merel lente 2011

28
Na een lange winter verlangen we allemaal naar de lente. Een beetje zon, warmere temperaturen, bomen en struiken worden terug groen en wij hebben zin om terug naar buiten te trekken. De komende maanden valt er in Oostkamp opnieuw veel te beleven. De uitgebreide pagina’s Vrije Tijd geven hiervan een mooi overzicht. We willen hierbij graag de vrijwilligers in de bloemetjes zetten. 2011 is niet voor niets het Europees jaar van de vrijwilliger. In maart is er ook een specifieke week van de vrijwilliger. Op het eind van die week werden in Oostkamp de Gouden Merels uitgereikt. Een hart onder de riem voor de Oostkampse vrijwilligers. De lente is traditioneel de start van het fiets- en wandelseizoen. In de rubriek toerisme vindt u meer informatie over de nieuwe wandelroute in het Vrijgeweed. Wie een stukje Oostkamp wil ontdekken kan op een zonnige lentedag de wandelschoenen aantrekken en op verkenning gaan in eigen streek. De wandelkaart is te verkrijgen aan het Vrijetijdsloket. Wist u dat de Romeinen op bezoek komen in onze gemeente? Heel binnenkort kunnen we in De Valkaart heel wat opsteken over het leven in de Romeinse tijd. Wie meer wil weten over de Romeinse gastronomie kan zich inschrijven voor een vormingsavond. In deze editie van de Merel maken we de eerste winnaar van onze fotowedstrijd bekend. Voor het lenteseizoen verwachten we vele mooie foto’s. De dienst Jeugd lanceerde begin maart de junior fotowedstrijd. Jongeren tot 26 jaar, die toffe beelden hebben over vrijetijds- besteding, maken kans op mooie prijzen. De gemeente vindt het belangrijk om de bewoners te informeren en adviseren over sociale thema’s en mogelijke financiële en praktische ondersteuning. Zo vindt u bij Sociaal en OCMW informatie over diverse premies en tegemoetkomingen. Wie aan de lenteschoon- maak denkt, krijgt heel wat nuttige en milieuvriendelijke tips. De politie houdt ons op de hoogte van een aantal reglementen die onze aandacht verdienen in de lentemaanden. Op de pagina van lokale economie leest u meer over de selectie van Ruddervoorde-centrum voor Innoverende Straat 2011. De actie Met Belgerinkel naar de Winkel stimuleert ons om onze boodschappen te doen met de fiets en bij de buurwinkels. Deelnemers vallen hierdoor tweemaal in de prijzen. Het is goed voor het milieu en de buurtwinkels komen extra onder de aandacht. Het spreekt voor zich dat de gemeente deze actie steunt. In februari ging de gemeentelijke duurzaam- heidsambtenaar van start. Met deze aanstelling beklemtoont het bestuur het belang van duurzaamheid en respect voor onze planeet. De duurzaamheidsambtenaar heeft als taak ons bewust te maken van onze moderne manier van leven en de impact op onze aarde. In elke Merel zal zij ons tips geven over hoe het beter kan. We wensen u veel leesplezier dienst Communicatie Voorwoord

description

merel lente 2011

Transcript of merel lente 2011

Page 1: merel lente 2011

Na een lange winter verlangen we allemaalnaar de lente. Een beetje zon, warmeretemperaturen, bomen en struiken worden teruggroen en wij hebben zin om terug naar buitente trekken. De komende maanden valt er inOostkamp opnieuw veel te beleven. Deuitgebreide pagina’s Vrije Tijd geven hiervaneen mooi overzicht. We willen hierbij graag devrijwilligers in de bloemetjes zetten. 2011 isniet voor niets het Europees jaar van devrijwilliger. In maart is er ook een specifiekeweek van de vrijwilliger. Op het eind van dieweek werden in Oostkamp de Gouden Merelsuitgereikt. Een hart onder de riem voor deOostkampse vrijwilligers.

De lente is traditioneel de start van het fiets- enwandelseizoen. In de rubriek toerisme vindt umeer informatie over de nieuwe wandelroutein het Vrijgeweed. Wie een stukje Oostkampwil ontdekken kan op een zonnige lentedag dewandelschoenen aantrekken en op verkenninggaan in eigen streek. De wandelkaart is teverkrijgen aan het Vrijetijdsloket.

Wist u dat de Romeinen op bezoek komen inonze gemeente? Heel binnenkort kunnen we inDe Valkaart heel wat opsteken over het leven inde Romeinse tijd. Wie meer wil weten over deRomeinse gastronomie kan zich inschrijvenvoor een vormingsavond.

In deze editie van de Merel maken we deeerste winnaar van onze fotowedstrijd bekend.Voor het lenteseizoen verwachten we velemooie foto’s. De dienst Jeugd lanceerde beginmaart de junior fotowedstrijd. Jongeren tot 26jaar, die toffe beelden hebben over vrijetijds-besteding, maken kans op mooie prijzen.

De gemeente vindt het belangrijk om debewoners te informeren en adviseren oversociale thema’s en mogelijke financiële enpraktische ondersteuning. Zo vindt u bij Sociaalen OCMW informatie over diverse premies entegemoetkomingen. Wie aan de lenteschoon-maak denkt, krijgt heel wat nuttige enmilieuvriendelijke tips. De politie houdt ons opde hoogte van een aantal reglementen die onzeaandacht verdienen in de lentemaanden.

Op de pagina van lokale economie leest u meerover de selectie van Ruddervoorde-centrumvoor Innoverende Straat 2011. De actie MetBelgerinkel naar de Winkel stimuleert ons omonze boodschappen te doen met de fiets en bijde buurwinkels. Deelnemers vallen hierdoortweemaal in de prijzen. Het is goed voor hetmilieu en de buurtwinkels komen extra onderde aandacht. Het spreekt voor zich dat degemeente deze actie steunt.

In februari ging de gemeentelijke duurzaam-heidsambtenaar van start. Met deze aanstellingbeklemtoont het bestuur het belang vanduurzaamheid en respect voor onze planeet.De duurzaamheidsambtenaar heeft als taakons bewust te maken van onze modernemanier van leven en de impact op onze aarde.In elke Merel zal zij ons tips geven over hoe hetbeter kan.

We wensen u veel leesplezierdienst Communicatie

Voorwoord

Page 2: merel lente 2011

nieuws

2

Bevolkingscijfer 2011De bevolking van Oostkamp blijft aangroeien.Eind 2010 telde Oostkamp 22.535 inwoners.

Totaal Mannen VrouwenAantal inwonersop 01/01/2010 22445 11137 11308Aantal inwonersop 01/01/2011 22535 11188 11347

Aantal inwoners per deelgemeente op 01/01/2011Mannen Vrouwen Totaal Verschil

Hertsberge 900 885 1785 - 18Oostkamp 6524 6716 13240 + 57Ruddervoorde 2797 2802 5599 + 21Waardamme 967 944 1911 + 30

Totaal Mannen VrouwenInwijkingen 1053 513 540Uitwijkingen 1016 478 538V. Wachtregisternaar bevolkings-/vreemdelingenregister 36 19 17Ambtshalveafgeschreven 27 18 9Geboorten 235 118 117Sterfgevallen 191 103 88Bevolkingsaangroei 90 51 39

Vergelijking met vorige statistiek:• het aantal sterfgevallen is in 2010vermeerderd met 27 personen

• het aantal geboorten is verminderd met 16• bevolkingsaangroei Waardamme is teruggroot. 2010: +30 en in 2009: +43

• totale bevolkingsaangroei +90 personen, in 2009 waren dit 106 personen.

Eerste rij: Schepen Els Roelof, Schepen Katrien Talloen, Schepen Luc Vande Caveye, Burgemeester Luc Vanparys, VoorzitterGemeenteraad Eric Denys, Gemeentesecretaris Jan Compernol, Schepen Lisette Vandeputte, Schepen Jan de Keyser, SchepenSebastian Vande GinsteTweede rij: raadsleden Dirk Haerynck, Geert Vercruyce, Sofie Pintelon, Nicole Verleye-Bollaert, Magda Vandycke, DelphineRoels, Katrien De Pestel-Wydhooge, Marleen Maene, Christine Beke, Marie-Paule Somers, Filip Beernaert, Miguel ChevalierDerde rij: Martin Vanhollebeke, Roger Ballegeer, Dieter Van Parys, Jean-Pierre Fraeyman, Dirk De Zutter, Patrick De Groote,Franky De Jonghe

Nieuwjaarsdrink 9 januariReeds voor de vierde keer organiseert het gemeentebestuur een gratisnieuwjaarsdrink. Elk jaar wordt het nieuwe jaar gevierd in een anderedeelgemeente. Dit jaar vond de drink plaats op zondag 9 januari inHertsberge. Het gemeentepersoneel zorgde voor de drankjes, het Sint-Janskoor van Hertsberge voor de muzikale omkadering en het WijkcomitéDe Lodivrienden voor een eetstandje.

Gemeenteraad

Op 21 februari startte aannemer CEI De Meyerde werken aan OostCampus. In anderhalf jaar tijdwordt de loods van het voormalig Coca-Cola-gebouw omgetoverd tot een bestuurs- endienstencentrum met een park achteraan.

Start bouwwerken OostCampus

Page 3: merel lente 2011

nieuws

Van 26 februari tot 6 maart stond de digitale wereld in de kijker, eeninitiatief van Linc VZW. Gedurende deze week namen de gemeente eneen aantal lokale partners verschillende initiatieven om de drempel totde digitale wereld te verlagen. In Oostkamp werken volgendeorganisaties mee aan de Digitale Week: gemeente Oostkamp, OCMWOostkamp, Seniornet Vlaanderen, Welzijnsschakel Oostkamp, CVOSint-Godelieve, Gezinsbond Oostkamp, Heemkundige Kring Oostkampen Heemkundige Kring Ruddervoorde en Welzijnsschakel Oostkamp.

Via opendeurmomenten kreeg men de mogelijkheid om te proevenvan de verschillende opleidingsinitiatieven en mogelijkheden totgebruik van internet. In het thema ‘ICT & jeugd’ organiseerde deGezinsbond Oostkamp die week een voordracht rond veilig internetvoor kinderen. Met de officiële voorstelling van de Beeldbank, willende Heemkundige Kringen Oostkamp en Ruddervoorde en degemeente de brug slaan tussen ICT en geschiedenis.

Er werd ook hulde gebracht aan de 100ste cursus en 1000ste cursist bijSeniornet Vlaanderen, afdeling Oostkamp. De 1000ste cursist wasAlbert Verhaeghe. Hij was 12 jaar schoolhoofd in de toenmaligeGemeentelijke Basisschool in Ruddervoorde. Sinds zijn pensioen neemtAlbert regelmatig zelf plaats op de schoolbanken om de cursussen vanSeniornet Vlaanderen te volgen. Albert was één van de eersten die zichinschreef voor de basiscursussen. “De lessen van Seniornet Vlaanderenzijn een aanrader. De lesgevers verdienen een pluim en de locatie ind’Oude Gemeenteschool Ruddervoorde is ideaal!”

Aansluitend zijn er dit jaar opnieuw infosessies rond Tax-on-web. U krijgttoelichting over hoe u online uw belastingsbrief kunt invullen, korteinfosessies met gratis kaartlezer t.w.v. 17 euro. Mede dankzij dezesessies gebeurden in 2010 19% van de aangiften in de personen-belasting via tax-on-web. Het West-Vlaamse gemiddelde is 15%. - Maandag 9 mei om 14.30 uur en 19.30 uur in de Valkaart - Dinsdag 10 mei om 19.30 uur in De Oude Gemeenteschool

Contact: gemeente Oostkamp i.s.m. Seniornet Vlaanderen |t 050 83 31 80 | [email protected]

Het ABC van de gemeenteDe C van containerparkOostkamp heeft 2 containerparken: De Leiteen Siemenslaan. Hier kan elk Oostkampsgezin terecht met bepaalde voorgesorteerdesoorten huisvuil. De ingezamelde afval-stoffen worden zo veel mogelijk gerecycleerd.

Op de containerparken gelden verschillendetarieven volgens de soort afval. Veel afval-stoffen kunnen gratis aangebracht worden:papier en karton, bol glas, oude metalen,... Ophet containerpark De Leite worden enkel degratis fracties aanvaard. Voor de te betalen afval-soorten (bouwafval, brandbaar afval,…) kunt uterecht op het containerpark Siemenslaan.Daarbij wordt de hoeveelheid afval die u aan-brengt gewogen door middel van weegbruggen.De kost wordt bepaald door het gewicht.

Op de afvalkalender kan u de openingsurenterugvinden van beide containerparken en ookeen lijst met welke afvalstoffen u in welkcontainerpark kwijt kan. De afvalkalender is teverkrijgen bij de dienst Milieu of op decontainerparken en is te vinden op degemeentelijke website (www.oostkamp.be).

Toegang tot de parken is enkel mogelijk meteen Oostkampse identiteitskaart of een badge.Wie niet officieel in Oostkamp woont of geenBelgische identiteitskaart heeft, kan een badgeaanvragen. Ook ondernemers moeten eenbadge aanvragen bij de dienst Milieu. Uitzonde-ringen moeten tijdig aangevraagd worden bijhet College van Burgemeester en Schepenen.

De parkwachters zijn aangesteld om degebruikers informatie en aanduidingen tegeven en op het reglement toe te zien. Zijhebben het recht om te informeren naar deidentiteit van iedere gebruiker en huninstructies moeten strikt opgevolgd worden.

Er is een vrijstelling van betaling voorzienvan 7 euro per gezinslid op jaarbasis (toestand1 januari). Dit komt erop neer dat een gezinmet 4 personen op 1 januari voor 28 euro tebetalen afvalsoorten gratis mag aanbrengen.Op het containerpark De Leite kan men naastde 2 gratis voorgeschreven tuinafvalzakken perdag extra tuinafvalzakken aanbrengen betaaldmet een waardekaart. Deze kaarten zijn te koopvoor 7 euro (goed voor 10 zakken) of zijn eenomzetting van het forfait van 7 euro/persoon.

