MST jaarverslag 2009

18

description

Medisch Spectrum Twente jaarverslag 2009

Transcript of MST jaarverslag 2009

Page 1: MST jaarverslag 2009

1

Page 2: MST jaarverslag 2009

2 3

End-logo_vrijstaand_RGB_links.ai

Dit logo wordt vrijstaand links gebruikt als een aflopend logo niet mogelijk is (bijv. enveloppen). De hoeken geven minimale witruimte aan.

Het logo is op 100% opgemaakt in het document. Dit is de minimale maat van dit logo, het logo mag alleen vergroot worden.

Alleen gebruiken op witte achtergronden. Voor gebruik op fotografische achtergronden of gekleurde achtergronden moet het aflopende logo gebruikt worden.

Jaarimpressie 2009 Medisch Spectrum Twente

Met vragen, opmerkingen en ervaringen kunt u terecht bij:Public Relations & PatiëntenvoorlichtingTelefoon (053) 4 87 20 22 of via e-mail [email protected]

JaarImpressIe

Page 3: MST jaarverslag 2009

4 5

Jaarimpressie 2009 Medisch Spectrum Twente

Elk jaar brengt Medisch Spectrum Twente een jaarverslag uit om verantwoording af te leggen over het voorafgaande jaar. Zo’n jaarverslag is erg uitgebreid. Daarom hebben we de belangrijkste gebeurtenissen en cijfers van 2009 voor u samengevat in deze brochure. Het complete jaarverslag 2009 kunt u downloaden op www.mst.nl.

Ontwerp en illustraties door: Nadia Troeman

End-logo_vrijstaand_RGB_links.ai

Dit logo wordt vrijstaand links gebruikt als een aflopend logo niet mogelijk is (bijv. enveloppen). De hoeken geven minimale witruimte aan.

Het logo is op 100% opgemaakt in het document. Dit is de minimale maat van dit logo, het logo mag alleen vergroot worden.

Alleen gebruiken op witte achtergronden. Voor gebruik op fotografische achtergronden of gekleurde achtergronden moet het aflopende logo gebruikt worden.

Page 4: MST jaarverslag 2009

6 7

Inhoudsopgave

Voorwoord Raad van Bestuur

Kwaliteit en veiligheid

Gastvrijheid en toegankelijkheid van het ziekenhuis

Huisvesting: nieuwbouw en verbouw

Medisch Spectrum Twente als werkgever

Feiten en cijfers

p. 6 .............................................

p. 8 ............................................

p. 16 ............................................

p. 22 ............................................

p. 28 ............................................

p. 33 ............................................

Page 5: MST jaarverslag 2009

8 9

Voorwoord Raad van Bestuur

Het is bijna niet voor te stellen dat de wereld van de gezondheidszorg dertig jaar geleden overzichtelijk was. Bijna kalm zelfs en voor-spelbaar. Iedere provincieplaats had zijn eigen ziekenhuis en soms zelfs twee: één op christelijke en één op algemene grondslag. Tot een bepaald inkomensniveau was men ziekenfondsverzekerde, daarboven sloot men een particuliere polis af. Over de kosten van de zorg en de medicijnen maakte niemand zich erg druk. De verblijfsduur na een een-voudige operatie was al gauw ruim een week of meer. Als patiënt kreeg men het genees-middel dat de arts voorschreef. Concurrentie in de zorg was er niet: cliënten heetten patiënten en bezochten de specialist in het ziekenhuis naar wie de huisarts doorverwees. Medische missers waren er wel degelijk, maar ze kwamen zelden in de publiciteit.

Die tijd is voorgoed voorbij. De gezondheids-zorg is oneindig veel complexer geworden. Door medische innovaties die de levens-verwachting van patiënten ten goede komen of kunnen komen. Tegelijkertijd is er de dringende wens om de kosten van de gezondheidszorg te beheersen, omdat ze doorwerken in de verzekeringspremies en zo de koopkracht beïnvloeden. En uiteindelijk ook de internationale concurrentiepositie van het land, want hogere kosten voor de burger leiden doorgaans tot looneisen en hogere lonen leiden tot een hogere kostprijs van diensten en producten. Dat heeft geleid en leidt nog altijd tot fusies tussen ziekenhuizen. Naar analogie met het bedrijfsleven is markt-werking in de zorg ingevoerd: concurrentie moet het kostenniveau laag houden en de kwaliteit hoog. Organisaties die daartoe niet in staat zijn, komen in zwaar weer. De huidige kredietcrisis heeft gevolgen voor de

ziekenhuizen.

Anno 2010 is niets nog vanzelfsprekend. In die complexe omgeving functioneert het ziekenhuis. Ook Medisch Spectrum Twente. Maar we houden vast aan onze ambities om het belang van de patiënt zo goed mogelijk te dienen, steeds beter zelfs waar dat maar enigszins mogelijk en wenselijk is. De ambitie om een toonaangevend allround topklinisch ziekenhuis te zijn en blijven waar mensen in onze omgeving terecht kunnen voor behandelingen van uiteenlopende aard. Van relatief eenvoudige ingrepen als een blindedarmoperatie tot uiterst gespecialiseer-de en ingewikkelde vaat- en hartchirurgische behandelingen. De ambitie om een ziekenhuis te zijn waar patiënten en bezoekers zich – ondanks hun zorgen – zo prettig mogelijk voelen. Door vriendelijke medewerkers en specialisten, gastvrijheid, een modern en aangenaam gebouw, goede bereikbaarheid en verant-woorde, smakelijke maaltijden.De ambitie om een veilig ziekenhuis te zijn door onze werkprocessen en onze appara-tuur steeds kritisch tegen het licht te houden. Met het zogeheten Business Process Rede-sign (het doorlichten van de bedrijfsproces-sen) zijn we jaren geleden al op systema-tische wijze begonnen en daar gaan we permanent mee door. Patiënten moeten zo snel mogelijk geholpen worden, het zorgpro-ces mag geen ruimte laten tussen de aaneen-gesloten schakels van diagnose, behandeling en nazorg. De ambitie om een ziekenhuis te zijn waar de patiënt zich terecht veilig voelt. En zich serieus genomen weet als hij een klacht heeft over een behandeling of een bejege-ning. De affaire Jansen die al jaren geleden speelde benadrukt het belang daarvan. Destijds is de informatievoorziening en de nazorg niet afdoende geweest. De Raad van Bestuur en het Medisch Stafbestuur hebben

