MT ICT 2011

54
MANAGEMENT TEAM Management Team De beste ict-bedrijven 2011 2011 MT.nl ICT De beste ict-bedrijven JUNI 2011 |MANAGEMENT TEAM ICT | € 15,50 HP & XS4ALL blijven leiden tussen vele nieuwkomers Capgemini krijgt het hoogste rapportcijfer 53 bedrijven aanbevolen door 659 ict-managers

description

De beste ict-bedrijven - Capgemini krijgt het hoogste rapportcijfer - 53 bedrijven aanbevolen door 659 ict-managers - HP & XS4ALL blijven leiden tussen vele nieuwkomers.

Transcript of MT ICT 2011

Page 1: MT ICT 2011

MA

NA

GEM

EN

T TEA

M M

anagem

ent Te

am D

e be

ste ict-be

drijven 2

011

2011

mt.nl

ICTDe beste ict-bedrijven

juni 2011 |management team iCt | € 15,50

HP & XS4ALLblijven leiden tussen vele nieuwkomers

Capgeminikrijgt het hoogste rapportcijfer

53 bedrijven aanbevolen door 659 ict-managers

Page 2: MT ICT 2011

ONTDEK UW NETWERK VAN EXPERTS www.nl.capgemini.com

700000108 ICT Dienstvl BS 215x285.indd 1 20-05-11 16:44

Page 3: MT ICT 2011

inhoud

3

MT

ICT

jun

i 2011

140636

16 04

14

16

36

51

66

Beste bestuurders Bestuurders van de winnende bedrijven geven hun toekomstvisie en vertellen waarin ze gaan investeren. ICT 2011: De trendverhalen Wat speelt er op het gebied van veiligheid, consultan-cy, outsourcing en zeven andere aandachtsgebieden?

ProfielenEen kort en bondig protret van elk van de 53 beste ict-bedrijven uit de lijst.

Advertorials Vooraanstaande ict-bedrijven vertellen over de kracht van hun eigen organisatie.

Index Advertorials & Colofon

Opmerkelijknieuwtjes over internet, communicatie & technologie.

InleidingEen overzicht van trends en ontwikkelingen binnen de ict die voor u als manager van belang zijn.

Verantwoording onderzoekuitleg en achtergronden van de enquête die onder-zoeksbureau MWM2 uitvoerde.

Waar moet u zijn?Welke bedrijven en trends zijn voor u van belang? Kijk op de flow chart en vind uw weg in deze gids.

De 53 beste ict-bedrijvenWie werd het vaakst genoemd, wie kreeg de hoogste waardering en waarvoor?

04

06

09

10

12

Page 4: MT ICT 2011

4

MT

icT

jun

i 2011

mt.nl

XP voorbij gestreefd door Windows 7

Windows 7 is de nieuwe koning onder de besturingssystemen in Nederland. In april 2011 was Windows 7 op 34,9 procent van de pc’s geïnstalleerd, een fractie meer dan het veelgebruikte XP. Deze Windows-versie, die in ok-tober 2001 werd geïntroduceerd, is met een wereldwijd marktaan-deel van bijna 47 procent nog wel de mondiale koploper. Tus-senversie Vista heeft deze aan-tallen nooit gehaald.

Nu nog wordt uw kantoor gedomineerd door bureaus met daarop een beeldscherm en een computerkast. Deze corporate hardware heeft zijn langste tijd echter gehad. Dat blijkt uit een rapport van Booz & Company. Over vijf jaar nemen de meeste werknemers hun eigen laptop mee naar de zaak, zo denkt althans de helft van de ceo’s die aan het onderzoek heb-ben meegewerkt. Nog een paar jaar later, rond 2020, zal ruim 50 procent van de kantoorwer-kers zelfs voornamelijk samenwerken in virtu-ele netwerken.

iPad maakt computermuis overbodig

Handig, zo’n iPad. Maar fabri-kanten van randapparatuur zijn er helemaal niet zo blij mee. Hun business staat momenteel flink onder druk. Immers, spul-len als toetsenborden, webcams, luidsprekers en een computer-muis zijn sinds de komst van smartphones en tablets overbo-dig geworden. Zo moest Logi-tech onlangs nog haar winst- en omzetdoelstellingen over 2011 naar beneden bijstellen vanwege teleurstellende afzetcijfers.

De techniek is hun wapen, maar communiceren blijft een heikel punt. Met deze regeltjes voorkomt u irritatie tussen u en de compu-termonteur.

1. Basiskennis Verdiep u in ieder geval een klein beetje in het ict-sys-teem dat uw business draaiende houdt. Ken de mogelijkheden en on-mogelijkheden. Met die basiskennis verloopt de communicatie met de echte expert al snel een stuk soepeler.

2. Waardering Een ict’er voelt zich vaak niet voldoende gewaardeerd voor zijn werk. Ga dus niet schelden, maar geef in plaats daarvan af en toe een schouderklopje. U zult merken dat hij na verloop van tijd zelfs actief met u mee zal gaan denken.

3. Duidelijkheid U kunt niet duidelijk genoeg zijn bij de omschrijving van het gewenste eindresultaat. Voorkom dat de ict’er uw visie anders interpreteert door alles duidelijk op papier te zetten en dit bij aanvang van de klus nog eens mondeling toe te lichten.

Computer verdwijnt uit kantoor

coMMuniceren MeT coMPuTernerds

Erik

-Jan

Ou

wEr

kEr

k/H

H

Samenstelling John van Schagen

Page 5: MT ICT 2011

5

MT

icT

jun

i 2011

nieuws

800MHz mobiel internet

Even een dik rapport of groot beeldbestand downloaden met uw BlackBerry of iPhone. Nu gaat dat meestal nog tergend langzaam, maar daar komt ver-andering in. Vanaf 1 januari 2013 krijgen alle landen in de EU de beschikking over super-snel mobiel internet via de 800 MHz band. Een zware bijlage openen gaat dan net zo rap als op de pc thuis.

60duizend virussenworden er per dag verspreid. Gelukkig zorgen de meeste daar-van voor weinig schade. Dat was met het ILOVEYOU-virus uit 2000 wel anders. Deze worm, die multi-mediabestanden op computers wiste, is met een schadepost van 5,5 miljard dollar vooralsnog het duurste computervirus aller tijden.

‘De computer wordt in de

toekomst steeds meer

een echt persoon en maakt ons

mensen irrelevant.’

Volgens medeoprichter van Apple, Steve Wozniak, zijn de cyborgs aan de winnende hand

HugO LeijteNsBedrijf: Oprichter Nexocial (technische ontwikkeling van software en hardware vanuit China)

“De westerse werelD dankt haar inno-vatieve slagkracht op de eerste plaats aan de voorsprong die het in de afgelopen vijftig jaar heeft opgebouwd. Ict is echter vrij makkelijk in te halen. Op het moment dat de Chinezen ‘bij’ zijn, hebben ze meer slagkracht dan welk ander land dan ook. Het westers leiderschap, dat je steeds vaker ziet in China, doet daar nog een schepje bovenop. Zo zullen de Chi-nezen ons uiteindelijk voorbij streven. Al geldt die voorsprong vooral binnen de eigen grenzen. Door de taalbarrière duurt het nog zeker twintig jaar voor ze wereldwijd gaan uitrollen.”

MarjOLeiN MOsMaNsBedrijf: Senior consultant HintTech (software-applicaties)

“VIjf jAAr geleDen hebben we serieus de mogelijkheden onderzocht om een deel van ons werk naar China te outsourcen. Onze conclusie was toen dat we het beter dichtbij huis konden zoeken. De taalbarrière, het enorme cultuurverschil en het feit dat er nau-welijks een markt voor softwaredienstverle-ning bestond, gaven de doorslag. Inmiddels weten we dat de ontwikkeling van China als offshore-land snel verloopt. taal en cultuur zorgen weliswaar nog voor problemen, maar de kosten zijn aantrekkelijk laag. Daarnaast blijken de individuele kwaliteiten van men-sen verrassend goed.”

China is bijna ‘bij’

QUOTE

China ontwikkelt zich razend snel tot nieuwe grootmacht. Ook op het gebied van ict-diensten. Waar gaat het land naartoe en is dit de juiste tijd om in te stappen? MT vraagt het aan twee experts.

EyEvinE/H

H

Page 6: MT ICT 2011

mt.nlM

T IC

T ju

ni 2

011

6

Bedrijven, organisaties en overheden vergroeien tot één grote online gemeenschap. Cloud computing lijkt de ideale manier om met elkaar te communiceren, maar die is er nu nog niet helemaal klaar voor. tekst Hotze Zijlstra, Gijs Hillenius illustratie Moker Ontwerp

De cloud is nog niet helemaal volwassen

StrakS allemaal verBonden

Nog even en de It-afdeling domineert niet langer de bedrijfsvoering. nog even en dan wordt het delen van gegevens en kennis binnen de

organisatie een stuk gemakkelijker. divisies ontkokeren en bedrijfsprocessen verlaten het pand. ketens van toeleveranciers, afnemers en individuele klanten krijgen via applicaties 24/7 direct toegang tot de productie- en voorraadbeheersystemen.Gebruikers zijn inmiddels gewend aan het bedienen van allerlei applicaties via een browser; van simpele tekstverwerkers tot en met complexe voorraadbeheer-systemen. de smartphone ontsluit de belangrijkste bedrijfsapplicaties en de favoriete macBook kan straks gewoon mee naar kantoor.nog even en voor het management is It niet langer een doel op zich, maar een essentieel onderdeel van de infrastructuur, net als elektriciteit, riolering en de kantine. deze tendens stelt It’ers voor nieuwe uitdagingen. naast vaste basis-taken als centralisatie, rationalisatie van applicaties, reductie van kosten en het stroomlijnen van It-processen, zal de hedendaagse CIo moeten zorgen voor een duurzame, schaalbare en leveranciers-onafhankelijke informatievoorziening. eentje die klaar is voor koppeling met partnerbedrijven, medewerkers in staat

stelt om hun eigen apparatuur mee te nemen naar kantoor en daarmee op elke locatie en elk gewenst tijdstip te werken.

BuzzworDsdat verandert de visie van de CIo op het aanbod van zijn leveranciers. Hij gaat meer letten op vereenvoudiging, herge-bruik, lagere kosten door schaalvoordelen en beheersbaarheid. Hij wil het liefst dat de leveranciers één geïntegreerd pakket van software en diensten leveren.tegelijk eist de CIo dat marktpartijen hem op de hoogte houden van nieuwe ontwik-kelingen en hem ondersteunen bij de uiteindelijke keuze voor een technologie of platform. op het moment dat bijvoorbeeld de iPad z’n intrede doet, moet omarming van zo’n apparaat niet worden gehinderd door een onwelwillende en inflexibele architectuur. een toenemende integratie van It maakt het mogelijk dat bedrijven en organisa-ties onderling verbonden raken en samenwerken. dit verklaart buzzwords

als connected enterprise, groupware, instant messaging, unified communications en cloud computing. In de It-infrastruc-tuur is toegang via een draadloos net-werk – binnen en buiten de organisatie-muren – videoconferenties en communities van steeds groter belang.natuurlijk moeten It-leveranciers daarbij hun eigen specialisme en onderscheidend vermogen blijven tonen. maar binnen een

de CIo krijgt de rol van regisseur

Winnaars 2011 In het MT ict-onderzoek eindigt Capgemini in maar liefst vier categorieën bovenaan. Atos Origin wordt het vaakst genoemd (acht keer), gevolgd door Getronics (zes keer).

De winnaars in de tien categorieën zijn:

Pakketsoftware: MicrosoftMaatwerksoftware: CapgeminiOutsourcing: CapgeminiConsultancy: CapgeminiDetachering: Capgemini Beheer & Onderhoud: GetronicsKantoorautomatisering: HPCommunicatie: KPN Web: XS4allSecurity: McAfee

Page 7: MT ICT 2011

inleiding

MT

ICT

jun

i 2011

7

Page 8: MT ICT 2011

mt.nlM

T IC

T ju

ni 2

011

8

NieuwkomersDe opvallendste verschuivingen doen zich voor in categorie Web. Daar melden zich maar liefst vijf nieuwkomers: CCI IT Groep, Colt, Easynet, Interconnect en IS. Ook op het gebied van Kantoorautomatisering verandert dit jaar veel: Canon, Océ, Ricoh en Xerox zijn nieuw. De nummer 1 is overigens in beide lijsten dezelf-de als vorig jaar; als kantoorautomatiseerder is het HP, bij het Web is het XS4all.

ecosysteem van co-creërende en elkaar versterkende aanbieders kiest de vraag-kant voor de optimale leverancier. de discussie gaat daarmee over de toege-voegde waarde en spitst zich minder toe op de kosten. Bovendien is zo’n ecosysteem bij uitstek een voedings-bodem voor open innovatie. Gespeciali-seerde partners ontwikkelen samen nieuwe diensten, zoals high-end video-conferencing door de integratie van netwerken, apparaten en software af-komstig van verschillende leveranciers.

EcosystEEm Grote suppliers omarmen deze ecosys-teemgedachte in toenemende mate. Cisco bijvoorbeeld, werkte al samen met Bt en IBm bij het uitrollen van hun telepresence-oplossing bij een nederlandse elektronicagigant. verizon Business zoekt op zijn beurt samenwerking op het gebied met onder meer mcafee, avaya en diverse nichespelers ter verrijking van de traditionele netwerkdiensten.leveranciers ondersteunen de CIo bij het koppelen van applicaties en gegevens-stromen, bijvoorbeeld op basis van cloud-computing of de voorloper daarvan, de service oriented architecture. Zo’n eco-systeem vraagt wel om duidelijke ‘operational rules of engagement’. Wellicht behoeft het zelfs andere contracten. Het leveren van It-oplossingen (zoals outsourcing) als onderdeel van een eco-systeem of in een keten van leveranciers vereist dat leveranciers hun diensten

integreren. dat is soms lastig, bijvoor-beeld omdat men zich op elkaars terrein begeeft, maar mede onder druk van de klant gebeurt het steeds vaker. meestal fungeert daarbij één van de leveranciers als hoofdaannemer en daarmee als aanspreekpunt voor de klant.

rEgissEurIs eenmaal alles met elkaar verbonden, dan is cloudcomputing nabij. It-leveran-ciers zien de cloud wel zitten. over het internet kunnen ze allemaal eenvoudig hun diensten aanbieden. volgens hen biedt de cloud voor het eerst echt de mogelijkheid om te kiezen tussen alle It-leveranciers en It-diensten. die zijn ogenblikkelijk beschikbaar, voor zowel kleine als grote vragen. Het tweede voordeel is dat de klant in de cloud meer let op output en minder op de techiek. de CIo komt daardoor steeds meer terecht in de door hem gewenste rol van regisseur. Hij hoeft niet langer tijd en energie te steken in de It-systemen, maar vormt de schakel tussen de vraag vanuit de business en het aanbod van de leve-rancier. Zijn rol wordt daarmee minder operationeel en meer strategisch.de cloud maakt het mogelijk om de gewenste stap te maken van harde inves-teringen (capex) naar operationele kosten (opex), het is relatief goedkoop, schaalbaar, toegankelijk en dringt het architectuurvraagstuk naar de achter-grond. Bovendien is de cloud een sterke business-enabler: iedereen beschikt overal en altijd snel en simpel over de benodigde informatie, processen, rekenkracht en medewerkers.ook It-consultants creëren een hype rond cloudcomputing. de tijd van de grote systeemintegratieprojecten is voorbij. Hun projecten zijn kortlopend, ze moeten de kosten snel terugverdienen en de klant heeft vooral aandacht voor het nut voor de bedrijfsvoering. Geleidelijk vervaagt daarmee de grens tussen It-adviezen en managementconsulting. de It-consul-tants bepleiten nu business intelligence-projecten, adviseren performance-management en dragen software voor die helpt om bedrijfsgegevens te analyseren. Wat hen betreft geldt: hoe groter de bak

met digitale gegevens, hoe beter. Het is wederom een teken van de opkomst van cloud computing.

tErughouDEnDde schaalbaarheid en flexibiliteit van de cloud oefenen een sterke aantrekkings-kracht uit. Bijna alle bedrijven en orga-nisaties zetten inmiddels voorzichtige eerste schreden en ervaren kinderziektes zoals storingen en gebrek aan capaciteit. vooral de eisen op het gebied van veilig-heid en wet- en regelgeving zorgen nog voor de nodige terughoudendheid.de nederlandse overheid begint er in ieder geval nog niet aan zolang er onduidelijkheid over veiligheid. toch gaat de overheid cloud computing uitproberen, maar eerst alleen in het eigen vertrouwde datacentrum. deze cloud in eigen beheer vervangt diverse rijksdatacentra en centraliseert over-heidsdiensten. dat moet de kosten van beheer en onderhoud verminderen. van-uit zo’n privécloud kunnen overheid en bedrijven dan de stap naar buiten maken. de meest kritische data en applicaties vallen onder eigen beheer en zaken die verder af staan van de kernprocessen zul-len in de cloud worden geplaatst. nog even, maar de dag breekt aan dat de cloud volwassen genoeg is om de It volledig als nutsvoorziening te kunnen aanwenden. nog even, en het nieuwe, gedroomde It-ecosysteem is een feit.nog even, heus.

Vier keer tweeDe grote winnaar van vorig jaar, Atos Origin is in geen enkele categorie eerste geworden, maar scoort desondanks nog steeds heel goed. Het komt in maar liefst acht lijsten voor, en eindigt vier keer als tweede. Tellen we alle rapportcijfers bij elkaar op, waarbij de nummer 1 in elke lijst tien punten krijgt, en de nummer 10 een punt, dan wint Capgemini overigens glansrijk met een mooie 9,6.

Page 9: MT ICT 2011

9

MT

ICT

jun

i 2011

MWM2ENQUÊTE

VERANTWOORDING ONDERZOEK

InleidingManagement Team doet elk jaar onderzoek naar de beste ict-dienstverleners op de Ne-derlandse markt. Voor het tweede opvolgende jaar heeft online marktonderzoekbu-reau MWM2 uit Amsterdam in opdracht van Management Team dit onderzoek uitge-voerd. Respondenten hebben vanaf eind maart tot en met de tweede week van april 2011 de gelegenheid gehad om deze vragenlijsten in te vullen en zo hun mening over de prestaties van ict bedrijven te ventileren.

Voorwaarde deelnameOm mee te mogen doen aan het onderzoek moesten de deelnemers een leidinggeven-de functie hebben binnen het bedrijf waar zij werken en (mede)beslissingsbevoegd

zijn op het gebied van ict. Al-leen wie aan deze criteria vol-deed, kreeg hier vragen over voorgelegd.

Uitleg onderzoekIn totaal hebben 659 leiding-gevenden en/of beslissers de vragen beantwoord over tien ict vakgebieden. MWM2 heeft de deelnemers gevraagd dienstverlener(s) aan te vin-ken die zij zouden aanbeve-len aan collega’s. Vervolgens kregen zij een zestal kenmer-ken over de gekozen dienst-verleners voorgelegd (maxi-maal drie) met de vraag waarin de betreffende dienst-verleners vooral uitblinken. Deze waren: het oplossen van klachten, de mate van flexibi-liteit, tijdsplanning, budget-bewaking, de verhouding prijs-kwaliteit en inhoudelij-ke kennis. De dienstverlener

die binnen het betreffende vakgebied het vaakst werd gekozen, is beste dienstverle-ner. De deelnemers konden per vakgebied kiezen uit een vooraf samengestelde groep ondernemingen plus de op-tie: ‘anders namelijk’ , waar-in men zelf de naam van een onderneming kon invullen.

De lijst met namen waar de deelnemers hun keuze uit konden maken, is samenge-steld door branchevereniging ICT-Office, in samenwerking met de redactie van Manage-ment Team.

Bij het onderzoek is gebruik gemaakt van eigen bestan-den van Management Team, die zijn aangevuld met respondenten uit een acces-spanel.

Page 10: MT ICT 2011

10

MT

ICT

jun

i 2011

DETACHEREN (p24)

DETACHEREN (p24)

CONSULTANCY (p22)

CONSULTANCY (p22)

Gaat het om software?

Wilt u het compleetuitbesteden?

WEB (p32)

Bent u op zoek naar advies over dit onderwerp?

Bent u op zoek naar advies over dit onderwerp?

Bent u op zoek naar advies over dit onderwerp?

Bent u op zoek naar advies over dit onderwerp?

Bent u op zoek naar advies over dit onderwerp?

Bent u op zoek naar advies over dit onderwerp?

Gaat het alleen om onderhoud van bestaande ICT- oplossingen?

Bent u op zoek naar website of hosting?

Gaat het om hardware (computers, printers, servers etc.)?

Gaat het om communicatie-diensten (internet of telefonie)?

Gaat het om de beveiliging van computersystemen?

Bent u op zoek naar ondersteundend ict-personeel?

Bent u op zoek naar ondersteundend ict-personeel?

Bent u op zoek naar ondersteundend ict-personeel?

Bent u op zoek naar ondersteundend ict-personeel?

Bent u op zoek naar ondersteundend ict-personeel?

Bent u op zoek naar ondersteundend ict-personeel?

Bent u het compleetuitbesteden?

Wilt u het compleetuitbesteden? Wilt u het compleet

uitbesteden? Wilt u het compleetuitbesteden?

Wilt u het compleetuitbesteden?

Standaardpakket?

Op maat gemaakt?

BEHEER & ONDERHOUD (p26)

MAATWERKSOFTWARE (p18) KANTOORAUTOMATISERING (p28)

CONSULTANCY (p22)

OUTSOURCEN (p20)

OUTSOURCEN (p20)

SECURITY (p34)

COMMUNICATIE (p30)

PAKKETSOFTWARE (p16)

jaSTART

ja

ja ja

ja

ja

ja

ja

ja

ja

ja

ja

ja

ja

ja

ja

ja

ja

ja

ja

ja

ja

ja

nee

nee

nee

nee

nee

nee

nee

nee

nee

nee

nee

neenee

nee

nee

nee

nee

nee

nee

nee

nee

nee

nee

janee

ja

ja

nee

nee

Op zoek naar ict-oplossingen en trends?Vind hier de vakgebieden die voor u relevant zijn.

mt.nl | tekst Mariska Habets illustratie Moker Ontwerp

Page 11: MT ICT 2011

11

MT

ICT

jun

i 2011

DETACHEREN (p24)

DETACHEREN (p24)

CONSULTANCY (p22)

CONSULTANCY (p22)

Gaat het om software?

Wilt u het compleetuitbesteden?

WEB (p32)

Bent u op zoek naar advies over dit onderwerp?

Bent u op zoek naar advies over dit onderwerp?

Bent u op zoek naar advies over dit onderwerp?

Bent u op zoek naar advies over dit onderwerp?

Bent u op zoek naar advies over dit onderwerp?

Bent u op zoek naar advies over dit onderwerp?

Gaat het alleen om onderhoud van bestaande ICT- oplossingen?

Bent u op zoek naar website of hosting?

Gaat het om hardware (computers, printers, servers etc.)?

Gaat het om communicatie-diensten (internet of telefonie)?

Gaat het om de beveiliging van computersystemen?

Bent u op zoek naar ondersteundend ict-personeel?

Bent u op zoek naar ondersteundend ict-personeel?

Bent u op zoek naar ondersteundend ict-personeel?

Bent u op zoek naar ondersteundend ict-personeel?

Bent u op zoek naar ondersteundend ict-personeel?

Bent u op zoek naar ondersteundend ict-personeel?

Bent u het compleetuitbesteden?

Wilt u het compleetuitbesteden? Wilt u het compleet

uitbesteden? Wilt u het compleetuitbesteden?

Wilt u het compleetuitbesteden?

Standaardpakket?

Op maat gemaakt?

