuid en Centrum komt een passieve aanpak. Eigenaren kunnen zich aanmelden voor een laagrentende lening; voor advies en hulp betalen zij een kostprijs. De nieuwe aanpak omvat woningverbetering, energiebesparende maatregelen en aandacht voor het levensloop bestendig maken van woningen. (Werkgroep Particuliere Woningverbetering).

9

Een groot aantal eigenaren van woningen in Oost doet mee aan het project Particuliere Woningverbetering en Funderingsherstel (PWV). Met dit project wil de gemeente voorkomen dat de woon- en leefomgeving in de oude wijken verslechtert. Bestuursleden van onze bewonersvereniging zitten sinds de start van het project in de werkgroep PWV en geven gevraagd en ongevraagd advies. De huidige aanpak loopt af aan het einde van dit jaar. Wat is de stand van zaken?

Vrijwel alle eigenaren in de actieve aanpak voor in totaal circa 5800 woningen zijn in de loop der jaren geïnformeerd door de medewerkers van het Servicepunt Woningverbetering. Ook zijn in de voorgaande jaren vrijwel alle bouwkundige onderhoudsrapporten (BOR’s) van de deelnemende woningen gemaakt. In de aanpak ligt het accent op het stimuleren van eigenaren zodat de kwaliteit van de particuliere woningvoorraad op peil blijft en onderhoudsachterstanden worden weggewerkt. Wanneer deze ‘zoete aanpak’ niet werkt, worden eigenaren geconfronteerd met het ‘zuur’. Waar nodig worden eigenaren dan door de gemeente verplicht om het achterstallig onderhoud aan te pakken.

Hoog tijdDe bewonersverenigingen West, Oost, Zuid en Centrum vinden het hoog tijd voor de ‘zure kant’ van het project. In een brief aan het college van B & W is dit punt eerder onder de aandacht gebracht. Het is voor ons moeilijk te verteren dat er weigeraars zijn die niets doen aan hun pand, waardoor de vele eigenaren die hun pand wel onderhouden, worden gedupeerd. Dit geldt voor de aanpak van het casco maar ook voor funderingsherstel.Handhaving en het dwingen van eigenaren om mee te doen, zijn gemeentelijke instrumenten die daarom steeds meer worden ingezet. Dan gaat het er om eigenaren, die tot nu toe achterover hebben geleund, ook zover te krijgen om het onderhoud aan hun woning aan te pakken.Ook de werkwijze van het Servicepunt is aangescherpt: er bovenop zitten, extra controleren en regelmatig brieven sturen, het zijn activiteiten die de productie omhoog stuwen. Daarnaast heeft h et aantrekkelijke BTW-tarief van 6% in plaats van

Laatste jaar van huidige aanpak particuliere woningverbetering

No. 1, maart 2014

Buurtbemiddeling

Buurtbemiddeling Schiedam zoekt nieuwe vrijwilligers!Wanneer bewoners met behulp van buurtbemiddeling een ruzie bijleggen, dan geeft dat bijzonder veel voldoening. Soms is een afzonderlijke gesprek al voldoende, soms zijn er meerdere gesprekken nodig om de spanningen te verminderen. De bemiddelaars uit Schiedam, die dit werk belangeloos doen, vinden hun werk inspannend, boeiend en zeer leerzaam. Er zijn nu zoveel meldingen dat het team uitgebreid kan worden!

Na een kennismaking en introductie door de project-leider krijgt iedereen een gratis basistraining, waarna elke nieuwe bemiddelaar samen met een ervaren be-middelaar aan de slag gaat.

Buurtbemiddeling vraagt van een vrijwilliger:

Goed kunnen luisteren en een neutrale houding.Een positieve uitstraling en enthousiasme om met de andere teamleden samen te werken.Deelname aan de basistraining.Deelname aan teamavonden voor overleg, intervisie en teamspirit.Tijdsinvestering van 6 tot 10 uur per maand (incl. teamavond en de bemiddelingsgesprekken).

Buurtbemiddeling geeft aan de vrijwilliger:

Een prima training waar je altijd wat aan hebt.Samenwerking met gemotiveerde en ervaren buurtbemiddelaars.Een leerzame, zinvolle en interessante tijdsbesteding die veel voldoening geeft.Steeds meer ervaring met luisteren, vragen stellen, gesprekken leiden, contact leggen en helpen herstellen.

Heeft u belangstelling en wilt u nader kennis maken? Neemt u dan contact op met de projectleider Loes van Delft voor een afspraak. Telefoon 06-43235167 of Email: [email protected]

Mocht u zelf geen bemiddelaar willen worden, maar wel bewoners kennen waar u een goede bemiddelaar in ziet, dan zijn uw aanbevelingen welkom! U kunt deze mensen wijzen op de mogelijkheid zich aan te sluiten bij het bemiddelaarsteam, of hun naam en telefoonnummer doorgeven, dan nemen we zelf contact met hen op.

De 'Lachen is OK Show' is een unieke kindervoor-stelling, gebracht door artiesten die al 30 jaar ervaring hebben, waarvan 25 jaar op beroeps-niveau. Ton presenteert een show voor kinderen van 4 t/m 12 jaar waar de spetters vanaf vliegen. Een eigentijds program-ma, waarbij alle kinderen, jong en oud, anderhalf uur interactief betrokken worden bij nummers variërend van goochelen, parodie en buikspreken tot rock en roll muziek en dans. Iedereen zal zich kostelijk vermaken. Zelfs volwassenen beleven er veel lol aan.

Ton is een rasartiest, met een origineel repertoire. Hij weet altijd de kindersnaar te raken. De show heeft naast enkele rustpuntjes vooral ook veel vaart en speelt zich af in een prachtig exclusief decor of luxe podiumwagen.

Ton, die bijgestaan wordt door zijn charmante assistente Arjozette, weet de kinderen op zeer knappe, soepele wijze te benaderen en te bespelen. Echt een artiest voor kinderen! Overigens niet alleen de kinderen krijgt hij op de hand, óók de meegenomen ouder(s).Ons programma kan zowel binnen als buiten gebracht worden en is in elke ruimte speelbaar d.m.v. de universele decors en materialen. De show is voor elk feest en thema inzetbaar, omdat onze teksten niet op band staan. Improvisatie is een sterk punt.

Wij hopen dat u na het lezen van deze informatie niet het idee heeft dat het een duur programma is. Integendeel. U zult versteld staan van de lage prijs. Natuurlijk staan op deze website grote woorden en mooie beloftes. U kunt uzelf overtuigen door een keer te komen kijken naar onze productie. Wij durven de vergelijking aan met ieder kinder-programma in Nederland. Test ons!

Ook op uw bedrijf, camping, schoolplein, winkelcentrum, straatfeest, kindervakantiewerk sportvereniging, en braderie, wordt het met Ton Laros een feest voor jong en oud.

