Memorandum ACV-Transcom 2014

28
MEMORANDUM ACV-TRANSCOM 2014

description

 

Transcript of Memorandum ACV-Transcom 2014

Page 1: Memorandum ACV-Transcom 2014

MEMORANDUM ACV-TRANSCOM

2014

Page 2: Memorandum ACV-Transcom 2014

// Respect voor het sociaal overleg 3

// Investeren in kwaliteitsvolle openbare dienstverlening 6

// Mobiliteit, transport & logistiek als motor van de economie 13

// Visie op de industrie 19

// Werken aan duurzame werkgelegenheid 23

Inhoudsopgave

Page 3: Memorandum ACV-Transcom 2014

Respect voor het sociaal overlegACV-Transcom wil een bescherming en verbetering van de huidige sociale dialoog. We vragen ruimte voor vrije en verantwoordelijke onderhandelingen, zowel interprofessioneel als in de sectoren. Als uitgangspunt hoort hierbij de vrijwaring van de automatische indexering.

Respect voor het sociaal overleg wil ook zeggen dat de overheid geen eenzijdige beslissingen mag nemen die het sociaal overleg lam leggen. De loonnorm die op dit moment op 0% werd gezet, ondermijnt vrije loonon-derhandelingen in de sectoren. En op die manier alle onderhandelingen, aangezien het over loonkosten gaat, dus naast salaris ook over bijdragen aan sociale fondsen, opleidingen, projecten in het kader van welzijn op het werk, …

In dit deel: // Autonoom sectoraal overleg // Sterk interprofessioneel overleg // Investeren in sociaal overleg in de overheid(sbedrijven) // Europa

3

Page 4: Memorandum ACV-Transcom 2014

Autonoom Sectoraal OverlegRespect voor het sociaal overleg in ondernemingen wil zeggen dat vakbondsvertegenwoordigers kunnen rekenen op voldoende bescherming. Vakbondsverte-genwoordigers moeten voldoende tijd en middelen krijgen om hun syndicaal werk uit te oefenen.

Respect voor het sociaal overleg in de paritaire comi-tés heeft te maken met autonome onderhandelingen. Daarom vragen we in het kader van het eenheidssta-tuut de mogelijkheid om sectoraal hogere opzegter-mijnen af te spreken.

ACV-Transcom pleit voor gemengd paritaire over-leg, daar waar private en publieke sectoren op de-zelfde markt spelen. Private bedrijven concurreren met publieke bedrijven maar hoeven niet aan dezelfde arbeidsvoorwaarden te voldoen. De arbeids- en loon-voorwaarden van het personeel in overheidsbedrijven moet gevrijwaard blijven. Tegelijk moeten de arbeids-voorwaarden en omstandigheden in de private secto-ren verbeterd worden.

Sterk interprofessioneel OverlegHet is belangrijk om bindende cao’s af te sluiten op interprofessioneel niveau, vandaar de vraag van ACV-Transcom om respect voor het sociaal overleg in de Nationale Arbeidsraad (NAR). Dit onder meer om de gelijke basis voldoende groot te houden. Individu-eel vastgelegd arbeidsvoorwaarden versterken enkel de sterksten op de arbeidsmarkt.

Investeren in het sociaal overleg in de overheid(sbedrijven)

Bij de overheidsbedrijven en de overheid zelf moet sterker geïnvesteerd worden in het sociaal overleg. Momenteel werken de overlegcomités niet als vol-waardige overleginstanties. De werking van comité A, comité overheidsbedrijven, comité B, Sectorco-mité 18, basisoverlegcomités en paritaire commis-sies in alle culturele instellingen moet grondig ge-evalueerd worden.

4

Page 5: Memorandum ACV-Transcom 2014

Europa

Het verhaal van respect voor de sociale dialoog is ook op Europa van toepassing. De Europese commissie heeft de mond vol over het belang van sociale dialoog maar neemt geen initiatieven om de dialoog te versterken en stelt hiervoor ook onvoldoende middelen ter beschikking.

Het kan ook niet dat onderhandelde akkoorden door Europese sociale partners naast zich neer worden gelegd. Zoals de sectoren van vissers en binnenvaart al ondervonden bij hun Europese sectorale akkoorden rond veiligheid en gezond-heid op het werk.

We kunnen niet aanvaarden dat veiligheidswet-geving als administratieve hinder beschouwd wordt zoals beschreven in het REFIT program-ma van de commissie Barroso II. De commis-sie kondigt niet enkel een stop aan voor nieuwe regels. De idee om alle bestaande Europese vei-ligheidswetgeving door te lichten om nog meer te kunnen schrappen is ontoelaatbaar. Met dit soort intenties is het sociaal Europa verder af dan ooit te voren.

