Management Support Magazine nummer 4, april 2013

56
Vakblad voor de professionele secretaresse INCENTIVE IN CRISISTIJD Het valt in deze tijden van cri- sis niet mee om medewerkers tevreden te houden. Snoep- reisjes en incentives kunnen de meeste werknemers wel vergeten. Tóch hoeft een ‘blijk van waardering’ niet veel te kosten. Zelfs zónder budget valt er vaak wel iets te regelen. KEN JE FLEXTYPE Flexwerken is steeds meer in opkomst. Het biedt kansen om werk en privé gemakkelij- ker te combineren, maar zorgt ook voor nieuwe fenomenen als technostress. In dit artikel leggen we uit hoe je daar op een goede manier mee om- gaat. Zakelijk én privé. DÉ TABLET BESTAAT NIET Het werk op kantoor verandert snel. En als het gaat over het nieuwe, papierloos vergaderen heb jij een sleutelrol toebe- deeld gekregen; er zal name- lijk heel wat moeten verande- ren voor het zover is. Maar hoe weet je nou welke tablet het meest geschikt is? 12 21 40 april 2013 | nummer 4 | jaargang 30 Het boeken van een zakenreis hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Het begint bij het stellen van de belangrijkste vraag: ‘wat zijn de plannen van de reiziger?’ Toch gaat het daar vaak mis. Verkeerde in- formatie of slechte communicatie zorgt voor inefficiënte boekingen. En achteraf wij- zigen kost onnodig veel tijd, geld en stress. Voor jou als secretaresse geldt dus: zorg dat je alle zaken eerst op een rijtje hebt. Gebruik je gezonde verstand en durf vragen te blijven stellen. Dat komt je reis- schema alleen maar ten goede. Reisbureau VCK Travel en andere erva- ringsdeskundigen lichten hun werkwijze toe en geven praktische tips en gouden advie- zen waarmee je direct aan de slag kunt. Je vindt het artikel op PAGINA 8 POWERASSISTANT IN CONTROL Als secretaresse vind je het belangrijk om alles te doen, en alles zo goed mo- gelijk te doen. Mooi streven natuurlijk, maar het kost je veel tijd en inspanning. Streven naar perfectie vraagt een hoop energie, terwijl dit niet nodig is. Daarom is er nu een gloednieuwe loot aan onze opleidingenboom: de dagtraining ‘Powerassistant in control’. Een energieke dag vol tips en tricks om in control te blijven. Bekijk voor alle de- tails de bijgesloten folder. Ondanks de economische crisis en toegenomen virtuele vergadermogelijk- heden, worden er jaarlijks nog steeds miljarden zakenreizen gepland. Ruim 40 procent van de secretaressen is verantwoordelijk voor het boeken van een zakenreis. Helaas gaat het ook wel eens mis, en dat levert flink wat stress op. Hoe voorkom je dit? Onbezorgd op zakenreis Zó voorkom je dat het misgaat

description

Management Support Magazine

Transcript of Management Support Magazine nummer 4, april 2013

Page 1: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

Vakblad voor de professionele secretaresse

INCENTIVE IN CRISISTIJDHet valt in deze tijden van cri-sis niet mee om medewerkers tevreden te houden. Snoep-reisjes en incentives kunnen de meeste werknemers wel vergeten. Tóch hoeft een ‘blijk van waardering’ niet veel te kosten. Zelfs zónder budget valt er vaak wel iets te regelen.

KEN JE FLEXTYPEFlexwerken is steeds meer in opkomst. Het biedt kansen om werk en privé gemakkelij-ker te combineren, maar zorgt ook voor nieuwe fenomenen als technostress. In dit artikel leggen we uit hoe je daar op een goede manier mee om-gaat. Zakelijk én privé.

DÉ TABLET BESTAAT NIETHet werk op kantoor verandert snel. En als het gaat over het nieuwe, papierloos vergaderen heb jij een sleutelrol toebe-deeld gekregen; er zal name-lijk heel wat moeten verande-ren voor het zover is. Maar hoe weet je nou welke tablet het meest geschikt is? 12 21 40

april 2013 | nummer 4 | jaargang 30

Het boeken van een zakenreis hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Het begint bij het stellen van de belangrijkste vraag: ‘wat zijn de plannen van de reiziger?’ Toch gaat het daar vaak mis. Verkeerde in-formatie of slechte communicatie zorgt voor inefficiënte boekingen. En achteraf wij-zigen kost onnodig veel tijd, geld en stress. Voor jou als secretaresse geldt dus:

zorg dat je alle zaken eerst op een rijtje hebt. Gebruik je gezonde verstand en durf vragen te blijven stellen. Dat komt je reis-schema alleen maar ten goede. Reisbureau VCK Travel en andere erva-ringsdeskundigen lichten hun werkwijze toe en geven praktische tips en gouden advie-zen waarmee je direct aan de slag kunt. Je vindt het artikel op PAGINA 8

POWERASSISTANT IN CONTROL

Als secretaresse vind je het belangrijk om alles te doen, en alles zo goed mo-gelijk te doen. Mooi streven natuurlijk, maar het kost je veel tijd en inspanning. Streven naar perfectie vraagt een hoop energie, terwijl dit niet nodig is. Daarom is er nu een gloednieuwe loot aan onze opleidingenboom: de dagtraining‘Powerassistant in control’.Een energieke dag vol tips en tricks om in control te blijven. Bekijk voor alle de-tails de bijgesloten folder.

Ondanks de economische crisis en toegenomen virtuele vergadermogelijk-heden, worden er jaarlijks nog steeds miljarden zakenreizen gepland.Ruim 40 procent van de secretaressen is verantwoordelijk voor het boeken van een zakenreis. Helaas gaat het ook wel eens mis, en dat levert flink wat stress op. Hoe voorkom je dit?

Onbezorgd op zakenreisZó voorkom je dat het misgaat

01_02-omslag.indd 1 27-03-13 14:00

Page 2: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

BestMeeting,..for your Best meeting ever!

Bel 033 469 70 75 of kijk op www.bestmeeting.nl

BestMeeting PRO is het eerste professionele vergaderconcept op de markt met een belofte aan u.

Geen verborgen kosten, altijd zalen met daglicht, fruitbreak in de middag, altijd gratis beamer,

meetinghost, eco producten, extra voordeel voor meetings op maandag en ga zo maar door!

Wij leveren graag maatwerk aan voor ieder type bijeenkomst. En voor alle locaties heeft u met

één contactpersoon te maken. Onze medewerkers staan graag voor u klaar. Binnen 24 uur weet

u precies waar u aan toe bent, qua beschikbaarheid, kosten en mogelijkheden.

Persoonlijk

01_02-omslag.indd 2 27-03-13 14:00

Page 3: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

3

inhoud

MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

In groeiende paniek stond ik een aantal jaren gele-den op Londen Gatwick naar de beeldschermen te staren: alle vluchten naar Amsterdam wer-den gecanceld. Een herfststorm huilde als een woedende wolf boven West-Europa en uit voorzorg sloot men Schiphol. Mijn paniek nam kolossale proporties aan toen de laatste desk-medewerkster gedecideerd haar incheckbalie sloot. Ik had al mijn hoop op haar gericht om mijn vlucht om te boeken. Haar olijk zwaaiende staartje was het laatste wat ik zag. Wat nu? Had ik maar niet moeten boeken bij een prijsvechter, verweet ik mezelf. Goedkoop is duurkoop.Ik was alleen en verloren en stukken minder pragmatisch dan nu. Dus ik deed wat heel veel jonge meisjes doen: in tranen uitbarsten.

Toen ik mezelf weer bij elkaar had geraapt - en mijn vijf tassen - besloot ik te-rug te keren naar mijn vakantieadres en daar de berichten over de storm te volgen. De storm bleek niet eens het grootste probleem. Mijn grootste pro-bleem zat ‘m hierin: ik had geen creditcard. En om een vlucht online te boe-ken had ik die wél nodig. Had ik dat maar geweten. Typisch een kwestie van goed voorbereiden, een checklist langslopen nog voordat je überhaupt je kof-fers inpakt. En rekening houden met onvoorziene omstandigheden. Zéker als het om een zakenreis gaat. Wat als er een vulkaan uitbarst? Wat als luchthavenpersoneel plotseling staakt? Of een tropische storm besluit al het verkeer lam te leggen? Aan sommig (natuur)geweld of menselijk ingrijpen kun je niets doen, kwestie van uitzitten en wachten op een terugvlucht. Maar aan de voorbereiding kunnen nog wél verbeteringen plaatsvinden. Daarom hebben meerdere auteurs zich voor dit aprilnummer gebogen over onontbeerlijke tips om een perfecte en onbezorgde zakenreis te regelen.

Uiteindelijk kwam ik thuis; een dag later zat ik alsnog in het vliegtuig richting Nederland, with a little help from my friends, die ruimhartig hun creditcardge-gevens telefonisch doorgaven. Ik heb het travelling light niet uitgevonden. Hoe meer spullen ik op mijn reis mag meenemen, hoe gelukkiger ik ben. Ook als blijkt dat ik bij thuiskomst een derde van mijn kleding niet eens heb aangetrok-ken. Al die broeken, jurken en shirts ben ik ‘vergeten’. Om over leesvoer nog-maar te zwijgen. Bij uitstek ben ik degene die in de deuropening staat met nóg twee tassen in haar handen en opgewekt roept: ‘Vergeet je deze niet?’ Terwijl het enige dat je dus werkelijk nodig hebt, een creditcard is. Want daar kom je mee thuis. En laat zo’n ding nou lekker niks wegen! Ik weet dus wat ik voortaan als eerste klaarleg naast mijn paspoort.

Vera Bot, hoofdredacteur

PRAKTISCH4 Signaal

17 Interculturele zaken

Op reis... of digitaal?

33 Werk & Recht

34 Taalkwesties

36 Spelling- en Taaltips

37 Vreemdetalentips

Zakenreisbestemmingen

38 Softwaretips

40 Informatiemanagement

Dé tablet bestaat niet

42 Appladder

PROFESSIONEELTRAVELMANAGEMENT & INCENTIVES

8 Onbezorgd op zakenreis

Zó voorkom je dat het misgaat

11 Besparen op zakenreis

10 tips

12 Snoepreisje? Of dit jaar even niet?

Incentives in crisistijd

14 De leukste bedrijfsuitjes

Waar is mijn naaktmodel?

PERSOONLIJK19 Column Jacqueline van de Looy

21 Ken je flextype

Vind de combinatie werk/privé die bij je past

24 Met moed, volharding en sjeu de

arbeidsmarkt op

Ook jij kunt het (3)

26 Leven of geleefd worden op je werk

Blijf jezelf verwonderen

33 Op de werkvloer

44 Column Huub van Mackelenbergh

SERVICE28 Bedrijf in beeld

30 Community

43 Productnieuws

44 Colofon

TRAVELLING LIGHT

03-inhoud en column.indd 3 27-03-13 14:30

Page 4: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

4 MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

SIGNAAL

Nooit meer je bagage kwijtOnderzoek heeft uitgewezen dat er wereld-wijd ieder uur 3000 koffers zoekraken bij de bagageafhandeling op luchthavens. Al zal dat met de nieuwe bagagefaciliteiten op Schiphol niet gauw gebeuren; met het Trace Me Luggage Tracker-bagagelabel hoef je je hier geen zorgen meer over te maken. Het label (ter grootte van een creditcard) bevat een unieke streepjescode die bagageafde-lingen - evenals politiekantoren - overal ter wereld kunnen scannen. Je betaalt wél € 17,50 voor het labeltje, maar dat staat niet in verhouding tot de ergernis en de romp-slomp die je hebt als je bagage niet aan-komt. Heb jij dat wel eens meegemaakt? Dan weet je precies wat we bedoelen.Informatie: www.bagagelabel.nl. <

Invloed op werkrooster verhoogt de arbeidsvreugdeBijna de helft van de Nederlanders in loondienst wordt niet betrokken bij de planning van werkzaamheden of het vaststellen van dienstroosters. Een op de vier werknemers is daar allerminst over te spreken. De onvrede leidt soms zelfs tot frustratie en wantrouwen; ruim een kwart van de deelnemers aan het onderzoek (uitgevoerd door Paralax) vermoedt dat andere collega’s in het roosterbeleid een voorkeursbehandeling krijgen. Werkgevers die wél rekening houden met de voorkeuren van medewerkers, zien de efficiency van hun bedrijfs-voering groter worden. Met een planning waarbij ook de medewerkers een vinger in de pap hebben, wordt bovendien sneller en beter geanticipeerd op wijzigingen in de personeelsbe-hoefte op zowel de korte als de lange termijn. Doordat medewerkers een rooster voorge-schoteld krijgen dat goed aansluit op hun privéleven, stijgt de medewerkerstevredenheid. En tevreden medewerkers zijn productiever, melden zich minder vaak ziek en kiezen minder snel voor een andere werkgever - hoewel... voor zover je die op dit moment nog vindt na-tuurlijk. <

Verborgen depressieMedewerkers met depressieve klachten houden deze klachten vaak lang verborgen. Bang als ze zijn hun baan te verliezen als ze dit bij hun werkgever kenbaar maken. Toch is tijdig ingrijpen noodzakelijk als je langdurig verzuim wilt voorkomen. Een depressie kan vérstrek-kende gevolgen hebben, waarvan het niet optimaal presteren maar een kleintje is. Vooral sinds de economische crisis lopen medewerkers lang rond met klachten van depressieve aard. Van de mannen houdt 11 procent de klachten voor zichzelf, vrouwen houden in 7 pro-cent van de gevallen hun mond. Angst voor de gevolgen die een depressie op hun loop-baan kan hebben, heerst vooral bij jonge medewerkers. Medewerkers in de leeftijd van 50 tot 65 jaar schromen in de meeste gevallen niet om bij hun werkgever aan de bel te trek-ken als de bodem van hun mate van energie in zicht komt. Zij staan meer open voor hulp van hun werkgever. Het gemiddelde verzuim in Nederland mag dan in 2012 gedaald zijn; het verzuim als gevolg van psychische klachten is gestegen. Uit onderzoek van GGZ blijkt zelfs dat 30 procent van de medewerkers in Nederland vermoedt dat collega’s lijden aan een depressie. Ken jij je collega’s door en door? Houd je ogen en je oren open en attendeer je manager erop als jij ziet dat een collega tekenen van depressieve aard vertoont. <

Nieuwe pictogrammen voor vluchtroutes Europa heeft de wereldwijde norm NEN-EN-ISO 7010 - overgenomen. Deze norm voor gra-fische symbolen geldt nu dus ook in Nederland en vervangt de bestaande NEN 6088.

Dit betekent dat de vluchtrouteaanduidingen andere pic-togrammen krijgen. In geval van nood is het belangrijk dat werknemers tijdig de uitgang kunnen bereiken. Noodbordjes geven duidelijk aan waar de nooduitgangen zich bevinden. Het oude pic-togram uit NEN 6088 wordt geleidelijk vervangen door het nieuwe pictogram.

Het verschil is niet eens zo heel groot. In het oude picto-gram rent het mannetje naar de uitgang; in het nieuwe pictogram is ‘ie al bij de deur. <

Economy ComfortTijdens intercontinentale vluchten kon het al: een stoel in de Economy Comfort-zone: extra beenruimte en een rugleuning die ver-der naar achteren kan.Goed nieuws: sinds 1 december kan dat ook op Boeing 737-vluchten binnen Europa. Voor slechts 20 tot 30 euro boek je deze comfortabele ‘zit’. Verder vind je op Europese vluchten ook stroomvoorziening bij je stoel en kun je - doordat deze zone zich vooraan in het vlieg-tuig bevindt - als een van de eersten op de plaats van bestemming van boord. Voor premiumpassagiers geldt voor Europa dezelfde kortingsregeling als op interconti-nentale vluchten. Flying Blue-deelnemers ‘zitten’ helemaal goed. Die kunnen hun Miles gebruiken.

WerknemersparadijzenEr zijn werkgevers die er alles voor over hebben het hun werknemers naar de zin te maken: van cafés, restaurants en shuttlever-voer met WiFi tot wenkbrauwverzorging aan toe. Wie die lucratieve werkgevers dan zijn?Deze dus: 1. Google2. SAS3. CHG Healthcare Services4. Boston Consulting Group5. Wegman Food Markets6. Netapp7. Hilcorp Energy8. Edward Jones9. Ultimate software10. Camden Property Trust (Bron: Fortune) <

04_05_Signaal.indd 4 27-03-13 14:54

Page 5: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

5MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

SIGNAAL

Tien tips voor een goed voorbereide zakenreis1. Ken de verwachtingen van je reiziger. Het is zonde van het

geld als jij een vijfsterrenhotel boekt terwijl degene die reist drie-sterren ook prima had gevonden. Andersom kan het ook verve-lend uitpakken - wanneer jij iets boekt dat jij prima vindt, maar waar degene die er verblijft een hele andere mening over heeft.

2. Bouw lucht in het schema. Altijd nuttig: vertragingen, afspra-ken die uitlopen of gewoon even uitpuffen: een dichtgetimmerd reis- en dagschema is niet bepaald bevorderlijk voor het hu-meur of de concentratie.

3. Controleer ruim van tevoren alle boekingen en aansluitin-gen. Heb je alle informatie compleet? Zijn er wijzigingen die je nog niet kende? Bij vliegreizen kunnen dingen veranderen, maar ook een eenvoudige treinreis binnen Nederland kan door het weer of werkzaamheden anders lopen.

4. Zorg voor een kopie van alle belangrijke papieren en reisinformatie en zet die in Evernote. Gebruik je dit pro-gramma (nog) niet? Maak dan een scan en mail die naar jezelf en naar degene die reist.

5. Overleg goed over de match tussen tijd en te verwachten resultaat. Wat wil degene die reist bereiken? Met hoeveel mensen is er overleg? Is er ook tijd nodig voor sociale activitei-ten met die andere partij, of blijft het puur zakelijk? Welke loca-ties moeten er worden bezocht?

6. Geef de reiziger een telefoonnummer om te bellen in ge-val van nood. Als er een vlucht middenin de nacht moet wor-den omgezet, is het fijn als degene die reist zelf met de reisor-ganisatie kan bellen, zonder jou uit je bed te moeten halen. Voor een reis naar het buitenland is het nummer van de ambas-sade of het consulaat ook een must.

7. Bij buitenlandse reizen: doe research over de daar gel-dende omgangsvormen. Je wilt niet dat degene die reist aan komt zetten met een cadeau dat in aard of omvang een beledi-ging kan vormen, hoe goed bedoeld ook. Het is belangrijk dat hij of zij de best mogelijke indruk maakt op de andere partij.

8. Laat zo min mogelijk aan het toeval over. Denk niet: taxi’s, ach, daar staan er vast honderd van op dat vliegveld. Misschien is een bepaald type taxi daar berucht en moet de reiziger alleen die van de officiële standplaats gebruiken; dat is handig om van tevoren te weten.

9. Zorg voor goede communicatiemiddelen. Werkt alles op de plek van bestemming? Zitten alle opladers in zijn of haar ba-gage, inclusief eventuele internationale stekkers? Check of alle toegangscodes, tokens en pasjes die nodig zijn ook meegaan!

10. Plan niet alleen voorbereidingstijd, maar ook verwer-kingstijd in. Zéker bij reizen met tijdverschil, maar eigenlijk bij alle reizen, geldt dat degene die reist na terugkomst ook tijd no-dig heeft om alle indrukken te verwerken. Misschien samenvat-ten voor anderen wat er is besproken of besloten; bepaalde za-ken in gang zetten bij collega’s of medewerkers… Houd daar rekening mee door de agenda deels te blokkeren voor de eer-ste dag/dagen na terugkomst. <

(Door Karen Visser | organizer en werkplektrainer | www.newbroom.nl)

Zakenreiziger vaak duurder uit Onderzoek van Carlson Wagonlit Travel wijst uit dat gemiddeld 54 procent van de zakenreizigers een hotel boekt buiten de voor-schriften van hun werkgever. Hierdoor is men vaak duurder uit voor hotelovernachtingen omdat geen gebruik wordt gemaakt van vooraf onderhandelde tarieven. Zelfs bij het best beheerde reisbeleid komt dit voor. Naast oplopende hotelkosten bemoeilijkt het boeken buiten de voorgeschreven kanalen bedrijven het snel kunnen opsporen van hun reizigers bij calamiteiten. Ook is het lastig om op deze manier inzicht te krijgen in de totale reisuitgaven en het analyseren van de reispatronen. Met de nieuwe tool van CWT, CRS, is het mogelijk ook de onderhandelde tarieven van dergelijke hotels toch in de re-serveringssystemen te laden. Zie verder www.carlsonwagonlit.com. (Bron: Events) <

Comeback Italië als incentiveOfschoon veel bedrijven het budget voor personeelsreizen bevroren hebben, zijn er nog steeds bedrijven die een goed resultaat te vieren hebben. Ook een jubileumjaar laat zich niet meer uitstellen.Daarom gaan jubilerende ondernemeningen nog steeds op pad.Zij het met minder budget.De top 5 landen en steden ziet er als volgt uit:

Landen Steden1. Italië 1. Barcelona2. Spanje 2. Lapland3. Frankrijk 3. Lissabon4. Groot-Brittannië 4. Sicilië 5. Finland 5. Milaan <

Loonkloof m/v nog steeds te grootDe loonkloof in de Europese Unie tussen vrouwen en mannen is nog steeds enorm. Vrouwen moeten dit jaar gemiddeld 59 dagen langer werken om hetzelfde te verdienen als het andere geslacht.Dat maakte de Europese Commissie in Brussel uitgerekend één dag voor de 59e dag van het jaar bekend. Deze 28ste februari werd dus ‘De dag van Gelijke Beloning’. De eerste dag voor gelijke beloning was in 2011 en viel toen op 5 maart, vorig jaar op 2 maart.

Vrouwen verdienen gemiddeld per uur 16,2 procent minder dan mannen. Ondanks deze lichte vermindering van de loonkloof, is er volgens de commissie nog niets te vieren. Het kleinere verschil komt vooral omdat de salarissen van mannen zijn gedaald, stelt Brussel.(Bron: Nuzakelijk.nl) <

04_05_Signaal.indd 5 27-03-13 14:54

Page 6: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

6 MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

SIGNAAL

Aanpassing CookiewetVoor het plaatsen en lezen van first party cookies is geen toestemming meer nodig van de gebruiker. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken na overleg met de toezichthouder OPTA besloten. Alle cookies worden daarmee niet langer over één kam geschoren. De Cookiewet heeft ook tot in-novatie geleid: allerlei start-ups lanceerden afgelopen najaar nieuwe technieken om zonder het gebruik van cookies alsnog data voor analyses binnen te halen.(Bron: emerce.nl) <

‘Monumentale’ congres locatiesNederland kent vele mooie gebouwen en plaatsen die zo bijzonder zijn, dat ze de moeite waard zijn om te bewaren. Om daar zeker van te zijn overhandigde minister van cultuur Jet Bussemaker op 18 maart j.l. de lijst met potentiële, nieuwe rijksmonumenten ter advies aan de Raad van Cultuur.Op deze lijst zijn de congreslocaties goed vertegenwoordigd. De lijst bevat een aantal markante en zeer bekende locaties.De potentiële monumenten zijn voorbeelden van de veelzijdige geschiedenis, cultuur, ar-chitectuur en kunst van vroeg-naoorlogs Nederland. Een congres in een van deze lo-caties krijgt dus straks nog een extra tintje, want het betekent: vergaderen in een rijks-monument. Dit zijn ze:

• Hilton Amsterdam • Europahal RAI • Concertgebouw De Doelen • Hilton Hotel Rotterdam, Evoluon • KNVB-paviljoens • Stadsschouwburg Nijmegen • Stadsschouwburg Tilburg <

‘Goeie’ smoezenBevroren autosleutels, een bevalling en verkeerde schoenen. Meer dan een kwart van de werknemers komt minstens één keer per maand te laat en dan is een goed excuus essen-tieel. Hoewel de meeste werknemers het verkeer, slaapgebrek, slecht weer, vertragingen en het afzetten van kinderen als redenen opvoeren, zijn er ook opvallender excuses.Carrièresite CareerBuilder.com verzamelde de meest opmerkelijke. Een kleine greep:

• Een werknemer verliet zijn huis op de schoenen van de vriendin van zijn huisgenoot en moest terug om ze te verwisselen.

• De boze echtgenote van een werknemer had zijn sleutels in een glas water in de vriezer gezet.

