Magazine Hasselt Student City

of 20 /20
JAAK. STUDENTENMAGAZINE HASSELT FOTO HOOFDARTIKEL (ERASMUS) De kotganger p.14-15 p. Ne goeie schaâr doen p.12-13 De Hasspots p.4-5 WANDERLUST “My boyfriend? I only miss the sun!”

Embed Size (px)

Transcript of Magazine Hasselt Student City

Page 1: Magazine Hasselt Student City

JAAK.STUDENTENMAGAZINE HASSELT

FOTO HOOFDARTIKEL (ERASMUS)

Dekotganger

p.14-15

p.

Ne goeieschaâr doen

p.12-13

De Hasspots

p.4-5

WANDERLUST

“My boyfriend?I only miss the sun!”

Page 2: Magazine Hasselt Student City

#hasseltstudentenstad

Page 3: Magazine Hasselt Student City

What’s in

3.

p. 4-5 Hasspots

p. 6-7 Wanderlust

P. 8-9 Een nacht door Hasselt

P. 10-11 Het leven zoals het is, op kot!

P. 12-13 Ne goeie schaâr doen

P. 14-15 Op kot in Hasselt

P. 16-17 De hippie van Hasselt

P. 18-19 De ideeënfabriek

Follow us

Page 4: Magazine Hasselt Student City

4.

so hasseltCoffee cafE - Caloriebommetjes! Regenachtig en koud? Geen nood, bij Coffee Cafe is het lekker warm en knus. Niet voor niets is het de gezelligste koffiezaak van Hasselt. Oreo’s, smarties, maltezers,... Alles kan je in hun koffie of chocomelk terugvinden. Ook hun zelfgemaakte cupcakes en taarten zijn de moeite waard! Eén tip: eet nooit voor je naar Coffee Cafe gaat!

Kapermolenpark - She was a skaterboy Het Hasseltse Kapermolenpark is het grootste openluchtskatepark van de Benelux en ook de plaats waar veel studenten komen chillen.

Het Hooghuis - I’ve got the moves like JaggerIn het hart van Hasselt vind je het Hooghuis recht tegenover het stadhuis. Het is een charmant, in art deco ingericht themacafé. Dat de eigenaar fan is van de Rolling Stones wordt al snel duidelijk. Overal zie je de glimlach van Mick Jagger, die wel wat beangstigend kan worden na een paar glaasjes. Je kan hier genieten van een zorgvuldig samengesteld dagmenu of van de over-heerlijke gerechten op de uitgebreide kaart. Het Hooghuis denkt ook aan de student. Zo kan je met de uitgebreide studentenmenu’s goedkoop en vooral lekker eten.

Cafe latino - Amor latino Tapas, fajitas maar ook ribbetjes worden geserveerd in de zuiderse sfeer van Café Latino. Zin in een lekker drankje bij je hapjes? Proef dan ook zeker de overheerlijke cocktails.

Muziekodroom - Dream away with the musicWil je nieuwe bands ontdekken? Dan moet je in de Muziekodroom zijn. De beste concertzaal van Limburg!

Raia Maria Laura &Tess Vanhouten 17 -19 jaar - Fotografie aan PikohWaarom Coffe Cafe? Mits het hier gezellig is om te zeitten, doen we hier graag inspiratie op voor onze schoolwerkjes.

hasspots

Page 5: Magazine Hasselt Student City

5.

hasspots

Begijnhof - Amaaaaaaaaaaaai zusterOp een zomerse dag vind je de schoolgaande jeugd in het Begijhof. Niet omdat de boterhammen er beter smaken, wel om te stoeien achter hoek en kant.

Paplou - vive le vintageVintagelovers, opgelet! Paplou is een ware ontdekking voor wie van de retrosfeer houdt. De grote shop in Hasselt herbergt leuke accessories, tweedehandskledij, gadgets, records en speelgoed. Geen vrouw kan weerstaan aan hun collectie handtassen. Alles is zeker in de sjakosj daar!

Irish pub - Where the shams meetZin in een speciaal pintje? Dan moet je bij Irish pub zijn. Je komt er niet enkel voor de pintjes en de toffe Engelse sfeer. Voetbal op groot scherm, live optredens en elke donderdag ‘los gehen’ tijdens de karaoke. Sing it baby !

Wat begon in Berlijn is nu ook overgewaaid naar het hippe Hasselt. Bij Eve & Molly's kan je zo'n 200 verschillende bagels uitproberen. Het is te zeggen, er zijn een tiental verschillende broodjes, die je met alle verschillende toppings mag combineren. Je zal dus lang bezig zijn om al de combo's uit te proberen.

