Magazine nr 3 2013

17
mathot Magazine nr 3 2013 Uit de praktijk van verpleegkundig consulenten Mathot Bevolkingsonderzoek darmkanker een kijkje achter de schermen Euthanasiewet duidelijk of niet?

Transcript of Magazine nr 3 2013

Page 1: Magazine nr 3 2013

mathotMagazine nr 3 2013

Uit de praktijk van verpleegkundig consulenten Mathot

Bevolkingsonderzoek darmkankereen kijkje achter de schermen

Euthanasiewet duidelijk of niet?

Page 2: Magazine nr 3 2013

mathot

Inhoud

ColofonMathot Magazine / nr 3 - 2013Concept en realisatie: Blue Point Media, Kromme Spieringweg 382, 2141 BW Vijfhuizen, [email protected]: Barbara van der Wateren, Nicole Blankert, Renske van Assema (Mathot), Carla Person en Nico Jansen (Blue Point Media)Aan dit nummer werkten mee: Judith Bakkers, René de Graaff, Florence Meershoek, P&I, Conny Verwey en Arjan JonkerVormgeving: Plan B grafische dienstverleners, Assendelft

V o o R W o o R d

4 Nieuws van Mathot

6 Interview Landelijk darmonderzoek, een kijkje achter de schermen bij twee UMC’s

8 Tips van Cato

10 Podium oscar de Goederen, directeur Mathot ‘Het is fijn om met elkaar de meer dan honderd-jarige historie te delen’

13 Spreekuur

14 De praktijk doelmatig gebruik is hot item

18 Uit de kast

21 Onder de loep olijfolie is goed voor de botten

22 Koffiehoek Euthanasiewet. duidelijk of niet?

24 Tien vragen aan… Mw. Reyns-Brouwer

27 By Nicole Haar grote passie: Koken voor familie en vrienden

29 Onder de loep kort

30 Lezersaanbieding

31 Woordzoeker

Goed plan U zult er misschien in de media iets over hebben gehoord of gelezen. Het landelijk darmonderzoek dat in januari 2014 van start zal gaan. Een veelomvattend onderzoek gericht op mannen en vrouwen in de leeftijdsgroep 55 t/m 75. Zij zullen gefaseerd worden uitgenodigd voor het onderzoek en naar verwachting daar zeker aan mee doen. de kans op genezing is groot als darmkanker, of het voorstadium daarvan, bijtijds ontdekt wordt. dit onderzoek zal veel extra werk met zich meebrengen. Wij waren nieuwsgierig hoe de ziekenhuizen zich hierop voorbereiden en namen een kijkje achter de schermen bij twee UMC’s. Een en ander zal ook een behoorlijke impact hebben op de verpleegkundigen in het vervolgtraject. In een van de volgende uitgaven van ons magazine zullen wij hier eveneens verder aandacht aan besteden. Mathot is er op voorbereid dat er een toename zal ontstaan naar vragen hieromtrent. Wij hebben onze website onlangs vernieuwd en hopen dat u hierdoor gemakkelijk uw weg zult vinden naar de producten die u wilt bestellen. of zoals het beantwoorden en oplossen van productvragen om te streven naar de juiste toepassing en gebruik in de thuissituatie. Het komt voor dat klanten bang zijn geworden door alle veran-deringen in de ziektekostenverzekering en door de bomen het bos niet meer zien, maar dan zijn ze des te blijer als onze klantenservice daar goede en duidelijke uitleg over kan geven. over blij gesproken; ik vind de herfst een geweldige periode. de natuur die zich opmaakt om in ruste te gaan voor de winter. de appels, peren, druiven, noten, paddenstoelen en het verkleuren van de bladeren in prachtig rood, geel, bruin, daar wordt een mens toch vrolijk van. Straks weer lekker de schaatsen en slee tevoorschijn halen en de feestdagen voorbereiden. onze lezersaanbieding in dit nummer gaat naar Brussel rond de kerst. Een heerlijke stad waar van alles te doen is en met name rond de kerstperiode. Ik heb er zin in en wens dat u net als ik geniet van deze mooie tijd.

Met vriendelijk groet,

Barbara van der WaterenMarketing & Communicatie ManagerMathot Medische Speciaalzaken

MAT

2013

03

Welland_Ad_Consumenten_VertrouwdeKeus_VOO201303_2013-08_MM.indd 1 23-8-2013 16:30:55

MATHoT 3

Page 3: Magazine nr 3 2013

N I E U W S V A N M AT H o T

Nieuws van Mathot

MATHoT 5

de nieuwe Mathot-huisstijl wordt steeds verder doorgevoerd; deze keer was onze website aan de beurt voor een nieuw jasje. Grote kans dat u het al gezien heeft. Zo niet, dan nodigen we u graag uit om een kijkje te nemen op onze geheel vernieuwde website www.mathot.nl. Met onze vernieuwde website hopen wij u nog beter van dienst te zijn. Er is gekozen voor een andere structuur om onze informatie, contactgegevens en nieuwsbe-richten eenvoudig en snel vindbaar te maken. daarbij heeft de klantenservice een eigen onderdeel gekregen, waar u in één keer kunt zien waar u terecht kunt met al uw vragen. onze veelgestelde-vragenpagina is daar een mooi voorbeeld van: www.mathot.nl/Klantenservice/Veel-gestelde-vragen. En tot slot is de website ook geheel smartphone-proof geworden!

Natuurlijk blijven we doorgaan met het ontwikkelen van contact-, service- en bestelmogelijkheden op de website. dus we bevelen u aan deze goed in de gaten te houden.

www.mathot.nl in geheel nieuw jasje

AgendaMathot Medische speciaalzaken staan

regelMatig Met een stand op beurzen en syMposia. u kunt ons dit seizoen bijvoorbeeld vinden op:

5 november 2013Najaarsymposium Stomaverpleegkundigen Voor: StomaverpleegkundigenLocatie: de Reehorst te Edewww.venvn.nl

9 november 2013Nederlandse Stomavereniging landelijke dagVoor: leden & belangstellende Locatie: Auditorium van de TU te Eindhovenwww.stomavereniging.nl

14 november 2013Nederlandse Stomavereniging regio Noord-Holland & FlevolandVoor: leden & belangstellende Locatie: Medisch Centrum Alkmaarhttp://www.stomavereniging.nl

26 – 27 november 2013WCS congresVoor: Wondzorg professionalLocatie: Jaarbeurs Utrechthwww.wcs.nl/congres

29 november 2013Symposium V&VN urologieVoor: UrologieverpleegkundigenLocatie: Congrescentrum Cinemec te Edeurologie.venvn.nl

Mathot Medische Speciaalzaken is een erkend

leverancier van medische hulpmiddelen en thera-

peutische elastische kousen. Wij zijn verheugd dat

Mathot vanaf juni zich ook erkend Orthopedisch

Instrumentmaker mag noemen!

Leveranciers die hoogwaardig kwaliteitswerk leveren kunnen zich laten toetsen en bij goed resultaat laten erkennen door de SEMH, de Stichting Erkenningsregeling leveranciers Medische Hulpmiddelen. de erkenning door de SEMH van Mathot Medische Speciaalzaken heeft meerwaarde voor alle partijen: de consument, de leverancier en de zorgver-zekeraar. Mathot Medische Speciaalzaken wordt regelmatig getoetst of het werk dat wordt geleverd constant van hoge kwaliteit is en daarmee voldoet aan de eisen; de consument heeft een waarborg voor kwaliteit, kennis en begrip en de zorgverzekeraar weet dat het geld goed wordt besteed.

U kunt over de erkenningsregelingen meer informatie vinden op www.semh.info

MaThOT ErKEND OrThOPEDISChINSTrUMENTENMaKEr

MAthot Met speciAlisten nAAr congresIn het kader van ons kennistraject ten behoeve van specialisten en verpleegkundigen nam Mathot dit jaar twee groepen zorgverleners mee naar toonaangevende congressen in Europa.

‘We willen goede relaties de mogelijkheid bieden om in compacte vorm de ontwikkelingen in hun vakgebied bij te wonen,’ aldus commercieel manager Jan Hiemstra. Een zestal wondverpleegkundigen werd zorgvuldig geselecteerd om mee te gaan naar een driedaags congres over wondproducten in Kopenhagen. Een select clubje van zeven stomaverpleegkundigen kon vier dagen kennisnemen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van stomaproducten en -behandelingen in Parijs. Hiemstra: ‘de groepen waren zorgvuldig samengesteld. de deelnemers kwamen uit verschillende ziekenhuizen en waren verdeeld over diverse leeftijdsgroepen. Een groot voordeel daarvan is dat ze ervaringen kunnen uitwisselen en dat jongere en oudere verpleegkundigen van elkaar kunnen leren. In één groepje zaten fusiegenoten die elkaar op deze manier informeel leerden kennen.’ de deelnemers hadden een vrij programma en konden lezingen of praktische onderdelen kiezen die het best bij hun eigen leerproces pasten. Zij zullen bij thuiskomst hun kennis delen met andere verpleegkundigen.

terugkoMdAgNa een maand is een terugkomdag georganiseerd voor de wondspecialisten. Eerst werd vanuit de groep een opvallende ontwikkeling op het gebied van wondzorg gedeeld. Salesmanager Thea Beuming praatte de groep bij over een recent seminar waar toekomstige ontwikkelingen aan de orde kwamen. Afsluitend bespraken de specialisten en medewerkers van Mathot hoe Mathot nog meer voor de specialisten en de patiënten kan betekenen. ‘Vragen uit de markt zijn voor ons uitermate belangrijk. daar kunnen wij ons beleid op afstemmen,’ aldus de commercieel manager. ‘Het was heel leuk om alle positieve reacties in ontvangst te nemen en te constateren dat kennisoverdracht door middel van congresbezoek zeer gewaardeerd wordt.’

noveMber en deceMber staan geheel in het teken van de voet- en vAAtAnAlysedAgen.

