Nieuwsbrief 30-11-2013

7
In deze nieuwsbrief Beste ouders Aktie voor de Filipijnen Oproep: leden voor de werkgroep ouderbetrokkenheid Even voorstellen: Hanneke Doortmont Wat een fantastisch resultaat Nieuws uit groep 1/2 C Gezond eten, ook op scholen Jeugdsportfonds Belangrijke data Beste ouders Ik zal mijn inleiding kort houden, want er volgt hierna weer veel andere informatie. Bij mijn aanstelling in augustus ’11 heb ik de ambitie uitgesproken om van deze school een TOP school te maken in Amsterdam Zuid. De afgelopen 2 ½ jaar is er ontzettend veel gebeurd op het onderwijsinhoudelijke, organisatorische, financiële personele vlak. De inzet in deze soms moeilijke jaren beginnen nu hun vruchten af te werpen. Er zijn veel nieuwe methodes de school in gekomen. Het team heeft zich een nieuwe interactieve en gedifferentieerde manier van onderwijs geven eigen gemaakt. We werken daardoor zeer opbrengstgericht en behalen op nagenoeg alle fronten hoge resultaten. Er zijn in de school vele organisatorische zaken op orde: er is een duidelijke structuur, de communicatie is sterk verbeterd, we hebben het keurmerk ouderbetrokkenheid behaald. Het leerlingenaantal is sterk toegenomen. Dat heeft er voor gezorgd dat de inkomsten sterk zijn gestegen. Door zuinig te sturen zien we een duidelijke stijgende lijn in de destijds zorgelijke financiële situatie,. We zien dat steeds meer ouders zich opstellen als ambassadeurs van deze prachtige school. We staan steeds vaker op nr. 1. En dat terwijl wij, in vergelijk met andere scholen om ons heen, een, zoals dat heet, ingewikkelde leerlingpopulatie hebben. Een groot compliment gaat uit naar het team, het bestuur en iedereen die de school een warm hart toedraagt. 1 Nieuwsbri De 2-wekelijkse nieuwsbrief van de Schreuderschool. 30- Onze kinderen zitten op een school waar met bezieling, respect en samen werken kwaliteit wordt bereikt.

description

 

Transcript of Nieuwsbrief 30-11-2013

In deze nieuwsbrief Beste ouders Aktie voor de Filipijnen Oproep: leden voor de werkgroep

ouderbetrokkenheid Even voorstellen: Hanneke Doortmont

Wat een fantastisch resultaat Nieuws uit groep 1/2 C Gezond eten, ook op scholen.... Jeugdsportfonds Belangrijke data

Beste oudersIk zal mijn inleiding kort houden, want er volgt hierna weer veel andere informatie.Bij mijn aanstelling in augustus ’11 heb ik de ambitie uitgesproken om van deze school een TOP school te maken in Amsterdam Zuid.De afgelopen 2 ½ jaar is er ontzettend veel gebeurd op het onderwijsinhoudelijke, organisatorische, financiële personele vlak. De inzet in deze soms moeilijke jaren beginnen nu hun vruchten af te werpen. Er zijn veel nieuwe methodes de school in gekomen. Het team heeft zich een nieuwe interactieve en gedifferentieerde manier van onderwijs

geven eigen gemaakt. We werken daardoor zeer opbrengstgericht en behalen op nagenoeg alle fronten hoge

resultaten. Er zijn in de school vele organisatorische zaken op orde: er is een duidelijke structuur, de

communicatie is sterk verbeterd, we hebben het keurmerk ouderbetrokkenheid behaald. Het leerlingenaantal is sterk toegenomen. Dat heeft er voor gezorgd dat de inkomsten

sterk zijn gestegen. Door zuinig te sturen zien we een duidelijke stijgende lijn in de destijds zorgelijke financiële situatie,.

We zien dat steeds meer ouders zich opstellen als ambassadeurs van deze prachtige school. We staan steeds vaker op nr. 1.