Disirée & HellenActrices - Studio 100 - Kotmadam

Waarom Eve and molly’s? Lekker simpel en de beste bagels van Hasselt.

KingKong coffeeKing Kong verliet zijn toren en begint aan een nieuw leven in downtown Hasselt met zijn eigen koffiezaak! Een koffiezaak om U tegen te zeggen met een gezellige ronde koffietoog en knap grafisch werk op muren, bekers en tassen.

Eve and molly’s - Bagels, baked goodies and hot chocolate

Page 6: Magazine Hasselt Student City

6.

Those who wander are never lost.Erasmus was nooit zo populair. Jongeren zijn de dag van vandaag nieuwsgieriger dan ooit en hebben zin om de wereld te ontdekken. Ook Ariadna Mora. Zij liet Spanje en vooral de zon achter zich en kwam voor een trimester studeren in Hasselt.

Dag Ariadna, je ziet eruit als een zuiders type. Uit welk land kom je precies? Ik ben van Spanje, Catalonië, helemaal in het noorden van Spanje tegen Frankrijk.

Waarom heb je de Spaanse zon achtergelaten voor het koude belgië? Een vriend van mij in Spanje, die aan dezelfde universiteit studeert als ik, was al in België geweest. Hij heeft er de mond vol van. Dat maakte mij nieuwsgierig en zo heb ik mijn beslissing genomen. Het feit dat België centraal ligt in Europa is ook een pluspunt, mits ik van hieruit veel van Europa kan zien.

Wat studeer je precies en hoe lang blijf je in België? Ga je soms naar huis? Ik zit in mijn derde jaar toerisme. Ik blijf hier een trimester, tot januari. Ik ga regelmatig naar huis. Ik ben al naar huis gegaan tijdens de herfstvakantie en ik ga ook nog eens terug tijdens de kerstvakantie.

Wat was je eerste indruk bij aankomst in Hasselt? Ik had me er iets anders bij voorgesteld. Hasselt is een kleine stad, heel verschillend van mijn woonplaats. Ik kon niet geloven dat het hier zo klein was. Uiteindelijk vind ik dat niet erg. Hasselt is heel leuk en vooral gezellig. Je kan overal geraken met de fiets, het is comfortabel en het voelt hier zoals thuis.

Is het moeilijk om de lessen te volgen? Nee, iedereen hier spreekt Engels. Gelukkig, want ik spreek geen Nederlands. Duits leer ik op school. Ik praat hier dus alleen Engels en Frans. Mijn lessen worden gegeven in het Engels. Enkel mijn Engelse les is met Belgische studenten. De andere lessen zijn allemaal samen met Erasmusstudenten.

Was het moeilijk je weg hier te vinden? (Lacht) OMG, bij aankomst in Charleroi dacht ik, “dit is onmogelijk”. Ik moest van Charleroi in Brussel geraken en daar-na nog eens van Brussel naar Hasselt. Gelukkig spreek ik Frans en kon ik info vragen. Eens in Hasselt verliep alles heel vlot. We zijn met een dertigtal Spaanse Eramusstudenten hier en dat maakt het heel wat gemakkelijker. We spreken veel af en helpen elkaar.

Page 7: Magazine Hasselt Student City

7.

Wat vind je van de Belgen? Belgen zijn veel vriendelijker dan ik hadverwacht. Iedereen is zo behulpzaam. Zeker als ik zeg dat ik van Spanje kom, zijn ze zeer geïnteresseerd. Belgen zijn ook heel georganiseerd in vergelijking met wij Spanjaar-den. Zeker in het fietsen (lacht). Wanneer je niet in de juiste richting fietst, heb je een groot probleem.Is er veel verschil met je school in Spanje? Het onderwijs is hier zeer praktijkgericht. Heel anders dan in mijn universiteit in Spanje. Daar krijgen we nooit opdrachten. Enkel theorie.

Ben je nog steeds even enthousiast over je be-slissing? Ja! Alleen het weer. Dat valt tegen.

Mis je je vriendengroep en familie in Catalonië? Niet echt. In tussentijd heb ik ook hier een kleine familie opgebouwd. Van de dertig Spaanse Erasmusstudenten zijn drie meisjes, net zoals ik, van Catalonië. Ik kan met hen Catalaans spreken wanneer ik daar zin in heb. Ik kan ook Frans en Engels, genoeg sociale contacten dus. Wanneer ik even terug op bezoek ga in Spanje mis ik België zelfs.