De lachen is Oké show

10

No. 1, maart 2014

De gemeente Schiedam zet extra in op Dienstverlening. Zij maakt het voor burgers makkelijker om defecten en/of overlast in de buitenruimte aan de gemeente door te geven. Direct bij de gemeente en online 24 uur per dag, zeven dagen per week. Meldingen kunnen vanaf heden online worden doorgegeven via www.schiedam.nl/melding of via de BuitenBeter app. Bellen met het algemeen telefoonnummer 14 010 van de gemeente kan ook. Eerder kwamen meldingen binnen op verschillende locaties. Irado handelde de meeste meldingen af. Met de aanpassing centraliseert de gemeente de binnenkomende meldingen. Voor burgers heeft dit als voordeel dat zij één vast meldpunt hebben waar zij continu een melding over de buitenruimte kunnen doen. Voor de gemeente betekent dit meer overzicht in de meldingen en de afhandeling daarvan.

Meldingen worden direct door het Klant Contact Centrum (KCC) geregistreerd en uitgezet en klachten en bezwaren worden daarvan gescheiden. Uiteindelijk moet dit bijdragen aan de klanttevredenheid en de regie van de gemeente verhogen.

Wethouder Arie Wijten ziet voordelen in de samenwerking tussen gemeente, melder en uitvoerder: “Samen werken aan schoon, heel en veilig - én een hoge standaard van dienstverlening. Dát is het idee achter de centralisatie. De gemeente heeft de meldingen van onder meer burgers nodig om de buitenruimte in de gaten en op orde te houden. De mogelijkheid om meldingen eenvoudig en snel door te kunnen geven – op één centraal punt en het liefst 24 uur per dag 7 dagen per week – moet de gemeente dan ook bieden. Dit levert ook intern winst op, want met de centralisatie ontstaat er bij de gemeente meer overzicht en inzicht in de status, taken en reparaties en kan de uitvoerder, Irado, zich focussen op haar kerntaak: het opvolgen van de meldingen”.

Het KCC Het KCC is hét centrale punt voor meldingen van burgers, ondernemers en bezoekers. Zij registreert alle binnenkomende meldingen en is altijd bereikbaar via internet, telefoon, balie of post. Meldingen via de BuitenBeter app komen tevens op het KCC terecht. Mensen die een melding gedaan hebben,

kunnen via de website ook de afhandelstatus bijhouden. Desgewenst worden zij via email op de hoogte gehouden.

Meer informatie vindt u op http://www.schiedam.nl/melding.

Aanvragen van bijvoorbeeld het ophalen van grofvuil verloopt nog gewoon via Irado.

Koos de Kapper adverteert als gelegenheidsdichter en declamatie. Eventueel hield hij toespraken. Hij woonde aan de Franklinstraat 1a, de hoek Koos de Kapperplein.Koos de Kapper (W.M. Dollé) deed mee aan de gemeenteraads-verkiezingen en was lijsttrekker van de St. Gereformeerden met P. Stolk, J. Dorsman en C. Huyser.Tevens werd Jilles de Fruitkoning door Koos de Kapper bijgestaan in een rechtszitting in een proces waarbij de handelaar werd veroordeeld tot één dag wegens het negeren van een stopverbod.

In de volksmond werd het plein waar hij woonde het ‘Koos de Kapperplein’ genoemd. Eind jaren zeventig toen Koos niet meer onder ons was werd het pand betrokken door de BVSO.

Uit de oude doos

11

Iets kapot op straat?

Meld het de gemeente!

No. 1, maart 2014BVSO -secretarieel verslag over 2013

Sna ck ba r de pingu ïn

verse patatdiverse snacks en broodjesspecialiteiten uit eigen keukendiverse schotelsmet aardappelschijfjes en groente

Va n Sw indenst r a a t 37 schieda m

Tel . 010- 426.63.75

No. 1, maart 2014

13

Onder de projectnaam ‘Leiding over Noord’ legt Eneco een nieuw duurzaam warmtetransportnet aan. Dit ondergrondse leidingnet is in totaal 16,8 kilometer lang. Siers uit Oldenzaal legt een deel van dit leidingnet aan. In de toekomst is er warmte beschikbaar voor 95.000 woningen. Op dit moment wordt volop gewerkt aan de Hogenbanweg. Er is al veel werk verzet maar met name in de groenstrook gaat nog veel gebeuren. In dit artikel staan de werkzaamheden kort beschreven.

HogenbanwegSiers werkt nu aan de aanleg van de leidingen in de Hogenbanweg. Vanaf Schieveste is het warmtenet via een aangekomen op de Buislaan. Vanaf hier worden de leidingen in de hoofdrijbaan van de Hogenbanweg gelegd. Het zijn twee leidingen naast elkaar in een brede sleuf in de grond. Eén voor de aanvoer van warm water en één voor de retour.De leidingen hebben een doorsnede van bijna 1 meter (per stuk) en zijn maar liefst 16 meter lang. De leidingdelen worden in de sleuf aan elkaar gelast. Vervolgens worden de leidingen onder de Franselaan door geboord om uit te komen in de groenstrook. Daar gaan de leidingen richting het voetbalveldje. Via een boorkuip gaan ze vervolgens onder dit voetbalveld en de Rotterdamsedijk door, richting de Marconistraat.

BoorkuipenHet boren van de leidingen gebeurt vanuit een zogenaamde perskuip in de groenstrook van de Hogenbanweg. De leidingen gaan onder het kruispunt met de Franselaan door en komen in een ontvangstkuip in de groenstrook. De kuipen worden verstevigd met damwanden. Deze wanden worden in de grond geheid. Dit kan geluids- en trillingsoverlast veroorzaken. Nadat de leidingen gelegd zijn, worden de damwanden weer verwijderd. Ook dit gaat gepaard met trilling. Er wordt op toegezien dat dit binnen de gestelde normen blijft. Zodra de data van deze werkzaamheden bekend zijn, worden de omwonenden hierover geïnformeerd.

VoetbalveldVervolgens worden er leidingen in deze strook gelegd tot aan het voetbalveld. Vlak voor dit voetbalveld komt ook weer een boorkuip. Vanuit deze kuip gaat de leiding met een boring onder het voetbalveld en de Rotterdamsedijk door. Aan de andere kant van de dijk komt de leiding aan in een

Leiding over Noord. ontvangstkuip bij de Marconistraat in de Merwehaven.

GroenstrookVoor de aanleg van het warmtenet zijn eerder dit jaar onder andere bomen gerooid. Nadat de leidingen gelegd zijn, vindt de herinrichting van de groenstrook plaats. De werkzaamheden aan de Hogenbanweg duren naar verwachting tot medio juni. In het plantseizoen van oktober 2014 tot april 2015 vindt vervolgens de herinrichting plaats.

Verkeersmaatregelen & veiligheidVeiligheid staat voorop bij de aanleg van Leiding over Noord. Daarom zijn alle werkterreinen voor de veiligheid afgezet met bouwhekken. Sommige verkeerssituaties zijn tijdelijk gewijzigd. Deze wijzigingen worden ter plaatse aangegeven met borden. In de wijk rijden tractoren en vrachtwagens voor de aan- en afvoer van materialen. Waar nodig worden verkeersregelaars ingezet. De wijk is altijd bereikbaar voor hulpdiensten.

