MHBA 14 brochure 2016-2018

11
Executive Master of Health Business Administration ‘De MHBA is bestemd voor hogere leidinggevenden in de gezondheidszorg die hun competenties en visie verder willen ontwikkelen om voorop te kunnen lopen bij veranderingen in de sector. Ze worden daarbij begeleid door inspirerende docenten die door hun sleutelposities in onderzoek en beleid aan zulke veranderingen richting geven. Ook medici met strategische verantwoordelijkheden nemen deel aan de MHBA’. Elly Breedveld en Inge Bongers Duurzame verbetering door kennis, visie en persoonlijke groei

description

MHBA 14 brochure 2016-2018

Transcript of MHBA 14 brochure 2016-2018

Page 1: MHBA 14 brochure 2016-2018

Executive Master of HealthBusinessAdministration

‘De MHBA is bestemd voor hogere leidinggevenden in de gezondheidszorg die hun competenties en visie verder willen ontwikkelen om voorop te kunnen lopen bij veranderingen in de sector. Ze worden daarbij begeleid door inspirerende docenten die door hun sleutelposities in onderzoek en beleid aan zulke veranderingen richting geven. Ook medici met strategische verantwoordelijkheden nemen deel aan de MHBA’.

Elly Breedveld en Inge Bongers

Duurzame verbetering

door kennis, visie en persoonlijke groei

Page 2: MHBA 14 brochure 2016-2018

OverzichtProgramma Executive Master of Health Business

Administration

Instituut Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus Centrum voor Zorgbestuur

Mastertitel Master of Health Business Administration

Focus Op de zorgsector toegesneden bedrijfskundig masterprogramma voor hogere leidinggevenden in de zorgsector

Curriculum 1. Strategisch management en marketing 2. Optimalisering van bedrijfsprocessen3. Financieel management4. Leiderschap, HRM en

organisatieverandering5. De Nederlandse gezondheidszorg

in internationaal en intercultureel perspectief

6. Onderzoeksmethoden en thesis

Duur 2 jaar (inclusief thesis en examen), deeltijd

Termijnen 4 semesters

Locatie Het onderwijs vindt plaats op diverse locaties in het midden van het land

Aantal deelnemers

Maximaal 22

Taal Nederlands (uitgezonderd studiereis en Engelstaligeliteratuur)

Toelatingseisen Meerjarige strategische werkervaring en huidige functie op strategisch niveau Afgeronde universitaire of hbo-opleiding, aangevuld met een of meer managementcursussen Beheersing van de Engelse taal

Aanmelding Via aanmeldingsformulier en toezending vereiste documenten.Tijdige inschrijving wordt aanbevolen.

Procedure Aanmeldingsformulier en intakegesprek

Cursusgeld € 28.500,- (inclusief studiemateriaal en literatuur, exclusief reis- en verbijfkosten en de buitenlandse studiereis)

De MHBA is internationaal geaccrediteerd en voldoet aan de Europese MBA richtlijnen.

dr. Elly Breedveld Prof. dr. Inge Bongers

Executive Master of HealthBusinessAdministration

De zorgsector in veranderingDe gezondheidszorg is een sector in beweging. De vraag naar zorg blijft toenemen en wordt complexer en zorg-intensiever. Zorgvragers en verzekerden stellen hogere eisen aan de kwaliteit en klantvriendelijkheid van de zorg. Ze kijken kritisch naar kosten, keuze mogelijkheden en samenhang van het aanbod. Tegelijker tijd verandert de financiering: budget systematiek maakt plaats voor outputfinanciering en subsidieregelingen. Ook de komst van nieuwe toetreders op de markt maakt dat zorg aan bieders steeds minder zeker zijn van hun inkomsten. Ze zoeken daarom naar nieuwe, bijvoorbeeld private, bronnen van inkomsten. En naar de meest efficiënte en effectieve inrichting van de eigen organisatie.

Managers in de gezondheidszorg moeten van vele markten thuis zijn. Zij zijn verantwoordelijk voor klantgerichtheid, productiviteit en innovatie van de zorgverlening. Ze moeten ervoor zorgen dat de organisatie de best mogelijke kwaliteit levert en tegelijk financieel gezond blijft. Zij staan voor strategische keuzes: welke doelen kiest de organisatie en hoe zijn die te bereiken, met welke (nieuwe) bedrijfsconcepten? En wat doet de organisatie juist niet? Daarbij werken ze met vakmensen. De manager moet ervoor zorgen dat de professionele zorgverleners hun werk goed kunnen doen en uit de voeten kunnen met de gekozen strategie. Dat vraagt niet alleen om een goed onderbouwde visie, maar ook om de vaardigheid om mensen mee te krijgen. Kortom, om leiderschap.