• Een werkneemster reed per ongeluk naar haar voormalige werkgever. • Een werknemer wilde zijn eigen haar knippen voor het werk, maar vanwege een halver-

wege dienstweigerende schaar moest hij wachten tot de kapperszaak open was. Het onderzoek is uitgevoerd onder 2600 managers en ruim 3900 Amerikaanse werknemers.<

Een zittend bestaan: wat is daar ook alweer slecht aan?Zo’n 63 procent van de medewerkers op kantoor brengt minstens zes uur per dag achter zijn/haar bureau door. Bijna de helft verlaat het kantoor gedurende de hele dag niet. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Office Angels bij meer dan 1000 Britse kan-toormedewerkers. Daarnaast blijkt 21 procent van de ondervraagden werk mee naar huis te nemen, terwijl 32 procent geregeld overwerkt. Dat dreigt volgens de onderzoekers te leiden tot ongelukkige, overwerkte en minder tevreden werknemers, wat uiteindelijk een negatieve impact heeft op de productiviteit. Ook lunchen doet twee derde van het kantoorpersoneel gewoon achter het bureau. Andere bijzondere bevindingen uit het onderzoek: 51 procent van de kantoormedewerkers zakt tijdens het werk geregeld in hun stoel onder-uit. De helft van de respondenten probeert ook bij ziekte zoveel mogelijk naar het werk te komen. En ruim een op de vijf communiceert vooral per e-mail met zijn buurman op kantoor. Office Angels merkt op dat werknemers vooral zoveel uren achter hun bureau doorbrengen om een goede indruk te maken. (Bron: Werken 2.0) <

Reisbeleid? Nooit van gehoordMeer dan een derde (34 procent) van de Britse en Ierse zakenreizigers heeft zich in 2012 wel eens niet aan de reisregels van hun werkgever gehouden. Van de zeer frequente reizi-gers, met 11 trips of meer in het afgelopen jaar, heeft zelfs 51 procent het reisbeleid in het afgelopen jaar aan hun laars gelapt. 18 procent heeft de reisregels meer dan vijf keer over-treden. Dit blijkt uit onderzoek van Amadeus onder meer dan 400 frequente reizigers.Verder blijkt dat slechts 51 procent van de respondenten het reisbeleid van hun werkgever begrijpt. De toegevoegde waarde van een zakenreisafdeling was ook niet duidelijk: 47 procent zei dat de afdeling hun vermogen om zaken te doen noch hinderde, noch verbe-terde, terwijl 15 procent liet weten hinder te ondervinden van de zakenreisspecialisten. Het rapport stelt dat gemak de hoogste prioriteit heeft voor medewerkers die een zakenreis maken (62 procent). 22 procent vindt de kosten het belangrijkst en 15 procent comfort. Twee derde van de zakenreizigers boekt hun zakenreizen via een online bookingtool. Slechts 33 procent kan reizen boeken via een smartphone of tablet-PC. (Bron: zakenreis.nl) <

06_07_Signaal.indd 6 27-03-13 14:54

Page 7: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

7MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

Handige links

SIGNAAL

ANWB wil 2 weken meivakantie De ANWB wil dat de meivakantie 2 weken gaat duren in plaats van een week. De organisa-tie noemt de meivakantie dan ‘een volwaardig alternatief voor een zomervakantie waarbij prijzen en bezetting van accommodaties gunstig zijn’. Prijzen van accommodaties en ver-voer zijn in de periode april-mei soms 25 tot 30 procent goedkoper dan in de zomerperiode, stelt de bond. ‘Omdat veel landen geen meivakantie kennen, hebben Nederlandse vakantie-gangers ruime keus in het aanbod.’ In de toekomst maakt volgens de ANWB de introductie van Koningsdag op 27 april voor de jaren met een beperkt aantal extra verlofdagen, twee weken meivakantie mogelijk. Hoe het ook zij: het is het ministerie van Onderwijs dat centraal de data van de meivakantie voor scholen vaststelt. Dit jaar hebben alle regio’s deze vakantie van 27 april t/m 5 mei. Het is ook de overheid die de begin- en einddata van de schoolva-kanties vaststelt. Voor de meivakantie is dat één week centraal. Het is aan de school of daar een tweede week aan vast wordt geplakt. Veel middelbare scholen verlengen de meivakan-tie in ieder geval niet. ‘Dit vanwege de eindexamenperiode’, aldus een woordvoerder van het ministerie. Bovendien... als dit plannetje doorzet, worden de prijzen in het buitenland ook ‘verlengd’... zul je altijd zien! <

Werknemers met handicap goed voor de organisatieManagers die eerder een werknemer met een handicap in dienst hebben gehad, raden anderen aan dit voorbeeld te volgen. Dat stellen onderzoekers van de Amerikaanse Cornell University. Vol-gens de onderzoekers is er wel degelijk voordeel te behalen voor organisaties die mensen met een arbeidshandicap in dienst ne-men. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat 87 procent van de consumenten liever producten of diensten afneemt van een or-ganisatie die ook werknemers met een handicap in dienst heeft. De onderzoekers citeren daarnaast uit eerdere studies waaruit blijkt dat werknemers met een arbeidshandicap langer bij hun werkgever blijven waardoor het personeelsverloop omlaag gaat. Van de personeelsmanagers die meededen aan het onderzoek noemt 35 procent de werk-nemers met een handicap zeer toegewijd; slechts 2 procent denkt dat werkers met een handicap minder inzet tonen dan andere werknemers. <

KoffertoeslagKLM introduceert met ingang van 22 april a.s. een koffertoeslag op vluchten binnen Europa. Wie een koffer wil inchecken, betaalt daarvoor online 15 euro per enkele reis. Inchecken op de luchthaven kost het dubbele.De toeslag geldt voor passagiers met een economy-classticket naar alle Europese bestem-mingen van KLM, met uitzondering van full flexible en corporate contracttarieven. Wie lid is of wordt van het loyaliteitsprogramma Flying Blue, mag kosteloos een koffer inchecken, on-geacht het spaarniveau. ‘Op die manier willen we trouwe klanten belonen en nieuwe leden werven’, aldus Pieter Bootsma, executive vice-president Network & Revenue Management bij KLM. ‘We hopen hierdoor 400.000 nieuwe Flying Blue-deelnemers te verwelkomen in Nederland, zodat het totale aantal naar 1,2 miljoen groeit.’ Om de pijn te verzachten heeft KLM het instaptarief voor 15 Europese bestemmingen verlaagd naar 99 euro retour (inclu-sief taks en toeslagen). Hiermee komt het totale aantal ‘99 euro’-bestemmingen op meer dan 30. Het gehele Europese KLM-netwerk telt 64 bestemmingen. De koffertoeslag wordt geheven op boekingen die vanaf 22 april a.s. worden gemaakt. (Bron: zakenreis.nl) <

Steeds meer bedrijven kiezen vandaag de dag voor een workshop als bedrijfsuitje. De aanbieders op internet zijn onderhand niet meer te tellen. Om nu te weten of je waar krijgt voor je geld is ook daar een keurmerk ‘aangehangen’. Op www.workshop.nl staan de details. <

Ik ga op reis en ik neem mee... Tik op www.meenemen.nl een letter in en je ziet meteen wat er in je koffer moet. <

Maatschappelijk ondernemen heeft nog niets in populariteit ingeboet. Ook als je het over bedrijfsuitjes hebt hoef je dat niet over het hoofd te zien. Kan best zijn dat we je niks nieuws vertellen. Toch zou ik nog maar eens kijken op www.betrokken-bedrijfsuitje.nl. <

Op www.ditwiljedoen.nl vind je in het kader van een ‘uitje met de zaak’ vast wel iets van je gading. Op het eerste gezicht zou je denken dat de site alleen voor par-ticulieren bestemd is. Mis! Je vindt er ook allerlei teambuildingsactiviteiten en ideeën voor originele bedrijfsuitjes. <

Nooit geweten dat het functioneren van personen en organisaties en het mana-gen/leiden van een paard vele raakvlak-ken vertonen. Tot we keken op www.paardentrainingen.nl. Daar gaat een wereld voor je open. <

Je kunt je het je nu waarschijnlijk nog niet voorstellen. Tenminste... Toen wij aan dit nummer werkten vroor het ‘s nachts nog dat het kraakte. Maar stel dat straks de mussen weer van het dak vallen. Dan wil je maar één ding: koel, helder, water. Mag dat niets kosten? Dan is een bezoek aan www.leidingwaterkoeler.nl beslist de moeite waard. <

Niet bang voor de boze wolf? Kijk op www.buitenbusiness.nl als je op zoek bent naar een inspirerend en vernieuwend bedrijfsuitje! <

06_07_Signaal.indd 7 27-03-13 14:54

Page 8: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

8 MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

TRAvELMANAGEMENT & INcENTIvES

Zó voorkom je dat het misgaat

Onbezorgd op zakenreisOndanks de economische crisis en toegenomen virtuele vergadermogelijk-heden, worden er jaarlijks nog steeds miljarden zakenreizen gepland. Ruim 40 procent van de secretaressen is verantwoordelijk voor het boeken van een zakenreis. Helaas gaat het ook wel eens mis, en dat levert flink wat stress op. Hoe voorkom je dit. Management Support geeft praktische tips.

Tekst Marjo van Lijssel

De eerste vraag die een secretaresse zichzelf moet stellen voordat ze een zakenreis boekt is: ‘Wat zijn de plannen van mijn reiziger?’ Dat klinkt heel simpel. Maar vaak gaat het hier al fout volgens Ma-non Luiting, accountmanager bij VCK Travel. ‘Regelmatig maken we mee dat secretaressen niet goed communiceren over de te maken zakenreis. Er wordt bijvoorbeeld een ticket geboekt naar London Heathrow, terwijl later blijkt dat London City veel dichter bij de ver-gaderlocatie ligt. Wijzigen kost onnodig veel tijd, stress en geld. Zorg er als secretaresse daarom eerst voor dat je de zaken goed op een rijtje krijgt voordat je een ticket boekt.’

Je gezonde verstand gebruikenEr zijn ook veel secretaressen die zelfstandig zakenreizen boeken. Wendy Smit is management assistant bij Tauw Iberia, een milieuad-viesbureau, en heeft veel ervaring met het boeken van zakenreizen. ‘Voordat ik iets ga regelen, wil ik eerst precies weten hoe het sche-ma van mijn directeur eruitziet. Hoe laat moet hij bijvoorbeeld op zijn vergaderlocatie zijn? Welke luchthaven ligt daar het dichtstbij? Hoe lang duurt de vlucht? Welk vervoer wil hij bij aankomst op de lucht-haven en hoeveel tijd is er nodig om te arriveren op de eindbestem-ming? Op basis van die informatie maak ik een reisschema. Vooral als je net voor een nieuwe baas werkt, is het belangrijk om veel vra-

gen te stellen. Sommige secretaressen zijn er wat huiverig voor om dat te doen. Ze willen hun baas niet lastigvallen, hij heeft het immers al zo druk. Toch moet je dat wel doen. Fouten maken is natuurlijk menselijk. Maar het is vervelend als er iets misgaat tijdens een reis. Dat veroorzaakt stress.’ Als alles volgens plan verloopt, is het boeken van een zakenreis in-derdaad best eenvoudig. Lastiger wordt het wanneer er complica-ties optreden zoals: een staking op het vliegveld, een vergadering die er plotseling tussendoor komt, een gewijzigde bestemming of een annulering. ‘Het is dan echt een uitdaging om de juiste vluch-ten, treinreizen en hotelboekingen zó te organiseren dat alles naad-loos op elkaar aansluit’, vervolgt Wendy. ‘Voor het boeken van vluchten maak ik op die momenten gebruik van zoekmachines op internet. Dan krijg je met één druk op de knop duidelijkheid over de reismogelijkheden, tijden en kosten. Een voorbeeld van zo’n zoek-machine is www.trabber.com. Deze geeft je een perfect overzicht

TRAvELMANAGEMENT & INcENTIvES

Manon Luiting: ‘Vrouwen moeten altijd op hun meisjes-naam reizen, want die staat ook in hun paspoort’’

Wendy Smit: ‘Als er plotseling iets tussendoor komt is het een uitdaging om het zó te organiseren dat alles weer naadloos op elkaar aansluit’

08_10_Onbezorgd op zakenreis.indd 8 27-03-13 14:55

Page 9: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

9MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

TRAvELMANAGEMENT & INcENTIvES

van vluchten die worden uitgevoerd door verschillende luchtvaart-maatschappijen.’

Verkeerde naam op ticketHelaas gaan er regelmatig dingen mis tijdens het boeken van zaken-reizen. Nog steeds staan er bijvoorbeeld reizigers op het vliegveld met een paspoort dat verlopen is. Of kloppen de namen op de tic-kets niet. ‘Passagiers zijn dan geboekt met hun roepnaam, terwijl dat niet de naam is die in hun paspoort staat’, verklaart Manon Lui-ting. ‘Wijzigen kan meestal niet kosteloos. Komt de reiziger er pas achter op de luchthaven, dan gaat zijn vlucht niet door.’ Dit misverstand speelt niet alleen met roepnamen, maar komt ook regelmatig voor bij meisjesnamen van vrouwen. Vrouwen moeten altijd op hun meisjesnaam reizen, want die staat ook in hun pas-poort. ‘Deze valkuil is gemakkelijk te voorkomen’, volgens Eline Ladru, se-cretaresse bij Vliegangstinstituut Stichting VALK. ‘Voor het boeken van de tickets vraag ik de reizigers altijd om zich te legitimeren. Dan zie ik ook meteen hoe lang het paspoort nog geldig is. In sommige delen van de wereld moet een paspoort nog zes maanden geldig zijn bij aankomst of bij vertrek. Het is belangrijk ook die informatie van tevoren goed te controleren. Als vliegangstinstituut zijn we hier extra alert op omdat we regelmatig therapeutische vluchten boeken met vliegangstige cliënten. Het psychische leed is niet te overzien als een cliënt niet met zijn of haar therapeut kan meevliegen omdat ik fouten heb gemaakt.’

Drie miljoen volwassen Nederlanders hebben in meer of mindere mate last van vliegangst. Daaronder bevinden zich ook veel zaken-reizigers. Niet handig als je vaak het vliegtuig moet pakken om naar zakelijke besprekingen te reizen. Het komt voor in alle rangen, stan-den en lagen van de bevolking. De oorzaken variëren van langdurige stress, schokkende life events en hoogtevrees tot claustrofobie, so-ciale angst en controledrang. Gelukkig is het goed te behandelen. Stichting VALK heeft hiervoor een succesvolle wetenschappelijk be-proefde behandelmethode ontwikkeld.

Last minute stressNiet alle zakenmensen geven toe dat ze last hebben van vliegangst. Sommigen schamen zich ervoor. Toch geven ze signalen af die je als secretaresse kunt oppikken zoals: gedragsveranderingen op de dag van vertrek (teruggetrokken en stil) of vermijdingsgedrag verto-nen (liever de auto of de trein pakken in plaats van het vliegtuig, ‘smoezen’ verzinnen om niet te vliegen). Speciaal voor mensen met milde vliegangst ontwikkelde Stichting VALK een Vliegangst App voor iPhone- en Androidgebruikers. Deze app ondersteunt mensen voor en tijdens de vliegreis met informatie, ontspanningsoefeningen en een paniekknop. De stress, bij zowel baas als secretaresse, kan ook toeslaan bij het boeken van een last minute zakenreis. Soraya Wielink, werkte drie jaar als secretaresse voor een bouwbedrijf. Haar baas reisde de hele wereld over. ‘Mijn baas deed alles op het allerlaatste moment. Hij stond dan plotseling voor mijn bureau en zei: ‘Over drie uur moet ik naar Spanje’. Dan liet ik alles uit mijn handen vallen en ging hals

gOuden tipS

• Maak eerst een goede inventarisatie van de te maken zaken-reis.

• Stel vragen als iets je nog niet helemaal duidelijk is. • Maak een nauwkeurig reisschema en bespreek dat met de rei-

ziger. • Blijf altijd rustig, ook als er last minute geboekt moet worden. • Controleer of de naam op de ticket exact overeenkomt met de

naam in het paspoort. • Vraag visa, zoals een Esta voor Amerika, op tijd aan. • Check of de datum op het paspoort niet verlopen is en hoe

lang het paspoort geldig moet zijn. • Zorg ervoor dat de reiziger een kopie meeneemt van zijn of

haar paspoort. • Vliegt je baas vaak, informeer dan naar een ‘frequent flyer’ pro-

gramma. Dat biedt veel voordelen. • Als je een auto huurt op de plaats van bestemming, gebruik

dan bij het boeken de naam van de reiziger zoals die op zijn creditcard staat.

• Stippel alvast een route uit van de luchthaven naar de eindbe-stemming als je reiziger een auto huurt.

• Breng vooraf de mogelijke risico’s van de reisbestemming in kaart en geef dit door aan de reizigers.

• Houd tijdens de zakenreis telefonisch contact met de reizigers.

08_10_Onbezorgd op zakenreis.indd 9 27-03-13 14:55

Page 10: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

10 MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

TRAvELMANAGEMENT & INcENTIvES

over kop zoeken naar de meest ge-schikte vlucht. Dat was echt een uit-daging. Eerst belde ik een zakelijk reisbureau, intussen ging ik zelf via internetaanbieders op zoek naar de mogelijkheden. Uiteindelijk koos ik voor de goedkoopste optie. Met veel pijn en moeite moest ik mijn baas vervolgens op weg naar Schiphol zien te krijgen. Hij ging zelf namelijk het liefste pas drie kwartier voor ver-trek van de vlucht op kantoor weg om via de vluchtstrook naar de luchthaven te rijden. Ik vind dat je er als secretaresse voor moet zor-gen dat je baas op tijd vertrekt. Eén keer heb ik hem letterlijk met zijn spullen het pand uitgeduwd. Anders was het vliegtuig zonder

Handige appS

hem opgestegen. Het had zelfs nog tien minuten gewacht... Ik checkte hem altijd online in en gaf een uitgeprint bewijs mee. Dan kon hij meteen naar de gate rennen. Ook zocht ik via Schiphol.nl uit in welke vertrekhal hij moest zijn. Dit scheelt veel onnodig zoek- en renwerk. Gelukkig had hij een Frequent Flyer pasje dat hem voor-rang gaf bij het inchecken en bij de controle door de douane.’

Vergeet het visum nietTopbestemmingen voor zakenreizen zijn London, China en Amerika. In de toekomst zal Brazilië aan populariteit winnen volgens Manon Luiting van VCK Travel. ‘De markt daar gaat ook open, dus je ziet er nu al veel bedrijven naartoe gaan. In Amerika zijn vooral de steden New York, Wa-shington en Houston populair.’ Voor een aantal landen ter wereld is een visum vereist. Wanneer je bijvoorbeeld naar Amerika reist, is een Estaformulier verplicht. Dit visum moet je minimaal 72 uur voor vertrek via internet aanvragen en betalen, anders kom je het land

niet in. ‘In de praktijk gebeurt het regelmatig dat zakenreizigers niet op tijd hun Esta-aanvraag hebben ingediend’, vervolgt Manon Lui-ting. ‘Ze komen er bijvoorbeeld pas een dag van tevoren achter. Dan krijg je simpelweg geen toestemming om te reizen. Het is daar-om verstandig om, wanneer reizigers binnen je bedrijf vaak onver-wacht naar Amerika moeten vliegen, standaard een Estaformulier voor hen aan te vragen. Deze formulieren zijn twee jaar geldig.’ Het ziet er ondanks de crisis overigens niet naar uit dat het aantal zakenreizen de komende tijd zal afnemen. ‘Persoonlijk contact blijft belangrijk’, verklaart Manon Luiting. ‘Er worden nauwelijks deals ge-sloten via een conference call. Soms moet je elkaar gewoon recht in de ogen kijken en de hand schudden.’ <

Tegenwoordig hebben de meeste men-sen een smartphone. Hiermee kun je handige apps downloaden die onderweg wel eens van pas kunnen komen.Een selectie.

airgo-MMet deze app van VCK Travel boek je snel, makkelijk, altijd en overal zelf je za-kenreizen. Bestaande boekingen, ge-maakt via andere kanalen, kunnen ook worden ingelezen in deze app zodat je voor en tijdens de reis je reisschema kunt raadplegen en op de hoogte blijven van de status van je vlucht. iphone.

Vlieg appVoor mensen met milde vliegangst. Deze app ondersteunt voor en tijdens de vlucht met informatie, ontspanningsoefeningen en een paniekknop. iphone en android.

google translator Gemakkelijk communiceren in een andere taal. Met deze app vertaal je woorden en uitdrukkingen in meer dan 60 talen.iOS en android.

Buitenlandse zaken reisadviesGeeft actuele reisadviezen. In geval van nood heb je de contactgegevens van alle

Nederlandse ambassades ter wereld bij de hand. iOS en android.

Hulp op zak Uitgebreide medische app met informatie over vaccinaties en veel voorkomende ziektes in verschillende landen. Inclusief uitgebreide medische vraagbaak, me-disch woordenboek in negen talen en de nummers van alle Nederlandse alarmcen-trales. iOS en android.

Soraya Wielink: ‘Mijn baas deed alles op het allerlaatste

moment. Hij stond dan plotse-ling aan mijn bureau met de mededeling dat hij over drie

uur weg moest. Dan liet ik alles uit m’n handen vallen en ging

hals over kop op zoek naar de meest geschikte vlucht’

VCK Travel is marktleider op het gebied van het organiseren van zakenreizen. Voor recht-toe-recht-aan boekingen kunnen secretaressen gebruikmaken van hun online bookingtool, waarmee ze zelf reserveringen, ook voor low cost airlines, kun-nen boeken of in optie nemen. Voor complexere reisschema’s, die veel uitzoekwerk kosten, is het mogelijk een persoonlijke reisdeskundige in te schakelen.

08_10_Onbezorgd op zakenreis.indd 10 27-03-13 14:55

Page 11: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

11MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

TRAVELMANAGEMENT & INCENTIVES

Budget onder druk?

Tien tips om te besparenBesparen, bezuinigen, minderen - woorden die je dagelijks hoort op het nieuws. Budgetten staan onder druk of verdwijnen bijna geheel. Wat zakenreizen betreft zorgt dat voor een dilemma. Een bedrijf geeft graag het signaal af zich wat te kun-nen veroorloven en je manager wil zijn gezicht laten zien bij belangrijke klanten en relaties. Maar uiteindelijk mag het niet te veel kosten. Hoe valt er te besparen op een zakenreis? Tips van Jacqueline Mahieu.

Tekst Jacqueline Mahieu

1. Langer van tevoren tickets kopenAls je langer van tevoren tickets koopt, kun je vaak kiezen uit meer tariefklassen. Daarnaast zijn die klassen goedkoper naarmate ze vroeger geboekt worden.

2. Niet Business Class maar Economy Class vliegenVooral op de korte stukken (binnen Europa) is het verminderde comfort goed op te brengen. Bij intercontinentale vluchten moet men een afwe-ging maken tussen de uitgespaarde kosten en de langere hersteltijd (extra overnachting?).

3. Een hotel van een klasse lager nemen (wél minimaal drie sterren)Een goed driesterrenhotel biedt nog steeds een zeer acceptabel ni-veau van comfort en faciliteiten.

4. Afspraken maken met hotelketens, vervoersmaatschappij-en, autoverhuurbedrijvenAls er vaker zakenreizen door jullie bedrijf plaatsvinden, valt er altijd wel over korting te praten.

5. De reis zodanig plannen dat een overnachting niet nodig isDit is binnen Europa zeker mogelijk. Hiermee wordt niet alleen een hotelkamer uitgespaard, ook het verlies aan werkuren wordt be-perkt.

6. Afspraken maken met een zakenreisbureauNu we het toch over werkuren hebben, jouw uren zijn ook geld waard. Zeker als jullie managers vaker reizen loont het om met een zakenreisbureau in zee te gaan. Zij kunnen hogere kortingen bedin-gen bij hotels en luchtvaartmaatschappijen en nemen je werk uit handen.

7. Andere vervoersmethode overwegenWie naar Parijs wil, is met de Thalys misschien goedkoper uit dan met het vliegtuig. Of andersom, wie naar Londen gaat, kan mis-

schien beter met een prijsvechter vliegen dan de trein of auto nemen. Weeg niet alleen de kosten tegen elkaar af, maar ook de tijd. Vliegen is op zich misschien sneller, maar je manager moet eerst naar het vliegveld, ruim van tevoren inchecken, de bagage ophalen en van het vliegveld naar de bestemming reizen. De trein of auto zijn rechtstreekser en mogelijk ook sneller.

8. Reizen combinerenHeeft je manager relaties in Parijs en Praag die bezocht moeten worden? Probeer het dan zo te regelen dat je manager van de ene naar de an-dere relatie kan doorreizen.Dit bespaart zowel reiskosten als reis- en werktijd.

9. Met minder mensen op zakenreisMisschien is het in jullie bedrijf een gewoonte geworden om altijd met twee personen naar een zakenrelatie te gaan. Ga eens na of dat wel echt noodzakelijk is. En wordt de zakenrelatie hiermee niet onnodig geïntimideerd?

10. Niet op zakenreis gaanEr zijn goede redenen om naar een zakenrelatie toe te gaan, om die persoonlijk te spreken. Het kan gaan om een eerste contact, waar-uit hopelijk een samenwerking zal voortvloeien. Dan wil men elkaar lijfelijk ontmoeten, om te zien of het klikt. Maar er zijn ook momenten waarop wél overlegd moet worden, maar waarbij dat niet in persoon hoeft te zijn. Dan gaat het puur om informatieuitwisseling.Dit zou ook per e-mail, telefoon of videoconferencing kunnen.

Lezen: E-book - Zakenreizen... regel je zo!Auteur: Jacqueline MahieuISBN: 978 90 13 06583 1Downloaden via www.managementsupport.nl

TRAVELMANAGEMENT & INCENTIVES

Als je langer van tevoren tickets koopt, kun je vaak schien beter met een prijsvechter vliegen dan de trein of auto nemen. Weeg niet alleen de kosten tegen elkaar af, maar ook de tijd. Vliegen is op zich misschien sneller, maar je manager moet eerst naar het vliegveld, ruim van tevoren inchecken, de bagage ophalen en van het vliegveld naar de bestemming reizen. De trein of auto zijn rechtstreekser en mogelijk ook sneller.

8. Reizen combinerenHeeft je manager relaties in Parijs en Praag die bezocht moeten worden? Probeer het dan zo te regelen dat je manager van de ene naar de an-dere relatie kan doorreizen.Dit bespaart zowel reiskosten als reis- en werktijd.

11_besparen op zakenreis.indd 11 27-03-13 14:56

Page 12: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

MANAGEMENT SUPPORT APRIL 201312

Snoepreisje? Of dit jaar maar even niet?

Incentive in crisistijdIn deze tijden van crisis valt het niet mee om medewerkers tevreden te houden. Budget-ten staan onder druk, vaak is er weinig ruimte voor opleidingen en een salarisverhoging kun je waarschijnlijk ook wel vergeten. Tóch kan een werkgever zijn medewerkers best motiveren. Bijvoorbeeld door hen een ander soort incentive in het vooruitzicht te stellen, want deze zijn er voor elk budget. Zelfs zónder budget is er vaak nog wel een mouw aan te passen.

Tekst Romée van Leusden | rvlevents.nl

De Nederlandse vertaling van incentive is stimulans of prikkel. Het is een in het vooruitzicht gestelde beloning voor een specifieke presta-tie. Deze beloning wordt gebruikt om medewerkers te motiveren be-paalde doelen te halen of ze te belonen voor reeds behaalde resul-taten.

ReizenIn de evenementenwereld wordt onder een incentive vaak een reis verstaan. Dit kan variëren van vlotten bouwen op Vlieland tot een all inclusive teamreis naar de Malediven. Je kunt als secretaresse de volledige organisatie zelf in handen nemen, maar je kunt het ook uit-besteden aan een specialist. Google op ‘incentive’ en je vindt tien-tallen bedrijven die kant-en-klare pakketten aanbieden. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan, maar vaak is een pakket voordeli-ger dan wanneer je alles zelf gaat regelen. Bovendien heb je als er ‘op locatie’ vragen of problemen zijn, een aanspreekpunt. Een desti-nation management company bijvoorbeeld kan alles voor je regelen, zowel hier als op locatie. Het enige wat jij hoeft te doen is vertellen wat je wilt en wie er meegaan. Budget: +++

ArrangementenEen arrangement betekent meestal een bezoek aan een theater of sportevenement, al dan niet uitgebreid met diner of hotel. Arrange-menten zijn beter aan te passen aan je portemonnee dan een reis

TRAvELMANAGEMENT & INcENTIvES

hoe kleIn ook...

‘Werkgevers die van plan zijn dit jaar het kerstpakket te schrap-pen, raden we aan daar nog eens goed over na te denken. Géén kerstpakket is buitengewoon slecht voor de motivatie van werknemers.’ Dat stelt Henry Robben, hoogleraar marketing aan de Business Universiteit Nyenrode. Hij deed onderzoek naar het geven van cadeaus. ‘Hoe klein ook, het is beter wél iets te doen en de werknemer waardering te geven voor zijn in-zet van het afgelopen jaar.’ (Bron: www.bnr.nl/nieuws/660408-1212/

geen-kerstpakket-is-funest-voor-motivatie)

en zijn ook makkelijker zelf te regelen. Er zijn volop gespecialiseerde bedrijven die geheel verzorgde arrangementen aanbieden.Budget: + tot ++

evenementenGaat het om een hele afdeling of een team? Dan kun je bijvoorbeeld denken aan een teamuitje of een personeelsfeest. Goed voor de teambuilding maar ook gewoon leuk om je collega’s eens buiten het werk mee te maken. Hoe groter het evenement, hoe meer tijd de organisatie zal kosten. Bedenk ook hierbij dat je de organisatie kunt uitbesteden aan een bureau of er iemand voor in kunt huren. In de

12_13_Incentive_in_crisistijd.indd 12 27-03-13 15:26

Page 13: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

13MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

TRAvELMANAGEMENT & INcENTIvES

volgende editie van Management Support Magazine doe ik je uitge-breid uit de doeken hoe je een (personeels)evenement organiseert. Budget: ++ tot +++

GeldEen éénmalige bonus bij het salaris is voor velen een uitstekende stimulans. Medewerkers kunnen zelf kiezen waar zij het aan uitge-ven. Het papierwerk voor deze vorm van ‘incentive’ zal in de meeste gevallen op het bordje van de personeelsfunctionaris of administra-tie liggen. Budget: + tot ++

Cadeaus en waardechequesHet kan best zijn dat je voor cadeaus of waardecheques niet eens zo diep in de buidel hoeft te tasten. Op de meeste marketing- en communicatieafdelingen staan nog wel mooie (relatie)geschenken in de kast die je hiervoor kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de iPad die over is van de prijsvraag voor klanten, of aan de flessen champagne die een leverancier als kerstcadeau heeft langs ge-bracht. Stel jezelf alleen de vraag of je collega’s er écht blij mee zul-len zijn, want met een dure wijn doe je een niet-drinker of een al-lochtone collega geen plezier. Dat geldt overigens ook voor het kerstpakket. Je realiseert het je misschien niet, maar ook dat is een incentive. Budget: 0 tot ++

Incentives zijn een belangrijk onderdeel van de beloning van mede-werkers. In deze tijd is het misschien niet mogelijk om groot uit te

dRIe BelAnGRIjke vRAGen

De keuze van het soort invcentive wordt makkelijker als je het antwoord weet op de volgende vragen:

1. Wat wil je bereiken, wat is het gevoel dat je wilt meegeven? Een grote, exclusieve beloning of juist iets kleins en per-soonlijks?

2. Wat is het budget en voor hoeveel personen? Het bedrag per persoon bepaalt uiteindelijk waar je naartoe kunt of wat je kunt geven.

3. Hoeveel tijd wil/kun je eraan besteden? Kun je de organisa-tie uitbesteden of moet je zelf aan de slag?

pakken, maar door je collega’s wordt een klein, persoonlijk cadeau juist extra gewaardeerd. Praktisch gezien betekent het dat je al je creativiteit en inventiviteit kunt inzetten om er iets moois van te ma-ken.