Snel last van pijnlijke of vermoeide voeten? of vermoedt u dat klachten in uw knie, rug of nek verband houden met uw voeten? Maak dan een afspraak voor een gratis digitale voetanalyse (voetenscan) op een van onze speciale voeta-nalysedagen en ontvang advies over de mogelijke extra ondersteuning. Middels een digitale voetenscan kunnen eventuele voetklachten en belastingspunten in kaart gebracht worden. Een grafische weergave geeft de toestand van de voet en het afwikkelpatroon weer, maakt verschil-lende belastingszones zichtbaar en makkelijk te begrijpen.

persoonlijk AdviesVervolgens krijgt u persoonlijk advies over de mogelijke extra ondersteuning door steunzolen. Een kleine afwij-king in voetenstand of afwikkelpatroon kan al pijn of een blessure veroorzaken. Met de juiste ondersteuning kan dit worden verholpen. Heeft u wel eens last van uw benen, dan kunt u op deze dagen terecht voor een gratis vaatmeting van de benen. Indien u uw benen wilt laten testen en/of kennis wil komen maken met het uitgebreide aanbod van Mathot op de vestiging dan kunt u een afspraak maken. Wij nemen graag de tijd voor u. Maak nu een afspraak voor een gratis voetanalyse of vaatmeting op een van onderstaande dagen:

Zaterdag 2 november 2013vaatmeetdagMathot vestiging in Utrechtoudegracht (tolsteegzijde) 255, 088 - 008 58 90

Woensdag 6 november 2013vaatmeetdag Mathot vestiging in UithoornGezondheidscentrum WaterlinieProvincialeweg 30 K, 088 - 008 58 80

dinsdag 19 november 2013voetanalyse- & vaatmeetdagMathot Vestiging in Den haag Zoutmanstraat 39A, 088 – 008 58 60

dinsdag 26 november 2013voetanalyse- & vaatmeetdag hoofdvestiging Mathot in haarlem A.Hofmanweg 40, 088 - 008 58 70

dinsdag 10 december 2013voetanalysedag Mathot vestiging in amsterdam Lucas Andreas ZiekenhuisJan Tooropstraat 164, 088 - 008 58 30

4 MATHoT MATHoT 5

Page 4: Magazine nr 3 2013

I N T E R V I E W

leids Universitair medisch centrUmop de afdeling Maag-, darm- en Leverziekten van het LUMC is er een speciale ruimte ingericht voor de extra coloscopieën. Alexan-dra Langers, MdL-arts, en Wouter dannenberg, verpleegkundig teamleider en projectleider bevolkingsonderzoek, vertellen over de voorbereidingen. Wouter dannenberg: ‘Het RIVM, de organisa-tie die het landelijk bevolkingsonderzoek heeft opgezet, verwijst niet zomaar patiënten door naar een ziekenhuis. Wij hebben daar een speciale audit voor gehad. daarbij is vastgesteld dat wij aan alle kwaliteitseisen voldoen om de scopieën te kunnen uitvoeren.’ Alexandra Langers: ‘Bij het inrichten van de speciale scopieruimte hebben we ook gelet op het comfort van de patiënten. Het is de bedoeling dat ze zo weinig mogelijk hinder van het onderzoek on-dervinden. Zo is het voor de coloscopie nodig de darm een beetje op te blazen. daar gebruiken we geen lucht voor, maar Co2. dat is eerder uit het lichaam verdwenen.’Wouter: ‘Patiënten die naar ons zijn doorverwezen voor een coloscopie, kunnen op onze website een filmpje bekijken waarin uitleg en praktische informatie worden gegeven. Zodat ze al een beetje zijn voorbereid. dat filmpje hebben we speciaal voor het bevolkingsonderzoek gemaakt. Maar natuurlijk kunnen ze ook vragen stellen aan de verpleegkundig specialist tijdens het intakegesprek. Voor het voeren van deze gesprekken hebben we twee extra mensen aangenomen. Tijdens dat intakegesprek wordt meteen de afspraak voor het onderzoek gemaakt. Meestal kan dat binnen vijf werkdagen. Een paar dagen voor het onderzoek moet de patiënt zich thuis voorbereiden. Hij of zij moet een dieet volgen en laxerende middelen innemen. op de dag van het onderzoek krijgt de patiënt als dat afgesproken is, een roesje. Het kijkonder-zoek zelf zal ongeveer een uur duren en wordt uitgevoerd door

InterviewUniversitair medisch centrUm UtrechtIn het kader van het bevolkingsonderzoek heeft het UMC Utrecht in samenwerking met een ander ziekenhuis een apart darmcentrum geopend. Aan het woord prof. dr. Peter d. Siersema, hoofd van de afdeling Maag-, darm- en Leverziekten van het UMCU. ‘of er veel extra capaciteit nodig zal zijn om het vervolgonderzoek uit te voeren dat uit het bevolkingsonderzoek voortvloeit? Ik denk dat dat wel meevalt. Natuurlijk zullen er veel extra coloscopieën gedaan moeten worden. Maar dit hoeft niet allemaal in één keer. Het bevolkingsonderzoek wordt im-mers gefaseerd ingevoerd. In totaal zullen er 4,4 miljoen mensen uitgenodigd worden om aan het onderzoek deel te nemen. En alleen de mensen waarbij de FoBT-test* positief is, krijgen een coloscopie. de schatting is dat er over heel Nederland zo’n 78.000 coloscopieën per jaar extra gedaan moeten worden. daarbij gaat het zowel om mensen waarbij dit voor de eerste keer wordt gedaan als om mensen waarbij al eens een poliep is verwijderd en er gekeken moet worden of zich geen nieuwe poliepen hebben gevormd.

PRoF. dR. PETER d. SIERSEMA, UMCU:

De schattingis dat er over heel NederlaNd zo’N

78.000 coloscopieëN per jaar extra

gedaaN moeteN wordeN’

’Hoe wij deze screening gaan aanpakken? We doen dit in samenwerking met het diaconessenhuis in Utrecht. Voor de extra coloscopieën hebben we een apart darmcentrum in Zeist geopend, het darmCentrum Midden-Nederland (dCMN). de onderzoeken zullen worden uitgevoerd door een specialist uit het UMCU en een specialist uit het diaconessenhuis. deze artsen hebben daar een speciaal examen voor afgelegd, waarbij zij zowel op theoretische kennis als praktische vaardigheden zijn getoetst. de coloscopie moet namelijk aan hoge kwaliteitseisen voldoen. We denken dat de extra screeningen in de normale routine ingepast kunnen worden. oftewel: we verwachten niet dat er extra mensen voor nodig zijn. Het dCMN is in eerste instantie één dag in de week open voor de extra coloscopieën. Naarmate het onderzoek vordert en er meer capaciteit nodig is, zou zich dit kunnen uitbreiden tot twee dagen in de week.’

Bevolkingsonderzoek

darmkankerdr. Peter d. Siersema

T E K S T : C o N N y V E R W E I J F o T o G R A F I E : P & I MdL-ARTS ALExANdRA LANGERS, LUMC:

‘Het isde bedoeliNg dat de patiëNteN zo

weiNig mogelijk hiNder vaN het

oNderzoek oNderviNdeN’

een van de vier MdL-artsen van het LUMC die hier speciaal voor gecertificeerd zijn. Na het onderzoek kan de patiënt uitslapen in de uitslaapruimte, waarbij we nog even goed het zuurstof-gehalte en de bloeddruk in de gaten houden. de patiënt krijgt meteen de voorlopige uitslag.’ Alexandra: ‘Uit vooronderzoek is gebleken dat bij 50 procent van de mensen die een scopie gehad hebben, geen afwijkingen worden gevonden. En bij ongeveer 40 procent zullen goedaardige poliepen worden ontdekt. omdat deze op termijn kwaadaardig kunnen worden, moeten ze worden weggehaald. doorgaans gebeurt dat al meteen tijdens de scopie. Uiteraard wordt het weggehaalde weefsel verder onderzocht. de patiënt krijgt daar zo snel mogelijk de uitslag van. Als er bij de coloscopie een in verband met darmkanker verdachte afwijking wordt gezien, moet de patiënt terugkomen voor nader onderzoek. dit wordt meteen op de dag van de scopie met de patiënt besproken.’

Het voorlichtingsfilmpje van het LUMC is te zien op http://youtu.be/NPIkcEfyxdU

Wat hoUdt het onderZoek in?Niet iedereen tussen de 55 en 75 jaar krijgt tegelijkertijd een uitnodiging voor het onderzoek. In eerste instantie zullen alleen de 65- en 75-jarigen worden benaderd. Vervolgens komt er elk jaar er een leeftijdsgroep bij. Het is de bedoeling dat in 2019 iedereen tussen 55 en 75 jaar minimaal één keer is uitgenodigd. Wie jonger is dan 55, wordt niet gevraagd om deel te nemen. Want negen van de tien gevallen van darmkanker komen voor bij mensen van 55 jaar of ouder. Personen die ouder zijn dan 75 jaar hebben weliswaar een hoger risico op darmkanker, maar de kans dat zij hieraan overlijden is kleiner. Voor het onderzoek krijgt u een testkit thuisgestuurd waarmee u een kleine hoeveelheid ontlasting afneemt. dit stuurt u op naar een laboratorium. Als de uitslag afwijkend is, krijgt u een uitno-diging voor een inwendig darmonderzoek (coloscopie). de officiële start van het onderzoek is 1 januari 2014. Maar in september 2013 is er al een pilot gestart.

Meer informatie: www.rivm.nl/onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_darmkanker

De kans op genezing is groot als darmkanker, of

het voorstadium daarvan, bijtijds ontdekt wordt.

Daarom start binnenkort het bevolkingsonderzoek

darmkanker, gericht op mannen en vrouwen van 55

tot 75 jaar. Dit onderzoek zal veel extra werk met

zich meebrengen. hoe bereiden de ziekenhuizen

zich hierop voor? Een kijkje achter de schermen bij

twee UMC’s.

Alexandra Langers en Wouter Dannenberg

*FoBT-test staat voor fecal-occult-blood-test. Het is een test waarbij onzichtbaar

bloed in de ontlasting wordt gedetecteerd.

6 MATHoT MATHoT 7MATHoT 7

Page 5: Magazine nr 3 2013

Tips van CaTo

T I P S V A N C AT o

LuChTkwaLiTeiT-app Heel handig, deze app van RIVM voor mensen met luchtweg-klachten. Uw mobiele telefoon geeft u via 75 meetstations in Nederland inzicht in de actuele luchtkwaliteit. U ziet de concentraties van fijn stof, ozon en stikstofdioxide en de ernst van de gemeten luchtverontreiniging. U kunt zich laten waarschuwen als de concentraties boven de door uzelf ingestelde alarmwaarde uitkomen. Voor iPhone, iPad en smartphones. http://bit.ly/17B0vTH

Herfstuitstapjes

huizen ruiLenHoe leuk is het om een vreemd land te ontdekken vanuit de gemeenschap. Niets hotel, camping of gehuurde vakantiewoning, maar gewoon uw eigen woning ruilen tegen de woning in het door u gewenste land. dat kan via de Amerikaanse site Huizenruil.com. Het voordeel is dat u in een prettig huis terechtkomt en dat de verblijfkosten nul zijn. Het ruilen gebeurt met gesloten beurs en in wederzijds vertrouwen. dat is nog eens avonturieren. U kunt kiezen uit meer dan 46.000 woningen in 151 landen. Maak uw eigen profiel aan en zoek mensen die met u willen ruilen. Een geweldig idee voor de volgende zomervakantie! Vanaf € 7,95 per maand.