De EU heeft nood aan een grotere inbreng van de sociale partners in het sociale, economische en financiële beleid. Europese kaderakkoorden, interprofessioneel en sectoraal, moeten snel bekrachtigd worden. Europese ondernemings-cao’s moeten een juridisch kader krijgen.

5

Page 6: Memorandum ACV-Transcom 2014

Investeren in kwaliteitsvolle openbare dienstverlening

In dit deel: // Maximale dienstverlening // Verdedigen van werknemers en gebruikers // Kwaliteitsvolle postale diensten // Telecommunicatie: een recht voor iedereen // Kwaliteitsvol reizigersvervoer per trein // Europa

6

Page 7: Memorandum ACV-Transcom 2014

ACV-Transcom aanvaardt niet dat openbare diens-verlening louter herleid wordt tot minimale soeve-reine diensten. Integendeel, er dient een lijst met noodzakelijke diensten voor de burgers te worden opgesteld, dit teneinde een waardig leven te kunnen leiden. Deze lijst omvat onder meer de grote netwer-ken (gemeenschappelijk vervoer, water, energie, tele-fonie, post), maar ook onderwijs, gezondheidszorg en cultuur (inzonderheid de audiovisuele sector). ACV-Transcom houdt vol dat alle gesubsidieerde operato-ren die openbare diensten verlenen op zijn minst on-der voogdijschap moeten blijven (zeker op financieel vlak voor wat betreft de cultuur).

Inzake openbare dienstverlening, die reeds gelibe-raliseerd is, maakt ACV-Transcom zich enorm veel zorgen omtrent het mogelijke winstbejag dat de ope-ratoren (openbaar of privaat) ertoe zou brengen de meer rendabele segmenten te bevoordelen, dit vaak ten nadele van klanten die geen andere keuze hebben. Hierbij denken we meer in het bijzonder aan particu-liere klanten van de culturele, audiovisuele, post- en telecommunicatiesector.

ACV-Transcom herinnert de toekomstige politieke verantwoordelijken eraan dat de opgedane ervaring binnen de EU aantoont dat de overgang naar de vrije markt de kosten voor particulieren niet vermin-dert, integendeel, en bovendien de kwaliteit en vei-ligheid van de dienstverlening in gedrang brengt. Andere (historische) herinnering: de staat heeft grote netwerkondernemingen genationaliseerd omdat de private sector financieel niet in staat bleek te zijn om ze te ontwikkelen (zeer hoge investeringskosten met een onzeker rendement).

Om de economische ontwikkeling te stimuleren, om zorg te dragen voor de zwakkeren in de samenleving, om te waken over de sociale gelijkheid is het nodig om te investeren in de publieke sector. Goed wer-kende openbare diensten bieden een meerwaarde aan de economie. Het is absoluut noodzakelijk dat de fe-derale overheid haar meerderheidsaandelen in de overheidsbedrijven behoudt. Voor The Brussels Air-port Company mag het overheidsaandeel niet minder dan 25% worden.

ACV-Transcom herhaalt dat het alle werknemers en gebruikers van openbare ondernemingen en diensten verdedigt

ACV-Transcom vraagt dat de duurzaamheid van de openbare ondernemingen en diensten niet constant in vraag zou worden gesteld. De referentie naar een publiek statuut staat mee garant voor deze duurzaamheid.ACV-Transcom werkt samen met andere organisaties die het recht van de burgers op kwalitatieve openbare diensten verdedigen in zoverre ze geen afbreuk doen aan de rechten van het personeel. De politieke beleidsma-kers moeten er rekening mee houden dat de vakbonden hun representativiteit is aangetoond, wat een groter gewicht zou moeten geven aan onze insteek.

Een maximale in plaats van een minimale dienstverlening!

7

Page 8: Memorandum ACV-Transcom 2014

Kwaliteitsvolle postale diensten

De daling van de traditionele correspondentie en de opmars van de elek-tronische communicatie nopen bpost om op zoek te gaan naar alternatie-ven. Deze zijn noodzakelijk om een voltijdse tewerkstelling te garanderen. ACV-Transcom wil er wijzen dat andere activiteiten niet kunnen worden ingevoerd tegen elke prijs.

Er dient over gewaakt dat het personeel in veilige omstandigheden kan werken en dat het over degelijke werkmiddelen en geschikte lokalen be-schikt om zijn opdracht te kunnen uitvoeren. Niet geregistreerde overuren kunnen niet. De sociale rol van de uitreiker moet meer ondersteund worden omdat die belangrijk is voor de kwetsbaren in de maatschappij.

