Mark Magazine Oktober 2014

32
#8 - oktober 2014 MARK W e r k e n v o o r m e r k e n magazine De Grote Baasenquête VolG ons op @mark_maGazine of faceBook.com/markmGzine Ziet jouw baas je staan? Belofte maakt scHulD ‘EEn van julliE wordt De nieuwe ceoin zee met De VDaB onzE rEportEr in De scHeepssimulator Motivatie kwijt? 5 tips diE BerGen Verzetten

description

Een platform rond arbeidsmarktcommunicatie dat werkgevers en werknemers dichter bij elkaar brengt. Dat is MARK, het employer branding-initiatief dat Mediahuis lanceert in print en online.

Transcript of Mark Magazine Oktober 2014

Page 1: Mark Magazine Oktober 2014

#8 - oktober 2014

MARKW e r k e n v o o r m e r k e n

magazineDe Grote Baasenquête

VolG ons op @mark_maGazine of faceBook.com/markmGzine

Ziet jouw baas je staan?

Belofte maakt scHulD‘EEn van julliE wordt De nieuwe ceo’

in zee met De VDaBonzE rEportEr in De scHeepssimulator

Motivatie kwijt?5 tips diE

BerGen Verzetten

Page 2: Mark Magazine Oktober 2014

Emely Theerlynck, HR Research Expert

“Een uitdagende job. Dicht bij huis en bij een werkgever met aandacht voor wie ik ben. Dat is Securex!”

Christine Nauwelaers, HR Talent Coordinator

“Reeds 12 jaar werk ik bij Securex en ik wil dit graag blijven doen omdat het ‘human’ aspect hier ontzettend belangrijk is. Iedereen maakt deel uit van het succes en krijgt erkenning

voor zijn/haar job. Daarnaast moedigt Securex creativiteit aan en staan zij open voor nieuwe ideeën en suggesties

voor verbetering. Ze waarderen je ondernemerschap, luisteren naar je mening en geven je de kans te evolueren. Interne mobiliteit is dan ook sterk aanwezig binnen Securex en werkt motiverend. Ten slotte heeft Securex oog voor de veiligheid van de groep en de innovatie van het HR-beleid. Securex, daar geef ik mij 200% voor!”

Gaël Van Gijsegem, Marketing en Communication Specialist BU

“Er is zeker nog groeipotentieel voor Securex en dat drijft me. Ik vind het boeiend elk jaar nieuwe acties en producten te lanceren.”

Chantal Dejaeghere, Executive Management Assistant

“I love my job! Securex gaf mij de kans mezelf te ontplooien doorheen mijn carrière waardoor ik mezelf continu kon uitdagen. Wij werken met veel respect voor onze collega’s en zijn zo samen sterk. Mijn wens? Mijn kennis doorgeven met een harmonieuze ‘job continuïteit’ als resultaat.”

Wil jij net als hen deel uitmaken van ons team? Momenteel zijn we op zoek naar een Sales Manager Insurance, Product Officer Insurance, Portfolio & Investment Analyst, Internal Sales Executive en Legal Advisors.

Bezoek ons op

Securex helpt klanten in het hele

land bij de optimalisering van hun

menselijk kapitaal. Met resultaat.

Maar ook als werkgever geloven we

in ons motto ‘human capital matters’.

Daarom ondersteunen we volop

de ontwikkeling en het welzijn van

onze eigen mensen.

Bij Securex maak je deel uit van een

veilige en gezonde werkplek die

respect toont voor wat je belangrijk

vindt, ook buiten het werk. Dat alles

in een Belgische groep die garant

staat voor een stabiele, informele en

integere professionele omgeving.

Onze passie voor HR? Die delen we bij Securex.

Bekijk jouw carrièrekansen op www.securex.be/jobs

Page 3: Mark Magazine Oktober 2014

3

MARKF facebook.com/markmgzine INTRO

INHOUD

Edito

AllesVan ATOt Z

September is fl ink gevorderd, waarschijnlijk ben je al een paar weken opnieuw aan de slag en lijkt de vakantie niet meer dan een vage herinnering. Is het je deze zomer gelukt om helemaal ‘los te komen’ van je werk? Weinig mensen slagen daarin. Onze jobs vergen zoveel energie. Er is meer nodig dan een dagje ‘Autoroute du Soleil’ om dat te verteren.Wist je dat de vakantie voor veel mensen het moment bij uitstek is waarop ze echt kunnen nadenken over hun toekomst? In het zonnige Zuiden worden de wildste ‘carrièremoves’ bedacht. Eigenlijk zouden we dat voortdurend moeten doen. Maar ja, geen tijd, hé.Gelukkig denkt MARK het hele jaar met je mee. Over je baas bijvoorbeeld. Samen met Vlerick Business School en Attentia vroegen we aan 1.746 werknemers wat zij verwachten van hun leidinggevende. Ziet hij je staan? Hoe kun je het zelf beter doen? En wat is leiding geven precies? Alleszins meer dan ‘werken als een paard’, ontdek je verderop.Je komt in dit nummer ook te weten wat carrière maken betekent, nog zo’n vraag die ’s zomers wel eens opduikt. Moet je om de drie jaar van job veranderen? Is er iets mis met je als je al tien jaar met veel plezier hetzelfde doet? Het antwoord op die en vele andere zomerse vragen vind je in dit nieuwe nummer van MARK.

Het volgende MARK Magazine verschijnt op 21/10 bij De Standaard en op 22/10 bij Het Nieuwsblad.

Wim Verdoodt, hoofdredacteur MARK Magazine

MARK Magazine is een realisatie van Content Connections, die als Content Marketing Divisie van Mediahuis merken en bedrijven de kans geeft om hun ideeën en visie te delen met de community van De Standaard en Het Nieuwsblad. Content Connections draagt de redactionele verantwoordelijkheid voor deze publicatie.

Overwerk4 Goed om weten

Stages6 ‘Ook voor een stage moet je solliciteren’

De Grote Baasenquête8 Ziet jouw baas je staan?

In zee met de VDAB12 Onze reporter in de scheepssimulator

Brandline16 80 jaar Barco

Fons Leroy18 VDAB komt uit zijn ‘kot’

Het ceo-interview20 ‘Een van jullie wordt de nieuwe ceo’

Alles voor de job?24 ‘Twee maand per jaar slaap ik in een tent’

Infogram25 Hoe (on)gezond eten we op kantoor?

Talent26 Wanneer is het tijd voor een nieuwe job?

Het Merk Ik29 5 tips die bergen verzetten

Case30 De AE-hackathon

Jouw mening? @mark_magazine

facebook.com/markmagazine

Page 4: Mark Magazine Oktober 2014

MARK

4 5

MARKF facebook.com/markmgzine

Een kwart van de Belgische werk-nemers werd in 2013 het slachtof-fer van één of meerdere vormen van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. 16 procent ervoer agres-sie op het werk. Dat is meer dan dubbel zoveel als in 2012.Niet minder dan 16 procent van de werknemers zegt dat hij of zij het voorbije jaar agressief is benaderd op het werk. Boosdoeners zijn voor-al externen (55%), meer dan colle-ga’s (26%), leidinggevenden (18%) of collega’s (8%).

Hr-dienstenleverancier Securex maak-te deze balans op naar aanleiding van de nieuwe wet op psychosociale risico’s die op 1 september van kracht werd. Vanaf nu moeten werkgevers niet alleen pesten, agressie of onge-wenst seksueel gedrag voorkomen op de werkvloer, maar ook stress en burn-outs.

Het loon moet oké zijn, maar echt motiveren doet het niet. Onder-zoekers zijn het daar al jaren eens over. Een nieuwe studie vertelt een ander verhaal. Millenial Branding bevroeg tweeduizend jonge werk-nemers. Daaruit blijkt dat vier op de tien werkende twintigers hun loon de belangrijkste motivator vindt om harder te werken en trouw te blij-

ven aan een onderneming. Millenial Branding stelde dezelfde vraag ook aan zestien- tot twintigjarigen. In die groep vindt slechts 28 procent dat geld de belangrijkste motivator is. Zij schuiven eerder de kansen om zich te ontwikkelen naar voor.

Twee maal zoveel agressie op werkvloer op één jaar tijd

Motiveert geld dan toch?

EEn op vijf wErknEmErs

maakt dagElijks ovErurEn

OVERWERK

Geloof het of niet, maar er be-staat een verband tussen hoe je je naar je werk verplaatst en de ontwikkeling van je loopbaan. Dat zegt althans een onderzoek van Cyclescheme bij 2.500 Britse fietsers en 100 werkgevers.Volgens de onderzoekers zijn werknemers die naar kantoor fietsen productiever, doelgerich-ter én denken ze meer kans op promotie te maken dan hun niet-

fietsende collega’s. Twee derde van de forenzen vindt van zichzelf dat hij of zij produc-tiever is geworden sinds ze de wagen, trein of bus geruild heb-ben voor de fiets. Ook hun crea-tiviteit en concentratievermogen gaan er sindsdien op vooruit.

Terwijl het aantal werkgevers dat plannen maakt over HNW toeneemt, daalt het enthousiasme onder werknemers met rasse schreden. Dat blijkt uit de HNW-barometer van de Ne-derlandse Erasmus Universiteit.Volgens de onderzoekers is de vraag naar thuiswerk dit jaar sterk gedaald ten opzichte van 2013 en worden thuiswerk-plekken weer ingeruild voor vaste plekken op kantoor. Dat zou te maken hebben met de lastige balans tussen werk en privé die thuiswerken met zich meebrengt. Ook de angst om het contact met de collega’s te verliezen speelt mee in de keu-ze om opnieuw op kantoor te werken.

62 procent van de recruiters heeft moeite om de juiste kandidaten te vinden voor een openstaande func-tie. In de haast om de functie op kor-te tijd in te vullen, neemt 37 procent - bewust - ongeschikt personeel aan. Dat zegt Hay Group op basis van een wereldwijd onderzoek bij recruiters.Het gevolg is dat personeel ook snel

weer vertrekt: 17 procent van de medewerkers vertrekt binnen de zes maanden. De helft van de recruiters zegt dat ze dat doen omdat de ver-wachtingen die ze van hun job had-den niet overeenkomen met wat ze ervaren op de werkvloer.