Meer info: dienst Milieu | AC Beukenpark |Kapellestraat 19 | t 050 83 31 22 |[email protected]

3

Page 4: merel lente 2011

gouden merels

4

Het ParkPop-comité, een vereniging van8 personen (waarvan 6 uit Oostkamp),organiseert elk jaar het gratis festival‘ParkPop Oostkamp’. ParkPop is een gratisfestival voor alle leeftijden, met steedseen aantrekkelijk programma. Zo stondende voorbije negen edities klinkendenamen als Frank Boeijen, Raymond vanhet Groenewoud, Hadise, Sergio, PaulMichiels, Bart Herman, Belle Perez, GuySwinnen, KetNet Band, Studio 100 TVBand, … op het podium. Ook lokaal ofnieuw talent krijgt een kans.

Een zeer gemotiveerde crew van zo’n230 vrijwilligers staat elk jaar opnieuwparaat. Daarnaast krijgen verenigingenen goede doelen de kans om zich opParkPop nadrukkelijk te tonen.

Met 9.000 bezoekers is ParkPop hetgrootste cultureel evenement vanOostkamp geworden. Het festival isook een sociaal gebeuren waar buren,vrienden en familie elkaar ontmoeten.In 2011 viert ParkPop haar 10-jarigbestaan.

Gouden Merel CultuurPARKPOP

Jeugd Rode Kruis Oostkamp groeide inde schoot van het Rode Kruis. De werkingkreeg steeds meer inhoud, zodat sinds2010 een eigen verantwoordelijke werdaangesteld. Ondertussen telt JRKOostkamp 4 jeugdleiders, die zichvolop bijscholen om de werking uit tebreiden. JRK is ook participerend lidbinnen de Oostkampse jeugdraad.

Jeugd Rode Kruis Oostkamp verzorgtspecifieke activiteiten naar de jeugdtoe. Hun missie is zelf een helpendehand te zijn, maar zeker ook kinderenen jongeren daartoe te stimuleren.Concreet doen ze dit door vorming,informatie en actie: organisatie vansensibiliserende activiteiten zoals eenspelnamiddag in het teken van derampenwerking van de Vlaamse hulp-diensten, initiatie EHBO voor kinderenof het prikpakket waarbij ze de kinderenlaten kennis maken met het proces vanbloed geven. JRK Oostkamp stelt ookEHBO-pakketten samen op maat vanonze jeugdbewegingen. En op de groteevenementen als fuiven en de buiten-speeldag komt men het JRK vaak tegen.

Gouden Merel Jeugd‘T JONK | JEUGD RODE KRUIS OOSTKAMP

Peter Deboot is sinds juni 1986secretaris van Koninklijke BasketbalclubOostkamp (KBBCO) en viert dit jaar zijn25-jarig jubileum. Sinds zijn aanstellingals secretaris is Peter actief lid van deOostkampse sportraad, waar hij eenbijdrage levert aan het sportgebeuren inde gemeente.

Voordien was Peter actief in de club alsbediener van het scorebord op debuitenpleinen en als speler. Hij was ookeen veelbelovend scheidrechter ensteeg hierin snel tot op het niveau van2de nationale. Hij had het ongetwijfeldnog verder gebracht maar hij ging in opde vraag om de fakkel over te nemenvan Roger Vanrenterghem als secretarisvan KBBCO.

Als secretaris is Peter onovertroffen. Hijevolueerde met de club mee van in deprovinciale reeksen tot op het niveauvan 2de nationale. Bij zijn collega’ssecretarissen is Peters kennis van debondsreglementen legendarisch. Ookde jeugdploegen met 12 ploegen incompetitie kunnen op hem rekenen.

Gouden Merel SportPETER DEBOOT

Op zondag 6 maart werden de Gouden Merels uitgereikt. Deze uitreiking kadert in de Weekvan de Vrijwilliger, die dit jaar van 28 februari tot en met 6 maart liep.

Gouden Merels2010

Page 5: merel lente 2011

Wandelroutes in de kijkerDe eerste lentestralen lokken u naarbuiten. Geniet van wat Oostkamp tebieden heeft.

VrijgeweedwandelrouteDe wandelroute vertrekt in hetcentrum van het dorp Baliebrugge.Een parcours van rustige verharde enonverharde wegen laat u kennis makenmet het historische Vrijgeweed. Ditwas lange tijd een onontgonnengebied op de grens tussen Wingeneen Oostkamp. Het duurde totmidden 20ste eeuw eer het gebiedvolledig ontgonnen werd. De openlandschappen en eeuwenoude wittehoeves van weleer laten zichvandaag nog steeds bewonderen.

De wandelroute isbewegwijzerd metzeshoekige bordjes.De wandeling is eenbuggyvriendelijkelus van 6,2 km(route: 12,8 km).De wandelkaart kost2 euro.

Wandelnetwerk BulskampveldHet wandelnetwerk Bulskampveldstelt het door bossen en land-goederen gedomineerd landschapcentraal. Langs het netwerk ontdektu een grote diversiteit aan land-schappen. Bulskampveld is hetgrootste aaneengesloten bosgebiedvan West-Vlaanderen. Er zijn ook heelwat open weidelandschappen waar ukan genieten van eindeloze uitzichten.De wandelkaart kost 6 euro.

Wandelkaarten en info:Vrijetijdsloket | Bibliotheek-Infopunt |Riderfort | t 050 83 31 80 |[email protected]

vrije tijd

5

OmmetoertjesWord toerist in eigen streek! Maakeen Ommetoertje in het BrugseOmmeland en laat u verrassen dooral dat moois dichtbij. Elke derde zondag van de maandneemt een streekkenner u bij de armnaar een andere kant van het BrugseOmmeland. Geen platgetreden padenof bekende klassiekers, wel bijzondereontdekkingen die u meteen koestert. Nu eens gaan we op zoek naarsagen en legendes in het Wijnen-dalebos, een andere keer gaan we alfietsend terug in de tijd tot hetgraven van het kanaal Gent-Bruggeom dan weer naar Romeinen tespeuren en de bijzondere krachtenvan de natuur te herontdekken.Deuren die anders gesloten blijvengaan open. Stuk voor stuk onver-getelijke Ommetoertjes die zelfséchte Brugse Ommeland-fans zullenverrassen. Een smakelijk streekhapjemaakt het geluk telkens compleet. Een ticket kost 5 euro. Kinderenonder 12 jaar mogen gratis mee.

Meer info: www.brugseommeland.be

2011

Word toerist in eigen streek

elke 3dezondag van de maand

Inspireeranderen...Houhet net!Het fietsseizoenstaat voor dedeur. Neem bijhet picknickenuw afval mee.Zo blijft het vooriedereenaangenaam.

Reisdocumenten in orde?Om naar het buitenland te kunnenreizen, heeft uofficiële reisdocumentennodig. Denk er tijdig aan. Voor eenaantal landen volstaat een identi-teitskaart. Andere landen eisen eenpaspoort, eventueel met visum, ofook nog een inentingsbewijs.Ook voor kinderen gelden vaakspecifieke regels. Voor één enhetzelfde land hebben kinderenonder de 12 jaar soms anderereisdocumenten nodig dan personenouder dan 12 jaar. Dit is afhankelijkvan de reisbestemming. Informeer ualtijd bij uw reisbureau en houd errekening mee dat de aanvraag van eennieuwe identiteitskaart of een Kids-IDtot 3 weken in beslag kan nemen.

Meer info: dienst Burgerzaken |t 050 83 31 70 |[email protected]

Uw reis start in debibliotheekNog op zoek naar een fijne reis-bestemming voor deze zomer? Ofheeft u al gekozen en wilt u meerweten over uw bestemming?Bibliotheek-infopunt is alvast eenideale startplek. U vindt er tientallenreisgidsen over courante en mindercourante bestemmingen.

Verkoop oude reisgidsenElk jaar worden nieuwe reisgidsenaangekocht. Om hiervoor plaats temaken, worden oudere gidsen ver-kocht. Tot 2 april 2011 kan u zo’nreisgids op de kop tikken aan eenzeer democratische prijs. Trouwensvoor al uw vragen over reizen, kan ubij ons terecht. De medewerkers vande bibliotheek helpen u graag op weg.

Page 6: merel lente 2011

5 maart

kindercarnaval

BuitenspeeldagOp 6 april is er de vierde editie vande Buitenspeeldag. De bedoeling iskinderen aanzetten om buiten tespelen, in plaats van binnen tezitten gamen of TV te kijken. Wie: kinderen van de lagere schoolWaar: speelplein NieuwvlietWanneer: woensdag 6 april |14-17 uur Kostprijs: 3 euroInschrijven noodzakelijk: Vrijetijds-loket | t 050 83 31 80 |[email protected]

vrije tijd

6

Dansdingen | Workshopdans voor kleutersIn acht grote zakken zitten specialevoorwerpen verborgen waarmee wekunnen dansen en swingen.Ballenkransen, danslinten, knuffels,elastieken, reuze ballonnen,lakens,… Ontdek wat er mogelijk isen dans mee!Wie: kinderen 4-6 jaarWaar: De ValkaartWanneer: woensdag 20 april |15.30-17.30 uurKostprijs: 5 euroInschrijvingen verplicht:Vrijetijdsloket | t 050 83 31 80 |[email protected]

Leg eens een speelstraatvoor je deur!Zin om de kinderen uit de straatveilig op straat te laten spelen? Zinom wat meer contact te hebbenmet je buren? Organiseer dan vanafde paasvakantie een speelstraat.Een speelstraat wordt afgezet en isvolledig voorbehouden aanspelende kinderen en hun ouders.Doorgaand verkeer is verboden duskan je zonder zorgen enkele tafelszetten of een grote krijttekeningmaken! Meer info: dienst Jeugd |t 050 83 3192 | [email protected]|ww.oostkamp.be

Jeugdhuis ‘t ExperimentherleeftNa een jarenlange inzet hebben Lien,Tommy, Bram en Kevin van Jeugdhuis‘t Experiment besloten om de fakkeldoor te geven aan een nieuwegeneratie. Het jeugdhuis was delaatste maanden vaak gesloten, maarvele jongeren bleven het signaal gevendat een jeugdhuis in Ruddervoordemoet blijven bestaan. Op vrijdag 15 april plannen we om20 uur een grote heropening van hetjeugdhuis. Het belooft supergezelligte worden. Als je zin hebt om eenfeestje te bouwen en om te tonen hoegraag jij een jeugdhuis wilt, kom danaf met al je vrienden en vriendinnen!Wie weet werkt het enthousiasmedan wel aanstekelijk en kom je ookbij het jeugdhuisteam!

OPROEPDe jeugddienst zoekt nog vrijwilligers.Interesse om de handen uit demouwen te steken met het open-houden van de bar of organisatievan activiteiten? Contacteer ons.Meer info: dienst Jeugd |t 050 83 31 92 | [email protected]

5 jaar JOCIn het weekend van 8 en 9 aprilwordt het JOC 5 jaar. Dat wordtgevierd. Ben jij er ook bij?Waar: JOC den ArtisjocWanneer: 8 en 9 april | 20 uurMeer info: www.denartisjoc.be

Page 7: merel lente 2011

7

WielertrofeeVan april tot en met oktober worden op regelmatige basis ritten ge-organiseerd. Deelname is open voor iedereen. Wie aan min. 8 rittendeelneemt ontvangt een aandenken van het gemeentebestuur.Deelname: Gratis, deelnamekaarten af te halen in De ValkaartOrg.: verschillende wielerverenigingen

Jogging- en BeereltrofeeDit criterium bundelt een 7-tal wedstrijden in Oostkamp enBeernem. Iedereen die minimum 3 wedstrijden uitloopt,ontvangt een t-shirt. Wie minimum 3 keer de langste afstandloopt komt in aanmerking voor de Beereltrofee. Het criteriumstaat open voor iedere inwoner van Oostkamp en Beernem. Deelname: Gratis, deelnamekaarten af te halen in De ValkaartOrg.: sportdiensten en sportraden van Oostkamp en Beernem

Oostkamps petanque kampioenschapWat: Bleyenberg Jacqueline en Coene Gilbert verdedigen huntitel op de 6e editie van dit kampioenschap. Het tornooi wordtgespeeld in doublet en in meli-melo in 3 ronden.Wie: Voor alle inwoners van Oostkamp en voor iedereen die isaangesloten bij een Oostkampse PetanqueverenigingWanneer: vrijdag 27 mei. Eerste start om 13.45 uurWaar: Petanqueterreinen De ValkaartKostprijs: 1 euro. Alle deelnemers ontvangen een consumptiebonInschrijven: Enkel de dag zelf; vanaf 13 tot 13.30 uur.

Oproep kampioenenhuldeTijdens de kampioenenhulde op 5 juni worden in De Valkaart alleOostkampse kampioenenploegen en individuele kampioenengehuldigd door het gemeentebestuur. Bent u zelf een verdienstelijksporter, of wenst u iemand voor te dragen, laat het ons weten. Meer info: Vrijetijdsloket | t 050 83 31 80 | [email protected]

Sport over dagWat en wanneer: wekelijks sportactiviteiten•Recreatief badmintonnen dinsdag | 8.30 tot 9.45 uur•Body work-out: fitness dance work-out + spierverstevigendeoefeningen | dinsdag | 10 tot 11 uur

•Step-aerobic: een opbouwende les waar gebruik gemaaktwordt van een opstapje | woensdag | 10 tot 11 uur

•Aquafit: verbetering van de algemene conditie door eengevarieerd aanbod van oefeningen in het water. Man, vrouw,zwemmers en niet-zwemmers zijn welkom | vrijdag | van 8.40tot 9.40 uur

•Baantjes zwemmen (1 baan ter beschikking) | vrijdag | 9.40 tot10.20 uur

• 3B’s: spierversterkende oefeningen voor borst, billen en buik |vrijdag |10 tot 11 uur

Tijdens de lessen wordt er gezorgd voor de nodige ambiance eniedereen werkt op eigen niveau.Waar: De ValkaartKostprijs: tienbeurtenkaart: 15 euro. Geldig voor alle sport overdagactiviteiten. 1 jaar geldig.Nieuwe deelnemers = eerste deelname gratisInschrijven: niet nodigGeen les: tijdens schoolvakanties, wettelijke feestdagen en 3 juni

Infoborden speelpleinenOp een speelse manier willen we debelangrijkste regels die op de speelpleinengelden duidelijk maken.In totaal gaat het over een 20-tal bordenverspreid over Oostkamp, Ruddervoorde,Waardamme en Hertsberge. Voor de drieskateparken worden aparte bordenontwikkeld, die de skaters moeten aanspreken.

