Met volle inzet najaar 2015

36
BREDE SCHOOL Meer dan fun alleen! ‘Je staat ervoor en je gaat ervoor!’ Ontdek Leuven By day & by night Petra, Luisa, Leila, Sabrina najaar 2015

description

Magazine van vzw IN-Z

Transcript of Met volle inzet najaar 2015

Page 1: Met volle inzet najaar 2015

BREDE SCHOOLMeer dan fun alleen!

‘Je staat ervoor en je gaat ervoor!’

Ontdek Leuven By day & by night

Petra, Luisa, Leila, Sabrina

najaar 2015

Page 2: Met volle inzet najaar 2015

2 IN-Z magazine

Inhoud

In dit nummer6

10

12

16

28

30

12

3 Voorwoord

4 Make-over

6 IN-Z dossier Later wil ik amazone worden Brede school, meer dan fun alleen!

10 Smakelijk Koken met niet-alledaagse

groenten Ovenschotel met zoete aardappel

Soep van pastinaak

12 Samenleving Je staat ervoor en je gaat

ervoor! Petra, Luisa, Leila, Sabrina

Vier alleenstaande werkende moeders over de combinatie werk-gezin

16 Ontdekken Leuven, zo veel meer dan

studenten en bier

20 Welzijn & gezondheid Doorbreek de culinaire sleur!

22 Prikbord

24 Puzzelpret

26 Creatief Inspiratie voor de herfst

28 Interieur Mooi Scandinavisch

30 Mijn passie Judo, het vierletterwoord

waarvoor alles moet wijken Theo Quintiens

33 Column

‘Je staat ervoor en je gaat ervoor!’

Scandinavisch interieur

Judo, mijn passie

Brede school, meer dan fun alleen!

LEUVEN by day & by night

Page 3: Met volle inzet najaar 2015

IN-Z magazine 3

Een kwartet curieuzeneuzen, dat zijn we! En daarom polsten we binnen het redactie-team eens naar elkaars droomberoepen als kind. Om meteen vast te stellen hoe de tijd onze dromen heeft ingehaald. Want zeg nu zelf, een carrière als profvoetballer is niet iedereen gegund. En pianiste worden als je je vingeroefeningen overslaat, lukt geen kat. Om maar te zwijgen van dat eigen koffiehuisje of die culinaire loopbaan waar zelfs een driesterrenkok van zou watertanden.

Toch heeft het iets moois, die onbevangen ideaalbeelden. Neem nu de wens van kleine Myrthe om later amazone te worden (p.6). Als het aan de brede school van IN-Zetje ligt, krijgt dat plan alvast een go. Want kansen creëren, daar staan brede scholen voor. Ook Petra, Luisa, Leila en Sabrina zeggen volop ja tegen het leven (p.12). Zij laten hun overvolle agenda – of hoe had je je de weekplanning van alleenstaande werkende moe-ders voorgesteld? – hun dagdromen allesbehalve in de kiem smoren. En Theo (p.30) verbluft ons door zijn droom te realiseren terwijl hij met beide voeten op de grond – of liever de tatami – staat.

Koester ook jij zoete dromen? Ga ervoor! Het maakt niet uit waar je belandt. Als je je maar smijt, met volle inzet! Klopt, onder die naam gaat ons IN-Z magazine voortaan door het leven. Omdat we het knap vinden hoe mensen van nature gebeten zijn door de ik-doe-heel-hard-mijn-best-microbe en bij elke zonsopgang gedreven de nieuwe dag plukken. Het siert de mens. En het levert betoverende verhalen op. Veel leesplezier!

Voorwoord

COLOFONIN-Z magazine najaar 2015

Verantwoordelijke uitgever: Nadja Vananroye Schaapsdries 2, 3600 Genk

Oplage en frequentie: IN-Z magazine verschijnt elke 6 maanden op 50.000 ex.

Redactie: Veerle Bormans, Liesbeth Gerits, Thierry Severi, Kathleen Wolfs, i.s.m. Comkommer

Werkten mee: Sara Reymen (Tekstueel), Kurt Marechal (Tekstueel), Cindy Van den Dungen (Dress-me-up), Nicky Bertrand, Katja Boons (NIEUW (in) ZICHT)

Vormgeving: Comkommer www.comkommer.be

Fotografie: Peter Withofs, Toerisme Leuven

Suggesties of opmerkingen? [email protected]

Adverteren in IN-Z magazine? [email protected] tel. 089 32 28 10

De inhoud van de adverten-ties valt onder uitsluitende verant woordelijkheid van de adverteerders.

Meer weten over IN-Z? www.in-z.be

Niets uit deze uitgave mag over genomen, gekopieerd of gereprodu ceerd worden zon-der schriftelijke toe stemming van de redactie.

Verboden op de openbare weg te gooien.

Zoete dromen

Thierry, Kathleen, Liesbeth en Veerle.

de redactie

Page 4: Met volle inzet najaar 2015

Make-over

ST YLING & MAKE-UP CINDY - DRESS-ME-UP

Marianne, 53 jaar uit Dilsen-Stokkem besteedt haar vrije tijd het liefst aan haar gezin. Ze heeft een zoon van 16 met wie ze haar voorliefde voor rockmuziek deelt. En voor een ritje op de motor samen met haar man is ze ook altijd te vinden. Kortom, haar stijl is speels, vlot met een vleugje ‘rock & roll’.

IT’S ALL BLACK

Kapper Pascal kiest voor een opgeknipt, halflange coupe om meer volume te creëren. De natuurlijke koperkleur past perfect bij haar gelaat. De finishing touch ligt in het gebruik van KMS product: ‘root & bodylift’ om als doel meer volume te krijgen bij de haarwortel.

Styliste Cindy gebruikt een BB cream om haar gelaat te egaliseren. Hiermee verzorg je tegelijkertijd je huid en verdoezel je de oneffenheden in je gelaat. De ogen krijgen een klein brons accent en de wimpers worden aangezet met een bruine mascara.

Blush: abrikoos | Lippenstift: glossy lipstick ‘perzik’ | Final touch: goudpoeder voor een zonnige gloed. — Make-up van LR Colours @Deluxe. Verkrijgbaar bij Dress-Me-Up.

Mijn ervaring vertelt dat vrouwen zichzelf vaak ‘dikker’ inschatten dan ze zijn en zichzelf te pas en te onpas vergelijken met andere vrouwen. Ze focussen op hun min-puntjes en verdelen hun lichaam in ‘stukjes’, terwijl ze het totaal-plaatje vergeten. Het gaat er niet om of je maat 38 of maat 48+ hebt. Je kleden in verhouding met je lichaam en de positieve punten in de kijker plaatsen. Dat is wat je uitstraling geeft. Als imagocoach werk ik vaak met vrouwen die niet optimaal in hun vel zitten. Ik werk steeds van binnenuit naar buiten. Je zou kunnen zeggen dat ik een ‘kledingpsycholoog’ ben. Werken aan iemands zelfvertrouwen is de sleutel, dat is immers het geheim van echte schoonheid…MAKE-UP

KAPSEL

VOOR

Kledingtip: Zorg voor goede basics

in je garderobe. Zo heb je altijd de gepaste outfit voor

vrije tijd, werk en feestjes!

4 IN-Z magazine

Marianne

Page 5: Met volle inzet najaar 2015

Zwart draagt Marianne het liefst. Toch is het vaak beter om het te combine-ren met een vleugje kleur. Zeker als je wat ouder wordt, is zwart te hard aan het gelaat. Marianne is een warm kleurtype en leeft helemaal op met frisse, heldere tinten. Deze make-over laat zien hoe je zwart kan blijven dragen.

NA

Kies voor een BLAZER in een soepele stof zodat je nog kan bewegen. Ga voor een getail-leerd model en zorg ervoor dat de blazer niet te lang valt. Kortere jasjes verlengen!

Blazer zwart Alliance € 99,95Top fuchsia Frank Lyman € 131,95Broek zwart VERPASS € 94,50Pump Hispanitas € 110,00Enkellaarsje Dany G € 269,00Handtas Nr 4 € 77,95

In samenwerking met:Styling & Make-up Dress-Me-Up

www.dress-me-up.beKapsalon Hoofdzaak, Lommel

Schoenen Lodge Shoes, LommelKleding Nr 4, Lommel

Fotograaf Tim Snoeckx [email protected]

Belangrijk is dat je BROEK niet te kort valt. Ze moet mooi ‘doorvallen’ op de schoen. Zo lijken je benen langer; zeker in combinatie met een hak.

Een losvallende TOP of een mooie BLOUSE in satijn of zijde combineer je perfect op een geklede broek of jeans.

IN-Z magazine 5

Make-over

Page 6: Met volle inzet najaar 2015

6 IN-Z magazine

IN-Z Dossier

Page 7: Met volle inzet najaar 2015

Ze groeien nog niet als paddenstoelen uit de grond. Toch zijn ze in opmars, de brede scholen. Maar wat moeten we ons erbij voorstellen? En hoe luidt het huwelijk tussen de brede school en de sociale economie? We leggen ons oor te luisteren bij Anja Timmermans, coördinator bij brede school IN-Zetje in Sint-Truiden. Zij ontsluiert de geheimen achter de schermen en loodst ons naar het besef dat een bredeschoolwerking voor veel meer staat dan gewoon wat fun!

