MEXICO VANDAAG. April 2015

6
Ambassade van Mexico voor het koninkrijk België en het Groothertogdom Luxemburg Missie van Mexico voor de Europese Unie MEXICO VANDAAG ANTWERPEN, BRUSSEL EN LUIK ONTVANGEN PARTITUREN VAN DE MEXICAANSE COMPONIST MANUEL M. PONCE MEXICO ZET ZICH IN VOOR HET VERMINDEREN VAN DE UITSTOOT VAN BROEIKASGASSEN CULTURELE AGENDA APRIL 2015 Begin maart overhandigde de Ambassade van Mexico 25 speciale edies van de parturen overeenkomsg met het Manuel M. Ponce uitgeverijproject van de Naonale Muziekschool van de UNAM aan de conservatoria van Luik, Brussel en Antwerpen. Om ertoe bij te dragen dat er in december van dit jaar een Algemene Overeenkomst in de COP21 wordt bereikt in Parijs, communiceert Mexico vandaag aan het secretariaat het Raamverdrag van de Verenigde Naes inzake klimaatverandering over hun verplichngen betreffende verzachtende en aanpassingsmaatregelen voor de periode 2020-2030. INHOUD Venster naar Mexico Bilaterale relatie Mexico-EU 05-06 02 -03 04 NUMMER 7 APRIL 2015 In april biedt de culturele agenda van Mexico de diversiteit en rijkdom die onze cultuur karakteriseren. Films, kunst, wetenschap, muziek en meer. Mis de interessante culturele evenementen die deze maand georganiseerd worden niet. Meer+ TOERISTISCHE TIANGUIS 2015 IN ACAPULCO: MEXICO BEHOORT OPNIEUW TOT DE 10 MEEST BEZOCHTE LANDEN VAN DE WERELD Bilaterale relatie: Mexico-België

description

MEXICO VANDAAG. April 2015

Transcript of MEXICO VANDAAG. April 2015

Ambassade van Mexico voor het koninkrijk België en het Groothertogdom Luxemburg

Missie van Mexico voor de Europese Unie

MEXICO VANDAAG

ANTWERPEN, BRUSSEL EN LUIK

ONTVANGEN PARTITUREN VAN DE

MEXICAANSE COMPONIST MANUEL

M. PONCE

MEXICO ZET ZICH IN VOOR HET

VERMINDEREN VAN DE UITSTOOT

VAN BROEIKASGASSEN

CULTURELE AGENDA APRIL 2015

Begin maart overhandigde de Ambassade van Mexico 25 speciale edities van de partituren overeenkomstig met het Manuel M. Ponce uitgeverijproject van de Nationale Muziekschool van de UNAM aan de conservatoria van Luik, Brussel en Antwerpen.

Om ertoe bij te dragen dat er in december van dit jaar een Algemene Overeenkomst in de COP21 wordt bereikt in Parijs, communiceert Mexico vandaag aan het secretariaat het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering over hun verplichtingen betreffende verzachtende en aanpassingsmaatregelen voor de periode 2020-2030.

INHOUD

Venster naar Mexico Bilaterale relatie Mexico-EU 05-06 02 -03 04

NUMMER 7

APRIL 2015

In april biedt de culturele agenda van Mexico de diversiteit en rijkdom die onze cultuur karakteriseren. Films, kunst, wetenschap, muziek en meer. Mis de interessante culturele evenementen die deze maand georganiseerd worden niet.

Meer+

TOERISTISCHE TIANGUIS 2015 IN ACAPULCO: MEXICO BEHOORT OPNIEUW TOT DE 10 MEEST

BEZOCHTE LANDEN VAN DE WERELD

Bilaterale relatie: Mexico-België

Secretaría de Relaciones Exteriores - Algunos Derechos Reservados © 2010 - Políticas de Privacidad

Ministerie van Buitenlandse Zaken | Ambassade van Mexico voor het Koninkrijk België en het Groothertogdom Luxemburg / Missie van Mexico voor de Europese Unie | Abril 2015

MEXICO NEEMT DEEL AAN DE CONFERENTIE NET FUTURES 2015

BILATERALE RELATIE: MEXICO-EUROPESE UNIE

Het Fonds voor Informatie en Documentatie voor de Industrie (INFOTEC), het openbaar onderzoekscentrum CO-NACYT en het Instituut voor Hogere Studies van Monterrey (ITESM) namen op 25 en 26 maart deel aan de Net Futures 2015-conferentie in Brussel. De deelname van Sergio Carrera, uitvoerend directeur van Infotec diende om de succesvolle samenwerking tus-sen Mexico en de Europese Unie inzake de overdracht van het Europees FI-WARE-Platform (Future Internet WA-RE) naar Mexico voor te stellen. Dit platform maakt het mogelijk om verschillende toepassingen te ontwikkelen, waaronder het opzetten van Smart Cities; zorgdiensten op afstand (e-Health) en management van intelligent transport voor bijstand bij ram-pen. Het potentieel is enorm en tot op heden werden er dankzij FI-WARE belangrijke technologische hulpmidde-len ontwikkeld, zoals toepassingen voor aardbevingswaarschuwingen en ramppreventie; afvalvermindering in de voeding of toepassingen in het beheer van openbaar vervoer zoals Smartaxi.