Dé dag waarop kinderen zich kunnen inlevenin de wereld van de volwassenen. We gaanop bezoek achter de schermen van enkeleopmerkelijke bedrijven, we doen sportinitiatieen verkennen ontbrekende stukjes dorp! Wie: kinderen van de lagere schoolWaar: Oostkamp centrumWanneer: zaterdag 7 mei | 13.45-17 uur Praktisch: busvervoer vanuit de deelgemeentenKostprijs: 3 euro

Page 8: merel lente 2011

vrije tijd

8

Asterix & Obelix en de helden | KinderfilmIn de tijd dat het Romeinse Rijk Europa had veroverd, was er in Gallië een dorpje datweerstand bood aan de Romeinen. Een fantastisch avontuur waarin Astrix en Obelixkennis maken met de meest rare figuren en omstandigheden. Wil je weten of zealles tot een goed einde zullen brengen?Wanneer: woensdag 20 april | 13.30 uurWaar: De ValkaartKostprijs: 1 euro

TentoonstellingSinds februari reist de tentoonstelling ‘ZieGinter … Romeinen!’ door de Ginter-gemeenten. In 10 boeiende thema’s krijgt uin woord en beeld een antwoord op al uwvragen over de leefwijze van de Romeinen.In een aantrekkelijke, actuele presentatieontdekt u bovendien een aantalwaardevolle en authentieke archeologischeoverblijfselen die in één van deGintergemeenten in de bodem werdenteruggevonden. Waar: De ValkaartWanneer: van 23 april t.e.m. 15 mei Meer info: Vrijetijdsloket | t 050 83 31 80 |[email protected]

De Romeinen Zie Ginter…. Romeinen Ginter organiseert dit jaar tal vanboeiende activiteiten rond het thema‘Romeinen’ en gastland Italië. Centraalstaat een tentoonstelling die vangemeente naar gemeente trekt eneen overzicht geeft van het Romeinseleven in onze regio. Het programma,dat opgesteld is in samenwerking metonder meer Raakvlak, Vormingplus enWesttoer, staat bol van de boeiendeactiviteiten: een rondreizende tentoon-stelling, lezingen, kookworkshops,een Gallo-Romeinse markt, theater,fiets- en wandeltochten, Romeinsezondagen ….

Met de Romeinen aan tafel | VormingscursusDeze vormingscursus kadert in het project rond de Romeinen. Vadzigemannen in toga met een kruik wijn die achteloos een druif in hun mondsteken. Dat typische beeld van een Romeins feestmaal zag u wellicht al infilms of stripverhalen. Annelies Van Wittenberghe, specialiste culinairegeschiedenis, laat u proeven van het lekkers dat er werkelijk geserveerdwerd. U krijgt eerst een woordje uitleg over Latijnse kookboeken,tafelgewoontes, exotische ingrediënten en het nut van keukenslaven.Daarna gaat u zelf aan de slag en maakt u in groepjes authentieke hapjes.Eens alles klaar is, proeft u samen alle gerechtjes met een glas gekruidewijn. U krijgt een receptenkaart mee naar huis om zelf een volledigRomeins banket klaar te maken.Waar: De ValkaartWanneer: woensdag 4 mei | 19.30 uurKostprijs: 15 euroMeer info: Vrijetijdsloket | t 050 83 31 80 | [email protected]

CultuuragendaMaanmuziek – Wannes Cappelle,Frans Grapperhaus en Wouter DeprezWaar: De ValkaartWanneer: zaterdag 14 mei | 20.15 uurKostprijs: 10 euro

Een avond met Kommil FooWaar: De ValkaartWanneer: zondag 22 mei |20.15 uurKostprijs: 14 euro

Concert – Requiem van G. Fauré enliederen uit de 19de eeuwse romantiekWaar: St.-Eligiuskerk RuddervoordeWanneer: zaterdag 2 april | 20 uurKostprijs: 14 euro

Meer info: Vrijetijdsloket | t 050 83 31 80 | [email protected]

Page 9: merel lente 2011

vrije tijdBibliotheek-infopuntin de prijzen Het provinciebestuur reikte bib-awards 2010 uit aanbibliotheken die extra inspanningen leverden tijdens deweek van de bibliotheek. De bibliotheek van Oostkampwerkte tijdens deze week rond het thema Afrika enverdiende daarmee de tweede prijs. De bibliotheek magdaarom de tentoonstelling ‘Overwinteren’ ontvangen,waarbij kinderen van 7 tot 12 jaar op een educatieve eninteractieve manier kennismaken met kunst. De bibliotheekvan Roeselare werd eerste. De bib van Kortrijk was derde.

Wie knaagt er op mijn vragen?U plant een reis, u leert autorijden, u krijgt een kindje, uwilt... U zit met duizenden vragen. In de Oudheid hadden deGrieken het orakel van Delphi. In Oostkamp is er ... de bib!Het team van Bibliotheek-infopunt staat klaar om met uop zoek te gaan naar alle informatie om uw vraag tebeantwoorden: een betrouwbare website, een actueelboek, een film, het adres van een deskundige. Want wijknagen op uw vragen!Meer info: Bibliotheek-infopunt | t 050 83 31 30 |[email protected]

Jeugdboekenweek 2011Thema geheimen

Top tien meestgelezen - beluisterd - bekekenn Romans1 French, Nicci Medeplichtig2 Brady, Kate De laatste schreeuw3 Clark, Mary Higgins De vijfde winnaar4 Kellerman, Faye De Mercedes-moord5 Baete, Piet Poker6 Deaver, Jeffery Schijnbeweging7 Fyfield, Frances De mond gesnoerd8 MacMahon, Jennifer Het eiland van de

verdwenen meisjes9 Potok, Rena Zwaluwtuin 10 Aspe, Pieter De vijand

n Jeugdboeken1 Stilton, Geronimo Schimmen in het Schedelslot,

of Het geheim van dapper zijn2 Stilton, Geronimo Het drakenei3 Bracke, Dirk Zij en haar4 Stilton, Thea De verborgen stad5 Verbiest, Danny K3 en de luchtballon6 Watt, Fiona Grote knutselboek: 365 dingen

om te maken en te doen!7 Bracke, Dirk Papier8 Stilton, Geronimo Kaas op wielen9 Stilton, Geronimo Het kasteel van markies Kattebas10 Stilton, Geronimo Reis door de tijd 2

n CD’s1 Diversen MNM big hits: best of 20092 Absynthe Minded Absynthe Minded3 Lady GaGa The fame monster4 K3 Mamasé!5 Black Eyed Peas The e.n.d.6 Das Pop Das Pop7 Diversen Maximum hit music 20098 Boyle, Susan I dreamed a dream9 Isbells Isbells10 Kings of Leon Only by the night

n DVD’s1 Mannen die vrouwen haten2 Twilight3 De helaasheid der dingen4 Avatar5 The boy in the striped pyjamas6 Inglourious basterds7 Slumdog millionaire8 The twilight saga: New Moon9 Ice Age 3: dawn of the dinosaurs10 The reader

n Documentatieboeken1 Het ultieme woonboek 2 Het volkomen groente- en fruitboek3 Guinness World Records 2010-20114 Boer zkt vrouw: de liefde gaat door de maag 5 Italiaans ijs: gelato, sorbets, granita’s en semifreddi6 Handboek voor de thuiskok:recepten van topchefs uit de hele wereld

7 Groot handboek koken: kooktechnieken van A tot Z8 Basic gebak en taarten 9 Compendium kleur & textuur10 Wonen met stijl

9

Elk boek is eengeheim. Elke lezer iseen ontdekkings-reiziger. In elk boek ziteen verhaal verstoptdat wacht op iemanddie het open slaat.Maar veel kinder-boeken gaan nogverder en vertellenverhalen waaringeheimen eenbelangrijke rol spelen.Tijdens de Jeugd-boekenweek zoekenwe de mooiste,spannendste endroevigste geheimen in boeken en verhalen. Tot 3 aprilgaan we met z’n allen op ontdekking. Voel je het alkriebelen? Vanaf nu kan je reeds kennismaken met hetGeheime Vervolgverhaal dat speciaal voor dezeJeugdboekenweek werd geschreven. Waar: Bibliotheek-infopuntWanneer: t.e.m. 3 april | tijdens openingsuren bibliotheekMeer info: Bibliotheek-infopunt | t 050 83 31 30 |[email protected] |www.jeugdboekenweek.be/2011

Page 10: merel lente 2011

vrije tijd

10

De gemeente is op zoek naar mooie foto’s van Oostkamp voor verschillende publicaties, zoals DeMerel, de website, brochures, folders, uitnodigingen, .... Het gaat zowel over landschaps- als natuur-foto’s of digitale afbeeldingen van een menigte, activiteiten, feestelijkheden, toerisme of gebouwen.

Elk seizoen worden drie winnaars bekend gemaakt. De mooiste van de winterwedstrijd zijn van de hand van: Bram Gheysen | Pastorieplein • Franky Franssens | ’t Roodhof • Brigitte Wyns | Stationsgebouw

Lentewedstrijd: foto’s indienen van 1 maart tot 1 juni. Publicatie winnaars in Merel 21 juni 2011. Alledetails over hoe u kunt deelnemen en het wedstrijdreglement zijn te vinden op www.oostkamp.be.Foto’s indienen gebeurt via het digitale loket van de gemeente.

foto

wed

strij

d

Junior Fotowedstrijdvoor Oostkampse jongeren (6-26 jaar) |tot 1 juni

Juniorfotowedstrijd voor Oostkampsejongeren | 6 - 26 jaarNaast de algemene fotowedstrijd is er een wedstrijd die zich volledigop de jongeren richt. De opdracht is simpel: Fotografeer wat je doetin Oostkamp in je vrije tijd! Dat kan gaan van spelen met vriendjes,jeugdbeweging, tot gamen, skaten, dans, sport… Er komt een tentoon-stelling van deelnemende werken in de bibliotheek en in het JOC.

Reglement:• Je woont in Oostkamp•De foto’s moeten genomen zijn tussen 1 maart en 1 juni 2011• Je kunt tot 1 juni maximaal 3 foto’s insturen via het formulier opwww.oostkamp.be, www.denartisjoc.be

• Er is een prijs per leeftijdscategorie:- 6 tot en met 12 jaar: digitaal fototoestel ter waarde van 150 euro- 13 tot en met 18 jaar: bon van 250 euro voor fotomateriaal- 19 tot 26 jaar: bon van 350 euro voor fotomateriaal

• De winnaars worden bekendgemaakt op 6 juli 2011. • Het hele reglement vind je op www.oostkamp.be

Meer info: [email protected] of t 050 83 31 92

Trek met eenfototoestel op pad enneem kiekjes van watzich in Oostkampafspeelt. Of grabbelin uw digitalearchieven op zoeknaar mooieafbeeldingen vanonze gemeente.

Page 11: merel lente 2011

11

Dag van de ambachtenOp zondag 6 februari hebben verschillende ambachtsmannen- en vrouwen hundeuren open gezet tijdens de Dag van de Ambachten. Ook in Oostkamp washet kijken en leren. Drie ambachtelijke beroepen werden druk bezocht: hetzetelbedrijf Sedia, boekbinderij ’t Papierke en het borduurbedrijf GVC.

lokale economie

Handelszone Ruddervoorde-centrumgeselecteerd voor Innoverende straat 2011De gemeente Oostkamp kiest ervoor om onze zelfstandigen op de kaart tezetten. Na de start van de economische kaart, het innovatietraject voorindividuele handelaars, is de handelszone Ruddervoorde-centrum recentgeselecteerd voor het project ‘Innoverende Straat’. Dit betekent dat dehandelszone extra begeleiding en steun zal krijgen in de periode 2011.

Eerst zal de innovatiecoach Lies Hackelbracht een grondige sterkte/zwakte-analyse van de huidige commerciële toestand van de handelszone maken. Opbasis van die analyse worden drie innovatieve ideeën bepaald die de buurt opcommercieel vlak vooruit zullen helpen. Daarna zal de innovatie-coach dezeideeën verwerken tot een inspiratieboek. Dit werkdocument is bedoeld om deinnovatieve ideeën te verkennen en bespreekbaar te maken. Het inspiratieboekwordt in elke handelszone voorgesteld waarna fase 2, het uitwerken van degekozen actie samen met de handelaars, het betrokken lokaal bestuur en deprojectmedewerker kan starten.

Digitaal infopuntplaatst hetondernemen inregio Brugge inde kijkerDe nieuwe websitewww.ondernemenderegiobrugge.beis hét economischinformatieplatform voor de Brugsestadsregio. Ondernemers,handelaars en investeerders kunnener terecht voor allerhande informatieover ondernemen in regio Brugge.Het digitaal infopunt voor hetondernemen in regio Brugge is eensamenwerkingsproject tussen StadBrugge i.s.m. RESOC Brugge en de9 gemeenten Beernem,Blankenberge, Damme, Jabbeke,Knokke-Heist, Oostkamp, Torhout,Zedelgem en Zuienkerke.De Europese, Vlaamse enprovinciale overheid financieren ditgemeentegrensoverschrijdendproject mee.Welke informatie vindt men terugover de regio Brugge?•potentiële vestigingslocaties•interessante regionaaleconomische informatie

•bijzondere troeven op het vlak vanondernemen

•alle belangrijke economischeactoren en belangenorganisaties

•een steekkaart van alle gemeentenbinnen het Brugse RESOC-gebied

•specifieke lokaal economischebeleidsaccenten

•contactgegevens van de voorondernemers relevantegemeentediensten

•nieuwsberichten enevenementenkalender

Page 12: merel lente 2011

12

veiligheid

De GPS-gebruikers zullen al gemerkt hebben dat een GPS een anderesnelheid weergeeft dan de snelheidsmeter in uw wagen. Desnelheidsmeter in het voertuig moet volgens de ECE R39-reglementering altijd een overschatting van de werkelijke snelheidaangeven. De mate van overschatting is niet alleen afhankelijk van desnelheid maar ook van de slijtage van de banden. Hoe meer de bandenversleten zijn, hoe groter de overschatting. Het GPS-systeem daarentegenis in staat om een correctere snelheid te meten. De snelheid die de GPSmeet, zal dus kleiner zijn dan deze op de snelheidsmeter.

