magazine gemeente Almelo

of 23 /23
Start van Twente 1 tart van Twente S Uitgestippeld: Met Kim en Kirsten kriskras door stad en land Veelzijdig Almelo: Residentiestad, Waterstad en Landelijke stad

Embed Size (px)

description

magazine gemeente Almelo

Transcript of magazine gemeente Almelo

 • Start van Twente1

  tart van

  TwenteS

  Uitgestippeld: Met Kim en Kirsten kriskras door stad en land

  Veelzijdig Almelo:Residentiestad, Waterstad en Landelijke stad

 • 2Start van Twente Start van Twente3

  Lulof Druktechniek. Horen, zien en voelen!

  Gewaarwordingen van onze zintuigen die

  ons dagelijks voorzien van juiste informatie.

  Ervaar wie we zijn en wat we voor u kunnen

  betekenen.

  Lulof Druktechniek adviseert,

  produceert en beheert uw gedrukte

  communicatiemiddelen. Gedurende

  ons meer dan 100 jarig bestaan heeft

  Lulof Druktechniek zich ontwikkeld tot

  een servicegerichte en kwalitatief hoogstaande

  leverancier.

  Een combinatie van vakbekwame en

  enthousiaste mensen, de nieuwste

  technieken en toepassingen is in onze ogen

  d combinatie voor een perfect resultaat.

  Conventioneel drukken in vellenoffset,

  digitaal drukken op de Nexpress, online

  voorraadbeheer, printing-on-demand,

  huisstijlbeheer en adviseren behoren o.a. tot

  onze disciplines.

  www.lulof.nl

  Service, kwaliteit en meedenkend...

  Geef ons de zorgen en ontvang kwaliteit!

  De Grenzen 7 - 7607 BZ Almelo l Postbus 100 - 7600 AC Almelo l Telefoon 0546 811 011 l Fax 0546 820 304 l E-mail: [email protected]

  11

  26

  Hoofdpunten:

  Uw gidsen: Kim en KirstenTwee jonge vrouwen met glanzende carrires. En met een warme en nauwe band met Almelo. Actrice Kim Pieters en wielrenster Kirsten Wild leiden u met veel plezier door de stad en de omgeving. Kim Pieters, bekend van Onderweg naar morgen, Julias Tango en Wie is de Mol, komt altijd graag in de stad waar haar ouders wonen. Voor de ontspanning, de cultuur en de winkels. En voor Kirsten is Almelo telkens weer een ideaal startpunt voor een trainingsrit door de omgeving. Kim en Kirsten zijn daarom uw ideale gidsen door Almelo en omgeving. Een stad met een fris gezicht, onverwachte eigenschappen en een aange-naam karakter.

  In dit magazine stellen zij Almelo aan u voor. De stad die een bezoek meer dan waard is. Sterker nog: een vakantie. Want Almelo is mooi en bijzonder, maar de omgeving is al even aantrekkelijk. Het Twentse land ligt rondom. Met prachtige vergezichten, bossen, landerijen en veel rust. Almelo als Start van Twente. Aangenaam en verrassend in elk jaargetijde.Dus namens Kim en Kirsten: welkom in Almelo!

  15

  36

  Almelo in n oogopslag

  Voorwoord

  Historie, kunst, cultuur

  Evenementen

  Smaken, geuren en kleuren

  Almelo verrast

  Blijven slapen

  Stadsmuseum

  Te kust en te keur

  Eredivisie en Profronde

  Oud water, nieuw water

  Aanleggen in het centrum

  Waterrijk

  Havendagen

  Inditerrein

  De Doorbraak

  Stad en land

  Terug in de tijd

  569131516192021222630323133343842

 • 4Start van Twente Start van Twente5

  In Twente heet wandelen kuieren. Een begrip. Je kuiert op je gemak door een winkelstraat of door het bos. Kuieren heeft net een iets andere dimensie dan lopen, want er zit een gevoel van onthaasten in opgesloten. En gelukkig maar, want er valt heel wat te kuieren in en om Almelo.