Brede school, meer dan fun alleen!

“LATER WIL IK AMAZONE WORDEN”

IN-Z Dossier

Wat is het? Dé brede school bestaat niet. Het is een container-begrip dat veel invullingen kent. Toch ontdekken we telkens dezelfde rode draad. Elke brede school biedt kinderactiviteiten die schooltijd en vrijetijd met elkaar verbinden. Een voorleeskwartiertje tijdens de mid-dagpauze, een uurtje eco-percussie na school, een trefbaltornooi op woensdagnamiddag, ... De pijlen van dit allesbehalve saaie aanbod zijn gericht op de ontwikkelingskansen van schoolgaande kinderen. Een mooi doel, gedragen door een breed samenwerkings-verband van een of meer scholen en lokale partners uit het vrijetijds- en welzijnsnetwerk. Want ook dat typeert een brede school. Uniek in VlaanderenNieuw is het niet, het idee van de brede school. Onze Noorderburen pakten er in de jaren negentig al mee uit. Terwijl een eerste generatie brede scholen zich toespitste op de bestrijding van onderwijsachter-stand, trok een tweede beweging het doel meer open met brede scholen die vergelijkbaar zijn met wat wij vandaag in Vlaanderen kennen. Daarbij staat niet één

ontwikkelingsaspect maar wel de volledige ontplooi-ing van het kind centraal. Anja Timmermans: “Toch is de bredeschoolwerking van IN-Zetje in Sint-Truiden net weer anders. Dat heeft te maken met onze aparte invalshoek. Wij plaatsen het kind en het gezin op de voorgrond, maar ook de begeleidende medewerker. Omdat we ook voor hem of haar ontwikkelingskansen zien. Mogelijkheden om via een laagdrempelige job een zinvol plaatsje te boeken in onze samenleving. Want wees gerust, wie bij ons de bredeschoolactiviteiten begeleidt, heeft een volwaardige job met duurzame arbeidsvoorwaarden. Die aandacht voor het luik te-werkstelling is typisch voor de sociale economie, maar volledig nieuw voor de brede school. Een baanbrekend huwelijk dus, uniek in Vlaanderen. En daarom steunde de Vlaamse overheid onze start met innovatiemiddelen.”

Kansen verbreden Vandaag staat de brede school van IN-Zetje in Sint-Truiden niet langer in de startblokken. Dat betekent niet dat haar parcours vastligt. Flexibiliteit blijft een must om succesvol in te spelen op topics die de omgeving kleuren. Anja Timmermans: “Ons aanpas-

IN-Z magazine 7

Page 8: Met volle inzet najaar 2015

8 IN-Z magazine

IN-Z Dossier

singsvermogen kent weinig grenzen. Dat is nodig. Want elk kind heeft andere noden en behoeften. En elke wijk, school of part-ner zingt een eigen melodie. Maar hoe we onze werking ook kneden, het brengt ons steeds naar datzelfde doel van maximale kansenontwikkeling. We willen kinderen tussen drie en twaalf jaar zoveel mogelijk kansen bieden op ontplooiing. Een valiesje vol perspectieven. Door via leuke activiteiten hun talenten te prikkelen, hun beweegkrie-bels, hun nieuwsgierigheid, hun taalgevoel, hun zin voor gezondheid en veiligheid, hun zelfvertrouwen, hun samenhorigheidsgevoel en zoveel meer. Dat doen we voor de kids die vlot de weg naar hier vinden. Maar heel bewust ook voor die kinderen die minder snel aansluiting vinden tot het maatschap-pelijk gebeuren. Kinderen die van thuis uit bijvoorbeeld niet direct worden gestimuleerd om naar de jeugdbeweging, het voetbal of de muziekschool te gaan. Je kan een brede school kansarmoedebestrijdend en integratiebevorderend noemen, wij zien

het vooral als een rijk aanbod aan leuke prikkels voor élk kind!”

Schipper mag ik overvaren? Rijk is het activiteitenaanbod zonder twijfel. En groot is het fungehalte. Dat bewijzen de pretlichtjes in de ogen van de kids die luidkeels ‘schipper mag ik overvaren?’ zingen en even later fier hun zelfgemaakte aardbeiensaté tonen. Anja Timmermans: “Onze waaier aan activiteiten binnen en buiten de schoolmuren is heel gevarieerd. We laten de kinderen proeven van kin-deryoga, badminton, dansles, knutselen, circustechnieken, muziek maken,… Ook onze voorleesmomenten kennen veel succes. En wie wil, kan zelfs tekenles volgen zonder de schoolomgeving te verlaten. We werken hiervoor samen met de tekenacademie van Haspengouw, die na de schooluren haar tekenlessen op verplaatsing geeft. Tof, want anders zou de stap voor velen te groot zijn!” Het activiteitenprogramma van de brede school van IN-Zetje is in eerste

instantie gericht op de leerlingen van die scholen die deel uitmaken van het samen-werkingsverband. Anja Timmermans: “Dat klopt, maar onze deur staat ook open voor anderen. Zo organiseerden we laatst een sprookjeswandeling in het kabouterbos van Sint-Truiden. Daar kwamen ouders, groot-ouders en kinderen uit heel Sint-Truiden op af. En dat juichen we toe!”

BabbelkousjeEen goede brede school kent zijn pappen-heimers en weet perfect welke activiteiten beantwoorden aan de vragen uit de om-geving. Anja Timmermans: “Het activi-teitenaanbod moet passen in de context. Zo tellen een tweetal scholen waarmee we samenwerken heel wat anderstalige leerlingen. In onderling overleg plaatsten we daarom taalstimulerende activiteiten op de agenda. Daarvoor gebruiken we het babbelkousje, een vrolijk gebekt knuffel-kousje waarmee het leren spreken in het Nederlands eens zo leuk wordt. Maar taal- en leesbevordering kan ook aan huis. Zoals bij de verteltassen, gesteund door het Fonds van bPost voor alfabetisering. Met een tas boordevol aantrekkelijke kinderboeken stappen we naar jonge gezinnen toe en leren we ouders en kinderen de weg naar de bibliotheek kennen. Ja, ook de ouders betrekken we. Want als zij niet meestappen in het verhaal, vormen aangeboden kansen al snel een doodlopend pad.”

Schakels Ouderbetrokkenheid kan je niet in een doosje kopen. Het vraagt tijd, energie en vertrouwen. Op dat vlak spelen de brede-schoolmedewerkers een belangrijke rol. Zij bouwen bruggen tussen ouders, kinderen, school en verenigingen. Anja Timmermans: “In feite is de hele bredeschoolwerking een weefsel van verbindingen tussen de school, de buurt en thuis. Met als topattractie de brug tussen het kind en de vrijetijdsorga-nisaties. Maar ook de onderlinge schakels tussen de samenwerkende partners bepalen de sterkte van de ketting. Bij ons loopt het alvast gesmeerd. IN-Zetje brede school bestaat uit een inspirerend partnerschap van zes scholen uit verschillende onderwijsnet-

“Je kan een brede school kansarmoede-bestrijdend en integratiebevorderend noemen, wij zien het vooral als een rijk aanbod van leuke prikkels voor élk kind.”

Page 9: Met volle inzet najaar 2015

IN-Z magazine 9

IN-Z Dossier

ten, de stad Sint-Truiden en verschillende partners zoals de opvoedingswinkel, het CLB, de buitenschoolse kinderopvang, Kind en Gezin, de tekenacademie, de muziekaca-demie, plaatselijke jeugdbewegingen, lokale dansscholen, verschillende sportclubs,… Sommige partijen werken structureel mee, anderen tijdelijk of occasioneel. De dienst flankerend onderwijsbeleid van de stad Sint-Truiden neemt de regie op zich en zorgt voor een perfecte lokale inbedding. IN-Z, de sociale economieorganisatie die ons bredeschoolproject uit de grond heeft gestampt, is de stuwende kracht die de trein doet lopen. Maar eigenlijk werken alle partners op een gelijkwaardige manier samen. En daar plukken de kinderen de vruchten van.”

Hoge aaibaarheidsfactor Een goed geoliede machine dus. Maar welke ingrediënten vormen hét recept voor een geslaagde werking? Anja Timmermans: “Onze begeleidende medewerkers heb-ben een hoge aaibaarheidsfactor. Ze zijn kindvriendelijk maar ook heel aanspreek-baar voor ouders en andere betrokkenen. Dat komt omdat we de drempel bewust laag leggen. We werken zonder voorin-schrijvingen van activiteiten. We smijten niet met moeilijke termen. We plakken geen stempels. En een vermanend vin-gertje laten we al helemaal thuis. We zijn en doen dus heel gewoon. Om die reden werken we ook niet met gespecialiseerde hoogopgeleiden, maar met ervaringsrijke medewerkers die over een flinke dosis inlevingsvermogen, contactvaardigheid en enthousiasme beschikken. Ook intercul-tureel bewustzijn en afkomst zijn troeven die we graag uitspelen. Contacten leggen met de Sikh-gemeenschap in Sint-Truiden lukt bijvoorbeeld beter als je zelf Indische roots hebt. Bruggen bouwen, weet je wel?”

