Nieuwsbrief Minor Mediapedagogiek 2012

6
Minor Mediapedagogiek 2012 NIEUWSBRIEF # 2 en 3 |23.05.2012 Verder en verder Welkom bij het dubbelnummer van de nieuwsbrief. Vanwege veel vrije dagen, vakanties, writer’s blocks en andere bijkomstigheden, worden de komende nieuwsbrieven gedubbeld. Studenten zijn flink bezig met hun co- makeropdrachten, zij schrijven hierover. Co-maker Flevo CreatIT stelt zichzelf voor. Een tweetal oproepen rond gebruik van social media en de agenda maken de nieuwsbrief compleet. Inhoudsopgave 1. Verder en verder 2. Beeldbeurt 3. Comakers 4. Oproep 5. Student aan het woord 6. Agenda MMP 2012 NIEUWSBRIEF #02/3 - P-01

description

Dubbelnummer van de nieuwsbrief behorend bij de minor Mediapedagogiek van Pabo Almere Windesheimflevoland

Transcript of Nieuwsbrief Minor Mediapedagogiek 2012

Page 1: Nieuwsbrief Minor Mediapedagogiek 2012

Minor Mediapedagogiek 2012

NIEUWSBRIEF

# 2 en 3 |23.05.2012

Verder en verder Welkom bij het dubbelnummer van de nieuwsbrief. Vanwege veel vrije dagen, vakanties, writer’s blocks en andere bijkomstigheden, worden de komende nieuwsbrieven gedubbeld. Studenten zijn flink bezig met hun co-makeropdrachten, zij schrijven hierover. Co-maker Flevo CreatIT stelt zichzelf voor. Een tweetal oproepen rond gebruik van social media en de agenda maken de nieuwsbrief compleet.

Inhoudsopgave

1. Verder en verder

2. Beeldbeurt

3. Comakers

4. Oproep

5. Student aan het woord

6. Agenda

MMP 2012 NIEUWSBRIEF #02/3 - P-01

Page 2: Nieuwsbrief Minor Mediapedagogiek 2012

lorem ipsum dolor uitgave, datum

2

BEELDBEURT

Kinderen leven in een beeldcultuur. De hele dag worden kinderen met beelden geconfronteerd. Tijdens het TV kijken, gamen, op het internet, je kunt het zo gek niet bedenken. Zonder er bij na te denken maken kinderen razendsnel keuzes tussen deze beelden. Net zoals ze snel zappen langs alle televisiezenders. Sommige laten ze links liggen en andere selecteren ze door er bijvoorbeeld naar te blijven kijken, ze te onthouden of door aan anderen te laten zien. Hoe weten kinderen welke bron of afzender te vertrouwen is en welke totaal niet? En naar aanleiding van wát maken kinderen deze keuzes en waarom?

Mediasmarties introduceert de Beeldbeurt. Een spreekbeurt met beelden. Beelden spelen zo’n belangrijke rol in de leef- en belevingswereld van kinderen, dat het houden van een Beeldbeurt voor de hand ligt. Kinderen zullen doormiddel van bewust geselecteerde beelden een Beeldbeurt geven. Hierbij leren ze de klas niet alleen over het gekozen onderwerp maar juist ook waarom juist die beelden gekozen zijn voor de Beeldbeurt. Om een indruk te krijgen van een Beeldbeurt kunt u een kijkje nemen. Hier is een voorbeeld Beeldbeurt beschikbaar. http://goo.gl/u07Sz Om kinderen bewuster te laten zoeken naar beelden, is het handig om kinderen kennis te laten maken met verschillende beeldaspecten en te wijzen op bronvermelding. Hiervoor is ook een prezi te vinden: http://goo.gl/bxYbX

Door Amy, Kim & Christine

Page 3: Nieuwsbrief Minor Mediapedagogiek 2012

lorem ipsum dolor uitgave, datum

3

co|makers

”.. loopbaanoriëntatie gericht op bestaande en nieuwe

creatieve beroepen..”

