mantel MAG.

download mantel MAG.

of 52

 • date post

  12-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  243
 • download

  2

Embed Size (px)

description

Mantel MAG. is a magazine about our passion of cycling. A bike is not just a product it's also a way of life.

Transcript of mantel MAG.

 • follo

  w us

  Facebookwww.facebook.com/MantelBikeparts

  Like ons op facebook en blijf op de hoogte. Tevens houden wij verschil-lende acties en kunt u mooi prijzen win-nen.

  Als bedrijf zijn wij hard in ontwikkeling. Zo hebben wij sinds vorig jaar maart onze eigen webshop en zijn wij eind 2013 begonnen met de uitbreiding van ons nieuwe pand. Een blog, sociale media, Youtube filmpjes, de ontwikkelingen staan niet stil.

  Bij een bedrijf in ontwikkeling horen natuurlijk vele initiatieven en ideeen. Sommige daarvan uitvoerbaar, sommige op dit moment nog niet uitvoerbaar. Voor je ligt een van de ideen waar wij heel enthousiast over zijn: ons eigen magazine. Een fiets is een product, maar fietsen is ook beleving! En die beleving willen we graag uitdragen en je natuurlijk ook de mogelijkheid geven dat te voelen. Het voelen heb je nu in je handen, de beleving spreekt in onze ogen uit de inhoud. Inmiddels zijn de ideen voor een volgend magazine natuurlijk weer volop in ontwik-keling en hebben wij in de loop van dit jaar nog meer mooie initiatieven. Daarvan word je zeker op de hoogte gehouden.

  Welkom

  Mantel Blogwww.mantel-bikeparts.nl/blog/

  Check onze mantel blog, waar we da-gelijks een post doen over fiets gerela-teerde zaken, zoals een koopgids voor gps-fietscomputers.

  You Tube Channelwww.youtube.com/MantelBikeparts

  Op onze You Tube Channel kunt u re-views zien van onze producten en geven wij tips & tricks.

  mantel-bikeparts.nl 1

  NHOUDSOPGAVEi

  4 S

  chijf

  rem

  men

  op

  de

  race

  fiet

  s:..

  . 8

  MTB

  Rou

  te O

  oster

  bee

  k

  10 N

  avig

  atie

  12

  Kek!

  Kle

  tsen

  & k

  ilom

  eter

  s! 1

  4 In

  -sp

  anni

  ngst

  est 2

  0 R

  otor

  Qri

  ngs

  22

  Tra

  inen

  als

  een

  Vik

  ing.

  .. 2

  4 G

  abb

  a, a

  n un

  fair

  ad

  vant

  age

  26 A

  an d

  e ta

  nd

  gevo

  eld

  ...

  29 K

  anje

  rs v

  an G

  iraf

  30 F

  iets

  wijz

  er 3

  4

  Str

  ava;

  Fac

  eboo

  k vo

  or fi

  etse

  rs 3

  6 S

  him

  ano

  Di2

  ... 4

  0

  Edco

  , sw

  iss

  cycl

  ing

  com

  pon

  ents

  42

  Rug

  zakk

  en,

  pac

  k yo

  ur

  bac

  k 4

  6 T

  oert

  och

  t, v

  oorb

  erei

  d o

  p p

  ad..

  .

 • city sport

  2 mantel-bikeparts.nl

  Nieuwe Pand 5500m2 GEREEDSEPTEMBER 2013

 • parts wear

  mantel-bikeparts.nl 3

  Overmaat Arnhem-Zuidde

 • Schijfremmen op de racefiets: voor en tegenBijna geen enkele mountainbike wordt tegen-woordig zonder geleverd: de schijfrem. Deze vervanger van de velgrem heeft circa 10 jaar geleden met betere remprestaties en meer con-trole over remkracht de mountainbike-wereld veroverd. Behalve remprestaties heeft de schijf-rem als voordeel dat hij minder gevoelig is voor zand, modder en water. Velgremmen verliezen immers snel grip op een modderige of natte velg, en bovendien blijft er aan de remmen zelf vaak een hoop modder en viezigheid hangen.

  In navolging van de mountainbikes, heeft de inter-nationale wielerunie UCI sinds 2012 het gebruik van schijfremmen op cyclocross fietsen toege-staan. Cyclocrossers rijden net als mountainbi-kers vaak op modderige of zanderige ondergron-den, en de vaak bochtige parcours vergen veel van de remmen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de schijfrem onder cyclocrossers snel terrein wint. Met name in de Verenigde Staten, waar cy-clocross steeds populairder wordt, worden steeds meer crossfietsen met schijfremmen verkocht.

  Van crossfiets naar racefiets is slechts een kleine stap. Monteer racebanden onder een crossfiets en je hebt een racefiets, simpel gezegd. Het zal daarom niemand verbazen dat inmiddels er ook steeds meer racefietsen met schijfrem-men op de markt verschijnen. Ook wij bij Mantel hebben ondertussen het eerste model in onze showroom staan.

  Zoals vaker voorkomt bij de introductie van

  nieuwe technieken, lopen de meningen over het nut van schijfremmen op de racefiets zeer sterk uiteen. Voorstanders claimen dat de schijfrem ongevenaarde remprestaties naar de racefiets brengt, terwijl tegenstanders de schijfrem vooral zien als een oplossing wat alleen maar andere problemen met zich meebrengt. Wij van Mantel Bikeparts duiken in de discussie en onderzoeken de voor- en nadelen.

