Nieuwsbrief CM Someren augustus 2013

8
Nieuwsbrief CM Someren Augustus 2013 De jd kt door... Op donderdag 5 september bent U aan zet! Breng uw stem uit jdens de formele draagvlakmeng op don- derdag 5 september bij Hotel Centraal. Aanvang 20.00 uur. Verhinderd? U kunt het stemformulier inleveren op woensdag 4 en donderdag 5 september jdens openingsjden aan de balie van het gemeentehuis in de verzegelde stembus. Denk aan uw legimaebewijs! Nadat alle stemgerechgden de mogelijkheid hebben gehad om hun stem uit te brengen zal Notaris Mr. R.C.M. van Kaam op de avond van 5 september de verzegelde stembus openen en de stemmen tellen. Aan het einde van de avond zal bekend worden gemaakt of er voldoende draagvlak is in Someren om centrummanagement in te voeren.

description

 

Transcript of Nieuwsbrief CM Someren augustus 2013

Page 1: Nieuwsbrief CM Someren augustus 2013

Nieuwsbrief CM Someren

Augustus 2013

De tijd tikt door...

Op donderdag 5 september bent U aan zet!

Breng uw stem uit tijdens de formele draagvlakmeting op don-derdag 5 september bij Hotel Centraal. Aanvang 20.00 uur.

Verhinderd? U kunt het stemformulier inleveren op woensdag 4 en

donderdag 5 september tijdens openingstijden aan de balie van het gemeentehuis in de verzegelde stembus.

Denk aan uw legitimatiebewijs!

Nadat alle stemgerechtigden de mogelijkheid hebben gehad om hun stem uit te brengen zal Notaris Mr. R.C.M. van Kaam op de avond van 5 september de verzegelde stembus openen en de

stemmen tellen. Aan het einde van de avond zal bekend worden gemaakt of er voldoende draagvlak is in Someren om centrummanagement

in te voeren.

Page 2: Nieuwsbrief CM Someren augustus 2013

Nieuwsbrief CM Someren

Waarom een verplicht ondernemersfonds? 1. Hiermee wordt afgerekend met de zogehe-

ten free-riders. Free-riders zijn in dit geval de ondernemers die wel profijt hebben van de collectieve inspanningen (koopzondagen, intocht Sinterklaas, eindejaarsactie) maar er niet voor wensen te betalen.

2. Het ondernemersfonds genereert een struc-turele inkomstenstroom. Er hoeft niet meer extra met de pet rond om activiteiten gefi-nancierd te krijgen.

In de praktijk blijkt dat ondernemers wel bereid zijn om meer bij te dragen maar niet als de last onevenredig verdeeld is (zoals het geval is bij het bestaan van free-riders).

Ondernemersfonds Het systeem waar in Someren bij invoering van centrummanagement voor gekozen gaat worden is een opslag op het gebruikersgedeelte van de WOZ-aanslag van de gemeente. Deze heffing geldt voor alle ondernemers die binnen het afgebakende cen-trumgebied gevestigd zijn en beschikken over een openbare aankondiging (reclame-uiting). Om enorme uitschieters te voorkomen is er een bodembedrag en een plafondbedrag bepaald, zo-dat er geen extreme verschillen in bijdragen zullen ontstaan. Het bodembedrag bedraagt € 250,- en het plafondbedrag bedraagt € 750,-. De bedragen worden geheven door de gemeente en vervolgens door de gemeente in het onderne-mersfonds gestort. De gemeente voert de heffing uit op uitdrukkelijk verzoek van de Ondernemers en fungeert in deze slechts als “doorgeef-luik”.

Wie komt in aanmerking voor de heffing? De heffing wordt opgelegd aan degene die een aanslag OZB-G ontvangen met een aankondiging (reclame-uiting) zichtbaar vanaf de openbare weg. Alle aankondigingen van 0,2m2 of meer, zichtbaar vanaf de openbare weg komen in aanmerking voor de heffing.

Wie beslist over de besteding van de gelden? De ondernemers in het betreffende gebied stellen en activiteitenplanning en een (meerjaren) begro-ting vast. Deze planning en begroting vormen de basis voor de wijze waarop de heffingsopbrengst wordt besteed. De gemeente draagt de heffingsop-brengst over aan de ondernemers. Over de verantwoordelijkheden en bestedingen moeten afspraken worden gemaakt in een conve-nant, die niet door nieuwe gemeenteraadsverkie-zingen kunnen worden doorkruist. Na de overdracht van de gelden door de gemeente aan de ondernemers, beslissen de ondernemers dus over de besteding daarvan.