En dat terwijl wij, in vergelijk met andere scholen om ons heen, een, zoals dat heet, ingewikkelde leerlingpopulatie hebben.Een groot compliment gaat uit naar het team, het bestuur en iedereen die de school een warm hart toedraagt.Maar … we zijn er nog niet. Wat we nu hebben opgebouwd moeten we vast zien te houden. Op sommige gebieden valt er zeker nog grote winst te behalen. Daarom staan we niet stil. Ja, in de december maand hijgen we even uit en staan we stil bij alle successen. Maar daarna gaan we gewoon weer door.

Ik wens jullie veel leesplezier en nog veel meer plezier tijdens pakjesavond. De nieuwsbrief komt in december nog een keer bij jullie terug. Noteer alvast de Kerstviering in de Westerkerk op 18 december. Bij deze zijn opa’s, oma’s, vrienden en natuurlijk alle ouders van harte uitgenodigd tussen 18.30 en 20.00 uur.

Otto Vrijhof, directeur

Oproep: leden werkgroep ouderbetrokkenheid

1NieuwsbriefDe 2-wekelijkse nieuwsbrief van de Schreuderschool.30-

11-'13 Onze kinderen zitten op een school waar met bezieling, respect en samen werken kwaliteit wordt bereikt.

Sinds (iets meer dan) een jaar is er op school een werkgroep actief die zich bezig houdt met en brainstormt over het onderwerp Ouderbetrokkenheid en hoe deze te verhogen. Ouderbetrokkenheid (of met een ander woord "partnerschap") houdt in dat ouders betrokken zijn bij de leerprestaties van hun kinderen en het onderwijs van de school. Dit betekent enerzijds dat ouders aanwezig zijn op Thema-avonden, maar bovenal gebeurt Ouderbetrokkenheid eigenlijk thuis. Voorbeelden van uitgevoerde ideeën van de werkgroep zijn bijvoorbeeld de samenwerkingsovereenkomst tussen ouders en school, het starten met de KOM-gesprekken (Kind-Ouder-Medewerker), het instellen van de Leerlingenraad en het opruimen/opknappen van de centrale hal (om het welkomsgevoel te vergroten).

Behalve Otto, juf Olga en Juf Nancy zit er ook een aantal ouders in. De werkgroep is momenteel op zoek naar nieuwe deelnemers zodat er weer frisse, nieuwe ideeën kunnen komen. Bovendien is er momenteel een vrij grote overlap van ouders die zowel in de werkgroep als in Ouderraad zitten en we willen graag andere ouders bij de werkgroep betrekken. De werkgroep is dus NIET hetzelfde als de Ouderraad. Waar de Ouderraad zich meer bezighoudt met het organiseren van activiteiten (Ouderparticipatie), richt de werkgroep zich op iets anders. De werkgroep vergadert om de 6 weken. Als je belangstelling hebt of meer informatie nodig hebt, kan je contact opnemen met Otto. En laat ons ook even weten of jet het leuk vind om hierover mee te brainstormen.

Aktie voor de FilipijnenDe kinderen hebben samen een bedrag van € 183,85 opgehaald voor de Filipijnen.Het heitje voor een karwijtje werkt dus nog steeds.Dit bedrag is verdubbeld tot € 367,70 en afgerond naar € 375,-. Het bedrag is inmiddels overgemaakt naar giro 555.Dank voor jullie medewerking en hulde aan de kinderen die zich voor hebben ingezet!

Even voorstellen: Hanneke DoortmontDe opvoedadviseur bij Schreuderschool

"Ik help ouders en opvoeders die opvoedingsvragen hebben".

Iedere ouder & opvoeder heeft het beste voor heeft met zijn/haar kinderen. Elk kind wil positieve aandacht en is van goede wil. Iedere ouder & opvoeder heeft van tijd tot tijd vragen over de ontwikkeling van kinderen.

Wat is mogelijk: woensdag/ donderdag Telefonisch gesprek Persoonlijk gesprek op school of bij het opvoedpunt. Het opvoedpunt organiseert workshops en cursussen.