met tegenstrijdige berichten over het over-heidsbeleid voor de gezondheidszorg. Er zijn geluiden om een einde te maken aan de marktwerking en daarmee de concurrentie tussen ziekenhuizen. Tegelijkertijd is er sprake van juist meer markt-werking om aan de Europese begrotings-regels te voldoen. Het is de vraag welke kant we opgaan en wat de consequenties zullen zijn voor de ziekenhuizen. Datzelfde geldt voor de nieuwe, ingrijpende bezuinigings-ronde die zijn schaduwen vooruit werpt.

Om de kwaliteit van de zorg en van de bejegening van de patiënten te kunnen garanderen, zullen we scherp aan de wind moeten zeilen. Met andere woorden: alle kansen moeten benutten en snel inspelen op veranderende omstandigheden. Dat is onze maatschappelijke opdracht. En dat gaan we dan ook doen.

Herre KingmaMarianne LensinkLex Hilbers

versneld een aantal maatregelen genomen die dergelijke voor patiënten zeer pijnlijke situaties moeten voorkomen (en vanzelfspre-kend wordt namens het ziekenhuis ook nu nog nazorg verleend aan de ex-patiënten van destijds). Zo komt er een patiëntenom-budsman, een regeling om veilig misstanden te melden en wordt de klachtenregeling verbeterd. Daarnaast is één van de leden van de medische staf benoemd als Medical Safety Officer en is een beter systeem ingevoerd om incidenten te melden. Deze maatrege-len vormen een aanvulling op die welke de afgelopen jaren al zijn getroffen om de kwaliteit van de zorg en de patiëntveiligheid te verbeteren.

De plannen voor de bouw van een nieuw ziekenhuis in Enschede zijn vergevorderd. Een nieuw gebouw is zowel nodig voor de kwaliteit van de zorg als voor de patiënt-vriendelijkheid. De twee oude gebouwen, met elkaar verbonden door de lange loop-brug, dienen die belangen onvoldoende. De financiering van nieuwbouw is door de kre-dietcrisis in ander vaarwater terecht gekomen. Banken zijn kritisch en stellen hoge eisen aan ziekenhuizen nu zij de investeringen zèlf moeten terugverdienen uit hun eigen opbrengsten. Dat stelt hoge eisen aan het rendement. In 2009 heeft Medisch Spectrum Twente dankzij het efficiënter maken van bedrijfsprocessen en een verbetering van de financiële administratie een bescheiden winst geboekt. Dat is een gunstige ontwikkeling, maar een belangrijke prioriteit blijft verdere kostenreductie en rendementsverbetering om de nieuwbouw daadwerkelijk te kunnen realiseren.De resultaten die we in 2009 hebben ge-boekt zijn voor een belangrijk deel te danken aan de inzet en het enthousiasme van onze bijna 4.000 medewerkers. De Raad van Be-stuur is hen hiervoor veel dank verschuldigd.Wie de kranten leest, wordt geconfronteerd

Page 6: MST jaarverslag 2009

10 11

Kwaliteit en veiligheidOnze patiënten verdienen de best denk-bare zorg. Kwaliteit en veiligheid zijn daarin leidend. In Medisch Spectrum Twente zijn vrijwel alle medische vakgebieden vertegen-woordigd. Naast basiszorg verlenen we ook hooggespecialiseerde zorg. Dankzij onze bijzondere kennis, vaardigheden en voorzie-ningen worden patiënten met ingewikkelde aandoeningen naar ons doorverwezen, soms van ver buiten de regio. Ook zijn we het Traumacentrum voor mensen die acute zorg nodig hebben in de regio Twente.

Betere en veiliger zorg door samenwerking met andere ziekenhuizen

Medisch Spectrum Twente werkt nauw samen met andere toonaangevende zieken-huizen: het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (Amsterdam), het St. Antonius Ziekenhuis (Utrecht/Nieuwegein), het Canisius-Wilhemi-na Ziekenhuis (Nijmegen), het Catharina-ziekenhuis (Eindhoven) en het Martini Zie-kenhuis (Groningen). Dat doen we binnen de vereniging Santeon, waar we sinds 1 januari lid van zijn. Aan dit ‘merk’ kunnen patiënten herkennen dat het ziekenhuis staat voor de hoogste kwaliteit van zorg, veiligheid, gast-vrijheid en innovatie.Gezamenlijk werken we aan één veiligheids-managementsysteem, en werken we samen met zorgverzekeraars aan een systeem voor het meten en analyseren van klantervaringen in de zorg. Daarmee kun je nagaan welke ziekenhuizen het goed doen, en welke afdelingen binnen ziekenhuizen het goed doen. We wisselen ‘best practices’ (goede ideeën) uit om de zorg en patiëntveiligheid te verbeteren, versterken onze opleidingen voor medisch specialisten en zorgprofessionals, en zorgen ervoor dat we voor onze medewer-kers een aantrekkelijke werkgever blijven.