Bis bisHet HIVA, onderzoeksinstituut voor arbeid en samenleving van de KULeuven, bevestigt de power van de lage drempel. Anja Tim-mermans: “IN-Zetje brede school werd zorgvuldig gewikt en gewogen. En goed bevonden! Uit het HIVA-onderzoek komt

“We smijten niet met moeilijke termen. We plakken geen stempels. En een verma-

nend vingertje laten we al helemaal thuis.We zijn en doen dus heel gewoon.”

onze sociaaleconomische invalshoek naar voor als een belangrijke meerwaarde voor de brede school. Net als de continuïteit van onze werking. Kinderen, ouders en scholen kunnen blijvend rekenen op ons, omdat ons aanbod doorlopend is.” Goede punten op het rapport dus. Maar waarom breidt IN-Zetje haar bredeschoolwerking dan niet uit over heel Vlaanderen? Anja Timmermans: “We zouden graag meer bisnummers brengen. Maar continuïteit creëer je vooral via vaste tewerkstelling. En die kost geld. Som-mige lokale besturen zijn bereid hierin te investeren. Zo zijn er buiten Sint-Truiden concrete perspectieven in Hasselt en Heers. Anderen twijfelen nog. Dat is begrijpelijk, want de pot geld is beperkt. De toekomst zal pas echt verzekerd zijn als de Vlaamse overheid structurele ondersteuning biedt vanuit de beleidsdomeinen onderwijs, armoede of welzijn. Zoals Vlaanderen dat eerder al deed op het vlak van preventieve

gezinsondersteuning. Daar blijven we voor gaan, want een brede school als IN-Zetje in Sint-Truiden geeft kinderen vleugels.”

Later word ik …De kids zelf liggen er alvast niet van wakker. Met hun rugzakje boordevol ontplooiings-kansen kijken zij hoopvol naar morgen. Sommigen onder hen koesteren zelfs al concrete plannen. Zo fluistert kleine Myrthe ons tijdens een zonnige spelactiviteit in dat ze later amazone wil worden. Laten we die droom alvast warm houden!

Page 10: Met volle inzet najaar 2015

10 IN-Z magazine

Smakelijk

Koken met niet-alledaagse

groenten

Smakelijke ideeën voor lekker & eenvoudig koken

Kijk op www.in-z.be

10 IN-Z magazine

Page 11: Met volle inzet najaar 2015

Smakelijk

Soep van pastinaak

Ingrediënten (4 personen)- 5 pastinaken- 2 appels- 2 uien- 1⁄2 bleekselder- 3 l kippenbouillon- laurier- verse tijm- peterseliestengels- 1 klontje boter of olie- peper & zout

Bereiding• Zet een soepketel op een matig vuur en laat er boter/

olie in smelten. • Schil de uien en snij ze grof. Stoof de uien aan.• Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in stukjes.

Laat de appels meestoven met de uien. • Was de bleekselder en snij de stengels in grove stukjes,

voeg ze toe aan de appels en uien.• Schil de pastinaken met een dunschiller. Snij de top en

het kontje er van af en snij in grove stukken en voeg ze ook toe aan de pot. Roer alles om.

• Bind een bouquet garni samen met tijm, laurierblad en peterseliestengels en laat het meestoven.

• Schenk de kippenbouillon in de soepketel en laat de soep 30 minuten zacht koken.

• Verwijder het bouquet garni. Mix de soep en kruid naar smaak met peper

en zout.

Ingrediënten (4 personen)- 600 g gemengd gehakt (varkens-kalfs)- 1/2 pompoen (butternut)- 500 g aardappelen- 500 g zoete aardappelen (bataat)- 1 ui- 100 ml melk - 100 g geraspte cheddar - boter- 1 kl komijnpoeder- nootmuskaat- peper & zout

Bereiding• Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de aardappelen

(zowel de gewone als de zoete) en snij ze in blokjes. Kook ze samen gaar in licht gezouten water (ongeveer een 10 minuten). Pureer ze met de melk en een beetje boter. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

• Schil de pompoen en snij in blokjes. Pel en snipper de ui en fruit glazig in boter. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg de pompoen en de komijn toe en bak mee tot de pompoen beetgaar is. Kruid met peper en zout.

• Vet een ovenschaal in met boter en doe er het gehakt met de pompoenblokjes in. Bedek met een laag puree. Maak met een lepel wat reliëf in de puree. Werk af met de geraspte cheddar.

• Zet ongeveer 20 minuten in de oven.

Recepten

Ovenschotel met zoete aardappel

Page 12: Met volle inzet najaar 2015

12 IN-Z magazine

Samenleving

Een ronde tafel, een pot winegums en vier sterke, energieke vrouwen. Meer heb je

niet nodig voor een geanimeerd en inspirerend gesprek over het leven als alleenstaande

werkende moeder. Mijn tafelgenoten Petra Christiaens (2 kinderen), Maria Luisa

Gagliardi (3 kinderen), Leila Berhmoun (1 kind) en Sabrina Verhelle (2 kinderen) zijn

IN-Z-medewerksters met een gezonde dosis humor, een sterke geest én een zwak voor

snoepgoed. Het bewijs? De halflege pot candy die na het gesprek de tafel siert. “Wij

hebben geen mannen nodig, mannen hebben ons nodig”, laat Leila halverwege het

interview vallen. “Behalve om het vuilnis buiten te zetten”,

vult Maria Luisa aan. Twee opmerkingen die op hilariteit

worden onthaald en die deze vier no-nonsensevrouwen

perfect samenvatten.

Page 13: Met volle inzet najaar 2015

IN-Z magazine 13

Samenleving

Organisatie als sleutelwoord“Organisatie”, klinkt het eensgezind op mijn vraag wat de grootste uitdaging voor alleenstaande werkende moeders is. De combinatie van zorgen voor de kinderen, het huishouden runnen en iedereen op tijd op de juiste plaats krijgen, is alleen haalbaar met een doordachte planning. En die opdracht blijkt gemakkelijker te worden wanneer de kinderen groter zijn.Sabrina: Als alleenstaande moeder moet je alles zelf doen. En dat lukt zolang je een duidelijke planning hebt en goede afspraken maakt.Maria Luisa: Ja, winkelen, werken, de kin-deren brengen en halen: we staan er alleen voor. En als er iets kapot is, moet je altijd

iemand laten komen om het te maken. Want er is geen man in huis die klusjes opknapt.Sabrina: Al word je daar zelf na een tijdje best wel handiger in. (lacht)Petra: Die combinatie is inderdaad zwaar, maar ik heb goed nieuws, dames. Zodra je kinderen de puberteit voorbij zijn, wordt het allemaal iets gemakkelijker. Mijn oudste dochter heeft een rijbewijs en speelt nu taxi voor de jongste. Die twee trekken graag samen op.Maria Luisa: Je moet ook zelf initiatief durven nemen en dingen forceren om jezelf te helpen. In de school van onze kinderen was er geen voor- of naschoolse opvang. Ik ben met de directeur gaan spreken en maakte hem duidelijk dat het voor mij on-

mogelijk was om mijn werk met mijn gezin te combineren als ik mijn kinderen niet in een opvang kon plaatsen. Eerst heeft hij zelf een tijdje de honneurs waargenomen. Waarschijnlijk niet ideaal voor hem, want ondertussen heeft de school een volwaar-dige opvang. (iedereen lacht)

SupervrouwenSabrina: Wij zijn supervrouwen! (algemene hilariteit) Kijk, ik heb kinderen gewild en dus is het evident dat ik voor hen zorg. Het is als alleenstaande moeder soms wat moeilijker, maar je moet hulp durven vragen. Er zijn altijd oplossingen. Zo heb ik bijvoorbeeld duidelijke afspraken met mijn ex en doet ook hij zijn deel van het werk.

Vier alleenstaande werkende moeders praten over de combinatie werk-gezin

Je staat ervoor en je gaat ervoor!

LEILA SABRINA PETRA MARIA LUISA

Page 14: Met volle inzet najaar 2015

14 IN-Z magazine

Maria Luisa: En er zijn ook organisaties waarbij je terecht kunt. Mijn kinderen ken-nen geen gemakkelijke puberteit. Dus heb ik de opvoedingswinkel in Genk om hulp gevraagd.Petra: Bij mij was mijn broer de opvoe-dingswinkel. Als mijn kinderen opstandig waren, dan kwam hij een wat-is-dat-hier-allemaaltje doen. Probleem opgelost. (ie-dereen lacht) En mijn ouders die naast me wonen, zijn ook een grote hulp.Leila: En onze werkgever IN-Z natuurlijk. Die is heel flexibel. Vorige week maandag had ik twee diensten op de planning staan. Maar ’s morgens bleek mijn dochtertje ziek te zijn. Toen ik belde om de situatie uit te leggen, werd er meteen een oplos-sing gezocht.Sabrina: Wij zitten ook niet in een systeem met vaste uren. Dat maakt alles wat meer werkbaar. Hier is alles bespreekbaar. Onze werkgever denkt mee. Werken bij IN-Z is in dat opzicht een luxe. Het laat ons toe om dichter bij onze kinderen te staan, doordat we bijvoorbeeld kunnen deelnemen aan schoolactiviteiten zoals de afzwaai van de kleuterschool. Al blijft het natuurlijk geven en nemen …Maria Luisa: En ook de gezinnen waarvoor we werken zijn heel begripvol en flexibel.

