Microsoft Dynamics NAV als ERP en boekhoudprogramma

of 16 /16
beMatrix bouwt op Microsoſt Dynamics NAV: van sales over produce naar boekhouding Twee krachten die de toekomst van ons bedrijfslandschap bepalen De juiste keuze voor SBS Belgium: Microsoſt Dynamics NAV en Chrisaens 7 zaken die een goede manager nooit zou zeggen

Embed Size (px)

Transcript of Microsoft Dynamics NAV als ERP en boekhoudprogramma

Page 1: Microsoft Dynamics NAV als ERP en boekhoudprogramma

beMatrix bouwt op Microsoft Dynamics NAV: van sales over productie naar boekhouding

Twee krachten die de toekomst van ons bedrijfslandschap bepalen

De juiste keuze voor SBS Belgium: Microsoft Dynamics NAV en Christiaens

7 zaken die een goede manager nooit zou zeggen

Page 2: Microsoft Dynamics NAV als ERP en boekhoudprogramma

Krijg antwoorden en bekijk bedrijfsinformatie in de gewenste opmaak — allemaal in Excel.Ververs Excel-rapporten automatisch, met de meest recente informatie uit uw database.Organiseer, toon en start rapporten op uw computer met onze Report Player.

Van Rapportage... ...tot Business Intelligence

Jet Essentials is complete rapportage in Excel.

Jet Enterprise is een complete Business Intelligence oplossing die, binnen een programma dat u al kent - Excel, de antwoorden levert op al uw belangrijke bedrijfsinformatievragen. Met maar heel weinig training kunt u snel en vanuit veel verschillende invalshoeken zaken analyseren en trends in uw business ontdekken. Jet Enterprise levert u de strategische informatie die u nodig heeft om kansen te ontdekken en om pro-actief problemen op te sporen voordat deze escaleren.

Jet Enterprise is Business Intelligence gemakkelijk gemaakt

• Jet Essentials is helemaal Excel• Automatiseer de distributie van rapporten• Consolideer informatie• Maak verbinding met uw gegevens• Bekijk met één klik de onderliggende data

• Nauwelijks training nodig

• Directe Return-on-Investment

• Business Intelligence en rapportage in één tool.

Christiaens Computer Service NV Passendalestraat 199 B-8980 Passendale

Tel. +32 (0)51 78 83 83Fax +32 (0)51 78 83 73www.christiaens.net [email protected]

Als u Excel kent, zult u Jet Essentials geweldig vinden!

Jet Enterprise: Direct inzicht in uw bedrijf

C

M

J

CM

MJ

CJ

CMJ

N

Pub JetReports.pdf 1 24/03/14 09:04

Page 3: Microsoft Dynamics NAV als ERP en boekhoudprogramma

3Ch r i s t i a e n s . n e t

Een nieuwe toekomst voor bedrijfssoftwareAl jarenlang heeft men in de bedrijfswereld de mond vol over besparingen en efficiëntieverbeteringen. De invoering van software, of het nu een standaard ERP-toepassing is of maatwerk, is daar nog steeds het aangewezen middel voor.

Toch mag men één zaak niet uit het oog verliezen: operationele efficiëntie alleen mag niet het einddoel zijn. Want alleen door efficiënter te werken, creëert men nog geen nieuwe groei! Vandaag zien wij bij Christiaens een opvallend fenomeen opduiken dat het beste doet verhopen voor onze economische toekomst.

Onlangs verscheen het bericht dat Amazon.com overweegt om bestellingen te produceren... via een 3D-printer in de vrachtwagen, die het artikel meteen levert bij de klant. Eén ding is duidelijk: de synergie tussen mens en technologie kan leiden tot verfrissende ideeën, gebaseerd op creativiteit, durf, innovatie en vertrouwen.

Die ideeën realiseer je niet alleen in een klein hoekje. De echte meerwaarde van technologie en digitalisering kan je alleen waarmaken door intensief samen te werken met anderen. Soms kortstondig voor de duur van één project, soms voor langere tijd. Wie weet, zelfs met je eigen concurrenten, leveranciers of klanten.

