Mediawijs Onderwijs bij Het Pallet stedelijk onderwijs Antwerpen

Click here to load reader

 • date post

  11-Feb-2017
 • Category

  Education

 • view

  1.032
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Mediawijs Onderwijs bij Het Pallet stedelijk onderwijs Antwerpen

PowerPoint-presentatie

Mediawijze en Digitale geleterdheid in het Basisonderwijs

Wie ben ik om hier te staan Wat doen kinderen graag online Welke sociale netwerken zijn er (voor kinderen)Welke voordelen maar ook risico's zijn er bij het gebruik van sociale mediaOver digitaal pestenHoe kan je doelmatig, veilig en verantwoord omgaan bij het gebruik van internet en sociale mediaWat hebben we geleerd in andere landen

Agenda

Wie ben ik om hier te staan

sCool biedt antwoord aan de digitale uitdagingen van het lager onderwijs. Samen spelen, groeien en leren gaan hand in hand met de nieuwe leerplannen van de digitale en mediawijze school.

Sociale en digitale geletterdheidInnovatief onderwijssCool als integratie platform voor andere digitale innitiatieven

sociale media-generatie

Duiding digitaal native babiesAls er zijn die hier al lost zijn game kaarten spel laten zien 5

Wat doen kinderen graag online

Duiden verschil meisjes jongens`NL belgie

6

Pro Contra ? Ieder zijn mening ..

Wat zijn de voor-en nadelen van Sociale Media en hoe kunnen we media, games en andere digitale initiatieven in de klas gebruiken ?

7

Wat kan er mis lopen

Onderzoek Children Online' (Kinderen Online) van Kaspersky Lab

8

Cyberpesten

http://www.veiligonline.be

9

Cyberpesten Hoe CyberpestenVia gamesVia e-mailVia chat Via webcam Via profiel`Via GSM

3 tot 6 %

Cyberpesten via gamesIemands paswoord stelen: spelen in naam van iemand anders en ervoor zorgen dat hij of zij verliest.'Verworvenheden' stelen : ervoor zorgen dat iemand's avatar (het virtuele personage in een game) niet meer zo sterk is.

Cyberpesten via e-mailPest e-mails. Dit kunnen zowel woorden als beelden zijn (bv.gefilmd hoe iemand uitgelachen wordt) die enkel naar het slachtoffer of naar een hele groep mensen gestuurd worden.Opzettelijk virussen verspreiden.Iemands paswoord stelen en mailen in naam van die persoon.Cyberpesten via het chattenUitschelden op de chat.Virtuele uitsluiting' : een hele groep mensen die allemaal dezelfde persoon blokkeren zodat er met deze persoon niet meer gechat wordt.Iemands paswoord stelen en chatten in naam van die persoon of de chataccount afsluiten.Cyberpesten via de webcam

Foto's of video's maken zonder medeweten of toestemming van de ander en deze later publiceren op het internet.Opzettelijk schokkende beelden tonen via de webcam.Cyberpesten via profielenProfielen met kwetsende inhouden: een profiel aanmaken waarop iemand belachelijk gemaakt wordt.Profielen metkwetsende beelden.Een populariteitsmeter waarbij anderen kunnen stemmen hoe lelijkof dom iemand is.Uitsluiting uit het netwerk: een hele groep mensen die hun profiel aan elkaar linken maar niet aan dat van het slachtoffer, waardoor deze de evoluties en conversaties niet kan volgen.

Cyberpesten via degsmPest sms-jes.Genante mms.Cyberpesten via het chatten met gsm.Iemands gsm-nummer openbaar maken zodat deze ongewenste telefoontjes krijgt.

10

CyberpestenGevolgen

Er is een sterk verband tussen cyberpesten en het pesten op de speelplaats. Vaak gaat het pesten op de speelplaats overdag, 's avonds gewoon door via de computer of gsm. Toch zijn er ook een aantal verschillen tussen 'klassiek pesten' en cyberpesten.

Het cyberpesten is veel directer, veel persoonlijker en een aanval op de private levenssfeer. Kinderen en jongeren nemen het pesten mee in hun bed en zijn er niet van verlost als zij 's avonds thuis voor de computer zitten.

Kinderen hebben vaak het gevoel dat de hele wereld toekijkt hoe zij gepest en belachelijk gemaakt worden.

Ouders zijn meestal laat of niet op de hoogte dat er een probleem is, juist omdat het via internet engsm verloopt.

11

Sociaal

Magjes en Moetjes Reglement

Tijd onlineAfspraken 13

Voorbeeld

Wat is Liken Pesten en uitsluitenUitnodiging feestjeFoto of avatar WachtwoordHulpje van de Week

Mediawijze games ..

https://www.diplomaveiliginternet.nl/

Internationaal

Spinternet - Het internet in kleutertaal

http://www.mijnnaamishaas.nl/spinternet/

Wat is Spinternet?

Kinderen zijn al jong mediaconsumenten. We leren kinderen lezen en schrijven, maar in onze mediamaatschappij is ook de digitale geletterdheid steeds belangrijker. Hier kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Spinternet leert jonge kinderen tussen 3 en 7 jaar spelenderwijs het ABC op het gebied van mediawijsheid, te beginnen met internet.

Spinternet is opgezet als leerzame media-activiteit voor peuters en kleuters om samen met hun ouders, leerkracht of begeleider te ondernemen. Thuis, op school, in de bibliotheek, (Sp)internet is overal.

17

sCool en Mediawijsheid

sCoolEdu.org

LOL

Leren On-Line

Mediawijze info.

Twitter:@its_sCool Facebook: https://www.facebook.com/scooledu Website The LearnScape https://thelearnscape.com Soon to be sCool Community en Website; wordt andere URL: https://scooledu.igloocommunities.com YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCbRFCFntU9OTmjUzgz3qwYQ DataNews:http://datanews.knack.be/ict/vijf-belgische-starters-op-tech-conferentie-leweb-in-parijs/article-normal-517701.html ATV:http://atv.be/nieuws/2014-05-20/scool-moet-kinderen-veilig-laten-surfen GvA :http://www.gva.be/cnt/dmf20150507_01668364/antwerpse-ontwikkelt-educatieve-kinderversie-van-facebook Flanders Today :http://www.flanderstoday.eu/innovation/qa-katja-schipperheijn-social-media-learning-site-scool DataNews print edition :http://datanews.knack.be/ict/scool-is-vlaamse-facebook-voor-kinderen/article-normal-580109.html Vlaams Parlement verslag mbt tot mediawijsheid en sCool als het platform:https://www.vlaamsparlement.be/commissies/commissievergaderingen/991344/verslag/993680Schools in the CloudState of the Art Case Studies waar wij zijn geselecteerd:http://www.schoolonthecloud.net/#!state-of-the-art---case-studies/bc2khEn voor wie nog meer wil .

@katjahoi of https://be.linkedin.com/in/katjaschipperheijn