Meer dan een fulltimebaanDe vier werkende moeders geven een aantal praktijkvoorbeelden van de flexibiliteit van hun werkgever, terwijl de fotograaf zijn werk doet en een IN-Z-medewerkster een zakje verse snoepjes brengt. Het gesprek verloopt gemoedelijk en de sfeer is op-perbest. Maar wanneer ik het onderwerp ‘de overheid’ aansnijd, ben ik blij dat ik niet in de regering zit.

Sabrina: Het zou fijn zijn mocht de overheid een aantal maatregelen onmogelijk maken. Neem nu de vergoeding die je in sommige scholen moet betalen om je kinderen tijdens de middagpauze hun boterhammen op school te laten opeten. Dat is toch te gek voor woorden! En als de overheid wil dat mensen werken, zouden ze meer moeten inzetten op betaalbare opvang. Petra: Het statuut van deeltijds werken

wordt financieel afgestraft. De overheid pakt almaar meer af. Maar voor ons is het niet evident om voltijds te gaan werken. En als we dat doen, dan gaat het extra geld vaak op aan kinderopvang. Ik had het geluk dat mijn ouders naast me wonen en niet wilden dat mijn kinderen naar een crèche gingen. Zo heb ik heel wat geld uitgespaard. Maar de overheid vergeet gewoon dat wij al meer dan een fulltimebaan hebben.Maria Luisa: Ze zouden ons moeten belonen in plaats van te straffen.Sabrina: En oké, er zijn wel maatregelen voor ons, zoals het verhoogd kindergeld of studietoelages, maar die zijn helemaal niet toereikend.

Maria Luisa: Je kunt ook bij het OCMW terecht voor een tussenkomst voor school-boeken. Maar ook zij kijken naar je loon. Daardoor krijg je als alleenstaande werkende moeder maar een beperkte toelage. Nu ja, alle beetjes helpen …Leila: Ik vind het ook moeilijk om te be-grijpen dat er blijkbaar geen document is dat duidelijk samenvat waarop wij recht hebben. Het zou een hele hulp zijn als de overheid ons daarover informeerde, bijvoorbeeld door ons een brief te sturen met steunmaatregelen. Ze kennen ons statuut, dus moeilijk kan dat toch niet zijn? Nu moeten wij alles zelf uitzoeken.Sabrina: Ja, wij moeten iedereen achter-nalopen en mensen lastigvallen met onze vragen. Het zou toch veel handiger en drempelverlagend zijn wanneer de overheid je informeert over wie, wat en waar? En het

zou helemaal fantastisch zijn als ze ervoor zouden zorgen dat je niet alleen tijdens de kantooruren bij hun instanties terechtkunt.Maria Luisa: Om te weten te komen welke hulp jullie kunnen krijgen, moeten jullie zeker eens bij het OCMW langsgaan. Die hebben mij daar heel goed mee geholpen.

Schat, voor mij een glaasje frisTerwijl mijn gesprekspartners tips en advies uitwisselen, pols ik even of moeders met een partner het gemakkelijker hebben.

Leila: Financieel gezien zeker. Als je met twee uit werken gaat, heb je een dubbel loon en dus meer mogelijkheden.Sabrina: En het is ook leuk om een partner te hebben die je voor je kar kunt spannen. Iemand die ’s nachts ook eens opstaat om een tutje te gaan geven of tegen wie je vanuit je luie zetel voor de televisie kunt roepen: ‘Breng mij even een glaasje fris mee!’ (iedereen lacht) Maar het grootste gemis voor mij is een luisterend oor. Een goed volwassen gesprek zit er vaak niet in. Ik hoor meestal alleen maar kinderpraat.Maria Luisa: En laten we de praktische kant van een vent in huis ook niet vergeten. Dan moet ik eindelijk het gras niet meer maaien of de vuilzakken buiten zetten!Leila: Wij hebben geen mannen nodig, mannen hebben ons nodig! (hilariteit alom)Sabrina: Ons gezin voldoet misschien niet aan het ideale plaatje, maar ik, mijn ex en zijn vriendin komen heel goed overeen. We gaan al eens samen uit eten en beslissen samen over alles wat de kinderen aanbelangt. Ik vind dat heel belangrijk. Kinderen hebben het recht op een gelukkige jeugd. En dat kan alleen als hun ouders op een volwassen en respectvolle manier met elkaar omgaan. Trouwens, wat dat financiële betreft: liefde kun je niet uitdrukken in geld of materiaal.Maria Luisa: Dat klopt. Mijn kinderen komen niets tekort. Ze hebben alles wat ze nodig hebben. En voor extraatjes mogen ze altijd bij hun meter of peter aankloppen.Petra: Ik heb nu een betere band met mijn ex-man dan toen ik getrouwd was. (lacht) Hij woont bij mij in de straat en mijn kinde-ren lopen bij hem in en uit. En dat is geen

Samenleving

‘Vertrouw op je

moederinstinct.

Wat je niet doodt,

maakt je sterker.’

Page 15: Met volle inzet najaar 2015

IN-Z magazine 15

probleem. Al moet ik heel alert blijven, want kinderen zijn vindingrijk. Als ze iets willen dan weten ze heel goed aan wie ze wat moeten vragen. Dan is je ogen openhouden en goed communiceren met je ex-partner heel belangrijk.

Me-timeHet is opvallend hoeveel energie deze vier vrouwen uitstralen. Terwijl ze anekdotes over hun kinderen vertellen, vraag ik mij af of ze in de hectiek van hun dagelijkse leven nog tijd voor zichzelf kunnen vrijmaken.

Sabrina: Naast mama en werkneemster ben ik natuurlijk ook gewoon Sabrina. Ik heb veel ambitie en ben graag creatief bezig. Zo maak ik zelf interieurstukjes en juwelen. Ik hou ook van lezen en pik graag met vriendinnen een filmpje mee. Al moet ik toegeven dat ik die dingen allemaal doe in de week dat ik de kinderen niet heb. Maar die me-time weegt niet op tegen de tijd die ik met mijn kinderen doorbreng:

een kinderknuffel is het mooiste wat er is.Leila: Mijn dochter is een van mijn beste vriendinnen en ik vind de tijd die we samen zijn dan ook fantastisch. Als ik haar toch een dagje niet heb, dan spring ik in mijn auto en rijd ik naar mijn nichten om eens lekker bij te praten.Maria Luisa: Ik ben twee dagen per maand kinderloos. En dan maak ik echt tijd voor mezelf. Ik kijk naar alles wat ik op tv heb opgenomen, ga winkelen of doe gewoon zalig niets. Ik merk wel dat ik almaar minder me-time heb nu mijn kinderen groter worden. Ze willen immers graag samen qualitytime doorbrengen. Op zaterdag vind je ons vaak met ons vieren in Genk city.Petra: Ik ben graag thuis en nu mijn kinderen ouder zijn, is dat een optie. Die trekken er vaak samen alleen op uit.

Je staat ervoor en je gaat ervoorTot slot vraag ik of mijn gesprekspartners als ervaringsdeskundigen nog tips hebben voor

Samenleving

andere alleenstaande werkende moeders. In tegenstelling tot wat ik verwachtte, krijg ik geen afgelijnd lijstje met adviezen, maar een overtuigende ‘Je kunt het’.

Sabrina: Als eenoudergezin zijn er natuurlijk moeilijke momenten, maar dan moet je gewoon op jezelf vertrouwen en niet bang zijn om hulp te vragen. Bovendien haal je heel veel kracht uit je kinderen. Wanneer die zeggen dat je de allerliefste mama bent, heb je weer de energie om verder te gaan.Leila: Gaat het even wat minder, dan moet je gewoon in de ogen van je kind kijken en je hebt weer de moed om verder te gaan.Maria Luisa: Het is heel eenvoudig. Je staat ervoor en je gaat ervoor. Gewoon doen!Petra: Je doorstaat alles en bent sterker dan je denkt.Leila: Vertrouw op je moederinstinct. Wat je niet doodt, maakt je sterker. Vraag de mensen uit je omgeving om hulp als dat nodig is. En kom bij IN-Z werken!

SABRINA:‘Onze werkgever denkt mee. Werken bij IN-Z is in dat opzicht een luxe. Het laat ons toe om dichter bij onze kinderen te staan.’

Page 16: Met volle inzet najaar 2015

Ontdekken

Zo veel meer dan studenten en bier …

16 IN-Z magazine

LEUVENStudenten. Stella Artois. Gasthuisberg. Louis Tobback. De Oude Markt. Zijn dat ook de eerste woorden die bij jou opkomen als het over Leuven gaat? Wel, de hoofd-

stad van Vlaams-Brabant heeft gelukkig heel wat meer te bieden! IN-Z neemt je mee op

een tweedaagse citytrip .

