Nieuwsvlok december 2010

9
Nieuwsvlok december 2010

description

Nieuws,VGW

Transcript of Nieuwsvlok december 2010

Nieuwsvlok december 2010

VERENIGING VAN GEHANDICAPTE WINTERSPORTERS

Terwijl de temperatuur buiten al aardig aan het zakken is, loopt de temperatuur binnen de VGW aardig op. De reisleiders zijn druk bezig om alle puntjes op de i te zetten. De begeleidercommissie is druk bezig met het organiseren van een begeleiderdag en de materiaalcommissie is bezig met het in orde maken van al het materiaal. Op de website staan volgende week de conceptnotulen van de afgelopen ALV. Verder heeft de Vereniging nu een Huishoudelijk Reglement, die ook op de website te vinden is. U ziet het, we hebben niet stil gezeten. Skiën Nederland heeft ook een mooi seizoen achter de rug. De locatiecommissie heeft een uitgebreide beschrijving van een aantal skigebieden in Oostenrijk. Deze zijn op onze website te vinden onder de downloads. In deze editie de vertrouwde columns van de voorzitter en ook Roel Dooremaal heeft een tip om het lekker warm te houden. Zoals gewoonlijk heeft ook Marloes Beemsterboer weer haar steentje aan deze Nieuwsbrief bijgedragen. Rest mij om iedereen een super wintervakantie toe te wensen. Anneke van den Berg. Van de bestuurstafel. De Algemene Ledenvergadering heeft begin oktober weer plaatsgevonden. Voor een voorzitter van een Vereniging zijn dit de momenten om over de activiteiten van het afgelopen jaar verslag uit te brengen en over de toekomst van gedachten te wisselen. Daarnaast is het een ontmoetingsmoment met de actieve leden. Tijdens de bijeenkomst heeft de penningmeester inzicht gegeven in de verwachte structurele tekorten van de Vereniging de komende jaren. Zijn voorstel om de contributie met 10 euro te verhogen is door de ALV aangenomen. Na 28 jaar heeft de VGW een Huishoudelijk Reglement. Het nieuwe Huishoudelijk Reglement, voorbereid door een werkgroep, bestaande uit Anneke, Jack, Luc en Roel, is door de ALV goedgekeurd. Het Huishoudelijk Reglement is te lezen op onze website.

VERENIGING VAN GEHANDICAPTE WINTERSPORTERS

De besturen van de VGW/SGW hebben een beleidsgroep ingesteld, die het komende jaar met een beleidsstuk zal komen. De projectgroep bestaat uit 7 leden. De eerste 2 boeiende vergaderingen hebben reeds plaatsgevonden. De integratie van de gehandicapte skisport, zowel de breedtesport als topsport, zal overeenkomstig de andere sportbonden plaatsvinden in de overkoepelende organisatie, de NSKIV. Het bestuur van de VGW ondersteunt deze ontwikkeling. Wij hebben meegewerkt aan de voorbereiding van “fundag” op 19 september in Zoetermeer. De dag is georganiseerd door de JCF, SHOS, NSKIV, Stichting Stoer en de VGW. Een 40 tal kinderen en jongeren hebben die dag bezocht. Over een eventueel lidmaatschap van de NSKIV beslist de ALV. De voorbereiding van de reizen is weer in volle gang. Onze reisleiders en materiaal mensen zijn weer druk bezig met de kennismaking van de deelnemers, het plannen van de pasdagen, busvervoer regelen, afspraken maken met hotels en met de indeling op de reizen. Begin november heeft de SGW uit onverwachte hoek een aanzienlijke donatie ontvangen ter ondersteuning van de werkzaamheden van de Vereniging. Een echte opkikker dus! Ik wens u allen een goede gezondheid en een fijne vakantie, indien u meegaat met de VGW reizen. November 2010 Jeep ter Heide Voorzitter Ik ben het helemaal zat! (geschreven naar aanleiding van het zoveelste euvel betreffende mijn spierziekte) Ik ben het echt helemaal zat! Wanneer leren ze eens dat mensen die afhankelijk zijn van zorg, ook recht hebben op professionele zorg. Niet een of andere uitzendkracht die je één keer komt wassen, aan wie je letterlijk en figuurlijk blootgeeft en er vervolgens achter komt, dat het zorgen toch niet echt is wat hij of zij zoekt.