Heb je een vriendje thuis? Was het moeilijk om afscheid van elkaar te nemen? Ja, ik heb een vriendje in Spanje. In het begin was het wel moeilijk.

Mijn vriendje vond de gedachte dat hij alleen in Spanje moest blijven verschrikkelijk. We wisten beiden niet zo goed hoe het ging verlopen. Je weet wat ze zeggen over Erasmus, alleen maar fees-ten.Dat die ik helemaal niet. Ik ga wel eens weg, maar ik overdrijf er niet in. We zijn ondertussen ook al twee jaar samen. Hij vertrouwt mij en ik vertrouw hem. Hij ging op mij wachten. Met deze gedachte ben ik vertrokken. Gelukkig is er ook Skype, Facetime,… Op die manier kunnen we nog veel contact houden. Ik ga om de anderhal-ve maand ook terug naar hem dus, IT’S NOT A BIG DEAL.

Wat brengt de toekomst na dit avontuur? In Spanje moet ik nog een jaar van mijn opleiding afmaken. Daarna ga ik stage lopen en mijn masterproef afleggen.

Wat is je levensmotto? Ik ben altijd positief, ook zonder zonneschijn. Het was ‘fucking shocking’ toen ik aankwam en er geen zon was. Het leven is totaal anders als in Spanje. Maar wanneer ik hier de zon zie, wil ik in België blijven. Het is dan ook het enige dat ik echt mis, voor de rest is alles hiergeweldig.

Page 8: Magazine Hasselt Student City

8.

Page 9: Magazine Hasselt Student City

9.

Page 10: Magazine Hasselt Student City

10.

Page 11: Magazine Hasselt Student City

11.

Page 12: Magazine Hasselt Student City

12.

Ne goeie schaâr doenStudentenvoordelen

In Hasselt zijn er 62 Blue-bikes. Voor de 27 gewone fietsen ga je langs bij het fietspunt aan het Stationsplein of in de fietsenstalling naast de perrontunnel. Daar staat een sleutelautomaat, waar je 24 uur op 24 een fiets kan ontlenen. Voor de 35 elektrische versies kan je terecht aan het station, maar ook op het Groenplein, Capucienenplein en binnenkort aan de Corda-campus. De ontleende fiets breng je terug naar hetzelfde ontleenpunt. Dankzij de Nationale Loterij genieten studenten van een extra voordelig tarief: 3€ per jaar voor je Blue-bikekaart inclusief 2 gratis ritten. Nadien betaal je het standaard tarief van 3€ per fiets per 24u. Meer info op http://www.blue-bike.be

Versuz Member Card

Voor slechts 5 euro kan je een Versuz Member Card aankopen. Je geniet met deze kaart van talloze voordelen. Je krijgt kortingen, je bent de eerste om tickets te kopen voor speciale evenementen,…én belangrijk voor jullie: JE KAN OP DONDERDAG GRATIS BINNEN. Aanschaffen die handel! #hasseltstudentenstad #versuz #membercard

Handig om te weten:In de Slices en Universal kan je voor half 12 gratis binnen.

Blue - bike

Uitgaan, eten kopen, schoolboeken,.. student zijn kost veel geld. Elke maand weer hetzelfde, op het einde is zogoed als al je geld op. Met deze tips doe je meer met minder geld.

Page 13: Magazine Hasselt Student City

13.

let’s work out

cinema

SPORTKAARTKoop voor slechts 20 euro een sportkaart die je gedurende het hele academiejaar kan gebruiken!- Gratis deelname aan vaste wekelijkse activiteiten (groepslessen, zaalvoetbal, volleybal, kickboksen, ..)- Korting op en voorrang bij initiaties en extramuros activiteiten (paardrijden, skiën, squash,…)- Korting op toegangstickets voor externe sportaccommodaties (schaatsen, muurklimmen, zwemmen,…)- Tussenkomst bij fitnessabonnementen, maximum 75 euro/jaar (enkel voor PXL en UHasselt)Meer info? Je kan terecht op www.studentensportlimburg.be

KINEPOLIS STUDENT CARDHeb jij nood aan wat ontspanning na al dat drukke schoolwerk? Dan is de Kinepolis Student Card iets voor jou:• 25% korting op alle films• Maandag is het Student Night = 35% korting op je filmticket Ice cream lover? Op maandag krijg je bij aankoop van een Ben & Jerry’s ijsje, een tweede ijsje helemaal gratis! • Students at the Movies: Een maandelijkse avant-première speciaal voor studenten• 10% korting in de shops op popcorn, nachos, schepsnoep en softdrinks

Page 14: Magazine Hasselt Student City

Op kot in Hasselt

KS51Kempische steenweg 51KS51 Hasselt is een groot gebouw met meer dan 60 kamers. Ieder jaar verwelkomen ze studenten vanuit Europa en ver daarbuiten. Er verblijven veel Erasmus-studenten, ze komen en gaan. De diversiteit zorgt voor een zeer aangename sfeer. Elk jaar weer ontstaan in KS51 hechte vriendschappen.

