Nieuwe Binding November 2011

28
Interview met wethouder Elly Pastoor Het is niet altijd Hollywood De dood van Osama Bin Laden Flip de Kam Over de rijksbegroting en de gemeente Groningen Ledenblad van afdeling Groningen | November 2011 | nummer 4 Onze Binding Groningen

description

De vernieuwde Onze Binding van November 2011.

Transcript of Nieuwe Binding November 2011

Page 1: Nieuwe Binding November 2011

Interview met wethouder Elly Pastoor

Het is niet altijd Hollywood

De dood van Osama Bin Laden

Flip de KamOver de rijksbegroting en de gemeente Groningen

Ledenblad van afdeling Groningen | November 2011 | nummer 4

Onze Binding

Groningen

Page 2: Nieuwe Binding November 2011

ja! ik word lid!

Noteer mij als lid van de Partij van de Arbeid

naam:

geboortedatum:

adres:

postcode: woonplaats:

telefoon: mobiel:

emailadres:

bank- of girorekeningnummer:

Ik machtig de PvdA tot wederopzegging het volgende contributiebedrag af te schrijven:

2 euro

5 euro

7 euro

12 euro

een ander bedrag:

(kruis een bedrag aan of vul zelf in, gem-middeld betalen de PvdA-leden 6 euro per maand contributie)

Ik betaal liever per acceptgiro. Stuur mij elk kwartaal een acceptgiro voor het volgende bedrag : (minimaal 15 euro per kwartaal)

plaats en datum: handtekening:

Verstuur zonder postzegel aan: Partij van de ArbeidAntwoordnummer 39891000 PA Amsterdam

2 | Onze Binding | November 2011

Page 3: Nieuwe Binding November 2011

redactioneel

Beste lezer,

Voor u ligt een Nieuwe Binding. Een nieuwe inhoud en een nieuw jasje. Met ook aandacht voor de landelijke politiek, ditmaal dankzij een artikel van Flip de Kam. We proberen in de Nieuwe Binding duidelijker uitleg te geven aan de politieke koers is van de partij.

En de leden van de PvdA krijgen deze Nieuwe Binding weer thuisbezorgd.

Het is eigenlijk een vreem-de move om deze Nieuwe Binding - in het digitale tijdperk - weer bij alle leden thuis te bezorgen. Maar er

is een goede reden voor. We weten dat we onze politiek niet alleen aan onze leden moeten uitleggen maar ook aan (potentiele) kiezers in onze stad.

Dus als u de Nieuwe Binding uitheeft: vergeet dan niet hem ergens neer te leggen waar andere hem kunnen lezen.

Wij houden ons beschikbaar voor uw commentaar, op in-houd èn vorm: [email protected]

Veel leesplezier.

De redactie.

November 2011 | Onze Binding | 3

Page 4: Nieuwe Binding November 2011

Veel mensen zijn somber over de vooruitzichten voor onze economie en voor hun eigen koopkracht. Daar heb-ben ze goede redenen voor. Maar we moeten elkaar ook niet nodeloos de put inpra-ten. Daar is de crisis veel te ernstig voor, aldus het duo Koot & Bie, zaliger nagedach-tenis. Wanneer we elkaar aanpraten dat het al maar slechter zal gaan, zakken de winkelverkopen in en dalen de bedrijfsinvesteringen. Dan maken negatieve verwach-tingen zichzelf waar.

Toegegeven, de sombere stemming in het land valt te begrijpen. De economie groeit volgend jaar nauwelijks. Consumenten houden de hand op de knip. Ze kunnen moeilijk anders. De lonen stijgen niet har-der dan de geldontwaarding (de inflatie). In het beste geval blijft de koopkracht van loontrekkers dus gelijk. Het kabinet ver-zwaart bovendien de lasten. Hierdoor zien de meeste werknemers hun koopkracht in 2012 opnieuw dalen, net als dit jaar.

Ook mensen met een uitkering kachelen achteruit. Gepensioneerden hebben het extra zwaar. Bijna alle pensioenfondsen bevriezen de uitkering, sommige pensi-oenen gaan zelfs omlaag.

De vooruitzichten voor onze economie en de koopkracht zijn dus allesbehalve rooskleurig. Toch is en blijft onze uit-gangspositie sterk. De put is niet onze bestemming.

Pronkjuweel in Europa

Nederland is het pronkjuweel van de Europese Unie (EU). Ga maar na:

• bijna nergens in de Unie is het inko-men (gemiddeld!) zo hoog als hier;

• de inkomensongelijkheid is boven-dien gering: grote groepen hebben een redelijk inkomen en Nederland kent weinig armoede;

• de werkloosheid is hier veel lager dan in de rest van Europa en in Amerika, en het aantal mensen zonder baan neemt komend jaar nauwelijks toe;

• het begrotingstekort van de overheid (2,9% van het nationale inkomen)

actuele politiek

De Rijksbegroting voor 2012 en de gemeente Groningen

4 | Onze Binding | November 2011

Page 5: Nieuwe Binding November 2011

ligt volgend jaar beneden het plafond dat de EU-landen met elkaar hebben afgesproken (3% van het nationale inkomen);

• de schuld van de overheid ligt met 65% van het nationale inkomen wel-iswaar iets boven het door de EU af-gesproken plafond (van 60%), maar hij steekt (heel) gunstig af bij de tekorten in echte probleemlanden; zelfs de Duitse overheid staat een stuk meer in het rood dan wij; tegen-over de schuld staat bovendien een veel groter bezit van de Nederlandse overheid, in de vorm van verstrekte leningen, gebouwen, grond, kunst-schatten en zo verder, samen 118% van het nationale inkomen. Het netto vermogen van de overheid – de waarde van het overheidsbezit,

verminderd met de schuld – is dus ruimschoots positief: 53% (118 – 65) van het nationale inkomen, of 320 miljard euro.

Natuurlijk valt niet te ontkennen dat we middenin een grote crisis zitten. Landen aan de zuidrand van de Europese Unie kunnen (de rente op) hun schulden niet langer betalen. Veel banken in Europa hebben schuldpapier van die landen in portefeuille. De bedoelde banken komen in grote problemen, wanneer Griekenland, Portugal, straks misschien ook Italië en Spanje, niet langer volledig aan hun ver-plichtingen kunnen voldoen. Europese banken moeten, hoe dan ook, veel meer vlees op de botten krijgen om tegenval-lers bij aan overheden en bedrijven ver-strekte leningen te kunnen opvangen. Anders gezegd: de banken zijn op dit

November 2011 | Onze Binding | 5

Page 6: Nieuwe Binding November 2011

moment ondergekapitaliseerd: ze hebben veel te veel uitgeleend, in vergelijking met het eigen kapitaal – de buffer ten laste waarvan ze tegenvallers moeten kunnen opvangen.

Kabinetsbeleid: snijden en knijpen

Bij het ramen van de vooruitzichten voor de Nederlande economie in 2012 heeft het Centraal Planbureau verondersteld dat de Europese schuldencrisis niet tot grote economische problemen leidt. Wanneer een onverhoopte eurocrisis geen roet in het eten strooit, groeit ons nationale inko-men volgend jaar met 1% (6 miljard euro). Dat houdt niet over. Door 5 miljard euro op de overheidsuitgaven te bezuinigen en de druk van de belastingen en de sociale premies met 5½ miljard euro te verzwaren, hoopt het kabinet het begrotingstekort in 2012 te kunnen terugbrengen tot iets minder dan 18 miljard euro, dat is 2,9% van het nationale inkomen.

