Nissan Cube

of 26 /26
Nissan Cube

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Nissan Cube

 • 1. Nissan Cube
 • 2. 1. Nissan Cube: outside the box
  Schiphol-Rijk, 7 januari 2010 - Nissan introduceert de nieuwe Cube. Belangrijker nog dan dat: de markante auto wordt voor het eerst ook buiten Japan verkocht. Op de thuismarkt is de tweede generatie Cube uitgegroeid tot een culthit. Niet alleen vanwege de opvallende, asymmetrische buitenzijde maar ook dankzij het sfeervolle lounge-interieur met veel ruimte. In de loop van februari is de Nissan Cube in Nederland verkrijgbaar.
  In 2002 lanceerde Nissan de tweede generatie Cube met een opvallend vierkant design. De eigenwijze, hoekige stijl viel in de smaak. In de trendy wijken van Tokyo is de onorthodoxe Cube op bijna elke hoek van de straat te vinden.
  De huidige Cube is compleet nieuw ontwikkeld. Hij is flink gegroeid, maar is nog steeds compact. De asymmetrische lijnen het kenmerk van dit model zijn gebleven. De naar de zijkant doorlopende, ongelijke achterruit zorgt voor perfect zicht naar achteren. Zijn functionaliteit heeft stijl. Zijn stijl is functioneel.
 • 3. 1.1 Lounge-interieur
  Het lounge-interieur is door zijn kleur, ruimte en vorm een oase van rust. De subtiel geribbelde oppervlakken zijn gebaseerd op de rimpelingen van water nadat er een steen in is gegooid. Het glazen dak (standaard) zorgt voor een natuurlijke lichtval. Het typisch Japanse zonnescherm ShojiShade filtert het daglicht.De Cube staat op het onderstel van de NOTE: kenmerkend zijn onder meer een lange wielbasis, een geavanceerde wielophanging en natuurlijk voorwielaandrijving. Daardoor rijdt de auto prettig en makkelijk. De 1,6-liter benzinemotor levert 81 kW en is verbonden aan een handgeschakelde vijfbak. NissansX-TronicCVT-techniek is optioneel.
 • 4. 1.2 Europesespecificaties
  Het lounge-interieur is door zijn kleur, ruimte en vorm een oase van rust. De subtiel geribbelde oppervlakken zijn gebaseerd op de rimpelingen van water nadat er een steen in is gegooid. Het glazen dak (standaard) zorgt voor een natuurlijke lichtval. Het typisch Japanse zonnescherm ShojiShade filtert het daglicht.De Cube staat op het onderstel van de NOTE: kenmerkend zijn onder meer een lange wielbasis, een geavanceerde wielophanging en natuurlijk voorwielaandrijving. Daardoor rijdt de auto prettig en makkelijk. De 1,6-liter benzinemotor levert 81 kW en is verbonden aan een handgeschakelde vijfbak. NissansX-TronicCVT-techniek is optioneel.
  De prijzen van de Nissan Cube beginnen bij 19.400 euro incl. BTW/BPM.
 • 5. 2. Design: ronduit vierkant
  De derde Cube-generatie neemt de iconische stijlkenmerken van zijn voorganger over. Wat goed is, hoeft niet te veranderen. Het resultaat is een geweldig eigenzinnig design met sprankelende details en veel functionaliteit. En ja, hoekig is de Cube nog steeds. Aan persoonlijkheid geen gebrek.