Inspelen op de markt, concurrentiel zijn betekent voor vele personeelsleden dat zij veelvuldig van job dienen te veranderen, dat zij worden tewerkgesteld in verschillende arbeidsstelsels, dat zij flexibel moeten zijn enz… De beurs-gang van bpost in 2013 heeft deze fenomenen alleen maar versterkt en doen toenemen.

Sinds de vrijmaking van de postmarkt hebben de bijzonder moeilijke ar-beidsvoorwaarden en de werkdruk op het personeel de grens van het aan-vaardbare bereikt. Er dient over gewaakt dat het personeel niet wordt uitge-perst als citroenen en dit met als enig doel om de aandeelhouders tevreden te stellen, het management forse bonussen te laten opstrijken en de grote klanten kortingen aan te bieden.

Hoewel ACV-Transcom zich bewust is van de talrijke onzekerheden in de nabije toekomst zoals verdere volumedalingen, de evolutie van de kranten-bedeling, de visie van de CEO, de samenstelling van de Raad van Bestuur, dringen wij er op aan dat het respect voor het statuut, de reglementering en de wetgeving ook voor het management van bpost en voor de leden van de Raad van Bestuur geldt.

Bpost heeft een belangrijke rol te vervullen wat betreft de tewerkstelling van groepen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Het kan echter niet dat deze personeelsleden geen enkele garantie hebben op een evolutie in hun loopbaan. Investeren in opleiding en begeleiding moeten bovenaan de prioriteitenlijst staan.

8

Page 9: Memorandum ACV-Transcom 2014

Telecommunicatie: een recht voor ie-dereen!

Iedere burger heeft nood aan een internettoegang om in de huidige maatschappij mondig te blijven.

Voor ACV-Transcom is hiertoe nood aan minstens één kwa-litatief en stabiel telecomnetwerk, zowel vast als mobiel, voor spraak, data, multimedia en andere nieuwe toepassingen. Met haar, volgens recente onderzoeken, 5de beste netwerk wereld-wijd is Belgacom, als overheidsbedrijf, daarin vandaag een voorloper.

Daarom moet voor ACV-Transcom de overheid haar meer-derheidsparticipatie in Belgacom behouden. Wij onderstre-pen hierbij dat Belgacom in staat is om haar investeringen in haar netwerk zelf te financieren, om aan de Europese verwach-tingen te voldoen. Een sterk overheidsbedrijf zoals Belgacom garandeert dat in de toekomst de nodige investeringen blijven bestaan zonder beroep te doen op subsidies.

Het Belgisch Instituut Postdiensten en Telecommunicatie (B.I.P.T.) moet ervoor zorgen dat de netwerken toegankelijk zijn voor alle operatoren. Dit B.I.P.T. moet blijven beschikken over dé nodige middelen en dé hieraan verbonden onafhan-kelijkheid.

ACV-Transcom dringt erop aan dat de werknemers bij de verschillende operatoren onder dezelfde voorwaarden zou-den werken. Vandaag heeft de operator met de slechtste ar-beidsvoorwaarden een belangrijke concurrentieel voorsprong. Dit werkt sociale dumping in de hand. Een gemengd paritair comité, privé en overheid, hoort hiertoe de oplossing te bie-den.

9

Page 10: Memorandum ACV-Transcom 2014

Kwaliteitsvol reizigersvervoer per trein

Kwaliteitsvol reizigersvervoer behelst de parameters stiptheid, snelheid, comfort en dienstverlening. Dit in het kader van de vereisten gestipuleerd in het beheerscontract.

Daarnaast vraagt ACV-Transcom aan de beleidsmakers om:

• de beheerscontracten op elkaar af te stemmen (o.a. inzake facturatie van rijpaden voor openbare dienst-verlening);

• op druk bereden trajecten de nodige uitbreidingswerken uit te voeren teneinde trafiekcongestie te ver-mijden;

• een wettelijk kader te scheppen om het aandeel van aanvullende financiering van het reizigersvervoer te vergroten (teneinde minder afhankelijk te zijn van dotaties). We denken hierbij aan de financiering van openbaar vervoer via inkomsten:

» pro rata de oppervlakte van privéparkings van bedrijven in de stad; » uit residentieel en commercieel vastgoed in stationsomgevingen; » uit file-ontradende heffingen, zowel op de snelweg als in de stad (cfr. Umweltzones in Duits

land).

ACV-Transcom vraagt aan de politici politieke moed om nu al de broodnodige toekomstvisie te ontwikkelen om oplossingen te bieden voor de toenemende massamobiliteit. Voldoende hoge investeringsdotaties voor Infrabel en NMBS zijn onontbeerlijk om op lange termijn een performant spoortransport te garanderen en te stimuleren.