VERENIGING VAN GEHANDICAPTE WINTERSPORTERS

Peenvogels zijn het. Van die echte k..kijkers. Oh nee, daar moet je een opleiding voor hebben gedaan, voor Fokus niet. Makkelijke oplossing, maar aan de cliënt wordt niets gevraagd. Waarschijnlijk denken ze dat je, als hulpbehoevende, allang blij bent dat je wordt geholpen. Met als resultaat, dat ik ondertussen al ruim 2 weken moeier mijn bed uitkom als dat ik erin ga, vriendlief ’s ochtends (zeg maar gerust ’s middags) geen blik waardig gun, goeiemorgen kan er niet meer af en als ik geluid produceer is het met een grauw of een snauw. Huilen gebeurt de laatste week wel heel veel. Maar Fokus is tevreden en ik moet niet zeuren.

Ik ben het echt helemaal zat! Wanneer leren ze eens dat mensen die gebruik maken van een PGB (Persoons Gebonden Budget) met een progressieve ziekte niet voor niets een hoog budget hebben? Dat je niet ineens het budget kan halveren, terwijl de zorg alleen maar meer wordt? Ze begrijpen niet, dat als je in een Fokuswoning woont, waar 11 andere bewoners ook zorg vragen, niet krijgt waar je recht op hebt. Dat als je als zorgvrager een bezwaar instuurt en die goedkope, arrogante lui 12 weken nodig hebben om een brief te lezen en te beantwoorden met de

boodschap, dat zij niet de juiste instantie zijn. Je vervolgens weer 10 weken moet wachten op antwoord, en wie zegt dat het antwoord naar je zin zal zijn. Ik ben het echt helemaal zat! Wanneer leren ze eens, dat je mensen niet kan beoordelen zonder ze ook maar één seconde te zien? Dat ze niet eens met je praten om te weten wat je nodig hebt. Of dat ze met een grote bocht om je heen lopen, net alsof je een of andere ROA (Rolstoel Overdraagbare Aandoening ) hebt. Je twintig keer hetzelfde kan zeggen, omdat er van die kansloze, vegeterende debielen zijn, die niet de tijd nemen om je te willen verstaan. Of wat dacht je dan van die graftakken, die dingen aan je vragen, maar niet wachten tot je antwoord hebt gegeven. Mensen die denken dat IK debiel ben, en het wisselgeld bij de kassa aan de volgende klant geven. Dan denk ik: Wie is er hier nou debiel? Of dat ze met degene die achter je rolstoel staat, gaan praten, net of je er niet bent. Net alsof anderen weten hoe jij je voelt! Ik ben het echt helemaal zat! Wanneer leren ze eens, dat mensen met een beproeving niet altijd tijd hebben. Ze gaan er maar klakkeloos vanuit, dat je werkloos bent en zeeën van tijd hebt. Ok, ik ben nu nog wel werkloos, maar ik moet ook netjes afspraken maken als ik wat wil. Waarom jullie dan niet? Bij mij kom je er gewoon niet in zonder afspraak, of je moet gewoon op visite komen. Mensen komen langs te pas en te onpas, daar heb ik genoeg van. En wie dat niet kan begrijpen heeft dikke pech! Ik ben het echt helemaal zat! Wanneer leren ze eens dat als je afspraken maakt, hetzij met een taxi, hetzij met de trein, die afspraken ook leren na te komen? Zeker wel makkelijk? Als je geen zin hebt om te werken, doe je het toch gewoon niet? Dat ik daardoor in de problemen kom, maakt hun echt helemaal niets uit. Gehandicapten horen gewoon geen sociaal leven of werk te hebben. Nee, die mogen alleen naar het

VERENIGING VAN GEHANDICAPTE WINTERSPORTERS

tuincentrum om geraniums te halen. Lekker achter gaan zitten en dom naar buiten staren. Na Sesamstraat naar bed, dan ben je tenminste geen last voor de maatschappij. Nou, dan zeg ik op mijn beurt, dikke vinger voor je egoïstisch stuk rubber, pas maar op dat ik je niet wegschiet! Pfoe, dat lucht op!! Marloes Beemsterboer.