“Ik woon in apeldoorn en werd daar in het ziekenhuis op-

genomen. Toen bleek dat ik darmischemie had, verwees

mijn arts me meteen door naar medisch spectrum Twente.

‘Daar ben je aan het goede adres’, zei hij. Na mijn operatie

– ik kreeg een stent – stond iedereen er versteld van hoe

snel ik genas. Het gaat nu weer goed met me. Voor mij

was medisch spectrum Twente een goede keuze.”

Mevrouw Gerritsen, patiënt met darmischemie (doorbloedingsstoornis in de darm)

Ook doen de leden mee aan Excellente Zorg, gericht op uitstekende verpleegkundige en patiëntgerichte zorg.

Extra inspanningen om veiligheid te verbeteren

Hoewel we er alles aan doen om de veiligheid te verbeteren, kunnen er dingen verkeerd gaan. Medisch Spectrum Twente werd gecon-fronteerd met het disfunctioneren van een neuroloog die tot eind 2003 werkzaam was in het ziekenhuis. Als gevolg hiervan bleek een fors aantal patiënten ernstige schade te hebben geleden. De Raad van Bestuur heeft na het bekend worden hiervan zijn excuses aangeboden aan de gedupeerde patiënten en een onafhankelijke onderzoekscommis-sie ingesteld om de onderste steen boven te krijgen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren, hoe heeft het zo lang kunnen duren voordat het bekend werd en – nog belangrijker – hoe kun-nen we herhaling in de toekomst voorkomen? Naar aanleiding van de conclusies en aanbe-velingen1 van de commissie heeft de Raad van Bestuur in 2009 een plan van aanpak2 opgesteld om het vertrouwen van de patiënt in Medisch Spectrum Twente te herstellen en om de veiligheid verder te verbeteren.

Het plan van aanpak bevat maatregelen die gericht zijn op nazorg voor ex-patiënten, op een cultuuromslag in de organisatie en op de organisatiestructuur. Zo komt er een patiëntenombudsman, een Regeling Melding Misstanden voor medewerkers (klokkenlui-dersregeling) en wordt de klachtenregeling verbeterd. Ook is een beter systeem ingevoerd om incidenten te melden. De maatregelen vor-men een aanvulling op de inspanningen die de afgelopen jaren al zijn verricht om de kwaliteit van de zorg en de patiëntveiligheid verder te verbeteren.

1. En waar was de patiënt? Rapport over het (dis)functioneren van een medisch specialist en zijn omgeving. Externe onderzoekscommissie MST, 1 september 2009.

2. Herstel van vertrouwen. De aanpak. Medisch Spectrum Twente, 8 oktober 2009.

Page 7: MST jaarverslag 2009

12 13

Beter systeem voor het melden van incidenten

Medisch Spectrum Twente heeft een nieuw systeem voor het melden van incidenten met patiënten: Veilig Incident Melden. Een aantal afdelingen is in 2009 gestart met het decen-traal melden en analyseren van incidenten. Als een patiënt bijvoorbeeld valt, werd dat voorheen gemeld bij een centrale commissie, maar nu bij een commissie die verbonden is aan de eigen afdeling. De resultaten laten zien dat er veel meer meldingen van inci-denten zijn. Dat betekent niet dat zich meer incidenten hebben voorgedaan, maar dat medewerkers eerder bereid zijn om inciden-ten te melden. Een positieve ontwikkeling dus. In 2010 wordt dit systeem in het hele ziekenhuis ingevoerd.

Spoedeisende hulp: snel en efficiënt dankzij goed werkend beoordelingssysteem

Onze afdeling Spoedeisende Hulp werkt met een triagesysteem. Zodra een patiënt binnenkomt beoordeelt een verpleegkundige meteen de ernst van de klachten en wordt een kleurcode toegekend. Aan die kleur zien de artsen welke patiënt voorrang heeft. Door deze werkwijze wordt de patiënt met de hoogste urgentie (kleurcode) als eerste geholpen en is de te verwachten wacht-tijd zichtbaar. Een groot voordeel voor de patiënt is dan ook dat de verpleegkundige hem direct kan vertellen wanneer hij naar verwachting geholpen wordt. In 2009 kreeg Medisch Spectrum Twente voor deze manier van werken het predicaat ‘best practice’ van de Nederlandse Vereniging Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Dat houdt in dat we een voorbeeldfunctie vervullen voor andere ziekenhuizen.

Best practice scopendesinfectie

Ons ziekenhuis heeft in 2009 machines aangeschaft om scopen op een betere en veiligere manier te desinfecteren. Scopen zijn kijkbuizen die worden ingebracht tijdens kijkoperaties en allerlei onderzoeken. Na ge-bruik moeten ze goed gereinigd worden. Dat gebeurt in nieuwe speciale wasmachines die ervoor zorgen dat de schone en niet-schone scopen nooit meer met elkaar in contact komen. De niet-schone scopen worden aan de ene kant van de machine ingeladen en na desinfectie aan de andere kant van de machine weer uitgeruimd. Omdat de schone scopen niet meer in dezelfde ruimte als de niet-schone scopen komen, is de kans op vervuiling van een schone scoop veel kleiner. Mede door deze werkwijze heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg het predicaat ‘best practice’ gegeven aan de Centrale Sterilisatie Afdeling van Medisch Spectrum Twente. Dat betekent dat ook deze werkwijze een voorbeeld is voor andere ziekenhuizen in Nederland.

