Neuzen in Kortrijk

of 56 /56
Neuzen in KORTRIJK

description

Iedere stad of gemeente heeft haar curiositeiten. En met Curieus neuzen wij graag in die bijzondere plekjes, aparte verhalen en originele tips. Dan zie je het allemaal door een andere bril. Kijk eens naar Kortrijk zoals je het nog nooit gezien hebt. Luister naar stadsgenoten die je amper kent. Ontdek je gemeente alsof je er voor de eerste keer komt. Of je er nu woont of gewoon op bezoek bent. Welkom. Het is onze eigenzinnige keuze. Steek je neus eens in jouw regio, haal diep adem en proef ervan op een compleet andere manier. Misschien ruikt het naar meer… Meer info: www.curieus.be

Transcript of Neuzen in Kortrijk

Page 1: Neuzen in Kortrijk

Neuzen in

KortrijK

Page 2: Neuzen in Kortrijk

‘NeuzeN iN ...’ is eeN uitgave vaN curieus vzw • www.curieus.be • [email protected]

curieus is een progressieve vereniging die door een andere bril naar cultuur en de samenleving kijkt. We organiseren frisse, originele en gedurfde activiteiten die je goesting geven in cultuur.

Page 3: Neuzen in Kortrijk

foto: Dries baekelaNDt

Page 4: Neuzen in Kortrijk

4

Page 5: Neuzen in Kortrijk

Een stad die je moet ontdekken en die het ontdekken meer dan waard is. Dat is kortrijk. Neuzen in kortrijk, klein maar handig, wil je daarbij helpen. Niet als traditionele gids met een opsom-ming van plaatsen die ongetwijfeld allemaal de moeite waard zijn en precies daarom in elke gids opduiken. maar wel met bijzonderheden die ervoor zorgen dat een stad uniek en anders is.

De selectie van de onderwerpen is dus eigenzinnig. De redactie van curieus stelde zich gewoon de vraag: wat is leuk en de moeite waard om te vertellen aan bezoekers en inwoners van deze stad en toch te weinig geweten? waar neem je ze mee naar toe? waar zijn de plaatsen die je niet vindt op een postkaart (waar vind je trouwens nog een postkaart)?

alvast veel plezier gewenst. met dit boekje en vooral met deze stad.

Philippe De coene, curieus vzw

Kortrijk, maar niet van de postkaarten

5

Page 6: Neuzen in Kortrijk

Heel wat bands hebben hun roots in kortrijk. enkele beroemde voorbeelden zijn Goose (elektropunk), SX (etherische indiepop), balthazar (pop/rock), ozark Henry (pop), ansatz der maschine (post-rock/elektronica), Amenra (sludge doom metal), speed Dial 7 (hiphop), Definitivos (punk/postpunk) en het orchestre inter-national du Vetex.

Het orchestre international du vetex is een collectief dat bestaat uit Vlaamse, waalse en Noord-franse muzikanten. ze spelen een mix van balkan, ska, latino en klezmer. De naam vetex verwijst naar een oude textielfabriek uit de kortrijkse

Sint-Janswijk, waar de band is ontstaan. De groep bestaat uit vijftien blazers, ondersteund door drums, percussie en accordeon.

in 2007 wonnen ze de beyond Publieks-prijs voor talent uit Nederland en belgië. Ze waren te bewonderen op de podia van Pukkelpop, lowlands, de gentse vooruit, de ancienne belgique in brussel, sziget (budapest) en Jazz montréal (canada).Vetex heeft een grote schare fans in ex-Joegoeslavië, waar ze ook hun 3de cd ‘total tajine’ opnamen. Hun doel? culturele en sociale grenzen doorbreken. www.vetex.org

Kortrijk muziekstad beroemde bands zetten KortrijK op de Kaart

6

Page 7: Neuzen in Kortrijk

orcHestre iNterNatioNal Du vetexlive iN roubaix

Page 8: Neuzen in Kortrijk

arte libre is een vrij podium voor jonge, beloftevolle singer/songwriters en semi-akoestische bands.

elke eerste zondag van de maand vanaf halfzeven ’s avonds wordt het gezellige muziekcafé track omgetoverd tot een kweekvijver van lokaal talent.

Na een optreden probeert Track de artiesten verder te begeleiden via work-

arte Libre , het podium voor de beLoften

shops, voorprogramma’s, popadvies, studioruimte, enzovoort. ook zin gekregen om een groter publiek te verwennen met je muziek? surf dan naar www.muziekcentrumtrack.be.

Veel succes en als het wat wordt, mag je de commissie op onze rekening storten!

