NGF Jaarverslag 2015

64
JAARVERSLAG 2015

description

NGF Jaarverslag 2015

Transcript of NGF Jaarverslag 2015

Page 1: NGF Jaarverslag 2015

1 JAARVERSLAG | 2015

JAARVERSLAG

2015

Page 2: NGF Jaarverslag 2015

2NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

Golfbaan The Dutch

Page 3: NGF Jaarverslag 2015

3 JAARVERSLAG | 2015

INHOUD

1 Van het bestuur 6 2 Jaaroverzicht 12 3 Eregalerij 16 4 NGF-Commissies 18 5 Statistiek 26 6 GOLF.nl 32 7 Topgolf 36 8 Wedstrijduitslagen 38 9 Bestuur, Commissies en Federatiebureau 46 10 Financieel overzicht 50 11 Sponsors 54

12 Colofon 56

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

In de tekst van dit jaarverslag zijn sommige woorden blauw en onderstreept. Dit zijn links naar

informatieve filmpjes. Klik op het woord en het filmpje start vanzelf.

Page 4: NGF Jaarverslag 2015

4NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

Lars van Meijel en Ruben van Uden

Page 5: NGF Jaarverslag 2015

5 JAARVERSLAG | 2015

Het bestuur heeft het genoegen u hierbij het verslag aan te bieden over het honderdeerste verenigingsjaar.

BestuurW.P. Zelsmann, presidentMevr. J.G.M. van Rhijn, vicepresidentH.H. van der Kwast, penningmeesterJ.E. Kuipers D. Prins Mevr. E. Weima

Koninklijke Nederlandse Golf FederatieTelefoon 030 242 63 70Fax 030 242 63 80E-mail [email protected] www.ngf.nl

BezoekadresBurgemeester Verderlaan 173544 AD Utrecht

PostadresPostbus 85853503 RN Utrecht

Page 6: NGF Jaarverslag 2015

6NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

VAN HET BESTUUR

Dewi Weber

Page 7: NGF Jaarverslag 2015

7 JAARVERSLAG | 2015

VAN HET BESTUUR

In 2015 lanceerden we het communicatieplatform GOLF.NL. Op 25 maart ging in het Olympisch Stadion de nieuwe website ‘live’, onder toeziend oog van onze topper Joost Luiten, NGF-president Willem Zelsmann en BN’ers als Jack van Gelder en Ronald de Boer. We namen afscheid van GOLFjournaal en lieten de eerste editie van het magazine GOLF.NL verschijnen. Het gedeeltelijk nieuwe redactieteam besteedt veel aandacht aan de breedte van de sport. In 2015 heeft het team van GOLF.NL ruim 250 videofilms gemaakt om golfers te inspireren en te

stimuleren. De kwantiteit en de kwaliteit zijn verras-send. De jury van de Golfpersprijs beloonde de videofilm van Niels Hooft met de Golfpersprijs 2015; Niels bracht de greenkeepers tijdens het KLM Open in beeld.

Ook in 2015 hebben veel golfclubs gebruikgemaakt van de ondersteunende NGF-programma’s; de NGF reikte tien certificaten uit. De GolfMarktrapportages die de NGF voor haar Leden maakt, krijgen veel waardering.

Na een lange reeks jaarverslagen in de vorm van een boekje, met interviews over een actueel thema, redactionele commissie-verslagen en het complete financiële verslag, dacht het bestuur

er goed aan te doen het jaarverslag toegankelijker te maken door het als een magazine uit te brengen. Het financiële verslag –

wettelijke verplichting – verschijnt apart; in dit magazine staan de belangrijkste (financiële) gegevens en ontwikkelingen.

Jaarverslag Magazine en Financieel Verslag geven samen een getrouw beeld van de vele en uiteenlopende activiteiten en gebeurtenissen in 2015 op het gebied van golf in Nederland.

1

VAN HET

BESTUUR

Page 8: NGF Jaarverslag 2015

8NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

VAN HET BESTUUR

In 2015 daalde het aantal golfers licht, ten opzichte van 2014. Dit was geen verrassing en de bezorgd-heid van veel golfclubs en golfbanen over de stagnerende groei van het aantal nieuwe leden in 2014 en 2015 is begrijpelijk en terecht, maar we moeten ervoor waken dat we niet alle energie en aandacht richten op de werving van nieuwe golfers. Focus op het binnenboord houden van golfers is even belangrijk als de werving van nieuwe spelers. Er zijn namelijk nog steeds vele duizenden enthousiaste spelers die de golfsport omarmen en hopen tot op hoge leeftijd te kunnen blijven spelen. Het NGF-bestuur blijft zich de komende jaren inzetten om clubs en banen te ondersteunen bij

het bedenken en toepassen van nieuwe concepten, activiteiten en lidmaatschapsvormen. Dit is in ieders belang – zonder (financieel) gezonde golfbanen is golf op den duur onmogelijk.

LedenDe NGF heette in 2015 de volgende nieuwe Leden welkom (de letters geven het soort Lidmaatschap aan, de cijfers het aantal holes): GV Naarderbos A18, De Strijensche GC A9 en GC Weleveld A9. Van de volgende Leden veranderde het soort Lidmaat-schap: GV De Berckt B9 (was D) en GC Weilenseind C9 (was D).Als nieuwe D-Leden traden toe: St. GC Noorde-loos, St. Golfcentrum Eindhoven, GC Ter Specke,

St. GC De Wehlse Heerlijkheid, St. Golf & Recreatie Maasduinen en St. Golfbaan Molenslag.GC Strijen en Goese GC zijn opgeheven.Diverse golfclubs veranderden van naam: GC Green Meet*s naar GC Zuid-Drenthe, GV Leeuwenbergh naar Haagse GV Leeuwenbergh, GC BurgGolf Gendersteyn naar Gendersteyn, GC BurgGolf Purmerend naar De Purmer, GC BurgGolf St. Nicolaasga naar Sint Nyk, GC BurgGolf Wijchen naar De Berendonck, GC BurgGolf Zoetermeer naar Westerpark, GC BurgGolf De Haverleij naar GC De Haverleij, GC BurgGolf Emmen naar Golfparc Sandur, BurgGolf Middelburg naar De Zeeuwsche en Free Golf BV naar Golfbaan Schinkelshoek.

JubileaVeel clubs vierden in 2015 een jubileum, waarbij vooral het honderdvijfentwintigjarig bestaan van de Rosendaelsche GC, het honderdvijfjarig bestaan van zowel de Hilversumsche GC als de Kennemer G&CC en het honderdjarig bestaan van de Noordwijkse GC bijzondere vermelding verdienen. De Eindhovensche Golf en de Hattemse G&CC vierden hun vijfentach-tigjarig bestaan. Negen clubs besteedden aandacht aan hun oprichting, 25 jaar eerder: GC De Gulbergen, GC Son, Waterlandse GC, GC De Breuninkhof, GC IJsselweide, Gooise GC, Amsterdamse GV S.H.E.L.L., GC Amsterdam Old Course en GV De Batouwe.

PartnersHet overleg en de samenwerking met onze partners, zoals PGA Holland, de NVG, de NGA en de overheid, verliepen voorspoedig. Er is een positieve ontwikke-ling gaande, die blijkt uit de wederzijds welwillende opstelling en goede resultaten. Voorbeelden: de ondertekening van de Green Deal, de publicatie van het boek Vogels en Golfbanen en het gezamenlijk Golf & Groen Congres.

Het laatste Deloitte Ladies OpenIn 2015 werd voor de laatste keer het Deloitte Ladies Open georganiseerd. Een betere afsluiting kon sponsor Deloitte zich niet wensen, want onze trots

Focus op het binnenboord houden van golfers is even belangrijk als de werving van nieuwe spelers.

Page 9: NGF Jaarverslag 2015

9 JAARVERSLAG | 2015

VAN HET BESTUUR

Christel Boeljon won het kampioenschap. Na jaren van intensieve betrokkenheid en ondersteuning binnen de golfsport doet Deloitte een stapje terug, maar blijft in 2016 nog wel verbonden aan de NGF, als partner NGF Zakelijk. Het bestuur van de NGF is Deloitte veel dank verschuldigd voor de enorme inzet en betrokkenheid als hoofdsponsor van de NGF en het Ladies Open.

De Kennemer G&CC ontving voor het laatst het KLM Open. In de tweede week van september vormden deze geweldige baan en de vele vrijwilligers het decor van een onvergetelijke laatste editie. Joost Luiten maakte indruk in de eerste ronde, maar kon daaraan helaas niet het vervolg geven waarop alle gol©ans in Nederland hoopten. De Belg Thomas Pieters won, na een fantastische laatste ronde van 65 slagen, met een toernooiscore van -19.

Doordat Deloitte en ABN AMRO in 2016 een stap terugdoen, ligt er een uitdaging op het gebied van de voortzetting van beide toernooien. Door de toetreding van ING Private Banking als nieuwe hoofdsponsor van de NGF en als nieuwe partner van het KLM Open lijkt de voortzetting van deze toernooien gewaarborgd. Samen met TIG Sports en ING Private Banking spreken bestuur en manage-ment over de ontwikkeling van een nieuw Ladies Open.

Het bestuur dankt nogmaals de grootste sponsors van deze evenementen (KLM, ABN AMRO en Deloitte) voor hun steun. Zeer nadrukkelijk bedankt het bestuur de duizenden vrijwilligers die zich hebben ingezet om deze evenementen mogelijk te maken.

Ups en downs bij de toppersSportief gezien bracht 2015 niet wat we hadden gehoopt. Bij de dames verloor Dewi-Claire Schreefel haar tourkaart op de LPGA Tour. Vanwege familie-omstandigheden stopte Christel Boeljon kort na haar overwinning in het Deloitte Ladies Open met

de deelname aan toernooien. Gelukkig maakte ze aan het einde van het jaar haar rentree en behield ze haar tourkaart voor de LPGA Tour. Komend jaar zal ze voornamelijk gefocust zijn op deelname aan de Olympische Spelen. Rookie Anne van Dam behield in haar laatste toernooi haar tourkaart voor de LET.

Ook bij de mannen waren de verwachtingen hoger dan de resultaten. Joost Luiten probeerde aan het begin van het seizoen de stap te maken naar de PGA Tour. Op basis van zijn wereldranglijstpositie had hij de mogelijkheid om een tourkaart af te dwingen, door deel te nemen aan negen toernooien. Joost speelde in het voorjaar van 2015 niet zijn beste

golf. Maar aan zijn deelname aan de Masters en zijn toptien-notering in het weekend van het US Open, is te zien dat Joost nog steeds een wereldtopper is.

Joost Luiten was afgelopen jaar de enige Nederlander met een kaart voor de European Tour. Geen goede ontwikkeling en daarom sloot de NGF eind 2015 met een overeenkomst Maarten Lafeber; hij werd bondscoach van het Nederlandse golf.

Op het hoogste niveau acteren in 2016 Joost Luiten, Dewi-Claire Schreefel, Christel Boeljon en Anne van Dam. In 2016 spelen acht Nederlanders op de Challenge Tour. De NGF blijft de kanshebbers op deelname aan de Olympische Spelen steunen.