BEHEER & ONDERHOUD (p26)

MAATWERKSOFTWARE (p18) KANTOORAUTOMATISERING (p28)

CONSULTANCY (p22)

OUTSOURCEN (p20)

OUTSOURCEN (p20)

SECURITY (p34)

COMMUNICATIE (p30)

PAKKETSOFTWARE (p16)

jaSTART

ja

ja ja

ja

ja

ja

ja

ja

ja

ja

ja

ja

ja

ja

ja

ja

ja

ja

ja

ja

ja

ja

nee

nee

nee

nee

nee

nee

nee

nee

nee

nee

nee

neenee

nee

nee

nee

nee

nee

nee

nee

nee

nee

nee

janee

ja

ja

nee

nee

flowchart

Page 12: MT ICT 2011

mt.nl

12 Uitblinkers

MT

ICT

jun

i 2011

Het onderzoek naar de beste ict-dienstverleners leverde een top 53 van beste bedrijven op. Daarbij werd ook gekeken naar eigenschappen als flexibiliteit en inhoudelijke kennis.

beste ict-beDrijven

Beheer & OnderhOud

budgetbewaking

20%

40%

60%

80%

20%

40%

60%

80%

KantOOr­autOmatisering

COmmuniCatie WeB seCurity

oplossen klachten flexibiliteit oplossen klachten prijs/kwaliteit

PaKKetsOftWare

inhoudelijke kennis

20% 20%

40% 40%

60% 60%

80% 80%

maatWerK sOftWare OutsOurCing COnsultanCy detaChering

tijdsplanning flexibiliteit inhoudelijke kennis inhoudelijke kennis

tota

al

tota

al

tota

al

SAP

IBM

Citri

x

Quriu

s

Yach

t

Ordi

na

Acce

ntur

e

Capg

emin

i

Soge

ti

tota

al

tota

al

IBM

Logi

ca

Soge

ti

Cant

ric

KPM

G

Capg

emin

i

tota

al

tota

al

tota

al

HP Imte

ch

Soge

ti

Rico

h

Tele

2

Cent

ris

Noki

a

Xero

x

UPC

tota

al

tota

al

XS4a

ll

McA

fee

Colt

Norm

an

Inte

rcon

nect

Kahu

na

Deze bedrijven scoren opvallend hoog als het gaat om...

Page 13: MT ICT 2011

13

MT

ICT

jun

i 2011

naam score Categorieën 1) x genoemd cijfer 2)

atos Origin 58 MS, OS, CY,D, BH, KA, weB, SeC 8 7,25Capgemini 48 MS, OS, CY, D, BH 5 9,6getronics 35 MS, OS, CY, D, BH, CO 6 5,83sogeti 31 MS, OS, CY, D, BH 5 6,2iBm 20 PS, OS, CY, BH 4 5Cisco 20 KA, CO, SeC 3 6,6 logica 18 MS, Cy, D, BH 4 4,5Ordina 18 MS, OS, CY, D, 4 4,5KPn 18 CO, weB 2 9imtech 16 MS, OS, BH, weB 4 4accenture 16 OS, CY, SeC 3 5,3google 16 PS,weB 2 8hP 16 BH, KA 2 8apple 15 PS, KA,CO 3 5Citrix systems nederland 14 PS, BH, KA 3 Centric 11 MS, D, BH 3 3,6mcafee 10 SeC 1 10microsoft 10 PS 1 10Xs4all 10 weB 1 10adobe 9 PS 1 9dell 9 KA 1 9Vodafone 9 CO 1 9Canon 8 KA 1 8exact 8 PS 1 symantec 8 SeC 1 8t­mobile 8 CO 1 8fox it 7 SeC 1 7Oce 7 KA 1 7tele2 7 CO 1 7KPmg 6 OS, CY 2 3yacht 6 OS, CY 2 3saP 6 PS 1 6CCi it 5 weB 1 5Colt 4 weB 1 4info secure 4 SeC 1 4nokia 4 CO 1 4avaya 3 CO 1 3Ctac 3 D 1 3easynet 3 weB 1 3Kahuna 3 SeC 1 3Oracle 3 PS 1 3ricoh 3 KA 1 3is 2 weB 1 2it staffing 2 D 1 2norman 2 Sec 1 2Progress 2 MS 1 2unit4 2 PS 1 2Xerox 2 KA 1 2inter acces 1 D 1 1interconnect 1 weB 1 1Qurius 1 MS 1 1uPC 1 Co 1 1Verizon 1 SeC 1 1

1)

PS: PakketsoftwareMS: Maatwerksoftware OS: OutsouringCY: ConsultancyD: DetacheringBH: Beheer & Onderhoud KA: KantoorautomatiseringCO: Communicatie weB: webSeC: Security

2)

Iedere nummer 1 in zijn vakgebied kreeg tien pun-ten, de nummer 2 negen enzovoort. Het rapportcijfer is het gemiddelde hiervan.

beste ict-bedrijven

Atos Origin haalt in maar liefst acht categorieën de top-10

Besterapport-cijfersMcAfee 10Microsoft 10XS4ALL 10 Capgemini 9,6KPN 9Adobe 9 Dell 9Vodafone 9Google 8 HP 8Canon 8Exact 8Symantec 8T-Mobile 8

de volledige resultaten van het onderzoek vindt u op www.mt.nl

Page 14: MT ICT 2011

MT

ICT

jun

i 2011

mt.nl

14

McAfeeRegional Director Benelux

Capgemini Ceo Nederland

Renske Galema

“De malware wordt steeds slim-mer en neemt exponentieel toe. Tegelijkertijd zijn er steeds meer middelen om op internet te komen: smartphones, laptops en tablet pc’s, noem maar op. Daar zitten de grootste valkui-len: iedereen wil een iPad, iedereen wil die iPad ook mee-nemen naar zijn werk, maar is er ook nagedacht over het beheer en de bescherming daarvan? IT-afdelingen zijn nog lang niet altijd voldoende voorbereid. Security moet een volwaardig, volwassen onder-deel zijn van de IT-organisatie, met een eigen budget en secu-rity policy die in lijn ligt met de doelen van de organisatie.” Cloudoplossing“Een belangrijke focus in onze portfolio is het beheer van de mobiele devices. Je moet vanuit één centraal managementsys-teem kunnen zien waar je black-berry’s, iPads en Androids zich begeven en of ze voldoende be-schermd zijn tegen malware. Nu organisaties steeds vaker kiezen voor cloudcomputing, is het cruciaal dat je weet waar je gegevens staan en dat die niet zomaar kunnen verdwijnen. Het beschermen van data wordt steeds belangrijker. Wij hebben dus veel geïnvesteerd in het ont-wikkelen van een cloudoplossing waarin we realtime álles in de gaten houden, en alle informatie direct delen met onze klanten.”

Henk Broeders

“In de maatwerksoftware zien we een verschuiving naar flexibeler cloudtoepassingen. Een valkuil daarbij is dat verouderde applicaties een blok aan het been worden. Implementatie van nieuwe en het wijzigen van bestaande toepassingen blijven nodig om de steeds sneller veranderende bedrijfsprocessen te ondersteunen.Wat betreft outsourcing streven we steeds de beste mix na van prijs, locatie en competenties. Wij noemen dat rightshoring.De consultancy zal zich gaan bezighouden met de impact van digitale technologie op de busi-ness; van strategie tot mensen en operatie. Het gaat om het nemen van slimmere en betere besluiten op basis van een aanzwellende stroom data.Als detacheerders werken wij graag mét onze klanten. Het geeft voldoening om echt te kunnen meedenken en op een duurzame manier waarde toe te voegen. Klanten betrekken ons hierdoor gemakkelijker bij vitale projecten.”

Excellence“We willen nieuwe ideeën signa-leren en succesvol toepassen. Daarvoor hebben wij ‘Centers of Excellence’ waar we expertise ontwikkelen voor de markt. Bij-voorbeeld een pay-as-you-go-model, een service aan onze klanten die dure investeringen voor hen overbodig maakt.”

Beste ICT- bestuurders

Hoe kijken de bestuurders van de winnende ict-bedrijven aan tegen alle ontwikkelingen in hun vakgebied? En waarin gaan ze de komende jaren investeren?

De uitgebreide versie van deze antwoorden is te vinden op: www.onzeeconomie.nu

MicrosoftNational Technology Officer

Hans Bos

“De meest fundamentele veran-dering voor softwarediensten zien wij in de ontwikkeling van cloudcomputingplatforms en infrastructuur. De onbeperkte schaalbaarheid, het internatio-nale bereik en de toegang tot de cloud via vele ‘devices’ biedt een ongekende dynamiek voor zowel falen als succes. De benodigde tijd, investering en het risico-profiel om van “Idee tot BV” te komen, is nog nooit zo gunstig geweest voor innovaties.”

Het Nieuwe Werken Microsoft Nederland investeert met name in ontwikkeling van de Nederlandse nationale soft-ware-economie, en de digitale vaardigheden van burgers en ondernemers. Met diverse middelen ondersteunen we hon-derden beginnende (digitale) ondernemers in Nederland, bijvoorbeeld door software, kennis en andere middelen beschikbaar te stellen aan startups en webdevelopers.Ook investeert Microsoft in Nederland aanzienlijk in het benutten van software voor het ondersteunen van maatschap-pelijke agenda’s. Zo zijn we de motor achter Het Nieuwe Werken, en Digitale Mobiliteit, om arbeidsparticipatie en productiviteit te verbeteren en om ruimte te maken om arbeid structureel anders te organiseren.”

tekst Anja de Crom

Page 15: MT ICT 2011

15

MT

ICT

jun

i 2011

xxx 2011beste ict-bestuurders

XS4ALLDirecteur

HP Nederland Managing Director

Getronics Vice President Marketing, Portfolio & Alliances

Theo de Vries

“XS4ALL blijft streven naar een open, vrij en ongereguleerd internet voor iedereen. De eerste 17 jaar deden we dat met internettoegang, e-mail en web-hosting. Dat breidden we uit met IP-bellen en nu ook met televisie. Deze dienstverlening zal verschuiven van huishouden of bedrijf naar individu en/of werknemer en van internet-connectiviteit voor computers naar connectie voor gebruikers met ál hun communicatie- apparatuur. Kortom: een geïntegreerde IP wereld. IPv6 wordt een must in het wereldwijde internet. XS4ALL wil zich blijven onderscheiden op de S van ISP: service.”

Medewerkers “Wij investeren op vier niveaus: in het aansluiten op nieuwe netwer-ken naast DSL, zoals glasvezel en mobiel internet. Daarnaast in nieuwe leverstraten die naast internet ook bellen, TV, muziek, webhosting, storage, pinnen, alarmering en mobiel internet mogelijk maken. We investeren in modernere modems voor onze klanten, zodat zij nieuwe toe-gangsvormen en diensten kun-nen afnemen. Maar uiteindelijk zijn het de medewerkers die het bedrijf maken, en dus investeren we ook in trainingen, kwaliteit monitoren, opleidingen, seminars en leiderschapsprogramma’s.”

BartHogendoorn

“Dit is het ‘Everybody ON’-tijd-perk, waarin consumenten verwachten dat producten, informatie en services altijd en overal beschikbaar zijn. Werknemers willen overal en altijd kunnen werken. Bedrijven zullen hun technologie op die eisen richten. Een trend is de overweging om over te stappen van desktops naar connected mobile devices, of om tientallen printers in een kantoor terug te brengen naar een geoptimali-seerd printerpark.”

Cloudconcepten “HP investeert jaarlijks miljarden in onderzoek naar digitale trans-formatie, duurzaamheid en cloud computing. We doen wereldwijd onderzoek naar bijvoorbeeld energy-efficiency, investeren in business intelligen-ce en nanotechnologie (zoals hittesensoren en zonnecellen) en ontwikkelen cloudconcepten als e-printing, online publishing en personal devices. De technologiesector draait steeds minder om techniek en steeds meer om wat technologie kan betekenen. Denk aan grote kostenbesparingen en kwaliteits-verbeteringen in de zorg, het terugdringen van files en stress door Het Nieuwe Werken en het verlagen van de CO2-uitstoot. Wij zien het als onze verantwoorde-lijkheid om iedereen zo veel mo-gelijk te laten profiteren van de mogelijkheden van technologie.”

Coen Olde Olthof

“In de loop van 2011 zal de naam Getronics veranderen in KPN om de dienstverlening voor onze klanten eenvoudiger en helderder te maken. Veel van onze klanten staan aan het begin van een lange reis naar een cloud-gebaseerde business architectuur. Daarbij draait het vooral om het inbouwen van flexibiliteit.De trend wordt om onze dien-sten, inclusief cloud computing aan te bieden in een dienstver-lening die draait om ‘Pay-per-use’, veel selfservice en een brede keuze. Ict zal steeds meer als een utiliteit worden gezien, net als gas water en licht. Daarnaast blijft veiligheid een belangrijke kwestie. Met onze reputatie en dienstverlening op het gebied van veiligheid en betrouwbaar-heid liggen daar kansen.”

Platform“Najaar 2011 lanceren we het Operational Aggregator Platform, een nieuw leveringsmodel waar-mee klanten op een geïntegreer-de en winstgevende manier van de cloud kunnen profiteren. Daarnaast investeren we in de infrastructuur voor Het Nieuwe Werken bij rijksoverheid en gemeenten. De integratie met KPN zal ons portfolio nog verder versterken. Wij kunnen deze mate van ict-integratie als enige in de markt aanbieden.”

KPNDirecteur Zakelijke Markt

John van Vianen

“In ons dagelijks leven en werk maken we steeds meer gebruik van mobiel internet. KPN moet de vaste en mobiele netwerken continu versterken en we blijven fors investeren in de kwaliteit van onze dienstverlening. Bedrijven willen steeds flexibeler zijn en snel inspringen op veran-deringen, zoals Het Nieuwe Werken. Met onze geïntegreerde ict-dienstverlening – daar hoort de koppeling vast-mobiel bij, net als cloud computing – bieden wij daar oplossingen voor. We zijn de leidende dienstverlener in Nederland. We volgen de veranderende markt op de voet en passen onze dienstverlening daar voortdurend op aan.”

Hartfilmpjes “KPN investeert jaarlijks 2 miljard euro, zo’n 15 procent van onze totale omzet, in kwaliteit: mensen, diensten en infrastructuur. In de samenleving is vaak behoefte aan specifiek innovatieve oplossingen. Zo is er nu een dienst waarmee hart-patiënten thuis hartfilmpjes kunnen maken (een ECG), die ze vervolgens vanuit huis kunnen doorsturen naar hun huisarts of cardioloog. Daarnaast zien we een groeiende vraag naar cloud-diensten en videoconferencing.”

Page 16: MT ICT 2011

16

MT

ICT

jun

i 2011

Pakketsoftware

Computers verzamelen wereld-wijd nu al meer informatie dan ze ooit kunnen opslaan. Het meest extreme voorbeeld is de Large Hadron Collider,

de experimentele deeltjesversneller van het Europese CERN-laboratorum bij Genève. Eén meting levert per seconde zo’n 40.000 gigabyte (!) aan gegevens op. Er bestaat geen computersysteem dat deze hoeveelheid kan verwerken. De LHC gebruikt daarom bijna duizend computers om een eerste scheiding aan te brengen in de gigantische stroom meetgegevens. Alleen wat door dit eerste filter komt, wordt opgeslagen. De rest mikken de onderzoekers meteen weg.IT-bedrijf EMC², gespecialiseerd in

opslagsystemen, schat dat in 2010 duizend biljoen gigabyte aan digitale gegevens gecreëerd en gekopieerd is, van digitale foto’s en films tot e-mails, web-sites, locatiegegevens van smartphones, gsm-data, gps-gegevens verzameld door TomTom, de gegevens van de kassa en de vaste klantenkaart bijeengebracht door supermarkten, creditcarddata, financiële transacties en niet te vergeten alle data die overheden verzamelen, zoals alle databases met onze vingerafdrukken. Klanten helpen met het soepel, goed geautomatiseerd en veilig bewaren van deze bergen gegevens is de eerste van twee recente uitdagingen waar IT- reuzen voor staan. Daarom bevat het lijstje met recente overnames van Dell en HP maar

liefst vier opslagspecialisten. Zo kocht Dell in 2008 Equallogic voor anderhalf miljard dollar. Vorig jaar voegde het Compellent toe aan zijn verzameling voor nog eens bijna een miljard dollar, alsmede Exanet (12 miljoen) en Ocarina (voor een onbekend bedrag). HP op zijn beurt telt in 2010 zo’n 2,4 miljard dollar neer voor 3Par.

Opwindende tabellenDe tweede uitdaging waar klanten hun IT-leveranciers voor stellen is het bedenken van gereedschappen die al die gegevens kunnen omzetten in nuttige, nieuwe informatie. Een bekend voorbeeld van zo’n oplossing is de Trendalyzer, sinds 2007 onderdeel van internetzoek-

1. Microsoft 2. Adobe3. Exact Software4. Google5. SAP 6. Citrix Systems7. Apple 8. Oracle 9. Unit410. IBM

Wereldwijd werd in 2010 ongeveer duizend biljoen gigabyte aan informatie verzameld. Niet alleen de opslag daarvan is een uitdaging, ook hoe die data toe te passen. Business intelligence wordt spannend.

bILjOENEN byTEs ALs uITDAGING

Page 17: MT ICT 2011

17

MT

ICT

jun

i 2011

LET OP!

machine Google. De Trendalyzer is bedacht door Hans Rosling, hoogleraar Gezondheidswetenschappen aan het Karolinska Institute in Zweden. Trouwe kijkers van Ted.com kennen zijn presen-taties, waarin de hoogleraar met deze software dodelijk saaie tabellen omtovert tot levendige bubblecharts. Google stelt Roslings applicatie vooralsnog gratis beschikbaar en levert een aangepaste kleine versie ervan bij Google Docs.Dit soort business Intelligence- gereedschappen, ooit het peperdure en

Het is de uitdaging om die berg data om te zetten in

nuttige informatie

exclusieve terrein van Hyperion, business Objects, Cognos en sAs, worden in rap tempo gemeengoed. Eerst was er een golf van overnames, waarmee IT-reuzen als IbM, Oracle, Microsoft en sAP dergelijke oplossingen verwierven. sinds kort melden zich ook bI-toepassingen die zijn gebaseerd op opensourcesoftware. bekende merken zijn statistieksoftware R en de clusterrekentools van Hadoop. Nederlandse ontwikkelaars begonnen Quipu, een beheeromgeving van grote hoeveelheden digitale informatie. De opkomst van deze opensourceproducten is een sterke aanwijzing dat bI-software gemeengoed wordt.De snel toenemende hoeveelheden digitale informatie, plus de dalende prijzen voor opslagsystemen, dwingen bedrijven en organisaties tot de aanschaf van goed geoliede stormvloedkeringen voor al die data. Welke ingenieurs die kolossale IT-systemen bouwen, interes-seert de gebruikers echter steeds minder, áls ze er maar komen. En liefst zo snel mogelijk.

Zorg dat u nooit afhankelijk wordt van 1. één IT-leverancier.De groei van gegevens is onstuitbaar. 2. De uitdaging is gegevens uit het ene IT-systeem te combineren met het andere. Kiest u voor één geïntegreerd systeem, dan bent u tot in de lengte van dagen afhankelijk van die ene leverancier. Een mix van systemen daarentegen vereist een strakke opzet van uw IT-architectuur.Is uw IT flexibel genoeg? Zijn 3. veranderingen in het bedrijfsproces nog door te voeren? Zijn nieuwe systemen van partners aan te sluiten, zonder dat de kosten uit de hand lopen?Uw BI moet helpen gebeurtenissen te 4. voorzien, in plaats van achteraf te verklaren. Hoe snugger is uw software?Kunt u de BI-gegevens intern delen? Of 5. met partnerorganisaties?BI is geen IT-project, maar een nuttig ge-6. reedschap voor de hele business. Laat IT-leveranciers en uw eigen ict’ers niet leidend zijn, maar houd altijd het concre-te bedrijfsdoel in de gaten.

‘ Door opensource kunnen we nu vrij onze data gebruiken’

Zoveel mogelijk opensource. Dat is de strategie die Waterschap De Dommel in Boxtel hanteert bij de herbouw van het eigen Business Intelligencesysteem, dat alle gegevens combineert van alle IT-systemen in de organisatie combineert, van de boekhouding tot personeelszaken, project-management en urenregistratie.

Het resultaat is een flexibel inzetbaar BI-systeem, zegt een van de twee bouwers, Johannes van den Bosch. “Onze eindgebruikers kunnen nu kiezen uit verschillende rapportageapplicaties. We zijn niet langer gebonden aan één leverancier, zoals bij het huidige, gesloten systeem, waar de

BI-systemen van de ene leverancier alleen te ontsluiten zijn met de BI-rapportagetools van diezelfde fabrikant. Daar wilden we vanaf.”

Een van de opensourcetools die het Waterschap gebruikt is het in Nederland ontwikkelde Quipu. Dit is een applicatie die bijhoudt welke veranderingen in de vier bronsystemen plaatsvinden. Dat gaat veel verder dan het maken van kopietjes: het systeem registreert wanneer en hoe informatie (zoals een naam, of een nummer) verandert, of wanneer en hoe gegevens gewist zijn. “Zo is achteraf een precieze reconstructie mogelijk, zeer geschikt voor

bijvoorbeeld een controller.”Het waterschap beproeft voor de verdere verwerking van deze data nu ook Pentaho en Palo, beide open-source rapportage- en analysetools. Pentaho is vooral bedoeld voor de

IT-specialisten, Palo is te bedienen vanuit een standaard spreadsheet. “We zijn nu vrij om te kiezen op welke manier we al deze data willen onderzoeken. We betalen niet langer per eindgebruiker.”

Het waterschap De Dommel is niet de enige organisatie die het gemak van opensourcetools apprecieert. Ook beleggersbank Binck maakt inmiddels gebruik van het Nederlandse Quipu, melden de ontwikkelaars trots. De bank zet het opensource data-warehouse in om op duurzame wijze een schat aan gegevens te ontsluiten, eveneens afkomstig uit meerdere systemen.

tekst Gijs Hillenius | mt.nl

‘Gebonden zijn aan één leverancier, daar wilden

we vanaf’Johannes van den Bosch, Waterschap de Dommel

uit depraktijk

Page 18: MT ICT 2011

18

MT

ICT

jun

i 2011

maatwerksoftware

Het ministerie van VWS liet re-cent een app bouwen die het hulpverleners mogelijk maakt om makkelijk huiselijk geweld en kindermishandeling te

melden. Handig, maar de vraag is: heeft het ministerie dan ook iets te zeggen over de broncode ervan? Geldt hier het au-teursrecht? Mogen andere overheden zo-maar aanpassingen doen aan deze tool? Wat als de Belgen of welke andere overheid dan ook goede sier willen maken met een aangepaste versie van dit tooltje? Moeten ze daar dan voor betalen?

LicentievoorwaardenHeldere vragen misschien, maar het antwoord is niet zo makkelijk te vinden.

Eigenlijk heeft de overheid zelf geen idee. Voor rapporten worden afspraken gemaakt over copyright, bij software is dat te doen met flexibele voorwaarden in een licentie. Dat gebeurt echter niet tot nauwelijks. De voornaamste oorzaak: onwetendheid. “Er is niets afgesproken met VWS, dus wij blijven de eigenaar”, meldt bijvoorbeeld Victor Bergen Henegouwen, mede- oprichter van Guppies in the Dark, de programmeurs van de app. “Maar om eerlijk te zijn: ik heb het contract niet gelezen.”VWS zelf weet zeven dagen lang geen antwoord te geven op de vraag. “Het intellectueel eigendom ligt bij VWS, dat is afgesproken in de Algemene Rijks-

inkoopvoorwaarden”, meldt uiteindelijk de voorlichter, voor ze de bal doorkaatst naar de senior communicatieadviseur, volgens haar nauw betrokken bij de ontwikkeling van de software.Die meldt dat derden de applicatie mogen overnemen en aanpassen. Hoe precies weet hij ook niet. “Dat is een onzinnig detail”, roept hij uit. “Het gaat om een hartstikke nuttige applicatie voor het melden van kindermisbruik. Het werkt zelfs op de iPad!”

HerbruikbaarToch zijn er ook overheids-IT’ers die het wel snappen. “Bedenk geen dingen die we al hebben, maar kijk of delen uit andere projecten herbruikbaar zijn”, zegt

Capgemini1. Atos Origin2. Sogeti3. Getronics4. Logica5. Ordina6. Imtech7. Centric 8. Progress9. Qurius10.

De overheid wil IT-oplossingen uitwisselen en hergebruiken. Open standaarden moeten daarbij helpen, al maken grote leveranciers in de praktijk nog vaak de dienst uit. ‘Het gaat niet altijd in één keer goed.’

OPEn STAnDAARD MOET RIjk BEVRIjDEn

Page 19: MT ICT 2011

19

MT

ICT

jun

i 2011

uit depraktijk

LET OP!

bijvoorbeeld Maarten Hillenaar, CIO bij de rijks overheid, in een interview in Computable. Voor ze nieuwe IT-projecten beginnen, moeten alle overheden bij collega’s zoeken naar herbruikbare IT- oplossingen, zegt hij. “Door dingen te delen, spaar je op de kosten.”Open standaarden kunnen volgens hem een uitweg bieden voor vendor lockin, het fenomeen dat overheden te afhankelijk worden van één leverancier, zoals nu vaak het geval is.