©Designskills

Page 17: Met volle inzet najaar 2015

IN-Z magazine 17

Ontdekken

Reis je naar Leuven met de trein? Dan is het station 1 meteen een ideaal startpunt voor je citytrip. Het station werd de voorbije jaren grondig gerenoveerd. Waar pendelaars vroeger in de regen moesten wachten op hun trein, schuilen ze nu onder een van de zestien majestueuze witte koepels, een bijzondere constructie die doet denken aan lakens die wapperen in de wind.

Zodra je het grote plein voor het station (het Martelarenplein 2 ) oversteekt, wandel je de mooie Bondgenotenlaan 3 op. Deze brede winkelstraat is precies een kilometer lang. Neem je tijd voor een shoppingmo-mentje!

Aan het einde van de Bondgenotenlaan kom je op het Rector De Somerplein 4 en daarna op de Grote Markt 5 . Toege-geven, er zijn talrijke leuke koffiebars in Leuven … maar overweeg misschien toch een koffietje op de Grote Markt. Zo heb je meteen uitgebreid de tijd om het prachtige gotische stadhuis, de Sint-Pieterskerk en de gildehuizen te bewonderen.

Na de koffie zin om verder te shoppen? Haal dan je hart op in de Diestsestraat

6 . Liever kleinere, originele winkeltjes? Wandel dan naar:• HIPPO! Royale 7 , leuke retromode |

Parijsstraat 44 | www.hipporoyale.be• Dimanche à Bamako 8 , ecofashion

en design | Halfmaartstraat 17 | www.dimancheabamako.be

Zeker een bezoek waard, zelfs voor de niet-boekenwurmen: de universiteitsbibliotheek en toren op het Ladeuzeplein 9 , de thuis van zo’n vier miljoen boeken.

In 2009 opende M - Museum Leuven 10 zijn deuren. Je krijgt er een mix van oude en actuele kunst, met onder meer bijzondere schilderijen uit de late gotiek en een beel-dencollectie uit de 19de eeuw. Onderneem je deze citytrip met je kids? Informeer dan zeker naar de gezinszondagen en de kinderateliers.

Voor een rustmoment kun je in Leuven op twee bijzondere plekken terecht. Het Groot Begijnhof 11 is een historische wijk van zo’n 3 hectare. Je maakt er een charmante wandeling tussen de gerestaureerde ge-bouwen en de brugjes over de Dijle. Zoek je liever de rust van de natuur op? Dan is de Kruidtuin 12 met zijn unieke bomen, heesters en struiken een aanrader.

LEUVEN BY DAY

EYECATCHER SHOPPING

©Designskills ©Milo-Profi ©Bert Beckers

©M

arco

Mer

tens

©Ph

ilippe

Sam

yn

Page 18: Met volle inzet najaar 2015

18 IN-Z magazine

Ontdekken

LEUVEN BY NIGHT

Trek ’s avonds naar de Oude Markt, ook bekend als ‘de langste toog ter wereld’. Voor een ouderwetse kroe-gentocht ben je hier ongetwijfeld op de juiste plek. Wandel zeker door tot het midden van de markt, want daar kom je De kotmadam tegen, een standbeeld van Fred Bellefroid uit 1985 dat bekend werd door de gelijknamige VTM-serie.

Van picknick tot gastronomieIn de gezellige Muntstraat vind je voorna-melijk Italiaanse restaurants. Voor pure gastronomische verwennerij is Trente een aanrader. • Trente | Muntstraat 36 | www.trente.be

Mag het iets laagdrempeliger en infor-meler? In Würst proef je van een van de negen soorten artisanale hotdogs van Jeroen Meus. • Würst | Margarethaplein 1 |

www.wurst.be

Zelf een picknickje samenstellen? Kies dan uit gerijpt rundvlees en huisgemaakte vleeswaren bij artisanale beenhouwerij Rondou, al 50 jaar een begrip in Leuven. • Rondou | Pensstraat 5 | www.slagerij-

rondou.be

Van B&B tot vier sterrenVoor wie zich verder wil onderdompelen in de historische sfeer, is Martin’s Klooster

de perfecte plek om te overnachten: een viersterrenhotel waar ooit de secretaris van keizer Karel V woonde. • Martin’s Klooster | Onze-Lieve-Vrouw-

straat 18 | www.martinshotels.com/nl/hotel/klooster-hotel

Ook in Oude Brouwerij Keyser Carel krijg je een stukje geschiedenis mee. De B&B ligt in een 16de-eeuws herenhuis met een grote tuin, ommuurd door de oude stadswallen. • Keyser Carel | Lei 15 | www.keyser-

carel.be

Page 19: Met volle inzet najaar 2015

Ontdekken

• 56,63 km² met ongeveer 99.000 inwoners• ligt aan de rivier de Dijle, op 20 km van Brussel en 50 km van Antwerpen• al 20 jaar geleid door burgemeester Louis Tobback• thuis van de Katholieke Universiteit Leuven, de grootste universiteit van de lage

landen met een geschiedenis die teruggaat tot 1425• jaarlijkse evenementen: Marktrock, Beleuvenissen, Hapje Tapje• deelgemeenten: Leuven, Heverlee, Kessel-Lo, Wilsele en Wijgmaal• bekende Leuvenaars: Mark en Gaston Eyskens (politici), Eva Brems (politica/

professor), Rutger Beke (triatleet), Mathias en Staf Coppens (presentators), Wim De Vilder (nieuwsanker), Kim Gevaert (sprintster), Jeroen Meus (kok), Selah Sue (singer-songwriter), Rudi Vranckx (journalist)

• bierhoofdstad van België, met de vestiging van AB InBev als grootste bierbrou-werij van de wereld

Van markt naar marktBegint je citytrip op vrijdag? Wees er dan op tijd bij, want een bezoek aan de markt is zeker de moeite waard. Tussen 7 en 13 uur slenter je over het Ladeuzeplein en het Herbert Hooverplein tussen de kraampjes.

Op zoek naar leuke tweedehands hebbe-dingen? Voor snuisteren en afpingelen is het Mathieu de Layensplein de place to be op zaterdag. Tussen 9 en 18 uur bezoek je daar de antiek- en rommelmarkt. In de Brusselsestraat en de Parijsstraat kun je op dat moment terecht voor artisanale producten.

Meer info:Toerisme LeuvenNaamsestraat 3 016 20 30 20www.leuven.be

LeuvenseHistorischeWeetjes

Leuven in ’t kort

IN-Z magazine 19

Page 20: Met volle inzet najaar 2015

Rode biet is een wortelgewas. Lange tijd werd de groente ondergewaardeerd, omdat vooral arme mensen ze gebruikten in hun maaltijden. Vandaag wint de rode biet opnieuw aan populariteit, onder meer omdat de groente veel antioxidanten bevat en rijk is aan magnesium, kalium en foliumzuur. Hoe kun je rode biet eten? Rauw (geraspt), gekookt, opgelegd, in soep …

RODE BIET

Gember is een specerij met een vrij scherpe smaak. Het is een van de meest gebruikte kruiden ter wereld. Gember heeft niet alleen veel culinaire toepassingen, maar is ook bekend voor zijn geneeskundige werking. Zo zou de specerij helpen tegen onder meer reisziekte, (ochtend)misselijk-heid, indigestie en pijn.Hoe kun je gember eten? In sauzen bij vlees of gevogelte, in vi-naigrettes en soepen, als smaakmaker in confituur of gebak …

GEMBER

Welzijn & gezondheid

Bataat of zoete aardappel is een groente die veel gebruikt wordt in de Zuid-Ame-rikaanse en Aziatische keuken, maar ook in Noord-Amerika staat ze vaak op het menu. Bijvoorbeeld bij de traditionele Thanksgiving-maaltijd, waar ze geserveerd wordt onder de naam ‘yams’. De groente bevat de suiker raffinose, is roze of wit en kan langwerpig of rond zijn.Hoe kun je bataat eten? Gekookt (geschild of ongeschild), gebak-ken, gefrituurd …

BATAAT

Doorbreek de culinaire sleur!

Mensen zijn gewoontedieren, ook in de winkel en in de

keuken. Sta jij elk weekend in de supermarkt of op de markt

te kijken naar het veelzijdige aanbod … om uiteindelijk toch

weer die groenten te kopen die je elke week koopt? Dan wil

IN-Z je graag aanmoedigen om de sleur in de keuken te

doorbreken! (Her)ontdek de smaak van andijvie, rode biet,

koolrabi, bataat, rammenas, gember en rode bessen,

en zet een verrassende maaltijd op tafel.