Kom naar het muZIEum en

ontvang graTis het voel- en

luisterboek van Winnie de Poeh

of Sesamstraat ter waarde van

€ 14,95 het is een uniek

doe-, voel- en luisterboek.

Ga er lekker met het gezin, familie of vrienden op uit. Nederland heeft geweldige uitjes.

neem de vuurproef!durf jij het aan: de Vuurproef in het Spoorwegmuseum? Laat Rutger Hauer je alles vertellen over deze spannende reis door bijna twee eeuwen treingeschiede-nis en spring in het diepe. de eerste trein was een openbaring: de machinist van toen voelde zich als de astronaut van nu. Iedereen die de Vuurproef doet, zal zich net zo voelen als de machinisten van toen. Vanaf 12 jaar. Spoorwegmuseum Utrecht: www.spoorwegmuseum.nl/het_museum/de_vuurproef

on-kruid besTaaT nieTonkruid is veel meer dan een ongewenste gast in je tuin. dat bewijst het onkruidboek en het laat je zelfs genieten van de verguisde plantjes. deze praktische gids beschrijft veel voorko-mende onkruiden en woekerende tuin- en moestuinplanten. Extra aandacht voor soorten als brandnetel, zevenblad en heermoes. daarnaast vind je bestrijdingstips én recepten. Bovendien is het een inspirerend leesboek vol interviews met bekende en onbekende tuinders, kwekers, koks, kunste-naars en onderzoekers. onkruidboek, Uitgeverij Trichis, ISBN 9789490608620. Prijs: € 19,95

Leer anders ‘zien’ in muzieumIn het altijd gezellige Nijmegen staat een heel innovatief museum: het muZIEum. Het muZIEum is het ervaringsmuseum over zien en niet zien. Voel, proef, ruik en beluister het dagelijkse leven op een niet-ziende manier, want je gaat onder begeleiding van een blind persoon het donker in. Een unieke belevenis die je de ogen zal openen! Uitgeroepen door de ANWB tot meest innovatieve uitje. Graag reserveren. www.muzieum.nl

oorLogsrouTeWat speelde er zich af in 1944 en 1945 rondom Arnhem, Nijmegen en Brabant ten tijde van de bevrijding? Kom daarachter via de Liberation Route. die loopt dwars door een gebied dat een hoofdrol speelde bij de opmars van de geallieerden. op ruim 80 locaties in de wijde omgeving liggen veldkeien of luisterplekken. Beluister hier een hoorspel (gratis te downloaden via de site of te beluisteren via mobiele telefoon via 0900 54 23 728). Stel zelf uw route samen of kies een specifieke route (voor wandelaars, fietsers of automobilisten) op de website. ook zijn er informatieboekjes en fietsroutes verkrijgbaar in diverse VVV’s en toeristische organisaties in de bij de Liberation Route aangesloten regio’s. www.liberationroute.com.

sCienCe-feesTje op TunneLdakNEMo is het grootste science center van Nederland met vijf etages vol interactie op het gebied van wetenschap en technologie. door de ANWB uitgeroepen als leukste (kinder)attractie van Noord-Holland. Science Center NEMo is gehuis-vest in het groen koperen gebouw boven op de Amsterdamse IJtunnel en ligt op 15 minuten loopafstand van Amsterdam Centraal Station. www.e-nemo.nl

maThoT LezersaanbiedingAlle teksten zijn ook in braille te lezen. Zo komen kinderen spelenderwijs in aanraking met een andere manier van lezen. de verhalen op de bijgeleverde cd worden voorgelezen door prinses Laurentien.

Vermeld in het reserveringsformulier via www.muzieum.nl/reserveren de code: actie MathotActievoorwaarde:

• 1 boekje per reservering

• geldig tot 1 januari 2014

• zolang de voorraad strekt

deze actie is mede mogelijk gemaakt dankzij Rabobank Nijmegen.

MATHoT 98 MATHoT

Page 6: Magazine nr 3 2013

o P H E T P o d I U MW e r k n e m e r s v a n m at h o t a a n h e t W o o r d o v e r a s p e c t e n a a n

h U n W e r k W a a r Z i j W a r m v o o r l o p e n

de directiekamer van oscar combineert respect voor de historie – portretten van oprichters opa en oma Van Bemmel, een oude apothekerskast, een antieke staklok – met hier en nu: design bureau, groot computerbeeldscherm, hippe kast en imposante vergadertafel. Zijn deur staat altijd open. dat zal niet in de laatste plaats komen omdat een aantal van de werknemers familie is. ‘Mededirecteur en neef Remco leidt de organisatie intern. Ik treed naar buiten en zorg voor de contac-ten met bijvoorbeeld zorgverzekeraars. We zijn een goed team. We vertrouwen elkaar blindelings en kunnen het goed met elkaar vinden, zowel op het werk als privé. Verder werken Remco’s vrouw Barbara, zus Nicole, tante en Barbara´s broer hier. Net als mijn eigen vrouw, twee zussen Sascha en Kitty, de jongste broer van mijn vrouw en de vrouw van haar oudste broer. Mijn oudste zoon is hier ook al te vinden. Het is fijn om met elkaar de meer dan honderdjarige historie te delen, dat je het koninklijke bedrijf van je voorouders met elkaar voortzet en naar een hoger plan tilt. Heel bijzonder.’

‘ik sta iedere ochtend op met

driehonderd ideeën.

daar kies ik de beste van Uit.’

Zorgelijke marktoscar staat elke dag op met driehonderd ideeën over hoe hij het bedrijf nog efficiënter kan maken. ‘Ik houd ervan om out of the box te denken. We begrijpen heel goed dat we in veranderende tijden zitten. de zorg staat onder druk en iedereen moet zo kostenefficiënt mogelijk werken. We zijn voortdurend aan het kijken hoe we kunnen voldoen aan de eisen van de zorgverze-keraars, zonder onze klanten tekort te doen. Het voor iedereen betaalbaar houden. We kijken verder dan naar de prijzen van hulpmiddelen, zoeken ook naar preventiemogelijkheden. om

ons bedrijf rendabel te houden hebben we volume nodig. We boren gerelateerde markten aan zoals orthopedie en hebben nieuwe vestigingen in ziekenhuizen en in Utrecht geopend. daarnaast zoeken we de samenwerking. Een voorbeeld is het landelijk samenwerkingsverband Comtex, samenwerkende leveranciers van therapeutische elastische kousen.’

‘de toekomst is lastig.

We Zijn afhankelijk van

overheidsbeslissingen en moeten

constant op nieUWe Wet- en

regelgeving inspringen.’

gerenommeerde spelerde markt waarin Mathot opereert, vindt oscar ontzettend boeiend. ‘Je hebt met heel veel spelers te maken, maar uitein-delijk doen we het met z’n allen voor onze klanten. dat verlies ik nooit uit het oog.’ Zijn betrokkenheid uit zich in een aantal bestuursfuncties in de zorgbranche. Zo is hij onder andere voorzitter van het platform stomazorg van de Nederlandse Stomavereniging en bestuurslid van de Nederlandse branche-organisatie voor Medische Technologie. ‘Ik speel graag een rol in de verbetering van onze branche. We moeten het met elkaar doen, de bedrijfssector en de zorgketen. Het is een hele uitdaging. Juist ook daarom heb ik sinds kort zitting in het VWS Programma Verspilling in de zorg. Mathot is een gerenom-meerde speler in de markt. Mensen luisteren daarom naar wat we te vertellen hebben.’ oscar blijft iedere dag strijden voor de belangen van zijn klanten. Hij staat voor de kernwaarden van Mathot: betrokken, betrouwbaar, verbindend, vakkundig en ondernemend.

Twaalf jaar geleden betrad directeur oscar de Goederen het pad van zijn

voorvaderen. op verzoek van toenmalig bestuurder Hans van Bemmel, zijn

oom, zorgde hij voor een jonge visie en continuïteit van het familiebedrijf.

daar heerst nu de sfeer die deze jonge directeur uitstraalt: amicaal, betrokken

en heel hard werkend.

o P H E T P o d I U M

O S C a r D E G O E D E r E N , D I r E C T E U r M aT h O T

T E K S T : J U d I T H B A K K E R S

F o T o G R A F I E : P & I

‘Het is fijn om met elkaar de meer dan honderdjarige

historie te delen’ Gehuwd met Mariska drie kinderen: Joshua, Charlotte en oliveropleiding: heao/post-hbo bedrijfskundeWerkervaring buiten Mathot: bedrijfsleider ESCEHA, naast atletiek-topsportcarrièreSporten: duiken, wielrennenBoek: alle boeken van John IrvingFilms: cultfilmsReizen: stedentrips en duikvakanties

Wie is Oscar de Goederen?

MATHoT 1110 MATHoT

Page 7: Magazine nr 3 2013

‘Kan ik mijn pakket volgen nadat ik een bestelling heb gedaan?’

Wouter Jansen, teamleider logistiek bij Mathot:

‘Ja, dat kan. Als u uw mailadres aan ons heeft doorgegeven, sturen wij daar automatisch een e-mail naartoe zodra de pakket-ten bij TNT zijn aangemeld. In die mail zit een link die direct naar de site van post NL gaat, waarmee u kunt zien waar het pakket zich bevindt. In de regel worden pakketjes de volgende dag geleverd, maar mocht dit niet het geval zijn, dan kunt u zien wanneer het pakket wel verwacht kan worden. Wij bevelen dus onze klanten aan om hun mailadres aan ons door te geven, zodat zij ook hun pakket kunnen volgen zodra het verstuurd is. Het doorgeven van het mailadres kan telefonisch via de klanten-service of per mail via [email protected].’

‘Mijn voorschrijver heeft orahesive poeder voorgeschreven, hoe lang moet ik het poeder blijven gebruiken?’