‘We willen geen dingen meer

bedenken die we al hebben’

VastgeketendZo gaf jan Flippo, programmamanager I- aanbod Rijk en een naaste collega van Hillenaar, tijdens een conferentie in maart nog toe dat de rijksoverheid zich vier jaar geleden opnieuw heeft vast-geketend aan een te beperkt groepje IT-leveranciers voor de levering van 21.000 desktops bij verschillende ministeries (het beruchte project Goud). Die desk-tops, geleverd door Getronics, werken hoofdzakelijk met Microsoftsoftware. Flippo: “ Achteraf gezien hadden open standaarden en opensourcesoftware een grotere rol moeten spelen. Die krijgen de desktops in de volgende versie. Het gaat niet altijd in één keer goed.”Hij vindt het lastig dat de discussie over hergebruik bij de overheid meestal uitmondt in een protest tegen de massale inzet van Microsoftsoftware. De overheid kan niet zonder deze dominante speler, vertelt hij: “We moeten samen met de markt zoeken naar oplossingen.” Flippo geeft echter wel een subtiele waarschuwing: “Wie niet wil standaar-diseren, doet straks niet meer mee.”

Publiceer geen software zonder licentie. Dit 1. voorkomt problemen met auteursrecht en verlaagt de kans op ongelukken met het mixen van andermans programmeerwerk.Doe het niet alleen. Deel de data bij en 2. maak gebruik van opensource-applicaties. Die zijn net zo vaak in te zetten als nodig is, zonder nieuwe licenties aan te hoeven schaffen.Zorg dat fabrikanten en programmeurs ook 3. open standaarden inzetten. Bij de volgende aanbesteding, over vier jaar, moet de overheid immers een concurrerend bedrijf kunnen selecteren.Ontwikkel in kleine stapjes. In plaats van 4. een eindeloos durend allesomvattend plan is het beter de gebruikers aan het werk te zetten met een bètaversie, waar de meeste functies in zitten. Neem ook de kosten mee die nodig zijn 5. om van de leverancier af te komen bij het plannen van IT-project. Deze ‘exitkosten’ of ‘overstapkosten’ gebruikt de fabrikant als verkoopargument om te zeggen dat zijn oplossing goedkoper is.

‘ Centralisatie leidt tot snelle acceptatie’

Het wijzigen van bestemmings-plannen is bij uitstek werk van de overheid. De centralisatie van al die plannen leidde tot snelle acceptatie van open standaarden voor de systemen erachter, zegt Marcel Reuvers. ‘Het beschikbaar stellen van overheidsdata dwingt eigenlijk tot het gebruik van open standaarden.’

Reuvers, expert op het gebied van geografische standaarden bij Geonovum, een overheidsstichting die zich inzet voor laagdrempelige toegang tot geo-informatie, wijst op de wet uit 2008 die voorschrijft dat kennisgevingen over bestem-mingsplanwijzigingen landelijk en

elektronisch gecentraliseerd moeten worden. Die verplichting heeft geleid tot snelle invoering van open standaarden voor zulke geografische informatiesystemen, kortweg GIS genoemd, zegt hij. Nederlandse overheden hebben volgens hem een grote hoeveel-heid gedetailleerde geografische gegevens, maar liepen tot voor kort behoorlijk achter met de uitwisseling en openbaarmaking ervan. Sinds 2008 boeken gemeenten, provincies en water-schappen echter grote vooruitgang. Gemeenten bijvoorbeeld zetten nu massaal hun kadastrale planwijzingen op internet. Als voorbeeld noemt Reuvers de

gemeente Beuningen die in het (papieren) gemeentebulletin een wijziging meldt, maar verwijst naar www.ruimtelijkeplannen.nl voor de kaart met details. “Als alle

overheden op eenzelfde, gestandaardiseerde, wijze werken scheelt dat veel geld, omdat de herhaling goed te automatiseren is. Ook zijn er dan meer software-aanbieders: hun GIS- applicaties werken immers over de hele wereld, en niet, bijvoorbeeld, alleen in de Verenigde Staten of alleen in Nederland.”Hij voorspelt daarom dat het beschikbaar stellen van overheidsdata zal zorgen voor een langzame omwenteling in de overheids-IT. “Het dwingt overheden tot het gebruik van open standaarden, waardoor ze uiteindelijk minder afhankelijk worden van leveranciers.”

tekst Gijs Hillenius | mt.nl

‘Het gebruik van open

standaarden maakt minder

afhankelijk’Marcel Reuvers, Geonovum

Page 20: MT ICT 2011

20

MT

ICT

jun

i 2011

outsourcing

Outsourcing draaide voorheen vooral om één vraag: wie heeft de laagste prijs in de aanbieding? Maar dat is allang niet meer zo, bezweert

Arno IJmker, managing partner en sourcingspecialist bij adviesbureau Quint Wellington Redwood. Volgens hem kiezen organisaties tegenwoordig bewust voor een veel strategischer sourcing­model: single-vendor of juist meerdere leveranciers, gedeeltelijke insourcing, co­sourcing, enzovoorts. “Je kunt kiezen voor een verticale benadering als je een heel bedrijfsproces wilt outsourcen, maar ook voor horizontaal als je alleen de IT de deur uitdoet. Zolang je het maar gestructureerd aanvliegt”, zegt IJmker,

die ook mede­oprichter is van Platform Outsourcing Nederland (PON). Er gaat veel werk zitten in de regie en het managen van sourcing, weet hij. Maar gelukkig heeft hij daar naar eigen zeggen ook iets op gevonden: het Demand Supply Governance Framework, volgens hem een handig hulpmiddel, omdat er vaak veel energie gaat naar de vendor­managers, terwijl het gaat om veel meer dan alleen de laagste prijs. “Het Frame­work helpt ook om vast te stellen waar­voor de business verantwoordelijk en waarvoor de IT. De scheiding daartussen blijkt namelijk nogal eens een issue.”

Stabiele prestatie Die onduidelijkheid over outsourcing zit

hem overigens niet alleen bij de afnemers ervan, maar ook bij de aanbieders. Zij moeten een veel constantere dienstverle­ning kunnen garanderen, stelt de onlangs gepromoveerde Albert Plugge van KPMG EquaTerra. “Providers zijn vaak onvol­doende in staat hun klanten een stabiele prestatie aan te bieden.” Het probleem is volgens hem sterk gere­lateerd aan de sourcingsdeskundigheid van providers en de wijze waarop zij hun vaardigheden organiseren. Plugge stelt dat IT­organisaties de ingekochte dienstverlening naar een hoger plan kunnen brengen. “Bij outsourcingsvraagstukken komen verschillende zaken samen, zoals de organisatiestructuur, hr­ en IT­processen,

Capgemini1. Atos Origin2. IBM3. Getronics4. Accenture5. KPMG6. Sogeti7. Yacht8. Imtech9. Ordina 10.

Lange tijd was outsourcing vooral bedoeld als kostenbesparing. Nu krijgen innovatie, een interdisciplinaire aanpak en constantere service veel meer aandacht. ‘Alles hangt immers met alles samen.’

OuTSOuRcING WORDT INNOVATIEF

Page 21: MT ICT 2011

MT

ICT

jun

i 2011

21

uit depraktijk

LET OP!

competenties, wet­ en regelgeving en de inhoudelijke kant van IT. Die toenemende complexiteit zou aanleiding moeten zijn voor een inter disciplinaire aansturing. Alles hangt immers met elkaar samen.”Investeringen in R&D, academische betrokkenheid, trainings­ en opleidings­mogelijkheden, alsmede de prijs en inhoud van het serviceportfolio zijn belangrijke criteria bij de selectie van een marktpartij. Een ander aandachtspunt is de mate waarin de afnemer kan profiteren van de innovatieagenda van zijn

‘Innovatie moet centraal

staan in de relatie’

leveranciers. Mart Jansen, verkoop­verantwoordelijke bij T­Systems, stelt dat klant en leverancier samen moeten werken aan vernieuwing. De ict­dienst­verlener heeft daartoe onlangs een innovatie centrum geopend waar organisaties terecht kunnen om nieuwe IT­ oplossingen te testen. “We bieden bovendien de mogelijkheid eigen ideeën aan te dragen en te brainstormen over de verdere ontwikkeling en toepasbaarheid van de oplossing.”Leuk, maar de vraag is natuurlijk: wie draait uiteindelijk voor de kosten hiervan op? “Innovatie vraagt altijd investeringen, zowel in tijd als in geld”, zegt Jansen. “ Belangrijk is dat al in het begin van de relatie bij beide partijen een duidelijk begrip bestaat over de inhoud van de beoogde innovatie. Het moet een centraal element binnen de relatie worden, waarvoor een gezamenlijk budget moet worden opgesteld. De innovatie­doelstellingen moeten helder in het contract worden opgenomen – in termen van zowel technologie als in termen van de business.”

Voer als klant regie en zorg voor goede 1. communicatie tussen beide partijen.

Laat de leverancier niet te veel op de 2. strategische stoel zitten. Zorg dat hij doet waarvoor hij betaald wordt.

Verdiep u als klant ook in de business case 3. en het -model van uw leverancier.

Een goed contract is leidend. Maar als het 4. contract al helemaal is uitgeperst, bent u als klant vooral een probleem voor de leve-rancier. Zorg dat u dat voorkomt.

Houd uw leverancier scherp en dienstbaar. 5. Zorg dus dat er aan die kant ook wat te winnen of te verliezen is.

Creëer een strategische wisselwerking. 6. Zorg dat noch sales (aan de klantzijde), noch procurement (aan de vraagzijde) tijdens de contractafspraken een te dominante rol krijgt.

‘ Strategic sourcing past ons naadloos’

Het creëren van een heus IT-eco-systeem. Dat is het ambitieuze doel dat Shell zich heeft gesteld bij de sourcing van applicaties, vertelt verantwoordelijke Edo ten Klooster. ‘Samenwerking is essentieel.’

Het zo optimaal mogelijk inzetten van die applicaties moet bijdragen aan twee doelen, zegt Ten Klooster: enerzijds meer voor minder, ander-zijds waardecreatie vanuit de IT. Dat past volgens hem naadloos in het IT-transformatieproces dat bij Shell wordt uitgevoerd onder de noemer ‘OneIT’ en dat als doel heeft stabilisatie en verbetering van de IT-operatie naar meer efficiëntie en minder complexiteit,

om flexibel te kunnen reageren op wijzigingen in de Shell-business-behoeften en de IT-markt. Daarbij is er ruimte voor innovatie, functionele verbeteringen en investeringen in business- ondersteunende IT.“Sourcing is essentieel onderdeel van deze transformatie, waarbij we honderden IT-suppliers terug-brengen naar elf key IT-partners. Op dat moment spreek je echt van strategic sourcing”, aldus Ten Klooster. Het ecosysteem is nog groter dan dat. “Ook talentmanagement en onderling vertrouwen kweken zijn nodig om het veranderingstraject te kunnen blijven voortzetten en de optimale waarde uit het eco-

systeem te halen.”De infrastructuur besteedt Shell uit aan HP, AT&T en T-Systems. Als foundation suppliers is gekozen voor Microsoft, SAP, Cisco en Oracle, terwijl de zorg voor de applicaties - voorzover niet bij Shell zelf uitgevoerd – ligt bij IBM,

Logica, Accenture en Wipro. “Van onze externe IT-uitgaven is zo’n 80 procent gefocust op deze leveranciers, waarbij wij ze ook samenbrengen zodat ze als een collectief kunnen samenwerken aan onze key IT-challenges. Deze samenwerking is essentieel, want op dit moment wordt tot zo’n 80 procent van het IT-projectenwerk in mijn team uitgevoerd door derde partijen.”De Shell IT-strategie is op die manier naadloos geïntegreerd met de business strategie, ook voor Ten Kloosters bedrijfsonderdeel Down-stream, waarbij de IT-bijdrage essentieel is voor het topsegment quartile business performance, zegt hij.

tekst Hotze Zijlstra | mt.nl

‘We willen flexibel kunnen blijven

reageren’Edo ten Klooster, Shell

Page 22: MT ICT 2011

22

MT

ICT

jun

i 2011

consultancy

Toenemende aandacht voor business intelligence en voor analytics. “Dat zijn nu dé speer-punten bij IT-investeringen”, zegt Bas Telgenkamp van de

technologie-adviestak bij Accenture. “Naast de ontwikkelingen op het gebied van cloud computing zijn datacenters en infrastructuur belangrijk. Over het algemeen gaat 50 procent van de huidige ict-bestedingen naar data. Organisaties willen die kosten verlagen en er tegelijk meer waarde uit halen.”Atos Consulting richt zich dit jaar op de businessgroei van klanten door wat men ‘business enabling IT’ noemt, vertelt Atos-partner Jasper Bremer. “Voorbeelden daarvan zijn oplossingen op het gebied

van energiemanagement, lean telecom, e lektronische overheid, duurzaamheid, finance en gezondheidszorg.”Nolan, Nortan & Co heeft eveneens de omgang met informatie als speerpunt. “Waar deze traditioneel toegepast werd om bedrijfsprocessen efficiënt te laten verlopen, wordt ze in toenemende mate gebruikt om een competitief voordeel te creëren”, aldus specialist Miel Geleijns. “Er zijn steeds meer ondernemingen die hun commerciële aanbod baseren op de beschikbaarheid van informatie. Dat is een strategische asset. De betrouwbaar-heid, tijdigheid en consistentie ervan moet dus gewaarborgd kunnen worden. Informatiebeleid is dan essentieel.”Ook bij het besturen van de organisatie

neemt het belang van informatie toe. “Waar traditioneel de unitstructuur dominant was, zie je nu meer multi-dimensionale sturing opkomen”, vervolgt Geleijns. “Het wordt niet langer geaccepteerd dat een manager alleen zijn productmarge optimaliseert.”

Nieuwe generatieDe grens tussen managementconsulting en IT-advies is daarbij niet altijd even scherp te trekken. Bovendien beïnvloeden beide terreinen elkaar. In een recent rapport stelt de adviestak van IT- leverancier Logica dat de snelle ontwikkelingen in de IT vragen om een nieuwe generatie adviseurs met begrip van technologie om samen met de

Capgemini1. Atos Origin2. Sogeti3. Logica4. Ordina5. Accenture6. IBM7. Yacht8. Getronics9. KPMG10.

Kleinere verandertrajecten, een kortere terugverdientijd en een veel sterkere focus op de business. Voor de IT-consultants is het even wennen. ‘Klanten verwachten nu meer dan alleen het beste advies.’

ADVIsEur GAAT Nu OOK uITVOErEN

Page 23: MT ICT 2011

23

MT

ICT

jun

i 2011

uit depraktijk

LET OP!

business vernieuwende diensten te creëren.Ook Hanno Ketterer van de Boston Consulting Group ziet IT- en management-advies samenkomen: “IT-vraagstukken worden niet langer puur vanuit de IT-functie aangestuurd, maar geïntegreerd in bredere businessvraagstukken, variërend van een groeistrategie tot bijvoorbeeld de integratie na een fusie. De reden hiervoor is evident: IT is inmid-dels dusdanig verweven in de bedrijfs-processen, dat elke koerswijziging impact heeft op de systemen. Bovendien wordt IT een steeds belangrijker concurrentie-wapen.”

Informatie is een strategische asset

geworden

“Als consultant kun je je onderscheiden door de uitvoerbaarheid van je adviezen en haalbaarheid van de beloofde resulta-ten”, vervolgt Accentures Bas Telgen-kamp. “Wij ontwikkelen operationele strategieën, die we vervolgens implemen-teren. Organisaties willen daarbij meer garanties dan een paar jaar geleden. realistische analyses zorgen daarvoor.”Een belangrijke uitdaging in de huidige consultingmarkt is dat veel organisaties nog terughoudend zijn in het uitbesteden van projecten aan externe bureaus. Ze neigen ernaar het zelf te doen en daarbij externen in te huren, signaleert Jasper Bremer van Atos Consulting. De Boston Consulting Group ziet een verschuiving van puur advies naar hulp bij implementatie en het begeleiden van klantorganisaties. “Klanten verwachten niet slechts advies over bijvoorbeeld de beste sourcingstrategie, maar ook dat je hen begeleidt bij de keuze van en transitie naar externe leveranciers. En dat je helpt bij het opzetten van een sterke regie-organisatie, zodat ze later op eigen kracht verder kunnen”, aldus Hanno Ketterer.

De adviseur moet de branche of sector 1. waarin hij opereert goed kennen en niet suggereren dat hij overal verstand van heeft.

De opdrachtgever moet de problematiek 2. zelf voldoende begrijpen om het adviestra­ject effectief te kunnen aansturen. Vraag dus nooit aan de adviseur uw probleem te omschrijven. Dan komt er immers nooit úw oplossing uit, maar altijd de zijne.

Het oplossen van een probleem lukt 3. zelden door het hele probleem uit te besteden. Het is de rol van de consultant om de opdrachtgever ondersteuning en advies te geven bij de oplossing.

Zorg voor diversiteit in projectteams. 4.

Zorg voor een businesscase en maak 5. realistische plannen, die gebaseerd zijn op eerdere ervaringen.

‘ Het gaat om de vent, niet om de tent’

Het Centraal Boekhuis wordt steeds afhankelijker van goede informatievoorziening. Consultants die het totale speel-veld overzien zijn echter schaars, merkt Emiel van Bockel. ‘Ze leveren vaak handjes, terwijl wij op zoek zijn naar brains.’

Van Bockel, manager information services bij het Centraal Boekhuis, valt het op dat leveranciers die zich consultants noemen vaak werken volgens hun eigen modellen en me­thodes. Behalve dat die onderling vaak verschillen, ontbreekt het vol­gens hem ook aan samenhang.

Daarnaast houden de modellen vaak geen rekening met de context van alle veranderingen. “Hoewel het voor een goede informatie­voorziening essentieel is dat je alles vanuit het geheel, maar wel tot in de kern benadert, slaagt geen enkele leverancier daar echt in. Uiteindelijk moet je het alsnog zelf uitvinden.”Hij beaamt dat de eisen die aan consultants worden gesteld, hoger worden naarmate de belangen toenemen. Volgens hem moeten consultants keuzes maken. “Net als schaatsers tijdens een WK niet op alle afstanden een medaille kunnen pakken, zijn bedrijven niet langer in

staat om op alle vlakken te winnen. Dat geldt ook voor adviesbedrijven. Toch suggereren grote leveranciers nog vaak dat ze op alle vragen een

antwoord hebben, en dat ze het geadviseerde ook nog eens in de praktijk kunnen brengen.”Het Centraal Boekhuis doet regelmatig een beroep op de adviesindustrie, maar heeft geleerd dat een goed verteld verhaal niet altijd gelijk staat aan de gezochte competenties. “Inmiddels selecteren we consultants vooral op bevlogenheid en passie, we willen mensen die écht met hun vak bezig zijn. Maar als we dan een goeie in huis hebben, dan doen we ook ons uiterste best om hem of haar te houden. Het gaat om de vent, niet om de tent.”

tekst Hotze Zijlstra | mt.nl

‘We selecteren consultants op

passie en bevlogenheid’

Emiel van Bockel,Centraal Boekhuis

Page 24: MT ICT 2011

24

MT

ICT

jun

i 2011

detachering

Nog niet zo lang geleden doken verhalen op dat de detache-ring van IT-specialisten zijn langste tijd gehad had. Grenzen tussen detachering

enerzijds en outsourcing, consultancy en uitbesteed beheer en onderhoud ander-zijds zouden vervagen. De werkelijkheid van nu laat echter het tegendeel zien. Detachering neemt aller-minst in belang af, maar lijkt eerder alleen maar aan belang te winnen. Atos Origin bracht de discipline onlangs zelfs onder in een eigen divisie, ‘Professional Services’ geheten. De leverancier, kenne-lijk van mening dat je met je resources dicht bij de klant moet zitten, werkt nu met regio’s en lokale vestigingen.

Bij gebruikers tekent zich een zekere weerstand af om de detacheringsdienst bij grote, gecentraliseerde powerhouses af te nemen – maar anderzijds nemen zij ook steeds minder hun toevlucht tot een-mansbedrijven. Door de toenemende complexiteit van hun IT- en business-omgevingen, willen bedrijven direct en vertrouwd contact met een detacheerder die verantwoordelijkheid neemt voor álle wensen van zijn klant.Rob Pols, ceo van Atos Origin Nederland, ziet nog meer trends. “Er is behoefte aan een steeds breder scala aan technische diensten. Bedrijven hebben mensen nodig die sterk zijn in CRM, Sharepoint, Java, Microsoftapplicaties en veel meer natuurlijk. Bovendien zijn zij gefocust op

continuïteit. Ze willen dat dezelfde mensen het hele project blijven zitten.”

Diversiteit aan kennis Zo kort na de crisis lijkt de markt ook behoefte te hebben aan kennis die de innovaties mogelijk maakt waar tijdelijk wat minder aandacht voor was. Pols: “Klanten vragen inderdaad om een steeds grotere diversiteit aan kennis. Daarom geven wij veel trainingen om onze mensen goed op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen. We merken dat de klantbehoeften afwis-selender zijn en dat zij steeds meer snelheid verwachten. Drie jaar geleden deden we drie dagen over het aanwijzen van een voor de – soms best gecompli-

Capgemini1. Sogeti2. Atos Origin3. Getronics4. Ordina5. Centric6. Logica7. Ctac8. IT Staffing9. Inter Access 10.

Sneller, dichter bij de klant, behoefte aan meer specialistische kennis en alles in één hand. Dat zijn de trends in detachering. ‘Binnen 24 uur moet hij er staan.’

SNElhEID IS NOG hET ENIGE DAT TElT

Page 25: MT ICT 2011

25

MT

ICT

jun

i 2011

uit depraktijk

LET OP!

ceerde – klantbehoefte geschikte persoon. Dat kan allang niet meer. Binnen 24 uur moet hij er staan. Vandaar dat we ermee bezig zijn de afnemer zelf inzicht te geven in wie op een bepaald moment beschikbaar is. De ontwikkeling is dus: nog nauwere samenwerking om de tijds-spanne te verkorten.”

Veel zzp’ersDe afgelopen jaren kwamen er veel zzp’ers de markt op die hun persoonlijke IT-dienst aan de man brachten – maar hoe verder we de crisis achter ons laten, hoe meer die ontwikkeling afvlakt, zegt Pols: “ Wat je

Na de crisis krijgt de markt behoefte

aan innovatie

ziet is dat vooral grotere afnemers van detachering één contactpersoon wensen; iemand aan wie ze de verantwoordelijk-heid over kunnen laten om de diverse resources ergens vandaan te halen. het gaat ze niet eens om de prijs – meer volume, minder kosten – maar alweer om de snelheid. Daar zijn wij goed in, en dat kunnen die kleine leveranciers niet.”

MarktbehoefteDe beweging naar het cloudconcept zit detachering niet dwars, zegt Pols. “Ach, die beweging is er al jaren en wij leveren al aardig wat clouddiensten. Applicatie-ontwikkelingen gaan over het algemeen gewoon door, en dat is waar wij in zitten. Infrastructureel zou er verandering moeten zijn in marktbehoefte, maar ook dat zie ik eigenlijk nog niet. Wel zie ik op de detacheringsmarkt langzaam maar zeker een tekort ontstaan aan heel specifieke IT-resources, niet een algemeen tekort dus. Bijvoorbeeld SAP-expertise: die was er altijd genoeg, maar anno 2011 merken wij dat het almaar moeilijker wordt om daarvoor mensen te krijgen.”

Tarieven staan op een aantal gebieden 1. onder druk. De leverancier zal een ‘gezondere’ prijsstelling nastreven. Dat is voor de afnemer weer wat minder.

Soms geven bedrijven niet graag toe dat 2. ze detachering nodig hebben. Er is een zekere drempel om de behoeften op dit gebied onder woorden te brengen.

Kleinere leveranciers krijgen het in de 3. naaste toekomst moeilijker. Dat kan een verschraling van het aanbod betekenen.

Zoals overal in de ICT-sector, geldt ook 4. hier: gekwalificeerde mensen, en zeker die met een helikopterview, worden snel schaarser.

‘ Detachering past het best bij huidige maat-werksystemen’

Bij de tegenwoordige maatwerk-systemen is detachering eigenlijk onontbeerlijk, zegt Peter van de Meer van Houtum, manager IT supply-application management bij energietransporteur TenneT. ‘We hebben mensen nodig die op een verantwoorde manier tests kunnen uitvoeren.’

TenneT kiest voor detachering om grote projecten te kunnen ‘bemensen’ en tijdelijke pieken in werkzaamheden op te vangen.Vaak gaat het om de ontwikkeling en beheer van applicaties van Microsoft, Oracle, Java, IFS en SAP

Business Objects. Onlangs sloot TenneT, dat de betrouwbaarheid en continuïteit van het Nederlandse – en een deel van het Duitse – stroomnet bewaakt, een contract af met CIBER. Deze IT-dienstverle-ner is nu dus een van de preferred suppliers en zal minimaal drie jaar ondersteuning verlenen.Van der Meer van Houtum: “Met name op het gebied van expertise zien we een uitbreiding van de behoeften. We hebben mensen nodig die op een verantwoorde manier tests kunnen uitvoeren. Daarnaast hebben we behoefte aan experts met zoveel overzicht

dat zij werkzaamheden kunnen coördineren. Verder is er bij TenneT ook een verschuiving in gebruikte technieken, wat natuurlijk zijn weerslag heeft op de gehele IT-omgeving.”

