MK | Sept '14 - Febr '15

Click here to load reader

 • date post

  02-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  222
 • download

  6

Embed Size (px)

description

overzicht van alle TIJDELIJKE activiteiten van MUSEA BRUGGE in de periode sept '14 t/m febr '15

Transcript of MK | Sept '14 - Febr '15

 • MUSEA

  museabrugge.be

  [ september 14 > februari 15 ]MUSEUMKALENDER

  BRUGGE

 • MUSEA BRUGGE altijd anders, altijd boeiend

  De grootste troef van de Brugse museumcollectie is zonder twijfel haar grote verscheidenheid! Van Vlaamse Primitieven tot actuele kunst, van klassieke schone kunsten tot archeologische vondsten. Verder is er ook nog zilverwerk, kant, wandtapijten, meubels n pozie. Jong en oud zijn het erover eens: de Brugse musea verrassen altijd.

  Naast het open stellen van de waardevolle permanente collecties plant Musea Brugge ook continu tentoonstellingen en andere evenementen. Die worden in deze kalender voor je opgelijst.

 • Jaarlijks bezoeken ongeveer n miljoen binnen- en buitenland-se gasten minstens n van deze musea.

  Musea Brugge staat ook in voor RaakVlak (de intergemeente-lijke dienst archeologie Brugge en Ommeland) en voor de Brugse ERfGOEDcEl.Meer info over Raakvlak en Erfgoedcel: > www.raakvlak.be II www.erfgoedcelbrugge.be

  MUSEA BRUGGE 16 locaties, een waaier van collecties!

  Musea Brugge biedt je een heel gevarieerd aanbod op zestien locaties, opgedeeld in drie museumgroepen:> het GROENINGEMUsEUM (schone kunsten van de 15de tot de 21ste Eeuw)> het HOsPItaalMUsEUM (twee historische hospitalen met onder meer de Memlingcollectie en een zilverschat)> het BRUGGEMUsEUM (de Brugse geschiedenis op 12 historische locaties)

 • 4

  TENTOONSTELLINGEN

  tot 14 september 14sint-Janshospitaal 8 | 6 (red)

  conceptuele kunstenaar christian Boltanski brengt met zijn installatie het verhaal van de her-innering aan wat voorgoed voorbij is, aan wie er niet meer is, en dus aan de dood. les registres du Grand-Hornu is een sleutelwerk uit de collectie van het Macs. De vroegere steenkoolmijn sloot de deuren in de jaren 50 en kreeg een halve eeuw la-ter een nieuwe bestemming als museum voor ac-tuele kunst. Boltanski maakte het indrukwekken-de werk ter plaatse, in opdracht van het museum. tegen een immense wand staan enkele duizenden blikken dozen met een naam, een registernummer of een foto opgesteld. De fotos laten mensen zien in hun zondagse kleren, mannen en vrouwen die in de mijn van Hornu hebben gewerkt of op de site hebben gewoond. Het zijn dozen zoals we er alle-maal hebben, waarin we bewaren wat ons dierbaar is, kleinigheden met een verhaal dat voor ons het verschil maakt. Met deze installatie haalt de kun-stenaar anonieme mensen uit de vergetelheid. De middeleeuwse zolder van het sint-Janshospitaal, waar de voorbije eeuwen duizenden mensen in anonimiteit hebben geleefd, gewerkt of gestorven zijn vormt een ideale plek om dit werk zij het tij-delijk - tot zijn recht te laten komen.

  Les registres du Grand-Hornu door Christian Boltanski

  ALGEMEEN / Alles is OPEN van dinsdag tot zondag van 9.30 tot 17 u., tenzij anders vermeld. SLUITINGSDAG: MAANDAG + 25/12 + 01/01. TARIEVEN = inclusief permanente collectie, tenzij anders vermeld.