Elma Faasse, consulent stomazorg bij het Spaarne Ziekenhuis:

‘orahesive poeder wordt gebruikt bij een beschadigde, geïrri-teerde en vochtige huid: het heeft een indrogend effect en geeft een beschermend laagje. U kunt het poeder op de volgende manier gebruiken: reinig eerst de huid met lauw water en dep deze droog met een gaasje. Breng dan het poeder aan op de natte plekjes en blaas of veeg het teveel aan poeder weg. Maak het poeder nat met een vochtig gaasje of maak de huidplaat nat op die plaatsen waar de huidplaat in contact komt met het

poeder. Het materiaal kan dan over het poeder aangebracht worden. U kunt stoppen met het gebruik van het orahesive poeder zodra de huid droog en intact is; als u het dan zou blijven gebruiken, hecht het materiaal niet goed meer.’

‘Hoe zit het met overdracht van privacygegevens bij digitaal bestellen?’

Martin Buser, operationeel manager bij Mathot:

‘digitaal bestellen bij Mathot is veilig; wij gebruiken HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure). de toevoeging s(ecure) betekent dat de gegevens tijdens het versturen worden versleuteld, waardoor de uitwisseling van gegevens op een veilige manier gebeurt. overigens kunnen we daarmee geen 100% waterdichtheid garanderen, want er bestaat ook altijd nog de mogelijkheid dat er via de kant van de klant zelf gehackt wordt. Het kan dan een geruststelling zijn te weten dat er geen medische gegevens in ons digitale bestelsysteem vermeld staan, maar slechts bestelde artikelen. de klant logt in op de site met een gebruikersnaam en wacht-woord; dat wachtwoord is overigens niet bij ons bekend, maar alleen bij de klant zelf. Wij sturen een tijdelijk, automatisch gegenereerd wachtwoord, waarna de klant zelf een nieuw wachtwoord kan kiezen. Wij raden aan direct na de eerste inlog een eigen nieuw wachtwoord in te voeren en dit met enige regelmaat te wijzigen.’

Spreekuur Heeft u een vraag op het gebied van

compressietherapie, orthopedie,

continentie-, stoma- of wondverzorging?

Mail deze dan naar [email protected].

SpeediCath brengt meer gemak door snelheid, veiligheid en eenvoud te combineren. Alle SpeediCath catheters zij n gebruiksklaar en daardoor overal en altij d te gebruiken. De gladde coating zorgt voor minimale wrij ving bij het inbrengen en verwij deren van de catheter.

Het SpeediCath assortiment is uitgebreid met SpeediCath Compact Set, de eerste en enige discrete en gebruiksklare catheter en urine-opvangzak in één.

De voordelen van SpeediCath Compact Set:Discreet : eenvoudig en onopvallend mee te nemen en weg te gooienHygiënisch : in te brengen zonder het gecoate gedeelte aan te rakenPraktisch : geen toilet nodig door de combinatie met een urine-opvangzak

SpeediCath® Compact SetDe discrete en gebruiksklare catheter en urine-opvangzak in één

NIEUW!

Beschikbaar voor vrouwen en mannen

Coloplast BV, Postbus 1111, 3800 BC Amersfoort, [email protected], www.coloplast.nlHet Coloplast logo is een geregistreerd merk van Coloplast A/S. © 2013-09. All rights reserved Coloplast A/S

Probeer SpeediCath Compact Set!Bel 0800 - 022 98 98 of ga naar www.coloplast.nl/set

Ik wil graag SpeediCath® Compact Set proberen!

Met het invullen van deze coupon geef ik Coloplast toestemming mijn gegevens te verwerken conform de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Coloplast kan uw gegevens gebruiken om te informeren naar uw ervaringen en om u informatie over producten en services toe te sturen. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en niet verstrekt aan derden. U kunt te allen tijde bezwaar maken tegen de verwerking van uw gegevens door contact op te nemen met Coloplast Care, via [email protected] of bel 0800 022 98 98.

Naam Voorletter(s) Dhr / Mevr

Adres Postcode Woonplaats

Telefoon Geboortedatum / /

E-mail

Aandoening: o Dwarslaesie o Spina bifi da o Prostaatklachten o Multiple Sclerose o Anders, nl.

Ik gebruik nu producten van het merk Charrièremaat

Stuur de volledig ingevulde bon in een envelop zonder postzegel naar Coloplast® Care, antwoordnummer 40, 3800 VB Amersfoort

1 productaanvraag per adres, per jaar / Alleen volledig ingevulde coupons worden in behandeling genomen.

MM

2013

o Ik blijf graag op de hoogte en wil daarom gratis Coloplast® Care Nieuws Continentie ontvangen.

MATHoT 13

Page 8: Magazine nr 3 2013

de drie verpleegkundige consulenten in de buitendienst bij Mathot zijn werkzaam op de gebieden stoma-, wond- en conti-nentiezorg. Zij worden geconsulteerd/ingeroepen door klanten, voorschrijvers in het ziekenhuis, huisartsen, de thuiszorg en verpleeghuisartsen. Ze gebruiken hun jarenlange werkervaring, expertise en up-to-date productkennis om de klant zo goed mogelijk te adviseren en informeren. Met het oplossen van problemen en het beantwoorden van productvragen streven ze naar de juiste toepassing en het juiste gebruik van de producten in de thuissituatie.

‘met het fUnctiegericht

voorschrijven Wordt er meer een

prodUct op maat geleverd’

daarnaast geven zij scholing en uitleg, onder andere aan de thuiszorg: het is erg belangrijk dat (nieuwe) materialen op de juiste manier worden toegepast. de consulenten werken nauw samen met de specialisten en de voorschrijvers in de ziekenhui-zen en organiseren samen met hen bijeenkomsten om elkaar op de hoogte te houden van de nieuwste ontwikkelingen. Tot slot bellen de dames eindgebruikers na om te checken of de produc-ten op de juiste wijze worden toegepast en of er eventueel nog vragen of problemen zijn.

spreekUUrAnnechien, Marja en Tess zijn dit najaar gestart met het houden van spreekuren op de verschillende vestigingen. Klanten kunnen, indien de vraag telefonisch niet afdoende kan worden beantwoord, op afspraak op de vestiging terecht. Bijvoorbeeld voor advies rondom de producten of het laten aanmeten van een breukband, maar het kan ook nodig zijn dat de klant wordt doorverwezen naar specialist of voorschrijver. Met het opstarten van spreekuren op de grotere vestigingen kunnen meer klanten in hun eigen buurt terecht op een vestiging. veranderingenZoals iedereen weet is op dit moment de zorg enorm in beweging: de zorgverzekeraar kijkt tegenwoordig veel kritischer dan voorheen naar doelmatig gebruik van de materialen, zowel op het gebied van wond-, continentie- als van stomamate-riaal. Mede daardoor is het belangrijker dan ooit de klant uit te leggen hoe materialen het best gebruikt kunnen worden. de verantwoordelijkheid de materialen te gebruiken zoals voorgeschreven is, ligt nu bij de gebruikers zelf: ‘Er kan niet meer zomaar een hele voorraad materiaal besteld worden, zoals voorheen soms wel het geval was,’ vertelt Tess. ‘Wij treden nu steeds vaker adviserend en soms corrigerend op.’ Annechien: ‘Zowel wijzelf als de voorschrijver gaan nu veel bewuster met de materialen om en dat is erg nuttig. Er moet bezuinigd worden en kostenbesparend gewerkt, maar dat brengt met zich mee dat

er meer dan voorheen wordt gekeken naar kwaliteitsverbete-ring door de juiste manier van gebruik van materialen.’ de kwali-teit wordt dus verhoogd door de juiste inzet van materialen. de consulenten van Mathot geven nu meer advies op maat en daar is ook de klant bij gebaat: die is er blij mee. de verandering dwingt niet alleen de consulenten, maar ook de klant zelf tot een grotere bewustwording. Soms is het nodig door te vragen, maar juist hierdoor tobben klanten vaak minder lang met een probleem. Marja: ’We proberen goed passend materiaal en een goede persoonlijke service te leveren, zodat de kwaliteit wordt behouden of zelfs verbeterd. Het blijft soms moeilijk om door te vragen: we proberen daar heel zorgvuldig mee om te gaan.’ Tess: ‘Soms stuit je op wantrouwen als je belt met vragen over de materialen, maar als je het uitlegt, is er vaak wel begrip.’

met het opstarten van spreekUren op

de grotere vestigingen kUnnen meer

klanten in hUn eigen bUUrt terecht

op een vestiging

doelmatig gebruik is hot item

T E K S T : F L o R E N C E M E E R S H o E K F o T o G R A F I E : P H o T o G R A P H y & I M A G E S

Interview met Annechien Kuipers, Marja Vink en Tess Molema, verpleegkundig consulenten bij Mathot.

De praktijk

Annechien Kuipers, Marja Vink en Tess Molema

14 MATHoT MATHoT 15

Page 9: Magazine nr 3 2013

Het komt voor dat klanten bang zijn geworden door alle veranderingen in de ziektekostenverzekering en door de bomen het bos niet meer zien, maar dan zijn ze des te blijer als de dames van Mathot daar uitleg over kunnen geven. ook wordt er steeds meer functiegericht voorgeschreven, waarbij wordt uitgegaan van de functiebeperking van de klant. Hierbij gaat het dus niet alleen om welk product nodig is, maar vooral wat de beperkingen van de klant zijn. Aan de hand daarvan worden aan het product eisen gesteld, wordt een procedure doorlopen, en wordt er een product voorgesteld. de klant kan nu dus niet meer, zoals voorheen, zomaar producten bestellen die misschien helemaal niet de optimale oplossing vormen voor het probleem. Met het functiegericht voorschrijven wordt er meer een product op maat geleverd.

samenWerkingdoor het functiegericht voorschrijven wordt de samenwerking met de voorschrijvers steeds belangrijker: die heeft uitgebreide medische informatie van de klant en is het belangrijkste contact, maar verdwijnt vaak na een aantal jaren uit beeld. dan is het een uitkomst dat klanten bij Mathot terechtkunnen. Marja: ‘deel van die nauwe samenwerking is dat wij vaak informatie terugkop-pelen aan de voorschrijvers. In bepaalde gevallen gaan wij, op

verzoek van de voorschrijvers, naar de klant toe, waarbij we aan de voorschrijvers laten weten wat we gedaan hebben.’

ook als er bijzonderheden zijn, overleggen ze dat met de voorschrijver, die uiteindelijk de regisseur is. Als de voorschrijver er niet uitkomt, kunnen de consulenten soms uitkomst bieden als troubleshooters, maar ze willen zeker niet op de stoel van de voorschrijver gaan zitten: die bepaalt het beleid en blijft de spin in het web. daarom is het belangrijk dat de klant contact houdt met de voorschrijver. Bij aanmelding voor het spreekuur van Mathot wordt dan ook goed uitgevraagd of klanten op het spreekuur horen, of dat het beter is ze te verwijzen naar specialist of voorschrijver.

daarnaast organiseert Mathot scholingsbijeenkomsten om kennis en kunde te delen. Verschillende partijen worden hier bij elkaar gebracht: thuiszorg, voorschrijvers en medewerkers van Mathot zelf. Er zijn workshops en informatieve bijeenkomsten waarbij de productgerelateerde informatie wordt verzorgd door de dames van Mathot, het inhoudelijke gedeelte door voorschrijvers. Want voor een doelmatiger gebruik van materia-len is het delen van kennis cruciaal.

