Mexico Vandaag. 10/2015

6
Ambassade van Mexico voor het Koninkrijk België en het Groothertogdom Luxemburg Missie van Mexico voor de Europese Unie MEXICO VANDAAG PROGRAMMA CONACYT: ‘INCORPORACIÓN DE MAESTROS A LA INDUSTRIA PARA FOMENTAR LA COMPETITIVIDAD Y LA INNOVACIÓN’ CONVOCATIE VOOR DE WEDSTRIJD “TODOS CON EL MISMO CHIP" CULTURELE AGENDA OKTOBER 2015 Via het programma van CONACYT ‘Incorporación de Maestros a la Industria para Fomentar la Compevidad y la Innovación’ beëindigen beursstudenten projecten om zich als professionals met de graad “Maestros” voor te bereiden om wetenschappelijke en technologische projecten te ontwikkelen in de industrie van Nuevo Leon. Wil je helpen zoeken naar ideeën, projecten en innovaeve oplossingen die technologie toepassen, gemeenschappen transformeren en een posieve invloed hebben op het leven van de Mexicanen? Dit is je kans. Bekijk de convocae voor de wedstrijd “Todos con el Mismo Chip". INHOUD Mexicaanse gemeenschap Bilaterale relatie: Mexico-Bélgië en EU 04 02 03 NUMMER 13 OKTOBER 2015 In oktober biedt de culturele agenda van Mexico de diversiteit en rijkdom die onze cultuur karakteriseren. Films, kunst, wetenschap, keramiek en meer. Mis de interessante culturele evenementen die deze maand georganiseerd worden niet. Meer+ Onderwijs, wetenschap en technologie Meer+ Meer Venster naar Mexico 05-06 HERDENKING VAN DE MEXICAANSE ONAFHANKELIJKHEID IN BRUSSEL

description

Mexico Vandaag. 10/2015

Transcript of Mexico Vandaag. 10/2015

Page 1: Mexico Vandaag. 10/2015

Ambassade van Mexico voor het Koninkrijk België en het Groothertogdom Luxemburg

Missie van Mexico voor de Europese Unie

MEXICO VANDAAG

PROGRAMMA CONACYT:

‘INCORPORACIÓN DE MAESTROS A

LA INDUSTRIA PARA FOMENTAR LA

COMPETITIVIDAD Y LA INNOVACIÓN’

CONVOCATIE VOOR DE

WEDSTRIJD “TODOS CON EL

MISMO CHIP"

CULTURELE AGENDA OKTOBER

2015

Via het programma van

CONACYT ‘Incorporación de Maestros a

la Industria para Fomentar la

Competitividad y la Innovación’

beëindigen beursstudenten projecten

om zich als professionals met de graad

“Maestros” voor te bereiden om

wetenschappelijke en technologische

projecten te ontwikkelen in de

industrie van Nuevo Leon.

Wil je helpen zoeken naar ideeën, projecten en innovatieve oplossingen die technologie toepassen, gemeenschappen transformeren en een positieve invloed hebben op het leven van de Mexicanen? Dit is je kans. Bekijk de convocatie voor de wedstrijd “Todos con el Mismo Chip".

INHOUD

Mexicaanse gemeenschap Bilaterale relatie: Mexico-Bélgië en EU 04 02 03

NUMMER 13

OKTOBER 2015

In oktober biedt de culturele

agenda van Mexico de diversiteit

en rijkdom die onze cultuur

karakteriseren. Films, kunst,

wetenschap, keramiek en meer.

Mis de interessante culturele

evenementen die deze maand

georganiseerd worden niet.