Het is niet altijd gemakkelijk de specialistische functies door middel van detachering in te vullen, weet Van der Meer van Houtum. “Maar in de regel lukt het wel binnen een redelijke termijn.”Naast detachering heeft TenneT ook veel aangekochte software, vertelt hij. “Daarvoor passen we andere sourcingmodellen toe, variërend van Software as a Service via onder-houdscontracten, tot het ontwikke-len van eigen expertise. Dat laatste gebeurt afhankelijk van het belang voor TenneT en de performance van leveranciers.”

tekst Egbert Jan Riethof | mt.nl

‘We hebben behoefte aan experts met overzicht’

Peter van der Meer van Houtum, TenneT

Page 26: MT ICT 2011

26

MT

ICT

jun

i 2011

Beheer & onderhoud

Veel CIO’s en IT-verantwoorde-lijken bij grote bedrijven willen af van al die verschillende externe partijen die hun lokale systemen en datacenters

beheren. Dat kan toch beter allemaal de cloud in? Eén betrouwbare derde partij kan daar dan alles integraal en veilig beheren! Maar hoe zit dat bij de kleinere afnemers in zowel de commerciële als de publieke sector? Denken zij er ook zo over? Het middelgrote Simac uit Veldhoven staat als leverancier dicht bij de klant dan veel grotere partijen en is daardoor goed thuis in maatwerk voor specifieke omge-vingen. Simac kijkt graag lokaal naar het functioneren van systemen en processen en hecht aan samenwerking ‘op basis van

wederzijds begrip’, in plaats van strakke contracten en formele samenwerking die gestuurd worden door Service Level Agreements, SLA’s.

AfstandHoe kijkt deze relatief kleine speler naar de bewegingen in die markt? Ceo Eric van Schagen ziet dat de kleinere organi-saties de grotere achterna gaan als het gaat om uitbesteden aan derden. “Ik zie een duidelijke trend die er op wijst dat steeds meer bedrijven uit dit segment denken aan lokaal beheer door derden. De grote organisaties zijn daar al verder mee, maar ook voor IT-afdelingen van de kleinere bedrijven worden beheer en onderhoud steeds lastiger. Het wordt steeds complexer en er is steeds meer

kennis voor nodig om dat optimaal te kunnen uitvoeren. Daarom wordt uitbesteden interessanter. Tegelijk denken ook zij, en in dat opzicht is het over de hele markt hetzelfde, steeds meer na over systemen en opslag op afstand.”

PersoneelKlanten die Simac vragen om de werk-zaamheden rondom beheer en onder-houd over te nemen, kunnen rekenen op uitgebreide gesprekken. “Wij gaan met hen de dialoog aan zodat we samen tot de beste aanpak kunnen komen.”Steeds vaker vragen bedrijven leveran-ciers als Simac niet alleen om taken over te nemen, maar ook de medewerkers. Van Schagen: “Dat is een belangrijke trend die zich aftekent. Voor veel bedrij-

Getronics 1. Atos Origin2. Capgemini3. IBM4. HP5. Citrix Systems6. Imtech ICT7. Centric 8. Sogeti9. Logica 10.

De cloud wordt ook bij beheer en onderhoud steeds belangrijker. Maar de overgang daarnaartoe vraagt een zorgvuldige aanpak.

MEEr uITbESTEDEnbETEr bEgELEIDEn

Page 27: MT ICT 2011

27

MT

ICT

jun

i 2011

LET OP!

uit depraktijk

ven is het een manier om te besparen op de interne kosten voor ICT-beheer. Als dat aan de orde is, gebeurt dat natuurlijk op een sociaal en financieel verantwoor-delijke manier.”

AfstandOok veel gevraagd is het begeleiden bij de steeds populairder wordende cloud-migratie. Daar ziet Simac het als zijn voornaamste taak om de klanten af te remmen. “De neiging is helaas erg groot om het allemaal in één keer te willen doen”, aldus Eric van Schagen.De voordelen van de cloud zijn bekend: datacenters zijn minder kwetsbaar, je betaalt alleen voor wat je gebruikt, de

De verleiding is groot om alles in één keer te doen

webbased applicaties vergen minder beheer, activiteiten die in meerdere vestigingen plaatsvinden kunnen centraal worden aangestuurd, etcetera. Maar dat vraagt ook aanpassingen binnen de orga-nisatie. Van Schagen: “Pas je werkwijze aan aan het feit dat alles op afstand zit. Als de printer niet meer werkt, komt er niet meer meteen iemand langs om die te repareren. Als de systemen en de software op afstand staan, gelden er standaardprocedures, met het doel de achterliggende oorzaak te achterhalen. Op korte termijn ben je minder snel geholpen, maar op langere termijn ben je beter af. Al is dat wel wennen.”

BeschikbaarheidWat veel klanten volgens Van Schagen ook onderschatten is de beschikbaarheid van webbased applicaties die de huidige moeten vervangen. “Eerst moet je inven-tariseren wat je hebt. Dan volgt contact met leveranciers. Laat er een paar op afstand hosten en bouw daarna je eigen systemen langzaam af. Dat is de transfer naar het werken van de toekomst.”

Bedrijven hebben vaak vele applicaties 1. draaien en zien bij de transformatie naar de cloud door de bomen het bos niet meer.

Middelgrote bedrijven zijn vaak nog bang 2. om IT-beheer uit handen te geven. Ze vrezen de gestandaardiseerde procedures en hoge kosten.

Middelgrote bedrijven houden soms vast 3. aan oude zekerheden, zoals verouderde vormen van applicatiebeheer.

‘ Onze core- applicaties beheren we zelf’

Als het gaat om Beheer & Onder-houd, kijken klanten niet in de eerste plaats naar de kosten. Wat vinden ze wel belangrijk?

Martijn van Baalen is directeur Financiën en Operaties van rechtsbijstandverzekeraar Arag. Er werken 500 fte’s, verdeeld over vier vestigingen. “Onze behoeften zijn simpel samen te vatten. Door de jaren heen verandert daar ook weinig in. Wij weten álles van rechtsbijstandverzekeringen, en de rest kopen we in, van bancaire

zaken tot IT. Daarbij houden we van een goede, intieme relatie met de leverancier. We zijn zelf een familiebedrijf, dus vinden we het prettig als leverancier ook de trekken daarvan heeft. Het moet vertrouwd zijn, gemoedelijk en dichtbij. Er moet kortom een culturele fit zijn. Snelle rakkers in dure auto’s zoeken we niet. We willen degelijk werk en dat hoeft niet altijd volgens de modernste standaard te gebeuren. Je moet je als afnemer belangrijk voelen. Onze infrastructuur is vrij stan-

daard. Alles moet werken en als het nodig is moet de ondersteu-ning er zijn. Daarnaast willen we natuurlijk de kosten beheersen.

‘Hardware as a Service’ is voor ons niet interessant. Alles webbased maken? We hebben wel HRM en CRM in de cloud, maar de core applicaties staan op eigen machi-nes en hebben we in eigen beheer. Verzekeraars moeten kunnen admi-nistreren en gebruiken daarvoor eigen aanpasbare platformen. Google Enterprise en andere partij-en hebben prachtige proposities, maar wat verzekeraars als wij nodig hebben is meestal complexer en een stuk specifieker dan zij zich realiseren.”

tekst Egbert Jan Riethof | mt.nl

‘Je moet je als afnemer belangrijk

voelen’Martijn van Baalen, Arag

Page 28: MT ICT 2011

28

MT

ICT

jun

i 2011

kantoorautomatisering

Veel werknemers nemen al hun eigen apparaten mee naar hun werk, zoals een iPad of een smartphone. Zou het niet han-dig zijn als in ieder kantoor

een infrastructuur lag waarop iedereen zijn favoriete draagbare apparatuur kan aansluiten? Ook voor Het Nieuwe Wer-ken is een platform nodig waarop tijd- en plaatsonafhankelijk werken mogelijk is. Om aan te kunnen sluiten op deze ont-wikkeling is een antwoord nodig op de vraag: hoe maak je informatie en kennis op de juiste wijze voor de juiste mensen in hun eigen werkomgeving goed toegan-kelijk?Renzo Taal, algemeen directeur van Dell Nederland ziet deze ontwikkelingen bij

eindgebruikers de kantoorautomatise-ring volledig veranderen. “Kijk ook naar het gebruik van sociale netwerken als za-kelijk instrument. Verder blijkt het niet of-of te zijn, maar en-en; eindgebruikers zetten meerdere devices tegelijk in: de smartphone, de tablet én de pc. Ik zie de tablet vooralsnog niet de laptop vervan-gen.”

ConsumerizationEen andere trend, die hiermee samen-hangt, is consumerization. Het feit dat medewerkers hun eigen devices mee naar hun werk nemen en hun eigen sociale media mengen zich met de zakelijke, leidt . Dit alles leidt tot één grote zorg: de veiligheid binnen de kantooromgeving.

Van daaruit ontstaat de behoefte om die cloudsgewijs te centraliseren en Dell speelt daar op in door miljarden te inves-teren in datacenters die wereldwijd staan opgesteld. “Wij zien een uitdaging in het managen van de security van onze klant in het cloudtijdperk.” Renzo Taal stelt verder dat er, ondanks de cloud, nog al-tijd genoeg vraag is naar hardware: ser-vers, storages en de multiple devices die eindgebruikers tegenwoordig naast el-kaar aanhouden, waaronder smartpho-nes die op Android en Win7 draaien.

CloudcomputingOok Cisco, de klassieke leverancier van ‘harde’ netwerkvoorzieningen, heeft te maken met de veranderende markt en

HP1. Dell2. Canon3. Océ4. Apple5. Cisco6. Citrix7. Ricoh8. Xerox9. Atos Origin10.

Kantoorautomatisering gaat niet meer over hardware of software, maar over het beheren van informatiestromen op alle denkbare apparaten die zich overal kunnen bevinden.

AllEs IN DE ClOuD

Page 29: MT ICT 2011

29

MT

ICT

jun

i 2011

LET OP!

uit depraktijk

verbreedt zijn focus. Bijvoorbeeld naar cloudcomputing. “Wij leveren nog altijd een groot deel van de hardware die no-dig is om een cloud te bouwen,” zegt Mi-chel schaalje, Technisch Directeur Cisco Nederland. “Op het gebied van virtuali-satie gebeurt heel veel. Van daaruit wer-ken we met partners als EMC en VMwa-re om klanten, dat kunnen providers zijn of de ondernemingen zelf, een compleet blok te leveren, waarover diensten naar in- en externe klanten uitgerold kunnen worden. Alles binnen de toenemende be-hoefte om tijd- en plaatsonafhankelijk te

Ondanks de cloud blijft er

veel vraag naar hardware

kunnen werken. Zo’n dienst is bijvoor-beeld hosted collaboration, compleet met applicaties zoals voice, video, messaging en conferencing. Dat willen de gebruikers en graag snel, schaalbaar en tegen zo min mogelijk kosten.”

TaggingCisco zegt zich te realiseren dat het in het tijdperk van Het Nieuwe Werken binnen kantoren in toenemende mate gaat om contentmanagement. Michel schaalje: “Documenten, video’s, blogs en andere vormen van sociale netwerken, het is al-lemaal content die je als organisatie moet beheren. Er is behoefte aan indexering en tagging om daar efficiënt in te kunnen zoeken. Daarvoor hebben we op ons col-laboratieplatform een applicatie ge-naamd Cisco Quad. Vanuit deze portal krijgt de medewerker toegang tot infor-matie en andere middelen zoals chatting en sociale netwerken. Het gaat er niet om dat medewerkers zelf bergen kennis be-waren; ze moeten weten hoe en bij wie ze er snel aan kunnen komen.”

Wat is de volgende ontwikkeling? Nie-1. mand durft het te voorspellen. Een jaar geleden dacht iedereen nog dat zakelijke eindgebruikers naar één device toe zou-den gaan. Het tegendeel blijkt het geval.

Door die snel veranderende focus heb-2. ben leveranciers een schrijnend gebrek aan goed opgeleid personeel. Renzo Taal van Dell: “Wij hebben nu al circa zestig mensen nodig.”

De cultuur van veel bedrijven is nog niet 3. geschikt voor het gebruik van sociale net-werken tijdens het werk. Tegelijkertijd zijn hardwareleveranciers al volop bezig hun producten te koppelen aan services die de sociale netwerken juist faciliteren. Een deel van de markt vraagt erom, een an-der deel moet er nog erg aan wennen, bijvoorbeeld aan kritische kanttekenin-gen die op Twitter kunnen verschijnen.

‘ Uitbreiding van de interne cloud was het beste’

Na vijf jaar was het bij ZGT (met ziekenhuizen in Almelo en Henge-lo en ruim 3500 medewerkers) tijd om de kantooromgeving te vernieuwen. Flexibiliteit, schaal-baarheid en stabiliteit waren de belangrijkste doelen Brood

Daarnaast waren voor IT-manager Freddy Bekken en zijn collega’s la-gere kosten, eenvoudiger beheer en de mogelijkheid tot uitbreiding van belang. “We kozen voor het virtualisering van de datacenters, unified com-puting dus, ofwel een private cloud. Gebruikers kunnen inloggen

met zogenoemde thin clients, ap-paraten die zwaar leunen op de intelligentie en rekenkracht van vir-tuele Citrix-servers die in onze bei-de datacenters op fysieke Cisco-servers staan. Ook vele applicaties, zoals SAP en Exchange, komen daarop te draaien.”De Cisco-oplossing is voor ZGT aantrekkelijk omdat server-, net-werk-, storage- en virtualisatieca-paciteit verenigd zijn in één intelli-gent en energiezuinig systeem. ‘Onder’ dat systeem bevindt zich nu minder hardware; er zijn minder kabels nodig, minder netwerkpoor-ten, etcetera. In periodes van mi-

der gebruik draaien de servers op lager vermogen.

Freddy Bekken: “We hebben naar veel systemen gekeken. Dit bood de meeste mogelijkheden, was ver-

nieuwend en paste het best in onze plannen. Rekening houdend met wat we in beide ziekenhuizen al hadden staan aan soft- en hard-ware, bleek de uitbreiding van de interne cloud de beste optie. Me-dewerkers kunnen in beide vesti-gingen en thuis al op dezelfde applicaties en communicatie-systemen inloggen.”

Het betekent natuurlijk wel dat het beheer van deze complexe syste-men lokaal blijft en een andere manier van (mee)denken nodig is. “Dat is wennen, maar dat verloopt goed”, zegt Bekken.

tekst Gijs Hillenius | mt.nl

‘Het beheer van

systemen blijft lokaal’

Freddy Bekken, ZGT

Page 30: MT ICT 2011

30

MT

ICT

jun

i 2011

communicatie

Het omarmen van een wolk van communicatie- en connectivi-teitstechnologieën kan zowel bijdragen aan de groei als een besparing van kosten opleve-

ren. “De invloed van de CIO is hierbij niet te onderschatten”, zegt Gos Hein van de Wouw, als Cisco-directeur verantwoorde-lijk voor de zakelijke markt. “Hij of zij is degene die de implementatie van de di-verse technologieën mogelijk maakt en is bij uitstek voor die taak toegerust.”De ontwikkelingen in de markt gaan steeds sneller en de eisen vanuit de be-drijfsvoering worden groter. Daarnaast dwingt de eindgebruiker de CIO tot maat-regelen, omdat hij zijn eigen apparatuur meebrengt: smartphones, laptops en ta-

blets. De grenzen tussen het eigen do-mein en dat van de partner of de klant vervagen. De IT-functie heeft derhalve te maken met een veranderend communi-catielandschap en verschuivende behoef-tes op dat gebied.“Als CIO kun je waarde toevoegen door alle mogelijkheden bij elkaar te brengen”, aldus Van de Wouw. “Bijvoorbeeld door het omarmen van cloudcomputing. Het aanbieden van gegevens en applicaties via internet maakt een grotere schaal-baarheid, flexibiliteit en betere ontslui-ting van gegevens mogelijk.”

WisselwerkingOok bij IT-dienstverlener Getronics om-armt men het idee van een ‘verbonden

onderneming’. Ron de Mos, verantwoor-delijk voor de klantrelaties, is daarbij op zoek naar een wisselwerking met andere leveranciers: “Op basis van input kunnen wij werken aan een sluitende dienstver-lening op dit gebied. Data, werkplekken en connectiviteit komen tenslotte alle-maal samen.” Diverse gespecialiseerde partijen staan daarbij te trappelen om hun niche in te voegen in het grotere ge-heel, waaronder gespecialiseerde cloud-aanbieders, bedrijven die het netwerk kunnen versnellen (WAN-optimalisatie) en (video)communicatieleveranciers.Getronics zelf heeft Het Nieuwe Werken ingevoerd. Dat stelt mensen in staat om onafhankelijk van plaats en tijd samen te werken.

KPN1. Vodafone 2. T-Mobile3. Tele24. Cisco Systems5. Apple6. Nokia7. Avaya8. Getronics9. UPC10.

De connected enterprise is een organisatie waar iedereen overal en altijd de beschikking heeft over de benodigde informatie, processen en mensen. Zelfs over de grenzen van het eigen netwerk heen.

IeDeReeN AlTIjD eN OVeRAl IN CONTACT

Page 31: MT ICT 2011

31

MT

ICT

jun

i 2011

LET OP!

uit depraktijk

een bedrijf als Vodafone koppelt nieuwe (draadloze) mogelijkheden eveneens aan ‘anders’ en efficiënter werken, waar-door een betere balans tussen werk en privé onstaat. In plaats van managen op aanwezigheid wordt er in de nieuwe, verbonden wereld vooral gemanaged op output.

UitbreidingVerizon Business, leverancier van com-municatieplossingen, huldigt al enige ja-ren het idee van de extended enterprise: een uitbreiding naar nieuwe markten, partners en locaties – eventueel verdeeld over meerdere tijdzones – die mogelijk gemaakt wordt door de inzet van slimme

Medewerkers zijn deel van meerdere

communities

communicatie- en netwerktechnologi-een. “De extended enterprise is het eco-systeem waarin bedrijven opereren. je hebt tenslotte partners, toeleveranciers, werknemers en klanten nodig om succes-vol te kunnen opereren”, aldus Fedor Hoevenaars, van Verizon in Nederland. “Door inzet van ons communicatienet-werk kunnen we klanten helpen gebruik te maken van de cloud om dit ecosysteem te laten functioneren. Binnen dat totale systeem wordt security overigens steeds belangrijker.”“Mensen zijn momenteel niet langer on-derdeel van één bedrijfscommunity, maar van meerdere gemeenschappen”, onder-schrijft Van de Wouw de organisatie-overschrijdende ontwikkelingen. Het uit-gangspunt daarbij is dat alles ‘collaborative’ wordt: samenwerking, in-formatie delen en het doen van transac-ties en interacties. “De uitdaging is om dat goed te organiseren. Bovendien moet je de gebruiker coachen bij de keuze van welk gereedschap – e-mail, videoconfe-rencing, collaboration, instant messaging – hij voor welk doel wil gebruiken.”

De keerzijden van cloudcomputing liggen 1. op het terrein van wet- en regelgeving; als organisatie kun je omwille van com-pliance gebonden zijn aan bepaalde lo-caties of landen voor de opslag van data.

Plaats- en tijdsonafhankelijk werken verei-2. sen wel cultuurverandering die gemanaged en vanuit de top ondersteund wordt.

Bij de keuze voor software en technolo-3. gieën voor communicatie en samenwer-king bestaat het risico op gebondenheid aan de leverancier. Ook communicatie met partnerbedrijven buiten de eigen vestigigng kan door deze keuzes worden bemoeilijkt. Koppeling van verschillende technologieën blijft lastig.

Ondanks voldoende bandbreedte kun-4. nen applicaties vanuit de cloud traag zijn. De oorzaak is vaak het inefficiënt heen- en weer communiceren van be-paalde toepassingen (de zogenoemde chattiness). WAN-optimalisatie kan een oplossing zijn.

‘ We kiezen voor plug-and-play’

Dat goede communicatieoplos-singen niet altijd ingewikkeld hoeven te zijn, bewijst de wereld-wijd opererende ‘waterbouwer’ Van Oord.

Voor de crisis voerde de bagger-markt grote projecten over het al-gemeen op een beperkt aantal lo-caties uit. Dat veranderde na 2008 rigoureus. De markt werd er een van meerdere, kleinere projecten verspreid over de wereld. Informa-tievoorziening is cruciaal bij de uit-voering van dergelijke grote infra-structurele projecten en de oplossingen van de problemen die dat kan opleveren, zoekt men in de cloud.Uitgangspunt daarbij is dat ieder-

een ongeacht tijdstip en plaats toegang moet hebben tot actuele en relevante projectinformatie. CIO Ton Arrachart en zijn medewer-kers ontwikkelden in nauwe sa-menwerking met de ‘business’ een IT-box die dit mogelijk maakt. Arrachart: “Met deze ‘plug and play’-oplossing spelen we in op een groeiende vraag naar een kos-tenefficiënte, snel uit te rollen vorm van IT-ondersteuning voor onze col-lega’s in de projectuitvoering. De IT-box is eenvoudig in gebruik, vei-lig en stabiel.”

De lokaal geïnstalleerde IT-boxen vormen volgens de CIO van het wa-terbouw- en baggerbedrijf de basis van een privécloud. Die biedt via

een veilige MPLS-verbinding toe-gang tot centraal draaiende appli-caties, in combinatie met lokaal beschikbare datcommunicatie-in-frastructuren en internetfaciliteiten. De ‘doos’ biedt tevens een water-dichte toegang tot de eigen e-mailomgeving, IP-telefonie, een

beveiligd netwerk en internettoe-gang. Lokaal hebben gebruikers onder meer toegang tot de op de IT-box-servers opgeslagen bestanden en aangesloten printers. Voor Ton Arrachart zijn alle nieuwe mogelijkheden die IT met zich meebrengt fundamenteel voor de verdere ontwikkeling van de orga-nisatie. “Zeker in tijden van economische tegenspoed is behoud van innova-tiekracht een must, al is het maar om klaar te zijn voor de upturn. Ik volg daarbij het principe van mass customization: een gestandaardi-seerde doos of dienst, die niette-min aangepast kan worden aan de lokale eisen en wensen.”

tekst Hotze Zijlstra | mt.nl

‘lokale IT-boxen vormen

de basis ’Ton Arrachart, Van Oord

Page 32: MT ICT 2011

32

MT

ICT

jun

i 2011

web

Deze ICT-gids gonst van de cloud. Alles ‘moet’ via webser-vices, want die bewerkstelli-gen hogere productiviteit, la-gere beheerskosten, en betere

sociale- mediatechnologie en effectiever gebruik van medewerkers. Een algeme-ne trend is dat werknemers steeds slag-vaardiger en mobieler zijn. Ze schaffen mobiele apparaten aan die vaak beter zijn dan die op kantoor. Zij willen vlot toe-gang tot persoonlijke en zakelijke infor-matie. Voor bedrijven is het een uitdaging van die ontwikkeling gebruik te maken. Verder signaleren trendwatchers dat snelheid van handelen steeds belangrij-ker wordt. Traditioneel was de ontwik-keltijd van producten lang; tegenwoor-

dig moet het snel, sneller, snelst.Het bedrijfsleven kan niet altijd zo goed mee in deze ontwikkelingen als het wel zou willen. De IT-infrastructuren zijn te complex en er is een veelvoud aan appli-caties en services. Veel applicaties zijn ook niet primair gericht op samenwer-ken en communicatie, wat de nieuwe tijd juist vraagt, maar vooral op bedrijfs-processen. Heel veel geld wordt besteed aan het in de lucht houden van deze om-gevingen en veel minder aan innovatie en het inspelen op veranderingen en verhogen van de snelheid.

WebbrowserSinds 2005 beweegt Google zich in de markt van zakelijke dienstverlening. Met

het oog daarop is de zoekgigant bezig een 100%-webmodel neer te zetten, vertelt Eddy Velthuizen, EMEA Head of Partner Sales bij Google Enterprise. “Alles wordt geleverd via een webbrowser. Dat is schaalbaar, veilig en wereldwijd uit te rollen. Bedrijven maken gebruik van de infrastructuur van een derde partij, Goog-le in dit geval, en betalen alleen wat ze gebruiken. Applicaties zullen in de naas-te toekomst te benaderen zijn vanaf elk willekeurig device en hoeven bedrijven nooit meer zelf upgrades uit te voeren.”

