Masteropleidingen tot industrieel ingenieur Vanaf 2013-2014 worden de opleidingen tot industrieel...

download Masteropleidingen tot industrieel ingenieur Vanaf 2013-2014 worden de opleidingen tot industrieel ingenieur

of 32

 • date post

  10-Aug-2020
 • Category

  Documents

 • view

  0
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Masteropleidingen tot industrieel ingenieur Vanaf 2013-2014 worden de opleidingen tot industrieel...

 • 1

  Masteropleidingen tot industrieel ingenieur

  • Master in de industriële wetenschappen

  • Master in de biowetenschappen

  Facul te i t Industr ië le Ingenieurswetenschappen

 • 2

 • 1

  Inhoudstafel

  Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen 2 • KU Leuven-student industrieel ingenieur in Diepenbeek, Geel, Gent, Leuven,

  Oostende of Sint-Katelijne-Waver 2 • Studeren aan een multicampusfaculteit 3 • Onderwijs en onderzoek dicht bij ondernemingen 5

  Masters in de industriële wetenschappen 6 • Master in de industriële wetenschappen: biochemie (E) 7 • Master in de industriële wetenschappen: bouwkunde (E) 8 • Master in de industriële wetenschappen: chemie (E) 9 • Master in de industriële wetenschappen: elektromechanica 10 • Master in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT (E) 12 • Master in de industriële wetenschappen: energie 13 • Master in de industriële wetenschappen: kunststofverwerking 15 • Master in de industriële wetenschappen: nucleaire technologie 16 • Master in de industriële wetenschappen: verpakkingstechnologie 17 • European Master of Food Science, Technology and Nutrition

  (Erasmus Mundus) 18

  Masters in de biowetenschappen 19 • Master in de biowetenschappen: land- en tuinbouwkunde 20 • Master in de biowetenschappen: voedingsindustrie 21

  Van professionele bachelor naar master in de industriële of biowetenschappen 22 • Waarom een masteropleiding na een professionele bachelor? 22 • Wat is een schakelprogramma? 22 • Overzicht schakelprogramma’s 24

  Studeren in het buitenland 26

  Verder studeren 27 • Master-na-masteropleidingen aan de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen 27

  - Master in de industriële wetenschappen: industriële kunststofverwerking 27 - Master in Welding Engineering 27

  • Bijkomend masterdiploma aan een andere faculteit 28

  Doctoreren 28

  Meer info

  (E) De opleiding wordt ook in het Engels aangeboden.

 • FACULTEIT INDUSTRIËLE INGENIEURSWETENSCHAPPEN

  KU Leuven-student industriële ingenieursweten - schappen in Diepenbeek, Geel, Gent, Leuven, Oostende of Sint-Katelijne-Waver

  Vanaf 2013-2014 worden de opleidingen tot industrieel ingenieur universitaire opleidingen. Met die officiële integratie wordt de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen een nieuwe faculteit binnen de Groep Wetenschap & Technologie van de KU Leuven.

  De opleidingen tot industrieel ingenieur behouden zeer duidelijk hun profiel, meer nog, ze versterken het dankzij de intense samenwerking van de verschillende campussen. Als KU Leuven-student volg je les op de campus van de hogeschool. Je vindt onze campussen in Diepenbeek* (KHLim), Geel (Thomas More), Gent (Technologiecampus KAHO), Leuven (Groep T), Oostende (KHBO) en in Sint-Katelijne-Waver (Campus De Nayer, Thomas More). KU Leuven staat garant voor de kwaliteit van de opleiding en levert op het einde van de rit een KU Leuven-diploma.

  Meer info: www.masterskuleuven.be/campussen www.kuleuven.be/profielen

  2

  * De opleiding in Diepenbeek is een gezamenlijke opleiding van KU Leuven en UHasselt.

  OOSTENDE

  BRUSSEL

  LEUVEN

  AALST

  GEEL

  GENT SINT-KATELIJNE-WAVER

  DIEPENBEEK*

 • 3

  Studeren aan een multicampusfaculteit

  Je kunt op maar liefst zes campussen van KU Leuven afstuderen als industrieel ingenieur. Hierdoor zorgen we voor een stevige lokale verankering, en heel wat expertise die uitgewisseld en verder complementair uitgebouwd kan worden.

  Elke campus profileert zich binnen een specifiek onderzoeksdomein en beschikt over uitge breide hightechlaboratoria om onderzoek in dat domein te verrichten. Je krijgt dus les van docenten die beschikken over een grote expertise. Door te kiezen voor een campus, kies je automatisch voor een gerichte specialisatie. Maar dankzij ons multi campus - onderwijs kun je ook genieten van de infrastructuur en expertise van de andere campussen.

  Er werd bijvoorbeeld net een onderwijsproject afgerond waardoor je nu als masterstudent in de industriële wetenschappen: biochemie of chemie een keuzemodule in je programma kunt opnemen om kennis te maken met een specifieke onder zoeksexpertise op een andere campus. Zo kun je een module fermentatie- en brouwerij technologie volgen op de Technologie - campus Gent, of een module rond microbiële procestechnologie op Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver. Door alter na tieve werkvormen, zoals videoconferencing, minimaliseren we de extra inspanningen (bv. verplaatsingen) voor wie zich graag verdiept in een specialisatie - domein. Je hoeft uiteraard niet te kiezen voor een module op een andere campus. Je kunt ook gewoon je hele traject op dezelfde campus afleggen.