Meer+

Onderwijs, wetenschap en technologie

Meer+ M e e r

Venster naar Mexico 05-06

HERDENKING VAN DE MEXICAANSE ONAFHANKELIJKHEID IN BRUSSEL

Page 2: Mexico Vandaag. 10/2015

Secretaría de Relaciones Exteriores - Algunos Derechos Reservados © 2010 - Políticas de Privacidad

Ministerie van Buitenlandse Zaken | Ambassade van Mexico voor het Koninkrijk België en het Groothertogdom Luxemburg / Missie van Mexico voor de Europese Unie | Octubre 2015

BILATERALE RELATIE: MEXICO-EUROPESE UNIE

DE MEXICAANSE AMBASSADEUR ONTMOET DE PRESIDENT VAN DE EUROPESE INVESTERINGSBANK

Op 10 september ontmoette ambassadeur Gó-mez Camacho Dr. Werner Hoyer, de president van de Europese Investeringsbank, en de heer Román Esco-lano, de vicepresident van die instelling, om de samen-werking te bevorderen tussen de financiële instellingen en de Mexicaanse bank. Tijdens de bijeenkomst bes-praken ze de strategieën om de samenwerking te ver-beteren in de ontwikkeling van windenergie en de uit-voering van ontwikkelingsprogramma's in Mexico. Ook werd afgesproken om ontmoetingen te laten plaatsvinden tussen Mexicaanse ambtenaren en instan-ties van de Europese Investeringsbank in het kader van de jaarlijkse vergadering van het Internationaal Mone-tair Fonds, die van 5 tot 11 oktober 2015 wordt gehouden in Lima, Peru.

30STE VERJAARDAG VAN DE

AARDBEVING IN MEXICO-STAD

WERKBEZOEK VAN DE

VOORZITTER VAN CONAPRED

DE MEXICAANSE AMBASSADEUR

ONTMOET DG ECHO

Christos Styalinides, de

vertegenwoordiger aangeduid

door de commissaris voor

humanitaire hulp en

crisisbeheersing, nam deel aan

evenementen ter herdenking van

de 30ste verjaardag van de

aardbeving in Mexico-stad (op 19

september).

Ricardo Bucio, de voorzitter van CONAPRED (Nationale Raad ter Preventie van Discriminatie) had een ontmoeting met ambtenaren van Europese en Belgische instellingen en met maatschappelijke organisaties in Brussel zodat Mexico en de EU hun ervaringen kunnen uitwisselen inzake het beleid om discriminatie te voorkomen, wat in de toekomst kan leiden tot een verdieping van de politieke dialoog over het onderwerp.

Op 21 september ontmoette

Ambassadeur Juan José Gómez

Camacho ambtenaren van het

directoraat-generaal voor

Humanitaire hulp en

crisisbeheersing van de Europese

Commissie (DG ECHO) om

informatie uit te wisselen over het

InForm-indicatorensysteem, de

opvolging van de Sendai-

Conferentie over natuurrampen en

de voorbereidingen voor de World

Humanitarian Summit.

Page 3: Mexico Vandaag. 10/2015

Secretaría de Relaciones Exteriores - Algunos Derechos Reservados © 2010 - Políticas de Privacidad

Ministerie van Buitenlandse Zaken | Ambassade van Mexico voor het Koninkrijk België en het Groothertogdom Luxemburg / Missie van Mexico voor de Europese Unie | Octubre 2015

BILATERALE RELATIE: MEXICO-BELGIË EN LUXEMBURG

DE MEXICAANSE AMBASSADEUR VERGADERT

MET DE DIRECTIE VAN CARGOLUX

Ontmoeting met de directie van het bedrijf Cargolux die ter gelegenheid van haar 45-jarig bestaan een nieuw vliegtuig 747 heeft opgenomen in haar vloot. Dit trans-portbedrijf doet zaken met Mexico.

Ondernemers van de Luxemburgse Cercle Münster ontvingen ambassadeur Gómez Cama-cho, die een lezing gaf over de macro-economische situatie in Mexico en de voortgang van de structurele hervormingen in het land.

DE MEXICAANSE AMBASSADEUR IN DE

LUXEMBURGSE CERCLE DE MÜNSTER

Ambassadeur Juan José Gómez Camacho en de Ereconsul van Mexico, Lucien Emringer herda-chten samen met leden van de Mexicaanse en Lu-xemburgse gemeenschap de 205e verjaardag van de onafhankelijkheid van Mexico.

