Niuwsbrief focus op kunst juli 2010

10
juli 2010 www.focusopkunst.com Kamperstraat 3 8011LJ Zwolle

description

Bij deze ontvangt u de nieuwsbrief van Focus op Kunst van juli 2010. Een ontwikkeling in het bijzonder wil ik graag bij u onder de aandacht brengen: Zwolle is een bedrijf rijker- Ziel in Architectuur; een initiatief van onze medewerker Mariska van der Ziel. Wij hopen dat Ziel in Architectuur een succes wordt en dat het harde werk van Mariska op die manier beloond wordt. Verder zou ik u attent willen maken dat ons atelier naar de Kamperstraat verhuist; binnenkort wordt het pand aan de Kamperstraat volledig in gebruik genomen voor culturele activiteiten van Stichting Focus. Op 16 oktober gaan wij een open dag organi- seren aan de Kamperstraat... Noteer het alvast in uw agenda!!! Wij zijn nu al druk bezig met de voorbereidingen, in principe kunnen wij u ontvan- gen met een hapje en een drankje, u met muziek verwennen en de mogelijkheid bieden om aan kleine workshops mee te doen. Wij hopen u dan te mogen verwelkomen! www.focusopkunst.com Kamperstraat 3 8011LJ Zwolle

Transcript of Niuwsbrief focus op kunst juli 2010

Page 1: Niuwsbrief focus op kunst juli 2010

juli 2010

www.focusopkunst.com Kamperstraat 3 8011LJ Zwolle

Page 2: Niuwsbrief focus op kunst juli 2010

Inhoudsopgave

-Parkpret pagina 3-Symposium Limor pagina 4-Symposium Autisme pagina 5-Ziel in Architectuur pagina 6-Nieuwe kunstenaars pagina 7-Nieuwe inrichting galerie pagina 8-Verhuizing ateliers pagina 8-Schenking kunstwerk pagina 9-Versterking werkgroep pagina 9

www.focusopkunst.com Kamperstraat 3 8011LJ Zwolle

Redactioneel

Beste lezer,

Bij deze ontvangt u de nieuwsbrief van Focus op Kunst van juli 2010. Hier zult u o.a. verslagen vin-den van onze promotieactiviteiten van de afgelo-pen maanden.Een ontwikkeling in het bijzonder wil ik graag bij u onder de aandacht brengen: Zwolle is een bedrijf rijker- Ziel in Architectuur; een initiatief van onze medewerker Mariska van der Ziel. Wij hopen dat Ziel in Architectuur een succes wordt en dat het harde werk van Mariska op die manier beloond wordt.Verder zou ik u attent willen maken dat ons atelier naar de Kamperstraat verhuist; binnenkort wordt het pand aan de Kamperstraat volledig in gebruik genomen voor culturele activiteiten van Stichting Focus.Op 16 oktober gaan wij een open dag organi-seren aan de Kamperstraat... Noteer het alvast in uw agenda!!! Wij zijn nu al druk bezig met de voorbereidingen, in principe kunnen wij u ontvan-gen met een hapje en een drankje, u met muziek verwennen en de mogelijkheid bieden om aan kleine workshops mee te doen. Wij hopen u dan te mogen verwelkomen!

Veel leesplezier,Miguel Peres dos SantosCoördinator Kunstuitleen en Ateliers Focus op Kunst

Page 3: Niuwsbrief focus op kunst juli 2010

Parkpret 2010

Dit jaar was de zesde keer dat Parkpret werd geor-ganiseerd. Het was extra bijzonder want het park bestaat 150 jaar. Burgemeester H.J. Meijer opende Parkpret. Oud-wethouder Jaap Hagedoorn had de eer om de Eekhoutlezing voor te dragen. Ver-der was ook dit jaar de ‘Montmatre kunstmarkt’ waar wij onze organisatie gepresenteerd hebben. Ondanks de regen was de belangstelling voor ons project toch groot. Wij hebben mensen kennis laten maken met onze organisatie en de doelstel-lingen van het project. Niet alleen hebben wij een klein beeltje aan de heer Hagendoorn verkocht maar nog belangrijker, wij hebben kunstenaars en mogelijk klanten geënthousiasmeerd. Met als gevolg daarvan, dat zich nieuwe kunstenaars aan-gemeld hebben.