De geplande bezuinigingen, bijvoorbeeld in de sfeer van de sociale zekerheid en op de subsidies voor culturele instellingen, hebben – niet alleen bij de oppositiepar-tijen in de Tweede Kamer, maar overal in het land – veel stof doen opwaaien. Wat weinig aandacht kreeg is dat het VVD/CDA-kabinet in 2012 vooral de lasten voor het bedrijfsleven verzwaart, en wel met 3 miljard euro. In de campagne voor de Kamerverkiezingen presenteerde de VVD zich nog als de kampioen van de belastingverlaging. Een fraai staaltje kiezersbedrog.

De tegenbegroting van de PvdA

Tijdens het debat over de rijksbegroting voor 2012 heeft onze partij afgelopen september een tegenbegroting inge-diend. De PvdA wil het begrotingstekort even snel terugdringen als het kabinet. Zodoende kunnen kabinet en regerings-parijen de sociaal-democraten niet het verwijt maken dat de PvdA het herstel van de overheidsfinanciën vertraagd, door het wegwerken van het tekort op de lange baan te schuiven. De cijfers in de tegen-begroting maken duidelijk dat wij een deel van de kabinetsbezuinigingen afwijzen en voor linkse idealen extra geld willen uit-trekken. Bij het PvdA-alternatief liggen de overheidsuitgaven komend jaar 3,3 mil-jard euro hoger dan bij het kabinet. Vooral op sociale zekerheid en gezondheidszorg wordt minder bezuinigd. Opvallend: het snoeiwerk van het kabinet bij de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking wordt gevolgd. Dat hoeft overigens niet erg te zijn. Door het beschikbare geld effectie-ver in te zetten, kunnen bij het huidige budget zelfs méér mensen in de derde wereld worden geholpen.

Omdat de PvdA 3,3 miljard euro meer wil uitgeven, zonder dat het tekort op de begroting mag toenemen, moet ook voor 3,3 miljard euro ‘dekking’ worden gevon-den. In onze tegenbegroting bestaat die dekking enerzijds uit 2 miljard euro aan bezuinigingen op de collectieve uitgaven. De helft van dit bedrag wordt gevonden, doordat bedrijven een groter deel van de uitkeringen aan werklozen zelf gaan betalen; die uitkeringen komen dus niet

actuele politiek

6 | Onze Binding | November 2011

Page 7: Nieuwe Binding November 2011

langer ten laste van collectieve fondsen. Dan ontbreekt nog (3,3 – 2 =) 1,3 miljard euro aan dekking. Dit ontbrekende bedrag wordt in de tegenbegroting van de PvdA gevonden door diverse belastingverho-gingen. Zo gaat het toptarief van de in-komstenbelasting naar 60% bij inkomens vanaf € 150.000 (meeropbrengst 0,2 mil-

jard euro). Een nieuwe bankenbelasting en een bescheiden tariefverhoging van de winstbelasting voor vennootschappen moeten 0,6 miljard euro extra opbrengen.

Gemeenten in de knel

De Nederlandse gemeenten zijn voor een belangijk deel van hun inkomsten aange-wezen op de algemene uitkering uit het gemeentefonds. Die groeit in 2012 en 2013 niet. Het kabinet hevelt voor 4 à 5 miljard euro taken over naar de gemeen-ten. Het gaat om de jeugdzorg, de bege-leiding van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt naar een volwaardige baan en de steunverlening aan mensen die hulp nodig hebben in het dagelijks leven.

Waarschijnlijk komt er onvoldoende geld uit Den Haag mee. Voor een gemeente zoals Groningen houdt dit een groot fi-nancieel risico in. Daar komt bij dat de op-brengst van de grondexploitatie zwaar te-genvalt en het kabinet een scherpe grens stelt aan de toegestane verhoging van gemeentelijke belastingen.

Daarom staat de gemeente Groningen voor een fundamentele afweging. Investeren we de beschikbare, krapper wordende middelen liever in mensen, of in staal, stenen en cement (Forum, tram, eventueel een kabelbaan)? In moeilijke tijden horen sociaal-democraten volgens mij voor mensen te kiezen, niet voor pres-tigeprojecten die alleen door een veel te roze bril bezien rendabel zijn. Het is goed dat het afdelingsbestuur onlangs alle leden via een enquête in staat heeft gesteld zich over deze afweging uit te spreken.

Flip de Kamhoogleraar overheidsfinanciën

Flip de Kamgeb. 1946, partijlid sinds 1970. Werkt sinds 1988 bij de Rijksuniversiteit Groningen als hoogleraar Overheidsfinanciën. Was van september 1977 tot februari 1978 lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdA.

November 2011 | Onze Binding | 7

Page 8: Nieuwe Binding November 2011

In de gemeenteraad wordt erg veel besproken en er wordt veel besloten. Lang niet alle onderwerpen krij-gen in de media de aandacht die ze zouden verdienen. Sommige zijn daarvoor te technisch, andere zijn ge-woon niet “hot”genoeg. Misschien is dat gebrek aan belangstelling te begrijpen, maar voor raadsleden die veel tijd en energie steken in het zo goed mogelijk regelen van zo’n onderwerp, is het wel eens frustrerend.

EricavanLenteheeftzich,samenmeteencollega van Groen Links, druk gemaaktover de bouwverordening in de IndischeBuurt.Mochternuechtalleenmaarindediepte bijgebouwdworden, ofmoest hetmogelijk blijven ook in de breedte bij tebouwen.Veeltechniek,veeljuridischekre-ten,maarvoormensendieindeIndischebuurtwonenenhunwoningwillenverbou-wenweldegelijkbelangrijk.

Als Mohn Baldew zich erg druk maaktoverrealistischbegroten,zaldatnooit indekrantkomenmaarhijwinthetwel.Debegrotingvandestadwordt leesbaarderen beter. Daarmee is de Stad beter afmaarMohnzalnietdeeerkrijgendiehemtoekomt.

Hetaanleverenvandecultuurnotaenhethalenvantermijnendaarbijislangnietzoboeiendalsdecultuurzelf.Tochishetvangrootbelangdathetcollegeditgoedre-gelt.Dat is voorde culturele instellingenen voor de kunstenaars belangrijk. DatMarloesDekkerzichdaardrukovermaaktkomtnietopRTVnoord.

Als er plotseling een speelplek verdwijnten de Wipkippen in rook zijn opgegaanmaakt WimMoeszicher,samenmetdeklagers, druk over, maar de Gezinsbodehaalthetniet.

Zozijnerveelonderwerpendiedemedianiet halen. Afschrijftermijnen vanhoutenbruggen in Beijum, verlichting bij sport-complexen, het inrichten van STIPS inverschillende wijken, het opkomen voorbewonersdiezichnietgehoordvoelenalshetgaatomdeverdelingvangeldvanhet

Het is niet altijd Hollywood

van de fractievoorzitter

8 | Onze Binding | November 2011

Page 9: Nieuwe Binding November 2011

NieuwLokaalAkkoord.Ergernisovervuil-niswagensdietegenheteenrichtingsver-keerinrijden.Alleraadsledenkennendieonderwerpen.Iederfractielid,ookdegenedie niet genoemd zijn, steekt soms ergveel tijdenenergie inhetafwikkelenvaneen of meer dossiers die wel belangrijk,maarnietsexyzijn.