Meer informatie over het project is te vinden op de website: www.leidingovernoord.nl | Facebook: facebook.com/LeidingOverNoord of Twitter: @LeidingNoord

Vragen over de werkzaamheden? Bel Siers: 010 - 890 96 11Vragen over het project? Bel: Eneco 088 - 895 36 90

No. 1, maart 2014

14

We schreven in september al over de plannen van Rotterdam The Hague Airport voor uitbreiding vanhet aantal vluchten vanaf 2015. In de vergadering van de Com-missie Regionaal Overleg op 13 maart gaf Steven van derKleijeen korte toelichting op de plannen. In april worden de plannen officieel gepubliceerd.Meer zakelijk vliegen Rotterdam Airport komt begin april met de aankondiging van het officiële traject dat moet gaan leiden tot een forse uitbreiding van het aantal passagiers en vluchten tussen nu en 2025. Men wil naast de huidige bestemmingen er nog tien tot vijftien aan toevoegen; zakelijke uiteraard. Een groei naar 2,8 miljoen passagiers in 2025 is de doelstelling. Daar is een nieuw luchthavenbesluit voor nodig, want met de huidige 1,5 miljoen kan men nu niet verder meer groeien. In 2025 komen er met dit plan 38.000 vlieg-bewegingen van verkeersvliegtuigen. In 2013 waren dit er 21.000, dus straks bijna een verdubbeling.

Plan in de inspraak.Het plan (“Nota Reikwijdte Detailniveau”) wordt door het Ministerie en het vliegveld op 3 april ter inzage gelegd. Iedereen mag er dan gedurende vier weken op reageren. Er komen geen informatieavonden voor om-wonenden, omdat het hier gaat om de voorbereidings-/ onderzoeksfase. Pas later dit jaar wordt het definitie-ve plan, met de keuze naar welk scenario de voorkeur van het vliegveld en de regio uit gaat, voor inspraak aan de bewoners voorgelegd. Maar dan is het al rijkelijk laat: de kaarten zijn tegen die tijd geschud. De Minister zal begin 2015 de beslissing nemen.

CRO voelt zich gepasseerd.De handelwijze van RTHA kwam op forse kritiek van de CRO te staan: onbegrijpelijk dat het vliegveld de plannen niet eerst aan de CRO voorlegt voordat zij gepubliceerd worden. Besloten werd dat in april de CRO een extra vergade-ring zal houden over de plannen. Ter overweging werd gegeven pas na bespreking tot publicatie over te gaan. Klachtafhandeling in gevaarIn die vergadering van de CRO is ook gesproken over de toekomstige afhandeling van klachten over vliegtuig-lawaai. Vanwege nieuwe wetgeving moeten de verant-woordelijkheden én de budgetten opnieuw georganiseerd worden. Voor 14 april moeten de bestuurders van Schiedam, Lansingerland, Rotterdam en de provincie een beslissing nemen of de klachtafhan-deling bij DCMR blijft of naar Rotterdam Aiport gaat. De eerste optie is (veel) duurder, maar garandeert de privacy. Als de

Rotterdam Airport wil 40% meer

vluchten in 2025.

BRR begin april geen besluit neemt, stopt de klachtafhandeling. (bron: De Spalander - John Witjes).

De Beatrixschool, de St. Janschool en de Zeven-sprong; het zijn zomaar wat scholen die zijn verdwenen. De schoolgebouwen werden gesloopt. Dit dreigt nu ook voor het gebouw op Singel 5, waar basisschool De Singel is gevestigd.Bewoner Danny Post, die zelf op de Singel woont, is bezorgd én boos. Hij wil zijn verhaal kwijt over de sloop van ‘één van de allerlaatste oude schoolgebouwen van Schiedam’. Wat gebeurt er straks met het aanzien van de straat als de eerste heipalen de grond in gaan, nog los gezien van ernstige funderingsproblemen waar de straat om bekend staat? Buurtbewoners kregen onlangs een brief van de basisschool waarin wordt gesteld dat nieuwbouw noodzakelijk is omdat het huidige schoolgebouw al meer dan 100 jaar oud is, er paalrot is geconstateerd en het simpelweg niet meer aan de huidige eisen voldoet’. Post: ‘We zijn op een buurtbijeenkomst geweest, waar de plannen ons rauw op het dak vielen. Als bewoners zijn we hier niet in gekend. Er is zelfs nog geeneens een definitief ontwerp klaar. Ik vind dat de gemeente heel onzorgvuldig om gaat met haar cultureel erfgoed’. Nog een paar maanden hebben hij en zijn medebuurtbewoners om te protesteren bij de instanties. Maar Post heeft er weinig fiducie in dat het goed komt. ‘Het is eeuwig zonde als dit gebouw uit 1912 het zoveelste is dat moet sneuvelen. Nota bene de hele Singel is er omheen gebouwd’, aldus Post. ‘Dit stukje Singel zag meer dan tien jaar geleden ook al een ander monumentaal schoolgebouw verdwijnen. Sterker, in heel Schiedam is bijna geen oud schoolgebouw meer te vinden. Stuk voor stuk zijn ze neergehaald en ver-dwenen’. Post ziet de bui al hangen. ‘Krijgen we er straks weer zo’n lelijke blokkendoos voor terug, dat is immers al duidelijk’. De problematiek wil hij ook breder trekken. ‘Ik stoor me er aan dat de binnenstad zo wordt verkwanseld. Het kan zoveel mooier zijn’. Ook de Historische Vereniging Schiedam pleit voor behoud van het huidige gebouw. In juni 2012 hebben wij bij de gemeente een lijst met panden ingediend die volgens ons van voldoende kwaliteit waren om tot monument te worden aangewezen. ‘Het schoolgebouw Singel 5 stond daar ook op’, aldus lid Ruud Poels in een korte reactie. (bron:Stadsblad).

Singelschool

Geknipt voor U

No. 1, maart 2014

SCHIEDAM - In een woning aan de Snelliussingel in Schiedam zijn verdovende middelen gevonden. Agenten kwamen bij de woning na een melding van een beroving van twee Duitse toeristen.

Zaterdagmiddag gingen de Duitsers mee naar het huis van een man die zij zojuist in het centrum van Rotterdam hadden ontmoet. In het huis was ook nog een andere man aanwezig. Na het verlaten van de woning keerden de Duitse mannen terug naar hun auto die op de Pascalstraat geparkeerd stond. Daar werden de Duitsers door de mannen beroofd van hun geld.

De Duitsers belden daarop de politie. Agenten bezochten op aanwijzen van de Duitse mannen de woning. In de woning vonden zij een hoeveelheid verdovende middelen. De mannen waren niet meer aanwezig. De politie doet verder onderzoek

Het vrijdag officieel geopende Polenhotel in de Haagse Uithof is een uitkomst volgens wethouder Norder en initiatiefnemer Gezici. Geïnteresseerde bezoekers van het wooncomplex reageren kritisch.