De Kennemer G&CC ontving voor het laatst het KLM Open.

Page 10: NGF Jaarverslag 2015

10NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

VAN HET BESTUUR

Christel Boeljon, Dewi-Claire Schreefel, Joost Luiten en Daan Huizing hebben allen de ambitie om een medaille voor Nederland in de wacht te slepen.

Golf AwardsIn december was er de traditionele uitreiking van de Golf Awards in Noordwijk. Elf sponsors en vierhon-derd gasten maakten dit evenement tot een groot feest, in de geweldige ambiance van Huis ter Duin. Er waren winnaars in verschillende categorieën: Joost Luiten (beste golfer), Christel Boeljon (beste golfster), Darius van Driel (grootste talent), Heren 1 en Dames 1 van de Noordwijkse GC (beste teams),

Wiebe Giesen (beste golfcoach), Willem-Aart Vlug (beste gehandicapte golfer), Niels Hooft (persprijs), William Boogaarts (beste greenkeeper) en G&CC Midden-Brabant (beste baan).

Bauke Bult kreeg de NGF Gouden Speld uitgereikt.In het verslagjaar overleed Gouden Speld-drager Jan Bouma.

Het bestuur dankt iedereen die zich in 2015 op een of andere wijze heeft ingezet voor golf, in het bijzonder de actieve vrijwilligers en bureaumede-werkers. Zij allen zorgen voor de gezonde verdere ontwikkeling van de Nederlandse golfsport.

Het bestuur

Rooster van aftreden NGF-bestuur

benoeming herbenoeming aftreden

Willem Zelsmann, President 2014 2017 2020Jan Ede Kuipers, Regels en handicapping 2015 2018 2021Henk van der Kwast, Penningmeester 2010 2013 2016Liesbeth Leeflang, Competitie 2009 2012 2015Dricus Prins, Breedtesport en jeugd 2015 2018 2021Marieke van Rhijn, Vicepresident, Duurzaam!Golf 2011 2014 2017Arjan van den Steenhoven, Vicepresident, Regels en handicapping 2009 2012 2015Liz Weima, Topsport 2014 2017 2020

Sportief gezien bracht 2015 niet wat we hadden gehoopt.

Noordwijkse GCNoordwijkse GC (beste teams), (beste teams), Noordwijkse GC (beste teams), Noordwijkse GC

Page 11: NGF Jaarverslag 2015

11 JAARVERSLAG | 2015

VAN HET BESTUUR

De Algemene Ledenvergadering van november 2015

Bauke Bult kreeg de Gouden Speld

Page 12: NGF Jaarverslag 2015

12NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE 12NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

JAAROVERZICHT 2015

JAAR-OVERZICHT

2015

2

Bij een sport die je het hele jaar door kunt beoefenen,

omvat het kalenderjaar vele gedenkwaardige data en

evenementen. In deze tijdlijn staan er enkele genoemd, als illustratieve samenvatting van wat er in 2015 zoal gebeurde.

Page 13: NGF Jaarverslag 2015

13 JAARVERSLAG | 201513 JAARVERSLAG | 2015

JAAROVERZICHT 2015

MA

AR

T

AP

RIL

ME

I

16 mei In het jaar van zijn eeuwfeest pakt de Noordwijkse GC de dubbel in de Finale van de NGF Competitie (hoofdklasse).

25 maartBij de lancering van het platform GOLF.nl: Martijn van der Meulen (TIG Sports), Jeroen Vermeulen (Winvision) en Willem Zelsmann (NGF). Het glossy magazine GOLF.NL vervangt het opgeheven GOLFjournaal

28 maart GolfMarkt Themadag. Ruim tweehonderd vertegenwoordigers uit de branche vinden inspiratie op het jaarlijkse NGF-congres.Gerard Louter spreekt hen toe.

Finale van de NGF Competitievan de NGF Competitie18 en 19 april

Meer dan zesduizend mensen maken kennis met de golfsport op ruim honderd locaties tijdens de Nationale Open Golfdagen.

22 mei Overhandiging op de Kennemer G&CC van het boek Vogels en golfbanen. Vogel- bescherming Nederland en de NGF bieden hiermee een leidraad voor een ‘vogelvrien-delijker’ inrichting van golfbanen.

Page 14: NGF Jaarverslag 2015

14NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE 14NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

JAAROVERZICHT 2015

JUN

I

AU

GU

STU

S

SE

PT

EM

BE

R

10-13 september De Kennemer G&CC is voor het laatst gastheer van het KLM Open. De Belg Thomas Pieters won.

19-21 juni Tijdens het Deloitte Ladies Open op The International neemt Deloitte afscheid als titelsponsor.Christel Boeljon, hier met Dewi-Claire Schreefel en Anne van Dam, wint overtuigend.

11 augustus Op de Bochumer Golfclub (Duitsland) maakt Robin Kind als eerste Nederlandse golfer een o¤ciële ronde van 59.

22 augustus Anne van Dam en Darius van Driel winnen het Nationaal Open.

Page 15: NGF Jaarverslag 2015

15 JAARVERSLAG | 2015JAARVERSLAG | 2015

JAAROVERZICHT 2015

2015

22 oktober Ondertekening van de Green Deal Sportvelden, onder toeziend oog van overheid, BSNC, NOC*NSF en andere stakeholders.

30 oktober Roos Haarman en Philip Bootsma winnen het NGF Puntenklassement (jaarranking 2015).

15

DE

CE

MB

ER

Samen met de Nederlandse Golf Federatie zetten

we ons in om het Nederlandse golf te vernieuwen en

te verjongen, zodat de huidige en de toekomstige

generatie golfers nog meer plezier kan beleven aan

de sport. Kijk voor meer informatie en de spectaculaire

afslag op ING.nl/golf.

ING Private Banking is trotse hoofdsponsor van het Nederlandse golf

OK

TOB

ER

14 december ING Private Banking wordt de nieuwe hoofd-sponsor. ING gaat zich inzetten voor jeugd & familie, vernieuwing, topsport en vergroting van de toegankelijkheid van golf.

15 december Aanstelling van Maarten Lafeber als bondscoach NGF.

17 december Uitreiking van de Golf Awards. Joost Luiten en Christel Boeljon worden Golfer respectievelijk Golfster van het jaar.

Page 16: NGF Jaarverslag 2015

16NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

EREGALERIJ

3

Anne van Dam

Page 17: NGF Jaarverslag 2015

17 JAARVERSLAG | 2015

EREGALERIJ

ERELEDEN Mevr. A.E. Eschauzier-Schi© W.E.L. Mangelaar Meertens R.H.B. Olland R. Pfei©er J.K. van Soest J.W. Verloop

LEDEN VAN VERDIENSTE Mevr. H.N.L. Boreel-van Riemsdijk R.J. Derksen R.E. van Erven Dorens H.L. Heyster Mevr. J.E. Heyster-de Witt Puyt J.B.C. Nolte F.G.S.M. Schul A.C. Strumphler

GOUDEN SPELD-DRAGERS A. Amsing W. Besseling B.N.L. Bult J. Bouma J.P. Collinge Mevr. J. Collinge-Ho© K.S. Feitsma Mevr. A.W.M. van Hagen-Grimbergen G.L. van Hoogstraten Mevr. E.H. de Kempenaer-van Roggen Mevr. A. Kemper W.A.M. Luiten J.M. Moret Mevr. A.E. van der Ploeg-Schonbeck T. Poggio J.M.F.E. van Rooy Mevr. Th. Slooter-Kuipers T.F.N. Sluiter W.F. Smit E. Viswat

Robbie van West

Willem Zelsmann en Joost Luiten

Page 18: NGF Jaarverslag 2015

18NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

VAN HET BESTUUR

Rowin Caron

Page 19: NGF Jaarverslag 2015

19 JAARVERSLAG | 2015

NGF-COMMISSIES IN 2015

Juist door hun grote aantal (in totaal zo’n 140 mensen) vormen de leden van NGF-commissies een goede verbinding tussen enerzijds de ruim 372.000 golfers en anderzijds het zeskoppige NGF-bestuur en het Federatiebu-reau met zijn 36 medewerkers.

De activiteiten van sommige commissies, zoals die van de

Handicap- en Regelcommissie, gaan alle golfers aan en zijn daarom zeer zichtbaar. Andere commissies – vooral die met specialistische expertise – doen hun werk achter de schermen. Sommige commissies hebben wekelijks werk, andere hoeven zelden of nooit in actie te komen. In het geval van bijvoorbeeld de Juridisch-Fiscale Adviescom-

missie, die ook in 2015 niet bijeen kwam, is dat heel plezierig. Ook in het weinige juridische en/of fiscale gedoe onderscheidt de NGF zich positief van veel andere overkoepelende sportbonden.

In het jaarverslag over 2015 valt er over de Tuchtcommissie slechts te vermelden dat zij (in beroep) een zaak behandelde over een

NGF-COMMISSIES

IN 2015

4

Vrijwilligers zijn al sinds jaar en dag van groot belang voor golf in het algemeen en de Koninklijke Nederlandse

Golf Federatie in het bijzonder. Het kost de NGF weinig moeite om goede vrijwilligers te vinden en dat is bij veel sportorganisaties wel anders. Betrokken golfers

vinden kennelijk voldoende ruimte in hun agenda om zich in te zetten. Of ze maken die gewoon.

Page 20: NGF Jaarverslag 2015

20NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

NGF-COMMISSIES IN 2015

speler die zich voor een toernooi had ingeschreven met een lagere handicap dan hij werkelijk had. De Tuchtcommissie besloot de duur van de opgelegde schorsing te verkorten.Om bij te blijven, nam een aantal leden van de Tuchtcommissie deel aan bijscholingen voor tuchtrechters van sportbonden.De Commissie van Beroep had het nog rustiger. Ook haar leden volgden bovengenoemde bijscholingen, maar zij kreeg in 2015 geen zaken ter behandeling voorgelegd. Hetzelfde gold voor de Dopingcommissie.Bovengenoemde commissies hebben rechtstreeks te maken met individuele en teamwed-strijden.

De Wedstrijdcommissie organi-seert de landelijke wedstrijden en kampioenschappen. De NGF-wedstrijdkalender telt inmiddels het indrukwek-kende aantal van ruim zestig wedstrijden. De nadruk ligt op Nationale Kampioenschappen (NK’s): topgolf. Daarnaast is een belangrijk deel ingericht voor jeugd, in verschillende leeftijds-categorieën. Maar ook senioren (50+), mid-amateurs (30+) en golfers met (fysieke) beperkingen komen aan bod. De laatstge-noemde groep vormt zelfs een speerpunt en beleefde in 2015 zijn eerste NK.De Commissie krijgt bij de wedstrijden steun van bureau-medewerkers Bas Friedericy en

Willem Vork. Bij de wedstrijden is aanwezigheid van NGF-referees belangrijk, om zeker te stellen dat zij volgens de regels verlopen en de deelnemers in de golfbaan zonodig arbitrale hulp krijgen.