8

Page 9: Neuzen in Kortrijk

wereldberoemd in kortrijk en ver daar-buiten is De kreun, een club waar niet alleen concerten worden georganiseerd, maar waar muziekgroepen uit de regio ook terecht kunnen voor ondersteuning.

oorspronkelijk bevond De kreun zich in bissegem, maar in 2006 verhuisde de concertclub naar limelight (de voorma-lige bioscoop Den gouden lanteern) in de Jan Persijnstraat. De kantoren werden ondergebracht in het muziekcentrum Track.

In 2009 werd een spiksplinternieuwe infrastructuur geopend met een concert-zaal, workshoplokalen, repetitieruimtes en opnamestudio’s.

de Kreun, muzieKtempeL par exceLLence

Quindo is een radiozender voor 16- tot 30-jarigen die je via het internet kunt beluisteren.

De zender is een initiatief van hoge-school Howest en muziekcentrum track, onder leiding van Tom Christiaens. Quindo draait vooral muziek die je nau-welijks op andere radiozenders hoort, laat lokaal talent volop aan bod komen en biedt informatie op maat van kortrijkse jongeren.

Dat kan zowel sport als politiek nieuws zijn, maar ook hoe ze een studentenkot kunnen vinden.

Quindo, radio voor en door jongeren

9

Page 10: Neuzen in Kortrijk
Page 11: Neuzen in Kortrijk

als je niet weet wat knibbels zijn, dan ben je niet van kortrijk. een kortrijkse klassieker dus, deze deegbollen, gestart als arme mensengerecht maar uitge-groeid tot een lekkernij waar zelfs Piet Huysenstruyt een recept voor heeft.Hierbij, het traditionele recept.

ingrediënten: 2 pakjes gedroogde gist1 kg bloem 250 g rozijnen300 ml melk300 ml watereen snuifje zout

bereidingswijze: los de gist op in een beetje lauw water. Vermeng de bloem met de rozijnen, voeg het water, de melk, het gistmengsel en een snuifje zout toe tot het deeg mooi glad is. Voeg de hoeveel-heid vocht niet in één keer toe, maar pas die aan de gladheid van het deeg aan. Het deeg moet stevig zijn, niet lopend. laat het deeg een paar uur rusten op een koele plaats.breng water aan de kook. schep een lepel deeg uit de kom en leg die in het net niet kokende water. laat de “knibbels” gaar worden. Haal ze eruit met een schuim-spaan. opdienen met bruine suiker en goudbruin gesmolten boerenboter. Njam!

Kortrijkse Knibbels ooit arme menseneten, nu pure LeKKernij

11

Page 12: Neuzen in Kortrijk

een verrassende wandeling

12

We starten aan het stadhuis van kortrijk. als je binnen kunt, moet je zeker de trouwzaal (oude rechtbank), de oude raadszaal (met een zandstenen schoor-steenmantel van 1527) en de gravin beatrijszaal eens bezoeken.

in het midden van de grote markt zie je de Halletoren met bovenin het klokken-spel van de stad, manten en kalle. laat je nog niet verleiden door de terrasjes op de markt, die zijn voor straks.

we steken de markt over richting be-gijnhof, een ommuurd en schilderachtig ministadje met barokhuisjes uit de zestiende en zeventiende eeuw. een ach-terpoortje leidt naar het begijnhofpark,

beroemd van het jaarlijkse 1 meifestival.

links staat de Artillerietoren (1300), die ooit deel uitmaakte van de bourgondi-sche stadsmuren. graaf boudewijn ix liet voor zijn zieleheil de onze-lieve-Vrouwekerk bouwen in de boomgaard van zijn burcht. De kerk, vroege gotiek, werd gebruikt als versterking. Zie je de schietgaten?

in de guido gezellestraat staat in de berg van barmhartigheid nog een vondelin-gendraaimolen.

Page 13: Neuzen in Kortrijk

De broeltorens zijn geen echte tweeling. De blauwen toren bewaakte het domein van de graaf. De grauwen toren was een geschutstoren.

buda is een eiland tussen de oude en de Nieuwe leie, bekend om zijn culturele evenementen, waar ook het stadsmu-seum is gevestigd. in de budatoren werd vroeger bier ge-brouwen met het leiewater. spontane gisting verzekerd!

bewonder het Guldenbergplantsoen en de tuin van het herenhuis messeyne (ooit een gewezen passementeriebedrijf, nu een publiek parkje). via het benoitspoortje komen we in de Groeningestraat. Het museum 1302 is ondergebracht in de Groeningeabdij, die na de franse revolutie bevolkt werd door de arme klaren.

Page 14: Neuzen in Kortrijk
Page 15: Neuzen in Kortrijk

Wandel door de tuin en je komt aan de Houtmarkt. links zie je de intrigerende achtergevel van de loge amicitia fortior. rechts zie je de stadsacademie, de eerste kortrijkse rijkswachtkazerne.