  Bij de Almelose VVV ligt een klein boekje: Kuieren in en om Almelo. Er staan vier routes in die in lengte variren van 2,5 tot 6 kilometer. En het aardige is: u ontdekt er Almelo en het ommeland mee. Tot in alle details. Met de wandeling Historisch Almelo bijvoorbeeld kuiert u op uw gemak langs alle plekken uit de stadsgeschiedenis. De tocht begint op de Koorn-markt bij het oude raadhuis uit 1691. De wandeling komt langs bekende en minder bekende gebouwen uit de historie; het boekje beschrijft deze uitstekend.

  Een andere wandeling gaat door de groene long van Almelo: de omge-ving van de statige villa Bellinckhof en het Groeneveld. De wandelroutes Stad en ommeland en de Nijreesbos-wandeling vragen om wat meer conditie en stevige stappers. Een aanrader dus. De VVV Almelo is aan de Rosa Luxemburgstraat 8 gevestigd. U kuiert er zo naar toe.

  Wandelen is kuieren

  Routes

  De VVV van Almelo heeft wandel- en fiets-routes in alle soorten en maten. Kijk ook op de website.

  www.vvvalmelo.nl

  WinkelenAlmelo heeft een aantrekkelijk stadscentrum met gezellige pleinen. De gevarieerde winkels bieden een ruim aanbod. Na een lekker dagje winkelen, kunt u genieten van een drankje of een hapje in een van de vele cafs of restaurants. Verschillende winkeliers en de VVV Almelo bieden het gratis handzame winkelgidsje Almelo Shopping, met bij-zondere winkeltjes, wandelroutes en een handige stadsplattegrond.

  Koopavonden / koopzondagenIedere donderdag is het koopavond in de binnen-stad. De winkels zijn dan geopend tot 21.00 uur. Regelmatig zijn er koopzondagen, onder meer in de zomer, en de laatste zondag voor Sinterklaas en Kerstmis. Voor actuele data zie www.almelo.nl

  WarenmarktenTwee keer in de week vormen het Markt-, Waag- en Centrumplein het middelpunt van de waren-markt. Op donderdagochtend van 8.30 tot 14.00 uur en zaterdag van 8.30 tot 17.00 uur. Daarnaast is er iedere dinsdag markt aan het Van Goghplein van 8.00 tot 13.30 uur en op woensdag in de wijk de Schelfhorst van 8.00 tot 13.30 uur. www.marktalmelo.nl

  ParkerenIn en rondom de Almelose binnenstad zijn er volop parkeermogelijkheden. De verschillende parkeergarages liggen allemaal op korte afstand van de binnenstad. De garages Stadserf III en het dak van de parkeergarage Havenpassage zijn zeven dagen per week, 24 uur per dag geopend. Volg voor parkeergelegenheid de routes, onder andere naar de parkeergarages Stadserf, Havenpassage en Stadshuisplein. Voor openingstijden en prijzen zie www.almelo.nl

  BereikbaarheidAlmelo is per auto uitstekend bereikbaar, onder meer via de A1 / A35. Kies afslag 30 Almelo Zuid en volg de borden Almelo Centrum. Of via de N35 of de N36 voor bezoekers uit het noord-westen van Nederland. Komt u met de trein of bus naar de stad? Uitstappen op station Almelo Centraal. De binnenstad ligt op tien minuten loopafstand van het NS-station.

  Meer informatie

  Gemeente AlmeloStadhuisplein 17607 EK AlmeloT (0546) 54 11 11www.almelo.nl

  VVV Almelo / ANWBVoor informatie over overnachtingsmogelijkheden, activiteiten en restaurants. Rosa Luxemburgstraat 87607 SM AlmeloOpeningstijden: ma. t/m vrij. van 9.30 uur tot 18.00 uur, za. van 9.30 uur tot 17.00 uur en koopavond op do. tot 21.00 uurT 0546-828080www.vvvalmelo.nl

  Stichting Evenementen AlmeloVoor informatie over alle evenementen in Almelo T: 0546-621785www.evenementenalmelo.nl

  Almelo in n oogopslag

 • 6Start van Twente Start van Twente7

  Residentiestad

  Ontdek Almelo van groot tot klein!