Ook de Commissie Competitie staat vaak in de belangstelling. Geen wonder, want er is geen golfland ter wereld waar deze

reeks wedstrijden zo populair is als bij ons.In 2015 is de competitie – met opnieuw meer teams – aangepast aan de huidige behoefte aan keuzevrijheid. Tot en met 2014 bepaalde het handicapniveau over hoeveel holes een partij ging; met ingang van 2015 koos elk team de competitie op basis van het aantal holes dat het wilde spelen. Daar waren dan alle niveaus vertegenwoordigd en elke competitie leverde een landskam-pioen op.Het toch al rijke palet aan mogelijkheden is nog uitgebreid met een zomer- en een najaars-tour. Korte cycli, met zo min mogelijk beperkende regels en zo veel mogelijk spelplezier, op rustige momenten in het jaar.En ten slotte: na vele jaren inzet voor de competitie heeft NGF-bestuurslid Liesbeth

De NGF-wedstrijd-kalender telt inmiddels het indrukwekkende aantal van ruim zestig wedstrijden.

Referees verlenen arbitrale hulp en controleren

Page 21: NGF Jaarverslag 2015

21 JAARVERSLAG | 2015

NGF-COMMISSIES IN 2015

Leeflang haar commissietaken neergelegd.

De topgolfers spelen zonder handicapverrekening, maar met de golfregels hebben álle golfers te maken: van de beginners met handicap 54 tot en met de nationale kampioenen. In 2015 voerde de Handicap- en Regelcommissie een aantal wijzigingen door. In de Golfre-gels 2016 is de nieuwe plaatse-lijke regel die alle afstandmeters toestaat een belangrijke aanwinst voor golf. Verder zijn de banen, clubs, golfprofessionals en softwareleveranciers ervan op de hoogte gesteld dat de termen NGF Handicap, Clubhandicap, actieve en inactieve handicap zijn geschrapt.

In 2015 waren er cursussen op het gebied van golfregels, baaninrich-

ting, handicapping en organisatie van wedstrijden.

Om het handicapsysteem eerlijk te houden, ondergingen alle banen door de jaren heen een Course Rating. De rating van 77 stuks par-3-banen was in 2015 de belangrijkste activiteit van de Commissie Course Rating. Deze ratings maken het mogelijk

dat spelers met ingang van 2016 ook op par-3 banen een EGA Handicap kunnen halen. Hiermee verhoogt de Commissie de gewenste toegankelijkheid van golf.Daarnaast voerde zij op verzoek van enkele banen herratings uit; de zeer uiteenlopende scores van de lokale spelers op de eigen baan en andere banen hadden daartoe aanleiding gegeven. De herratings leidden tot een nieuwe Course en Slope Rating, die (waarschijnlijk) beter aansluit bij de moeilijkheidsgraad van de betre©ende banen. De Commissie zal de scores op deze banen in 2016 in de gaten houden.Er waren drie cursussen Wegwijs in Course Rating, waarin greenkeepers, baancommissa-rissen en handicapcommissies inzicht kregen in de invloed die onderhoud van en wijzigingen in de baan op de Course en Slope Rating kan hebben.Veel golfclubs en golfbanen hebben het de laatste jaren niet gemakkelijk – reden voor de NGF om ze meer dan ooit met raad en daad bij te staan. Zij vinden het werk van de relevante commissies en de deskundige medewerkers van het Federatiebureau zeer nuttig.

De Commissie Begeleiding en Advies is een nieuwe NGF-commissie, ingesteld ter vervanging van de vorige begeleidingsstructuur van banen en clubs.

De nieuwe plaatselijke regel die alle afstand-meters toestaat, is een belangrijke aanwinst voor golf.

Voortaan zijn alle afstandmeters toegestaan

Page 22: NGF Jaarverslag 2015

22NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

NGF-COMMISSIES IN 2015

Deze commissie begeleidt banen en clubs• bij hun streven om te voldoen

aan de NGF-lidmaatschapscri-teria (minimale kwaliteitseisen);

• bij hun streven om bij uitbrei-ding, renovatie en/of reorgani-satie te blijven voldoen aan de NGF-lidmaatschapscriteria;

• met tijdige steun bij andere relevante onderwerpen, en

• met nazorg, als de baan of club het NGF-lidmaatschap heeft verkregen.

De gevarieerde samenstelling van de commissie zal in 2016 zijn voltooid. Zij bestaat dan uit:• vier voormalige clubvoorzitters

(met landelijke spreiding);• vier regelfunctionarissen (met

landelijke spreiding);• een ervaringsdeskundige op

het gebied van exploitatie en beheer;

• een ervaringsdeskundige op het gebied van golfscholing/sportief beleid, en

• iemand met kennis en ervaring inzake duurzaam beheer en onderhoud.

Commissie Duurzaam!GolfDeze commissie bouwde verder aan het fundament voor duurzaam beheer van golfbanen. Zij investeerde veel tijd en energie in bewustwording, samenwer-king en ontwikkeling van een oplossing inzake de Green Deal Sportvelden. (Dit is de overeen-komst met de overheid, waarin nauwkeurig staat omschreven

wat in baanonderhoud wel en niet is toegestaan.) Na twee jaar van overleg en onderhandeling volgde de ondertekening van deze overeenkomst. Green Deal is nu een speerpunt, maar staat niet

op zichzelf; het is een volgende stap op weg naar verduurzaming van golf.De Commissie vindt het van belang om de publieke discussie over golfbaanbeheer niet te beperken tot (minder) pestici-degebruik. Zij wil vooral het volledige en positieve verhaal over golf vertellen. Hierin gaat het onder andere om termen als biodiversiteit, sociaal kapitaal, zingeving, gezondheid, werkge-legenheid, ontmoetingsplek in lokale gemeenschap, et cetera.In 2015 kreeg het stakeholder-model verder vorm, doordat de commissie de samenwerking versterkte met partners als de Nederlandse Greenkeepers Associatie (NGA), Nederlandse

Vereniging van Golfaccommo-daties (NVG) en Dutch Turfgrass Research Foundation (DTRF), en nieuwe samenwerking begon met partners als Vogelbescher-ming Nederland, de Nederlandse MilieuFederatie (NMF) en de Vereniging van Drinkwaterbe-drijven in Nederland (Vewin).Er is veel om trots op te zijn:

• meer transparantie inzake de kwaliteit van golfbaanbeheer;

• sterkere inbreng in Europa, via GOLF Europe;

• start van de discussie over speelkwaliteit, en

• de ontwikkeling van NGF Agronomie, een nieuwe poot in de NGF-dienstverlening, ter ondersteuning van baanbe-heerders.

BedrijfsvoeringIn 2015 breidde de NGF haar zakelijke dienstverlening verder uit. Op het gebied van bedrijfs-economische continuïteit dacht zij mee bij vraagstukken rond financiering, exploitatie, compli-ance, beheer, governance en dergelijke. Zij werkte aan de kwaliteit van de organisatie van de golfsport, door relevante onderwerpen te identificeren en externe deskundigheid te koppelen aan gestelde vragen.In deze helpdeskfunctie kreeg de NGF weer veel vragen over onderwerpen als belastingen, overeenkomsten, beheerkosten, tariefstructuren, cao- en pensioenzaken.

Golfers met een (fysieke) beperking vormen een speerpunt en beleefden in 2015 hun eerste NK.

Page 23: NGF Jaarverslag 2015

23 JAARVERSLAG | 2015

Intussen werkte zij aan de verdere professionalisering van de golfsector, met behoud van het vrijwilligerskarakter. Waar mogelijk en zinvol trok zij op met de NVG.

Omdat golf een sport is die men van jongs af aan tot op hoge leeftijd kan spelen, is het werk van zowel de Commissie Jeugd als de Commissie Senioren van groot belang.

In 2015 ontplooide de Commissie Jeugd verschillende activi-teiten, zoals het begin van het (Europese) GoGolf-project en de PGA Junior League – in samenwerking met de PGA

Holland (Professional Golfers Association). Er waren allerlei jeugdevenementen, onder andere tijdens het KLM Open. Inmiddels zijn weer meer clubs in het bezit van het certificaat Committed to Jeugd en er zijn opleidingen voor jeugd- en talentcoach. Het GirlzGolf-project beleefde een doorstart en natuurlijk waren er veel NGF-jeugdwedstrijden en – met een nieuwe opzet – de Jeugdtours.In 2016 staat het nieuwe project RAAK! centraal voor de Commissie Jeugd en de hele NGF.

Voor de Commissie Senioren stond 2015 in het teken van de afronding van de overgang

van een commissie die zich richt op senioren-topgolf naar een commissie met focus op seniorengolf als breedtesport. Albert van Kasteel is als commis-sielid toegetreden. Hij is fysiothe-rapeut, met golf als specialisatie. De NGF maakte hiermee een bewuste keuze aangezien zij meer aandacht wil vestigen op gezond bewegen in het algemeen en in relatie tot golf in het bijzonder. De kern van de boodschap: wie een leven lang wil kunnen blijven golfen, moet gezond en fit blijven.

Het opvallendste nieuws van de Commissie Topgolf was de aanstelling van Maarten Lafeber als bondscoach. Hij gaat zijn

NGF-COMMISSIES IN 2015

De juiste lijn?

Page 24: NGF Jaarverslag 2015

24NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

NGF-COMMISSIES IN 2015

jarenlange ervaring (onder andere op de European Tour) inzetten om topgolf in Nederland op een hoger peil te krijgen en NGF-spelers (vanaf de C-selectie) beter op te leiden tot succesvolle tourspelers.

Verder:• de teams van de jongens en

meisjes die deelnamen aan de Europese Landen Team Kampioenschappen deden het goed, maar de heren en dames presteerden teleurstel-lend. Er waren wel individuele successen:

• Rowin Caron won het Gary Koch Invitational;

• Robbie van West werd Duits Amateurkampioen;

• Lars van Meijel werd eerste in het Pinetree Intercollegiate;

• Jeroen Krietemeijer won het Spaans Amateurkampioen-schap, en

• Dewi Weber sleepte de Copa Sotogrande in de wacht.

In 2015 bestond de NGF 101 jaar. De Commissie Erfgoed zorgt ervoor dat zij het verleden goed bewaakt en bewaart.De leden van deze commissie zijn bezig de collectie door te nemen, zodat deze ook online beschik-baar kan komen. Zij oriënteren zich daarnaast op de ondersteu-ning van verenigingen bij de opzet en het onderhoud van hun archief.

De Toetsingscommissie neemt examens af die door NOC*NSF

en het ministerie van VWS zijn erkend. In 2015 is het grootste gedeelte van de beoordeelde kandidaten opgeleid door PGA Holland; het CIOS (Centraal Instituut Opleiding Sportleiders) leidde de minderheid op.

De opleiding van nieuwe PvB-beoordelaars (Proeve van Bekwaamheid) begon; zij zijn allen professionals met een Niveau-4-diploma (A). De Toetsingscom-missie riep voorts een stuurgroep in het leven, waarin zowel de NGF als PGA Holland zitting heeft. Het doel is: wederzijdse informatie-voorziening.