BEZOEK VAN AMBASSADEUR GÓMEZ CAMACHO AAN DE COMMISSARIS VAN

LANDBOUW EN PLATTELANDSONTWIKKELING

M eer

Ambassadeur Juan José Gómez Camacho en Minister Jorge Rueda, de attaché van het Ministerie voor landbouw, veehouderij, plattelandsontwikke-ling, visserij en voeding (SAGARPA) hadden een ont-moeting met de commissaris van landbouw van de Europese Unie (EU), Phil Hogan. Ze bespraken verschillende thema’s in het kader van de moderni-sering van de algemene overeenkomst (GA) met de Europese Unie. De commissaris merkte op dat het niet alleen belan-grijk is om een algemene overeenkomst met Mexico te hebben, maar ook om de handelsbelemmerin-gen, zoals bepaalde gezondheidsmaatregelen, te vermijden.

Secretaría de Relaciones Exteriores - Algunos Derechos Reservados © 2010 - Políticas de Privacidad

Ministerie van Buitenlandse Zaken | Ambassade van Mexico voor het Koninkrijk België en het Groothertogdom Luxemburg / Missie van Mexico voor de Europese Unie

BILATERALE RELATIE: MEXICO-EUROPESE UNIE

EURO-LATIJNS-AMERIKAANSE PARLEMENTAIRE VERGADERING

Van 16 tot 19 maart werd de voorbereidende vergadering van de Euro-Latijns-Amerikaanse Parle-mentaire Vergadering gehouden in Panama, in het kader van haar achtste plenaire vergadering die van 3-5 juni in Brussel plaatsvindt. Tijdens de bijeenkomst vergaderden de vier permanente parlementaire commissies van de Euro-Latijns-Amerikaanse Parlementaire Vergadering: van politieke zaken, van veili-gheid en mensenrechten; economische, financiële en commerciële zaken; sociale zaken, kinderen en jeugd; menselijke uitwisselingen, onderwijs en cultuur; duurzame ontwikkeling, milieu. In dezelfde con-text werd een bijeenkomst gehouden met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en vond het EuroLat-forum voor vrouwen plaats.

ALGEMENE INFORMATIE OVER DE CONACYT-HORIZON 2020– CONVOCATIE

De Nationale Raad voor Wetenschap en Technologie van Mexico (CONACYT) lanceerde de CONACYT-H2020-convocatie waarin openbare en particuliere Mexicaanse instellingen worden uitgenodigd om pre-voorstellen te registreren om deel uit te maken van de Europese consortia volgens de convocaties ge-publiceerd door de EC in het kader van het H2020-programma.

Het doel van de CONACYT-H2020-convocatie is om een register van de deelname van Mexicaanse enti-teiten te verwezenlijken in het H2020-programma van de EC die geïnteresseerd zijn in extra steun van CONACYT, via de registratie van pre-voorstellen in het fondsensysteem van CONACYT. De geregistreer-de pre-voorstellen die nadien worden goedgekeurd door de EC zullen door CONACYT worden geëva-lueerd volgens de eisen en richtlijnen van de convocatie en de taakomschrijving.

Meer+

Secretaría de Relaciones Exteriores - Algunos Derechos Reservados © 2010 - Políticas de Privacidad

Ministerie van Buitenlandse Zaken | Ambassade van Mexico voor het Koninkrijk België en het Groothertogdom Luxemburg / Missie van Mexico voor de Europese Unie

BILATERALE RELATIE: MEXICO-BELGIË

WERKVERGADERING VAN AMBASSADEUR GÓMEZ CAMACHO

MET ACADEMICI EN DE REGERING VAN NAMEN.

In het kader van de samenwerkingsactiviteiten die de Ambassade met Belgische hogere onderwijs- en overheidsinstellingen bevordert, bezocht de Ambassadeur op 9 maart de rector van de Universiteit van Namen, dokter Yves Poullet. Nadien had hij een ontmoeting met de heer Denis Mathen, de gouverneur van de provincie Namen, en met mevrouw Anne Barzin, afgevaardigde van het Waalse Gewest.

Op zaterdag 14 en zondag 15 maart vond het Fes-tival voor Migratie, Cultuur en Burgerschap plaats in Luxemburg. Het Festival vindt al 32 jaar plaats en is een erkenning van het Groothertogdom van de bijdrage van migranten die er hun intrek heb-ben genomen.

Mexico staat op de tweede plaats wat betreft bui-tenlandse residenten uit Latijns-Amerika, op de eerste plaats staat Brazilië. De Mexicaanse aanwe-zigheid op het festival was opmerkelijk, met stands van de vereniging van Mexicanen in Luxemburg, Together for Children en La Casa del Estudiante Triqui. De Luxemburgse eerste minister, Xavier Bettel en de Groothertog en Groothertogin stelden de aan-wezigheid van Mexico in het Groothertogdom op prijs. In zijn toespraak dankte de eerste minister de migranten voor de culturele rijkdom die ze meebrachten naar Luxemburg.