Keurmerken en certificaten

Medisch Spectrum Twente heeft in 2009 besloten om de voorbereidingen op een ziekenhuisbrede NIAZ-accreditatie – die in 2006 wegens de organisatieverandering werden onderbroken – weer te hervatten. De NIAZ-accreditatie is het belangrijkste kwaliteitskeurmerk in de zorg. Het wordt alleen toegekend aan ziekenhuizen die aan strenge kwaliteitseisen voldoen, als bewijs dat zij veilige en adequate zorg verlenen. Naar verwachting zijn we in 2011 klaar om de accreditatie aan te vragen.

Verschillende onderdelen van ons zieken-huis zijn al geaccrediteerd of gecertificeerd: het Laboratorium en de Trombosedienst (CCKL), afdeling Nierdialyse (HKZ), afdeling

3. JACIE staat voor Joint Accreditation Committee-ISCT & EBMT. De ISCT is de International Society for Cellular

Therapy. De EBMT is de European Group for Blood and Marrow Transplantation.

“Ik ben tijdens mijn werk ernstig

gewond geraakt aan mijn been,

doordat mijn broekspijp vast kwam

te zitten in een machine. mijn collega’s hebben gelijk 112

gebeld en door de ambulance werd ik naar het Trauma-

centrum van medisch spectrum Twente gebracht. Daar

stond een heel team op me te wachten om me te on-

derzoeken en te opereren. Uiteindelijk heb ik 26 dagen

in het ziekenhuis gelegen en een huidtransplantatie on-

dergaan. Het was een heel ingrijpende ervaring, maar ik

werd goed bijgestaan door de artsen en verpleegkundi-

gen. Inmiddels ben ik weer thuis en bezig met revalide-

ren om mijn been weer goed te laten functioneren. Lo-

pen gaat gelukkig al weer redelijk goed.”

De heer Derkink, patiënt Traumacentrum

Page 8: MST jaarverslag 2009

14 15

Vaatchirurgie (Vaatkeurmerk) en afdeling Voedingszaken (HACCP). Daarnaast hebben we in maart 2009 de accreditatie ontvangen voor het uitvoeren van stamceltransplantaties (JACIE3) bij mensen met bloedziekten. Alleen ziekenhuizen met de beste hemato-onco-logische zorg mogen deze transplantaties uitvoeren. Ook heeft ons ziekenhuis drie Menzis Top-zorgpredikaten in ontvangst mogen nemen: voor het implanteren van knieën en heupen, en voor rugherniaoperaties.

Verder heeft Stichting Kind en Ziekenhuis drie smiley’s toegekend aan de Kinderaf-deling, de Kinderdagbehandeling en de Kraamafdeling van het Vrouw Kind Centrum. De smiley’s zijn een kwaliteitskeurmerk en geven aan dat de zorg aan kinderen van hoge kwaliteit is.

Erkenning in binnen- en buitenland

Het topklinische profiel van Medisch Spec-trum Twente ontwikkelt zich en vindt erken-ning binnen en buiten de regio. Zo is Joost Klaase, chirurg bij Medisch Spectrum Twente, door vakgenoten uitgeroepen tot één van de drie beste chirurgen in Nederland4. Ook werd Medisch Spectrum Twente met het project Frail & Elderly genomineerd voor de Nationale Patiëntveiligheid Award van het VMS Veiligheidsprogramma. In het kader van dit project besteedt ons ziekenhuis specifieke aandacht aan een aantal gezondheidspro-blemen die zich bij kwetsbare ouderen vaak voordoen, zoals ondervoeding, plotselinge verwardheid (delier), doorligwonden en een verhoogde kans op vallen. Bij alle patiënten van 65 jaar en ouder wordt in kaart gebracht (en geregistreerd) in welke mate zij risico lopen op deze problemen, zodat vooraf maatregelen genomen kunnen worden. Dit voorkomt complicaties. Zo daalde in

2009 het percentage doorligwonden met 25 procent.

Reumatologische zorg in het Reumacentrum van Medisch Spectrum Twente levert de beste resultaten voor reumapatiënten. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten die in oktober gepresenteerd werden tijdens de jaarlijkse vergadering van het American Congress for Rheumatology. Patiënten die de tight control behandeling krijgen toegepast in het Reumacentrum zijn sneller klachtenvrij dan patiënten die de gewone behandeling krijgen zoals die wordt toegepast in andere ziekenhuizen in Nederland. De tight control behandeling houdt in dat van reumapatiën-ten allerlei gegevens worden verzameld voor ze een bezoek aan de polikliniek brengen. Er wordt bloed geprikt, ze worden lichame-lijk onderzocht en vullen een vragenlijst in. Op basis van al deze gegevens wordt een behandelmethode opgesteld. Door bij elk bezoek de gegevens opnieuw te verzamelen en te beoordelen kan de arts de behandeling continu bijsturen, net zo lang tot de patiënt klachtenvrij is.

4. Topartsen 2009, MedNet Magazine, 01/2010.

“Ik ben in medisch spectrum Twente behandeld voor de

ziekte van Kahler (beenmergkanker). Dankzij snel hande-

len van mijn artsen had ik binnen twee weken een di-

agnose en kon mijn behandeling starten. eerst kreeg ik

chemotherapie om de ziekte terug te dringen. Helaas

worden daar niet alleen kwaadaardige, maar ook goed-

aardige stamcellen door vernietigd. Daarom heb ik een

stamceltransplantatie ondergaan: via een infuus kreeg ik

gezonde stamcellen toegediend, zodat mijn lichaam weer

bloedcellen kon aanmaken. Ook al zal ik nooit kankervrij

zijn, ik voel me nu goed en ik werk zelfs weer. mijn erva-

ring met medisch spectrum Twente is heel positief.”