Bronnen:http://nl.wikipedia.org/wiki/Stimulanswww.google.nl <

PROACTIEF FUNCTIONEREN DIGITAAL ARCHIVEREN EVENEMENTEN ORGANISEREN WERKEN IN HET

PAPIERLOZE KANTOOR PERSONAL ASSISTANT TAILORMADE WORKING VERSTERK JE PERFORMANCE

EFFECTIEVER WERKEN MET DE IPAD OVERTUIGEND SCHRIJVEN DOELEN STELLEN, DOELEN HALEN

POWERSECRETARESSE KEI IN TAAL NOTULEREN OP DE LAPTOP POWERASSISTANT NEXT LEVEL

MANAGEMENTONDERSTEUNING OVERTUIGEND COMMUNICEREN TEAMLEIDER SECRETARIAAT

EN NOG VEEL MEER!

www.managementsupport.nl/opleidingen

www.managementsupport.nl /opleidingen

(advertentie)

12_13_Incentive_in_crisistijd.indd 13 27-03-13 15:26

Page 14: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

14 MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

TRAVELMANAGEMENT & INCENTIVESTRAVELMANAGEMENT & INCENTIVES

‘Waar is mijn naaktmodel?’

De leukste bedrijfsuitjesEen uitje organiseren voor je collega’s? Lees hier meer over trends, praktische tips en lowbudgetideeën. Originele tips voor een geslaagde dag komen van Caroline Bloemers, mede-eigenaar en oprichter van Pink Pepper.

Tekst Vera Bot

Pink Pepper, organisatiebureau van bedrijfs- en vrije-tijdsuitjes, heeft als filosofie dat eigen ondernemer-schap de beste manier is om een bedrijf succesvol te maken. Het bedrijf is een franchiseonderneming en heeft inmiddels vijftien vestigingen door het hele land. Caroline: ‘We ontwikkelen 80 procent van alle uitjes zelf. We hebben dan ook een boel creatievelingen die met goede ideeën komen. We hebben regelmatig een brainstorm of een testuitje om alle goede ideeën ook daadwerkelijk tot een professionele workshop of een arrangement om te buigen.’

Hart voor de zaakBij het organiseren van bedrijfsuitjes is het belangrijk dat er iemand zit die hart voor de zaak heeft en een ondernemend persoon is.Caroline: ‘Wat doe je bijvoorbeeld als je zaterdagmiddag een work-shop naaktmodel schilderen gepland hebt en de groep staat al te wachten, maar je geboekte naaktmodel komt niet opdagen? Juist, dan pluk je iemand van de straat. Écht gebeurd. Na behoorlijk wat overredingskracht van de ondernemer aldaar, heeft een passant zich ‘vrijwillig’ aangemeld om voor de groep model te staan. En hij ging ook nog eens helemaal uit de kleren. Ik zeg het er maar bij: de workshop was een succes!’ Flexibel ‘Bij het genereren van ideeën en het uitwerken ervan is het belang-rijk flexibel te zijn en steeds in te spelen op de vraag en ontwikkelin-

gen in de markt. Is het crisis, dan doen we toch een budgetuitje of een doe-het-zelf-pakket? Heb je wat meer te besteden, dan word je in de wat-ten gelegd.’ Speeddaten ‘Erg leuk is speeddaten met je collega’s. Een spel waarbij je steeds tegenover een andere collega komt te zitten en meer en meer over elkaar te we-ten komt. De thema’s zijn van tevoren te bepalen dus je kunt zakelijke thema’s kiezen als samen-werken, je ambities, je droombaan of je kunt bij-voorbeeld de vraag stellen: welke zakenman of -vrouw is je grote voorbeeld en waarom? Ook kun

je wel eens een wat gewaagder thema tussendoor doen. Op de vraag wat zou je anders doen als je de baas was hebben we eens als antwoord gekregen: ‘Met mij een relatie aangaan’. Uiteraard werd dit later bij de plenaire sessie breed uitgemeten en er zal ook binnen het bedrijf zelf nog flink over gelachen zijn.’

Culinair‘We zijn de workshop bonbons maken aan het verfijnen in samen-werking met een patissier. Daarnaast worden de workshops taart pimpen en cupcakes maken nog altijd gretig afgenomen. We heb-ben zelfs een ondernemer die naast een vestiging van Pink Pepper een kookstudio heeft, waar allerlei kookworkshops worden gege-ven.’

TIP: chocoladeworkshop ‘Een chocoladeworkshop is korter en dus goedkoper. Zo spe-len we steeds in op de vraag in de markt die een meer ‘crisis-proof’ aanbod eist.’

Tochten en quizzen ‘Nu het weer warmer wordt buiten, is het leuk om een tocht door de stad te maken. Bijvoorbeeld de foto mystery tour. Hierbij leer je aan de hand van fotofragmenten de stad op een heel andere manier zien. Zelfs voor de mensen die de stad goed kennen, komen hier verrassende zaken aan bod. En omdat het af en toe nog een beetje fris kan zijn buiten in het voorjaar, is er altijd ruimte voor een kop kof-fie of een borrel. Een echt succesnummer is de quiz gebaseerd op ‘Ik hou van Holland’ op tv. Deze quiz met aan het eind een klom-penrace zorgt voor hilarische taferelen en heel veel pret.’

TRAVELMANAGEMENT & INCENTIVES

14_15_16-De leukste bedrijfsuitjes def.indd 14 27-03-13 14:58

Page 15: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

15MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

TRAVELMANAGEMENT & INCENTIVES

TIP: op z’n Grieks ‘Eén van de kookworkshops is op z’n Grieks, waarbij volledig ingespeeld wordt op het nu vaak lagere budget voor bedrijfsuitjes. Iedereen neemt zelf wat ingrediënten mee en onder begeleiding van een professionele kok wordt het een lekkere maaltijd.’

Creatief‘Creatief met elkaar bezig zijn in een nieuwe omgeving; dan ontdek je andere kwaliteiten van je collega’s. Wat dacht je bijvoorbeeld van elkaars hoofd boetseren? Welke collega heeft boetseertalent? En wie maakt er een mooi abstract geheel van? Aan het eind van de workshop is er een mini-expositie met een wedstrijdje wie de mees-te collega’s goed heeft gematcht met de geboetseerde hoofden.Als tip geven we mee om alle hoofden in een vitrinekast op het werk te zetten. Kun je nog lang nagenieten. Gezamenlijk een schilderij maken doet het ook nog altijd goed. Vaak krijgen we een thema waar het betreffende bedrijf mee bezig is of waar een bedrijf voor staat. Hier gaat dan een brainstorm aan vooraf welke beelden hierbij passen en hoe dit op het doek vastgelegd kan worden. Zo heb je teambuilding, lol en een mooi resultaat in één. We hebben nog een nieuwe schilderworkshop in ontwikkeling die Paint to Rock gaat heten. Hier gaan we met verf, spuitbussen, let-ters en sjablonen aan de slag om een flitsend en oogverblindend re-sultaat te krijgen.’ Meer weten? Kijk op www.pinkpepper.nl. <

(advertentie)

14_15_16-De leukste bedrijfsuitjes def.indd 15 27-03-13 14:58

Page 16: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

Centraal gelegen op de Utrechtse Heuvelrug ligt Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten; een ontmoetingsplaats voor wereldburgers. Het bestaat uit twee unieke gebouwen, een voormalig missiehuis en een voormalig klooster, en is omringd door een groot bebost terrein. Het conferentiehotel beschikt over 3 congreszalen, 18 vergaderzalen, een aantal gespreksruimtes en 131 moderne hotelkamers.

Haal de wereld binnen

Kontakt der Kontinenten | Conferentiehotel | Training & AdviesAmersfoortsestraat 20, 3769 AS Soesterberg - Telefoon +31 (0)346 351755

[email protected] - www.kontaktderkontinenten.nl

De ideale locatie voormeerdaagse bijeenkomsten

adv_kdk_90x130_CMYK.indd 1 04-09-12 14:58

Tekort aan menskracht maakt leeftij d onbelangrij k

OUD IS NIET OUT!

OVERSPOELD DOOR SCHAARSTE

Prij s € 43,95 excl. btw

Bestellen: www.vakmedianetshop.nl/overspoeld

14_15_16-De leukste bedrijfsuitjes def.indd 16 27-03-13 14:58

Page 17: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

17MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

INTERcULTURELE zAkENINTERcULTURELE zAkEN

Op reis... of digitaal?Internationale zakenreizen: voor veel managers en directeuren een vast onderdeel van hun werk. Maar iedere keer is er de afweging: moet ik op reis, of voeren we het gesprek per telefoon, Skype of videoconference? Wat is wijsheid? Wellicht kun jij als secretaresse hierin adviseren. Denk dan aan de volgende drie vragen.

1. Wat moet er besproken worden? Een voor de hand liggend criterium dat je meestal intuïtief aanvoelt. Gevoelige, persoon-lijke of ingewikkelde dingen bespreek je liever live, in een gesprek waarbij je samen aan tafel zit. Bij dergelijke onderwerpen spelen de onder-linge relatie en het vertrouwen een belangrijke rol. Dat geldt in Nederland, maar zeker ook voor collega’s of zakenpartners in andere delen van de wereld. Daar is men veel relatiegerichter en daarom zijn face-to-face gesprekken van groot belang. De reguliere voortgangsgesprekken of een projectoverleg kan prima via de digitale weg worden gevoerd: daar staat de zakelijke inhoud centraal. De valkuil is dat (bijna) alle gesprekken in dit hokje worden geplaatst, waardoor toch alles via telefoon of videoconference verloopt. De reden hiervoor is simpel: reizen kost veel tijd. En tijd is voor iedere manager een schaars goed. 2. Wanneer zagen we elkaar voor het laatst live? Een directeur sprak één van zijn ‘direct reports’ iedere twee weken via Skype, om de lopende zaken door te spreken. De communicatie was direct en open, dus stond deze locatie niet bovenaan het lijstje met ‘te bezoeken’. Na vier maanden bleek echter dat de samenwer-king binnen het lokale team niet optimaal was, en dat begon inmid-dels op te spelen.Dergelijke spanningen kun je makkelijker bespreken wanneer je op kantoor eens bij elkaar binnenloopt, samen luncht of na het werk iets drinkt. Maar die informele mogelijkheden zijn in de digitale we-reld zeer beperkt, en dus kunnen dit soort zaken onzichtbaar blijven tot ze al stevige vormen hebben aangenomen.

Het advies aan je manager is duidelijk: zorg dat hij of zij met enige regelmaat ter plaatse is. Om de sfeer te proeven en een informeel praatje te maken.

3. Hoe strikt zijn we qua kosten en qua duurzaamheid? Steeds meer organisaties zijn bezig met duurzaamheid: ze letten op hun ‘global footprint’. Hoe zwaar belasten de activiteiten van het be-drijf de planet en de people? Als jouw organisatie daarop let, wordt er ook strikt op reizen gelet. Maar de manier van reizen maakt uiter-aard wel uit. Moet je naar Parijs met het vliegtuig, of kan de trein

ook? Moet je naar een lokale fabriek met een klein vliegtuig, of kan een taxi ook? Het kost waarschijnlijk iets meer tijd: niet alleen de reis zelf, maar ook het uitzoekwerk voor jou. Maar dat is wel een manier waarop je een bijdrage kunt leveren aan het doorgeven van deze wereld aan onze kinderen.

Groen Wil je manager werk maken van groen reizen?Op www.aroundtheglobe.nl/reizen/voorbereidin-gen/tips-milieubewust-reizen-si12830.html leest ‘ie er alles over. <

Tekst Maarten Breemer*

* Maarten Bremer is directeur van KIT Intercultural Professionals, de trainings- en adviesunit van het Ko-ninklijk Instituut voor de Tropen op het gebied van internationaal za-kendoen en interculturele verschil-len, aanwezig in Amsterdam, Boston en Shanghai. Hij woonde in Canada en Albanië. (www.interculturalprofessionals.nl)

17_interculture zaken.indd 17 27-03-13 14:59

Page 18: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

18 MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

TRAvELMANAGEMENT & INcENTIvES

Op reis met de zaak

SprookjesincentivesJuist in deze tijd van recessie is aandacht voor medewerkers van essentieel belang, sa-men iets beleven creëert saamhorigheid. Een incentivereis kan dan een mooie oplossing zijn. Maar dat kost geld... Monique Sajet geeft enkele aansprekende voorbeelden voor verschillende portemonnees. Ter inspiratie.

Tekst Vera Bot

De incentivereis kwam rond 1990 in zwang: een reis om te prikke-len, medewerkers te motiveren om beter te presteren. ‘Typisch Amerikaans,’ meent Monique Sajet, ‘maar zo verschrikkelijk leuk. En intussen is het ook ingeburgerd in Nederland.’ Monique Sajet van De Reisarchitecten zit al sinds 1979 in het vak. Ze regelde vluchten, boekte hotels, regelde visums en schreef zelfs het ticket uit. Sterker nog, als de klant dat wilde, reed ze naar Schiphol (dat toen nog klein was) om het ticket persoonlijk te over-handigen.

Ze vond dit geweldig en regelde de meest bijzondere reizen naar Kenia, Istanbul en Brussel voor groepen van 50 tot 700 gasten. Na haar eigen wereldreis in 1993 startte ze haar eigen bedrijf en sinds-dien organiseert ze grote en kleine reizen. Hier volgen haar sugges-ties.

Sprookjesreis BruggeMet een team van musicalsterren wordt historisch Brugge omgeto-verd tot toneel en lijk je terug in de tijd te reizen. Logeren in de histo-rische kern, genieten van Brugse Zot en Vlaamse maaltijden. Maar het allerleukste: speurtocht door de binnenstad, op zoek naar sprookjesfiguren en grappige opdrachten doen. Kernwoorden: hu-moristisch, sprookjesachtig, culinair, creatief. Leuk als teambuilding of voor een jubileum. Voor groepen van 50 tot 350 gasten.

Dancing with the company BrusselGeïnspireerd op het bekende tv-programma ontwikkelde van Hoor-ne Events dit concept. Voel je een ster met je collega’s, relaties en acteurs/dansers in de Europese hoofdstad Brussel. Oefen, dans en maak plezier. Logeren in een vijfsterrenhotel in hartje centrum.

TRAvELMANAGEMENT & INcENTIvES

Monique Sajet, regelaar van bijzondere incentives Een (speur)tocht door Brugge voert je langs de meest historische plekjes

18-19-20-op-reis-met-de-zaak.indd 18 28-03-13 11:05

Page 19: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

19

cOLUMN

MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

TRAvELMANAGEMENT & INcENTIvES

MEEr inforMaTiEMonique Sajet in Brielle runt sinds 1 april een eigen locatie. In haar ‘Nieuwe Liefde’ kunnen bedrijven met een klein ge-zelschap terecht voor een brainstormsessie, afgewisseld met een tocht per sloep, een solextour of rit op een ligfiets. Ideaal voor een incentive dicht bij huis. www.moniquesajet.nl

Geschäft ist GeschäftOnder travelmanagement voor de secretaresse versta ik het volgen-de: een reis en verblijf zo goed, prettig en goedkoop mogelijk voorbereiden zodat de manager zich maximaal kan bezighou- den met de zaken. Voor de buitenwereld klinkt het al-lemaal heel mooi: reizen naar verre landen en mooie steden, waar de hemel blauw is, de zon schijnt en het eten lekker is. Maar de werke-lijkheid is vaak anders. Het is voor de manager gewoon keihard wer-ken. Natuurlijk, met geluk slaapt hij in een mooi hotel, krijgt hij een heerlijk ontbijt en wordt hij met de taxi van hotel naar de klant of fa-briek gereden. En gaat hij (kan natuurlijk ook een zij zijn) ’s avonds dineren in een goed restaurant. Met de klant. Dus niks ontspannen eten, maar ook tijdens het eten onderhandelen en zakendoen. Waarbij hij op zijn woorden en gedrag moet letten. En dan laat in de avond weer met de taxi naar het hotel. Om ’s morgens weer vroeg opgehaald te worden. Geen werkdag dus van negen tot vijf!

Op een van mijn skivakanties heb ik eens onder het genot van een borreltje een serieus gesprek gehad met de pensionhouder, die ook skileraar was én in de zomer boer. Hij had een mooie uitspraak: Ge-schäft ist Geschäft. Hij organiseert voor zijn pensiongasten barbe-cues, bergwandelingen, paardensledetochten, kortom gezellige be-zigheden, waarbij een hapje en een drankje natuurlijk niet mogen ontbreken. Maar ondanks alle gezelligheid blijft dit voor hem wel ge-woon werken. En hij hoopt daarmee dat de gasten volgend jaar weer bij hem komen logeren. Deze gedachte vind ik erg toepasselijk voor de zakenreis van de manager.

Daarom is het voor hem heel prettig als de secretaresse de reis goed voorbereidt en overal aan denkt. Een visum aanvragen, zorgen voor handgeld in buitenlandse valuta, heldere bagageregels, even-tuele invoerdocumenten voor speciale bagage, leeswerk en een dui-delijk reisschema. Maar ook informatie voor het thuisfront, zodat ook zij weten waar hij zit. Bij terugkomst: uitwerken van de bonnetjes voor de declaratie. En als het kan een rustige agenda op de eerste werkdag na terugkomst. Want meestal is de manager direct na een lange reisdag gewoon weer op kantoor! Immers: Geschäft ist Geschäft! <

Jacqueline van de Looy, Secretaresse van het Jaar 2012

fashion & The City MaastrichtEen heerlijke bestemming in eigen land is Maastricht. Hier ont-wikkelde Monique samen met een imagodeskundige een bijzon-der fashionarrangement in het prachtige Kruisherenhotel. Dit de-signhotel is gebouwd in een kerk en is al een bestemming op zichzelf. Gasten leren welke kleuren en kleding hun het beste staat en duiken vervolgens de stad in.

Tropisch avontuur in SurinameLiever verder weg? Een avontuurlijke bestemming is Suriname. Vanuit Paramaribo vlieg je in een kleine jet boven de ‘broccoli-velden’ van het tropisch regenwoud naar het zuiden. Overnach-ten in een cabana aan het water, hangmat op je balkon, ’s och-tends met een kopje thee luisteren naar de vogels en varen over de rivier. Je laten verwennen met een heerlijke massage, ontbij-ten met pindakaas en ’s avonds swingen met de lokale bevol-king. Totaal ander budget natuurlijk... maar heel bijzonder. <

Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wilt. Echter... aan een ‘verre’ incentive hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Maar als dat de pret niet kan drukken...

18-19-20-op-reis-met-de-zaak.indd 19 28-03-13 11:05

Page 20: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

Workshopdagen2013

23, 24 en 25april 2013

Extra: Bonustracksvoor slechts

€ 25,-

Stel zelf je programma

samen!

2e workshopslechts €100,-

Ga snel naar www.managementsupport.nl/workshopsHier kun je zelf je programma samenstellen, beschikbaarheid controleren en direct inschrijven.

N.B. Wacht niet te lang met inschrijven, dan is de kans dat jouw eerste voorkeur nog beschikbaar is, het grootst!

Een greep uit de onderwerpen:

Effectiever werken met de iPad

Werken in de Cloud

Eerste Hulp bij taalkwesties

Agendabeheer in Outlook

Mij krijgen ze niet gek!

En nog 25 andere onderwerpen...

NIEUW!Jouw vak verandert, verander jij mee?

Vind jij het ook belangrijk om aansluiting te houden

bij de ontwikkelingen in je vak en de veranderingen in

je organisatie? Kom dan op 23, 24 of 25 april naar de

Workshopdagen in Utrecht.

Je kunt zelf jouw persoonlijke programma samenstellen,

met keuze uit ruim 30 workshops en 4 Bonustracks.

18-19-20-op-reis-met-de-zaak.indd 20 28-03-13 11:05

Page 21: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

21MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

fLExwERkEN

Vind de combinatie werk/privé die bij je past

Ken je flextypeFlexwerken is steeds meer in opkomst. Het biedt kansen om werk en privé gemakkelijker te combineren, maar zorgt ook voor nieuwe fenomenen als technostress. Hoe ga je hier op een goede manier mee om? Volgens de auteurs van CEO of Me is het belangrijk om te weten wat jouw flextype is en vervolgens je eigen strategie te bepalen om werk en privé slim te combineren.

Tekst Linda van der Wal en Roos Woltering

Door technologische ontwikkelingen is het steeds vaker mogelijk om plaats- en tijdon-afhankelijk te werken. Daardoor wordt thuis-werken voor veel meer werknemers een op-tie. Dat biedt de mogelijkheid om je eigen tijd in te delen en werk en privé beter met elkaar te combineren. Je kunt gemakkelijker aanwezig zijn als de loodgieter langs moet komen, je drinkt een kop thee als de kinde-ren uit school komen en in de koffiepauze gooi je nog snel een was in de machine. On-danks het feit dat veel werkgevers aangeven

WIST JE DAT... - 50 procent van de secretaressen wel oren heeft naar thuiswerken, vooral omdat ze het idee hebben dat ze hierdoor werk en privé beter kunnen combineren?- 20 procent van de medewerkers hun mail zes keer per dag checken buiten werktijd om? (FNV)- 1 op de 3 medewerkers vindt dat het werk complexer en intensiever is geworden door komst van smartphones? (FNV)

Bron: Onderzoek FNV uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam (www.fnv nl/nieuwsberichten/technostress)

21-23_flexwerken.indd 21 27-03-13 15:00

Page 22: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

22 MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

fLExwERkEN

dat ze hun secretaresse graag fysiek op kantoor willen hebben, is ook hier een dui-delijke beweging zichtbaar.

Flexwerken lijkt op deze manier ideaal, maar er zitten ook schaduwkanten aan. Het vraagt discipline om thuis aan het werk te gaan, terwijl er in huis nog legio klusjes wachten. Bovendien maken flexwerkers vaak meer uren. Vooral de mail op de smartphone maakt de verleiding om te wer-ken erg groot. De druk om altijd bereikbaar te zijn, kan resulteren in technostress.

Drie flextypesIedereen heeft een strategie om om te gaan met de combinatie van werk en privé. Voor veel mensen is dit vaak geen bewuste keu-ze. Voor sommigen geldt dat ze blij zijn met de manier waarop het gaat. Voor anderen hangt er een voortdurende spanning. De Amerikaanse wetenschapper dr. Ellen Kos-sek, auteur van CEO of me, onderscheidt drie flextypen, die ieder op een andere ma-nier omgaan met de uitdagingen van werk- en privéleven. Voor elk type geldt dat er mensen zijn voor wie deze strategie werkt en mensen die er ongelukkig van worden.

Flextype 1: de IntegratorDe integrator is het type dat werk en privé volledig in elkaar over laat lopen. Er zijn geen duidelijke grenzen tussen waar werk begint en privé ophoudt

Annelieke, 36 jaar, PA: Mijn leven bestaat uit reageren op wat er op dat moment be-langrijk is. Vaak zijn dat ad-hocklussen, maar dat kan ook een dringende thuissitua-tie zijn. Mijn bazin is vanaf het begin duide-lijk geweest over wat ze van mij verwacht: veel inzet en goede prestaties. Hoe ik dat bereik maakt haar weinig uit, ze geeft me alle mogelijke vrijheid om mijn uren in te de-len en te bepalen vanaf waar ik werk.’

Annelieke krijgt energie van het multitasken. Voor Karin, 56 jaar, secretaresse, ligt dat volkomen anders. Ze heeft voortdurend het gevoel dat ze achter de feiten aanloopt. Heeft ze het ene probleem opgelost, dan meldt de volgende lastige situatie zich. Hierdoor voelt ze zich voortdurend gespan-nen.

Flextype 2: de seperatorDit type persoon houdt werk en privé graag strikt gescheiden. Het is voor haar heel dui-

delijk wanneer werk begint en wanneer het ophoudt.

Marieke, 44 jaar, secretaresse: ‘Op mijn werk ga ik altijd vol enthousiasme aan de slag. Toch vind ik het fijn als ik de deur aan het einde van de werkdag achter me dicht kan trekken. Recent heb ik een telefoon van de zaak gekregen, maar ik heb meteen te-gen mijn leidinggevende gezegd dat ik mijn telefoon op mijn vrije dag absoluut niet aan-zet.’

Suzan, 41 jaar, secretaresse, voelt zich ech-ter opgesloten in de vaste werktijden. ‘Als ik een uurtje later binnenkom, noteert mijn baas meteen een vrije ochtend. Ook al blijf ik vaak na vijven nog een uurtje zitten om het werk af te maken.’ De strakke regels op kantoor maken dat Su-zan zich gevangen voelt in het werk. Meer flexibiliteit zou voor haar juist een oplossing zijn.

Flextype 3: de volleyerDit type wisselt van stijl al naar gelang de omstandigheden.

Jacob, 34 jaar, managementassistent: ‘In maart en april hebben wij op het werk een duidelijke piek. In die periode werk ik vaak meer dan 60 uur per week. Ik doe dat met plezier, omdat ik weet dat ik daarna weer meer ruimte heb.’

Voor Marcella, 51 jaar, ligt dat anders. De pieken in haar werk komen zo vaak, dat ze zichzelf vaak te kort voelt schieten naar haar puberzoon. ‘Ik weet dat hij mijn aandacht nodig heeft, maar ik kan er geregeld niet voor hem zijn.’

TIpS bIJ FlExIbEl WErKEn

1. Maak duidelijke afspraken met je omgeving. Bespreek met je leidinggevende wan-neer je wel en niet bereikbaar kunt zijn. Ook in je gezin kan het handig zijn af te spre-ken wanneer je werkt en wanneer je niet werkt. Als je van het type integrator bent is het ook handig dat je omgeving dat weet.

2. Zorg dat je tijd maakt voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn. In de drukte van alledag laten we ons snel leiden door de dingen die onze aandacht vragen. Dan kun je vergeten om tijd te maken voor de dingen die er voor jou echt toe doen, of dat nu een nieuw werkproject is, genieten van je kind in de speeltuin of een lunch met een vriendin.

3. Zet je telefoon af en toe uit. Rustmomenten zijn heel belangrijk om fysiek en mentaal in balans te blijven. Door je telefoon uit te zetten gun je jezelf hersteltijd, zodat je daarna weer flexibel kunt zijn.

boekentipsFuck. Ik ben een feminist. Roos Wou-ters, www.augustus.nl/result_titel.asp?Id=2228Ceo of me. Ellen Kossek, www.ama-zon.com/CEO-Me-Creating-Flexible-paperback/dp/0132480581

21-23_flexwerken.indd 22 27-03-13 15:00

Page 23: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

23MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

fLExwERkEN

Grip op je levenAls je weet wat jouw flextype is, heb je de eerste en belangrijkste stap te pakken. Als je tevreden bent, weet je dat deze stijl goed voor je werkt. Heb je meer moeite om werk en privé op een goede manier te combine-ren, dan biedt inzicht kansen om er op een andere manier mee om te gaan. De volgen-de stap is dan om de controle te pakken, keuzes te maken en slimme oplossingen te vinden om de gewenste combinatie van werk en privé te bereiken. Alternatieve oplossingenEen handige manier om meer grip te krijgen op je de uitdagingen van flexibel werken, is in kaart te brengen welke lastige situaties je tegenkomt. Je beschrijft dan wat het conflict is en wat alternatieve oplossingen kunnen zijn. Een voorbeeld is het moment dat je je realiseert dat de monteur langskomt, terwijl je je zoon moet ophalen van de crèche en een deadline moet halen. Alternatieve oplos-singen voor de toekomst zouden kunnen

zijn om nieuwe ‘back-ups’ te vinden, bij-voorbeeld een buurvrouw die je op lastige momenten uit de brand kan helpen. Een andere mogelijke oplossing is te onder-handelen met je man zodat hij de monteur opvangt. Of je kunt in gesprek gaan met je werkgever om te kijken naar manieren om je werk op een flexibelere manier in te vullen. MotivatorIn de praktijk van alledag kunnen goede voornemens echter lang in de koelkast blij-ven liggen. In CEO of Me wordt de situatie van Sally beschreven. Door drukte op het werk moet ze het optreden van haar zoontje missen. Ze trekt uit deze situatie de les om echt te veranderen. Dit soort momenten zijn vaak een bron van schuldgevoel, maar ook een motivator om te veranderen.