10

Page 11: Memorandum ACV-Transcom 2014

Vorig jaar publiceerde de Europese Commissie haar voorstellen over de liberalisering van het binnen-lands reizigersvervoer. Momenteel is de liberalise-ring van het reizigersvervoer voorwerp van discus-sie in het Europees Parlement en de Europese Raad. ACV-Transcom vraagt de beleidsmakers om in die mate te wegen op het debat dat:

• een verbetering van de sociale bescherming van de werknemers wordt beoogd. Er moet op het ni-veau van de lidstaat een gelijk speelveld gecreëerd worden voor alle concurrenten met voldoende hoge arbeidsvoorwaarden. Bovendien moeten alle verworven rechten, arbeids- en sociale voorwaar-den behouden blijven bij een transfer naar een an-dere operator.

• het volume van een openbaredienstencontract voldoende groot is zodat het Belgische spoornet-werk niet versplinterd wordt door een verplichte opdeling in te veel kleine stukken. In het voorstel van de Europese commissie werd 10 mio treinki-lometer voorgesteld of een opdeling in minstens drie aan te besteden delen. Gezien de stervorm van ons netwerk is dit praktisch onhaalbaar en is ‘minstens 35 mio treinkilometer’ realistischer.

• de mogelijkheid tot directe gunning blijft be-staan. We zijn voorstander van een beleid dat een keuzemogelijkheid biedt, maar waarbij de keuze voor onderhandse gunning of openbare aanbe-steding voldoende gestaafd op basis van criteria die 18 maanden voor het ingaan van het contract worden gepubliceerd.

Behalve de hiervoor opgesomde concrete punten, willen we vragen om de federale overheid genoeg sturingsmogelijkheid toe te kennen in de binnen-landse markt voor reizigersvervoer in functie van haar eigen mobiliteitsproblematiek. Dit om bijvoor-beeld cherry-picking te vermijden, te voorkomen dat de loon- en de arbeidsvoorwaarden worden verlaagd, om een omkadering met een sterke regulator te voor-zien,..

Consultatie

ACV-Transcom begrijpt dat de overheid als hoofaan-deelhouder de beslissende stem wil hebben in strate-gische beleidsbeslissingen. We vragen de beleidsma-kers om deze beslissingen op een meer gefundeerde en maatschappelijk ondersteunde wijze te nemen. We kunnen ons niet vinden in een tot één zin herleide motivatie zoals bij vorige herstructurering : ‘omdat Europa het vraagt’. Het is noodzakelijk om de sociale partners meer te betrekken in het debat. Een uit-breiding naar een maatschappelijk debat op basis van discussies met de sociale partners en wetenschappelij-ke studies, minstens in de bevoegde Kamercommissie en voordat een regeringsbeslissing wordt genomen, is nodig om het vereiste draagvlak te creëren.

Europa:

Vierde spoorwegpakket

1110

Page 12: Memorandum ACV-Transcom 2014

Openbare dienstverlening in Europa

ACV-Transcom betwist de te beperkte definitie van diensten van algemeen belang (DAB)1. Deze definitie moet uitgebreid worden (voorbeeld: een DAB van telefonie zou morgen een toegang tot in-ternet voor iedereen moeten omvatten; een DAB van de spoorwegen dient absoluut spoorverkeer op regionale lijnen te stimuleren en niet enkel ho-gesnelheidstreinen te promoten).

ACV-Transcom klaagt het gebrek aan kennis van de werkelijke gevolgen van de marktliberalisering aan. We vragen daarom een grondige evaluatie van de liberalisering van de post- en commu-nicatiemarkt, goederenvervoer per spoor en bij uitbreiding de energie- en watermarkt. In dit on-derzoek moeten criteria als gecreëerde jobs, kwa-liteit van de jobs, kwaliteit van de dienstverlening, veiligheid ook opgenomen worden

1 http://europa.eu/legislation_summaries/other/l26087_nl.htm 12

Page 13: Memorandum ACV-Transcom 2014

Mobiliteit, transport en logistiek als motor van de economieRekening houdende met studies die tot op de dag van vandaag gevoerd zijn, is België sterkhouder als het op transport en logistiek aankomt. Onze centrale ligging en onze groeiende havens zijn een pluspunt. 60% van de Europese consumptiemarkt bevindt zich 600 km rond België. Maar om deze positie te handhaven zijn blij-vende investeringen nodig.

In dit deel: // Mobiliteit // Stimuleren openbaar vervoer // Transport en logistiek // Europa

1312

Page 14: Memorandum ACV-Transcom 2014

Mobiliteit

Files op autowegen zijn meer regel dan uitzondering. Met almaar meer sociaaleconomische schade, en almaar meer milieu- en gezondheidsschade. De congestie op onze wegen aanpakken is de grote uitdaging.