Informatie over hoogte van de heffing Het is niet mogelijk om nu al voor iedere gebruiker een exact bedrag vast te stellen omdat het bedrag afhankelijk is diverse zaken waaronder de WOZ gegevens, leegstand, reclame-uitingen etc. De initiatiefgroep kan echter wel een indicatie per object afgeven. Deze indicatie kunt u opvragen bij Geert Hoeben, beleidsmedewerker economische zaken, recreatie en toerisme bij de gemeente Someren, tevens lid van de initiatiefgroep CM Someren.

In week 35 (26 tot en met 30 augustus) kan iedere gebruiker van een object in het centrumgebied, contact opnemen met Geert Hoeben telefoonnummer 0493-494888. of mail: [email protected]

ONDERNEMERSFONDS We ontvangen regelmatig vragen over het ondernemersfonds.

Daarom alle feiten nog een keer op een rij.

Page 3: Nieuwsbrief CM Someren augustus 2013

Nieuwsbrief CM Someren

Frank Driessen Bakkerij van de Mortel

Op het moment dat me gevraagd werd om een stukje te schrijven wat mijn mening is over het CM, moest ik nog eens goed na gaan denken wat ik daar nu eigenlijk van vond. Ik had wel een mening, maar door deze vraag ben ik nog bewuster na gaan denken over wat de voor- en nadelen kunnen zijn van CM, en welke vragen ik nog heb. Ik raad iedereen aan om voor de stemming eens het zelfde te doen, zet eens op papier wat de voor- en nadelen voor je toko kunnen zijn, en welke vra-gen er nog zijn. Dan denk ik dat er veel andere me-ningen zullen komen, dan er nu zijn. In de vakantietijd ben ik eens samen met Jolanda in Panningen naar het centrum gaan kijken, ik had gehoord dat er een sfeervol en gezellig centrum is, en daar wordt ook gebruik gemaakt van CM. Nou dat klopte, de weekmarkt was er op die dag en ook daar staan, zoals in Someren niet al te veel kramen, maar deze kramen staan wel allemaal in de winkelstraat. Ook stonden er standwerkers wat de sfeer een positieve invloed gaf. Door de menge-ling van winkels, marktkramen, standwerkers en horeca was het een gezellige drukte. Maar Panningen is geen Someren, de winkelstraat is daar een aaneengesloten straat en pleinen van winkels zonder/weinig woonhuizen er tussen, er zitten geen dode stukken tussen. Wat verder opvalt dat er nog veel plaatselijke ondernemers zitten.

Zeker de moeite waard om daar eens te gaan kijken, en een indruk proberen te krijgen wat een CM daar voor invloed zou hebben gehad. Hoe denk ik over Someren en CM, laat ik het posi-tief kritisch noemen. Er moet iets gebeuren in Someren dat is ons alle wel duidelijk, maar wat? Ik denk dat een CM: Ondernemers (met verschillende belangen)

beter bij elkaar kan brengen. Winkeliers beter en vaker op hun verbeter

punten kan wijzen. Verbinding tussen gemeente en ondernem-

ers. Een verbinding met het nieuwe toeristische

gebied kan maken, Someren in de regio op de kaart zetten.

Zorgen voor een betere aankleding van het gehele centrum.

Dat lege panden voorzien worden voorzien van aankleding zodat de leegstand minder op valt.

Andere invulling van de markt in samen-werking met de gemeente, zodat nog meer Somerense ondernemers van de markt kun-nen profiteren, de Panningen opzet zou ik toejuichen “aktie in de winkelstraat” en niet alleen op een koopzondag.

Acties opzetten voor de consumenten. Kan signaleren wat we missen aan winkels/

horeca in Someren, om zo een nog beter aanbod van winkels te krijgen.

Professionaliseren in alles wat met het cen-trum te maken heeft.

Wat is de mening van de Somerense ondernemers over centrummanagement en het ondernemersfonds?

Enkele ondernemers aan het woord:

Page 4: Nieuwsbrief CM Someren augustus 2013

Nieuwsbrief CM Someren

(vervolg Frank Driessen)

Maar ik denk dat we ook zonder CM, zelf heel veel kunnen doen om ons centrum aantrekkelijker te maken zoals: Samenwerken met andere ondernemers om

zo te proberen elkaars klanten/gasten over de vloer te krijgen.

