Maguza oktober 2009

download Maguza oktober 2009

of 44

 • date post

  15-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  227
 • download

  7

Embed Size (px)

description

Magazine van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen

Transcript of Maguza oktober 2009

 • 3 decennia innoverende geneeskunde

  UZA viert 30 jaar

  maguzazorgmagazine van het Uza oktober 2009 #78 www.magUza.be

  Afgi

  fteka

  ntoo

  r Ant

  wer

  pen

  X, M

  aguz

  a 78

  , Tijd

  schr

  ift

  kw

  arta

  albl

  ad, o

  kt

  nov

  d

  ec 2

  009,

  v.u

  . Joh

  nny

  Van

  der S

  trae

  ten,

  Uni

  vers

  itair

  Ziek

  enhu

  is An

  twer

  pen,

  Wilr

  ijkst

  raat

  10,

  265

  0 Ed

  egem

  Babys met zuurstoftekortAfkoelen beperkt hersenschade

  Onder spanning?Een leven zonder stress

  Mexicaanse griepLaat u vaccineren!

  + Dossier orgaantransplantatie

 • Speciaalzaak leefcomfort

  Turnhoutsebaan 92-94 2100 Deurne Tel . : 03/326 11 30 fax: 03/326 06 79 info @schaeps.be Week van 9 - 18 u, zaterdag van 9 - 13 u Tram 10, bus 33, 410, 411 en 412 GRATIS PARKING

  Met deskundig advies

  RIZIV 1/6/10422/96/100 - 1/6/27017/88/200

  www.schaeps.beO R T H O P E D I E B A N D A G I S T E R I E S C H O E N E N I N V A L I D E N W A G E N S H O M E C A R E R E V A L I D A T I E

  Comfort en mobiliteit

  ORTHOPEDIST - BANDAGIST

  ORTHOPEDIE ORTHOPEDISCHE SCHOENEN COMFOR TSCHOENEN

  BANDAG IS T ER IE INVALIDE WAGENS T HUISV ER ZORG ING

  Bezoek onze ruime toonzaal

  Discrete pasruimte

  Studiedienst

  Goed uitgeruste werkplaatsen

  Traditioneel maatwerk

  Moderne technologien en technieken

  Grote keuze artikelen van hoogstaande kwaliteit

  advertentie

 • 003maguza

  D e performantie van gezondheidszorgsystemen vergelijken is verraderlijk. Mensen kunnen een verschillende waarde hechten aan belangrijke ken-merken zoals dekkingsgraad, keuzevrijheid, gelijkheid en kwaliteit van de zorg. Gezondheid en zich gezond voelen hebben ook veel te maken met levensstijl. Bij de beoordeling van een systeem van gezondheidszorg spelen ook de kosten een steeds belangrijkere rol.

  Verenigde Staten vs Engeland De voorbije maanden werd in de internationale pers uitgebreid over de hervormings-plannen voor de Amerikaanse gezondheidszorg geschreven. Amerikaanse politici en journalisten maakten vooral een vergelijking met de Engelse National Health Service. In de discussie die gevoerd wordt over welk land de Verenigde Staten of Engeland nu de beste gezondheidszorg heeft, zou het beschamend zijn mocht een van beide winnen. Het juiste antwoord op de vraag is waarschijnlijk Belgi.

  De Amerikaanse gezondheidszorg is twee keer zo duur als in de rest van de OESO-landen, terwijl kindersterfte, levensverwachting en overlevingskansen na een hartaanval lager zijn dan het gemiddelde. Omdat een verzekering tegen ziekte er zo duur is, hebben 50 miljoen Amerikanen die niet. De Engelse National Health Service is voor de Britten een religie. Maar wachtlijsten van 6 maand en geen keuzevrijheid vinden ze dan wel normaal.

  Belgi heeft een systeem van universele dekking iedereen heeft dezelfde rechten gefinancierd door verplichte bijdragen van werkgevers en werknemers. De verzekeraars zijn private non-profitorganisaties. De patinten kunnen vrij hun arts kiezen, die ze een honorarium betalen. Alle patinten kunnen zich recht-streeks tot specialisten wenden.

  Kostencontrole wordt probleem Dat systeem, waar ze in de Verenigde Staten en Engeland alleen maar van kunnen dromen, is duurder dan in Engeland, maar wel goedkoper dan in de Verenigde Staten. Is dat systeem perfect? Nee, want de kostencontrole wordt een probleem. De keerzijde van de zelfstandige arts is het overijverige voorschrijfgedrag dat ont-staat door het inkomen rechtstreeks te koppelen aan het aantal prestaties. Belgen slikken dan ook drie keer zo veel pillen als Engelsen.

  Na twintig jaar onafgebroken behoedzame conservering van dit socialistische systeem met liberale geneeskunde, zullen wij vooral moeten besparen. Is dat mogelijk zonder de opgesomde voordelen te verliezen? De regering geeft geen echte aanzet: de regeringsverklaringen over gezondheidszorg worden al twintig

  jaar steeds korter. Minister Laurette Onkelinx staat nog altijd pal als zij het over de verdediging van het systeem en de noodzaak tot groei heeft.

  Zij is niet de eerste minister van Volksgezondheid die een toename van haar budget verdedigt. Zij is waarschijnlijk wel gedoemd om de laatste te zijn.

  Johnny Van der StraetenGedelegeerd bestuurder

  iK BEn gEzOnDEr Dan u

  nog altijd pal als zij het over de verdediging van het systeem en de noodzaak tot groei heeft.

  die een toename van haar budget verdedigt. Zij is waarschijnlijk wel gedoemd om de laatste te zijn.

