Multimedia 2 2015-2016

18
Multimedia 2 Jaan Cappelle 2COMB 2015-2016

description

Jaan Cappelle 2COMB2

Transcript of Multimedia 2 2015-2016

Page 1: Multimedia 2 2015-2016

Multimedia 2

Jaan Cappelle 2COMB 2015-2016

Page 2: Multimedia 2 2015-2016

Internet of Things: Apple HomeKitDat domotica stilaan bij iedereen binnendringt, is al langer bekend. Dankzij ‘slimme’ apparaten kunnen mensen bijvoorbeeld instellen dat de verwarming al aanslaat vlak voor ze opstaan of dat er regelmatig lichten aan en uitgaan wanneer ze op reis zijn.

Langs de andere kant werd er ook op de markt van smartphones steeds meer geëvolueerd. Spraakherkenning en vingerafdrukken worden alomtegenwoordig, en het leek dan ook een kwestie van tijd voordat domotica en smartphones elkaar zouden ontmoeten.

In beperkte mate was dit al reeds het geval. Met een app van Electrabel kon je bijvoorbeeld je energiebeheer op afstand regelen. En met een app van Proximus kan je moeiteloos van op afstand instellen wat de televisie thuis moet opnemen.

De enige uitdaging die er nog overblijft, is het koppelen van al deze mogelijkheden. Alle domeinen van Internet of Things binnenshuis waren nog te verdeeld, niet uniform genoeg. Maar daar lijkt Apple verandering in te brengen.

Page 3: Multimedia 2 2015-2016

Op 16 september 2015 stelde Apple iOS 9 voor, het nieuwe besturingssysteem voor de nieuwere generaties van iPhones, iPods en iPads. Normaal gezien krijgt een nieuwe iOS steeds de kritiek niet vernieuwend genoeg te zijn. Apple zou blijven evolueren om ons zo te dwingen oudere apparaten te vervangen door een nieuw Apple-product.

Niets is echter minder waar bij iOS 9. Die nieuwe versie van hun besturingssysteem spitst zich namelijk enorm toe op internet of things, en wil uniformiteit scheppen in de wereld van Big Data. Zo hebben samen met iOS 9 ook de Gezondheidsapp gelanceerd, die de resultaten van al uw andere health-apps bundelt om zo een beter overzicht te krijgen.

Maar de grootste vooruitgang is HomeKit. Deze combineert al uw domotica in één app. Uw hele huis in handen, op één toestel, op één app. Het zou de eerste keer zijn dat iemand dat realiseert, maar het is dus niet langer toekomstmuziek.

Page 4: Multimedia 2 2015-2016

Concreet combineert HomeKit alle apps die uw domotica besturen. Gedaan dus met aparte apps voor elektriciteit, televisie of verlichting, want ze vallen allemaal onder HomeKit. Domotica-apps die tegenwoordig gelanceerd worden, zijn dan ook allemaal compatibel met HomeKit.

Maar het zou nogal wat omslachtig zijn als je, voordat je thuis komt of gaat slapen, al die dingen moet doen. Stel je voor: verwarming uit, lichten beneden uit, lichtin de badkamer aan, verwarming in de badkamer aan, licht in de slaapkamer aan,… dat neemt tijd in beslag. Daarom laat HomeKit je ook toe om opdrachten te bundelen tot situaties: Selecteer bij-voorbeeld alle opdrachten die moeten gebeuren als je weggaat, en vat ze samen onder de opdracht ‘weg’. Op het moment dat je vertrekt, klik je ‘weg’ aan, en alle opdrachten worden in één keer uitgevoerd.

Nog te omslachtig? Zég het dan gewoon! Apple heeft er namelijk voor gezorgd dat HomeKit compatibel is met Siri, de spraakgecontroleerde computer op iOS apparaten.

