Miss Natural magazine nr. 5 voorjaar 2015

32
www.missnatural.nl 1 MISS Hét magazine van Miss Natural Natural April - Mei 2015 €4,95 Smoothies of Juices? DOEN! Miss Natural Detox Vakantie Homeopathie Natuurlijk! Babyverzorging Hooikoorts Spreekuur Win een Slow Juicer t.w.v. €339!

description

Hét magazine over natuurlijk leven en biologisch eten! Miss Natural zet aan tot een blijvende verandering in het voedingspatroon en laat zien dat natuurlijk leven en biologisch eten leuk is! Ontvang Miss Natural thuis als Lucky Member http://missnatural.nl/miss-natural-lucky-member/

Transcript of Miss Natural magazine nr. 5 voorjaar 2015

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 1

MISSHét magazine van Miss Natural

Natural April - Mei 2015€4,95

Smoothiesof Juices?DOEN!Miss Natural Detox Vakantie

Homeopathie

Natuurlijk!Babyverzorging

HooikoortsSpreekuur

Win eenSlow

Juicert.w.v. €339!

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 2

Miss Natural laat zich niet mis-leiden door gezondheidslabels of marketingkreten op verpak-kingen. Zij weet wat haar keuze-mogelijkheden zijn en kiest voor haar alleen het beste! 4

8

12

14

17

18

20

24

26

30

Inhoud

ColofonMiss Natural magazine verschijnt 6 x per jaar en wordt gratis verspreidt in natuurvoedingswinkels, gezondheids-winkels en reformwinkels. Miss Natural Lucky Members ontvangen het magazine thuis met de post.

Foto’s Eva: Yasmijn Tan Photographywww.loveblossom.nl Haar en make-up: Karin Peeters Tourmaline Hair, Body and WellnessKleding: jurk Bellyfashion.nl Vormgeving: Eva van Zeeland

RedactieadresMiss Natural Lifestyle T.a.v. Eva van ZeelandHenegouwenlaan 555628 WL [email protected]

Smoothies of juices?

Op detox vakantie!

Cholesterol verlagen

Detox recepten

Natuurlijk shoppen

Boekentips + Win Actie

Hooikoorts spreekuur

Homeopathie

Babyverzorging

7 Vragen aan

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 3

Uiteraard zou ik dit nummer van Miss Natural magazine zwanger op de foto gaan! Het moest een echte voorjaars-cover worden en dat viel nog niet mee! Een fotoshoot buiten, waar nog niet veel groen te zien is, en het weer onvoorspelbaar is viel al snel af. Gelukkig konden we twee dagen voor de geplande fotoshoot terecht bij Planten-Tuin Esveld in Boskoop. Een kwekerij gespecialiseerd op het gebied van bijzondere en exclusieve tuinplanten. Nadat we eerst een rondje over het enorme terrein had-den gemaakt kwamen we terug bij de eerste kas waar we ‘onze setting’ van maakten met een heleboel varens en bloemende planten. Dat vond ik wel mooi passen bij de zwangerschapsjurk met jungle print die ik voor de ge-legenheid had uitgekozen bij Bellyfashion.nl. Gelukkig was het in de kas met de deur dicht niet al te koud en konden we een heleboel mooie foto’s maken; met rieten hoed en vogeltje, met bloem in mijn haar, met alleen het blauwe vogeltje. Echt heel leuk om te doen en ik was ook erg blij dat fotograaf Yasmijn Tan op mijn oproep via de Facebook pagina van Miss Natural had gereageerd om foto’s te maken. Ze heeft veel ervaring met het fotograferen van zwangeren en ik ben blij met het resultaat.

Als ik dit schrijf ben ik 26 weken onderweg in mijn zwan-gerschap en voel mij goed! Wel merk ik dat ik ‘s avonds eerder in slaap val op de bank en al wat last krijg van mijn rug als ik te lang zit. Echt verschil met het dragen van 1 kindje en met een tweeling merk ik niet echt... dit is ook al best zwaar! Afgelopen 13 maart zijn Bob en Lex al weer 5 jaar geworden en kijken ze als echte grote broers uit naar de geboorte van hun zusje als de zomer begint. Eerst

nog even heerlijk genieten van een voorjaarsvakantie met het hele gezin in Griekenland. Rol mij maar in bikini op een strandbedje, hoed op, met goed boek en een verse smoo-thie er bij! Ook kijk ik erg uit naar de Miss Natural Detox Vakanties die er aankomen op Ibiza en Fuerteventura... daar wil jij ook bij zijn als je de foto’s ziet vanaf pagina 8. Een welverdiende vakantie voor jezelf waar je weer he-lemaal kunt opladen onder deskundige begeleiding met sappen, smoothies en soepen gemaakt van biologische groente en fruit. Het lijkt mij heel leuk als je meegaat!

Welkom!Miss NaturalIk heb heel wat botanische tuinen, bloemenkassen, tuincen-tra en zelfs een subtropische zwemparadijs benaderd. Jammer genoeg was dat nog niet zo eenvoudig; niet open, nog geen planten en bloemen of heel erg duur!

Eva

van

Zeel

and

opric

hter

Mis

s N

atur

al L

ifest

yle

Smoothies of juices?

Op detox vakantie!

Cholesterol verlagen

Detox recepten

Natuurlijk shoppen

Boekentips + Win Actie

Hooikoorts spreekuur

Homeopathie

Babyverzorging

7 Vragen aan

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 4

Smoothies bevatten veel vezels en pulp. Juices bevatten geen of weinig vezels, maar juist de uitgeperste ‘inhoud’ van deze vezels. Binnen in vezels zitten (kortgezegd) na-melijk de meeste voedingsstoffen.

Voordelen van vezels (smoothies)Smoothies zijn in z’n geheel vermalen groenten en of fruit. Het ‘gewas’ wordt tot een pulp geblend, hiermee behoud je o.a. de vezels. Vezels zijn een voedingsbodem voor de goede darmbacteriën en ondersteunen een gezonde spijsvertering. Ook zorgen ze voor een verzadigd gevoel.

Nadelen van vezels (smoothies)Maar veel voedingsstoffen blijven ‘opgesloten’ in de vezelstructuur (celmateriaal), waardoor je ze lang niet alle-maal kunt nemen. Deze vezels verlaten je lichaam zonder voedingsstoffen te hebben afgegeven. Verder kunnen vezels voor mensen met een minder goede spijsvertering klachten geven als opgeblazenheid of een vol gevoel. En dat geldt voor veel mensen, met name vrouwen.

Voordelen van uitpersen (juicen)In een juice zijn de ingrediënten ‘uitgeperst’. Het pulp (vruchtvlees, ‘lege’ vezels) is gescheiden van het vocht.

Doordat je lichaam niet eerst de vezels hoeft af te bre-ken kunnen de voedingsstoffen heel eenvoudig en snel worden opgenomen. Veel sapcentrifuges of goedkopere slowjuicers behouden echter niet heel veel voedingsstof-fen. En de vezels worden minder goed uitgeperst. Een échte slowjuicer heeft als resultaat: een extreem hoge lichaamscel-opname van zeer veel voedingsstoffen.

Nadelen van uitpersen (juicen)Slowjuice bevat geen (hele) vezels. Dus het drinken ervan geeft een minder gevuld/vezadigd gevoel. En niet-uitge-perste vezels stimuleren de darmwerking en hebben een reinigend effect. Daarom zul je er altijd normaal bij moeten blijven eten.

ConclusieMet een gezond voedingspatroon krijg je voldoende vezels binnen. Daar hoef je geen extra juices of smoothies voor te drinken. Juices drink je om je lichaam meer voe-dingsstoffen op te laten nemen. Want dat gebeurt al snel te weinig. En slowjuice is het ultieme qua efficiëntie en effectiviteit. En voor alles geldt; kijk niet alleen wat er in zit aan voedingsstoffen. Maar bedenk wat jouw lichaam er daadwerkelijk van op zal nemen.

Smoothiesof juices?Je hoort tegenwoordig steeds meer over sap-pen en smoothies. En veel mensen gebruiken de ter-men door elkaar. Maar er zijn grote verschillen; ook waarvoor je ze kan gebrui-ken. Wij leggen het uit!

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 5

Alles over slowjuices en sapcentrifugesJuicers, sapcentrifuges en slowjuicers zijn machines die sap uit fruit en groenten scheiden van de vezels. Een slow-juicer doet dat met een lage snelheid. De scheiding van sap en vezels gaat hiermee veel langzamer dan 1e generatie juicers en centrifuges, waardoor er veel minder moleculen ‘beschadigd’ worden. Hierdoor is een slowjuicer ook in staat om sap te verkrijgen uit producten met zeer taaie vezels zoals grassoorten. Met name de wereldwijde hype om sap uit tar-wegras te persen heeft slowjuicers snel populair gemaakt. Hoe beter de slowjuicer, hoe hoger de sapopbrengst, hoe lager het pulpafval, hoe sterker de materialen en de motor en hoe meer extra functionaliteit. De trend in slowjuicers is om sap en vezels juist weer meer bij elkaar te brengen.