Bij Christiaens zien wij dan ook een nieuwe rol weggelegd voor bedrijfssoftware. De grens tussen ERP, CRM, communicatietechnologie en Business Intelligence vervaagt. Bedrijfssoftware wordt steeds meer een samenwerkingsplatform (in het Engels: ‘Collaborative Environment’) waarin digitale werkstromen, documentenstromen en informatievoorziening de overhand nemen op de functionaliteiten zelf van de traditionele ERP-toepassing. En dit zien wij graag gebeuren: de ‘Collaborative Enterprise’ is onze zorg en uw toekomst!

Veel plezier bij het lezen van dit magazine!

INHOUD

beMatrix bouwt op Microsoft Dynamics NAV: van sales over productie naar boekhouding Pag. 4 Twee krachten die de toekomst van ons bedrijfslandschap bepalen Pag. 7 De juiste keuze voor SBS Belgium: Microsoft Dynamics NAV en Christiaens Pag. 10

7 zaken die een goede manager nooit zou zeggen Pag. 13

Christiaens Computer Service NV

Passendalestraat 199

B-8980 Passendale

Tel. +32 (0)51 78 83 83

Fax +32 (0)51 78 83 73

www.christiaens.net

[email protected]

COLOFONUitgever: Lemarco Parklaan 36 B-2610 Wilrijk +32 (0)3 827 26 36 [email protected]

Redactie: Patrick DalleAdvertenties: JetReports, HP, MicrosoftGrafische opmaak: Lemarco - Lutz Stange Van links naar rechts: Alexander, Marc en Olivier Christiaens

Page 4: Microsoft Dynamics NAV als ERP en boekhoudprogramma

4 Chr i s t i a e n s . n e t

beMatrix bouwt op Microsoft Dynamics NAV: van sales over productie naar boekhoudingbeMatrix is een producent van

modulaire oplossingen voor

standenbouw, events en displays. Het

bedrijf biedt het volledig assortiment

aan voor de modulaire standenbouwer.

Dus niet enkel aluminium structuren

maar ook panelen, textiel, velcro,

meubels, vloersysteem, verlichting,

legbanken, flatscreenbeugels, enz.

Als producent van modulaire oplossingen

koppelt beMatrix de look van

traditionele standbouw aan de voor-

delen van een modulair systeem. Het

bedrijf wordt aangestuurd door de

twee zaakvoerders, Edwin Van der

Vennet en Stefaan Decroos.

Page 5: Microsoft Dynamics NAV als ERP en boekhoudprogramma

5Ch r i s t i a e n s . n e tCh r i s t i a e n s . n e t

Stefaan Decroos, verantwoordelijk voor Sales en Finance: “De grootste troeven van ons aluminium profielen- en kadersysteem zijn een supersnelle op- en afbouw, een lange levensduur en een quasi oneindige herbruikbaarheid. Aangezien we de panelen of doeken op onze kaders bevestigen en niet tussen structuren, is onze structuur nauwelijks zichtbaar, wat de optimale ruimte geeft voor beelden en een cleane designlook nalaat. Naast alle technische voordelen, zoeken wij ook naar klantvriendelijke oplossingen op economisch gebied en proberen we tevens onze ecologische voetafdruk tot een minimum te reduceren.”

Nood aan een gebruiksvriendelijke ERP-software en ervaren partner

beMatrix werkte met een verouderd softwarepakket dat te weinig mogelijkheden en flexibiliteit bood.

Stefaan: “We streven ernaar om een gezond bedrijf te zijn en daarbij in te zetten op kwaliteit, duurzaamheid, innovatie, plezier en respect. Deze waarden zijn verweven in onze ganse bedrijfsvoering en aanpak. Ook onze ERP-software moet inspelen op deze waarden en ons ondersteunen in onze professionalisering. We kozen ervoor om Microsoft Dynamics NAV te implementeren en zo nog meer in te zetten op efficiëntie, samenwerking en correctheid. Allemaal belangrijke troeven in onze branche. Als partner overtuigde Christiaens ons met hun ervaring, hun nuchtere aanpak en hun tevreden referenties.”

Van ontwerp tot opbouw

beMatrix staat voor unieke producties op maat. Microsoft Dynamics NAV speelt een cruciale rol doorheen de ganse administratieve en logistieke keten.