Hiervoor moet werk gemaakt worden van de optimalisatie van het wegennet. Een betere doorstroming berei-ken op de Brusselse en Antwerpse ring door scheiding van het doorgaand en lokale verkeer. Bij ongevallen en filevorming moet intelligente signalisatie ingezet worden om het verkeer af te leiden langs alternatieve routes.

De congestie op onze wegen zorgt niet alleen voor economische schade voor het wegvervoer ook voor de maritieme sectoren is een oplossing voor de mobiliteitsproblemen prioritair. Op korte termijn moet de Lief-kenshoektunnel in Antwerpen tolvrij gemaakt worden voor zowel het havenverkeer als het woon-werkverkeer. Zeker met de verhuis van het containerbedrijf MSC naar Linkeroever dreigt een absoluut verkeersinfarct.

14

Page 15: Memorandum ACV-Transcom 2014

Voor vele werknemers is het openbaar vervoer nog altijd geen voldoende interessant alternatief voor het woon-werk verkeer. Dit heeft verschillende oorzaken, zo is het openbaar vervoer veel minder flexibel en zijn aansluitingen tussen verschillende openbare ver-voersmaatschappijen nog steeds niet optimaal. Het openbaar vervoer moet nog meer gepromoot worden door een betere dienstverlening (meer capaciteit, be-tere stiptheid, optimale reistijden).

Voor ACV-Transcom moeten in de eerste plaats vol-doende middelen ingezet worden. Het efficiënt in-zetten van de beschikbare middelen is de volgende uitdaging. Dit vraagt overleg tussen de verschillende vertegenwoordigers van de verschillende transport-modi en van de verschillende overheden.

De spoorweginfrastructuur moet beter worden afgestemd op het gewestelijk openbaar vervoer. Daartoe werd het oriëntatiecomité opgericht, dat be-staat uit zes vertegenwoordigers van de NMBS en zes vertegenwoordigers van de gewestelijke vervoermaat-schappijen. Aangezien dit comité momenteel enkel advies geeft over elke maatregel die de samenwerking met de gewestelijke vervoermaatschappijen kan beïn-vloeden, zou het ook de bevoegdheid moeten krijgen om initiatieven uit te werken zodat spoorwegvervoer

en het regionale vervoer beter op elkaar kunnen in-spelen.

Brussel

Studies wijzen uit dat Brussel een groeiende tewerk-stellingspool blijft en de verplaatsingen naar de hoofd-stad zullen stijgen. Omdat het verzadigingspunt van de Noord-Zuidverbinding in Brussel waarschijnlijk in 2017 wordt bereikt (aan een groeiscenario van een gemiddelde reizigerkm-groei van 4,3 %), vraagt ACV-Transcom de beleidsmakers om voorstellen uit te wer-ken en de nodige maatregelen op het vlak van infra-structuur te nemen om de flessenhals in Brussel te kunnen ontlasten.

Ook voor dit dossier blijven wij ons afwijzend opstel-len ten opzichte van elke vorm van publiek-private sa-menwerking. Terwijl de last steevast door de gemeen-schap wordt gedragen, gaan de privé-partners immers met een gegarandeerde winst aan de haal. We hebben onze bedenkingen bij het Diabolo-fiasco, waarbij pas-sagiers zullen moeten opdraaien voor de minder dan vooropgestelde winst voor de privé-partner. ACV-Transcom kan niet akkoord gaan dat de openbare dienstverlening in ons land nog verder afgeslankt wordt ten voordele van dergelijke constructies.

Stimuleren van openbaar vervoer om duurzame mobiliteit te creëren

1514

Page 16: Memorandum ACV-Transcom 2014

Transport & Logistiek

Zowel voor België als geheel, als voor de regio’s is de logistiek een interessante bedrijfstak omdat het een sector is die werk verschaft in een grote verscheidenheid aan functies. Voor Wallonië in het bijzonder, speelt de logis-tieke sector een rol in de reconversie en heropleving van de economie.

Om van België de logistieke draaischijf van Europa en de wereld te maken zullen bijkomende investeringen nodig zijn. Meer logistiek wil ook zeggen meer behoeften aan infrastructuur en vorming.

Multimodaliteit, inter-mobiliteit en co-modaliteit moeten zo vaak als mogelijk gebruikt worden. Een gecom-bineerd gebruik van goederenvervoer over water, spoor en de weg is een van de antwoorden op de milieu, sociale en economische uitdagingen die ons te wachten staan.