Flevo CreatIT

De hoofddoelstelling van Flevo CreatIT is realisatie van vroegtijdige beroepen- en loopbaanoriëntatie bij leerlingen en studenten, gericht op bestaande en nieuwe creatieve beroepen bij MKB-bedrijven. Onze activiteiten vinden plaatst in het leerlab van Flevo CreatIT. Dit leerlab is een kantoor waar studenten MBO en HBO op het gebied van ICT en nieuwe media nieuwe producten ontwikkelen en opdrachten uitvoeren voor het bedrijfsleven in Flevoland. Dit doen zij onder begeleiding van docenten en mensen uit het bedrijfsleven. De opdrachten zijn het maken van een huisstijl, bouwen van een website, App-ontwikkeling, Augmented reality en Indoor navigation, 3D vormgeving en 3D print (wij zijn in het bezit van een full color 3D printer).

Naast de dagelijkse gang van zaken wordt het leerlab van Flevo CreatIT bezocht door verschillende scholen uit Almere waaronder het VO, VMBO en basisonderwijs en lopen leerlingen van het VMBO snuffelstage bij ons.

Voor het basisonderwijs is een afgestemd programma ontwikkeld, gericht op groep 7 en 8 t.b.v. oriëntatie creatieve beroepen. De basisschool die ons komt bezoeken krijgt vooraf de opdracht om in groepsverband een droomhuis te tekenen . Deze tekeningen worden door de MBO studenten bij Flevo CreatIT omgezet in een 3D tekening, die de kinderen tijdens het bezoek aan Flevo CreatIT samen met de student inkleuren. Het mooiste huis wordt 3D uitgeprint en krijgt de betreffende basisschool als herinnering mee. Tijdens het bezoek worden de kinderen tevens spelenderwijs geconfronteerd met Augmented Reality en Indoor Navigation.

Op dit moment zijn twee studenten van PABO WindesheimFlevoland bezig met onderzoek naar de impact van dergelijke bezoeken op de leerkrachten en leerlingen en in hoeverre dit bij kan dragen aan kennisoverdracht op dit gebied en het enthousiasmeren van de leerkrachten en leerlingen. De resultaten zullen in juli 2012 duidelijk zijn.

Mocht u meer vragen hebben of graag een bezoek brengen aan Flevo CreatIT met uw leerlingen of studenten dan vernemen wij dat graag. U kunt ons telefonisch bereiken op: 0368200265 of mailen naar [email protected] www.flevocreatit.nl

Page 4: Nieuwsbrief Minor Mediapedagogiek 2012

lorem ipsum dolor uitgave, datum

4

Oproep ….

Social media en digitiale toepassingen zie je steeds vaker terug in het onderwijslandschap. In veel klassen staan nu Digiborden. Er zijn honderden handige tools beschikbaar. En straks heeft misschien elk kind wel een tablet…

Maar wat kunnen we er concreet mee in de klas?

Symbaloo is op zoek naar enthousiaste docenten die willen vertellen over hoe ze ICT toepassen op school.

Heb jij een project opgezet op school, waarbij: - social media of een digitale tool een centrale rol had - de leerlingen bij betrokken waren - iedereen enthousiast was We komen graag in contact met je. Mail ons op edu @ symbaloo.com en we leggen uit wat we van plan zijn, en hoe jouw project daar misschien onderdeel van uit kan maken.

Zie verder op: http://www.symbalooedu.nl/social-media-cases-onderwijs-gezocht/

* * *

Ben je leraar in het primair onderwijs en loop jij rond met een idee om jouw school te verbeteren? Grijp dan nu je kans! Doe mee aan Onderwijs Pioniers en maak je idee werkelijkheid!