In de Sint-Niklaaskapel werden ooit va-gebonden en bedevaarders opgevangen. Vanaf hier begint het winkelwandelge-bied. De historische gevels en trendy winkels leiden je naar de ‘k in kortrijk ’.

Terug op de Grote markt staan we nog even stil bij Hotel Damier, het oudste hotel van Vlaanderen.

Het arduinen ‘kopke’ (hotel belfort, bistro kopke) in de geval op de hoek met de rijselsestraat lijkt op mussolini, maar het is waard Stefaan Vandewalle.

In het Textielhuis, een grand café met niet toevallig een opvallende rode gevel, drinken we nog een goeie om te bekomen van de wandeling.

siNt-maarteNskerk, iN De 16De eeuw De gebeDsPlaats vaN De ProtestaNteN

15

Page 16: Neuzen in Kortrijk

iedereen houdt van omer beLLegems bier verovert de wereLd

16

omer is een blond bier dat gebrouwen wordt door brouwerij bockor in bellegem. Het is genoemd naar de stichter van de brouwerij, omer vander ghinste.

omer is de naam van alle brouwers die sinds 1892 van vader op zoon werkzaam waren in de brouwerij. bij het opstarten van de brouwerij liet omer vander ghinste in de cafés brandglasramen plaatsen met het opschrift 'bieren omer vander ghinste'. aangezien men deze vanwege de hoge kostprijs niet snel kon vervangen, kreeg elke oudste zoon in de volgende generatie ook de naam omer.

De brouwerij wordt sinds 2007 geleid door omer-Jean vanderghinste, de vierde generatie.omer is een overheerlijk bier van hoge gisting met nagisting op de fles, gebrou-wen volgens een traditioneel recept. omer dankt zijn fijn, fruitig aroma en subtiele bitterheid aan de nauwkeurig uitgekozen grondstoffen, zoals de beste gerstemout uit de loirestreek en drie aromatische hopsoorten. Prijzen: de gouden medaille op de european beer Championships in 2009, de gouden plak op de world beer cup in chicago 2010 en de gouden medaille op de us open beer championships 2011.

Page 17: Neuzen in Kortrijk
Page 18: Neuzen in Kortrijk

VC Mozaïek, een centrum met karakterin 2002 heeft het vrijzinnig centrum mozaïek zijn intrek genomen in een enig mooi fabriekspand in de overleiestraat.

De voormalige textielweverij, de koets-huizen en de conciërgewoning werden grondig gerenoveerd en omgetoverd tot een functioneel centrum met kantoren, vergaderzalen, een grote polyvalente evenementenzaal, een fraaie en gezellige ontmoetingsruimte en een goed uitge-ruste keuken.

alle traditionele vrijzinnige verenigin-gen hebben hun thuis in in mozaïek,

zoals het Huis van de mens, de august Vermeylenkring, het Humanistisch Ver-bond, de oudervereniging voor moraal, Polyfinario jeugdwerking, uitstraling Permanente vorming van de vub en het Willemsfonds.

ook de niet-georganiseerde vrijzinnige en iedereen die het vrijzinnig centrum beter wil leren kennen, kan er terecht om privé-feesten of vergaderingen te orga-niseren, een boeiende activiteit mee te pakken of een goed gesprek te voeren aan de toog in het mozaïekcafé.

18

Page 19: Neuzen in Kortrijk
Page 20: Neuzen in Kortrijk

Chillen in Kortrijk een van de mooiste oorden: de Leieboorden

Het nuttige aan het aangename koppelen is iets waar kortrijkzanen sterk in zijn.

toen de leie moest worden uitgediept om grotere binnenschepen door te laten, kregen de ontwerpers in 1996 (!) meteen ook de opdracht om de leieboorden aantrekkelijk te maken. De volledige loop van de bevaarbare leie werd in een nieuw jasje gestoken.

stadsgroen zoals budabeach, het koning Albertpark en het park rond de skatebowl zijn een trekpleister voor sporters, zon-nekloppers en jongeren. In de skatebowl, een van de grootste in de benelux, kun je

’s zomers dagelijks talentrijke durfallen aan het werk zien.

Wat verderop, ter hoogte van de prach-tige span van de Noordbrug, vind je een basketcourt en kun je heerlijke flaneren op de kaaien en genieten van gezellige terrasjes.

De leieboorden zijn sindsdien ook de place-to-be voor tal van feesten en kunstmanifestaties, die de stad telkens weer doen daveren op haar grondvesten. kortom, een vernieuwde levensader in het hart van de stad.

20

Page 21: Neuzen in Kortrijk

leieboorDeN (foto: Dries baekelaNDt)

Page 22: Neuzen in Kortrijk

De laatste vier jaar van zijn leven bracht boerenzoon isidoor De loor (1881-1916) doodziek door in het Passionistenkloos-ter. tot hij in 1916 overleed, werkte hij er als kok en portier. De veelal arme bezoekers noemden hem ‘broeder goed’. Hij stierf in ‘een geur van heiligheid’, zo wordt gezegd.