Stefaan: “Vanaf de offerteaanvraag overlegt ons team van deskundigen met de klanten om de perfecte oplossing volgens hun wensen uit te werken. Wij transformeren hun visie in een beMatrix-oplossing met behulp van 3D-technologie. De productie gebeurt in onze eigen werkplaats met oog voor kwaliteit en met behulp van de meest geavanceerde technologie, vakkundige medewerkers en hoogwaardige materialen. Om een efficiënte opbouw te verzekeren kunnen klanten ook steeds beroep doen op ons team, om ter plaatse de nodige informatie en ondersteuning te bieden.”

“Offertes en orders worden allemaal overzichtelijk beheerd vanuit Microsoft Dynamics NAV. Het ERP-pakket zorgt ook voor gestroomlijnde communicatie tussen de bureaus en de werkvloer. Alle artikels en productiestappen zijn duidelijk

“Als partner overtuigde Christiaens ons met hun ervaring, hun nuchtere aanpak en hun tevreden referenties.”

Stefaan Decroos, zaakvoerder beMatrix en verantwoordelijk voor Sales en Finance.

Page 6: Microsoft Dynamics NAV als ERP en boekhoudprogramma

Ch r i s t i a e n s . n e t6

gedocumenteerd en de integratie tussen verkoop, aankoop,

stockbeheer, productie en boekhouding is voor ons ontzettend

belangrijk. Daardoor kunnen we immers fouten vermijden,

efficiënt en gedetailleerd werken, tijdswinst boeken en snel

reageren op vragen en wensen van klanten. Christiaens zorgt

ook voor een perfecte doorvertaling van onze specifieke

behoeften naar de software.”, aldus Stefaan.

Nog meer inzicht en verder professionaliseren

In de toekomst wil beMatrix nog meer halen uit hun

bedrijfssoftware Microsoft Dynamics NAV.

Stefaan: “We halen nu zeker al veel efficiëntie- en

integratievoordelen uit Microsoft Dynamics NAV.

Gedetailleerde prijslijsten, automatische facturatie en

aanmaningen, duidelijk zicht op de goederenstroom,

geïntegreerde verkoop- en verhuurcondities, etc. zijn maar

enkele voorbeelden.”

Overzicht beMatrix:Profiel:

beMatrix is producent van modulaire oplossingen voor standenbouw, events en displays. De hoofdzetel is gelegen te Roeselare.

Situatie:

beMatrix had nood aan een gebruiksvriendelijke ERP-software om de bedrijfsprocessen te ondersteunen en een bijhorende ervaren partner.

Oplossing:

Christiaens overtuigde beMatrix met het platform Microsoft Dynamics NAV, hun ervaring in productie-omgevingen en hun nuchtere aanpak.

“Toch willen we in de toekomst nog meer inzicht verkrijgen vanuit onze bedrijfsdata. Door de juiste analyses en statistieken willen we gerichter kunnen bijsturen waar nodig. Meer zicht krijgen op de ROI van marketing en verkoop, financiële en operationele indicatoren opstellen, zijn zaken die we verder op de agenda moeten plaatsen. Kortom verder professionaliseren en nog korter op de bal spelen.”, besluit Stefaan.

“Christiaens zorgt voor een perfecte doorvertaling van onze specifieke behoeften naar de software.”

Stefaan Decroos, zaakvoerder beMatrix en verantwoordelijk voor Sales en Finance.

Voordelen:

• Internationaal platform zorgt voor continuïteit en toekomstgerichtheid.

• Snel inspelen op klantenverwachtingen.

• Tijdswinst door automatische facturatie en aanmaningen.

• Duidelijk zicht op status van elk project.

• Vlottere samenwerking en minder ruimte voor fouten of verkeerde communicatie.

• Artikels en productiestappen zijn duidelijk gedocumenteerd.

• Gebruiksvriendelijke en dynamische bedrijfssoftware waar medewerkers vlot en graag mee werken.

Page 7: Microsoft Dynamics NAV als ERP en boekhoudprogramma

Ch r i s t i a e n s . n e t

Twee krachten die de toekomst van ons bedrijfslandschap bepalen

Is uw sector onderhevig aan een versplintering in

een groot aantal kleine en onafhankelijke spelers?

Of is er juist een consolidatie aan de gang waarbij

de groten steeds groter worden? Volgens John

Hagel en John Seely Brown van Deloitte wordt

ons bedrijfslandschap vandaag bepaald door

twee gelijktijdige bewegingen: fragmentatie en

concentratie. Deze dubbele dynamiek verandert

de manier waarop we werken en concurreren.