Erasmus Centrum voor Zorgbestuur

Page 3: MHBA 14 brochure 2016-2018

Een programma exclusief voor de zorgsectorDe Erasmus Executive MHBA is in het leven geroepen om de bedrijfskundige grondslag van het management in de zorgsector te versterken.Het programma stelt deelnemers in staat relevante bedrijfskundige denkkaders te verwerven, in combinatie met analytische bekwaamheden.Het biedt de benodigde bagage om veranderingen in de gezondheidszorg op creatieve en maatschappelijk verantwoorde wijze te vertalen naar een effectieve strategie voor de organisatie.

Managers hebben een goed onderbouwde visie nodig op de toekomst van de eigen organisatie, een visie die zij kunnen vertalen in een marktgerichte strategie. Zij moeten hun beoogde dienstverlening en doelgroepen vastleggen en beslissen of de zorg in samenwerking of concurrentie met andere marktpartijen wordt aangeboden. Daarbij is belangrijk dat ze weten hoe ze zich kunnen onderscheiden in de ogen van zorgvragers en verzekerden. Vaak zijn ingrijpende veranderingen in de bedrijfsvoering nodig om strategische doelstellingen waar te kunnen maken.

De Erasmus Executive MHBA is een verbijzonderde bedrijfskundige opleiding (MBA) voor de zorgsector. De MHBA is geheel toegesneden op de opgaven voor het management in de gezondheidszorg. De zorgsector is immers het bedrijfsleven niet.Alles draait om maatschappelijk resultaat dat behaald moet worden binnen kaders die de politiek bepaalt, in dienstverlening door professionele zorgverleners.

Leidinggevenden hebben bovendien te maken met moeilijk verenigbare eisen en randvoorwaarden.Aan de ene kant is er sprake van marktwerking en de roep om ondernemerschap. Aan de andere kant reguleert de overheid de toegang tot de zorg en is het macrobudget voor collectieve zorguitgaven gelimiteerd.Leidinggevenden hebben bovendien te maken met moeilijk verenigbare eisen en randvoorwaarden.Aan de ene kant is er sprake van marktwerking en de roep om ondernemerschap. Aan de andere kant reguleert de overheid de toegang tot de zorg en is het macrobudget voor collectieve zorguitgaven gelimiteerd.

“MHBA heeft mij geholpen om grip te krijgen op de complexe veranderopdracht waar de zorg voor staat. Door strategische vraagstukken te verbinden met persoonlijk leiderschap was de opleiding voor mij een ware ontdekkingstocht”. Dr. Jochanan Huijser arts, directeur behandelzaken/ psychiater bij Arkin

Erasmus Centrum voor Zorgbestuur Executive Master of Health Business Administration

Page 4: MHBA 14 brochure 2016-2018

Executive Master of HealthBusinessAdministration

De MHBA in vogelvluchtDe Erasmus Executive MHBA streeft een reputatie na als exclusieve opleiding voor management in de gezondheidszorg. Het onderwijs wordt verzorgd door topdocenten, met bewezen talent om hun wetenschappelijke kennis in de praktijk toe te passen op bedrijfskundige vraagstukken in de gezondheidszorg.Zij worden geselecteerd op basis van wetenschappelijke expertise, betrokkenheid bij onderzoek in de zorgsector, kennis van de managementpraktijk en didactische vaardigheden.De programmaleiders zijn bij alle modules aanwezig, onder meer om de bijdragen van gastdocenten in het geheel te integreren. Het programma wordt geleid en in belangrijke mate verzorgd door dr. Elly Breedveld en Prof. dr. Inge Bongers. Prof.dr. Pauline Meurs draagt de eindverantwoordelijkheid.

