Mexico Vandaag. 12/2015.

5
Ambassade van Mexico voor het Koninkrijk België en het Groothertogdom Luxemburg Missie van Mexico voor de Europese Unie MEXICO VANDAAG 20 november. De Mexicaanse Revolue heeſt de basis gelegd voor de bouw van een sociaal democrasche nae. De Mexicaanse Revolue is een van de belangrijkste historische referenes van ons land, de basis van een nieuw naonaal bouwproces. 26 november. President Enrique Peña Nieto leidt de Naonale Vergadering voor het beheer en de handhaving van het recht 2015. In het kader van deze bijeenkomst, waaraan procureurs, officieren van juse en voorziers van rechtbanken deelnamen, riep president Enrique Peña Nieto op om samen te werken aan twee belangrijke uitdagingen om rechtvaardigheid te verzekeren en straffeloosheid te bestrijden. INHOUD Venster naar Mexico Bilaterale relatie Mexico—EU 04 02 03 NUMMER 15 DECEMBER 2015 In december biedt de culturele agenda van Mexico de diversiteit en rijkdom die onze cultuur karakteriseren. Films, kunst, wetenschap, keramiek en meer. Mis de interessante culturele evenementen die deze maand georganiseerd worden niet. Meer+ Bilaterale relatie: Mexico-België Meer+ Meer CULTURELE AGENDA DECEMBER 105DE VERJAARDAG VAN DE MEXICAANSE REVOLUTIE UITDAGINGEN VOOR HET BEHEER EN DE HANDHAVING VAN HET RECHT

description

Mexico Vandaag. 12/2015.

Transcript of Mexico Vandaag. 12/2015.

Page 1: Mexico Vandaag. 12/2015.

Ambassade van Mexico voor het Koninkrijk België en het Groothertogdom Luxemburg

Missie van Mexico voor de Europese Unie

MEXICO VANDAAG

20 november. De Mexicaanse

Revolutie heeft de basis gelegd voor

de bouw van een sociaal

democratische natie.

De Mexicaanse Revolutie is een van

de belangrijkste historische

referenties van ons land, de basis van

een nieuw nationaal bouwproces.

26 november. President Enrique Peña Nieto leidt de Nationale Vergadering voor het beheer en de handhaving van het recht 2015. In het kader van deze bijeenkomst, waaraan procureurs, officieren van justitie en voorzitters van rechtbanken deelnamen, riep president Enrique Peña Nieto op om samen te werken aan twee belangrijke uitdagingen om rechtvaardigheid te verzekeren en straffeloosheid te bestrijden.

INHOUD

Venster naar Mexico Bilaterale relatie Mexico—EU 04 02 03

NUMMER 15

DECEMBER 2015

In december biedt de

culturele agenda van Mexico de

diversiteit en rijkdom die onze

cultuur karakteriseren. Films,

kunst, wetenschap, keramiek en

meer. Mis de interessante culturele

evenementen die deze maand

georganiseerd worden niet.

Meer+

Bilaterale relatie: Mexico-België

Meer+

M e e r

CULTURELE AGENDA DECEMBER 105DE VERJAARDAG VAN DE

MEXICAANSE REVOLUTIE

UITDAGINGEN VOOR HET BEHEER EN

DE HANDHAVING VAN HET RECHT

Page 2: Mexico Vandaag. 12/2015.

Secretaría de Relaciones Exteriores - Algunos Derechos Reservados © 2010 - Políticas de Privacidad

Ministerie van Buitenlandse Zaken | Ambassade van Mexico voor het Koninkrijk België en het Groothertogdom Luxemburg / Missie van Mexico voor de Europese Unie | December 2015

BILATERALE RELATIE: MEXICO-EUROPESE UNIE

MEXICO EN DE EUROPESE UNIE HOUDEN DE TWEEDE BIJEENKOMST VAN DE

POLITIEKE DIALOOG OP HOOG NIVEAU

10 november. Ambassadeur Carlos de Icaza, de Mexicaanse Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en Helga Schmid, de plaatsvervangend secretaris-generaal van de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO) leidden gezamenlijk de tweede editie van de politieke dialoog tussen Mexico en de Europese Unie (EU) op hoog niveau, een proces dat de gemeenschappelijke belangen bevestigt en de nauwe bilaterale relatie weerspiegelt.