20 IN-Z magazine

Page 21: Met volle inzet najaar 2015

Andijvie is erg populair in Nederland. Maar in België kiezen we meestal voor witloof, een groente die sterk verwant is aan andijvie. De groene andijviebladeren aan de buitenkant smaken eerder bitter, het lichtgele hart is zachter van smaak. Een heel veelzijdige bladgroente! Hoe kun je andijvie eten? Gekookt, gestoofd, verwerkt in stamppot, rauw in een salade …

ANDIJVIE

Rode bessen zijn zurige vruchten met een heel hoge voedingswaarde. Ze bevatten veel antioxidanten en zijn daarom een onmisbaar onderdeel in veel ontgiftings-kuren. Rode bessen worden ook medicinaal gebruikt, onder meer als koortswerend middel en tegen reumatische aandoeningen. Hoe kun je rode bessen eten? Rechtstreeks van de struik, in confituur, taart of smoothies …

RODE BESSENRammenas is een wortelknol die lijkt op de radijs, maar groter en steviger is. Zijn smaak is milder dan de radijs, maar wel een beetje pikant. Rammenas wordt ook gebruikt als hoeststillend middeltje.Hoe kun je rammenas eten? Rauw, gestoofd, gekookt, gebakken, ideaal in wokgerechten …

RAMMENAS

Koolrabi is een soort kool die lichtgroen of paars kan zijn. De kleur heeft geen invloed op de milde smaak. Koolrabi is rijk aan magnesium, kalium en vitamine B en C, en wordt wel eens aanbevolen als middeltje tegen constipatie.Hoe kun je koolrabi eten? Rauw, gekookt, gestoomd, in puree, ge-roosterd in de oven, in soep …

KOOLRABI

Welzijn & gezondheid

Deze biologische

groenten & fruit

zijn verkrijgbaar

bij vzw De Wroeter.

Meer info:

www.dewroeter.be

IN-Z magazine 21

Smakelijke ideeën voor lekker & eenvoudig koken

Kijk op www.in-z.be

Page 22: Met volle inzet najaar 2015

22 IN-Z magazine

Prikbord

Vzw OLO (Diensten- en begeleidingscentrum Openluchtopvoeding) is een sociale onderneming met een waaier aan dienst- en hulpverlening en activiteiten in diverse welzijnssectoren (VAPH, Jongerenwelzijn, Kind en Gezin). Ze zijn actief in heel de provincie Antwerpen. OLO vzw is een centrum dat 650 kinderen, jongeren, en hun gezinnen met zeer uiteenlopende noden ondersteunt en begeleidt, gaande van weinig intensief aan huis tot zeer intensief residen-tiëel. Ze bieden ook buitengewoon onderwijs aan. Verder ondersteunen ze een 300-tal volwassenen met een handi-cap. Ook hier biedt men mobiele ondersteuning, dagbegeleiding en residentiëel verblijf aan. Vzw IN-Z zal in eerste instantie poets- en huishoudhulp (met dienstencheques) bieden aan hun cliënteel. De samenwerking beoogt sociale tewerkstelling en welzijn dichter bij elkaar te brengen. Voor IN-Z biedt de samenwerking kansen op groei en diver-sificatie, op verbreding van het netwerk en op het verwerven van bijkomende expertise op het terrein van welzijn.

Sinds kort kan je ze treffen in de straten in Limburg en Vlaams-Bra-bant: de e-bikers van vzw IN-Z.

Deze gemotiveerde helpsters en helpers van onze verschil-lende diensten hebben zich via IN-Z en met de steun van het Pendelfonds een elektrische fiets aangeschaft en vormen zo een heuse ‘e-bikersclub’! Niet alleen draagt IN-Z op deze manier zijn steentje bij aan een beter leefmilieu door het personeel niet in de wagen maar op de fiets te zetten, onze werknemers krijgen door deze fiets ook de kans om zich vlotter en comfortabeler te verplaatsen. De klanten zijn hier natuurlijk enkel bij gebaat: ze krijgen een enthousiaste, fitte en gezonde help(st)er vol energie bij hen aan huis!

E-bikes bij IN-Z

OLO & IN-Z slaan de handen in elkaar

vzw SOOP zorgt voor mooi ver-zorgde graven op Allerheiligen. Voor meer info: tel. 089 32 28 17 - [email protected] - www.vzwsoop.be

Onderhoud van graven

vzw SOOP heeft heel wat men-sen gelukkig gemaakt. Zij heb-ben van mei t.e.m. september 17.700m² gras gemaaid.

Grasmaai-actie geslaagd

Page 23: Met volle inzet najaar 2015

IN-Z magazine 23

Prikbord

Komt de poetshulp van IN-Z bij u werken als u niet thuis bent? Installeer dan een sleutelkastje vervaardigd uit massief staal aan uw buitengevel. Interesse? Neem dan contact op met uw regionaal kantoor of [email protected]

IN-Z coördinator Neriman Tekgoz verrast helpster Carina Dautzenberg met een kadootje voor de Dag van de huishoudhulp: een leuk sjaaltje!

IN-Z breidt uit! Kelly, Tinne & Anja staan voortaan garant voor een goede dienstverlening in de Noorderkempen, een deel van de provincie Antwerpen. Het betreft volgende gemeenten: Essen, Kalmt-hout, Wuustwezel, Brecht, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Wij-negem, Schilde, Malle, Zoersel.Woon je in één van deze gemeenten en ben je op zoek naar iemand die je helpt met poets- en huishoude-lijke taken, neem dan zeker contact met ons op. Wij helpen je graag verder! Bel 089 32 28 10 of [email protected]

Dag van de huishoudhulp

Proficiat Carina!

Handig sleutelkastje

IN-Z nu ook in de Noorder-kempen

Wist je dat IN-Z de eerste

6 maanden van dit jaar

reeds 359.189 uren dienst-

verlening heeft geboden?

De poets- en huishoudtaken

nemen het overgrote deel in.

Page 24: Met volle inzet najaar 2015

24 IN-Z magazine

automerk

plaats inJapan

judo-graad

vest

Egyp-tischekoning

droog

botloosstukvlees

Grieksplein

storm-loop

a datoberoep

Spaansearchitect

maaltijd

schreeuw

groteschuur

intelligenttafelgast

gebak

plaats inTsjechië

nul

pers.vnw.

land-streek

koeien-maag

uiterst (insamenst.)

eerbiedboven-matig

walm

hemel-lichaam

zilver-populier

rivier inDuitsland

deel v.e.paarden-

rug

geestig-heid

naald-boom

glazenvoorwerp

niet koud

vloer oorlogs-vloot

helaas strijdperkrivier inGent

koffie

water-plant

stel

Grieksekaas

vis

muziek-tempel

bloei-wijze

onheils-godin

bloem

arbeid

brand-stof

onafge-broken

parel-duikster

snelheids-wedstrijd

compactdisc

geplavei-de weg

schaal-dier

natrijstveld

kip metkuikens

meedo-genloos

planeet

onvrien-delijk

ploeg-snede

niet toe-gevend metaal

militairvoertuig

Bijbelsevrouw

vulkaan

voorkeur

voedings-stof

boogbal

speel-kaart

onderandere schuchter

streling

inhouds-maat

plaats inItalië

geschenk

hevigestorm

gedenk-naald

Puzzelpret

Zweedse puzzelOplossing op pagina 35

© D

e Pu

zzel

aar

Page 25: Met volle inzet najaar 2015

Zoek de verschillen

Puzzelpret

© D

e Pu

zzel

aar

IN-Z magazine 25

Kan jij de 8 verschillen tussen de tekeningen vinden?

Joris kijkt vreemd op zijn neus, want op het strand ligt wel een heel vreemde badgast. Als het zo verdergaat, is hij over een kwartier gesmolten!

Oplossing op pagina 35

Page 26: Met volle inzet najaar 2015

Inspiratie voor de herfst

CreatiefCreatief

Nicky Bertrand26 IN-Z magazine

www.nicky-bertrand.be

Page 27: Met volle inzet najaar 2015

Creatief

IN-Z magazine 27

Toveren met geuren, kleuren & smaken

1. Kleur de 2 blokjes met een verfborstel.

2. Maak 2 gaatjes in beide houtblokken op gelijke afstand.

3. Klop de 2 ijzeren staafjes in de grootste blok.

4. Boor een gaatje in de 5 grove stukjes schors en rijg deze op het rechter staafje.

5. Maak in de berkenschors 2 gaatjes en rijg deze vervolgens op de staafjes.

6. Plaats de kleine blok op de 2 ijzeren staafjes.

7. De oasis in de juiste vorm versnijden, nat maken en plaatsen tussen de berkenschors.

8. De trosroosjes, wax, sierappeljes (eerst op een stokje steken) en hortensias verdelen over de oasis.

Zelf aan de slag

• balkje dikte 6 cm, hoogte 14 cm• balkje dikte 6 cm, hoogte 18 cm• berkenschors - 5 lagen,

6 x 22 cm of langer• 5 kleine grove stukjes schors• 2 ijzeren staafjes 2mm/18cm• houtkleursel

• oasis• trosroosjes, wax, sierappeltjes,

hortensias• lijmpistool, hamer, mes, schaar,

snoeischaar, stift, meetlat, boormachine, verfborsteltje

Wat hebben we nodig?

Page 28: Met volle inzet najaar 2015

28 IN-Z magazine

Interieur

Mooi ScandinavischModern interieur zonder kil te zijn

Een Scandinavisch ontwerp is praktisch en functioneel, geen mooie stoel die slecht zit, maar ook geen interieur dat moeilijk te onderhouden is. Met deze tips haal je het hoge noorden ook bij jou binnen.