“Als kotbaas merk ik elk jaar weer dat de kotstudenten hier de tijd van hun leven hebben. Ze vertrekken steeds met een positief gevoel, klaar voor een nieuw avontuur.”

14.

Page 15: Magazine Hasselt Student City

KOTEN BOSSTRAAT - KiezeLSTRAAT Bosstraat 246 HasseltKiezelstraat 51 HasseltKiezelstraat 55 Diepenbeek

Onze residenties zijn toffe studentenhuizen gelegen op de grens Hasselt - Diepenbeek, op enkele minuten fietsafstand van de verschillende campussen en van het centrum van Hasselt, in een zeer rustige en groene omgeving.

ContactKS51 Koten bosstraat - klezelstraat

[email protected] T. + 32 (0) [email protected]

15.

“Zolang je het kot niet op

stelten zet, heb je van mij

geen last.”

- Kotbaas, Monique

Page 16: Magazine Hasselt Student City

Valerie Del Re, de hippie van HasseltValerie Del Re is al acht jaar Schepen in Hasselt, maar ze heeft vooral een boeiende studietijd achter de rug. Van Brighton naar Hasselt, gedreven door politiek.

Goedemiddag, allereerst bedankt voor je tijd. De Schepen van Jeugd maakt dus echt tijd voor de studenten in Hasselt. Hoe heb jij je studententijd doorgebracht?

Mijn studententijd heb ik vooral doorge-bracht in het buitenland. Een unieke erva-ring. Na mijn middelbaar ben ik gaan stude-ren in Brighton, Engeland. Hier studeerde ik Politieke Wetenschappen, op SUSSEX College. Een universiteit gesticht in de jaren ’60 door een bende hippies. Eén van de tofste universiteiten die je je kan inbeelden. Je kon er op je blote voeten naar de les en sprak leerkrachten aan met hun voor-naam. Alles is daar zeer gemoedelijk. Ik zat op kot op de campus zelf. Dat was dan ook waar heel mijn leven zich afspeelde. Je kan het echt vergelijken met de Amerikaanse campussen op TV. Je zit er met duizenden studenten op één campus. Discotheken en cafés in overvloed dus! Omdat ik toch iets van de stad wou zien, ben ik in mijn twee-de jaar op kot gegaan in de stad zelf. Even gemoedelijk als de College SUSSEX, is de stad Brighton. Alles kan en mag! De nieuw-ste trends in Engeland zijn dan ook eerst in Brighton te spotten. Niet voor niets is Brighton de gay- capital van Engeland. Na een jaar in Brighton geleefd te hebben, heb ik dan ook een sterke voorliefde ontwikkeld voor Britney Spears en glitters. Na dit avontuur heb ik nog een Erasmus in Parijs gedaan. Daarna heb ik ook nog in Maastricht gestudeerd.

“Brighton wordt niet voor niets de gaycapital van Engeland genoemd”

Was je een losbol of stond studeren op de eerste plaats?

Als ik nu terugkijk, vind ik dat ik te braaf ben geweest. Ik was thans nooit echt een goede student. In het middelbaar ben ik zelfs eens blijven zitten. Op de unief ging het iets beter. Daar deed ik dan ook wat ik echt graag deed, politiek. Het Engelse sys-teem sprak me ook meer aan. In Engeland is het systeem zeer praktisch, leuk voor iemand die niet graag achter de boeken zit. Ik ben dan ook altijd makkelijk geslaagd. Voor de grote onderscheiding ging ik niet. Ik heb wel genoten van mijn studententijd in Brighton.

16.

Page 17: Magazine Hasselt Student City

Van jouw studententijd komen we bij studentenstad Hasselt. Waarom moet de jeugd in Hasselt komen studeren? Wat zijn de troeven? Wat onderscheidt Hasselt van andere studentensteden?

Hasselt is uniek als studentenstad. We zijn klein, comfortabel, alles is dichtbij en vooral veilig. Alles in Hasselt is zeer gemoedelijk. Je hebt er niet de grote drukte zoals in andere steden. Dat maakt Hasselt denk ik net zo tof. We missen misschien het grote uitgangsle-ven, maar ik denk dat je hier als groep vrien-den ook de tijd van je leven kan hebben!