Tijdens de vergadering deelden beide ambtenaren hun visie op het versterken van de relatie en benadrukten het belang om vooruitgang te boeken in het vernieuwingsproces van het economisch partnerschap, de politieke coördinatie en samenwerking.

12 november. Dr. Enrique Cabrero Mendoza, directeur-generaal van de Nationale Raad voor Wetenschap en Technologie (CONACYT) en Carlos Moedas, Europees commissaris voor Onderzoek, Wetenschap en Innovatie, ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst waardoor personen met een Conacyt-beurs, in het kader van een postdoctoraal verblijf, onderzoekbezoeken mogen verrichten bij Europese wetenschappers die worden ondersteund door de European Research Council

(ERC).

DE EUROPEES COMMISSARIS VOOR ONDERZOEK, WETENSCHAP EN INNOVATIE BRENGT EEN

WERKBEZOEK AAN MEXICO

Meer+

Meer+

13 november. Pedro Joaquin Coldwell, de Minister van Energie had een ontmoeting met Europees commissaris Carlos Moedas in Mexico-stad, waar ze de eerste gemeenschappelijke convocatie Mexico-Europese Commissie inzake energie, in het bijzonder geothermische energie, aankondigden met een gegarandeerde financiering tot maximaal 20 miljoen euro voor de komende drie jaar.

Meer+.

Page 3: Mexico Vandaag. 12/2015.

Secretaría de Relaciones Exteriores - Algunos Derechos Reservados © 2010 - Políticas de Privacidad

Ministerie van Buitenlandse Zaken | Ambassade van Mexico voor het Koninkrijk België en het Groothertogdom Luxemburg / Missie van Mexico voor de Europese Unie | December 2015

INTERESSANTE INFORMATIE

OFFICIËLE OPENING VAN DE TENTOONSTELLING “MIRADAS DEL ALMA”

26 november. De tentoonstelling "Miradas del Alma" met 20 schilderijen en 20 gravures van kunstenaars uit de Mexicaanse school voor Downkunst van de John Langdon Down-stichting werd officieel geopend in het kasteel van Merode. Deze tentoonstelling werd geopend door de ambassadeur van Mexico in Duitsland en Charles-Louis de Merode, de ereconsul van België in Merode, Duitsland, die het werk van de stichting benadrukten ten voordele van de succesvolle integratie van personen met een handicap. Deze tentoonstelling kan tot 20 december 2015 bezichtigd worden .

Het doel van de convocatie 2015 voor de kandidaatstelling voor postdoctorale verblijven van het Pasteur-instituut en de Nationale Raad voor Wetenschap en Technologie (CONACYT) is om wetenschappelijk onderzoek en technologische mogelijkheden te versterken tussen Mexico en Frankrijk in gebieden gerelateerd aan menselijke gezondheid. De convocatie is gericht op Mexicaanse onderzoekers die een doctoraat hebben behaald in een periode van niet meer dan vijf jaar vóór het publicatiejaar van deze oproep.

HET PASTEUR-INSTITUUT EN CONACYT STICHTEN EEN POSTDOCTORAAL PROGRAMMA

Meer+

Page 4: Mexico Vandaag. 12/2015.

Secretaría de Relaciones Exteriores - Algunos Derechos Reservados © 2010 - Políticas de Privacidad

Ministerie van Buitenlandse Zaken | Ambassade van Mexico voor het Koninkrijk België en het Groothertogdom Luxemburg / Missie van Mexico voor de Europese Unie | December 2015

MEXICAANSE GEMEENSCHAP IN BELGIË EN LUXEMBURG

In de week van 21 tot 30 november bleef de ambassade van Mexico in België via haar consulaire afdeling zorg en bescherming bieden aan Mexicanen tijdens het terreuralarm opgelegd door de regering van België. We blijven de Mexicaanse gemeenschap en toeristen via onze website en sociale media informe-ren over de veiligheidsmaatregelen die door de Belgis-che regering worden aanbevolen. De consulaire afdeling blijft aandachtig voor de evolutie van de aangekondigde maatregelen van de regering van België.