  Colofon

  Almelo start van Twente is een uitgave van de crealisten in samenwerking met VVV Almelo en Stichting Evenementen Almelo in opdracht van de Gemeente Almelo.

  Het magazine verschijnt in een oplage van 30.000 en is verkrijgbaar bij VVV- en ANWB kantoren, hotels, campings, vakan-tiecentra en horeca in Nederland.

  Art direction en realisatie: de crealistenProjectbegeleiding: de crealistenRedactie: Erwin Gevers Fotografie: Frank Visschedijk, Guus Tim-pers, Volkert Boertjes, Koppert + Koenis Architecten en Gemeente Almelo Drukwerk: Lulof Druktechniek AlmeloAdvertentieverkoop: de crealisten

  Met dank aan: Kirsten Wild en Kim Pieters

  Almelo, najaar 2010

  Almelo start van Twente is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. De Gemeente Almelo is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of on-voorziene gevolgen van onvolkomenheden.

  Almelo, de residentiestad. Dat lijkt hoog gegrepen. Want Almelo, dat is toch veel meer een textiel- en industriestad, de stad van Herman Finkers en Heracles? Jazeker. Maar Almelo is ook de stad met een rijke geschiedenis en cultuur. Met een adellijk en roemrucht verleden dat zich weerspiegelt in het prachtige Huize Almelo en het geslacht Van Rechteren Limpurg. Met recht een residentie van formaat! Een residentiestad die verrast en veelzijdig is.

  Dat Almelo zeer aantrekkelijk is voor toeristen, had ik al gelezen in de pers. In 2008 hebben meer dan een half miljoen Nederlanders de stad bezocht als toerist, bleek uit onderzoek, en ze kwamen er gemiddeld 3,9 keer. Dat bericht leidde kennelijk tot enige verbazing in Almelo zelf. Maar recent bleek uit een ander onderzoek, de Twentse Toerisme Monitor, dat Almelo niet alleen geliefd is bij toeristen, maar ook onder het uitgaanspubliek. Zij waarderen bijvoorbeeld de restaurants in Almelo met een 8,5, het hoogste cijfer in Twente.

  Uit eigen ervaring kan ik dat onderschrijven. Bij mijn aantreden in 2009 als burge-meester heb ik uiteraard de stad en de omgeving verkend. En daar ben ik, samen met mijn echtgenoot, nog steeds mee bezig. Want er is veel te zien en veel te doen hier. Ik raad dagjesmensen dan ook aan, eens te kiezen voor een langer verblijf in onze mooie gemeente.

  Of u nu houdt van wandelen, fietsen, winkelen, van uitgaan of van cultuur, ieder-een kan zijn hart hier ophalen. Zelf hou ik het meest van de groene kwaliteiten van Almelo. Die vindt u buiten de stad, maar ook midden in de stad. Vaak gecombineerd met historische lijnen en monumentaal groen. Zoals natuurlijk het landgoed van Huize Almelo, aan de rand van het centrum. Maar ook het Landgoed Bellinckhof, of Het Groeneveld. Ik ken geen enkele andere stad waar je vanuit het drukke centrum binnen een paar minuten dwars door het bos fietst.

  Ook als u houdt van water zit u hier goed. Water is hier het verbindende element tussen de groene kwaliteit en het stedelijke van Almelo. Het riviertje de Aa, dat dwars door de stad slingert, zorgt voor een bijzondere beleving. Samen met het water-schap gaan we dat water een nog prominentere plek geven in het stadsbeeld. Ideaal voor wandelaars en kanors. Voor watersporters, zoals ik, is Almelo perfect. Er zijn maar liefst drie jachthavens, waarvan n aan de rand van het centrum, die van alle moderne gemakken is voorzien. Tijdens de jaarlijkse Almelose Havendagen bruist het hier van de activiteiten.