De heer Ten Voorde, patiënt met beenmergkanker

1514

Page 9: MST jaarverslag 2009

16 17

“Het is alweer heel wat jaren geleden dat ik last kreeg

van reuma. soms had ik zoveel pijn dat ik op handen en

voeten de trap op moest. Ik kwam onder behandeling in

het reumacentrum van medisch spectrum Twente. elke

acht weken krijg ik via een infuus een ontstekingsremmer

toegediend. Hierdoor was ik al snel grotendeels van mijn

klachten af. Ik kan nu alles weer en heb bijna geen pijn

meer. In het blad van de reumapatiëntenbond las ik dat

medisch spectrum Twente wereldwijd hoog aangeschre-

ven staat op het gebied van reumabehandeling.

Dat bewijst wat ik al wist: ik ben in bekwame handen.”

Mevrouw Wienck, patiënt Reumacentrum

“Omdat ik last had van etalagebenen, ben

ik gedotterd op de afdeling Vaatchirurgie.

Ik sta nog steeds onder controle: elk jaar

word ik onderzocht. Waar ik erg tevreden

over ben, is dat de specialist en de ver-

pleegkundigen zo menselijk met me om-

gaan. Het contact is persoonlijk en warm.”

De heer Bos, patiënt Vaatchirurgie

“Ik had een metalen bord op mijn voet laten vallen. eerst

viel de pijn wel mee, maar na een paar uur kreeg ik er be-

hoorlijk last van. en omdat ik osteoporose heb – mijn bot-

ten zijn heel broos – was ik bang dat ik iets gebroken had.

Daarom ben ik voor de zekerheid toch maar even naar

de spoedeisende Hulp gegaan. er kwam meteen een ver-

pleegkundige bij me en er konden direct foto’s worden

gemaakt. Gelukkig was het alleen een kneuzing en kon

ik met een elastische kous om mijn voet weer naar huis.

Toch fijn om zo snel gerustgesteld te worden.”

Mevrouw Kuitert, patiënt Spoedeisende Hulp

16

Page 10: MST jaarverslag 2009

18 19

Gastvrijheid en toegankelijkheid van het ziekenhuis

Medisch Spectrum Twente wil meer bieden dan excellente zorg. Ook op het gebied van gastvrijheid en klantgerichtheid willen we uit-blinken. Deze onderwerpen kregen daarom in 2009 extra aandacht en zullen ook in de toekomst speerpunten blijven.

Niet alleen vaardig maar ook aardig

In 2009 startte het cultuurprogramma Vaar-dig en Aardig. Dit programma is erop gericht om onze medewerkers te focussen op klant-vriendelijkheid. Want we willen niet alleen de best denkbare zorg leveren, maar ook een gastvrij ziekenhuis zijn. Daarom organiseren we workshops en projecten rondom aspec-ten van service, dienstverlening, gedragsre-gels en bejegening.

Een warm onthaal

Bij de hoofdingang van onze locaties in Enschede staan mensen van onze gastenser-vice om patiënten en bezoekers op te vangen bij binnenkomst. Ze wijzen hen bijvoorbeeld de weg of helpen hen met het pakken van een rolstoel. Verder worden patiënten op verschillende afdelingen onthaald door een gastvrouw. Dat is een vrijwilliger die patiën-ten ontvangt en begeleidt als zij worden opgenomen of voor een onderzoek komen.

Roomservice en toiletartikelen

Om de gastvrijheid te vergroten is in 2009 roomservice geïntroduceerd. Nu kunnen patiënten vanuit bed op ieder moment van de dag een krant, een broodje, frisdrank of

vers fruit bestellen. En bij opname ontvangen ze een toilettas met producten die onmisbaar zijn tijdens een verblijf in het ziekenhuis.

Verbeterde bereikbaarheid voor patiënten die slecht ter been zijn

In Enschede verbindt een lange brug de loca-ties Haaksbergerstraat en Ariënsplein. Sinds maart 2009 kunnen patiënten plaatsnemen op een elektrische wagen (het type dat ook op luchthavens rondrijdt) die ze naar het andere gebouw rijdt. Op de locatie Haaks-bergerstraat kunnen mensen een lift krijgen van de hoofdingang naar het Vrouw Kind Centrum en het Thoraxcentrum. Ook is in 2009 het aantal rolstoelen in en rondom de gebouwen uitgebreid, zodat er altijd genoeg rolstoelen beschikbaar zijn voor patiënten en bezoekers.

Meer parkeerplekken voor patiënten en bezoekers Sinds de opening van het Vrouw Kind Centrum is het drukker in de parkeergarage van Medisch Spectrum Twente. Om meer parkeerplaatsen voor patiënten en hun be-zoekers vrij te houden, parkeert een deel vande medewerkers hun auto in een andere parkeergarage. Dat hebben we afgesproken met de gemeente Enschede. Daarnaast streven we ernaar om binnen afzienbare tijd valet parking te realiseren voor onze patiënten en hun begeleiders. Zij kun-nen dan hun auto bij aankomst afgeven aanéén van onze medewerkers, die de auto par-keert op een speciale parkeerplaats. Zodra hetziekenhuisbezoek voorbij is, zorgen onze medewerkers ervoor dat de auto weer wordt voorgereden.

“Toen ik opgenomen moest worden

in het ziekenhuis, heeft mijn zoon

thuis wat spullen voor me gepakt.

In de haast was hij van alles verge-

ten. Zo had ik wel een pyjama, maar

geen tandenborstel. Tot mijn ver-

rassing kreeg ik hier op de afdeling

een toilettas met allerlei spulletjes

cadeau, inclusief een tandenborstel.