Ook bedrijfssoftware zal aan nieuwe eisen moeten

voldoen.

Al jarenlang kampen grote ondernemingen met steeds lagere marges en een toenemende concurrentie. Dit heeft niet alleen te maken met de huidige economische situatie; er is een veel diepgaandere trend aan de gang die een radicale ommezwaai inhoudt voor de manier waarop we zakendoen en professionele relaties opbouwen.

Het antwoord van vele grote ondernemingen - afvloeiingen, outsourcing, fusies en overnames - zet vaak geen zoden aan de dijk omdat het geen antwoord vormt op het belangrijkste probleem: het feit dat de aard van de business zelf grondig veranderd is.

77

Nieuwe kansen voor kleine bedrijven en zelfstandigen

In de context van onzekerheid binnen grote bedrijven mag

het niet verbazen dat steeds meer ambitieuze werknemers

of pas afgestudeerden hun plaats opeisen en als startende

ondernemer of freelancer een eigen zaak beginnen. De

traditionele afweging - het opgeven van een deel autonomie

als compensatie voor de zekerheid die men heeft in een grote

organisatie - is vandaag niet meer van toepassing.

Bovendien zijn voor vele nieuwe ondernemers de

toetredingsbarrières lager dan ooit. Door de technologische

Page 8: Microsoft Dynamics NAV als ERP en boekhoudprogramma

8 Ch r i s t i a e n s . n e t

vooruitgang is de investering om een eigen zaak te starten veel lager geworden dan vroeger. Soms volstaan zelfs een gewone internetverbinding, een telefoon en een website om van start te gaan en de behoeften van een specifieke nichemarkt in te vullen. Ook wat financiering betreft, ligt de drempel veel lager: door formules zoals Crowdfunding en via Business Angels zoals BAN Vlaanderen heeft de ondernemer veel gemakkelijker dan vroeger toegang tot financiering.

De verleiding is groot om deze fragmentatie af te doen als een tijdelijk fenomeen: is niet ieder groot bedrijf ooit gestart als kleine onderneming? De context is vandaag echter anders dan vroeger: men hoeft niet ‘groot’ te zijn om succes te hebben. Net omdat men concurreert op specialisatie, personalisatie en maatwerk, leidt een groeistrategie in specifieke domeinen eerder tot ‘schaalnadelen’ dan ‘schaalvoordelen’.

Heel wat partijen hebben er dus belang bij om, als KMO of freelancer, klein te blijven. Al zullen ze wel intensieve samenwerkingsverbanden moeten aangaan om succesvol te blijven.

Deze fragmentatie leidt tot wat Chris Anderson in zijn gelijknamige boek de ‘Long Tail’ noemt: een bijzonder groot aantal aanbieders die in iedere markt de specifieke wensen van de klant kan invullen. 50% van de omzet van Amazon wordt gerealiseerd met titels die niet in de Top 130.000 voorkomen.

Grote ondernemingen: ondersteuning voor gefragmenteerde economie

Historisch gezien hebben veel ondernemingen aan waardecreatie gedaan door een volledige controle te behouden over de productontwikkeling, distributie en klantenrelaties.

Volgens Deloitte zal de toekomst niet meer bepaald worden door controle over de hele waardeketen, maar door openheid naar externe informatiestromen, expertise en een gemakkelijke toegang tot externe resources, waar ze zich ook bevinden.

Bedrijven zullen zich moeten focussen op één specifieke core business - product/service, infrastructuur of klantenrelaties - en zullen voor de invulling van andere domeinen intensieve samenwerkingsverbanden moeten aangaan met externe partijen.

In de praktijk blijkt het fragmentatiefenomeen zich vooral te situeren op het gebied van product/service-innovatie en commercialisatie. In die nieuwe context ziet Deloitte daarom een nieuwe rol voor de grote KMO of onderneming, die in de eerste plaats op een actieve manier ondersteuning moet bieden aan de gefragmenteerde economie:

“De toekomst zal niet meer bepaald worden door controle over de hele waardeketen, maar door openheid naar externe informatiestromen, expertise en een gemakkelijke toegang tot externe resources, waar ze zich ook bevinden.”

Page 9: Microsoft Dynamics NAV als ERP en boekhoudprogramma

9Ch r i s t i a e n s . n e t

• als leverancier van infrastructuurdiensten (IT, logistiek, productie) voor kleinere spelers: outsourcingdiensten aangeboden door cloud-leveranciers en logistieke dienstverleners vallen bijvoorbeeld in deze categorie.