Na zijn dood gingen massa’s mensen bid-den aan zijn graf. er volgde een vreselijke tijd van wereldoorlogen en crisissen, waardoor veel mensen troost en hoop zochten in het geloof. in 1952 werd het stoffelijke overschot van broeder isidoor

met de bus naar Broeder isidoor!

onder overweldigende belangstelling overgebracht naar het klooster. Hij kreeg een plaats in de mariagrot, een kopie van de masabiellegrot van lourdes. Sindsdien is de grot een bedevaartsoord geworden, waar wekelijks heel wat bus-sen halt houden met mensen die broeder Isidoor om hulp komen vragen of hem komen bedanken. De kloosterkerk sint-antonius van Padua (toontjeskerke, 1873) in neo-romaanse stijl werd ontworpen door de fransman françois Hennebique. Hij woonde een tijd lang in kortrijk en werd wereldberoemd als uitvinder van het gewapend beton.

22

Page 23: Neuzen in Kortrijk
Page 24: Neuzen in Kortrijk

De romantische dichter rené De clercq schreef in het begin van de 20ste eeuw ‘Tinneke van Heule’, een gedicht dat op muziek werd gezet door emiel Hulle-broeck. Het gaat over een meisje dat hard werkt. Het liedje werd een succes en op slag was Heule beroemd. In het begin van de jaren 1960 werden op de boerderij ‘De Heerlijkheid’ openluchtfeesten georgani-seerd waar tineke centraal stond. Daar kwam zoveel volk op af dat de tinekes-feesten waren geboren. Tegenwoordig duren de Tinekesfeesten drie dagen en elk jaar wordt een Tineke verkozen.

De beroemdste meisjes

op het dorpsplein van bissegem staat minneke. zij is een vlassersmeisje en ook zij dankt haar naam aan een liedje. Het refrein “en minnekjè noa bissegem gewist tsjing tèrèrè boem” is wereldbe-roemd in kortrijk. Het standbeeld van minneke is een creatie van Jef claerhout. Toen hij het liedje hoorde, kon hij niet anders dan besluiten dat minneke een mooi meisje moest zijn geweest.

De inhuldiging van het standbeeld in 2005 ging gepaard met een groot volks-feest.

tineKe van heuLe

minneKe van bissegem

24

Page 25: Neuzen in Kortrijk

tiNeke miNNeke

Page 26: Neuzen in Kortrijk
Page 27: Neuzen in Kortrijk

Een echte boekenwurm of gewoon een liefhebber of verzamelaar van boeken? Dan ben je bij de oxfam boekenwinkel in de budastraat 21 aan het juiste adres.

Een groep vrijwilligers bundelde vorig jaar de krachten om in de stad een twee-dehandse bookshop uit te bouwen. Het is tot dusver de enige winkel in zijn soort in West-Vlaanderen.

Uniek dus, en vooral een stek waar je echte koopjes op de kop tikt. Regelmatig binnenspringen is dus het motto.

Noord/Zuid in Kortrijk oxfam wereLdwinKeL

oxfam booKshop

in de groeningelaan 12 in kortrijk vind je de wereldwinkel met een uitgebreid assortiment aan fairtrade- en artisanale producten. oxfam-wereldwinkels is een democratische vrijwilligersbeweging die door haar strijd voor een rechtvaardige wereldhandel opkomt voor ieders recht op een menswaardig leven.

oxfam-wereldwinkels is de voornaamste organisatie voor eerlijke handel in het land. oprecht maar ook lekker: doe je te goed aan de fijne chocolade of de pittige wijnen.

27

Page 28: Neuzen in Kortrijk

een libel houdt wachtop hoogste punt van stad

28

op zowat het hoogste punt van de stad kortrijk, aan de bosstraat in het stads-groen marionetten, staat een merkwaar-dig paviljoen: de libel. Het werd geopend in de zomer van 2006 en is meer dan een blikvanger in het bijna 70 hectare groot natuurpark. als je door de facetogen kijkt, zie je het prachtige natuurgebied om je heen en de torens van de stad. binnenin ontdek je van alles over plant en dier. Doorheen het lijf van de libel loopt een wandelpad. Dit reuzenbeest van 6 meter hoog, 37 meter breed en 27 meter lang is uniek in

Vlaanderen.maar ook het natuurgebied is meer dan het ontdekken waard. Je hebt er een geboortenbos waar elk jaar ongeveer 700 nieuwe bomen worden aangeplant. Je kunt er het natuureducatief centrum bezoeken in de Hoeve te couckx. en je ontdekt overal fauna en flora in een domein dat pakweg tien jaar geleden een ordinair stort was. of hoe natuur en mi-lieu het halen van milieuvervuiling.

o ja, waarom een libel? als de natuur de bovenhand haalt, duiken libellen op. symbolischer kan een paviljoen niet zijn.