Hoi, hoi ik mag weer skiën! Toch weer onwennig ga ik `mijn` Dual in. Best wel spannend hoe het dit jaar weer gaat. Het is erg leuk om iedereen weer te zien. Alle begeleiders en skileraren zijn weer druk in de weer om iedereen `ski klaar` te maken, nog even een boutje verzetten of een schroef aandraaien, zit je wel goed? en natuurlijk Marian rondlopend met haar lijst om daarna snel naar de lift te gaan, want de eerste wil al naar boven. De hele groep is druk bezig, de ene met skiën en de ander met helpen. Ik leer weer veel van deze lessen. Het is altijd veel te snel tijd om te stoppen………”de laatste keer” zegt Marian als ik eigenlijk nog helemaal niet wil stoppen. Maar ja het is tijd. Weer wachten tot volgende week…….dan mag ik weer!!! Christine Dessauvagie Voortaan Goed Warm (gekleed).

De bladeren vallen van de bomen en de wind giert door de bomen. Iedereen blijft vaker binnen en kruipt dicht bij de kachel. Het liefst de schoenen uit en met een dekentje over de benen. Zouden de rayonhoofden al bij elkaar gekomen zijn? Dit lijkt wel het begin van een spannend verhaal, maar ik zoek gewoon een bruggetje om op de wintersport te komen en dan

voornamelijk op de kleding die we dan altijd dragen. Ach, zo kom ik er ook. Kleding dus. Vroeger was er binnen de Vereniging, niet een echt logo, maar een soort kleurplaat met 3 beertjes die in een slee, een Monoski en op één poot (lees: been) de mogelijkheden binnen onze Vereniging voorstelden. Nu hebben we meer en ander apparaten en mogelijkheden om de berg af te komen, dus het “logo” dekte de lading niet meer helemaal.

VERENIGING VAN GEHANDICAPTE WINTERSPORTERS

Toch stond deze tekening afgebeeld op een grijze trui en die was erg gewild binnen de club. Als je zo’n trui hebt dan hoor je er echt bij en draag je de Vereniging een warm hart toe (letterlijk en figuurlijk). Toch is in de loop der tijd het logo in enkele stappen veranderd naar wat het nu is (zie de website). Al jaren is er wel sprake van kleding met het logo, maar verder dan de pullies die door de PR-commissie op beurzen gebruikt worden en de jassen voor skileraren en begeleiders is er eigenlijk niets. Omdat dit steeds weer ter sprake komt, ben ik eens gaan kijken hoe dit op een betaalbare manier te regelen valt. Natuurlijk moet het kwaliteit zijn, want je sport erin en de Vereniging representeren. Na wat onderzoek is er gekozen om polo’s, skipullies en Hooded Sweaters te gaan leveren. In de kleuren van het logo en natuurlijk met het logo erop geborduurd. Voor die mensen die nog niet naar het logo hebben gekeken, de kleuren zijn rood, wit en blauw. Eind augustus is op de site van de VGW een pagina aangemaakt via welke de kleding besteld kan worden. De opbrengsten worden gebruikt om de kosten te dekken en de rest gaat naar de Vereniging. De eerste bestellingen kwamen vrij snel binnen, maar daarna stopte het een beetje. Dit komt natuurlijk doordat sommige mensen nog niet bezig zijn met de wintersport, maar een nog belangrijker reden is dat mensen graag eerst iets in hun handen hebben voor ze besluiten om tot aanschaf over te gaan. Om hieraan tegemoet te komen is er van alle soorten, kleuren en maten een voorbeeld besteld en zodra dat er is kan op diverse gelegenheden bekeken, gepast en besteld worden. Laten we het niet op de “nieuwe kleren van de Keizer” laten lijken, want dan krijgen de reizen een heel ander karakter dan voorheen. Dus om het met Ciske de Rat te zeggen:”Krijg toch allemaal de klere!”. Roel van Dooremaal Zondag 19 september jl. werd de eerste wintersportF UNdag van de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) in samenwerking met de Johan Cruyff Foundation (JCF) in SnowWorld Zoetermeer gehouden. Meer dan 40 kinde ren vanuit het hele land met een fysieke beperking konden onder begeleiding zit- en of staand skiën of snowboarden. Na de officiële opening van Carole Thate (directeur JCF) en Ed Hasselman (commercieel directeur NSkiV) enthousiasmeerde zowel zitskiër en paralympiër Kees-Jan van der Klooster als wereldkampioene aangepast snowboarden Bibian Mentel de deelnemers om lekker de baan op te gaan. Naast de lessen op de skibaan werd er

