MTB Museum

of 1 /1
38 39 OOK ZIN OM EEN KEER LEKKER TE BOMEN OVER FIETSEN IN JE EIGEN SCHUUR? MAIL NAAR: [email protected] O.V.V. ‘MIJN SCHUUR’. Tekst Paul Vreuls Fotografie Jonathan Andrew ‘Ja, die mountainbikes zijn allemaal van mij. Ik heb er nu bijna tweehonderd. Ik verzamel ze via Ebay, Markt- plaats, fietsenmakers, vrienden. Binnenkort zijn ze al- lemaal te zien, op de website mtbmuseum.nl. En als het goed is, gaan in 2012 de deuren open van het mu- seum waar ik nu mee bezig ben, samen met een kame- raad. Waarom? Omdat er toch iemand moet zijn die het cultureel erfgoed van de mountainbike veilig stelt. Het is een jaar of twintig geleden begonnen. Ik doe zelf aan mountainbiken, maar een echt mooie fiets kon ik me toen niet veroorloven. Het bleef bij kwijlen voor de etalage. Totdat die dure fietsen, een paar jaar later, tweedehands op de markt kwamen. Zag je een moun- tainbike van vijfduizend gulden ineens voor vijfhon- derd staan. Ja, die moest ik dan hebben. Zo had ik een heel lijstje in mijn hoofd. En omdat ik, als het om mountainbikes gaat, niks kan wegdoen, is er uitein- delijk een echte verzameling ontstaan. Mijn favoriet is de Boulder Intrepid Titanium. Om zijn lijn, de materialen, het model. En omdat het een gelimiteerde fiets is; er zijn er maar 73 van gemaakt. Wat zeg je? Dat ik zo te zien van kleur houd? Inder- daad, maar dat had je ook, eind jaren tachtig. Toen zagen al die mountainbikes er zo uit, met van die foute, fluorescerende kleuren, fel geel, fel groen. Voor mountainbiken maak ik tijd vrij, of het nou zomer is of winter. Ik ben ook lid van een club. Op vakantie pakken we altijd de fiets. De ene keer gaan onze moun- tainbikes gewoon mee, om de omgeving te verkennen. De andere keer maken we er een echte fietsvakantie van. Ik heb een Koga Worldtraveller, met 26 inch banden, MTB-formaat dus. Setje achterop en rijden maar. Zo zijn we al een keer wezen fietsen op Nieuw-Zeeland, ne- gen maanden achter elkaar, super. Dit jaar gaan we naar Engeland, voor de OWMTBC, de Old World Mountain- bike Championships. Lachen. Lekker ouwehoeren over fietsen. Zo’n plek moet het museum ook worden.’ ¼ Bikeman JEROEN VAN ROEKEL UIT HEELSUM 38-39 08-03-2010 11:55:53

Embed Size (px)

description

Jeroen van Roekel houdt zich al jaren bezig met het verzamelen van mountainbikes.

Transcript of MTB Museum

Page 1: MTB Museum

38 39

OOk zin Om een keer lekker te bOmen Over fietsen in je eigen schuur? mail naar: [email protected] O.v.v. ‘mijn schuur’.

Teks

t Pau

l vre

uls

Foto

grafi

e jo

nath

an a

ndre

w

‘Ja, die mountainbikes zijn allemaal van mij. Ik heb er nu bijna tweehonderd. Ik verzamel ze via Ebay, Markt-plaats, fietsenmakers, vrienden. Binnenkort zijn ze al-lemaal te zien, op de website mtbmuseum.nl. En als het goed is, gaan in 2012 de deuren open van het mu-seum waar ik nu mee bezig ben, samen met een kame-raad. Waarom? Omdat er toch iemand moet zijn die het cultureel erfgoed van de mountainbike veilig stelt.

Het is een jaar of twintig geleden begonnen. Ik doe zelf aan mountainbiken, maar een echt mooie fiets kon ik me toen niet veroorloven. Het bleef bij kwijlen voor de etalage. Totdat die dure fietsen, een paar jaar later, tweedehands op de markt kwamen. Zag je een moun-tainbike van vijfduizend gulden ineens voor vijfhon-derd staan. Ja, die moest ik dan hebben. Zo had ik een heel lijstje in mijn hoofd. En omdat ik, als het om mountainbikes gaat, niks kan wegdoen, is er uitein-delijk een echte verzameling ontstaan.

Mijn favoriet is de Boulder Intrepid Titanium. Om zijn lijn, de materialen, het model. En omdat het een gelimiteerde fiets is; er zijn er maar 73 van gemaakt. Wat zeg je? Dat ik zo te zien van kleur houd? Inder-daad, maar dat had je ook, eind jaren tachtig. Toen zagen al die mountainbikes er zo uit, met van die foute, fluorescerende kleuren, fel geel, fel groen.

Voor mountainbiken maak ik tijd vrij, of het nou zomer is of winter. Ik ben ook lid van een club. Op vakantie pakken we altijd de fiets. De ene keer gaan onze moun-tainbikes gewoon mee, om de omgeving te verkennen. De andere keer maken we er een echte fietsvakantie van. Ik heb een Koga Worldtraveller, met 26 inch banden, MTB-formaat dus. Setje achterop en rijden maar. Zo zijn we al een keer wezen fietsen op Nieuw-Zeeland, ne-gen maanden achter elkaar, super. Dit jaar gaan we naar Engeland, voor de OWMTBC, de Old World Mountain-bike Championships. Lachen. Lekker ouwehoeren over fietsen. Zo’n plek moet het museum ook worden.’ ¼

BikemanJeroen van roekel uit Heelsum

38-39 08-03-2010 11:55:53