Page 29: Neuzen in Kortrijk
Page 30: Neuzen in Kortrijk

Lukie en de pintjes van 1 euro een Legendarische baas in een aL even Legendarisch café

30

tegenover de sint-laurentiuskerk in kooigem kun je voor één euro een pintje drinken bij lukie, in café ... sint-lauren-tius. Het is een café zoals je er vandaag nauwelijks nog vindt, eenvoudig inge-richt, geen biljart of andere caféspelen en stamgasten die hun pintje nog uit het flesje drinken. Achter de tapkast staat luc ‘lukie’ kemzeke, een legendarische cafébaas die altijd te vinden is voor een grap.

Naast cafébaas was lukie vroeger ook slager. Hij stond in de hele regio bekend om zijn paté ofte pastei. Hoewel hij die tegenwoordig niet zelf meer maakt, wei-

gert hij het recept prijs te geven. Noch-tans kwam men van ver naar zijn café om er een boterham met pastei te eten. Het beleg lag minstens twee vingers dik.

Intussen staat hij al ruim 50 jaar achter de toog. zijn café is elke dag open van 10 uur tot 22 uur en hij denkt nog niet aan stoppen. Zowel fabrieksarbeiders als industriëlen komen er graag over de vloer. in 2010 maakte vlaanderen vakantieland een reportage over deze legendarische cafébaas. in 2011 kwam hij opnieuw in het nieuws toen hij een verloren gelopen paard opving in zijn café.

Page 31: Neuzen in Kortrijk
Page 32: Neuzen in Kortrijk
Page 33: Neuzen in Kortrijk

in 100 woorden de geschiedenis van KortrijK

33

antieke plek. Heirwegen kruisen rivier. oude belgen. romeins legerkamp. Cortoriacum ('stad in een bocht van de rivier'). Vikings plunderen. Verjaagd door krijgsheer, graaf van vlaanderen. grafelijke burcht. volk errond als bufferzone. stadsrechten. kruistochten. graaf boudewijn ix, kortrijkzaan en keizer van het oost-romeinse keizerrijk. veldslagen, veroveringen, verwoestingen, te veel om op te noemen. soms met de graaf, meestal ertegen. 1302 guldensporenslag. 1323 overlei-enaars kidnappen de graaf. 1382 verwoesting door grafelijke bastaard. allerhande versterkingen, stadsmuren, stadspoorten, stadsgrachten: nu bijna niets meer van over. textielcentrum: draperie (wol) later linnen (vlas). gilden en rijke handelaars. belgische revolutie. industrialisatie. klassenstrijd. ontstaan van socialisme in vlasfa-briek De kien. conservatieve reactie. volstrekte meerderheid christendemocratie. Pas in 2000 gemengd stadsbestuur. eerste winkelwandelstraten. fusie met Heule, marke, bellegem, rollegem, aalbeke, bissegem en kooigem. kampioen van de verkavelingen. k in kortrijk.

Page 34: Neuzen in Kortrijk

kortrijk dreigde zijn laatste onafhanke-lijke boekhandel te verliezen tot Pascal vandenhende en annemie bernaerts de winkel theoria in de onze-lieve-Vrouwestraat overnamen.

straat en winkel bevinden zich net om de hoek van de grote markt. De straat zels is aan een revival toe, met leuke eetplekjes en shops.

vandenhende is financieel raadgever, bernaerts maakte carrière in de wereld van expo en beurzen, samen werken ze aan een literaire lente in de stad.

net om de hoek, een paradijs van het boek

wie de grote maar supergezellig her-ingerichte winkel binnenstapt, dreigt elk besef van plaats en tijd te verliezen. zo groot maar tegelijk verfijnd is het aanbod. boven kunt u verpozen in een literair salon, met de boekenbijlagen van kran-ten of met een kopje koffie.

geen wonder dat tom lanoye hier reeds kwam signeren.

34

Page 35: Neuzen in Kortrijk

Pascal vaNDeNHeNDe, eeN Passie voor Het boek

Page 36: Neuzen in Kortrijk

Het bijenhof in de moravie in bissegem is uitgegroeid van een familiebedrijf tot een van de hoofdrolspelers in de wereld van de imkerij, zeg maar de wereld van de bijtjes. Hier worden tientallen soorten van heerlijke honing, koninginnenbrij en bijenwas geïmporteerd en geëxporteerd. De verwerking van de honing gebeurt ter plaatse en is afgestemd op de vraag van hun eigen dealernet en derden. Daarbij worden de strengste normen op het vlak van voedselveiligheid nageleefd.Daarnaast is het bijenhof fabrikant van

specifieke apparatuur en materieel voor de professionele imker en de hobbyist. zij vinden hier een ruime keuze aan con-fectiegoederen om veilig en deskundig te imkeren. Het bijenhof verwerkt in eigen beheer ook bijenwas van de hoogste kwa-liteit tot kunstraat en bijenwasproducten.Naast de winkel, die dagelijks open is, vind je hier ook een grote taverne met terras en speelplein. Voor de vele wande-laars en fietsers langs de leieboorden is het bijenhof een aangename en populaire stopplaats.