  Jennifer Lopez. Het bedrijfsrestaurant. Een gespikkelde bulldog. Drie inspiratiebronnen voor de designers. Met autos heeft het allemaal niets te maken. Het waren in 2002 de inspiratiebronnen voor Cube-designerHirotadaKuwahara. Hij tekende ook de nieuwe Cube-generatie. Het succes van zijn eerdere design, waarvoor hij bij Nissan hard heeft gestreden, zorgde voor hoge verwachtingen. Het model moest compleet nieuw ontworpen zijn en toch precies de juiste stijlelementen van zijn iconische voorganger hebben.
 • 6. 2.1 Bulldogmet zonnebril (part 1)
  Dus het asymmetrische design bleef ook al betekent dit dat er twee versies ontwikkeld moesten worden (voor autos met het stuur links en met het stuur rechts). In totaal zes panelen zijn anders. De klassieke strijd tussen boekhouders en designers werd door de laatste groep gewonnen. Nissan-designer John Sahs, verantwoordelijk voor het exterieur: We kunnen toch niet beginnen met het sluiten van een compromis over een van de essentile kenmerken van de Cube? Dus is hij asymmetrisch. En hoekig. De brede voorzijde doet wel denken aan de houding van een bulldog die met zijn poten stevig op de grond staat. Om te zorgen voor een sympathieke uitstraling met een vleugje humor, tekenden we een zonnebril op de neus. De Cube heeft daarom brede koplampen die door een dunne lijn met elkaar verbonden zijn. De rest van het design is puur, zonder details en zonder saai te worden.