Wat een service!”

Mevrouw Jissink, patiënt Longafdeling

“Ik ben hier voor de eerste keer en dat is best span-

nend. Hoewel ze me precies verteld hebben wat

er gaat gebeuren, ben ik toch een beetje nerveus.

Daarom is het fijn dat je hier goed opgevangen

wordt: ik kreeg meteen

een kopje koffie en een

vriendelijk woord van

de gastvrouw.

Dat scheelt toch.”

Patiënt Thoraxcentrum

19

Page 11: MST jaarverslag 2009

20 21

Telefonische bereikbaarheid verbeterdTelefonische bereikbaarheid is bij uitstek een voorbeeld van klantgerichtheid. In het kader van cultuurprogramma Vaardig en Aardig had dit in 2009 dan ook prioriteit. Mensen krijgen nu meteen een medewerker aan de lijn in plaats van een bandopname, als ze naar het algemene nummer van Medisch Spectrum Twente bellen. Ook afzonder-lijke afdelingen hebben hun telefonische bereikbaarheid verbeterd. Op de polikliniek Gynaecologie kunnen wij bijvoorbeeld op elk moment zien hoeveel telefoontjes er zijn, hoe lang die duren, hoeveel bellers er in de wacht staan en wat de wachttijd is. Zo verbe-teren we de telefonische bereikbaarheid van het Vrouw Kind Centrum. Patiënten van de afdelingen Reumatologie en KNO kunnen via internet een afspraak maken of een herhaal-recept aanvragen. Patiënten zijn daardoor niet meer gebonden aan de openingstijden. Hierdoor wordt het aantal telefoontjes min-der, wat de telefonische bereikbaarheid van de afdelingen ten goede komt.

Slaapcentrum: snel geholpen door multidisciplinaire aanpak

Sinds januari 2009 heeft onze locatie in Oldenzaal een multidisciplinair Slaapcentrum. Patiënten die last hebben van problematisch snurken of slaapstoornissen met ademstops (apneu) worden hier geholpen. Op één och-tend of middag gaan ze op consult bij zowel een longarts als een KNO-arts. Door deze multidisciplinaire aanpak hoeven patiënten veel minder lang te wachten. Ze krijgen al tijdens hun bezoek aan het Slaapcentrum de diagnose te horen en kunnen vaak nog dezelfde dag starten met de behandeling van hun probleem.

Extra prikposten geopend

In 2009 heeft Medisch Spectrum Twente vijf

extra prikposten geopend:in Gezondheidscentrum Wesselerbink, verpleeghuis De Posten, verzorgingshuis Broekheurnerborch, wijkcentrum Helmer-hoek en in het Dorpshuis in Lonneker. Met de komst van de nieuwe prikposten kunnen veel patiënten dichter bij huis bloed laten afnemen. Bijkomend voordeel is dat de wachttijden bij de afnamelaboratoria in het ziekenhuis afnemen.

“Ik ben gestruikeld, met als resul-

taat dat mijn voet nu in het gips zit.

Toen ik de gipskamer uithobbelde

kwam iemand van de gastenservice

in een golfkar voorbij. Of ik een lift

naar de uitgang wilde. Nou, graag!”

Patiënt gipskamer

“Omdat je hier een rolstoel kunt

pakken bij de ingang, hoef ik geen

toeren uit te halen om de rollator

van mijn man in de auto te krijgen

als we naar het ziekenhuis gaan.

Fijn dat ze met je meedenken.”

Bezoeker

20

Page 12: MST jaarverslag 2009

22 23

“als ik bloed moet laten prikken ga ik naar de prikpost

van medisch spectrum Twente aan de Geesingbrink.

Daar kan ik lopend heen, het is praktisch bij mij om de

hoek. Heel prettig, want het ziekenhuis is voor mij best

een eindje weg.”

Mevrouw Kroese

“Oudere mensen durven soms niet

zelf de parkeergarage in te rijden,

ze vinden de steile helling eng.

Dan parkeren mijn collega’s of ik

de auto voor hen. Geen probleem.

Wij vinden het leuk om te helpen.”

De heer Vildan Tasgin, team beveiliging

“Je kunt hier al vanaf 7.30 uur

bloed laten prikken. Ideaal, want

daardoor ben ik gewoon op tijd

op mijn werk.”

Patiënt priklab

Page 13: MST jaarverslag 2009

24 25

Huisvesting: nieuwbouw en verbouw

Medisch Spectrum Twente is volop bezig met het verbouwen van de bestaande locaties en het realiseren van nieuwbouw. Alle specia-lismen die veel met elkaar samenwerken worden in elkaars nabijheid gehuisvest. Voor patiënten heeft dit grote voordelen, omdat de zorg makkelijker afgestemd en efficiënter georganiseerd kan worden.

Plannen voor ziekenhuis in hartje Enschede in vergevorderd stadium

De plannen voor de bouw van een nieuw ziekenhuis in het centrum van Enschede zijn vergevorderd. De gemeente Enschede heeft in oktober het bestemmingsplan vastgesteld en de casco bouwtekeningen zijn klaar. Het nieuwe gebouw is opgedeeld in themage-bieden (klinische centra) waarin specialismen rond veel voorkomende aandoeningen samenwerken. Op dit moment hebben we met succes al twee van deze themagebieden ingericht:voor hart- en vaatziekten is de zorg onder-gebracht in het Thoraxcentrum en de zorg rondom vrouw, kind en voortplanting is samengebracht in het Vrouw Kind Centrum. Daarnaast is ons ziekenhuis aangewezen als regionaal Traumacentrum: we verlenen acute zorg aan mensen uit de regio Twente en Achterhoek. Voor dit centrum wordt straks ook herkenbare huisvesting gerealiseerd.