Bissegem, het land van honing

het bijenhof, centrum voor imKer en LeKKerbeKKen

36

Page 37: Neuzen in Kortrijk
Page 38: Neuzen in Kortrijk

gino Derveaux is een fenomeen in de Sint-Jansbuurt maar ook op veel andere plaatsen in kortrijk. De 50-jarige met het onafscheidelijke petje begeleidt im-mers honderden jonge voetballertjes als buurtsportmedewerker.gino: 'elke dag opnieuw, nooit een dag verlof, altijd paraat voor die jonge gast-jes.' sinds 1983 is hij ermee bezig en in die tijd heeft hij, zelf nageteld, meer dan 4.700 voetballertjes opgeleid. sommigen daarvan hebben het later ver gebracht, zoals stefaan tanghe, die speelde bij kv kortrijk, moeskroen, utrecht en gese-lecteerd werd voor de rode Duivels. Niet minder dan 7 van zijn voetballers staan

momenteel in de eerste ploeg van provin-cialer sv kortrijk.gino: 'veel van die jongeren zijn kwets-baar. ik breng ze beleefdheid en respect voor elkaar en voor de gemeenschap bij. met sport, ook onder meer basket en handbal, kun je veel bereiken. Anders verdoen ze hun tijd op straat.'Dat gino een peperkoeken hart heeft, bewijst een andere uitspraak: 'als ik dan toch eens thuis ben, doe ik boodschappen voor mijn buren. Veel van die mensen geraken nog moeilijk weg en zo zijn ze toch geholpen.' Je zou iemand als gino de kortrijkse Nobelprijs voor de vrede geven.

Gino Derveaux voetbaLfenomeen met peperKoeKen hart

38

Page 39: Neuzen in Kortrijk

39

Page 40: Neuzen in Kortrijk

De ontmoetingsplaats van links en pro-gressief kortrijk is Het textielhuis.

voor de tweede wereldoorlog had kor-trijk een groot socialistisch centrum met kantoren, een winkel, een bakkerij en een feestpaleis. Dat complex werd door de geallieerden platgebomaardeerd in 1944.

De vakbond van de textielarbeiders, toen de grootste centrale van het abvv, heeft als reactie Het Textielhuis gebouwd. Het hele decor van Het Textielhuis staat nog steeds in het teken van de textielar-beid. kijk maar naar de glasramen en de

een grand café als oord van sociale strijd

schilderijen in de lambrisering. Die zijn overigens het werk van de expressionistische leieschilder albert Saverys.Vandaag is in Het Textielhuis op ini-tiatief van de Textielvakbond en Eddy van lancker een project van sociale economie gehuisvest: een restaurant- en traiteursbedrijf dat hoogstaande gas-tronomie bereidt met eerlijke producten tegen democratische prijzen.

Het textielhuis is een grand café zoals er in Vlaanderen niet veel meer te vinden zijn.

40

Page 41: Neuzen in Kortrijk
Page 42: Neuzen in Kortrijk

De Vlasmarkt, waar jong en creatief Kortrijk thuis isDe vlasmarkt is een plein in het hart van kortrijk. in de laatste decennia heeft het zich ontwikkeld tot een populaire uitgaansbuurt voor de jeugd met diverse cafeetjes. Het begon al in de jaren '70 met het discocafé bar shock. tien jaar gele-den werd de Vlasmarkt heraangelegd, met bomen en een fonteintje en, vooral, het werd volledig verkeersvrij gemaakt. vandaag zijn er vier cafés: ziggy, gains-bar, Zunne en Vera.we kiezen er eentje uit. café gainsbar is een echt biercafé dat geregeld unieke bieren uit de wereld op de kop tikt en

aanbiedt. Het zijn jonge en minder jonge levensgenieters die hier binnenstromen. met new wave, jazz en rock 'n’ roll op de achtergrond is de sfeer compleet. op de eerste verdieping vind je zelfs een platenbar: vlas vegas. De vzw verdeelt punk- en alternatieve undergroundmu-ziek.

maar ook de andere cafés zijn het bezoe-ken meer dan waard, al moet gezegd dat de vera nu dicht is - tijdelijk? - wegens de bouw van een appartementenblok. Hopelijk wordt ook de rest van het plein niet dichtgeknepen.