MIGRATIEFESTIVAL IN LUXEMBURG

MEXICAANSE GEMEENSCHAP

Consul van Mexico, Norberto Terrazas Arreola, en de Eerste Minister van Luxemburg, Xavier Bettel

Consul van Mexico, Norberto Terrazas Arreola, die de Groothertogin van Luxemburg groet

Ambassadeur Gómez Camacho en de gouverneur van de provincie Namen, Denis Mathen Autoriteiten van de Universiteit van Namen

Secretaría de Relaciones Exteriores - Algunos Derechos Reservados © 2010 - Políticas de Privacidad

Ministerie van Buitenlandse Zaken | Ambassade van Mexico voor het Koninkrijk België en het Groothertogdom Luxemburg / Missie van Mexico voor de Europese Unie | Abril 2015

MEXICO INFORMEERT DE VN OVER HAAR BELOFTE OM DE EMISSIES VAN BROEIKASGASSEN TE VERMINDEREN EN

ZICH AAN TE PASSEN AAN DE KLIMAATSVERANDERING VOOR DE PERIODE 2020-2030.

VENSTER NAAR MEXICO

Om ertoe bij te dragen dat er in december van dit jaar een Alge-mene Overeenkomst in de COP21 wordt bereikt in Parijs, communi-ceert Mexico vandaag aan het secretariaat het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering over hun verplichtingen betreffende verzachtende en aanpassingsmaatregelen voor de periode 2020-2030. Onvoorwaardelijk en volgens de aanwijzingen en prioriteiten van de Algemene Wet inzake klimaatverandering, verbindt Mexico er zich vrijwillig toe om de uitstoot van broeikasgassen en –stoffen te vermin-deren met 25%. Deze verbintenis omvat een vermindering met 22% van de direc-te emissies van kooldioxide, methaan, lachgas en fluorcarbongassen, ten opzichte van de basislijn of de trendmatige groei in productieve en stedelijke activiteiten en diensten die zij genereren. Alsook de vermin-dering met 51% van de uitstoot van roet, waarvan het aardopwar-mingsvermogen op de korte termijn kan oplopen tot 3.200 keer groter dan koolstofdioxide.

VERGADERING VAN AMBASSADEUR GÓMEZ CAMACHO MET DE AMBASSADEUR VAN DE

HAVEN VAN ANTWERPEN

Op 25 maart ontmoette Ambassadeur Juan José Gómez Camacho de ambassadeur van de Haven van Antwerpen (sic), Z.E. Frank Geerkens om de technische samenwerking inzake maritieme en havenaangelegenhe-den tussen het Antwerp/Flanders Port Training Center en de Mexicaanse havenautoriteiten (la Coordinación Ge-neral de Puertos y Marina Mercante de México) verder te versterken. De Ambassadeurs bespraken de continuïteit van bilaterale activiteiten zoals trainingen, uitwisselingen van technisch personeel, informatie en opleidingserva-ringen en de ontwikkeling van trainingsprogramma's op maat. Ambassadeur Geerkens nodigde Ambassadeur Gómez Camacho uit voor een rondleiding naar Antwerpen, gezien de capaciteit, het technologieniveau en de infrastructuur van de haven. Deze uitnodiging was ook geldig voor hoge ambtenaren van de Mexicaanse regering die geïnteresseerd zijn in het onderwerp.

M eer

BILATERALE RELATIE: MEXICO-BELGIË

Secretaría de Relaciones Exteriores - Algunos Derechos Reservados © 2010 - Políticas de Privacidad

6

Ministerie van Buitenlandse Zaken | Ambassade van Mexico voor het Koninkrijk België en het Groothertogdom Luxemburg / Missie van Mexico voor de Europese Unie

TOERISTISCHE TIANGUIS 2015 IN ACAPULCO: “MEXICO IS OPNIEUW EEN VAN DE 10 MEEST BEZOCHTE

LANDEN IN DE WERELD”: ENRIQUE PEÑA NIETO

VENSTER NAAR MEXICO

In het kader van de Tianguis Turistico in Acapulco, waar

voor het eerst kopers uit 65 landen aan deelnamen, het

hoogste aantal uit de geschiedenis, zei president Enri-

que Peña Nieto dat verschillende indicatoren aantonen

dat 2014 het beste jaar in de geschiedenis was voor het

toerisme in Mexico. Dankzij de groei in de sector,

“volgens gegevens gepubliceerd door de World Tou-

rism Organization, behoort Mexico opnieuw tot de 10

meest bezochte landen ter wereld".

De Mexicaanse Minister van Buitenlandse Zaken José Anto-

nio Meade meldde dat, volgens cijfers van de World Tourism

Organization (UNWTO), 9% van het BBP in de wereld re-

chtstreeks en onrechtstreeks verbonden is met de toeristis-

che sector, en dat één op de elf banen voortvloeien uit deze

sector.