Roos Wouters vertelt in haar boek Fuck! Ik ben een feminist openhartig hoe ze vergat haar zoon van school op te halen. Naar aan-leiding van deze ervaring is ze groot voor-

stander van Het Nieuwe Werken geworden. Meer flexibiliteit biedt volgens haar mogelijk-heden om werk en privé gemakkelijker te combineren.

ConclusieNieuwe technologische ontwikkelingen ma-ken het voor steeds meer mensen mogelijk het werk op hun eigen manier in te delen. Dat biedt ongekende mogelijkheden om werk en privé te combineren. Sommige ty-pes, zoals de integrator, zien dit als een pa-radijs. Voor anderen kan het leiden tot stress en burn-out.

Als je weet wat je flextype is, kun je aan de slag met het vinden van díe combinatie van werk en privé die bij jou past. Door geregeld te reflecteren op wat goed gaat en wat je graag anders zou willen zien, krijg je de teu-gels in handen en kun je actief jouw werk-/privéleven veranderen. Zodat je je werk steeds meer op jouw manier kunt vormge-ven. <

Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum in Zeist is centraal gelegen op een bosrijk eigen landgoed van 45 hectare. Tussen al dit groen bieden wij, in een sfeervolle accommodatie met 30 vergaderzalen en 140 hotelkamers, een compleet product met diverse faciliteiten en een helder prijsbeleid.

We zijn uitstekend geschikt voor één- en meerdaagse bijeenkomsten: zowel voor trainingen en congressen als voor onze weekendhotelgasten.

nice to meet!

Woudenbergseweg 543707 HX Zeist

T 0343 - 492 492F 0343 - 492 444

E [email protected] www.woudschoten.nl

WS_adv_185x130_MSM.indd 1 10-10-11 11:37

(advertentie)

21-23_flexwerken.indd 23 27-03-13 15:00

Page 24: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

24 MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

Met moed, volharding en sjeu de arbeidsmarkt op

Ook jij kunt het! (3)Baanverlies - het overkomt velen momenteel, of er is reden om ervoor te vrezen. De cri-sis lijkt nog lang niet ten einde. Als je dan ontslag krijgt, of je contract wordt niet ver-lengd, kan de schrik je om het hart slaan. Of ben jij niet zo gauw van je stuk en begint met frisse moed aan een reeks sollicitaties... om te ontdekken dat je telkens weer een van de honderden bent die reageert op die uitdagende functie. Hoe houd je het dán leuk? Hoe houd je hoop en het benodigde zelfvertrouwen om vol te houden en te gaan voor die nieuwe job? Tips en tricks na baanverlies.

Tekst Heleen ter Avest*

Niet zo lang geleden rondde ik een coa-chingstraject af met een dame van begin vijftig. Een ervaren assistant met een mooi cv. Van problemen rond haar functioneren was geen sprake. Ook zij had ontslag ge-kregen om bedrijfseconomische redenen. Toch had haar zelfvertrouwen een deuk ge-kregen. Ook vond ze het knap lastig er ver-trouwen in te hebben dat werkgevers met haar zouden willen werken. Haar leeftijd speelde daarin een aanzienlijke rol. Een paar maanden werkte ze hard aan haar persoon-lijke ontwikkeling en presentatievaardighe-den. Ze investeerde fl ink in ‘warme’ en ‘kou-de’ netwerken. En eindelijk kreeg ze haar eerste uitnodiging voor een gesprek.Gaandeweg rolde ze - steeds enthousiaster - van de ene tijdelijke functie in de andere. Zo is ze op dit moment werkzaam bij een grote organisatie. Het is nog niet duidelijk of ze hier een halfjaar of langer kan blijven. Men is blij met haar en betrekt haar bij steeds meer projecten, ook van andere af-delingen. Dikke kans dat ze zich behoorlijk onmisbaar aan het maken is.

Wees actiefHet kán dus wel! Daarbij maakt het natuurlijk wél uit hoe actief je bent én op welke ma-nier. Daarover zijn veel tips te geven. Ik geef je er een aantal.

• 80 procent van degenen die in een nieuwe baan beginnen, hebben die gevonden via hun netwerk.

Niet via het sturen van cv’s, niet door het schrijven van brieven. Je kunt dus altijd en overal gevonden worden als dé ge-schikte kandidaat voor die mooie vacan-te functie. Op feestjes en bijeenkomsten. Bijpratend met de buurvrouw. Het belang van je netwerk is groot, bouw daaraan. Wees je bewust van wat je uit-straalt. Hoe je je verzorgt en kleedt. Wat je zegt. Hoe je je opstelt in een gesprek. Daarmee geef je een k(l)eurig en glan-zend visitekaartje af... of een wat ver-kreukeld exemplaar!

• Zorg dat je cv opvalt op een manier die bij jou past. Een treffend fi lmpje hierover vind je op YouTube. Zoek op ‘brand new job sollicitatietraining deel 1’ en doe je voordeel met de tips.

• Het is van groot belang dat je Linke-dInprofi el volledig is en aanspreekt.Een duidelijke, prettige foto is onontbeer-lijk. Ook aanbevelingen zijn natuurlijk goede reclame! Neem de drempel en vraag om aanbevelingen. Hint: maak ge-bruik van de tool die LinkedIn daarvoor speciaal heeft gemaakt. Dat is niet raar! Nodig mensen die je zakelijk en/of privé kent uit om een connectie met je te ma-ken. Een LinkedInprofi el met maar vier contacten is ook weer zo mager.

• In bijvoorbeeld de LinkedIngroep Solli-citatietips zijn talloze goede adviezen te vinden. Word lid en profi teer van alle gra-tis informatie en het delen van ervarin-gen. Je komt zo ook op gespecialiseerde

PERSOONLIjkE ONTwIkkELING

sites waar sollicitatieadvies gegeven wordt. Ook lid worden van andere rele-vante LinkedIngroepen (bijvoorbeeld van Management Support) is een goed idee. Lever eens een constructieve bijdrage in een discussie. Of geef met de bekende opgestoken duim aan wat jou interes-seert. Allemaal manieren om je te profi le-ren en jezelf op een positieve en krachti-ge manier te laten zien. En dat kun je natuurlijk ook op andere social media doen, zoals op Twitter.

• Formuleer je unique selling points.Als jij ervan uitgaat dat je er een bent van ‘dertien in een dozijn’, zal een potentiële werkgever dat niet anders zien. Maar na-tuurlijk klopt dat niet: ook jij bent one of a kind, ook jij hebt bijzondere eigenschap-pen. Vind jouw unieke combinatie van kernkwaliteiten, drive, opleiding, ervaring

Niet via het sturen van cv’s, niet door het

te functie. Op feestjes en bijeenkomsten.

Het belang van je netwerk is groot, bouw

Heleen ter Avest schreef het gratis e-bookFeedback de baas - 9 succesfactorevoor in je verander(en)de rol van assistant.Zie www.investcoaching.nl

24_25_Ook_jij_kunt_het.indd 24 27-03-13 15:37

Page 25: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

25MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

PERSOONLIjkE ONTwIkkELING

en persoonlijkheid en breng onder woor-den wat juist jíj te bieden hebt. Wees ver-trouwd met je korte betoog daarover, maak het je eigen. Zodat de belangstel-ling van je gesprekspartner gewekt wordt, op een natuurlijke manier.

• Je kunt overwegen om stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen. Zo doe je ervaring op, bouw je aan je netwerk (wie weet waar dat toe leidt) én toon je dat je gemotiveerd bent. Bovendien geeft het voldoening; je draagt ergens iets aan bij en daar mag je trots op zijn. Houd echter wel voor ogen wat momenteel je werkelij-ke ‘job’ is: het vinden van je nieuwe baan! Dat heeft voorrang op andere (aan-dacht en tijdrovende) activiteiten.

Op gesprekMag je op gesprek komen? Geweldig! Men wil met je aan tafel en je bent uitgekozen uit vele sollicitanten. Dat geeft een kick. Een gelopen race is het natuurlijk niet. Een goe-de voorbereiding is geen overbodige luxe. Lees je via internet in over het bedrijf, de cultuur, de (juridische) structuur. Praat eens bij met iemand uit je netwerk die ook bij de desbetreffende organisatie werkt. Verdiep je in de vacature, de eisen, wensen en de taakinhoud. En bekijk op LinkedIn het profiel van degene(n) met wie je het gesprek zult hebben en ‘lees je in’ op andere sociale media. Vaak kun je dan enigszins peilen wat voor vlees je in de kuip hebt. Welk type krijg je tegenover je? Hoe kun je met je commu-nicatiestijl het best aansluiten bij die van haar of hem? Past een zakelijke benadering, of een meer informele?

Bedenk vooraf welke vragen je wilt stel-len en anticipeer op vragen die je van de andere kant kunt verwachten. Ook stel je van tevoren vast wat je op zijn minst wilt vertellen over jezelf, je ervaring en je ca-paciteiten. Je unique selling points vormen hierbij een mooie kapstok. En waarom oe-fen je het gesprek niet met je partner of een goede vriendin? Gestamel en stiltes kun je beter hebben in een veilige omgeving, dan in het sollicitatiegesprek zelf. Tegen de tijd dat het echt zover is, rollen de zinnige zinnen spontaan van je lippen.

Zachte zakenOok over het effectief te werk gaan in het sollicitatiegesprek zelf is veel te vertellen. Het voert te ver om hier op alle aspecten in

Zoek via www.ted.com op William Kam-kwamba, ‘How I harnassed the wind’.En geef op YouTube de zoekterm Nick Vuji-cic eens in. Deze mensen kunnen een rolmodel en inspiratiebron voor je vor-men. Relativeringsvermogen en energie kun je op sommige momenten niet vinden in je-zelf. Gelukkig kun je je door tal van anderen (al dan niet via internet) laten aanmoedigen en stimuleren.

Ben je het af en toe een beetje zat? Niet vreemd hoor. Incasseren hoort erbij, maar makkelijk is dat niet. Wissel daarom je huidi-ge taak - het vinden van je nieuwe werkplek - af met (gezonde) activiteiten die je ont-spannen en waarvan je geniet. Zorg goed voor jezelf en je welzijn. Sport, lees, ga uit, schilder, rijg kralen of musiceer. Wees lief voor number one: jíj bent degene die fit en positief moet zien te blijven om die felbe-geerde nieuwe baan binnen te halen. Zuinig zijn op jou en je gezondheid dus, en verwen jezelf zo af en toe! Zo bouw je aan een blij-vende topvorm!

Al met al kan het vinden van een nieuwe baan hard werken zijn. Garanties heb je niet, die zijn er nooit en zéker niet in deze tijd. Maar vat je je speurtocht op als een fikse (fulltime) job, en ben je vastbesloten, nieuwsgierig en actief, dan nemen je kansen aanzienlijk toe. Go for it en houd vol.

Transpiratie, inspiratie en geluk(kig toeval) zullen ééns samenvallen - misschien al snel-ler dan je denkt! <

te gaan. Wel is duidelijk: zelfvertrouwen en kunnen omgaan met tegenslag en spanning doen je kansen goed!

Zelfvertrouwen Voor een flink aantal werkzoekenden is juist nú juist ‘zelfvertrouwen’ een hoofdstuk apart. Je moet dan ook stevig in je schoe-nen staan om de klap van baanverlies op te vangen en daarna vaak ook nog met afwij-zingen om te gaan. De kans is groot dat je - hoe onterecht ook - een ontslag persoon-lijk opvat. Geef negatieve gedachten in dat geval zo min mogelijk kans. Al klinken ze nog zo plausibel, ze brengen je niet verder, integendeel.

Zoom in op je positieve punten en op successen uit heden en verleden. Die bieden dan wel geen garantie voor de toe-komst, maar tonen wel aan dat je van wan-ten weet en beseft dat je van toegevoegde waarde bent. Heel belangrijk om voor ogen te houden.

Een afwijzing roept vaak emotie op. Ga daar mild mee om en neem de tijd voor verwerking. Daarná kun je minder prettige ervaringen makkelijker loslaten en je weer richten op de volgende ronde.Probeer de situatie niet in je eentje het hoofd te bieden. Vraag de steun die je nodig hebt. Bij je partner, familie of vriend(inn)en. Zij kunnen je helpen om te blijven zien dat je een waardevol mens bent en een interessante kandidaat voor de juiste vacatures. Ook coaching kan uit-komst bieden. Vaak is er vanuit de vorige werkgever budget voor opleiding of bege-leiding. Maak daar gebruik van. Zoek via www.ted.com op ‘Amy Cuddy, your body language shapes who you are’ en kijk het hele filmpje af. Écht doen, mocht je dit nog niet gezien hebben. Heel bruikbaar (ook als je niet werkzoekend bent). Het filmpje toont dat je met eenvoudige aan-passingen in je lichaamshouding grote ver-anderingen kunt bewerkstelligen in het zelf-vertrouwen dat je voelt. En (dus) in wat je uitstraalt. Aanrader!

Hoop houden en positief blijven Op de langere termijn kunnen het houden van hoop en een positieve houding een be-hoorlijke uitdaging zijn. De een gaat daar an-ders mee om dan de ander. Laat je eens in-spireren door mensen die in zeer moeilijke omstandigheden kansen zagen en grepen.

*Heleen ter Avest van Invest Coaching & Training helpt assistants om met vertrouwen en plezier de lead te nemen op hun werk. (www.investcoaching.nl)

24_25_Ook_jij_kunt_het.indd 25 27-03-13 15:37

Page 26: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

26 MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

Leven of geleefd worden op je werk

Blijf jezelf verwonderen‘Perfect geregeld’ is jouw handelsmerk. Maar je kunt er ook te ver in doorschieten. Ver-strikt raken in alles wat je ‘moet’. Dan is het tijd voor LSLTN en Loswerken. Ontdek waar-in jij meer keuze hebt dan je denkt.Tekst Marianne Kalkman

Druk, druk, druk. Als secretaresse heb jij je zaken graag goed voor elkaar. Alles onder controle hebben. Zorgen dat alles op rolle-tjes loopt op jouw afdeling of bij de directie. En voor je het weet lig je ’s nachts om half vijf te piekeren over je werk. Perfectionisme, een dienstverlenende instelling, de spin in het web in de organisatie - alles wat ons zo goed maakt in ons werk. Maar hoe zorg je dat het niet óók je valkuil wordt? Van wie moet dat dan?Moet ik echt naar die vergadering? Moet ik altijd en óveral mijn mail checken? Moet ik altijd alles weten? En ja, moet ík het dan maar weer oplossen? Grote kans dat jij deze vragen herkent. ‘Maar van wíe moet dat dan? En waarom?’ Jan Wolter Bijleveld, be-denker van LSLTN en auteur van het boek Loswerken: ‘Natuurlijk, veel dingen moeten ook echt, als je goed werk wilt leveren en je afspraken wilt nakomen. Maar vaak genoeg dénken we ook dat iets moet, of dat het zo hoort. Als vanzelfsprekend beslissen en handelen we daarnaar in ons werk. Dat zijn ‘auto-moet-ismen’.’ Haast is vaak zonde van je tijdDat gevoel van ‘druk, druk, druk’ inspireerde Bijleveld in 2006 tot het label LSLTN. Dat

staat voor Loslaten. Met Hoofdruimte, zijn bureau voor communicatie en concept, werkt hij voor bedrijven in de zorg, financiële dienstverlening en overheid. Het begon min of meer als een geintje: LSLTN als tegenge-luid voor succesvol zijn en de volle agenda als statussymbolen. Vanaf de website www.lsltn.nl kon je e-cards doorsturen. Voor kleine mo-menten van inspiratie. Om jezelf en elkaar er-aan te herinneren dat je jezelf af en toe best wat meer ruimte mag gunnen. ‘Allemaal heel praktisch. Dicht bij jezelf.’ De boodschap sloeg aan. In 2009 was er een heus LSLTN-event, daarna kwamen de workshops. Het boek Loslaten dat Bijleveld samen met Ingeborg Deana schreef, kreeg vorige zomer een vervolg met Loswerken.

PERSOONLIjkE ONTwIkkELING

Titel: LoswerkenAuteurs: Ingeborg Deana & Jan Wolter BijleveldISBN: 9789022997659Prijs: € 16,95

Wil jij kans maken op één van de exemplaren van het boek Los-werken? Stuur een mail aan de redactie van Management Sup-port Magazine: [email protected].

Als ik het goed wil doen, moet ik het niet doenElke hoofdstuktitel van het boek Loswerken begint met de vraag ‘Moet ik..?’ Bijleveld: ‘Juist in je werk zijn er heel wat situaties waar je LSLTN kunt loslaten. Omdat er veel van je wordt gevraagd en je dan bekneld kunt raken tussen verwachtingen en ver-plichtingen. Zeker in deze tijd van crisis en ontslagen is het lastig om je grenzen te be-waken. Ben je kwetsbaar voor de druk om alsmaar meer te presteren.Neem ook Het Nieuwe Werken. Dat vraagt om Het Nieuwe Grenzen Stellen: wanneer ben je klaar? En: hoe laat je je manager zien wat je doet? Omdat je toch waardering wilt hebben. Dan heb je ook nog Facebook en LinkedIn, waarop mensen hun mooie buiten-kant etaleren. Waardoor je gaat denken dat het met iedereen beter gaat dan met jou.’

Zeg ook eens tegen jezelf: ‘dat had je niet hoeven doen’De maalstroom van je werk gaat alsmaar door. Hoe kom je daaruit? ‘Blijf je verwonde-ren over dingen. Kritisch kijken naar je werk en de gang van zaken. Voel waar het wringt - vaak weet je zelf al wel of iets goed voor je is of niet. En kijk of je dan net zo begripvol voor jezelf kunt zijn als voor anderen. We doen zó ons best om het iedereen naar de

26_27_Blijf_jezelf_verwonderen.indd 26 27-03-13 15:04

Page 27: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

27MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

PERSOONLIjkE ONTwIkkELING

zin te maken, dat we onszelf vaak vergeten.’ Loswerken biedt geen ‘how to’, met tien stappen om te ontstressen op je werk.Bijleveld: ‘Er zijn geen panklare adviezen. Wat goed is voor jou, moet je zelf uitzoeken. Jíj bepaalt de norm.’ Geen antwoorden dus. Wél vragen die je helpen om situaties te her-kennen. Jezelf afvragen: wat zou ik eigenlijk anders willen? En waarom doe ik dat dan

een dag voor directiesecretaressen ontstond een interessant gesprek over de e-card ‘Morgen is ook mooi’. ‘Dat kan dus niet in ons vak’, was de eerste reactie. Al pratende ontdekten we dat je soms meer keuze hebt dan je denkt. Je laat je makkelijk verblinden door aannames. Het is soms ook net hoe-veel ruimte jij jezelf permitteert. Dan is het goed om je vragen gewoon op tafel te leg-gen.’ Alles plannen en uitstippelen - en daar ook weer uit durven stappen als het nodig is, kan verrassende dingen opleveren. Loslaten betekent de dingen soms ook op hun beloop laten. Een antwoord tijd geven om te rijpen, niet meteen te rade gaan bij een coach of een adviseur. Creativiteit en ideeën gedijen bij even niks doen. Zonder vooropgezet plan of doel. Wat dat loslaten nog lastig maakt: voor je het weet moet dat ook weer iets opleveren.

Het is mooi zoLSLTN gaat ook over ontdekken waarin jij zelf je aandeel kunt nemen. Waar kun jij wat aan doen, wat ligt buiten jouw bereik? Je baas veranderen, dat zal je niet lukken. Wél een situatie, een vraag, een andere aanpak aankaarten bij het management. En soms is het een kwestie van berusten. Torenhoge ambities zijn leuk, maar vergeet niet om af en toe ook gewoon even tevreden te zijn met wat je al hébt bereikt. Stilstaan en om je heen kijken. Zo kom je weer tot jezelf. En dat geeft dan weer houvast. Meer tijd en aandacht. ‘Daar wordt je werk beter van, echt!’ <

8 PrAkTiScHe iDeeëN Die je HeLPeN

LOSLATeN

1. Minstens één keer per week iets laten ‘Doe minder, leef meer’. Het gaat niet alleen om dingen doen. Het gaat ook om din-gen laten. Schrijf voor jezelf op wat je juist níet meer wilt doen. In het Things Not To Do-boekje bijvoorbeeld.

2. Oefen in Nee Zeggen Zeg vooral vaak ‘ja’. Maar zorg dat je ook goed ‘nee’ kunt zeggen. Voor je het weet kom je niet meer toe aan je eigen werk. Loslaten betekent dat je ook aardig bent te-gen jezelf. Wat gebeurt er als je ook eens voor jezelf kiest en gewoon ‘nee’ zegt?

3. Maak een gat in je agenda Je agenda volplannen is geen kunst - ruimte maken is stukken lastiger. Dat betekent keuzes durven maken. Niet overal bij zijn, niet alles in één week willen proppen. Af en toe een streep zetten. Een afspraak afzeggen. Hollen is best lekker - als je daar-na maar even kan stilstaan. Plan ook dát in.

4. Bouw een moment niets doen in Gewoon nietsdoen. Laat je smartphone, die aandachtversnipperaar, thuis. Kijk naar de wolken. Of - als je toch in de rij staat te wachten - naar de mensen om je heen. Wie weet wat je dan ontdekt. Vertraag en kom weer tot jezelf. Geniet van het mo-ment.

5. relativeer en tel je zegeningen Natuurlijk heb je het druk. Je wilt immers zoveel: plannen maken, ambities waarma-ken, overal bij zijn. Tel af en toe ook je zegeningen. Niet altijd bedenken hoe het zou moeten zijn, gewoon even tevreden zijn met waar je al bent.

6. Laat verwachtingen los Het gaat niet zoals je had gedacht. Of je krijgt niet terug wat je had verwacht, terwijl je zo je best had gedaan. Verwachtingen kunnen je aardig dwarszitten. Kijk of je die kunt loslaten: ga er open in en zie wat er komt.

7. Durf te experimenteren Alles perfect doen, kost je ook een hoop energie. Zet die control freak in jou een tik-kie lager, of zelfs op stand-by. De energie die je bespaart, kun je weer aan andere dingen besteden. Misschien ontdek je méér manieren om iets goed te doen.

8. Verwonder je Blijf vragen stellen. Verwacht niet meteen antwoorden. Loslaten is vragen de tijd ge-ven. Erop te kauwen tot zich een antwoord aandient. Zoeken is vaak interessanter dan vinden.

niet? Anders dan de naam doet vermoeden, maakt LSLTN het niet per se makkelijker:‘Je twijfels uitspreken, de grenzen opzoeken - dat is allemaal behoorlijk spannend. Maar het levert ook ruimte op.’

Morgen is óók mooi De ‘Moet ik...’-vragen leiden in de work-shops tot mooie gesprekken. Bijleveld: ‘Op

Jan Wolter Bijleveld: ‘Wat goed is voor jou moet je zelf uitzoeken. Jíj bepaalt de norm’

26_27_Blijf_jezelf_verwonderen.indd 27 27-03-13 15:04

Page 28: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

28 MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

bEdRIjf IN bEELd

Ambitieus Louvre Hotels Group groeit en bloeit

Kwaliteit met een lokaal karakter

Het gaat goed met Louvre Hotels Group. Internationaal, maar ook in Nederland, het thuisland van het merk Golden Tulip. Kwaliteit, diversiteit en betrouwbaarheid zijn de speerpunten. ‘We zetten graag een stapje extra.’

Tekst Martijn Louws

In India openden in 2012 vijf hotels en staan acht projecten op de planning. Ook in China werden het afgelopen jaar zestien hotels geopend, in sa­menwerking met Campanile en ont­wikkelingsmaatschappij Jing Jiang Inn Co. In Brazilië werd een omzetgroei van 25 procent gerealiseerd. ‘Maar ook in Nederland zijn in 2012 de nodi­ge stappen gezet’, haast Michael Spetter, Managing Director Benelux van Louvre Hotels, zich te zeggen. Hij doelt onder meer op de opening van Golden Tulip Amsterdam West en het eerste Royal Tulip hotel de Heerlick­heijd van Ermelo. ‘Een vier sterren plus­hotel met een vijfsterrenuitstra­ling. Het hotel kan zich bijvoorbeeld met gemak meten met NH Grand Ho­tel Krasnapolsky in Amsterdam.’ Louvre Hotels groeit en bloeit dus en het portfolio in Nederland is met het luxe hotel in Ermelo completer dan ooit. Diverser. Afwisselender. ‘In de Benelux vertegenwoordigen we naast de drie Golden Tulip merken ­ Royal Tulip, Golden Tulip en Tulip Inn ­ met in totaal 50 hotels ook de merken Campanile met 21 hotels en Pre­miere Classe met 2 hotels. Voor elk wat wils. Strand, bos of in de stad; het kan in Nederland en daarbuiten.’ Louvre Hotels Group heeft bovendien grote plannen voor 2013. Dit jaar wil zij wereldwijd tussen de 80 en 85 nieuwe hotels openen. ‘Dit is bovenop de groei van het afgelopen jaar met in totaal 70 nieuwe hotels’, benadrukt Spetter de gezette stappen.

Local flavoursOndanks de diversiteit hanteert Louvre Hotels voor wat betreft de ka­mers en de uitstraling de internationale standaarden. ‘Maar bij ieder hotel ­ en dat geldt zeker voor de Golden Tulip hotels ­ voegen we local flavours toe. Wat dit inhoudt? We serveren in Limburg een vlaai

bij de koffie, terwijl in Friesland de Friese vlag boven de ingang van het Golden Tulip wappert’, zegt de trotse Managing Director. Deze touch, het lokale karakter, wordt scherp nageleefd, zonder dat Spetter daar nu echt bovenop hoeft te zitten. ‘Elk verblijf is anders doordat het merendeel van de hotels lokaal door franchisenemers wordt gerund. Hotelmanagers die veel meer als ondernemers opere­ren en inspelen op de wensen van de gasten. En moeite doen om het hem of haar naar de zin te maken. De gast hoort bij veel hotels te vaak dingen die niet kunnen. Niet bij ons, daar hoort hij of zij juist wat wel kan.’ Dit laatste is iets dat volgens Spetter een vanzelfsprekend­heid moet zijn, maar dat in de meeste gevallen toch niet is. ‘Ik zal je een voorbeeld geven. Hoe vaak komt het niet voor dat een secreta­resse een kamer voor de directeur boekt op derde etage met ­ ik zeg

bEdRIjf IN bEELd

Michael Spetter, Managing Director Benelux van Louvre Hotels

28_29_30-31-32-Bedrijf_in_beeld.indd 28 27-03-13 15:05

Page 29: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

29MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

bEdRIjf IN bEELd

maar iets geks ­ een extra radio op de kamer. En wat gebeurt er als er wordt ingecheckt? De kamer bevindt zich op de eerste etage en de extra radio is niet aanwezig. Dat kan en mag niet gebeuren. Wij zijn betrouwbaar, komen afspraken na en doen wat we beloven.’

People, planet en profitWat Louvre Hotels ook belooft, is dat het duurzaam opereert.‘People, planet en profit zijn een onderdeel van onze bedrijfsdoel­stellingen. Daarom zijn veel van onze hotels aangesloten bij Green Key, een internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven in de ho­tel­ en recreatiebranche. Behalve maatregelen die zijn genomen in het hotel zelf, zoals bijvoorbeeld waterbesparende douchekoppen, lichtbesparingen en afvalscheiding, zoeken veel van onze hotels ook hun leveranciers uit op het criterium maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het linnengoed wordt bijvoorbeeld in de meeste ho­tels gewassen door een leverancier die geen water verspilt en vooral biologisch afbreekbare wasmiddelen gebruikt. Zo zorgen we er ook een klein beetje voor dat de keten duurzamer wordt.’