• als aggregatieplatform of ‘marketplace’ voor de uitwisseling van informatie en expertise tussen verschillende partijen onderling en met klanten in de nieuwe economie: een platform als eBay is daar een wereldwijd bekend voorbeeld van.

Bedrijfssoftware als samenwerkingsplatform

De nieuwe bedrijfseconomische realiteit wordt gekenmerkt door zowel concentratie als fragmentatie. Grote en kleine bedrijven werken nauw samen en zijn voor elkaar onmisbaar als leverancier van toegevoegde waarde.

Voor zelfstandigen en kleine KMO’s biedt dit de kans om een deel van hun dagelijkse werkdruk af te leiden naar winstgevende vormen van samenwerking met grote bedrijven; middelgrote en grote bedrijven spelen een essentiële rol als de ‘Scale & Scope’ ondersteuners voor de gefragmenteerde economie.

Waar sprake is van complexe ecosystemen en intensieve en vaak wisselende samenwerkingsverbanden, zal men onvermijdelijk ook bij de keuze van bedrijfssoftware nieuwe eisen stellen. Een ERP-systeem is niet meer beperkt tot het beheren van processen binnen de muren van het bedrijf. In de eerste plaats zal de software gericht moeten zijn op een vlotte samenwerking met externe partijen.

Net om die reden zijn het de softwarebedrijven die zich profileren als platformleverancier, die de toekomst in handen hebben. Enerzijds omdat een platform per definitie geniet van een brede ondersteuning in de markt, anderzijds omdat het softwarebedrijf meer dan wie ook aandacht heeft voor de integratie tussen verschillende toepassingen.

Wie kiest voor Microsoft als bedrijfsbreed platform, zet alvast een stap in de goede richting. In grote en kleine ondernemingen is Microsoft al jarenlang een de facto standaard voor kantoorautomatisering, ‘desktop productivity’ en communicatie: denk maar aan Office, Outlook, Exchange, SharePoint, Microsoft Dynamics NAV, SQL Server ... Microsoft levert bovendien indrukwekkende inspanningen om al deze toepassingen met elkaar te laten praten - binnen en buiten het bedrijf.

Bronnen: The Hero’s Journey Through the Landscape of the Future, John Hagel en John Seely Brown, Deloitte University Press, 2014

The Long Tail: Why the Future of Business Is Selling Less of More, Chris Anderson, 2006

Page 10: Microsoft Dynamics NAV als ERP en boekhoudprogramma

10 Ch r i s t i a e n s . n e t

Microsoft Dynamics NAV en ChristiaensSBS Belgium is het mediabedrijf achter de commerciële

zenders VIER en VIJF en valt onder de holding van

De Vijver Media. Commercieel heeft SBS ook de

regie in handen van Nickelodeon, Nick Jr., MTV, TMF,

Comedy Central, Discovery Channel en Libelle TV.

De juiste keuze voor SBS Belgium:

SBS Belgium zocht een dynamische en

gebruiksvriendelijke bedrijfssoftware en bijhorende

ervaren partner. SBS Belgium koos voor Christiaens en

hun oplossing op basis van Microsoft Dynamics NAV.

Page 11: Microsoft Dynamics NAV als ERP en boekhoudprogramma

11Ch r i s t i a e n s . n e t

Nood aan een dynamische bedrijfssoftware

SBS Belgium werkte met een verouderd AS/400 systeem dat weinig mogelijkheden bood om in te spelen op de snel veranderende media- omgeving waarin SBS opereert.

Helga Persoon, Chief Financial Officer SBS Belgium: “Het AS/400 systeem bood ons te weinig toekomstperspec-tieven en was geen systeem dat kon inspelen op ons dynamisch karakter.”

Katrien Op De Beeck, Chief Accountant SBS Belgium: “Het leek ons dan ook opportuun om doordacht de stap te zetten naar een nieuwe bedrijfssoft-ware. Dit deden we met hulp van een onafhankelijk adviesbureau dat ver-schillende zaken met ons analyseerde.

Deze analyse bracht ons dan bij de keuze voor Microsoft Dynamics NAV.”

“Minder tijd nodig voor data-ingave en zo meer tijd voor analyse was een cruciaal element voor de stap naar een nieuw systeem.”, vervolledigt Helga.