Page 4: Niuwsbrief focus op kunst juli 2010

Symposium LimorLaagdrempeligheid in de keten

Limor helpt mensen weer een eigen plek in de samenleving te geven met thuisbegeleiding, woonvoorzieningen en crisisopvang. Ria Preij (werkzaam bij Limor en secretaris van Stichting Focus) heeft op 23 juni een symposium in het Deltion College georganiseerd. Focus op Kunst heeft voor Limor de visuele ondersteuning aan de workshops gegeven (zie afbeeldingen). Henk Jansen, schilder die bij ons aangesloten is, heeft 6 schilderijen gemaakt (n.a.v. Escher) speciaal voor deze gelegenheid. Dit initiatief was bedoeld om de verschillende instellingen binnen de GGZ sector bewust te maken van de drempels die in de weg staan van een optimale samenwerking ten behoeve van de dienstverlening aan de cliënt, en manieren vin-den om deze drempels te verlagen. De uitkomst was dat één keer per kwartaal een netwerkcafé bij Deltion georganiseerd wordt. Het eerste net-werkcafé zal op 7 oktober plaats vinden.

Page 5: Niuwsbrief focus op kunst juli 2010

Symposium AutismeVan Heijst & Partners

Op 24 juni heeft Van Heijst &Partners een Symposium gehouden over autisme in het Cultuurhuis Stadshagen. Aansluitend op het symposium vond de feestelijke eerste handeling voor de bouw van het autismehuis Zwolle plaats op de beoogde locatie (Voorsterweg, langs het Eikenlaantje, in de Noord-schil Westenholte, Zwolle). Het voorwoord werd door dhr. L. van Heijst (algemeen directeur van Van Heijst & partners) gedaan, waarop een uiteenzetting volgde van de beperkingen van mensen met autisme door mevrouw van Wijngaarden. Het eerste deel van het Symposium werd afgesloten door mevrouw van Vugt (Plein school Helder) en de heer Vermue (Ambelt) die een gedachtenwisseling over het onderwijs voor kinde-ren met autisme aangingen.Na de lunch werd nog aandacht gegeven aan Stichting Osani (die een sociaal netwerk voor mensen met autisme probeert te ondersteunen) en er werd nog uitgebreid gepraat over de woonfaciliteiten die nodig zijn om mensen met autisme optimaal te huisvesten (hierbij was mw. Venderbosch-NVA en mw.Blok- van Heijst en Partners aan het woord).Focus op Kunst heeft een selectie van schilderijen tentoongesteld, toevalligerwijs is in het Cultuurhuis van Stadshagen was een tentoonstelling te zien van één van onze kunstenaars: Jan Westerhof. Focus op Kunst heeft haar producten en diensten op deze manier bij het publiek bekend gemaakt. Wij hopen in de toekomst iets voor dit project te kunnen betekenen.

Page 6: Niuwsbrief focus op kunst juli 2010

Ziel in de Architectuur

In het kader van de Dag van Architectuur , dat samen viel met de kunstroute Zwolle, heeft Focus op Kunst aan het architectenbureau ZIEL in Architectuur de kans gegeven om zich in Zwolle te presenteren. Mariska van der Ziel is al bijna een halfjaar vrijwilliger bij ons en wij zijn erg blij dat zij haar bedrijf bij ons wilde presenteren. Het is een unieke samenwerking tussen twee organisaties die werken vanuit bezieling en betrokkenheid met het product dat ze leveren en met de mensen met wie ze werken. Mariska van der Ziel: “Dingen maken, scheppend bezig zijn en zo de wereld een beetje mooier maken... dat is waar het waarschijnlijk eens mee begonnen is en wat nog steeds mijn drijfveer is. Het gaat voor mij daar om meer dan alleen fysieke gebouwen en of ruimten te creëren, het gaat voor mij om het creëren van plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, samenleven en samen-werken, vanuit de gedachte dat de mens samen tot meer komt dan alleen. Architectuur is voor mij niet iets statisch en afstandelijks, maar iets wat je moet gebruiken, beleven en ervaren. Mijn creati-viteit is het middel om de brug te slaan tussen mijn “passie en bezieling” en het “bouwen met hout, staal en steen”.ZIEL in Architectuur is een jong en nieuw architectenbureau in Zwolle. Nieuw betekent in dit geval zeker niet onervaren, want het is gebouwd op 12 jaar ervaring van Mariska van der Ziel als architect binnen verschillende bureaus in Zwolle en omgeving. De Dag van de Architectuur 2010 markeert de officiële start van het bureau. Aan de hand van eigen werk heeft Mariska van der Ziel verteld over haar passie en bezieling voor gebouwen en daarbij ook in het bijzonder aandacht besteed aan het landelijke thema van deze dag ‘Architectuur en Hergebruik’.