Wij doen dit al af en toe met AH, Kaatje, van der Weerden en Vaso, en meer dan regelmatig met Keurslager Thomas Koppens. Dit wordt gewaardeerd door de consument en is altijd een succes. Ga regelmatig eens voor je toko staan (of

laat dat door een positief kritische persoon doen) en kijk eens wat je winkel/horeca zaak uitstraalt, is er een fatsoenlijk stoepbord, met een duidelijke en nette poster, hangen er nette vlaggen, heb ik (soms) een eyecatcher voor de deur, is het schilderwerk nog in orde, doet mijn verlichting het (ben ik in de avond zichtbaar) is er goed te zien wie ik ben, wat ik doe, en wat ik verkoop. En past deze uitstraling, met wie ik ben en wat ik wil zijn?

Kijk vaak en veel naar andere winkels, en kopieer de sterke punten, er zijn genoeg goede voorbeelden in de omgeving en in steden te vinden. Met een klein budget en/of creatief zijn kan er veel gerealiseerd worden.

Makelaars en verhuurder er op aanspreken om leeg staande panden uitstraling te geven doormiddel van een etalage of beplakken van ramen met een mooie print.

Ben ludiek en uniek, blijf zicht- en hoorbaar voor de consument.

Probeer mensen enthousiast te maken om te gaan ondernemen in ons mooie Someren, er liggen echt nog wel kansen.

Welke vragen blijven er voor mij over? Naar wat voor CM gaat de voorkeur? Iemand

die zijn/haar sporen al aantoonbaar verdiend heeft, of iemand die nog blanco is?

Is er na 2/3/4 jaar een evaluatie moment mogelijk, en kan er dan een nieuwe stem-ming komen? Als het geen positief effect zou hebben, heeft het in ons geval als gevolg dat we meer kosten hebben, dan voorheen aan lidmaatschap van de OVS.

Richard Reumer La Joly Alle initiatieven om tot een aantrekkelijker winkelcentrum in So-meren te komen zijn prima. Alles valt of staat echter bij de bereidheid van ons-zelf, de ondernemers. Gaan wij voor een gezamen-lijke aanpak en doen we wat onze klanten van ons willen, of gaan we individueel onze eigen gang? Wat willen onze klanten in Someren? Onze klanten willen dat er iedere week het hele jaar door een koopavond is waarbij alle win-kels open zijn. Een vast patroon van openingstijden buiten werk-tijd, dat geeft gegarandeerd extra aanloop. Niet direct de eerste week, maar als de mensen weten dat iedereen open is, komen de bezoekers weer terug. Welke avond dat zou moeten zijn en tot hoe laat we dan open blijven moeten we bespreken, maar we spreken dan wel over alle winkels open. Voor koopzondagen geldt hetzelfde. Onze klanten willen meer koopzondagen. Wij moeten luisteren naar wat onze klanten van ons verlangen.

Wat is de mening van de Somerense ondernemers over centrummanagement en het ondernemersfonds?

Enkele ondernemers aan het woord:

Page 5: Nieuwsbrief CM Someren augustus 2013

Nieuwsbrief CM Someren

(vervolg Richard Reumer)

Op de vergadering van 28 maart jl. werd gesproken over 3 koopzondagen per jaar, dat zijn er veel te weinig. Belangrijke koopmomenten als Moeder-dag, Vaderdag, examen uitslagen van middelbare scholen, vakantie uitkeringen, Sinterklaas en Kerst-mis mogen we niet negeren. Ook voor de koop-zondagen geldt dat alle winkels open moeten zijn. Mogelijkheden voldoende om extra omzet te gene-reren dus. Die koopzondagen en een aantal zater-dagen zou je kunnen opleuken met wat activitei-ten, in december met Pieten en een Kerstman, mu-ziek en feestverlichting.