Gelukkigwordendezezakenindefractiewelbesproken.Engelukkigzijnderaads-leden realistisch genoeg om te wetendatjenietaltijdopTVkankomen.Enookwetenzedatpubliciteit vaakkomtalserrottigheidaandehandis.Enja,datisdanwelleukvoordemedia,maarnietvoordemensendiedepolitiekmoetenmakenendeStadmoetenbesturen.

Als fractievoorzitter ben ik vaak genoegindemedia.Maarikvraagmeweleensafofdeaandachtnietwatgelijkmatigerver-deeldkanworden.

Arjan de Rooijfractievoorzitter

November 2011 | Onze Binding | 9

Page 10: Nieuwe Binding November 2011

interview Elly Pastoor

Onze drukbezette wethouder Elly Pastoor ontvangt ons op haar werkkamer. Het eerste wat we zien is een lamp, het blijkt een lamp met een ver-haal (zie intermezzo), Elly is er blij mee. We beginnen het interview.

O2G2WatkunjevertellenoverdesituatierondO2G2?(red:denieuwezelfstandigeorga-nisatievoorhetopenbaaronderwijsindegemeenteGroningen)

“We zitten nu in de fase van het zoekenvan de externe deskundigen. Op 9 no-vembermoetereen uitgewerktvoorstelliggen,en indecembermoeterbeslotenworden.Eenkortmaarheftigtraject”Hetgaat eromofO2G2 recht heeft opmeergeldvandegemeente.

Ellyverteltdatheteeningewikkeldverhaalis.Demensenvandedienstwerkenzichalmaanden in het zweet. Ze heeft sindshaaraantredenruimeenjaargeledenomdossiervorminggevraagd.

“Het lijktmijdatdeverzelfstandigingvanhet openbaar onderwijs in vele gemeen-tes niet vlekkeloos is gegaan. Dit is eenmegaoperatieomeenambtelijkepolitiekeorganisatie ineenmeerprivate,bedrijfs-matigeorganisatieteveranderen.”

HebjeerzichtopofO2G2hunwerkgoedkunnendoenenisdekwaliteitvanheton-derwijsgewaarborgd?

“Ik ga daar alswethouder onderwijs nietover. De besturen en raden van toezichtzijn verantwoordelijk voor de kwaliteit endeinhoud.”legtEllyuit.

“Wat je alswethouder kunt doen is faci-literen, denkkracht aanbieden. Daarmeekun je proberen te sturen op wat jij be-langrijkvindt.”

Maar je hebt toch wel invloed op het beleid?“Daarvoor heb je middelen nodig omte kunnen sturen.” Elly benoemt:”Dat isgeld, denkkracht, soms menskracht.” enspecificeert:”Alles wat we doen bevindtzich in de sfeer van faciliteren, onder-steunenenbeinvloeden.Maaruiteindelijkben iknietdeverantwoordelijkevoorhetresultaat.”

Het nieuwe denken: zelfredzaamheid, ontkokeren en dwarsverbanden leggen zijn de sleutelbegrippen

10 | Onze Binding | November 2011

Page 11: Nieuwe Binding November 2011

Schoolprestaties en sportZe geeft een voorbeeld naar aanleidingvan onze vraag over de publicaties overhet verband bij kinderen tussen school-prestatiesensporten.

“Frank (red:Wethouder van sport) en ikwerkendaarinsamenenwenoemenhet.SlimenFit.Metdatconceptproberenweietsvandegrondtetillen.”

Ervolgteenuitleg,eensoortrecept.

“Wat je daarvoor nodig hebt zijn ideeenen de wil het samen te doen. Je brengtmensenbijelkaarenkijktofzeenthousi-astwordenenmethet ideegaanspelen.

Vervolgens moet je iemand aanwijzen,diedaarovergaatlobbyenenermoeteenplankomen.Zokomjeverder.”

Jijprofileertjealsiemanddiemensenbijelkaarbrengt?

“Ikvinddatheelbelangrijk.”EllygeefthetvoorbeeldvanSoZaWediezegt:‘Wekun-nengeenmensenvinden.’,alswerkgeversom arbeidskrachten vragen. Terwijl diemensen viahetROCkunnenwordenop-geleid.Maar daar wordt dan gezegd: ‘Deteldatum is voorbij.’ “Die mensen heb ikomdetafelgehad,enwehebbenafspra-kengemaaktomervoortezorgendatditnietmeerkan.Jemoethetwillenmetzijn

November 2011 | Onze Binding | 11

Page 12: Nieuwe Binding November 2011

interview Elly Pastoor

Deze lamp heeft de hoofdprijs gewonnen bij de ontwerp wedstrijd en staat in de werkkamer van wethouder Elly Pastoor.

Hier was de opdracht een lamp te ontwer-pen bestaande uit recyclematerioal. De kosten mochten niet meer dan 50 euro bedragen.

Het winnende ontwerp is van Oscar Venema.

allen.” zegt ze vastbesloten en glunde-rend:“Datisfantastischwerk.”

Kadernota“De kadernota is in concept klaar en isde inspraak in gegaan. Iedereen begrijptdatmetdebeschikbaremiddelendehui-digebanenniet in stand kunnenwordengehouden.”

En dus moet je mensen ontslaan uit die banen.“Jemoetvooruitmetelkaarenlatenziendatjedriftigopzoekbentnaaranderema-nierenenanderemogelijkheden.”Zekijktserieus.“Hetisingewikkeldomditincoa-litieverbandtoteengoedeindtebrengenmetaandeenekantdeSPendeanderekantD66.Nu ligtereenaanpakwaarwealscoalitieachterstaan.Devolgendestapisderaad.”

Wat staat erin, kort samengevat?“De afbouw gesubsidieeerde arbeidis maar een onderdeel. Eigenlijk wil-len we een zo simpel mogelijk systeem

om mensen naar de arbeidsmarkt tebrengen.”

“Wegaanvan41miljoennaar21miljoen,enwewillenmeermensenbedienen,datisbestambitieus.Nuslokkengesubsidi-eeerde banen 30 miljoen euro op, daarkunjenietmeedoorgaan.”zegtEllystellig.Zewordtpolitek:

“Wewilenonzeleus‘wezijnervoorieder-een’hooghouden.Iedereenindebijstandmoetofaanhetwerkofactiefzijnalsvrij-williger of ander maatschappelijk werkkunnendoen.Datwillenwetegendever-drukkinginbereiken.”

Hoe krijg je dat voor mekaar?“Er is gekozen voor drie doelgroepen.Mensenaandebovenkant,diegewooninstaat zijnomzelfstandigmeteenbeetjehulpwerktevinden.Dankrijgjedegroepdaarondermeteenrelatiefkorteafstandtot de arbeidsmarkt. Die moet je helpenwanthetgaatzeniet lukken inhuneen-tje. Hen moet je begeleiden en wellicht

12 | Onze Binding | November 2011

Page 13: Nieuwe Binding November 2011

scholing aanbieden, bovendien kunnenzeervaringopdoenopeenzogenaamndeuitstroombaan.”legtEllyuit.