  Heel opvallend vind ik het relatief grote aantal pleinen en pleintjes. Elk met zijn eigen sfeer en verhaal. Het is natuurlijk niet zo gek dat veel van het terrasleven, dat zo wordt geapprecieerd door het uitgaanspubliek, zich concentreert op zon plein. Het is echt heel gezellig om daar te zitten met een drankje en om de mensen te bekijken.Tot mijn aangename verrassing blijken in Almelo veel kunstenaars te zijn gevestigd. Dat uit zich ook in de vele galeries en ateliers. De jaarlijkse Atelierroute is een feest voor liefhebbers van kunst en cultuur. Bovendien hebben we hier meerdere podia. Van groot, zoals het Theaterhotel, tot klein, zoals Theater Hof 88. Al met al kan ik iedereen aanraden om Almelo als de Start van Twente te ontdekken. En ik ga er van uit dat toekomstige bezoekers net zo enthousiast worden als ik.

  J.H.M. Hermans - Vloedbeldburgemeester

 • 8Start van Twente Start van Twente9

  ResidentiestadAlmelo

  Almelo in het hart van Twente. Textielstad van weleer. Met een historie die teruggaat tot 2.000 jaar voor onze jaartelling. Een stad die al in de middeleeuwen wordt genoemd en vroeg stadsrechten krijgt. Dat Almelo is nu een moderne, levendige stad. Met kunst, cultuur en evenementen. En net zo gastvrij als de Tukker zelf.

  Almelo: een stad met historie, kunst en cultuur, dynamisch tot in elke vezel

  Een stad met gezichten. Modern, klassiek, jong

 • 10Start van Twente Start van Twente11

  ming, mede dankzij de fraaie jachthaven, dicht tegen het centrum. En de oude havenkom in het hart van de stad, die zo belangrijk was voor de ontwikkeling, komt weer terug en sluit dan weer net als vroeger aan op het Overijssels Kanaal.

  Almelo anno nu is een bruisende stad die in haar diversiteit alles biedt. Van theater tot funshopping, van wandelin-gen in de prachtige natuur tot een bezoek aan n van de galeries. Of aan het Bolletje Bakkerijmuseum. Bolletje, dat wereldberoemd is door de beschuit en daarmee ook een icoon voor de Almelose ondernemingsgeest.

  Een belevenisOvernachten is nooit een probleem: het Van der Valk The-aterhotel biedt 196 ruime hotelkamers. Zelfs in combinatie met een voorstelling in het theater zelf. Wilt u wat meer kleinschaliger overnachten, maar wel heel bijzonder: dan is er het unieke hotel Huis van Bewaring. Een belevenis: sla-

  pen in een gevangenis. En wie met tent, caravan of camper komt, ontdekt dat er in de landelijke omgeving altijd een camping is te vinden. En dan is er natuurlijk ook Preston Palace, het all-in hotel en recreatiepaleis met bioscoop, zwemparadijs en bowlingbanen. Niemand hoeft zich er te vervelen.

  Zo biedt Almelo de bezoeker alles. Van verfijnde culinaire genoegens tot uitgaan in n van de cafs. Van een concert in het park tot een wandeling door de prachtige Gravenal-lee. Winkelen of kunst kijken in n van de galeries. Of gewoon lekker slenteren langs fraaie en zorgvuldige geres-taureerde panden. Met recht verdient Almelo het predikaat Residentiestad. En met recht is het de Start van Twente!