06-57935887 [email protected] informatie over positief opvoeden: www.positiefopvoeden.nl of www.combiwel.nl.

Wat een fantastisch resultaat!!Tijdens de Kerstviering van 2011 kwamen we op het idee om een

2

Sponsorloop te organiseren voor onze school waarbij onze leerlingen een (kleine of grote) financiële bijdragen bij elkaar zouden kunnen sporten voor een aantal concrete investeringen. De laatste jaren is het steeds moeilijker voor scholen om extra financiële gelden vanuit gemeente of Rijksoverheid te krijgen terwijl er wel wensen leven bij onze kinderen en binnen het onderwijsteam. Daar konden tot voor kort geen of minimale invulling aan geven. Onder het genot van een kopje warme chocomel in de Westerkerk kwamen we tot een aantal uitgangspunten:- Wie bijdraagt aan de sponsorloop doet dat op vrijwillige basis: Ouders & verzorgers,

leveranciers, bedrijven in de omgeving, familie en andere betrokkenen moeten het idee krijgen dat ze op vrijwillige basis onze school een extra steuntje in de rug kunnen geven.

- De opbrengsten moeten direct besteed kunnen worden aan concrete doelen die bijdragen aan het onderwijsplezier van leerkrachten en leerlingen.

- We hebben direct gezegd dat we de kinderen erbij zouden betrekken zodat zij ook het idee krijgen dat het ergens om gaat.

 Het resultaat is dat we de in 2012 en dit jaar in 2013 een fantastische Sportmiddag hebben kunnen meemaken. De eerste keer met mooi weer op het Museumplein, de afgelopen keer met slecht weer in onze gymzaal. Daarbij hebben we in totaal 22.000 euro (!!) aan gelden opgehaald voor onze school en die hebben we inmiddels direct kunnen terugschenken aan projecten: - We hebben alle lokalen voor de groepen 3 tot en met 8 voorzien van een Digibord. Als

leerkracht kan je vandaag de dag bijna niet meer zonder, maar 2 jaar geleden hadden we simpel weg de gelden nog niet om alle lokalen te voorzien van een digibord….nu gelukkig wel!

- We hebben het lerarenlokaal van beneden naar het huidige lokaal verplaatst….meer ruimte en zuurstof voor het onderwijsteam!! Gelukkig hebben we kunnen investeren in een nieuwe keuken en apparatuur zodat we op relaxte basis met elkaar kunnen vergaderen met een raampje open!

- We hebben de preventieve veiligheid kunnen verhogen door bewakingscamera’s buiten de school op te hangen die alles kunnen registeren.

- We hebben extra computers en laptops voor de klassen kunnen aanschaffen zodat we op een acceptabel niveau zitten.

- En nu hebben we dus ook een Schreudertheater waar onze kinderen hun expressieve kunsten kunnen vertonen. Dit moet echt een speerpunt worden in de komende periode en het podium, geluidsapparatuur en de gordijnen zijn zeer belangrijk voor het slagen van dit idee.

 Een fantastisch mooie lijst en we willen nogmaals benadrukken hoe dankbaar we zijn voor alle giften de afgelopen 2 jaar.  Uiteraard willen we als school verder investeren in de directe leefomgeving van onze kinderen en leerkrachten en daarom plannen we ook voor volgend jaar weer een evenement met een concreet investeringsdoel. Mochten er nog goede wensen en verlangens zijn waar we als school zouden kunnen investeren dan horen we die uiteraard heel graag zodat we een breed draagvlak kunnen creëren met weer een mooi resultaat in 2014.  Kasper van der Heijden & Otto Vrijhof

Nieuws uit groep 1/2C

3

De afgelopen weken hebben we in groep C gewerkt met het thema "een heel jaar rond". Dit thema ging over alle seizoenen, maar natuurlijk vooral over de herfst. Die is inmiddels echt begonnen en dat is goed te merken! Regelmatig moeten we binnen blijven vanwege slecht weer, niet te vergeten tijdens de storm van vorige week. Maar dat vinden we niet erg hoor, de kinderen spelen dan lekker in de hoeken en zijn vooral ook veel aan het knutselen: herfstbomen scheuren en tekenen met wascokrijt, slakken vouwen en natuurlijk lampionnen maken voor Sint Maarten.