Keuze voor Christiaens

Na een uitgebreid selectietraject kwam Christiaens als beste naar boven voor de partnerkeuze.

“Christiaens overtuigde ons met een gerichte demonstratie en toonde ons nieuwe functionaliteiten die we konden inzetten voor een efficiënte en effectieve interne werking. Het

Katrien Op De Beeck, Chief Accountant SBS Belgium en Helga Persoon, Chief Financial Officer SBS Belgium

standaard ERP-pakket Microsoft Dynamics NAV in combinatie met de specifieke functionaliteiten ontwikkeld door Christiaens (waaronder goed-keuringsflow, efficiëntere ingave, enz.) gaven de doorslag.”, aldus Helga.

Katrien: “Hun ervaring en het gericht inspelen op specifieke noden gaf ons een goed gevoel waardoor ook onmiddellijk het nodige vertrouwen aanwezig was.”

Integratie en interfacing

Microsoft Dynamics NAV werkt momenteel als het financiële ‘hart’ van SBS Belgium.

Katrien: “In een korte doorlooptijd hebben we samen met Christiaens een geïntegreerde IT-omgeving uitgebouwd. Microsoft Dynamics NAV

Page 12: Microsoft Dynamics NAV als ERP en boekhoudprogramma

12 Ch r i s t i a e n s . n e t

werd namelijk gelinkt met specifieke softwareplatformen die we bij SBS Belgium dagelijks gebruiken.”

“Zo werden interfaces gebouwd met ons sales-, CRM-, payroll- en broad-castingsysteem (uitzendrechten).”, verduidelijkt Helga.

Katrien: “We hebben dus volop ingezet op het uitbouwen van een geïntegreerd informatiesysteem waar dubbelingave wordt vermeden, met tijdswinst als gevolg.”

Cruciale factoren door-heen het traject

De gedrevenheid was vanaf de eerste minuut aanwezig bij SBS Belgium.

Helga: “We wisten vanaf het begin dat de stap naar een nieuwe software doordacht moest gebeuren. We zagen dit dan ook onmiddellijk als een echt businessproject waar betrokkenheid van de medewerkers en management cruciaal was. Duidelijke planning en

afspraken waren doorheen het traject ontzettend belangrijk.”

“Inderdaad, maar ook kritisch nadenken over de bedrijfsprocessen, betrokkenheid van kerngebruikers en voldoende communicatie waren onontbeerlijk doorheen het traject.”, aldus Katrien.

Efficiëntie en inzicht

SBS Belgium kijkt tevreden terug op de implementatie van Microsoft Dynamics NAV.

“We hebben samen met Christiaens reeds een mooi traject afgelegd. We willen nu dan ook de geleverde inspanning ten volle benutten. Van-zelfsprekend bekijken we steeds of we de omgeving nog verder kunnen ont-wikkelen. We zien eventueel verdere mogelijkheden op vlak van HR, order-ingave en managementrapportering. Maar dit bekijken we telkens stap voor stap met budget en efficiëntievoor-delen in gedachten.”, aldus Katrien.

“Christiaens overtuigde ons met een gerichte demonstratie en toonde ons nieuwe functionaliteiten die we konden inzetten voor een efficiënte en effectieve interne werking."

Helga Persoon, Chief Financial Officer SBS Belgium

Overzicht SBS BelgiumProfiel:

SBS Belgium is een multimediale onderneming behorende tot de mediagroep De Vijver en is het bedrijf achter de succesvolle televisiezenders VIER en VIJF.

Situatie:

SBS Belgium zocht een dynamische en gebruiksvriendelijke bedrijfssoftware en bijhorende ervaren partner.

Oplossing:

Christiaens overtuigde SBS Belgium met het platform Microsoft Dynamics NAV, hun specifieke uitbreiding en hun ervaring.

Voordelen:

• Internationaal platform zorgt voor continuïteit en toekomstgerichtheid.

• De uitbreidingslaag van Christiaens zorgt voor nog meer efficiëntie op de financiële afdeling.

• Meer controle en inzicht door de integratie en de vlotte interfacing met andere softwarepakketten.

• Gebruiksvriendelijke en dynamische bedrijfssoftware waar medewerkers vlot en graag mee werken.