Alles over blenders Met een blender worden de voedingsproducten in het ge-heel versneden, er vindt geen scheiding plaats, de volle-dige plant of vrucht blijft behouden, desgewenst inclusief schil. Met een goede blender wordt met het juiste mes, veel kracht en een hoge snelheid, een totaalsap gemaakt, waarbij juist de voedingsproducten microscopisch fijn gesneden worden zodat een open celstructuur ontstaat. Hierdoor zal de biologische opneembaarheid flink toenemen. Dat is extra belangrijk voor mensen die ernstig ziek zijn. Hoe beter de blender, hoe egaler het resultaat en hoe meer hij kan verwerken. Geen enkele blender is geschikt voor de verwerking van taaie grassoorten.

Zelf aan de slag!Nu je de verschillen kent tussen smoothies en juices, wil je dit misschien ook toepassen in je drukke levensstijl. Maar net als ik zul je er niet altijd de tijd voor vinden (of

maken) om een vers groente en/of een fruitsapje te maken. Voor al die momenten is het heel erg handig dat bedenker en oprich-ter van Frecious, Roos Nauta, is opgestaan en ons in deze behoefte voorziet. Eind 2010 raakte Roos geïnspireerd door het boek ‘In 28 dagen van Gifbelt naar Tempel’

van Detox-Coach Jacqueline van Lieshout. Het volgen van deze uitgebreide detox maandkuur gaf zóveel energie, kracht en geluk, dat ze is begonnen om dit te delen. En dat is inmiddels leuk uit de hand gelopen en heeft Roos het bedrijf Frecious waarin zij dagelijks honderden flesjes vers geperst sap levert door heel het land. En niet zomaar sappen! De sapjes zijn echt heel erg lekker, bevatten een mega hoeveelheid voedingsstoffen en hebben ook nog eens geweldige verpakkingen en namen.

Eén flesje gelijk aan 1 kilo groente & fruitHoe zit dat nou? Na het eten van 1 kilo groente & fruit neemt je lichaam net zoveel voedingswaarden op, als uit 1 flesje Frecious van 200 ml. Er zít dus geen kilo groente & fruit in één flesje, maar de voedingstoffen zitten vrij opneembaar in sap. Zodat je lichaam het direct opneemt! Een efficiëntie-effectiviteit-verhaal dus.

Nu ook complete 7-daagse detoxkuur!Een Detoxkuur kan je een snelle energieboost geven. Je helpen om er volgende week stralend uit te zien in die jurk - of in dat pak. Of om je lichaam even te resetten om weer met een schone lei te beginnen. Met deze 7-daagse Detox mag je ook nog blijven eten! Het pakket bevat juices + shots + begeleidende informatie en een maaltijdplan voor de hele week. De 7-daagse detoxkuur is te bestellen bijwww.frecious.nl

Snelle opname van voedings-

stoffen met juicen

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 6

Doe mee & Win!Met de Versapers 3G sapmachine maak je zelf vers fruitsap of vers groentensap. Met de nieuwe technologie van de 3G is het schoonmaken van de slowjuicer erg eenvoudig en als je nu Miss Natural Lucky Member wordt maak je kans om dit prachtige apparaat t.w.v. €339,- te winnen! Je ontvangt er ook gratis een extra grove zeef en een receptenboekje erbij. Je kunt kiezen uit de kleur zeegroen of aubergine.

Alle leden maken kans!

Juicing = snelle opname van voedingsstoffen• Weinig vezels • Snelle directe afgifte van voedingsstoffen • Matig verzadigend • Geeft kortstondige energie • Pieken bloedsuikerspiegel fruitsappen • Ontlast de spijsvertering • Gemakkelijker vertering door afwezigheid vezels

Ideaal voor: • Snelle energieboost • Ontgifting en heling en immuunboost • Opvolging na darmreiniging • Rust en herstel van cellen (sapvasten) • Gevoelige, lekke of ontstoken darmen

Blending = gelijkmatige opname van voedingsstoffen• Totaalsap • Langzame, gelijkmatige afgifte van voedingsstoffen • Sterk verzadigd • Geeft langdurig energie • Geen bloedsuikerspiegel pieken • Ondersteund de spijsvertering • Gemakkelijker vertering door vermaling vezels

Ideaal voor: • Ontbijt en snack • Ontgifting, heling en immuunboost • Mixen voeding met kruiden, superfoods en voedings-

supplementen • Volledige controle over eindresultaat • Productie grotere volumes • Snellere bereiding en reiniging

Verschil juicing & blending

Doe mee & win deze Slowjuicer

Win ActieVersapers 3G!

GroeneSmoothie

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 7Doe mee www.missnatural.nl/groenesmoothie

Inclusief

Sap &Smoothie

Recepten

Doe mee & win deze Slowjuicer

GroeneSmoothie

21 dagen challenge

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 8

Detoxen is geen dieet en geen quick fix!

Op detox vakantie!Balans vinden in voeding en beweging aan de ene kant, en de geest aan de andere kant. Dit is een levenslange uitdaging, soms raak je die balans even kwijt, bijvoor-beeld door drukte in je leven van werk, kinderen of door patronen waar je in vast zit. Een detox vakantie waar je weer helemaal kunt opladen biedt dan uitkomst!

Relaxmet Miss Natural

!

Miss Natural helpt je op weg naar een gezondere levens-stijl en laat je bruisen van de energie met de Miss Natural Detox Vakantie! Samen met twee gediplomeerde en ervaren voedingscoaches bieden wij je een hoogwaardige detox vakantie aan op het prachtige eiland Ibiza of Fuerteventura. Deze detox kuur zorgt voor blijvend resul-taat. Je zult meer energie krijgen, voedingsstoffen worden beter opgenomen door de darmen, je huid, haar en nagels gaan glanzen, je zult afvallen en geestelijk op een hoger niveau komen. Na 7 dagen ben je als herboren en dit zul je ook uitstralen.

De toegewijde organisatoren achter de Miss Natural Detox Vakantie zijn Corina (links) en Monique (rechts). Als sportinstructrice weet Monique als geen ander dat bewe-ging in combinatie met de juiste voeding je een enorme energie boost kan geven. Corina doet alles wat ze doet met enthousiasme en grote betrokkenheid. Ze richt zich op ‘body and mind interventie’ en volgt hierin een holisti-sche aanpak. Beiden hebben zich als voedingsdeskundige gespecialiseerd in orthomoleculaire voeding. Corina en Monique zullen je tijdens de vakantie begeleiden naar een gezondere levensstijl en dat doen ze op een persoon-lijke manier. Er wordt gekeken naar wat jouw lichaam nodig heeft om je persoonlijke doelen te bereiken, op het gebied van voeding en beweging. Door deze betrokken en informatieve aanpak zul je leren hoe je deze gezonde

levensstijl thuis ook kunt voortzetten. Je wordt geholpen met het doorbreken van patronen waar iedereen zo in vast komt te zitten. Tijdens de Miss Natural Detox Vakantie kun je ervaren hoe je lekkerder in je vel komt en dit gevoel ook thuis kunt vasthouden. Zo is er in de week een kookwork-shop waar je geïnspireerd wordt om lekkere en gezonde gerechten te maken. Alle gerechten zijn vrij van gluten en lactose. En natuurlijk helemaal Miss Natural proof; bio-logisch, zonder suiker, chemische zoetstoffen en foute e-nummers!

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 9

1. Detox = Een goede startStarten met een gezonde levensstijl kan moeilijk zijn en je kan genoeg redenen bedenken voor uitstel. Er zijn te veel afleidingen zoals suikers, alcohol, koffie en sociale verplichtingen. “Ik begin morgen of volgende week” horen we vaak. En als je dan gestart bent, moet je je ook nog eens constant verantwoorden waarom je anders eet en drinkt. Pfff, je omgeving maakt het je vaak niet makkelijk. Tijdens een detox reis verblijf je in een oase van gezond-heid met gelijkgestemden die positief zijn en goed voor hun lichaam willen zorgen.

2. Geen crash dieetVaak horen we: “Ik ben bang om veel af te vallen en bij thuiskomst weer snel aan te komen, ik ben bang om al-leen vocht te verliezen, ik wil helemaal NIET afvallen.” We kunnen iedereen gerust stellen: detoxen is geen dieet en geen “quick fix”. Onze gasten komen met allerlei uit-eenlopende doelen zoals: Tot rust komen, balans vinden, gezonde vakantie, meer leren over voeding en gezondheid en ja, sommigen ook om af te vallen. En natuurlijk als je dat als doel hebt, helpen we je daarmee. We werken met hoogwaardige juices, smoothies, soepen, de juiste vetten en supplementen, je lichaam krijgt geen voedingstekorten en zal dus niet gaan crashen maar krijgt juist een positieve boost. We willen meer bieden dan alleen maar een “sap-penkuurtje” en we willen je ook niet bang maken om te eten.