Daar is een budget voor noodzakelijk, dat spreekt voor zich. Helaas zijn wij het als ondernemers niet met elkaar eens, dat blijkt elke koopavond en koopzondag weer. Er lijkt zo weinig belangstelling bij de ondernemers in Someren om extra inspanningen te leveren. Kan een (duurbetaalde) centrummanager ons wel mo-tiveren? We moeten eerst zelf die maximale in-spanning leveren en niet denken dat we door al-leen maar geld te steken in een centrummanager alles goed komt. Solidariteit is meer dan alleen een financiële bij-drage leveren. Ik citeer wethouder Willy Hanssen die op 28 maart jl. zei: “Er verandert niets, alleen moet iedereen meer betalen”. Er wordt veel te sterk nadruk gelegd op het moeten betalen, op het solidariteitsprincipe. Solidariteit is nu in de eerste plaats samen achter een goed plan gaan staan.

Er ligt een mooie uitdaging voor ons namelijk een duidelijk en aansprekend plan over de openingstij-den van ons winkelcentrum. Overigens vind ik ook dat iedereen mee moet betalen voor eerder ge-noemde activiteiten, maar of de oplossing is om op basis van onze huidige inzet geld te besteden aan een centrummanager? Overweeg uw keuze en breng uw stem uit op 5 september. Herman Geurts Juwelier Goudsmid Herman Geurts

De belangrijkste reden voor mij om te kiezen voor centrum management is dat er een vast aanspreek-punt komt, die dan ook aansprakelijk gesteld kan worden voor wat zijn taken zijn. Alle partijen hebben zo een houvast en kunnen dan eventuele problemen terugkoppelen naar de cen-trummanager. Ook zijn we dan af van niet betalende winkels die mee profiteren van alle door OVS georganiseerde acties. Verder is de centrummanager de lijm tussen alle partijen zoals winkeliers, gemeente, vastgoed-eigenaren en ondernemersverenigingen, zodat iedereen eens een keer de zelfde koers gaat varen. Het belang is voor iedereen groot om van Someren weer een aantrekkelijk koopcentrum te maken en dat zal naar mijn mening alleen maar haalbaar zijn met een onafhankelijk persoon: de centrummana-ger.

Wat is de mening van de Somerense ondernemers over centrummanagement en het ondernemersfonds?

Enkele ondernemers aan het woord:

Page 6: Nieuwsbrief CM Someren augustus 2013

Nieuwsbrief CM Someren

Wat is uw mening over centrummanagement en het ondernemersfonds? Willy Hanssen, wethouder economische zaken Centrummanagement kan ze-ker een toegevoegde waarde hebben voor Someren. En dan met name om de economie te stimuleren. We zullen er sa-men alles aan moeten doen om voldoende omzet te be-houden en nieuwe klanten te trekken. En dat is lastig in deze economische recessie en veranderende tijden waarbij onder meer het inter-net het winkelen op zijn kop heeft gezet. De verschillende partijen hebben ieder hun eigen rol. Wij als gemeente investeren heel veel geld in o.a. een aantrekkelijk centrum. Maar ook volop in een groene, toeristische gemeente met als doel meer verblijfs– en dagrecreatie, dus meer klanten. Dat geeft altijd spin-off naar het winkelcentrum. We stoppen ook veel geld in bedrijventerreinen, zodat er volop werkgelegenheid behouden blijft. En ten slotte stimuleren we het culturele leven waarbij ook veel ruimte is voor evenementen. Ook daar profiteren ondernemers in het centrum van. Al met al gaat het om vele miljoenen euro’s aan gemeenschapsgeld. Een functioneel, gezellig, veilig, economisch rende-rend centrum. Dát is waar het de inwoners, cen-trumondernemers en bezoekers van Someren om gaat. Daarbij werken we prima samen met de OVS. Het bestuur weet de belangen van de onderne-mers goed te vertegenwoordigen. Een sterk punt is dat ze de verbinding zoeken met het maatschappe-lijke middenveld, zoals de wijkraden, Veilig Verkeer Nederland en Werkgroep Functionele Beperking.