Wist je bovendien dat Scandinavisch design dikwijls heel betaalbaar is? Enkele (online) shops voor meubilair, verlichting en accessoires met een Scandinavische toets: www.flinders.be, www.hayantwerpen.be, www.nordicliving.be, www.espoo.be, Flying Tiger, Moose in the city.

LichtDaglicht moet zo optimaal mogelijk benut worden. Wit is dus de hoofdkleur, vooral op muren en plafonds, maar ook in meubilair en accessoires. Het grote voordeel: alles wit verven bespaart je een hoop tijd bij het afplakken, het plafond en de muren kunnen in één moeite door geschilderd worden. Hou je niet van het echte wit, kies dan voor een heel zacht blauw of een lichte grijstint.Zachte pasteltinten komen terug in meu-bilair en decoratie.

INTERIEURARCHITECT KATJA BOONS

NIEUW (in) ZICHT

AuthentiekIn een Scandinavisch interieur mag je echt wel het authentieke van de woning, maar ook van de meubelen ervaren. Je hoeft dus zeker niet alles meteen te vervangen door nieuwe dingen. Je bestaande zetel kan vast gepimpt worden met een paar mooie kussens en de doorleefde tafel en de oude plankenvloer geven net dat tikkeltje extra aan je nieuwe, Scandinavische thuis.

SoberKies voor praktisch, tijdloos en sober meubilair. Sober betekent ook opgeruimd. Zorg voor voldoende kastruimte met voor alles een vaste plaats. Een opgeruimd huis brengt rust en spaart tijd bij het poetsen.

©M

uuto

©M

uuto

©Fe

rm L

Ivin

g

Page 29: Met volle inzet najaar 2015

Meer tijd nodig voor uzelf & uw gezin?

gratis nummer 0800 55024www.in-z.be

Wij komen u graag een handje helpen.

Heeft u ook het gevoel dat u soms tijd tekort komt?

IN-Z komt u graag een handje helpen. Met poetsen & strijken,

boodschappen doen en zelfs met extra hulp in de keuken.

Ook voor seniorenoppas kan u op ons rekenen. 24/7.

Page 30: Met volle inzet najaar 2015

30 IN-Z magazine

Mijn passieMijn passie

THEO QUINTIENS:‘Judo is een indivi-duele sport, maar je moet ook het talent hebben om in groep samen te werken. Tijdens wedstrijden sta je er alleen voor, maar trainen doe je met alle leden van je club.’

Page 31: Met volle inzet najaar 2015

IN-Z magazine 31

Mijn passie

De papa van IN-Z-medewerkster An Quintiens een judoka noemen? Dat is hetzelfde als de Mont Ventoux simpelweg omschrijven als een berg in Frankrijk. Correct … maar een understatement vanjewelste. Want wat die mythische col is voor fanatieke volgers van de Tour de France, is judo voor de energieke gepensioneerde 60-plusser Theo Quintiens: het allerhoogste goed. Al meer dan twintig jaar heeft zijn vrouw Ria een stevige concurrente aan de sport waaraan ze altijd refereert met de term ‘het vierletterwoord’. Wie dacht dat judo niet verslavend kon zijn, heeft het mis!

Het vierletterwoord waarvoor alles moet wijken

Theo: “Het is allemaal begonnen met onze dochter An. Toen die een jaar of zes was, kwam ze thuis van school met de boodschap dat ze judo wilde doen. Mijn reactie? Als je wilt vechten, geen probleem. Dat kan ik je ook leren. Daarvoor hoef je niet bij een club te gaan. Je moet weten dat ik tot mijn veertigste nooit aan sport heb gedaan. Daar zag ik de noodzaak niet van in. Want waarom zou ik mij inspannen zonder dat het iets tastbaars oplevert?”

Vader, broer én zus op de tatami“Maar An was een andere mening toege-daan en het moet gezegd worden: ze was volhardend. Ze had alle research gedaan en wist precies waar en wanneer ze kon

gaan trainen. Onder het motto ‘we hebben toch niets te verliezen’ zijn we dan eens een kijkje gaan nemen. Onze zoon van drie wilde natuurlijk ook mee. Want vechten, dat was iets voor hem. Ik dacht dat ze hun interesse wel snel zouden verliezen zodra ze op die mat zouden staan en ontdekten wat judo precies inhield. Dan konden we weer rustig naar huis gaan en ons leventje verder lei-den. Maar wat er gebeurde toen ik samen met mijn kinderen de tatami op liep, had ik nooit kunnen voorspellen. Zij én ik werden gebeten door de judo-microbe. Het gevolg? Nu, 22 jaar later, ben ik nog altijd minimaal vier keer per week met judo bezig. Soms tot frustratie van mijn vrouw. Zij noemt judo ondertussen ‘het vierletterwoord waarvoor alles moet wijken’. Ze is de enige van mijn

gezin die niet aan judo heeft gedaan. Dat zou ook moeilijk zijn, want de parketvloer die hier ligt, is nog soepeler dan zij. (lacht)”

Kennis delenTheo heeft een zwarte gordel eerste dan (n.v.d.r.: een ‘dan’ is een graad in het judo) en is naast judoka ook initiator: “Het mooi-ste aan judo is de passie voor de sport overbrengen op anderen en je kennis de-len. Daarom heb ik een initiatorcursus gevolgd. Het geeft me veel voldoening om met jonge mensen te werken. Ooit had ik een autistisch jongetje in mijn groep dat in tranen uitbarstte toen iedereen rondom hem begon te lopen tijdens de opwarming. Dat greep me zo aan dat ik een opleiding ging volgen om G-judo te geven. Een fan-

Theo Quintiens stapte 22 jaar geleden voor het eerst de tatami op

JUDO

Page 32: Met volle inzet najaar 2015

32 IN-Z magazine

Mijn passie

tastische ervaring! Daarnaast geef ik ook Judo 55 aan mensen die op latere leeftijd aan judo willen doen. En omdat vallen een voorname oorzaak is van breuken bij ouderen, geef ik ook trainingen Leren val-len zonder zorgen. Een druk programma, maar zo heb ik het graag. Mijn vrouw en ik hebben een gemeenschappelijke agenda en we vullen onze afspraken elk in onze eigen kleur in. Mijn kleur is rood. Je wilt niet weten hoe vaak ik al heb moeten horen dat de agenda weer helemaal rood gekleurd is. (lacht) Maar mijn vrouw is geweldig en heeft gelukkig leren leven met mijn passie.”

Uitlaatklep voor platbroeken“Judo is een veelzijdige sport die je vaar-digheden bijbrengt die je in je dagelijkse leven van pas komen”, zegt Theo overtuigd. “Judo geeft je zelfvertrouwen en vergroot je zelfbeheersing. Vroeger durfde ik al eens op de vuist te gaan om een conflict op te lossen. Sinds ik aan judo doe, ga ik achteruit in plaats van vooruit zodra ie-mand ruzie zoekt. Judo leert je om jezelf te verdedigen en toch respect te hebben voor je tegenstander. Die boodschap geef ik ook mee aan de kinderen die ik train. Laat ze je maar plagen op de speelplaats of je een

platbroek noemen: judoka’s staan daarboven en leven zich uit op de mat. Daarnaast is judo voor mij ook een uitlaatklep die een fysieke en mentale inspanning vraagt. Als je je volledig geeft, ben je na een training doodmoe. Een heerlijk gevoel.”

Respect en vriendschapEen metafoor voor het leven. Zo omschrijft Theo zijn sportieve minnares. “Judo is een individuele sport, maar je moet ook het talent hebben om in groep samen te werken. Tijdens wedstrijden sta je er alleen voor, maar trainen doe je met alle leden van je club. Man of vrouw, dik of dun, groot of klein: iedereen oefent samen. Zo leren judoka’s functioneren in groep en respectvol omgaan met elkaar. Vaardigheden die hen van pas komen op de werkvloer, want ook daar moet je individueel presteren en met je collega’s samenwerken. Judo is een heel sociale sport. Iedereen tussen 7 en 99 jaar kan het doen. En hoewel het zo niet lijkt, is er niet alleen naast maar ook op de tatami veel kameraadschap. Je bekampt elkaar bij wijze van spreken op leven en dood, maar hebt toch respect voor elkaar. Dat toon je door je tegenstander niet bewust te blesseren. Zelf vecht ik niet meer vaak,

maar soms is de drang te groot. De aard van het beestje! Maar als ik dan tegenover een van onze jonge judoka’s sta, besef ik weer snel waarom ik het kampen maar beter laat. (lacht)”

10.000 keer op de rugBelgië heeft een lange en rijke traditie van judoka’s die op alle toernooien prijzen pakten. De laatste jaren is de prijzenkast aanzienlijk minder goed gevuld. Theo kent de reden: “Ik heb de indruk dat de huidige judoka’s minder competitief zijn ingesteld. Dat de drang om te winnen een beetje ont-breekt. Ze willen zich vooral amuseren en aan sport doen. Vroeger ging ik elk week-end met twee of drie judoka’s deelnemen aan wedstrijden. Nu is de interesse heel wat minder. Vaak haken onze judoka’s af als ze hun eerste kampen buiten de club verliezen. Dat zijn ze niet gewoon, omdat ze binnen de club de sterksten zijn. Het ontbreekt hen aan geduld en volharding om door te zetten. Ik zeg altijd dat ze eerst 10.000 keer geworpen moeten worden voor ze zelf iemand kunnen werpen. Maar dat doorzettingsvermogen is een schaars goed geworden …”

Met de broek binnenstebuitenOf hij nog een leuke anekdote heeft als uitsmijter? Natuurlijk! “Ik moest eens met drie judoka’s, onder wie mijn zoon, naar een wedstrijd gaan in het Bloso-centrum van Herentals. Zo’n wedstrijddag betekent ook wachten, want je kampt je wedstrijden niet na elkaar maar met tussenpozen. Mijn judoka’s hadden er niet beter op gevonden dan in kimono de bosrijke omgeving van het centrum te gaan ontdekken. Het resultaat? Vuile broeken. En ik had natuurlijk geen reservebroeken bij. Een probleem, want het is een vorm van respect om met een propere uitrusting op de tatami te staan. Dus liet ik de jongens hun broek binnenstebuiten aantrekken en zo vechten. Met succes. We wonnen bijna al onze kampen en niemand heeft het ooit gemerkt. (lacht)”

Heb je interesse in judo of wil je meer we-ten over Theo’s club? Surf dan naar www.hajimestevoort.be.