Wie gaat doet doen?“Datzijndeklantmanagers, indienstvande gemeente.” Ze stelt: “We moeten zoveelmogelijkgebruikmakenvandeinfra-structuur van de stad.” en legt uit: “Daarzittendemensenmetdekortelijnen,metdepersoonlijkecontactenendepersoon-lijke aandacht.”Opdeze kleinschalige enmensvriendelijke manier bereik je meer,volgenshaar.

In de stad worden reintegratie partnersbenoemd waarmee de gemeente gaatsamenwerken om dit onderdeel uit tevoeren.

Totslotpratenweoverdegroepmensenmet een grote afstand tot de arbeids-markt,diemisschienwelnooitmeerzelf-standigaanhetwerkkomen.Hetblijktomeen groep van meer dan 4000 mensente gaan. Hiervoor zijn participatiebanenbedacht.Diebiedenbonusvan 100euroommensenteverleidenenalsmensendebehoeftehebbenkunnenzedoorstromennaareenuitstroombaan.

Afbouw gesubsidieeerde arbeid“Sympathiekhet400banenplanvandewerkgevers, daar is het 200 banen planopgebaseerd.” zegtEllybetrokkenenzegaatverder:“Wewillenzorgvuldigomgaanmetdemensentijdensdeafbouwvandegesubsidieeerdearbeid.”

Deafbouwstartinjuli2012enwordtge-faseerd uitgevoerd. De gemeente wil dewerkgevers verleiden met bonussen enpremiesommensen indienst tenemen.Daarnaastgaatmenmensendiezelfwerkvindenbelonen.Zekunnen1200euroaanpremie krijgen. “Vaak wordt de werkge-verbeloond,wedachtenhiermoet jedewerknemer belonen.” zegt Elly en voegteraantoe:“Alseraanheteindevanderitschrijnendegevallenzijnvanmensendieondankshuneigeninzet,de inzetvandeDienstendewerkgeversgeenanderwerkhebben,dankanvoorhennogmaatwerkwordengeleverd.”

Mensen die ontslagen worden en in deWWkomen,kunnendiealgebruikmakenvandezeregelingen?

Elly veert op:”Goede vraag. We hebbenmet het UWV om tafel gezeten. En henverteltdaterdekomendetijdmensenbijhenaankloppendieontslagenwordenuiteen gesubsidieerde baan. Geef ons (degemeente) de ruimte om hen terwijl zeeenuitkeringkrijgen,aanhetwerktezet-ten bij een andere organisatie of vrijwil-ligerswerkte latenverrichten.Wekrijgenhetnietvoorelkaar,zewillenhetniet”zegtEllymetstemverheffing.

Hier moet de wetgever toch maar eensnaargaankijkenvindenwijenEllyoppertdatjehiertochminimaaleenexperiment-jezoukunnendoen.

SamenredzaamheidIs Groningen bezig met een “Eigen

November 2011 | Onze Binding | 13

Page 14: Nieuwe Binding November 2011

Voor meer dan een miljoen mensenis het niet te bevatten dat er kinderenin Nederland worden geboren van wietenminste een van de ouders geen au-tochtoon is maar die zich toch oprechtNederlandervoelen.ZijzullenzichmoetenverhoudenmetderealiteitdatdemensendieopdeGroteMarktflanerennietover-wegendblankmeerzijn.

In hun paspoorten staat: geboren in TerApel,GroningenofWinsum.Zevoelende-zelfdesnijdendekouindewinter,genietenookvandeprachtigekleurenvanvallendebladeren op een zonnige herfstdag, zijnvolverbazingovernieuwlevenindelenteenstaanopen vooreenonschuldige zo-merseverliefdheid.

Liefde kent taal, kleur noch geur; liefdeis het gevoel van samen willen zijn, ver-kennen, verdiepen, offers willen dragen,samen oudwillenwordenmet een glim-lachalsdankvoorelkaarsaanwezigheid.

Zo ook Stanley, mijn buurman want hetgeluk lacht hem elke dag toe onder dehoofddoekvanzijnmoslima.

Parimo

columnKracht Centrale” zoals dat bijvoor-beeld in Purmerend bestaat. (ziewww.eigen-kracht.nl)

“Alsjekijktnaaronzeinzetoverdedecen-tralisatie van AWBZ en WMO, jeugdzorgendewetwerknaarvermogen.Danzijnditbijna leidendeprincipes aanhetworden,datjeeersthetnetwerkinjeeigenomge-vingmoetaanspreken.”“Maaralsmensendatniet zelf kunnenmoet jehenhelpen.Wijgaaninstekenopzelfredzaamheidensamenredzaamheid.Wenoemenhetniet‘EigenKrachtCentrale’maarbrengendie-zelfdebewegingopgang.” legtEllyuitenzegaatverder:

“We gaan ook dwarsverbanden leggenmetdeWMO.Demensenaandeonder-kant van de arbeidsmarkt zouden weleens dezelfde dagbestedings behoeftenkunnen hebben dan de mensen die eenberoep doen op de WMO. Die mensenmoet jedanbijelkaarbrengen.Daarkanveelzingevinguitontstaan.” “Eennieuwemaniervandenken,ontkokerd.Metwinstvooralledeelnemers.”vatzesamen.”Hetkannietmeerzozijndatiemandvanwegehet verkokerdesysteemweleen rolstoelkrijgtmaaralshijofzijaanhetwerknietgeholpenwordt.”

Aan het eind van ons gesprek kijken wesamenuithetraam,wehoreneenhouse-beatenzienhettijdelijkeonderkomenvandeVVV. “Dat zijndeoude tegels vanhetmuseum,mooihergebruik.”

Richard MisranPeter Oostenbach

redactieleden

Het geluk lacht hem toe onder de hoofd-doek van zijn moslima

interview

14 | Onze Binding | November 2011

Page 15: Nieuwe Binding November 2011

TrefkoelIn de raadscommissie Ruimte en Wonen is in september het nieuwe plan voor de Trefkoel-locatie in Paddepoel besproken. De Trefkoel was ooit een florerend cen-trum, maar is al meer dan 10 jaar een ziel-togend stukje Paddepoel. De wijk zelf is er door de wijkvernieuwing enorm op vooruit gegaan. Door deze vooruitgang willen, ondanks de crisis, ontwikkelaars graag

investeringen in de wijk. Zo ook corpora-tie Nijestee die op de Trefkoel-locatie 275 woningen (waarvan 44 zorgwoningen) wil bouwen. Deze woningen komen in een aantal gebouwen, waarvan een 75 meter hoge toren op de kruising Zonnelaan/Eikenlaan het opvallendste is. Op de be-gane grond langs de Zonnelaan is ruimte voor een gezondheidscentrum en Horeca.

Veel nieuwe woningen dus op een gelief-de plek naast het winkelcentrum.

Uiteraard heeft een hoog gebouw een forse impact op de omgeving. Daar is van-uit de directe omgeving ook wel bezwaar tegen geuit. Maar de PvdA juicht per saldo het plan toe. Het is nu meer dan 10 jaar geleden dat er gestart werd met de wijk-vernieuwing in Paddepoel. Toen een wijk die achteruit ging en veel zorgen baarde. Anno 2011 zien we dat de wijk er veel beter voor ligt, mensen er graag willen wonen en het voorzieningenniveau is opgekrikt. Zelfs in deze tijd wordt nog fors wordt ge-investeerd. Een mooi succes voor de so-ciaal-democratie: Wijkvernieuwing werkt!