Ook voor de behandeling van kankerpatiën-ten komt een centrum volgens de nieuwe opzet. De ontwikkeling van dit Oncologisch Centrum is inmiddels in volle gang.

Alle klinische centra zijn straks makkelijk

te bereiken vanuit de centrale hal van het nieuwe Medisch Spectrum Twente. Elk centrum heeft meerdere verdiepingen waar (poli)klinieken en ondersteunende afdelingen overzichtelijk zijn ingericht. De centrale afde-lingen zoals Radiologie, Nucleaire Genees-kunde, Operatiekamers en Intensieve Zorgaf-delingen zullen vanuit elk centrum optimaal bereikbaar zijn. Door deze inrichting is de weg makkelijk te vinden en hoeft de patiënt slechts kleine afstanden te overbruggen.

Banken zijn als gevolg van de kredietcrisis terughoudend met het verstrekken van leningen. Om voldoende geld te kunnen lenen voor de nieuwbouw is het nodig dat het ziekenhuis de kosten verminderd en de omzet laat groeien. Hiermee zijn we in 2009 begonnen. Met succes, want in 2009 hebben we een winst geboekt van 3,4 miljoen euro. Weliswaar nog bescheiden, maar het stemt ons optimistisch. We denken dat de winst de komende jaren structureel zal toenemen.

Vrouw Kind Centrum in gebruik genomen

In mei 2009 opende het Vrouw Kind Cen-trum haar deuren. Dit centrum herbergt alle specialismen die zich met vrouw, kind en voortplanting bezighouden, zoals gynae-cologie, urologie, verloskunde, obstetrie, neonatologie en kindergeneeskunde. Met alles is rekening gehouden, zodat de zorg voor vrouw en kind optimaal is. Zo zijn er kraamsuites waar vrouwen die net zijn beval-len samen met hun partner en hun kindje kunnen verblijven. Ook mogen ouders bij hun zieke kind overnachten en kunnen ou-ders hun pasgeboren kindje via een webcam bekijken.

“mijn dochter ligt al vijf dagen op

de Kinderafdeling, omdat ze last

heeft van epileptische aanvallen.

Ik weet dat ze hier goed verzorgd

wordt, maar toch zegt mijn gevoel

dat ik zo veel mogelijk bij haar moet

zijn. en dat kan hier gelukkig ook.

Ik mag zelfs bij haar op de kamer

blijven slapen.”

Moeder van Isis (7 maanden)

“Onze dochters emma en Karlijn zijn te vroeg

geboren. Ze zijn inmiddels zes weken oud en

mogen waarschijnlijk bijna naar huis. Wat voor

ons heel prettig is, is dat we op elk moment

van de dag mogen langskomen. Toen ze nog

op afdeling Neonatologie lagen, bleven we ook

bij ze slapen. en er hing een webcam boven de

couveuse, zodat we thuis en op het werk kon-

den zien hoe ze er bij lagen. Daardoor heb je

het gevoel dat je niets mist.”

De heer en mevrouw Sak

25

Page 14: MST jaarverslag 2009

26 27

“Vorig jaar heb ik 2,5 maand op de Intensive Care (IC) ge-

legen. Ik heb een spierziekte en door mijn medicatie ben

ik erg vatbaar voor andere gezondheidsproblemen, on-

der meer alvleesklierontsteking en longontsteking. Op

de IC ben ik goed verzorgd. De verpleegkundigen gaven

uitleg bij alle handelingen die ze verrichtten, en hadden

ook altijd tijd voor een praatje of om gewoon even bij

me te zitten. Ik vond het ook fijn om in een eenpersoons-

kamer te liggen, zodat ik niet geconfronteerd werd met

andere zieke mensen. Ik voelde me al rot genoeg. en om-

dat ik alleen lag, mocht mijn familie ook buiten de

bezoekuren langskomen. We stoorden immers niemand.”

De heer Van der Kuil, patiënt met ALS (spierziekte)

“We hebben een nieuwe IC gebouwd om zo veilig moge-

lijk zorg te kunnen bieden aan kwetsbare patiënten. De

hele inrichting is gericht op infectiepreventie. Zo hebben

alle patiënten een eigen kamer. een bijkomend voordeel

is dat patiënten en hun bezoekers hierdoor alle privacy

hebben. We merken dat mensen dat erg waarderen.”

De heer Melief, teamhoofd IC

Page 15: MST jaarverslag 2009

28 29

Geavanceerde Intensive Care in gebruik genomen

In mei 2009 is een nieuwe Intensive Care (IC) geopend. Deze voldoet aan hoge bouwkun-dige eisen en hygiëneregels. De nieuwe IC beschikt over achttien aparte patiëntenka-mers met elk een eigen sluis. Deze inrichting heeft preventieve effecten. Door patiënten apart in eigen kamers te verplegen, wordt de kans op infecties kleiner. Daarnaast dwingt de inrichting medewerkers nog meer om de hygiëneregels strikt na te leven: in elke sluis moeten ze zich opnieuw omkleden en desinfecteren. De nieuwe IC is in mei 2009 in gebruik genomen, waarna het aantal infec-ties drastisch is verminderd.