Fietsen is goed voor je carrière

BEn jij nog Enthousiast ovEr hEt niEuwE wErkEn?

17 procent nieuwe werknemers vertrekt binnen het halfjaar

OVERWERK

Kluwer Opleidingen onderzocht hoe werknemers werkdruk ervaren. Aan het onderzoek, uitgevoerd door het onderzoeksbureau iVOX, namen 3.312 personen deel.Meer dan een op de vijf bevraagden zegt dagelijks buiten de kantooruren te werken. Nog eens 32 procent beweert dit meerdere malen per week te doen. Dat blijft niet zonder gevolgen: 14 procent van de werknemers ervaart te veel werkdruk en voelt zich overbelast. Bij wie dagelijks overwerkt, loopt dit op tot 22 procent.Een derde van de werknemers krijgt stress van zijn baas. De werkdruk lijkt daarbij niet echt mee te spelen. Ook een derde van de respondenten die zeggen weinig werkdruk te ervaren (3% van de medewerkers, red.), be-weert dat hun baas voor stress zorgt.

Page 5: Mark Magazine Oktober 2014

MARK

4 5

MARKF facebook.com/markmgzine

Een kwart van de Belgische werk-nemers werd in 2013 het slachtof-fer van één of meerdere vormen van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. 16 procent ervoer agres-sie op het werk. Dat is meer dan dubbel zoveel als in 2012.Niet minder dan 16 procent van de werknemers zegt dat hij of zij het voorbije jaar agressief is benaderd op het werk. Boosdoeners zijn voor-al externen (55%), meer dan colle-ga’s (26%), leidinggevenden (18%) of collega’s (8%).

Hr-dienstenleverancier Securex maak-te deze balans op naar aanleiding van de nieuwe wet op psychosociale risico’s die op 1 september van kracht werd. Vanaf nu moeten werkgevers niet alleen pesten, agressie of onge-wenst seksueel gedrag voorkomen op de werkvloer, maar ook stress en burn-outs.

Het loon moet oké zijn, maar echt motiveren doet het niet. Onder-zoekers zijn het daar al jaren eens over. Een nieuwe studie vertelt een ander verhaal. Millenial Branding bevroeg tweeduizend jonge werk-nemers. Daaruit blijkt dat vier op de tien werkende twintigers hun loon de belangrijkste motivator vindt om harder te werken en trouw te blij-

ven aan een onderneming. Millenial Branding stelde dezelfde vraag ook aan zestien- tot twintigjarigen. In die groep vindt slechts 28 procent dat geld de belangrijkste motivator is. Zij schuiven eerder de kansen om zich te ontwikkelen naar voor.

Twee maal zoveel agressie op werkvloer op één jaar tijd

Motiveert geld dan toch?

EEn op vijf wErknEmErs

maakt dagElijks ovErurEn

OVERWERK

Geloof het of niet, maar er be-staat een verband tussen hoe je je naar je werk verplaatst en de ontwikkeling van je loopbaan. Dat zegt althans een onderzoek van Cyclescheme bij 2.500 Britse fietsers en 100 werkgevers.Volgens de onderzoekers zijn werknemers die naar kantoor fietsen productiever, doelgerich-ter én denken ze meer kans op promotie te maken dan hun niet-

fietsende collega’s. Twee derde van de forenzen vindt van zichzelf dat hij of zij produc-tiever is geworden sinds ze de wagen, trein of bus geruild heb-ben voor de fiets. Ook hun crea-tiviteit en concentratievermogen gaan er sindsdien op vooruit.

Terwijl het aantal werkgevers dat plannen maakt over HNW toeneemt, daalt het enthousiasme onder werknemers met rasse schreden. Dat blijkt uit de HNW-barometer van de Ne-derlandse Erasmus Universiteit.Volgens de onderzoekers is de vraag naar thuiswerk dit jaar sterk gedaald ten opzichte van 2013 en worden thuiswerk-plekken weer ingeruild voor vaste plekken op kantoor. Dat zou te maken hebben met de lastige balans tussen werk en privé die thuiswerken met zich meebrengt. Ook de angst om het contact met de collega’s te verliezen speelt mee in de keu-ze om opnieuw op kantoor te werken.

62 procent van de recruiters heeft moeite om de juiste kandidaten te vinden voor een openstaande func-tie. In de haast om de functie op kor-te tijd in te vullen, neemt 37 procent - bewust - ongeschikt personeel aan. Dat zegt Hay Group op basis van een wereldwijd onderzoek bij recruiters.Het gevolg is dat personeel ook snel

weer vertrekt: 17 procent van de medewerkers vertrekt binnen de zes maanden. De helft van de recruiters zegt dat ze dat doen omdat de ver-wachtingen die ze van hun job had-den niet overeenkomen met wat ze ervaren op de werkvloer.

Fietsen is goed voor je carrière

BEn jij nog Enthousiast ovEr hEt niEuwE wErkEn?

17 procent nieuwe werknemers vertrekt binnen het halfjaar

OVERWERK

Kluwer Opleidingen onderzocht hoe werknemers werkdruk ervaren. Aan het onderzoek, uitgevoerd door het onderzoeksbureau iVOX, namen 3.312 personen deel.Meer dan een op de vijf bevraagden zegt dagelijks buiten de kantooruren te werken. Nog eens 32 procent beweert dit meerdere malen per week te doen. Dat blijft niet zonder gevolgen: 14 procent van de werknemers ervaart te veel werkdruk en voelt zich overbelast. Bij wie dagelijks overwerkt, loopt dit op tot 22 procent.Een derde van de werknemers krijgt stress van zijn baas. De werkdruk lijkt daarbij niet echt mee te spelen. Ook een derde van de respondenten die zeggen weinig werkdruk te ervaren (3% van de medewerkers, red.), be-weert dat hun baas voor stress zorgt.

Page 6: Mark Magazine Oktober 2014

MARK

6

STUDENT

Voor studenten is het een vast ritueel: een stageplek zoeken. Maar net als voor een echte job nemen bedrijven niet eender wie aan. Ook voor een stageplaats moet je solliciteren.

TEKST: Els Bellens - FOTO: Wendy Marijnissen

Voor een goede stage moet je solliciteren

Stages hebben de reputatie dat ze niet veel meer inhouden dan koffie zetten of kopies maken, maar dat beeld is onder-tussen achterhaald. Veel bedrijven pro-beren van een stage een nuttige ervaring te maken, zowel voor hun onderneming, als voor de studenten.“We zien erop toe dat al onze stagi-airs de juiste begeleiding krijgen”, zegt Charlotte Martot, talentcoördinator bij Securex. “Als er twee goede kandidaten zijn voor een stage in een bepaald team, maar het team kan maar voor één sta-giair een kwalitatieve stage verzekeren, dan nemen we er maar één aan.”“Een stage moet inhoudelijk uitdagend zijn”, vindt ook Nick Leenaert, talent director bij Unilin. Bij het bedrijf heeft elke stage een duidelijk doel en wordt ze voorzien van een coach en een project owner. “We zijn nu bijvoorbeeld bezig met apps te ontwikkelen voor de win-kels”, vertelt Nick Leenaert. “Zo zouden consumenten een foto van hun eigen interieur kunnen gebruiken en daar de verschillende soorten laminaat in uitpro-beren. Dat is nu een van onze stage-aan-vragen. Als je dat kunt ontwikkelen, dan kan dat een leuk project zijn.”

SOLLICITEREN VOOR EEN STAGE

Een stagiair die enkele maanden aan een belangrijk project werkt, moet echter

juist zijn voor de job. Als student zul je dus je beste sollicitatievermogen moeten bovenhalen. “Het is een procedure die vergelijkbaar is met solliciteren voor een vaste job”, zegt Charlotte Martot van Securex. “We doen dat bewust, om hen ook die eerste ervaring te geven.”Als kandidaat-stagiair zul je vaak kennis-maken met het diensthoofd van de af-deling, of met hr, voor er beslist wordt dat je aangenomen wordt. “We willen net als bij een vaste job zien dat er een ‘fit’ is. Als een stagiair hier een project doet en moet samenwerken, dan is het belangrijk dat hij of zij hier past”, zegt Nick Leenaert van Unilin.

JOUW MENING TELT

Sommige onderdelen van de procedure zijn dan weer heel specifiek voor een be-drijf, zoals bij de Haven van Antwerpen: “Als je voor je stage regelmatig in de buurt van de waterkant of op het wa-ter vertoeft, vragen we je bijvoorbeeld

om een zwemproef af te leggen”, zegt Christel Paeshuys van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen.Zo’n stage is niet alleen voor studenten boeiend, ook het bedrijf zelf kan eruit le-ren, vertelt Charlotte Martot. “Stagiairs hebben vaak frisse, nieuwe ideeën, omdat ze een andere kijk hebben op de zaak.”Wees dus niet verbaasd als er tijdens of na je stage om je mening wordt ge-vraagd. “Na afloop van de stage wordt niet alleen de stagiair geëvalueerd. Sta-giairs krijgen ook de kans om hun stage- plaats en stagebeleider te evalueren”, zegt Christel Paeshuys.Een stagiair is steeds vaker een belang-rijk onderdeel van het bedrijf. Dat er-vaarde ook Pieter Dendauw tijdens zijn stage bij Unilin. “Ik had veel inbreng, dat had ik niet verwacht.”Pieter deed al enkele jaren vakantiewerk bij Unilin. Vorig academiejaar liep hij er stage. En sinds september is hij er vol-tijds aan de slag als automation engi-neer. “Mijn stage was de ideale opstap.”

Wil je solliciteren voor een stageplaats bij één van de bedrijven uit dit artikel?