  Johnny Van der StraetenGedelegeerd bestuurder

  systeem en de noodzaak tot groei heeft.

  die een toename van haar budget verdedigt. Zij is waarschijnlijk wel gedoemd om de laatste te zijn.

  Johnny Van der StraetenGedelegeerd bestuurder

  De regerings-verklaringen over gezondheidszorg worden steeds korter.

 • advertentie

  Je ziet niet meer hoe goed je hoort

  Verrijk uw leven met een groter luistercomfort. Hoor vanaf nu ook uw GSM, laptop, MP3, radio en TV draadloos in stereo via de nieuwste iPCA van Lapperre. Inderdaad, alle multimediatoestellen, uitgerust met Bluetooth technologie krijgen draadloos en rechtstreeks contact met uw beide oren. Hightech en bovendien uiterst trendy!

  Beter verstaan onder alle omstandigheden, dat is pas een grote stap naar meer hoorcomfort.

  www.lapperre.be info@lapperre.be 0800-10 888

  iPCA, het veelzijdige hoor-wonder

  by

  Beter verstaan dankzij BluetoothTM technologie

  Lapperre iPCA Magaz UZA NED.indd 1 7/29/09 9:50:54 AM

  advertentie

 • maguza 005

  in Dit nuMMEr

  Medisch

  30 jaar UZA. Drie medische mijlpalen in de kijker: de steeds beterebehandeling van hartinfarcten, de introductie van de MUG(Medische Urgentie Groep) en de radiologische (r)evolutie.

  Hoop voor babys met zuurstoftekort: afkoeling op de dienstintensieve neonatale zorg kan de hersenschade beperken.

  Littekens na een operatie: 6 tips voor thuis

  gezond

  Chronische stress is een ziekmaker eerste klas. Wat doet stressmet u en wat kunt u er tegen doen?

  Mexicaanse of gewone griep: een vaccin kan veel leed voorkomen.

  zorg

  Diabetes de baas dankzij educatie.

  30 jaar UZA. Van kwikthermometers en dikke dossiers naar digitale radiografie en piepende monitors: een (r)evolutie in de patintenzorg.

  Cliniclown Peeke blaast een zeepbel de kamer in.

  010

  014

  016

  030

  033

  036

  038

  040

  010 uza viert 30 jaar

  033 Mexicaanse griep

  040 Cliniclown

  021 Orgaantransplantatie

  018 Labo: sneltests komen op

  Dossier orgaantransplantatie021

  Het taboe is verdwenen,maar deorgaanschaarste blijft

  017

  018

  035

  En verder

  U zegt? Beroerte of CVA

  UZA 2020. Paul Van Aken, directeur patintenzorg overde ziekenhuiskamer van de toekomst.

  Witjas: de operatieverpleegkundige

  Elk jaar krijgen een zestigtal patinten in het UZA een nieuwe kans dankzij een nieuw orgaan.

  Prof. dr. Dirk Ysebaert

 • DOOrgELiCht

  006

 • 007maguza

  tOptEChnOLOgiE tEgEn CataraCt

  Mensen met cataract of staar krijgen gezichtspro-blemen doordat de lens in hun oog troebel wordt. Op de foto ziet u hoe oog

  artsen in het UZA een kunstlens inplanten om daaraan te verhelpen. De lens bevindt zich vlak achter de iris, die voor de operatie met druppeltjes heel erg wordt verwijd. Het rozige is het netvlies.

  Deze kunstlens is een wondertje van medische technologie . Het ronde gedeelte is hetgeen waar de patint door ziet. De ellipsen ervoor en erach-ter zorgen voor groeven waarin het kapsel het omhulsel van de natuurlijke lens wordt geschoven. Dat kapsel zorgde na een klassieke cataract operatie immers vaak opnieuw voor vertroebeling. Met de nieuwe en baanbrekende lens en operatietechniek die prof. dr. Marie-Jos Tassignon in het UZA uitwerkte enperfectioneerde, is dat verleden tijd. In 2008 werden in het UZA meer dan 500 dergelijke cataractoperaties uitgevoerd. De techniek raakte intussen bekend tot in het buitenland, en van overal komen cataractpatinten ervoor naar het UZA.

 • KOrt

  008

  In september kon u in het programma Eensimpel plan op n zien hoe Jan De Cock, pastoraal werker in het UZA, in Noord-Kivu in Congo een gevangenis ging bouwen. Jan De Cock werkt sinds jaren als vrijwilliger in gevangenissen wereldwijd. In 2005 verbleef hij vrijwillig een maand in de gevangenis van Butembo (Noord-Kivu). De schrijnende toestand greep hem naar de keel. Hij schreef er een boek over, De Kelders van Congo, maar vatte ook het idee op om ter plaatse

  een menswaardige gevangenis te bouwen. Via benefietacties in Vlaanderen werd geld in gezameld, en samen met de lokale bevol-king en instanties bracht Jan dit bijzondere project tot een goed einde. Niet alleen werd er een nieuwe gevangenis gebouwd, er werd ook gewerkt aan de opleiding van cipiers, programmas voor rehabilitatie van gevan-genen en respect voor de mensenrechten. Het volgende project, een jeugdgevangenis in LaPaz, Bolivi, staat al op stapel.

  30303030jaar geleden, in september 1979, namen de eerste patinten hun intrek in het UZA toen nog het AZA, met de A van Academisch. De eerste steen werd gelegd in september 1976: op amper drie jaar tijd kreeg een volledig nieuw ziekenhuis vorm. Bij de start waren er 60 bedden, tegen 1982 al 456 en vandaag zijn het er 573. Het aantal personeelsleden nam toe van 1200 toen naar 2600 nu. Ruim 100 van de hui-dige medewerkers zijn er al van bij het begin bij. Op 25 se