Mark Magazine Oktober 2014

Click here to load reader

 • date post

  03-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  221
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Een platform rond arbeidsmarktcommunicatie dat werkgevers en werknemers dichter bij elkaar brengt. Dat is MARK, het employer branding-initiatief dat Mediahuis lanceert in print en online.

Transcript of Mark Magazine Oktober 2014

 • #8 - oktober 2014

  MARKW e r k e n v o o r m e r k e n

  magazineDe Grote Baasenqute

  VolG ons op @mark_maGazine of faceBook.com/markmGzine

  Ziet jouw baas je staan?

  Belofte maakt scHulDEEn van julliE wordt De nieuwe ceo

  in zee met De VDaBonzE rEportEr in De scHeepssimulator

  Motivatie kwijt?5 tips diE BerGen Verzetten

 • Emely Theerlynck, HR Research Expert

  Een uitdagende job. Dicht bij huis en bij een werkgever met aandacht voor wie ik ben. Dat is Securex!

  Christine Nauwelaers, HR Talent Coordinator

  Reeds 12 jaar werk ik bij Securex en ik wil dit graag blijven doen omdat het human aspect hier ontzettend belangrijk is. Iedereen maakt deel uit van het succes en krijgt erkenning

  voor zijn/haar job. Daarnaast moedigt Securex creativiteit aan en staan zij open voor nieuwe ideen en suggesties

  voor verbetering. Ze waarderen je ondernemerschap, luisteren naar je mening en geven je de kans te evolueren. Interne mobiliteit is dan ook sterk aanwezig binnen Securex en werkt motiverend. Ten slotte heeft Securex oog voor de veiligheid van de groep en de innovatie van het HR-beleid. Securex, daar geef ik mij 200% voor!

  Gal Van Gijsegem, Marketing en Communication Specialist BU

  Er is zeker nog groeipotentieel voor Securex en dat drijft me. Ik vind het boeiend elk jaar nieuwe acties en producten te lanceren.

  Chantal Dejaeghere, Executive Management Assistant

  I love my job! Securex gaf mij de kans mezelf te ontplooien doorheen mijn carrire waardoor ik mezelf continu kon uitdagen. Wij werken met veel respect voor onze collegas en zijn zo samen sterk. Mijn wens? Mijn kennis doorgeven met een harmonieuze job continuteit als resultaat.

  Wil jij net als hen deel uitmaken van ons team? Momenteel zijn we op zoek naar een Sales Manager Insurance, Product Officer Insurance, Portfolio & Investment Analyst, Internal Sales Executive en Legal Advisors.

  Bezoek ons op

  Securex helpt klanten in het hele

  land bij de optimalisering van hun

  menselijk kapitaal. Met resultaat.

  Maar ook als werkgever geloven we

  in ons motto human capital matters.

  Daarom ondersteunen we volop

  de ontwikkeling en het welzijn van

  onze eigen mensen.

  Bij Securex maak je deel uit van een

  veilige en gezonde werkplek die

  respect toont voor wat je belangrijk

  vindt, ook buiten het werk. Dat alles

  in een Belgische groep die garant

  staat voor een stabiele, informele en

  integere professionele omgeving.

  Onze passie voor HR? Die delen we bij Securex.

  Bekijk jouw carrirekansen op www.securex.be/jobs

 • 3MARKF facebook.com/markmgzine INTRO

  INHOUD

  Edito

  AllesVan ATOt Z

  September is fl ink gevorderd, waarschijnlijk ben je al een paar weken opnieuw aan de slag en lijkt de vakantie niet meer dan een vage herinnering. Is het je deze zomer gelukt om helemaal los te komen van je werk? Weinig mensen slagen daarin. Onze jobs vergen zoveel energie. Er is meer nodig dan een dagje Autoroute du Soleil om dat te verteren.Wist je dat de vakantie voor veel mensen het moment bij uitstek is waarop ze echt kunnen nadenken over hun toekomst? In het zonnige Zuiden worden de wildste carriremoves bedacht. Eigenlijk zouden we dat voortdurend moeten doen. Maar ja, geen tijd, h.Gelukkig denkt MARK het hele jaar met je mee. Over je baas bijvoorbeeld. Samen met Vlerick Business School en Attentia vroegen we aan 1.746 werknemers wat zij verwachten van hun leidinggevende. Ziet hij je staan? Hoe kun je het zelf beter doen? En wat is leiding geven precies? Alleszins meer dan werken als een paard, ontdek je verderop.Je komt in dit nummer ook te weten wat carrire maken betekent, nog zon vraag die s zomers wel eens opduikt. Moet je om de drie jaar van job veranderen? Is er iets mis met je als je al tien jaar met veel plezier hetzelfde doet? Het antwoord op die en vele andere zomerse vragen vind je in dit nieuwe nummer van MARK.

  Het volgende MARK Magazine verschijnt op 21/10 bij De Standaard en op 22/10 bij Het Nieuwsblad.

  Wim Verdoodt, hoofdredacteur MARK Magazine

  MARK Magazine is een realisatie van Content Connections, die als Content Marketing Divisie van Mediahuis merken en bedrijven de kans geeft om hun ideen en visie te delen met de community van De Standaard en Het Nieuwsblad. Content Connections draagt de redactionele verantwoordelijkheid voor deze publicatie.

  Overwerk4 Goed om weten

  Stages6 Ook voor een stage moet je solliciteren

  De Grote Baasenqute8 Ziet jouw baas je staan?

  In zee met de VDAB12 Onze reporter in de scheepssimulator

  Brandline16 80 jaar Barco

  Fons Leroy18 VDAB komt uit zijn kot

  Het ceo-interview20 Een van jullie wordt de nieuwe ceo

  Alles voor de job?24 Twee maand per jaar slaap ik in een tent

  Infogram25 Hoe (on)gezond eten we op kantoor?