“We zijn klein, comfortabel, alles is dichtbij en vooral veilig.”

Na je studententijd ging je de politieke wereld in. Momenteel ben je Schepen van Financiën, Personeel, Administratie en Groen in Hasselt, maar natuurlijk ook van Jeugd. Wat wil jij voor de Hasseltse jeugd betekenen? Waarom is de jeugd voor jou zo belangrijk?

Onlangs hebben wij het certificaat voor kindvriendelijke stad gekregen van de Vlaamse Gemeenschap. Dit is zeker iets waar ik trots op ben. Een stad die kind-vriendelijk is, is aangenaam voor ie-dereen en dus ook voor de studenten. Er is ook voldoende groen aanwezig.

Wat zijn de toekomstplannen voor de stad als studentenstad?

Deze staan nog niet vast. We zijn momenteel bezig met een online ideeënfabriek. Hier kunnen studenten hun mening geven over Hasselt als studentstad. Wie weet immers beter wat een goede studentenstad nodig heeft dan de studenten zelf? Aan de hand van deze ideeën zal het toekomstig jeugdbe-leidsplan worden opgesteld.

Als laatste vraag, men zegt altijd tegen jon-geren dat ze een levensmotto moeten heb-ben en ergens voor moet gaan. Wat is jouw levensmotto?

Mijn motto is positief in het leven staan. Nu ja het is eerder een filosofie dan een motto. Ik tracht gewoon om positieve vibes rond mij te creëren. Zo bereik je je doelen. Je oogst wat je zaait. Wat je voor mensen doet, krijg je ook weer terug van hen.

HOTSPOT VALERIE

17.

Café van Veldeke - Dorpsstraat 29 Hasselt

Page 18: Magazine Hasselt Student City

De IdeeënfabriekLeuven, Gent en Antwerpen zijn heel populaire studentensteden. Maar Hasselt als studentenstad klinkt de meeste mensen niet zo bekend in de oren. Onder leiding van Valerie Del Re (schepen van jeugd) wil Stad Hasselt de student meer in de ‘picture’ zetten. Het doel is Hasselt als studentenstad meer te laten leven onder de studenten. Dit willen ze bereiken door de student meer inspraak te geven. Studenten weten beter dan wie dan ook wat een goede studentenstad nodig heeft. Daarom lanceerde Hasselt een grote online bevraging. Inwoners van Hasselt, kotbazen, studenten,…konden creatieve, leuke ideeën posten op dit online platform om van Hasselt een echte studentenstad te maken.

Via de site kan iedere belanghebbende zijn ideeën delen, daarnaast kan je ook andere ideeën beoordelen. Wekelijks worden er filmtickets uitgeloot aan de deelnemers. Bij afloop wint de persoon die het beste idee aanbracht uiteindelijk een unieke ballonvaart. De ideeënfabriek zal nog online staan tot 20 januari 2015. Door middel van dit online platform wilt Hasselt aan de studenten bewijzen dat hun mening telt. De nieuwe slogan van Hasselt studentenstad werd dan ook ‘Jouw stem smaakt’.

SURF NAAR: WWW.HASSELTSTUDENTENSTAD.BE

Onze top 5 van leuke, creatieve ideeën:

1. “Studenten die op kot komen, zouden moeten beschikken over een soort ‘bewonerskaart’, parkeren voor studenten die met de auto komen is een probleem.”

2. “Men kan leegstand tegengaan en meer leven brengen ’s avonds in de winkelstraten door koten boven winkels toe te laten.”

3. “Meer openbare plaatsen in Hasselt waar ook nog na 18u gestudeerd kan worden!”

4. “Graag had ik ruimere openingstijden van het zwembad gezien (overdag/ ‘s avonds). Vandaag de dag is het zwembad haast nooit beschikbaar voor het publiek, en wanneer het dat wel is, is het zwemmen ‘op zijn sardientjes’.”

5. “Gratis internettoegang voor alle studenten in Hasselt, waar en wanneer je maar wilt.”

18.

Page 19: Magazine Hasselt Student City

19.

Follow us

Neem zeker een kijkje op de Facebook- en Twitterpagina van Hasselt studentenstad. Je leest er leuke, grappige, intressante,...posts!

Heb jij een leuk, origineel of innovatief idee? Laat jouw stem horen op www.hasselstudentenstad.be.

Page 20: Magazine Hasselt Student City