Bij het betreden van het Haags Tenniscentrum aan de Jaap

Edenweg, al jaren door tennisrecreanten verlaten, vallen de

namen op van voormalige toptennissers die de woonblokken

sieren. Rechts blok 'Graf' en 'Navratilova', links 'Radwanska'

en 'Sampras'. Maar de gimmick verliest snel aan kracht.

'Barakken', kwalificeert een genodigde de bouwwerken

sombertjes tijdens het voorbijlopen.

Een stuk of dertig grote bakken met bloemen zouden hier,

als het seizoen er weer voor is, inderdaad wonderen kunnen

doen. Wellicht dat de tuinders bij wie veel van de

'Polenhotel'-bewoners werken op dit vlak iets kunnen

betekenen.

Enkele tientallen meters verder, in de kantine, is de

gesprekstoon positiever. Initiatiefnemer Mümin Gezici van

uitzendbureau Jobcenter Haaglanden glundert. Eindelijk

kan hij een feestje organiseren. Al sinds 2010 probeert dit

Westlandse uitzendbureau tijdelijke huisvesting voor hun

werknemers op deze plek te realiseren. 'Een goede opvang

van Europese arbeidsmigranten is noodzakelijk voor

integratie in de samenleving,' zegt Gezici.

Overlast

Omwonenden, onder anderen van de Lozerlaanflats,

protesteerden. Zij vreesden overlast van de 360 Polen,

Letten, Slowaken en Tsjechen die er volgens Jobcenters'

plan zouden moeten neerstrijken. Toen alles in kannen en

kruiken leek, scherpte de overheid de woonnormen toch

aan. Er mochten minder mensen in een woonunit dan

aanvankelijk was bedacht.

Het plan ging terug naar de Meppelse architect Erkan

Dubovci.

Uiteindelijk ontwierp hij de twaalf woonblokken zo dat er

324 mensen tijdelijk kunnen verblijven. Ze kunnen kiezen

uit een unit voor vijf of zes personen. De tennisnamen voor

de blokken komen uit zijn koker. 'Het geeft binding aan de

locatie. En het leek ons funny.'

15

Drugs gevonden na beroving Duitse toeristen

Net geopend Polenhotel 'mensonterend'

Geknipt voor U

No. 1, maart 2014

Vrederust-bewoner Gera Nieland en Uithof-directeur

Eugène de la Croix bekeken de units gisteren kritisch.

'Mensonterend dit,' aldus De la Croix. 'Deze mensen zien

telkens collega's. In de slaapkamer, aan de ontbijttafel, in

het busje naar de kassen en 's avonds weer in het

keukentje.' Nieland: 'Ik was een zware tegenstander van

dit Polenhotel, nu een gematigd tegenstander. Ikzelf zou

er niet kunnen functioneren.'

SCHIEDAM - Op de Boerhaavelaan in Schiedam is vrijdagmiddag brand uitgebroken in een woning. Bij de brand kwam veel zwarte rook vrij.De bewoners konden zelf uit de woning komen en bleven ongedeerd. De brandweer heeft het vuur geblust. Het verkeer ondervond enige hinder tijdens de brand en werd omgeleid via Station Schiedam.(bron:Dichtbij)

Als de lente aanbreekt is het de bedoeling dat het terrein

wordt voorzien van sportvelden om te volleyballen,

voetballen én te tennissen. Een Pools supermarktje is al

open, net als een kapsalon.

De Haagse wethouder Marnix Norder (volkshuisvesting)

noemde in zijn speech de woonblokken in de Uithof 'de

op één na meest ideale manier van huisvesting'. Hij

benadrukt dat er stevige afspraken zijn gemaakt om gedoe

voor de buurt te voorkomen. Het liefst ziet de

stadsbestuurder de mensen uit Midden- en Oost-Europa in

gewone, bestaande huurhuizen. Tegelijkertijd weet hij dat

corporaties niet in een vingerknip woonruimten

beschikbaar hebben. 'Deze mensen zijn dan te vaak

overgeleverd aan huisjesmelkers die ze met veel te veel in

een portiekwoning stoppen. Met alle overlast voor de buurt

van dien.'

'Mensonterend'De woonunits van Jobcenter Haaglanden bieden volgens

Norder 'eenvoudige faciliteiten'. 'Het is zeer betaalbaar per

week, zodat de arbeiders die tijdelijk werk hebben in

Nederland veel geld overhouden als ze naar huis gaan.'

Gezici bleef vrijdag vaag over het huurbedrag.

16

Veel zwarte rook bij woningbrand Schiedam

www.huisartspopescu.nlOnze praktijk biedt ook de volgende diensten aan:

Echografieën (buikorganen / zwangerschap)

ECG (electrocardiografie = hartfilm) / 24-uurs bloeddrukmeting

Doppler (onderzoek van de bloedvaten van de benen)

Kleine chirurgische ingrepen (moedervlekken, huidcysten etc.)

Wrattenbehandeling (via moderne cryotherapie = bevriezing)

Bloedprikken ma/ wo/ do/ vr 09:00-11:30

Psychiater woensdag na 12:30 afspraken via 010-426 96 96

tel: 010-426 96 96fax: 010-427 13 25

e: [email protected]

G. Popescu, huisartsVan Swindensingel 42 A3112 RJ Schiedam

Geknipt voor U

No. 1, maart 2014

SCHIEDAM - Verschillen tussen wijken dreigen groter te worden. Naast ‘goede’ wijken als Sveaparken, Spaland Woudhoek en het Nassaukwartier scoren andere wijken juist slechter op zaken als veiligheid, woonplezier en sociale kwaliteit.

In gebieden van Oost, Nieuwland en Groenoord dreigen achterstandsgebieden te ontstaan, zo waarschuwt de Veiligheidsmonitor 2012. De leefbaarheid in Oost geeft grote zorgen. Dat meldt de nieuwe veiligheidsmonitor waar 1500 bewoners hun mening gaven over de veilig-heid en woonomgeving. In Oost ontstaat een zorgelijke situatie door allerlei vormen van overlast en verloe-dering. Mede door het grote aantal verhuizingen en instroom van MOE-landers krijgt de wijk dezelfde lage cijfers als buurman Rotterdam met wijken als Spangen of West. Ook andere wijken als Nieuwland met een onveilig metrostation of Groenoord zakken qua leef-baarheid naar een bedenkelijk niveau. De dreiging van geweld, straatroof of diefstal is daar groot volgens de ondervraagden. Niet in ‘betere’ wijken als Sveaparken of Spaland waar de sociale kwaliteit aanzienlijk hoger scoort.Die tegenstelling tussen veilige en onveilige wijken wegwerken is, volgens het rapport, de belangrijkste taak voor de toekomst. Noodzaak omdat anders de verschillen tussen achterstandsgebieden en overige wijken wel erg groot dreigt te worden, zo concludeert het rapport. Volgens burgemeester Lamers, als hoofd Veiligheid, zijn de veiligheidscijfers stabiel en soms iets beter.