3. Detox = Terug naar je natuurlijke basisritmeRacen naar je werk, korte nachten, sociale contacten, feestjes, snelle hap, kortom je wordt geleefd. Herken-baar? Tijdens onze reizen gebruiken we geen wekkers! Het opkomend daglicht is onze wekker. We komen weer dichter bij de natuur door tijd te nemen voor de omgeving en onbezorgd te gaan wandelen. Krijgen we het warm dan springen we lekker de zee in om af te koelen. Voel je dat je moe bent, dan doe je even rustig aan. Geniet van de geluiden van de natuur en hoe voelt de warmte op je huid ook alweer? Ook maakt het niet uit wat je in het dagelijkse leven doet, je mag weer even lekker bij jezelf zijn en je totaal overgeven. Zo onbezorgd als een kind.

4. Detox = Ook suppletieWe werken met natuurlijke supplementen. Corina is spe-cialist op dat gebied, ze studeert orthomoleculaire ge-zondheidsleer 3e jaar bij Natura foundation. Ze past voor iedereen persoonlijk de suppletie aan voor deze week, zodat je optimaal gevoed wordt tijdens de reis. Want ook suppletie is net als voeding voor iedereen anders.

5. Detox = Kwaliteit van juices met slowjuicerVaak horen we dat men bang is om honger te krijgen tijdens een detoxkuur en dat is iets wat we niet willen. De smoothies en juices worden aangevuld met vezels, plantaardige proteïnen en de juiste vetten. En ook de soepen zijn stevig en vol. De juices met slowjuicer zijn van de hoogste kwaliteit.

Relax

5 redenen om met Miss Natural op detox vakantie te gaan!

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 10

Data Miss Natural Detox Vakanties 10 - 17 oktober 2015 op Ibiza10 - 17 november 2015 op Fuerteventura

Wij bieden je de volgende detox vakantie op top locaties op het prachtige eiland Ibiza of Fuerteventura waar je jezelf heerlijk kunt terugtrekken, of actief deel kunt nemen aan ons dagprogramma. Er is veel persoonlijke aan-dacht door de kleine groep van maximaal 12 personen.

Reiniging van je lichaam, door detox behandelingen wor-den alle gifstoffen in je lichaam afgevoerd en overtollige kilo’s zullen verdwijnen. De kuur die wij voor je ontwik-keld hebben is geen crashdieet, als je doel afvallen is zul je enkel vet verliezen en geen spieren en vocht.

Na en tijdens deze heerlijke vakantie voel je jezelf een totaal ander mens, met een schoon gevoel van binnen en van buiten. Je geest zal tot rust komen.

We werken met hoogwaardige voedingssupplementen zonder goedkope vulmiddelen en bestrijdingsmiddelen.

Je wordt volledig verzorgd en verwend met heerlijke verse sappen en soepen, gemaakt van biologische groenten en fruit, ook de thee en de verzorgingsprodukten zijn vol-ledig op natuurlijke basis.

Voedingsdeskundigen en personal trainers die je bege-leiden met een persoonlijke intake om je doelen te bepalen. Zeer professionele masseurs en schoonheids-specialisten voor jouw totale wellness beleving.

Leerzame workshops over voeding, koken en bewegen.

Het dagelijks programma:Je bent vrij om deel te nemen of iets voor jezelf te doen.

7:00 uur - Good Morning met water en citroenDeze wordt naar je kamer gebracht. We wekken je zodra het daglicht gaat worden.

7:30 - 8::00 uur - Morning ShakeStart de ochtend met elke dag een andere smaak shake.

8:30 uur - Morning workoutDeze workout is iedere dag anders, enkele voorbeelden hiervan: Happy mind fitness: maak je hoofd leeg, dans en geniet. Pilates: verbeter je houding door middel van gecontroleerde oefeningen en ademhaling. Aquagym: bewegen in het heerlijke zwembad, gebruik de weerstand van het water voor spierversteviging. Stretching/yoga: om je spieren weer lekker los te maken en ontspannen aan je dag te kunnen beginnen.

10:00 uur - Ontbijt Juice Een heerlijk verse groene smoothie bomvol vitamine en mineralen. aangevuld met hoogwaardige supplementen.

11:00 uur - WandelingLaat je verrassen door de paradijselijke omgeving of neem tijd voor jezelf of ga mee met een excursie.

13:00 uur - Lunch juiceDe sappen worden met de slowjuicer geperst.

16:00 uur - Middag ShakeShake aangevuld met supplementen zorgt voor het absor-beren en afvoeren van gifstoffen.

Reload

Detox

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 11

Yoga & Meditatie

Massage

Biologisch!

Heerlijk slapen

Kleine groep

Verse Sappen

Reload

Detox 16:30 - 18:30 uur - WorkoutOptie voor het volgen van een workout.

19:00 uur - Detox-soepIedere dag een andere lekkere smaaksensatie.

21:40 uur - AvondmeditatieEvalueer je dag, ontspan en maak dan je hoofd leeg.

22:00 uur - SlaaptijdOp tijd naar bed om je lichaam optimaal te kunnen laten herstellen en je geest tot rust te laten komen.

Deze Miss Natural reis is inclusief• Verblijf in luxe villa met eigen badkamer en zwembad• Transfer van het vliegveld naar de villa• Persoonlijke aanpak en bepalen van doelen• Natuurlijke voedingssupplementen zoals probiotica,

phyllium en chomber die er voor zorgen dat er geen roofbouw wordt gepleegd op je lichaam en zorgen voor de absorptie van toxische stoffen zodat deze afgevoerd kunnen worden

• Biologische sappen, soepen en thee• Gediplomeerde en ervaren begeleiding• Verschillende workouts; yoga, wandelen, aquagym• Workshops over koken, voeding en levensstijl• Persoonlijk plan voor thuis• Uitstapje naar de Hippiemarkt op Ibiza• Surfworkshop op Fuerteventura• Handdoeken zijn aanwezig

Extra opties voor excursies en massages, wellness -en schoonheidsbehandelingen.

Je kunt je hier voor deze geweldige trip aanmelden www.missnatural.nl/detoxvakantie

Wees er wel snel bij! De boekingen voor de Miss Natural Detox Vakantie gaan snel en dit wil je niet missen!

Wil je meer informatie dan kun je bellen met Corina op 06 - 24 99 59 92 of Monique op 06 - 47 18 59 99 of hun een email sturen via [email protected]

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 12

Hoog Cholesterol, we worden er zo vaak op gewezen dat je hierdoor een hoger risico hebt op het krijgen van een beroerte en/of hart- en vaatziekten. Maar choleste-rol heeft ook een hele belangrijke functie in het lichaam. Cholesterol is nodig voor de aanmaak van hormonen, voor het zenuwstelsel en het repareren van de bloedva-ten. Maar ook voor de aanmaak van cortisol, het immuun-systeem, de vruchtbaarheid, slaapritme en de geslachts-hormonen speelt cholesterol een rol.

Het lichaam maakt zelf ook cholesterol aan, uit onderzoek is gebleken dat we maar 10% uit de voeding halen. Om ons cholesterol te laten dalen zijn er natuurlijke middelen zoals rode rijst. Maar ook meer bewegen, vermijden van suiker, stoppen met roken en voeding zorgen ervoor dat de cholesterol kunnen dalen.

Ons lichaam is een ingenieus systeem, het regelt het cho-lesterolgehalte naar behoefte in ons lichaam. Wat is nu eigenlijk een te hoog cholesterolgehalte? Zo zijn er men-sen die van nature een hoger cholesterolgehalte hebben. Cholesterol is een vetachtige stof die niet oplost in water

of bloed. Eiwit bijvoorbeeld lost wel op. Om cholesterol te transporteren in het lichaam is het verpakt in een soort eiwitbolletje (de lipoproteïnen).

Er zijn drie soorten lipoproteïnen:1. HDL - Hoge Dichtheid Lipoproteïnen het ‘goede’ cholesterol. Transporteert het teveel naar de lever. Via de lever komt het cholesterol in de darmen en verlaat het lichaam via de ontlasting.

2. LDL - Lage Dichtheid Lipoproteïnen het ‘slechte’ cholesterol vervoert cholesterol naar de cellen en spieren en onderweg nestelt het zich gemakkelijk in de wanden van de aderen. 3. VLDL - Zeer Lage Dichtheid Lipoproteïnen het transporteert de triglyceriden (vetten) van de lever naar de weefsels. Het zet onderweg vetten af en gaat dan over in een LDL deeltje.

Cholesterol verlagenWist je dat bijna de helft van de volwassen bevol-king ‘statines’ (choles-terolverlagers) van de artsen krijgen voorge-schreven? Om ons choles-terol te laten dalen zijn er ook natuurlijke middelen!