Zie verder op: http://onderwijspioniers.nl/

Page 5: Nieuwsbrief Minor Mediapedagogiek 2012

lorem ipsum dolor uitgave, datum

5

Student aan het woord

Joukje en Brenda doen hun co-maker voor de Minor Mediapedagogiek op De Ontdekking en Montessorischool Stad in Almere. Hen werd gevraagd om een deel van de studiedag op De Ontdekking te verzorgen. Het doel van de presentatie was dat het team aan het denken gezet zou worden over het implementeren van 21st Century skills in het huidige onderwijs. Hieronder hun relaas.

sahw

Studiedag op de Ontdekking Door: Joukje & Brenda

Het team werd in tweeën gesplitst. Per groep kregen we 3 kwartier. Dit was niet lang, maar we hebben deze tijd ten volste benut. We hebben geprobeerd om de leerkrachten op ideeën te brengen welke ze ook zouden kunnen gebruiken in hun eigen lessen.

In plaats van een presentatie in PowerPoint, werkten we met een Prezi. We begonnen met een nulmeting via de online workshop mediawijsheid van Kennisnet. Wij zijn zelf redelijk mediawijs, toch vonden wij de workshop een echte aanvulling. Door het doorlopen van het eerste gedeelte van de workshop wisten de leerkrachten hoe mediawijs zij zelf zijn. Er was onvoldoende tijd om de hele workshop te volgen tijdens onze presentatie. Daarom hebben wij de leerkrachten aanbevolen om deze workshop op een later tijdstip af te ronden.

Na deze mediawijsheidsmeting hebben we de leerkrachten een filmpje laten zien over hoe kinderen in de 21e eeuw op school zouden willen leren. Dit werd gevolgd door een filmpje over hoe leerkrachten in Amerika denken over het implementeren van de vaardigheden die kinderen nodig hebben in deze tijd. Met deze filmpjes wilden we de leerkrachten ‘triggeren’ om na te denken over hun eigen onderwijs.

Om de ideeën van het team zelf in kaart te brengen is een GroupZap aangemaakt. Dit is een digitaal whiteboard, waar iedereen ‘post-its’ op kan plakken. Een voordeel hiervan is dat iedereen gelijk ziet wat een ander inbrengt. Hierdoor komen er geen dubbele opmerkingen en het kan je op ideeën brengen. Natuurlijk moest eerst uitgeprobeerd worden hoe het allemaal werkte. Er werd onderzocht hoe de post-its op het bord geplaatst konden worden en hoe je berichtjes erin kunt zetten. Ook werden post-its verplaatst en verwijderd. Na het uitproberen kwamen er een aantal goede ideeën op het bord te staan. Deze hebben wij gegroepeerd en in een pdf gezet. Dit is gemaild naar het team. Zo kan iedereen later nog eens terug kijken op de ‘oogst’ van de presentatie.

Wij hebben genoten van het team van De Ontdekking en van hun reacties. De leerkrachten zijn aan het denken gezet over het onderwijs in de 21e eeuw!

prezi.com / groupzap.com / www.montessorischool-stad.nl / www.obsdeontdekking.nl /dossiers.kennisnet.nl/dossiers/mediawijsheid/

Page 6: Nieuwsbrief Minor Mediapedagogiek 2012

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u op een of andere

manier bij de minor Mediapedagogiek betrokken

bent.

Nieuwsbrief # 4/5 verschijnt ook nog

Pellentesque venenatis.

C o n t a c t i n f o Windesheimflevoland | Opleiding Leerkrachten Basisonderwijs | Pabo Almere |

Hospitaaldreef 5 |1315 RC Almere | Telefoon: 088 - 469 66 00 | [email protected]

Aan deze nieuwbrief werkten mee: Mary Verspaget Joukje, Brenda, Amy, Kim en Christine Aris de Vries

A G E N D A : 30 mei | Nationaal Congres onderwijs & sociale media [http://goo.gl/eojgb] 12 juni | Conferentie Onderwijs & ICT Atelier Windesheim [ http://goo.gl/b4zNe ]