Nieuwsbrief 18 mei 2012

of 6 /6
1 Voeding baby bepaalt latere gezondheid Er komt steeds meer bewijs dat de kwaliteit van de voeding op zeer jonge leeftijd een belangrijke rol speelt bij de kans op het ontwikkelen van chronische ziekten. Voeding speelt een belangrijke rol bij de programmering van het DNA dat de gezondheid op latere leeftijd bepaalt. Dat geldt zelfs al voor voeding in de pre- conceptie-fase. De relatie hangt waarschijnlijk samen met epigenetische mechanismen. Dat zijn mechanismen die te maken hebben met overerfbare veranderingen in de genfunctie, zonder dat de dna-volgorde verandert. Hart- en vaatziekten Zo beïnvloedt de voeding van het embryo, de foetus en het pasgeboren kind de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en het metaboolsyndroom op latere leeftijd. “Een goede voeding in het prille begin van het leven zorgt niet alleen voor een goede start maar is ook uitermate belangrijk om succesvol en gezond ouder te worden”, zei Michael Müller, hoogleraar voeding, metabolisme & genomics Wageningen Universiteit. Jong geprogrammeerd “Het lichaamsgewicht op latere leeftijd lijkt al op jongere leeftijd geprogrammeerd te worden”, stelde Agnes Clement-de Boers, kinderarts van het Haga-Juliana Kinderziekenhuis Den Haag. “Dat zie je bijvoorbeeld bij pasgeborenen met een laag geboortegewicht, die heel snel naar een gemiddeld gewicht worden gebracht. Bij hen lijkt de regulatie van de energiebalans zich niet goed te ontwikkelen. Veel van deze kinderen ontwikkelen op latere leeftijd overgewicht. Bron: http://evmi.nl/ voeding-gezondheid/voeding- baby-bepaalt-latere-gezondheid/ PURE FOOD FOR CHILDREN Zeswekelijkse uitgave van de PURE FOOD FOR CHILDREN FOUNDATION vzw 17 mei 2012

Embed Size (px)

description

Pure Food For Children Foundation nieuws

Transcript of Nieuwsbrief 18 mei 2012

 • 1

  Voeding baby bepaalt latere gezondheidEr komt steeds meer bewijs dat de kwaliteit van devoeding op zeer jonge leeftijd een belangrijke rol speelt bij de kans op het ontwikkelen van chronische ziekten.Voeding speelt een belangrijke rol bij de programmering van het DNA dat degezondheid op latere leeftijd bepaalt. Dat geldt zelfs al voorvoeding in de pre-conceptie-fase.De relatie hangt waarschijnlijk samen met epigenetische mechanismen. Dat zijn mechanismen die te maken hebben met overerfbare veranderingen in de genfunctie, zonder dat de dna-volgorde verandert.

  Hart- en vaatziektenZo benvloedt de voeding van het embryo, de foetus en het pasgeboren kind de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en het metaboolsyndroom op latere leeftijd.Een goede voeding in het prille begin van het leven zorgt niet alleen voor een goede start maar is ook uitermate belangrijk om succesvol en gezond ouder te worden, zei Michael Mller, hoogleraar voeding, metabolisme & genomics Wageningen Universiteit.Jong geprogrammeerdHet lichaamsgewicht op latere leeftijd lijkt al op

  jongere leeftijd geprogrammeerd te worden, stelde Agnes Clement-de Boers, kinderarts van het Haga-Juliana Kinderziekenhuis Den Haag.Dat zie je bijvoorbeeld bijpasgeborenen met een laag geboortegewicht, die heel snel naar een gemiddeld gewicht worden gebracht. Bij hen lijkt de regulatie van de energiebalans zich niet goed te ontwikkelen. Veel van deze kinderen ontwikkelen op latere leeftijd overgewicht.

  Bron: http://evmi.nl/voeding-gezondheid/voeding-baby-bepaalt-latere-gezondheid/

  PURE FOOD FOR CHILDREN

  Zeswekelijkse uitgave van de PURE FOOD FOR CHILDREN FOUNDATION vzw

  17 m

  ei 20

  12

 • 2

  1. Verborgen suikers

  Houd u vast: bijna alle kant-en-klare producten die u koopt in potje, pakje of zakje zitten bomvol suiker. Dacht u gezond een avondje te wokken met een kant-en-klare woksaus uit het schap van de supermarkt? Wacht dan even en lees eerst de ingredintenlijst. Dikke kans dat het eerste of tweede ingredint suiker is en dat uw woksausje dus voor het grootste gedeelte uit suiker bestaat. Ook pasta- en slasausen kunnen er wat van. Ach, in vrijwel alles wat u voorverpakt koopt, zit een flinke schep suiker. Helaas voor de consument staat dit nooit aangegeven op de verpakking.