CONSULAIRE ATTENTIE TIJDENS HET TERREURALARM OPGELEGD

DOOR DE BELGISCHE REGERING

De ambassade van Mexico werd op 28 en 29 november vertegenwoordigd in de Internationale Bazaar van Luxemburg, waar de Vereniging van Mexicanen in Luxemburg (MexikaLux) met succes deelnam via de verkoop van Mexicaanse producten. De Internationale Bazaar is een belangrijk evenement dat meer dan 60 landen verenigt via tentoonstellingen en de verkoop van typische producten van elk land.

INTERNATIONALE BAZAAR VAN LUXEMBURG

Op 27 november beëindigde minister Francisca Méndez Escobar haar opdracht als hoofd van de Kanselarij van de Ambassade van Mexico, om haar nieuwe functie als directeur-generaal van Amerikaanse regionale organisaties en mechanismen aan te vatten bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Mexico-stad. Minister Francisca Mendez is een lid van de Mexicaanse Buitenlandse Dienst en tijdens haar loopbaan was ze hoofd van de kanselarij van de ambassade van Mexico in Spanje en Costa Rica, consul belast met het Mexicaanse consulaat in Barcelona en bekleedde ze verschillende functies in de Mexicaanse vertegenwoordigingen in Milaan, Italië en Boekarest, Roemenië. Deze ambassade en haar team wenst haar veel succes!

MINISTER FRANCISCA MÉNDEZ, HOOFD VAN

DE KANSELARIJ VAN DE AMBASSADE VAN

MEXICO BEËINDIGT HAAR MISSIE

Page 5: Mexico Vandaag. 12/2015.

Secretaría de Relaciones Exteriores - Algunos Derechos Reservados © 2010 - Políticas de Privacidad

Ministerie van Buitenlandse Zaken | Ambassade van Mexico voor het Koninkrijk België en het Groothertogdom Luxemburg / Missie van Mexico voor de Europese Unie | December 2015

VENSTER NAAR MEXICO

DAG VAN DE MEXICAANSE MARINE

23 november. De Dag van de Mexicaanse marine is de ideale gelegenheid om het voorbeeldige werk van onze zeelieden te erkennen in het behoud van de interne veiligheid en de onvoorwaardelijke steun aan de burgerbevolking bij een ramp. Dankzij de beveiliging die ze bieden aan personen die de nationale wateren bevaren, is de zee een betrouwbare route tussen kustplaatsen en tussen Mexico en de wereld.

Meer+

INTERNATIONALE DAG VOOR DE

ELIMINERING VAN GEWELD TEGEN MEXICO ZETEL VAN DE TOP VAN

WAARNEMERS VAN DE AARDE 2015

25 november. In het kader van de Internationale Dag voor de eliminering van geweld tegen vrouwen, tekenden Claudia Ruiz Massieu, Minister van Buitenlandse Zaken, en Ana Güezmes Garcia, vertegenwoordiger in Mexico van de VN-Vrouwen, een samenwerkingsovereenkomst tussen het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Instantie van de Verenigde Naties voor gelijkheid en emancipatie van vrouwen, om een protocol te ontwikkelen voor consulaire bijstand aan slachtoffers van gendergerelateerd geweld.

13 november. María Eugenia Casar, uitvoerend directeur van het Mexicaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkelingssamenwerking (AMEXCID) van het ministerie van Buitenlandse Zaken (SRE) verwelkomde de deelnemers van de ministeriële top 2015 van de Waarnemersgroep van de Aarde (GEO). Tijdens haar toespraak benadrukte Maria Eugenia de waarde die landen uit alle regio’s toekennen aan de observaties van de aarde en wat deze vertegenwoordigen voor het ontwerp en de monitoring van overheidsbeleid, rampbeheer en de uitvoering van multilaterale afspraken en doelstellingen.

Meer+

WTO CERTIFICEERT DUURZAME TONIJNVANGST

IN MEXICO

27 november. Wetenschappelijke feiten voorgelegd door Mexico droegen bij aan de WTO-certificering van duurzame tonijnvangst. De Mexicaanse tonijnvangst beschermt de zeedieren, vooral dolfijnen, en bevordert een duurzame productie om een effectieve toegang te krijgen tot de markt.

Meer+

Meer+