Roeland van der Schaaffractielid

Ruimte en Wonenkleintje politiek

November 2011 | Onze Binding | 15

Page 16: Nieuwe Binding November 2011

Laat ik er maar rond voor uitkomen: ik ben teleur-gesteld! Teleurgesteld in de PvdA, teleurgesteld in de Nederlandse rege-ring, en teleurgesteld in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Euforische commentaren alom bij de dood van Osama bin Laden op 1 mei van dit jaar. Zo schreef Frans Timmermans dat het voor terroristen kort kon duren of lang kon duren, maar dat zij de dans niet zouden ontspringen. Bin Laden had zijn ‘straf’ 10 jaar ontlopen.

Minister Rosenthal sprak over een his-torische gebeurtenis, daaraan toevoe-gend dat het beter was geweest als hijlevend zou zijn gepakt en berecht. DeVeiligheidsraad verwelkomde het nieuwsdatBinLadennooitmeerinstaatzouzijnterroristischeaanslagen teplegen,maarbevestigde dat lidstaten zich aan alleverplichtingenonder internationaal rechtmoeten houden, inbegrepen die inzakederechtenvandemenseninternationaalhumanitairrecht.

Nietdat ikeentraanzal latenbijhetver-scheidenvanBinLaden,maarhetkritiek-loos latenpasserenvandeAmerikaanseacties impliceert acceptatie van eenaantaljuridischepositiesdievooronsal-lemaal onaanvaardbaar zouden moetenzijn.Alleerstisdaarde‘globalwaronter-ror’ . Alle Amerikaanse acties vinden be-weerdelijkplaatsineengewapendconflicttussen de VS en het terreur netwerk AlQaeda.HoewelBinLadeninhetverledendeoorloghadverklaardaandeVS,zijndeterroristischeaanslagenteinfrequentomde drempel van intensiteit te overschrij-denomvaneengewapendconflicttekun-nenspreken.

Maarde implicatiesvanditAmerikaansestandpunt zijn veel verstrekkender.Allereerst claimen zij op grond van de11 september aanslagen dat deze zelf-verdediging toelaten tegen terroristeninwelk landzij zichookbevinden.Ofdatland ook betrokken moet zijn (geweest)bij de eerdere aanslagen is ongewis. Erwordtwelgestelddatzelfverdedigingal-leen ingeroepen kan worden tegen lan-dendieterroristenlatenverblijvenophungrondgebieden/ofsteungeven.Maardemateenaardvanbetrokkenheidensteunalsmaatstafvoorzelfverdedigingzijnvol-strekt onduidelijk en kunnen aanleidinggeventotmilitaireactieinelklandterwe-reld. De standaard voor zelfverdediging

De dood van Osama Bin Laden en de internationale rechtstaat

internationale politiek

16 | Onze Binding | November 2011

Page 17: Nieuwe Binding November 2011

wordtnogproblematischeralsmenactiezoumogennemenin/tegeneenlanddatonwilligisofnietinstaatisdebedreigingaan te pakken. Maar wat zou men danmoetendoenomniet als onwillig of nietinstaattewordengeacht?Deterroristar-resteren, berechten, of uitleveren? Maardaar vragen de VS helemaal niet om endaar lijken ze ook niet in geïnteresseerdtezijn.

Als voorbeeld kan genoemd wordende recente Amerikaanse ‘drone attack’waarbijAnwarAl-Awlaki,vandeAlQaedaorganisatie, overigens een Amerikaansstaatsburger,werdomgebrachtinJemen.Jemen,eenlanddatnietineenoorlogofgewapend conflict verwikkeld is met deVS,enooknietheeftingestemdmetdezeaanval.Maarzelfsindiendatwelhetgevalzouzijngeweest,kaneenlandsimpelwegtoestemming geven om zijn inwonerste laten doden? Zeker geen rethorischevraagenhetantwoord isnee,aangezienalleinwonersvaneenlandrechtoplevenhebben,waarbijhetspecifiekverbodenishenarbitrairvanhetleventeberoven.Enarbitrairishetvooreenlandomeenbui-tenlandse macht toestemming te gevenmensentedoden,buiteneensituatievangewapend conflict, die ook gearresteerdenberechtofuitgeleverdzoudenkunnenworden. Normaal gesproken noemen wedat een standrechtelijke executie, geen(dood)straf.

Dit isandersonder internationaalhuma-nitairrecht.Daarinwordtonderscheidge-maakt tussen combatanten en burgers.

Die laatstegenietenbescherming,terwijldeeerstelegitiemdoelwitzijnvanmilitai-reacties.Ookburgersdiedirectofactiefdeelnemen aan vijandelijkheden kunnendoelwitzijn.Terroristendieaanslagenple-gen,voorbereidenofplannenkunnenwor-dendoordeVSaangemerktalsonwettigecombatantenen(letterlijk)totdoelwitge-bombardeerd. Indien sprake zou zijn vaneengewapendconflictzouhetjuisterzijnhen als burgers te kwalificeren die deel-nemen aan vijandelijkheden. Maar, zoalshierboven isaangegeven, isgeensprakevan een gewapend conflict en het inter-nationaalhumanitairrechtisdaaromnietvantoepassing.

Allesoverziendlijkthetersterkopdatwijonstezeerlatenleidendooronzeantipa-thie voor de ‘bad guys’. Het recht echterdientgelijkelijktewordentoegepastopie-dereen–sympathiekofonaardig,dictatorofNobelprijswinnaar, terroristofgezags-getrouwe burger. Waar wij op nationaalniveauderechtstaatomarmen,kijkenwemondiaaltevaakdeanderekantopenne-gerenhetinternationaalrechtalshetonszouitkomt.Dit is inhetbijzonderaandeordebijhetAmerikaansebeleidvan ‘tar-getedkillings’vanterrorismeverdachten.Hoogtijddusomdewereldteverbeteren,nietalleenhier,maarookaandeoverkantvandeoceaan.

André de Hooghuniversitair hoofddocent

internationaal recht

November 2011 | Onze Binding | 17

Page 18: Nieuwe Binding November 2011

Arbeid, Re-integratie, ArmoedeIndecommissieWerken Inkomen ishetde laatste maanden vrij rustig geweest.Ditiseensoortstiltevoordestorm,wantin november en december gaan we driebelangrijke thema’s bespreken: de toe-komstvanre-integratieengesubsidieer-dearbeid,hetarbeidsmarktbeleidenhetarmoedebeleid.Vlakvoordezomerheeftdeprojectgroeparmoedebeleideen rap-portuit gebrachtmeteenaantal aanbe-velingen. Eén belangrijke aanbeveling isdoor het college al opgevolgd, namelijkdat komend half jaar wordt gebruikt omsamen met de mensen die in armoedelevenof hebbengeleefdhetbeleid vormte geven. Zij weten het beste wat nodigisomeruittekomen.Samenmetdepro-jectgroep armoede is de fractiecommis-sieW&Iaanhetkijkenwatwebijdeeersteoriënterendebesprekingindecommissiealvastmeekunnengevenaanhetcollege.Onze inzet zal daarbij vooral gericht zijnopeenanderebenaderingvanarmoede.Armoede is niet zozeer een tekort aangeld,maareentekortaanmogelijkhedenensocialeuitsluiting.Ditwordtweerver-oorzaakt door een slechte gezondheid,geen baan kunnen vinden, schuldenpro-blematiekofeenslechtethuissituatie.Ommensenweerweerbaar temaken, iseenbredereaanpakdaaromnodig.