PORT OF ANTWERP: [email protected] / www.portofantwerp.comSECUREX: www.securex.be/nl/groep/jobs/vacaturesUNILIN: jobs.unilin.com

Page 7: Mark Magazine Oktober 2014

7

MARKF facebook.com/markmgzine

Voor een goede stage moet je solliciteren

3 tips om aan je droomstage te geraken

MAAK JE HUISWERK“Net als bij een sollicitatie voor een vaste job, helpt het om je huiswerk te maken voordat je op gesprek komt”, zegt Nick Leenaert van Unilin. “Ik vind het goed als mensen de website al eens bekeken hebben en kritische vragen stellen. Het is niet omdat ze nog studeren, dat het vrijblijvend is.”

TOON WAT DURF“Bij stagiairs zoeken we naar zin voor initiatief en ambitie”, zegt Christel Paes-huys van Gemeentelijk Havenbedrijf Ant-werpen. “Wil je positief opvallen, dan moet je mee denken, mee bouwen en niet alleen uitvoeren”, zegt ook Charlotte Martot. “Daar is durf voor nodig, maar de toegevoegde waarde is enorm.”

KEN JEZELF“Een stage is een leerschool die je be-wust maakt van jezelf”, zegt Burçin Alim van Securex. “Ik ben iemand die snel wil werken en waarbij alles vooruit moet gaan. Ik heb geleerd dat dit niet altijd lukt en dat er soms geduld nodig is voor een goed resultaat.”

‘Stages: meer dan een lijn op je cv’“Wat je op de schoolbanken leert, is je basis, maar de praktijk zorgt voor de vervollediging”, zegt Burçin Alim, client advisor bij Securex. Ze maakte indruk als stagiair. Zo kon ze meteen na haar stage voltijds aan de slag bij Securex. Intussen werkt ze er al vier jaar. “In het begin was het verschil tussen de theorie en de praktijk groot. Wat ik op school uit boeken had geleerd, stemde niet altijd overeen met de praktijk. Zo leerde ik het belang van ‘net-werken’ kennen. Hoe meer mensen je kent, hoe gemakkelijker het wordt om je weg te vinden bij het uitwerken van projecten.”

1

2

3

Page 8: Mark Magazine Oktober 2014

MARK

8

Ziet jouw baas je staan?

Tevreden of Geëngageerd?Een tevreden werknemer is daarom nog niet geëngageerd. “Als je tevreden bent, heb je de neiging om de dingen te laten zoals ze zijn. Het heeft iets van een status quo. Engagement is prangender. Dan wil je verandering en vooruitgang”, zegt Koen Dewettinck van Vlerick Business School.

Page 9: Mark Magazine Oktober 2014

9

MARKF facebook.com/markmgzine

“Wij vragen onze werknemers elk jaar wat ze vinden van hun baas”, zegt Carine Huysveld, ceo bij At-tentia. “Een open cultuur en goede feedback drijven altijd boven. Daaar-om luisteren we naar de feedback van medewerkers én doen we daar ook iets mee.”

Om de vinger aan de pols te houden, organiseert Attentia naast de forme-le functioneringsgesprekken regel-matig teammeetings. “Misschien nog belangrijker zijn de informele overlegmomenten tussen leiding-gevende en medewerker”, aldus de ceo.

Ziet jouw baas je staan?

Wat verwachten we van onze baas? Dat hij ons coacht. En dat hij ons helpt om beter te worden in wat we graag doen. Maar net op die twee punten scoren leidinggevenden het minst, blijkt uit een onderzoek van Vlerick Business School en Attentia.

TEKST: Wim Verdoodt - ILLUSTRATIE: Jan Van Der Veken

Hebben onze bazen wel what it takes om ons te motiveren? En beschikken ze over voldoende mensenkennis om ons engagement zo op te drijven dat we spontaan het onderste uit de kan halen?Vlerick Business School en Attentia vroe-gen deze zomer aan 1.746 werknemers wat zij vinden van hun leidinggevende. Daaruit blijkt dat Belgische bazen zich erg bewust zijn van hun cruciale rol, maar dat het vaak misloopt bij de uitvoering. “Leidinggevenden weten maar al te goed dat zij de troepen moeten aanvu-ren. Alleen slagen ze daar meer niet dan wel in”, zegt Koen Dewettinck, profes-sor HRM bij Vlerick Business School.Vooral de rol als coach lijkt de Belgische baas erg zwaar te vallen. “Daar zijn werknemers ook het minst over te spre-ken”, zegt Koen Dewettinck. “Leiding-gevenden zeggen dat ze niet weten hoe ze daaraan moeten beginnen, of dat ze te weinig tijd hebben. Coachen is ook tijdsintensief. Bovendien is het bij uitstek een individuele aanpak.”

LIJK IN DE KAST

Toch bestaan er eenvoudige oplossin-gen om het beter te doen. Communice-ren bijvoorbeeld. “Werknemers hebben niet liever dan een baas die laat mer-ken dat hij het beste voor hen wilt. Af en toe eens vragen hoe iemand zijn job ziet, wat hij verwacht van zijn werk en of hij nog plannen heeft, kan wonderen doen”, legt Koen Dewettinck uit.Een vaak gemaakte fout is dat die vra-

gen slechts één of twee keer per jaar gesteld worden, tijdens het obligate eva-luatiegesprek. “Als het enkel en alleen daarbij blijft, is dat volstrekt nutteloos”, aldus de professor.Twee tot drie keer een halfuur per jaar. Zoveel spreken de meeste werknemers met hun baas over hun werk, blijkt uit de Grote Baasenquête. “Veel te weinig. Dat moet een continu proces zijn”, zegt Koen Dewettinck.Hij beseft dat wat werknemers vragen van hun chef niet evident is. “Meer com-municeren is een deel van de oplossing. Maar je kunt medewerkers ook meer verantwoordelijkheid geven. Laat ze zelf iemand begeleiden, geef ze eens een andere taak. Dat zijn manieren om men-sen te ontwikkelen.”

TEGEN WIL EN DANK

Kunnen alle bazen dat even goed? Neen, maar dat is een gevolg van de

manier waarop werknemers al jaren-lang promotie maken. Wie een trapje hoger wilt op de ladder, krijgt vaak te-gen wil en dank het etiket van people manager opgeplakt. Niet iedereen is daarvoor in de wieg gelegd, weet Koen Dewettinck.“Onlangs hoorde ik iemand die bij Facebook werkt, vertellen dat people manager worden daar geen vorm van promotie is. Het is iets wat je er kan en mag doen, op voorwaarde dat je het graag doet en je er energie uithaalt. Maar iedereen moet een inspanning le-veren. Af en toe opschrijven wat je leuk vindt aan hun job, wat je nog wilt doen en daarmee naar je baas stappen … Een kleine moeite die heel wat positieve ge-volgen kan hebben.”

GROTE BAASENQUÊTE

@MARK_MAGAZINEWat vind jij van je baas?

‘Werknemers willen feedback’

Page 10: Mark Magazine Oktober 2014

MARK

10

GROTE BAASENQUÊTE

Sander werkt sinds januari als store ma-nager bij A.S.Adventure in het Hasselt-se fi liaal. Ervaring met leiding geven en drukke sites had hij al, uit vorige jobs.“Toch heb ik deze job in het begin wat onderschat. Ik weet nu dat het in de re-tail geen moment windstil is.”Gelukkig voor Sander investeert A.S.Adventure veel in opleiding. “In mijn vo-rige job gebeurde leiding geven vanuit de buik. Hier word ik echt geholpen.”Sander is verantwoordelijk voor zeven-tien collega’s. Als leidinggevende zweert hij bij het maken van goede afspraken, vanaf dag één. Want hoe goed je het ook bedoelt, wantrouwen is er altijd bij een nieuwe baas, weet Sander.“Het grote verschil is dat de ene collega dat sneller aan de kant schuift dan een ander. A.S.Adventure heeft dat goed opgevangen. Tijdens mijn eerste weken kreeg ik meteen een dag opleiding over coachen en leiding geven.”Sander ontmoette andere store mana-gers, deelde ervaringen en uitdagingen,

speelde rollenspelen, kreeg cases voor de kiezen en ontdekte voor het eerst de psychologie achter leiding geven. “Nu weet ik beter wie ik tegenover me heb, en ik heb mezelf beter leren kennen.”

MOEITE MET DELEGEREN

In het begin had Sander moeite met het delegeren van taken. “Ik wist niet wat ik aan wie kon toevertrouwen. Dankzij de opleiding die A.S.Adventure me gege-ven heeft, durfde ik het aan om mensen fouten te laten maken. Ik liet hen zelf vertellen wat er misliep en stuurde bij.”Sander denkt vaak na, zegt hij, ook op onbewaakte momenten, over zijn werk en zijn collega’s. “Hoe moet ik met die of die persoon omgaan? Dat zijn vragen waar ik tijd voor uittrek.”Toen Sander startte bij A.S.Adventure wist hij, viavia, dat een collega van plan was om te vertrekken. “Maar daar werd nooit echt over gesproken. Die persoon was ook vrij gesloten. Tijdens mijn op-

leiding heb ik geleerd dat je dan geduld moet hebben en het ijs moet durven bre-ken. Vragen hoe het op het werk gaat, of thuis alles goed loopt, wat ze van hun job vinden, wat ze nog verwachten, … Mensen worden geen spraakwaterval, maar ze voelen zich wel beter. En daar gaat het om: als mensen zich goed voe-len op het werk, volgen de motivatie en de resultaten vanzelf. Die collega is er trouwens nog altijd.”

“De persoon die wou vertrekken was vrij gesloten. Dan moet je het ijs durven breken”

SANDER REUMERSA.S.Adventure

A.S.Adventure leert store managers leiding geven

Een collega die wou vertrekken, maar dat liever niet besprak. De 29-jarige Sander Reumers stond meteen voor een grote uitdaging toen hij startte als store manager bij A.S.Adventure.

Page 11: Mark Magazine Oktober 2014

11

MARKF facebook.com/markmgzine

“Leiding geven moet je doen”, weet Freddy Carrette, hr-manager bij A.S.Adventure. “Dan merk je snel dat dé manier van lei-ding geven niet bestaat. Een medewerker die erg extravert en sociaal is, heeft nood aan meer dan alleen de essentie van wat je hem of haar te zeggen hebt. Zo iemand apprecieert het als je de tijd neemt voor een babbel. Leidinggevenden die hun me-dewerkers goed kunnen inschatten, heb-ben altijd een streepje voor.”