Page 7: Niuwsbrief focus op kunst juli 2010

Nieuwe Kunstenaars en producten

Onze kunstcommissie is nog niet bij elkaar gekomen, maar we hebben wel nieuwe kunstenaars die toege-past kunstobjecten maken aangenomen: Katja Scholing maakt handgemaakte glaskralen, en die verwerkt ze in sieraden. Erna ter Steege maakt sieraden met name kettingen. Mathilde de Jong is grafisch ontwerper, zij maakt onder andere zeefdrukken op textiel en kleding, ook heeft zij hele aparte tassen en kussens in haar collectie (zie afbeeldingen). Binnenkort selecteerd onze kunstcommissie werk van andere kunstenaars. De volgende

Sieraden van Katja Scholing

Onze kunstcommissie is nog niet bij elkaar gekomen, maar we hebben wel nieuwe kunstenaars aangeno-men die toegepaste kunst produceren: Katja Scholing maakt handgemaakte glaskralen, en die verwerkt ze in sieraden; Erna ter Steege maakt sieraden met name kettingen; Mathilde de Jong is grafisch ontwerper, zij maakt onder andere zeefdrukken op textiel en kleding, ook heeft zij hele aparte tassen en kussens in onze collectie ingebracht. Ons aanbod wordt zo steeds gevarieerder en uitgebreider.In week 29 komt kunstcommissie bij elkaar en zal werk selecteren van nieuwe aanmeldingen. Kunstenaars die zich bij ons willen aansluiten zijn: Annet Vroom, André Scholten, Arjen Geurts, Leo Brohm, Kees Hoog-endam, Michael Hylkema, Heddy Ludwig en Ahmed Afifi.

Textiel werk van Mathilde de Jong

Nieuwe Kunstenaars en producten

Page 8: Niuwsbrief focus op kunst juli 2010

Nieuwe inrichting galerie Verhuizing ateliers en verbouwing zolder

In verband met de verhuizing van de ateliers naar de kamperstraat wordt de zolder verbouwd. Deze ruimte was on-bruikbaar maar wordt straks in gebruik genomen als kantoorruimte. Vanaf week 29 zijn de ateliers open aan de kamperstraat. Na de zomervakantie zijn we van plan om langer dan de hui-dige openingstijden open te zijn.Op 16 oktober organiseren wij ook een open dag... noteer het alvast in uw agenda, het wordt een leuke dag met veel activiteiten, kunst en muziek!

Sinds kort hebben we twee meubels in onze galerie staan, gemaakt door Marco de Kok. We hebben het idee dat dankzij deze meubels er meer mensen in onze winkel kijken, nu nog naar binnen komen, mensen.Meer werk van Marko de Kok is te zien op: www.madebymarko.com

Page 9: Niuwsbrief focus op kunst juli 2010

Schenking kunstwerk

Hanneke Nolet– onze di-recteur – en haar familie hebben een schenking gedaan. Hun keuze is gevallen op een prachtig werk van de Zwolse kun-stenaar Jules van Hulst. Het is een groot doek dat geweldig mooi in de winkel van de Kunstuit-leen staat en een echte blikvanger is. Dank jullie wel Familie Nolet!

Versterking werkgroep

Afgelopen maanden is de werkgroep flink uitgebreid: Bonne Scheepsma gaat voor ons in een tijdbestek van tien weken een Marketingadvies opstellen, tegelijk zal hij ook schoonmaakactiviteiten blijven uitvoeren; Marc Sonke loopt nu een proefperiode van twee maanden als commercieel medewerker; Robert Jan-sen heeft voor ons de laatste twee maanden promo-tieactiviteiten ontwikkeld; Virgenie Strüwer is onze nieuwe fotograaf, Parvin Zohrabi Abolverdri loopt stage bij ons als winkelmedewerker; Suzan Bosveld is ons nieuwe gezicht bij de winkel; Ingrid Bosma geeft al sinds twee maanden een cursus [boetseren] op het atelier; hetzelfde geldt voor Marianne de Kok [textiel en Peter de Jongste geeft sinds kort een cursus schil-deren met was op het atelier. Gestopt zijn: Petra van de Griend, Diana Meijer, Diana Glas, Hester Schaap-man en Gerdy ter Denge.

Page 10: Niuwsbrief focus op kunst juli 2010

Colofonon: Jasper Lindeboom(vormgeving); Miguel Peres dos Santos (redactie, vorm-geving, fotografie en tekst); Mark Blikman (tekst); Virgenie Strüwer (fotografie en tekst); Han Dijkslag (fotografie); Marko de kok(fotografie); Mariska van der Ziel (vormgeving)

Open dag 16 oktober

noteer het alvast in uw agenda