Werk, Werkeloosheid, BijstandDaarnaast iserookeenbegrotingscom-missiegeweest.Wijhebbenophetterreinvan Werk en Inkomen, vooruitlopend ophetbegrotingsdebat,aangegevendathetactieplan jeugdwerkloosheid (stopt per1 januari 2012)moetworden voortgezet.Ookmakenwijonszorgenoverdenieuwebijstandsregelgeving. Dit houdt ondermeer indatkinderenenoudersweeraf-hankelijkvanelkaarwordendoordeinvoe-ring van de huishoudtoets. Er komt eenverlaging van de grens van het minima-

beleid,vierwekenwachttijdvoorjongerendie een uitkering aanvragen en de WetInvestereninJongerenwordtingetrokken.

kleintje politiek

Werk en Inkomen

18 | Onze Binding | November 2011

Page 19: Nieuwe Binding November 2011

Openbaar onderwijsIn de vorigeBinding verwachttenwedathetnajaarzougaanovercultuurensport;uiteindelijk stonden september en ok-tober vooral in het teken van cultuur enhet openbaar onderwijs. Bij dat laatsteonderwerp ging het over de statutenwij-zigingen en de bruidsschat.Onze fractieheeftvanafhetbegin ingezetopeenge-zonde stichting die op eigen benen kanstaanenwaarbijdegemeenteopgepasteafstand staat. Zo ver zijnwe helaas nogniet.Welziterbewegingindezaakendatisgoednieuws.Daarnaastzetonzefrac-tieinopeensituatiewaarbijwenietalleenóverO2G2spreken,maarvooralookmétO2G2.

CultuurHetthemasamenwerkenisvoordefrac-tie ook leidend bij de kadernota cultuur.Hoe kan de gemeente mét de cultureleinstellingen samen aan de slag? En hoebetrekkenwedeStadjers indezetijden?Het initiatiefvoorstel over crowdfundingdat in november wordt besproken gaatvooral daarover. Daarnaast leidt het ad-vies vande kunstraad tot veel reuring inde sector; reden voor de fractie om veelwerkbezoekenaf te leggen:vanSIGNtothetScheepvaartmuseumenalleswatertussenzit.

Erica van Lentefractielid

Onderwijs en Welzijn

Allemaalzeerslechteontwikkelingen.Wegaanweertientallenjarenterugindetijd.Als fractiewillenwijdegevolgenvoordestadvanaldezemaatregelenopdevoetvolgen. Er dreigen mensen uit beeld teverdwijnenenindeschuldenterakenendat kan niet de bedoeling zijn.Wewillenin2012tijdigwetenwaarmeer inzetvandegemeentenodigis.Onzeinzetiseriniedergevalopgerichtomvoldoendemid-delen te blijven inzetten voor de schuld-hulpverlening, stichting Leergeld en hetjeugdsportfonds.Hettekort indesocialewerkvoorzieningmoetwordenaangevuld

en wij zetten in 2012 meer geld in voorwerk.Er zalwatonsbetreftnaast inves-teringenindehardesectorookvooralge-investeerd moeten worden in de socialesector.Daarmeewordtdebalanshersteld.

Carine Bloemhofffractielid

November 2011 | Onze Binding | 19

Page 20: Nieuwe Binding November 2011

Tjeerd wat viel je vandaag op?“Vandaag is me enorm veel opgevallen,en het is nog niet klaarwant zo dadelijkbegint het debat over de toekomst vanEuropaendeeurocrisis”,zegtTjeerd.

Het isdedagvanMauroendeverblijfs-vergunning. Die krijgt hij niet maar weleen studievisum. Dit gaat tot aan hetEuropeseHofspelen,enLeerszaluitein-delijk teruggefloten worden op dit puntverwachtTjeerd.

Waarhebbenweheteigenlijkover,opperik. Hetgaatover iemanddiehiergeinte-greerdis,diewilbijdragenaandesamen-leving,diemensenmoetjeomarmen.

“Daarom ligt er een initiatief wet vande PvdA en de Christenunie om alleen-staande minderjarige asielzoekers eenverblijfsvergunnning te geven in voorko-mendegevallen”verteltTjeerd.

“Politieke consequenties zijn dat dit delaatste keer was voor de PVV en dat zoindetoekomstgeenzakenmeergedaanworden”

“ErkomteenmomentdatdePVVditkabi-netlaatvallen”“2012wordtinelkopzichteencruciaaljaar.”

Tjeerdverteltdatietijdenshetvragenuur-tjedeministervanSportheeftgevraagdzichextraintespannenvoordekinderenuitdelageinkomensgroepen.

Hetblijktdatdegeldendiedaarvoorbe-stemdzijnvoordehelftnietbenutzijn.Degemeentes kunnen met dit geld actiesontwikkelenomdezekinderenaanhetbe-wegentekrijgen.

Daarvoor zullen ze ondermeer sportver-enigingenmoetenbenaderenomsamenoptetrekkenenhetdoeltebereiken.Deminister gaat nu eenmasterplanmakenwaarinstaathoedeovergebleven40mil-joeningezetgaanworden.

“Tja, ik vertelmaarwaar ik vandaagmeebezig ben geweest”, “zoals bijvoorbeeldhet onderwerp Krimp en Leefbaarheidwaarikmeteenaantalmensenhardaanwerk”.

“daarnaastkomtbinnenkorteenvisiestukover de intensieve veehouderij gemaaktsamenmetdemensenvanhetCentrumvoorLokaalbestuur.”

“enikhebnatuurlijkgenotenvandewed-strijdGroningen-Feijenoord.(red.6-0).”

tjeerd tiktTjeerd van Dekken geeft telefonisch een impressie van zijn dag als parlementarier.

20 | Onze Binding | November 2011

Page 21: Nieuwe Binding November 2011

WatvindjeervandatFlipdeKamdePvdAoproeptomnietakkoord tegaanmetderesultatenvandeEurotop?

“Erwordt heel goed geluisterd naar veelmensendieoverdeEurocrisisietsvertel-len.”“Elketop-econoomisonderhandwelbetrokkenbijditonderwerp”

“hetdebatisopditmomentgaande,daarkanikdusnunietveeloverzeggen”(red:uitkomsttoevoegen??)

Wat is de insteek, hoe is de sfeer, hoe kijkt de PvdA fractie ertegenaan?“Heelkritisch,hetisdevraagofweermeeakkoordgaan.”

Wat is eigenlijk de inzet van het debat?

“De vraag is of het investeringspakketvoldoendezalzijnomGriekenlandenookItalieafdoendetehelpen”

“Zeker gezien de actuele ontwikkelingeninGriekenlandwaardepremiereenrefe-rendumwil houden. (red inmiddels is ditachterhaald)”

Weconstaterensamendateendeelvandeschuldennietterugbetaaldgaanwor-den.Datisdeconsequentievandehuidi-gesituatieongeachtofGriekenlanduitdeeurostaptofniet.Wijzulleneendeelvandeschuldmoetenafschrijven.

Tjeerd merkt nog op dat hij geen vredeheeftmet het kille liberale bezuinigings-beleiddatookdeGriekenondergaan.Datzouandersmoeten,socialer.

“Het blijft ongewis,maarwemoeten hetEuropees belang voor ogen houden.”rondthijaf.