Voor vragen of meer informatie over het gebruik

van onze producten kunt u tijdens kantooruren

altijd terecht bij onze klantenservice. daarnaast

houden wij op verschillende vestigingen spreek-

uren. Voor het maken van een afspraak op het

spreekuur belt u met onze klantenservice via

telefoonnummer 0800 - 2 44 55 66.

U I T d E P R A K T I J K !"#$%&'("")&$(&**"%*#+,-#./%&0"12

!3"'4#/#&-*#*4&),5,67'&"68"#,(9#:%,,;#<"4#,,-=

"

#

$

% &

'

3"4#>7?"(@;"#A("B@),4"#*C*4"")#<""D4#""-#'&%;%@-;=#E&6#<@"%#</@?$(,66"-#?@"#+""(#+&1<4#6/-7-"-#&$-")"-#"-#'/@4"-;"F&&-#</@?+%@"-?"(@86#5@8-=#G(,66"-#"-#5,68"*#5@8-#/@4*4"6"-?#/@4F@**"(7

',,%#)"4#<"4#H&(&$(,*4#I**/%,#"-#J"-J/%,KK#*C*4"")=

!"#(";"-?,%@*1<"#:,%@),4"#0<@-#*4%@$*#&)#$(,66"-#(,-;*#?"#%,-?"-#

"B4%"")#;"+&"(@;"#</@?=#I?")"-?"#/(4%,#?/--"#<C?%&71&((&L?#$("@*4"%*#?@"#&-?"%#,(("#&)*4,-?@;<"?"-#'(@8+"-#5@44"-=#

M"+"%',,%#@-#+"%*1<@(("-?"#),4"-=

3"4#>7?"(@;"#H&)'@),4"#*C*4"")#&)+,4#,(("*#F,4#""-#*4&),?%,;"%#-&?@;#<""D4=#J&"$"("#"-#%"6',%"#</@?$(,66"-#"-#D%,,@"#5,68"*=#

?%/66"-#"-#/@4F@**"(',,%#)"4#<"4#N,4/%,#*C*4"")#+,-#H&-+,0"1K=#O&%4&)#<P4#@?",("#*4&),*C*4"")=#!&&%#

4/**"-D&(@"(,,;#&&6#4"#;"7'%/@6"-#'@8#""-#@("&*4&),=

Q-@"6"#1&-+"B"#R7?"(@;"#5,68"*#+&&%#)&"@(@86"#*4&),S*=#M"66,;"#

+,,6#4&4#<"4#+"%("?"-=#T"4#&-;"76"-?#*&"$"("U#@-;"'&/F?"#,,-7?%/6%@-;U#?@"#"%+&&%#5&%;4#?,4#?"#

?"#</@?#'(@8D4#+&(;"-=#V"(D*#,(*#/F#</@?#%""?*#;"L%%@4""%?#@*#6/-4#/#?"5"#5,68"*#;"'%/@6"-=

!"#$%&'$(")$*$%&++,)$%,#,)---.+/$*$&)0123"#&,$%,)/#$10$4,))&/$%&+#$3"4,)$3,#$0")#"/#&/56,$/#13"6*+73&88,+,)$(")$,,)$7**2$9,8,2+")8/,$0":2&4")#;$:,+$10$,3"&+$1)/$8")$,)$<,,0$8,$+,##,2/$"")$(")$8,$7218*5#,)$%""2&)$*$<,=)#,2,//,,28$:,)#-$>,,0#$*$8")$114$"")?

W#X"(6#4C$"#*4&),#/#<"'42#1&(&7U#@("&7#&D#/%&*4&),=W#ED#/#""-#R7#&D#>7?"(@;#*C*4"")#;"'%/@64=W#!"#?@,)"4"%#+,-#/F#*4&),#5"(DU#?/*#-@"4#+,-#/F#</($)@??"(=

!"#$%&'($(($&)$)'$*+$",-.#$/--0$./+*1"20*3"45/#

R7?"(@;"#5,68"*#"-#>7?"(@;"#$(,66"-#&-?"%*4"/-"-=#!"#$(,74"-#5@8-#,DF,*',,%#"-#;,,-#(,-;#)""=#V"#6/--"-#)"4#""-#*$"1@7,("#;&%?"(#F&%?"-#'"+"*4@;?=#

:"%6%@8;',,%#@-#Y#'@--"-?@,7)"4"%*2#Z[U#\>#"-#][#))=

KH&-+,0"1#"-#N,4/%,#5@8-#;"?"$&-""%?"#<,-?"(*)"%6"-#+,-#.=^=#J_/@''#`#J&-*U#a-1=#KKH&(&$(,*4U#I**/%,#"-#J"-J/%,#5@8-#;"?"$&-""%?"#<,-?"(*)"%6"-#+,-#H&(&$(,*4#IbJ#!"-"),%6"-

Q-@"6"#R7?"(@;"#*&D471&-+"B"#*4&),5,68"*#+&&%#;%&4"%"#*4&),S*#4&4#cd#))#"-#+&&%#&+,("#*4&),S*=#3@"%@-#5@4#""-#&+,("#,,-?%/6%@-;#?@"#&&6#'@8#-@"47%&-?"#*4&),S*#?"#?%/6#;"(@86),4@;#+"%?""(4=#:"%6%@8;',,%#+&&%#1&(&7U#@("&7#"-#/%&*4&)@"=#.+"-4/""(#4"#&-?"%7

*4"/-"-#)"4#*$"1@,("#d7$/-4*;&%?"(=

!"#$%&''"'(")*$+,'$-"$'&".("$/0'+"1"$2,*3"4$+00)$0+,5"$4#06,748

Mathot 9-2013.indd 1 23-09-13 11:13

MATHoT 1716

Page 10: Magazine nr 3 2013

Alle producten op deze pagina worden vergoed door de zorgverzekeraar en kunnen besteld worden bij Mathot Medische Speciaalzaken. Meer informatie kunt u ook via Mathot krijgen via het gratis telefoonnummer 0800 2445566 (ook voor bestellingen).

Beste l l enU I T de k A s t

aNaTOMISChEaBSOrBEErDErmolimed premium is een anatomisch gevormd absorptie-kussen met ultra-absorptielaag, versterkt ter plaatse van het kruis, voor een optimale bescherming. de dry-plus-laag zorgt ervoor dat vocht direct naar de absorptiekern gevoerd wordt en dat het niet meer naar het oppervlak kan terugvloeien. de geïntegreerde folie laat geen vocht naar buiten dringen. de super-absorberende kern met zijn ‘secure-plus-system’ neemt geurtjes veilig op, en goed afsluitend elastiek en op z’n plaats houdende kleefstrip zorgen voor discreet en optimaal draagcomfort. de zachte, ademende buitenzijde zorgt voor een aangenaam gevoel. bij lichte vormen van urine-incontinentie. te gebruiken in goed sluitend ondergoed.

Voor meer infomatie:www.molimed.be/molimed_premium.php

de tape die met U mee beWeegt!Coloplast heeft onlangs zijn assortiment Brava-accessoires uitgebreid met een elastische tape die de huidplak op zijn plaats houdt voor extra zekerheid. dankzij het unieke elastische materiaal kan de tape de bewegingen van uw lichaam volgen en uw huidplak fixeren. Wat u ook doet, uw schoenen aantrek-ken of iets uit het keukenkastje pakken: met de Brava elastische tape hoeft u zich geen zorgen meer te maken dat uw huidplak loslaat of de randen opkrullen. de tape zorgt voor extra hechting van uw huidplak. U verlengt hiermee de draagtijd en voorkomt mogelijke lekkage. Veel mensen hebben de Brava-tape inmiddels gebruikt en zijn er erg blij mee.

Voor meer informatie:www.coloplast.nl/products/ostomy/tape

alternatief voor tapeverband

In sommige gevallen worden enkelbandages vergoed, maar indien het om ondersteuning tijdens sportenactiviteiten gaat niet. de A.S.o. enkelorthesen van Basko Healthcare bieden een effectieve ondersteuning en stabiliteit rondom de enkel en worden succesvol therapeutisch bij enkelaandoeningen ingezet. Met het gebruik van de A.S.o. wordt het telkens opnieuw tapen overbodig en is daardoor een snelle en tegelijk veilige oplossing. Een prima aanschaf voor uitstekende enkelstabiliteit.

Modieuze ondersteunende panty’sBelsana heeft ondersteunende panty’s die er modieus uitzien. Zowel panty’s van 140 den als de transparante panty’s van 280 den hebben het modern lace panty-onderdeel. de panty’s hebben een afnemende steunkracht van de enkel naar boven en extra steun rond de enkels en nauwsluitende hielen. Uw bloed-vaten worden beschermd en de voet heeft een versterkte teen. Belsana is een comfortabele panty voor zwangere vrouwen.

Kijk voor meer informatie:www.belsana.de/en-GB/products/support-stockings

- 140 den e 24,95- 280 den e 34,95

rectificatieIn onze vorige uitgave van Mathot Magazine (zomer 2013) stonden er verkeerde prijzen vermeld. Waarvoor onze welgemeende excuses. Voor de juiste prijzen verwijzen wij u naar de website of klantenservice van Mathot.

Meer info: www.basko.com

Speciale najaarsaanbieding! Van e100,40 voor e 85,00 * Geldig t/m 31 december 2013

U I T de k A s t

Alle producten op deze pagina kunt u kopen bij de Mathot vestigingen. Meer informatie kunt u via Mathot krijgen. kijk op de achterzijde van dit magazine voor contactinformatie.