Veel ondernemers in het centrum dragen al hun steentje bij. Dat blijkt uit de vele activiteiten die door de OVS worden georganiseerd. Een mooi voorbeeld is de feestelijke opening van de ver-nieuwde Postelstraat; een waar visitekaartje voor het centrum! Zij ervaren echter het probleem dat een gedeelte van de ondernemers meeprofiteert van deze in-spanningen zonder een bijdrage te leveren. Dat is jammer. Want juist in deze tijd zal er samen (!) hard aan getrokken moeten worden om de huidige voorzieningen en omzet overeind te houden. De omgeving staat immers ook niet stil en probeert publiek uit Someren weg te trekken. De zakelijke dienstverlening vaart wel bij een florerende mid-denstand en horeca. Het is dus een gezamenlijk belang. Vandaar dat de OVS en Kamer van Koophandel met het verzoek zijn gekomen om te onderzoeken of er draagvlak is voor centrummanagement. Er zijn in den lande minder goede voorbeelden. Je ziet dan vaak dat het overeind gehouden wordt door subsi-dies van de gemeente en getrokken wordt door een centrummanager die weinig draagvlak heeft bij de ondernemers. Ik zou gaan voor een centrummanagement voor en door ondernemers. Van wezenlijk belang is een uitstekende samenwerking tussen middenstand, horeca en toeristisch recreatieve ondernemers. Een goede centrummanager werkt samen met het maatschappelijk middenveld en de gemeente. Ook zie ik een mogelijke samenwerking bij het beheer van de openbare ruimte echt wel zitten. De gemeente zal dit dan graag faciliteren, goede zinvolle acties van harte ondersteunen en blijven investeren in onze economie.

Page 7: Nieuwsbrief CM Someren augustus 2013

Nieuwsbrief CM Someren

Bezoeken ondernemers afgebakende centrumgebied door Jan Müller De meeste ondernemers in het centrumgebied zijn in-middels bezocht door Jan Müller. Tijdens deze gesprekken zal Jan uw vragen beantwoor-den en indien nodig u nader informeren over centrum-management en het ondernemersfonds. De laatste bezoeken vinden deze weken plaats. Mocht het zijn dat wij u nog niet benaderd hebben voor een afspraak dan willen wij u vragen om dit door te geven aan Jan (06 19142961). Hij probeert dan zo spoedig mogelijk een afspraak in te plan-nen.

Vragen? De initiatiefgroep probeert alle ondernemers in het centrum van Someren zo goed mogelijk te infor-meren. Toch kunnen er nog vragen onbeantwoord blijven. Neem contact op met de initiatiefgroep CM Someren door een mail te sturen naar [email protected]. Het secretariaat zal uw vraag doorsturen naar één van de leden van de initiatief-groep

Veelgestelde vragen over de formele draag-vlakmeting op 5 september 2013:

Wanneer is de draagvlakmeting ook al weer? De draagvlakmeting is op donderdag 5 september bij Hotel Centraal. Aanvang 20.00 uur.

Wie heeft er stemrecht? Stemrecht hebben degene die in het beoogde ge-bied als gebruiker van een bedrijfspand aangesla-gen zouden/zullen gaan worden voor de heffing.

Ik ben die avond verhinderd. Kan ik een collega-ondernemer machtigen? Het is niet mogelijk om een collega-ondernemer te machtigen. U als stemgerechtigde kunt wel een medewerker van uw bedrijf machtigen om namens u uw stem uit te brengen. Zorgt u dan voor een machtiging met een bedrijfsstempel en duidelijk aangegeven wie er namens u uw stem mag uit-brengen. Ook deze persoon dient zich te legitime-ren.

Als ik niet aanwezig ben op 5 september, gaat mijn stem dan verloren? Als u verhinderd bent heeft u de mogelijkheid om op woensdag 4 sept. en donderdag 5 sept. aan de balie van het gemeentehuis (tijdens de reguliere openingstijden) uw stem uit te brengen. U dient zich te legitimeren dus vergeet uw legitimatiebe-wijs niet!

Waarom moet ik me legitimeren als ik mijn stem uitbreng op het gemeentehuis? Om vergissingen en/of fraude tijdens de stemming te voorkomen vragen wij iedereen om zich te legiti-meren.

Hoe weet ik dat mijn stem niet uit de stembus gehaald kan worden? De stembus is verzegeld en zal ‘s avonds door nota-ris Mr. R. C.M. van Kaam geopend worden.

Welk percentage is nodig voor invoering van cen-trummanagement en ondernemersfonds? Van de uitgebrachte stemmen dient 65% (een meerderheid met draagvlak) ja gezegd te hebben, willen we het ondernemersfonds in gaan voeren.

Is er een minimum opkomstpercentage vastge-steld? Er is geen minimumpercentage afgesproken van het aantal ondernemers dat aanwezig moet zijn of de stem uitgebracht moet hebben.

Page 8: Nieuwsbrief CM Someren augustus 2013

Nieuwsbrief CM Someren

SAMEN STAAN WE STERK

5 september 20.00 uur

Hotel Centraal