Door gebiedsgerichte aanpak van onveilige plekken, als bij Sporthal Margriet, is de veiligheid daar verbeterd. (bron: Stadsblad)

SCHIEDAM - Schiedammers hebben onlangs een brief gekregen van Irado, met daarbij een toegangs-pas voor de afval-containers: zonder pas geen afval meer weggooien. Schiedammer Han van der Horst is er uitermate ontevreden over, zo schrijft hij in een open brief aan Irado.

Geachte heer Hertog,

Met ontstemming heb ik kennis genomen van Uw schrijven van 24 februari 2014. Dit begeleidt een toe-gangspas zonder welke ik niet langer mijn huisvuil in een container kwijt kan. Tot op heden gooien wij in Nieuwland ons huisvuil in gewone containers die overal in de wijk te vinden zijn. Dat was handig en het systeem werkte prima.

Er was zelden of nooit sprake van bijgeplaatst afval. Nu maakt U het mij en mijn buren moeilijker. Ik moet voortaan niet vergeten die verrekte toegangspas mee te nemen. Bovendien kan ik niet meer terecht bij de nabije container op de hoek van de Loeffstraat en de burge-meester van Haarenlaan. Ik moet mijn zak in plaats daarvan slepen naar de Roellstraat, een stuk verder . De containers in de Roëllstraat zijn bovendien op een veel grotere afstand van de afval apart punten gelegen dan de container die ik tot nog toe gebruik. Dit stimuleert het scheiden niet.

Dat niet alleen. In de bijgevoegde informatie staat dat de zak niet te groot mag zijn maar niet hoe groot. U ver-wacht kennelijk dat de klanten daarmee experimenteren.

De verstrekte pas is kwalitatief beneden de maat want in de ook nog bijgevoegde handleiding staat, dat hij “kwetsbaar” is. Niettemin durft U 12 euro vijftig te rekenen voor het aanmaken van een nieuwe pas als de oude in het ongerede is geraakt. En dan blijven – eveneens blijkens de handleiding – pas alsmede de bijbehorende keycoard met houder ook nog eigendom van Irado! Ik moet ze in de woning achterlaten als ik verhuis. U zult niet vreemd opkijken als ik dit een brutaliteit noem, getuigend van een klantvijandige mentaliteit.

U beweert in Uw schrijven dat het toegangspassen-systeem bedoeld is om ervoor te zorgen dat vuilnis-containers tijdig geleegd kunnen worden omdat zij een signaal afgeven als zij vol zijn. Maak dat de kat wijs. Het is ongetwijfeld gemakkelijker en goedkoper om een sensor aan te brengen die reageert wanneer het vuil in de container een bepaalde hoogte heeft bereikt. De bedoe-ling van de toegangspas is dus een andere, bijvoorbeeld om klanten aan te slaan naar rato van de hoeveelheid afval die zij produceren, zoals in een aantal gemeentes al het geval is. Deze volgende stap ligt voor de hand.

Verschillen steeds groter

18

Open brief aan Irado-directeur Hertog

Geknipt voor U

No. 1, maart 2014

Waarom betracht U daarover niet gewoon openheid? Zodat daarover een lokaal maatschappelijke debat kan ontstaan. Nu vestigt U bij de Schiedammers de indruk dat U denkt dat ze van lotje getikt zijn. Die fout is door mensen in een hoge positie wel vaker gemaakt.

Kort samengevat: u scheept mij met complicaties op die op geen enkele manier tot een betere service leiden of een schonere straat. Immers, vuil dat niet de container in kan, bijvoorbeeld omdat de toegangspas in het ongerede is geraakt, komt gegarandeerd op straat terecht. Het bijplaatsen zal niet van de lucht zijn en kan risicoloos geschieden als de eigenaar van de schillen en de dozen maar zorgt dat er niets met zijn adres in de zak te vinden is.

De enige manier waarop U in al Uw informatie mij tot het gewenste gedrag probeert te brengen, is dreigen met boetes. Zelfs de toegangspas is van een dreigement voorzien “Afval bijplaatsen is niet toegestaan”.

Het bedrag dat de Schiedammer voor de afvalstoffenheffing betaalt, is niet gering. Uw schrijven heeft een bepaalde gedachte in mij wakker gemaakt: ik betaal al genoeg. Ik heb wel wat anders te doen dan om te lopen. Horen jullie voor dat geld het afval niet zélf te scheiden?

Hoogachtend,Uw ontevreden klantHan van der Horst ( Bronvermelding: Dichtbij Schiedam)

De gemeente Schiedam is wettelijk verplicht huisvuil op

te halen. Uiteraard mag de gemeente hier voorwaarden aan stellen, net als de gemeente deze taak uit mag besteden. Maar ook bij uitbesteding geldt dat de gemeente uiteindelijk de ophaalplicht heeft, en dus verantwoordelijk blijft voor het uitbesteedde werk.

Dat betekend dat als de voorwaarden niet in de gemeentelijke verordeningen zijn opgenomen, ze dus niet geldig zijn. Irado kan als uitvoerder dan hoog of laag springen, als er niet in de gemeentelijke verordening staat dat er een sticker op je huisvuilcontainer moet zitten, dan hoeft deze er ook niet op te zitten.

De brief aan Irado is in zoverre terecht, dat deze uit-voerder nu eisen lijkt te stellen, die niet door de ophaal-plichtige (= gemeente) in de gemeenteraad zijn vastgesteld. En die voorwaarden hebben dus ook geen enkele waarde!Irado gaat zijn boekje ver te buiten hiermee. (bron: Schiedamstad).

André Hertog, directeur van Irado legt in een reactie op de open brief van mijnheer Van der Horst, 25 februari in deze krant, uit wat de beweegredenen zijn geweest voor het invoeren van toegangspassen voor de ondergrondse containers. Aan het toegangscontrolesysteem is een signalering gekoppeld die doorgeeft wanneer de container bijna vol is. Vóór de invoering van het passensysteem werd op basis van ervaring en handmatig gecontroleerd of en hoe vol de container was. Nu ontvangt Irado automatisch een signaal als de container bijna vol is, zodat deze kan worden geleegd. Irado kan hierdoor efficiënter werken.Daarnaast is gebleken dat veel bedrijven in Schiedam hun bedrijfsafval illegaal dumpen in de ondergrondse containers die bestemd zijn voor huisvuil. Dat heeft een onnodige belasting van de ondergrondse containers tot gevolg en brengt extra kosten met zich mee. Door de containers af te sluiten met een toegangscontrolepas uitsluitend voor bewoners, worden deze bedrijven verplicht hun afval op een verantwoorde manier af te voeren via een erkende afvalinzamelaar (die ze overigens zelf kunnen kiezen). Nog een reden om voor toegangscontrole te kiezen is dat er aan het systeem een signalering gekoppeld is die containerstoringen automatisch bij Irado meldt. Hierdoor kunnen storingen sneller worden verholpen.’’ André Hertog wil mijnheer Van der Horst graag

uitnodigen voor een gesprek om een en ander te

bespreken.