Schone kamersDuurzaam, maar zonder service uit het oog te verliezen. ‘Altijd scho­ne kamers en vriendelijke bediening bij de incheckbalie en in het res­taurant. Maar er is meer. Service voor de gast, maar ook voor de boeker, de dames en heren die de managers van bedrijven onder­steunen’, vertelt Spetter. Zo heeft Louvre Hotels voor zakelijke boekingen de Central Meeting Line, Golden Tulip’s centrale reserveringslijn. Spetter: ‘Op deze ma­

nier wordt voorkomen dat een secretaresse bij 10 verschillende ho­tels offertes moet opvragen.’ Ook heeft men een loyaliteitsprogram­ma voor boekers van hotelovernachtingen en vergaderaccommo­ daties: Ambassador Club. Bij de Ambassador Club wordt het boe­ken bij elke Tulip Inn, Golden Tulip Hotel, Golden Tulip Resort of Ro­yal Tulip beloond. Leden kunnen per gemaakte boeking punten spa­ren en die inwisselen voor allerlei leuke gifts of schenkingen.Behalve het sparen van punten profiteren boekers verder van extra voordelen bij deelnemende hotels, zoals speciale VIP­behandelin­gen, een gratis welkomstdrankje in de bar of een upgrade van de kamer; het is volgens Spetter allemaal mogelijk. ‘We zetten graag een extra stapje. Voor de gast, maar dus ook voor de management­ondersteuners.’ <

Creëer snel professionele labels en etiketten voor enveloppen, dossiermappen, documenten, CD’s en vele andere items met de Brother QL-710W labelprinter. Sluit de labelprinter eenvoudig aan op uw PC of Mac, of verbindt deze met uw bestaande draadloze netwerk. Print vanaf alle computers in het kantoor direct vanuit Microsoft Word, Excel of Outlook. Via de professionele ontwerp software kunt u razendsnel labels met afbeeldingen, logo’s en barcodes ontwerpen en printen.

Een professioneel resultaat

www.brother.nl/labelprintersMobielWi-Fi

Daarnaast kunt u via de gratis Brother iPrint&Label app ook direct labels printen vanuit uw Android of Apple smartphone of tablet. Deze handige app is zeer eenvoudig in gebruik en zoekt automatisch in uw draadloze netwerk naar ondersteunde Brother labelprinters.

Brother iPrint&Label app

VIA HET DRAADLOZE NETWERKEN VANAF MOBIELE APPARATEN

LABELS PRINTEN

bro_ql710w_1050x297.indd 1 13-03-13 09:22

‘Service voor de gast, maar ook voor de

boeker, de dames en heren die managers van bedrijven ondersteunen’

Michael Spetter, Managing Director Benelux van Louvre Hotels

28_29_30-31-32-Bedrijf_in_beeld.indd 29 27-03-13 15:05

Page 30: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

21

COMMUNITY

20

COMMUNITY

7 mei (startdag), UtrechtPersonal Assistant Het vergroten van je zel� nzicht,samenwerken, con� icthantering,resultaatgericht handelen, netwerken. Een kleine greep uit de onderwerpen van deze vijfdaagse supertraining (beoordeeld met een 8,9 in 2012)

14 mei, UtrechtRedigeren van teksten Waar moet je op letten als het gaatom correctheid, duidelijkheid en stijl? Ga aan de slag met je eigen teksten en leer wat goed is en wat anders moet.

16 mei, UtrechtKei in taalJe bent een kei in je vak, maar ben je ook een kei in taal? Wel belangrijk, want je kunt er veel ergernis door voorkomen.

15 april of 16 mei, UtrechtPowerassistantDe assistent van de toekomst is eréén die durft te veranderen en weet hoe ze het beste uit de samenwerking kan halen. Word ook zo’n assistent!

Ik ben momenteel hard op zoek naar een baan.

31,3% Ja 46,3% Nee, ik zit nog goed 22,4% Ik ben latent werkzoekend

Er hebben 763 mensen gestemd

KWESTIE

Opleidingen

Voor meer opleidingen,informatie en inschrijven:www.managementsupport.nl/opleidingen

Nieuwe opleiding: Het opzetten van een secretaressepool

Nieuw: powerASSISTANTin control

Management Support Live!

Wie deels thuis werkt, werkt het meest

Werken in een team en werken álsteam wordt de norm, ook voor manage-mentondersteuners. Samen werken als één team dat toekomstgerichte, profes-sionele managementondersteuning biedt. Daarop is deze training gericht.

Wat leer je?• Je maakt kennis met de verschillende

vormen van en manieren waarop de managementondersteuning in eenorganisatie gerealiseerd kan worden

• De toegevoegde waarde van manage-mentondersteuning te onderkennen én te vertalen naar je (interne) opdrachtgevers

• Welke tools je gebruikt voor het praktisch realiseren van de secretaressepool

• Je samenwerking als team optimaal gestalte te geven en blijvend krachtig te houden

Meer informatie?Ga naar www.managementsupport.nl/opleidingen

Je vindt het belangrijk om niet al-leen alles te doen, maar ook alles zo goed mogelijk te doen. Een prachtig streven. Maar vaak ook vermoeiend, tijdrovend, soms ronduit frustrerend. Juist die perfectie vraagt tijd en ener-gie, terwijl dat niet altijd nodig is.

Veel belangrijker is dat je ‘in control’ bent. Daar word je beter van. En het is leuker! In deze nieuwe training krijg je in vijf sessies,volgens de beproefde ‘power’ formule, talloze tips en tricks om ‘in control’ te komen en te blijven.

Dit leer je in 5 stappen:✔ Van perfect naar optimaal✔ Laat je niet afremmen, neem zelf

de regie✔ Van ‘ ja maar’ naar ‘ja en’✔ Snel nieuwe oplossingen bedenken✔ Je omgeving meenemen in jouw

overtuigingenDe eerste sessie is gepland op 25 juni a.s. in Meeting Plaza Utrecht.

Aanmelden viawww.managementsupport.nl/powerBij dit nummer vind je ook de brochure met het complete programma.

Het Management Support Event wordt dit jaar gerestyled en vindt ook een maand eerder plaats, namelijkop 3 en 4 oktober 2013 en krijgtook een nieuwe naam:Management Support Live!

Voor jou als managementondersteuner méér interactie en netwerken nieuwe stijl. Je bent welkom op ons netwerkplein waar de hele dag netwerk activiteiten plaatsvinden en als klap op de vuurpijl: er worden méér gratis live-sessiesaangeboden (voorheen de gratis mini-opleidingen).

Hou de website in de gaten voor alle activiteiten. www.managmentsupport.nl/live

Op kantoor wordt niet alleen maar gewerkt. Privécommunicatie en social media blijken grote afl eiders. Ook het reizen van en naar werk wordt enorm tijdrovend genoemd. Gedeeltelijk thuiswerken blijkt het effi ciëntst.Dat blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd door Offi ceTime.net,onder 600 bedrijven.

Werknemers blijken dagelijks één tot twee uur te besteden aan activiteiten die niets met hun werk te maken hebben. IT grootste boosdoener. Zo besteedt een op de tien werknemers ongeveer twee uur per dag aan bellen, sms’en of Whatsap-pen via zijn smartphone. Op Facebook en Twitter bekijken werknemers updates van vrienden, op Youtube zoeken ze video’s en via Uitzending Gemist kijken ze programma’s terug.

Reizen bijzonder tijdrovendDe ondervraagde werknemers zien reizen als een onderdeel van hun werkdag dat buitensporig veel tijd kost. Daarom maken steeds meer bedrijven � ex- of thuiswer-ken mogelijk. Uit onderzoek van TNO is gebleken dat gedeeltelijk thuiswerken een blijvend positief effect heeft op de produc-tiviteit van werknemers.

Volledig thuiswerken daarentegen heeft op de lange termijn een ongunstige invloed, omdat binding en samenwerking met collega’s dan sterk verminderen.Bron: Netwerk Slim Werken

Hoe kun je met deze wetenschap ‘Het Nieuwe Werken’ op jouw secretariaat succesvol invoeren? Dat leer je tijdens de workshop: Het Nieuwe Werken; júist op het secretariaat op de workshopdagen op 23, 24 en 25 april.

Bekijk deze en alle 30 workshopsop www.managementsupport.nl/workshops

30 APRIL 2013 MANAGEMENT SUPPORT MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013 31

Nog maar 25% van alle secretaressen werkt voor één manager. De helftwerkt in haar eentje voor meerdere bazen en 25% werkt als secretaressesamen in een groep. Onder invloed van het Nieuwe Werken zet deze ontwikkeling in een rap tempo door.

DE MEETLAT

Werk/privébalans zoekSlechts 8% van de Nederlanders vindt zijn leven goed in balans. Mensen met een baan van meer dan 28 uur per week én kinderen in de basisschool-leeftijd vinden deze combinatie inge-wikkeld. Gemiddeld genomen geldt dit voor ruim 1 op de 3 werknemers. 13% van de werknemers combineert werk en privé moeiteloos. Voor men-sen met kinderen onder de 12 ligt dit percentage op 4%. Mensen met een baan tussen de 28-34 uur per week hebben het vaakst moeite om alleballen in de lucht te houden (40%).

Bron: Telegraaf.nl (onderzoek SBI training &

advies onder ruim 1.500 Nederlandse

werknemers, uitgevoerd door Maurice de Hond)

Nieuwe druk HandboekSecretaresse AssistentHét standaardwerk voor ieder secretariaat.Verkrijgbaar vanaf juli inonze shop en bij de(online) boekhandels.

ISBN: 9789013039085prijs: €81,95 ex btw

HR-taken voor manage-mentondersteunersJe baas heeft gevraagd of je een aantal HR werkzaam-heden wilt uitvoeren. Maar je raakt al gauw verstrikt in een web van wet- en regelgeving. In het boek HR-taken voor managementondersteuners vind je daarvan een heldere samenvatting en krijg je tips om deze taak goed uit te voeren.

ISBN: 9789462150706prijs: €24,95 ex btw

Bestellen: www.managementsupport.nl/shop

Secretaresse Assistent

Handboek

> administreren

> archiveren en post verwerken> agendabeheer

> communiceren

> faciliteren

> vergaderingen voorbereiden en notuleren> organiseren

> zakelijk schrijven> coördineren van het secretariaat

Het Handboek Secretaresse Assistent biedt je stevig houvast op de belangrijkste aandachtsgebieden van jouw vakgebied. Het Handboek helpt jou je werk sneller en effi ciënter te doen. Een standaardwerk met praktische informatie op het gebied van:– Administreren;– Archiveren en post verwerken; – Agendabeheer; – Communiceren;– Faciliteren;

– Vergaderingen voorbereiden en notuleren;– Organiseren;– Zakelijk schrijven;– Coördineren van het secretariaat.

Je kunt dit Handboek Secretaresse Assistent los kopen, of een abon-nement nemen op de Secretaresse Assistent. Daarmee krijg je ook nog de beschikking over twee aanvullende producten die elkaar versterken en aanvullen:

De Online Secretaresse Assistent. Deze site begint waar het handboek ophoudt; de Online Secretaresse Assistent biedt aanvullende informa-tie, handige checklisten, tools en tips. De Secretaresse Assistent Wijzers. De bij de Secretaresse Assistent behorende Wijzers zijn boekjes die viermaal per jaar verschijnen en die nog dieper op een bepaald deel van je werk ingaan. Meer informatie over dit abonnement vind je in het voorwoord van dit handboek.De Secretaresse Assistent is jouw persoonlijke oplossing om bij te

blijven en je competenties te blijven ontwikkelen.

Handboek Secretaresse A

ssistent

Je baas heeft gevraagd of je

regelgeving. In het boek HR-taken

BOEKENTIP

www.managementsupport.nl/power

Opleidingen

ASSISTANTEEN DAG VOL

TIPS EN TRICKS, OM ‘IN CONTROL’

TE KOMEN EN TE BLIJVEN!

IN CONTROL

NIEUW!POWER

www.managementsupport.nl/power

25 juni 2013Meeting Plaza Utrecht

• Van perfect naar optimaal

• Opkomen voor jezelf

• Je eigen beren temmenGa voor je inschrijving en actuele data naar www.managementsupport.nl/power

Opleidingen

Het powerteamRoos Woltering is psycholoog, coach en trainer en heeft de missie mensen te

versterken in hun identiteit op de werkvloer. Zij wil vooral vrouwen meer bewust

maken van hun rol en positie op de werkvloer en de invloed die zij hier zelf op

kunnen uitoefenen. Door een spiegel voor te houden, weet zij je met een

knipoog te confronteren met je blinde vlekken. Door je talent meer en bewuster

in te zetten behalen jij, de maatschappij en de organisatie grote winst.

Gerda Bos is trainer, psycholoog & coach. Zij heeft veel kennis en ervaring

rondom de thema’s persoonlijk leiderschap, omgaan met verandering,

powerful samenwerken en het wakker schudden van je lef. Beren op je weg

jaagt ze weg en op levendige wijze geeft ze je handige tips en tools om je

proactief en gelijkwaardig op te stellen. Zo realiseer je op prettige wijze

effi ciënt en daadkrachtig je doelen. Gerda schreef enkele boeken en een

aantal artikelen over bovengenoemde thema’s.

Huub van Mackelenbergh stelt in zijn trainingen individuele groei centraal.

Items als initiatief nemen, ruimte voor je eigen wensen, je eigen rol binnen

het grotere geheel, lef, lol en doelgericht handelen spelen daarbij een

belangrijke rol. Het is zijn drijfveer het beste uit mensen te halen en vooral

datgene te ontwikkelen wat dicht bij je persoonlijkheid

en persoonlijke kwaliteiten past.

Geert Teunissen is met recht een trainer met Power. Bevlogen, inspirerend,

deskundig, humoristisch, praktisch en weergaloos snel. Tijdens zijn sessie

staat hij op een geheel eigen wijze stil bij de kansen, de mogelijkheden en

de eigen kracht van mensen en organisaties, communicatie, creatief denken,

het verleggen van grenzen, netwerken, talent en ‘het onderscheidende

vermogen’. Daarbij leert hij je hoe je vooral slimmer moet werken om je

doelen te realiseren.

Kristine Ates helpt managementondersteuners in hun persoonlijke

ontwikkeling, zodat ze hun functie vol passie en overtuiging uit kunnen

voeren. Ze geeft met veel plezier trainingen en coaching op het gebied

van communicatie, samenwerking en persoonlijke ontwikkeling. Op een

betrokken, praktische manier geeft ze tips en tools om vanuit de onder-

steunende rol meer invloed te krijgen op dagelijkse praktijksituaties.

Aantrekkelijk geprijsdDe kosten voor deze POWERdag bedragen slechts € 395,- per persoon (excl. btw). Dit bedrag is incl. lunch, consumpties en de uitgebreide documentatiemap. Ben je al abonnee van Management Support Magazine? Dan betaal je slechts € 375,-. Ook als je je bij inschrijving aanmeldt als abonnee van Management Support Magazine (€ 94,- per jaar) ontvang je deze korting.

30609-1_Folder Campagne Assistent in control.indd 1-2 11-03-13 10:09

VE!LI

3 & 4 OKTOBER 2013

13-0045 MSM_Communitypages_april.indd 20-21 26-03-2013 09:19:4828_29_30-31-32-Bedrijf_in_beeld.indd 30 27-03-13 15:05

Page 31: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

21

COMMUNITY

20

COMMUNITY

7 mei (startdag), UtrechtPersonal Assistant Het vergroten van je zel� nzicht,samenwerken, con� icthantering,resultaatgericht handelen, netwerken. Een kleine greep uit de onderwerpen van deze vijfdaagse supertraining (beoordeeld met een 8,9 in 2012)

14 mei, UtrechtRedigeren van teksten Waar moet je op letten als het gaatom correctheid, duidelijkheid en stijl? Ga aan de slag met je eigen teksten en leer wat goed is en wat anders moet.

16 mei, UtrechtKei in taalJe bent een kei in je vak, maar ben je ook een kei in taal? Wel belangrijk, want je kunt er veel ergernis door voorkomen.

15 april of 16 mei, UtrechtPowerassistantDe assistent van de toekomst is eréén die durft te veranderen en weet hoe ze het beste uit de samenwerking kan halen. Word ook zo’n assistent!

Ik ben momenteel hard op zoek naar een baan.

31,3% Ja 46,3% Nee, ik zit nog goed 22,4% Ik ben latent werkzoekend

Er hebben 763 mensen gestemd

KWESTIE

Opleidingen

Voor meer opleidingen,informatie en inschrijven:www.managementsupport.nl/opleidingen

Nieuwe opleiding: Het opzetten van een secretaressepool

Nieuw: powerASSISTANTin control

Management Support Live!

Wie deels thuis werkt, werkt het meest

Werken in een team en werken álsteam wordt de norm, ook voor manage-mentondersteuners. Samen werken als één team dat toekomstgerichte, profes-sionele managementondersteuning biedt. Daarop is deze training gericht.

Wat leer je?• Je maakt kennis met de verschillende

vormen van en manieren waarop de managementondersteuning in eenorganisatie gerealiseerd kan worden

• De toegevoegde waarde van manage-mentondersteuning te onderkennen én te vertalen naar je (interne) opdrachtgevers

• Welke tools je gebruikt voor het praktisch realiseren van de secretaressepool

• Je samenwerking als team optimaal gestalte te geven en blijvend krachtig te houden

Meer informatie?Ga naar www.managementsupport.nl/opleidingen

Je vindt het belangrijk om niet al-leen alles te doen, maar ook alles zo goed mogelijk te doen. Een prachtig streven. Maar vaak ook vermoeiend, tijdrovend, soms ronduit frustrerend. Juist die perfectie vraagt tijd en ener-gie, terwijl dat niet altijd nodig is.

Veel belangrijker is dat je ‘in control’ bent. Daar word je beter van. En het is leuker! In deze nieuwe training krijg je in vijf sessies,volgens de beproefde ‘power’ formule, talloze tips en tricks om ‘in control’ te komen en te blijven.

Dit leer je in 5 stappen:✔ Van perfect naar optimaal✔ Laat je niet afremmen, neem zelf

de regie✔ Van ‘ ja maar’ naar ‘ja en’✔ Snel nieuwe oplossingen bedenken✔ Je omgeving meenemen in jouw

overtuigingenDe eerste sessie is gepland op 25 juni a.s. in Meeting Plaza Utrecht.

Aanmelden viawww.managementsupport.nl/powerBij dit nummer vind je ook de brochure met het complete programma.

Het Management Support Event wordt dit jaar gerestyled en vindt ook een maand eerder plaats, namelijkop 3 en 4 oktober 2013 en krijgtook een nieuwe naam:Management Support Live!

Voor jou als managementondersteuner méér interactie en netwerken nieuwe stijl. Je bent welkom op ons netwerkplein waar de hele dag netwerk activiteiten plaatsvinden en als klap op de vuurpijl: er worden méér gratis live-sessiesaangeboden (voorheen de gratis mini-opleidingen).

Hou de website in de gaten voor alle activiteiten. www.managmentsupport.nl/live

Op kantoor wordt niet alleen maar gewerkt. Privécommunicatie en social media blijken grote afl eiders. Ook het reizen van en naar werk wordt enorm tijdrovend genoemd. Gedeeltelijk thuiswerken blijkt het effi ciëntst.Dat blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd door Offi ceTime.net,onder 600 bedrijven.

Werknemers blijken dagelijks één tot twee uur te besteden aan activiteiten die niets met hun werk te maken hebben. IT grootste boosdoener. Zo besteedt een op de tien werknemers ongeveer twee uur per dag aan bellen, sms’en of Whatsap-pen via zijn smartphone. Op Facebook en Twitter bekijken werknemers updates van vrienden, op Youtube zoeken ze video’s en via Uitzending Gemist kijken ze programma’s terug.

Reizen bijzonder tijdrovendDe ondervraagde werknemers zien reizen als een onderdeel van hun werkdag dat buitensporig veel tijd kost. Daarom maken steeds meer bedrijven � ex- of thuiswer-ken mogelijk. Uit onderzoek van TNO is gebleken dat gedeeltelijk thuiswerken een blijvend positief effect heeft op de produc-tiviteit van werknemers.

Volledig thuiswerken daarentegen heeft op de lange termijn een ongunstige invloed, omdat binding en samenwerking met collega’s dan sterk verminderen.Bron: Netwerk Slim Werken

Hoe kun je met deze wetenschap ‘Het Nieuwe Werken’ op jouw secretariaat succesvol invoeren? Dat leer je tijdens de workshop: Het Nieuwe Werken; júist op het secretariaat op de workshopdagen op 23, 24 en 25 april.

Bekijk deze en alle 30 workshopsop www.managementsupport.nl/workshops

30 APRIL 2013 MANAGEMENT SUPPORT MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013 31

Nog maar 25% van alle secretaressen werkt voor één manager. De helftwerkt in haar eentje voor meerdere bazen en 25% werkt als secretaressesamen in een groep. Onder invloed van het Nieuwe Werken zet deze ontwikkeling in een rap tempo door.

DE MEETLAT

Werk/privébalans zoekSlechts 8% van de Nederlanders vindt zijn leven goed in balans. Mensen met een baan van meer dan 28 uur per week én kinderen in de basisschool-leeftijd vinden deze combinatie inge-wikkeld. Gemiddeld genomen geldt dit voor ruim 1 op de 3 werknemers. 13% van de werknemers combineert werk en privé moeiteloos. Voor men-sen met kinderen onder de 12 ligt dit percentage op 4%. Mensen met een baan tussen de 28-34 uur per week hebben het vaakst moeite om alleballen in de lucht te houden (40%).

Bron: Telegraaf.nl (onderzoek SBI training &

advies onder ruim 1.500 Nederlandse

werknemers, uitgevoerd door Maurice de Hond)

Nieuwe druk HandboekSecretaresse AssistentHét standaardwerk voor ieder secretariaat.Verkrijgbaar vanaf juli inonze shop en bij de(online) boekhandels.

ISBN: 9789013039085prijs: €81,95 ex btw

HR-taken voor manage-mentondersteunersJe baas heeft gevraagd of je een aantal HR werkzaam-heden wilt uitvoeren. Maar je raakt al gauw verstrikt in een web van wet- en regelgeving. In het boek HR-taken voor managementondersteuners vind je daarvan een heldere samenvatting en krijg je tips om deze taak goed uit te voeren.

ISBN: 9789462150706prijs: €24,95 ex btw

Bestellen: www.managementsupport.nl/shop

Secretaresse Assistent

Handboek

> administreren

> archiveren en post verwerken> agendabeheer

> communiceren

> faciliteren

> vergaderingen voorbereiden en notuleren> organiseren

> zakelijk schrijven> coördineren van het secretariaat

Het Handboek Secretaresse Assistent biedt je stevig houvast op de belangrijkste aandachtsgebieden van jouw vakgebied. Het Handboek helpt jou je werk sneller en effi ciënter te doen. Een standaardwerk met praktische informatie op het gebied van:– Administreren;– Archiveren en post verwerken; – Agendabeheer; – Communiceren;– Faciliteren;

– Vergaderingen voorbereiden en notuleren;– Organiseren;– Zakelijk schrijven;– Coördineren van het secretariaat.

Je kunt dit Handboek Secretaresse Assistent los kopen, of een abon-nement nemen op de Secretaresse Assistent. Daarmee krijg je ook nog de beschikking over twee aanvullende producten die elkaar versterken en aanvullen:

De Online Secretaresse Assistent. Deze site begint waar het handboek ophoudt; de Online Secretaresse Assistent biedt aanvullende informa-tie, handige checklisten, tools en tips. De Secretaresse Assistent Wijzers. De bij de Secretaresse Assistent behorende Wijzers zijn boekjes die viermaal per jaar verschijnen en die nog dieper op een bepaald deel van je werk ingaan. Meer informatie over dit abonnement vind je in het voorwoord van dit handboek.De Secretaresse Assistent is jouw persoonlijke oplossing om bij te

blijven en je competenties te blijven ontwikkelen.

Handboek Secretaresse A

ssistent

Je baas heeft gevraagd of je

regelgeving. In het boek HR-taken

BOEKENTIP

www.managementsupport.nl/power

Opleidingen

ASSISTANTEEN DAG VOL

TIPS EN TRICKS, OM ‘IN CONTROL’

TE KOMEN EN TE BLIJVEN!

IN CONTROL

NIEUW!POWER

www.managementsupport.nl/power

25 juni 2013Meeting Plaza Utrecht

• Van perfect naar optimaal

• Opkomen voor jezelf

• Je eigen beren temmenGa voor je inschrijving en actuele data naar www.managementsupport.nl/power

Opleidingen

Het powerteamRoos Woltering is psycholoog, coach en trainer en heeft de missie mensen te

versterken in hun identiteit op de werkvloer. Zij wil vooral vrouwen meer bewust

maken van hun rol en positie op de werkvloer en de invloed die zij hier zelf op

kunnen uitoefenen. Door een spiegel voor te houden, weet zij je met een

knipoog te confronteren met je blinde vlekken. Door je talent meer en bewuster

in te zetten behalen jij, de maatschappij en de organisatie grote winst.

Gerda Bos is trainer, psycholoog & coach. Zij heeft veel kennis en ervaring

rondom de thema’s persoonlijk leiderschap, omgaan met verandering,

powerful samenwerken en het wakker schudden van je lef. Beren op je weg

jaagt ze weg en op levendige wijze geeft ze je handige tips en tools om je

proactief en gelijkwaardig op te stellen. Zo realiseer je op prettige wijze

effi ciënt en daadkrachtig je doelen. Gerda schreef enkele boeken en een

aantal artikelen over bovengenoemde thema’s.

Huub van Mackelenbergh stelt in zijn trainingen individuele groei centraal.

Items als initiatief nemen, ruimte voor je eigen wensen, je eigen rol binnen

het grotere geheel, lef, lol en doelgericht handelen spelen daarbij een

belangrijke rol. Het is zijn drijfveer het beste uit mensen te halen en vooral

datgene te ontwikkelen wat dicht bij je persoonlijkheid

en persoonlijke kwaliteiten past.

Geert Teunissen is met recht een trainer met Power. Bevlogen, inspirerend,

deskundig, humoristisch, praktisch en weergaloos snel. Tijdens zijn sessie

staat hij op een geheel eigen wijze stil bij de kansen, de mogelijkheden en

de eigen kracht van mensen en organisaties, communicatie, creatief denken,

het verleggen van grenzen, netwerken, talent en ‘het onderscheidende

vermogen’. Daarbij leert hij je hoe je vooral slimmer moet werken om je

doelen te realiseren.

Kristine Ates helpt managementondersteuners in hun persoonlijke

ontwikkeling, zodat ze hun functie vol passie en overtuiging uit kunnen

voeren. Ze geeft met veel plezier trainingen en coaching op het gebied

van communicatie, samenwerking en persoonlijke ontwikkeling. Op een

betrokken, praktische manier geeft ze tips en tools om vanuit de onder-

steunende rol meer invloed te krijgen op dagelijkse praktijksituaties.

Aantrekkelijk geprijsdDe kosten voor deze POWERdag bedragen slechts € 395,- per persoon (excl. btw). Dit bedrag is incl. lunch, consumpties en de uitgebreide documentatiemap. Ben je al abonnee van Management Support Magazine? Dan betaal je slechts € 375,-. Ook als je je bij inschrijving aanmeldt als abonnee van Management Support Magazine (€ 94,- per jaar) ontvang je deze korting.

30609-1_Folder Campagne Assistent in control.indd 1-2 11-03-13 10:09

VE!LI

3 & 4 OKTOBER 2013

13-0045 MSM_Communitypages_april.indd 20-21 26-03-2013 09:19:4828_29_30-31-32-Bedrijf_in_beeld.indd 31 27-03-13 15:05

Page 32: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

Het Efteling-e� ect van uw arrangement of evenement

efteling.com | [email protected] | 0416 - 287770

De inspiratie voor uw dag uit met collega’s of familie begint met een unieke locatie. Een wonderlijke omgeving, waar iedereen vrijer en opener is. En dat heeft e­ ect. Op ieder individu, maar zeker ook op de groep als geheel. Onze arrangementen en evenementen zijn er voor groepen vanaf 20 tot 16.000 personen. Wat uw doel ook is, onze unieke locaties en diverse topattracties dragen op een onvergetelijke manier bij aan uw geheel verzorgde dag uit. Kortom, Efteling inspireert!

Goed voor elkaar!Wij ondernemen duurzaam en bewust, zonder concessies te doen aan kwaliteit en comfort. Met uw bijeenkomst bij Congrescentrum.comondersteunt u vakanties van Stichting Hetvakantiebureau.nl voor ou-deren en mensen met een functionele beperking. U vindt onze locaties in het midden van Nederland.

Duurzame ontmoetingen (0318) 48 46 41

Management SupportWorkshopdagen 2013LEER SUSHI MAKEN!