In groep 2 werken we ook elke week in de herfstwerkboekjes, waarbij we al oefenen met rijmen, tellen, lettergrepen en natuurlijk ook met de letters.

Vorige week vrijdag werd het Schreudertheater geopend. Met de hele klas zongen we een paar mooie herfstliedjes. Tiger kondigde helemaal zelf onze klas aan en dat deed hij fantastisch!

Deze maand ook drie nieuwe gezichten: Floris, Imaan en de stagiaire onderwijsassistent Laura. Zij komt de rest van het schooljaar op donderdag en vrijdag  bij ons in de klas.

Kortom, we hebben een leuke en leerzame tijd achter de rug. Nu kijken we uit naar de intocht van Sinterklaas! Liefs uit groep C

Jeugdsportfonds

4

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kunt u contact

opnemen met mij:

Nathalie Reeders06.12784544

[email protected]

Aanvragen sportfondsAlle kinderen moeten kunnen sporten; dat is het credo van het jeugdsportfonds. Maar sporten is ook een grote kosten post!Voor kinderen van ouders met een laag inkomen of ouders met een uitkering is het vaak mogelijk om een sportfonds aan te vragen. Uw inkomen mag dan niet hoger zijn dan het sociaal minimum. U moet daarnaast ook in het bezit zijn van een stadspas U kunt bij het schoolmaatschappelijk werk een afspraak maken om een aanvraag laten indienen. Het sportfonds beoordeeld dan aan de hand van het inkomen of u een vergoeding in sportkosten kunt krijgen. Het is belangrijk dat u dan de volgende documenten meeneemt:

1. Kopie loonstrookje of uitkeringspecificatie (recent)2. Stadspas (recent)3. Gegevens club/ vereniging en aan

aanmeldingsformulier o.i.d. waar ook het contributie bedrag op staat

Groet Nathalie

Hoe zullen Sinterklaas en zijn zwarte Pieten dit jaar naar onze school komen?

Gezond eten, ook op scholenHet Comenius Lyceum is de eerste middelbare school in Amsterdam die een gezond menu en gezonde drankjes aanbiedt. In 2015 is dit wettelijk verplicht op elke school. Dit is een van de maatregelen die de overheid neemt in de strijd tegen overgewicht. In Amsterdam heeft 23 procent van alle kinderen tussen 5 en 19 jaar overgewicht. Leerlingen vinden vaak het eten  uit de buurtwinkeltjes of grote supper 'veel lekkerder' dan het eten van thuis.  Alle pauzes dit 'lekkere' eten gekocht in de buurt.Om de gezondheid van leerlingen te bevorderen en overlast in de buurt tegen te gaan, kan er vanaf de herfstvakantie gezond-en-heel-lekker-eten in de kantine worden gekocht en gegeten. Het eten past niet alleen in de 'gezonde kantine', het past bovendien bij de eetwensen van de leerlingen! EET SMAKELIJK!!HIER kunt u het persbericht lezen waarin de officiële opening wordt aangekondigd. Ik krijg de afgelopen tijd weer ouders, die ons wijzen op hetgeen er in ons informatieboekje staat over gezonde traktaties. Het lijkt erop alsof deze afspraak weer wat vervaagd.Graag aandacht daarvoor in de groepen (komt ook in de nieuwsbrief). Belangrijke data5 december De verjaardag van Sinterklaas11 december Inloopochtend groepen (09:00-10:00): Inloopochtend voor

ouders, kijken in de groepen.13 december Crea middag18 december Kerstviering in de Westerkerk20 december Nieuwsbrief21 december t/m 6 januari Kerstvakantie6 januari '14 Studiedag, kinderen vrij van school

5

6