De volledige reactie via: www.nieuwestadsblad.nl Onder

meer om dit soort overlast tegen te gaan zijn nu overal

containers te vinden. Mét toegangspas.

19

Open brief aan Irado

Beweegredenen voor invoeren toegangspassen

Geknipt voor U

No. 1, maart 2014

Eerst kamer stemt in met woonakkoord.

te voeren voor hem een brug te ver was. "Dat zou gezorgd hebben voor gaten op de begroting na 2016." Maar de VVD-minister had ook begrip voor de bezwaren van Duivesteijn. Hoewel hij niet denkt dat de heffing tot de problemen leidt die de PvdA verwacht, is hij toch bereid tot een verlaging "als blijkt dat ik ongelijk heb." Blok ontkent niet dat de heffing deels dient om de financiële problemen van het kabinet op te lossen. Maar ze zal volgens hem ook gunstig uitpakken voor de woningmarkt. “Ze dwingt corporaties om efficiënter te werken.” WinstDe afspraak dat de gevolgen van de verhuurderheffing eerder geëvalueerd gaan worden, is winst. Dat vindt Marc Calon, de voorzitter van de vereniging van woningcorporaties Aedes. De toezegging van minister Blok is belangrijk, omdat ‘Blok aangeeft dat de heffing eventueel verlaagd kan worden als blijkt dat die inderdaad negatieve effecten heeft’. Calon reageerde woensdag op de heffing die in de nacht van dinsdag op woensdag door de Eerste Kamer werd goedgekeurd, maar waar zijn vereniging altijd op tegen is geweest. "Het zou productiever zijn om dit geld te investeren in bijvoorbeeld nieuwbouw en renovatie." “We hebben de heffing echter voor deze kabinetsperiode beschouwd als een politiek voldongen feit toen het Woonakkoord gesloten werd. Zo konden we wel afspraken met het kabinet maken om te voorkomen dat een groot aantal woningen uit de sociale huursector zou verdwijnen”, vervolgt Calon. De woningcorporaties draaien voor zo'n 85 procent op voor de heffing op huurwoningen in de sociale sector. De heffing moet uiteindelijk in 2017 zo'n 1,7 miljard per jaar gaan opleveren. Het geld komt grotendeels in de staatskas terecht.

Met 38 stemmen voor en 37 tegen is de Eerste Kamer in de nacht van dinsdag op woensdag akkoord gegaan met het wetsvoorstel voor een heffing aan verhuurders van meer dan tien huizen en de afspraken uit het woonakkoord.

Het bleef lang spannend, omdat PvdA-senator Adri Duivesteijn grote moeite had met de heffing. Die zou ten koste gaan van investeringen in huizen en wijken. Hij had de plannen met zijn ene stem tegen kunnen houden, maar zei uiteindelijk te kunnen leven met tegemoetkomingen van minister Stef Blok (Wonen) over een grondige evaluatie over twee jaar en een investeringsfonds. “Het had heel anders kunnen lopen'', zei Duivesteijn na afloop van de stemming. De PvdA'er onderstreepte dat hij niet principieel tegen een verhuurderheffing is. “Ik ben er niet tegen dat de corporaties meebetalen om de tekorten van de overheid op te lossen. Het ging mij om de manier waarop. Daarover hebben we vanavond keiharde politieke discussies gevoerd.'' OverstagDuivesteijn ging overstag toen Blok toezegde dat hij de verhuurderheffing wil aanpassen als over twee jaar blijkt dat die te veel schadelijke effecten heeft. Ook de komst van een investeringsfonds voor de woningmarkt was voor hem een belangrijke tegemoetkoming. Een ingewijde bevestigde dat het debat in de Senaat dinsdag tot ver in de avond spannend was. “Om een uur of zeven dacht ik nog: dit gaat mis. De PvdA’ers kwamen met zulke sombere gezichten uit hun fractievergadering.” In de uren daarna wist Blok Duivesteijn en zijn fractie echter toch over de streep te trekken. Blok zei na het debat dat hij het voorstel van Duivesteijn om de verhuurderheffing alleen tijdelijk in

20

Geknipt voor U

No. 1, maart 2014

Schiedam stelt de starterslening opnieuw beschikbaarB en W hebben besloten het afsluiten van een startersle-ning per 1 februari 2014 weer mogelijk te maken. Met een starterslening is het voor koopstarters makkelijker om een hypotheek voor een woning aan te gaan. De le-ning komt beschikbaar voor woningen tot maximaal € 225.000,- verwervingskosten. De starterslening kan maximaal € 35.000,- zijn. De lening kan gebruikt wor-den voor de aankoop van een bestaande woning. Tot eind 2015 is de starterslening ook beschikbaar voor de aankoop van een nieuwbouwwoning. De starterslening is voor mensen die minimaal één jaar in Schiedam wonen, of die een economische of maat-schappelijke binding met Schiedam hebben. De ver-wachting is jaarlijks circa 25 startersleningen te kunnen verstrekken.Dit collegebesluit is een belangrijke stap in het uitvoeren van de Woonvisie. De gemeenteraad heeft bij de vaststelling van de begro-ting voor dit doel extra middelen beschikbaar gesteld. Een deel hiervan is bedoeld voor de starterslening.

In de week van 3 t/m 7 maart zijn er snoeiwerk-zaamheden geweest aan bomen in de Lorentzlaan en de PKO-laan in Schiedam. De bomen zijn gezond en vitaal en blijven behouden. Zij worden gesnoeid zodat zij de komende jaren minder overlast veroorzaken op gebied van schaduw en bladval in de herfst. Minimaal tweederde van de boomkroon blijft staan.De uitvoering vraagt om tijdelijk vrijhouden van enkele parkeervakken. Dit wordt ter plaatse met borden aangegeven. (bron:Dichtbij)

TeleurgesteldDe Woonbond, de landelijke belangenbehartiger van huurders, is teleurgesteld dat de Eerste Kamer heeft ingestemd met het woonakkoord en daarmee met de verhuurderheffing. “We hadden gehoopt dat de heffing op zijn minst een tijdelijk karakter zou krijgen en zou worden verlaagd”, laat een woordvoerder weten. De Woonbond voorziet dat de huren nu nog verder zullen stijgen en dat er de komende jaren weinig gebouwd gaat worden door corporaties. Ook is er minder geld voor renovatie en onderhoud van woningen. “Dat zijn allemaal directe gevolgen van de heffing”, aldus de zegsman. (bron: ANP).

Het college onderzocht de mogelijkheden om deze oude woningen te transformeren. De woningen in deze historische wijk zijn 'authentieke pareltjes achter dichtgetimmerde gevels' en het behouden waard, zo blijkt uit het onderzoek.

De nieuwe woningen zijn straks bedoeld voor starters op de woningmarkt.

Woonplus, de oorspronkelijke eigenaar, is bereid de wo-ningen voor dit doel over te dragen aan de gemeente. Bij succes zullen meer oude woningen een transformatie ondergaan een worden aangeboden aan starters. Zo wil Schiedam mede investeren in een aantrekkelijk woonkli-maat voor alle doelgroepen. Het college verwacht de klus- en eengezinswoningen vanaf maart 2014 op de markt te zetten. Bij de uitvoering van de werkzaamheden zullen duurzaamheid en energiebesparing het uitgangspunt zijn.