AanheteindvanonsgesprekhooriknogvaneenvrolijkeTjeerddathijzinheeft indedebattenoverdelinksevernieuwingindePuddingfabriekkomendweekend.

Hetwaseenboeiendedag,datstaatbui-tenkijf.

Peter Oostenbachredactielid

November 2011 | Onze Binding | 21

Page 22: Nieuwe Binding November 2011

Op initiatief van onze fractie en de SP-fractie bespraken we begin oktober een brief van het college over de huis-vesting in de Moesstraat van een groep jongeren die met politie of justitie in aanraking zijn geweest. Dit omdat we zorgen hebben over de manier waarop dit traject verlopen is, en meer in het algemeen omdat we ons zorgen maken over de huisvesting van kwetsbare groepen in onze stad.

Moesstraat – wat is er gebeurd?

De discussie over de Moesstraat looptal sinds 2009, toen het Leger desHeilseen vergunningaanvroeg voor eenpandin deze straat. De communicatie hier-over met de buurt was zo slecht ver-lopen dat de gemeente besloot dat deprocedure opnieuw moest. Aldus ge-schiedde. Maar ook daarna verliepen degesprekkentussendebuurt,degemeen-te en het Leger des Heils niet soepel.In de collegebrief (te vinden op http://groningen.notudoc.nl/cgi-bin/agenda.cgi/action=view/id=8282 en dan bijagendapunt B3 klikken op de college-brief) die we eind juni ontvingen, werdbeschreven dat er toch voor gekozen isde jongeren niet te verplaatsen naar de

Moesstraat. Hiervoor zijn twee hoofdre-denen:enerzijds isgeblekendathet juri-dischhaalbaarbleekde jongerenophetDamsterdiep te latenwonen,waar zenuookwonen.Zorgwekkenderwasdetwee-de reden:er isonvoldoendedraagvlak inde Plantsoenbuurt voor de huisvestingvandezegroep.

Onze woordvoering

In onze woordvoering in de commissieOnderwijs & Welzijn op 5 oktober heb-benweeenaantalelementenbelicht.DePvdA-fractie vindt het van groot belangdat we kwetsbare groepen in onze stadeen plek bieden om te wonen. Dit geldtvoormensenmeteenlichamelijkebeper-king,voorouderen,maarookvoormensenmeteenpsychiatrischestoornis,dak-enthuislozen, mensen met verslavingspro-blematiekenvoormensendiemetpolitieof justitie inaanrakingzijngeweest.Hierhebbenweeengezamenlijkeverantwoor-delijkheid voor, en onze stad heeft hier,

Over het huisvesten van kwetsbare groepenongedeelde stad

22 | Onze Binding | November 2011

Page 23: Nieuwe Binding November 2011

zekerookalscentrumgemeente,eenbe-langrijke rol in tespelen.DePvdA-fractiezoudevraagnaarhuisvestingvoorkwets-baregroepenopstedelijkniveaugraaginbeeld gebracht krijgen. Hoe kunnen wehet huidige aanbod en de toekomstigevraagopelkaarpassen?Hebbenwege-noegmogelijkhedenomdezegroepentehuisvesten?

Daarnaastisdevraaghoewedezegroe-penonderbrengeninverschillendewijken.Welke elementen spelen hierin een rol?Hoe wordt de keuze voor een bepaaldewijk gemaakt? Recente situaties latenziendathetsamenlevenvanverschillen-degroepenonderdrukstaat.Duidelijk isdatdaarwaarvoorzieningenvoorkwets-bare groepen komen of zijn, buurtbewo-nersvrezenvooroverlasteninbestaandesituatiessomsoverlastervaren.Ditlevertdan ook een spanningsveld op tussende verschillende belangen die er spelen:voorzieningen voor kwetsbare groepenrealiseren en buurtbewoners die vrezendatzijnietlangerprettiginhunbuurtkun-nenwonenenverblijven.

Operatie Achtertuin van voormalig wet-houder René Paas heeft in 2003 eenoverzicht opgeleverd van te doorlopenstappen bij het plaatsen van omstredenvoorzieningenindestad.Hierdoorkoneenaantalvandezevoorzieningeneenplaatsvinden in onze stad. In hoeverre wordendeze stappen nog altijd als leidraad ge-bruiktbijditsoortvoorzieningen?Kennenonze maatschappelijk partners dezestappenook?DePvdA-fractie zougraag

leringtrekkenuithettraject“Moesstraat”en voorkomen dat we opnieuw in eendergelijkesituatieterechtkomen.Onsin-ziensvraagtdatomeenaanpakOperatieAchtertuin-revisited die we graag metdezeraadzoudenwillenbespreken.

Wat kwam er uit de discussie?

Onzefractieheeft indecommissieO&Wvan oktober zijn zorg uitgesproken overhet wegvallen van draagvlak voor hethuisvesten van kwetsbare groepen. Demeeste fracties deelden onze opvattingdat in beginsel iedereen overal in onzestadeenwoonplekmoet kunnen krijgen.Hetisvanbelangdatdituitgangspuntnogsteeds overeind staat. Ons voorstel wasomopnieuwtekijkennaardevraagnaarhuisvesting voor kwetsbare groepen ende mogelijkheden hiervoor in onze stad.WethouderJannieVisschervonddateengoed idee.Volgend jaarzullenweaandehandvaneenchecklistvanD66overbur-gerparticipatie, de evaluatie MoesstraatenOperatieAchtertuin,metzoweldege-meenteraadalsStadjers,besprekenhoehuisvesting van kwetsbare groepen inonzestadoptimalerkanplaatsvinden.

Erica van Lentefractielid

Marloes Dekkerfractielid

November 2011 | Onze Binding | 23

Page 24: Nieuwe Binding November 2011

Meestal schrijven mijn columns zich-zelf- als ik maar een onderwerp heb. Enlaat ik maar eerlijk opbiechten: ik hádeenonderwerp,althansvorigeweek.Zo’nheerlijklulligonderwerp:eenconfrontatie

meteenmallootvanKPNmetalsgevolg3 dagen geen telefoon en internet; eenstoringsnummerdateenkeuzemenulaathoren waarin de mogelijkheid “storing”niet voorkomt, 14mobielewachtminutenopmijnkostennatuurlijk,thuisblijvenvooreenexternemonteurdiedoorKPN is in-gehuurd(enikdankbaar!!)ennaeenbe-zoekjeaaneencentraleterugkomtmetdemeldingdateerdergenoemdemallootnietalleenonze lijncompleethaduitgescha-keld en cadeau gedaan aan een andereklant, maar ten overvloede ook nog eenbriefje had opgehangen waarop hij mel-ding maakte van deze briljante ingreep.Maargoed,dezeprivéergernisvaltgeheel

in het niet bij watme nu bezighoudt, enmij niet alleen. Mauro. Mauro moet weg,Mauro is hier niet langer welkom. Nietomdat hij als persoon niet deugt, maaromdat regels nu eenmaal regels zijn: jebentnu18jongemanendusinstaatjetereddeninjelandvanorigine,ookalspreekjedetaalnietmeer.VoorMauromagdaneenNederlandsgezinvoorhandenzijndathem liefdevol heeft opgenomen en overzijn trauma’s heeft heengeholpen, maarja:danmoetenaldieanderezwarte jon-getjesookwelkomgehetenwordenendatzou natuurlijk verschrikkelijk vervelendzijn,steljevoor!