ACV-Transcom betreurt dan ook de beslissing van de huidige regering om de subsidie voor het verspreid en gecombineerd vervoer enkel maar voor 2014 toe te kennen. In 2011 werden in België ongeveer 8 miljoen ton goederen via het verspreid vervoer getransporteerd van en naar ruim 300 industriële sites. Het is onbegrijpe-lijk dat een maatregel met een belangrijke impact op veiligheid, leefmilieu en mobiliteit niet structureel wordt verlengd. In 2011 werden in België ongeveer 8 miljoen ton goederen via het verspreid Hierdoor worden reders verplicht om opnieuw over te gaan tot unimodaal wegvervoer of het verzorgen van hun transport via de haven van Rotterdam, wat schadelijke gevolgen heeft voor onze economie, het milieu, de mobiliteit en een ‘modal shift’ in de verkeerde richting tot gevolg heeft.

16

Page 17: Memorandum ACV-Transcom 2014

Voorstellen van ACV-Transcom rond transport en logistiek: • Multimodale knooppunten opzetten, d.w.z. de nodige infrastructuur voorzien.

• Luchthavens moeten hun rol spelen in de multimodale keten. Hiervoor is een coherent luchthavenbeleid binnen, maar ook over regio’s heen in samenwerking met de federale overheid noodzakelijk

• Het goederenvervoer per spoor moet een prioriteit zijn van de overheid.In de praktijk stellen we vast dat momenteel bepaalde capaciteit op het spoor niet langer gebruikt wordt. De activiteit in vele rangeerstations is zo goed als verdwenen, terminals voor containeroverslag tussen vrachtwagen en trein worden gesloten. Dit zijn nochtans essentiële schakels in het intermodaal vervoer. Deze capaciteit moet dus terug worden ingeschakeld. De overheid moet hier blijk geven van een duurzaam en langetermijnbeleid.

• Het goederenvervoer over de weg is vaak nog de goedkoopste optie omdat verladers, opdrachtgevers en expediteurs de prijzen naar omlaag duwen. Dit zorgt voor oneerlijke Concurrentie en sociale dumping omdat eerlijk prijzen niet gerespecteerd worden.

• De internalisering van externe kosten moet op alle vervoermodi toegepast worden.

• De naleving van Europese regelgeving is absoluut prioritair. Daar horen controle en gepaste sancties bij. De verantwoordelijkheid hiervoor moet gedeeld worden over opdrachtgevers, expediteurs, verladers en transportbedrijven.

• Binnenvaart moet worden gestimuleerd.

• De havenarbeid dient verder uitgebreid naar de overslagterminals naar kanalen en rivieren.

17

Page 18: Memorandum ACV-Transcom 2014

Op Europees vlak

Eindelijk de sociale dumping aanpakken!

Strengere controles op detacheringswetgeving, cabotage en Limosa-meldingsplicht. De bestaande contro-lemogelijkheden versterken. Naast controles moeten ook de sancties bij overtreding voldoende hoog zijn zodat ze daadwerkelijk een afschrikeffect hebben.

18

Page 19: Memorandum ACV-Transcom 2014

Visie op industrie

In dit deel: // Diamantindustrie // Visserij // Ontwikkeling van de industrie // Europa

19

Page 20: Memorandum ACV-Transcom 2014

Ondanks het terreinverlies van industriële sectoren heeft de diamantsector, bewerking en pre- en postbe-handelingen van diamanten, nog voldoende sterktes om te pleiten voor het behoud van de diamantindus-trie in ons land.

De traditionele bewerkingsmethodes worden aange-vuld en uitgebreid door de invoering van hoogtech-nologische apparatuur. Deze apparatuur wordt ont-wikkeld door het Wetenschappelijk en Technologisch Onderzoekscentrum voor Diamant (WTOCD). In-stellingen zoals het WTOCD zouden dan ook moeten gesteund worden via overheidsprojecten en –instan-ties (zoals het IWT) zodat de ontplooiing van de dia-mantsector (handel en nijverheid) op technologisch niveau zich kan verder zetten en versterken.

Wij vragen de overheden in dit land meer aandacht te schenken aan het ondersteunen van werkgevers die investeren in deze nieuwe technologieën en hierdoor tewerkstelling creëren in de Belgische di-amantindustrie.

In de Belgische diamantnijverheid is vakbekwaam-heid een must, de werknemers menen dat waardering vanuit de politiek een belangrijk signaal zou zijn. Niet enkel de promotie van de Belgische diamanthandel, maar evenzeer deze van de Belgische diamantnijver-heid vanuit de overheden zou de industriële activiteit een boost kunnen geven.

De beperkte ruwtoevoer naar de diamantbedrijven in ons land, omwille van verschillende redenen zoals : goedkopere arbeidskrachten in India, Zuid-Afrika, Thailand, China ….; loonkosten in ons land; allerhan-de wetgevingen die handelaars en fabrikanten als be-perkend beschouwen; enz…, wil absoluut niet zeggen dat er geen toekomst is voor de diamantnijverheid in België. Via een niche-nijverheid kunnen we perfect samenleven met de internationale concurrentie van de lage loonlanden. Ook hier vragen we dat de over-heid inspanningen levert om deze niche-nijverheid alle kansen te bieden op uitbouw.