HERDENKING VAN DE MEXICAANSE

ONAFHANKELIJKHEID IN LUXEMBURG

De Mexicaanse ambassadeur had een ont-moeting met ondernemers uit Antwerpen, om het macro-economische, regelgevende en politieke landschap van Mexico te belichten. De zakenlieden toonden grote belangstelling om meer te leren over de Mexicaanse realiteit in bepaalde sectoren, waa-ronder diamanten, medische apparatuur voor men-sen met een handicap, het vervoer.

DE MEXICAANSE AMBASSADEUR ONT-

MOET ONDERNEMERS UIT ANTWERPEN

Page 4: Mexico Vandaag. 10/2015

Secretaría de Relaciones Exteriores - Algunos Derechos Reservados © 2010 - Políticas de Privacidad

Ministerie van Buitenlandse Zaken | Ambassade van Mexico voor het Koninkrijk België en het Groothertogdom Luxemburg / Missie van Mexico voor de Europese Unie

MEXICAANSE GEMEENSCHAP EN CULTUUR

HERDENKING VAN DE MEXICAANSE ONAFHANKELIJKHEID IN BRUSSEL

Ter ere van de 205de verjaardag van de Mexi-caanse onafhankelijkheid, had de ambassade van Mexico een ontmoeting met leden van de Mexicaan-se gemeenschap om deze historische datum te her-denken. Volgens de traditie leidde de Mexicaanse ambassadeur Juan José Gómez Camacho de "onafhankelijkheidsverklaring" en bracht hij hulde aan de nationale vlag in het gezelschap van de mili-taire attaché.

Tijdens de receptie werden typische Mexicaanse ge-rechten en hapjes aangeboden in het gezelschap van Mexicaanse artiesten zoals Roxana Rio, Sheila Priego en een mariachi-groep om de Mexicaanse sfeer naar België te brengen.

| Octubre 2015

MANNEKEN PIS VERKLEED ALS JAGUAR VAN

DE STAAT GUERRERO

Traditiegetrouw werd Manneken Pis ver-kleed in het typisch kostuum van de staat Gue-rrero om de 205de verjaardag van de Mexicaan-se onafhankelijkheid te herdenken. Ambass-adeur Juan José Gómez Camacho bedankte de stad en de organisatie “Vrienden van Manneken-Pis” voor dit gebaar ter herdenking van de Me-xicaanse Onafhankelijkheidsdag. Traditiege-trouw zongen de bewakers van het standbeeld het traditionele lied van Manneken Pis en na-dien zong de Mexicaanse zangeres Sheila Priego de liedjes Viva Mexico en Cielito Lindo.

In samenwerking met het Cultureel Cen-trum "Centro Estación Indianilla” organiseerden de ambassade van Mexico en de Wittockiana-bibliotheek de tentoonstelling "Boeken van arties-ten: twintig boeken van Mexicaanse artiesten”. In 2011 ontworp “Estación Indianilla” in samenwer-king met de Stichting CODEX MEXICO het project “Boeken van kunstenaars”, om kunstwerken te behouden en te bevorderen via een reizende ten-toonstelling. De collectie bestaat uit 20 boeken van grote Mexicaanse kunstenaars zoals Francisco Toledo, Vicente Rojo, Raymundo Sesma, José Luis Cuevas en Sergio Hernández. Deze boeken wer-den gemaakt dankzij traditionele technieken of nieuwe technologieën.

BOEKEN VAN ARTIESTEN: 20 BOEKEN VAN

MEXICAANSE ARTIESTEN IN BRUSSEL

Page 5: Mexico Vandaag. 10/2015

Secretaría de Relaciones Exteriores - Algunos Derechos Reservados © 2010 - Políticas de Privacidad

Ministerie van Buitenlandse Zaken | Ambassade van Mexico voor het Koninkrijk België en het Groothertogdom Luxemburg / Missie van Mexico voor de Europese Unie

CONVOCATIES.