ROLLENSPEL

Het is om die reden dat alle store ma-nagers van A.S.Adventure opgeleid

Een goede leidinggevende hoeft niet voor twee te werken, vindt Securex-ceo Luc Deflem.“Als je een team van tien hebt en je werkt zelf voor twee, ben je met twaalf. Dat is mooi. Maar veel beter is het om als lei-dinggevende je energie te steken in het productiever maken van die tien mede-werkers. Als je erin slaagt om ze elk 30 procent beter te laten presteren, is je team van tien er plots een van dertien.”De meeste leidinggevenden maken die som niet, weet Luc Deflem. “Werken als een paard, dat is wat de meesten doen. Terwijl het als leidinggevende veel beter is om te delegeren en je te focussen op de ontwikkeling van je medewerkers.”

NIET NUTTIG? NIET DOEN!

Daar zit een angeltje aan, beseft de ceo. “Managers vrezen dat hun beste mede-werkers na verloop van tijd het team ver-laten, maar iemand die echt graag voor je werkt, zal zo snel niet vertrekken.”

worden over hoe ze hun medewerkers best benaderen. “Maar eerst zorgen we ervoor dat ze zichzelf kunnen in-schatten”, zegt Freddy Carrette.

Dat gebeurt aan de hand van een test. Die wijst de store managers op de valkuilen en de troeven van hun per-soonlijkheid in combinatie met die van hun medewerkers. “Hoe pak je als do-minant persoon een introvert iemand aan? Hoe ga je als analytische geest om met een erg extraverte collega? Die situaties bootsen we na met rollen-spelen. Op de werkvloer maakt dat een wereld van verschil.”

Helaas maken de meeste bazen te wei-nig tijd voor hun medewerkers. “Oké, ze hebben het druk met verplichtingen van bovenaf, maar dan moeten ze maar sterk genoeg zijn om aan hun eigen baas enige redelijkheid te vragen. Mijn advies: als je een opdracht echt niet nuttig vindt, doe ze dan niet en wacht af of er iemand achter het resultaat komt vragen.”

‘Dit leer je niet uit een boekje’

‘Meer dan werken als een paard’

Wacht niet met feedback geven. Doe dit zo snel mogelijk nadat de gebeurtenis plaatsvond waarover je iemand wilt aanspreken.

Focus altijd op het probleem, niet op de persoon.

Vermijd woorden die een bepaalde stemming kunnen oproepen, zoals: altijd, nooit, slechtste, …

Spreek in de ik-vorm als je feedback geeft. Betrek anderen er niet bij.

Geef geen waslijst aan kritieken. Concentreer je op één situatie en ga daar dieper op in.

Maak na afloop van het feedbackmoment duidelijke afspraken voor de toekomst.

Tot slot: denk eraan dat feedback ook positief mag zijn.

Goede feedback geef je niet snel-snel aan de koffiemachine. Daar maak je tijd voor. Deze tips van Freddy Carrette, hr-manager bij A.S.Adventure, zetten je op weg.

7 tips voor betere feedback

1

2

3

4

5

6

7

Page 12: Mark Magazine Oktober 2014

MARK

12

REPORTAGE

In Zeebrugge kun je met een schip varen zonder nat te worden. Daar zorgt VDAB voor. In het Maritiem Opleidingscentrum, met zicht op de haven, werken zich jaarlijks 1.700 werknemers, studenten en werkzoekenden in het zweet in een scheepssimulator.

TEKST: Wim Verdoodt / FOTO: Koen Bauters

Regen, wind en storm. Vanachter zijn computer speelt François Riga met de natuurelementen. De goedlachse instruc-teur is al vijftien jaar kapitein op bagger-schepen. Vandaag is hij met verlof. En dan komt hij met plezier naar Zeebrug-ge, waar hij in het Maritieme Opleidings-centrum van de VDAB zijn collega’s alle hoeken van de oceaan laat zien.Vijf meter verderop zitten twee Litouwse stuurlui, collega’s van François bij bag-geraar Jan De Nul, aan boord van een ‘echt’ schip. Zo lijkt het toch in de Full Mission Simulator, de meest geavan-ceerde scheepssimulator waarover het VDAB-opleidingscentrum beschikt. Van-op de brug hebben de zeelui een 360 gradenzicht op een digitale zee. Op en-kele meters van hun stuurhut bevindt zich een cinemascherm waarop com-puters bewegende beelden van havens, zeeën en oceanen projecteren.Die projecties zijn erg waarheidsgetrouw. Dat merken we als kapitein François ons meeneemt in de simulator, zijn bagger-schip met een mooie pirouette de haven

van Oostende verlaat en hij het ruime sop kiest.We voelen de deining, want jazeker, je kunt zeeziek worden in een simulator. Ook al sta je stil, de bewegende beel-den op het scherm laten je hersens daar anders over denken. François, duidelijk in zijn sas, legt zijn schip dwars op de deining. Het is alsof we op een surfplank staan en ons evenwicht moeten zoeken.

DECIBELS, ROOK EN HITTE

Het Maritiem Opleidingscentrum be-schikt over verschillende simulatoren. De FMS is met zijn 360 gradenzicht de meest gesofi sticeerde. “Dit opleidings-centrum bestaat sinds de jaren ’80. Drie visserijscholen aan de kust waren op

zoek naar een simulator. De toenmali-ge minister heeft toen beslist om die op één locatie te plaatsen”, zegt teamleider Mark Simons.Die neutrale plek was het RVA-gebouw in Zeebrugge waar de havenarbeiders zich dagelijks kwamen presenteren aan de werkgevers uit de haven. Inmiddels is het gebouw in handen van de VDAB, maar het ‘kot’ voor de havenjobs is er nog altijd. Elke dag, iets na de mid-dag, verschijnen werkzoekende haven-arbeiders op het appel.In het opleidingscentrum zelf is het dan al een drukke dag geweest, zowel in de praktijk- als de theorielokalen. “Wij lei-den hier zowel werkzoekenden, werk-nemers van maritieme bedrijven als stu-denten van de visserijscholen op”, legt Mark Simons uit.Die worden onderwezen in de meest uiteenlopende vakken: navigatie, wis-kunde, maritiem Engels, kaart lezen, koers bepalen, instrumenten bedienen, … “Het buisvak bij uitstek is meteorolo-gie, het voorspellen van het weer”, lacht Mark Simons.

“Ook in een simulator kun je zeeziek worden”

FRANÇOIS RIGAkapitein

Hard werken voor een ‘chic hemd met strepen’

Kapitein François Riga aan het stuur van zijn virtuele baggerschip.

Page 13: Mark Magazine Oktober 2014

13

MARKF facebook.com/markmgzine

@MARK_MAGAZINEZie jij een carrière op zee zitten?

De studenten lachen daar waarschijn-lijk iets minder mee. Elke vrijdag is er examen. Wie niet slaagt, krijgt één her-kansing. Voor wie ook dan niet slaagt, stopt het.Wie wel slaagt, krijgt geen diploma maar een STCW (Seafarers Training, Certifi ca-tion and Watchkeeping)-certifi caat. Die certifi caten zijn een wereldwijde stan-daard in de wereld van de zeevaart. Er bestaan honderden STCW-certifi caten. Sommigen gelden over de hele wereld, andere zijn heel specifi ek.Met zo’n certifi caat kun je op een schip aan de slag in offi ciersfuncties zoals stuurman, kapitein of hoofd machine-kamer. “Belgische matrozen leiden we amper op. Die ondervinden te veel con-currentie van goedkopere, buitenlandse werkkrachten. En net als aan land is het ook op zee moeilijk om kandidaten te vinden voor technische functies. Twee derde van onze opleidingen zijn voor kandidaten die op het dek willen wer-ken”, aldus Mark Simons.Het VDAB-opleidingscentrum beschikt nochtans ook over een machinekamer-simulator, inclusief de nodige decibels, rook- en hitte-ontwikkeling, sirenes en zwaailichten die met noodsituaties ge-paard kunnen gaan. “Net zoals in de scheepssimulatoren beoordelen we onze studenten zowel op hun gedrag als op de manier waarop ze communiceren. In de

zeevaart is het cruciaal dat je communi-ceert met de juiste persoon aan boord op de juiste manier”, legt Mark Simons uit.

GRONDIGE SCREENING

Elk jaar maken ongeveer 1.700 studen-ten en werknemers gebruik van de si-mulatoren in het Maritiem Opleidings-centrum. Het merendeel daarvan zijn werknemers van bedrijven zoals DEME en Jan De Nul. Maar ook de sleepvaart, de koopvaardij en de overheid maken gebruik van het centrum om hun werk-nemers op te leiden of bij te scholen. De visserijscholen sturen jaarlijks zo’n honderd studenten naar Zeebrugge om te oefenen.En dan zijn er nog de werkzoekenden die interesse hebben om op zee te wer-ken. Zij kunnen op negen maanden tijd een attest behalen om als offi cier op een schip aan de slag te gaan. Maar niet zo-

maar. Kandidaten worden grondig ge-screend en er is een vooropleiding voor-aleer de echte opleiding van start gaat.“Op zee werken, is een apart beroep. Je bent lang van huis weg en je zit letterlijk weken aan een stuk met dezelfde men-sen opgescheept. Daar moet je tegen kunnen. Voor solisten is er weinig begrip op zee. Aan boord is er ook een nul-tolerantie voor drank en drugs”, aldus Mark Simons.Hebben ze er dan nog zin in, dan volgt er een vooropleiding. Tijdens die zes weken krijgen kandidaten eenvoudige kennis te verwerken. Een beetje wiskunde, een beetje Engels, … En ook dan is er elke week examen. “Wie dan al niet mee kan, maakt weinig kans om te overleven in de echte opleiding”, weet Mark Simons.Van de ongeveer 55 werkzoekenden die zich elk jaar aanmelden bij het Mari-tiem Opleidingscentrum blijven er na de screening en de vooropleiding een der-tigtal over. “De uitval daarna is uiterst klein, maar het blijft hard en veel stude-ren. Velen zien de romantische kant van het varen. Maar je moet er heel wat voor doen vooraleer je ‘een chic hemd kan dragen met al die strepen op’.