Dichtgetimmerde woningen Schiedam

worden kluswoningen

21

Snoeiwerkzaamheden Lorentzlaan en PKO-Laan

Startersleningen weer beschikbaar

Geknipt voor U

No. 1, maart 2014

Het aantal huurders dat na aftrek van hun woonlasten onder de armoedegrens komt neemt toe. Die verwachting spreekt de Woonbond donderdag uit op basis van een rapport van onderzoeksbureau Rigo. Op dit moment heeft 28 procent van de huurders onvoldoende financiële middelen voor de noodzakelijke uitgaven, aldus de onderzoekers.

De huren mogen sinds 1 juli 2013 harder stijgen dan alleen de inflatie. Het aantal huurders dat de komende drie jaar onder de armoedegrens komt, zou daardoor stijgen tot 850 duizend. Stijgen de energieprijzen tot 2017 zoals verwacht, dan loopt dit aantal volgens het onderzoek verder op naar

Woonbond ziet armoede onder huurders stijgen

22

891 duizend. Dat is 35 procent van de verhuurders in de gereguleerde sector, die voornamelijk bestaan uit corporatiewoningen.

De huurtoeslag is volgens de onderzoekers niet hoog genoeg om de koopkrachtdaling te compenseren. Huurders met recht op de toeslag gaan er tot 2017 gemiddeld elf euro per maand op achteruit door de huurverhoging. Inclusief stijgende energieprijzen moeten huurders tussen 2012 en 2017 gemiddeld 42 euro per maand meer aan woonlasten betalen.

De Woonbond vindt op basis van de cijfers dat het kabinet het huidige huurbeleid moet aanpassen. "Om armoede onder huurders te beheersen is verbetering van de huurtoeslag, gerichte energiebesparing en vooral een gematigd huurbeleid nodig", zegt directeur Ronald Paping in een verklaring. (bron: Novum)

UitnodigingHet bestuur van de BVSO heeft het genoegen u

uit te nodigen voor de viering van het 40-jarig jubileum

Op vrijdag 16 mei 2014 houden wij een receptie van 18:00 tot 22:00 uur

Locatie: Wijkcentrum Oost Boerhaavelaan 79 - 3112 LD Schiedam

U bent van harte welkom!

No. 1, maart 2014BVSO -secretarieel verslag over 2013

Bent u een starter of doorstromer, een student of

55-plusser en zoekt u een huur- of koopwoningen, dan

kunt u bij Woonplus terecht. Wij bieden een divers aan-

bod van bestaande en nieuwbouwwoningen. Variërend

van eengezinswoning tot appartement en van hoekwoning

tot maisonette.

Woonplus biedt met haar gevarieerde woningaanbod

passende woonruimte voor iedereen.

Woonplus Schiedam

Valeriusstraat 3

3122 AM Schiedam

T (010) 204 51 00

Internet

www.woonplus.nl

Woonplus is een vastgoedonderneming met maatschappelijke

verankering in Schiedam. Wij willen zorgen voor goede be-

taalbare huisvesting van Schiedammers. Wij werken samen

met onze klanten, gemeente en organisaties op het gebied

van wonen en welzijn en zorg.

Op zoek naar eenhuur- of koopwoning?

No. 1, maart 2014

Niels Pluister is lid van de Shell burenraad

We brengen een bezoek aan Niels Pluister, bewoner uit Oost, vanwege zijn lidmaatschap van de Shell-burenraad. Niels geniet nu van een welverdiend pensioen nadat hij voor zijn werk de halve wereldbol heeft be-reisd. Hij was werkzaam in landen als Jemen, Nigeria, Saoedi Arabië, Cambodja, Vietnam en Somalië. Van de goedgemutste en welbespraakte Kosmopoliet willen we horen wat deze Shell burenraad is. Wat is de Shell burenraad?Niels vertelt dat deze al heel wat jaartjes bestaat en de ongeveer 15 leden van de burenraad zijn gewone burgers die woonachtig zijn uit de Buur gemeenten van Shell-Pernis; Spijkenisse, Pernis, Hoogvliet, Vlaardingen en Schiedam. Niels is nu ongeveer twee jaar lid van de burenraad en vertelt dat deelname afgezien van een reiskostenvergoeding geen geld oplevert. Shell hecht waarde aan een goed contact met de omgeving en realiseert zich dat het doen en laten van de vestiging grote impact op zijn omgeving kan hebben. Dat Shell de Burenraad serieus neemt mag wel blijken uit het feit dat de bijeenkomsten vanuit de multinational worden geleid door de CEO van de vestiging Pernis ,dhr. Bart Voet, en er is administratieve ondersteuning. Verder worden de bijeenkomsten bijgewoond door een vertegenwoordiger van de milieudienst DCMR.

Veiligheid en geen politiek.Eenmaal per kwartaal komt de burenraad bij elkaar en op de agenda staan dan vaak onderwerpen die met veilig-heid te maken hebben. Shell hecht hier veel waarde aan en informeert uitvoerig over de gang van zaken bij de vestiging Pernis. Als er onverwachte zaken gebeuren, bijvoorbeeld over affakkelen, dan worden de leden hier apart per mail over geïnformeerd. Niels zegt onder de

indruk te zijn van alle maatregelen die worden genomen in het kader van de veiligheid. Zo heeft Shell een speciaal veiligheidscentrum gebouwd. Alle werknemers van Shell moeten hier een veiligheidsdiploma behalen. Dus veiligheid wordt met grote letters geschreven en is zeer zeker geen wassen neus. Het gaat overigens uitsluitend over zaken die Shell Pernis betreffen want over het niet geheel onom-streden beleid van de multinational in bijvoorbeeld Nigeria daar wordt in de burenraad niet over gepraat.

Voordracht.Leden van de burenraad hebben de mogelijkheid om een voordracht te doen zodat een maat-schappelijk goed doel een bedrag van maximaal 400 euro kunnen krijgen. Niels voorganger in de burenraad, Tjalling de Boer, heeft bij zijn afscheid als lid van de Burenraad de stichting Vrienden van Zwembad Zuid voorgedragen. De voordracht werd gehonoreerd en de stichting heeft 400 euro als gift van de burenraad gekregen. Tjalling de Boer schonk vervolgens € 125,- aan de BVSO.Niels vertelt verder nog dat er geen tijdslimiet

bestaat hoelang iemand lid van de burenraad kan blijven. Hij vind het werk voor de raad aangenaam overzichtelijk en verwacht hierom voorlopig nog wel lid te blijven.De Burenraad van Shell Pernis is in 1998 opgericht en als proef van start gegaan. Het initiatief lag bij het Regionale Platform Hinder en Veiligheid, waarin bestuurders, overheidsdiensten burgers en bedrijfsleden regelmatig overleggen over de verbetering van de leefbaarheid in het Rijnmondgebied. Shell Pernis en omwonenden bleken bereid om gezamenlijk een proefproject voor georganiseerd buren-overleg op te zetten.