Probleemgestuurd onderwijsHet onderwijs is probleemgestuurd en maakt systematisch gebruik van de ervaringen en inzichten van de deelnemers. In de modules worden inleidingen afgewisseld met casussen die ontleend zijn aan feitelijke situaties, deels in te brengen door deelnemers. Na het eerste half jaar zijn er ook intervisiebijeenkomsten.Steeds komt aan de orde hoe de verkregen inzichten bruikbaar zijn in het eigen werk. Ook in de opdrachten en presentaties staat de toepassing van de theorie in de eigen praktijk centraal.Deelnemers schrijven ten slotte een afstudeerthesis. Ze kiezen een onderwerp dat voor hun werk in de komende jaren van belang is.

Opbouw bijeenkomstenDe meeste bijeenkomsten beginnen met een bespreking van het huiswerk uit de vorige bijeenkomst en afronding van het bijbehorende thema. Op de tweede dag krijgen deelnemers een inleiding in het volgende onder werp, geïllustreerd aan de hand van casussen. Aan het eind ontvangen zij de opdracht om de besproken inzichten toe te passen op de eigen organisatie. Bij het thema externe analyse maken ze bijvoorbeeld een analyse van de structuur en dynamiek van de eigen bedrijfstak.Deel nemers krijgen uitgebreid inhoudelijke feedback op de opdrachten en suggesties voor verdere ontwikkeling.

Deelnemers en toelatingseisenDe Erasmus Executive MHBA is bestemd voor bestuurders en andere hogere leidinggevenden bij zorg aanbieders, zorgverzekeraars en (zelfstandige) bestuurs organen. Zij hebben meerdere jaren ervaring met leidinggeven op strategisch niveau. Zij willen hun bedrijfskundige bekwaamheid vergroten voor hun huidige functie of om de stap te zetten naar een volgende fase in hun loopbaan. Deelnemers hebben een universitaire of hbo-opleiding gevolgd, aangevuld met een of meer managementcursussen, en beheersen de Engelse taal. Het toelatingsbeleid is gericht op samenstelling van een zo gevarieerd mogelijke groep naar diverse zorgsectoren. De gemiddelde leeftijd van deelnemers is in de praktijk ongeveer 45 jaar.

TijdsinvesteringHet programma omvat 125 dagdelen gestructureerd onderwijs (circa 435 contacturen): een introductiedag, zestien bijeenkomsten variërend van 5 tot 11 aaneen-gesloten dagdelen, een studiereis van 12 dagdelen en 12 dagdelen intervisie. Voor het schrijven van de thesis staat een periode van vier maanden. Bijeenkomsten met 5 dagdelen starten op donderdag om 9.30 uur en eindigenom 20.00 uur. Op vrijdag loopt het onderwijs van 9.00 tot 16.00 uur. De bijeenkomsten vinden plaats op diverse locaties in het midden van het land.

ToetsingDeelnemers schrijven opdrachten voor zestien onderdelen van het programma. Deze opdrachten moeten als voldoende worden beoordeeld voordat de deelnemer begint aan het eindexamen: het schrijven en verdedigen van een thesis. De toetsing geschiedt op basis van het ECTS scoringssysteem (A t/m F).

MastertitelAan het diploma van de opleiding is de titel Master of Health Business Administration verbonden. De Erasmus Executive MHBA is internationaal geaccrediteerd en voldoet aan de Europese MBA richtlijnen.

Erasmus Centrum voor Zorgbestuur Executive Master of Health Business Administration

Page 5: MHBA 14 brochure 2016-2018

“De MHBA sloot naadloos aan op mijn passie om complexe vraagstukken in en rond de zorg aan te pakken! Het programma heeft mij geleerd om kennis, ervaring en actualiteit continu met elkaar te confronteren”. Drs. Niels Honig, manager Wassenaar/Leidschendam bij Florence

module 1: Strategisch management en marketingWe beginnen met een denkkader voor marktgerichte strategie binnen de gezondheidszorg. Het doel is dat deelnemers inzicht krijgen in de strategische positie van hun organisatie.Daartoe leren ze de omgeving te analyseren, te beginnen bij de dynamiek van vraag en aanbod. We bespreken de bijzondere eisen aan de strategische marketing van professionele dienstverlening. Extra aandacht is er voor de veranderende relatie van zorgverleners met zorg-vragers en voor hun rechtspositie.Daarnaast staan we stil bij de wetten en regelgeving die de vrije beleidsruimte begrenzen, van eisen aan kwaliteit tot spelregels rond kartelvorming. We bekijken de veranderende rol van de overheid en de samen werking tussen zorgverzekeraars en tussen zorg-aanbieders. Op een systematische wijze passeren ken merkende onderwerpen voor de zorg sector de revue, zoals het kennisen arbeidsintensieve karakter van de gezondheidszorg.