 • 7. 2.2 Bulldogmet zonnebril (part 2)
  De nieuwe Cube heeft meer afgeronde hoeken dan zijn voorganger en de wielkasten springen meer in het oog. Ook de zijkanten hebben meer profiel. De grote, steile voorruit is gebleven en zorgt voor prima zicht. De zijruiten liggen meer verzonken in de auto, als het glas in een fotolijst. De ongelijke achterruit loopt ononderbroken door in de zijkant rechts. Dit opvallende kenmerk maakt parkeren een stuk eenvoudiger. De D-stijl aan de rechterzijde is kleiner dan die ertegenover. De achterdeur opent naar de zijkant, wat in- en uitladen langs de stoep makkelijk maakt. En niemand stoot zijn hoofd tegen de geopende klep.
  Alsof de Cube nog niet opvallend genoeg is, ontwikkelde Nissan een rijk en gevarieerd kleurenpalet, met kleuren als Bitter Chocolate, SeaTurquoise en Witty Military naast wit, grijs, zilver, rood en zwart. Met stripings kan de koper het design accentueren.
 • 8. 3. Interieur: relax het is een Cube
  Haast, haast, haast. Een dag telt niet genoeg uren. Dus moet alles steeds vlugger. Totdat het even niet meer lukt. Door een file bijvoorbeeld. Dan zit er nog maar n ding op: de rust van het Cube-interieur ervaren.
  Net als het exterieur zorgt ook het interieur voor warmte en sfeer. De Cube is leuk, maar geen speeltje. Hij is niet agressief maar ook niet passief. Jennifer Lopez kwam er deze keer niet aan te pas maar wel een jacuzzi, waterdruppels en een folk club uit 1960. Interieurontwerper TadamasaHayakawa: Tijdens mijn vakante zat ik op het balkon van mijn hotel en trok een biertje open. En toen wist ik het: datzelfde ontspannen gevoel dat ik toen had, moet het interieur van de Cube ook oproepen. Dus tekende Hayakawa een sofa in een jacuzzi, wat later vertaald werd in de Jacuzzi Lounge. Het interieur voelt heel ruimtelijk, wat zorgt voor een ontspannen sfeer in de auto.
 • 9. 3.1 Golvende lijnen
  De golvende lijnen in het interieur zijn het best te zien op het dashboard met middendeel dat naar de inzittenden toe is gebogen. Voorin bevinden zich twee comfortabele stoelen, achterin een sofa met drie zitplaatsen, verschuifbaar over een afstand van 240 mm. Voor extra zitcomfort is de rugleuning achterin in drie standen verstelbaar.
  Het interieur van de Cube is leverbaar in chic donkergrijs met lichtere accenten en in lichtbeige gecombineerd met grijs/paars. Bij de versie met beige interieur zijn de onderste helft van het dashboard en de vloer donkerbruin. De bekleding van de stoelen is een materiaal dat op sude lijkt.
 • 10. 3.2 Golfpatroon
  Een subtiel golfpatroon siert de deurbekleding en keert terug in de vorm van de stoelen. Ook de hemelbekleding toont een patroon gebaseerd op de rimpeling van een wateroppervlak. Dit subtiele patroon is tevens zichtbaar op de bedieningsknoppen van de klimaatregeling, de roosters voor de luidsprekers en zelfs de bodem van de bekerhouders. Het patroon is genspireerd op de rimpels in het wateroppervlak nadat er een steen in is gevallen.
  Voor een natuurlijke lichtinval is de Cube voorzien van een groot, glazen dak (standaard). Het Japanse zonnescherm ShojiShade, dat doet denken aan rijstpapier, filtert het daglicht. Het dak is ook geheel lichtdicht te maken met een tweede zonnescherm.
 • 11. 3.3 Kast
  Het dashboard is opgebouwd als een soort kast, met verticale en horizontale vlakken. De vele bergvakken die zo zijn ontstaan, zijn met accessoires naar eigen voorkeur af te werken.
  De blauw/witte wijzerplaten van het instrumentenpaneel zijn ondergebracht in een aparte behuizing op het dashboard. Dankzij de ongelijke afmetingen zijn de snelheidsmeter en de toerenteller makkelijk van elkaar te onderscheiden. De roodgekleurde naalden gloeien op nadat het contact wordt geactiveerd. Op het middendeel van het dashboard is het beeldscherm van de boordcomputer geplaatst.
 • 12. 3.4 Kast
  Door het hoge dak is er veel hoofdruimte. Daardoor kunnen de inzittenden meer rechtop zitten, wat weer extra beenruimte oplevert. In het Cube-interieur zijn tal van bergvakken en bekerhouders te vinden. Om efficint met ruimte om te gaan, zit de krik in de vloer bij de achterpassagiers. Zelfs in de C-stijl linksachter en in de achterklep zijn bergruimten gecreerd. Op diverse plaatsen in het interieur zijn bevestigingshaken aan te brengen. In de voorportieren zijn uitsparingen gemaakt voor kleine zaken als een mobiele telefoon en mp3-speler, die door elastische banden op hun plek worden gehouden.
  ShiroNakamura, Senior Vice President Global Design, zegt over het idee achter het Cube-interieur: In de westerse wereld was de paard-en-wagen lange tijd het belangrijkste transportmiddel. Het ging erom zo snel mogelijk op de eindbestemming te komen. Daaruit zijn sportieve autos voortgekomen. In Japan werd lange tijd gebruikgemaakt van de ossenwagen. Daarbij ging het erom de reis zo ontspannen en comfortabel mogelijk te maken.
  De Cube staat weliswaar ver van de authentieke ossenkar, maar biedt wel veel comfort en ontspanning onderweg.
 • 13. 4. Aandrijving: beproefd recept voor vernieuwende stijl
  Hij ziet er anders uit dan welke auto ook, onderhuids is de Cube echter voorzien van beproefde componenten. De Cube staat op NissansB-platform dat ook gebruikt is voor de compacte NOTE.
  De wielbasis van de nieuwe Cube bedraagt 2.530 mm. Voor monteert Nissan McPherson-veerpoten met schroefveren en dempers en een naar voren geplaatst onderste scharnierpunt. De wielophanging zit op een subframe om de overdracht van geluid en trillingen te vermijden. Een stevige stabilisatorstang houdt de auto vlak tijdens koerswisselingen. Achter gebruikt Nissan een H-vormigetorsieas met wieldraagarm in lengterichting. Door veer en demper te scheiden is de constructie compacter, wat extra bagageruimte oplevert. Ook achter wordt gebruikgemaakt van een stevige stabilisatorstang.
 • 14. 4.1 ESP
  Schijfremmen rondom, de nieuwste generatie ABS, EBD (elektronische remkrachtverdeling), BrakeAssist (remassistent) en ESP zijn standaard en zorgen voor een hoog veiligheidsniveau. ESP meet onder meer de stuuruitslag, de remdruk en de wielgrip voor. Ook zijdelingse g-krachten en de gierneiging worden gemeten. Als de stabiliteit van de auto onder druk komt te staan, gebruikt ESP de remmen en het motormanagement om de auto onder controle te houden. Onder uiteenlopende omstandigheden blijft de auto de juiste koers volgen.
  De elektrische stuurbekrachtiging (EPS) is snelheidsafhankelijk. Het systeem meet elke 40milliseconden de snelheid met een nauwkeurigheid van 0,01km/uur. De draaicirkel van de Cube bedraagt slechts 10,6meter. Afhankelijk van de uitvoering heeft de Cube stalen 15-inchvelgen met elegante wieldeksels of lichtmetalen 16-inchvelgen.
 • 15. 4.2 Benzinemotor
  Nissans 1,6-liter benzinemotor (ook te vinden in de NOTE en de QASHQAI) zorgt voor de aandrijving van de Cube. Buiten Nederland is ook een 1,5-liter dieselmotor beschikbaar. Beide krachtbronnen worden veel gebruikt binnen de Alliantie Renault-Nissan vanwege hun prestaties, gunstige verbruik en lage uitstoot.