  Almelo. Voor velen n van de Twentse industriesteden. Gefundeerd op de ooit zo machtige textielnijverheid. Maar daarmee wordt Almelo schromelijk tekort gedaan. Want de stad leeft en heeft tot in alle vezels een enorme dynamiek. Gericht op de toekomst met aandacht voor het verleden. Zonder haar eigenheid te verliezen

  Een nijvere handelsstadAlmelo is sport, kunst, manifestaties; in elk seizoen. En al-tijd komt op onverwachte plekken de rijke geschiedenis tot leven. Zijn er unieke panden en bijzondere monumenten te bezichtigen. Fraai gerestaureerd en een verwijzing naar de tijd dat Almelo al een nijvere handelsstad was. De bezoeker kan genieten van cultuur en exposities, uit-gaan en een grote culinaire veelzijdigheid. Gezelligheid op de terrasjes, de vele winkels. Almelo is met recht een stad vol verrassingen!Almelo is gevormd door de geschiedenis. Al in de elfde

  eeuw, toen de eerste burcht, de Schulenborg, werd ge-bouwd, waar de nog schaarse bevolking bescherming zocht tegen plunderingen. Maar drieduizend jaar eerder, be-woonden al mensen de moerasachtige gebieden: archeolo-gische vondsten van stenen bijlen en uit latere periodes een bronzen zwaard wijzen daarop.Almelo, dat in de loop van de eeuwen steeds meer bete-kenis kreeg. Vanaf het moment dat Almelo stadsrechten kreeg groeide het uit dankzij de handel en nijverheid. Dat kon ondermeer door de verbinding met de Regge.Het belang van het water en goede scheepvaartverbindin-gen hebben de bestuurders sindsdien altijd ingezien. Het betekende immers economische voorspoed.

  De oude haven komt terugWater speelt nog steeds een grote rol. In en rond Almelo. Niet alleen economisch gezien, maar ook recreatief. Zo is de stad voor de watersporters een gewaardeerde bestem-

  ResidentiestadAlmelo

  Almelo is kunst, cultuur, sport en een

  rijke historie

 • 12Start van Twente Start van Twente13

  Wie de volle agenda van Almelo bekijkt, kan maar n conclusie trekken: er zijn veel evenementen. Sportmanifes-taties, culturele happenings of andere gebeurtenissen op het gebied van kunst, cultuur of sport. Verveling komt in het Almelose woordenboek dus niet voor!

  Almelo komt al in januari uit haar winterslaap. Dan organi-seert de Almelose folkloristische dansvereniging De Kore-naer de traditionele Knieperkestocht: een winterwandeling voor het hele gezin, die door de bosrijke omgeving van de Bellinckhof en Beeklust voert. Het is de traditionele start van een jaar lang uitgaan, muziek luisteren, sporten en genieten van optredens van straatartiesten en nog zoveel meer.

  Almelo biedt vele boeiende en interessante evenementen. Zoals het bijzondere Media Art Flow Festival in maart. De Boekenmarkt waar altijd wel dat ene boek uit je jeugd te vinden is. En niet te vergeten de Pinksterfeesten in Borner-broek, die voor de liefhebbers van countrymuziek zijn uitge-groeid tot een festival van formaat. Muziek speelt de hoofdrol bij de Nacht van Almelo: het centrum wordt dan overspoeld met popbands. De Almelose Ruiterdagen, altijd in juni, zijn al decennia lang een hippisch hoogtepunt. En natuurlijk de Almelose Havendagen in juli: een nautisch evenement dat de sterke binding van Almelo met het water onderstreept.

  Naast muziek en sport hebben ook historie, kunst en cultuur een belangrijk aandeel in de agenda. Het Straat-theaterfestival in september en de Atelier- en Theaterroute benadrukken in al hun diversiteit nog eens de vele gezich-ten van Almelo.

  En sport mag dan niet vergeten worden. Heracles, de eeu-wige Calimero van de eredivisie, dat op het kunstgras van het Polman Stadion de traditionele krachtsverhoudingen in de eredivisie op zn kop zet. Vergeet ook niet de Profronde van Almelo waar in vorige edities toppers als Mario Cipollini, Michael Boogerd en Frank Schleck aan de start verschenen.