Vervolgens is de vraag welke strategie in deze omgeving zinvol en passend is. Bij het uitzetten van de strategische koers betrekken we zowel de externe analyse als een interne analyse van de organisatie.Wat zijn de kerncompetenties waarmee de organisatie zich kan onderscheiden? Wat is haar strategische capaciteit ofwel waartoe is zij op dit moment in staat? Wat zijn de sterke en zwakke punten? Naast de rationele kant ontleden we de sociale component: de cultuur van de organisatie, waaronder machtsverhoudingen, vernieuwingszin en de manier waarop besluiten tot stand komen.

Module 2: Optimalisering van bedrijfsprocessenEén van de centrale opdrachten voor het management in de gezond-heidszorg is een hoogwaardige en efficiënte dienstverlening. Dit is een opgave die zij delen met managers in de profitsector. En er zijn meer overeenkomsten: snelle technologische ontwikkelingen, een uitdijend assortiment, toenemende klantenwensen en last but not least het streven naar productiviteits-stijging.Goede en doelmatige dienstverlening vereist een intelligente inrichting van de zorgorganisatie. Daartoe vertalen we inzichten op het gebied van kwaliteitsmanagement, operationsmanagement (logistiek), supplychainmanagement en infor-matie management naar toepas sing in de zorgsector.

De kernactiviteit in de gezondheids-zorg is dienstverlening door profes-sio nele zorgverleners. Flexibili sering en decentralisatie van arbeids-voorwaarden zijn daarom van groot belang. Dat biedt organisaties meer mogelijkheden om eigen keuzes te maken in beloningsstructuren, functiedifferentiatie en flexibele werkvormen.

Module 3: Financieel managementDe financiële exploitatie van zorg-aanbieders en zorgverzekeraars krijgt veel aandacht in het programma.We nemen de financiële positie en weerbaarheid van zorginstellingen onder de loep, net als de beoor-deling daarvan door diverse belang-hebbenden (banken, Waarborgfonds).Vervolgens analyseren we de externe ontwikkelingen in de komende jaren en beoordelen we het effect daarvan op de financiële positie en het financiële beleid van zorginstellingen.We gaan na hoe de geldmarkt in de zorgsector werkt, wat de rol is van de overheid, de Nederlandse Zorgautoriteit en de zorgverzekeraars en welke veranderingen we hierin de komende jaren kunnen verwachten. We bekijken hoe de overheid financiering en budgettering hanteert om de uitgaven te beheersen en hoe zij probeert innovatief onder nemers-gedrag en productiviteit binnen de bedrijfstak te bevorderen.

De externe omstandigheden stellen hoge eisen aan het strategisch financieel management van organi-saties in de gezondheidszorg.Zorg organisaties kunnen niet meer zonder kostenberekening en -bewaking voor een optimale exploitatie van het zorgaanbod en een verantwoorde prijsstelling. Ook de verwerving van inkomsten wordt steeds complexer.Investeringsvraagstukken komen mede aan de orde omdat de overheid leningen van instellingen niet langer garandeert. Daarmee is ook voor zorgaanbieders het onderwerp ondernemingsfinanciering actueel geworden. In veldwerk onderzoeken deelnemers de stand van zaken rond deze en andere actuele onderwerpen.

Erasmus Centrum voor Zorgbestuur Executive Master of Health Business Administration

De modules

Page 6: MHBA 14 brochure 2016-2018

Module 4: Leiderschap, human resources en organisatieveranderingHet doel van deze module is dat deelnemers een attitude van creatief en verantwoord strategisch ondernemerschap ontwikkelen. Dit doel omvat explicitering en aanscherping van een persoonlijke visie op de maatschappelijke betekenis van de gezondheidszorg, zorgondernemerschap en de strategische koers van de eigen organisatie.Een belangrijke opgave is de implemen tatie van de strategie in “Naast alle theoretische kennis zit de echte meerwaarde van deze opleiding vooral in de ‘zachte’ kanten.”Hilda Barnhoorn- directeur cluster behandeling en reclassering IrisZorg de praktijk. De kennisintensieve aard van zorginstellingen met veel professionals stelt bij organisatie-verandering hoge eisen aan het humanresourcesmanagement en de leidinggevende competenties (‘soft skills’) van managers. Aan het begin van de opleiding krijgen deelnemers via metingen inzicht in hun persoonlijke effectiviteit. Ze ontvangen uitgebreide feedback op de verkregen resultaten. Tijdens intervisiebijeenkomsten(softskillslab) werken we aan de persoonlijke ontwikkeling. Attitudeontwikkeling is een groeiproces, waaraan ook alle andere programmaonderdelen bijdragen.