Het Platform Golf voor Mensen met een Beperking is weliswaar geen NGF-commissie, maar het verricht de laatste jaren baanbre-

kend werk op golfgebied.Het Platform beleefde een druk jaar:• er was een Inspiratiedag

golf voor mensen met een beperking, met zeventig deelnemers van clubs, banen, revalidatiecentra en stichtingen;

• in Spanje werd Nederland zesde in het o±ciële EK en tweede in de Netto Nations Cup;

• er waren bijscholingen voor PGA-professionals en bewegingsagogen van revalida-tiecentra;

• Riekus Hatzmann, voorzitter van GC Spandersbosch, trad toe tot het Platform, om nog meer verbinding te maken tussen stakeholders en vereni-gingen;

• voor het eerst vermeldde de NGF-Wedstrijdkalender twee open wedstrijden voor spelers met een beperking. Daarnaast vond de eerste editie van het Nationaal Kampioenschap voor golfers met een fysieke beperking plaats;

• de voorbereidingen zijn gestart voor de deelname aan de Special Olympics Nationale Spelen in 2016 in Nijmegen, waar golf voor het eerst is vertegenwoordigd, en

• er waren clinics voor mensen met een fysieke en/of verstan-delijke beperking, onder andere voor kinderen met niet-zichtbare beperkingen.

De Commissie Erfgoed bewaakt en bewaart het verleden, en oriënteert zich op de ondersteuning van verenigingen bij de opzet en het onderhoud van hun archief.

Page 25: NGF Jaarverslag 2015

25 JAARVERSLAG | 2015

VAN HET BESTUUR

Reinier Saxton, hier tijdens het KLM Open, won het Red Sea Egyptian Classic en de St. Pölten Pro Golf Tour

Page 26: NGF Jaarverslag 2015

26NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

STATISTIEK

STATISTIEK

5

MUTATIES IN 2015

Golfers met homecourse -1% �Golfers zonder homecourse +10% �Golfers Stichting Golfsport -10% �

TOTAAL -1% �

Wie inzicht wil krijgen in bepaalde ontwikkelingen, bijvoorbeeld om beleid te

controleren of aan te passen, kan baat hebben bij statis-

tische gegevens. Op de volgende pagina’s komen

zij aan hun trekken (evenals degenen die alleen maar

nieuwsgierig zijn).

Page 27: NGF Jaarverslag 2015

27 JAARVERSLAG | 2015

STATISTIEK

Aantallen x 1.000

-10%

-1%

+10%

Mutatie2014-2015

ONTWIKKELING AANTAL GOLFERS VAN 2010-2015

0

100

200

300

400

DEC '15JUN '15DEC '14JUN '14DEC '13JUN '13DEC '12JUN '12DEC '11JUN '11DEC '10

LEGENDADe vermelde categorieën zijn:

Golfers met homecourse

Golfers zonder homecourse Golfers Stichting Golfsport

84.524

89.045

43.556

83.3323

1.710

13.562

20.483

43.698

VERDELING GOLFERS NAAR LEEFTIJD PER CATEGORIE

0 25000 50000 75000 100000

71+

61-70

51-60

41-50

31-40

21-30

11-20

0-10

85.656

Leeftijd

VrouwMan

1.234 476

3.932

VERDELING GOLFERS NAAR LEEFTIJD EN GESLACHT

0 25000 50000 75000 100000

71+

61-70

51-60

41-50

31-40

21-30

11-20

0-10

9.630

15.352

32.805

60.101

55.994

53.618

27.494

5.131

10.893

24.423

29.662

35.427

16.062

Leeftijd

¬ GRAFIEK 1

¬ GRAFIEK 2

¬ GRAFIEK 3

¬ ONTWIKKELING AANTAL GOLFERS VAN 2010-1015

¬ VERDELING GOLFERS NAAR LEEFTIJD PER CATEGORIE

¬ VERDELING GOLFERS NAAR LEEFTIJD EN GESLACHT

In december 2010 telde Nederland 166.316 golfers die verbonden waren aan een club met een homecourse. In december 2015 waren dit er 191.873, wat een stijging van in totaal 15% betekent in vijf jaar. Deze groei liet wel een dalende trend zien; in 2015 nam het aantal golfers verbonden aan een golfclub met een homecourse voor het eerst af, met 0,9%. De St. Golfsport is, zoals bekend, gesloten en het aantal leden daalde afgelopen jaar met 10.000. Golfclubs zonder homecourse lieten een ledenstijging zien, naar ruim 90.000 golfers.

Page 28: NGF Jaarverslag 2015

28NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

STATISTIEK

AANTAL HUISHOUDENS 2015

0 50 100 150 200

4 of meer

3 golfers

2 golfers

1 golfer 185.392

72.755

8.409

4.363

Het aantal huishoudens met één golfer is groot. Zeker als je dit afzet tegen het aantal eenpersoonshuishoudens. Aan de mutatie is te zien dat in de afgelopen twee jaar het aantal huis houdens met één golfer is toegenomen en het aantal huishoudens met meerdere golfers is afgenomen. Leden zijn ambassadeurs van de club, daar liggen kansen. We moe-ten families aan de golfsport zien te verbinden.

-3000

-2000

-1000

0

1000

Totaal

Adressen met 4 golfersAdressen met 3 golfers

Adressen met 2 golfersAdressen met 1 golfer

-2526

828

-338 -348

-2384

MUTATIE GOLFERS PER HUISHOUDEN 2013-2015

¬ GRAFIEK 4

¬ GRAFIEK 6

¬ GRAFIEK 7

¬ GRAFIEK 5

De ontwikkeling in 2013-2015 in leeftijdscategorieën en verder onder-verdeeld in: met homecourse, zonder homecourse en St. Golfsport. We zien een grote toename in de categorie 71+ en die trend zet de komende jaren door. De aantallen golfers tot 51 jaar zijn een stuk minder positief. Daar zien we voor-namelijk een afname. De St. Golfsport laat het verloop zien van een golfclub waar geen nieuwe leden worden toege-laten: een grote afname tot 51 jaar en de categorie 71+ laat nog een stijging zien door het ouder worden van de huidige leden. Golfclubs zonder homecourse zijn in trek bij ‘jongere’ leeftijdsgroepen: 63% van de golfers tot 51 jaar is lid van een club zonder baan.

-15000

-10000

-5000

0

5000

10000

15000

71+

61-70

51-60 41-50 31-40 21-30 11-20

leeftijd 0-10

St. GolfsportZonder homecourse Met homecourse

-10

68 -334 -7

0

-186

6

-213

3

-91

-4

-487

-764

2487

4516

3547

2281

-10

9

-212

2

-30

43

-120

04

-785

0

-742

-148

2

1062

1111 1383

1057

8

MUTATIE AANTAL GOLFERS 2013-2015

-20000

0

20000

2013-20142012-20132011-20122010-2011 2014-2015

Golfers met homecourse Golfers zonder homecourse Golfers Stichting golfsport Totaal

MUTATIES PER JAAR 2010-2015

¬ AANTAL HUISHOUDENS 2015 ¬ MUTATIE GOLFERS PER HUISHOUDEN 2013- 2015

¬ MUTATIE AANTAL GOLFERS 2013- 2015

¬ MUTATIE PER JAAR 2010- 2015

Page 29: NGF Jaarverslag 2015

29 JAARVERSLAG | 2015

STATISTIEK

¬ GRAFIEK 12

¬ GRAFIEK 8 EN 9 ¬ GRAFIEK 10 EN 11

0

10

20

30

40

50

Afname

Aantal leden

Aantal clubs

Toename

>25%20%-25%15%-20%10%-15%5%-10%0%-5%

0

25

50

75

100

>250200-250150-200100-15050-1000-50

MUTATIE LEDEN GOLFCLUBS MET HOMECOURSE 2013-2015

Zo’n negentig golfclubs met een homecourse heb-ben te maken gehad met een daling van 5% tot 25% van het totaal aantal leden. Dit zijn forse aantallen waarbij het in de meest gevallen, absoluut gezien, om honderd leden of minder gaat. Positief is dat er ook nog honderdtien golfclubs zijn die wél leden-groei hebben.

Aantal leden

Aantal clubs

MUTATIE LEDEN GOLFCLUBS ZONDER HOMECOURSE 2013-2015

12345678

>250200-250150-200100-15050-1000-50

0

2

4

6

8

10

>25%20%-25%15%-20%10%-15%5%-10%0%-5%

AfnameToename

Golfclubs zonder homecourse laten grote ledenstij-gingen zien. 35% heeft een toename van meer dan 250 leden. Tien golfclubs zonder homecourse heb-ben een stijging van meer dan 25% van het totaal aantal leden dat zij in 2013 hadden.

AANTAL GOLFERS EN HOLES PER PROVINCIE

16.861

4.644

Overijssel

Zeeland

5.853Friesland

6.468Groningen

32144

Flevoland7.618

78.278

Zuid-Holland82.114

Noord-Holland

145540

136603

71.486Noord-Brabant

98729 16.261

Limburg

50324

41.307Utrecht

209198

36.059Gelderland

74486

72234

7.309Drenthe

41180

10363

7.070Buitenland

26297 54

108

Aantal golfers per holeAantal holes

Sinds begin dit jaar wordt er geen onderscheid meer gemaakt in EGA Handicap-holes en clubhandicap-holes. We laten hier dus per provincie het totaal aantal holes zonder onderscheid zien en het totaal aantal golfers per provincie. De provincies met de meeste aantal golfers per hole zijn: 1. Utrecht (209), 2. Noord-Holland (145) en 3. Zuid-Holland (136). Opvallend is dat Noord-Brabant en vooral Noord-Holland een groot aantal golfers hebben verlo-ren. In de provincie Zuid-Holland is een kleine stijging van het aantal golfers(zie ook grafiek 13 op volgende blad-zijde).

¬ MUTATIE LEDEN GOLFCLUBS MET HOMECOURSE 2013-2015 ¬ MUTATIE LEDEN GOLFCLUBS ZONDER HOMECOURSE 2013-2015

¬ AANTAL GOLFERS EN HOLES PER PROVINCIE

Page 30: NGF Jaarverslag 2015

30NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

STATISTIEK

0

25000

50000

75000

100000

125000

150000

175000

Stap 9 (Hcp < 4.9)

Stap 8 (Hcp 9.9 - 5.0)

Stap 7 (Hcp 15.0 - 10.0)

Stap 6 (Hcp 20.0 - 15.1 )

Stap 5 (Hcp 28.0 - 20.1)

Stap 4 (Hcp 36.0 - 28.1)

Stap 3 (Hcp 53.0 - 37.0)

Stap 2 (Hcp 54 )

Stap 1 (NGF Golfbaanpermissie)

VERDELING 9 STAPPENPLAN

0

2000

4000

6000

8000

10000

12000

1009998979695949392919089888786858483828180797877767574737271706968676665646362616059585756555453525150494847464544434241403938373635343332313029282726252423222120191817161514131211109876543210

AANTAL GOLFERS PER LEEFTIJD

Deze grafiek geeft het aantal golfers per ‘stap’ weer.