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 13

HongqumiDe Hongqumi is gefermenteerde rode rijst die al eeuwen in China wordt gebruikt als voeding maar ook als sup-plement. Het is een fermentatie proces van rijst met een soort gist (Monascus purpureus). De Chinese arts schrijft deze rode rijst voor bij verschillende klachten, zoals het stimuleren van de bloedcirculatie, het verzachten van de maag, de milt te activeren etc. Zo bevorderen de mona-colines in rode rijst de aanmaak van de lichaamseigen cholesterol in de lever. In een Westers onderzoek is aangetoond dat er een daling van ontstekingen en veel minder verkalking van de aderen te zien was. In 8 weken was er een duidelijke daling van het cholesterolgehalte tot wel 30% van de LDL-cholesterol (slechte cholesterol) en tot 32% van de triglyceriden.

FermentatieprocesDe rijstkorrels worden met rode gistbacteriën aangezet tot het fermenteren. Na enkele dagen ontstaan er rode kor-reltjes, die worden gezeefd en gedroogd. Deze gist wordt niet alleen gebruikt om rode rijst te maken, maar ook wordt deze gist als natuurlijk kleurmiddel in de voeding gebruikt. Een grote groep Chinezen malen de rode rijst tot een pasta, die men verder in allerlei gerechten gebruikt. Maar het is ook mogelijk om de rijst net als witte rijst te gebruiken bij de maaltijd. Het ziet er wel anders uit, en het smaakt ook anders. Maar als je weet dat deze rijst veel gezonder is dan de witte, dan wen je er wel aan.

Rode rijstRode rijst is een langkorrelige rijst, het heeft een stevige beet en een nootachtige smaak. Voor het lekkerste resul-taat kan je de rijst het beste minimaal een half uur tot twee uur voorweken in koud water. Dit zorgt ervoor dat de rijst wat zachter wordt, noodzakelijk is het niet. De verhouding is 1 kop rijst op 2,5 kopjes water. Het koken duurt ongeveer 35 minuten.

Cholesterol onder controleCholesterol is een geelkleurige vetachtige stof die door de lever wordt gemaakt en door het lichaam zelf wordt opge-nomen uit voedsel. Cholesterol is onontbeerlijk voor het menselijk lichaam omdat het een belangrijke rol speelt bij de opbouw van de celwanden en de productie van bepaalde hormonen en galzuren. Cholesterol wordt in het bloed getransporteerd en gebonden aan verschillende eiwitten, de zogenaamde lipoproteïnen. De twee belang-rijkste lipoproteïnen zijn het lage-dichtsheidslipoproteïne (LDL) en het hoge-dichtsheidslipoproteïne (HDL). Reguliere medicatieSatines zijn de meest voorgeschreven cholesterolverla-gers die in de afgelopen decennia zeer effectief zijn geble-ken. Toch zijn er steeds meer gebruikers die klagen over ongewenste neveneffecten zoals spierpijn, spierzwakte, geheugenverlies, darmklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en het verlies van gevoel in handen en voeten.

Volwaardig alternatiefArkosterol® is een goed natuurlijk alternatief voor syn-thetische cholesterolverlagende medicijnen (statines). Door het gebruik van Arkosterol® kan binnen 6 weken een verlaging van cholesterolgehalte met maar liefst 30% worden bereikt. Arkosterol® is een natuurproduct dat bestaat uit de bestanddelen Policosanol en uit Rode Gist Rijst gewonnen Monacoline K. Policosanol wordt geëx-traheerd uit suikerriet en Monacoline K wordt onttrokken uit gefermenteerde rijstkorrels. Slechts twee capsules per dag leveren de effectieve dosis voor de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.

Arkosterol is verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels, re-formwinkels en gezondheidswinkels. 60 capsules € 14,95

Hongqumi is gefermenteerde

rode rijst

Tekst: Marjo van Leeuwen

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 14

Zo maak Courgette Muffins:1. Verwarm de oven voor op 175 ºC en zet de papieren muffinvorm-

pjes in de muffinvorm.2. Rasp de courgette helemaal fijn en laat uitlekken. 3. Hak de noten grof en zet even apart.4. Meng het meel, bakpoeder en een flinke snuf zout met de noot-

muskaat, kurkuma & peper (naar smaak) in een kom.5. Voeg de blokjes koude roomboter toe en roer deze door het

mengsel. 6. Klop, in een andere kom, de eieren los met de melk. Voeg het

melkmengsel toe aan het meelmengsel en meng het geheel goed

7. Schep vervolgens de geraspte courgette door het mengsel (het vocht uit de courgette hoef je niet toe te voegen) en roer goed door.

8. Voeg de gehakte noten toe aan het beslag en roer nogmaals goed door.

9. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes tot ongeveer 3/4 van de vormpjes en bestrooi met de geraspte kaas.

10. Bak de courgette muffins in de voorverwarmde oven in ongeveer 20-25 minuten gaar. Ze zijn gaar als er een satéprikker schoon uitkomt.

Courgette Muffins

1 courgette75 gram roomboter100 gram tarwemeel75 gram speltmeel125 ml amandel of rijstmelk2 biologische eieren2 theelepels wijnsteenbakboeder1 theelepel nootmuskaat1 theelepel kurkuma1 hand walnotenversgemalen peperHimalaya zout12 muffinvormpjes (papier)4 eetlepels geraspte kaas

Dit heb je nodig:

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 15

www.missnatural.nl 15

Zo maak Zalm Wrap:1. Klop de eieren en bak er een omelet van. Leg

het omelet op een bord. 2. Smeer de omelet in met zure room of room-

kaas en beleg met plakjes zalm, avocado en tomaat. Tot slot gaan alle kiemen er over heen.

3. Breng op smaak met zout en peper.4. Rol de omelet op tot een wrap en snij door-

midden.

2 biologische eieren2 plakken gerookte zalm

1 eetlepel zure room of roomkaas½ avocado1 tomaat

1 hand kiemenzout en versgemalen peper

Dit heb je nodig:

Zalm Wrap

100 Detox ReceptenDeze en meer heerlijke recepten staan in Clean Start 100 Detox recepten e-book dat je krijgt bij de 21 dagen detox van Miss Natural; de ideale Detox voor beginners! eshop.missnatural.nl/cleanstart

120 ml amandelmelk, 60 ml Griekse yoghurt, ½ citroen, 2 theelepels honing, 1 theelepel vanille-poeder, 3 eetlepels chiazaad, 1 hand blauwe bessen.

1. Stop alle ingrediënten , behalve de blauwe bes-sen, in een hoge glazen pot. Doe dit in volgorde zoals hierboven, dus begin met de amandelmelk.

2. Roer het geheel goed door totdat alle ingrediën-ten gemengd zijn.

3. Zet de glazenpot minimaal 6 uur in de koelkast (of maak het in de avond, zodat het de hele nacht blijft staan).

4. Voeg als laatste de blauwe bessen toe, roer nog-maals en geniet!

Chiapudding

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 16

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 17

Tegen reisziekte

€7,95Gember

Adviesprijs

Reisziekte ontstaat door een sterke prikkeling van het evenwichtsorgaan en begint meestal met zweten, gapen en een hongergevoel en wordt gevolgd door misselijkheid, braken en duizeligheid. Kinderen hebben vaker last van reisziekte dan ouderen omdat bij hen het evenwichtsor-gaan nog onvoldoende ontwikkeld is. Reisziekte kan het beste 1-2 dagen voor vertrek preventief worden behandeld met Gember. Gember is een mild en doeltreffend natuurproduct dat een maagversterkende wer-king heeft en bovendien het reactievermogen absoluut niet beïnvloed. Gember mag om die reden zelfs zonder bezwaar door de bestuurder van het voertuig worden gebruikt.

Deze ‘Klik Klak’ armband met olie van Mosquitox is gemakkelijk en effectief tegen muggen en insecten. De armband is voorzien van een keramische steen waarop een beetje (meegeleverde) citronella olie wordt aangebracht. Deze olie wordt van oudsher gebruikt tegen in-secten. De olie en de armband kunnen meerdere seizoenen gebruikt worden. Leuk! De armband is verkrijgbaar in meerdere kleuren, geeft licht in het donker en is geschikt voor volwassenen en kinderen.

Tegen muggen

PLANTE SYSTEM zonnemelk is een 100% zuiver natuurcosmetisch product dat geen parabenen en geen chemische zonnefilters bevat. In plaats hiervan worden de minerale zonnefilters (titaandioxide en zink-oxide) gebruikt die de huid goed beschermt tegen de zon en de scha-delijke invloed van UVA en UVB straling. PLANTE SYSTEM zonnemelk is waterbestendig, smeert goed uit, plakt niet en is zuinig in gebruik. Voor het zonnen de zonnemelk dun aanbrengen en gelijkmatig verde-len over de huid. De After Sun is uitermate geschikt om na het zonnen de hydratatie van de huid op zijn natuurlijke niveau te houden. Na het douchen aanbrengen en gelijkmatig verdelen over de gevoelige huid.

De producten op deze pagina zijn verkrijgbaar bij reformwinkels, natuurvoedingswinkels en gezondheidswinkels.