28_29_30-31-32-Bedrijf_in_beeld.indd 32 27-03-13 15:05

Page 33: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

25 juni 2013 - Congres Over Duurzame Inzetbaarheid - Landgoed Zonheuvel

Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid: pag 4

In de toekomst vormen we één grote grenzeloze community: pag 3

Congres programma: pag 8oa praktijksessies KLM, Achmea

Special april 2013 - www.overdi.nl

01_02_omslag.indd 1 27-03-13 16:59

Page 34: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

Versterk mens en werk

‘Ik werkaan mijninzetbaarheid’

Ooit een medewerker horen zeggen:

Qidos is kennispartner van het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2013 - Langer, Gezonder en Anders werken - www.qidos.nl

Hoe zorgt u dat medewerkers waarde blijven toevoegen aan uw organisatie? Duurzame inzetbaarheid:

een spannende ontdekkingsreis naar groei, ontwikkeling, betrokkenheid en rendement.

Innovatief trainings- en adviesbureau • Unieke interactieve leervormen • Verrassende inzichtenGoede resultaten • Op uw organisatie toegesneden • Enthousiaste deelnemers

QID1303-038 Advertentie Qidos-v3.indd 1 26-03-13 11:48

01_02_omslag.indd 2 27-03-13 16:59

Page 35: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

Column

Special Duurzame inzetbaarheid apr i l 2013

3

Inhoud

Colofon

In de toekomst vormen we één grote grenzeloze community, waarin we ge-makkelijk van de ene uitdagende werk-plek naar de andere mooie opdracht hoppen. Waarin we een groot netwerk van grenzeloze collega’s hebben aan wie we steun hebben en geven, en van wie we steeds wat nieuws leren. Dat moet heerlijk klinken, voor zowel werkgever als werknemer.Waarom is dit nog geen werkelijkheid? Wat zijn de hobbels? Uit Nationaal On-derzoek Over Duurzame Inzetbaarheid 2013 dat we deden ter voorbereiding op het congres Over Duurzame Inzetbaar-heid blijkt dat werkgevers en werkne-mers nog altijd vooral de ander verant-woordelijk houden voor inzetbaarheid. Vooral als het misgaat, dacht ik er stie-kem bij toen ik de resultaten las. Zo is het lastig in actie komen. Laten we dan allereerst maar eens ophouden met het schuiven met verantwoordelijkheden voor inzetbaarheid. En simpelweg con-cluderen dat we allemaal verantwoorde-lijk zijn, niet alleen voor onszelf, maar ook voor de ander in onze directe omge-ving. Want geen werknemer kan in zijn eentje inzetbaar zijn; altijd heeft hij/zij een werk- of opdrachtgever nodig. En de werkgever is het aan de maatschappij, de werknemers, en bovenal aan zijn ei-gen voortbestaan verplicht te zorgen voor een organisatie die tegelijk � exibel en zeker is. Duurzaam dus. It takes two to tango. Of nee, maak er maar een groepsdans van, want iedereen danst mee.

Over Duurzame Inzetbaarheid is een uitgave van Vakmedianet

De special en het congres maken onderdeel uit van het Platform Over Duurzame Inzetbaarheid. Meer informatie over dit platform en over duur-zame inzetbaarheid kunt u vinden op www.overdi.nl

RedactieadresPostbus 448, 2400 AK Alphen aan den Rijn

UitgeverEllen van den [email protected]

MarketingMandy de [email protected]

Redactionele realisatieHoofdredactieMarjan [email protected]

EindredactieAnnet van den [email protected]

RedactieErnst [email protected]

BeeldredactieArjan Anderiesen

Vormgeving:Cross Media Solutions

Op alle uitgaven van Vakmedianet zijn de algemene leverings voorwaarden van toepas-sing. Deze kunt u lezen op www.vakmedianet.nl

Een grenzeloze community

Aukje NautaDagvoorzitter congres OverDuurzame Inzetbaarheid

Hoe u snel stappen kunt zetten? Uit het onderzoek blijkt dat u vindt dat de huidi-ge crisis niet meewerkt in uw streven naar duurzame inzetbaarheid van uw werknemers. ‘Huh?’, was mijn eerste ge-dachte, ‘wat is er nog meer nodig dan een jarenlange crisis om duurzame in-zetbaarheid eindelijk eens urgent te ma-ken? Juist nu vallen banen bij bosjes weg. Dan helpt het als je als werkgevers en werknemers geïnvesteerd hebt in le-venslang leren, vakmatige en persoonlij-ke ontwikkeling. Want mensen die wat kunnen en willen, vallen niet om als hun baan onverhoopt omvalt. Ze gaan hoe dan ook door, ook al is het met tijdelijk werk of vrijwilligerswerk. Door actief te blijven, zorgen ze ervoor dat ze vroeg of laat heus een mooie vervolgstap zetten.Op het congres Over Duurzame Inzet-baarheid krijgt u een dag lang handvat-ten en adviezen om uw beleid omtrent duurzame inzetbaarheid goed vorm te geven. Zodat mensen langer, gezonder en anders gaan werken. Ik verwelkom u op 25 juni.

4 Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid: HR meent dat het bij duurzame in-zetbaarheid ieder voor zich is.

8 Congres programmaNegen breakout sessies in het kader van langer, gezonder en anders werken. Praktijksessies van onder meer KLM, Achmea, Qidos.

Kennispartner:

Partner:

03_inhoud.indd 3 27-03-13 17:00

Page 36: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

Special Duurzame inzetbaarheid apr i l 2013

4

Onderzoek

04_10_onderzoek.indd 4 27-03-13 17:01

Page 37: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

Special Duurzame inzetbaarheid apr i l 2013

5

Inzetbaar heid is eigen zorgNatioNaal oN derzoek duurzam e i Nz etbaarh ei d 2013

meer dan de helft van de organisaties is met duurzame inzetbaarheid bezig. maar het blijft vaak bij praten. dit blijkt uit het onderzoek dat het Platform duurzame inzetbaarheid deed in voorbereiding op het Congres over duurzame inzetbaarheid.

Duurzame inzetbaarheid, het is ‘best wel’ belangrijk, ondanks (of misschien juist wel dankzij) de economische crisis. Meer dan

de helft van de Nederlandse bedrijfsorganisaties is ermee bezig, vaak al langer dan twee jaar. Maar het blijft meestal nog bij praten. De crisis overle-ven heeft een hogere prioriteit in de meeste direc-tiekamers. Belangrijkste aanbeveling voor mensen die duurzaam inzetbaar willen blijven: daar moet je vooral zelf aan werken. Voor de derde keer heeft het onafhankelijk Platform Duurzame Inzetbaarheid het Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheidheid gehouden. Tus-

sen 20 februari en 1 maart hebben bijna vijfduizend deelnemers, vooral HRM’ers uit grote organisaties in de zakelijke diensten, overheid en gezondheids-zorg hun opvattingen over het onderwerp kenbaar gemaakt. Het zijn vooral de HR-functionarissen die zich dagelijks met het onderwerp bezighouden (73 procent). Hierna volgt de directie (36 procent) en het lijnmanagement, waarvan een kwart zich met duurzame inzetbaarheid bezighoudt. Duurzame inzetbaarheid zou meer prioriteit moe-ten krijgen, zeggen veel deelnemers. Als het on-derwerp al op de agenda komt, gaat het meestal over beleid. “Er wordt veel gespróken over duurza-

Oplossingen voor de toekomstWelke oplossingen of invullingen zien de deelnemers concreet om de organisatie en de medewer-kers klaar te maken voor de toekomst? •Salarisverlaging: Bijna driekwart (74 procent) vindt dat het minder vanzelfsprekend moet worden dat salaris meestijgt met de leeftijd. “Salaris moet je krijgen voor wat je doet en niet voor je leeftijd. Veel jonge mensen zullen met een goede opleiding niet aan een baan komen. Dus missen ze werk-ervaring omdat er weinig doorstroming is op de arbeidsmarkt.” En dat is dan weer jammer voor je salarisperspectief, want: “Salaris stijgt met ervaring en is afhankelijk van beoordeling, niet van leef-tijd. Maar op latere leeftijd heb je vaak wel meer ervaring, dus hebben oudere werknemers vaak een hoger salaris.” •demotie zou volgens sommigen vanzelfsprekender moeten worden aan het einde van ieders loop-baan. Uit enkele reacties blijkt dat dit onderwerp heel gevoelig ligt. Iemand noemt demotie echter “ook een manier om de mensen weg te jagen”.•Ruim driekwart is het eens met de stelling dat deeltijd-WW een goede manier is om vakmensen te behouden. “Mits goed gebruikgemaakt wordt van bijscholing in deze periode en het niet te veel gezien wordt als financieel vangnet.” Een ander vindt het een “dubieus middel om werknemers aan het werk te houden. Zullen de uren op termijn weer opgehoogd worden?” •In 70 procent van de ondervraagde organisaties is ruimte om een persoonlijk opleidingsbudget in te vullen. 90 procent geeft aan dat er in hun organisatie ruimte is voor flexibele arbeidsrelaties. “Flexwerken is bij ons al heel normaal. Vooral de jongere generaties gaan het afdwingen omdat ze niet anders gewend zijn... denk ik...”

Tekst: Ernst Verrijk

04_10_onderzoek.indd 5 27-03-13 17:01

Page 38: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

Special Duurzame inzetbaarheid apr i l 2013

6

Onderzoek

me inzetbaarheid, maar er moeten nog veel con-crete stappen worden gezet.” De meeste organisa-ties beseffen wel dat het belangrijk is, maar de onderwerpen zijn lang nog niet altijd concreet be-noemd en geoperationaliseerd. Het blijft meestal nog bij praten. “De resultaten laten op zich wach-ten, het duurt wel wat lang voor er werkelijk garen op de klos komt!” Veel organisaties hebben ook nog geen vastomlijnd idee van of definitie voor duurzame inzetbaarheid.

Een respondent noemt het meer dan alleen langer doorwerken of meer doorwerken. “Als werk je ener-gie geeft en je talenten worden benut, dan zijn de werkuren of de werkjaren van minder belang en zijn er tussen werknemer en werkgever altijd oplossin-gen voorhanden. Voor de een betekent dat wellicht dat hij lekker doorwerkt totdat hij andere keuzes maakt (in jaren en/of uren), maar voor de ander be-tekent dat aanpassing in taken of uitdagingen.”

Niet boven aan de agendaHet is vaak nog niet erg concreet omdat de nood-zaak om nu aan de gang te gaan met duurzame in-

zetbaarheid nog niet erg wordt gevoeld. Zo heb-ben twee op elke drie ondervraagde organisaties nog geen concrete maatregelen genomen om lan-ger doorwerken te stimuleren. Andere deelnemers gaan gewoon van start: “We gaan dit jaar stevig aan de slag met Duurzame Inzetbaarheid. In een aantal pilots rondom employability, gezondheid, maar ook job crafting gaan HR en lijn samen bekij-ken wat werkt.” Soms is het dus gewoon trial and error bij de uitwerking van het onderwerp.

En dan werkt de economie ook niet mee. “De hui-dige crisis en het overleven daarvan heeft de hoogste prioriteit. Het topmanagement is voor-namelijk bezig met kostenbesparing en headcount reducties.” Ondanks de crisis verwachten twee op elke drie deelnemers (66 procent) dat het lastig is om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt. “We betalen te weinig, te krappe budgetten, be-zuinigingen. Bovendien hebben we geen goed imago.” Jonge talenten aantrekken zal dus niet meevallen en ouderen worden kennelijk vaak gezien als pro-bleemgeval: “Mijn organisatie ziet vooral proble-men met oudere werknemers, geen kansen.” Een deelnemer windt er helemaal geen doekjes om: “Werkgevers willen ouderen lozen en jongeren bin-nenhalen.” Mede door de crisis is het met name voor ouderen lastig om aan het werk te blijven op de huidige, krappe arbeidsmarkt. Veel deelnemers horen zelf bij die groep, sommigen kondigen het einde van hun organisatie aan en uitten hun be-zorgdheid over hun eigen kansen op de arbeids-markt. Een deelnemer verwoordt het dilemma waar je dan in terechtkomt treffend: “Aan de ene kant word je door de regering gedwongen langer te blijven doorwerken en aan de andere kant ben je met veertig jaar al afgeschreven bij sollicitaties, bijvoor-beeld omdat je werkgever failliet is gegaan.” Er is een omslag in het denken nodig over inzet van ou-dere werknemers, is een veelgehoorde mening. Waarbij het vooral gaat om langer kunnen werken, maar ook om langer willen blijven werken. Langer willen en kunnen werken is iets waar je vol-gens de deelnemers aan dit derde Nationale Onderzoek toch vooral zelf voor verantwoordelijk bent. Veel deelnemers benadrukken de eigen ver-antwoordelijkheid van iedereen om duurzaam in-

Hoe nu verder? Duurzame inzetbaarheid is een van de kernthema’s op de arbeidsmarkt van de toekomst. Het gaat om eigen regie over loopbaan en carrièreplan-ning. Het is key voor werknemer en werkgever en beiden moeten hierin investeren. Zo vat een van de deelnemers zijn visie op duurzame inzet-baarheid kernachtig samen. Er zijn ook deelnemers die gruwen van nog meer persoonlijke verantwoor-delijkheden. “Terug naar de samenwerkende teams. Niet zelfsturende teams, maar een ‘ouderwets’ team met een teamleider. Ja, je bent zelf ver-antwoordelijk voor je loopbaan. Echter, als team werken en samen ergens voor staan heeft meer waarde dan vijf opleidingen.” Een ander heeft lie-ver “andere, kleinschalige organisatievormen met meer autonomie en ge-zamenlijke verantwoordelijkheid. Waar dat niet mogelijk is (zoals vaak in productieomgevingen) blijft meer sociale verantwoordelijkheid nodig”.Weer een andere deelnemer kiest voor een zeer mensgerichte oplossing. “Vanaf het vijftigste levensjaar langzaam afbouwen van het aantal uren dat men werkt en deze uren aan jongere werknemers overdragen. Een fulltimebaan kost sloten energie.” Het meest waarschijnlijke toekomstbeeld zal ergens tussen deze uitersten liggen. “Langer en gezonder doorwerken heeft alles te maken met per-soonlijke instelling, sfeer en de onderlinge band. Is de sfeer goed en men-selijk dan vinden mensen het prettiger werken dan in een duidelijke, vast-gelegde structuur. Werken met een blauwdruk waarbij ieder details naar eigen kennis en ervaring kan inrichten, werkt veel prettiger.”

‘Zonder loopbaankansen is het verbeteren van de eigen

vaardigheden frustrerend’

04_10_onderzoek.indd 6 27-03-13 17:01

Page 39: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

Special Duurzame inzetbaarheid apr i l 2013

7

zetbaar te blijven. 73 Procent wil werken aan meer zelfregie bij de medewerkers en de eigen verant-woordelijkheid voor werk en loopbaan vergroten.“De mensen moeten meer eigen verantwoordelijk-heid nemen, want je hebt uiteindelijk zelf de mees-te baat bij duurzame inzetbaarheid. Duurzaam in-zetbaar zijn is bedoeld om jouw aantrekkelijkheid als collega en medewerker voor jouw werkgever en collega’s nu en in de toekomst vorm te geven.” En: “Medewerkers moeten zich verantwoordelijk willen voelen voor hun eigen toekomst. ook een eigen investering kan hier bij horen. Ik mis dit vaak bij medewerkers.”Marc van Veldhoven, hoogleraar Werk, Gezondheid en Welbevinden bij het Departement HR Studies aan de Universiteit van Tilburg is niet zo verbaasd over deze uitkomst. “Volgens mij is die eigen ver-antwoordelijkheid van alle tijden. Voor de onder-nemers en carrièretijgers onder ons verandert er in ieder geval niets. Wel is nieuw dat dit nu tot norm verheven lijkt te gaan worden voor iedereen. En daar is waarschijnlijk weinig mis mee. Met deze kanttekening: zonder kansen qua werk en loop-baan is het op peil houden of verbeteren van de ei-gen vaardigheden en motivatie een recept voor frustratie.”

boete als je niet gezond leeftOok zorgen dat je gezond blijft is vooral je ei-gen verantwoordelijkheid volgens de deelne-

mers. 82 Procent vindt dat de organisatie een gezonde leefstijl bevordert, maar daar hoeft de werkgever volgens 60 procent niet aan mee te betalen. Sterker nog, je zou een boete moeten krijgen als je er zelf niets aan doet. “Fit zijn is de eigen verantwoordelijkheid van werknemers. Werkgevers zouden sanctiebeleid moeten toe-passen op werknemers die zichtbaar niet fit zijn, zij vormen immers een risico.”, aldus een van de reacties op de vraag of de werkgever moet mee-betalen aan sport of fitness. Kortom: “De tijd van pappen en nathouden is voorbij. De tijd van de verantwoordelijkheid buiten jezelf leggen is ook voorbij.”

Maar de werkgever heeft zelf toch ook wel baat bij duurzame inzetbaarheid, zo zien veel deelne-mers. En daarom mag hij er ook wel wat verant-woordelijkheid voor dragen. Zo denkt 60 procent dat het leidt tot minder verzuim en 76 procent ziet meer bevlogenheid als positieve bijdrage aan het bedrijfsresultaat. Immers: “De werkgever heeft er belang bij medewerkers zich continu te laten ont-wikkelen en (verplichte) roulatie te laten plaats-vinden om obsoletie te voorkomen. Ontwikkel niet alleen de vaktechnische kant maar ook vaar-digheden. Voer met iedereen loopbaan- en mobi-liteitsgesprekken om er voor te zorgen dat mede-werkers niet verzuren of in de parkeerstand blijven staan.”�

Het moet minder vanzelfsprekend worden dat salaris meestijgt met je leeftijd.JA 74% NEE 26%

Mijn werkgever moet mee betalen aan mijn sport- of fitness activiteiten, want daar heeft hij ook baat bij.JA 40% NEE 60%

Mijn organisatie maakt demotie goed mogelijk.JA 39% NEE 61%

Binnenkort staan we te schreeuwen om nieuwe mensen met goede opleiding en ervaring.JA 80% NEE 20%

Mijn organisatie heeft een beleid waarmee langer doorwerken wordt gestimuleerd.JA 35% NEE 65%

Mijn organisatie bevordert een gezonde leefstijl.JA 82% NEE 18%

In mijn organisatie is er ruimte voor flexibele arbeidsrelaties.JA 90% NEE 10%

In mijn organisatie is er ruimte om een persoonlijk opleidingsbudget in te vullen.JA 70% NEE 30%

04_10_onderzoek.indd 7 27-03-13 17:01

Page 40: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

• Wees klaar voor een krappe arbeidsmarkt. • Bevorder vitaliteit en gezondheid. • Leer de productiefactor ‘werk’ anders

en effi ciënt in te richten.

• Wees klaar voor een krappe arbeidsmarkt. • Bevorder vitaliteit en gezondheid. • Leer de productiefactor ‘werk’ anders

• 9 Breakout sessies• Met praktijkvoorbeelden van Achmea, Atos, KLM en Qidos• Dagvoorzitter: Aukje Nauta (hoogleraar Employability in Werkrelaties)• Met inspirerende sprekers: Guido van Heezen (Effectory),

Marc van Veldhoven (hoogleraar Universiteit Tilburg) en Jeroen Busscher (spreker, adviseur en schrijver van diverse management bestsellers)

Met meer personen

inschrijven is KORTING!

DINSDAG 25 JUNI 2013LANDGOED ZONHEUVEL IN DOORN

CONGRES

0048 ADV ODI Congres2013_spread 210x297.indd 1 27-03-2013 14:53:14

09:00 - 09:30 Ontvangst met koffi e en thee

09:30 - 10:00 OpeningInteractieve opening door de dagvoorzitter Aukje Nauta

10:00 - 10:45 KEYNOTE De economische waarde van bevlogenheid Guido Heezen , oprichter Effectory en initiator van de Beste Werkgever Awards

10:45 - 11:00 Pauze

11:00 - 11:20 KEYNOTE De heersende dubbele moraal Gert-Jan Duis, HR-manager en columnist

11:20 - 12:00 KEYNOTE Gezond werken in de toekomst Marc van Veldhoven, hoogleraar Werk, Gezondheid en

Welbevinden,Tilburg University

12:00 - 13:00 Lunch en netwerken

13:00 - 14:00 WORKSHOPS Breakout sessie ronde 1

14:00 - 14:15 Korte pauze

14:15 - 15:15 WORKSHOPS Breakout sessie ronde 2

15:30 - 16:30 KEYNOTE Onbeperkt Houdbaar Jeroen Busscher, spreker, adviseur en schrijver

16:30 - 17:00 Plenaire afsluiting, netwerk, & borreldoor Aukje Nauta

1. Houd expertise en ervaring in huisJosje Frietman, manager Zilverpool bij Achmea

2. Breng employability in kaartTjerk Jansen, Director Workforce Management Atos Benelux

3. Zelfsturing en tijdsperspectief Annet de Lange, universitair hoofddocent Radboud Universiteit Nijmegen en Sonia Sjollema, directeur NSvP

1. De netwerkorganisatie, fl exibel organiseren Martijn de Wildt, oprichter en eigenaar netwerkorganisatie Qidos

2. De familie bij elkaar houdenWim Kooijman, HR-directeur KLM

3. Een persoonlijk loopbaancentrumSuzanne Daniëls, ontwikkelaar concept WerkStation van de Publieke Omroep

1. Gezonder leven is gezond werken Jeroen Peek, HR Development Manager Novo Nordisk

2. Duurzame inzetbaarheid: van reactief naar preventief Project Overstag, Qidos

3. Veerkracht ontwikkelen doorpositieve psychologieRijkwessel de Valk, Shell Health NAM Manager, senior occupational physician, SME

Informatie en aanmeldenDATUM dinsdag 25 juni 2013

LOCATIE Landgoed Zonheuvel in Doorn

PRIJS

€399,- p.p. bij deelname van 1 persoon van 1 organisatie

€349,- p.p. bij deelname van 2 personen van 1 organisatie

€299,- p.p. bij deelname van 3 personen of meer van 1 organisatie

VOORWAARDEOm te profi teren van de korting, moeten de deelnemers zich in 1 keer aanmelden.

INFORMATIE EN INSCHRIJVENwww.overdi.nl/congres

WWW.OVERDI.NL/CONGRES

Met meer personen

inschrijven is KORTING!

Programma

Breakout sessiesLanger werken Anders werken Gezonder werken

Meer informatie en inschrijven? Ga naar www.overdi.nl/congres

CMYK: Blauw: c70/m30 Groen: c30/y70 Oranje: m70/y70

RGB: Blauw: R74/G150/B205 Groen: R199/G214/B205 Oranje: R235/G107/B74

Kennis Partner:

0048 ADV ODI Congres2013_spread 210x297.indd 2 27-03-2013 14:53:1604_10_onderzoek.indd 8 27-03-13 17:01

Page 41: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

• Wees klaar voor een krappe arbeidsmarkt. • Bevorder vitaliteit en gezondheid. • Leer de productiefactor ‘werk’ anders

en effi ciënt in te richten.

• Wees klaar voor een krappe arbeidsmarkt. • Bevorder vitaliteit en gezondheid. • Leer de productiefactor ‘werk’ anders

• 9 Breakout sessies• Met praktijkvoorbeelden van Achmea, Atos, KLM en Qidos• Dagvoorzitter: Aukje Nauta (hoogleraar Employability in Werkrelaties)• Met inspirerende sprekers: Guido van Heezen (Effectory),

Marc van Veldhoven (hoogleraar Universiteit Tilburg) en Jeroen Busscher (spreker, adviseur en schrijver van diverse management bestsellers)

Met meer personen

inschrijven is KORTING!

DINSDAG 25 JUNI 2013LANDGOED ZONHEUVEL IN DOORN

CONGRES

0048 ADV ODI Congres2013_spread 210x297.indd 1 27-03-2013 14:53:14

09:00 - 09:30 Ontvangst met koffi e en thee

09:30 - 10:00 OpeningInteractieve opening door de dagvoorzitter Aukje Nauta

10:00 - 10:45 KEYNOTE De economische waarde van bevlogenheid Guido Heezen , oprichter Effectory en initiator van de Beste Werkgever Awards

10:45 - 11:00 Pauze

11:00 - 11:20 KEYNOTE De heersende dubbele moraal Gert-Jan Duis, HR-manager en columnist

11:20 - 12:00 KEYNOTE Gezond werken in de toekomst Marc van Veldhoven, hoogleraar Werk, Gezondheid en

Welbevinden,Tilburg University

12:00 - 13:00 Lunch en netwerken

13:00 - 14:00 WORKSHOPS Breakout sessie ronde 1

14:00 - 14:15 Korte pauze

14:15 - 15:15 WORKSHOPS Breakout sessie ronde 2

15:30 - 16:30 KEYNOTE Onbeperkt Houdbaar Jeroen Busscher, spreker, adviseur en schrijver

16:30 - 17:00 Plenaire afsluiting, netwerk, & borreldoor Aukje Nauta

1. Houd expertise en ervaring in huisJosje Frietman, manager Zilverpool bij Achmea

2. Breng employability in kaartTjerk Jansen, Director Workforce Management Atos Benelux

3. Zelfsturing en tijdsperspectief Annet de Lange, universitair hoofddocent Radboud Universiteit Nijmegen en Sonia Sjollema, directeur NSvP

1. De netwerkorganisatie, fl exibel organiseren Martijn de Wildt, oprichter en eigenaar netwerkorganisatie Qidos

2. De familie bij elkaar houdenWim Kooijman, HR-directeur KLM

3. Een persoonlijk loopbaancentrumSuzanne Daniëls, ontwikkelaar concept WerkStation van de Publieke Omroep

1. Gezonder leven is gezond werken Jeroen Peek, HR Development Manager Novo Nordisk

2. Duurzame inzetbaarheid: van reactief naar preventief Project Overstag, Qidos

3. Veerkracht ontwikkelen doorpositieve psychologieRijkwessel de Valk, Shell Health NAM Manager, senior occupational physician, SME

Informatie en aanmeldenDATUM dinsdag 25 juni 2013

LOCATIE Landgoed Zonheuvel in Doorn

PRIJS

€399,- p.p. bij deelname van 1 persoon van 1 organisatie

€349,- p.p. bij deelname van 2 personen van 1 organisatie

€299,- p.p. bij deelname van 3 personen of meer van 1 organisatie

VOORWAARDEOm te profi teren van de korting, moeten de deelnemers zich in 1 keer aanmelden.

INFORMATIE EN INSCHRIJVENwww.overdi.nl/congres

WWW.OVERDI.NL/CONGRES

Met meer personen

inschrijven is KORTING!

Programma

Breakout sessiesLanger werken Anders werken Gezonder werken

Meer informatie en inschrijven? Ga naar www.overdi.nl/congres

CMYK: Blauw: c70/m30 Groen: c30/y70 Oranje: m70/y70

RGB: Blauw: R74/G150/B205 Groen: R199/G214/B205 Oranje: R235/G107/B74

Kennis Partner:

0048 ADV ODI Congres2013_spread 210x297.indd 2 27-03-2013 14:53:1604_10_onderzoek.indd 9 27-03-13 17:01

Page 42: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

60% denkt dat collega’s beter een andere baan kunnen zoeken… Driessen presenteert landelijk onderzoek ‘juiste mens, juiste plek’ in publieke sector

Mensen die goed op hun plek zitten presteren beter. Het lastige is dat de ‘mens’ en ‘plek’ na een positieve match niet voor altijd de beste combinatie blijven. De juiste mens op de juiste plek is een continue proces. Om een idee te krijgen hoe dat proces er nu voor staat, heeft Driessen HRM samen met TNS Nipo een onderzoek gehouden onder meer dan 1.000 werkenden binnen de publieke sector. Alle resultaten vindt u in een gratis boekje.

Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 3 werkenden zelf geïnteresseerd is in een nieuwe baan. Opmerkelijk, 2 op de 3 zou het daarnaast goed voor collega’s vinden als ze eens op zoek zouden gaan naar een nieuwe baan. Daadwerkelijk een nieuwe baan zoeken wordt vooral online gedaan, maar een online sollicitatiegesprek blijkt veel ondervraagden nog te ver te gaan. Heeft men een nieuwe baan gevonden, dan geeft bijna 70% van de vrouwen bij vertrek haar kennis zonder moeite door aan de opvolger(s). Bij mannen is dit nog geen 50% van de ondervraagden.