“Het buisvak bij uitstek? Het weer voorspellen”

MARK SIMONSVDAB

Hard werken voor een ‘chic hemd met strepen’

Page 14: Mark Magazine Oktober 2014
Page 15: Mark Magazine Oktober 2014
Page 16: Mark Magazine Oktober 2014

MARK

16

BRANDLINE

Poperingenaar Lucien De Puydt leek voorbestemd om in de

voetsporen van zijn vader te treden en diens juwelierswinkel

verder te zetten.

Na de Eerste Wereldoorlog geraakte De Puydt junior echter

in de ban van een gloednieuw medium: radio. Lucien

studeerde radiotechniek en overtuigde zijn vader om in de

winkel niet alleen merken als Saba, Philips en Telefunken

te verkopen, maar ook zijn eigenhandig met Amerikaanse

onderdelen geassembleerde radio’s, vanaf 1934 onder de

naam Barco: Belgian American Radio Corporation.

De radio’s van Barco doen het bijzonder goed, maar

een nieuwe en nog veel straffere technologie dient

zich aan: televisie.

Alhoewel het NIR (voorloper van de VRT, red.)

pas vanaf 1953 begint uit te zenden, zijn er dan

al vier jaar Barco-televisies te koop, waarmee de

early adopters naar ‘den Rijsel’ kunnen kijken, de

voorloper van TF1.

In tachtig jaar tijd evolueerde Barco van West-Vlaamse radiomaker tot een beursgenoteerde wereldleider in visualisatieoplossingen.

TEKST - Jan Bosteels

80 jaar Barco, the Belgian American Radio Corporation

De eerste Barco-radio1934

De eerste Barco-televisie1949

Page 17: Mark Magazine Oktober 2014

17

MARKF facebook.com/markmgzine

Met de verkoop van zijn homecinema-afdeling aan het

Franse TEC bezegelt Barco zijn exclusieve keuze voor de

professionele markt. Nu de laatste consumentgerichte

divisie is afgestoten, kan de focus binnen dit segment

volledig gaan naar de professionele digitalecinemamarkt.

Via eigen innovatie en tal van overnames ontwikkelt Barco

zich tot een wereldleider in visualisatieoplossingen voor

professionele klanten in gezondheidszorg, entertainment,

defensie, ruimtevaart, industrie en overheid.

Tachtig jaar na zijn ontstaan stelt Barco ongeveer 4.000 mensen tewerk

in negentig verschillende landen. De multinational met hoofdkwartier

in het Kennedypark in Kortrijk realiseerde in 2013 een omzet van

1,159 miljard euro.

Barco krijgt een voet binnen in de professionele

televisiemarkt wanneer het bedrijf de studio-

monitors mag leveren voor de nationale omroep

BRT (de huidige VRT, red.).

De vooruitstrevende technologie trekt de aan-

dacht van buitenlandse zenders en Barco grijpt

de kans om een internationaal verkoopsnet-

werk uit te bouwen.

In de jaren negentig vestigt het inmiddels

beursgenoteerde Barco zich definitief als een

wereldmerk in beeldverwerking. Door die focus

worden de grafische afdelingen, die oplossingen

aanreikten voor de drukkerijsector, afgestoten.

Notering op de Beurs van Brussel1990

80 jarig bestaan2014

BRT studio-monitors1968

Digitale Cinema2004

Page 18: Mark Magazine Oktober 2014

MARK

18

INTERVIEW

VDAB komt uit zij n ‘kot’

“Jongeren kennen ons wel, maar weten niet wat we doen. Daar komt verandering in”

FONS LEROYVDAB

25 september: Sollicitantendag!Hoe breng ik mijn talenten in kaart? Ziet mijn cv er goed uit? Hoe moet ik solliciteren? Met die vragen kunnen jonge-ren tijdens de Sollicitantendag op 25 september terecht in de VDAB-werkwinkels in de Vlaamse centrumsteden. VDAB-be-middelaars zetten je loopbaan op de goede weg.

Page 19: Mark Magazine Oktober 2014

19

MARKF facebook.com/markmgzine INTERVIEW

Eén op de vijf Vlaamse niet-werkende werkzoekenden (NWWZ) is jonger dan 25 jaar. In totaal gaat het om meer dan 50.000 tieners en twintigers. Een ‘ver-loren generatie’ wil Fons Leroy die niet noemen. “In onze regio is er echt nog wel perspectief voor deze groep.”

Het perspectief waar u over spreekt, moet ook van VDAB komen. Een on-derzoek van TNS Dimarso uit 2013 zegt dat jongeren uw organisatie amper kennen.“Ze kennen ons wel, maar weten niet waar we voor staan en wat we te bieden hebben. Jarenlang hebben we ons voor-al voorgesteld als de organisatie waar schoolverlaters zich moeten inschrijven als ze op zoek gaan naar een job. Jonge-ren willen weten wat VDAB verder voor hen kan doen.”

En wat kan u voor iemand doen die pas van school komt?“Dat hebben we aan de jongeren zelf gevraagd. Zij zijn in de eerste plaats op zoek naar een vertrouwenspersoon. Dat heeft me verrast. In tijden van digitalise-ring en sociale media dacht ik dat jonge-ren ook zo met werk zouden omsprin-gen. Dat doen ze ook, maar pas in een tweede fase. Eerst willen ze een bekend gezicht zien dat hen begeleidt bij hun eerste passen op de arbeidsmarkt. Die adviserende rol moeten we meer uitspe-len.”

Hoe denkt u het vertrouwen van die nieuwe VDAB-klanten te winnen?“Door hen zo snel mogelijk in contact te brengen met VDAB. Dat betekent dat we jongeren veel sneller dan nu moeten uitnodigen voor een persoonlijk gesprek waarin de meerwaarde van onze dien-sten aan bod komen. We moeten meer

Tijdens de zomer trekt de VDAB-camper langs de festivals. In de camper krijgen jongeren een sollicitatiebootcamp.

Wie zijn carrière fout start, draagt daar jarenlang de gevolgen van. Om die reden maakt VDAB werk van jongerenbegeleiding op maat. “Binnen de vier maanden moet iedereen een eerste werkervaring op zak hebben”, zegt VDAB-topman Fons Leroy.

TEKST: Wim Verdoodt - FOTO: Koen Bauters

uit ons ‘kot’ komen, wat we trouwens al doen. VDAB gaat naar jeugdhuizen, scholen en is aanwezig op festivals om haar merk en dienstverlening bekend te maken.”

Denkt u dat jongeren veel belang hechten aan VDAB als merk, of aan de merken van de werkgevers waar ze willen werken?“Zeker. Dat hebben we gemerkt toen we de Jobadvisor, een app om jobs te zoeken, hebben laten ontwikkelen door enkele hogeschoolstudenten. Tijdens het maken van die app bleken de stu-denten meer geïnteresseerd te zijn in alle jobs van de bedrijven die ze aantrekke-lijk vinden dan in de verzameling van alle jobs die passen bij hun profiel. Ze willen ook meer informatie dan alleen de jobin-houd. Waar ligt het bedrijf? Zijn er res-taurants in de buurt? Dat zegt veel over de rol die werk speelt in hun leven.”

Op voorwaarde dat ze werk vinden, wat voor een grote groep jongeren niet eenvoudig is.“Voor schoolverlaters zonder diploma of met een diploma dat slecht in de markt ligt, is het vinden van een job niet evi-dent. Om die reden maakt VDAB werk van de Europese aanbeveling om elke schoolverlater binnen de vier maanden een relevante werkervaring te geven. Dat kan een job zijn, maar ook een sta-geplaats of een extra opleiding.”

Vlaanderen telt jaarlijks zo’n 70.000 schoolverlaters. Dat is geen kleine opdracht.“60 procent daarvan vindt binnen de vier maanden zelf een job. Wij focussen ons op de resterende 40 procent. We bekijken met werkgeversorganisaties hoe we meer stageplaatsen kunnen vrij-

maken. Jongeren met een diploma dat weinig perspectief biedt, worden geher-oriënteerd. Iemand die kantoor heeft gestudeerd, kan mogelijk perfect aan de slag in een callcenter.”

Wat doet u met een archeoloog die plots beseft dat hij beter ingenieur was geworden?“Dat kan, maar dat betaalt VDAB uiter-aard niet. Een nieuwe studie zou hij zelf moeten betalen. Wat wij kunnen doen, is samen met die archeoloog bekijken wat hij graag doet en kan. Zo begeleiden we elk jaar toch enkele honderden jongeren naar een andere beroepskeuze.”

Hoe wilt u dat jongeren en bij uitbreiding alle werkzoekenden de VDAB zien?“Als een levensloopbaanpartner die mee de regisseur is van hun carrière. Langer werken lukt alleen als mensen hun competenties ten volle kunnen ge-bruiken. Maar dan moeten die wel in kaart gebracht worden. Mijn Loopbaan op vdab.be is daar een goed instrument voor. We nodigen iedereen uit, zowel werknemers als werkgevers, om samen het talent van iedereen zo goed moge-lijk in beeld te brengen.”

@MARK_MAGAZINEWat is jouw ervaring met @vdab_be?

Page 20: Mark Magazine Oktober 2014

MARK

20

“Onze bedrijfswaarden moeten niet uit het hoofd geleerd worden. We werven enkel mensen aan die onze waarden al in zich hebben”BERNARD THIERSceo Unilin

Page 21: Mark Magazine Oktober 2014

21

MARKF facebook.com/markmgzine INTERVIEW

Hoe ervaren starters hun eerste werkgever? MARK Magazine zette vijf young graduates aan tafel met hun grote baas, Bernard Thiers, ceo bij Unilin. “Jonge mensen aanwerven, opleiden en laten doorgroeien. Ik heb het hier nooit anders geweten.”