€12,95

Armband + olie

Adviesprijs

Tegen zonverbranding

Natuurlijk shoppen

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 18

Herziene editie van Amber’s 1e boek!Het boek ‘Eet jezelf mooi, slank & gelukkig’ heeft mij erg geïnspireerd. Zo erg zelfs dat ik in de zomer van 2010 besloot mijn kennis met betrekking tot voeding te optimaliseren, de opleiding orthomoleculaire geneeskunde ging volgen en daarna mijn bedrijf Miss Natural Lifestyle begon. Net als Amber geloof ik niet in diëten, maar wel in slim eten. Dat bete-kend voor mij je kennis over voeding vergroten en andere keuzes maken. Dus gooi alles wat je tot nu toe hebt geleerd over eten overboord. Kom van je suikerverslaving af, vergroot je geluksgevoel en vertraag het verouderingsproces, zonder ooit nog één calorie te hoeven tellen!

Win het vernieuwde boek Eet jezelf mooi, slank & gelukkigAmbers geheel geactualiseerde basisboek is voor iedereen die van het goede van het leven houdt. Je maakt nu kans op 1 van de 5 exemplaren van dit boek (€19,99) waarvan er al meer dan 65.000 exemplaren over de toonbank vlogen! Zo maak je kans! Laat ons weten wanneer jij bent gestart met natuurlijk eten en wat dit voor gevolgen heeft gehad. Deel je verhaal door een reactie achter te laten op www.missnatural.nl/wineenboek

Kijk voor een overzicht van alle boeken van Amber Albarda op www.missnatural.nl/amberalbarda

Boekentips +Win ActieEen overzicht van boeken die je uitstekend kunt ge-bruiken om meer kennis en inspiratie op te doen van de Miss Natural Lifestyle.

All great leaders

are readers

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 19

Heb jij ook een hekel aan de sportschool of zou je best willen gaan, maar weet je niet waar je de tijd vandaan moet halen? Dan is Slank door MicroBe-wegingen de oplossing voor jou! Slank door MicroBewegingen is een eenvoudig toepasbare levensstijl waardoor je op een natuurlijke manier aan jouw dagelijkse portie bewegen toekomt en daarbij extra calorieën verbrandt. Het kost je geen geld, je hoeft er geen extra tijd voor vrij te maken en je gaat er niet van zweten. In het boek Slank door MicroBewegingen krijg je heldere informatie over MicroBewe-gen in MicroTijd, de beïnvloeding van je stofwisseling, de rol die je spieren hierbij spelen en natuurlijk tal van MicroBewegingen voor in de woonkamer, keuken, bad-kamer, slaapkamer, onderweg en op kantoor. Het blijvend resultaat is een slank, fit en gezond lichaam. www.slankdoormicrobewegingen.nl

Boekentips +Win Actie

Doe mee & win een boek!

Ontdek het geheim van bewegen in Microtijd

Win het boek Slow! t.w.v. €19,95!Slow! geeft 150 recepten voor spannende combinaties. Niet alleen voor de sappen zelf, ook het pulp dat achterblijft wordt gebruikt in inspirerende recepten. Voorzien van veel mooie foto’s, tips en bijzondere variaties. Slow! Heeft ook een uitgebreide inleiding van de schrijver en geeft veel informatie over slowjuicen voor zowel de be-ginnende als gevorderde sapfanaat. Heb je een slowjuicer? Dan maak je nu kans op 1 van de 5 Slow! boeken t.w.v. €19,95! Ga naar www.missnatural.nl/wineenboek

Leuk voor Moederdag!Hét originele cadeauboek vol boeiende, leuke en persoonlij-ke vragen aan je moeder. Vragen als; Mam, veranderde jouw leven erg toe je mij kreeg? Had je een favoriete knuffel? Hoe was je eigenlijk als puber?

Mam, vertel ‘s! is een bijzonder boek vol met leuke, creatieve en soms onverwachte vragen aan je moeder. Als zij de vra-gen beantwoord heeft, krijg je het boek weer van haar terug. Zo heb je een uniek en persoonlijk document over je moeder om voor altijd te bewaren. Er is ook een versie voor je oma!De boeken zijn voor €19,99 verkrijgbaar in de boekhandel.

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 20

Na de donkere, koude winter is het weer lente! De lente is het seizoen van krokussen, lammetjes en vogelnesten. Buiten wordt de natuur steeds groener en de zon laat zich weer wat vaker zien. Er worden ook veel dieren geboren. Het is een vruchtbare tijd! De natuur komt tot leven en de bomen, grassen, planten en struiken gaan pollen en stuif-meel ontwikkelen dat door de lucht wordt verspreidt.

Vooral bij de fruitbomen, bessenstruiken is dit heel belangrijk, deze bomen en struiken moeten bestoven worden anders zullen ze geen vruchten gaan dragen. Veel mensen genieten van het voorjaar, maar er is een groep die elk jaar deze periode het liefst willen overslaan. Voor hen begint de ellende, ze krijgen hooikoorts.

Wat is nu eigenlijk hooikoorts?Hooikoorts is een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen in de lucht. Het kan spontaan ontstaan, maar je kunt er ook jaren lang last van hebben. Wanneer iemand met een allergie voor deze pollen/stuifmeel inademt, krijgt deze persoon een allergische reactie in de vorm van niezen, hoesten, neusverstopping, rode ogen, etc. Ons immuun-systeem ziet ze als verkeerde indringers van buitenaf en maakt antilichamen aan. Ze vallen de allergenen aan wat weer leidt tot het vrijkomen van chemicaliën in het bloed (histamines). Deze triggeren de lopende neus, de pijnlijke ogen en andere symptomen van allergieën.

Pollen reizen kilometers ver en onderweg verspreiden ze hun ellende bij de mensen die last hebben van hooikoorts. Hoe hoger het aantal pollen in de lucht, hoe groter de el-lende. Elk jaar wordt er dan ook een hooikoorts nieuwsbe-richt op de radio en tv uitgezonden. Ook op internet vind je deze pollenberichten.

Wat kun je doen aan hooikoorts?Er zijn verschillende medicijnen die de huisartsen kunnen voorschrijven, maar ook bij de apotheek of drogist zijn er allerlei middelen te koop. Zo wordt er jaarlijks wereldwijd zo’n 6 miljard aan medicamenten gekocht. Allemaal in de hoop dat de hooikoorts zal verminderen. Maar er zijn ook natuurlijke medicijnen die je kunnen helpen:

• Quercetine remt het ontwikkelen van histamine in het bloed. Quercetine zit onder andere in boontjes, bies-look, appels, uien, kappertjes, citrusfruit, frambozen, bramen, tomaten en groene bladgroenten.

• Brandnetel heeft een positieve invloed op het verde-digingsmechanisme. Het vermindert de aanmaak van chemische stoffen die bij een allergische reactie wor-den aangemaakt. Kook de bladeren van brandnetels en gebruik ze als spinazie, als soepgroente of in thee.

Hooikoorts?De natuur helpt!Veel mensen genieten van het voorjaar maar er is een groep die elk jaar deze periode het liefst wil-len overslaan, ze krijgen hooikoorts.

Teks

t: M

arjo

van

Lee

uwen

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 21

• Spoelen van de neus met een combinatie van warm water, een vierde van een theelepel zout en evenveel bakpoeder kan helpen om het snot in de neus te verwijderen en de neusholte vrij te maken van pollen en stuifmeel.

• Met het drinken van minimaal 3 kopjes kamillethee per dag kunnen de symptomen van hooikoorts aan-zienlijk verminderen. Het inhaleren van kamilleolie zorgt er ook voor dat het niezen vermindert.

• Gorgelen met zout water verzacht de pijnlijke keel.• Kook in een pan water met enkele druppels euca-

lyptusolie en houd het hoofd boven de pan met een handdoek over het hoofd. Dit kan de symptomen van hooikoorts verminderen en de verstopte neus vrijma-ken.

• Smeer een beetje vaseline in je neusgaten voordat je naar buiten gaat, dit houdt de pollen tegen.

• Een studie wees uit dat bij hooikoorts-patiënten bij het eten van honing rechtstreeks van de imker bij jou uit de buurt, waarin sporen van pollen zit, de sympto-men drastisch waren verminderd. Honing is puur na-tuur en verhoogt je weerstand en heeft zo een gunstig effect op hooikoorts.

• Enkele takjes koriander in de blender fijnmalen, mengen met water en dagelijks 3 glazen drinken zal de hooikoorts verlichten.

• Bijenpollen bevatten een grote hoeveelheid natuurlij-ke (afweer-)stoffen die met zijn allen ervoor zorgen dat weerstand verlagende aandoeningen tegen worden gehouden

• Kurkuma, dit sterke antioxidant werkt ontstekings-remmend en zo een allergische aanval in de kiem smoren.

• Citroenen zitten boordevol vitamine C en geven je weerstand een boost.

De volgende supplementen kunnen helpen bij hooikoorts:Vitamine C, Vitamine D, Vitamine E, Omega 3, n-acetylcys-teïne, Magnesium, Multivitaminen- en mineralencomplex.