Natuurlijk, er zijn meer webleveranciers, maar weinige zijn zozeer op internet ge-boren en groot geworden als Google. Dat heeft nooit anders gedaan dan webtoe-

XS4ALL1. Google2. KPN3. Atos Origin4. Imtech5. CCI IT6. Colt7. Easynet8. IS9. Interconnect10.

Internet wordt steeds belangrijker binnen de IT-strategie van bedrijven. Zeker nu veel geïntegreerde totaaloplossingen verschuiven naar het web.

oP HET wEB IS Al VEEl TE HAlEN

Page 33: MT ICT 2011

33

MT

ICT

jun

i 2011

LET OP!

uit depraktijk

passingen ontwikkelen. Denk aan Search, Gmail, Picasa, Adsense, Documents, Ea-rth, Maps, etcetera. op Google Apps, een communicatie- en collaboratieplatform, en op Apps Market Place is voor bedrij-ven al veel te halen, ook op het gebied van workflow, communicatie, CRM en documentmanagement. Het Californi-sche ebdrijf aat klanten de apps testen en mede-ontwikkelen. Daarmee lijkt zij haar huidige rivalen vooruit te zijn. Zij predikt ook dat de huidige - slagvaardige en mo-biel opererende - bedrijfsmedewerker bij het gebruik van de applicaties niet gehin-

100 % web is er nog lang niet

derd moeten worden door beperkingen die te voorzichtige IT-managers opleg-gen. Bovendien is Google een kei in het op het juiste moment beschikbaar maken van informatie, ook in verschillend ge-structureerde bronnen. Juist dat blijkt vaak een bottleneck.

Google Enterprise heeft wereldwijd al 3 miljoen klanten die de webapplicaties benutten. Maar 100%-web is er nog lang niet. Het overgrote deel van gebruikers zit deels nog op een on premise-infra-structuur, en zal nog langdurig in een gemixte omgeving verblijven. Er is nog veel angst voor het onbekende en ook druk van van traditionele leveranciers die liever niet hebben dat al die lokale servers naar de virtuele omgeving ver-dwijnen. Verder zijn er - ondanks de snelle ontwikkelingen - nog niet altijd genoeg adequate webbased applicaties die de bestaande kunnen vervangen. En misschien blijft dat voor superzware programma’s als grafische toepassingen voorlopig ook wel een verre toekomst-droom.

Voor de mobiele mens is nog altijd niet 1. overal internettoegang beschikbaar. Bo-vendien is die vaak duur.

Een langdurige fase van integratie tussen 2. wat nog fysiek aanwezig is en wat online draait, ligt voor ons.

De transitie zal niet alleen tijd maar ook 3. geld kosten.

In het bedrijfsleven is nog angst om over 4. te stappen op bijvoorbeeld Software as a Service. Wat gebeurt er met mijn data?

Een hardnekkig misverstand is dat je als 5. bedrjif groot moet zijn: Google Enterprise levert zowel aan Ahold met 55.000 werk-plekken als aan het MKB.

‘ Chatten is goed voor de interne communicatie’

Hendriks & Hoekstra en Van Eck Groep verleent diensten op het gebied van woningmakelaardij en hypotheek- en financieel advies (25 vestigingen).

“In de backoffice gebruiken we sinds kort in alle vestigingen de-zelfde hardware, dezelfde (web-based) applicaties, intranet en VoIP-oplossing. Ook voor de fusie keken we al belangstellend naar de cloud,” zegt Ruud Orbon, verant-woordelijk voor automatisering en e-Business. “De fusie versnelde dat proces. Het heeft bij de integratie en migratie enorm geholpen.”

Waarom die overstap? De voor-naamste reden was inzicht te krij-

gen in de directe kosten. Orbon: “Hendriks Makelaardij had 18 de-centrale servers. Die waren log, nauwelijks te beheren en zorgden voor oplopende kosten. De cloud-oplossing bood ons een beter in-zicht in de kosten met als bijko-mend voordeel dat er geen grote investeringen nodig zijn. Vergeet daarbij ook niet de indirecte kos-ten; tijd die verloren gaat doordat medewerkers zich tijdens werktijd bezig moeten houden met lokale structuren die niet werken.”

Er waren meer voordelen: Outlook was op zich een prima mailpro-gramma, maar wel gebonden aan relatief dure licenties en draaide op een server die weer beheerd

moest worden. “We hebben nu al-tijd en overal toegang tot Google Apps for Business en Gmail, ook mobiel. Daarnaast bleek de geïnte-greerde chatservice in de praktijk een enorme winst in de onderlinge communicatie: direct, snel, laag-drempelig en informeel. In het al-

gemeen werken we bij de Hendriks Groep nu sneller, goedkoper en inzichtelijker. Dat bleek toen we onlangs een kleine overname heb-ben gedaan. Bij onze nieuwe part-ner hadden we alleen goed functi-onerende internetverbindingen nodig. Binnen de kortste keren was de juiste IT-omgeving in de lucht.”

Het scheelt dat veel voor de make-laardij belangrijke applicaties al webbased waren, zegt Orbon, maar hij realiseert zich dat ze er nog niet zijn. “Veel medewerkers werken al in Google Documents, een deel nog in Word. Maar volgens mij zijn we nu weer fultime bezig met hui-zen verkopen, in plaats van onze IT te beheren.”

tekst Egbert Jan Riethof | mt.nl

‘we hadden alleen goed

internet nodig’

Ruud Orbon, Hendriks Groep

Page 34: MT ICT 2011

34

MT

ICT

jun

i 2011

security

Nieuwe bedrijven doen het al zonder IT-afdeling. Ze ma-ken handig gebruik van clouddiensten van Amazon (netwerken, servers en op-

slag), Google (mail, kantoorapplicaties, opslag) of Salesforce (klantbeheer). Wel-licht gebruiken ze al boekhouddiensten in de cloud van Twinfield, handelen ze salarisdiensten af via Humanwave en zien het halsreikend uit naar een online voorraadbeheersysteem (ERP).De belangrijkste voordelen van de cloud zijn schaalbaarheid en flexibiliteit. Bij alle bedrijven varieert de behoefte aan reken-kracht en geheugen continu en via de cloud is de voorraad steeds precies vol-doende. Afnemers betalen per uur, en dat

scheelt in de kosten. Flexibiliteit is de tweede reden om niet zelf een datacentrum te onderhouden. Een bedrijf dat de vraag moeilijk kan voorspellen is beter af bij een dienstver-lener waar het net zoveel IT-middelen kan aanspreken als nodig is. Specialisten aan de Universiteit van Berkely hebben formules opgesteld om te kunnen uitre-kenen wanneer overstappen op een cloud goedkoper is. Het rekenmodelletje van professor Armando Fox en promovendus Michael Armbrust bijvoorbeeld, weegt onder meer het benodigde aantal uren rekentijd, de kosten van het datacentra en de bandbreedte. Vooral dat laatste is belangrijk. Bij een bandbreedte van 20Mbit/seconden (ver boven de gemid-

delde internetsnelheid in Nederland) duurt het 45 dagen om tien terabyte te verplaatsen. Dat maakt het overdragen van rekenklussen aan de cloud in veel ge-vallen ondoenlijk. De onderzoekers reke-nen echter alles door. Hun advies: stuur een stapeltje schijven per koerier naar de cloudleverancier. Dat maakt de cloud als-nog een goedkopere optie.

Buien Tot zover de zonnige kant. Kenners zien ook de buien hangen. De eerste is be-schikbaarheid. Eind april bijvoorbeeld ging één van de datacentra van Amazon in de Verenigde Staten onderuit, waar-door vele bedrijven een paar uur tot twee dagen van het internet verdwenen. On-

McAfee1. Cisco Systems2. Symantec3. Fox IT4. Atos Origin5. Accenture6. InfoSecure7. Kahuna8. Norman9. Verizon10.

De economische argumenten voor cloudcomputing winnen het van de technische bezwaren. Kanttekeningen over beschikbaarheid en veiligheid moeten echter serieus bekeken worden.

BlIjF KRITIScH OVER DE clOUD

Page 35: MT ICT 2011

MT

ICT

jun

i 2011

35LET OP!

uit depraktijk

der de slachtoffers was mogelijk een Amerikaans bedrijf dat de Amazoncloud inzet voor hartbewaking en waarvan “md76040303317” zich radeloos meld-de op het klantenforum: “Het leven van onze patiënten staat op het spel, ik vraag u wanhopig om contact.” Deze fatale afhankelijkheid is op te van-gen door diensten af te nemen bij meer-dere leveranciers. Met dat voor de hand liggend advies slaan diverse andere fo-rumbezoekers md76040303317 hard om de oren, kracht bijgezet door eisen om ontslag voro het hoofd IcT.

Door een storing verdwenen

bedrijven van het internet

Deze data lock-in is de tweede bui. Hoe makkelijk is het om toepassingen en data over te zetten op andere systemen? Wat helpt is het standaardiseren van toepas-singen en data. Heel veel ingewikkelder dan het overstappen van internetleveran-cier moet het niet worden, maar cloudle-veranciers werken deze interoperabiliteit uiteraard tegen, om klanten te binden.

WettelijkDe juridische gevolgen van een stap naar de cloud vormen de derde en wellicht zwaarste bui. “De belangrijkste vraag voor overheden is of het wettelijk kan en wat de risico’s betreft wenselijk is, om ge-gevens buiten de landsgrenzen te verwer-ken en op te slaan”, waarschuwt Enisa, een agentschap van de Europese Unie, in een rapport over de weerbaarheid van cloudcomputing.cloudgebruikers lopen het risico dat bui-tenlandse rechtbanken deze privé-enti-teit dagvaarden en zo inzage krijgen in de overheidsgegevens. Enisa: “Wie de stap naar de cloud overweegt, moet eerst weten hoe er weer van af te komen.”

De juridische gevolgen van stap naar de 1. cloud zijn nog erg onduidelijk. Wat ge-beurt er als een buitenlandse rechter uw vertrouwelijke gegevens opeist? Waar blijven uw gegevens en applicaties 2. als de cloud stuk gaat? Bij de recente storing van Amazon raakte een deel van de data van cloudgebruikers voorgoed kwijt.Hoe zit het met toezicht en controle? Zijn 3. alle handelingen in de cloud na te gaan? Wie kan er eigenlijk allemaal in het data-centrum? Kan de cloud failliet gaan? Wie krijgt in 4. dat geval de zeggenschap over de harde schijven in het rekencentrum? Is de cloud bestand tegen storingen, files 5. op het internet en mismanagement? Nog steeds niet kopschuw? Het rapport 6. van Enisa bevat een lijst van 49 bedrei-gingen voor de cloud, waaronder alle mo-gelijke storingen, van computerinbraken tot en met kostbare administratiefouten.

‘ Eigen cloud is goedkoper en veiliger’

Twijfels over veiligheid en moge-lijke juridische gevolgen van cloudtoepassingen weerhoudt de Rijksoverheid vooralsnog van de overstap. Ze start voorzichtig, met een privécloud.

De minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner, stelde in april 2011 de Tweede Kamer op de hoog-te van kabinetsplannen om een cloud in eigen beheer te starten. Die vervangt diverse datacentra door één fors bemeten variant, met als hoofd-doel alle overheidsdiensten te cen-traliseren. Bijkomend voordeel moet zijn dat de kosten van beheer op die manier ook fors gereduceerd kunnen worden.

Het nieuwe cloudrekencentrum moet rijksambtenaren in de toe-komst voorzien van de mogelijk-heid tot emailen en toegang biedt kantoortoepassingen software waarmee samengewerkt kan wor-den. Pas wanneer deze interne cloud helemaal voldoet, zal het kabinet verdere stappen overwe-gen. Wellicht zijn tegen die tijd de voorzieningen die het goed doen op de interne cloud, over te zetten op een echte.

Tot die tijd zijn juridische conse-quenties van clouddiensten een belangrijke bron van twijfel. De Nederlandse overheid is niet de enige die om die reden terughou-

dend is. Het belemmert bijvoor-beeld ook de vertalers bij de Euro-pese instituten. Zij mogen documenten die nog niet officieel openbaar zijn gemaakt, niet verta-len met behulp van internetvertaal-

machines, omdat het risico dat die informatie uitlekt nog onvoldoende kan worden afgedekt. Overigens maken overheidsorgani-saties met minder scrupules allang gebruik van cloudachtige commer-ciële internetdiensten om hun ge-gevens voor het publiek toeganke-lijk en inzchtelijk te maken. Dat doen ze meestal zonder precies te weten hoe nauwkeurig de cloud die gegevens verwerkt. Voorbeelden daarvan zijn de ge-meente Amsterdam en het Cen-traal Bureau voor de Statistiek, het CBS, die hun gegevens deels ontsluiten via geografische toe-passingen die gebouwd zijn door Google.

tekst Gijs Hillenius | mt.nl

‘Ook Europa heeft

juridische twijfels’

Piet Hein Donner, minister van Binnenlandse Zaken

Page 36: MT ICT 2011

mt.nl

36

MT

ICT

jun

i 2011

Accenture

430.000 schouders De grootste consultancyleverancier ter wereld mag in de MT ICT 2011 niet ontbreken. Marktlei-der op het gebied van consul-ting, technology en outsourcing word je niet op je mooie blauwe ogen. Accenture geeft zijn klan-ten een passend advies over hoe de bedrijfsvoering beter en efficiënter kan, en helpt bij de realisatie daarvan. Dat betekent dat Accenture de projecten sa-men met zijn klanten van begin tot eind uitvoert en waar nodig het beheer van bedrijfsproces-sen overneemt. Nieuwe ervarin-gen passen ze toe in elk volgend project. Zij geven de toekomst van de klant vorm dankzij tast-bare, efficiënte en uitvoerbare bedrijfsoplossingen die een gro-te impact op onze samenleving hebben. 215.000 medewerkers werken daar, zo duurzaam mo-gelijk, aan mee. Dit doet Accen-ture door een combinatie van bewezen ervaring en uitgebreide vaardigheden in alle industrieën en bedrijfsfuncties. Een mondia-le speler met een omzet over het fiscale jaar dat eindigde op 31 augustus 2010, van 21,6 mil-jard Amerikaanse dollar.

Categorieën: Outsourcing, Consultancy, Security I www.accenture.nlE Via formulier op de site

Adobe Systems Benelux BV

Waar zit het niet? Na Microsoft is Adobe de onbe-twiste leider in pakketsoftware. Een tweede plaats is op dit ni-veau zeker geen schande. Een mens kan bijna geen creatieve workflow of platform bedenken of er zit welk ergens een stukje Adobe. Nagenoeg op ieder plat-form, op de desktop, in de browser en op mobiele appara-ten, is software van deze num-mer twee te vinden. Wie werkt er nou nooit met Photoshop, InDesign, Illustrator, Dreamwea-ver, Premiere Pro of de Adobe Reader? Op 98% van de computers die toegang hebben tot internet is de Adobe Flash Player geïnstal-leerd. Nog zo’n bekende overal vertegenwoordigde standaard is PDF (Portable Document For-mat). Een ISO gecertificeerde standaard door Adobe ontwik-keld voor veilige en betrouwbare documentuitwisseling.Misschien kun je zelfs stellen dat Adobe de wereld heeft ver-anderd door het leveren van digitale ervaringen. Adobe helpt klanten bij het ontwikkelen, aanbieden en optimaliseren

van aansprekende content en applicaties. Met Adobe software verbetert de impact van com-municatie-uitingen. Dat leidt tot hogere productiviteit en uitein-delijk tot meer zakelijk succes. Samen met klanten verandert Adobe dagelijks reguliere inter-acties in meer waardevolle digi-tale ervaringen via verschillen-de media en apparaten, overal en altijd.

Categorie: Pakketsoftware I www.adobe.nlE Via de website

Apple Benelux

Innovatie tot kunst verheven Art with a capital ‘A’. Apple is nog steeds de opval-lendste voortrekker van mobiele media. In alles zijn ze net een paar stapjes voor op de concur-rentie. Door die enorme drang naar innovatie blijft Apple onbe-twist het lekkerste fruit in de schaal. Mooi, fris, vers, aantrek-kelijk en van hoge kwaliteit. Van-af de Apple II, het absolute startschot van de ‘personalcom-puterrevolutie’ tot aan overmor-gen, blijft Apple het slimste jon-getje van de klas. Vul de lijst maar in met bekroonde compu-ters, het besturingssysteem OS X, de programmapakketten iLife en iWork, en de professionele programma’s. Muziek ook. De revolutie die op het gebied van de digitale muziek nog steeds gaande is, wordt aangevoerd door Appleproducten als de iPod en niet te vergeten de onlinewin-

kel iTunes. De revolutionaire iP-hone en App Store hebben de wereld van de mobiele telefoon volledig op z’n kop gezet. De magische iPad is weer zo’n prachtig voorbeeld van de voor-trekkersrol die Apple speelt. Met de ipad krijgt de toekomst van mobiele media én computers een gezicht. Het zou de afslui-ting kunnen zijn van wat met mobiele media mogelijk is, maar het lijkt, gelukkig, de ouverture.

Categorieën: Pakketsoftware, Kantoorautomatisering, CommunicatieI www.Apple.nlE Via formulier op de site

Atos Origin

Duurzame groei Een speler van importantie, dat wordt in bijna alle categorieën van het onderzoek duidelijk. Atos Origin vervult een leidende rol als internationale IT-dienstverle-ner die Hi-Tech Transactional Services, consulting, systeemin-tegratie en Managed Services aanbiedt. Doel: wereldwijd bij-dragen aan betere bedrijfspres-taties. Zoals met het door Akzo Nobel ontwikkelde Sustainable Performance Management Dashboard voor de manufactu-ring-, retail- en telecommarkt. Het leverde Atos Origin een on-derscheiding op van software-ontwikkelaar SAP voor Meest Innovatieve Partner. Het Dash-board vertelt duidelijk waar on-dernemingen staan in het ver-duurzamen van hun processen. Met behulp van een Sustainable

Apple blijft het

slimste jongetje

Page 37: MT ICT 2011

37

MT

ICT

jun

i 2011

profielen

Roadmap wordt de route naar een duurzamer bedrijfsvoering uitgezet. De klant ziet welke maatregelen en processen bij-dragen aan de geformuleerde doelstellingen die leiden tot duurzame groei. De geboekte voortgang wordt vervolgens meet- en zichtbaar gemaakt in een Dashboard. Atos Origin werkt volgens het consult-build-operate-concept, wat inhoudt dat het bedrijf niet alleen adviseert en ontwikkelt, maar ook implementeert en be-heert. Atos Origin neemt met dit full lifecycle-concept de volledi-ge zorg voor de ICT over.

Categorieën: Maatwerksoftware, Outsourcing, Consultancy, Deta-chering, Beheer & Onderhoud, Kantoorautomatisering, Web en SecurityI web www.nl.atosorigin.comE [email protected]

Avaya

Optimale bedrijfspro-cessen Een sterke speler op het gebied van telecom, contact-centers en netwerktechnologie. Als je de nieuwe directeur John van der Velden mag geloven zijn er volop groeimogelijkheden voor zijn bedrijf. Werknemers willen over de hele wereld bereikbaar zijn en met elkaar kunnen sa-menwerken. Avaya speelt daar op in. Als Amerikaans telecombedrijf dat gespecialiseerd is in commu-nicatiesystemen voor de zakelijke markt, zoals unified communica-tions callcenter-technologie en data-applicaties, is bereikbaar-

heid van en voor werknemers co-re-business. Unified communica-tions is het proces waarbij alle communicatiemiddelen, -appara-tuur en media zijn geïntegreerd. Gebruikers kunnen daardoor in realtime met iedereen wereldwijd in contact komen, waar ze ook zijn. Door de overname van Nor-tel in 2010 werd de communica-tie nog verder geoptimaliseerd en uitgebreid met videoconferencing en datanetwerken. De groei van cloudcomputing heeft een boost gegeven aan Het Nieuwe Werken. Avaya ontstond in 2000 als af-splitsing van Lucent Technolo-gies en werd in 2007 een priva-te onderneming. Ruim 17.500 medewerkers zetten zich dage-lijks in om bedrijfsprocedures te verbeteren, de menselijke com-municatieprocessen te verster-ken en te vereenvoudigen. Het Nederlandse hoofdkantoor is gevestigd in Nieuwegein.

Categorie: CommunicatieI www.avaya.nlE Via formulier op de site

Canon

Shift to services Kyo-sei, Japans voor samenleven en -werken voor het algemeen be-lang zo noemt Canon zijn be-drijfsfilosofie die doorklinkt in al hun activiteiten en de basis vormt voor Canons duurzaam-heidsprogramma. Canon is te vinden op een derde plaats in de categorie kantoorautomatise-ring. Vanaf de oprichting in 1937 is Canon een toonaange-vende leverancier op het gebied

van Digital Imaging en Informa-tie Technologie. In Nederland richt het zich op twee onder-scheidende markten: Business Imaging (printing- en document-management voor kantoor en professionele printomgevingen) en Consumer Imaging als foto- en videoapparatuur, printers, scanners, faxen en All-in-One’s. Omdat de ontwikkeling van print- en imagingoplossingen steeds vaker een vast onderdeel is van het de werkplek, ging Ca-non Nederland allianties aan met Capgemini en Atos Origin. Voor Canon staat sinds vorig jaar de ‘Shift to Services’ cen-traal; de transitie naar een ser-vicegeoriënteerde organisatie. Dit is een belangrijk element van de groeistrategie in Europa. Zo introduceerde Canon in oktober 2010 het nieuwe bedrijfsonder-deel Consultancy Services, waarmee zij de groeimarkt voor bedrijfsinformatie- en mediama-nagement betreedt. Dagelijks zijn bij Canon wereld-wijd ruim 190.000 werknemers actief, waarvan 423 bij Canon Nederland. Het Nederlandse hoofdkantoor is gevestigd in Amstelveen.

Categorie: Kantoorautomatise-ringI www.canon.nlE via de website

Capgemini

Aanpassen aan veran-deringen Wil je blijvend groeien en succesvol zijn dan is het nodig dat je als onderne-ming en organisatie verandert

en je aanpast aan de complexe en eveneens veranderende om-geving. Punt. Tenminste, dat vindt Capgemini; naar eigen zeg-gen dé mondiale marktleider op het gebied van consulting, tech-nologie, outsourcing en local professional services. Een orga-nisatie die, in maar liefst vier vakgebieden, de lijst aanvoert. Geen kleine jongen dus. Met we-reldwijd 112.000 medewerkers op de loonlijst en een omzet van 8,7 miljard euro in 2010. Cap-gemini helpt en ondersteunt de klanten bij de aanpassing en verandering door de inzet van technologie en een ‘crossdisci-plinaire’ aanpak – een combina-tie van consulting, technologie en outsourcing. Samenwerken met klanten en partners staat bij deze reus centraal. Het streven is om een gezamenlijke visie en groeistrategie te bepalen. Door het aanbod van consulting-, technology-, financial- en out-sourcingdiensten ontstaat vrij-heid in het ondernemerschap van haar klanten.Het hoofdkantoor van Capgemi-ni is gevestigd in Parijs. Vesti-gingen bevinden zich in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië en het Pacifisch gebied. Neder-land telt 6.000 werknemers. In de adviesactiviteiten wordt de klantorganisatie vanuit een ‘ho-listische benadering’ bezien in relatie tot de markt waarin de klant actief is.

Categorieën: Maatwerksoftware, Outsourcing, Consultancy, Deta-chering, Beheer & Onderhoud I www.nl.capgemini.comE [email protected]

CAnon wil groeien

door service

Page 38: MT ICT 2011

mt.nl

38

MT

ICT

jun

i 2011

CCI IT GROEP

Strategische ICT-knuf-felaar Dat is wat de CCI IT GROEP wil zijn. Voor het eerst verschijnt deze strategische ICT-partner in de MT ICT 2011. Zij vinden terecht dat zij als organi-satie die actief is op het gebied van software en consultancy, in moeten spelen op de verande-rende digitale wereld om ons heen. Alleen kan dat niet. Dus wordt er met de klant samenge-werkt of zoals de CCI IT GROEP het zelf noemt: ‘De kunst van verenigen’ toegepast. Dat na-tuurlijk met een vette knipoog naar hun doelgroep. Zij werken voor belangenverenigingen en brancheorganisaties van naam en faam. Bij hun manier van werken, waarmee zij continu wil-len innoveren en inspelen op de markt, staan de kernwaarden ‘betrokken, bereikbaar, teamver-band en trots’ centraal. De CCI IT GROEP heeft bewust voor de nichemarkt van professionele ledenorganisaties gekozen. De CSM, CRM en DMS software werd speciaal voor de branche ontwikkeld en laten de voorde-len van het internet voor de le-den van hun klanten werken. De CCI IT GROEP knuffelt met de leden. Met customer intimacy zetten zij de leden van de leden-organisaties centraal. Dat maakt de CCI IT GROEP niet alleen een softwareleverancier, maar ook een strategisch partner.