Helga besluit: “We willen onze medewerkers de juiste IT-tools geven waar ze graag mee werken en die inzetten op gebruiksvriendelijkheid, inzicht en efficiëntie. Op het afgelegde traject met Christiaens kijken we zeer tevreden terug. We hebben een gebruiksvriendelijke, dynamische en toekomstgerichte bedrijfssoftware en een bijhorende ervaren, no-nonsense partner. Een prima combinatie.”

Page 13: Microsoft Dynamics NAV als ERP en boekhoudprogramma

13Ch r i s t i a e n s . n e t

7 zaken die een goede manager nooit zou zeggenIedereen kreeg er al ooit mee te maken: een manager die vooral

opviel door de verkeerde dingen te zeggen op het verkeerde moment.

Wij brengen u een overzicht van de uitspraken die u als manager

best vermijdt. Want iedereen wil toch een positieve spirit onder zijn

medewerkers behouden?

Page 14: Microsoft Dynamics NAV als ERP en boekhoudprogramma

14 Ch r i s t i a e n s . n e t

1

3

5

7

2

4

6

“Wees blij dat je een job hebt.”

“Ik betaal je niet om te denken.”

“Jouw job is wat ik zeg dat ze is.”

“Ik hou het in het achterhoofd.”

“Werk wordt niet verondersteld leuk te zijn.”

“Ik bepaal de regels niet.”

“Zo hebben we het altijd gedaan.”

Er kan een grond van waarheid in deze uitspraak zitten, maar verder heeft dit quasi-dreigement geen enkele meerwaarde. Tenzij het uw doel is om uw medewerker te demotiveren, maar dan kan u hem evengoed ontslaan...

Hoe zou u zich voelen als uw baas dit tegen u zei? Luister naar en respecteer de mening van iedereen, van CEO tot magazijnmedewerker. Zelfs op de werkvloer kunnen medewerkers waardevolle ideeën aanbrengen!

‘Vanaf nu is dit jouw nieuwe prioriteit’: als u uw personeel voortdurend opzadelt met nieuwe taken en prioriteiten, geeft u vooral de indruk dat u de zaken niet onder controle heeft. Neem uw tijd om samen met uw medewerkers de gevolgen te bespreken voor hun huidige projecten.

Men kan evengoed zeggen: “Wordt zonder gevolg geklasseerd.” Het is zinloos om iemand valse hoop te geven. Laat uw waardering blijken voor een goed onderbouwd voorstel en leg uit waarom het wel of niet kan worden uitgevoerd.

Een complete misvatting ... want werken kan best wel aangenaam zijn. Dagelijks vertrekken duizenden mensen met heel veel enthousiasme naar het werk. Ziet iemand het niet meer zitten, denk dan eerder na hoe u hem opnieuw passie en trots in zijn werk kan bezorgen.

Natuurlijk kan dit zo zijn, maar het ondermijnt uw autoriteit en creëert het beeld van een machteloze marionet. Beter is om zelf een oplossing aan te bieden en eventueel de weg te wijzen naar de persoon die wel bevoegd is.

Daarmee wekt u vooral de indruk dat u bang bent voor verandering ... Het is niet omdat de dingen altijd op een bepaalde manier gedaan werden, dat het altijd zo moet blijven! Neem uw tijd om voorgestelde alternatieven objectief te evalueren.

Page 15: Microsoft Dynamics NAV als ERP en boekhoudprogramma

HP Z. De standaard op het gebied van workstation‑performance. Ontwerpers, ingenieurs, computerliefhebbers en mensen met een creatief beroep stappen wereldwijd massaal over op een HP Z Workstation. Waarom? Vanwege de fantastische performance, uitbreidingsmogelijkheden en moderne vormgeving. Of u nu op zoek bent naar een all-in-one, een desktop, een mobiele of een virtueel configureerbare workstation, er is altijd een HP Z model dat geschikt is voor uw meest veeleisende applicaties. Voor de performance van een workstation ligt de lat hoog. It matters. Ga naar www.hp.be om te lezen waarom mensen met een creatief beroep over de hele wereld kiezen voor Z.

De bestverkochte workstation ter wereld heet ZOp basis van geleverde aantallen. IDC’s Quarterly Worldwide Workstation Tracker voor het tweede kwartaal van kalenderjaar 2014.

Page 16: Microsoft Dynamics NAV als ERP en boekhoudprogramma