10 Tips omgaan met hooikoortsHet is helaas onmogelijk om de pollen in de lucht te vermijden, ze komen zelfs in huis terecht door deuren en ramen. Toch zijn er enkele tips die de hooikoorts kunnen verlichten:

1. Blijf binnen wanneer de concentratie aan pollen ex-treem hoog is. Dat is vooral in de ochtend het geval.

2. Zet in de kamer een luchtzuiveraar, dit zorgt voor een schonere lucht zonder pollen en stuifmeel.

3. Houd je deuren en vensters tijdens de lenteperiode waarin de bloesems groeien zoveel mogelijk dicht.

4. Was of kam je haar elke keer nadat je buiten bent geweest, want ook daar klitten de pollen samen.

5. Personen die aan hooikoorts lijden zijn allergisch voor het stuifmeel (pollen) van bloeiend gras. Bij inademing ontstaat er vrijwel onmiddellijk een reactie op de van buiten het lichaam afkomstige stof in de vorm van niesbuien, een loopneus en rode tra-nende ogen. Met de plant weegbree kan hooikoorts bin-nen 48 uur worden bestreden door gedurende 1-2 dagen elk uur 1 capsule met voldoende water in te nemen.

6. Kam of borstel je haar voor het naar bed gaat: de pol-len komen dan niet in bed terecht. Verschoon regel-matig het kussensloop.

7. Wrijf bij jeuk niet in je ogen maar spoel deze met water. Een vochtige washand wil ook nog wel eens helpen de klachten te minderen.

8. Draag bij het naar buiten gaan een zonnebril in hooikoortstijd, dit voorkomt contact tussen de pollen en de ogen.

9. Neem regelmatig (dagelijks) een douche om de pollen af te spoelen en was ook de kleding dagelijks als deze met veel pollen in aanraking is geweest.

10. Download een van de apps met het laatste pollen-nieuws, bijvoorbeeld die van A. Vogel.

De klachten worden minder naarmate men ouder wordt.

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 22

Is dit herkenbaar? Je hebt lichamelijke klachten waar de huisarts de oor-zaak niet van weet en wegwuift als “iets dat tussen je oren” zit en waar je maar mee moet leren leven?

Je voelt je niet begrepen en hebt het idee dat er alleen aan symptoombestrijding wordt gedaan? Een leuke en zeer ef-ficiënte manier om meer te weten te komen over natuurlijk leven is het bijwonen van het Natuurlijk Spreekuur van Miss Natural! Met het Natuurlijk Spreekuur geeft Miss Na-tural jou exclusief toegang tot professionals die gespe-cialiseerd zijn in natuurlijk gezondheid en natuurlijk beter worden. Orthomoleculaire geneeskunde zet voeding en voedingsstoffen in ter genezing in plaats van medicijnen ter symptoombestrijding. Medicijnen zijn soms nodig bij acute situaties, maar nooit een oplossing voor chronische klachten.

Stel jouw persoonlijke vraag (indien gewenst anoniem)tijdens het webinar* met verschillende professionals die natuurlijk werken. Elk maand is er een nieuw Natuurlijk Spreekuur met een nieuw thema en verschillende profes-sionals als orthomoleculair artsen, therapeuten en diëtis-ten. Onderwerpen als; darmklachten, ontgiften, emotie eten, ADHD, overgang, voedingssupplementen, etc.

* Een webinar is een ‘live uitzending’ waarnaar je kunt kijken via je computer, laptop of tablet met internetverbin-ding vanuit huis. Vragen stel je vooraf of via de chat.

Data & thema’s Natuurlijk SpreekuurMaandag 13 april van 20.00 - 21.00 uur ‘Hooikoorts verlichten’ met Marloes Collins

Maandag 18 mei van 20.00 - 21.00 uur ‘Darmklachten natuurlijk oplossen’ met Jeroen de Haas

Woensdag 3 juni van 20.00 - 21.00 uur “De biologische tandarts’ met Joep Rieter

Spreekuur13-04-2015 18-05-201503-06-2015 Stel je vraag aan profes-

sionals gespeclialiseerd in natuurlijke gezondheid.

GRATIS

Je kunt je gratis aanmelden via www.natuurlijkspreekuur.nl

Eva van Zeeland

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 24

Je maakt dan gebruik van de complementaire alternatieve gezondheidszorg, kortweg CAM geheten. Veel mensen zijn bezig met gezonde voeding, sporten, superfoods en proberen een goede balans te vinden. Gezond worden en gezond blijven is daarom een belangrijke drijfveer. Niet alleen artsen zijn steeds meer terughoudend in het voorschrijven van antibiotica, ook willen mensen zelf liever geen medicijnen. Wanneer je op zoek gaat naar een alternatieve geneeswijze, kom je als snel bij homeopa-thie of natuurgeneeskunde terecht. Homeopathie is een geneeskunde waarbij het zelfherstellend vermogen van het lichaam geprikkeld en geactiveerd wordt. Het principe van homeopathische geneeskunde is dat iemand van een aandoening of ziekte kan worden genezen, door het toedienen van een homeopathisch geneesmiddel, dat bij een gezond mens dezelfde symptomen oproept als de betreffende aandoening of ziekte.

Homeopathie is een holistische geneeswijze, wat betekent dat de mens als geheel centraal staat. Als lichaam en geest niet in evenwicht zijn, kan een mens kwalen krijgen of ziek worden. Het belang is dan ook om niet alleen de symptomen te onderdrukken, maar het evenwicht te her-stellen. Homeopathische geneesmiddelen zijn mild, veilig

en onschadelijk voor lever en nieren. Ze vormen geen belasting voor het milieu en worden niet op dieren getest. Daarmee is homeopathie een zeer duurzame en natuur-lijke geneeswijze die goed is voor mens, dier en milieu.

Het gelijke met het gelijkende genezenDe grondlegger van de homeopathie is de Duitse arts en scheikundige Samuel Friedrich Christian Hahnemann (1755-1843). Hij introduceerde voor het eerst de naam ‘ho-meopathie’, afgeleid van de Griekse woorden ‘homoios’ (gelijksoortig) en ‘pathos’ (lijden). In 1796 formuleerde hij het gelijksoortigheidsprincipe, ook wel de similiawet genoemd. Uit hedendaags celonderzoek aan de Univer-siteit van Utrecht* is gebleken dat een kleine dosis van een giftige stof het zelfherstellend vermogen van de cel (stimulering van verschillende specifieke hersteleiwitten) kan verhogen. Uit dat onderzoek bleek dat hoe meer die kleine dosis van de gebruikte stof op de oorspronkelijke stof lijkt die schade aan de cel had aangebracht, hoe dui-delijker dit effect was.

* R. Van Wijk en F.A.C. Wiegant. ‘Postconditioning hormesis and the homeopathic similia principle: molecular aspects’. In: Human and Experimental Toxicology (2010).

Homeopathische GeneeskundeJaarlijks gaan circa 2 mil-joen mensen naar een homeopaat, een natuur-geneeskundige, een os-teopaat, een acupuncturist e.d. Misschien ben jij een van die 2 miljoen mensen.

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 25

Bron: Vereniginghomeopathie.nl

Bij een kleine dosis van een heel andere giftige stof dan de oorspronkelijke stof die was uitgetest, trad dit effect niet op. We kunnen dus stellen dat in hedendaags weten-schappelijk fundamenteel onderzoek het similiaprincipe, zoals door Hahnemann geformuleerd, op celniveau is aangetoond.

Ieder jaar vindt van 10 t/m 16 april de Week van de Homeopathie plaats, ter nagedachtenis aan de geboor-tedag van de grondlegger van de klassieke homeopathie, Samuel Hahnemann. Het thema van 2015 is Homeopathie en infectieziektes. Vele homeopaten organiseren in deze week extra activiteiten zoals lezingen en open dagen.

Opleidingen homeopathieEr zijn in Nederland voldoende goede opleidingen waar je homeopathie kunt studeren. Er is één opleiding speciaal gericht op artsen: hier wordt, uitgaande van het heb-ben van een brede algemene medische kennis, vooral aandacht besteed aan de homeopathische kennis en vaardigheden. Voor niet-artsen zijn er in Nederland negen opleidingen: in Almelo, Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Hilversum, Zwolle en Lochem. Bij deze opleidingen worden nog meer vakken gegeven dan homeopathie alleen.

Open Dag 13 juni in ArnhemAl sinds 1981 verzorgt de Hogeschool voor Natuurgenees-wijzen boeiende deeltijdopleidingen in de Natuurgenees-kunde en Homeopathie. Na voltooiing van de studie kan je als therapeut een eigen praktijk starten. Het diploma biedt toegang tot een beroepsvereniging. Als afgestu-deerd Natuurgeneeskundige of Klassiek Homeopaat ben je CPION geaccrediteerd, dat houdt in dat de consulten door de ziektekostenverzekeraars (deels) vergoed worden. Wil je eens kennismaken met deze opleiding, bezoek dan de “Open Dag” op 13 juni 2015.