Categorie: WebI www.cci-itgroep.nlE [email protected]

Centric

Recht-door-zee-ICT Cen-tric is een terugkerende naam in de MT ICT ranking. Misschien komt dat door de nuchterheid en ‘recht-door-zee-mentaliteit’ waar zij zich op voorstaan. Die duidelijkheid zie je terug in hun benadering van het begrip inno-vatie. Centric vindt innoveren om het innoveren niets. Daadwerke-lijk veranderen en vernieuwen zijn essentiële voorwaarden voor duurzaam succes. Met hun cam-pagne ‘World of Innovation’ on-derstrepen zij hun geloof in de kracht van innovatie als aanja-ger van duurzame groei. Tegelij-kertijd weten ze dat innoveren ‘alleen’ niet genoeg is en dat het veel beter en effectiever is om oplossingen te zoeken en te vin-den die de klant ook echt voor-uit helpen. Afgelopen jaar heeft Centric flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van bestaande en nieuwe producten en diensten. Oplossingen die hun klanten in staat stellen duurzaam te onder-nemen en toch focus te houden op hun bedrijfseconomische doelstellingen. Zoals iTV.Loket, waarmee op afstand, maar op persoonlijke wijze gecommuni-ceerd kan worden met burgers of klanten. E-facturatie en e-

HRM zijn hier enkele voorbeel-den van. Centric is een Nederlands bedrijf en werd in 1992 opgericht. In-middels is Centric uitgegroeid tot een van de meest vooraan-staande aanbieders van Infor-matie Technologie in de Benelux en heeft Centric vestigingen door heel Europa. In Nederland wer-ken ruim 5.500 van de totaal 15.500 medewerkers.

Categorieën: Maatwerksoftware, Detachering, Beheer & Onder-houdI www.centric.euE [email protected]

Cisco

IT-zonder grenzen Het houdt veel bedrijven bezig: Het Nieuwe Werken. De basis hier-voor wordt gevormd door ‘onbe-grensde bedrijfsnetwerken’ of ‘Borderless Networks’, die be-staan uit routers en switches, inclusief beveiliging.. Met deze netwerken helpt Cisco zijn klan-ten een nieuwe, flexibele en on-begrensde manier van werken te realiseren, onafhankelijk van tijd en plaats.In april 2011 heeft Cisco nieuwe beveiligings- en beheeroplossin-gen aan zijn Borderless Net-worksportfolio toegevoegd. IT-af-delingen kunnen zo efficiënter omgaan met het groeiende aan-tal mobiele apparaten, de veran-derende gewoonten van werkne-mers en de invloed van video op het netwerk. Want zoveel is dui-delijk: de wens om vanaf iedere gewenste plek met elk gewenst

apparaat te kunnen werken, stijgt explosief. Cisco heeft recentelijk de resul-taten bekend gemaakt van het Cisco Connected World-onder-zoek. Een internationaal onder-zoek over verwachtingen en het gedrag van werknemers als het gaat om toegang tot informatie op elk moment, op elke plek en vanaf elk apparaat. Het onder-zoek bevestigt de wens van de gebruiker. Cisco heeft circa 72,935 mede-werkers wereldwijd, verspreid over ruim 450 kantoren in meer dan 165 landen, en had in zijn fiscale jaar 2010 een omzet van 40 miljard dollar.

Categorieën: Kantoorautomati-sering, Communicatie, SecurityI www.cisco.comE [email protected]

Citrix Systems

Alles mee naar het werk Werknemers hebben steeds meer de behoefte om op elk moment op elk apparaat te kunnen werken. Er zijn meer be-drijven en organisaties die dat belangrijk vinden en als je de ontwikkeling volgt is dat niet nieuw. Wel nieuw is de trend waar Citrix op inspeelt. ‘Bring your own’. Werknemers kunnen hun eigen tablets, laptops, smartphones meenemen naar de werkvloer. Citrix ondersteunt de IT-afdelingen van onderne-mingen en overheden en zorgt

CentriC doet

nuchter over

innovatie

Page 39: MT ICT 2011

39

MT

ICT

jun

i 2011

profielen

ervoor dat alle bedrijfsgegevens snel, eenvoudig en veilig voor deze privéapparaten beschik-baar komt. Citrix heeft meer dan 10.000 partners in meer dan 100 landen. Momenteel werken zij samen met Microsoft omdat zij met hun oplossingen rondom desktop virtualisatie elkaars pro-ductportfiolio aanzienlijk kunnen versterken. Citrix wil de manier waarop desktops, applicaties en gege-vens worden geleverd aan eind-gebruikers centraliseren, virtuali-seren en vereenvoudigen. Geavanceerde netwerkoplossin-gen zorgen ervoor dat gegevens snel en veilig over een netwerk kunnen worden geleverd. Citrix Systems is een Amerikaans be-drijf, gespecialiseerd in virtuali-satie, networking en cloudcom-puting. Meer dan 230.000 organisaties wereldwijd gebrui-ken de oplossingen van Citrix. Het bedrijf werd opgericht in 1989, de jaaromzet over 2010 bedroeg 1,87 miljard dollar.

Categorieën: Beheer & Onder-houd, KantoorautomatiseringI www.citrix.comE [email protected]

Colt

Delen, bewerken, op-slaan Colt verschijnt voor het eerst in de MT ICT 2011. Met een 33.000 km lang netwerk in 19 landen en een Metropolitan Area Networks in 38 grote Euro-pese steden met directe glasve-zelverbindingen naar 17.000 gebouwen en 19 Colt datacentra

horen, ze daar ook beslist in thuis. Als het gaat om informati-on delivery platforms dan is Colt beslist toonaangevend en biedt haar klanten de mogelijkheid om belangrijke bedrijfsinforma-tie te delen, te verwerken en op te slaan. In 2010 werd Colt Data Center Services gelanceerd voor het leveren van innovatieve en hoogwaardige modulaire data-centers die snel te implemente-ren en energiezuinig zijn. Met dit in het achterhoofd wordt, in samenwerking met Unisys, de Colt virtuele desktop service aan-geboden. Een dienst die Colt ge-bruikers van een veilige, cloud-based, virtuele desktop omgeving voorziet. De dienst versnelt de uitrol van desktop services, ver-simpelt onderhoud en snijdt in gebruik- en supportkosten. In plaats van het installeren van desktopapplicaties op lokale computers, kunnen de virtuele desktops via een portal worden aangeboden. De service geeft gebruikers dezelfde desktoper-varing als die van een traditione-le, maar met sterk verbeterde veiligheidscontrole. Zo zelfs dat het kopiëren van data naar usb sticks kan worden beperkt.

Categorie: WebI www.colt.netE Via de website

Ctac N.V.

Sterke focus op stra-tegie Ctac kijkt terug op een enerverend jaar. Na een stevige teruggang in de ICT-sector in 2009, was er bij Ctac sprake

van een voorzichtig herstel. Met name door een effectieve sturing op de bezettingsgraad en strak-kere projectbeheersing, heeft Ctac 2010 met een netto omzet van 71,4 miljoen euro kunnen afsluiten en werd er zelfs een bescheiden winst gerealiseerd. Ctac is ICT-dienstverlener, ge-specialiseerd in ERP-oplossin-gen. De wens is om uit te groei-en tot een onderscheidende Solution Provider. Ctac is toon-aangevend binnen focusbran-ches food & feed, logistieke dienstverlening, groothandel, manufacturing, vastgoed, retail en utilities. Binnen deze bran-ches zetten zij de toon met inno-vatieve en vooruitstrevende pro-jecten, krachtige Ctac templates, senior branchekennis, beheer en hostingdiensten. Ctac begrijpt de mogelijkheden die IT voor bedrijven in deze sectoren te bieden heeft. Activiteiten van Ctac bestaan uit implementatie, integratie en beheer van o.a. SAP en Microsoftsystemen en hiervan afgeleide activiteiten, zo-als systeemupgrades en -opti-malisaties. Ctac is SAP Gold Partner en Microsoft Gold Part-ner in Nederland en België. Bo-vendien is het de grootste SAP-reseller in Nederland voor middelgrote ondernemingen.

Categorie: DetacheringI www.ctac.nlE [email protected]

Dell

IT-hindernissen over-winnen We kennen het suc-cesverhaal allemaal. Dell werd groot door de directe verkoop van pc’s via internet. De prijs-vechter van het eerste uur heeft de low-cost-direct-selling-filoso-fie al een aantal jaren losgela-ten. Sinds 2007 verkoopt Dell zijn IT oplossingen ook indirect. En zie: inmiddels is Dell wereld-wijd marktleider op het gebied van levering en support van IT oplossingen. Nummer twee in de categorie kantoorautomatisering in de MT ICT 2011. Het bedrijf bekleedt de 38e plaats binnen de Fortune 500. Wereldwijd wer-ken er zo’n 100.000 mensen bij Dell en bedroeg de omzet in 2010 $ 61,4 miljard. In Neder-land is Dell sinds 1991 geves-tigd in Amsterdam waar bijna 600 mensen werkzaam zijn. Goed naar je klanten luisteren en hen voorzien van innovatieve technologie en diensten is het adagium van Dell. Daarom levert Dell haar klanten slimme en ef-fectieve IT-oplossingen die hel-pen IT-hindernissen te overwin-nen. Dat kan een antwoord zijn om te focussen op de groei van een bedrijf maar ook een oplos-sing betekenen die helpt per-soonlijke doelstellingen te reali-seren. Kernactiviteit bij Dell is IT-oplossingen bieden die zijn opgebouwd met bestaande hardware (pc’s, laptops, servers) en Services & Solutions.

Categorie: Kantoorautomatise-ringI www.dell.nl E [email protected]

Dell herhaalt

zijn succes-verhaal

Page 40: MT ICT 2011

mt.nl

40

MT

ICT

jun

i 2011

eAsynet doet vijf

voorspel-lingen

Easynet Nederland

Groei vraagt meer ca-paciteit Easynet levert Ma-naged Network, Hosting-oplos-singen en Telepresence. Door het toegenomen belang van cloudcomputing en social me-dia, en het feit dat bedrijven hun IT-uitgaven in de hand moeten houden, verwacht Easynet dat bedrijfsnetwerken nog meer stra-tegisch ingezet gaan worden. Sinds 1994 levert Easynet net-werkdiensten aan bedrijven en overheidsinstellingen. Het heeft meer dan acht miljoen eindge-bruikers op zijn netwerk dat een dekking heeft in meer dan 190 landen. De omzet in 2010 be-droeg 203 miljoen euro (09/2010). Voor Easynet is ken-nis van de klant bijzonder be-langrijk. Het bedrijf interviewde een groot aantal internationale klanten en combineerde de ver-kregen informatie met de visie van het eigen management. Ea-synet deed vijf voorspellingen die in het komende jaar gevol-gen hebben voor zakelijk com-putergebruik. Daar komen ze: Easynet verwacht een verdere groei in de cloud als aanvulling op het bedrijfsnetwerk, zakelijke inzet van social media, hac-keraanvallen via de social me-dia, leveranciers worden onder de loep genomen in het kader van kostenbesparingen en ten-slotte vraagt de sterke groeiver-wachting van de wereldwijde economie in 2011 om meer net-werkcapaciteit of e-commerce-systemen, die meer transacties

kunnen verwerken. Easynet is honderd procent eigendom van LDC, David Rowe en het ma-nagement team

Categorie: WebI www.easynet.nlE Via de website

Exact

Het komt allemaal sa-men Als er iets belangrijk is voor Exact, dan is dat wel het ondersteunen van ondernemers. Sinds de bescheiden start in 1984 is deze softwarespeler van studentenonderneming uitge-groeid tot een wereldwijde aan-bieder van informatietechnolo-gie en IT-oplossingen. De omzet over 2010 bedroeg € 228,2 mil-joen. Meer dan 1.800 medewer-kers houden dagelijks de onder-nemerszin van hun klanten levend met softwareoplossingen die iedere zakelijke activiteit on-dersteunen en realtime inzicht geven in het wel en wee van de gehele onderneming. Van pro-ductie, groothandel en distribu-tie tot zakelijke dienstverlening zijn de producten van Exact ge-richt op groei van de ‘business’.Naast traditionele, geïntegreerde oplossingen voor ERP ontwikkelt Exact daaraan gerelateerde pro-gramma’s voor onder andere HRM, CRM, project management en elektronische workflow. Altijd gericht op de specifieke behoef-ten van het midden- en kleinbe-drijf. Met de Exact Online iPhone app zette het bedrijf een volgen-de stap in de ondersteuning van ondernemers. Deze bijzondere

app stelt klanten in staat om altijd en overal de laatste finan-ciële informatie over hun bedrijf op te roepen. Bovendien wordt het de ondernemer eenvoudiger gemaakt om zijn administratie te doen, bijvoorbeeld door het au-tomatiseren van de invoer van facturen en bonnetjes en de eenvoudige samenwerking met de accountant.

Categorie: Pakketsoftware I www.exact.comE Via formulier op de site

Fox-IT

Boeven vangen De num-mer vier op de securitylijst komt met een aansprekend voorbeeld van hoe het digitale boevenvan-gen er in de praktijk uitziet. Sinds 2010 bewaakt Fox-IT een groot deel van de Nederlandse transacties in online bankieren en voorkomt hiermee fraude. In december van dat jaar al rolde Fox-IT samen met de Nederland-se politie het Bredolab botnet op. Een sterk voorbeeld van hun specialiteit. Fox-IT is gespecialiseerd in de ontwikkeling van producten en voorzieningen voor de bescher-ming van staatsgeheimen, be-strijden van cybercrime, het uit-voeren van digitaal rechercheonderzoek voor grote fraude- en hackingonderzoeken, security audits en de ontwikke-ling van software (FoxReplay Analyst) voor het analyseren van afgetapt internetverkeer. Fox-IT is een innovatief Nederlands IT-se-curity en -expert op het gebied

van informatiebeveiliging en di-gitaal rechercheonderzoek. Met het hoofdkantoor in Delft en ne-venvestigingen op Aruba en in Engeland, biedt het IT-voorzie-ningen en -producten voor be-veiliging en veiligheid voor over-heden en sleutelorganisaties over de hele wereld. Bij Fox-IT werken 120 hoogopgeleide pro-fessionals die zijn gescreend en getraind om met geheimen om te gaan. Een veilig gevoel.

Categorie: SecurityI www.fox-it.comE Via formulier op de site

Getronics

Meer dan een dochter De grootste consultancylevera-Dochter van KPN, dé leverancier van telecommunicatiedienst in Nederland. Een hele grote doch-ter, dat wel. Met wereldwijd 1,97 miljard euro aan inkomsten in 2010 en circa 12.000 werknemers(fte) is Getronics een maatgevende leverancier van ICT-diensten in de wereld en marktleider in ICT-dienstverle-ning in de Benelux. Als expert op het gebied van diensten voor werkplekbeheer, connectiviteit, datacentra en consultancy, helpt Getronics organisaties en hun

Page 41: MT ICT 2011

41

MT

ICT

jun

i 2011

profielen

google-maakt het

ons makkelijk

werknemers om hun prestaties te verbeteren. Met diensten van hoog niveau die constant wor-den getoetst. Want daar is goed over nagedacht. Het Global Ser-vice Delivery Model dat door Ge-tronics wordt gehanteerd, waar-borgt dat alle producten van Getronics haar klanten over de hele wereld diensten van con-stante kwaliteit levert. Voor elk ICT-vraagstuk is altijd een passende oplossing beschik-baar of te bedenken die haarfijn aansluit bij de wensen van de klant. De dienstverlening van Ge-tronics is innovatief, flexibel en op maat gemaakt voor elk type klantorganisatie. De focus ligt niet alleen op outsourcing en consultancy, maar ook op het oplossen van complexe infra-structurele vraagstukken afge-stemd op de behoefte van de klant. Een missie heeft Getronics natuurlijk ook: werken mogelijk maken door informatie altijd en overal te ontsluiten. Efficiënt, vei-lig en betrouwbaar. Getronics is actief in workspace, datacenters, connectivity en consulting.

Categorieën: Maatwerksoftware, Outsourcing, Consultancy, Detachering, Beheer & Onder-houd, Communicatie.I www.getronics.comE [email protected]

Google Enterprise

Zonder Google bestaan we niet. Google is uitgegroeid tot een informatiereus die alle informatie ter wereld organiseert, toegankelijk en bruikbaar maakt.

Snel en uitermate innovatief. Google maakt ons leven een stuk gemakkelijker door gebruiksvrien-delijke producten voor de parti-culiere markt te maken en be-drijfsoplossingen te bieden. Onder de naam Google Apps Pre-mier bieden ze ook e-mail, tekst-verwerking, presentaties en spreadsheets. En wat dacht u van de smartpho-nemarkt? Googles mobiele be-sturingssysteem Android heeft de wereld veroverd. Android groeide 888,8 procent in 2010 en be-landde daardoor op de tweede plaats achter Symbian. Volgens onderzoek van The Phone House heeft Android in Amerika, maar inmiddels ook in Nederland, de iPhone ingehaald als meest ge-bruikt mobiel telefoonplatform. De producten van Google Enter-prise maken gebruikers produc-tiever door de innovatie en het gebruikersgemak van de consu-mentenproducten van Google te combineren met de functies, vei-ligheid en ondersteuning voor bedrijfsomgevingen. Google heeft meer dan 30.000 klanten voor de zoekfunctie en 3.000.000 klanten voor Google Apps. Het hoofdkantoor staat in Silicon Val-ley, het Nederlandse kantoor is gevestigd in Amsterdam.

Categorieën: Pakketsoftware, WebI www.google.nl/enterprise/E via formulier op de website

HP

Starten in een garage... een tuinhuisje of een zolderkamer; al aardig wat bedrijven hebben dat gedaan. Je moet tenslotte ergens beginnen. De garage waar Bill He-wlett en David Packard in 1939 HP (Hewlett-Packard) oprichtten staat niet alleen op de werelderfgoedlijst van UNESCO, maar geldt ook als symbolische geboorteplaats van Silicon Valley. Wat begon met een startkapitaal van 538 dollar is ruim zeventig jaar later, met 170 vesti-gingen over de hele wereld, goed voor een totaalomzet van circa 130 miljard dollar in 2010. Dan heb je het toch goed gedaan. Weinig bedrijven zijn zo groot en bieden zo’n groot portfolio aan technologische producten en dien-sten als HP. Na de overname van het bedrijf EDS in 2008, is HP een van de grootste bedrijven waaraan organisaties bedrijfsprocessen uit-besteden. Naast pc’s maakt en verkoopt het bedrijf printers en lap-tops en levert het servers, opslag- en netwerkproducten, beheerssoft-ware en biedt dienstverlening. Eigenlijk kun je bij deze totaalleve-rancier terecht voor bijna alle voor-zieningen op IT-gebied, van indivi-duele producten tot de complete IT-infrastructuur production, soluti-ons, consultancy, datacenteront-werp en outsourcing. HP heeft zijn activiteiten in drie zakelijke groe-pen verdeeld: Personal Systems Group, Imaging & Printing Group en de Enterprise Business Group.

Categorieën: Beheer & onder-houd, KantoorautomatiseringI www.hp.nlE via formulier op de site

IBM

De eerste honderd jaar zitten erop IBM is één van de wereldleiders op het gebied van IT-Services en Consultancy. Zijn missie is het creëren van ‘a smarter planet’. Het bedrijf is ervan over-tuigd dat met IT wereldwijde pro-blemen opgelost kunnen worden. Haperende elektriciteitsnetwerken, slecht functionerende voedselke-tens, wateroverlast, de verkeerspro-blematiek: volgens IBM ligt de op-lossing in slimme IT. Computervermogen is niet langer voorbehouden aan computers in de traditionele zin van het woord. Er zitten chips in onze auto’s, huishou-delijke apparaten en camera’s. Al-les raakt met sensoren met elkaar verbonden en de interactie levert ongekende hoeveelheden informa-tie op. Met geavanceerde technolo-gie en supercomputers kunnen die enorme bergen gegevens worden omgezet in feitelijke kennis en een slimmere planeet, aldus IBM. De ontwikkeling en de verkoop van computerhardware, software, en de levering van ICT-diensten blijft de kernactivitei. IBM is daar-naast een belangrijk adviesbedrijf op het gebied van zakendoen en ICT. Het bedrijf verzorgt onder-houd van de producten en dien-sten die het levert en het biedt op het gebruik daarvan gerichte training en educatie. IBM is met ongeveer 426.000 medewerkers in 200 landen en een omzet van 100 miljard dollar een van ’s werelds grootste IT-bedrijven

Categorieën: Outsourcing, Con-sultancy, Beheer & OnderhoudI www.ibm.com/nlE Via formulier op de site

Page 42: MT ICT 2011

mt.nl

42

MT

ICT

jun

i 2011

Imtech ICT

Tegen de stroom in Als je Imtech mag geloven was 2010 een uitdagend jaar. De omstandigheden op de Europe-se ICT-markt waren niet bepaald eenvoudig. Een uitdaging waar-op Imtech ICT dankzij een dui-delijke strategische focus en een breed portfolio aan producten en diensten en veel nadruk op efficiency, alert kon reageren. Daardoor heeft Imtech ICT vorig jaar in haar geheel jaar beter kunnen presteren en dat maakt de weg vrij voor verdere groei in 2011. Imtech ICT is een full-service IT-dienstverlener op het gebied van Informatie- en Communica-tie Technologie. Van spraak- en communicatiesystemen, com-plete ERP-omgevingen, Busines-sintelligence-oplossingen tot Service Oriented Architectures. Imtech ICT werkt duurzame sa-men met gerenommeerde leve-ranciers zoals Avaya, Cisco, Cog-nos, HP, IBM en Microsoft. Imtech ICT is een onderdeel van Imtech NV en omvat activiteiten in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en de UK. Met 1.700 medewerkers re-aliseerde Imtech ICT een op-brengst van bijna 500 miljoen euro in 2010.

Categorieën: Maatwerksoftware, Outsourcing, Beheer & Onder-houd, WebI www.imtech-ict.nlE [email protected]

InfoSecure BV

Meer veiligheid, minder risico’s Hoe meer informatie beschikbaar is hoe belangrijker het is om deze te beschermen. Organisaties en hun informatie-systemen en netwerken worden steeds vaker geconfronteerd met beveiligingsincidenten. Die wor-den vaak veroorzaakt door verou-derde procedures, een gebrek aan kennis, slechte communica-tie met de medewerkers en soms onverschilligheid. Het is daarom belangrijk om systemen en pro-cedures operationeel te hebben en om zowel het bedrijf als de medewerker te beschermen en te trainen.Infosecure biedt oplossingen voor risicoanalyse, compliance-management en consultancy-diensten op het gebied van in-formatiebeveiliging. InfoSecure ontwikkelde het afgelopen jaar speciale NewsFlashprogram-ma’s. Deze korte nieuwsuitzen-dingen brengen op een multime-diale manier de beveiligingsboodschap aan de medewerkers over. Het vormt een aanvulling op de e-learning en workshopprogramma’s waar-mee InfoSecure al sinds 1999 actief is. Medewerkers worden

bewust gemaakt hoe met infor-matiebeveiliging om te gaan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ondermeer clips met veel voorkomende incidenten, ma-nagement commitment films en interactieve oefeningen en ele-menten. Vier miljoen mensen hebben wereldwijd de program-ma’s gevolgd.

Categorie: SecurityI www.infosecuregroup.comE [email protected]

Inter Access

Weg met de starheid Inter Acces heeft een zwaar jaar achter de rug, maar het laatste kwartaal van 2010 was operatio-neel winstgevend en dat geeft moed. Met circa 500 medewer-kers in vaste dienst en 200 exter-ne professionals in Nederland en België is Inter Access al meer dan dertig jaar IT-dienstverlener voor middelgrote organisaties in de publieke sector, de zorg, fi-nanciële dienstverlening en ken-nisintensieve organisaties. Het bedrijf heeft een goed doortim-merde visie op de rol van ICT in organisaties en hoe dat kan bij-dragen tot het vermogen om te veranderen. Inter Access won diverse prijzen waaronder de Computable Award voor het beste overheids-project in 2010. Het bedrijf wil de starheid uit de IT-branche halen. Die starheid domineert om zekerheid te creëren. Inter Acces zou dat graag anders zien. Want je gaat toch niet zitten af-

wachten wat de markt gaat doen? Je moet flexibel genoeg zijn om daar adequaat op in te spelen, vinden ze. Flexibiliteit staat dan ook centraal. Dus be-denken ze IT-oplossingen die organisaties uit de private en publieke sector helpen om mee te bewegen.