42

Page 43: Neuzen in Kortrijk
Page 44: Neuzen in Kortrijk

Els Pynoozgeboren in marke op 11 juli 1968zzangeres van de elektronicagroep viva la fêtezwoont samen met Danny mommens (ex-Deus) in olsene

xavier malissezgeboren in kortrijk op 19 juli 1980zbelgisch tennisser bekend als ‘the x-man’zspeelde de halve finale op wimbledon (2002) en won Roland Garros (2004) samen met olivier rochus zwoont in sarasota, florida (vs)

morris zgeboren in kortrijk op 1 december 1923 en gestorven in brussel op 16/07/2001zstriptekenaar en geestelijke vader van lucky lukezheet eigenlijk maurice De bevere

chris lommezgeboren in kortrijk op 5 december 1938zvlaamse theater-, film- en televisieac-tricezDe kreuners wijdden een lied aan haar ‘ik was verliefd op chris lomme’zbrak door met haar rol als marieke in ‘schipper naast mathilde’

BVK’s (*) (*) beroemde vLamingen uit KortrijK

44

Page 45: Neuzen in Kortrijk

françois glorieuxz geboren in kortrijk op 27 augustus 1932z wereldvermaarde belgische compo-nist, pianist en professor in de muziekz had een twee uur durend gesprek met michael Jackson over muziekz dirigeerde onder meer het bbc radio orchestra en de New tokyo sympony

Piet Goddaerz geboren in kortrijk op 29 april 1970z oprichter en frontman van de popu-laire muziekformatie ‘ozark Henry’

z Piet Goddaer schrijft, componeert en produceert zijn albums zelf.z ozark Henry won een mia (music industry awards) in 2010 voor “beste Popartiest”.z woont sinds 2011 in tessenderlo

lien van de kelderz geboren in kortrijk op 30 oktober 1982z Vlaamse tv-actrice bekend van onder meer thuis, wittekerke, flikken en zone Stadz presenteerde outback lukez master in de Rechten

45

Page 46: Neuzen in Kortrijk

Kinderboerderijkinderen houden van dieren. in de kin-derboerderij van clé kunnen ze dan ook hun hartje ophalen tussen de paarden, ezels, eenden, cavia’s, geiten, varkens, konijnen. in 1975 kocht de gemeente marke deze oude boerderij aan, die dateert uit 1651. een van de gebouwen werd omgetoverd tot een verblijfshoeve, waar groepen tot 35 personen kunnen overnachten. sinds kort is er op de kinderboerderij een demoplaats rond composteren. Jaarlijks vinden er de Hoevefeesten plaats met traditionele activiteiten zoals brood bak-ken.

K van Kinderen woopahoo

een indoor speeltuin met zo’n vreugde-kreet als naam, dat is dolle pret verze-kerd. in het bouwcentrum Pottelberg vind je een gigantisch funhouse met spec-taculaire glijbanen, een snowglider en rodelbaan, spidertoren en bouwblokken-zone, springkastelen, een ballenbad, een carrousel,... te veel om op te noemen. ga gerust zelf eens een kijkje nemen!

46

Page 47: Neuzen in Kortrijk

spinragHeb je kinderen, dan weet je dat je in de krokusvakantie geen familiefeestjes of skivakanties moet organiseren. Die week hou je vrij voor het Spinragfestival.

Wat ooit begon als een klein festivalletje is intussen uitgegroeid tot een week lang genieten van podiumkunsten, tentoonstellingen, films en ateliers. Het programma telt meer dan 60 activiteiten van, voor of door kinderen.

Het kloppende hart van Sprinrag is de kortrijkse schouwburg, maar elke locatie in kortrijk die iets met cultuur te maken heeft, stelt zijn deuren graag open voor de jongste kortrijkzanen en hun vriend-jes tijdens de festivalweek.

47

Page 48: Neuzen in Kortrijk
Page 49: Neuzen in Kortrijk

de warande

Een all-round park, dat is de beste manier om het uitgestrekte speeldomein van De Warande in Heule te omschrijven.

Je vindt er onder meer een grote spine ramp, speelzones, polyvalente lokalen, een buurttuin, een speelbos en een land-schapspark met boomgaard, picknick-zone en speelweides.

Tijdens de schoolvakanties wordt er een speelpleinwerking georganiseerd onder de naam wasper. ook kindjes met een beperking zijn welkom. zij spelen in het gezelschap van speciale monitoren.

de pretmobieL

De Pretmobiel is een speelplein op wielen dat geregeld wisselt van locatie.

De aanhangwagen is volgestouwd met spelmateriaal en toert rond in kortrijk op zoek naar leuke plekjes.

Hou de pleinen en parken dus goed in de gaten. De enthousiaste moini’s slepen de jongsten mee in een fantastisch verhaal of knotsgek spel. Er is geen vast pro-gramma, dus je komt en gaat zoals je wilt.