  Van januari tot december; Almelo toont zich in alle seizoenen van haar beste kant. Met letterlijk en figuurlijk voor ieder wat wils. Van muziek tot straattheater en sport. Pas als de koop-avonden voor de Kerstdagen zijn geweest wordt het weer even rustig in Almelo. Tot de Knieperkestocht in januari.

  www.evenementenalmelo.nl

  In het Almelose woordenboek komt verveling niet voor

  Evenementen

  ResidentiestadAlmelo

  Experimenteren met kunst en media

  Van Haven-dagen tot

  topsport; Almelo bruist!

  Fietsvierdaagse Almelo 2e week Bouwvak regio Noord, van

  dinsdag t/m vrijdagKermis Almelo 1e dinsdag in

  september t/m zondag ernaStraattheater

  3e zaterdag september Atelier-en theaterroute

  Laatste volledige weekend in september

  Profronde Almelo Laatste vrijdag

  in augustusSinterklaasintocht

  Drie weken voor 5 december

  Ermasport Volleybalclassic

  28 t/m 30 december

  Media Art Flow Festival Laatste weekend in maart

  Koninginnedag 30 april

  Boekenmarkt Almelo Hemelvaartsdag

  Pinksterfeesten BornerbroekPinksteren

  Nacht van AlmeloLaatste vrijdag in mei

  Rembrandt Fista1e zaterdag in juni

  Ruiterdagen Start vrijdag vr

  Vaderdag (juni) tot zondag, een week later

  Hob Nob Festival1e zaterdag in juli

  Havendagenjuli/augustus,

  zomervakantie

  Check de actuele data op:www.evenementenalmelo.nl

  Evenementen in Almelo

  Almelo gaat vernieuwing niet uit de weg. Het jaarlijkse Media Art Flow Festival, kortweg MAFF, is daar een goed voorbeeld van. Experimentele, vaak grensverleggende kunstuitingen, video, muziek, games en performan-ces dragen dit bijzondere event dat zich in de hele binnenstad afspeelt. Het bijzondere van mediakunst -kunst met nieuwe media en tech-niek- is dat het dynamisch en flexi-bel is. Het exposeren is niet aan n plaats gebonden, zoals bij een beeld of schilderij, maar wordt op onver-wachte plekken in de stad vertoond.

  Een broedplaats voor mediakunstMAFF heeft de intentie de toeschou-wer door middel van kunstzinnig gebruik van nieuwe media anders naar kunst te laten kijken. Een confrontatie met kunst in de directe leefomgeving. Dat is ook precies wat het Media Art Flow Festival beweegt. Letterlijk en figuurlijk. Op verschillende locaties in de binnenstad zijn er voorstellingen en

  performances, worden er gigantische kunstuitingen op gebouwen geprojec-teerd en zijn lichtsculpturen te zien. Soundscapes en klanken van deejays geven het festival een extra dimensie.

  MAFF is een jaarlijks evenement dat uitgroeit tot een creatieve broedplaats voor mediakunst.

  www.almelomaff.nl

  Hob Nob FestivalVoor liefhebbers van popmuziek is het Hob Nob Festival, dat jaarlijks wordt gehouden in het Schelfhorst-park, een must. Het gratis toeganke-lijke festival vindt ieder jaar plaats in de zomer. Met concerten van onder andere DI-RECT, Bert Heerink Groep, Intwine en the Bintangs heeft het

  festival een uitstekende reputatie opgebouwd en is aantrekkelijk voor zowel de grijzende rockers als jonge popliefhebbers. Het Hob Nob Festival heeft dus een stevige positie in de Almelose agenda veroverd. Dat is niet alleen te danken aan een keur aan artiesten, maar ook aan de eigen sfeer van dit festival. On-gedwongen en voor alle generaties.

  www.hobnob.nl

 • 14Start van Twente Start van Twente15

  Guinness, Grolsch of groene thee

  Het lijkt wat te wringen: Al-melo, die nijvere handel- en industriestad, waar al eeuwenlang nuchterheid de basis vormt voor de toekomst. Aan de andere kant een Bourgondische instelling: uitgaan, lekker eten, een terrasje pakken. Het is n van de vele eigenzinnige gezichten van Almelo. Kernachtig sa-mengevat in het woord gastvrijheid.