Categorie: DetacheringI www.interaccess.nlE [email protected]

Intercon-nect

Zorgt dat iedereen werkt Altijd leuk om voor het eerst in de MT ICT 2011 te worden vermeld. Interconnect is een internetserviceprovider voor de zakelijke markt. Met een uit-gebreid aanbod van hosting-, breedband- en datacenterdien-sten ondersteunen zij IT-profes-sionals bij het opzetten van be-trouwbare automatiserings oplossingen. Zekerheid en be-reikbaarheid staan daarbij cen-traal. Interconnect ziet het als haar taak ervoor te zorgen dat relaties zich zorgeloos kunnen richten op hun kernactiviteiten. Aan het werk blijven, dus.Interconnect werd in 1995 op-gericht en groeide uit tot een onafhankelijke, professionele organisatie met meer dan 50 medewerkers. Sinds 2006 be-schikt Interconnect over een ei-gen datacenter in thuisstad ’s-Hertogenbosch. Aan ambitie geen gebrek, want in 2011 wordt 3.000 vierkante meter

inter ACCes:

starheid is schijn-

zekerheid

Page 43: MT ICT 2011

43

MT

ICT

jun

i 2011

profielen

aan datacenteroppervlakte in gebruik genomen in het tweede datacenter in Eindhoven.Als je, zoals Interconnect, niet afhankelijk bent van derden, kun je strategische keuzes maken die de kwaliteit van je diensten verhogen. Onafhankelijkheid helpt om de continuïteit van de diensten voor hun relaties te waarborgen. Het netwerk en de dienstverlening van Interconnect zijn door diverse instanties en leveranciers op het hoogste ni-veau gecertificeerd. Voeg daarbij de vijftien jaar ervaring met ICT-vraagstukken en de missie is duidelijk: betrouwbaarheid van ICT-oplossingen optimaliseren en de bereikbaarheid van orga-nisaties te garanderen.

Categorie: WebI www.interconnect.nlE [email protected]

IS Group

IS is wat het is Met stip binnengekomen in de MT ICT 2011. Als bedrijf niet helemaal nieuw maar oud ook niet echt. IS ontstond in september 2010 uit de krachtenbundeling van IS Interned Services en PINS en werd daarmee de grootste onaf-hankelijke Nederlandse aanbie-der van oplossingen op het ge-bied van hosting, managed services, hosted desktop, out-sourcing en connectiviteit voor het MKB en de grootzakelijke markt. Dit relatief jonge bedrijf werkt nauw samen met vooraan-staande ICT-spelers als Cisco, VMware, IBM en Microsoft.

IS denkt ook aan starters. Het aantal ondernemers dat in Neder-land een webwinkel start stijgt ex-plosief. De grootste uitdaging zit in het neerzetten van een professio-nele webwinkel tegen lage kosten. IS Online introduceert www.eigen-webwinkel.nu voor het snel en eenvoudig opzetten van een vol-waardige webwinkel. Vanuit het hoofdkantoor in Purmerend wer-ken ruim 135 professionals aan de ‘Proud and Clear-visie’; heldere ICT-oplossingen en passie voor het vak. IS Group heeft als enige Nederlandse ICT-dienstverlener een drievoudige ISO-certificering. ISO 9001 (Quality Management), ISO 27001 (Information Security) en ISO 20000 (IT Service Ma-nagement).

Categorie: WebI www.is.nlE Via de website

IT Staffing

Detacheren van pro-fessionals IT-Staffing is een intermediair die bedrijven en organisaties helpt hun automati-seringsdoelstellingen te realise-ren. Sinds haar oprichting in 1986 is dit bedrijf uitgegroeid tot toonaangevende IT-deta-cheerder. Volgens eigen zeggen beschikt het over de grootste database van IT-professionals in Nederland. “Wij hanteren een open communicatiestructuur. Onze gedragscode staat garant voor optimale waarborging van ieders belangen. Van zowel op-drachtgevers en de zelfstandige professional die bij IT-Staffing

onder contract staan. IT-Staffing is een klantgerichte, slagvaardi-ge organisatie die er voor zorgt dat de juiste persoon op de juis-te plaats ingezet wordt.”IT-Staffing is ISO gecertificeerd en bedient een groot scala van bedrij-ven, profit- en non-profit organisa-ties met een sterke focus op de beantwoording van automatise-ringsvragen. Door het optimaal inzetten van kennis en kunde uit verschillende sectoren (Public, Fi-nance, Strategic Partners en Busi-ness Services), kan IT-Staffing elke opdracht realiseren, hoe complex ook. Daarnaast worden wordt de detacheerder veelvuldig ingezet in een broker- of makelaar situatie. Deze one-stop-service is een van de unieke kenmerken IT-Staffing.

Categorie: DetacheringI www.it-staffing.nl E [email protected]

Kahuna

Preventie is niet meer genoeg En Kahuna kan het weten. Al meer dan tien jaar biedt het bedrijf beheerde secu-rity diensten (managed services) die organisaties in staat stellen hun security op het juiste niveau te houden. Steeds meer organi-

saties realiseren zich dat het nemen van preventieve veilig-heidsmaatregelen alleen niet meer voldoende is en het gevaar niet altijd van buitenaf komt. Ka-huna helpt organisaties op elk moment op elke plaats veilig en efficiënt informatie uit te wisse-len. Jarenlange investering in SIEM (Security Incident & Event Managemet), gebaseerd op Arc-Sight, werpt zijn vruchten af. Ka-huna mocht diverse vooraan-staande banken en verzekeraars als nieuwe klant optekenen.Kahuna is een Nederlands bedrijf dat in 1998 werd opgericht en dat naast security- en netwerkop-lossingen ook bedrijfsoplossingen aanbiedt. Met ‘Control the flow’ helpen de specialisten van Kahu-na Business Solutions organisa-ties bij het managen en efficiënt afhandelen van grote volumes klantcontacten. Dit kan via mail, telefoon, chat, selfservice of het internet. Service en bereikbaar-heid zijn tenslotte de belangrijk-ste beslissingsfactoren waarop een organisatie door haar (aspi-rant)klanten wordt gekozen. Ka-huna hanteert een klantgerichte aanpak, gebaseerd op ruim tien jaar kennis en ervaring in nauwe samenwerking met ‘best of breed’ partners zoals bijvoorbeeld Arc-Sight, Fortinet, Juniper en Kana.

Categorie: SecurityI www.kahuna.nlE [email protected]

KPMG

Wouter kan gerust zijn Een van de grootste accountants-kantoren ter wereld. KPMG levert

KAhunA: preventie

is niet genoeg

Page 44: MT ICT 2011

mt.nl

44

MT

ICT

jun

i 2011

diensten op het gebied van Audit, Tax en Advisory (accountantsrap-portage, belasting- en organisa-tieadvies). In meer dan 140 lan-den zijn er ruim 135.000 medewerkers werkzaam. KPMG Advisory adviseert onder meer over prestatieverbetering en risicobeheersing, begeleidt transac-ties en is actief op het gebied van controle en verantwoording. IT Advi-sory is een specialistisch onderdeel van Advisory, dat met zowel audit- als adviesdiensten actief is op het brede werkterrein van IT. KPMG IT Advisory helpt klanten technologie te gebruiken om groei te realiseren, de prestaties te verbeteren en de ‘operationele integriteit’, beveiliging en continuïteit te bewaken. Wouter Bos kan gerust zijn. KPMG is een mensenbedrijf en een van ’s werelds aantrekkelijkste werkge-vers. In de Universums 2010 in-dex van ‘The World’s Most Attrac-tive Employers’ eindigde de reuzenaccountant op de tweede plaats. KPMG besteedt veel aan-dacht aan corporate social res-ponsibility, stelt het welzijn van zijn medewerkers centraal en komt geregeld in beeld als sponsor. KPMG ontleent zijn naam aan de oprichters van de organisaties: Klynveld, Peat, Marwick en Goer-deler. Het Nederlandse hoofd-kantoor staat in Amstelveen

Categorie: OutsourcingI www.kpmg.nlE Via formulier op de site

KPN

Goed bezig Klanten die via hun mobiele telefoon gebruikma-ken van VoIP-diensten, bellen via

internet, moeten hiervoor gaan be-talen. Dat is één van de maatrege-len uit het nieuw strategisch plan 2015. Er komt ook meer focus op de klant door betere service te ver-lenen. Callcenters worden anders ingericht en gespecialiseerde me-dewerkers mogen de klant in één keer adequaat helpen. Ook inves-teert KPN in snellere netwerken voor vaste en mobiele telefonie en televisie en moet de dekking flink omhoog. Het aantal winkels stijgt van 200 naar 300. Goed bezig hoor, en nog veel te doen. En dat moet ook wel want per 31 decem-ber 2010 bediende KPN 42 mil-joen klanten, waarvan 33,9 miljoen mobiele klanten, 4,4 miljoen met een vaste telefoonaansluiting, 2,5 miljoen met een internetaansluiting en 1,2 miljoen televisieklanten. Met zoveel klanten loop je behoorlijk in de kijkerd. En je wilt toch graag de onbetwiste nummer één in de ca-tegorie communicatie blijven. Voor zakelijke klanten verzorgt KPN complete telecommunica-tie- en ICT-oplossingen. Met 19.192 fte’s in Nederland (to-taal 30.599 voor de groep) be-haalde KPN in 2010 een omzet van EUR 13,4 miljard en een EBITDA van EUR 5,5 miljard.

Categorieën: Communicatie, WebI www.kpn.comE afhankelijk van de vraag, infor-matie op de website

Logica

Nieuwe topman, nieu-we kansen Logica is af-hankelijk van financiële mark-ten en overheden. Een deel van haar klandizie komt van financi-

ele instellingen als banken en verzekeraars. Die markt trekt wel wat aan maar vanuit de hoek van rijks- en lagere over-heden wil het nog niet echt vlotten en daar blijven voor Lo-gica de aantrekkelijke investe-ringen uit. Maar zoals topman Simon Keating in de Financial Times opmerkte, komen er langzaam positieve signalen. Logica verleent zakelijke en technologische diensten. We-reldwijd werken er 39.000 mensen. Het bedrijf biedt zake-lijke dienstverlening, systeemin-tegratie en outsourcing voor klanten over de hele wereld. Onder hen bevinden zich de grootste bedrijven van Europa. Logica helpt haar klanten door mensen, business en technolo-gie op een succesvolle manier te integreren. Langlopende sa-menwerking staat daarbij cen-traal. Logica maakt gebruik van haar branchekennis om innova-tieve oplossingen voor haar klanten te realiseren. Logica is gespecialiseerd in onder andere Application Deve-lopment en Management, Tes-ting, Security, MES, Enterprise Architecture/SOA, Enterprise Content Management, Business Intelligence, Project Manage-ment, Business Consultancy, Technical Software Engineering, ICT Management, Finance & Accounting Services.

Categorieën: Maatwerksoftware, Consultancy, DetacheringI www.logica.nlE [email protected]

McAfee

Veilig bij Intel McAfee, ’s werelds nummer twee in compu-terbeveiligingssoftware is in han-den van Intel. In augustus kwa-men de twee partijen dat in principe al overeen maar kartel-waakhond EU had twijfels bij de voorgenomen overname. Inmid-dels is die twijfel weggenomen en de toestemming voor de deal rond. Intel moest wel garanderen dat de Intel technologie voor concurrerende bedrijven toegan-kelijk blijft. De deal: 7,68 miljard dollar. Het Amerikaanse computerbe-veiligingsbedrijf McAfee is na Symantec het een na grootste bedrijf ter wereld dat speciaal is gericht op beveiligingstech-nologie. Het levert software en hardware op het gebied van in-braakpreventie, risicomanage-ment en preventie van dataver-lies, voor de beveiliging van systemen, data en netwerken van organisaties over de hele wereld en voor thuisgebruik. Sinds 2004 voert McAfee een gecentraliseerd beleid en wor-den ondersteunende functies voor de regio EMEA vanuit Ier-land uitgevoerd. McAfee blijft zich richten op zijn kernactiviteiten: de ontwikkeling, productie, verkoop en levering van beveiligingsproducten voor pc’s en netwerken. Voor thuisge-bruik en kantoor-aan-huis het pakket McAfee Total Protection, voor kleine ondernemingen de gehoste beveiligingsservice McAfee Total Protection Service en voor grote en middelgrote ondernemingen zijn er totaal-

positieve signalen

voor logiCA

Page 45: MT ICT 2011

45

MT

ICT

jun

i 2011

profielen

pakketten en diverse gespeciali-seerde producten voor systeem, data en netwerkbeveiliging.

Categorie: SecurityI www.mcafee.com/nlE Via formulier op de site

Microsoft

Speel het spel Afgelopen jaar lanceerde Microsoft weer belangrijke innovaties als Office 365 en Kinect voor de Xbox 360. Met Office 365 kunnen mensen altijd en overal aan hun docu-menten werken en e-mailen via onder meer Office Web Apps, Mi-crosoft Sharepoint, Word, Excel en Outlook. Wat normaal alleen voor grote ondernemingen moge-lijk was, is nu ook voor zzp’ers en kleine bedrijven binnen handbe-reik. In de game-industrie bete-kent Kinect een doorbraak. De Kinect-sensor van de Xbox 360 reageert op elke spelersbeweging en brengt games en entertain-ment op een bijzondere manier tot leven zónder controller. Met de Windows Phone doet Micro-soft volop mee in de booming smartphonemarkt. Microsoft is een wereldwijd ope-rerend technologiebedrijf, dat vooral bekend is van het bestu-ringssysteem Windows en soft-ware en online diensten als Mi-crosoft Office, Xbox, Windows Phone, zoekmachine Bing en MSN. Microsoft heeft circa 100.000 medewerkers in meer dan 100 landen. Het Neder-landse kantoor heeft vijfhonderd werknemers in vaste dienst. Niet alleen propageert Microsoft met

zijn producten Het Nieuwe Wer-ken maar de Nederlandse vesti-ging en organisatie zijn ook in-gericht volgens dit concept. Microsoft Nederland staat mede hierdoor in 2011 voor de derde keer op rij op nummer één als ’Great Place To Work’.

Categorie PakketsoftwareI www.microsoft.com/nl/E Vragen- en ondersteuningspro-gramma op de site

Nokia

Werk aan de winkel Eind april 2011 maakte Nokia bekend dat ze de Symbian-softwareacti-viteiten gaat overdragen aan Ac-centure. Nokia heeft, zoals be-kend, de opkomst van de iPhone en andere smartphone onder-schat en de ooit zo populaire mobiele telefoonfabrikant verloor daardoor een flink marktaandeel. De samenwerking met Accenture is dan ook strategisch. De bedrij-ven verwachten komende zomer een definitieve overeenkomst te sluiten. Eerder al kondigde het Finse bedrijf een samenwerking aan met Microsoft, voor de ont-wikkeling van smartphones. Door wijzigingen door te voeren in het management en de ope-rationele structuur, wil Nokia zijn executiesnelheid vergroten in de dynamische en competitieve te-lecomsector. De belangrijkste elementen van deze nieuwe bre-de strategie zijn de samenwer-king met Microsoft voor aan een nieuw mobiel ecosysteem. Met “Connecting the next billion”, een hernieuwde aanpak om zo-

wel groei in volume als in waar-de te realiseren, wil Nokia de volgende miljard mensen in groeimarkten verbinden met het internet. Het nieuwe manage-mentteam en een nieuwe orga-nisatiestructuur ondersteunen de strategie met een duidelijke focus op snelheid, resultaat en verantwoordelijkheid.Er is werk aan de winkel maar Nokia blijft natuurlijk een be-langrijke speler op het vlak van mobiele communicatie. Wereld-wijd zijn er meer dan 50.000 personen werkzaam bij Nokia. Het Nederlandse hoofdkantoor zit in Rijswijk.

Categorie: CommunicatieI www.nokia.nl E [email protected]

Norman

Marktleider en pionier Norman is geen nieuw gezicht in securityland maar wel in de MT ICT 2011. Het is een toon-aangevend beveiligingsbedrijf dat beschermende producten biedt aan overheids- en onder-nemingnetwerken, consumen-tenPC’s en laptops. En dat is hard nodig ook. Hoe meer men-sen online en binnen netwerken

op hun computer werken, hoe belangrijker veiligheid wordt. Dataverkeer dat bijna met de minuut drukker en complexer wordt, vraagt om geavanceerde beveiligingsoplossingen. Norman ASA werd in 1984 op-gericht in Noorwegen en is marktleider en pionier in proac-tieve beveiligingsoplossingen en forensische malware tools. Pro-actief zijn betekent in deze bran-che; security; de beste manier om schade te voorkomen. Mil-joenen gebruikers vertrouwen op de Norman oplossingen zoals netwerkbeveiliging, endpoint be-veiligingsoplossingen en malwa-re analyse tools, om hun waar-devolle data te beschermen. Norman SandBox®, Norman Ex-ploit Detection en Norman DNA Matching zijn de basis van Nor-mans strategie om de internet-criminaliteit te bestrijden. Bedrij-ven als MessageLabs (Symantec), eEye Digital Securi-ty, Microsoft en anderen gebrui-ken de Norman technologieën om hun klanten optimaal te be-schermen. Normans prijswinnen-de beveiligingsoplossingen be-schermen miljoenen PC’s van eindgebruikers tegen hackers, spyware en identiteitsdiefstal. Het hoofdkantoor is gevestigd in Noorwegen, Europa en Amerika zijn de primaire markten.

Categorie: SecurityI www.norman.nlE [email protected]

noKiA werkt

aan comeback

Page 46: MT ICT 2011

mt.nl

46

MT

ICT

jun

i 2011

Océ

Klaar voor de toekomst Océ heeft het een tijd moeilijk gehad maar de trend in de goede richting is er. Over het boekjaar 2010 kwa-men de inkomsten op 2,67 mil-jard euro en dat is iets beter dan de 2,65 miljard in 2009. Bijna een jaar na de overname door Canon verwacht Océ met gezamenlijk ontwikkelde produc-ten op de markt te komen. Maar er is meer. Door een alliantie met branchegenoot Manroland, die in 2011 van kracht is gewor-den, gaat het bedrijf zich richten op de ontwikkeling van produc-ten voor de grafische industrie. Beide bedrijven willen print da-tamanagement combineren met nabewerking, digitaal printen en offset drukken. Océ speelt in het dynamische proces van documentmanage-ment nog steeds een rol van be-tekenis. Océ heeft een ruim aan-bod van producten en diensten: software, scan- en printsyste-men, consultancy, outsourcing en financiering. De internationale Océ-Groep is actief in 110 landen, waarvan in ruim 30 landen met eigen vesti-gingen. Wereldwijd werken 24.000 mensen bij Océ. Nederland kent twee vestigingen: het internationa-le hoofdkantoor in Venlo en de Nederlandse verkoopmaatschap-pij in ‘s-Hertogenbosch.

Categorie: Kantoorautomatise-ringI www.oce.nlE via de website

Oracle

Flexibel en interdisci-plinair Het nieuwe pand en de nieuwe manier van werken zijn het meest opvallende rond-om Oracle. De overname van Sun Microsystems is dat ook, maar al bijna oud nieuws. Ora-cle is begin 2011 verhuisd naar een nieuw pand en zet sinds-dien nog sterker in op flexibel werken. Er zijn 650 flexplekken voor de 1.050 medewerkers. Niemand heeft meer een vaste werkplek, wat het interdiscipli-nair samenwerken versterkt. Oracle staat steevast in elke editie van de MT ICT. Het kan ook niet anders. Al meer dan dertig jaar is het bedrijf in staat de meest complete, open en geïntegreerde bedrijfssoftware en hardware te leveren. De Exa-data Database Machine is daar het eerste bewijs van: de snel-ste en misschien wel beroemd-ste databasemachine ter we-reld. Oracle is ‘s werelds grootste leverancier van be-drijfssoftware en hardwaresys-temen. De combinatie van Ora-cle en Sun Microsystems maakt dat klanten kunnen profiteren van een daadwerkelijk volledig geïntegreerd systeem. Van ap-plicaties tot aan de harde schijf. Sneller, betrouwbaarder en goedkoper. Oracle bedient meer dan 370.000 klanten in meer dan 145 landen wereld-wijd.

Categorie PakketsoftwareI www.oracle.comE [email protected]

Ordina

Sterk in vernieuwing en verbetering Net als Logica is Ordina voor een deel afhankelijk van de financiële markt als banken en verzeke-raars. Knap lastig. De omzet daalde ten opzichte van 2009 met ruim 100 miljoen euro. Or-dina is een kennisleverancier die verbetering en vernieuwing in gang zet voor klanten. Dat doen ze op het snijvlak van Business en ICT. Ordina combineert ICT-expertise met kennis van be-drijfsprocessen, lokale markten en lokale vraagstukken. Ordina werkt in de Benelux voor organisaties in de financiële markt, de publieke sector, zorg en de industrie. 3.300 mede-werkers (waarvan 2.700 in Ne-derland) zetten zich dagelijks in om bij klanten vernieuwing en verbetering van bedrijfsproces-sen tot stand te brengen. Sterk van Ordina is dat zij Consulting en ICT-projecten kunnen regisse-ren én uitvoeren, met kennis van de business van de klant, de lokale wet- en regelgeving, taal en cultuur. Daarnaast is er veel ervaring met het ontwikkelen en implementeren van standaard

(herhaalbare) oplossingen sa-men met partners.Het Nederlandse Ordina heeft het hoofdkantoor in Nieuwegein, maar heeft nog meer vestigingen in Nederland, België en Luxem-burg en daarnaast internationa-le samenwerkingsverbanden op nearshore en offshore locaties. Ordina is in 1973 opgericht en het aandeel is sinds 1987 geno-teerd aan Euronext Amsterdam en maakt deel uit van de Mid-kap index. In 2010 haalde Ordi-na een omzet van 437 miljoen euro.

Categorieën: Maatwerksoft-ware, consultancy, detacheringI www.ordina.nlE [email protected]

Progress Software

Nieuwe processen snel uitrollen Veranderen van processen is vaak een tijdroven-de bezigheid. Progress Software Corporation is een wereldwijde leverancier van software die on-dernemingen in staat stelt om direct te reageren op verande-rende omstandigheden en klan-tinteracties. Dit helpt hen om nieuwe mogelijkheden te benut-ten, de efficiëntie te verbeteren en risico’s te reduceren. Pro-gress maakt optimaal gebruik van de voordelen van operatio-nal responsiveness en reduceert tegelijkertijd de IT-complexiteit en total cost of ownership.Progress Software biedt uitgebrei-de Business Process Manage-ment (BPM)-mogelijkheden door

orACle gaat

volop flex-

werken

Page 47: MT ICT 2011

47

MT

ICT

jun

i 2011

profielen

organisaties te voorzien van real-time inzicht in bedrijfsprocessen en -systemen. Dit biedt bedrijven de mogelijkheid om bestaande bedrijfsprocessen continu te ver-beteren en nieuwe processen snel uit te rollen. De onderne-ming biedt een uitgebreid portfo-lio van best-in-class enterprise software. De mogelijkheden vari-eren van event-gedreven inzicht en realtime respons, open inte-gratie, datatoegang en -integratie tot aan applicatieontwikkeling en -implementatie. De software on-dersteunt zowel on-premise als SaaS/cloud-oplossingen.

Categorie: MaatwerksoftwareI www.progress.comE [email protected]

Qurius

Passie voor duurzaam-heid Voor de eerste keer in de MT ICT 2011. Qurius biedt IT-op-lossingen voor business consul-tancy, architectuur, infrastruc-tuur, implementatie en systeembeheer. Oplossingen die zijn gebaseerd op Microsoft standaardsoftware zoals Dyna-mics ERP (AX en NAV), CRM, NET en Sharepoint. Ook heeft Qurius sterke specialismes en faciliteiten op het gebied van businessintelligence, hosting en cloudcomputing. In ieder geval spreekt Qurius de taal van on-dernemende mensen in organi-saties die willen innoveren en gericht zijn op de toekomst. Het Zaltbommelse Qurius heeft vestigingen in België, Duitsland, Nederland, Spanje, het Verenigd

Koninkrijk en Tsjechië. In 2010 heeft Qurius het doel geformu-leerd om in 2014 honderd pro-cent duurzaam te opereren. Dat is zowel terug te vinden in de bedrijfsvoering als in de produc-ten en diensten. Qurius opge-richt in 1996, is sinds 1998 ge-noteerd aan Euronext Amsterdam, telt ruim 850 me-dewerkers en behaalde in 2010 een omzet van 100 miljoen. Qurius onderscheidt zich in de markt door de geïntegreerde toepassing van ERP, CRM en di-verse portal- en webtechnologie-en. Begin 2011 kondigde het een strategische samenwerking aan met de Franse branchege-noot Prodware. Hiermee ontstaat een sterke Europese IT-groep met 1.700 medewerkers, dienst-verlening in 14 landen en een omzet van ruim 200 miljoen euro.