  De benzinemotor, grotendeels vervaardigd van gegoten aluminium, heeft een inhoud van 1.598cc, wat 81kW oplevert bij 6.000 toeren per minuut. Het koppel komt op 153Nm bij 4.400toeren per minuut. De dwarsgeplaatste motor is verbonden aan een handbediende vijfbak met dubbele synchronisatie op de eerste en tweede versnelling, waardoor schakelen op lage snelheid (in stadsverkeer) zeer makkelijk gaat. De versnellingsbakverhoudingen zijn gelijk aan die van de NOTE door de kortere eindoverbrenging reageert de Cube echter iets feller. Optioneel is de X-Tronic CVT.

  Ondanks zijn hoekige vormen heeft de Cube een goede stroomlijn (luchtweerstandcofficint 0,35) waardoor het verbruik uitkomt op gemiddeld 6,6l/100km. Met een CO2-uitstoot van gemiddeld 151g/km voldoet hij aan de Euro5-normen.
 • 16. 4.3 Europese technici
  Hoewel de Cube in Japan ontwikkeld is, zorgden Europese technici ervoor dat weggedrag, functionaliteit en kwaliteit aansluiten bij de verwachtingen van de Europese koper. In totaal 52technici van het Nissan Technical Centre Europa (NTCE) uit Groot-Brittanni en Spanje werkten aan de Europese versie van de Cube. Een team van NTCE maakte 29 maanden deel uit van het Joint ProductionManagement-team in Japan om bij te dragen aan de ontwikkeling van de Cube. Deze inbreng zorgde onder meer voor een steviger wegligging die aansluit bij de hogere rijsnelheden in Europa. Daarnaast werkten de technici aan het dempen van geluiden en trillingen, zodat de Cube ook op hogere snelheden comfortabel en ontspannen rijdt.
 • 17. 5. Uitrusting: PURE en ZEN
  Nissan levert de Cube in twee uitvoeringen: PURE en ZEN. Connect navigatie is optioneel leverbaar op de ZEN-uitvoering. Daarnaast heeft Nissan een aantal limitededitions gepland.
  De standaarduitrusting van de Nissan Cube omvat onder meer:
  Handbediende airconditioning
  Radio/cd-speler met aansluiting voor mp3-speler en Bluetooth-verbinding
  Middenarmsteun voor en achter
  Centrale vergrendeling met afstandsbediening
  Elektrisch verstelbare buitenspiegels
  Elektrisch bedienbare zijruiten voor en achter
  Mistlampen voor
  ESP
  Boordcomputer
  Cruisecontrol met snelheidsbegrenzing
  Glazen dak met ShojiShade
  6 airbags
 • 18. 5.1 Breed zonnedak standaard
  Kenmerkend in de uitrusting van de Cube is het 960 mm brede glazen dak. Dat bestrijkt bijna de volledige breedte van het dak en loopt door tot net achter de voorstoelen. Dat brengt veel licht in het interieur. Het glas is warmtewerend en als extra is er het zonnescherm ShojiShade dat oogt als lichtdoorlatend rijstpapier. Het dimt zonlicht en houdt uv-straling tegen.
  Ten opzichte van de vorige Cube, die louter in Japan is geleverd, zijn de stoelen flink vergroot met voorin een 65 mm langere rugleuning en achter een 45 mm hogere leuning, terwijl de zitting achter 50 mm is verlengd. De achterbank is over 240 mm verschuifbaar en de rugleuning is verstelbaar. De inhoud van de bagageruimte bedraagt, afhankelijk van de stand van de achterbank, 255 tot 403 liter.
 • 19. 5.2 ZEN
  De ZEN-uitvoering biedt Intelligent Key, een start-/stopknop, automatische climatecontrol en automatisch in- en uitschakelende verlichting en ruitenwissers. Ook zijn lichtmetalen 16-inchwielen en donkergetint privacy glass achter inbegrepen.