Kopen

18 MATHoT MATHoT 19

Page 11: Magazine nr 3 2013

Onder de loep

Versterk je botten

met olijfolie

Waarom gebruiken vrouwen die de overgang

naderen allerlei dure geneesmiddelen of hor-

moontherapie om osteoporose (poreuze botten

door te snelle botontkalking) tegen te gaan? Een

goede vraag, want die zijn eigenlijk overbodig.

Twee eenvoudige leefstijlveranderingen bieden het

bottenstelsel namelijk al effectieve bescherming:

matige inspanning en… olijfolie!

matige inspanning hoUdt botten geZonderSlechts twee uur per week wandelen, fietsen, zwemmen of een andere activiteit doen zorgt er al voor dat botten gezonder blijven voordat de overgang intreedt. Binnen acht weken is het resultaat al merkbaar en meetbaar, volgens onderzoekers van de King Abdulaziz-universiteit in Saoedi-Arabië.

eten met veel olijfolie WerktbeschermendUit een ander onderzoek bleek dat inwoners van mediterrane landen gezondere botten hebben dan in noordelijkere landen. dat mysterie is door Spaanse wetenschappers onderzocht. En wat blijkt: een mediterraan voedingspatroon werkt na twee jaar beschermend voor de botten. de cruciale factor zou weleens olijfolie kunnen zijn, aldus de onderzoekers van het dr. Josep Trueta-ziekenhuis in Girona. Zij lieten 127 oudere mannen regelmatig een van drie gezonde diëten gebruiken:

een mediterraan dieet met noten, een mediterraan dieet met olijfolie en een vetarm dieet. de mannen met het mediterrane olijfoliedieet hadden na twee jaar de gezondste botten.

andere gUnstige Werkingen van olijvenEen mediterraan dieet met veel vis en olijfolie biedt ook sim-pele, dagelijkse bescherming tegen hartkwalen. dat is in een recent onderzoek herbevestigd. Een groep van 605 patiënten die een hartaanval hadden gehad, kreeg in plaats van een cho-lesterolverlagend dieet (dat doorgaans aan hartpatiënten wordt voorgeschreven) een mediterraan dieet. dat leverde een aan-zienlijk resultaat op: twee jaar later bleek het aantal patiënten dat opnieuw last had gekregen van een hartaandoening met 70 (!) procent gedaald.

minder rimpelsMaar ook voor minder levensbedreigende kwalen blijkt olijfolie heilzaam. Bij rimpelvorming, bijvoorbeeld. Sowieso is voeding een van de belangrijkste factoren voor de conditie van de huid. onderzoekers kwamen tot de ontdekking dat het eten van veel groente, peulvruchten en olijfolie minder rimpelvorming tot gevolg heeft. Tot slot lijkt olijfolie ook een rol te spelen bij afvallen: omega-9 vetzuren stimuleren het omzetten van vet in energie, en verminderen zo het cholesterolgehalte in je bloed. deze vetzuren zitten in avocado’s, macadamianoten en… in olijfolie. olijfolie lijkt zo een eenvoudig, onderschat middel voor allerlei gezondheidszaken waar men doorgaans allerlei ingewikkelde en dure medicijnen, therapieën en/of diëten voor volgt.Bron: J Clin Endocrinol Metab, 2012; 97: 3792-3798

VRAAG VRIJBLIJVEND EEN PROEFPAKKET AAN:

Care at home

LIQUICK® PUREExclusief ontwikkeld voor vrouwen.

De moderne vrouw is zelfverzekerd, onafhankelijk en ambitieus, onze laatste innovatie sluit hierbij aan.

Maat: Charrière ....................................................................................................................................................................................................................

Dhr / Mevr ....................................................................................................................................................................................................................

Adres ....................................................................................................................................................................................................................

Postcode-Plaats ....................................................................................................................................................................................................................

Telefoon ....................................................................................................................................................................................................................

Emailadres ....................................................................................................................................................................................................................

De persoonlijke gegevens die u opgeeft zullen gebruikt worden om uw aanvraag te beantwoorden en worden in het adressenbestand van Telefl ex opgenomen om u op de hoogte te houden van onze activiteiten. U kan kennis nemen van uw eigen gegevens en op elk moment hebt u toegangsrecht, een recht tot rechtzetting of u kan een verzet aantekenen voor wat uw persoonlijke gegevens betreft.

ANTWOORDCOUPON Stuur dit formulier in een portvrij envelop naar: Telefl ex Medical B.V.Mathot MagazineAntwoordnummer 1171 · 1200 VB HilversumTelefoon 088 0021500 · Fax 088 0021510Info.nl@telefl ex.comwww.teleflex.comOf bestel uw proefpakket via: www.medical-service.de

“Ik kan op mijn kracht vertrouwen dankzij het veilige gevoel dat Liquick Pure mij biedt.”

ANNA20 jaar, monoskiër,drievoudig wereldkampioen

Liquick Pure is een nieuwe katheter voor vrouwen die hun leefstijl niet laten beïnvloeden

door katheterisatie.

MATHoT 21

Page 12: Magazine nr 3 2013

I N d E Z E R U B R I E K W o R d T E E N B E PA A L d

o N d E R W E R P A A N G E S N E d E N E N M E N S E N U I T

V E R S C H I L L E N d E d I S C I P L I N E S L AT E N H U N L I C H T

H I E R o V E R S C H I J N E N . d E M E N I N G E N L o P E N

N o G A L E E N S U I T E E N I N d E K o F F I E H o E K .

Euthanasiewet. Duidelijk of niet?

T E K S T : C o N N y V E R W E I J

K o F F I E H o E K

Eugénie van Dam, dochter van alzheimerpatiënt met euthanasiewens

‘Mijn oom verweet me dat ik van haar af wilde’

‘op het moment dat bij mijn moeder de diagnose alzheimer werd gesteld, was ze heel duidelijk. “Als ik zo in de war raak dat ik niet meer voor mezelf kan zorgen, wil ik dat er een eind aan wordt gemaakt.” Ze stelde een wilsverklaring op en legde die voor aan haar huisarts. de huisarts stemde toe om mee te werken, als er tenminste aan de wettelijke zorgvuldigheidseisen zou zijn voldaan. En als dochter werd ik gevolmachtigd om namens mijn moeder te spreken als zij dat zelf niet meer kon. Ze heeft nog zo’n vijf jaar thuis kunnen wonen. Er was huishou-delijke hulp en wij sprongen geregeld bij. Maar op een gegeven moment werd de situatie onhoudbaar. Na een brandje – ze liet steeds vaker het gas aanstaan – moest er worden ingegrepen. op dat moment hadden we meteen weer de euthanasie ter sprake moeten brengen bij de huisarts. Maar er gebeurde zoveel tegelijkertijd en zelf was ik er emotioneel nog niet aan toe om over die euthanasie te praten. Ze werd opgenomen in een verzorgingshuis. Eenmaal daar ging ze snel achteruit. Toen ik haar op een middag op de gang aantrof in haar ondergoed met verwarde, plakkerige haren, wist ik heel zeker: dit had ze niet gewild. Mijn moeder had er altijd tot in de puntjes verzorgd uitgezien. de arts vond echter dat het moment van euthanasie gepasseerd was. Wilde ze nog wel dood? Ze was zo in de war, ze was daar niet duidelijk meer over. In de familie stuitte ik ook op weerstand. Mijn oom, een jongere broer van mijn moeder, verweet me dat ik van haar af wilde. Een half jaar later kreeg mijn moeder een hartstilstand. Gelukkig had ze ook in haar wilsbeschikking op laten nemen dat ze niet gereanimeerd wilde worden. Ze stierf een natuurlijke dood. ondanks het plotselinge, niet geplande afscheid was ik opgelucht.’

Eric van Wijlick, beleidsadviseur

artsenfederatie KNMG

‘Blijf communiceren over die wilsverklaring’

‘Een schriftelijk behandelverbod – waarin de patiënt bijvoor-beeld aangeeft niet gereanimeerd te willen worden – moet door artsen gerespecteerd worden. Een arts heeft namelijk voor elke behandeling toestemming nodig. Het behan-delverbod is dus dwingend. daarentegen is een arts niet verplicht aan een euthanasieverzoek te voldoen. Zo’n verzoek stelt de arts voor een lastig dilemma. Je doodt immers een mens. Artsen liggen daar wakker van. Want wat doe je met een schriftelijke wilsverklaring als de patiënt niet meer kan communiceren? Hoe stel je vast dat er sprake is van ondraaglijk lijden? Hoe weet je of de patiënt op dat moment nog geëuthanaseerd wil worden? Wat als de patiënt in een schriftelijke wilsverklaring heeft aangegeven geëuthanaseerd te willen worden, maar in een vergevorderd stadium van dementie roept dat hij helemaal niet dood wil? Als er geen communicatie meer mogelijk is, vindt de KNMG dat euthana-sie niet meer geoorloofd is.’

‘Wij hebben als KNMG aan minister Schippers gevraagd om meer duidelijkheid te bieden over het bovenstaande. op dit moment is er een werkgroep in oprichting die zich over het probleem buigt. Hopelijk vinden zij handvatten waarmee de arts kan vaststellen dat de wilsonbekwame patiënt nog steeds een euthanasiewens heeft. Hoe dan ook is het belangrijk om de wilsverklaring te onderhouden. Het blíjven communiceren daarover is zowel een verantwoordelijkheid van de patiënt – of diens vertegenwoordiger – als van de arts‘.

Er is op dit moment veel discussie over de betekenis van de schriftelijke wilsverklaring met een verzoek

tot euthanasie. In de wet is bepaald dat de arts op dit verzoek kan ingaan. Artsenorganisatie KNMG

vindt echter dat de patiënt hierover nog moet kunnen communiceren. Maar wat als dat niet meer

mogelijk is?

Petra de Jong, directeur NVVE (Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde)

‘het schriftelijk euthanasiever-zoek is verankerd in de wet’

‘In 2002 is een wet in werking getreden waarin staat dat artsen onder voorwaarden een eutha-

nasieverzoek mogen uitvoeren. Het moet een vrijwillig en weloverwogen verzoek zijn, mondeling of schriftelijk. Bij het opstellen van een schriftelijk euthanasieverzoek is het belangrijk om duidelijk het moment te benoemen dat de euthanasie zou moeten plaatsvinden. Waar ligt de grens

waar je niet overheen wilt? ‘ondraaglijk en uitzichtloos lijden’ betekent voor iedereen weer iets anders. Het kan lichamelijk maar ook psychisch lijden zijn. Is opname in een verpleeghuis een ondraaglijke gedachte, leg dan goed in de verklaring uit waaróm dat zo is.