Locatie Oldenzaal voor niet-spoedeisende behandelingen

De locatie Oldenzaal heeft een uitgebreide polikliniek waar de meeste specialismen aanwezig zijn. Vanaf 2009 worden er niet-spoedeisende behandelingen uitgevoerd op deze locatie. Dat zijn redelijk eenvoudige ingrepen die van te voren goed in te plannen zijn, zoals staar-, liesbreuk- en kijkoperaties. Een voordeel voor patiënten is dat zij hier-door sneller geholpen worden en niet meer naar Enschede hoeven voor een ingreep. Ook is er inmiddels een zorgpost geopend, waarin de Spoedeisende Hulp van het zie-kenhuis en de huisartsenpost zijn gevestigd.Voor patiënten in de regio Oldenzaal bete-kent deze integratie een grote verbetering: nu is er voor acute zorg één locatie en één loket.

Daarnaast spreken we met verschillende zorgaanbieders over de vestiging van een gezondheidscentrum in de locatie Olden-zaal. Meerdere hulpverleners (bijvoorbeeld fysiotherapeuten, psychologen, diëtisten en thuiszorg) bevinden zich dan onder één dak en kunnen nauw met elkaar samenwerken

“We hebben het toekomstige medisch spectrum Twente

ontworpen met de patiënt als uitgangspunt. alles in het

ontwerp is gericht op klantvriendelijkheid: specialismen

zijn samengebracht in themagebieden die makkelijk te

vinden en makkelijk te bereiken zijn. Het nieuwe ge-

bouw is gastvrij, licht en prettig om in te verblijven. De

patiënt staat echt centraal. en natuurlijk is het ziekenhuis

van alle moderne gemakken voorzien en bijzonder ener-

giezuinig (en dus milieuvriendelijk).”

De heer Harry Abels, architect bij IAA Architecten

als dat nodig is. Patiënten krijgen daardoor optimale zorg.Vanwege al deze veranderingen is een totale renovatie en restauratie van de locatie Olden-zaal noodzakelijk.

28

Page 16: MST jaarverslag 2009

30 31

Medisch Spectrum Twente als werkgever

Om goede zorg te kunnen bieden aan patiënten hebben we competente en gemo-tiveerde medewerkers nodig. Medisch Spectrum Twente doet er dan ook alles aan om een aantrekkelijke werkgever te zijn voor huidige en nieuwe medewerkers.

Uitgeroepen tot Top Employer

In 2009 heeft het Corporate Research Foun-dation Institute, specialist op het gebied van internationaal onderzoek naar arbeidsvoor-waarden, een onafhankelijk onderzoek uitge-voerd. Medisch Spectrum Twente heeft goed gescoord en mag daarom in 2010 de titel ‘Top Employer’ voeren. Deze titel wordt al-leen toegekend aan werkgevers die voldoen aan strenge toetsingscriteria. Ons ziekenhuis biedt alle medewerkers opleidingskansen en blinkt volgens het onderzoek vooral uit op het gebied van arbeidsvoorwaarden.

Veilig melden van misstanden

De Raad van Bestuur van Medisch Spec-trum Twente vindt het van groot belang dat medewerkers op adequate en veilige wijze melding kunnen maken van eventuele vermoedens van misstanden in het zieken-huis. In 2009 is daarom de Regeling Melding Misstanden ontwikkeld, zodat medewerkers zonder gevaar voor hun functie of positie melding kunnen maken als zij vinden dat er iets misgaat. Deze regeling is in 2010 van kracht geworden.

Evaluatiegesprekken medisch specialisten verplicht

De medische staf van Medisch Spectrum Twente werkt met Individueel Functioneren

“Wij vinden het belangrijk dat ons professionele hande-

len geëvalueerd wordt. eigenlijk zijn artsen niet gewend

om elkaar aan te spreken, niet over positieve punten en

niet over minder goede zaken. Door een evaluatiegesprek

krijgen we inzicht in onze sterke kanten, maar zien we

ook op welke punten wij ons kunnen verbeteren. Daar

heeft de patiënt alleen maar voordeel van.”

Mevrouw Ina Kuper, voorzitter Medisch Stafbestuur

Medisch Specialist, een systeem waarmee het functioneren van medisch specialisten periodiek wordt beoordeeld door middel van evaluatiegesprekken. Tot vorig jaar konden medisch specialisten op vrijwillige basis mee-doen, maar in december heeft het Medisch Stafbestuur besloten om evaluatiegesprekken voor alle leden van de medische staf verplicht te stellen. Iedereen die met onze patiënten in aanraking komt wordt beoordeeld op zijn prestaties. Overigens wordt het functioneren van de leden van de Raad van Bestuur voort-aan ook elk jaar getoetst; hiervoor wordt een beoordelingsinstrument ontworpen.

31

Page 17: MST jaarverslag 2009

32 33

“Ik werk nu zo’n drie jaar als verpleegkundige bij medisch

spectrum Twente. mijn baan is erg leuk en heel afwisse-

lend, je weet ’s ochtends eigenlijk nooit wat je die dag

zal meemaken. Ik ben begonnen op de afdeling Longge-

neeskunde en werk nu op de afdeling Chirurgie. Binnen-

kort verhuis ik naar de afdeling spoedeisende Hulp. Dat

heb ik altijd al gewild. Ik krijg eerst een opleidingsplaats

van 15 maanden. Tijdens die opleiding loop ik ook stages

op de Intensive Care en CCU (hartbewaking). Je kunt je

als verpleegkundige dus specialiseren op verschillende

gebieden. en er zijn allerlei mogelijkheden voor korte

cursussen. Ik heb er net twee achter de rug: voor brand-

wonden en voor voorbehouden handelingen. Ik heb het

naar mijn zin bij medisch spectrum Twente!”

Rebecca, algemeen verpleegkundige

Page 18: MST jaarverslag 2009

34