Meer informatieDriessen is als HRM-dienstverlener goed bekend met het vinden en behouden van de juiste mens op de juiste plek. Wilt u het complete onderzoek met de 20 feiten over ‘juist mens, juiste plek’ ontvangen, vraag dan gratis het onderzoeksboekje aan op:

www.driessen.nl/mensenwerk

Gratis boekje met alle resultaten van het onderzoek aanvragen?

www.driessen.nl/mensenwerk

04_10_onderzoek.indd 10 27-03-13 17:01

Page 43: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

33MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

wERk & REchT

Aanpassing arbeidsduur

Er zijn talloze redenen om meer of minder te gaan werken. Wettelijk gezien mag je als werknemer je baas vragen om aanpassing van de arbeidsduur. Je werkgever bekijkt of hij dat organisatorisch kan in-passen en geeft daarop wel of niet toestemming. Er moet wel een gegronde reden zijn om een verzoek af te wijzen. Een mededeling ‘Kan niet!’ en weer overgaan tot de orde van de dag, is géén ge-gronde reden.

Onder het minimumDe afgelopen jaren heeft de kantonrechter zich over vele zaken rond aanpassing van de arbeidsduur gebogen met wisselende oordelen. Zo heeft een groepsleidster bij een kinderopvangbedrijf de wens om in plaats van bijna 22 uur nog maar 17,5 uur te werken. Zij had ech-ter al eerder een arbeidsduurvermindering gekregen waardoor haar werkweek al met een dag was verkort.

De kantonrechter wijst de wens van de werkneemster af, omdat de instelling zwaar belang heeft bij een minimumaanstelling van vijf da-gen in twee weken, kortom 3 om 2 dagen. De groepsleidster zit met 17,5 uur onder dat minimum om de gewenste kwaliteit nog te kun-nen handhaven. Er ontstaat dan namelijk een tekort aan vaste leid-sters per groep.

Geen zwaarwegende belangenEen bankmedewerkster wil per week vijf uur minder werken. Ze werkt 24 uur per week maar wil terug naar 19 uur, verdeeld over twee dagen: op donderdag 8 uur en op vrijdag 11 uur (met avond-dienst). De bank heeft zwaarwegende redenen om het verzoek af te wijzen. Zo is de werkgever onder andere van mening dat er buiten het werk ook veel uren aan het bijhouden van kennis door middel van opleiding moeten worden besteed. Bij een arbeidsduur van19 uur komt de verhouding werk/opleiding dermate scheef te liggen dat urenvermindering niet gehonoreerd kan worden.

De kantonrechter gaat hier niet in mee. De werkneemster die in het verleden ook al eens 19 uur had gewerkt in een andere functie, heeft haar cursussen en opleidingen altijd met succes afgerond, dus er zijn geen zwaarwegende belangen die een verkorting van de ar-beidsduur in de weg staan.<

(Door André Vergne)

Als de kat van huis is ...

Beste Roos,Mijn collega’s nemen het ervan als onze baas op reis is: ze gaan eerder weg, beginnen later of nemen ruimere pauzes. Laatst vroeg mijn baas om hen ‘in de gaten te houden’. Maar wat moet ik doen? Mijn collega’s waarschuwen? Doen alsof mijn neus bloedt? Of erop terugkomen bij hem? Ik heb geen zin om te boek te staan als ‘verra-der’ maar wil ook mijn baas niet teleurstellen. Groet, Dorinde

Beste Dorinde, Een ingewikkelde situatie. Ik kan me voorstellen dat je zowel naar je collega’s als naar je baas loyaal bent en je je op deze manier in een spagaat getrokken voelt. Om eerlijk te zijn denk ik dat dit een pro-bleem is van twee partijen, namelijk van je collega’s en je baas, ter-wijl jij nu ingezet wordt om dit probleem op te lossen. Allereerst, laat het probleem bij zijn ‘eigenaren’ en trek het vooral niet naar je toe. Het is niet jouw taak dit op te lossen.

Waar ik wel benieuwd naar ben: hoe weet je baas dat je collega’s het ervan nemen als hij afwezig is? Heb jij dit verteld of is dit hem (ook) op een andere manier ter ore gekomen? In het laatste geval zou ik hem zeker adviseren zelf het gesprek met zijn medewerkers aan te knopen. Je kunt aangeven dat het je een onprettig gevoel geeft om je collega’s namens hem in de gaten te houden.

LeiderschapsstijlWat ik mij ook afvraag: in hoeverre werkt de leiderschapsstijl van je baas dit gedrag in de hand? Vaak zie je dit bij leiders die een autori-taire, directieve leiderschapsstijl hebben, waarbij medewerkers wei-nig verantwoordelijkheden krijgen en de baas de touwtjes strak in handen houdt en moeite heeft met loslaten. Weinig verantwoorde-lijkheden toebedeeld krijgen en dus minder controle en invloed op het proces zorgen voor het spreekwoordelijke ‘dansen van de mui-zen op tafel als de kat van huis is’. Het zou goed zijn je baas hier subtiel bewust van te maken. Als hij eenmaal doorheeft dat het de-legeren van verantwoordelijkheden zorgt voor gemotiveerde werk-nemers die hun verantwoordelijkheden kennen en pakken - ook als hij er niet is - zal het loslaten hem misschien minder zwaar vallen.

Dan je collega’s: ook al stimuleert een bepaalde leiderschapsstijl dit gedrag, het blijft een keuze van je collega’s zich zo op te stellen.Niet iedereen kiest voor dit puberale gedrag (als de leraar het lokaal uit is, starten we direct met keten, want leren doen we zeker niet voor onszelf) en ik kan me voorstellen dat je je hieraan stoort. Bij-voorbeeld omdat zaken tijdens de afwezigheid van je baas blijven liggen, waardoor jij gehinderd wordt in je werk. Als dit het geval is, zou ik hier op persoonlijke titel feedback over geven. Geef dus aan wat het met jou doet, hoe het voor jou voelt en wat het effect op jou is (en niet op je baas) als je collega’s er met de pet naar gooien. Ik wens je veel succes! <

Roos Woltering is psycholoog en houdt zich als trainer en coach bezig met het ontwikkelen van mensen op de werkvloer. Zij geeft workshops en trainingen en ontwikkelde een coachingsprogramma voor de jonge carrièrevrouw. (www.rooswoltering.nl)

OP dE wERkvLOER

33_Werk_en_Recht.indd 33 27-03-13 15:07

Page 44: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

34 MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

De regels voor aanhalingstekens en cursivering

Woorden markerenEr kunnen allerlei redenen zijn om woorden of passages in een tekst te markeren. Bij-voorbeeld omdat je iets of iemand citeert of omdat een woord moet opvallen. Officiële regels zijn er niet, maar er bestaan wel veel richtlijnen waarmee je de lezer van je tekst houvast kunt geven.

Tekst Genootschap Onze Taal | www.onzetaal.nl

Soms ontkom je er niet aan om een stuk tekst uit een ander docu-ment te citeren of om iemands woorden letterlijk weer te geven. Dat hoeft niet vervelend te zijn; letterlijke citaten kunnen een tekst ook verlevendigen. Hoe geef je zo’n citaat vorm? Het kan natuurlijk met aanhalingstekens - maar er zijn meer middelen.

AanhalingstekensAls je een persoon letterlijk citeert of als je een schriftelijke passage woord voor woord overneemt, geef je dat aan door aanhalingste-kens te gebruiken. Of dat dubbele of enkele zijn, is vooral een kwes-tie van huisstijl. Een verdeling die vaak gebruikt wordt, is deze:

• dubbele aanhalingstekens voor letterlijke citaten: - “Het gaat een lange zit worden”, zei de minister vlak voor het

begin van de onderhandelingen. - Het bord vermeldt duidelijk: “Verboden in te rijden voor alle

voertuigen”. • enkele aanhalingstekens in andere gevallen:

- parafrases (geen letterlijke citaten, maar een weergave van de strekking van iemands woorden of een passage): ‘Uw geluk is niet vanzelfsprekend de verantwoordelijkheid van de staat’, lijkt het kabinet te willen zeggen.

- woorden en titels markeren: Het boek ‘Alleen maar nette mensen’ is verfilmd. (Zie ook verderop, onder het kopje Woor-den markeren).

Een argument om enkele in plaats van dubbele aanhalingstekens te gebruiken, is dat ze minder ‘zwaar’ ogen. Wel kan het een nadeel zijn dat je dan geen onderscheid meer kunt maken met de andere gebruiksfuncties van enkele aanhalingstekens.

Soms komen dubbele en enkele aanhalingstekens in één zin voor, namelijk bij een citaat binnen een citaat. Dat ingebedde citaat krijgt enkele aanhalingstekens als gewone citaten met dubbele gemar-keerd worden, of andersom:

• “Je kunt dan wel ‘Goed volk!’ roepen, het gaat erom dat je dat echt meent.”

• ‘Je kunt dan wel “Goed volk!” roepen, het gaat erom dat je dat-echt meent.’

Vergeet trouwens niet op de vorm van aanhalingstekens te letten: aanhalingstekens openen zijn ‘zesjes’, aanhalingstekens sluiten ‘ne-gentjes’. Dat geldt ook voor dubbele: “ en ”.De apostrof is altijd een negentje: ’s-Hertogenbosch, z’n. De meeste computerprogramma’s zorgen er automatisch voor dat aanhalings-tekens en apostrofs de juiste vorm krijgen. In webteksten kunnen ook rechte, niet-gekrulde aanhalingstekens gebruikt worden:'zo' en ''zo''.

Andere leestekensSoms volgen er meer leestekens op elkaar, vooral aan het einde van een citaat. Hoort een komma er nu wel of niet bij? En staat de punt voor of na een aanhalingsteken?

Om met de punt te beginnen: die hoort bij het citaat als dat citaat een hele zin is of uit verschillende hele zinnen bestaat. Het afsluiten-de aanhalingsteken (‘afhalingsteken’) komt daarna, en er volgt niet nóg een punt. Dat laatste geldt ook als de zin eindigt op een uit-roepteken of vraagteken:

• Helga van Leur waarschuwde: “Morgen wordt het een onstuimi-ge dag.”

• Helga van Leur waarschuwde: “Morgen wordt het een onstuimi-ge dag!”

• De nieuwslezer vroeg aan Helga van Leur: “En, gaat het morgen stormen?”

Als er niet een hele zin geciteerd wordt maar een los woord of een groepje woorden, staat de punt na het aanhalingsteken:

• Volgens Helga van Leur wordt het morgen “een onstuimige dag”.

De combinatie met een komma kan lastig zijn. Of een komma voor of na een aanhalingsteken staat, hangt ervan af hoe de geciteerde zin is opgebouwd. De komma hoort binnen de aanhalingstekens als de geciteerde zin onderbroken is op een plaats waar die zin zelf al een komma bevatte:

• “Vergeet uw regenpak niet,” zei Helga van Leur, “want het wordt een onstuimige dag.” (In de zin ‘Vergeet uw regenpak niet, want het

TAALkwESTIES

34-35-taalkwestie.indd 34 27-03-13 15:09

Page 45: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

35MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

TAALkwESTIES

De regels voor aanhalingstekens en cursivering wordt een onstuimige dag’ staat al een komma.)In alle andere gevallen is de volgorde omgekeerd: • “Het wordt een onstuimige dag”, zei Helga van Leur.

In romans en andere verhalen wordt vaak de ELDA-regel gehan-teerd (‘eerst leesteken, dan aanhalingsteken’), waarbij de komma altijd binnen het citaat staat. Maar voor de meeste andere teksten, zoals zakelijke teksten, geldt het advies hiervoor.

Langere passagesHet zal vast weleens voorkomen dat je een langer citaat in een tekst wilt verwerken. Bijvoorbeeld een passage uit eerdere corres-pondentie of een uitspraak die je graag wilt uitlichten. Dat kun je natuurlijk met aanhalingstekens in een lopende tekst doen. Maar nadelen heeft dat wel: het citaat valt niet op en zo’n alinea wordt al snel te lang. Een handige uitweg is om een citaat anders vorm te geven.Je kunt het uitlichten door er een tekstblokje van te maken.Het eenvoudigst is een ingesprongen alinea:

Ik had er geen benul van dat er zo veel praktische tips in Management Support stonden. Hiermee houd ik mijn kennis tenminste actueel. Een aanrader voor alle secreta- ressen en assistants! (Vivienne Noordema, 34) Zo’n citaat springt er echt uit. Altijd prettig als het om iets gaat waarvan je wilt dat het opvalt. Dat kan iets positiefs zijn, zoals hier-boven, maar bijvoorbeeld ook een eerdere afspraak waaraan de lezer nodig herinnerd moet worden. Het valt op zonder te schreeu-werig te zijn; het is minder opdringerig dan vette of onderstreepte letters in lopende tekst.

Woorden markerenEen van de functies van enkele aanhalingstekens is dat je een spe-ciale draai aan een of enkele woorden kunt geven.Denk daarbij aan:

• een ironisch bedoeld woord: - Zo gezond is de ‘gezonde’ Hollandse pot niet altijd.

• een zelfbedacht woord: - Nederland ‘vervinext’.

• een woord waarbij het om het woord zelf en niet om de achter-liggende betekenis gaat: - Het woord ‘chic’ is met een c.

• titels van publicaties, programma’s, rubrieken en dergelijke: - In ‘Management Support’ lees ik altijd eerst de rubriek ‘Taal-

kwesties’. • termen die voor de lezer waarschijnlijk niet vertrouwd zijn:

- Wij zijn ‘preferred partner’ van Microsoft.

Dat zijn nogal wat functies. Maar er is in de laatste drie gevallen nog een optie: woorden cursiveren.

Dus: • Het woord chic is met een c. • In Management Support lees ik altijd eerst de rubriek ‘Taalkwes-

ties’. • Wij zijn preferred partner van Microsoft.

Engelse woordenIs er een regel die bepaalt dat je buitenlandse woorden - bijvoor-beeld Engelse - moet cursiveren in een tekst, zoals hierboven bij preferred partner? Nee, die is er niet. Sterker nog: te veel cursiveren is af te raden. Cursiveren is vooral functioneel als je een term intro-duceert die de lezer wellicht niet kent. De eerste keer dat je dat woord gebruikt, laat je het opvallen door het te cursiveren. Zorg ervoor dat de context de betekenis van dat woord duidelijk maakt, of geef een expliciete toelichting. Daarna kun je ervan uitgaan dat de lezer het woord voortaan kent. Verderop in de tekst is cursiveren dus niet meer nodig: de extra aandacht die het woord verdiende toen het nog niet bekend was, zou in het vervolg van de tekst juist te zwaar zijn.

Niet markerenTot slot zijn er gevallen waarin woorden vaak van aanhalingstekens worden voorzien, maar waarbij dat niet hoeft. Onder meer in de vol-gende gevallen zijn aanhalingstekens mogelijk, maar lang niet altijd nodig:

• thema’s, motto’s, leuzen, gevleugelde woorden: - ‘Voetbal is oorlog’, om met Rinus Michels te spreken. - Het motto van de Franse Revolutie was: vrijheid, gelijkheid,

broederschap. • bij zogenaamd, zogenoemd, zogeheten:

- Dit treedt op bij het zogeheten grenseffect. • bij ja en nee:

- Er klonk een nauwelijks hoorbaar ‘ja’. - Daar zeg ik geen nee tegen.

Het gebruik van aanhalingstekens bij namen van bedrijven, restau-rants, schepen wordt algemeen afgeraden (anders dan bij titels van publicaties, programma’s). Het is dus:

• De legendarische Titanic wordt binnenkort opnieuw gebouwd. • Reserveer om half acht voor vier personen bij restaurant In den

Doofpot. BronnenGenootschap Onze Taal: Leestekens geregeld. Sdu Uitgevers, 2011. ISBN: 9789012581325Genootschap Onze Taal: Taal-top-100. Sdu Uitgevers, 2011. ISBN: 9789012581363 <

34-35-taalkwestie.indd 35 27-03-13 15:09

Page 46: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

36 MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

SPELLING- EN TAALTIPS

Leuke taalvragenHet leuke van deze rubriek is dat ik de onderwerpen vanzelf krijg aangereikt: per mail of tijdens een training stellen secretaressen allerlei interessante vragen. De drie leukste van de afgelopen tijd vind je in deze Spelling- en Taaltips.

Wat is juist: vijf kilo aardappels kost of vijf kilo aardappels kosten vier euro? Bij ons zijn de meningen hierover verdeeld.In deze zin zijn kost en kosten allebei goed. Want, zo staat in de Al-gemene Nederlandse Spraakkunst (ANS), bij de combinatie van een rekeneenheid (= vijf kilo) met een woord in het meervoud (= aardap-pels) zijn enkelvoud en meervoud mogelijk.

Toch hebben taalkundigen een voorkeur, voor het enkelvoud.Dit komt door het onderwerp vijf kilo aardappels. De kern van dit on-derwerp is vijf kilo. Maak je met dat onderwerp een zin, dan zet je die automatisch in het enkelvoud: vijf kilo kost vier euro.Doe dat dan ook als het onderwerp vijf kilo aardappels is.Dus, vijf kilo aardappels kost vier euro.

Anders is het als achter vijf kilo een woord staat dat geen meer-voudsvorm heeft, zoals fruit. Dan is het enkelvoud de enige optie, dus vijf kilo fruit kost …

En wat doe je als in het onderwerp miljoen voorkomt, zoals in vijf miljoen mensen keek naar de voetbalwedstrijd? Op www.onzetaal.nl vind je op deze vraag een helder antwoord.Er staat: ‘Miljoen is van oorsprong geen telwoord maar een zelfstandig naamwoord, net als mensen. Zowel miljoen als mensen zou dan als kern van de woord-groep in aanmerking kunnen komen, afhankelijk van de vraag wat de meeste nadruk moet krijgen: de groep als geheel of de afzonderlijke leden. In het eerste geval verschijnt de persoonsvorm in het enkel-voud (vijf miljoen mensen keek), in het tweede geval in het meervoud (vijf miljoen mensen keken).’ Kortom, ook deze zin heeft twee moge-lijkheden: enkelvoud en meervoud. Kies voor de vorm die past bij wat je bedoelt.

Op www.vk.nl stond NS wil één tarief voor alle vervoerders op het spoor. Dat is toch niet juist? NS staat voor Neder-landse Spoorwegen en daarom moet de persoonsvorm toch ook in het meervoud staan?Nederlandse Spoorwegen en Verenigde Staten staan inderdaad in het meervoud en moeten daarom ook een persoonsvorm in het meervoud hebben. Dat is waar. Maar als je de afkortingen gebruikt, dan zijn enkelvoud en meervoud beide juist.Kijk maar eens naar de volgende voorbeelden:

De VS zijn een federatie van 50 staten.De VS is een federatie van 50 staten.

En:De NS zijn een Nederlands spoorwegbedrijf.De NS is een Nederlands spoorwegbedrijf.

Op de site van de NOS staat dat zij na afkortingen als NS en VS het enkelvoud gebruikt. Is de afkorting voluit geschreven, dan volgt het meervoud. Dus:

De VS is een federatie van 50 staten.De Verenigde Staten zijn een federatie van 50 staten.

De NS is een Nederlands spoorwegbedrijf.De Nederlandse Spoorwegen zijn een Nederlands spoorwegbedrijf.

Als ik schrijf is gegeven, dan verbetert mijn manager dat vaak in gegeven is. Hij zegt dat is gegeven niet goed is. Klopt dat? Kijk eens mee naar de volgende zinnen:

1. De vergadering is vroeg afgelopen doordat we eerder zijn begon-nen.

2. De vergadering is vroeg afgelopen doordat we eerder begonnen zijn.

De eerste zin heeft de rode volgorder: zijn begonnen; de tweede zin staat in de groene volgorde: begonnen zijn. Sommige taalgebruikers hebben de voorkeur voor de rode volgorde. Zij beweren zelfs dat de groene fout is omdat dat een germanisme is. Maar dat is niet waar. Beide mogelijkheden zijn goed.

Maar let op. Soms maakt de volgorde van de persoonsvorm en het voltooid deelwoord verschil in betekenis. Ik geef je twee voorbeeld-zinnen: 1. Ik hoorde dat die nieuwe winkel nu al gesloten is. Betekenis: de nieuwe winkel bestaat niet meer. Hij is opgeheven.2. Ik hoorde dat die nieuwe winkel nu al is gesloten. Betekenis: de nieuwe winkel is dicht.

Bronnen:www.onzetaal.nlwww.over.nos.nlSchrijfwijzer (Jan Renkema, 2012) <

Tekst Judith Winterkamp | Communicatief tekst & training | www.communicatief.info

36.indd 36 27-03-13 15:27

Page 47: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

37MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

vREEMdETALENTIPS

ZakenreisbestemmingenElk jaar wordt het totale aantal reserveringen voor het vlieg- en treinverkeer naar zakelij-ke bestemmingen door zakenreizigers uit de Benelux geanalyseerd. Dit jaar leidt dat tot de volgende top 5: Londen, Parijs, Frankfurt, München en Milaan. In dit artikel vind je rondom deze steden enkele handige taal- en cultuurtips.

Om te beginnen zet ik voor de desbetreffende landen wat handige zinnetjes op een rij te zetten. Daarbij valt op dat het soms geen let-terlijke vertalingen zijn. Dat komt omdat het idioom betreft: in andere landen zeg je dingen soms gewoon anders.

Begroetingsformule anders:- Goedemorgen, u spreekt met X van de firma XYZ.- Good morning. This is Mrs. X from XYZ.- Bonjour. Ici la société XYZ. Madame X à l’appareil.- XYZ, Frau X, guten Tag.- Pronto. Qui la ditta XYZ. Sono la dottoressa X.

Telefoonalfabet anders:- De naam is XYZ, ik zal het even voor u spellen: Xantippe etc.- The name is XYZ, I’ll spell that for you: Xylophone etc.- Le nom est XYZ, je vais l’épeler : Xavier etc.- Die Name ist XYZ, ich buchstabiere Ihnen das: Xanthippe usw.- Il nome è XYZ, lo scompongo: Xilofono ecc.

Adresopbouw anders:- Engeland: huisnummer zonder komma vóór de straatnaam, Postcode links van de plaatsnaam, Britse adressen noemen vaak tevens het gebouw.- Frankrijk: huisnummer met komma vóór de straatnaam, De eerste twee cijfers van de postcode zijn het departement.- Duitsland: huisnummer zonder komma achter de straatnaam, Een postcode heet hier Postleitzahl. - Italië: huisnummer met komma áchter de straatnaam, een postcode heet CAP (Codice di Avviamento Postale).

Allemaal gelijkMaar wie op reis gaat neemt ook zichzelf in de bagage mee. Dat wil zeggen: de eigen ‘identiteit’. Zo hebben Nederlanders een heel ega-litaire grondhouding. In die optiek is iedereen gelijk. In de culturen van Parijs, Frankfurt, München en Milaan speelt statusgerichtheid een zwaardere rol. Fransen kunnen zich bijvoorbeeld soms wat er-geren aan ‘het gewone’ van de Nederlander. Nederlanders kunnen zich juist ergeren aan ‘het voorname’ van de Fransman. ‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’, zou dan ook géén Frans ge-zegde kunnen zijn. Ook de Duitsers en de Milanezen scoren veel hoger dan Nederlanders qua statusgerichtheid. Zoiets uit zich vooral in het belang dat zij hechten aan uiterlijkheden als chique kleding, dure auto’s, en een hiërarchische opstelling in bedrijf en publieke le-ven.

Recht door zeeHoe direct uit men zich in een cultuur? Dat wil onderling nogal ver-schillen: de Münchener of Frankforter zegt precies waar het op staat, terwijl de Londenaar, Parijzenaar of Milanees zelden direct ‘nee’ zegt. Een voorbeeld: wanneer de gemiddelde Fransman ‘Nee’ bedoelt, dan klinkt dit als: ‘Oui mais’ (ja maar). Wanneer de Fransman ergens niet op in wil gaan dan zegt hij: ‘Oui-non, nous verrons’ (Ja, Nee, we zullen zien), of zelfs ‘Si vous voulez’ (zo u wilt), maar in feite betekent dat gewoon: ‘Nee’. Wie een directe taal als het Nederlands of het Duits gewend is, kan dan denken dat er juist ‘Ja’ is gezegd. De Duitse taal is trouwens nog ietsje directer dan het Nederlands. De Duitstalige Zwitsers staan zelfs te boek als de meest directe com-municado’s ter wereld.

Relatie- of taakgericht?De gemiddelde Parijzenaar of Milanees is veel meer vanuit een rela-tie aan het denken. Men zal het vanuit die gewoonte dan ook vrij on-beleefd vinden als iemand direct zakelijk van wal steekt.De Duitsers en Nederlanders daarentegen willen graag zo efficiënt mogelijk zaken doen. Men scheidt daarbij privé en zakelijk vrij sterk, je hoeft met andere woorden geen vrienden te zijn om zaken te kun-nen doen. In Latijnse culturen hecht men juist meer aan het elkaar leren ken-nen, en het in de context plaatsen. Taakgerichte zakenmensen zul-len eerder met planningen, of juridische documenten op de proppen komen, terwijl relatiegerichte mensen liever eerst ergens gaan eten, en over van alles en nog wat lijken te praten, behalve over de deal.

Je ziet dat er voor een geslaagde zakenreis soms wat meer voorbe-reiding wordt gevraagd dan alleen het regelen van hotel en reis.Ook de specifieke omgang met taal en mensen vraagt enige aan-dacht van je. Tenslotte is het aannemelijk dat Londen, Parijs, Frank-furt, München en Milaan nog heel vaak door Nederlandse zakenmensen bezocht zullen worden. Want ondanks de opmars van videoconferenties of Skype blijft de noodzaak bestaan om bui-tenlandse klanten en zakenrelaties gewoon te ontmoeten. Iemands vertrouwen winnen gaat aan tafel immers makkelijker dan digitaal. Of zoals een oud-Gronings gezegde het verwoordt: ‘Andere mensen zijn ook mensen’. <

* Sander Schroevers is gastspreker en schrijver over internationale communicatie.

Tekst Sander Schroevers*

37.indd 37 27-03-13 15:28

Page 48: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

38 MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

SOfTwARETIPS

Gebruik categorieën in OutlookLabels plakken deed mijn moeder ook op de potten jam die ze maakte. Het waren er twee: de datum en de inhoud. Op die manier kon ze tweevoudig kiezen. In een bibliotheek kun je minstens vier zoekwijzen gebruiken: naam schrijver, naam titel, fictie of non-fictie en gen-re. In het wereldje van archiveren is het labelen helemaal aan de orde. Via categorieën in Outlook en de Windows 7-verkenner en via metadata in Sharepoint belandt het labelen bij de dagelijkse praktijk van de kenniswerker.

In mijn voorgaand artikel (Management Support Magazine nummer 1/2, pagina 29) gaf ik aan hoe zinvol het is om te werken aan taken die gecategoriseerd zijn. De inzichten daarvoor haalde ik bij Getting Things Done van David Allen. Hoe je dit nu technisch regelt in Out-look, en er vervolgens mee werkt, beschrijf ik in dit artikel.

Waar zijn de gekleurde vlaggetjes?Tot en met Outlook 2003 werd handig gebruikgemaakt van ge-kleurde vlaggetjes. Op die manier gaf je met een kleurtje naast het e-mailbericht aan van wie actie werd verwacht (in geval van ge-deelde postbussen) of wat je ermee wilde doen (printen, spoedig beantwoorden). Dat doe je nu met ‘categorieën’. Het systeem van de vlaggetjes is sinds Outlook 2007 herzien. Deze dienen nu al re-minder en zetten berichten weg als een soort taak.

Eén categorielijst voor alles in OutlookOm in de grote hoeveelheid berichten, vergaderingen, afspraken, contactpersonen, taken en notities overzicht te krijgen, is er één ca-tegorielijst bedacht die je overal kunt gebruiken. De categorielijst is beschikbaar als knop in het lint.

Als je deze uitvouwt zie je standaardcategorieën. Ze lijken op de vlaggetjes van Outlook 2003. Deze kun je wijzigen en zelf benoe-men.