TWEEDE FOTOGRAFIEWEDSTRIJD “MEXICAANSE GEVOELENS”: UITING VAN TROTS MET

ALS THEMA: ZO BEN IK MEXICAAN@

Neem deel aan "Segundo Concurso de Fotografía “Sentimientos de México”: Expresión de Orgullo con el te-ma: Así soy mexican@". De einddatum om deel te nemen is 23 oktober. U kunt bij-komende informatie vinden op https://www.youtube.com/watch?v=ZYcv-QBb1z4&feature=youtu.be Of op: http://sentimientosdemexico.segob.gob.mx/

ATELIERS VOOR KINDEREN: MUZIEK, DANS EN

KNUTSELEN KOM JE AKTE HALEN!

| Octubre 2015

Vanaf 15 januari 2015 kunnen de Mexicanen een gecertificeerde kopie ontvangen van hun geboorteakte in de consulaire afdeling van de ambassade. De proce-dure kost 13 dollar per akte (het equivalent ervan in euro). Wat moet je doen om ze te krijgen? Volg deze 3 stappen:

Page 6: Mexico Vandaag. 10/2015

Secretaría de Relaciones Exteriores - Algunos Derechos Reservados © 2010 - Políticas de Privacidad

Ministerie van Buitenlandse Zaken | Ambassade van Mexico voor het Koninkrijk België en het Groothertogdom Luxemburg / Missie van Mexico voor de Europese Unie | Octubre 2015

VENSTER NAAR MEXICO

DE MAAND SEPTEMBER IN NUMMERS

In september vonden veel activiteiten en acties plaats waardoor Mexico zijn volledig potentieel kon bereiken. Enkele cijfers in dit verband:

Bulevar Industria Automotriz in Puebla deed een investering van 729 miljoen pesos, ten voordele van 762.000 mensen.

Distributeur Road D9 deed een investering van 883 miljoen pesos. 1.400 studenten studeerden af aan 29 onder-wijsinstellingen van het militaire onderwijssysteem; 3.200 anderen beëindigen of beginnen een vorming.

De Verklaring en het Actieplatform van Beijing werd ondertekend door 189 regeringen en vierde deze maand haar 20ste verjaardag.

Dit jaar vieren we de 205de verjaardag van het begin van de onafhankelijkheid van Mexico en de 100ste verjaar-dag van de oprichting van de Mexicaanse luchtmacht.

Aan het militaire defilé ter herdenking van de onafhankelijkheid van Mexico namen deel: 2.167 leden van de Me-xicaanse luchtmacht; 2.827 leden van de Marine van Mexico; 6.577 leden van het Mexicaanse leger; 739 leden van de federale politie; 100 leden van de Nationale Charros Vereniging en de Mexicaanse Charrería Federatie, 90 vliegtuigen, 339 voertuigen, 14 boten, 240 vee en 26 honden.

Mexico voldeed aan de 26 verbintenissen van de Alliantie voor Open Overheid.

De betreurenswaardige aardbeving vond 30 jaar geleden plaats, op 19 september 1985.

De Alliantie voor de Open regering werd vier jaar geleden gelanceerd.

75 kilometer van de snelweg Salamanca-León werd officieel geopend, met een totale investering van 3.450 mil-joen pesos en een gemiddeld verkeer van 8.900 voortuigen per dag.

10 Mexicaanse restaurants bevinden zich bij de 50 beste van Latijns-Amerika.

De nieuwe COMPAS-fabriek in Aguascalientes rekent op een investering van 1.200 miljard dollar en zal meer dan 3.600 directe arbeidsplaatsen genereren.

De geothermische centrale Los Azufres III Fase I zal de uitstoot in de atmosfeer voorkomen van meer dan 177.000 ton kooldioxide per jaar, wat overeenkomt met de vervuiling van 155.000 voertuigen.

Wij zijn het 4de land met de grootste totale geïnstalleerde capaciteit om elektriciteit op te wekken uit geother-mische energie.

De 70ste Algemene Vergadering van de VN vond plaats.

Er zijn drie speciale economische zones die deel uitmaken van het initiatief van president Enrique Peña Nieto: de Inter-Oceanische Industriële Corridor, de landengte van Tehuantepec; de haven van Chiapas en de gemeenten Michoacan en Guerrero die grenzen aan de haven van Lazaro Cardenas.