MountainPeaks | In 7 stappen succesvol met social media ... · PDF file Nu je de doelgroepen...

Click here to load reader

 • date post

  30-May-2020
 • Category

  Documents

 • view

  1
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of MountainPeaks | In 7 stappen succesvol met social media ... · PDF file Nu je de doelgroepen...

 • Strategie & praktische tips bij de inzet van social media

  In 7 stappen succesvol met social media

 • Waaraan gaan onze social media activiteiten bijdragen?

  Stap 1 | Bepaal vooraf je doelstellingen

 • Specifiek | Meetbaar | Acceptabel | Realistisch | Tijgebonden

  SMART Doelstellingen

  Welke doelstellingen heb jij bepaald voor social media? Waaraan moeten al die berichten gaan bijdragen en wanneer is het een succes? Om een beter inzicht te krijgen is het goed om voor jezelf eens op papier te zetten wat jij uit je social media activiteiten wilt halen. Enkele voorbeelden van doelstellingen zijn:

  • Ik wil ….% meer bezoekers op mijn site via social media. • Het bereik onder mijn doelgroep op social media moet binnen 6 maanden met ….% gestegen zijn. • Ik wil in de aankomende 6 maanden via social media in contact zijn geweest met minimaal … partijen in de omgeving die

  relevant zijn voor mijn business. • Ik wil minimaal … aantoonbare leads via social media krijgen.

  Heb je het helder? Mooi. Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Dit doe je door de volgende fases door te lopen:

 • Specifiek | Meetbaar | Acceptabel | Realistisch | Tijgebonden

  SMART Doelstellingen

  Ontdekken Welk platform werkt voor jou, welke boodschap slaat aan bij de doelgroep, welke connecties dragen bij aan het halen van je doelen. In deze fase bestaat er geen goed of fout. (wel je gezond verstand blijven gebruiken) Testen, klooien, proberen en uitvinden wat werkt.

  Elimineren Nadat je minimaal 3 maanden lekker hebt zitten spelen wordt het tijd om de balans op te maken. Wat werkte wel en wat niet. Bekijk welke berichten veel reacties en clicks kregen. In de volgende blogs leg ik je uit met welke software je dit kunt achterhalen. Google Analytics en de statistieken op de verschillende platformen geven je echter vaak al veel inzicht.

  Uitvoeren Time to get serious! Je weet wat wel en niet werkt en zet vervolgens vol in op de successen! Ging het bloggen goed? Vooral mee doorgaan! Was Twitter niet jouw ding en leverde het niks op? Lekker mee stoppen.

  Bovenstaand is een korte omschrijving van een van de lastigste activiteiten voor ondernemers. Het is echter zeker de moeite waard hier tijd en energie in te stoppen! Bezint eer gij begint ;-)

 • Wie wil je via social media gaan bereiken?

  Stap 2 | Doelgroep

 • Wie , waar en waarom?

  Doelgroep

  Dit kan je klant zijn maar denk ook eens verder. Social media zijn open en transparant en de kans is groot dat niet alleen jouw (potentiële) klanten jouw berichten voorbij zien komen. Heb je te maken met de directe omgeving? Wil je betrouwbaar overkomen op leveranciers? Werk je aan je algehele reputatie om via netwerken opdrachten binnen te krijgen?

  Pak pen en papier en maak twee kolommen.

  Kolom 1 is de directe doelgroep. Deze mensen zijn de belangrijkste mensen voor jouw bedrijf. Meestal zijn dit je klanten maar bijvoorbeeld ook netwerkcontacten die je aan business kunnen helpen.

  Kolom 2 is de indirecte doelgroep. Deze mensen zullen niet direct diensten of producten bij je afnemen maar je hebt er wel mee te maken. Denk daarbij aan de buurt als je een bedrijf hebt wat enige overlast kan veroorzaken. Denk aan de gemeente of instanties die je wellicht nodig hebt. Denk aan de media die jouw verhaal wellicht een keer wil oppikken.

 • Wie , waar en waarom?

  Doelgroep

  Waarom wil je hen bereiken? Nu je de doelgroepen in kaart hebt gebracht is het belangrijk te bepalen waarom je hen wilt bereiken. Zijn het je klanten dan is het antwoord waarschijnlijk omzet. Doe in dat geval even een stapje terug. Je klanten kan je bereiken via social media, maar dan moet het voor hen wel interessant zijn. Een beter antwoord is in dit geval: Ik wil (potentiële) klanten bereiken om meer “top of mind” te zijn zodat zij bij eigen vragen, en vragen uit hun netwerk, eerst aan mij denken.

  De indirecte doelgroep is niet minder belangrijk. Laat zien wat je allemaal doet om transparanter te zijn naar je omgeving. Ga aan de slag met blogs om je verhaal te vertellen. Wellicht kan je een krant of vakblad zover krijgen om een van je blogs op te nemen, of een interview te doen.

  Waar kan je hen bereiken? Waar kan je deze mensen terug vinden? Denk aan de verschillende social media platformen, maar denk ook aan het offline netwerken. Bij welke evenementen kom je deze mensen tegen? Welke business clubs bezoeken zij en waar zijn zij online vertegenwoordigd?