Toch moet u hiermee opletten. De snelheid die de GPS aangeeft, komtniet altijd overeen met de werkelijkheid. Dit hangt af van diversefactoren zoals de kwaliteit van het systeem en het aantal beschikbaresatellieten.Om geen snelheidsovertredingen op te lopen adviseren wij u om uzoveel mogelijk te richten op de snelheidsmeter in uw voertuig.

Deze nieuwe brandweerwagen vervangt dehuidige autopomp Renault van bouwjaar1983 en zal ingezet worden als eerstelijns –bluswagen. De wagen is zo opgevat dat hij inde toekomst in de brandweerzone totmultifunctionele autopomp kan omgebouwdworden. De inrichting van de wagen laat toedat maximum 6 personen tijdens het aan-rijden naar de plaats van interventie eenademluchttoestel kunnen aantrekken en bijaankomst onmiddellijk een binnenaanvalkunnen uitvoeren volgens de nieuwsteblustechnieken. De wagen beschikt naast deblustank eveneens over 2 tanks met schuimklasse A en klasse B voor het blussen vanresp. vaste stof- en vloeistofbranden. Hetmeter- en peterschap van de wagen wordengedragen door schepen van brandweer Jande Keyser en mevrouw Brigitte Deschachtechtgenote van de brandweercommandant.De autopomp heeft een kostprijs van249.155 euro, waarvan 75 % ten laste van defederale overheid. Verder investeerde degemeente in bijkomende uitrusting voor eenbedrag van 25.000 euro, waaronder eenstroomgroep, interventieverlichting, slangen-korven, lansen, enz...

Brandweer:sleuteloverhandigingnieuwe halfzware autopomp

Wie heeft gelijk: de GPSof de snelheidsmeter?

5 tips voor hoffelijker verkeer• Ik blijf heel het traject geconcentreerd• Ik blijf altijd kalm, zeker in gevaarlijkeverkeerssituaties

• Ik geef voorrang met de glimlach enbedank met een hoffelijk gebaar

• Ik respecteer alle weggebruikers• Ik knipper niet met de lichten en toeterniet

Page 13: merel lente 2011

13

veiligheid

U valt in slaap of bent even onoplettend.Voor u het weet hebt u een aanrijding.U slaat in paniek! Het lijkt alsof u nietmeer logisch kan nadenken en u rijdtgewoon door. U pleegt vluchtmisdrijf.

Wanneer is sprake van vluchtmisdrijf?Er bestaat nogal wat verwarring rondde terminologie ‘vluchtmisdrijf’. Er issprake van vluchtmisdrijf wanneer u naeen ongeval de vlucht neemt om u teonttrekken aan de nodige vaststellingen.U moet op de plaats van het ongevalblijven en het ongeval onmiddellijk aande hulpdiensten melden. De plaats vanhet ongeval verlaten mag alleen om dehulpdiensten te verwittigen.

U hebt een aanrijding gehad, wat nu?U rijdt een andere wagen aan, of eenandere bestuurder rijdt uw voertuig aan• Breng eerst en vooral uzelf en deandere betrokkenen in veiligheid.

• Kijk of uw wagen veilig staat• Zet uw 4 knipperlichten aan en/of zetuw gevarendriehoek achter de auto’s.

• Teken vervolgens met krijt de hoekenvan de voertuigen af. Als u hetverkeer echter niet blokkeert, laat devoertuigen dan staan.

Moet u de politie verwittigen?De politie komt in regel alleen • als er iemand gewond is• er grote schade is aan de auto’s• een buitenlands voertuig betrokken is• als één van de partijen isdoorgereden

• bij meningsverschil met de tegenpartijover hoe de aanrijding is ontstaan

• bij vermoeden van een misdrijf (bv.alcohol/drugsgebruik, tegenpartij rijdtzonder rijbewijs/verzekering)

Rijdt de andere bestuurder gewoondoor, probeer dan de nummerplaat tenoteren en/of zoek getuigen dieeventueel de nummerplaat genoteerdhebben. Verlaat zelf ook nooit deplaats van het ongeval zonder al uwgegevens aan de andere partij te geven.Vul een Europees aanrijdingsformulierzo goed en volledig mogelijk in.

U rijdt een vast obstakel aanU rijdt tegen een obstakel zoals eenboom of een lantaarnpaal of u belandtin de gracht…

Vlucht niet na een aanrijding

LentemaandIn de maand maart komt de tuin na eendonkere winter weer helemaal totleven. Het snoeien kan beginnen en hetgazon mag al een eerste keer gemaaidworden. Let op! Het algemeenpolitiereglement verbiedt het gebruikvan grasmaaiers, houtzagen of anderewerktuigen aangedreven doorontploffings- of elektrische motorendagelijks tussen 22 en 7 uur.

Minder aangenaam is dat ook hetonkruid opnieuw groeit. Eigenaars,huurders, vruchtgebruikers eneventuele aangestelden moetenvoetpaden en greppels voor huneigendom of doorgang, zelfs indiendeze eigendom onbewoond is,reinigen en het onkruid opruimen.Wilt u een haag planten? Maart is demeest geschikte maand om dit tedoen. Wie zijn eigendom wil afsluitenmet een haag of een gelijkaardigebeplanting, moet deze planten opminimum 50 cm van de grens met hetopenbaar domein. De hagen mogenniet meer dan 2 meter stamhoogtehebben en moeten jaarlijks wordenteruggebracht.

BuienmaandDe weerspreuk ‘natte maart….veelgras’ zegt genoeg…. Om eenovervloed aan water op wegen envoetpaden in te perken, schrijft hetalgemeen politiereglement voor datalle daken en aanhorigheden, palendaan de openbare weg, uitgerustmoeten zijn met dakgoten, die moetenworden afgeleid conform dewettelijke bepalingen.

Als het water met bakken uit de luchtvalt, gebeurt het wel eens dat deriolen die hoeveelheid water niet meerkunnen slikken. Het is echterverboden om zelf de riolen in deopenbare ruimte te openen, teontstoppen, schoon te maken, teherstellen of er aansluitingen op aante brengen, tenzij met een vergunningvan het College van Burgemeester enSchepenen.

Uit het algemeenpolitiereglement Hebt u verwondingen? Dan moet u de

politie inschakelen. Hiervoor kunt uterecht op het noodnummer 101. Udient ook steeds de politie in te lichtenals u overheidseigendom beschadigt,zoals een lantaarnpaal. Houd errekening mee dat de gemeente,provincie of staat de schade aan eengracht, een paaltje, boom,… op u zalverhalen. U hebt tenslotte haareigendom beschadigd. In de overigegevallen mag u de afhandeling van deschade onderling regelen met het/deslachtoffer(s)/betrokkene(n). Vuldaartoe een aanrijdingsformulier in.Voor een goede afhandeling is hetbelangrijk dat er getuigen zijn en datde plaats van het ongeval zo goedmogelijk geschetst of gefotografeerdwordt en de toedracht duidelijkbeschreven wordt. Doorrijden na eenaanrijding (zelfs met een boom) isaltijd strafbaar.

Wat zijn de gevolgen vanvluchtmisdrijf?Bij vluchtmisdrijf kan een strafopgelegd worden van 15 dagen totzes maanden gevangenisstraf en eengeldboete van 200 tot 2.000 euro.Wanneer het ongeval voor een ander,slagen, verwondingen of de dood totgevolg heeft gehad, kunt eengevangenisstraf opgelegd krijgen van15 dagen tot 2 jaar en een geldboetevan 400 tot 5.000 euro. In dat gevalwordt ook een rijverbod opgelegd voordrie maanden tot vijf jaar of voorgoed.

SamengevatBij gelijk welke aanrijding, stop dewagen en kijk wat u hebt aangericht.Is er een andere bestuurder inbetrokken? Is hij/zij gewond? Belonmiddellijk de 101. Zijn er geengewonden? Probeer overeen te komenen vul een EAF in. Komt u nietovereen? Bel de 101. Hebt u een vastobstakel aangereden? Is hetoverheidseigendom? Bel 101. Is hetprivate eigendom? Kom overeen methet slachtoffer om de schade tevergoeden.

Bij twijfel….bel 101.

Page 14: merel lente 2011

Aanleg gescheiden riolering VeldhoekstraatIn de tweede helft van februari startten de rioleringswerken in de Veldhoekstraat.De duur van de werken wordt geschat op 1 jaar. De werken vinden plaats in hettweede deel van de Veldhoekstraat, van de Stokhovestraat tot de Sijslostraat. Erwordt een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd, waarbij afvalwater enregenwater afzonderlijk gecollecteerd en afgevoerd worden. Na de riolerings-werken wordt ook het wegdek vernieuwd. Er komt een nieuwe weg met eenafzonderlijk dubbel fietspad. Het eerste deel van de Veldhoekstraat werd een aantaljaren geleden reeds vernieuwd.Tijdens de eerste fase van de werken (vermoedelijk tot na het bouwverlof) zal het ge-deelte van de Veldhoekstraat waar er gewerkt wordt, afgesloten zijn voor het doorgaandverkeer. De omleiding is voorzien via de Kortrijksestraat, Sint-Elooisstraat en Sijslostraat.

Meer info: t 050 83 31 47 | [email protected] | www.aquafin.be

Met Belgerinkel naar de WinkelVan 7 mei tot 11 juni 2011 loopt de campagne Met Belgerinkel naar de Winkel. Haaluw boodschappen zoveel mogelijk met de fiets, in plaats van met de wagen. Perwinkelbezoek dat u per fiets aflegt, krijgt u van de deelnemende handelaar eenstempel op uw belgerinkelspaarkaart. Spaar mee voor een handig picknickdekentje dat u ook als regenponcho kuntgebruiken (uniek ontwerp door Kaat Tilley). Dien uw volle spaarkaart bij uwbuurtwinkel in en maak kans op een mooie prijs. Als u de postkaart instuurt die aande spaarkaart hangt, maakt u kans op een fietsvakantie in het Parijs! De gemeente doet mee aan deze campagne georganiseerd door o.m. Bond BeterLeefmilieu en Unizo. Ook het provinciebestuur van West-Vlaanderen steunt "met

belgerinkel naar de winkel". Aan elke deelnemendegemeente schenkt ze een waardebon waar-mee degelukkige winnaar voor 100 euro mag besteden in zijn ofhaar favoriete buurtwinkel. De gemeentelijke prijzen-potbevat verder nog een fiets en enkele picknickponcho’s.

Werken Kortrijksestraat (N50)Het Agentschap Wegen en Verkeer van het Vlaamse Gewest plant grote werken aande N50. De Brugsesteenweg en de Kortrijksestraat worden heraangelegd tussende Munkelostraat in Wingene en de Kruiskalsijde in Ruddervoorde. De gemeentenWingene en Oostkamp en Aquafin werken samen voor de aanleg van een gescheidenrioleringsstelsel. De werken zijn toegewezen aan het bedrijf Aswebo uit Drongen enzullen ten vroegste op 4 april starten. De duur van de werken wordt geschat op een jaar.

Gedurende de werken is de N50 volledig afgesloten voor doorgaand verkeer. Er iseen omleiding voorzien.Omleiding doorgaand verkeer | vanaf 4 april 2011• Komende uit de richting Kortrijk wordt het verkeer omgeleid via de N370,Peerstalstraat, Kraaiveldstraat, N368 tot op de N50.

• Komende uit de richting Brugge wordt het verkeer omgeleid via de N368,Kraaiveldstraat, Peerstalstraat, N370 tot op de N50.Omleiding voor fietsers | vanaf 4 april 2011• Voor de fietsers wordt een veiligheidsdoorgang op de weg gecreëerd. Hetfietsverkeer verloopt gedurende de volledige werken in beide richtingen over eenspecifiek aangelegde veiligheidsstrook.Omleiding voor het verkeer +3,5 ton en langer dan 12 meter | vanaf 16 april 2011• Komende uit de richting Kortrijk op de N50 wordt het zwaar verkeer afgeleid naarde N37, E403 tot op het klaverblad van de E40 en terug naar de N50 in Oostkamp.

•Het verkeer komende uit Brugge wordt op de N50 (ring Ooskamp) naar de E403richting Kortrijk geleid.

Meer info: Agentschap Wegen en Verkeer | [email protected] |t 050 40 49 00

verkeer

14

Werken afrit E40Het Vlaamse Gewest zal de afritOostkamp (Afrit 9) voor wie komt vanOostende en rijdt in de richting vanGent vernieuwen. Er komen op de afrittwee rijstroken in plaats van éénwaardoor men zal kunnen voorsorterenaan het einde van de afrit en het verkeervlotter zal doorstromen.

De werken startten 14 maart en zullenvermoedelijk 5 weken duren. Gedurendedie tijd zal de afrit volledig afgeslotenzijn. Er is een omleiding voorzien:•wie van Oostende komt moet door-rijden tot Beernem en daar de auto-strade opnieuw oprijden richtingOostende om af te rijden in Oostkamp.

•wie in Oostkamp wil oprijden richtingBrussel moeteerstoprijden in de richtingvan Brugge en op de verkeerswisselaarE403/E40 de richting Brussel nemen.

In de Hertsbergsestraat ter hoogte van dewerken verloopt het verkeer over 1 rijvak,daarvoor worden verkeerslichten gebruikt.Er komt ook signalisatie aan de be-drijventerreinen Kampveld en De Leite.Het verkeer van de bedrijventerreinenrichting Brussel wordt omgeleid via deoprit E40 ter hoogte van Beernem.