Page 33: Met volle inzet najaar 2015

Vorige zaterdag was ik op bezoek bij mijn goede vriendin Sanne. Ze zou Italiaans koken, we zouden wijn drinken en eindelijk eens bijbabbelen over onze drukke levens. Haar man Filip liep ook in huis rond. Hij zou de kindjes nog in bad doen, een verhaaltje voorlezen en de koters te slapen leggen. Zo konden wij gezellig praten. Prachtig plan!Sanne schonk me meteen een glas wijn in en ik nam plaats aan het immense kookei-land waar de ingrediënten voor een lekkere pasta al klaarlagen. Oef, eindelijk tijd voor ontspanning! Na een hele dag rondrennen, taxi spelen, opruimen, pampers verversen en sussen (de zaterdagen zijn niet meer wat ze geweest zijn sinds ik mama van drie ben), was dit voor mij een stiekem halleluja-momentje. Maar voor Sanne was het goddelijke rustmo-ment duidelijk nog niet aangebroken. Haar meest gebruikte zin in het uur dat volgde? “Laat mij dat maar doen.” En neen, die zin was niet aan mij gericht – het enige wat ik aan het doen was, was langzaam een beetje dronken worden – maar aan Filip. Nu is Filip niet bepaald een kluns. Hij heeft af en toe een bijzondere aanpak, maar die staat een goede afloop van huishoudelijke taken zelden in de weg. “Laat mij dat maar doen.” Het moet zowat het meest gebruikte zinnetje zijn dat een vrouw uitspreekt tegen haar man. Met zo’n typische blik van frustratie en een theatrale zucht erbij. Je kunt je er vast iets bij voorstellen, toch? Wel, Sanne verliet zo ongeveer vijftien keer haar kookpotten, haar glas wijn en haar tipsy gesprekspartner om Filip te hulp te schieten. Ongevraagd, voor alle duidelijkheid. Want Filip weet dus best van aanpakken. Hij pakt de dingen alleen niet aan zoals Sanne dat doet. Na anderhalf uur – de pasta stond eindelijk op tafel – plofte mijn vriendin neer op een keukenstoel met de gevleugelde woorden:

“Ik moet hier ook alles zelf doen.” Ik had oprecht medelijden. Met Filip.Voor mij was “Laat mij dat maar doen” ook ooit een standaardzinnetje. Tot ik op een dag – mijn eerste zoontje was zo’n half jaar oud – het licht zag. En dat licht kwam in de vorm van een column van journalist Bart Eeckhout. Hij schreef deze verhelde-rende woorden: “[…] een oproep aan alle moeders. Eis dat wij onze plaats opeisen. Kijk niet langer meewarig naar een man die in de knoei geraakt met een slabbetje of een set vochtige doekjes. Gun ons de tijd om tot het besef te komen dat het onze beurt is om de papfles te hanteren. Blijf die fractie van een seconde langer zitten als je babydochter huilt, roer in je koffie en blader in je krant. Het is minder lastig dan het klinkt. Wij mannen doen het immers al eeuwen zo.”Eureka! Dat was mijn eerste gedachte. Een nieuwe wereld ging voor me open. Hoe dwaas, niet? Was ik werkelijk zo dom geweest om te denken dat ik alles beter kon? En zelfs als ik het beter kon … moest het altijd beter zijn? Die simpele column heeft mijn leven veranderd. In positieve zin. En hoe vreemd het misschien klinkt: dat van mijn man ook. Want in een klap was ons huis een heleboel gezanik, gezucht en gezeur armer.

Op zondagochtend heb ik een kopietje van de column naar Sanne gemaild. Ik ben nog altijd aan het wachten op een reactie … Zou het kunnen dat sommige vrouwen echt liever alles zelf doen, maar daar toch graag ongegeneerd een potje over klagen? Dan ga ik wellicht nog lang moeten wachten op mijn volgende uitnodiging voor pasta en een glaasje wijn.

Column

SARA

Laat mij dat maar doen

IN-Z magazine 33

‘In een klap was ons huis een heleboel gezanik, gezucht en gezeur armer.’

Page 34: Met volle inzet najaar 2015

Wij houden graag alles netjes!

Poetsen & opruimenHeeft u een eenmalige opruimklus? Of bent u op zoek naar een vaste partner voor een poetsopdracht? Wij bieden een oplossing op maat van KMO’s, zelf-standigen, vrije beroepen, scholen, verenigingen, gemeenten en OCMW’s.

Logistieke ondersteuningWanneer wij bij u langskomen om te poetsen, nemen wij ook graag de verantwoordelijkheid op voor andere taken: klaarzett en van de vergaderzaal, postbedeling ... Voor ons een kleine moeite, voor u een zorg minder.

www.vzwsoop.be bel 089 32 28 17

Page 35: Met volle inzet najaar 2015

IN-Z magazine 35

WORKSHOPS Proeven van geuren, kleuren en smaken

De workshops worden gegeven in een landelijke sfeer die rust en warmte uitstraalt. U wordt verwelkomd met bubbels, en we sluiten af met lekkere artisanale hapjes.

Reserveer een dag, namiddag of avond met je vrienden, en we maken een programma op maat.

U kan reserveren door te mailen naar [email protected] met vermelding van uw naam, adres en de datum die u wenst.

www.nicky-bertrand.be

Nicky BertrandBLOEMONT WERPEN

WINTERACTIE Bij boeking van een kleuranalyse, krijg je een GRATIS dagmake-up ter waarde van 35 euro.

Reserveer deze actie met code ‘IN-Z’ via [email protected] of 0496 62 29 33.

Actie geldig t.e.m. 31/12/2015.

www.dress-me-up.be

DRESS-ME-UPKLEUR- EN STIJLADVIES

CINDY

‘In elk project ga ik op zoek naar de juiste balans tussen een praktische indeling en een mooie vormgeving. Ik streef naar mooie, tijdloze interieurs die passen bij de persoonlijkheid en het budget van de klant.’

www.nieuwinzicht.be

KATJA BOONSINTERIEURARCHITECT

NIEUW (in) ZICHT

Oplossing puzzels pagina 24 & 25

C D F F A R TN A G A S A K I G A U D I

D I N E R L O O D S MG I L C A K E R H E M

L E B O N T Z A G T EU L T R A A E E D E R

A N S P A R W A R MS C H O F T B O D E M A

U L E I E S P A NJ A M M E R E L F T R

R O O S O L I E A M AW E R K C D S T R A A T

K L O E K A A R D ES A W A N O R S C A

R E T N A V E T ZJ E E P I B L O A A I

V E R O N A O R K A A NC A D E A U O B E L I S K

Wij houden graag alles netjes!

Poetsen & opruimenHeeft u een eenmalige opruimklus? Of bent u op zoek naar een vaste partner voor een poetsopdracht? Wij bieden een oplossing op maat van KMO’s, zelf-standigen, vrije beroepen, scholen, verenigingen, gemeenten en OCMW’s.

Logistieke ondersteuningWanneer wij bij u langskomen om te poetsen, nemen wij ook graag de verantwoordelijkheid op voor andere taken: klaarzett en van de vergaderzaal, postbedeling ... Voor ons een kleine moeite, voor u een zorg minder.

www.vzwsoop.be bel 089 32 28 17

Page 36: Met volle inzet najaar 2015

Handen tekort in het huishouden?

Doe mee en win

1 JAAR GRATISpoets- en

huishoudhulp

Wil jij graag meedoen aan onze wedstrijd?Surf dan snel naar www.in-z.be en waag je kans!

Wist u dat IN-Z, naast poetsen, ook kan helpen met het klaarmaken van een lekkere maaltijd? En dat we meteen ook de stapel strijk wegwerken?

Bovendien biedt IN-Z extra begeleiding voor zowel haar medewerkers als haar klanten. Dit zorgt voor een fl exibele samenwerking. En zo is iedereen tevreden!

Wij zijn er voor u!

gratis nummer 0800 55024www.in-z.be