TEKST: Wim Verdoodt - FOTO: Bart Dewaele

‘Jullie zijn de kweekvijver waar de nieuwe ceo uitkomt’

Een topfunctie invullen met een externe kandidaat? Ceo Bernard Thiers ziet het niet graag gebeuren. “Eerlijk gezegd er-vaar ik dat als een falen. De Unilin-aanpak is wat dat betreft al decennia lang dezelf-de. Wij werven jonge talenten aan, geven hen de tijd om het bedrijf en zijn cultuur te leren kennen en laten hen doorgroei-en, liefst zo ver en zo lang mogelijk.”Het is de weg die Bernard Thiers ook zelf heeft afgelegd. “Ik werk nu dertig jaar voor dit bedrijf. Dat lijkt lang, maar dat is het niet als je onderweg voldoende kansen krijgt om steeds andere functies te vervul-len. En dat is precies wat ik gedaan heb.”Dat is ook wat hij hoopt voor de vijf young graduates die vandaag met hem rond tafel zitten. De meesten hebben nog maar een jaar ervaring op de teller staan en dus nog een lange weg te gaan. Hoe zien zij hun toekomst bij Unilin?Olivier Ceyssens, een 25-jarige burgerlijk ingenieur bedrijfskunde die momenteel als purchaser werkt bij Unilin, heeft daar

nog niet echt over nagedacht. “Voor mij is het belangrijkste dat ik me hier goed voel en er voldoende variatie in mijn job is. Ik merk wel dat er veel mogelijkheden zijn om door te groeien, ook in het bui-tenland. Dat spreekt me wel aan.”Maaike Pattyn (25), collega en een ex-studiegenote van Olivier, leerde Unilin kennen via een jobbeurs. “Ik geraakte er in gesprek met iemand die bij Unilin werkte en met wie ik nog op school ge-zeten heb. Hij vertelde dat je hier als jon-ge medewerker echt wel wat te zeggen hebt, dat er naar je geluisterd wordt en je snel eigen projecten krijgt. Ik werk hier

nu twee jaar en die beloftes zijn waar-gemaakt. Ik moest even inlopen, maar mocht zeer snel meewerken aan grote projecten. Ik voelde ook meteen dat mijn inbreng geapprecieerd werd.”“Een kwestie van respect”, zegt ceo Bernard Thiers. “Dat is een van onze bedrijfswaarden waar iedereen absoluut moet achter staan. Wij gaan prat op onze no-nonsensementaliteit. Zeg wat je wilt, toon wat je kunt. En dan geraak je hier ver.”

NO-NONSENSE

Het was die no-nonsensementaliteit die Pieter Wilmots (25) meteen opviel bij zijn eerste contact met Unilin. “Tijdens mijn studies (Pieter studeerde rechten en daarna general management aan Vlerick Business School, red.) heb ik een aantal bedrijven bezocht. De meeste tonen dan saaie presentaties. Bij Unilin namen ze ons meteen mee in de fabriek. Het viel

“Ik voelde meteen dat mijn inbreng geapprecieerd werd”

MAAIKE PATTYNprocesingenieur

UNILIN-CEO BERNARD THIERS AAN TAFEL MET 5 YOUNG GRADUATES

Page 22: Mark Magazine Oktober 2014

MARK

22

“Binnenkort vertrek ik voor twee jaar naar Brazilië, waar ik een joint venture zal helpen mee integreren”ARNE VANDE WALLEproduction engineer

me op dat de mensen hier echt achter hun product staan. Hoe werkt het hier? Wie zijn wij? Dat zijn de vragen waar we een antwoord op kregen.”Wat hij zag, beviel hem. Inmiddels is Pieter twee jaar aan de slag bij Unilin als business developer. Ook zijn collega Yannick Van der Gucht (25) was ge-charmeerd door de ondernemersmen-taliteit onder de werknemers van het West-Vlaamse bedrijf. Hij werd ‘getipt’ door enkele vrienden die hem vertelden dat jonge mensen bij Unilin snel verant-woordelijkheid krijgen. Na zijn studies handelsingenieur en een jaar Antwerp Management School startte hij bij Unilin als SAP supply chain consultant.

KANSEN IN HET BUITENLAND

Arne Vande Walle (26), handelsingeni-eur van opleiding met een 3Continent Master of Global Management van Ant-werp Management School op zak, zocht eigenlijk een job in het buitenland. Toch startte hij op de Unilin-hoofdzetel in Wielsbeke. “Via mijn broer, die hier ook

gewerkt heeft, wist ik dat Unilin nieuwe mensen zocht, en dat er kansen waren om naar het buitenland te gaan. Zo ben ik hier beland.”Arne werkt als production engineer bij Unilin, ook al solliciteerde hij voor een job in sales & marketing. “Het was Unilin zelf die met dat voorstel kwam. Achteraf bekeken is dat een goede be-slissing geweest. Binnenkort vertrek ik voor twee jaar naar Brazilië, waar ik een joint venture zal helpen mee inte-greren. Mijn droom om in het buiten-land te werken, komt dus vrij snel in vervulling (lacht).”Dat hij deze kans krijgt, heeft Arne deels aan Unilin te danken, maar ook aan zich-

zelf. “Ik heb mijn ambitie om in het bui-tenland te werken al geuit tijdens mijn sollicitatiegesprekken. Ook mijn baas was op de hoogte. Dat dit bedrijf daar dan ook werk van maakt, vind ik geweldig.”

NIEUWE CEO

Zijn collega Pieter begrijpt Arne hele-maal. “Je voelt hier aan alles dat het perfect mogelijk is om binnen een paar jaar een heel andere job te doen. Ik voer regelmatig gesprekken met mijn leiding-gevende over hoe ik mijn toekomst zie. Er wordt ook expliciet naar gevraagd. Carrière maken is hier een gedeelde ver-antwoordelijkheid.”

Vlnr: Maaike Pattyn, Arne Vande Walle, Olivier Ceyssens, Yannick Van der Gucht, Pieter Wilmots, Bernard Thiers.

INTERVIEW

Page 23: Mark Magazine Oktober 2014

23

MARKF facebook.com/markmgzine

@MARK_MAGAZINE Wat verwacht jij van je werkgever?

“De eerste twee jaar krijg je als young graduate de kans om alle afdelingen van het bedrijf te leren kennen”, zegt Maaike. “Zo leer je het hele plaatje kennen en kun je inschatten welke richting je het best ligt.”Bernard Thiers hoort het graag. Hij is erg trots op het young graduate-program-ma van Unilin. “Jullie zijn de kweekvijver waar de nieuwe ceo uitkomt”, klinkt het onomwonden. “Daarom laten we jullie zo goed mogelijk kennismaken met alles wat bij dit bedrijf komt kijken. De Unilin- cultuur is uniek. Ik wil dat medewerkers daar volledig van doordrongen zijn en hun product van a tot z kennen.”Wie start bij Unilin, weet bij deze dat het niet is om stil te staan. “Groeien is een must. We vullen onze functies het liefst in met talent dat we zelf opgeleid hebben. Daarom werven we elk jaar een twintigtal young graduates aan”, aldus de ceo.Die twintig worden grondig geselec-teerd. Het voorbije jaar nodigde Unilin meer dan 350 pas afgestudeerden uit voor een eerste gesprek. Wat geeft de

doorslag? “Persoonlijkheid”, zegt de ceo overtuigd. “We zoeken medewer-kers die zich met ons bedrijf kunnen identificeren en waarvan we voelen dat ze hun job met passie zullen uitoefenen. Ik heb het nooit anders geweten in de geschiedenis van Unilin.”

GEEN SLOGANS

Yannick wil van zijn ceo graag weten hoe hij zijn loopbaan bij Unilin best vormgeeft. “Dat hangt af van je interes-ses”, antwoordt Bernard Thiers. “Wil je manager worden, dan kweek je de ko-mende jaren best een brede kijk op het bedrijf. Hoe komen onze producten tot stand? Hoe krijgen we ze bij de klant? Welke systemen gebruiken we? Die, en vele andere, vragen moeten je allemaal interesseren. Maar je kunt er ook voor kiezen om je te specialiseren in iets wat je heel graag doet. In dat geval moet je blijk geven van een diepgaande interesse in dat domein.”Zijn collega Olivier vraagt zich af hoe sterk hij zijn carrière zelf kan bepalen. “Je moet

uit je schelp komen en je ambitie tonen”, is het advies van de ceo. “Het is onze ver-antwoordelijkheid om je daarbij te helpen en je talenten te ontdekken. Vind je dat dit te weinig gebeurt, zeg dat dan.”Een kwestie van entrepreneurship, zegt Bernard Thiers. “Samen met respect, passion en excellence één van onze be-drijfswaarden. Medewerkers hoeven die niet uit het hoofd te leren, neen (lacht). Om de eenvoudige reden dat we alleen mensen aanwerven die die waarden al in zich hebben.”“Dat is inderdaad zo”, zegt Maaike. “Voor wie hier werkt, zijn die bedrijfs-waarden de logica zelve. Voor veel men-sen zijn ze ook de reden waarom ze hier werken.”“Bedrijfswaarden moeten doorleefd zijn”, vindt de ceo. “Als je ze moet van buiten leren, zijn het niet meer dan slogans.”

Vlnr: Maaike Pattyn, Arne Vande Walle, Olivier Ceyssens, Yannick Van der Gucht, Pieter Wilmots, Bernard Thiers.

Page 24: Mark Magazine Oktober 2014

MARK

24

OPGEMERKT

‘Twee maanden per jaarslaap ik in een tent’Steven Buelens heeft het nodig om buiten te zijn. Zowel bij plus dertig als bij min tien. “Op vrijdagavond neem ik de tent en ben ik weg”, zegt de expert camping & travel bij A.S.Adventure.

TEKST: Wim Verdoodt / FOTO: Wendy Marijnissen

@MARK_MAGAZINEHoever ga jij voor je job?