In het overleg ligt de nadruk op ervaren hinder en overlast en op milieu- en veiligheidsaspecten. Deze bepalen mede de leefbaarheid in de directe woonomgeving van ruim 450.000 mensen op beide rivieroevers, rondom Shell Pernis.Daarom heeft de burenraad leden uit Pernis, Hoogvliet, Spijkenisse, Albrandswaard, Vlaardingen en Schiedam. Zij zijn merendeels actief in bijvoorbeeld bewoners verenigingen, ondernemingsverenigingen of milieugroeperingen.

De wijkbewoner aan het woord.

24

Shell Burenraad.

No. 1, maart 2014

De zelfstandige burenraad heeft een onafhankelijke voorzitter. Een vertegenwoordiger van DCMR Milieudienst Rijnmond is vast adviseur en woont alle bijeenkomsten bij.De burenraad vergadert in principe vier maal per jaar. Een commissie uit de raad bereidt de vergaderingen voor en stelt de agenda op.Meestal wordt per vergadering een onderwerp uitgediept. Altijd is er een Shell- expert en meestal ook een onafhankelijke deskundige van buiten de Shell aanwezig ter toelichting. Daarnaast staan er “standaard”-onderwerpen op de agenda zoals rapportage door Shell van actuele milieucijfers en incidenten.

Waarom een burenraad,Hoofdreden voor het oprichten van een Burenraad is het wederzijdse belang voor het bedrijf en voor zijn directe; een eerlijke en open communicatie.

Voor Schiedam zitten er momenteel drie leden in de burenraad:Peter Goedkoop – bewonersvereniging Schiedam-West.Rob Tas – bewoner Nieuwland.Niels Pluister – bewoner Schiedam-Oost.

Afgelopen jaar zijn de volgende onderwerpen aan de orde geweest:

Nieuwe fakkelcompressor

Elektronische neuzen (snuffelpalen)

Biobrandstoffen/ nieuwe vormen van energie

Op iedere bijeenkomst veiligheid, milieu klachten, duurzaamheid, enz

Dit is een kleine greep uit de onderwerpen die worden besproken.

Niel Pluister-BVSO.

Informatie:tel: 010-2450169 (BVSO)

25

Vrijdagochtend maakte burgemeester Lamers de defini-tieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 19 maart bekend. Van de 60.484 kiesge-rechtigden die hun stem mochten uitbrengen, deed 42,6% dit ook daadwerkelijk.

In de nieuwe gemeenteraad nemen twaalf fracties plaats. De 35 zetels van de Schiedamse gemeenteraad worden als volgt verdeeld:

Zetels

gemeenteraad

D66 5PvdA 5 SP 4 VVD 4 AOV 4 Leefbaar Schiedam 3 CDA 3 GroenLinks 2 Progressief Schiedam 2 Blanco lijst 1 Gemeente Belangen Schiedam 1 ChristenUnie-SGP 1

Volgende week vinden er twee bijzondere raadsver-gaderingen plaats. Dinsdag 25 maart staat het onderzoek van de geloofsbrieven van de nieuwbenoemde leden van de gemeenteraad op de agenda. Op donderdag 27 maart worden de leden van de raad beëdigd en geïnstalleerd. Beide vergaderingen vinden plaats in de Aleidazaal van het Stadskantoor en beginnen om 20.00 uur.

Maar... waar hebben we nou voor gekozen?

S

24

Algemene ledenvergadering

Dinsdag

15 April 2014

20.00 uur

De koffie staat klaar!

1. Opening2. Vaststellen agenda 3. Verslag van de ledenvergadering van 5 juni 20134. Ingekomen stukken5. Verslag van de secretaris6. Jaarstukken 2012 en verslag van de penningmeester7. Verslag van de kascommissie à decharge8. Benoeming van de kascommissie voor 20149. Begroting 201410. Periodiek aftreden bestuursleden11. Verkiezing en benoeming bestuursleden12. Terugblik en vooruitkijken door de voorzitter13. Rondvraag14. Sluiting

No. 1, maart 2014

Bewonersvereniging Schiedam-OostBoerhaavelaan 79 – 3112 LD Schiedam

Aanmelding als lid of donateurDhr/mw/fam……………………………………………………….

Adres………………………………………………pc…………….

Jaar van geboorte………….Bank/gironr………...………………

Contributie:

Leden/donateurs € 6,00 – 65 plussers € 3,00 (per jaar)

Ik woon in Oost en meld mij aan als lidIk woon elders in Schiedam en meld mij aan als donateur

KopijKopij voor het ledenblad kunt u sturen aan: Bewonersvereniging Schiedam-Oost Boerhaavelaan 79 - 3112 LD Schiedam. Of per email: [email protected]

Het bestuur behoudt zich het recht voor om stukken te weigeren. Politieke uitingen zullen in ieder geval niet geplaatst worden.Wilt u reclame maken voor uw bedrijf dan kunt u ons mailen of bellen op 010-245 01 69

Leden/donateurs € 7,00 / 65-plussers € 3,50 per jaar (met ingang van 2012)

Wijkoverleg 2014In 2014 zijn er weer wijkoverleggen.

De wijkoverleggen vinden plaats op(maandag):

12 mei 2014

7 juli 2014

6 oktober 2014

17 november 2014

Zoals gewoonlijk vindt het overleg plaats in de grote zaal van Wijkcentrum Oost.

Aanvang: 20:00 uur

Tot ziens !

Belangrijke telefoonnummers

Geboortedatum.............................Bank/gironr.........................

No. 1, maart 2014

40 jaar actief in de wijk , dat is niet niks 3 Net geopend Polenhotel 15Joris op het Land van Ris 4 Veel zwarte rook bij woningbrand in

Schiedam16

Vrijwilliger van ’t jaar 2013 4 Verschillen steeds groter 18

Plantenbakken 4 Open brief Irado directeur Hertog 18

Stevige discussie in Oost 5 Open brief Irado 19

De Oosterling 6 Beweegredenen invoering toegangspassen 19

Buurten In Oost 6 Eerste kamer stemt in met woonakkoord 20

Oost-flitsjes 7 Dichtgetimmerde woningen Schiedam worden kluswoningen

21

Alleen mopperen helpt niet 7 Startersleningen weer beschikbaar 21

Laatste jaar van huidige aanpak particuliere woningverbetering

9 Snoeiwerkzaamheden PKO-laan en Lorentzlaan

Buurtbemiddeling 10 Woonbond ziet armoede onder huurders stijgen

22

De Lachen is Oké show 10 De wijkbewoner aan het woord 24

Iets kapot? Meld het de gemeente 11 Shell burenraad 24

Uit de oude doos 11 Maar...waar hebben we nou voor gekozen? 25Leiding over Noord 13 Algemene ledenvergadering 26

Rotterdam Airport 40% meer vluchten 2025 14

Singelschool 14

Drugs gevonden na beroving Duitse toerist 15

Ei, ei!