Nieuw leerplan GO 2016

4
LEERPLANNEN BASISONDERWIJS GELUKKIG 2016

Transcript of Nieuw leerplan GO 2016

Page 1: Nieuw leerplan GO 2016

LEERPLANNEN BASISONDERWIJS

GELUKKIG 2016

Page 2: Nieuw leerplan GO 2016

2

1. FUNDAMENTALS VOOR 2016

1.1. GO! 4 FUN! Je kent zeker het gevoel, er ligt iets leuks in het verschiet en je telt de dagen af! Zorg dat je wekelijks een aftelmoment in je planning opneemt. Durf ook af en toe een beetje tijd te stelen, eet dat snoepje op dat je al dagen de ogen uitsteekt of bestel snel een pizza via Just Eat in plaats van na een lange dag in de potten te staan roeren… Alles waar je enorm van geniet, iets wat voor jou de last verlicht of je verlost van iets wat je niet leuk vindt is een plus!

1.2. Let’s GO! global with your happiness Met je smartphone op zak kan je makkelijker dan ooit mooie momenten vastleggen. Post de allerleukste foto’s op Instagram of Facebook en blader regelmatig door je “happy”-archief! En nee hoor, er is niets mis met het maken van een fotoboek of een collage… Digitaal of the old fashioned way, whatever makes you happy!

1.3. Let it GO! en druk op de rem… Hoe sneller je leeft, des te sneller de tijd lijkt te verstrijken en hoe meer haast je krijgt. Je kunt het leven niet ervaren als het aan je voorbij flitst als een TGV. Neem af en toe de tijd om te beseffen waar je bent, waar je staat en wat je doet. Stel prioriteiten en begraaf je niet onder een berg leuke afspraken die door de veelheid als een verplichting gaan lijken.

1.4. Let’s GO! outside… Een halfuurtje per dag volstaat, liefst als de zon schijnt. De natuur geeft je een instant geluksgevoel. Maak van je buitenmoment een “pauze-moment” waarin je je hoofd leegmaakt. Je kan gewoon genieten of iets doen dat jou gelukkig maakt!

1.5. GrO!w Niets geeft je zoveel voldoening als groeien. Blijf jezelf ontwikkelen, persoonlijk en professioneel. En als die complimentjes komen, zal je groei exponentieel toenemen… Verwacht je al maar aan een lach…

1.6. Everywhere you GO!: smile Lach om dingen die mis gaan, lach om jezelf, om je fouten. Lach met vrienden, met kinderen, met vreemden op straat. Kijk naar een humoristisch programma of surf het web af naar grappige filmpjes. Maar vooral, kijk in de spiegel en hou van jezelf!

1.7. Playtime… 1, 2, 3… GO! Van spelen word je blij! Je hoeft niet altijd serieuze gesprekken te voeren bij een tas koffie of een glas wijn. Ga iets leuks doen samen, al is het een computerspelletje of je huis nabouwen met Lego. Door te spelen hoef je even niets te zeggen en geniet je toch van elkaars gezelschap. Ook een overleg met een collega kan probleemloos buiten de 4 muren van een lokaal plaatsvinden.

Page 3: Nieuw leerplan GO 2016

3

1.8. GO!ede vrienden maken het verschil Kwaliteit boven kwantiteit: goede relaties met vrienden, familie, buren, … zijn één van de belangrijkste bronnen voor geluk. Dat hoeven er niet eens veel te zijn, zolang je het gevoel hebt dat je op iemand kan rekenen, bij iemand terecht kan, dat iemand je kan opvangen als het slechter gaat, … Maar vooral dat je iemand hebt waar je deze fundamentals mee in de praktijk kan zetten!