¬ GRAFIEK 14

¬ GRAFIEK 13

-6000

-4000

-2000

0

2000

4000

6000

Bui

tenl

and

Ove

rig

Lim

burg

Noo

rd-B

raba

nt

Zeel

and

Gel

derla

nd

Ove

rijss

el

Flev

olan

d

Utr

echt

Zuid

-Hol

land

Noo

rd-H

olla

nd

Dre

nthe

Frie

slan

d

Gro

ning

en-1

32 -80

-58

-429

3

98

-371

-254 -7

2

-219

-10

4

-165

2 -685

649

MUTATIE AANTAL GOLFERS PER PROVINCIE¬ MUTATIE AANTAL GOLFERS PER PROVINCIE ¬ VERDELING 9 STAPPENPLAN

¬ AANTAL GOLFERS PER LEEFTIJD

Page 31: NGF Jaarverslag 2015

31 JAARVERSLAG | 2015

0

2000

4000

6000

8000

10000

12000

1009998979695949392919089888786858483828180797877767574737271706968676665646362616059585756555453525150494847464544434241403938373635343332313029282726252423222120191817161514131211109876543210

AANTAL GOLFERS PER LEEFTIJD

Vanaf veertig jaar nemen de aantallen snel toe, waarbij veertigers over het algemeen kiezen voor een golfclub zonder homecourse. De generatie babyboomers gaat voor een grote toename zorgen van het aantal golfers in de categorie 71+. Het zou mooi zijn als we deze groep lang aan de golfsport verbonden kunnen houden. Tegelijkertijd moeten we ons best doen de sport aantrekkelijk te houden/maken voor de nieuwe generatie.

Oranje Girls

Page 32: NGF Jaarverslag 2015

32NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

GOLF.NL

Joost Luiten in actie tijdens het KLM Open

Op 25 maart ging GOLF.NL van start met een volledig vernieuwde website, een

nieuw magazine (twee edities per jaar) en de golfkrant

GOLF.NL Weekly, met 35 edities per jaar.

GOLF.NL

6

Page 33: NGF Jaarverslag 2015

33 JAARVERSLAG | 2015

GOLF.NL

2’31” GEMIDDELDE TIJD OP DE WEBSITEGOLF.NL (INCLUSIEF WWW.GOLF.NL/KLMOPEN)

608.992UNIEKE BEZOEKENOP DE WEBSITE GOLF.NL (INCLUSIEF WWW.GOLF.NL/KLMOPEN)

2.052.767 WEBSITEBEZOEKENOP DE WEBSITE GOLF.NL (INCLUSIEF WWW.GOLF.NL/KLMOPEN)

2,78 GEMIDDELD AANTAL PAGINA’S PER BEZOEK AANGOLF.NL (INCLUSIEF WWW.GOLF.NL/KLMOPEN)

MEESTGEBRUIKTE MOBIELE APPARATUUR(sessies)

Apple iPad 433.232Apple iPhone 354.651Samsung 16.197

MEESTGEBRUIKTE BESTURINGSSYSTEEM(sessies)

iOS 820.924Windows 792.846Android 215.774

DEVICES

50% desktop25,5% mobile24,5% tablet

WEBSITE GOLF.NL (INCLUSIEF WWW.GOLF.NL/KLMOPEN)

HANDICAPRANKING

Met 53.558 unieke bezoekers (ruim 124.867 keer opgevraagd) is dit veruit de best bezochte webpagina van GOLF.NL.

Page 34: NGF Jaarverslag 2015

34NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

GOLF.NL

29,5% VAN ALLE BEZOEKERS VOND GOLF.NL

VIA GOOGLE

6,3%VAN ALLE BEZOEKERS VOND GOLF.NL

VIA FACEBOOK

2,0%VAN ALLE BEZOEKERS VOND GOLF.NL

VIA TWITTER

43,8% VAN ALLE BEZOEKERS VOND GOLF.NL

RECHTSTREEKS

4.818 VOLGERSOP TWITTER @GOLFNL

3.624 VIND-IK-LEUKSOP FACEBOOK GOLFNL

SOCIAL MEDIA

Page 35: NGF Jaarverslag 2015

35 JAARVERSLAG | 2015

GOLF.NL

460.000 EX. OPLAGE DRUKWERK VAN

MAGAZINE GOLF.NL

RUIM 250 LOCATIES IN NEDERLANDWAAR GOLF.NL WEEKLY VERSPREID WORDT

592.969 MINUTEN WEERGAVETIJD

OP YOUTUBE

2’12” GEMIDDELDE DUUR

OP YOUTUBE

578.000 OPLAGEGOLF.NL WEEKLY

269.178 AANTAL WEERGAVEN

OP YOUTUBE

PRINT IN 2015YOUTUBE

BEST BEKEKEN VIDEO’S

ROBIN KIND – Pro Golf Tour – ronde 59 – 12.023 weergavenINSTRUCTIE JOOST LUITEN – De juiste set-up bij een ijzer – 11.936 weergavenMOT – Golf op een andere manier – 7.874 weergavenKLM OPEN 2015 – Greenkeeping – 5.988 (winnaar golfpersprijs)JOOST LUITEN - op hole 18 van Jumeirah – 5.119 weergaven

GOLF.NL Weekly (krant): oplage 17.000 per editie

Magazine GOLF.NL: oplage 230.000 exemplaren

Page 36: NGF Jaarverslag 2015

36NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

TOPGOLF

Christel Boeljon won het Deloitte Ladies Open

TOPGOLF

7

Page 37: NGF Jaarverslag 2015

37 JAARVERSLAG | 2015

TOPGOLF

LEGENDA

toernooi

winnaar

locatie

score

AMATEURS

Duits Amateur Kampioenschap

Robbie van West

Neuhof Golf Club (Duitsland)

207 (70-68-69 = -9; verkort tot 54 holes)

Copa de S.M. El Rey (Spaans Amateur Kampioenschap)

Jeroen Krietemeijer

Sherry Golf (Jerez, Spanje)

1 hole (36 holes finale)

Copa Golf de Sotogrande

Dewi Weber

Real Club de Golf de Sotogrande (Spanje)

298 (77-73-75-73 = +10)

ELTK Boys Nederland (4e plaats)

Pickala Golfclub (Finland)

ELTK Girls Nederland (6e plaats)

Golf Resort Kaskáda (Tsjechische Republiek)

Pinetree Intercollegiate

Lars van Meijel

Pinetree Country Club (Kennesaw, VS)

211 (73-65-73 = -5)

Gary Koch Invitational

Rowin Caron

Gaston Country Club (North Carolina, VS)

208 (70-67-71 = -8)

PROFESSIONALS

Deloitte Ladies Open

Christel Boeljon

The International (Nederland)

209 (69-69-71 = -10)

ShopRite LPGA Classic (LPGA Tour) Christel Boeljon (2e plaats)

Stockton Seaview Golf Club (New Jersey, VS)

206 (68-70-68 = -7)

Sparkassen Open (ProGolfTour)

Robin Kind

Bochumer Golfclub (Duitsland)

189 (68-59-62 = -27) (In de tweede ronde maakte Robin Kind als eerste Nederlander ooit een o¤ciële ronde van 59 slagen!)

Open International de Marcilly (Alps Tour)

Darius van Driel

Golf de Marcill, Orléans (Frankrijk)

202 (66-65-71 = -11) (Van Driel won ook de Order of Merit van de Alps Tour)

Edmond de Rothschild Israel Masters (Alps Tour)

Jurrian van der Vaart

Caesarea Golf Club (Israël)

140 (69-71 = -4; verkort tot 36 holes)

Red Sea Egyptian Classic 2015

Reinier Saxton

Ain Sokhna Golf Club (Egypte)

206 (67-71-68 = -10)

St. Pölten Pro Golf Tour 2015

Reinier Saxton

Golf Club St. Pölten (Oostenrijk)

199 (65-65-69 = -14)

HLR Academy Open

Anne van Dam

Hillside Golf Club (Finland)

207 (72-62-73 = -6)

Page 38: NGF Jaarverslag 2015

38NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

WEDSTRIJDUITSLAGEN/KAMPIOENSCHAPPEN

WEDSTRIJD-UITSLAGEN

2015

8

Thomas Pieters won het KLM Open

Page 39: NGF Jaarverslag 2015

39 JAARVERSLAG | 2015

WEDSTRIJDUITSLAGEN 2015

LEGENDA

datum – locatie – formuleM uitslag meisjesJ uitslag jongensD uitslag damesH uitslag herenA beste amateurU uitslag

Nationaal Strokeplay Kampioenschap Meisjes en Jongens t/m 12 jaar

23 mei – GC De Haar – 18 holes StrokeplayM 1 Sophie Teerink 82J 1 Benjamin Reuter 73

Nationaal Strokeplay Kampioenschap Junioren / Trompbeker

23 t/m 25 mei – Noord-Nederlandse G&CC – 72 holes StrokeplayM 1 Ileen Domela Nieuwenhuis 298J 1 Gijs van Herwaarden 290

Nationaal Strokeplay Kampioenschap Meisjes en Jongens t/m 15 jaar

30 mei – GC Efteling – 36 holes StrokeplayM 1 Lizzy Peeters 158J 1 Jerri Ji 144

Nationaal Strokeplay Kampioenschap Dames en Heren

4 t/m 6 juni – GC De Hoge Kleij – 72 holes Strokeplay, aangepast naar 54 holes Strokeplay

D 1 Dewi Weber 296H 1 Philip Bootsma 216

Individueel Europees Amateur Kampioenschap Senioren

11 t/m 13 juni – Pannonia G&CC (Hongarije) – 54 holes StrokeplayD 1 María De Orueta 220H 1 Clive Jones 217

Nationaal Strokeplay Kampioenschap Meisjes en Jongens t/m 18 jaar

13 juni – GC Almeerderhout – 36 holes StrokeplayM 1 Roos Haarman 144J 1 Felix van Dijk 146 na play-o�

Nationaal Senioren Strokeplay / Super Senioren Kampioenschap Dames en Heren

18 en 19 juni – G&CC Herkenbosch – 36 holes StrokeplayD 1 Nan Croockewit 151H 1 Bart Nolte 143

Deloitte Ladies Open19 t/m 21 juni / The International / 54 holes StrokeplayU 1 Christel Boeljon 209A 68 Dewi Weber 152

Kennemer Open27 juni – Kennemer G&CC – 27 holes StrokeplayD 1 Myrte Eikenaar 109H 1 Philip Bootsma 105

Europees Landen Team Kampioenschap Meisjes7 t/m 11 juli – Golf Resort Kaskada (Tsjechische Republiek) – Matchplay teamsU 1 Spanje 6 Nederland

Europees Landen Team Kampioenschap Jongens7 t/m 11 juli – Pickala GC (Finland) – Matchplay teamsU 1 Duitsland 4 Nederland