  2. Gezondheidclaims

  Loop een willekeurige supermarkt in en de gezondheidsclaims vliegen u om de oren, zoals 'goed voor hart en bloedvaten' of 'helpt de weerstand te versterken'. Foodwatch is absoluut geen voorstander van gezondheidsclaims in de supermarkt. Gezondheid wordt bereikt door een gezond en gevarieerd eetpatroon, in combinatie met voldoende beweging. Foodwatch vindt dan ook dat gezondheidsclaims op voedsel helemaal verboden moeten worden.

  Het overgrote deel (ruim 80%) van de gezondheidsclaims die momenteel in de supermarkt te vinden zijn, zijn afgekeurd door de EFSA. Zo is 100% van de probiotica claims afgewezen. Deze moeten daarom binnen enkele maanden van de verpakking zijn

  gehaald. Herinnert u zich nog die eindeloze reclames van Activia over hoe het uw stoelgang zou bevorderen? Allemaal onzin dus!

  3. Light

  Voedselfabrikanten misbruiken de wens van consumenten om af te vallen. Ze suggereren een light product en zwijgen glashard over de dikmakers die erin schuilgaan. Fabrikanten gebruiken vrijwel zonder uitzondering lichtblauwe verpakkingen om te suggereren dat een product goed is voor lijn. De mate waarin de 'light' varianten dat ook daadwerkelijk zijn is maar de vraag.

  Er bestaan wettelijke voorschriften voor het gebruik van de term light, namelijk dat het product minstens 30% minder van bijvoorbeeld suiker of vet moet bevatten. Nietszeggende regels, omdat het wat calorien betreft geen verschil hoeft te maken. (foodwatch)

  De levensmiddelenindustrie is gehaaid. Op alle mogelijke manieren proberen fabrikanten u te misleiden en te laten geloven dat hun product het beste is. Wordt u ook zo moe van al die fabeltjes die ze u proberen wijs te maken?

  Drie voedselleugens ontmaskertFoodwatchDoor redactie

  PURE

  FOO

  D 17

  mei

  2012

  Fabrikanten zijn allesbehalve dom. Ze weten exact welke termen bij de wet zijn beschermd en welke ze vrijuit op de verpakking mogen zetten. Vaak lijken de onbeschermde termen heel erg op de beschermde termen. Fabrikanten maken hier handig gebruik van, om u eens even lekker te misleiden.

 • 3

  De kinderen van Nu hebben ons zoveel te vertellen, te tonen en te leren.Zij zijn puur natuur.En wij, door onwetend te zijn over zoveel factoren, willen dat ze in ons plaatje van deze maatschappij passen? Een maatschappij die ontwricht is, vervuild en verzuurd is. Kijk maar naar wat er gaande is met onze dieren, onze lucht, aarde en water. Deze zwaar klinkende problemen kunnen wij samen met onze prachtige, creatieve bijzondere kinderen oplossen.

  Magdalena Sigrid TROCH

  Als we onze kinderen nou eens massaal zouden leren hoe ze overvloed kunnen creren. Als we onze kinderen nou eens zouden vertellen dat er genoeg kan zijn voor iedereen en dat zowel het uitspreken als het uitvoeren van de oplossing op vrij simpele manier tot stand kan komen. Dan zouden we toch enkele zeer goede stappen in een zeer goede richting zetten?

  D manier om een kind te leren met de Natuur en haar bewoners om te gaan, zijn de schooltuinen. We kunnen kinderen vertellen hoe ze hun tuin kunnen bewerken, om er het hele jaar veel plezier aan te beleven en hun familie en gasten van voldoende gezonde biologisch gekweekte groenten, aardappelsoorten en kruiden te voorzien. Als we de kinderen tevens bijbrengen wat voor lekkere en gezonde gerechten ze hier zelf van kunnen maken, dan zul je zien dat

  hun geluk niet op kan, als zij s avonds triomfantelijk thuis het eten op tafel zetten. Die glundering mogen we onze kinderen niet onthouden ...

  Ook hier komen we weer terug op Permacultuur

  Permacultuur is een systeem waarbij een tuin een dusdanige indeling krijgt dat er voldoende biodiversiteit is en er een nuttige en uitgebreide beplanting plaatsvindt, zodanig dat er een optimaal rendement uit behaald kan worden op het gebied van voeding, waterzuivering, energiewinning en zonwering. Doordat permacultuur-tuinen op den duur steeds minder onderhoud vergen, is er alle tijd voor de leerlingen om nieuwe systemen te leren bedenken en ontwikkelen, die zij dan ook weer in de praktijk kunnen brengen. Zo kunnen we ook op de lange termijn gezonde eetbare systemen blijven maken en onderhouden.En wat is er nou leuker en lekkerder dan verse pruimen, radijzen of aardbeien uit eigen tuin?