Module 5: De Nederlandse gezondheidszorg in internationaal en inter cultureel perspectiefDe buitenlandse studiereis omvat een bezoek aan een van de universitaire zusterorganisaties voor management in de gezondheidszorg. Daarnaast gaan we kijken bij geselecteerde zorg aanbieders en instanties die verantwoordelijk zijn voor het gezondheidszorgbeleid ter plaatse.De reis dient een aantal doelen. De confrontatie met een ander zorgsysteem maakt de deelnemers bewust van de impliciete grondslagen van het Nederlandse zorgsysteem.Buitenlandse oplossingen lenen zich zelden voor rechtstreekse toepassing in de Nederlandse situatie, maar kennismaking met een andere aanpak draagt altijd bij aan de verdere ontwikkeling van de eigen visie.

Ook in andere programmaonderdelen besteden we aandacht aan het internationale en interculturele perspectief. De culturele diversiteit in de samenleving neemt toe. De uitdaging voor de komende jaren is om in te spelen op de toenemende diversiteit in de zorgvraag en de cultuursensitiviteit bij zorgaanbieders te vergroten. Dit raakt alle facetten van de organisatie: van perceptie van klantwensen tot strategische keuzes, de inrichting van de organisatie, humanresourcesmanagement en leiderschap.

Module 6: Onderzoeks methoden en thesisMet de afstudeerthesis tonen deel-nemers dat ze zich de verworven kennis en onderzoeksvaardigheden eigen hebben gemaakt. Zij voeren zelf standig een onderzoek uit naar een strategisch vraagstuk, dat ze beschrijven, analyseren, evalueren en aanpakken. Ze formuleren een probleemstelling rond een strategisch thema uit hun praktijk, bijvoorbeeld vastgoedbeleid, de rol van e-health en domotica, zorginkoop beleid of franchising. De thesis is daarmee een diepte-investering in een vraagstuk dat voor het werk van de deelnemer in de komende jaren van belang is.

“Een belangrijk onderdeel binnen het studieprogramma vormt het ontwikkelen van een persoonlijke, nieuwsgierige en kritische houding naar veranderingen in en rond de eigen organisatie”. Drs. Hilger Jansen, bedrijfskundig manager bij Sint Franciscus Vlietland Groep

Erasmus Centrum voor Zorgbestuur Executive Master of Health Business Administration

Page 7: MHBA 14 brochure 2016-2018

De zes modules worden verdeeld over meerdere bijeenkomsten.Het programma voor 2016-2018(dataonder voorbehoud) ziet er als volgt uit: (* = bijeenkomst met werkstuk)

22 juni 2016Introductiebijeenkomst*

6 t/m 9 september 2016Inleiding strategie en marketing*Leiderschap*

29 en 30 september 2016De omgeving van zorgorganisaties (externe analyse)*

19 t/m 21 oktober 2016Klantwaarde, waardeketen en service operationsmanagement(interne analyse)*

16 t/m 18 november 2016Zorgprocessen en serviceoperationsmanagement*

7 t/m 9 december 2016Zorgprocessen en informatie-management/ict*

19 en 20 januari 2017Macht, cultuur en strategische besluitvorming*

8 t/m 10 februari 2017Financieel veldwerk*Financieel management*

2 en 3 maart 2017Financieel management

23 en 24 maart 2017Financieel management

20 en 21 april 2017Concurrentievoordeel en strategische positionering*

4 en 5 mei 2017Financieel veldwerk*

1 en 2 juni 2017Rapportage Financieel veldwerk Evaluatie van strategische keuzes en positionering*

13 t/m 15 september 2017 HRM in kennisintensieve organisaties en Verandermanagement* Leiderschap* Onderzoeksmethoden en thesis*

4 t/m 6 oktober 2017HRM in kennisintensieve organisatiesen VerandermanagementOnderzoeksmethoden en thesis

29 oktober t/m 4 november 2017De Nederlandse gezondheidszorgin internationaal en intercultureelperspectief*