 • TENTOONSTELLINGEN

  tot 30 september 14sint-Walburgakerk (sint-Maartensplein)Dagelijks open van 10 tot 13 u. en van 14 tot 18 u. (zondagvoormiddag gesloten)Gratis

  Vlaanderen speelde doorheen de geschiedenis een belangrijke rol in het verhaal van de missies. Diverse Brugse kloosterorden zonden hun zonen en dochters uit naar al dan niet verre oorden. Naast evangelisatie speelden ze er vaak een pio-niersrol in onderwijs en ziekenzorg. archief, fotos, souvenirs en verhalen brengen ons een beeld van vallen en opstaan maar alleszins boordevol idea-lisme.

  Verkondig de Blijde Boodschap. Brugse zendelingen naar de vier windstreken

  Alles (uitgez. Belfort) = gratis voor scholieren (in groep) en voor kinderen - 12 j. Red(uctie) = jongeren, senioren, groepen (min. 15 betalende personen) ALLE INFO ONDER VOORBEHOUD VAN EVENTUELE WIJZIGINGEN

 • 6

  Snapshot 9: Kantje boord. Kant vroeger en nu door de lens van Karin Borghouts

  tot 19 oktober 14Volkskundemuseum 4 (26-64 j.) | 3 (>65 j. en 12-25 j.)

  snapshot is een reeks fotografietentoonstellingen rond Brugs immaterieel cultureel erfgoed. Erf-goedcel Brugge won met het snapshotproject de Provinciale Erfgoedprijs 2013. In snapshot 9 verenigt fotograaf karin Borghouts verschillende aspecten van de rijke kanttraditie. Van een geraffineerd ambacht tot een toeristisch product, van handwerk tot computergestuurde productiemethodes, van decoratie tot kunstvorm. De grens tussen echt of niet echt, handgemaakt of industrieel, kunst en kitsch is soms niet duidelijk te trekken.In het Volkskundemuseum tonen vier organisaties hoe zij de kanttraditie op een hedendaagse wijze voortzetten: het kantcentrum, de kantclub Ver-assebroek, kant-act en de stedelijke academie voor schone kunsten.

  Zie ook www.karinborghouts.be

  TENTOONSTELLINGEN

 • 7

  Virtuoos Manirisme. Prenten van Hendrick Goltzius en tijdgenoten uit het Groeningemuseum

  tot 19 oktober 14arentshuis 4 (26-64 j.) | 3 (>65 j. en 12-25 j.)

  In deze tentoonstelling staan de prenten van Hen-drick Goltzius centraal, n van de spilfiguren van het noordelijke manirisme. Deze stijl was popu-lair in de late 16de en vroege 17de eeuw en ken-merkt zich door elegantie, verdraaide houdingen en complexe compositieschemas. Goltzius virtu-oze, zwellende graveerlijnen en indrukwekkende michelangeske figuren inspireerden tal van kun-stenaars, onder wie Rubens.

  ExtRa: lezing op 28 september p. 26

  TENTOONSTELLINGEN

 • 8

  Genummerd & getekend. Marcel van Maele in Meervoud

  13 september 14 tot 18 januari 15Gezellemuseum 4 | 3 (red)

  Marcel van Maele (Brugge 1931 - antwerpen 2009), dichter, roman- en toneelschrijver, performer en beeldend kunstenaar, was een markant en rebels figuur. al heel jong zwierf hij de wereld rond, op de vlucht voor de verstikkende mentaliteit in Brug-ge en Vlaanderen. Vrijheid voerde hij hoog in het vaandel in leven n werk. Pozie was voor hem een zoektocht, een loskomen van de geldende re-gels. En vooral: pozie hoeft niet beperkt te blijven tot het blad papier.Van Maele verspreidde zijn pozie dan ook via heel uiteenlopende wegen. Hij bracht niet alleen ge-drukte bundels uit, maar was ook op vele podia te zien. Bovendien werkte hij mee aan literaire tijd-schriften, nam hij een lp op, creerde hij bibliofiele uitgaven in samenwerking met beeldende kunste-naars en maakt hij zelf plastisch werk. typisch Van Maele was het gebruik van de multipel (een kunst-werk in een oplage). Bekend zijn de Gebottelde gedichten waarmee hij zijn werk op onleesbare wijze ter beschikking stelde. curatoren Johan Pas en Yves tsjoen brengen in het Gezellemuseum voor het eerst al het gepubli-ceerde werk van Van Maele samen. Naast zijn ge-drukte bundels, grafische edities en kunstenaars-mappen, worden al zijn multipels gepresenteerd. Dit archief van edities wordt aangevuld met film-en geluidsfragmenten. Van Maele is dus weer even