  PermacultuurDe garantie op een duurzame toekomstDoor Redactie

  PURE

  FOO

  D 17

  mei

  2012

 • 4

  PURE

  FOO

  D 17

  mei

  2012

  Luchtvervuiling verlaagt ademcapaciteit met 17%Kinderen & stadslucht Blootstelling aan luchtvervuiling door het verkeer tast de groei van de longen van kinderen aan en doet hun ademhalingscapaciteit met 17 procent dalen.

  'Kinderen vervuilde stadslucht laten ademen, komt overeen met kinderen laten roken', steekt professor Jonathan Grigg van het Royal London Hospital van wal. 'Kleine vervuilde luchtdeeltjes komen via de longen in het bloed en zorgen voor verschillende ontstekingen. Bij kinderen zorgen ze voor een verminderde longgroei en -functie.'

  Voor het onderzoek werd slijm uit de longen van 34 kinderen uit Oost-Londen en dat van 66 kinderen uit Leicester onderzocht.

  'Hoe meer koolstof we vonden in de macrofagen, hoe lager de longfunctie', aldus Grigg. 'Bij kinderen met de hoogste koolstofwaarden bleken de longen 17 procent zwakker.'

  De studie wordt volgende maand in Amsterdam voorgesteld op een congres rond stadsvervuiling. De Sunday Times schrijft dat de gevolgen van luchtvervuiling voor het stijgende aantal astmapatinten in steden al langer erkend worden, maar de impact op de algemene gezondheid van kinderen veel minder.

  Bron: Sunday Times

  Bedenkelijk voedselVerband tussen transvetten en agressie aangetoond

  Door Redactie

  Van transvetten in bijvoorbeeld junkfood en snoepgoed kun je prikkelbaar en agressief worden, zo hebben onderzoekers ontdekt. Het onderzoek, dat gepubliceerd is in het tijdschrift PLoS ONE, concludeert dat er mogelijk een verband is tussen het consumeren van transvetten en irritatie of agressie.

  Wanneer het gaat om een causaal verband is het verstandig om het eten van transvetten te ontmoedigen en producten in scholen en gevangenissen die transvetten bevatten te verbieden, zei onderzoeksleider Dr. Beatrice Golomb van de University of California in San Diego in een verklaring.Golomb en haar collegas

  onderzochten het eetpatroon van 945 mannen en vrouwen. Gekeken werd of de personen ooit agressief gedrag hadden vertoond, hoe ze omgingen met conflicten en hoe snel ze ongeduldig werden of

  gerriteerd raakten. Hoe meer transvetten de participanten aten, hoe agressiever ze zich gedroegen.Naast deze nieuwe bevindingen zijn er genoeg andere redenen om transvetten te vermijden. Transvet, dat gemaakt wordt door waterstof toe te voegen aan plantaardige olie, maakt het voedsel langer houdbaar, maar verhoogt het risico op hartziekten. Volgens hetzelfde principe wordt margarine gemaakt uit plantaardige olie.

  Kleiner hersenvolumeEen studie die afgelopen jaar verscheen in het tijdschrift Neurology onthulde dat mensen met een hoog gehalte aan transvetten in het bloed slechter scoren tijdens cognitieve tests en een kleiner hersenvolume hebben.Het is duidelijk dat transvetten slecht zijn, zowel voor je hart als voor je brein, zei Dr. Gene Bowman van de Oregon Health & Science University. Ik raad mensen aan alle transvetten te vermijden.

  Veel restaurants en levensmiddelenfabrikanten hebben transvetten inmiddels uitgebannen.

  Bron: Huffingtonpost.com Earth Matters.nl

  Het is duidelijk dat transvetten slecht zijn, zowel voor je hart als voor je brein, zei Dr. Gene Bowman van de Oregon Health & Science University. Ik raad mensen aan alle transvetten te vermijden.

 • 5

  EGES

  TAS

  FEUG

  IAT 24

  maa

  rt 20

  12

  Komt voor de bakker!Coeliakie gelinkt aan modern broodVolgens nieuwe inzichten heeft de toename van glutenintolerantie (coeliakie) te maken met de modernisering van het broodbakproces. Dit meldt het tijdschrift ORTHO in het laatste aprilnummer,. Het aantal mensen met glutenintolerantie is de laatste decennia sterk toegenomen. Bij glutenintolerantie ofwel coeliakie leidt het eten van voedsel met gluteneiwitten, zoals tarwe en rogge, tot beschadiging van het darmslijmvlies. De gevolgen zijn onder andere diarree, buikpijn en een tekort aan

  voedingsstoffen. De oorzaak van de toename is niet duidelijk. Onderzoekers denken dat een betere diagnostiek meespeelt, maar ook veranderingen in ons voedingspatroon worden aangevoerd als mogelijke reden. Deskundigen wijzen onder meer op de introductie van het industrile brood, vanaf de jaren vijftig. Hierbij wordt door gebruik van een grotere hoeveelheid gist en kunstmatige rijsmiddelen de duur van het bakproces flink ingekort. Dit gaat echter ten koste van de afbraak van gluten. Recent Italiaans onderzoek geeft aan dat de oplossing mogelijk te vinden is in een terugkeer naar 'oude' bakprocessen op basis van zuurdesem.