Oriëntatiecursus 20 en 27 juni Naast de Open Dag organiseert de Hogeschool voor Natuurgeneeswijzen Arnhem een oriëntatiecursus op 20 juni en 27 juni 2015. In deze cursus kun je uitgebreid kennismaken met de vakinhouden, het onderwijs en de persoonlijke sfeer van de opleiding. Door deze cursus krijg je een voorproefje en een breder beeld van de 5-jarige beroepsopleiding.

Je volgt colleges in de hoofdvakken: klassieke homeopathie, natuurgeneeskunde, irisdiagnose, anatomie, fysiologie, pathologie, voeding, bachremedies, fytotherapie en therapeutische vorming.

De cursus is bedoeld voor mensen die zich willen oriën-teren op een studie Natuurgeneeskunde of Klassieke Homeopathie en voor toekomstige studenten die op zoek zijn naar de voor hen meest geschikte opleiding in deze disciplines.

Je kunt je aanmelden via www.hvna-opleidingen.nl

Week van de Homeopathie

10 t/m 16 april

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 26

Ik denk dat heel veel mensen vertrouwd zijn met de bekende geur van het merk Zwitsal dat al 80 jaar bestaat. Alleen al door het ruiken aan de fles krijg je prettige herinneringen en denk je aan frisse baby’s. Dit betekent dat er parfum aan is toege-voegd en dit is een heel breed omschreven ingre-diënt dat van alles kan bevatten. Helaas is dit merk, en vele anderen, nou net niet de verzorging die je jouw baby wilt geven...

Parfum is samengesteld uit synthetische geurstoffenDe chemicaliën in deze parfums worden zo gecombi-neerd dat het voor onze hersenen “lijkt” alsof we een lekker geurtje ruiken en dus zijn wij nog steeds geneigd bij parfum te denken aan lekker geurende bloemen essen-ces op een frisse lentedag. Niets is echter minder waar, in werkelijkheid snuiven we een cocktail van gevaarlijke carcinogenen en neurotoxische chemicaliën op! Sinds wetenschappers in 1830 uitvonden hoe ze chemicaliën die voor geur zorgen kunnen isoleren en namaken, werden de natuurlijke parfums namelijk steeds meer vervangen door synthetische. Vandaag de dag bestaan parfums en geur-stoffen dan ook voor 95 procent uit gevaarlijke petroche-micaliën (chemicaliën onttrokken uit petroleum).

Parfums kunnen het centraal zenuwstelsel aantastenZo’n parfum kan bestaan uit wel 4.000 aparte ingrediën-ten waarvan er vele toxisch en kankerverwekkend zijn. Symptomen kunnen bijvoorbeeld zijn: hoofdpijn, duize-ligheid, allergische uitslag, verkleuringen van de huid, hevig hoesten, overgeven en huidirritatie. Uit laborato-riumonderzoek bleek verder dat parfums het centraal zenuwstelsel kunnen aantasten, depressie, apathie, overactiviteit, geïrriteerdheid en andere gedragsstoornis-sen kunnen veroorzaken. Andere klachten na blootstelling

van het centrale zenuwstelsel aan synthetische geurstof-fen kunnen zijn: wazig zien, gedesoriënteerdheid, geheu-genverlies, gevoelloosheid van het gezicht, pijn in de nek en ruggengraat.

Enig idee wat jouw baby binnenkrijgt via de huid?Heb je enig idee wat alle ingrediënten betekenen die op alle baby producten staan, als je ze überhaupt al kunt uit-spreken! Denk aan babyshampoo, babyzeep, babypoeder, babyolie, babydoekjes, babybillencrème en nog meer van dit soort “ik-heb-een-baby-en-denk-dat-ik-dit-allemaal-nodig-heb” producten. In de meeste verzorgingsproducten zitten wel een dozijn chemicaliën. En wij hebben er geen idee van wat voor schade deze kunnen aanbrengen. Som-migen zijn zelfs kankerverwekkend, verstoren hersenfunc-ties en voortplantingsorganen. De huid van je baby is vier tot vijf keer dunner dan jouw huid! Omdat de babyhuid erg teer en open is, is ze gevoelig voor de ingrediënten in verzorgingsproducten. Natuurlijke ingrediënten, zoals plantenextracten en -oliën, zijn net als wij gevormd door de natuur, en daarmee aan ons lichaam verwant. Hierdoor sluiten ze naadloos aan op de huid, die ze dan ook gemak-kelijk opneemt, optimaal verzorgt en uitstekend verdraagt.

Natuurlijk!Babyverzorging

Zonder Parfum!

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 27

Elke dag in bad? Dat is toch helemaal niet nodig!Het is echt niet nodig om je baby elke dag in bad te doen. Zo vies kan een baby ook nog niet worden. Je kunt je baby ook wassen met warm water (zonder product) en een washandje. Voor het afdrogen gebruik je een zachte hydrofielluier van katoen. Het is belangrijk dat je alle huidplooien goed droog maakt, bijvoorbeeld in de hals, de ellebogen, tussen de benen en in de knieholten. Deze plekjes raken bij baby’s gauw geïrriteerd. Zeker met een tweeling is het in bad doen een heel gedoe. In het begin heb ik gebruik gemaakt van de Tummytub en hadden wij Bob en Lex op de keukenta-fel staan. Dat was wel zo handig op stahoogte. Later vond ik een badzitje waar ze half in konden liggen heel handig en vanaf het moment dat ze kunnen zitten is een gewoon badzitje echt een aanrader.

Help! Wat kan ik doen?Het is tijd om wakker te worden en je te laten informeren over de gevaren en uit te kijken naar alternatieven in de vorm van natuurlijke cosmetica en verzorgingsproducten. Goed nieuws! Deze producten met natuurlijke ingrediënten zonder chemische toevoegingen zijn er namelijk al in de reformwinkel, natuurvoedingswinkel en gezondheidswinkel en zullen in de toekomst, net als biologische producten in de supermarkt, ook in een breder aanbod beschikbaar zijn.

Tekst: Eva van Zeeland

Little Miss Natural

Gerecyclede petflessen

I love mint! Ik heb het kamertje van mijn kleine Miss Natural met deze frisse kleur ingericht en was hele-maal verkocht toen ik deze kinderwagen zag!

Greentom Upp is anders dan alle andere wandelwa-gens. Het ontwerp is stoer en simpel. Greentom Upp onderscheidt zich niet alleen qua Dutch design. Wat deze wandelwagen écht anders maakt, is zijn duur-zame karakter. Greentom Upp is namelijk de groenste kinderwagen ter wereld.!

Greentom Upp is volledig gemaakt van gerecyclede kunststoffen, het frame van gerecycled polypropeen en de zitting van gerecyclede petflessen (frisdrankfles-sen). De Upp is licht en stevig en door het eenvou-dige inklapsysteem tover je de wandelwagen in een handomdraai om tot een handzaam pakket, dat je overal mee naartoe kunt nemen. Greentom Upp is verkrijgbaar in verschillende kleurcombinaties. Welke combinatie je ook kiest, je kiest altijd voor groen!

Vanaf €229,- verkrijgbaar via www.greentom.com

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 28

Laat maar zien die bolle buik!

Voor mama & baby

I love mint!

Een baby betekent extra spullen... en die neem je natuurlijk mee in stijl! De Elodie Details luiertas combineert fashion met gebruiksgemak op een hoog niveau. De tas heeft de look & feel van een normale handtas maar alle functionaliteiten van een luiertas.

Voor €104,99 verkrijgbaar bij www.ikbenzomooi.nl

Mooie handtas & handige luiertas

In deze leuke zwangerschapskleding komt je buik mooi uit; een sportief, kort en stoer zomerjasje (€69,95) in mijn favoriete kleur mint. Ook perfect door te dragen na je zwangerschap. Met deze leuke en luchtige zomer shirtjes met print (€35,-) en een heerlijk sweat shortje (€39,95) kom je de zomer wel door!

Alles voor zwangerschap bij www.bellyfashion.nl

Leuke giftset (€19,95) voor de aanstaande mama! Met daarin; - Happy Mama Spray; verkwikkende spray van aromatherapie - Earth Mama Body Butter; voor de verzorging van buik en borsten - Natural Stretch Oil; ook perfect te gebruiken als bad- en massageolie- Happy Mama Hand to Toe Wash; verzorging van droge huid - Organic Morning Wellness Tea; biologische gember-mint thee

Earth Mama Angel Baby is verkrijgbaar via www.emab.nl

Cadeau voor mama

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 29

SONNEVELT OPLEIDINGEN BESTAAT DIT JAAR 20 JAAR en ons aanbod

is groter dan ooit: ● Natuurvoedingsadviseur ● Consulent Natuur-

lijke Gezondheid ● Detox Coach en nog veel meer. Creëer nu je eigen

fi nanciële toekomst als zelfstandig coach of therapeut.

Kom naar de open dag op 18 april in Soestduinen! Stel je vragen aan docenten, (oud)studenten en/of de studiecoach.

opleidingen die je raken

www.sonneveltopleidingen.nl

Een frisse start!