  TENTOONSTELLINGEN

 • 9

  terug in Brugge, in het geboortehuis van Gezelle aan wie hij het gedicht Bevlogen en bevangen op-droeg. aanvullend belicht het Broodthaerskabinet van het Groeningemuseum de vriendschap tussen Marcel Broodthaers en Marcel van Maele.Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt de publicatie J. Pas en Y. tsjoen (red.), Marcel van Maele in Meervoud. catalogus van de boeken, prenten en multipels (Pandora Publishers, ant-werpen, 2014). Een bibliofiele editie van dit boek wordt uitgegeven door de Vrienden van De Zwarte Panter, antwerpen.

  ExtRa: Lezing & Colloquium p. 17

  TENTOONSTELLINGEN

 • 10

  van 2 oktober 14 tot 1 februari 15Groeningemuseum 8 | 6 (red.)

  there are stories we love and stories that we dont. the unloved are always the most interes-ting. In haar project voor het Groeningemuseum spiegelt Ellen Harvey de relatie van Brugge met het water en de zee aan de collectie van het mu-seumdepot. Voor de wanden met een selectie van 17de- tot en met vroeg 20ste-eeuwse schilderijen uit de museumreserves, brengt ze een spiegel-wand aan waarin openingen zijn uitgewerkt. Ze nodigen de bezoeker uit tot contact met deze min-der of omzeggens nooit getoonde kunstwerken. Qua thematiek spiegelen de schilderijen (stads-, kanaal- en zeegezichten) met het panorama dat

  Ellen Harvey: The Unloved / De Onbeminden

  TENTOONSTELLINGEN

 • Ellen Harvey aan de overkant schildert op basis van satellietopnames. In zijn totaliteit van bijna 3 bij 21 meter geeft het een beeld van Brugge met inbegrip van het kanaal naar Gent tot en met de zeehaven van Brugge en de zee. De in spiegelglas uitgewerkte waterwegen tonen het belang van rivieren en kanalen voor deze stad, ook en vooral in zijn hui-dige economische havencontext.kunstenares Ellen Harvey (kent, Uk, 1967) leeft en werkt in Brooklyn NY. Ze volgde het Whitney Independent study Program en het Ps1 Na-tional studio Program. Op haar actief staan tal van tentoonstellingen in de Us en Europa. In 2008 nam ze deel aan de Whitney Biennial. Recente solotentoonstellingen had ze in de corcoran Gallery of art in Washing-ton Dc, the Dodge Gallery New York en de Bass Museum Miami Beach, het center for contemporary art in Warsaw en in haar Brusselse galerij Meessen De clercq. Onlangs werd in Bossuit (avelgem) haar in situ-werk Repeat ingehul-digd, een omvorming tot kunstkerk van de voormalige sint-amalberga-kerk. Bij haar solotentoonstelling in Brugge verschijnt een uitgebreide catalogus met essays en overvloedig illustratiemateriaal over haar werk, Brugge en de zeehaven en de verzameling van het Groeningemuseum.

  TENTOONSTELLINGEN

 • 12

  van 14 oktober 14 tot 22 februari 15stadshallen 12 | 10 (red) | 4 (inwoners van Brugge) ticket geldig voor de 3 onderdelen van de expo

  Honderd jaar na de Duitse inval in Brugge herdenkt de stad de Groote Oorlog met drie