23 en 24 november 2017HRM in kennisintensieve organisatiesen VerandermanagementOnderzoeksmethoden en thesis

14 en 15 december 2017HRM in kennisintensieve organisatiesDecember 2017 t/m mei 2018:Schrijven thesis

Vanaf januari 2017:12 dagdelen intervisie (softskillslab)Examens en diploma-uitreikingjuni 2018

“De huiswerkopdrachten waren voor mij als bestuurder, stuk voor stuk zeer bruikbaar en toepasbaar in mijn eigen organisatie. Ik heb er heel veel van geleerd; naast kennis ook genoten van de aandacht voor persoonlijk functioneren en groeien als leider/leidinggevende”.

Aline Poolen-van den Brink, Raad van bestuur WZDC Bethanië

Erasmus Centrum voor Zorgbestuur Executive Master of Health Business Administration

Programma

Page 8: MHBA 14 brochure 2016-2018

De studielast is in punten uitgedrukt volgens het internationale European Credit Transfer System (ECTS).**1 ECTS staat voor 28 studie-/ contacturen.

Modules / CursussenECTS-punten per semester 1 2 3 4

1. Strategisch management en marketing in de zorgsector

1.1 Inleiding strategie en marketing in de zorgsector 3,0

1.2 De omgeving van zorgorganisaties 2,5

1.3 Macht, cultuur en strategische besluitvorming 2,5

1.4 Concurrentievoordeel en positionering 2,5

1.5 Evaluatie van strategische keuzes en positionering 1,5

2. Optimalisering van bedrijfsprocessen in de zorgsector

2.1 Klantwaarde, waardeketen en service operations management 3,5

2.2 Zorgprocessen en logistiek 3,0

2.3 Zorgprocessen en informatiemanagement/ict 1,0 1,0

3. Financieel management van zorgorganisaties

3.1 Extern en intern financieel management 5,0

3.2 Financieel veldwerk 3,0

4. Leiderschap, human resources en organisatie verandering

4.1 Leiderschap 2,0 0,5

4.2 Softskillslab 0,5 0,5 0,5

4.4 HRM in kennis-intensieve organisaties en verandermanagement 7,5

5. De Nederlandse zorgsector in internationaal en intercultureel perspectief 3,5

6. Onderzoeksmethoden en thesis

Onderzoeksmethoden 3,5

Master thesis 13,0

Aantal ECTS punten Totaal 60 ECTS 15,0 16,0 15,0 14,0

“Deelname aan de MHBA was voor mij een springplank naar nieuwe uitdagingen”. Prof. dr. Marceline van Furth, Hoofd Kinderinfectieziekten,- Immunologie en Reumatologie VUMC

Erasmus Centrum voor Zorgbestuur Executive Master of Health Business Administration

Studielast per onderdeel

Page 9: MHBA 14 brochure 2016-2018

Aanmelding en algemene informatie

Inschrijven en toelatingsprocedureU kunt zich inschrijven via het aanmel-dingsformulier, waarbij u een aantal documenten mee stuurt, waar onder een cv. Op basis daarvan beoordelen de programmadirecteuren of een intakegesprek kan plaatsvinden.Tijdens dit gesprek bepalen zij of u voldoet aan de toelatingseisen en of uw motivatie aansluit bij de opleiding.Ze beoordelen ook of uw werken persoonlijke omstandigheden een succesvolle afronding van het programma binnen twee jaar mogelijk maken. U krijgt een schriftelijke bevestiging van toelating.

KostenHet cursusgeld bedraagt € 28.500,– inclusief studiemateriaal en literatuur.Dit bedrag is exclusief reis- en verblijfk osten en de kosten voor de buitenlandse studiereis. De bijeenkomsten vinden plaats op nader bekend te maken locaties in het midden van het land.

InformatieMeer informatie is te verkrijgenbij Laura de Bruijn, programmacoördinatorT 010-408 8865E [email protected]

Postadres:Erasmus Universiteit, iBMGErasmus Centrum voor ZorgbestuurT.a.v. Laura de Bruijn, kamer J6-07Postbus 17383000 DR Rotterdam

Meer informatie over het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur vindt u op www.erasmuscentrumzorgbestuur.nl

Erasmus Centrum voor Zorgbestuur Executive Master of Health Business Administration

Page 10: MHBA 14 brochure 2016-2018

Het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur is een onderdeel van het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (iBMG) van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur is in 2003 opgericht met als doelstelling een bijdrage te leveren aan de borging en de verbetering van de kwaliteit van het management en het bestuur in de gezondheidszorg.