VERENIGING VAN GEHANDICAPTE WINTERSPORTERS

een workshop gegeven door Kees-Jan van der Klooster voor de deelnemers en ouders. Kees-Jan liet daarin beelden zien van zijn carrière en toonde daarmee aan dat je nog steeds, ook al heb je een beperking, je droom kan najagen! Scouting Op deze dag werd er naast het FUN aspect ook gekeken naar het niveau van de deelnemers. Falco Teitsma (bondscoach aangepast skiën) was aanwezig om deze deelnemers te scouten en een aantal zullen worden uitgenodigd om een keer mee te trainen met de wedstrijdtrainingen van de NSkiV, en wie weet stromen ze wel door naar het Nationaal Team! Snowboarden Naast het aangepast skiën konden de deelnemers ook snowboarden. Onder begeleiding van o.a. de wereldkampioene Bibian Mentel kregen ze aanwijzingen om zo nog beter naar beneden te kunnen komen. Het aangepast snowboarden zal dit seizoen worden opgenomen in de wedstrijdtrainingen van NSkiV. Kortom: een geslaagde dag waarmee de NSkiV en JCF hopen dat de jeugd hiermee (nog meer) hun wintersport gaan beoefenen! Over de wintersportFUNdag De wintersportFUNdag is een onderdeel van het project Van FUNdament tot Talent. De NSkiV en JCF werken in dit project samen om meer jongeren kennis te laten maken met skiën en snowboarden en door te laten stromen naar de top. Naast de WintersportFUNdag zal de doorstroom naar de wedstrijdsport voor de jeugd met een beperking worden vergroot. Wil jij ook doorstromen naar de top? Door het organiseren van wedstrijdtrainingen, internationale wedstrijden in Nederland in samenwerking met IPC, een NK alpine /Snowfest en een trainingsstage in La Molina (Spanje) krijgen meer jongeren met een beperking de mogelijkheid om door te stromen naar de top. Dit alles valt onder de noemer van het gezamenlijke project ‘Van FUNdament tot Talent’ van de Johan Cruyff Foundation en de NSkiV. Dit project wordt mede ondersteund door NOC*NSF.

VERENIGING VAN GEHANDICAPTE WINTERSPORTERS

Opendag Johan Cruyff Foundation 22 september was het weer zover! De tiende opendag van de Johan Cruyff Foundation vond plaats in het Olympisch Stadion,waar kinderen met of zonder handicap konden genieten van een leuke sportieve middag. Wij, VGW, stonden daar met een stand op de Informatiemarkt in het stadion om iedereen enthousiast te maken voor onze activiteiten. We worden immers gesponsord door de Johan Cruyff Foundation. Dus ons gezicht laten zien is dan ook een goede zaak. Ineke had mij gevraagd deze middag aanwezig te zijn. Samen met Maaike, haar moeder en Rita bemande ik onze stand. Ondanks dat het animo bij onze stand beperkt bleef was het een super mooie druk bezochte middag!

De opening werd natuurlijk door Johan Cruyff zelf gedaan, waarna Nick en Simon een spetterend optreden verzorgden. Daarna konden alle kinderen veel verschillende sporten uitproberen, waaronder judo, klimmen, schaatsen, voetbal, paardrijden, atletiek etc. Veel bekende Nederlandse sporters waren ook van de partij om samen met deze kinderen te sporten en lol te maken. Als je dan even een rondje door het stadion langs al die verschillende (aangepaste) sporten loopt, is het super mooi om te zien dat zoveel kinderen enthousiast en fanatiek aan het sporten zijn. De dag kon niet meer stuk en de zon scheen ook nog eens volop. De organisatie had deze dag van begin tot het eind tot in de puntjes geregeld, zowel voor de bezoekers als voor de vele vrijwilligers. Iedereen, maar dan ook iedereen, heeft het naar z´n zin gehad. Een echte topsportdag dus!! Een sportieve groet, Hugo van Asch.