Noodzakelijke herstellingaan SteenbruggebrugTijdens een recente controle werd vast-gesteld dat de brug te kampen heeft mettechnische problemen. Om de veiligheidvan alle gebruikers te garanderen, werdmidden februari al een tonnagebeperkingingevoerd. Op 26 april 2011 begint Waterwegen enZeekanaal NV met de werkzaamheden omde brug te herstellen. Om de werken intijdsduur te beperken zal er ook op zater-dag gewerktworden.Voor het wegverkeerblijft er steeds één rijstrook beschikbaarrichting Brugge. Het verkeer richtingOostkamp kan een plaatselijke omleidingvolgen. Voor fietsers en voetgangers blijftde brug steeds toegankelijk. De scheep-vaart zal in groep de brug kunnenpasseren, maar tijdens de spitsuren blijft debrug steeds open voor het wegverkeer.De werkzaamheden zullen ongeveerzeven weken duren. De tonnagebeperkingvoor zwaardere voertuigen blijft van krachttot na de werkzaamheden. Meer info: Waterwegen en Zeekanaal| t 0499 94 99 17 |[email protected]

Page 15: merel lente 2011

bebloemingswedstrijd

15

Reglement bebloemingswedstrijd 2011INSCHRIJVING

Dhr./mevr.........................................................

.................................................................................

Adres: ...............................................................

.................................................................................

.................................................................................

schrijft zich in voor de bebloem-ingswedstrijd 2011 van de ge-meente Oostkamp voor volgendecategorie (meerdere categorieëntoegestaan):

r binnen- en achtertuinen

r voortuinen

r gevels

r moestuinen

Om deel te nemen bezorgt ude ingevuldeinschrijvingsstrook tegenuiterlijk 17 april 2011 aanJozef Vackier,bebloemingswedstrijd,Hertog van Klevestraat 12,8020 Ruddervoorde.

Wie inschrijft voor 17 aprilkrijgt een waardebon vooreen zak potgrond.

Bebloemingswedstrijd 2011

Inschrijven betekent uiteraard ook akkoord gaan met het wedstrijdreglement.•Deelname aan de wedstrijd is kosteloos en gebeurt door inschrijving via de inschrijvingsstrook in De Merel binnen devoorziene termijn, uiterlijk tegen 17 april 2011.

•Alle tijdig ingeschreven deelnemers ontvangen van de gemeente een waardebon te gebruiken bij aankoop van een zakpotgrond bij een Oostkampse handelaar.

•Deelnemende tuinen, gevels of hoeven moeten zich op Oostkamps grondgebied bevinden.•Er kan deelgenomen worden in 4 hoofdcategorieën: gevels, voortuinen, binnen- en achtertuinen en moestuinen. Dezehoofdcategorieën kunnen door de jury in meerdere verdelingen opgesplitst worden.

•De voortuinen en de gevels moeten goed zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. De binnen- en achtertuinen en demoestuinen zijn tijdens de jureringperiode vrij toegankelijk voor de juryleden.

•De jury bestaat uit minstens twee personen, vreemd aan de diensten van de gemeente Oostkamp en vreemd aan DeVolkstuinen Ruddervoorde.

•Er wordt één keer gejureerd en dit in de periode van 1 juni tot 30 juni 2011. De deelnemers aan de categorieën binnen- enachtertuinen en moestuinen geven aan de juryleden toestemming om in de jureringperiode vrij hun tuin te betreden.

• In iedere categorie (of in haar onderverdeling) is er één hoofdwinnaar. De hoofdwinnaar kan het volgende jaar nietdeelnemen aan de bebloemingswedstrijd binnen die bepaalde categorie, wel binnen een andere categorie. Verder zijner in iedere hoofdcategorie een aantal eervolle vermeldingen. Dit aantal is afhankelijk van het aantal deelnemers.

•Als een deelnemer zich in verschillende categorieën inschrijft, kan hij slechts in één categorie een hoofdprijs en/of eeneervolle vermelding behalen.

•De beslissingen van de jury zijn onaanvechtbaar. Er wordt geen correspondentie gevoerd over de uitslag, niet met degemeente, niet met De Volkstuinen Ruddervoorde.

•De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 16 september 2011 in De Wara. Alle deelnemers worden schriftelijk uitgenodigden de winnaars komen die avond hun prijs in ontvangst nemen. Elke aanwezige deelnemer (ook al behaalt hij geenhoofdprijs of eervolle vermelding) ontvangt een aandenken.

•Binnen de bestaande categorieën is een afzonderlijke prijs voorzien voor de meest ecologische tuin. • Iedere deelnemer geeft aan de Ruddervoordse Volkstuinen de toelating om de gegevens uit de inschrijvingsstrook in eencomputerbestand te bewaren.

De Bebloemingswedstrijd van 2011 komt eraan. Het Gemeentebestuur en VolkstuinenRuddervoorde werken opnieuw samen om zoveel mogelijk mensen te laten deelnemen.Ook dit jaar worden heel wat inschrijvingen voor deelname verwacht. Waarom zou utrouwens niet deelnemen? Door in te schrijven geeft u enkel de toestemming ombinnen een afgebakende periode uw tuin te laten “keuren”. U hoeft niet eens thuis teblijven. Twee juryleden komen namelijk in de loop van de maand juni langs en geveneen quotering. Dit cijfer is uiteindelijk een afwegen van uw tuin tegenover de tuin vande andere deelnemers binnen een bepaalde categorie. Aan de hand van de jureringwordt een klassering opgemaakt. Alle deelnemers worden dan uitgenodigd op dejaarlijkse proclamatie. Deze vindt plaats op vrijdag 16 september in De Wara. Voordeze avond is een interessante voordracht gepland met als onderwerp hortensia enviburnum. Daarna volgt de eigenlijke proclamatie en een receptie aangeboden doorhet Gemeentebestuur en de Volkstuinen Ruddervoorde. Alle aanwezige deelnemerskrijgen een waardevol aandenken mee naar huis.

Page 16: merel lente 2011

16

milieu & duurzaamheidEarthHour26 maartOp zaterdag 26 maart organiseert WWFvoor de derde keer “Earth Hour”. Het doelis om op die dag massaal de lichten tedoven tussen 20.30 uur en 21.30 uur omde klimaatsverandering onder de aan-dacht te brengen. Ongeveer een miljarddeelnemers over de hele wereld zullendeelnemen. De gemeente besliste omdit initiatief opnieuw te steunen. InOostkamp zal Eandis de verlichting gerichtop een aantal monumenten doven.Meer info: t 0472 43 02 86 |[email protected]

Gratis infodagrond duurzaambouwen en wonenOp het programma van de infodag ligthet accent op het leren formuleren vanuw bouw- en woonwensen binnen eenduurzaam kader. U krijgt de mogelijkheidom een aantal bouwstijlen, bouw-methoden, bouw- en woonconcepten tebekijken. Er komen ook thema’s zoalsakoestiek, gebruiks- en kindvriendelijkbouwen en kleurbeleving aan bod.Verder worden de mogelijke bouw-verzekeringen en de samenwerking metde verschillende bouwpartners belicht.Wanneer: zaterdag 7 mei | 9-17 uur Waar: Boeverbos, K. Leopold III-laan 41,Sint-Andries Kostprijs: gratis, inschrijven verplicht viawww.west-vlaanderen.be/duurzaambouwenMeer info: t 050 40 31 [email protected]

Start vanduurzaamheids-ambtenaarOm te leven en te consumeren zoalswij doen, zou de mensheid 3 planetennodig hebben. We verbruiken envervuilen meer dan de aarde aankan.Duurzame ontwikkeling is noodzakelijkvoor het behoud van de planeet. Hetvraagt om een verandering waarinoude, niet-duurzame patronen wordenvervangen door meer duurzame. Het iseen visie op lange termijn met aandachtvoor de limieten van de aarde enrekening houdend met de wensen enmogelijkheden van de bevolking.Duurzame ontwikkeling is deverantwoordelijkheid van ons allemaal.

De gemeente heeft in haar beleidsplan2007-2012 duurzaamheid als 1 vanhaar 10 uitdagingen opgelijst.De gemeente zet nu nog een stapverder in haar beleid door de aanstellingvan een duurzaamheidsambtenaar.

Katrijn Holvoetstartte op 1februari. Enzal de verdereuitbouw vanduurzaamheidvoor haarrekeningnemen.

Een greep uit de belangrijkste nieuweactiepunten die in 2011 zullenuitgevoerd of gestart worden.• toesten van de duurzaamheid vannieuw kantoormateriaal

• deelname aan de acties SchoneKleren, Fairtrade Gemeente en Ik fietsnaar Kyoto

• actualisatie van het milieubeleidsplan• de organisatie van een open milieuraad• acties ter stimulering van eenmilieuverantwoord productgebruik ineigen diensten en bij de bevolking

• sensibiliseringsacties inzake mobiliteit• lager energieverbruik in de gemeente-lijke gebouwen

• de inzet van meer communicatie-instrumenten voor de sensibilisatieinzake duurzame ontwikkeling.

Meer info: dienst Milieu | t 050 83 31 [email protected]

Wereldwaterdag22 maart

22 maart is het Wereldwaterdag: een dagwaarop men internationaal de aandachtwil vestigen op het belang van water.Dit jaar is het thema: water in de steden.Steeds meer mensen wonen wereldwijdin steden. Dit veroorzaakt gigantischehoeveelheden afval en vervuild water.Ook de druk op beschikbaar zoetwaterneemt toe. Een doordacht beleid in desteden en duurzaam omspringen metwater zijn dus de boodschap. Ook de gemeente Oostkamp komt inactie op de Wereldwaterdag. In het kadervan het Comeniusproject “Water, bron vanleven”, doen de kinderen van de scholenVBS De Kiem, GO Koning Boudewijn enGO Malpertuis mee aan de wereldwijdeactie ‘Walk for Water’. Met een tochtvan 6 km brengen ze water naar hetGemeenteplein van Waardamme omaandacht te vragen voor de water-problematiek. Op het plein is er eenludieke actie. Er wordt gedanst, ge-zongen en gedichten voorgedragen…

Aan alle scholen en andere plaatsen waarmensen samen tafelen in Oostkampwordt gevraagd om op Wereldwaterdaggratis “kraantjeswater” op de tafels teplaatsen. Ook thuis wordt het gebruikvan kraantjeswater gepromoot. Kraantjes-water is even gezond als flessenwateren het is veel goedkoper.

Meer info: [email protected]

Page 17: merel lente 2011

Wilt u ook een tuin die voor weiniggroenafval zorgt, goed is voor het milieuen minder werk met zich meebrengt?Kies dan voor een “tuinafvalvriendelijke”tuin. Dit kan door een aantaleenvoudige principes toe te passen.

Tips voor een inheemse,tuinafvalvriendelijke tuin: •Minder snoeiafval: plant langzaamgroeiende boomsoorten (eik, beuk,plataan, es, acacia), klein blijvendesoorten (veldesdoorn, sierappel) entraaggroeiende struiken (taxus enmeidoorn).

• Verwerk snoeihout in de eigen tuin:houtsnippers onder planten, vlechtenals tuinscherm, een houtwal alsafscherming of als insectenhotel …

•Weg met herfststress: kies voorgroenblijvende soorten: hulst,sommige liguster-, berberis- enviburnumsoorten, buxus en taxus.

• Plaats inheemse planten: beter aan-gepast aan ons klimaat en resistentervoor ziekten. Het assortiment is heeluitgebreid, ze zijn vaak ook goedkoperen gemakkelijk verkrijgbaar.

• Inheemse (kleinere) bomen: els,lijsterbes, sporkehout, meidoorn…

• Inheemse struiken: kornoelje,kardinaalsmuts, brem, mispel,Gelderse roos, vlier…

•Hou rekening met de natuurlijke rang-orde: bomen beschermen struiken,struiken beschermen kleinere planten,terwijl bodembedekkers en vaste

planten de bodem beschermen.Imiteer de natuur: werk in verdiepingenom optimaal gebruik te maken vanruimte en licht. De tuin ziet er daardoorook voller uit.

Wil u meer weten en ziet u dit graageens in de praktijk?Er werd een demotuin ingericht op hetcontainerpark in de Siemenslaan. Dezelaat een pesticidenvrij beheer toe, metplantensoorten die vlinders, bijen envogels aantrekken. Van gevlochtentakken werden bloembakken gemaaktwaarin inheemse bodembedekkers envaste planten zullen groeien. Deparkwachters en de compostmeestergeven u er graag een woordje uitleg. Waar: containerpark Siemenslaan |composteer-demonstratieplaatsDemo tuin: steeds te bezichtigentijdens de openingsuren van hetcontainerparkComposteerdemonstratie: zaterdag 2april en zaterdag 25 juni, vrije toegangvan 14.30 tot 16 uur

17

Onze bijen stellen het vandaag niet zo goed. Zekennen een alarmerende terugval door diversefactoren (mens, pesticiden, mijten,...). Bijen zijnnochtans erg nuttig en een onmisbare schakel in denatuur, maar ook in onze landbouw. Denk maar aande bestuiving. Eén van de problemen is hetverdwijnen van bloemen met nectar in tuinen,bermen, weilanden en op akkers. Maar daar kunnenwe vrij makkelijk iets aan doen. De provincie West-Vlaanderen ontwikkelde samen met het ProvinciaalCentrum voor Landbouw en Milieu twee ver-schillende zaadmengsels van inheemse bloemen waarbijen dol op zijn. De samenstelling van het bloemenzaadkan opgevraagd worden bij het containerpark en kandaar ook bezichtigd worden. Er wordt daar een bloemen-weide voor bijen aangelegd.

Meer info: www.west-vlaanderen.be/natuur

Grasmaaisel in deberm=sluikstortenHet dumpen van grasmaaisel aan derand van een bos of berm is een vormvan sluikstorten en heeft negatievegevolgen voor bodem en vegetatie.Opdringerige bramen, brandnetels endistels zijn de enige plantensoorten dieer baat bij hebben. Op deze vorm vansluikstorten staat een administratievegeldboete die kan oplopen tot 250 euro.

Ook het verbranden van grasmaaisel in detuin is geheel uit den boze en absoluutverboden. Behalve reuk- en rookhinderveroorzaakt dit bij lage temperaturen ookeen hele reeks van giftige verbrandings-gassen. Eén van de meest bekende zijnde dioxines.