De voorzitter van zijn voetbalclub dreigtnooitmeerCDAtestemmen,maargeluk-kig hebben we dan Henk Bleker nog dieMauro aan de vooravond van het CDA-congres aanbiedt een voetbalwedstrijdte bezoeken, PSV-Twente geloof ik.Mooigebaar:eenafscheidswedstrijd!Het jon-getjeMauroblijktzogoedingeburgerddathijvriendelijkdochresoluutbedanktvoordieaalmoes.

Wetgeving en regels, we kunnen er nietzonder. Maar godallemachtig, zonderéchte naastenliefde, warmte en begripzijndiewettenenregelsschaamlappen!

Marjo van Dijkenvoormalig kamerlid voor de PvdA

column

Mauro

24 | Onze Binding | November 2011

Page 25: Nieuwe Binding November 2011

Dezeperiodevanhet jaarstaat in ‘lokaalpolitiek land’ in het teken van de begro-ting, dus weinig veiligheid deze maand.DePartijvandeArbeidheeftzichingezet

vooreenlinksebegroting.Hetmoesteenbegroting zien die kiest voor de socialekant,wantinDenHaagwordenalgenoegrechtse besluiten genomen. We denken

dat dit een begroting is geworden waar‘linksNederlandzijn vingersbij aflikt’ omde premier bijna te quoten. Er zijn veelmiddelen vrijgemaakt om te redden watertereddenvalt,datwashardnodigwantvanuitDenHaagzijnveelhardvochtigebe-zuinigingen richtingGroningengestuurd.Eenandereregeringhadvastanderekeu-zesgemaaktmaarwij laten inGroningenzien dat een progressief stadsbestuurdat anders doet. Een voorbeeld is het200-banenplanwaarbijwedenoodzake-lijkeafbouwvandegesubsidieerdearbeid(vanwege de bezuinigingen) proberen teverzachtendoor200menseninelkgevaltot2015vaneenbaantevoorzien.Datisnog niet alles, want het biedt natuurlijkgeenechtezekerheidmaarwedoenwatwekunnen.Anderevoorbeeldenuitdeso-cialehoekzijnhetvoorkomenvanwacht-lijstenvoordeschuldhulpverleningenhetinstellen van een nieuw armoede beleidomhetlevenvandeéénopdezevenkin-derendienu in armoede leeft duurzaamenfundamenteelteveranderen.

Randy Martensfractielid

Financien en veiligheid200 banen en bezuinigen

kleintje politiek

November 2011 | Onze Binding | 25

Page 26: Nieuwe Binding November 2011

adressen & personenOns pand aan de Haddingestraat 10(9711 KD) is open van maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 16.00 uur

Telefoon: 050-3127815 E-mail: [email protected] Website: www.pvdagroningen.nl Giro 4426302

Afdelingsbestuur

voorzitter PietBoekhoudt 050-5276315 [email protected]

secretaris KristaBoogaard 06-16288445 [email protected]

Jonge Socialisten 050-3183364 [email protected]

voorzitter ErwinKrol 06-20537302 [email protected]

Gemeenteraadsfractie

GroteMarkt1,9712HN

[email protected]

Arjan de Rooij fractievoorzitterBeheerenVerkeer,[email protected]

Mohn Baldew RuimteenWonen,[email protected]

Carine Bloemhoff WerkenInkomen,FinancienenVeiligheid06-20763516carinebloemhoff@raad.groningen.nl

Marloes Dekker OnderwijsenWelzijn,[email protected]

Erica van Lente OnderwijsenWelzijn,[email protected]

Randy Martens [email protected]

Wim Moes Beheer en Verkeer, Financien en Veiligheid 06-41207490 [email protected]

Jan Spakman Beheer en Verkeer, Financïen en Veiligheid, Cultuurverandering050-5262109 [email protected]

Roeland van der Schaaf Onderwijs en Welzijn, Ruimte en Wonen 050-3678098

[email protected]

Marijke Boersma fractie-assistente

050-3121876

26 | Onze Binding | November 2011

Page 27: Nieuwe Binding November 2011

Wethouders Elly Pastoor 050-3677601 [email protected] Frank de Vries 050-3677821 [email protected]

Tweede Kamer Tjeerd van Dekken [email protected]

Europarlement Thijs Berman [email protected]

Onze Binding is het ledenblad van de PvdA-afdeling Groningen en verschijnt onder verantwoorde-lijkheid van het afdelingsbestuur.

Redactie:Sandra BousemaDiederik van der MeideRichard MisranPeter Oostenbach

Redactieadres:Haddingestraat 109711 KD GroningenTelefoon: 050-3127815

Ontwerp en Lay-outJacob Roel Meijering

Drukwerk:www.drukland.nl

Verzendklaar maken en bezorging:Jan Boekhoudt: 050-5265028Toezending van berichten, afdelings-kranten e.d. wordt op prijs gesteld.

Wilt u Onze Binding ook thuis ontvan-gen: mail naar [email protected] (geldt ook voor niet-leden)

De redactie beslist over plaatsing van berichten en artikelen en be-houdt zich het recht voor om artike-len aan te passen. Maximale lengte van de artikelen is 600 woorden.U kunt uw kopij mailen naar:[email protected]

Website PvdA:www.pvdagroningen.nl

Kopijsluiting volgende nummer:20 januari 2012Verspreiding deze editie vanaf 17 november 2011

Onze Binding verschijnt ook digitaal. Het digitale archief valt te bekijken op www.issuu.com/pvdagroningen

Colofon

November 2011 | Onze Binding | 27

Page 28: Nieuwe Binding November 2011

AgendaVrijdag25november17:00-20:00Vrijdagmiddagborrel met Carine BloemhoffMeerinfo:[email protected]

Zaterdag3december11:00-14:00OmbudsmanactieMeerinfoofmeedoen:[email protected]

Donderdag8december17:30-19:30Werkgroep cultuurMeerinfo:[email protected]

Donderdag8december20:00-22:00Werkgroep VROEMMeerinfo:[email protected]

Vrijdag9december20:00-22:00Politiek café werkgroep [email protected]

Donderdag15december20:00-22:00AfdelingsvergaderingMeerinfo:[email protected]

Vrijdag23december17:00-20:00KerstborrelMeerinfo:[email protected]

Vrijdag6januari17:00-20:00NieuwjaarsborrelMeerinfo:[email protected]

Zaterdag7januari11:00-14:00OmbudsmanactieMeerinfoofmeedoen:[email protected]

Data:donderdag15december,donderdag26januari,donderdag8maart,donderdag19april,donderdag31mei,donderdag5juli

Voorlopigeagendavooralledata

OpeningVaststellenagendaMededelingenGoedkeurennotulenVerenigingszakenActuelepolitiekSprekerRondvraagSluiting

Onderwerpeneninitiatievenkunnenopdevoorgeschrevenwijzetotuiterlijkdriewekenvoordevergaderdataingediendworden(uitgezonderdzeeractueleonderwerpen).Vanaftweewekenvoordevergaderingisdedefinitieveagendaenaanverwantestukkentevindenbijdeagendaopwww.pvdagroningen.nl.Ookkanvanafdiedatumeenhard-copyvandestukkenafgehaaldwordenophetpandHaddingestraat10vanmaandagtotenmetvrijdagtussen11:00en16:00.

Algemene Leden Vergadering

28 | Onze Binding | November 2011