De Pretmobiel is volledig gratis en is vooral gericht op kinderen met of zonder beperking van 4 tot 12 jaar.

49

Page 50: Neuzen in Kortrijk

alleen daar kun je in kortrijk nog de groeningebeek zien, in de tuin van de mooie villa lauwers, sint-Jansplein. Hier werd niet alleen de Guldensporenslag uitgevochten maar ook een strijd tegen medische achterlijkheid.

De villa werd gebouwd door dokter en professor emiel eugeen lauwers (1889-1946). Het gebouw vormde de kop van een privé-kliniek, gesticht in 1896 door zijn vader, de legendarische dr. emiel-Jan lauwers. De senior introduceerde de antiseptica in de klinieken. De zoon verving de brave kloosterzusters door geschoolde verpleegsters. Hij haalde

ze uit het protestantse Nederland en daarvoor werd hij op de katholieke preek-stoelen verketterd. in 1935 wilde hij een neutrale verpleegstersschool oprichten; dat werd hem onmogelijk gemaakt door de haastige stichting van een katholieke school.

De villa (1933) is ontworpen door de Duit-se bouwmeester Hermann faulborn. Het is een zeldzaam voorbeeld van bauhaus-stijl: gewild onopvallend, strak, gebruik van keramiek, felgroene omlijstingen van ramen en deuren.

Villa Lauwers unieKe viLLa in bauhaus

50

Page 51: Neuzen in Kortrijk
Page 52: Neuzen in Kortrijk

richting Doornik, recht tegenover het beurs- en congrescentrum Xpo, ligt Same same, een restaurant dat ondanks zijn naam toch dat ietsje anders is. De wijnen en de andere drankjes zijn er betaalbaar als begeleiding van superlekkere en, opnieuw zeer betaalbare, gerechten. een keuken met Thaise invloed maar je eet er net zo goed een kraaienbiefstuk of, in het seizoen, mosselen.

De bediening is er jong en informeel hoe-wel de zaak met strenge maar fluwelen

Same Same is niet all the same

verrassend restaurant, vriendeLijK voor portemonnee

hand wordt geleid door Hilde Dejode, die met haar ploeg kookt als geen ander. En nog wat lof: de ingrediënten zijn kraak-vers en de sfeer, met zalige chillmuziek, maakt het helemaal compleet. Een min-punt? Ja, alle tafels en de toogjes kunnen bezet zijn. maar probeer dan, bij zoet weer, de supergezellige tuin. kortom: mérite le voyage...

52

Page 53: Neuzen in Kortrijk
Page 54: Neuzen in Kortrijk

Colofonneuzen in Kortrijk werd bijeen geneusd door: mario craeynest, Philippe De coene, John Deloof, Jessica Dobbelaere, bert Herrewyn, marc lemaitre, Jurgen Pollet, Phyllis Roosen, Dascha vandeputte, eddy vuylsteke, Axel Weydts. fotografie: rudy vanmaele, ludo ostijnmet dank aan: kris vanhee en Dries baekelandt vormgeving:rob marcelislay-out: curieus West-Vlaanderen mail: [email protected]: www.curieus.be/neuzenin

54

Page 55: Neuzen in Kortrijk

CURIEUS?curieus is een sociaal-culturele vereniging voor volwassenen die zich bezig houdt met alles wat mensen kan boeien. Je komt ons tegen op meer dan 300

plaatsen in vlaanderen en brussel. Je kan er komen proeven van de activiteiten die een kleine of grote groep vrijwilligers organiseren voor iedereen in hun gemeente of wijk: daguitstappen, info- en debatavonden, tentoonstellingen,

filmvoorstellingen, standupcomedy-avonden, internetklasje, quizzen, fiets- of wandeltochten… kortom: alles wat mensen ‘curieus’ maakt.

curieus is er voor mensen die op zoek zijn naar een zinvolle vrijetijdsbesteding. mensen die andere mensen willen ontmoeten in een aangename en

vriendschappelijke sfeer. curieus is er ook voor mensen die graag iets opsteken, die steeds op de hoogte willen blijven en mee willen zijn in deze

steeds veranderende maatschappij.

curieus draagt waarden als respect, gelijkwaardigheid en solidariteit hoog in het vaandel. we kiezen voor een samenleving waarin iedereen gelijke kansen krijgt om zich te ontplooien en de verantwoordelijkheid heeft om deze kansen

te benutten. curieus kiest voor ontmoeting. curieus wil mensen samenbrengen, banden smeden, netwerken bouwen.

www.curieus.be [email protected]

Page 56: Neuzen in Kortrijk

v.u.: Jurgen theunissen, p/a grasmarkt 105/41, 1000 brussel. Niet op de openbare weg gooien ajb.

www.zwartopwit.com

printed by