1.9. GO! and spread happiness around you… Doe iets voor mensen (of dieren) in nood, vrijwilligerswerk voor vluchtelingen, voorlezen aan kansarme kinderen, … Twee uur per week (of 100 uur per jaar) zou ideaal zijn! Maar kleine dingen doen ook al iets. Help een toerist bij het zoeken naar een locatie, sta je plek af aan een ouder persoon op een overvolle bus, geef een complimentje aan je pedagogisch begeleider , … Kom je er liever met geld van af? Je hebt geluk, iets kopen voor iemand anders maakt ook gelukkig. Maar je geld door ramen en deuren uitgooien daarentegen…

1.10. GO! with YOUR flow! Ken je dat, wanneer tijd verdwijnt omdat je zo hard opgaat in iets? Omdat het zowel leuk als uitdagend is, waardoor het al je aandacht opeist, terwijl je het geen moment erg vindt om er je tijd en energie in te investeren. Wetenschappers hebben dat ‘flow’ gedoopt en het is belangrijk voor je geluksgevoel. Wat het is verschilt voor iedereen maar er kunnen wel drie vereisten gedefinieerd worden: je kiest ervoor, je vindt het leuk en het is niet te gemakkelijk maar ook niet te moeilijk om te slagen.

2. DOELSTELLINGEN

* Cursief gedrukte doelstellingen zijn differentieel en bijgevolg voor extra gelukkige mensen…

Nummer Omschrijving 2015 2016 2017 1.01.01 Plan wekelijks een leuke activiteit en tel de dagen af. x X + 1.01.02 Zondig soms tegen de regels x X + 1.01.03 Zorg voor voldoende ontspanning in je weekplanning x X + 1.02.01 Neem je smartphone altijd mee x X + 1.02.02 Maak regelmatig foto’s van de leuke dingen die je doet x X + 1.02.03 Upload je foto’s op sociale media sites x X + 1.03.01 Maak haalbare planningen, zodat je tijd hebt om alles goed te doen x X + 1.03.02 Doe soms helemaal niks en denk na over wat je hebt gedaan x X + 1.03.03 Doe soms helemaal niks en denk na over wat je gaat doen x X + 1.04.01 Ga iedere dag een half uurtje naar buiten (bij voorkeur de natuur in) x X + 1.04.02 Probeer iedere dag eventjes aan niets te denken x X + 1.04.03 Doe iets leuks in de natuur x X + 1.05.01 Lees/doe veel nieuwe dingen x X + 1.05.02 Durf fouten te maken x X + 1.05.03 Geef complimentjes (en krijg er terug) x X + 1.06.01 Lach naar mensen die je tegenkomt op straat, op het werk, … x X + 1.06.02 Ga op zoek naar dingen die je aan het lachen brengen x X + 1.06.03 Lach naar jezelf als je in de spiegel kijkt (en geef jezelf een compliment) x X +

Page 4: Nieuw leerplan GO 2016

4

1.07.01 Haal je favoriete speelgoed van zolder (of steel het van je kinderen) x X + 1.07.02 Nodig vrienden uit om samen met jou te spelen x X + 1.07.03 Verplaats minstens 2 vergaderingen naar een stimulerende omgeving x X + 1.08.01 Stuur je beste vrienden regelmatig een berichtje x X + 1.08.02 Maak wekelijks tijd voor een afspraak met minstens 1 goede vriend x X + 1.08.03 Trek er met je vrienden eens een weekend onverwacht op uit x X + 1.09.01 Kies een goed doel waar je jezelf het komende jaar voor zal inzetten x X + 1.09.02 Probeer wekelijks een klein verschil te maken voor iemand x X + 1.09.03 Verstuur een klein pakje met de post naar een willekeurig adres x X + 1.10.01 Ga op zoek naar je passie en talent. Benoem het voor jezelf! x X + 1.10.02 Maak voldoende tijd om met je talent en passie aan de slag te gaan x X + 1.10.03 Deel het resultaat met je omgeving (of via sociale media) x X +

Maar vooral: Sta jezelf toe geluk te voelen in kleine dingen. Een mooie zonsondergang, een konijntje dat zich wast, een lekker stukje eten, een warme knuffel, een gezellige avond aan tv of een gin-tonic op je terras in de zon. Het zijn de kleine momenten van gelukzaligheid die veel magie brengen in je leven. Koester het!

Raf Vandeweerdt

Pedagogisch Begeleider BaO

Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel

0496 34 39 44 [email protected]