Diamantindustrie

ACV-Transcom gelooft rotsvast in een toekomst voor de Belgische diamantnijverheid en –handel. Dat de sector er in de toekomst anders zal uitzien dan vandaag lijdt echter geen twijfel. Innovatie en nieuwe tech-nologische applicaties zijn van levensbelang voor het verder bestaan van de diamantnijverheid in ons land.

Daarom pleit ACV-Transcom voor:

• doorgedreven wetenschappelijk onderzoek in het WTOCD;• opleidingen en ‘on the job training’ in functie van de technologische vernieuwingen en de vraag van de

markten;• samenwerking tussen handel en nijverheid zodat voldoende en geschikt ruw op de werktafels komt;• politieke belangstelling en steun op diverse niveaus t.a.v. de diamantindustrie in België/Vlaanderen.

20

Page 21: Memorandum ACV-Transcom 2014

Visserij

De Vlaamse visserijsector kampt met zware structurele problemen die het onmogelijk maken om de nodige financiële buffers op te bouwen. Die zijn nochtans nodig met het oog op een dringende modernisering van de vissersvloot. Deze toestand zal er op termijn toe leiden dat de sector volledig uit het Vlaamse gewest zal verdwijnen.

De politieke verantwoordelijken moeten hun leidende ambtenaren overtuigen om de platgetreden paden te verlaten en over te schakelen op eigentijdse organisatie van de visserij inspanning, rekening houdend met de spelregels die door de EU worden opgelegd

Ontwikkeling van de industrie

Het behoud en de ontwikkeling van industrie is geen doel op zich, maar een instrument in economisch beleid en tewerkstellingsbeleid van zowel industrie als de sectoren ten dienste van die economie, zoals transport en logistiek.

Innovatie en investeringen in de kenniseconomie zijn nodig, maar toekomstgerichte industrie is ook noodza-kelijk om voldoende jobs te creëren.

20 21

Page 22: Memorandum ACV-Transcom 2014

Op Europees vlak

De houding van de Europese commissie rond de zeevisserij is op z’n minst paradoxaal te noemen. Langs de ene kant wordt de visserij genoemd als een van de 7 sectoren waar mensenhandel mo-gelijk is omwille van de slechte loon- en arbeids-voorwaarden (die veroorzaakt worden door ongebreidelde uitbuiting door misdadige orga-nisaties.)

Langs de andere kant houdt de Europese com-missie de omzetting van het in 2012 in het EU-comité voor de Sociale Dialoog in de Zeevisserij bereikte akkoord over de toepassing van IAO conventie 188 tegen. Het afgesloten akkoord zou moeten zorgen voor een wettelijk kader om de loon- en arbeidsvoorwaarden op de in de EU ge-registreerde vissersvaartuigen te harmoniseren en een latente uitbuiting van niet-Europese vis-sers onmogelijk te maken.

Wij roepen de Belgische politieke partijen en vertegenwoordigers in het Europese parlement dan ook op om alles in het werk te stellen om het akkoord tussen de sociale partners in de visse-rijsector om te zetten.

ACV-Transcom wil in plaats van groei, inves-teringen en werkgelegenheid te fnuiken door het opleggen van saneringsprogramma’s (met nadruk op uitgavenbesparingen) een ambi-tieus relancebeleid - met inbegrip van een duurzaam industrieel beleid - in overeen-stemming met de voorstellen van het Euro-pees Vakverbond.

22

Page 23: Memorandum ACV-Transcom 2014

Werken aan duurzamewerkgelegenheid

In dit deel: // Statuut openbare diensten // Jobcreatie // Kwaliteitsvolle jobs // Eerlijke fiscaliteit // Europa

23

Page 24: Memorandum ACV-Transcom 2014

Statuut in de openbare diensten

Het principe van de statutaire tewerkstelling is een ba-siselement in de tewerkstelling van het personeel in de openbare sector. Er moet een halt toegeroepen worden aan de neoliberale tendens om de modernisering van het arbeidsrecht aan te grijpen op het statuut en de verwor-ven rechten van het personeel van de overheidsdiensten en overheidsbedrijven te ontmantelen.