  Talent26 Wanneer is het tijd voor een nieuwe job?

  Het Merk Ik29 5 tips die bergen verzetten

  Case30 De AE-hackathon

  Jouw mening? @mark_magazine

  facebook.com/markmagazine

 • MARK

  4 5

  MARKF facebook.com/markmgzine

  Een kwart van de Belgische werk-nemers werd in 2013 het slachtof-fer van n of meerdere vormen van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. 16 procent ervoer agres-sie op het werk. Dat is meer dan dubbel zoveel als in 2012.Niet minder dan 16 procent van de werknemers zegt dat hij of zij het voorbije jaar agressief is benaderd op het werk. Boosdoeners zijn voor-al externen (55%), meer dan colle-gas (26%), leidinggevenden (18%) of collegas (8%).

  Hr-dienstenleverancier Securex maak-te deze balans op naar aanleiding van de nieuwe wet op psychosociale risicos die op 1 september van kracht werd. Vanaf nu moeten werkgevers niet alleen pesten, agressie of onge-wenst seksueel gedrag voorkomen op de werkvloer, maar ook stress en burn-outs.

  Het loon moet ok zijn, maar echt motiveren doet het niet. Onder-zoekers zijn het daar al jaren eens over. Een nieuwe studie vertelt een ander verhaal. Millenial Branding bevroeg tweeduizend jonge werk-nemers. Daaruit blijkt dat vier op de tien werkende twintigers hun loon de belangrijkste motivator vindt om harder te werken en trouw te blij-

  ven aan een onderneming. Millenial Branding stelde dezelfde vraag ook aan zestien- tot twintigjarigen. In die groep vindt slechts 28 procent dat geld de belangrijkste motivator is. Zij schuiven eerder de kansen om zich te ontwikkelen naar voor.

  Twee maal zoveel agressie op werkvloer op n jaar tijd

  Motiveert geld dan toch?

  EEn op vijf wErknEmErs

  maakt dagElijks ovErurEn

  OVERWERK

  Geloof het of niet, maar er be-staat een verband tussen hoe je je naar je werk verplaatst en de ontwikkeling van je loopbaan. Dat zegt althans een onderzoek van Cyclescheme bij 2.500 Britse fietsers en 100 werkgevers.Volgens de onderzoekers zijn werknemers die naar kantoor fietsen productiever, doelgerich-ter n denken ze meer kans op promotie te maken dan hun niet-

  fietsende collegas. Twee derde van de forenzen vindt van zichzelf dat hij of zij produc-tiever is geworden sinds ze de wagen, trein of bus geruild heb-ben voor de fiets. Ook hun crea-tiviteit en concentratievermogen gaan er sindsdien op vooruit.

  Terwijl het aantal werkgevers dat plannen maakt over HNW toeneemt, daalt het enthousiasme onder werknemers met rasse schreden. Dat blijkt uit de HNW-barometer van de Ne-derlandse Erasmus Universiteit.Volgens de onderzoekers is de vraag naar thuiswerk dit jaar sterk gedaald ten opzichte van 2013 en worden thuiswerk-plekken weer ingeruild voor vaste plekken op kantoor. Dat zou te maken hebben met de lastige balans tussen werk en priv die thuiswerken met zich meebrengt. Ook de angst om het contact met de collegas te verliezen speelt mee in de keu-ze om opnieuw op kantoor te werken.

  62 procent van de recruiters heeft moeite om de juiste kandidaten te vinden voor een openstaande func-tie. In de haast om de functie op kor-te tijd in te vullen, neemt 37 procent - bewust - ongeschikt personeel aan. Dat zegt Hay Group op basis van een wereldwijd onderzoek bij recruiters.Het gevolg is dat personeel ook snel

  weer vertrekt: 17 procent van de medewerkers vertrekt binnen de zes maanden. De helft van de recruiters zegt dat ze dat doen omdat de ver-wachtingen die ze van hun job had-den niet overeenkomen met wat ze ervaren op de werkvloer.

  Fietsen is goed voor je carrire

  BEn jij nog Enthousiast ovEr hEt niEuwE wErkEn?

  17 procent nieuwe werknemers vertrekt binnen het halfjaar

  OVERWERK

  Kluwer Opleidingen onderzocht hoe werknemers werkdruk ervaren. Aan het onderzoek, uitgevoerd door het onderzoeksbureau iVOX, namen 3.312 personen deel.Meer dan een op de vijf bevraagden zegt dagelijks buiten de kantooruren te werken. Nog eens 32 procent beweert dit meerdere malen per week te doen. Dat blijft niet zonder gevolgen: 14 procent van de werknemers ervaart te veel werkdruk en voelt zich overbelast. Bij wie dagelijks overwerkt, loopt dit op tot 22 procent.Een derde van de werknemers krijgt stress van zijn baas. De werkdruk lijkt daarbij niet echt mee te spelen. Ook een derde van de respondenten die zeggen weinig werkdruk te ervaren (3% van de medewerkers, red.), be-weert dat hun baas voor stress zorgt.

 • MARK

  4 5

  MARKF facebook.com/markmgzine

  Een kwart van de Belgische werk-nemers werd in 2013 het slachtof-fer van n of meerdere vormen van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. 16 procent ervoer agres-sie op het werk. Dat is meer dan dubbel zoveel als in 2012.Niet minder dan 16 procent van de werknemers zegt dat hij of zij het voorbije jaar agressief is benaderd op het werk. Boosdoeners zijn voor-al externen (55%), meer dan colle-gas (26%), leidinggevenden (18%) of colle