Tips om grasmaaisel beperkt te houden•Hou uw gazonoppervlakte beperkt.• Kies voor een alternatief gazon mettraaggroeiende planten en bodem-bedekkers.

• Zaai een traaggroeiend grasmengsel.• Koop een mulchinggrasmaaier: dieversnippert en verspreidt het afge-reden gras gelijkmatig over het gazon.

• Bemest het gazon niet, want dan gaathet gras nog meer groeien. Als hetgazon te schraal wordt, kun je hetorganisch bemesten door het maaiselgewoon een keertje te laten liggen.

• Begiet uw gras zo weinig mogelijk. Alsu nooit water geeft, stimuleert u het grasom dieper te wortelen waardoor hetminder vlug uitdroogt en het gras zichsneller herpakt na een droge periode.

Info: ww.kringlooptuin.be/grasbeheer

Kringlooptuinieren: een hot item

Page 18: merel lente 2011

preventie

18

Tips voor een gezondelenteschoonmaakDe lente komt in ’t land en dan voelen heel wat mensen de drang om het huisweer eens een grondige lenteschoonmaak te geven. U kan in de winkels heelveel producten vinden die u zouden helpen met het opsporen van allevuildeeltjes, het ontsmetten,… Maar heel wat van die producten heeft ueigenlijk niet nodig en kunnen zelfs een gevaar vormen voor uw gezondheid.Hoe kan u uw gezondheid beschermen?

Tien tips voor een gezonde lenteschoonmaak:1. Lees het etiket van producten: alleen zo komt u te weten hoe gevaarlijk het

product is, en hoe u uzelf en uw kinderen kan beschermen.2. Koop geen of zo weinig mogelijk producten met een gevaarsymbool: er

bestaan vaak minder gevaarlijke soorten.3. Volg altijd de gebruiksaanwijzing en gebruik niet meer dan de aangegeven

dosis! Staat er niet op hoeveel u moet gebruiken, probeer dan eerst met zoweinig mogelijk: dit is goedkoper, gezonder én beter voor het milieu.

4. In een normale woning is het zelden nodig of zelfs niet nuttig om teontsmetten. Gebruik een allesreiniger zonder ontsmettingsproduct in. Wiltu toch ontsmetten, dan moet u altijd eerst grondig schoonmaken, wantanders heeft de ontsmetting geen effect.

5. Het microvezeldoekje is een uitstekend hulpmiddel om schoon te maken:doeltreffend, effectief en milieuvriendelijk.

6. De vaatdoek is een dierentuin: het opnemen van allerlei vuil, vocht enbewaren op kamertemperatuur leveren u na een dag tijd meer dan eenmiljard micro-organismen op. Was ze heel frequent op 60°C.

7. Bleekwater is geen schoonmaakmiddel: het bleekt het vuil en kanontsmetten, maar maakt niets schoon. Het is zeer irriterend en schadelijk.Als u het toch gebruikt, meng het dan zeker nooit met andere productenzoals ontkalker, anders komen er giftige chloordampen vrij!

8. Vermijd spuitbussen en luchtverfrissers. Ze verstuiven het product in fijnedruppels die gemakkelijk ingeademd kunnen worden. Slechte geurtjes kuntu verdrijven door verluchting. Luchtverfrissers bevatten geurstoffen die eenfrisse indruk wekken, maar met andere stoffen in de lucht kunnenreageren. Deze kunnen een effect hebben op uw luchtwegen.

9. Met azijn kan u heel wat kalk verwijderen. Dit is een goedkope, milieu-vriendelijke en gezonde methode. Het werkt beter als u de azijn warmt.

10. Verlucht goed tijdens stofzuigen, vegen of afstoffen.

Nieuwebingo-automatenmoetenuitgerustwordenmet eID-kaartlezerVanaf 1 juli 2011 moeten allenieuwe bingoautomaten in deBelgische cafés uitgerust zijn meteen eID-kaartlezer, om de leeftijdvan de spelers te controleren. Metde eID-kaartlezer is een efficiëntereen effectievere controle mogelijk ophet spelverbod voor minderjarigen.Tot nu toe was er geenautomatische controle op hetspeelverbod voor minderjarigen.Deze maatregel is een belangrijkestap voorwaarts. De nieuwebingoautomaten zullen enkel nog inwerking treden nadat deelektronische identiteitskaart vaneen meerderjarige in de kaartlezeris geplaatst. Tegen 1 januari 2015moeten alle bingoautomaten in deBelgische cafés uitgerust zijn metzo’n eID-kaartlezer.

De cafébaas zal nog over eenuitbaterskaart beschikken, waarmeehij ook iemand zonder elektronischeidentiteitskaart kan laten spelen,bijvoorbeeld een cafébezoeker diezijn identiteitskaart thuis heeft latenliggen. Van zodra er met deuitbaterskaart wordt gespeeld,verschuift de controle op demeerderjarigheid wel naar decafébaas. Als blijkt dat de cafébaasmet zijn uitbaterskaartminderjarigen laat spelen, riskeerthij niet alleen zijn vergunning teverliezen, maar hangen hem ookeen zware boete en eengevangenisstraf boven het hoofd.

Page 19: merel lente 2011

• Zorg voor voldoende verlichting enlaat niets rondslingeren.

• Laat uw ogen regelmatig controlerenbij uw oogarts.

• Neem uw medicatie in zoalsvoorgeschreven door uw huisarts(juiste dosis, juist tijdstip)

• Vermijd zoveel mogelijk kalmeer- enslaapmiddelen.

• Sta rustig recht uit uw bed of zetel,zodat u niet duizelig wordt.

• Draag goed schoeisel dat de helevoet omsluit en met een stevige,platte zool met reliëf.

De beste preventie is lichaamsbeweging.Door minstens 30 minuten per dag lichttot matig te bewegen, neemt uw fysiekefitheid sterk toe en daalt uw valrisico. • Ga eens te voet of met de fietsboodschappen doen.

• Stap een halte eerder af van de bus. • Parkeer uw auto iets verder in de straat.

ouderen

Meer info: Sociaal-infopuntt 050 83 31 74 | www.vermijdvallen.be

19

Eén op de drie 65-plussers valtminstens één keer per jaarEen op de drie 65-plussers valtminstens één keer per jaar. En zo’nvalpartij heeft vaak nare gevolgen.Gevolgen die u liever vermijdt.

Onder het motto “Het autootje van uwkleinzoon kan gevaarlijker zijn dan hetverkeer” wil de Vlaamse overheidouderen laten stilstaan bij de mogelijkegevaren van vallen. Cijfers tonen immersaan dat een oudere 10 keer meer kansheeft om op de spoedgevallendienstte belanden door een val dan door eenverkeersongeval. Ook de kans omgehospitaliseerd te worden is dubbelzo groot bij een valpartij.

Tips om het risico op vallen zelf teverkleinen:• Bevestig losliggende matten entapijten met een antisliplaag.

onvoldoende middelen beschikken.Hiervoor wordt een onderzoek gevoerdnaar de bestaansmiddelen. Men houdtrekening met alle inkomsten, eventuelespaargelden, eigendom(men) ofverkoop ervan.U mag maximum één jaar (ten vroegstevanaf 64 jaar) vooraf een aanvraagindienen. Aanvragen kunnen ingediendworden bij het Sociaal-infopunt. Brenguw identiteitskaart mee of een volmacht-formulier (als iemand in uw plaats komt).

Mantelzorgpremie Voor ouderen die zich zonder hulpmiddelof zonder hulp van anderen niet meerkunnen verplaatsen, die hulp nodighebben om zich te wassen of die nietmeer zelfstandig kunnen eten, bestaater een mantelzorgpremie van degemeente. Deze premie is er ook voormensen die zich niet meer kunnenoriënteren in tijd en ruimte, zich nietmeer bewust zijn van gevaar of hetgevaar niet meer kunnen vermijden.

Vooraleer de premie wordt toegekend,gebeurt er een onderzoek van een aan-gesteld geneesheer en een sociaalassistent(e) van het OCMW. Hiervoorwordt 25 euro gevraagd voor de onder-zoekskosten. Dit bedrag wordt nadienterugbetaald als de beslissing positief is.De waarderingspremie wordt uitbetaald

aan de zorgverlener die op hetzelfdeadres gedomicilieerd is als dehulpbehoevende.

Meer info: Sociaal-infopunt |Gemeentehuis | t 050 83 31 74

Tegemoetkoming federale overheidSommige ouderen hebben eenverminderde zelfredzaamheid. Dit houdtin dat ze zichzelf niet meer kunnenbehelpen. Vaak hebben ze hulp nodigom eten te maken, de woning teonderhouden, ….. Dat brengt extrakosten mee. Als bejaarde kan men vanaf 65 jaar eentussenkomst krijgen van de FederaleOverheidsdienst. Laat u begeleiden doorde Sociale dienst van uw mutualiteit.Zij zoeken uit welke rechten of voor-delen er voor u van toepassing zijn.

Inkomensgarantie65-jarigen die in België wonen en diegeen of een laag pensioen hebben,kunnen een inkomensgarantie aan-vragen. Dit is een uitkering of toeslagop het pensioen aan ouderen die over

Nieuwe website voorsenioren

Opde sitewww.vlaamse-seniorensite.bevinden 50-plussers en senioren allerleiactiviteiten die voor hun leeftijdsgroepworden georganiseerd. U vindt er ookeen overzicht van centra die senioren-vriendelijk zijn in Vlaanderen.

De week van de valpreventie 25 april tot 1 mei

Hulp aan bejaarden

Page 20: merel lente 2011

20

Elk jaar komen er via Euro-Children kinderen uitprobleemgebieden in Europa op vakantie in Vlaamsegastgezinnen. Dit jaar worden 50 kinderen tussen 9 en 12 jaarverwacht, die voor de eerste maal naar Vlaanderen komen.Ze komen uit Slovakije, Kroatië, Bosnië en Herzegovina.Veelal gaat het om kinderen uit gezinnen met een lage levensstandaardof kinderen die de oorlog hebben meegemaakt.

Euro-Children werkt bewust mee aan de gedachte dat men de mensenter plaatse moet helpen om zo de migratiestroom te kunnen stoppen,maar wil de kinderen een leuke vakantie bieden, waaruit vriendschaps-banden ontstaan. Hiervoor zoekt Euro-children nog gastgezinnen.

Meer info: www.eurochildren.be | [email protected] | t 03 247 88 50

sociaal

Een overlijden is altijd een zware beproeving voor de naast familie-leden. Naast de pijn en het verdriet bij het heengaan van een dierbareduiken er een hele reeks administratieve en juridische beslommeringenop. De nabestaanden zijn daar meestal niet op voorbereid en zien dikwijlsdoor de bomen het bos niet meer. Daarom heeft het zorgteam van depolitiezone Het Houtsche in samenwerking met de gemeenten een‘rouwgids’ in elkaar gestoken. In deze brochure krijgt u een antwoordop de vele vragen die een overlijden met zich meebrengt. U krijgt eenoverzicht van welke instellingen u dient te verwittigen, en wat u allemaalmoet of kan doen.

In bepaalde gevallen van overlijden komt een slachtofferbejegenaar vanhet Zorgteam ter plaatse om de nabestaanden in de eerste plaatsondersteuning te bieden.Bij tussenkomst van het zorgteam, kan de gids meegegeven worden.

Indien u alsnabestaande (waarbij hetzorgteam niet is tussengekomen) nog specifiekevragen heeft waarop derouwgids een antwoordkan bieden, kunt u hetzorgteam zelfcontacteren om de gidste bekomen.Daarnaast kunt u dezegids ook downloaden viade website van depolitiezone.

Meer info:www. hethoutsche.be

Gezocht vakantiegezinnen

Op vrijdag 18 februari werd RobertBellaert gehuldigd voor 26 jaarvoorzitterschap van hetEurocomité.Vanaf de eerste vergadering van detoenmalige verbroederings-commissie op 23 februari 1984 wasRobert erbij.Hij is altijd een heel actievevoorzitter geweest.Robert spreekt vloeiend 5 talen:Nederlands, Frans, Engels, Duits enhet zo genoemde … Fleutsch.Hij begeleidde vele vergaderingenen ontmoetingen naar departnersteden en kende overalgoed zijn weg. Robert draagt defakkel van het voorzitterschap overaan Dirk De Zutter.

Robert Bellaertneemtafscheid vanhet Eurocomité

Wat doen bij overlijden?

Page 21: merel lente 2011

sociaal|ocmw

21

Energie verbruiken neemt vandaag eengrote hap uit het gezinsbudget. U kanflink wat besparen op uw energiefactuur.Uw woning isoleren, het plaatsen vaneen hoogrendementsketel, het gebruikvan super-isolerend glas, het plaatsenvan een zonneboiler, … zijn maatregelenwaardoor u heel wat minder energieverbruikt en de factuur drastisch daalt.De investeringen kosten echter geld.Wie niet onmiddellijk over het nodigebudget beschikt, kan vanaf 1 april goed-koop lenen om energiebesparendeinvesteringen uit te voeren.

De gemeente en het OCMW sloteneen overeenkomst met West-VlaamseIntercommunale (WVI), die optreedt alskredietverstrekker voor het Fonds terReductie van de Globale Energiekost.

Dit federale Fonds geeft goedkopeleningen van minimaal 1.250 euro enmaximaal 10.000 euro aan particulierenvoor structurele energiebesparendemaatregelen in woningen. De terug-betalingstermijn van de lening is 5 jaar.De intrestvoet is vast en bedraagt 2%per jaar, maar voor de meeste werkenbetaalt de federale overheid daarvan1,5% terug (intrestbonificatie). De over-blijvende 0,5% kan u inbrengen in uwpersonenbelasting. Dit maakt dezelening bijna renteloos!

Zowel eigenaars, huurders als verhuur-ders kunnen deze lening aanvragen. Eris geen inkomensbeperking en zowelnieuwbouw als verbouwingen komenin aanmerking. Doe tijdig uw aanvraagwant per jaar kunnen slechts een beperktaantal leningen worden toegestaan. Inlichtingenformulier en info:Sociaal-infopunt | www.wvi.be.