STUDENT DETOX COACH: “Voor mij werd tijdens de opleiding steeds weer duidelijk dat lichaam en geest samen een zijn en elkaar beïnvloeden.”

STUDENT NATUURVOEDINGSADVISEUR: “Raken en geraakt worden was hun motto en dat heb ik ook zo ervaren.”

adv. hele pagina Mis Natural febr'15.indd 1 11-02-15 12:46

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 30

Behoefte en cravings naar gekunsteld eten heeft zij niet meer. “Mijn lijf vraagt er niet meer om en dat is echt een bevrijding!”, ver-telt Annemieke de Kroon

1. “De snelle Superfood Chef” is verschenen. Wat willen Jesse en jij bereiken met dit boek? De kernwoorden zijn ‘fun!’, ‘gemak’, ‘puur’ en ‘nieuwe informatie’. De recepten bevatten niet teveel ingrediënten en de blen-der heeft de hoofdrol. Op deze manier heeft niemand meer een excuus om extra gezondheid aan zijn/haar lijf te geven! De recepten zijn helemaal “schoon”; zonder witte suiker, e-nummers, gluten en lactose. Dus ook voor alle mensen met een intolerantie of gevoeligheid daarvoor is dit een ideaal handboek voor in de keuken. Ik heb voornamelijk de bekende supervoeding gebruikt, boordevol voedingsstoffen, maar ook wat exotischere, die zijn inmiddels ook overal verkrijgbaar (let daarbij wel goed op de kwaliteit). Boven alles staat de fun die je kunt hebben in de keuken bij het bereiden van gezond eten; het is leuk, lekker en je voelt je daarna ook nog eens energiek! De eerste helft van het boek is weer goed onderbouwde, up-to-date, informatie over super-foods en hun specifieke doelen en het tweede deel staat weer vol recepten met veel kleurrijke foto’s.

2. Wat eet je vanavond? Ik had vrienden over de vloer aan wie ik beloofd had een 3-gangen-menu te maken. Het voorgerecht was de romige, makkelijke zoete papri-kasoep uit het boek. Als hoofdgerecht een goedgevulde

salade met zoete aardappelfrietjes en als nagerecht chocolademousse op een notenbodem. Een maaltijd bomvol vitaminen en mineralen, zonder after-dinner-dip en heel simpel te maken. We hebben ervan gesmuld!

3. Veel mensen willen bewuster en gezonder leven, maar denken altijd dat het zoveel tijd kost. Hoe doe jij dat in je dagelijkse leven? Bij mij staat de blender en keukenmachine prominent in de keuken, die gebruik ik vaak. In de ochtend kies ik vaak voor een havermoutont-bijt voor het sporten, die heb je zo warm in een pan-netje. De avond ervoor maak ik vaak een liter smoothie die ik de volgende dag als tussendoortje drink als ik onderweg ben, in de auto heb ik ook altijd een bakje tomaatjes en paprika mee. Tussen de middag maak ik meestal een goedgevulde salade en ‘s avonds stoom of roerbak ik veel met vis, vlees of eieren. Je moet gewoon beginnen, je gaat je beter voelen en dat motiveert weer om verder te gaan. Je krijgt er vanzelf handigheid in!

4. Er is veel discussie op internet over ’superfoods’ of deze wel of niet goed zijn voor ons lichaam. Hoe ga je hiermee om? Erg zonde! Het is juist een voorrecht dat we steeds meer leren over voeding uit andere culturen. Aan een welles-nietes-oorlog heeft niemand iets.

7 vragen aanAnnemieke de Kroon

Interview: Annemiek van Meurs

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 31

Laten we op een verantwoorde en ontspannen manier genieten van al het gezonde dat de natuur voor ons lijf heeft. Ik vind het eigenlijk best gek dat we bananen uit Peru heel normaal vinden, terwijl de Macaknollen in datzelfde land iets verderop groeien en die vinden we dan ineens gek of daar moeten we “tegen” zijn. Voor de mensen in dat land is het hun normale eten, voor ons (nog) niet. Amerikanen voeren toch ook geen oeverloze discussie over onze hippe superfood boerenkool die daar in de schappen ligt? Alles dat nieuw is brengt bij mensen angst, onzekerheid en twijfel mee in het begin, dus ook met de exotischere supervoeding. Laat je hierdoor niet tegen-houden, maar test het voor jezelf, zodat je er een eigen mening over kunt vormen. Het is ook leuk om af en toe wat nieuws te proberen, zie het als aanvulling op je normale eetpatroon.

5. Waar haal jij je inspiratie vandaan? Voor inspi-ratie voor de recepten ben ik een week naar New York geweest. Daar ben ik 7 dagen lang, dag en nacht, langs alle gezonde eettentjes, juice-, smoothie-, en saladbars geweest om me helemaal te focussen op nieuwe idee-en. Daarna ben ik thuis 3 maanden gaan experimente-ren met 300 recepten en daarvan hebben de 80 beste het boek gehaald. Ze variëren van ontbijtjes tot romige soepen, groente-ijs, ijsjes, bananenmugs, smuicies (een combi van een juice en een smoothie), salades met dressings, verwarmende smoothies en de onmisbare chocoladesmoothies!

6. Welk superfood mag niet in je keuken ontbreken? Een goedgevulde fruit- en groentemand, dat nodigt uit. Daarnaast wat literflessen water, ook erg belangrijk. En zelf heb ik een open kast met allemaal weckpotjes gevuld met noten, zaden, besjes, meelsoorten, kokos en andere superfoods. Met bovenstaande combinaties kun je eindeloos variëren. Zelf ben ik de grootste fan van rauwe cacao, je kunt er van alles mee, strooi wat over je havermout, maak er chocolaatjes van, gebruik het in een warme chocomelk met gestoomde bloem-kool (proef je niks van!) en verwerk het in brownies van courgette, bietjes of bruine bonen. Kids smullen hier ook van!

7. Je deelt dezelfde passie over alles op het gebied van vitaliteit, gezondheid en natuurlijke voeding. Hoe vind je hier thuis je balans in? Toen ik 4 jaar gele-den ontdekte hoe je een echte gezonde levensstijl kon leven zonder strijd en gedoe ben ik daar stap voor stap mee begonnen. Eerst de suikers eruit, al snel volgden

de pakjes en zakjes. Toen begon ik mijn 2 weken experiment met zuivel en later ook met gluten, ik had me nog nooit zo energiek ge-voeld. Daardoor begon ik plezier te krijgen in het sporten, dat doe ik nu 3x in de week met een buddy.

Toen dat gedeelte een gewoonte werd in mijn dage-lijkse ritme ben ik me gaan verdiepen in de huis- tuin- en keukenmiddeltjes en huidverzorging, die dingen ben ik nu ook stap voor stap aan het vervangen voor natuurlij-ke versies. Zo wordt alles in mijn lijf, mijn hoofd en mijn huis steeds schoner en gezonder. De grootste factor die ook hier weer voorop staat is het plezier, het moet wel leuk blijven. Ik ben niet extreem in alles, maar vind het echt leuk om hier mee bezig te zijn. Als ik buiten de deur ben pas ik me aan aan waar ik ben en eet ik mee wat de pot schaft. Met de 80/20 regel kun je het de rest van je leven goed volhouden. Behoefte en cravings naar gekunsteld eten heb ik niet meer, mijn lijf vraagt er niet meer om en dat is echt een bevrijding!

De snelle Superfood ChefEr is veel meer bewezen over de positieve werking van su-perfoods dan over het algemeen bekend is. Dit boek geeft daar uitvoerig informatie over. Die kennis kan vervolgens in de praktijk worden gebracht met overheerlijke, gemak-kelijke recepten. Ditmaal niet alleen met de exotische su-perfoods als gojibessen, macapoeder en chlorella. Ook gewonere ingrediënten met zeer veel vitaminen en minera-len, zoals avocado, gember en peterselie worden volop ge-bruikt. De snelle Superfood Chef van Annemieke de Kroon en Jesse van der Velde is voor €22,50 verkrijgbaar.

Bananen uit Peru vinden we

wel normaal

Ga naar www.missnatural.nl/lucky-member

Is Miss Natural iets voor mij?Beantwoord dan de volgende vragen;

1. Wil je meer energie en je fit voelen?2. Wil je (letterlijk) beter in je vel zitten?3. Is een dieet niets voor jou?4. Ben je toe aan verandering?5. Kan je wel wat motivatie gebruiken?

Indien je meer dan 2 vragen met JA beantwoord hebt en je sta je open voor verandering, dan is Miss Natural bedoeld voor jou!

Miss Natural magazine thuis ontvangen?Lucky Members ontvangen 4 x per jaar een gedrukt exemplaar van Miss Natural magazine t.w.v. €4,95 thuis gestuurd. Hét magazine over natuurlijk leven en biologisch eten! Zo kun je heerlijk op de bank met een kop kruidenthee alles lezen over natuurlijk leven en biologische eten. Miss Natural magazine inspireert en geeft praktische tips tijdens jouw ontdekkingsreis naar echt gezond eten voor een leuk en energiek leven.