  Schijf of velg?Om een goed beeld te kunnen schetsen van de discussie omtrent schijfremmen op de racefiets, is het handig om even terug in de schoolbanken te gaan en de werking van zowel velg- als schijfrem-men kort toe te lichten.

  Wanneer je vroeger goed hebt opgelet bij na-tuurkunde, weet je dat een rem werkt door kine-tische energie (het draaien van het wiel) via wrij-ving om te zetten in warmte. Een velgrem levert deze wrijving via rubberen remblokken die tegen de velg worden gedrukt. De warmte die hierbij vrij-komt verdwijnt voor het grootste gedeelte in de velg. Als je na een lange afdaling je velg vastpakt, kun je daarom soms voelen dat deze flink heet is geworden.

  Juist deze warmte kan een probleem vormen. Bij tubes kan door de warmte in de velg de tubelijm smelten waardoor de band van de velg loopt (een bekend voorbeeld hiervan is de vreselijke val van

  4 mantel-bikeparts.nl

 • Beloki in de Tour van 2003), en bij vouwbanden kan de lucht in de band zo heet worden dat de bin-nenband kapot klapt, met alle gevolgen van dien.

  Voor carbon wielen vormt de warmte die vrij-komt bij remmen een extra probleem. Carbon raakt van nature lastig zijn warmte kwijt, en te hoge temperaturen kunnen het hars dat het carbon zijn sterkte geeft zelfs doen smelten. Gelukkig hebben wielfabrikanten zoals Zipp en Edco inmiddels voor het smelten van het hars oplossingen gevonden, maar warmte veroorzaakt door velgremmen blijft een uitdaging vormen voor wielfabrikanten.

  Verder moeten velgen met een remrand ex-tra stevig zijn om weerstand te kunnen bieden aan de remblokken. Dit maakt dat een velg met een remrand een stuk zwaarder is dan een velg zon-der remrand.

  Ten slotte zijn velgremmen redelijk gevoelig voor modder, stof en water. Het remvlak van een wiel komt dicht langs de grond, en kan daardoor veel viezigheid oppikken. Dit zorgt er voor dat de remblokken minder grip hebben op de velg, wat leidt tot slechtere remprestaties.

  Velgremmen & schijfremmen zijn beide niet zonder nadelen.

  Schijfremmen werken in de basis volgens hetzelf-de principe als velgremmen; een remblok wordt tegen een onderdeel van het wiel gedrukt om zo wrijving te creren. Bij schijfremmen gebeurd dit via de remschijf echter veel dichter op de naaf. Dit heeft als voordeel dat het remoppervlak minder snel vies wordt als je bijvoorbeeld door een plas heen rijdt. Bovendien is op deze manier de rem-kracht gemakkelijker te doseren.

  Schijfremmen kunnen op twee verschillende manier worden aangestuurd. Bij mechanische schijfremmen gebeurd dit, net zoals de meeste velgremmen, via een stalen kabel. Voordeel is een-voudigere installatie, maar het nadeel van deze methode is dat er in de kabel en de kabelbehuizing altijd een beetje rek zit, waardoor het remmen wat sponzig aan kan voelen.

  De meest gebruikte schijfremmen zijn daarom hydraulische schijfremmen. Bij dit systeem wordt de rem via een leiding gevuld met vloeistof (door-gaans olie) aangestuurd. Vloeistoffen zijn niet samen te drukken, waardoor het remmen heel direct aanvoelt en makkelijker is te doseren. Hy-draulische remsystemen zijn overigens ook terug te vinden in praktisch alle autos en motoren.

  Net zoals bij velgremmen kan warmte ook een probleem vormen bij schijfremmen. Remschijven kunnen zo heet worden dat ze krom trekken, en bij hydraulische schijfremmen kan de olie in de rem-leiding zelfs zo heet worden dat deze gaat koken. Zodra de olie gaat koken, worden er gasbubbeltjes gevormd in de remleiding. Gas is in tegenstelling

  Schijfremmen op de racefiets: voor en tegen

  mantel-bikeparts.nl 5

 • tot vloeistof wel samen te drukken, wat er toe kan leiden dat het inknijpen van de remhendel geen enkel effect meer heeft. In beide gevallen is het resultaat hetzelfde: geen remmen meer.

  Fabrikanten van schijfremmen hebben tegen-woordig gelukkig manieren gevonden om deze problemen zo veel mogelijk te voorkomen. Rem-schijven zijn vaak flink uitgefreesd, om een zo groot mogelijk oppervlakte te creren zodat de schijven snel hun warmte kunnen afgeven aan de buitenlucht, en remklauwen worden veelal voor-zien van koelvinnen, om te voorkomen dat de olie oververhit raakt.

  Kiezen tussen twee kwaden...Velgremmen en schijfremmen zijn dus beide niet zonder nadelen. De vraag is dus welk systeem voor de racefiets de minste nadelen heeft. Voldoen vel-gremmen voor de racefiets, of is het tijd om de overstap te maken naar schijfremmen?

  De schijfrem heeft zich in ieder geval ruim-schoots bewezen op de mountainbike. Met name de goede remprestaties op elk terrein en onder alle weersomstandigheden hebben er voor ge-zorgd dat er nauwelijks nog mountainbikes met velgremmen worden verkocht.

  Toch is de situatie bij de racefiets anders. Aangezien wielrenners enkel op verharde wegen rijden, komt modder en vuil op het remvlak veel minder voor. Velgremmen blijven gevoelig voor regen, maar wielfabrikanten als Edco en Mavic hebben inmiddels hun high-end wielen de velgen zo aangepast dat dit nauwelijks meer voor pr