Het Centrum voor Zorgbestuur is ingericht als een vormings plaats: een plek voor leiders in de gezondheids-zorg om, soms in de beslotenheid van een groep collega’s en soms juist in uitwisseling met andere partijen, te praten over kwesties uit de dagelijkse praktijk en de eigen werkstijl. De opleidingsprogramma’s zijn goed gefundeerd, actueel en uitdagend. Elk programma kent zijn eigen evenwicht tussen theoretische kennis, praktijkervaringen en reflectie. De programma’s worden mede ingekleurd door de doelgroep, doelstelling en persoonlijke leervragen van deelnemers. Zo wordt eigen casuïstiek een leermiddel en wordt de aanwezige kennis, uit diverse sectoren van de gezondheidszorg, optimaal benut.

Het programma-aanbod bestaat onder andere uit:

Master Class, een management development programma over strategie en leiderschap, voor (eindverantwoordelijke) zorgbestuurders.

Waarden van zorg, een verkenning naar waarden in de zorg o.l.v. prof. dr. Paul Frissen en prof. dr. Pauline Meurs, voor ervaren zorgbestuurders.

Top Class, een management development programma voor managers en directeuren in de zorg die een stap naar een bestuurlijke functie overwegen.

Academische Leergang Zorg Management, een compacte leergang gericht op uitbreiding van kennis en versterking van het vakmanschap van directeuren, managers en professionals in de zorg.

Financieel Bestuur in de Zorg, een kort programma waarin actuele en aankomende financieel-economische vraagstukken van managers en bestuurders in de zorg behandeld worden.

Health Care Financial management, een kort programma over strong controllership in de zorg, voor financiële professionals die hun visie willen aanscherpen en hun impact willen vergroten.

Vernieuwing van Bestuur, een intervisieprogramma gericht op de verkenning van nieuwe concepten, visies en vaardigheden.

Erasmus Centrum voor Zorgbestuur

Executive Master of HealthBusinessAdministration

Erasmus Centrum voor Zorgbestuur Executive Master of Health Business Administration

Page 11: MHBA 14 brochure 2016-2018

Ondergetekende geeft zich op voor deelname aan MHBA

Voorletters en naam dhr/mw ...........................................................................................................................

Roepnaam ...............................................................................................................................................

Titel ...............................................................................................................................................

Geboortedatum ...............................................................................................................................................

Geboorteplaats ...............................................................................................................................................

Privé adresStraatnaam + huisnr. ...............................................................................................................................................

Postcode en plaats ...............................................................................................................................................

Telefoon ...............................................................................................................................................

E-mail ...............................................................................................................................................

WerkadresInstelling ...............................................................................................................................................

Functie ...............................................................................................................................................

Postadres ...............................................................................................................................................

Postcode en plaats ...............................................................................................................................................

Telefoon ...............................................................................................................................................

E-mail ...............................................................................................................................................

Twitternaam ...............................................................................................................................................

Handtekening ...............................................................................................................................................

Datum ...............................................................................................................................................

Aangeven wat van toepassing is:• Factuur ontvangen op bovenstaand privé-/werkadres• Post ontvangen op bovenstaand privé-/werkadres• E-mail op bovenstaand privé-/werkadres

Dieetwensen ...............................................................................................................................................

AanmeldingsformulierMHBA 14 programma juni 2016 - mei 2018

Kosteloos annuleren kan tot uiterlijk twee maanden voor de startdatum

Graag uw CV meezenden bij dit inschrijvingsformulier, voorzien van:• een korte beschrijving van uw

huidige positie • wat uw voornaamste overweging

is om deel te nemen aan de MHBA

Tevens ontvangen wij graag uw pasfoto, een kopie van uw paspoort/ID-card en kopieën van uw diploma’s/certificaten.

U kunt uw inschrijving zenden naar:Erasmus Universiteit RotterdamErasmus Centrum voor Zorgbestuur - iBMG(kamer J6-07)T.a.v. Laura de BruijnprogrammacoördinatorPostbus 1738, 3000 DR Rotterdam

Voor verdere informatie of vragen:T 010-408 8865E [email protected]

Executive Master of Health Business AdministrationErasmus Centrum voor Zorgbestuur