De discussie over het verschil tussen statutaire en con-tractuele personeelsleden wordt al te vaak aangewend om de arbeidsvoorwaarden van het personeel terug te drin-gen. De statutaire benoeming gaat gepaard met de vast-heid van betrekking. Dit laatste is voor personeelsleden een erg belangrijk gegeven, zeker in periodes van econo-mische crisis. De statutaire tewerkstelling is een basisele-ment in de gelijke behandeling van het personeel. Zonder statuut worden de arbeidsrelaties in essentie geregeld op basis van individuele arbeidsovereenkomsten. De stabili-teit van het personeelsstatuut zorgt voor de continuïteit van de geleverde dienstverlening aan de bevolking.

Daarnaast moet de overheid voor haar diensten en open-bare bedrijven een dynamisch jobbeleid ontwikkelen. Dit wil zeggen een onmiddellijk halt aan roofbouw en afbouwvan openbare diensten en het onmiddellijk stop-pen van het privatiseren van de openbare bedrijven en het uitbesteden van overheidstaken. Openbare diensten en bedrijven werken herverdelend en zijn voor de bevol-king in deze crisistijd meer dan nodig.

24

Page 25: Memorandum ACV-Transcom 2014

Jobcreatie

De culturele sector, als openbare en als privé sector, is een sector met economische waarde die zorgt voor jobs. De culturele sector moet daarom als groeimarkt gezien worden, waar investerin-gen waardevolle economische producten zijn. Bij het toekennen van het subsidies aan culturele in-stellingen moet rekening gehouden worden met de reële personeelskosten. Daarom zouden best per-soneels-en werkingskosten uit elkaar gehouden worden om jobcreatie te garanderen. Ook het personeel in de culturele sector heeft recht op een volwaardig loon en goede arbeidsvoorwaarden. We staan uitermate sceptisch tegenover het huidige beleid waarbij wordt verklaard dat lastenverla-gingen op arbeid de werkgelegenheid zouden doen toenemen. Voor er verder fiscale steunmaatre-gelen kunnen gegeven worden, moet jobcreatie als duidelijk criterium naar voor worden gescho-ven. Jobcreatie wil zeggen duurzame jobs creëren die werknemers een degelijk inkomen garanderen.

25

Page 26: Memorandum ACV-Transcom 2014

Kwaliteitsvolle jobs

Cultuur en audiovisuele media zijn de weerspiegeling en het venster op onze toekomstige maatschappij. Dit gebeurt via een industrie die, zowel in België als in Europa, duizenden mensen, met onzekere en ontoelaatbare statuten, mobiliseert om toneelstukken, muzikale en audiovisuele werken, enz… tot stand te brengen voor de bevolking.

Jobs in de transport, logistiek, telecommunicatie, diamant, culturele sector moeten aantrekkelijk gemaakt wor-den, met een voldoende hoog loon en ontplooiingsmogelijkheden. Dit wil zeggen, geen mini-contracten, geen regimes met forfaitaire vergoedingen zoals in de cultuur maar betere toegang tot contracten met meer werkzekerheid o.m. door:

• hogere patronale bijdragen op tijdelijke en uitzendcontracten (gezien de hogere kost voor de werkloos-heid);

• beperking van extreme flexibiliteit via dagcontracten en weekcontracten; • recht op doorstroming naar meerurencontracten en voltijdse contracten voor onvrijwillig deeltijdsen; •

Eerlijke FiscaliteitEr is nood aan een globale belastinghervorming. Die moet de overheid en sociale zekerheid aan voldoende middelen helpen om haar taken naar behoren te vervullen. De lasten moeten verschuiven van lasten op inko-men uit arbeid naar lasten op inkomen uit vermogen.

• belasting op grote vermogens (vanaf 1 miljoen euro); • meer inkomsten uit vennootschapsbelasting door de afbouw van de talrijke fiscale aftrekken, te beginnen

bij de ontsporing van de notionele intrestaftrek.

26

Page 27: Memorandum ACV-Transcom 2014

Europa

De belangen van Europese werknemers moeten beschermd worden tegen de kwalijke gevolgen van de huidige Euro-pese economische politiek. De EU moet eindelijk werk maken van een kracht-dadig sociaal beleid. De EU moet de rol die haar is toegekend in de verdra-gen op het vlak van de bevordering van de werkgelegenheid, de verbetering van de levensomstandigheden en de arbeids-voorwaarden, de sociale bescherming, de sociale dialoog en de bestrijding van uitsluiting nu eindelijk waarmaken.

27

Page 28: Memorandum ACV-Transcom 2014

ACV-TranscomGrasmarkt 105 bus 401000 Brussel

www.acv-transcom.bewww.facebook.com/acvcsctranscomTwitter: @acvtranscom

Meer info over het memorandum? Contacteer Annabel Cardoen ([email protected] of 02/549 07 67)

VU

Kat

rien

Verw

imp,

Gra

smar

kt 1

05/4

0, 1

000

Brus

sel