Categorie: [email protected]

Ricoh

Juiste tijd, juiste plaats Ricoh verschijnt voor het eerst in de MT ICT 2011. Ri-coh Nederland is leverancier van producten en diensten op het gebied van IT & Document Solu-tions. Naast hoogwaardige mul-tifunctionals en printers biedt Ricoh innovatieve documentop-lossingen, die grote en kleinere organisaties helpen hun infor-matiestromen te optimaliseren. Een betrokken en oplossingsge-richte club. Hun belofte? Zorgen

dat de juiste informatie op het juiste moment op de juiste plaats komt.Maakt belofte schuld? Absoluut! Ricoh is de laatste twintig jaar uitgegroeid tot wereldmarktleider in services op het gebied van het slimmer omgaan met infor-matie en documenten. Deze in-novatieve speler komt met nieu-we ontwikkelingen als WerkPlek™, Werkbox™ en Ma-naged Document Services dienstverlening – concrete op-lossingen die invulling geven aan slimmer werken door informatie-verwerking beter in te richten. Met (IT)hardware, software en support. Slimmere verwerking en behandeling van informatie op de meest efficiënte werkplek sa-menstellen dat is de missie. Met 273 ondernemingen over de hele wereld beschikt het Ri-coh-concern over één van de grootste verkoop- en servicenet-werken in de branche. Bij Ricoh Nederland werken 1.500 mede-werkers. Het hoofdkantoor staat in ’s-Hertogenbosch.

Categorie: Kantoorautomatise-ringI www.ricoh.nlE via formulier op de site

SAP Nederland

Focus op innovatie SAP legt de focus op innovatie van zijn producten want de business verandert. De zakenwereld moet rekening houden met steeds meer virtuele organisaties die veelvuldig gebruik maken van mobiele technologie en sociale

netwerken. Zij moeten in staat zijn om enorme datavolumes, zowel binnen als buiten de eigen onderneming, te analyseren en op basis hiervoor snel tot beslis-sen te komen. De oplossingen van SAP zijn er altijd op gericht om bedrijfsvoering van organisa-ties beter te stroomlijnen en effi-ciencyverbeteringen te bereiken. De SAP 4.0 releases van hun oplossingen voor Business Intel-ligence (BI) en Enterprise Infor-mation Management (EIM) uit de SAP BusinessObjects Portfo-lio zijn daar een voorbeeld van. De nieuwe BI- en EIM-oplossin-gen kunnen uit te voeten met alle sociale media, kunnen door het hele bedrijf heen gebruikt worden en gebruikers zijn kun-nen alle data samenbrengen. Deze grote Duitse softwarepro-ducent werd in 1972 opgericht en is wereldwijd marktleider in softwareoplossingen voor zowel het MKB als internationale on-dernemingen. SAP heeft bran-chespecifieke oplossingen voor markten, variërend van hightech industrie en retail tot overheid en financiële instellingen. Op dit moment gebruiken ongeveer 109.000 bedrijven software van SAP om winstgevend te opere-ren en duurzaam te groeien.

Categorie: Pakketsoftware I www.sap.nlE [email protected]

Sogeti

Verplichtingen en ver-antwoordelijkheden Of zoals Sogeti het zelf verwoordt; ‘Resultaat door gepassioneerd ICT-vakmanschap’. Business

Page 48: MT ICT 2011

mt.nl

48

MT

ICT

jun

i 2011

ICT, Applicatie Services, Infra-structuur Services, Testen en Kwaliteitszorg dat is het dien-stenpakket van het van huis uit Franse ICT-bedrijf Sogeti. Het be-drijf heeft daarvoor eigen me-thodes ontwikkeld zoals DYA, Regatta, Tmap, TPI, Pronto en Inframe. De rode draad is het ontwerpen, realiseren, inrichten en managen van stabiele en be-trouwbare ICT-oplossingen. De specialiteit van Sogeti is archi-tectuur en beheer, kwaliteitszorg en testen en het procesmatig ontwikkelen van ICT-systemen en –toepassingen. De geschiedenis van het Franse ICT-bedrijf is verweven met Cap-gemini. In 1973 nam Sogeti (1967) een meerderheidsbelang in het Europese bedrijf CAP, in 1974 volgde het Amerikaanse bedrijf Gemini Computer Sys-tems. De naam CAP Gemini Sogeti werd in 1996 Capgemini en in 2002 werd de naam Soge-ti opnieuw in de markt gezet. Sogeti Nederland is het resul-taat van diverse fusies en heeft 3400 medewerkers, op 20.000 wereldwijd. Sogeti bouwt aan een netwerk van strategische allianties met partners met de beste producten en diensten op hun terrein. Het heeft samenwer-kingsverbanden met IBM , Mi-crosoft, Oracle, SAP en HP.

Categorieën: Maatwerksoft-ware, Consultancy, Detache-ring, Beheer & Onderhoud I www.sogeti.nl E [email protected]

Symantec

Ga maar rustig slapen want Symantec beveiligt uw data. Organisaties en particulieren zijn steeds vaker het slachtoffer van cyberattacks. Symantec blijft er voor zorgen dat alle informatie wereldwijd beschermd wordt en organisaties op een vertrouwelij-ke manier zaken kunnen doen in de huidige ‘connected world’. Dreigingen richting informatie veranderen continu en de nieu-we security-oplossingen van Sy-mantec kunnen organisaties, groot en klein, helpen bij het identificeren en bestrijden van gecoördineerde aanvallen op informatie vanuit meerdere fron-ten. Symantec is constant bezig om oplossingen te ontwikkelen om organisaties en particulieren adequate bescherming te bie-den tegen bekende en nieuwe cyberdreigingen. Zo worden met vernieuwde producten de risico’s voor organisaties gereduceerd. Symantec biedt oplossingen voor endpoint security, messa-ging security, web security, data protection, identiteit authentica-tie en security management.Symantec werd in 1982 opge-richt en is inmiddels wereldwijd leider in oplossingen voor bevei-liging, opslag en systeembeheer om bedrijven en consumenten te helpen bij de beveiliging en het beheer van hun informatie Het op drie na grootste onafhan-kelijke softwarebedrijf ter wereld opereert in meer dan 40 landen.

Categorie: SecurityI www.symantec.nlE Via de website

T-Mobile

54 miljoen voor het mo-biele netwerk De nummer drie in de categorie communica-tie. Ingeklemd tussen Vodafone en Tele2. T-Mobile is een ambitieuze provider die in het eerste kwartaal van 2011 zo’n slordige 54 miljoen euro in de Nederlandse markt heeft geïnvesteerd. Met als voor-naamste doel uitbreiding van de capaciteit van het mobiele net-werk om het alsmaar toenemende gebruik aan te kunnen. Dekking en voorzieningen van T-Mobile in Nederland zijn vergelijkbaar met die van de andere grote aanbie-ders KPN en Vodafone. T-Mobile was de eerste in Nederland met de HSDPA-techniek voor super-snel mobiel internet. T-Mobile lan-ceerde als eerste de iPhone in Nederland en een Android-toestel, de T-Mobile G1. T Mobile beschikt over een zeer modern mobiel netwerk voor spraak- en datadiensten. Dit mo-biele netwerk behoort op het ge-bied van kwaliteit, bereikbaarheid en snelheid bovendien tot de beste en meest innovatieve net-werken van Europa. In Nederland maken 4,7 miljoen consumenten en zakelijke gebruikers gebruik van de mobiele oplossingen van T-Mobile (eind maart 2011). In 2010 had T-Mobile een jaarom-zet van 1,767 miljard euro. T Mo-bile Netherlands BV is onderdeel van Deutsche Telekom Group, een van de leidende communica-tie ondernemingen in de wereld.

Categorie: CommunicatieI www.t-mobile.nlE Via klantenservice op de site

Tele-2

Nieuwe realiteit op de zakelijke markt Tele2 speelt in op de veranderingen in de markt. Het bedrijf biedt spraak-, data-, internet- en tv-diensten aan via een eigen in-frastructuur, voorzien van de mo-dernste netwerktechnologieën. De markt verandert, zeker de zakelijke. Informatie is overal en altijd en grenzen tussen werk en privé vervagen. De traditionele marktpartijen hebben allang geen alleenrecht meer op kwali-teit. Nieuwe dynamische onder-nemingen breken met marktcon-venties en bieden slimme oplossingen. Zij koppelen een volledige focus op klanten aan efficiëntere processen, plattere organisaties, nieuwe manieren van samenwerken en vooral een andere mentaliteit. Zo ook Tele2 Zakelijk. Tele2 Zakelijk noemt deze tendens “de nieuwe reali-teit”. Dat is de ambitie. En ambi-tieus zijn ze. Tele2 demonstreer-de als eerste in Nederland een 4G mobiel netwerk met snelhe-den tot 100 Mb/s.Tele2 Nederland B.V. is onder-deel van het Zweedse Tele2 AB. De Tele2 Groep is actief in 11 landen en biedt communicatie-diensten aan ruim 30 miljoen

sogeti smeedt slimme

allianties

t-Mobileheeft zeer

modern netwerk

Page 49: MT ICT 2011

49

MT

ICT

jun

i 2011

profielen

klanten. Tele2 startte in 1997 in Nederland en biedt een com-pleet pakket van communicatie-diensten voor de consumenten-, zakelijke en wholesale markt. Tele2 heeft ruim één miljoen consumenten klanten en is een belangrijk speler op de zakelijke markt.

Categorie: CommunicatieI www.tele2.nl/zakelijk E via de website

Unit4

Op weg naar de we-reldtop Ambitie is prachtig. Het brengt je uiteindelijk waar je heen wilt. Unit4 streeft naar een top drie positie in de wereld als leverancier van bedrijfssoftware. Het wil wereldwijd een stan-daard zetten voor bedrijfssoft-ware waarmee organisaties een-voudig, snel en tegen beperkte kosten op zowel interne als ex-terne veranderingen kunnen in-spelen. Ja, wie wil dat niet? Unit4 ontwikkelt, verkoopt, im-plementeert en ondersteunt standaard bedrijfssoftware en daaraan gerelateerde diensten voor verschillende sectoren, waaronder accountancy, gezond-heidszorg, groothandel en distri-butie, mkb, onderwijs, publieke sector, zakelijke en financiële dienstverlening, en voor perso-neelsinformatie en salarisver-werking. Daarnaast levert Unit4 software voor businessintelligen-ce en diensten op het gebied van cloudcomputing.Sinds 1980 is Unit4 onder ver-schillende namen een van de

grootste spelers in de Benelux. Sinds 1998 is het beursgeno-teerd dat de afgelopen decennia meerdere overnames succesvol heeft afgerond. Een daarvan, die van het Noorse Agresso, zorgde ervoor dat Unit4 een grote inter-nationale speler werd. Vorig jaar deed het twee overnames: Con-sist - een onderdeel van Interna-tional Business Systems (IBS)) en de Poolse ERP-leverancier Teta. Unit4 behaalde in 2010 een omzet van 421,7 miljoen euro.

Categorie: PakketsoftwareI www.unit4.nlE [email protected]

UPC

Voorkeur voor Alles-in-één-oplossingen UPC mag dan in de categorie ‘com-municatie’ gedaald zijn van de zesde naar de tiende plaats, de gerapporteerde jaarcijfers van moederbedrijf Liberty Global la-ten wel een stijging zien. 2010 was een goed jaar voor kabel- en mediabedrijf UPC Nederland. Het aantal abonnementen steeg tot bijna 3,5 miljoen. De groei kwam met name door een steeds grotere voorkeur bij con-sumenten voor de internet- en telefoniediensten van UPC en haar Alles–in-één-pakketten. De omzet over 2010 bedroeg 871,6 miljoen euro.UPC Nederland is in Nederland nog steeds toonaangevend op het gebied van televisie, breed-bandinternet en digitale telefo-niediensten. UPC biedt in Neder-

land ruim 1.900.000 klanten toegang tot televisie. Dat is zo’n 35 procent van televisiekijkend Nederland. Hiervan kijken 923.000 abonnees digitale tele-visie. UPC heeft in Nederland 868.000 breedbandinternet abonnees en bedient 762.000 digitale telefonie abonnees (eind maart 2011). Het bedrijf wordt gedreven door de visie dat iedereen, onafhan-kelijk van aanwezige kennis of vaardigheden, toegang heeft tot de verrassende, maar complexe digitale wereld. UPC Business is onderdeel van UPC Nederland en levert internet-, televisie-, te-lefonie- en netwerkoplossingen aan de zakelijke markt in Neder-land. UPC Nederland is een dochteronderneming van de in-ternationale kabel- en media-groep Liberty Global, Inc.

Categorie: CommunicatieI www.upc.nlE Via formulier op de website

Verizon Nederland

Stay one step ahead Een voorsprong op de competi-tie bereik je niet met techniek alleen. Echte winst boek je door die techniek te gebruiken om de echte businessuitdagingen op te lossen. Verizon vinden we op de tiende plaats in de Securitylijst. Sterk in beveiliging. Zoals ze zelf zeggen; de boeven net een stap voor. Verizon Busi-ness is een wereldwijde leider op het gebied van communica-tie- en IT-oplossingen. Zij combi-neren professionele expertise met ‘s werelds meest verbonden IP-netwerk om klanten commu-

nicatie-, IT-, informatiebeveili-gings- en netwerkoplossingen te bieden. Wereldwijd verbinden zij op veilige wijze de ‘extended en-terprise’ klanten, partners, leve-ranciers en werknemers, zodat hun productiviteit en efficiëntie wordt verbeterd en het milieu wordt ontzien. Ga daar maar aan staan. Verizon levert producten en oplossingen voor IT organi-saties, zorgt voor optimale be-veiliging van desktops, appara-tuur en netwerken overal ter wereld. Het wereldwijde, IP ge-baseerde netwerk geeft de mo-gelijkheid om met iedereen te communiceren en samen te wer-ken. Veilig natuurlijk. Verizon heeft wereldwijd 194,000 me-dewerkers in dienst en noteerde vorig jaar een geconsolideerde omzet van 106.6 miljard dollar.

Categorie: SecurityI www.verizonbusiness.com/nlE [email protected]

Vodafone Libertel

Gluurt niet stiekem in uw dataverkeer Er zijn strenge regels opgesteld met be-trekking tot de privacy van bur-gers. Vodafone kijkt naar zeggen niet naar de inhoud van het mo-biele netwerkverkeer. Alleen als de sterke arm erom vraagt via de officier van justitie, en met toe-stemming van de rechter-com-missaris. Dan wel. Een hele ge-ruststelling. Dan hebben we ook nog de retailer BelCompany die door Vodafone werd overgeno-

Page 50: MT ICT 2011

mt.nl

50

MT

ICT

jun

i 2011

men. De megaprovider wil daar-mee zijn winkelaanbod sterk uit-breiden en verder groeien. Vodafone heeft 86 eigen winkels, BelCompany heeft 176 vestigin-gen terwijl Telefoonkopen.nl be-schikt over 34 filialen. De winkels blijven na de overname gewoon opereren onder hun eigen naam. Vodafone werd in 1982 opgericht in Engeland en in 1985 vond het eerste mobiele telefoongesprek in de geschiedenis plaats via het netwerk van Vodafone. Het bedrijf betrad de Nederlandse markt met een aandeel in het mobiele belbedrijf Libertel, dat later als merknaam werd opgeheven. In-middels heeft Vodafone in Neder-land ruim 4,9 miljoen klanten (oktober 2010) en biedt het be-halve mobiele telefonie ook op grote schaal mobiel internet aan, voor op smartphones, mobiele telefoons en via de laptop, en complete ‘office solutions’ met vaste telefoonverbindingen en DSL. Categorie: CommunicatieI www.vodafone.nlE Via formulier op de site

Xerox

Grote stappen door in-novatie Ontbrak vorig jaar in de MT ICT 2011 en bezet dit jaar in de categorie ‘kantoorautomati-sering’ een negende plaats. Voor Xerox stonden vorig jaar en de eerste helft van dit jaar in het te-ken van dienstverlening en inno-vatie. Het begon met de aankoop van het Amerikaanse ACS (Affili-ated Computer Services). Een

sterke speler in IT en Business Process Outsourcing. Xerox is wereldwijd toonaange-vend op het gebied van Business Process en Document Manage-ment. De technologieën, expertise en dienstverlening maken het mo-gelijk voor organisaties om effici-enter en effectiever te werken, on-geacht locatie of grootte. Xerox heeft door innovatie voortdurend grote stappen gemaakt in het ver-anderen van zakelijke omgevingen. Het aanbod is met name gericht op een drietal marktsegmenten: kantoren, de markt voor produc-tieprinten en grafimediabedrijven, en dienstverlening met inbegrip van advisering, systeemontwikke-ling en als derde Managed Print Services (MPS) en document out-sourcing. Xerox zet alle kennis die zij heeft opgedaan bij grote orga-nisaties ook in voor channelpart-ners die MKB-klanten bedienen. Recent kondigden Xerox en Cisco aan een alliantie te sluiten voor cloudservices om managed print en IT Outsourcing te combineren en daarmee voor klanten IT-ma-nagement te vereenvoudigen en kosten te besparen. De 136.000 medewerkers van Xerox staan in 160 landen voor hun klanten klaar.

Categorie: Kantoorautomatise-ringI www.xerox.nlE via de website

XS4all

Succes geprolongeerd Weer nummer één in de categro-rie Web. De eerste provider in

Nederland die internettoegang aanbood aan particulieren mag tevreden zijn. De voormalige hackersclub hoopte op 500 klanten per jaar (...) Het oor-spronkelijke uitgangspunt van XS4ALL - het overal en altijd aanbieden van betrouwbaar vast en mobiel internet voor ieder-een, van ‘internetters met affini-teit voor computers en techniek’ tot de minder in de achterlig-gende techniek geïnteresseerde gebruiker - is nog steeds de kernactiviteit van de in 1993 opgerichte internetprovider. De diensten worden wat uitgebreid, staat in het Strategieplan 2015 van moederbedrijf KPN. XS4ALL, als zelfstandig opererend doch-terbedrijf, gaat ook totaalpakket-ten met bellen, breedbandinter-net en -televisie aanbieden.Klanten zien de betrouwbaarheid van de internetverbinding als de onderscheidende kwaliteit van XS4ALL. Daarvoor, en voor de deskundigheid van de helpdesk en de veiligheid van de internet-verbinding, zijn de klanten bereid iets meer te betalen. XS4ALL concurreert eerder op kwaliteit dan op prijs. Het bedrijf mengt zich actief in maatschappelijke kwesties die met internet te ma-ken hebben, en maakt zich sterk voor de privacy van gebruikers en de vrijheid van meningsuiting. Tevens ageert XS4ALL tegen kwa-lijke vormen van het opslaan, uit-wisselen en combineren van per-soonsgegevens.

Categorie: WebI www.xs4all.nl E [email protected]

Yacht

Yacht maakt wendbaar De wereld van het werken veran-dert continu. Organisaties willen voorop lopen om hun concurrent voor te blijven. Organisaties die de juiste kennis op het juiste moment aantrekken en deze ook vast we-ten te houden, bouwen een voor-sprong op. Flexibiliteit is daarom essentieel. Yacht ziet het als zijn verantwoordelijkheid om met zijn expertise bij te dragen aan het succes van de opdrachtgevers in een veranderende wereld van wer-ken. Mooi gezegd. Yacht is actief op het gebied van detachering, interimmanagement en werving & selectie. De professi-onals van Yacht kunnen, onafhan-kelijk van leveranciers, systemen en methodieken, ingezet worden voor ontwerp en advies, beheer en onderhoud, projectmanagement en kwaliteit en veiligheid. Yacht is sterk in de bedrijfsvoering van or-ganisaties. De juiste kennis op het juiste moment. Daar gaat het om bij Yacht. Dankzij een landelijk net-werk altijd in de buurt. De ICT-pro-fessionals van Yacht worden in alle fases van een IT-traject ingescha-keld, van consultancyvraagstukken tot het ontwerpen, implementeren of beheren van complexe trajec-ten. Thema’s waar Yacht vanuit meerdere vakdisciplines bij betrok-ken is, zijn: Regie Over Projecten, PMO, E-overheid, process improve-ment of ketenregie, servicema-nagement en outsourcingsregie.

Categorieën: Outsourcing, consultancyI www.yacht.nlE Via formulier op de site

yACht:flexibiteit

is essentieel

Page 51: MT ICT 2011

2011Advertorials

51

MT

ICT

jun

i 2011

Bull

Capgemini

CIBER

Gartner Benelux

IBM

KPN

UVIT

Page 52: MT ICT 2011

mt.nlM

T IC

T ju

ni 2

011

66

advertorialsIndex colofon MT ICT

Bull Nederland NVDalsteindreef 1411112 Xj DiemenE-mail: [email protected]

Capgemini Nederland B.V.Papendorpseweg 1003528 Bj utrechtPostbus 2575 3500 Gn utrechtTelefoon: (030) 689 00 00Fax: (030) 689 99 99E-mail:[email protected]

CIBER NederlandMeerkollaan 155613 BS EindhovenPostbus 8435600 AV EindhovenTelefoon: (040) 232 90 90Fax: (040) 232 90 91E-mail: [email protected]

Gartner BeneluxDe Entree 2561101 EE AmsterdamTelefoon: (020) 314 41 44Fax: (020) 695 44 83www.gartner.com

IBM Nederland johan Huizingalaan 765 1066 VH AmsterdamTelefoon: (020) 513 33 00Fax: (020) 513 53 21www.ibm.com/nl KPN Zakelijke MarktPostbus 300002500 GA Den HaagTelefoon: (070) 343 43 43mail: www.kpn.nl/zakelijk

Univé-VGZ-IZA-Triasnieuwe Stationsstraat 12 6811 KS ArnhemPostbus 50406802 EA Arnhem Telefoon: (088) 131 30 00www.uvit.nlwww.werkenbij.uvit.nl

De MT ICT is een jaarlijkse uitgave van Manage-ment Team, Paul van Vlissingenstraat 10E, 1096 BK Amsterdam Telefoon: 020-2620701u kunt de MT iCT (na)bestellen via www.mt.nl De gids kost 15,50 euro per stuk, inclusief BTW en verzendkosten HoofdredactieEwald Smits, Peter van Lonkhuyzen (adjunct)

Redactionele leidingLinda Huijsmans

EindredacteurPeter Boerman

RedactieAnja de Crom, Gijs Hillenius, Andre Meulman, Egbert jan Riethof, john van Schagen, Hotze Zijlstra

Art directionMarjolein Rams

Vormgevingcolorscan BV, Voorhout - www.colorscan.nl

BeeldredactieMonique Smits

Fotografie/beeldMoker Media

Media-exploitatieAdformix B.V. (0888 777 888)

VerkoopKees Veldt

Sales assistantPetra Wokke

Coördinatie advertorialsMonique Poorter-Kok

Tekst advertorialsAntal Giesbers, Edwin Donkers, Hans Gerritse, Martijn Kregting, Roel Mazure

Eindredactie advertorialsSaskya nonner en Evelyn Corbière

Fotografie advertorialsLeonard Faüstle, Herman van Heusden

Vormgeving advertorialsRoy van Oost

UitgeverBerend jan Veldkamp

Marketing managerBoris Scheepers

Page 53: MT ICT 2011

Open en bloot.HeadFirst introduceert een open, online marktplek voor tijdelijke capaciteit. Dankzij intuïtief te gebruiken, geavanceerde zoek lters vind je elkaar in een klik. Dat spaart tijd, gedoe en ook geld. HeadFirst Select. Het is tenslotte 2011.

www.head rst.nl/select

076-0033 Adv HeadFirst Select MT 215x285.indd 1 19-05-11 11:10

Page 54: MT ICT 2011

Innovaties volgen elkaar snel op in de IT-branche, maar de server-architectuur is de afgelopen decennia vrijwel ongewijzigd gebleven. Cisco beantwoordde de behoefte aan vernieuwing met de introductie van het Cisco Unified Computing System, dat computing, high-speed networking, toegang tot opslagruimte en virtualisatie in één systeem combineert. Met de introductie zagen IT-afdelingen een drastische vermindering in de complexiteit van datacenters en daarnaast:

• Eenverlagingvandebedrijfskostenmetwel30%.

• Eenverkortingvandeimplementatietijdvanwekennaarminuten.

• Debeschikkingoverdekrachtvanruim30wereldrecordhoudendeprestatiebenchmarks.

Het Cisco Unified Computing System, aangedreven door intelligente Intel® Xeon®-processors, is de volgende stap in de evolutie van het datacenter - waar alles en iedereen met elkaar samenwerkt als nooit tevoren.

Voor meer informatie over Cisco UCS ga naar www.cisco.com/go/servers

©2011CiscoSystems,Inc.Allerechtenvoorbehouden.

Alleproductenvanderdenzijneigendomvanderespectievebedrijven.wij maken niet alleen

servers.wij schrijven er geschiedenis mee.

40258522_Cisco_server_history_adv_215x285mm.indd 1 23-05-11 11:42