  We houden de kennis niet binnen de opleiding. Door de nauwe samenwerking kan de student uit bovenstaand voorbeeld ook kennismaken met onderzoeksspeerpunten uit de master in de industriële wetenschappen: chemie en de master in de biowetenschappen: voedingsindustrie.

 • 4

  Ook via de labobaden kun je hands-onervaring opdoen in een sterk gespecialiseerde onderzoeksomgeving van een andere campus. Via e-learning en ander studiemateriaal bereid je je (begeleid) zelfstandig voor (prelabfase) om nadien een korte, intensieve labosessie te volgen. Tijdens die hands-onfase kun je onder begeleiding van experten bepaalde competenties met behulp van gesofisticeerde apparatuur aanleren. Waarnemingen, meetresultaten … verwerk je later in de postlabfase.

  Als student industriële wetenschappen: elektromechanica kun je bijvoorbeeld op de campus in Oostende het labobad kunststofvormgevingstechnieken volgen. In het labo verifieer je experimenteel de computersimulatie van het spuitgietproces (een vormgevings techniek) op de spuitgietmachine. Kies je voor elektronica-ICT, dan kun je je o.a. op de campus in Geel onderdompelen in de digitale signaalverwerking toegepast op signalen opgemeten bij de mens. Je leert ECG- en EMG-signalen opmeten en verder omzetten via digitale beeldverwerking.

  Je merkt het. Door te werken in een multicampusmodel ontwikkelden we binnen de faculteit een sterk netwerk van kennis- én compentie-uitwisseling. Als student kun je hiervan alleen maar genieten. We brengen de expertise naar de campus. En voor wie studeren net iets meer mag zijn, bieden we ook heel wat leer- en experimenteer - mogelijkheden aan op andere campussen.

 • 5

  Onderwijs en onderzoek dicht bij ondernemingen

  Colleges en praktijklessen zijn, naar goede KU Leuven-traditie, gestoeld op wetenschappelijk onderzoek. De faculteit staat voor een doorgedreven samenwerking met de verschillende departementen van de Groep Wetenschap & Technologie van de KU Leuven, en met de ondernemingen. De meeste docenten hebben ervaring met het implementeren van kennis en technologie in bedrijven of spin-offs. Een nauwe band met zowel het regionale als inter - nationale bedrijfsleven is dan ook onmisbare brandstof voor ons onderzoek en onze opleidingen. Als student industrieel ingenieur geniet je zo van een unieke positie dicht bij het werkveld, wat nog versterkt wordt door de regionale spreiding van de campussen over heel Vlaanderen.

  Een innovatiestage tijdens je masteropleiding?

  Wist je dat je van je master een tweejarig traject kan maken? Je kunt tijdens je masteropleiding het postgraduaat ‘de ondernemende ingenieur’ opnemen. Zo kun je inspelen op je eigen interesses en de skills die je wil trainen, en kun je je opleiding een heel persoonlijke invulling geven. Het postgraduaat bestaat uit een innovatiestage (40 sp.) en aanvullende opleidings - onderdelen geassocieerd aan de stage (20 sp.). Deze stimuleren je ondernemers- en innovatiecompetenties en een verdere specialisatie in een specifiek domein. Door de innovatiestage krijgt je de kans om een eerste ervaring op te doen in een uitdagende werkomgeving waar technische en vooral de ondernemers- en innovatie - competenties worden ontwikkeld. De klemtoon ligt op het innoveren en implementeren op een ondernemende wijze. Daartegenover staat de masterproef uit je master opleiding die focust op andere aspecten van de innovatiecyclus, namelijk onderzoeken en ontwerpen op een wetenschappelijk verantwoorde wijze. Het postgraduaat heeft ook een internationale dimensie. We stimuleren een innovatie - stage in het buitenland. Kies je voor een stage in Vlaanderen, dan kom je nog dikwijls in multiculturele omgevingen terecht, of in projecten bij bedrijven die ook in het buitenland actief zijn.

  Meer info: www.iiw.kuleuven.be/opleidingen/postgraduaat

  Een opleiding in het Engels?

  Op Campus Groep T in Leuven kun je – als enige in België – meteen kiezen om je opleiding in het Nederlands of in het Engels te volgen. Meer dan 200 buiten- landse studenten uit Europa, India, Zuidoost Azië, Ethiopië ... crëeren een echte internationale omgeving als venster op de wereld en de ondernemingen waar je later als ingenieur terecht zult komen. Een wereld van globalisatie, diversiteit en een pluraliteit van wereldvisies.

  De brochure International Programs in Engineering Technology kun je downloaden of bestellen op www.iiw.kuleuven.be/publicaties

 • 6

  MASTERS IN DE INDUSTRIËLE WETENSCHAPPEN

  Als afgestudeerde bachelor in de industriële wetenschappen heb je de keuze uit een hele waaier van master opleidingen, over de verschillende campussen van de Faculteit Industriële Ingenieurs wetenschappen heen. De master opleidingen in industriële ingenieurs - wetenschappen onder scheiden zich van andere wetenschaps- en ingenieursopleidingen