OCMW-Oostkampzoekt jobstudenten voor de zomervakantieWZC Ter Luchte Ruddervoorde• jobstudenten voor de verzorging. Wie minimum in het 6de jaar zorgkunde zit ofin het 1ste jaar verpleegkunde, komt in aanmerking.

• jobstudenten voor de schoonmaak. Wie dit jaar 17 wordt, komt in aanmerking.

Wij bieden:• contract voor studentenarbeid van maximum 1 maand.•prestatievolume tussen 28,5 uur en 38 uur per week.

Meer info: Dienst Personeel | Dorpsplein 1 | 8020 Waardamme | Dieter De Bels |t 050 28 82 96 | [email protected]

Oostkamp in Actie is een samenwerkingsinitiatief tussen het OCMW, de gemeente,het PWA en de sociale werkplaatsen SOBO@werk en Loca Labora. Oostkamp inActie biedt tegen een democratische prijs een oplossing voor het uitvoeren vanklussen waar men geen hulp van andere professionelen voor vindt. Hierbij wordtvoorrang gegeven aan senioren, langdurig zieken, mensen met een beperktinkomen of mensen in een tijdelijke probleemsituatie.Het betreft klussen zoals maaien met grasmachine, wieden van onkruid, kuisen vanborders, scheren van een haag, snoeiwerk, planten van bloemen en struiken, …

Meer info: OCMW | t 050 28 82 90 | [email protected]

Hulpverlening voor zelfstandigenvzw EfremZelfstandigen met financiële moeilijkheden melden zich regelmatig aan bij de socialedienst van het OCMW. Het OCMW beschikt niet altijd over voldoende expertise omeen deskundig antwoord te bieden. In 2010 sloot het OCMW een samenwerkings-overeenkomst met vzw Efrem. Efrem vzw staat voor hulpverlening aan zelfstandigenin moeilijkheden, gefailleerden en ex-ondernemers die nog problemen ondervindenvanuit hun vroegere zelfstandige activiteit. Daarbij wordt aandacht gegeven aan deleefbaarheid van de zaak, de sociale zekerheid, alle aspecten van gezondheid, deremediëring van energieschulden, RSZ-schulden, belastings- en BTW-schulden enschuldoverlast in het algemeen. Efrem vzw werkt ook ondersteunend. Voor vragenrond sociale zekerheid van zelfstandigen, handelshuur, faillissementswetgeving,vennootschapsrecht,… waarmee de sociale dienst in hun lopende dossiersgeconfronteerd worden, kunnen de maatschappelijk werkers bij Efrem terecht.

Meer info: t 057 44 64 78 |[email protected]

vzw Boeren op een Kruispunt Ook de land- en tuinbouwsector heeft nood aan deskundig advies. Voor een deelvan de land- en tuinbouwers is het niet haalbaar om aan alle economische ensociale voorwaarden te voldoen. Een combinatie van verschillende factoren kanleiden tot probleemsituaties. De Vlaamse Overheid nam het initiatief om bedrijvenin moeilijkheden te helpen. Verschillende landbouworganisaties engageerden zichom samen de vzw Boeren op een Kruispunt op te richten. Boeren op een Kruispunt maakt samen met de land- of tuinbouwer een analysevan de problemen. Door kleine stappen te zetten kan er een mooi resultaatbekomen worden: verbeteren van financiële regelingen, nieuwe afspraken binnenhet gezin, optimaliseren van de bedrijfsvoering, enz….Wie in ernstige problemen verkeert of wie denkt in zo’n situatie terecht te komen,kan een beroep doen op de diensten van Boeren op een Kruispunt. Zij komengratis aan huis en alle informatie wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld.

Meer info: t 0800 99 138 | [email protected].

Goedkopeenergieleningen

Pluk uw premie in 2011Ook in 2011 kan u bij Eandis premiesplukken voor rationeel energiegebruik(REG). De brochure Pluk uw premie in2011 geeft een overzicht van de premiesdie vanaf 1 januari 2011 kunnen aange-vraagd worden voor investeringen in REGvoor zowel nieuwbouw als verbouwingen.Meer info: www.eandis.be

Lenteklussen in de tuin

Page 22: merel lente 2011

Herman en Rosa Van Reybrouck-PiceuHertsbergestraat 1, Oostkamp - 5 april

Gerard en JacquelineDevoogt-VanlersbergheLodistraat 42, Hertsberge - 7 april

Edgard en Agnès Claeys-MaesVeldstraat 1, Oostkamp - 14 april

Joseph en Marie-LouiseBoussemaere-MesdagE. Welvaertstraat 8, Oostkamp - 15 april

Stephanus en Rita Clybouw-SinaeveLindenstraat 54, Oostkamp - 21 april

Gaston en Ghislaine D’hoop-StrubbeSijslostraat 159, Waardamme - 2 mei

Aimé en Angelina Reyniers-VermeirenBrugse Mettenstraat14,Oostkamp-6 mei

Marcel en Mariette Desmet-BoussauwLodistraat 56, Hertsberge - 18 mei

Jaak en Liliane Lambert-DeschepperEveraertstraat 31, Oostkamp - 20 mei

Henri Willy en GeorgetteVan Wynsberghe-VerplanckeFelix Timmermansplein 7A, Oostkamp20 mei

Georgius en Mariette Loose-DejaegerWestkantstraat 1, Ruddervoorde - 29 mei

Gentiel en Jeanine Verbeerst-VerhelleTorhoutsestr. 299, Ruddervoorde - 2 juni

Ronald enRita Vande Geuchte-DelodderePoelstraat 39, Oostkamp - 3 juni

AlberikenLiliane VanLeirsberghe-CoppensSt.-Pietersplein 12/2-01, Oostkamp10 juni

Roger en Irena Callewaert-BeernaertNieuwstraat 2, Hertsberge - 14 juni

Gouden bruiloft

Marcellus en Maria Lippens-JodtsGroenstraat 28, Ruddervoorde - 29 maart

André en Maria Rogiers-SlabbinckBergenstraat134,Ruddervoorde -30 maart

Gerard en Cecilia Vanbelle-DewulfFelix Timmermansplein 20, Oostkamp 30 april

Roger enSimonne Devriendt-VanquathemF. Timmermansplein 8, Oostkamp - 11 mei

Aimé en Martha Calleeuw-MortierSijslostraat 140, Waardamme - 17 mei

Hilaire en Lilia Heindryckx-HullebusSijslostraat 51, Ruddervoorde - 30 mei

Gustave en Crisona Claeys-AllemeerschMolenstraat 51, Oostkamp - 15 juni

Antoine en Julia Houtekier-DanneelsStationsstraat 77, Oostkamp - 20 juni

Diamanten bruiloft

jubilarissen

Het Collegevan Burge-meester enSchepenenbrachteenbezoekjeaandezeechtparen diein deafgelopenwinterhunbriljanten endiamantenjubileumvierden.

Jan en Cecilia Vansteelant-Puype

Godfried en Rachel Verstraete-Vanneste

Robert en Frieda Ducheyne-Vlietinck

Jerome en Rachel Beuselinck-Vanvynckt

22

De jubilarissen die 50 jaar gehuwd waren in september, oktober, november endecember werden gehuldigd in De Valkaart op 29 januari

Page 23: merel lente 2011

23

noord-zuid

Reeds enkele jaren ondersteunen de3WWW (Derde Wereld WerkgroepWaardamme-Ruddervoorde) en degemeente het project ARED in Douala,Kameroen. ARED (Association pour laRehabilitation de l’Enfance en Détresse)

is een organisatie die zich inzet voorde straatkinderen in Douala door henop medisch, sociaal en maatschappelijkvlak te ondersteunen en hun inburgeringbinnen de normale samenleving tebevorderen.

Eén van de pioniers en grote bezielerwas sociaal werker Ricardo Mba. Hijwerkte samen met Liesbeth Schaffleruit Waardamme, in de achterbuurtenvan Douala. Toen Liesbeth terug inBelgië was, besloot ze het project vanhieruit te steunen. Het project kan nual enkele jaren rekenen op definanciële steun van de gemeente.Voor ARED betekent deze beperktesteun bijzonder veel en ze beschouwtde gemeente Oostkamp als haarbelangrijkste Europese partner.

In 2007 kreeg Ricardo Mba de kans omnaar Europa te reizen om zijn projectte promoten. Ricardo bezocht ookOostkamp. Toen hij terugkwam inKameroen werd hij door de plaatselijkeautoriteiten beschuldigd van gezags-ondermijnende activiteiten. Hierdoormoest Ricardo zich lange tijd schuilhouden. Na lang onderhandelenslaagde hij erin om eind 2010 een visumte krijgen voor België. Bij aankomstvroeg hij onmiddellijk politiek asielaan. Ondertussen verblijft Ricardo inhet opvangcentrum in Gembloux.

Intussen blijft de 3WWW het projectARED steunen. De collega’s vanRicardo Mba blijven immers zijn werkverder zetten en hebben alle hulpnodig die ze kunnen krijgen. (Frank Schaffler)

Bezieler van het3de wereldproject Aredzoekt asiel in België

Music for lifeDe Gemeenteraad besliste op 16december 2010 om 500 euro tedoneren aan Music for life. Deactie van Studio Brussel stonddeze keer in het teken van de aids-weeskinderen in Afrika. De vriendengroep van de LongHorn Saloon uit Waardammeorganiseerde Run for life. De actiebracht 4.000 euro op.Gemeenteraadsleden Eric Denys,Sofie Pintelon en Luc Vanparystrotseerden de winterse kou ennamen, net als vele anderen deelaan het loopparcours.

Page 24: merel lente 2011

beeldbank

24

foto 37Wie weet er iets bij dezefoto?

foto 38Wiskundeles tijdens eenoptocht (waarschijnlijk inRuddervoorde). Wieherkent iemand? Wieweet bij welkegelegenheid deze wagenuitreed?

foto 39Deze foto is genomen opeen activiteit van NCMVOostkamp. De‘onschuldigekinderhanden’ duiden hetwinnende nummer aan.Wie herkent iemand opdeze foto?

foto 40Een zomerse optocht inWaardamme is hetonderwerp van deze foto.Wie herkent iemand opdeze foto?

De HeemkundigeKring Oostkamp en deHeemkundige KringRuddervoorde zijn eentijdje geleden gestartmet het aanleggenvan een beeldbank.Ze verzamelen,digitaliseren enbeschrijvenbeeldmateriaal datover onze gemeentehandelt.Deze beelden wordenvoor iedereenbeschikbaar gesteldop www.beeldbank-westvlaanderen.be.Regelmatig stoten zeop foto’s waarvan nietonmiddellijk duidelijkis wie er op staat,wanneer en waar defoto genomen werden ter gelegenheidvan welke gebeurtenisde foto werdgenomen.Dankzij de reactie vanheel wat mensenslagen ze er vaak inom de foto’s tesitueren.De heemkringen zijnnog steeds op zoeknaar nieuwbeeldmateriaal (oververenigingsleven,festiviteiten, dagelijksleven, publiekegebeurtenissen,…).Heeft u zo’n foto’s?Verwittig dan deheemkundige kring.Zij scannen hetbeeldmateriaal in enbezorgen deoriginelen binnen deweek terug.

Contactpersonen:HKO: Sebastian Vande Ginste ([email protected] | t 050 84 13 16).HKR: Roland Vansteelant ([email protected] | t 050 27 97 86).

Weet u wie of wat afgebeeld is op volgende foto’s?

Page 25: merel lente 2011

25

verenigingen

Vereniging in de kijker: FC Styllux BoysF.C. Styllux Boys is een van tien amateurvoetbalploegen aangesloten bij deOostkampse Sportraad. De ploeg werd in 1980 gesticht door Luc Van Daele envoetbalt sinds het seizoen 1980-1981 in de zondagmorgen-competitie van deAmateursport. Jammer genoeg kwam de gangmaker Luc in 1983 bij een ongevalom het leven. Zijn taak werd overgenomen door broer en huidig voorzitter Franky.Ter nagedachtenis van hun overleden broer organiseren ze jaarlijks een groottornooi. Het tornooi is ver buiten de grenzen van Oostkamp gekend en geprezen.F.C. Styllux Boys behaalde reeds heel wat titels: 6 maal kampioen in hun reeks, 7maal de wisselbeker bij Amateursport in de zondagcompetitie, 4 maal desupercup en in 2005 het Kampioenschap en de Beker van Vlaanderen met alskers op de taart de Gouden Merel.

Markant 50 jaarMarkant Oostkamp werd in 1961opgericht onder de naam ChristelijkMiddenstands- en Burgervrouwen(CMBV). De vereniging teltmomenteel bijna 100 leden en deafdeling is één van de grootste vanWest-Vlaanderen. Markant is actief inOostkamp en Hertsberge en wordtgeleid door Anuschka Steenkiste. Tergelegenheid van hun 50-jarig bestaanwerden de leden door de gemeenteuitgenodigd op het Gemeentehuis.

ErfgoedhappeningWaardamme enHertsbergeMaak kennis met het dagelijks levenin Hertsberge en Waardamme in devorige eeuw! Studenten van KATHOorganiseren i.s.m. de HeemkundigeKring Oostkamp en gemeenteOostkamp een erfgoedhappening opzaterdag 7 mei in Hertsberge en opzondag 15 mei in Waardamme.Tussen 14 en 17 uur worden voorjong en oud activiteiten ingericht. Dedeelname aan deze activiteiten isgratis. Voor Hertsberge is zaal’t Bulskampvelt de uitvalsbasis, voorWaardamme is dat De Wara.

De studenten zijn ter voorbereidingvan deze happening volop bezig methet afnemen van interviews en hetdigitaliseren van beeldmateriaal. Erzijn al heel wat mooie verhalen enfoto’s opgedoken. Op een van defoto’s, van zowat veertig jaargeleden, krijgen we een binnenzichtvan café Oud Gemeentehuis teHertsberge.