Ileen Domela Nieuwenhuis en Gijs van Herwaarden met hun Trompbeker

Page 40: NGF Jaarverslag 2015

40NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

WEDSTRIJDUITSLAGEN 2015

Europees Landen Team Kampioenschap Dames7 t/m 11 juli – Helsingør GC (Denemarken) – Matchplay teamsU 1 Frankrijk 16 Nederland

Europees Landen Team Kampioenschap Heren7 t/m 11 juli – Halmstad GK (Zweden) – Matchplay teamsU 1 Schotland 11 Nederland

International Dutch Senior Open9 t/m 11 juli – Utrechtse GC De Pan – 54 holes StrokeplayD 1 Chris Utermarck 229H 1 Bart Nolte 146

ST8TS TGH Dutch Junior Open15 t/m 18 juli – Noord-Brabantsche GC Toxandria – 72 holes StrokeplayM 1 Pimnipa Panthong 283J 1 Daniel Brown 278

Faldo Series Dutch Championship31 juli en 1 augustus / GC Dirkshorn / 36 holes StrokeplayM 1 Kaylee de Jonge 154 (tot 16 jaar)M 1 Noëlle Beijer 153 (tot 21 jaar)J 1 Quint Koppers 143 (tot 16 jaar)J 1 Bob Geurts 141 (tot 18 jaar)J 1 Dario Antonisse 145 (tot 21 jaar)

Individueel Europees Amateur Kampioenschap Dames

22 t/m 25 juli – Murhof GC (Oostenrijk) – 72 holes Strokeplay 1 Maria Parra Luque 273

Nationaal Senioren Matchplay Kampioenschap Dames en Heren

31 juli t/m 2 augustus – GC Houtrak – MatchplayD Tita McCart wint met 1 up van Nan CroockewitH Bart Nolte wint met 5 en 4 van Rolf Esser

Philip Bootsma

Daphne van Son

Nan Croockewit

Page 41: NGF Jaarverslag 2015

41 JAARVERSLAG | 2015

WEDSTRIJDUITSLAGEN 2015

Nationaal Matchplay Kampioenschap Dames en Heren

31 juli t/m 2 augustus – Nunspeetse GV De Verwaeyde Sandbergen – MatchplayD Roos Haarman wint met 3 en 2 van Myrte EikenaarH Robin van Deutekom wint met 3 en 2 van Jordy Kuijsters

Individueel Europees Amateur Kampioenschap Heren

5 t/m 8 augustus – Penati Golf Resort (Slowakije) – 72 holes StrokeplayU 1 Stefano Mazzoli 269

Brabants Open Dames en Heren14 t/m 16 augustus – Eindhovensche Golf – 72 holes StrokeplayD 1 Ileen Domela Nieuwenhuis 288H 1 Rowin Caron 279

Nationaal Open Dames en Heren19 t/m 22 augustus – Hilversumsche GC – 72 holes StrokeplayD 1 Anne van Dam 278H 1 Darius van Driel 276

Nationaal Kampioenschap voor golfers met een fysieke beperking

22 augustus – GV De Batouwe – 18 holes StrokeplayD 1 Marcella Neggers 83H 1 Martijn Wijsman 80

Nationaal Foursome Kampioenschap Dames en Heren

29 en 30 augustus – Koninklijke Haagsche G&CC – Foursome MatchplayD 1 Cornelie van Zuuren en Annemiek Dompeling winnen met 2 en 1 van Romy Meekers en Roos HaarmanH 1 Robin van Deutekom en Richard Bradley winnen met 2 en 1 van Peter Melching en Jordy Kuijsters

Europees Landen Team Kampioenschap Dames Senioren

1 t/m 5 september – National Golf Resort (Litouwen) – Matchplay teamsU 1 Frankrijk 10 Nederland

Roos Haarman

Christel Boeljon

Ileen Domela Nieuwenhuis en Rowin Caron wonnen het Brabants Open

Page 42: NGF Jaarverslag 2015

42NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

Europees Landen Team Kampioenschap Heren Senioren

1 t/m 5 september – Pravets GC (Bulgarije) – Matchplay teamsU 1 Ierland 9 Nederland

Nationaal Kampioenschap Four Ball-Better Ball Heren

6 september – Amsterdamse GCH 1 Job Jan Simmelink en Bas Post 133

Nationaal Senioren Mixed Foursome Kampioenschap

7 en 8 september – GV De Drentsche – 36 holes StrokeplayU 1 Lineke Pluijmgraa· en Ed van ‘t Westende 158

KLM Open10 t/m 13 september – Kennemer G&CC – 72 holes StrokeplayU 1 Thomas Pieters 261A Rowin Caron 142

Nationaal Open Matchplay Dames en Heren16 t/m 19 september – G&CC Geijsteren – MatchplayD Zhen Bontan wint met 6 en 5 van Kim KuijstersH Floris de Haas wint met 2 en 1 van Floris de Vries

Nationaal Matchplay Kampioenschap Junioren26 en 27 september – GC Cromstrijen – MatchplayM Romy Meekers wint met 2 en 1 van Zhen BontanJ Mike Toorop wint op de 19e hole van Nordin van Tilburg

Nationaal Strokeplay Kampioenschap Par-3 Dames en Heren

27 september – GC Spandersbosch – 36 holes Strokeplay

D 1 Roos Haarman 110H 1 Paul Berkhout 106

Nationaal Strokeplay Kampioenschap Mid-Amateur

3 oktober – GV De Swinkelsche – 36 holes StrokeplayD 1 Astrid Beenackers 160 H 1 Maarten Slootmaekers 140

ELTK-meisjesteamMyrte Eikenaar

Page 43: NGF Jaarverslag 2015

43 JAARVERSLAG | 2015

WEDSTRIJDUITSLAGEN 2015

OVERIGE WEDSTRIJDEN

Nederlands Scholen Team Kampioenschap22 maart – GC Broekpolder – 18 holes Strokeplay Four Ball-Better BallU 1 CSE Zwolle, Zwolle

Vier Landen Boys3 t/m 5 april – North Berwick (Schotland) – MatchplayU 1 Schotland 2 Ierland 3 Nederland 4 Wales

Voorjaarswedstrijd Dames en Heren5 mei / GC Stippelberg / 36 holes StrokeplayD 1 Mayka Hoogeboom 149H 1 Severiano Prins 147

1e NGF Maandbeker7 mei – GC De Scherpenbergh – 18 holes StrokeplayD 1 Judith van der Voort 70H 1 Simon Simonse 66

Finale Hoofdklasse Competitie Dames en Heren16 en 17 mei – GS De Lage VuurscheD Landskampioen Noordwijkse GCH Landskampioen Noordwijkse GC

Heren Senioren Four Ball-Better Ball21 mei – GC De Dommel – 18 holes StablefordU 1 Olivier van Zinnicq Bergmann en Gérard van Lanschot (GC De Dommel) 44 pnt

Openingswedstrijd Senioren Dames en Heren27 mei – GC Zeewolde – 18 holes StrokeplayD 1 Nan Croockewit 77H 1 Jart Sluiter 72

1e Open wedstrijd voor golfers met een fysieke beperking

31 mei – GC Almeerderhout – 18 holes StrokeplayD 1 Tinke Loogman 84H 1 Martijn Wijsman 83

2e NGF Maandbeker21 juni – GC Kleiburg – 18 holes StrokeplayD 1 Judith van der Voort 75H 1 Paul Berkhout 68

2e Open wedstrijd voor golfers met een fysieke beperking

11 juli – Oosterhoutse GC – 18 holes StrokeplayD 1 Monique Kalkman 91H 1 Willem-Aart Vlug 81

ELTK-jongensteam Bart Nolte en Tita McCart

Page 44: NGF Jaarverslag 2015

44NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

WEDSTRIJDUITSLAGEN 2015

3e NGF Maandbeker19 juli – GC Cromstrijen – 18 holes StrokeplayD 1 Jennifer Sepers 69H 1 Ronny Giezen 68

Eschauzier Cup3 en 4 augustus – Keppelse GC – MatchplayU De amateurs winnen (13,5 - 2,5)

4e NGF Maandbeker9 augustus – GC De Hooge Rotterdamsche – 18 holes StrokeplayD 1 Myrte Eikenaar 75H 1 Jordy Kuijsters 70

Dames Senioren Four Ball-Better Ball25 augustus – Noord-Brabantsche GC Toxandria – 18 holes StablefordU 1 Carolien Algie en Evelyne Bennink (GC Almeerderhout) 42 pnt

5e NGF Maandbeker20 september – Westfriese GC – 18 holes StrokeplayD 1 Eline van Abswoude 82H 1 Jordy Kuijsters 75

Finale Junior Ranking20 september – Rosendaelsche GC – 36 holes StrokeplayM 1 Roos Haarman 144J 1 Paul Berkhout 144

Slotwedstrijd Senioren Dames en Heren3 oktober – GC Heelsum – 18 holes StrokeplayD 1 Karin Berghuijs 75H 1 Rolf Esser 75

Vier Landen Jeugd3 en 4 oktober – Spiegelven (België) – MatchplayU 1 Nederland 2 Zwitserland 3 Finland 4 België

6e NGF Maandbeker4 oktober – GC Princenbosch – 18 holes StrokeplayD 1 Judith van der Voort 74H 1 Rilan van Opstal 71

Finale Familietoernooi4 oktober – Utrechtse GC Amelisweerd – 18 holes Greensome StablefordU 1 Nick Veldman en Walfried Veldman (Eindhovensche Golf)

Finale Arendsen de Wol¥trofee10 oktober – GC Zwolle – 18 holes Mixed Greensome (ingekort tot 9 holes)U 1 Mevr. M. van Ingen en H. Verstegen (G&CC Capelle aan den IJssel) 38 pnt

België-Nederland Dames en Heren10 en 11 oktober – GC Kampenhout (België) – MatchplayU Nederland wint (15,5 - 8,5)

België-Nederland onder 12 jaar10 en 11 oktober – GC Kampenhout (België) – MatchplayU Nederland wint (15 - 5)

Mevrouw Swanebeker11 oktober – GC De Dommel – individueel: 18 holes Strokeplay – team: 18 holes Texas Scramble

U INDIVIDUEEL

1 Daphne van Son 78 U TEAM

1 Sophie Korthuijs, Britt Op den Winkel, Anne-Jolein Depeweg

Nederland-België Senioren Dames en Heren17 en 18 oktober – G&CC Hoenshuis – MatchplayU Nederland wint (11,5 - 6,5)

Paul Berkhout

Page 45: NGF Jaarverslag 2015

45 JAARVERSLAG | 2015

PUNTENKLASSEMENT

NGF Amateurranking (in punten)

UITSLAG MEISJES1 Daphne van Houten 5.7102 Zhen Bontan 5.4363 Roos Haarman 5.1184 Jennifer Sepers 4.7215 Romy Meekers 4.674

UITSLAG DAMES1 Roos Haarman 7.0682 Myrte Eikenaar 5.9933 Zhen Bontan 5.5814 Mayka Hoogeboom 4.3865 Jennifer Sepers 3.835