  Zit je in de business to business dan zijn LinkedIn en Twitter de platformen waar je het beste kunt beginnen. Heb je een particuliere doelgroep? Ga dan aan de slag met Facebook en Instagram.

 • Wat ga je vertellen | Wat ga je delen?

  Stap 3 | Content

 • Curatie VS creatie

  Content Content creatie Content creëren waarbij jouw expertise getoond wordt is net als een oude dieselmotor. Het duurt even voor je op gang bent maar daarna loopt het gesmeerd. Heb je geen idee waar je het over moet hebben? Bekijk dan eens de volgende tips:

  Waar heeft de markt het over? Wat zie je in het nieuws, lees je in vakbladen en hoor je van klanten, collega’s en je concurrenten. Wat is jouw visie daarop en hoe kunnen problemen in jouw ogen het beste worden opgelost. Bekijk via Google Analytics eens welke woorden mensen in Google intypen als ze op je site terecht komen. Vraag ook eens aan je webbouwer (of zoek even op Google keyword tool) welke woorden (die te maken hebben met jouw vakgebied) vaak worden ingetoetst op Google. Dit geeft je een idee tegen welke problemen jouw doelgroep aanloopt. Creëer hieromheen content in de vorm van tekst, video of foto.

  Content curatie Content curatie is iets minder waardevol maar gaat wel een heel stuk sneller. Je leest ergens op het web een artikel of bekijkt een video en denkt “Hé dat zouden mijn klanten ook moeten weten!”. Je kunt de link gaan delen op een van de platformen waarop jij zichtbaar wilt zijn. Plaats niet alleen de link maar vertel ook waarom je het deelt. Wat heb jij uit het artikel of de video gehaald wat lezen of kijken de moeite waard maakt?

  Kijk voor praktische tips en tools ook even op http://bit.ly/contentcuratiemh

  http://bit.ly/contentcuratiemh

 • Wie gaat je helpen?

  Stap 4 | Draagvlak

 • Samen bereik je meer!

  Draagvlak creëren

  Je hebt het als ondernemer al druk zat! Social media is belangrijk maar het kost ook tijd en energie om de juiste boodschap te vertalen naar je doelgroep. Het is daarom goed om daar wat hulp bij te vragen!

  Intern draagvlak Heb je binnen je onderneming mensen in dienst? Mooi want zij hebben allemaal een eigen netwerk! Bepaal samen welke content gemaakt en gedeeld gaat worden. Hiermee betrek je de hele organisatie bij het proces en krijg je meer content dan je aankunt ;-). Wanneer je de content gaat verspreiden maak dan gebruik van elkaars netwerk. Je bedrijfspagina op LinkedIn of Facebook zal altijd minder fans hebben dan alle connecties van alle medewerkers bij elkaar. Laat iedereen vooral relevante content op de persoonlijk profielen delen.

  Laat leveranciers je helpen ZZP’er? Ook dan mag je hulp verwachten. Vraag een leverancier om je vaker op de hoogte te houden wat er in jouw markt gebeurt. Werk samen met partners die aansluiten op jouw diensten maar wel dezelfde doelgroep hebben. Zo kan een online marketing bureau prima samenwerking met een webdeveloper of programmeur als deze niet dezelfde maar aanvullende diensten aanbieden.

  Kijk voor meer informatie over intern draagvlak op: http://bit.ly/socialmediainterndraagvlak

  http://bit.ly/socialmediainterndraagvlak

 • Waar, wanneer en hoe ga jij je boodschap vertellen?

  Stap 5 | Social media platformen

 • Waar, wanneer en hoe ga jij je boodschap vertellen?

  Social media platformen

  LinkedIn Voor de meeste zelfstandig professionals het belangrijkste platform. LinkedIn gebruik je vooral als je in de B2B opereert. Behalve dat je met je profiel je zichtbaarheid en expert status kunt verbeteren, biedt het platform ook een schat aan informatie.

  Gebruik bijvoorbeeld eens de geavanceerde zoekfunctie die je naast de zoekbalk ziet staan. Je kunt nu op functietitel, bedrijfsnaam en regio zoeken. Een perfecte manier om een lead lijst samen te stellen!

  Twitter Het voordeel van Twitter boven alle andere platformen is dat het openbaar en doorzoekbaar is. Via de zoekfunctie van Twitter kan je zoeken op trefwoorden die aansluiten bij jouw dienstverlening. Je kunt direct op deze tweets reageren. Iets wat tot nu toe bij nog geen enkel ander platform van dit formaat mogelijk is.

  Facebook Facebook wordt vaak ingezet door bedrijven die producten of diensten voor consumenten verkopen, maar ook voor meer business georiënteerde producten en diensten is het een perfect platform. Houd bij je boodschap op Facebook vooral rekening met de manier waarop mensen het gebruiken. Je doelgroep is er zeker op aanwezig maar dat is vaak in hun vrije tijd. Maak de boodschap op Facebook dus vooral luchtig met wellicht een vleugje humor.

 • Waar, wanneer en hoe ga jij je boodschap vertellen?

  Social media platformen

  YouTube Een platform dat je vooral ondersteunt in vindbaarheid. Op YouTube kan je video’s plaatsen waar mensen op kunnen reageren. Echter gebeurt dit zakelijk gezien niet zo heel erg vaak. Het is wel een perfecte centrale plek om al je video materiaal te verzamelen.