Zeven of acht tenten heeft Steven Bue-lens thuis liggen. Eén voor elke omstan-digheid. “Als je passioneel met iets bezig bent, zoals ik met kamperen, is dat niet overdreven veel”, lacht hij.Zijn eerste kennismaking met het leven in de openlucht beleefde hij in de jeugdbe-weging. Maar dat was maar het begin. Na de humaniora trok hij meteen drie maanden door nationale parken in de VS. Daarna volgden nog een paar keer Noord-Amerika, Canada, Zuid-Amerika, Azië en Europa.“Ik ben eigenlijk nooit meer gestopt met kamperen. Maar het leukste vind ik bivakkeren: ergens mijn tent opslaan waar er letterlijk niets is en in alles zelf voorzien.”Het zijn ervaringen die hem van pas komen als expert camping & travel bij A.S.Adventure. “Ik adviseer collega’s en klanten, test nieuwe producten, ga mee naar beurzen, stel technische fiches op, leidt medewerkers op, enzovoort.”

Steven trekt er regelmatig een dag of drie op uit met enkele collega’s. Tijdens die campingtrips wordt het materiaal getest dat in de A.S.Adventure-winkels verkocht wordt: tenten, kompassen, messensets, vuurtjes, … “Zo weten onze verkopers wat ze in handen hebben.”Duiken er toch nog dringende vragen op, dan is Steven altijd bereikbaar. “Het gebeurt dat een klant die een dag later op vakantie vertrekt een specifieke vraag heeft over een bepaalde functie van een horloge. Ook dan help ik.”

VERTRAAGDE TIJD

Voor Steven is het al even geleden dat hij nog een echt lange reis met de tent gemaakt heeft. “Maar ik slaap toch nog zo’n twee maanden per jaar buiten”, berekent hij. “Ik hoef daarvoor niet al-tijd ver te gaan. Het gebeurt dat ik op vrijdagavond voel dat ik nood heb aan extra lucht. Dan neem ik mijn tent, zeg ik tegen mijn vrouw dat ik een nachtje ga slapen in een weide langs de Schelde en kom ik ’s ochtends terug naar huis.”Voor Steven zijn dat rustmomenten. Net zoals ’s winters bij min tien zijn mails checken buiten op het terras. “Het bui-ten zijn, het bivakkeren, … Voor mij is dat vertraagde tijd. Ik hou van die extre-men. Net zoals ik van luxe houd. Ik ga heel graag op cruise (lacht).”

“Ik houd van extremen, van bivakkeren en van grote luxe”

STEVEN BUELENSA.S.Adventure

Page 25: Mark Magazine Oktober 2014

MARK facebook.com/markmgzineF

Hoe (on)gezond eten we op de werkvloer?

Opgelet!Overgewicht geeft tot 133% meer kans op landurige afwezigheid

25

INFOGRAM

Waarom eten we ongezond?

Waartoe zijn we bereid?

62% van de werknemers zou meer fruit eten als werkgever dit gratis aanbiedt

1 op de 2 grijpt naar een ongezonde snack omdat ze suikernood voelen

1 op de 4 snoept te veel door stress op het werk

1 op de 4 denkt zich beter te concentreren door een tussendoortje

slechts 12% van de werkgevers doet dit effectief

Ongezond aanbod cafetaria

Traktatiescollega’s

Grote Boosdoeners23%

41%

BRON: ONDERZOEK VAN I-VOX BIJ 640 BELGISCHE WERKNEMERS.

Page 26: Mark Magazine Oktober 2014

MARK

26

CARRIÈRE

Jij verandert, je werkgever verandert. Dan is het maar logisch dat je nu en dan ook van jobinhoud verandert. Hoe pak je dat het best aan?

TEKST: Jan Bosteels - FOTO: Bart Dewaele

Wanneer ishet tijd voor een ‘position switch’?

Van job veranderen bij dezelfde werk-gever kan maar als je perfect weet wat je talenten zijn en waar je die best kunt inzetten. Om die reden maken bedrijven zoals de outdoor- & lifestyleketen A.S.Ad-venture werk van een intern talentbeleid. De organisatie telt een 800-tal werkne-mers, waarvan 650 in de winkels.Nicolas Gerard, businesspartner hr, is zelf een sprekend voorbeeld van de mogelijk-heden die interne mobiliteit biedt. Voor hij dit jaar in zijn nieuwe functie begon was hij achtereenvolgens store manager in drie verschillende vestigingen en dis-trict manager. “Door zelf de koe bij de horens te pakken bij de hr-manager en mijn interesses en die van A.S.Adventure bij mekaar te leggen, kwamen we uit bij mijn huidige job.” Als businesspartner hr tracht Nicolas on-der andere via trainingen de competen-ties van medewerkers te versterken.

JUISTE MOMENT, JUISTE PLAATS

Om mensen te spotten die binnen de organisatie van functie willen veran-

deren, zweert Nicolas Gerard bij aan-spreekbaarheid en bereikbaarheid. “Ik ken heel veel medewerkers persoonlijk, wat de drempel verlaagt. We zoeken mensen op in de winkel en ze durven sneller iets te vragen. Doorgroeimoge-lijkheden zijn altijd bespreekbaar. Het-zelfde geldt trouwens ook op store- en districtsniveau: medewerkers moeten zich betrokken en gewaardeerd weten, ze mogen zich geen nummer voelen. Ondanks de hiërarchische verschillen zijn we toch allemaal één grote familie, waardoor de communicatie veel vlotter verloopt.”Hoe ziet de toekomst van het talentbe-leid eruit bij A.S.Adventure? “De vol-gende stap is de overgang maken naar talentmanagement. Zo openen we de deur naar het verbeteren van de talen-ten van onze medewerkers en kunnen we ze op het juiste moment en de juiste plaats inzetten. Dat is dé garantie voor gemotiveerde en geëngageerde mede-werkers. We willen er ook voor zorgen dat mensen met kennis en ervaring aan boord blijven: we doen ons uiterste best

om mensen met anciënniteit en de juiste competenties op sleutelposities aan het werk te zetten.”

CARRIÈRE MAKEN, WAT IS DAT?

Bij vloer-, platen- en isolatiefabrikant Unilin is talentmanagement al jaren aan de orde van de dag. Luc Lemarcq, VP human resources bij Unilin, licht de filo-sofie erachter toe. “Talentmanagement is het volledige beheer van talent van onze mensen, vanaf het rekruteren tot training, coaching en mobiliteit. We verwachten van onze mensen dat ze de hele business kennen en een holis-tische visie ontwikkelen die zorgt voor

“Carrière maken is meer dan simpelweg van job veranderen”

LUC LEMARCQUnilin

Page 27: Mark Magazine Oktober 2014

27

MARKF facebook.com/markmgzine

Onmiddellijk na haar studies marketing werd Ann De Blanck in 2001 verantwoordelijk voor de verkoopsonder-steuning voor de Belgische markt bij Unilin. “Een job met een gevarieerd takenpakket en veel klantencontact. Ik deed mijn job met passie, maar voelde na enkele jaren de nood aan een nieuwe uitdaging.”Na een gesprek met haar afdelingsverantwoordelijke werd Anns takenpakket uitgebreid met projectwerk. Dat smaak-te naar meer en uiteindelijk belandde Ann in een nieuwe

functie als product manager binnen de marketingafdeling. “Ik kom nu in contact met heel veel mensen zowel binnen als buiten het bedrijf, klanten en leveranciers. Ik kende al veel mensen binnen het bedrijf, maar moest me wel bewij-zen omdat de jobinhoud volledig nieuw was. Mijn commer-ciële achtergrond helpt me wel. Ik hou ook van de variatie en de nieuwe verantwoordelijkheden. Maar het blijft een leerproces, waar ik gelukkig elke dag in groei en sterker van word.”

‘Een nieuwe job is elke dag leren’

‘Ik heb me opnieuw moeten bewijzen’

ANN DE BLANCKUnilin

Page 28: Mark Magazine Oktober 2014

MARK

28

@MARK_MAGAZINEWelke job bij je werkgever zou jij nog willen doen?

een beter begrip van hun eigen rol in het geheel.”‘Carrière maken, wat is dat eigenlijk?’, vragen we aan Luc Lemarcq. “Het bete-kent dat je wordt ingezet op je compe-tenties, niet eronder en niet erboven. Als de functie te veel vraagt van waar je op dat moment toe in staat bent, word je gestresseerd en ongelukkig. Maar als je te weinig uitdaging voelt, zit je wellicht onder je competentieniveau. Iemand met heel veel potentieel en heel veel ambitie, moet regelmatig doorgroeien, meer verantwoordelijkheid nemen en op jonge leeftijd misschien al een heel be-langrijke functie bekleden. Al is er niets mis met iemand die twintig jaar lang zijn job graag en goed doet: ook die persoon maakt carrière, want zijn competenties zitten juist. Carrière maken betekent dus niet simpelweg van job veranderen.”

Veranderen van job, omdat het moetHet Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen zit volop in verandering. In een aan-tal operationele afdelingen worden werknemers geheroriënteerd, zonder dat er ontslagen vallen. Linda Brys, consulent personeel en organisatie, vertelt hoe er vanuit hr, samen met de afdelingen, voor gezorgd wordt dat mensen met jarenlange ervaring een andere functie krijgen in het bedrijf.“Wij hebben mensen altijd al de mogelijkheid geboden om van functie te veran-deren, maar dit is veel ingrijpender. Het gaat over tientallen medewerkers, waar-van sommigen twintig tot dertig jaar bij een bepaalde entiteit hebben gewerkt en die zelf deze keuze nooit zouden hebben gemaakt.”

GEVOELIGE MATERIE

Een klein aantal medewerkers heeft het heft in eigen handen genomen en zoekt zelf intern naar een nieuwe job, maar het merendeel reageert voorlopig afwach-tend. Na een eerste, vrijwillige fase, worden ze nu door een loopbaancel gericht begeleid naar het opnemen van een andere job.“Dit is gevoelige materie, waarvan elke fase met de sociale partners wordt bespro-ken”, zegt Linda Brys. “Wij hebben vanzelfsprekend veel respect voor onze mede-werkers, maar geven ook duidelijk aan dat een groot aantal onder hen moet worden herplaatst. De loopbaancel die hen daarin begeleidt, houdt altijd rekening met hun competenties en mogelijkheden. Moest het nodig blijken, voorzien we opleiding.”

3 signalen die je vertellen dat je een nieuwe job nodig hebt

1 2 3Ga je ‘s morgens ongelukkig naar het werk of keer je ‘s avonds on-gelukkig terug naar huis? Dat kan een teken zijn dat je onder of boven je niveau presteert.