UITSLAG DAMES SENIOREN1 Nan Croockewit 10.2502 Tita McCart 8.0003 Karin Berghuijs 7.2504 Liesbeth van Dommelen 5.0505 Siene Dresselhuys 2.500

UITSLAG JONGENS1 Jerri Ji 5.3632 Dario Antonisse 4.6773 Mike Toorop 4.5244 Gijs van Herwaarden 3.7085 Bas Slungers 3.617

UITSLAG HEREN1 Philip Bootsma 4.0682 Max Albertus 3.3123 Robin van Deutekom 3.0304 Lars Keunen 3.0035 Rowin Caron 2.688

UITSLAG HEREN SENIOREN1 Bart Nolte 10.9832 Henk Jansen 6.3503 Onno Meijer 5.5504 Rolf Esser 4.9755 Jart Sluiter 4.500

Martijn Wijsman

Darius van Driel

Robin van Deutekom

Page 46: NGF Jaarverslag 2015

46NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

BESTUUR, COMMISSIES EN FEDERATIEBUREAU

BESTUUR, COMMISSIES

EN FEDERATIE-BUREAU

9

Page 47: NGF Jaarverslag 2015

47 JAARVERSLAG | 2015

BESTUUR, COMMISSIES EN FEDERATIEBUREAU

•CommissievanBeroep Mevr. M.L.J.C. van Emden-Geenen, voorzitter I.M. Jebbink S.P. Onnes J.K. van Soest

• Juridisch-FiscaleAdviescommissie H.Th. Bouma, voorzitter G.C. van Eck

• Tuchtcommissie Mevr. J.Y. van de Kraats, voorzitter M.J.E.L. Delissen R.E.F. Huijgen M.P.A. L’Herminez H.A. Lie J.P.H. Six

BESTUURIn het verenigingsjaar 2015 was het NGF-bestuur als volgt samengesteld:

COMMISSIESDe Commissies waren in het verenigingsjaar 2015 als volgt samengesteld:

W.P. Zelsmann president

J.E. Kuipersregels en handicapping (vanaf 28-11-2015)

Mevr. J.G.M. van Rhijnvicepresident (vanaf 28-11-2015) Duurzaam!Golf

Mevr. E.J. Leeflang-Crezéecompetitie (tot 28-11-2015)

A.H.M. van den Steenhoven vicepresident (tot 28-11-2015)

D. Prinsbreedtesport en jeugd (vanaf 28-11-2015)

H.H. van der Kwast penningmeester

Mevr. E. Weima topsport

Page 48: NGF Jaarverslag 2015

48NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

•CommissieDoping B.Th. Dérogée, voorzitter J. Winters

•CommissieErfgoed M.A.J. Eijkman, voorzitter I.S. Forrester (vanaf 01-04-2015)

A. Janmaat C.H. Knol D. Smit •CommissieBegeleidingenAdvies J.J.M. van Moorsel, voorzitter (vanaf 16-06-2015)

H.J. Buman (vanaf 09-10-2015)

D. de Iongh (vanaf 16-06-2015)

H. Langevoort (vanaf 26-10-2015)

Mevr. W.M. Lemmens (vanaf 16-06-2015)

Mevr. G.F.B. van der Mast-Berghs (vanaf 16-06-2015)

AFDELING SPORT•Wedstrijdcommissie G.A.O. Teekman, voorzitter (vanaf 21-10-2015)

T. den Tex, voorzitter (tot 21-10-2015)

R.A.L. Bom (vanaf 01-01-2015)

M. Ey H. Harmsen J.R. van Luik A.H.M. van den Steenhoven (tot 28-11-2015)

Mevr. C.M. van der Vegt-Brautigam (tot 21-10-2015)

M.P.L.M. Zegers (vanaf 01-01-2015)

•CommissieTopgolf M.R. Vogel, voorzitter Mevr. A.M. de Goederen J.W.H. Huiskamp Mevr. E. Weima

•CommissieCompetitie P.W.J. Duijvestein, voorzitter (vanaf 12-06-2015)

R.J.A.M. van Haare Heijmeijer, voorzitter (tot 12-09-2015)

Mevr. F.P. Dresselhuys-Doeleman (vanaf 14-09-2015)

Mevr. E.L.C. van Ewijk

•CommissieSenioren Mevr. I.F.S. Arkenbout-Herschel, voorzitter A.W. van Kasteel (vanaf 26-08-2015)

L.A.P. de Kind A.C.P.M. Roels (tot 05-06-2015)

H.W. Wegewijs

•CommissieJeugd Mevr. I. van de Heisteeg, voorzitter Mevr. E.J.C. Eijkemans (vanaf 21-10-2015)

W. Giesen H.J.B.C. Maas (vanaf 03-07-2015)

W.J.J.M. Scholtes • Toetsingscommissie R. van Elderen, voorzitter C.A. Buitelaar Mevr. Th.J.M.J. van Lierop-Vereijken H.J. Peters W. Voskamp

AFDELING SPEL•Handicap-enRegelcommissie J. Visser, voorzitter Mevr. E. Crabbendam B. van Duijnen R. Failé jr. J.J.H. Simmelink Mevr. M.A. Wolters

•Regiocommissarissen R. Failé (tot 01-12-2015)

H. Langevoort (vanaf 26-10-2015)

Mevr. W.M. Lemmens Mevr. G.F.B. van der Mast-Berghs J. Touw (tot 01-04-2015)

T.L. van Waart (tot 01-04-2015)

•Referees R.A.L. Bom Mevr. J. Collinge-Ho© Mevr. E. Crabbendam B. van Duijnen

BESTUUR, COMMISSIES EN FEDERATIEBUREAU

Page 49: NGF Jaarverslag 2015

49 JAARVERSLAG | 2015JAARVERSLAG | 2015

BESTUUR, COMMISSIES EN FEDERATIEBUREAU

M. Ey R. Failé jr. H. Harmsen Mevr. E.H. de Kempenaer-van Roggen (tot 31-12-2015)

J.E. Kuipers G. van Lierop (vanaf 14-03-2015)

J.R. van Luik J.J.H. Simmelink (vanaf 14-03-2015)

Mevr. I.P. Slikker J.K. van Soest (tot 31-12-2015)

A.H.M. van den Steenhoven S. Stet G.A.O. Teekman T. den Tex Mevr. C.M. van der Vegt-Brautigam J. Visser Mevr. J.T. van der Werf Mevr. M. Wolters M.P.L.M. Zegers

•CommissieCourseRating J.W. Resink, voorzitter V.T.J. Coenen H. Derksen (vanaf 27-03-2015)

C. Fung-A-You J. Goudsmit Mevr. P.J.M. Odink-Streur (tot 27-03-2015)

AFDELING ONTWIKKELING GOLF•CommissieDuurzaam!Golf Mevr. J.G.M. van Rhijn, voorzitter H.J.A. Beenackers Th. Bestebroer Mevr. I. Boomsma-Smit H.A. Jenner T.M.F.S. van Keulen Mevr. P. Rijks A.P. van de Water, Birdwatching

FEDERATIEBUREAUDe bezetting van het bureau bestond in 2015 uit:

J. Stevens, directeur E. Ammerlaan Mevr. R. Baars-Venus A.J. ter Beek Mevr. M.C.B. Boer J.H.G. Bolk N.J. Boysen Mevr. F.M.J. Broest-Wennekes Mevr. F. Brugmans Mevr. D.M. Demont N.J. Dokkuma Mevr. M. Eikenaar J.S. Friedericy Mevr. R.B. van Groningen R.M. Hage Mevr. M.T. Hermoso N. Hooft Mevr. J. Jongerius G. Louter Mevr. R. Maas-de Kruijf Mevr. M.J.C. Madsen-de Jong Mevr. J. Mensch A.J.J.M. Renders T.P. Rolink Mevr. C.H. Saxton J. Schippers J. Slooten Mevr. P. Smit C. Veldkamp M.F.P. Voermans W. Vork Mevr. J.T. van der Werf R.C.A. van Wingerden R.J.H. van der Zaag Mevr. K.S. van der Zant Mevr. A.H.J.M. van Zuilekom-van Rooijen

Page 50: NGF Jaarverslag 2015

50NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

VAN HET BESTUURGOLF.NL

GC De Haar

FINANCIEEL OVERZICHT

10

Page 51: NGF Jaarverslag 2015

51 JAARVERSLAG | 2015

Dankzij prudent beleid bleef de NGF de afgelopen jaren een fincancieel gezonde organisatie.

De inkomsten in 2015 komen voor ruim 75% van de individuele golfer. Met een jaarlijkse bijdrage van minder dan € 20 per golfer staat de NGF zeker niet hoog in het rijtje van ‘grote’ golflanden en andere Nederlandse sportbonden. Een kleine 4% is afkomstig uit sponsoring en bijna 15% komt uit subsidies. In 2016 nemen de sponsorinkomsten weer toe, maar het bestuur verwacht dat de inkomsten uit subsidies de komende jaren duidelijk afnemen.

Met het oog op de uitdagingen aan de inkomsten-kant die de komende jaren op de NGF afkomen, is het verstandig ernaar te streven om onzekerheden zo veel mogelijk in te dammen. In dit kader, en gezien het aantreden van een nieuwe penning-meester, is besloten absolute duidelijkheid te verkrijgen over een aantal onderwerpen. Het betreft de volgende onderwerpen, waarvan de (eenmalige) lasten geheel in 2015 zijn verwerkt.

Btw-afdracht over de jaren 2011-2015• Gezien de toename van het aantal activiteiten

van de NGF en diverse fiscale wijzigingen in de afgelopen jaren is besloten een volledige btw-controle te laten uitvoeren over 2011 tot en met 2015. Uit dat onderzoek is een aantal positieve en negatieve posten aan het licht gekomen. In overleg met onder andere de accountant Ernst & Young is de NGF van mening dat de uitkomst van een in te dienen suppletie per saldo in het slechtste geval een licht positief resultaat geeft. Vanuit het voorzichtigheidbe-ginsel is besloten dit mogelijke licht positieve resultaat niet als baten in de jaarrekening op te nemen.

Schikking van € 50.000 met Smart Benefits• In 2015 heeft Smart Benefits BV de NGF

beschuldigd van inbreuk op auteursrechten met een eis van € 270.000. Hoewel de NGF van

mening is dat zij noch in kort geding noch in hoger beroep op een van de opgebrachte punten veroordeeld zal worden, is besloten de zaak te schikken met volledige kwijting over en weer. Hiermee voorkomt de NGF een lang slepende en mogelijk kostbare bodemprocedure met onzekere uitkomst.

Forse overschrijding budget Topgolf van € 62.000 in verband met liquidatie Golf Team Holland BV• Zoals bekend, is per 31 december 2015 Golf Team

Holland BV geliquideerd. De NGF heeft Golf Team Holland in 2014 gegarandeerd het verlies (tekort) over 2015 te dekken. Dit tekort, vooral veroor-zaakt door minder sponsoring (zie hierboven) en tegenvallende prestaties van een van de spelers, bedroeg € 62.000.