  Gevaren genetische manipulatieNobelprijswinnaar had gelijkHet ziet ernaar uit dat George Wald - Nobelprijswinnaar voor geneeskunde in 1967 - gelijk krijgt.

  Hij voorzag als een van de eersten de potentile gevaren van genetische manipulatie (GM). Nu het Ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten geen toezicht meer houdt op GM-katoen en -mas lijken deze potentile gevaren dichterbij te komen.

  Uit een experiment blijkt dat het genetisch materiaal van GM-soja kan hechten aan het DNA van darmbacterin. De productie van protenen op basis van GM-DNA kan op deze manier continue doorgaan zonder dat er ook maar iets bekend is over de mogelijke gevolgen. Als het antibiotica-gen dat ingebracht wordt in de meeste GM-gewassen overgedragen wordt op deze darmbacterin zou dit kunnen leiden tot antibioticaresistente ziekten.

  Ook is reeds bewezen dat toxinen (Bacillus thuringiensis) die ingebracht worden in GM-voedselgewassen om ongedierte te doden, bij 93% van de vrouwen en bij 80% van de ongeboren baby's in de

  bloedbaan terechtkomen door consumptie van vlees, melk en eieren van vee die gevoerd zijn met GM-mas.Uit dierstudies blijkt dat het GM-DNA in alle organen terecht kan komen, zelfs tot in de foetus. Een belangrijk aandeel van het menselijk DNA bestaat uit viraal DNA dat de mensheid zo'n 40 miljoen jaar geleden heeft verworven. Mutaties van dit DNA onder invloed van GM-producten kunnen mogelijk leiden tot schizofrenie en stemmingsstoornissen. Ook zijn er aanwijzingen dat GM-voedsel kan leiden tot het leaky gut syndrome' met als gevolg een verminderde immuniteit.

  Hiervoor is bewijs uit Engeland waaruit blijkt dat met de komst van GM-soja het percentage sojagerelateerde allergien met 50% toenam. Zoals het Institute

  for Responsible Technology opmerkt kan er enorme schade aangericht worden doordat er honderden tot duizenden mutaties in planten kunnen optreden. Natuurlijke genen kunnen worden verwijderd of permanent in- of uitgeschakeld. Ook het ingebrachte gen kan worden beschadigd wat kan leiden tot de productie van schadelijke eiwitten. Helaas heeft de Amerikaanse regering geen oren naar deze waarschuwingen.

  Bron.Genetically Engineered Food Alters Our Digestive Systems! ANH-USA, 31 mei 2011

  Uit dierstudies blijkt dat het GM-DNA in alle organen terecht kan komen, zelfs tot in de foetus.

 • AgendaJuni -Juli 2012

  Zaterdag 2 juni 2012 in Ecohuis-Antwerpen http://www.antwerpen.be/ecohuisIs een groendak iets nieuws? Niets nieuws dakbegroeiing bestaat al sinds mensenheugenis en is sinds enkele decennia opnieuw aan een opmars bezig. Waarom kiest men er voor?

  De Velt-ecotuindagen vinden plaats op zaterdag 2 en zondag 3 juni 2012 op meer dan honderd locaties in Vlaanderen en Nederland. Openingsuren variren van tuin tot tuin. www.velt.be

  2 juni 2012: Voeding en fysieke degeneratie. Kasteel van Schoten. Info: [email protected] of www.gezondverstandavonden.nl

  5 juni 2012: Valkenswaard (NL) Lezing door Pure Food For Children Foundation over genetisch gemanipuleerde voeding. Info: http://www.gezondverstandavonden.nl/pagina21.html

  Op zondag 10 juni 2012 organiseert Sea First Foundation vzw voor de derde maal het evenement World Ocean Day, een studiedag waarbij de oceanen centraal staan.

  De Bioweek, dat is een in het oog springende

  publiekscampagne met faam. Begin juni voeren we meer dan een week lang campagne voor

  bio in Vlaanderen, georganiseerd door BioForum

  Vlaanderen met de ondersteuning van VLAM. Jaar na jaar groeit de belangstelling

  voor deze campagne.

  De authentieke smaak van Bio staat dan ook centraal in de Bioweek 2012, die doorgaat van 2 tot 10 juni.

  PURE

  FOO

  D 17

  MEI

  201

  2