Verveel je je soms? Aan elke job zit een stuk routine, en sommige mensen renderen heel goed in routinematig werk. Maar als je je verveelt, is het misschien tijd voor wat anders.

Heb je te weinig dingen die je graag doet in je job en zie je die in andere functies wel? Tijd voor een nieuwe uitdaging. Bespreek het met je baas.

CARRIÈRE

Page 29: Mark Magazine Oktober 2014

29

MARKF facebook.com/markmgzine TIPS & TRICKS

@MARK_MAGAZINEHoe overleef jij de moeilijke momenten op het werk?

Tip 1 Denk positiefPositief denken werkt een positief resultaat in de hand. Wan-neer je de dingen door een realistisch roze bril bekijkt en een beetje zelfvertrouwen hebt dat het allemaal goed komt, is de kans groter dat dit effectief gebeurt. En het is een veel betere aanpak dan op voorhand aan een mislukking te denken.

Tip 2 Blijf mindfulProbeer met je lichaam en geest op dezelfde plek te blijven. Zelfs al heb je thuis heel wat problemen, doe een poging om op het werk alleen aan het werk te denken. En hou in het achterhoofd: je kunt weinig doen aan de dingen die je overko-men, alleen aan de manier waarop je ermee omgaat.

Tip 3 Praat met collega’sWanneer je de bomen door het bos niet meer ziet, helpt het om te praten. Met collega’s of met je baas. Door je te isoleren, worden de problemen alleen maar erger. Collega’s zijn vaker bereid om te helpen dan je doorgaans denkt. Let op: taken ver-schuiven betekent niet dat jouw verantwoordelijkheid weg is.

het merk

IKLijkt het een onbegonnen zaak om die bergen werk

te verzetten? Frank Vander Sijpe, hr-coach bij Securex,

krikt je motivatie op.

TEKST - Thalisa DevosSylvia Van Driessche, ex-hoofdredactrice van Joepie en auteur van twee jeugdboeken.

“Zoek nieuwe prikkels binnen je vertrouwde job. Ik heb bij Joepie het dubbeldikke zomernummer in het leven geroepen. De ‘gewone’ Joepie liet ik even over aan mijn assistenten, zelf werkte ik aan het maandblad. Hetzelfde maar toch helemaal anders. Motivatie verzekerd!”

TIPS DIE BERGEN VERZETTEN

Tip 4 Maak een to-dolijstHet is een cliché, maar een to-dolijst maken is één van de beste tips om je zaken op orde te houden. Belangrijk is dat je een on-derscheid maakt tussen wat vandaag, morgen of overmorgen moet gebeuren en door wie. Dat is de beste manier om dingen die door je hoofd spoken kwijt te raken.

Tip 5 Neem afstandZet letterlijk en figuurlijk een stapje achteruit om de dingen vanuit een ander daglicht te bekijken. Zorg er ook voor dat werk niet de enige uitlaatklep in je leven is. Ontspan en voor-zie ‘nuttige overtolligheid’ in je agenda, kleine blokjes tijd die je gebruikt voor jezelf, om even na te denken over hoe je bezig bent.

5

Page 30: Mark Magazine Oktober 2014

Snel de juiste mensen bereiken, daar droomt elke HR-manager van. Misschien krijgt u soms weinig reactie. Maar een respons waarbij u het bos door de bomen niet meer ziet, mist ook zijn doel. Op basis van uw wensen en onze expertise zetten we samen een doelgerichte rekruteringscampagne op poten die u kosten bespaart en in een mum van tijd de juiste werknemers oplevert.

Doelgerichter rekruteren? Vraag ons via 02 467 48 00 om doeltreffend advies.

Eén gesprek met ons bespaart u heel wat rekruteringsgesprekken achteraf.

Uw rekruteringscampagne met ons advies in al deze media?

P2709_Jobat_B2B_Ad_315x235_01.indd 1 15/09/14 15:54

MARK

30

“Een app om AE voor te stellen aan student-en, om opleidingen in kaart te brengen, of als salestool, … Alles is mogelijk”

VALERIE TAERWEAE

CASE

AE organiseert ‘hackathon’ voor werknemersTwee dagen lang kunnen werken aan je eigen projecten, innovatie stimuleren en mensen samenbrengen. Dat is het idee achter de hackathon die de Leuvense dienstverlener AE organiseert voor zijn werknemers.

TEKST: Wim Verdoodt - FOTO: Bart Dewaele

Valerie Taerwe is consultant bij AE, een dienstverlener die de expertise van zijn consultants inschakelt op business- en ICT-projecten bij andere bedrijven. “We werken onder andere als business ana-list, functioneel analist, technisch ar-chitect en enterprise architect”, vertelt Valerie Taerwe. Uitdagend en leuk werk, maar de AE’ers zien meestal alleen maar de collega’s die bij dezelfde klant actief zijn. Omdat het bedrijf het belangrijk vindt dat alle colle-ga’s elkaar kennen en van mekaar kun-nen leren, organiseert het initiatieven zoals de maandelijkse Training Day.Het was op één van die Training Days dat Valerie, samen met haar collega’s Tom Devos en Matthias Vanaverbeke, het idee voorstelde om een hackathon te organi-seren. “Een hackathon is een meerdaags evenement waarbij werknemers zich in teams verdelen en de kans krijgen om hun

eigen ideeën uit te werken”, legt Valerie Taerwe uit. “Bij bedrijven als Google en Facebook zijn hackathons traditie, zowel om innovatie te stimuleren als om werk-nemers te betrekken bij het bedrijf.”De eerste AE-hackathon vindt plaats in oktober. Tot dan kunnen de werknemers

zich organiseren in groepjes, bij voorkeur met deelnemers uit verschillende afdelin-gen, en hun projecten indienen. “De eni-ge voorwaarden zijn dat de projecten zich afspelen binnen het domein ‘mobile’ en dat ze een meerwaarde hebben voor AE als bedrijf”, legt Valerie Taerwe uit.“Verder staan we voor alles open. Een team speelt met het idee om een app te ontwikkelen die alle opleidingen bij-houdt en opvolgt die AE’ers kunnen volgen, maar het kan net zo goed een app zijn waarmee AE zich als bedrijf kan voorstellen aan studenten, of een mo-biele site die als showcase kan gebruikt worden bij klanten.”

2.000 EURO TE WINNEN

Inmiddels hebben er zich al een zevental teams ingeschreven voor de hackathon die plaatsvindt op 17 en 18 oktober. Dat is een vrijdag en een zaterdag. AE inves-teert één dag per medewerker in de hac-kathon en vraagt aan de deelnemers om hetzelfde te doen.“Die tweede dag is geen verplichting, maar we hopen uiteraard dat zoveel mogelijk collega’s de hele rit uitdoen. Met een leuke sfeer, een rustruimte en de nodige spijs en drank, moet dat zeker lukken”, aldus Valerie Taerwe.Op dag twee worden de projecten voor-gesteld aan een jury. Die bestaat uit de ini-tiatiefnemers en enkele andere collega’s. “Het concept, de toegevoegde waarde, de elegantie van het technisch ontwerp, de uitwerking, … We nemen het allemaal in overweging”, zegt Valerie Taerwe.Het winnende team krijgt een geldprijs van 2.000 euro en kan zelf kiezen hoe het die som besteedt.

Valerie, Tom en Matthias zijn de drijvende krachten achter de AE-hackathon.

COLOFON: MARK Magazine is een uitgave van Mediahuis, Content Connections / Verantwoordelijke Uitgever: Hans De Loore / Business Manager: Patrick Boon / Marketing & Advertentie: Sabrina Pinxten / Hoofdredacteur: Wim Verdoodt / Redactie: Els Bellens, Jan Bosteels, Thalisa Devos / Eindredactie: Delphine Buyle / Fotografie: Wendy Marijnissen, Koen Bauters, Bart Dewaele, Corbis / Vormgeving: Nadruk.be / Contact: [email protected] - tel: 02/467 48 32

Page 31: Mark Magazine Oktober 2014

Snel de juiste mensen bereiken, daar droomt elke HR-manager van. Misschien krijgt u soms weinig reactie. Maar een respons waarbij u het bos door de bomen niet meer ziet, mist ook zijn doel. Op basis van uw wensen en onze expertise zetten we samen een doelgerichte rekruteringscampagne op poten die u kosten bespaart en in een mum van tijd de juiste werknemers oplevert.

Doelgerichter rekruteren? Vraag ons via 02 467 48 00 om doeltreffend advies.

Eén gesprek met ons bespaart u heel wat rekruteringsgesprekken achteraf.

Uw rekruteringscampagne met ons advies in al deze media?

P2709_Jobat_B2B_Ad_315x235_01.indd 1 15/09/14 15:54

Page 32: Mark Magazine Oktober 2014

www.kuleuven.be/jobsiteMeer info over al onze vacatures en online solliciteren:

KU Leuven voert een gelijkekansen- en diversiteitsbeleid.

• Werken aan de toekomst in een omgeving waar nieuwe technologieën ontwikkeld worden, medische vooruitgang geboekt wordt en nieuwe ideeën het licht zien. Zin in vooruitgang ?

• Samenwerken met zo’n 13.000 collega’s in een internationale omgeving, waar zo’n 110 nationaliteiten elkaar ontmoeten. Dat schept openheid van geest, nieuwe inzichten, aparte uitdagingen en kansen. Net iets voor jou ?

• Werken in een uitdagende academische omgeving, die de wereld elke dag een beetje verandert met grote projecten, maar ook met kleine revoluties en dagdagelijkse verbeteringen. Werk jij hieraan mee ?

Kriebelt het ? Eén adres : www.kuleuven.be/jobsite.

We blijven onze grenzen verleggen en zoeken permanent nieuwe collega’s (m/v):

INFORMATICI, LABO RATORIUM TECHNOLOGEN, TECHNICI EN INGENIEURS, ADMINISTRATIEVE EN FINANCIËLE MEDE WERKERS, STAFMEDEWERKERS, ONDERZOEKERS, …

Creatie? Innovatie?Ambitie?