De komende jaren moet de NGF rekening houden met dalende subsidie-inkomsten. Ook blijft het aantal golfers structureel (licht) afnemen. Deze toenemende druk op de inkomsten heeft de NGF in 2015 tot het besef gebracht dat het belang-rijk is om de doelmatigheid van de organisatie en het evenwicht tussen de diverse kostensoorten opnieuw te beoordelen. Structurele besparingen in combinatie met een zorgvuldig uitgewerkt beleids-plan moeten de organisatie bestendiger maken.

Een aanzienlijke structurele besparing op het gebied van communicatie is gevonden in het platform GOLF.NL. Een andere structurele besparing moet komen van een e©ectiever en e±ciënter bureau van de NGF. Bij ongewijzigd beleid blijven de kosten van het bureau eerder toenemen dan dalen. Daarom is besloten een externe partij te contrac-teren om het loongebouw en de huidige functies van alle NGF-medewerkers te beoordelen. Het is zeer waarschijnlijk dat een aantal van de bestaande functies zal vervallen, dat aflopende contracten niet automatisch verlengd worden en dat bestaande medewerkers op andere functies worden ingezet. Zonder nu al in detail te treden, denkt de NGF het

FINANCEEL OVERZICHT

Page 52: NGF Jaarverslag 2015

52NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

huidige totale kostenniveau structureel te kunnen verlagen door personeel anders in te zetten (op de speerpunten) en door meer samenwerking met andere (sport)organisaties. Focus op beleid en doelstellingen kan ook tot herverdeling van de bestaande kosten leiden. Naar verwachting kunnen de structuurkosten vanaf het niveau van 2015 geleidelijk worden teruggebracht met € 600.000 op jaarbasis.

Naast deze eigen inspanning van de NGF om haar financiën te bestendigen, stelt het bestuur voor om de jaarlijkse bijdrage eenmalig met meer dan de inflatie te verhogen: van € 16,65 tot € 17,50.

Met een eigen vermogen van € 4,4 miljoen kan de NGF grote (operationele) tegenvallers opvangen, maar is zij niet in staat belangrijke (beleids)investe-ringen te doen. Op voorstel van de penningmeester heeft het bestuur van de NGF besloten dat 50% van het jaarlijkse kostenniveau de norm is voor de minimale hoogte van het eigen vermogen. Aan deze norm is eind 2015 voldaan. De afgelopen jaren is aanvullend steeds € 75.000 per jaar in de begroting opgenomen voor een inflatiebestendig vermogen. Ook de komende jaren zal deze post jaarlijks worden gebudgetteerd.

Met al deze maatregelen en veiligheidsmarges meent het bestuur dat de financiën van NGF toekomstvast zijn.

FINANCEEL OVERZICHT

BATEN 2015

52%27%

15%

1%

0%

3%

Leden

Vrije golfers

Subsidie

Rente Res. effecten Sponsoring Publicaties Overige

Page 53: NGF Jaarverslag 2015

53 JAARVERSLAG | 2015

FINANCEEL OVERZICHT

CONTRIBUTIES

SUBSIDIES

BIJDRAGE VRIJE GOLFERS

SPONSOREN

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

2011

2011

2011

2011

2012

2012

2012

2012

2013

2013

2013

2013

2014

2014

2014

2014

2015

2015

2015

2015

3.41

6

3.75

9

3.85

9

4.0

83

4.36

1

1.166

1.242

1.333

1.331

1.30

2

2.69

8

3.14

7

2.83

5

2.49

0

2.31

5

613

619

599

592

288

Page 54: NGF Jaarverslag 2015

54NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

FINANCEEL OVERZICHT

36%

18%22%

8%

12%

0%

4%

Bureau

Vereniging

Dienstverlening

Beleid Wedstrijden Topgolf overige

LASTEN 2015

BUREAU VERENIGING

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

2011 20112012 20122013 20132014 20142015 2015

2.33

5

2.74

3

2.89

4

2.81

7

2.94

3

1.10

4

1.288

1.075

1.075

976

Page 55: NGF Jaarverslag 2015

55 JAARVERSLAG | 2015

FINANCEEL OVERZICHT

DIENSTVERLENING

WEDSTRIJDEN

BELEID

TOPGOLF

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

0

1000

2000

3000

4000

2011

2011

2011

2011

2012

2012

2012

2012

2013

2013

2013

2013

2014

2014

2014

2014

2015

2015

2015

2015

2.26

8

2.45

8

2.42

2

2.45

6

1.829

274

278

334

333

315

975

871

831

762

656

1.375

1.398

1.30

1

1.312

1.50

3

Page 56: NGF Jaarverslag 2015

56NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

FINANCEEL OVERZICHT

Geconsolideerde staat van Baten en Lasten over 2015 en 2014; begroting 2015 en 2016

BATEN [11] 2015 BEGROTING 2015 2014 BEGROTING 2016

Contributie 4.361.363 4.386.000 4.083.398 4.654.000

Bijdragen vrije golfers en Geassocieerden 2.315.475 2.248.000 2.490.072 2.064.000

Rente 41.375 75.000 81.246 70.000

Resultaat verkoop e·ecten 0 0 0 0

Op-/afwaardering e·ecten - 5.034 0 - 10.865 0

Subsidies 1.302.409 1.292.000 1.330.741 1.260.000

Sponsorbijdragen 288.225 375.000 591.720 625.000

Publicaties 57.290 75.000 76.621 65.000

Overige 55.896 132.000 163.922 97.000

Totaal Baten 8.416.999 8.583.000 8.806.853 8.835.000

LASTEN [12] 2015 BEGROTING 2015 2014 BEGROTING 2016

Bureaukosten

Personeelskosten 2.131.781 2.081.000 1.956.962 2.230.000

Huur en onderhoud 173.593 183.000 171.926 171.000

Kantoorkosten 88.219 119.000 117.785 107.000

Afschrijvingskosten 104.744 91.000 55.341 90.000

Automatiseringkosten 98.612 93.000 115.398 95.000

Porti 145.667 160.000 155.003 135.000

Verzekeringen 16.027 15.000 17.242 15.000

Drukwerk 32.000 28.000 24.906 23.000

Accountants en adviseurs 152.706 113.000 202.760 107.000

Totaal Bureau 2.943.348 2.883.000 2.817.325 2.973.000 VerenigingLeden- en bestuursvergaderingen 43.170 36.000 41.079 48.000

Grote toernooien en evenementen 307.903 291.000 324.829 300.000

Public relations en sponsorkosten 194.290 284.000 264.156 488.000

Commissiekosten 249.418 277.000 290.524 255.000

Lidmaatschappen 132.426 124.000 132.801 130.000

Overige bestuurskosten 48.903 36.000 21.272 29.000

Totaal Vereniging 976.109 1.048.000 1.074.661 1.250.000

Page 57: NGF Jaarverslag 2015

57 JAARVERSLAG | 2015

FINANCEEL OVERZICHT

LASTEN [12] 2015 BEGROTING 2015 2014 BEGROTING 2016

Dienstverlening

Ledenadministratie en productie kaarten 400.456 413.000 409.314 380.000

Handicapregistratie vrije golfers 20.174 23.000 24.077 21.000

Communicatieplatform GOLF.NL 1.104.826 1.300.000 1.734.037 1.170.000

Aansprakelijkheidsverzekering 106.672 105.000 108.781 105.000

Bankkosten Stichting Golfsport 14.729 15.000 14.586 15.000

Software Ledenadministratie 93.507 100.000 38.597 115.000

Fairwaystrokes 89.345 75.000 127.087 50.000

Totaal Dienstverlening 1.829.708 2.031.000 2.456.479 1.856.000 BeleidOntwikkeling en productie NGF-uitgaven 69.771 115.000 92.089 60.000

Opleidingen 87.525 100.000 76.449 145.000

Committed to 249.211 303.000 412.542 254.000

Jeugdprojecten 111.957 110.000 11.152 245.000

Onderzoeken 31.725 72.000 80.782 70.000

Samenwerkingen 105.952 100.000 89.093 100.000

Totaal Beleid 656.142 800.000 762.108 874.000 WedstrijdenWedstrijden en competitie 315.058 318.000 333.311 314.000

Totaal Wedstrijden 315.058 318.000 333.311 314.000 TopgolfCoaching 632.219 594.000 485.147 623.000

Reis- en communicatiekosten coaches 51.543 54.000 63.004 41.000

Trainingen 393.605 349.000 369.259 366.000

Reizen buitenland 113.025 136.000 124.793 126.000

WK 677 0 41.156 40.000

ELTK 52.220 46.000 48.850 48.000

IEAK 11.812 14.000 11.781 14.000

Materialen en opleidingen 20.672 15.000 17.538 15.000

(Para)medische kosten 6.946 7.000 9.675 7.000

Olympisch Golfteam 205.884 170.000 140.448 170.000

Overige Topgolf 14.540 0 0 0

Totaal Topgolf 1.503.142 1.385.000 1.311.652 1.450.000

Page 58: NGF Jaarverslag 2015

58NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

FINANCEEL OVERZICHT

LASTEN [12] 2015 BEGROTING 2015 2014 BEGROTING 2016

Kleding en overigeKleding 45.756 43.000 54.502 43.000

Overige 100 0 0 0

Totaal Kleding en overige 45.856 43.000 54.502 43.000

TOTAAL LASTEN 8.269.362 8.508.000 8.810.037 8.760.000

Resultaat voor resultaatbestemming 147.637 75.000 - 3.184 75.000Dotatie Bestemmingsreserves 832 0 0 - 75.000Onttrekking Bestemmingsreserves 0 0 90.000 0 Dotatie aan Algemene Reserve 148.469 75.000 86.816 0

Geconsolideerde staat van Baten en Lasten over 2015 en 2014; begroting 2015 en 2016

Page 59: NGF Jaarverslag 2015

59 JAARVERSLAG | 2015

FINANCEEL OVERZICHT

Zo, en nu eerst een bakkie

Page 60: NGF Jaarverslag 2015

60NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

Na regen komt zonneschijn (Golfbaan Lauswolt)

SPONSORS

11

Page 62: NGF Jaarverslag 2015

62NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

Het Jaarverslag 2015 is een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie te Utrecht

Redactie Koninklijke Nederlandse Golf Federatie en Jan Daan Hillen tekstschrijver

OntwerpKaire Guthan, Dependance Rotterdam

FotografieKoen Suyk, Leo Vogelzang, Ronald Speijer, Karina Alvarenga, Golfsupport.nl en anderen

RedactieassistentieMirjam Giepmans

Productie Jan Daan Hillen tekstschrijver© 2016 NGFAlle rechten voorbehouden

COLOFON

Page 63: NGF Jaarverslag 2015

63 JAARVERSLAG | 2015

Page 64: NGF Jaarverslag 2015

64NGF | KONINKLIJKE NEDERLANDSE GOLF FEDERATIE

VAN HET BESTUUR