Het schriftelijk euthanasieverzoek is verankerd in de wet en vervangt het mondeling verzoek. de procedure is dat de arts die het euthanasieverzoek krijgt, een SCEN-arts inschakelt. dit is een onafhankelijke arts die vooraf toetst of de uitvoerende dokter alle zorgvuldigheidseisen in acht neemt. Heeft de uitvoerend arts aan alle criteria voldaan, dan hoeft deze niet te vrezen voor juridische vervolging. Wij raden patiënten aan om naast het opstellen van een wilsverklaring over de euthana-siewens met de arts te blíjven praten, zeker als er sprake is van dementie. de patiënt wordt dan immers langzamerhand wilsonbekwaam. Zorg dat je die arts meeneemt in het proces. dat is de beste manier om te zorgen dat deze uiteindelijk mee wil werken.’

MATHoT 23

Koffiehoek

22 MATHoT

Page 13: Magazine nr 3 2013

‘Mocht je veel

blaasontstekingen

hebben en de kans is er

om te katheteriseren:

doen! iedereen kan het

leren. er is geen kunst

aan en je voorkomt

misschien erger…’

Mevrouw j.h. reijns-brouwer (87 jaar) :

T E K S T : J U d I T H B A K K E R S F o T o G R A F I E : P & I

1 0 V R A G E N A A N

MATHoT 25

1. Hoe lang bent u klant van Mathot? Ik kom al dertig jaar lang bij Mathot. Al die tijd bestel ik dezelfde katheters met bijbehorende zakjes.

2. Is daarin ooit iets veranderd?Ja. Pas dit jaar. Ik ben overgestapt naar een ander soort zakjes. En dan afgeleverd in grootverpakking. Ik vond dat best, want ik begrijp dat de gezondheidszorg te duur wordt en wil mijn steentje bijdragen aan de bezuinigingen.

3. Hoe ervaart u het contact met Mathot?Altijd heel goed. Ik heb zelfs een heel goede band opgebouwd met Sylvia van de klantenservice. We maken altijd een praatje.

4. Wat heeft u gemerkt van de ontwikkelingen bij Mathot?

Niet zo heel veel. Ik bestelde altijd dezelfde producten. Als er al eens iets verkeerd ging, werd het keurig en snel opgelost. Mathot heeft een goede service. Het nieuwe gebouw vind ik erg mooi.

5. Waarvoor heeft u de katheters nodig?omdat ik niet goed genoeg uitplas. Er blijft 200 cc in mijn blaas achter, waardoor ik alsmaar blaasontstekingen kreeg. de uroloog vergeleek het met een zandbank met kuilen. Er blijft altijd wat water in staan. Na het inbrengen van de katheter loopt de urine er meteen uit.

6. Kunt u de katheters zelf inbrengen?Mijn uroloog wilde liever niet opereren en stelde me voor om ’s ochtends en ’s avonds te katheteriseren. Ik heb dat vanaf het begin zelf gedaan. Met een scheerspiegel erbij ging dat heel goed. Sinds acht jaar helpen verpleegsters van de zorginstel-ling Schoterhof me.

7. Vindt u dat net zo prettig?Ze doen het heel fijn, hoor. Sommigen hebben ‘op mij’ examen gedaan. Ik stel mezelf al jaren beschikbaar voor studenten. Eerst oefenen ze en later komen ze met hun examinator naar mijn aanleunwoning om examen te doen. op een levend proefpersoon is het beter oefenen dan op een pop.

8. Is het katheteriseren u tot last?Nee hoor. Ik heb er in mijn dagelijkse beslommeringen nooit problemen mee gehad. Vroeger, toen ik het zelf nog deed, nam ik gewoon de katheters, zakjes en een scheerspiegel mee als ik bijvoorbeeld op vakantie ging.

9. En in de relationele sfeer?ook in mijn relaties geeft het geen problemen. Niet met mijn echtgenoot en nu ook niet met mijn vriend. En met mijn vrien-dinnen doen we leuk mee met alles wat hier wordt aangeboden. Zelfs mijn vriendin van 100 jaar geniet hier.

10. Heeft u een tip?Mocht je veel blaasontstekingen hebben en de kans is er om te katheteriseren: doen! Iedereen kan het leren. Er is geen kunst aan en je voorkomt misschien erger. Ik heb altijd een schone blaas en hoef nooit antibiotica te slikken. dat is fijn.

UW verhaal?Lijkt het u als Mathot-klant leuk om ook eens mee te werken aan deze rubriek? Geeft u zich dan op bij Mathot Medische Speciaalzaken, telefoon 088 0085817 of mail naar [email protected].

Wie weet komt volgende keer uw verhaal hier.

Tien vragen aan

24 MATHoT

Page 14: Magazine nr 3 2013

MATHoT 27

By nicole

In deze receptenrubriek van Mathot Magazine laat ik u graag kennismaken met mijn hobby: gezellig en gezond koken voor familie en vrienden. deze keer ben ik geïnspireerd geraakt door het onkruidboek, dat ook even kort wordt beschreven in de Tips van Cato, om eens met wildplukplanten te koken. Bent u ook net als ik benieuwd hoe je brandnetels kunt eten zonder je te ‘branden’? Ik heb de smakelijke en gezonde brandnetelsoep eens uitgeprobeerd en het thuisfront vond het lekker.

Nodig40 brandneteltoppen inclusief de 2 malse blaadjes net onder de top1 grote, fijngesneden ui1 geperst knoflookteentje1 grote aardappel1,5 liter groentebouillon (3 groentebouillonblokjes en 1,5 liter water)100 milliliter room2 eetlepels olijfoliepeper en zout

Schil de aardappel en snijd deze in blokjes. doe de brand-netels in de zeef van een slacentrifuge, zet de zeef in de bak van de slacentrifuge en overgiet de brandnetels met kokend water. U kunt nu de brandnetels met de blote hand bewerken. Was de brandnetels goed schoon in zuiver koud water. Knip de blaadjes van de brandnetels af en snijd ze in grove stukken. Neem een grote soeppan en bak de uien en knoflook aan in de olijfolie. Voeg de aardappelblokjes, de bouillonblokjes, het water en de grof gesneden brandnetels toe. Laat de soep ongeveer 20 minuten koken totdat alle groenten gaar zijn. Mix de soep fijn met een staafmixer. Voeg de room toe en kruid met peper en zout. Extra lekker met gesneden stokbrood even in de oven met gesmolten kaas.

Brandnetels worden commercieel op grote schaal gekweekt om het chlorofyl dat ze bevatten. dit chlorofyl zit in voedingsmiddelen als E140 – we eten dus meer brandnetel dan de meeste mensen denken!

Ik ben Nicole Blankert, en werk drie jaar in het familiebedrijf Mathot. Sinds

vorig jaar maart ben ik op de marketingafdeling werkzaam als marketingme-

dewerker en mogelijk kennen mensen mij nog van de klantenservice. Ik ben

getrouwd en moeder van dochter Bo (18) en zoon Sven (15).

Mijn hobby’s zijn spinnen, wielrennen, skiën en lekker koken, natuurlijk met

verse ingrediënten.

Brandnetelsoep voorvier personen

Eet gezond en smakelijk!

brAndnetel (urticA dioicA) de brandnetel is een van de meest beschreven wildpluk-planten. Je kunt de bladeren tot groente koken, ze roerbakken, hij gaat in de quiche, soepen, sauzen, er kan bladgroen van worden getrokken voor kleurstof, en de bladeren zijn ook nog eens goed voor thee te gebruiken. Maar je kunt er ook bier van brouwen, of heerlijke fizzy drinks van maken, met een beetje gember. de brandnetel is overal in Nederland vrij algemeen te vinden. Het hele jaar door kan het blad worden geoogst. In de winter vind je jonge uitlopers onder aan de afgestorven stengel.

HEILZAME WERKINGEr worden veel heilzame werkingen toegeschreven aan de brandnetel, zoals vochtafdrijvend, bloedzuiverend, ontstekingsremmend, pijnstillend, weerstandverhogend, bevordert de spijsvertering en wordt gebruikt tegen reuma en jicht. TIP: Gebruik bij het plukken plastic afwashandschoenen tegen het prikken.

Minder is meer.

Dit is wat we bedoelen.

De VaPro Pocket intermitterende katheter biedt alle voordelen van een normale katheter maar wordt geleverd in een handzame verpakking. Hygiënisch en veilig katheteriseren nu in pocket formaat.

Gemak in de pocket· Hygiënisch, veilig en nu ook gemakkelijk

mee te nemen.· Een 40cm katheter in een verpakking

van slechts 14 x 10,5 cm.

Hygiënisch No Touch - principe· Het beschermende hoesje om de katheter

maakt katheteriseren zonder aanraken mogelijk.· De beschermende tip overbrugt de eerste

15 mm van de urinebuis en beschermt de steriele katheter bij het inbrengen.

Voor een proefpakket bel: 0800 52 30 352 of kijk op: hollister.com/netherlands

00000 HOL adv VaPro Pocket Male A4.indd 1 23-09-13 14:11

Page 15: Magazine nr 3 2013

Onder de loepvervangt de tubechecker de stethoscoop?Bart Hartman, anesthesioloog en intensivist bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis, deed vorig jaar een pitch voor de TubeChecker: een eenvoudig apparaat dat de stethoscoop vervangt als instrument om een beademingsbuisje te plaatsen. Er moet dan namelijk geluisterd worden naar ademruis om de positie van het buisje (‘tube’) te bepalen. Traditioneel gebeurt dat met de stethoscoop, maar, zo pleit Hartman, dat is eigenlijk een onhandig en onhygiënisch ding: je moet het in je oren plaatsen, niemand kan meeluisteren en de ademruis is vaak moeilijk te horen. de TubeChecker is een klein apparaatje dat op de borst wordt gedrukt, waarna de ademruis uit een krachtige luidspreker klinkt. Iedereen kan het bedienen, en iedereen kan meeluisteren. Intubatie wordt daardoor veiliger én makkelijker. Het is bruikbaar in elke operatiekamer, intensive care, eerste hulp en in de ambulance. Bron: UMC Utrecht