Meer info: Sebastian Vande Ginste |t 050 84 13 16 |[email protected] |www.heemkringoostkamp.be

CVO St.-Godelieve OpendeurdagWat: CVO St.-Godelieve en de Middenschool St.-Pieter zetten hun deuren open.Iedereen is welkom om de dynamiek van beide scholen zelf te ervaren.Wanneer: zaterdag 7 mei | 11 - 17 uur • Waar: Kortrijksestraat 47, Oostkamp

Meer info: t 050 50 24 34 | [email protected] | www.cvogodelieve.be

Page 26: merel lente 2011

26

verenigingen

VoordrachtwedstrijdDavidsfondsOp vrijdag 25 februari 2011organiseerde het Davidsfonds voorde 3de maal een voordrachtwedstrijd.Er waren 39 deelnemers uit alleOostkampse scholen.Juryvoorzitter Jaak Vanhulle hadbemoedigende woorden voor alledeelnemers.Iedere deelnemer werd beloond meteen mooi prijsboek.De laureaat, de 2de en de 3de van elkleerjaar kreeg bovenop eenboekenpakket nog een waardevolleprijs aangeboden door de Jeugd- enCultuurdienst van Oostkamp.

De SJaCos-bonnen, een nieuw betaalmiddel voor Oostkampsesport-, jeugd- en cultuurinitiatievenHet gemeentebestuur wil iedereen gelijke kansen bieden om deel te nemen aan hetvrijetijdsaanbod. De deelnamekosten vormen voor sommige gezinnen een drempel.Die mensen geeft de gemeente nu een financieel duwtje in de rug met de SJaCos-bonnen.

De SJaCos-bon is een geldig betaalmiddel. De bonnen, ter waarde van 1, 2 en 3 euro,zitten gebundeld in een bonnenboekje met een totale waarde van 50 euro. In het boekjewordt duidelijk omschreven waarvoor ze wel en niet gelden. De Oostkampse verenigingenen clubs, die meewerken, worden nominatief in het boekje vermeld (samen met eenopsomming van de initiatieven die in aanmerking komen). Ook de gemeentelijke initiatievenworden in de lijst opgenomen.

Dit bonnenboekje wordt aan 5 euro verkocht aan diegenen die recht hebben op een verhoogdetegemoetkoming van het ziekenfonds (= OMNIO-statuut). Bovendien kunnen alle inwoners vanOostkamp het boekje kopen met 10% korting. Dit betekent dat het boekje ter waarde van50 euro kan aangekocht worden voor slechts 45 euro. Dit nieuwe systeem gaat van start in juni.

Meer info: Vrijetijdsloket | t 050 83 31 80 | [email protected]

Maak uw verenigingbekend aan de nieuweinwonersTwee maal per jaar nodigt de gemeenteOostkamp haar nieuwe inwoners uit op eenontvangst- en kennismakingsavond. Na eendiareportage, een hapje en een drankje,krijgen de aanwezigen een informatie-pakketje mee naar huis, met onder meerook de Wegwijzer in het Oostkampseverenigingsleven. Wenst u een flyer van uwvereniging aan dit pakket toe te voegen,dan kan dit. Geïnteresseerd? Bezorg dantegen 31 maart een 80-tal exemplaren vanuw flyer in het Vrijetijdsloket in De Valkaart.

Karatekampioenenbij Karateclub De ValkaartOp het Vlaams Kampioenschap Karate (VKF) op 30 januari 2011 behaaldede Karateclub “De Valkaart Oostkamp” in de discipline Kata (stijloefening)uitmuntende resultaten.• Bij de senioren dames won Inge Dautel de gouden medaille.• In de discipline Team Kata, een stijloefening uitgevoerd met driekarateka’s waarbij synchronisatieen een perfecte techniekdoorslaggevend zijn, werd onzedamesploeg (Inge Dautel, FreyaMaenhout en Line Renders) VlaamsKampioen.

• Line Renders veroverde in decategorie junioren dames dezilveren medaille.

Page 27: merel lente 2011

activiteitenkalender sportAQUAGYMGemeente Oostkamp | Sport over dagIedere vrijdag, niet tijdens schoolvakan-ties, feestdagen en 3/6 | 8.40 uur |De Valkaart | Info: 050 83 31 80

ATLETIEKFLAC Iedere maandag en woensdag om18.30 uur | Jeugd: iedere woensdagom 18.30 uur (turnzaal De Vaart), iederezaterdag om 10 uur (chalet) | chalet FLACin de Valkaart | Iedere zondag vanaf 27maart in BLOSO Brugge | Info: 047720 70 12 | [email protected]

BADMINTONGemeente Oostkamp | Sport over dagIedere dinsdag, niet tijdens schoolvakan-ties, feestdagen en 3/6 | 8.30 uur |De Valkaart | Info: 050 83 31 80

KWB Steenbrugge Iedere dinsdag | 21 uur | De Valkaart |Info: 050 37 18 75 (Hilde Christiaen)|[email protected]

BOOGSCHIETENKoninklijke HandbooggildeDe HertenschuttersIedere woensdag t.e.m. 13 april | 18.30uur | Oud Gemeentehuis Hertsberge |Info: 0478 45 06 01 | 0475 65 99 17 |www.dehertenschutters.be

DANSENKAV OostkampIedere donderdag t.e.m. 31 maart | 20uur | Nieuwvliet | Info: 0472 58 44 29

Gemeente Oostkamp | Funky DanceKinderen: iedere woensdag t.e.m. 25mei 2011 om 13 uur, 13.50 uur of 14.45uur | volwassenen: iedere dinsdagt.e.m. 17 mei om 19 uur | niet tijdensschoolvakanties, feestdagen |De Valkaart | Info: 050 83 31 80

FIETSENKAV OostkampMaandagen18 april, 2,16, 30 mei,13 juni|13.30 uur | Hogedreef | Info: 050 82 7154 | [email protected]

NEOS OostkampIedere dinsdag vanaf 5 april | 14 uur |Hogedreef | Info: 050 82 46 93 |[email protected]

OKRA H. Hart SteenbruggeIedere maandag vanaf 11 april (niet op 13juni) | 14 uur | ’t Centrum | Info: 050 3581 90 | [email protected]

PASAR OostkampIedere donderdag vanaf 5 mei |18.30 uur | Gemeenteplein Oostkamp |t 0496 07 56 31

S.SportIedere donderdagnamiddag vanaf april |13.45 uur | Gemeentehuis |Info: 0474 24 93 11

WTC De Blauwe WimpelIedere zon- en feestdag | 9 uur | Gast-hof Munckhove | Info: 050 84 05 05 |[email protected]

WTC De PuttersIedere zondag | 9 uur | De Valkaart |Info: 0472 26 64 09

GEVECHTSSPORTKarateclub De Valkaart Iedere zondag om 10.30 uur | Iederevrijdag om 19 uur | Iedere maandagom 19.30 uur | De Valkaart |Info: 050 35 87 50

Black Bird KenpoWekelijks | Jeugd (6-11 jaar): maandag- 18 uur| Volwassenen: maandag endonderdag - 19 uur | De Valkaart | Info:0495 52 16 38 | [email protected]

GOLFITNeos OostkampIedere vrijdag vanaf 1 april | 14 uur |Bad Nauheimplein | t 050 82 46 93 |Info: 050 82 46 93 |[email protected]

PETANQUEOKRA Oostkamp-HertsbergeIedere dinsdag en vrijdag | 13.15 uur |tot eind april, Brugsestraat | goed weerin De Valkaart | Info: 050 82 36 82 |[email protected]

Sportclub 50 PlusIedere woensdag | 13.50 uur | slechtweer: De Sportman, goed weer: DeValkaart | Info: 050 82 24 82 |[email protected]

S.Sport | Vrij spelIedere maandag | 13.30 uur | t.e.m.eind april, Brugsestraat | mei en juni,De Valkaart | Info: t 050 82 34 17

S.Sport Iedere woensdag | 13.30 uur | t.e.m.eind april, Brugestraat | mei en juni, DeValkaart | Info: t 050 82 34 17

TURNENGemeente Oostkamp | Sport overdagIedere dinsdag, woensdag en vrijdag,niet tijdens schoolvakanties, feestdagenen 3/6 | 10 uur | De Valkaart | Info:050 83 31 80

Gemeente Oostkamp | FiguurtrainingIedere dinsdag t.e.m. 14 juni om 20 uur| Iedere donderdag t.e.m. 19 juni om20.30 uur | niet tijdens schoolvakan-ties, feestdagen en 3/6 | De Valkaart |Info: 050 83 31 80

Gemeente Oostkamp | Body work outIedere dinsdag, niet tijdens schoolva-kanties, feestdagen en 3/6 | 10 uur |De Valkaart | Info: 050 83 31 80

Gemeente Oostkamp | Step aerobicIedere woensdag, niet tijdens school-vakanties, feestdagen en 3/6 | 10 uur |De Valkaart | Info: 050 83 31 80

Gemeente Oostkamp | 3B’sIedere vrijdag, niet tijdens schoolvakan-ties, feestdagen en 3/6 | 10 uur |De Valkaart | Info: 050 83 31 80 |[email protected]

Neos OostkampIedere donderdag (uitgez. schoolvakan-ties) | 9.45 uur | De Valkaart | Info: 05082 46 93 | [email protected]

OKRA SteenbruggeIedere dinsdag | 14 uur | ‘t CentrumAssebroek | Info: 050 35 81 90 |[email protected]

Sportclub 50 Plus (RT)Iedere vrijdag (uitgez. schoolvakanties) |15 uur |De Valkaart | Info: 050 82 24 82 |[email protected]

VOLLEYBALVolley Venus Oostkamp |Bewegingsschool - 8-10 jarigenElke woensdag t.e.m. april | 17.30 uur| K. Boudewijnschool | Info: 0479 7622 19 | [email protected] |www.volleyoostkamp.be

WANDELEN

OKRA Oostkamp-Herstberge Iedere tweede woensdag van demaand | 13.45 uur | De Valkaart |Info: 050 82 34 62

OKRA RuddervoordeKranige stappers | 2-wekelijks opwoensdag | 13.30 uur | ’t PaviljoentjeSint-Elooisplein | Info: 050 27 76 58.Moedige jong wandelaars |2-wekelijks op vrijdag |13.45 uur |’t Paviljoentje St.-Elooisplein |Info: 050 27 77 23

27

Page 28: merel lente 2011

activiteitenkalender sociaal en gezellig

28

ZWEMMEN

Gemeente Oostkamp | baantjeszwemmenIedere vrijdag, niet tijdens schoolvakan-ties, feestdagen en 3/6 | 9.40 uur | DeValkaart | Info: 050 83 31 80

Sportclub 50 Plus Iedere vrijdag (uitgez. schoolvakanties) |16 uur | De Valkaart | Info: 050 82 24 82|[email protected]

ACRYL- EN OLIEVERFSCHILDEREN

‘t SchildersnestIedere donderdag tijdens schooljaar |14 uur en 19 uur | De Wieke | Info:0479 79 07 37

CREAZiekenzorg OostkampDinsdag 12 april, 10 mei en 14 juni |14 uur | CM | t 050 78 14 67

FILMFilmclub Spectrum Vrijdag 1 april, 22 april, 13 mei en 27mei | 20 uur | Nieuwvliet | Info: 05082 29 89

HEEMKUNDE (archief en beeldbank)

Heemkundige Kring Oostkamp Iedere tweede zaterdag | 9 tot 12 uur |Bibliotheek-infopunt | Info:050 82 66 58|[email protected]

Heemkundige Kring RuddervoordeIedere laatste zaterdag | 9 tot 12 uur |Riderfort | Info: 0475 59 02 23

HOBBYHobby-Club Nieuwvliet Tweewekelijks op dinsdag | 19 uur |Nieuwvliet | Info: 050 82 46 39 |[email protected]

OKRA Moerbrugge Iedere eerste en derde dinsdag |13.30 uur | Zuidleie |info: 050 82 42 89

OKRA Oostkamp-Hertsberge Tweewekelijks op woensdag | 13.30uur | CM | Info: 050 82 35 42 |[email protected] Ziekenzorg Iedere tweede dinsdag | 14 uur | CM |Info: 050 78 14 67

KAARTENOKRA Moerbrugge Iedere donderdag | 13.30 uur |Zuidleie | Info: 050 82 42 89

OKRA Oostkamp-Hertsberge Iedere woensdag om 13.30 uur in WZCSint-Jozef | iedere donderdag om 13uur in CM Oostkamp |Info: 050 82 35 42|[email protected]

OKRA Ruddervoorde Iedere maandag, niet op 13 juni | 13uur | Riderfort | Info: 050 27 66 80

KANTKLOSSENKlavertje Vier Iedere woensdag | 19 tot 22 uur |De Wieke | Info: 050 82 25 98

MODELSPOOR

Modelspooratelier Iedere vrijdag | 20 uur | Riderfort |Info: 0486 62 30 61 |[email protected]

RUILBEURSChampagneclub OrseampMaandagen 21 maart, 25 april en 23mei | 13.30 uur | café Oud Gemeente-huis Hertsberge | Info: 050 82 48 22

SCHAKENHet Trouwe Paard Iedere vrijdag vanaf 20 uur en jeugd-schaak op zaterdag vanaf 10 uur |CM | Info: 050 82 57 46

SPEL EN ONTMOETING

OKRA H. Hart Steenbrugge Iedere donderdag | 14 uur |’t Centrum | Info: 050 35 81 90 |[email protected]

60-plussers WaardammeIedere tweede en laatste donderdagvan de maand | 13.30 uur | De Wara |Info: 0478 25 10 42 |[email protected]

ZANGOKRA Moerbrugge Iedere donderdag | 9 uur | kerk Moer-brugge | info: 050 82 42 89

OKRA Oostkamp-Hertsberge Iedere donderdag | 17.15 uur |WZC Sint-Jozef | Info: 050 82 35 42 |[email protected]

OPROEPWenst u de activiteiten van uw vereniging voor de periode 21 juni tot 20 september 2011 in de volgende editie van De Merelaan te kondigen, geef dan tijdig uw kalender door. U kunt uw activiteiten ook doorgeven via www.oostkamp.be - Oostkampdigitaal. Uiterste inleverdatum is 10 mei. Het reglement vindt u op www.oostkamp.be

Dienst Communicatie | AC Beukenpark | Kapellestraat 19 | 8020 Oostkamp | t 050 83 31 04 | [email protected].