Maak je eigen categorieënDe categorieën die je maakt zijn afhankelijk van je functie en je werk-wijzen. In het voorbeeld zie je mijn categorieën. Ik ben trainer/onder-nemer. Een manager, projectleider of secretaresse zal wellicht andere categorieën gebruiken. Je kunt ze op voorhand allemaal op-stellen, maar dat kan ook op het moment dat je ze nodig hebt. Om je op weg te helpen geef ik je toch enkele contexten waarmee je re-kening kunt houden:

Naam categorieOm een beetje overzicht te houden in mijn lange lijst begin ik de ca-tegorieën voor contactpersonen met het woord ‘contacten’ en die van mijn trainingen met ‘training’. In de lijst staan zowel contexten ‘waar’ je iets doet (thuis, trein, kantoor), als ‘wat je precies doet’ (schrijven, printen, bellen) als het ‘domein’ (overleggroep x, adminis-tratie, boekhouding, planning). Immers, alle outlookitems kun je me-verschillende categorieën geven.

Kleur categorie De kleur heeft alleen maar een visuele betekenis. In je agenda is dit prettig om een snel overzicht te creëren. Categorieën die aan je contactpersonen en taken zijn gekoppeld, hoeven niet allemaal een ander kleurtje te krijgen. Veel van mijn categorieën heb ik geen kleur gegeven; alle categorieën die betrekking hebben op taken heb ik de kleur groen gegeven. Je groepeert nooit op kleur maar op naam van de categorie.

Welke categorie kies je?Dit is een continu proces. Het duurt even en je kunt het steeds uit-gebreider maken. Bedenk hoe je straks je taken wilt groeperen in een lijst. Dat worden dus je categorieën. Wil je alle schrijftaken straks bij elkaar hebben, dan moet je die de categorie ‘schrijven’ hebben gegeven. Wil je alle taken die je met je leidinggevende wilt overleggen bij elkaar kunnen zien, dan moet je die een categorie ‘naam leidinggevende’ of ‘overleg leidinggevende’ meegeven.

Tekst Roel Peeters

38-39-softwaretips.indd 38 27-03-13 15:28

Page 49: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

39MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

SOfTwARETIPS

Gebruik categorieën in Outlook Alle taken netjes gegroepeerd per categorie

In de takenmodule kun je snel al je taken groeperen op categorie. Bovenaan in de lijst staan de kolomtitels, ‘velden’ genaamd. Klik met rechts op het veld categorie. Kies voor ‘vak groeperen op’.

Staat deze er niet bij, klik dan met rechts op een willekeurig veld, kies ‘veldkiezer’, zoek ‘categorie’ op in het lijstje en sleep dit veld tussen de andere

Als je op categorie hebt gegroepeerd, is het nog steeds een lange lijst. Klik met rechts op +of – (versie 2007) of het zwarte driehoekje (2010). Daar kun je de lijst inklappen. Dezelfde werkwijze hanteer je voor je contactpersonen, berichten, notities en afspraken (indien je die in een lijst wilt zien).

Interessante informatie in één oogopslagMaak een bewuste keuze in de velden die je ziet in je takenlijst. In het voorbeeld zie je of het een gewone of een terugkeertaak is, wat de prioriteit is, of er een herinnering aan vast hangt, of er een bijlage aan toe is gevoegd, het onderwerp, de status, de einddatum (ik werk niet met begindatum), hoeveel reeds is voltooid en het vlagge-tje (donkerder gekleurd naarmate de deadline naderbij komt). Van de velden ‘status’ en ‘% voltooid’ kun je je afvragen of die in jouw

situatie interessant zijn . Zo niet, zet dan de ‘veldkiezer’ weer aan en sleep de kolomkoppen in het menuutje. Dat maakt de lijst rustiger.

Gegroepeerd én gesorteerdAls je de taken hebt gegroepeerd wil je ze bijvoorbeeld op eindda-tum of belangrijkheid sorteren. Daarvoor hoef je alleen maar op het betreffende veld boven de kolom te klikken. Een tweede klik keert de volgorde om.

Houd je focus en werk proactiefGroepeer je taken en sorteer de categorie op einddatum (dringend of niet) of prioriteit (belangrijkheid of niet). Daarmee heb je in één klap een tool om je doelen en die van je manager in de gaten te houden. Onderstaand enkele situaties op waarin je snel in actie kunt komen:

• Beltaken: je kunt een rondje bellen als je niet op je werkplek bent.

• Overleg met je manager: je hebt snel alle input bij elkaar. • In de trein naar huis: Pak even je leestaken er bij. • Thuiswerken: alle rust om notulen uit te werken • Vrijdagmiddag: welke taken zitten er aan te komen in de cate-

gorie ‘project x’? • Voorbereiden event: pak alle taken er even bij in de categorie

‘beurs 2013’.

Contactpersonen indelen in Categorieën In een vorig artikel over Outlook-contactpersonen ging ik er al even op in. Het mooie is dat bo-venstaande werkwijzen identiek op contactpersonen kunnen wor-den toegepast. Bedenk hierbij dat contactpersonen vaak ver- schillende categorieën vallen. Kies eerst voor de lijstweergave. In de printscreen zie je enkele van mijn categorieën. Daarin kan mevr. Pietersen zowel in ‘relaties’’ , als in ‘secretaressen’ als in ‘regio Drenthe-Groningen’ vallen. Wil je bij mevr. Pietersen een categorie

verwijderen of een categorie toevoegen, dan moet je dit contact openen en via het bekende lijstje met categorieën de aanpassingen doorvoeren.

Nieuwe vormen van archiverenCategorieën, labels en meta-data. Het zijn allemaal benamingen voor hetzelfde: data koppelen aan (vaak meerdere) contexten waar-door het zoeken, groeperen en sorteren een stuk sneller, overzichte-lijker en dynamischer verloopt. In de behoefte aan efficiency en pro-actief werken, passen deze toepassingen prima.

Kom je er technisch niet helemaal uit, schroom niet om contact op te nemen met de redactie: [email protected]. Dan help ik je verder. <

38-39-softwaretips.indd 39 27-03-13 15:28

Page 50: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

40 MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

De beste keuze voor een zakelijke tablet?

Dé tablet bestaat nietHet werk op kantoor verandert snel. En als het gaat over het nieuwe, papierloze vergade-ren, dan heb jij daar als secretaresse een sleutelrol in. Voor de overgang naar papierloos vergaderen met een tablet zal namelijk heel wat moeten veranderen in de werkwijze en aanlevering van de stukken. Maar hoe weet je welke tablet het meest geschikt is?

Tekst Bouke van Kleef | www.avk.nl

Waar we al een tijd gewend zijn aan mensen die hun smartphone niet kunnen loslaten, is er een nieuwe trend gezet toen de iPad werd gelanceerd. Collega’s nemen steeds vaker hun tablet mee naar het werk. Organisaties zijn massaal bezig met de invoering van een ta-blet om het werken meer papierloos, effectiever en ‘van deze tijd’ te maken. Er worden pilots gedaan voor papierloos vergaderen en er worden centraal grote hoeveelheden tablets gekocht door organisa-ties.

MogelijkhedenToen de iPad nog de énige tablet was, was dat logischerwijs vaak ook dé keuze, maar nu Android steeds populairder wordt en Micro-soft met Windows 8 ook de markt bestormt, is er ineens veel te kie-zen. Maar wát is nu de beste zakelijke tablet?Dat hangt af van diverse factoren.De conclusies variëren, organisaties maken meestal onderstaande keuzes:

1. Centraal beheerde tablets, gekocht door de organisatie. Mede-werkers hebben dan in principe geen keuzevrijheid, iedereen krijgt het zelfde merk en type.

2. BYO(D) programma’s: BYOD staat voor Bring Your Own Device. Een organisatie geeft de gebruiker de keuze een eigen tablet mee te nemen naar kantoor. De organisatie biedt in dat geval een techniek die op de tablet gebruikt kan worden voor e-mail, en voor toegang tot intranet en documenten.

3. CYO(D) programma’s: CYOD staat voor Choose Your Own De-vice. De organisatie biedt een aantal verschillende tablets; de ge-bruiker kiest uit de selectie, met of zonder een eigen bijdrage.

Voordelen van de iPad (besturingssysteem iOS) • Veilig met sandboxing. • Snelle en doorontwikkelde apps. • Veel verschillende apps. • Veel speciaal gemaakte vergaderapps in abonnementsvorm. • Basisbediening is intuïtief. • Snelle updates en nieuwe versies van Apps en iOS. • Uitstekend geschikt voor privégebruik. • Download eigen kopie van vergaderstukken met jouw aanteke-

ningen.

Nadelen van de iPad (iOS) • Sandboxing is zéker ook een beperking. • 1 iPad is gekoppeld aan 1 user. • Geavanceerd gebruik vereist training of veel zelf uitzoeken. • Vrijwel alles werkt met downloaden en bewerken en niet met

openen en daarna opslaan. • Geen USB-poort. • Er zijn zoveel apps dat de goede keuze maken een vak apart

wordt. • Je kunt niet bij de netwerkschijven op de server.

Voordelen van Windows 8-tablets • Connectiviteit is naadloos (VPN, Shares, SharePoint). • Intuïtief in zakelijk gebruik. • Meerdere eigen useraccounts. • Office 2013: met name OneNote - daar zul je als secretaresse

nooit meer zonder kunnen. • USB-poort ook voor bijvoorbeeld een muis/toetsenbord/externe

schijf. • Live werken in online bestanden. • Centraal beheer van Windows 8-systemen in een professionele

omgeving. • Anti-virussoftware is inbegrepen. • Groter 10.6 inch scherm en meer pixels. • De meeste Windows 8-tablets woren geleverd met geïntegreerd

toetsenbord. • Stevige metalen behuizing

INFORMATIEMANAGEMENT

40-41-de-tablet-bestaat-niet.indd 40 27-03-13 15:29

Page 51: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

41MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

INFORMATIEMANAGEMENT

Nadelen van Windows 8-tablets • Mensen zien het als 2 OS’en Modern UI (Metro) en de Windows

desktop. • Windows 8 RT is zonder Outlook en zonder taken. • Op een RT-tablet kunnen alleen apps geïnstalleerd worden en je

kunt geen ‘oude’ desktopprogramma’s installeren. • Windows 8 PRO-tablets zijn duur. • Nog weinig zakelijke apps, er is bijvoorbeeld nog geen goede

app om pdf-documenten te annoteren. • Beschikbare apps nog niet volwassen en soms zelfs traag om

onduidelijke redenen. • Veiligheid van de Windows 8-apps moet nog bewezen worden.

Voordelen Android • Werkt erg goed met ‘pen’-besturing. • Snelle en doorontwikkelde apps. • Grote hoeveelheid apps. • Uitstekend geschikt voor privégebruik. • Download eigen kopie van vergaderstukken met jouw aanteke-

ningen. • Zeer goede video- en muziekondersteuning. • Goede video en fotocamera (5 Mpix).

Nadelen Android • 1 Android is gekoppeld aan 1 user. • Centrale plek voor vergaderstukken is niet out-of-the-box.

• Vrijwel alles werkt met downloaden en bewerken en niet met openen en weer opslaan.

• Gekoppeld aan 1 user. • Geen USB-poort. • Risico op malware. <

niEuWE incOMPAnytrAining Management Support ontwikkelde in samenwerking met AVK een nieuwe incompanytraining die jouw organisatie kan helpen bij de keuze voor een tablet. Deze training gaat - buiten de ta-blet zelf - ook in op de ondersteunende techniek én op het ge-reedmaken van de secretariële processen. Tijdens deze training leer je onder andere:

• De juiste keuze maken voor jouw organisatie • Het vergaderproces optimaliseren • Afspraken maken voor effectief samenwerken en papier-

loos werken en vergaderen • Papierloos vergaderen met de beste apps.

Je gaat beladen met tips en trucs voor werken met de tabletnaar huis.

WWW.GOLDENTULIP.NL/MEETINGPLANNERS

•Boek nu uw vergaderarrangement tot 1 juni 2013 enontvang ruim 20% korting in een van onze 50 Tulip Inn,Golden Tulip of Royal Tulip hotels in de Benelux.

•Reserveren kan uitsluitend via Golden Tulip’s CentralMeeting Line en vooruitbetalen is een voorwaarde.

•De vergadering dient voor 1 juni 2013 plaats te vinden.

Bel 0343 523020 of stuur een E-mail naar:[email protected] vraag een offerte aan!Ga naar onze website voor meer informatie.

Boek nu en ontvang ruim

20% korting op uw vergaderingbij Golden Tulip!

(advertentie)

40-41-de-tablet-bestaat-niet.indd 41 27-03-13 15:29

Page 52: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

42 MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

INFORMATIEMANAGEMENT

Appladder1. Vergaderen |iPhone (€ 7,99)De app Vergaderen van Wilbert Van Vree, gespecialiseerd in het onderwerp, geeft je via het onderdeel Vergaderwijzer veel achtergrondinformatie en heldere tips om te zorgen dat vergaderingen weer het gewenste effect hebben. Ook leuk gevonden zijn de ingebouwde quiz en een kostenteller die tijdens de vergadering laat zien wat de kosten zijn.

2. Files App | iPhone en iPad (€ 0,89)Files App voor iPhone en iPad is een handige app om, netjes georganiseerd in mapjes, bestanden op je toestel te bewaren. Veel documenten en pdf-bestanden kun je direct in de app bekijken. Via de browser kun je bestanden draadloos over-zetten van je computer naar de app, maar ook importeren vanuit clouddiensten zo-als Dropbox behoort tot de mogelijkheden.

3. Bruna Tablisto | Android, iPad (Gratis)Tablisto kennen we al enige tijd als nuttige e-reader voor de iPad met in-gebouwde kiosk, waar veel tijdschriften, boeken en vakbladen te vinden zijn. Vooral de vakbladen zijn interessant: die vind je doorgaans niet via andere apps, zoals de AKO Tijdschriften App. Door een samenwerking

met Bruna is het aanbod flink vergroot, met vooral veel extra boeken. Ook heeft de app een up-date gekregen en is een Android-versie gelanceerd.

4. Sidebar Lite | Android (Gratis)Met Sidebar Lite heb je sneller toegang tot je favoriete Android-apps. Het is een mooi doorzichtig paneel met daarop een selectie van je favoriete (zelf te kiezen) apps. Dit paneel kun je naar voren halen met een eenvoudige veegbeweging, vanaf de linkerkant van het scherm naar het midden. Tegen betaling is ook een uitgebrei-dere Pro-versie beschikbaar. Eerder verscheen ook Swapps, dat ongeveer hetzelf-de doet.

5. DashClock Widget | Android (Gratis)Nog een handige tool voor Android: een widget voor het ontgrendelscherm, zodat je al zonder de telefoon te ‘unlocken’ onder meer kunt zien wat de tijd is, wat je laatste berichten zijn en het plaatselijke weerbericht bekijken. Grappig is dat je de widget ook kunt uitbreiden met extensies van derden, zodat je bijvoorbeeld de laatste tweets of WhatsApp-berichtjes erbij kunt zetten. Minpuntje is dat je wel echt de al-lerlaatste Android-versie nodig hebt.

6. TomTom Taxi Booking | iPhone (Gratis)Taxi 2.0, zo kunnen we deze app van TomTom wel noemen. De app helpt je bij het vinden van een taxi (momenteel voornamelijk in Amsterdam en Rotterdam) en geeft informatie over de snelste route en verwachte aankomsttijd. Je kunt zelfs de repu-tatie van de chauffeur bekijken en bespreken, of je vertrouwde chauffeur toevoegen aan een persoonlijke lijst.

7. Buienalarm | iPhone (Gratis)Gebruikers van Android kenden hem al, nu kan ook de iPhone-gebruiker hem instal-leren.Buienalarm geeft ongeveer een halfuur voordat het gaat regenen een pushnotificatie voor tot drie vooraf ingestelde locaties, of continu op basis van je gps-positie. Een handige app, die ook wat meer bij de tijd is dan de verouderde Buienradar-app.

(Door Gertjan Groen)

Management Support Magazine is nu ook digitaal te verkrijgen. Je ontvangt exact hetzelfde papieren tijdschrift maar dan op je beeldscherm!

De voordelen op een rij:

n Nu volledig geschikt voor je iPad en tablet

n Direct beschikbaarbij verschijning

n Scannen opinteressant nieuws

n Doorzoekbaar optrefwoord

n Automatisch jeeigen archief

n Interactief bladeren

Meer informatie of inschrijven?

Of ga naar:

www.managementsupport.nl/digitaalmagazine

Management Support Magazine is nu ook digitaal te verkrijgen. Je ontvangt exact hetzelfde papieren tijdschrift maar dan op je beeldscherm!

De voordelen op een rij:

n Nu volledig geschikt voor

Management Support Magazine Digitaal

42-appladder.indd 42 27-03-13 15:30

Page 53: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

43MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013

PRODUCTNIEUWS

Berlijn is op dit moment de meest populaire Europese bestemming voor personeelsrei-zen. Enerzijds is er de indrukwekkende historie van ‘Oost en West’. Anderzijds zijn er in-novatieve ontwikkelingen die Berlijn tot een moderne en zeer inspirerende stad hebben gemaakt. Wat denk je van een rit op de fi ets of met de oude Trabant door voormalig Oost-Berlijn en met de Segway naar de Potsdamer Platz. Het is een gezellige stad met vele terrassen, winkels en bijzondere locaties voor een onvergetelijk bedrijfsfeest. Nie-mand die je daar beter in kan adviseren dan Tendolle Reizen & Evenementen.Informatie www.tendolle.nl. <

Deze kleurrijke laptoptassen van Extreme Design zijn om vrolijk van te worden. Dus weg met die saaie, zwarte tas. De tas heeft allerlei handige vakjes met plaats voor al je andere zakelijke benodigdheden, is gemaakt van imitatieleer en afgewerkt met een zil-veren rand. Hij is er in diverse kleuren en verschillende maten.Kortom: een tas waar je mee gezien mag worden.Verkrijgbaar via www.bedazzle.nl. Vanaf € 35.-. <

Heb jij ook het gevoel dat je werk nooit af is? Dat je vaak niet de energie hebt zo creatief te zijn als je graag wilt? Join the club! Je bent bij lange na niet de enige. Dus druk, gespannen of moe? Laat je werk even liggen en ga ‘effe zitten’, al is het maar vijf minuten. Je lichaam ontspant en je geest wordt weer helder. Hoe dan? Door te mediteren. En nee... je hoeft je lichaam niet in allerlei bochten te wringen.In het boekje Effe zitten beschrijft Han Luyckx hoe je kunt mediteren zonder je benen in de knoop te leggen. Overal en altijd, ook op je bureaustoel. Niets moeilijks aan, gewoon effe gaan zitten.Met dit boekje natuurlijk. < Titel: Effe zittenAuteur: Han LuyckxISBN: 9789461260475Prijs: € 14,50

HISTORISCH EN HIP BERLIJNBeleef het met je collega’s

VRIENDENBOEKOrigineel en persoonlijk cadeau

VROLIJKE LAPTOPTASDuizelingwekkende kleuren

EFFE ZITTENBeter functioneren door te mediteren

graag wilt? Join the club! Je bent bij lange na niet de enige. Dus druk, gespannen of moe? Laat je werk

Neemt je collega afscheid, gaat ze met zwangerschapsverlof of met pensioen? Voor bijna elke gelegenheid kun je een heel persoonlijk boek maken. Vriendenboeken.nl maakt het nu mogelijk om eenvoudig en online samen met je vrienden of collega’s, een boek te maken en digitaal te laten drukken. Je collega’s kunnen online ieder twee pagina’s vullen met tek-sten en foto’s. Daarnaast kun je het boek aanvullen met extra fotopagina’s, sfeerbladen en jaaroverzichten van bijvoorbeeld het geboortejaar van je collega. Je kunt kiezen uit vele thema’s en achtergronden. Informatie www.vriendenboeken.nl. <

43_Productnieuws.indd 43 27-03-13 15:30

Page 54: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

44

COLOFON

MANAGEMENT SUPPORT APRIL 2013Met Schoevers ben je meer waard

Schoevers maakt graag indruk. En vooral samen met jou, als jij de

ambitie hebt om co-manager te worden of te blijven. Een co-manager is

een managementondersteuner met daadkracht en een resultaatgerichte

mentaliteit. Een professionele mede-manager die zaken zelfstandig en verantwoordelijk aanpakt. Schoevers heeft

al 100 jaar de kennis, drive en kwaliteit om deze co-managers op

te leiden, te bemiddelen en te coachen. Ben jij de co-manager van

morgen? Kijk op schoevers.nl.

Schoevers_advs_210x297_Management_Support.indd 2 05-03-13 16:53

Management Support Magazine is al dertig jaar het vakblad voor de professionele secretaresse, de management assistent, de office- en bureaumanager en de directiesecretaresse. Het is een uitgave van Vakmedianet

In zijn redactionele formule richt Management Support Magazi-ne zich op de positionering en op de ontwikkeling van het vak-gebied van de doelgroep. Tevens ondersteunt het de lezer in haar functie als sparringpartner van de manager.

Management Support Magazine verschijnt 10 keer per jaar

HoofdredacteurVera Bot - [email protected]

EindredacteurMieke Bloemheuvel - [email protected]

RedactieadresPostbus 4482400 AK Alphen aan den RijnTelefoon (088) 584 09 43 / 44

Aan dit nummer werkten meeHeleen ter Avest, Maarten Breemer, Gertjan Groen, Marianne Kalkman, Bouke van Kleef, Romée van Leusden, Marjo van Lijssel, Jacqueline van de Looy, Martijn Louws, Huub van Mac-kelenbergh, Jacqueline Mahieu, Roel Peeters, Sander Schroe-vers, André Vergne, Karen Visser, Wouter van Wingerden, Ju-dith Winterkamp, Roos Woltering, Jan Zandstra (illustratie)

Vormgeving en opmaakCross Media SolutionsDe Handlangers - www.dehandlangers.nl

DrukVeldhuis Media, Raalte

UitgeverCas Wegman

MarketingCeesjan de Vos

Advertentie-acquisitieSaskia BoskerTelefoon: (06) 51 68 17 [email protected] VerhulstTelefoon: (06) 51 37 89 [email protected]

Advertentieplaatsingen worden uitgevoerd overeenkomstig de ‘Regelen voor het Advertentiewezen 1990

AbonnementenJaarabonnement € 94,- (excl. 6% btw, incl. verzending). Collectieve abonnementen op aanvraag. Abonnementen kunnen tot uiterlijk drie maanden voor aanvang van een nieuw abonnementsjaar worden opgezegd. Bij niet-tijdige opzegging wordt het abonnement automatisch verlengd. Informatie:[email protected], telefoon (088) 584 08 88. Digitale abonnementenDit magazine is ook digitaal verkrijgbaar. Meer informatie: http://digitaal.managementsupport.nl/digitaal.asp?

Informatie over abonnementenVakmedianet legt uw gegevens vast voor de uitvoering van de (abonnements-)overeenkomst. Uw gegevens kunnen door Vakmedianet, of zorgvuldig geselecteerde derden, worden ge-bruikt om u te informeren over relevante producten en diensten. Indien u hier bezwaar tegen heeft kunt u contact met ons opnemen. Op alle uitgaven van Vakmedianet zijn de algemene leveringsvoorwaarden van toepassing. Deze kunt u lezen op www.vakmedianet.nl

Verzending en factureringVakmedianet

PartnersConferentiecentrum Woudschoten, Golden Tulip, Schoevers en VCK Travel.

De manier waarop ik mijn vak beleef (eigenaar van een trainingsbureau en tevreden mee-werkend voorman) gaat gepaard met werken op locaties. Vaak bij klanten of in luxe ho-tels of conferentieoorden. En hoewel ik geen hekel heb aan reizen of autorijden, geef ik toch sterk de voorkeur aan werkplekken in de buurt van mijn stad ’s-Hertogenbosch. Het liefst stap ik op mijn fiets richting trainingsplek en ik besef dat dit een ongekende weelde is. Maar werk in Groningen, Enschede of Middelburg neem ik met haast evenveel plezier aan. Als ik terugdenk aan alle locaties waar ik gewerkt heb, springt er echter één uit die met voorsprong de meeste indruk gemaakt heeft. En laat dat nu juist een klus zijn waarvoor ik in het vliegtuig moest stappen:Barcelona, ooit mijn werkplek voor let op: vier uur!Een klant met te veel geld en een jubileum wilde graag voor één middag een workshop rond het thema: luisteren. Dit was niet tegen dovemans oren gezegd en met veel plezier stapte ik in het KLM-toestel richting Barcelona Airport. Dure stoelen, duur hotel, heerlijke lunch. Natuurlijk snapte ik dat er wat te vieren viel: tienjarig bestaan van de club. Natuurlijk snap ik dat je niet voor een krot kiest als je het personeel wilt verwennen. Maar dit! Alles kon, alles mocht, alles moest. Ik kreeg zelfs een nacht cadeau om langer in Barca te kunnen blijven. Geen probleem. De vier uurtjes werk vlogen voorbij en toen kon míjn feest beginnen. De toerist uithangen in Catalonië. Op eigen houtje. Het personeel van de club had een ander programma. Een duur programma. Ik zwierf op mijn gemak door de stad. Van voetbalstadion Camp Nou naar Sacrada Familia. Van de Sacrada naar het Gaudimuseum. Als klap op de vuurpijl had ik kunnen regelen dat ik op woensdag heen en pas op vrijdag terug zweefde naar het koude Nederland. Wat een trainingsklus. Geweldig. En wat een geldverspilling van mijn klant. Mochten er meer klanten zijn die het geld aan mij willen verspillen, meld je dan aan via mijn site. Ik lever graag een bijdrage aan succesvol travelmanagement.(Huub van Mackelenbergh)

Viva travelmanagement, viva geldverspilling

Algemene voorwaardenNiets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever worden opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. ISSN 1382-3590 - Copyright 2013 Manage-ment Support Magazine. Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave de uiterste zorg is besteed, aanvaarden de auteur(s), redacteur(en) en uitgever(s) geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onvolkomenheden, noch voor de gevolgen hiervan.

COLUMN

44-45-46_Column en colofon.indd 44 27-03-13 15:31

Page 55: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

Met Schoevers ben je meer waard

Schoevers maakt graag indruk. En vooral samen met jou, als jij de

ambitie hebt om co-manager te worden of te blijven. Een co-manager is

een managementondersteuner met daadkracht en een resultaatgerichte

mentaliteit. Een professionele mede-manager die zaken zelfstandig en verantwoordelijk aanpakt. Schoevers heeft

al 100 jaar de kennis, drive en kwaliteit om deze co-managers op

te leiden, te bemiddelen en te coachen. Ben jij de co-manager van

morgen? Kijk op schoevers.nl.

Schoevers_advs_210x297_Management_Support.indd 2 05-03-13 16:5344-45-46_Column en colofon.indd 45 27-03-13 15:31

Page 56: Management Support Magazine nummer 4, april 2013

Member of the VCKGROUP

3G 4:08 PM

Mail Weather Facebook

Camera Settings Calculator Chat

iCal Skype Youtube Gmail

Notes Maps iTunes

3G 4:08 PM

Mail Weather Facebook

Camera Settings Calculator Chat

iCal Skype Youtube Gmail

Notes Maps iTunes

3G 4:08 PM

Mail Weather Facebook

Camera Settings Calculator Chat

iCal Skype Youtube Gmail

Notes Maps iTunes

Zelf snel en makkelijk vluchten boeken wanneer het u uitkomt. Uw reisschema raadplegen en op de hoogte blijven van de status van uw vlucht. Met AirGo-M, de mobiele app van VCK Travel, helpen wij u om de controle te houden over uw boekingen.

Dát noemen wij de Personal Touch. AirGo-M is de mobiele versie van de zelfboekingtool AirGo. Inclusief reisbeleid, MIS en 24-uurs service.

Lees alles over AirGo-M op de speciale site www.airgo-m.nl

AirGo-M, your mobile booking solution

3G 4:08 PM

Mail Weaatherther Facebook

Camera Settings Calculalculator

iCal Skype YoutubeYoutubeY

Notes Maps iTunes

or Chat

Gmail

3G 4:08 PM 3G 4:08 PM3G 4:08 PM

Mail Weaatherther Facebook

Camera Settings Calculalculator

iCal Skype YoutubeYoutubeY

Notes Maps iTunes

or Chat

Gmail

3G 4:08 PM

Mail Weaatherther Facebook

Camera Settings Calculalculator

iCal Skype YoutubeYoutubeY

Notes Maps iTunes

or Chat

Gmail

44-45-46_Column en colofon.indd 46 27-03-13 15:31