steeds meer baby’s stervenaan kinkhoestde effectiviteit van de kinkhoestvaccinatie neemt af. dat heeft twee redenen: allereerst beschermt de vaccinatie niet levenslang. Na verloop van tijd is de prik simpelweg uitgewerkt. daarnaast verandert de kinkhoestbacterie in de loop der jaren, waardoor het vaccin minder goed werkt. In de eerste helft van 2012 verdubbelde het aantal sterfgevallen onder baby’s: van 210 naar 430. Zuigelingen behoren dan ook tot de meest kwetsbare groep. Het RIVM adviseert iedereen die direct in contact komt met baby’s zich opnieuw te laten inenten: ouders, kinderartsen en medewerkers van kinderdagverblijven. ook wil het RIVM hoogzwangere vrouwen laten inenten. dat moet ertoe leiden dat hun baby’s de zeer besmettelijke ziekte niet krijgen.Bron: NoS.nl

de laatste jaren zijn er aanwijzingen dat vitamine d belangrijk is van geboorte tot graf. Kinderen hebben baat bij de vitamine voor een gezonde ontwikkeling, terwijl het bij ouderen zorgt voor meer spierkracht en minder risico op vallen. Maar in het algemeen komt er steeds meer bewijs dat vitamine d gunstig is voor ons afweersysteem, tegen hart- en vaatziekten en risicoreductie bij auto-immuunziekten en sommige vormen van kanker. In de medische wereld is men nog terughoudend, vooral omdat er nog veel onduidelijk is. Toch lijkt een nieuw beleid niet ver weg. Bron: scem.nl

train je bekkenbodem met de gratis bekkenbodemapp!Al meer dan vierduizend mensen gingen je voor: gebruik de bekkenbodemapp om je bekkenbodem te versterken en ontspannen! daardoor voorkom óf verhelp je urineverlies. Maar een goed werkende bekkenbodem is ook op andere vlakken van belang: het ophouden van winden, uitzakking van organen in het bekken, goed kunnen plassen en de blaas helemaal leegplassen, goed en volledig ontlasten en vrijen zonder pijn. de app bevat veel oefeningen, duidelijk uitgelegd in een audio-opname. de app is ontwikkeld door bekkenbodemonline.nl, en is beschikbaar voor zowel Android als Apple.Bron: bekkenbodemonline.nl

appels Zijn nog veel geZonder dan gedacht‘Snoep verstandig, eet een appel.’ We kennen de – inmiddels oude – slogan wel. Maar die blijkt nu nog veel relevanter dan gedacht. Want uit een Italiaans onderzoek blijkt dat wie elke dag een appel eet, minder kans heeft op kanker (maar dan moet je ’m niet schillen!). Uit een tien jaar durend Nederlands onderzoek blijkt daarnaast dat wie witte groente en fruit eet (waaronder dus appels) het risico op een beroerte halveert. Weer andere onderzoeken bewijzen een positief effect bij diabetes, astma, alzheimer, osteoporose, maag-/darmpro-blemen en gewichtsverlies. En het mooie is: Nederland produceert jaarlijks 365 miljoen kilo appels! dit superfruit is dus ook nog eens een bewuste keuze voor plaatselijke producten. Bron: curaluz.wordpress.com

moeten We ons hele leven vitamine d slikken?

www.eakin.nl

een zorg minder

Bij Eakin lossen we graag problemen op!

Het leren omgaan met een stoma vergt

oefening en geduld bij het aanbrengen

van het materiaal. Een ongelukje zit soms

in een klein hoekje.

Eakin reikt u ook hier de oplossing voor

aan met deze wasbare onderlegger van

hoge kwaliteit die u geheel gratis kunt

aanvragen.

Een zorg minder. Daar draait het om!

gratis*

wasbare

onderlegger*) afmetingen: 80 x 90 cm, één aanvraag per adres, zolang de voorraad strekt

Bent u ook geïnteresseerd in een gratis

wasbare onderlegger?

Ga dan naar www.eakin.nl/onderlegger

of scan deze QR-­code.

130021_EAKIN_Ad_2013-01_MediReva.indd 1 23-09-13 16:41

MATHoT 29

Page 16: Magazine nr 3 2013

1e prijsWeekend Brussel voor twee personenVoor meer informatie, zie de lezersaanbieding Brussel rond Kerstmarkt op pagina 30.

Schrijf de oplossing op een briefkaart en stuur deze voor 30 november 2013 naar de redactie van Mathot, Antwoordnummer 97, 2000 WC Haarlem (hoeft geen postzegel op) of mail uw oplossing naar [email protected]. de winnaars krijgen bericht thuis. over de prijzen en uitslagen kan niet gecorrespondeerd worden.

Weekendje brussel rond de kerstmarkt

U verblijft het weekend in het atlas hotel, dat ligt

in het centrum van Brussel, midden in de trendy

wijk Dansaert. Winkels met mode en design en

hippe restaurants zijn er genoeg in de rue antoine

Dansaert en op het gezellige Place Saint Géry. Ook

de kerstmarkt, die wordt gehouden van 29 novem-

ber 2013 tot 5 januari 2014, ligt op een steenworp

afstand van het hotel.

Tussen de Grand Place en Place Sainte Cathérine zijn honderden houten chalets waar je cadeautjes en lekkernijen uit België en andere Europese landen kunt kopen. Je kunt er natuurlijk ook Belgische specialiteiten proeven, een glaasje drinken of een rondje op de ijsbaan maken. Het mooiste plein van Brussel, de Grand Place, ligt op tien minuten wandelen van het hotel. Tijdens de kerstmaand december staat er altijd een heel grote kerststal met echte dieren en levensgrote beelden. Brussel is daarnaast een stad met meer dan honderd musea, waar ook in de kerstperiode prachtige exposities te zien zijn, zoals Europalia India, Rogier van der Weyden en Porsche. Shoppen kan overal. Mode en design in en rond dansaert – de bekende ketens vind je in Rue Neuve – en als je op chic wilt gaan, moet je naar de wijk bij Avenue Louise. Voor brocante en antiek ga je naar het Place Sablon en de volkswijk de Marollen. daar wordt elke ochtend een rommelmarkt gehouden. de kamers van het Atlas Hotel zijn zojuist allemaal vernieuwd en hebben een vleugje design gekregen.

INHoUd ARRANGEMENT• ontbijtbuffet

• gratis wifi

• gratis citytax

• gids van Brussel, inclusief plattegrond

• de softdrinks uit de minibar zijn gratis

• er ligt een verrassingscadeautje op de kamer

PRIJS:€ 90 per nacht voor een tweepersoonskamer

• Geldig op basis van beschikbaarheid, elk weekend (vrijdag, zater-dag en zondag) van 30/11/2013 tot 6/1/2014 en ook door de week van 16/12/13 tot 6/1/14.

• Reserveren rechtstreeks via e-mail [email protected] o.v.v. package Mathot Magazine.

Lezersaanbieding

2e prijs t/m 4e prijs Spitsuurkoken Gezond & Snel een lekker kookboek met heerlijke gerechten binnen 15 – 30 minuten op tafel.

De juiste oplossing van de puzzel in nr. 2/2013 was: Oncologische zorg

de winnaars zijn: 1e prijs (arrangement Nieuwe Schans voor twee personen):Mw. K. Lijbers te Akersloot 2e en 3e prijs (boek de jaren ‘70): Willeke Heidemann te Utrecht, Ineke Nelis te Haarlem 4e t/m 8e prijs (Jaarabonnement Medisch dossier): Joske Boersma te Heemskerk, Dhr. W.J.M. Van Nunen te Ilpendam, Mw. Luijer-Sikkel te Aalst, Mw. A.E. Ike te Utrecht, Dhr. F. Mertens te Zeist

Woordzoeker

AdRES: Atlas Hotel BrusselRue du Vieux Marché aux Grains 30B-1000 Brusselwww.atlas.be

de gegeven woorden zijn -in alle richtingen- in het diagram verborgen. Sommige letters zijn meer dan een keer gebruikt. Plaats de resterende letters in het oplossingsbalkje voor de oplossing van deze puzzel.

ARTS

AVoCAdo

BEKKENBodEM

BLAASoNTSTEKING

BRANdNETELSoEP

CHoLESTERoL

CoLoSCoPIE

CoNTINENTIEMATERIAAL

dARMEN

dARMoNdERZoEK

EUTHANASIEWET

KLANTSERVICE

KoPENHAGEN

LAxEREN

LUCHTWEGKLACHTEN

MATHoT

MEdITERRAAN

ooRLoGSRoUTE

oRTHoPEdIE

oSCAR dE GoEdEREN

oSTEoPoRoSE

oZoN

PEULVRUCHTEN

PoLIEP

SCREENING

STETHoSCooP

TESTKIT

ToETSING

UMC

VERPLEEGKUNdIGE

VETARM

VIS

VITAMINE

VoEdINGSPATRooN

VooRSCHRIJVER

VooRSTAdIUM

WERKERVARING

ZIEKENHUIS

ZoRGBRANCHE

© Eric Danhier

© OPT J.P.Remy

© OPT J.P.Remy

© www.atomium.be - SABAM 2012- DJ Sharko

MATHoT 3130 MATHoT

Page 17: Magazine nr 3 2013

samen zorgen sinds 1897

Alphen aan den RijnMedicorner AlphenSterrenlaan 166, 2402 BC Alphen a/d Rijn, telefoon 088 - 008 58 50

AmsterdamLucas Andreas ZiekenhuisJan Tooropstraat 164, 1061 AE Amsterdam, telefoon 088 - 008 58 30

Den HaagZoutmanstraat 39a, 2518 GL Den Haag, telefoon 088 - 008 58 60

HaarlemA. Hofmanweg 40, 2031 BL Haarlem, telefoon 088 - 008 58 70

HoofddorpSpaarne ZiekenhuisSpaarnepoort 1, 2134 TM Hoofddorp, telefoon 088 - 008 58 40

UithoornGezondheidscentrum Waterlinie Provincialeweg 30 K, 1421 LC Uithoorn, telefoon 088 - 008 58 80

UtrechtOude Gracht (tolsteegzijde) 255, 3511 NM Utrecht, telefoon 088 - 008 58 90

Wassenaarv.Z.v. Nyeveltstraat 221, 2242 LGWassenaar, telefoon 088 - 008 58 60

ZoetermeerGezondheidscentrum BuytenweghKentgensplein 26, 2717 HSZoetermeer, telefoon 088 - 008 58 60

mathot.nl

Mathot levert producten voor:StomaContinentieWondCompressietherapie Orthopedie

Ik kan weer lekker wandelen met de hond!

Hoofdvestiging & centraal magazijn: A. Hofmanweg 40 2031 BL Haarlem, T 088 008 58 00 F 088 008 58 25 E [email protected]

aanpassing_Advert-corporate_297 x 210_def.indd 1 15-03-13 08:44