  Nissan Connect (alleen in combinatie met ZEN) breidt de uitrusting uit met NissansConnect-navigatiesysteem en een achteruitrijcamera. Het navigatiesysteem toont de route op een 5-inch touchscreen display. Het systeem omvat een radio/cd-speler, een USB-aansluiting en Bluetooth-voorbereiding voor handsfree mobiel bellen. De audio en de mobiele telefoon zijn te bedienen vanaf het stuurwiel, terwijl de bediening van de navigatie via het touchscreen gaat.
 • 20. 6. Veiligheid: bescherming in het kwadraat
  Veiligheid voor inzittenden is in de Nissan Cube op alle fronten gewaarborgd. Omdat de auto ook veel in drukke stedelijke omgevingen zal rijden, is tevens aandacht geschonken aan voetgangersveiligheid. Het front van de auto is voorzien van diverse energieabsorberende materialen die de kans op letsel van een voetganger bij een aanrijding verkleinen.

  Bij de Cube is het veiligheid in het kwadraat. Nissan levert de auto met een compleet pakket veiligheidsvoorzieningen, inclusief ESP, gordijnairbags en een zeer sterke veiligheidskooi rond het passagierscompartiment, aangevuld met versterkte bumpers. Vooral de versterkte dorpels, voorin geplaatste dwarsbalken en een dwarsbalk onder de achterbank dragen bij aan de sterkte van de constructie. Ook verstevigingen in de ophanging van het stuurhuis, in de portieren en in het dak dragen bij aan de beschermende veiligheidskooi.

  ESP en zes airbags maken deel uit van de uitrusting. Dat zijn twee airbags voorin, twee zijairbags in de voorstoelen en gordijnairbags links en rechts over de volle daklengte om hoofdbescherming te bieden, ongeacht de stand van de verschuifbare achterbank. De Cube is uitgerust met vijf driepuntsgordels met voorspanners en spankrachtbegrenzing, waarvan de werking is afgestemd op die van de airbags, zodat de kans op letsel door de gordels zelf zoveel mogelijk wordt verkleind.
 • 21. 6.1 Voetgangersveiligheid
  De voorbumper is gevuld met zacht materiaal om bij een aanrijding met een voetganger de kans op beenletsel bij deze voetganger te verkleinen. Ook zit de radiateur niet direct achter de bumper. Bijkomend voordeel: na een kleine aanrijding is er niet meteen sprake van kostbare technische schade. Om de voetgangersveiligheid verder te vergroten, zijn de motorkap, de zijschermen en het paneel achter de grille ontworpen om de kans op letsel aan het bovenlijf en het hoofd van de voetganger te verkleinen.
 • 22. 7. Accessoires: een Cube op maat
  Met een serie praktische en leuke optionele accessoires kunnen kopers de Nissan Cube naar eigen wens individualiseren.