Page 5: Multimedia 2 2015-2016

Een laatste voetnoot van primordiaal belang is natuurlijk de apparatuur in huis. Die moet afgestemd zijn op je domotica én op Apple HomeKit. Het spreekt voor zich dat een gloeilamp van 10 jaar oud niet naar jou of Siri zal luisteren. Daarom heeft Apple het ‘Works with Apple HomeKit” label gemaakt. Producenten die apparatuur ontwikkelen, kunnen vanaf nu zo’n label aanvragen als ze hun producten compatibel maken met Apple HomeKit.

Uiteraard is de markt met HomeKit producten nog vrij schaars; iOS 9 en HomeKit zelf zijn nog maar enkele maanden oud. Toch isonder andere Philips al op de kar gesprongen en maken ze verlichting die bestuurd kan worden met HomeKit.

Maar steeds meer andere merken stemmen af op het nieuwe Apple concept. Wat dacht u van de bluetooth weegschaal, rookmelders, bewakingscamera’s en gezichtsherkenning? Allemaal te bedienen vanaf je Appletoestel. Maar ook thermostaten, stopcontacten en koffie-zetapparaten hebben de nieuwe technologie al.

Je vindt ze allemal op de website van Apple. Neusje van de zalm: De Parrot Flower Power Plant Health sensor. Deze sensor zet je samen met je plant in de bloembak. De sensor meet alle eigenschappen qua luchtvochtigheid, temperatuur, bemesting en licht. De resultaten worden verwerkt, waarna er aanbevelingen worden gestuurd naar je iPhone om de omgeving aan te passen aan je plant.

Page 6: Multimedia 2 2015-2016

http://jaancappelle.tumblr.com/

Google Analytics

Page 7: Multimedia 2 2015-2016
Page 8: Multimedia 2 2015-2016
Page 9: Multimedia 2 2015-2016

1: Afbeelding kiezen

Layar-toepassing

Page 10: Multimedia 2 2015-2016

2: Video integreren

Layar-toepassing

Page 11: Multimedia 2 2015-2016

3: Link naar HomeKit

Layar-toepassing

Ik heb een deel van de foto gebruikt als link om zo ook visueel goed over te komen wanneer de foto gescand wordt.

Page 12: Multimedia 2 2015-2016

Hier heb ik gekozen om een app van Dinar te maken, omdat het omslachtig is om dit mobiel te doen. Lessenroosters bekijken is zelfs helemaal onmogelijk.Daarom vond ik dat een moderne school zoals Artevelde toch wel een app kon gebruiken. Dit heb ik gedaan via www.ibuildapp.com

App

Page 13: Multimedia 2 2015-2016

www.ibuildapp.com was vrij gemakkelijk om te gebruiken: je kiest een template en je gaat aan de slag. Zo’n template is wel redelijk zinloos aangezien ik de huisstijl van Artevelde wou integreren.

http://ibuildapp.com/projects.php?action=info&projectid=1938952Dit is de link naar de app, maar voor het geval

dat het niet meer online staat heb ik op de volgende pagina van elk onderdeel screenshots.

App

Page 14: Multimedia 2 2015-2016

Daarna kan je verschillende opties kiezen: Een gewone pagina integreren, een feed, Facebook of Twitter, een kalender,…

App

Page 15: Multimedia 2 2015-2016

Eerst moet je je inloggen. Erna kom je op de startpagina van de app.

Elke kleur komt van de huisstijl van Artevelde.

Page 16: Multimedia 2 2015-2016

In de rubriek ‘over Dinar’ wordt het doel van de app kort toegelicht. Onder ‘lessenrooster’ kan je zien welke lessen je binnenkort hebt.

Page 17: Multimedia 2 2015-2016

Via ibuildapp kon je ook een kalender integreren. Hierin kunnen leerlingen buitenschoolse activiteiten plaatsen. Ook een RSS-feed integreren was mogelijk, en ik heb gekozen voor die van Gent.

Page 18: Multimedia 2 2015-2016

Als laatste heb ik ook de missie van Artevelde wat aandacht gegeven, en de Facebookpagina gekoppeld.