  Zo is er een complete range extras leverbaar voor het uiterlijk van de Cube. Enkele voorbeelden zijn:
  Donkergekleurde chromen grille
  Chromen omlijsting mistlampen
  Chromen spiegelkappen
  Chromen lijst rond de luchtinlaat onder in de bumper
  Met chroom afgewerkte handgreep achterklep
  Zijpanelen en sidebars
  Dakspoiler
  Zijruitwindschermen
  Lichtmetalen 16-inchwielen (wit, donkermetaalkleurig of zilverkleurig)
  Striping sets (natuureffecten of ijsblokjesontwerp met 3D-effect)
 • 23. 7.1 Interieur
  In de auto zitten diverse slimme opbergmogelijkheden, zoals haken in de portieren waaraan optionele (oranje of zilvergekleurde) houders voor pennen en iPods zijn te bevestigen. Een als extra verkrijgbare houder voor de mobiele telefoon past in de bekerhouders.

  Andere mogelijke opties zijn:
  Gekleurde lijsten rond de luchtinlaten en de raambediening in de portieren
  Met leds verlichte voetenruimte voorin (negen kleuren)
  Laadruimte-organiser met dubbele laadvloer
  Bumperbeschermhoes
  Parkeersensoren voor en achter
  Spatlappen
 • 24. 8. Historie: tien jaar jong
  Met een serie praktische en leuke optionele accessoires kunnen kopers de Nissan Cube naar eigen wens individualiseren.

  Zo is er een complete range extras leverbaar voor het uiterlijk van de Cube. Enkele voorbeelden zijn:
  Donkergekleurde chromen grille
  Chromen omlijsting mistlampen
  Chromen spiegelkappen
  Chromen lijst rond de luchtinlaat onder in de bumper
  Met chroom afgewerkte handgreep achterklep
  Zijpanelen en sidebars
  Dakspoiler
  Zijruitwindschermen
  Lichtmetalen 16-inchwielen (wit, donkermetaalkleurig of zilverkleurig)
  Striping sets (natuureffecten of ijsblokjesontwerp met 3D-effect)
 • 25. 8.1 Cultauto
  In Japan is de Cube uitgegroeid tot een eigenzinnige cultauto. Vooral na de komst van de onconventioneel gevormde tweede generatie in 2002, een geesteskind van HirotadaKuwahara. Rechte lijnen, een hoekige styling en een tot om de hoek doorgetrokken asymmetrische achterruit maken het model zeer herkenbaar.

  Aandacht op internet en artikelen in lifestylebladen leidde tot aandacht van kopers buiten Japan. Juist de asymmetrische achterruit stond een introductie in de weg in landen met linksgestuurde autos, zoals in Europa en Noord-Amerika. Bovendien zou er te veel genvesteerd moeten worden om te voldoen aan de homologatie-eisen. Dus bleef de officile levering van deze cultauto beperkt tot Japan.
 • 26. 8.2 Verlengd
  In 2004 verscheen een langere versie: de Cube3 of Cubic, met een derde zitrij, met ruimte voor maximaal zeven inzittenden. De wielbasis werd daarvoor vergroot van 2.360 naar 2.600mm en een groei in carrosserielengte van 3.730 naar 3.900mm. De ook voor de export ontwikkelde derde generatie van de Cube is zelfs nog 80mm langer dan de Cubic en dat met plaats voor vijf inzittenden.

  In 2005 presenteerde Nissan voor de Cubic een e4WD-systeem. Dat is vierwielaandrijving waarbij de achterwielen worden aangedreven door een elektromotor. Die komt in actie zodra de voorwielen grip verliezen. Bij remmen fungeert de elektromotor als dynamo om de accu op te laden. Het was voor Nissan een prijstechnisch aantrekkelijke oplossing om vierwielaandrijving aan te bieden. Bovendien ging het gewicht van de auto slechts met 80kg omhoog.
  8.3 Elektrische Cube
  De jongste variant is een Cube met volledige elektrische aandrijving, een conceptauto die als DenkiCubede loper uitrolt voor de toekomstige Nissan LEAF. Lithium-ion-accus in de vloer slaan de energie op.