  Een bijzondere eetgelegenheid op een even bijzondere plek: specialiteiten-restaurant Kreta. Gelegen in het water en aan de voet van de schoorsteen van de vroegere textielfabriek Gebroe-ders Scholten en Compagnie. Zelden ontmoeten oude industrile glorie en moderne architectuur zich op een meer smaakvolle wijze. Met het terras aan het water, de menukaart en het verrassende interieur laat Almelo zich ook hier van haar beste kant zien.

  Bezoekers waarderen de Almelose me-nukaart. Gemiddeld met een dikke 8,5 komen de restaurants zelfs als beste uit de bus in Twente! Een goede reden dus

  om er kennis mee te maken. Dat kan in alle smaken, geuren en kleuren. Van tapas in Solera tot culinair hoogstaand tafelen in restaurant De Oude Sociteit. Van een kebab tot sushi, van een stevig Twents streekgerecht tot een sorbet bij Talamini, al generaties lang d pleister-plaats voor liefhebbers van Italiaans ijs.

  Van tapas tot streekgerechtAlmelo biedt een keur aan restaurants in verschillende prijsklassen: van Michelin-niveau tot een stevige uit-

  smijter. Telkens met de kenmerkende Twentse gastvrijheid. Maar dat moet u natuurlijk zelf ont-dekken. Dat is wel zo spannend en avontuurlijk!

  In alle smaken, geuren en kleurenHet Bourgondische Almelo

  ResidentiestadAlmelo

  Culinair

  Ik wil

  Van de bruine kroeg

  tot trendy caf

  Er waren tijden dat Almelo haar eigen bier brouwde in de Twentsche Stoom-Beierschbierbrouwerij, opge-richt in 1873. De brouwerij bestaat al decennia niet meer, maar een pilsje wordt in Almelo nog altijd met plezier gedronken. Net zoals een cappuccino of een koel glas chardonnay. Gelegenheden te over. Van een rustieke bruine kroeg tot een trendy bar.

  Almelo heeft een lange traditie als het om uitgaan gaat. En dat vindt de bezoeker terug in het huidige, veelzij-dige aanbod. Aantrekkelijk daarbij is dat de verschillende gelegenheden verspreid zijn door het centrum. Op de Koornmarkt is het bijvoorbeeld goed toeven bij Taveerne t Wetshuys dat resideert in het uit 1691 stammende voor-malige raadhuis. Iets verder, op een paar minuten lopen is er in de Grotestraat The Shamrock, een onvervalste Ierse pub waar een half pint Guiness wordt geserveerd. Met daar weer tegenover het trendy Amused, gloednieuw en met een uitgebreide kaart.

  Zin in een ruim terras op de markt? Dat biedt caf Nielz. Trouwens, Almelo heeft iets met terrassen. Zoals bijvoor-beeld bij Proeflokaal Belgi. Gelegen op n van de oudste plekjes van Almelo heeft dit caf een knus terras aan het water van de Almelose Aa. De kanos liggen al klaar om peddelend Almelo en omstreken vanaf het water te bewon-deren. En eenmaal weer aangeland kan de dorstige water-sporter kiezen uit een keur van Belgische biertjes.

  Uitgaan in Almelo is al even gevarieerd als de stad zelf. Overdag is er keuze te over aan genoeglijke locaties om bij te komen van een wandeling door de stad. En s avonds wordt het verleidelijk gezellig in de talrijke bars en cafs. Voor wie rust wil, is er als ideale hide-out de lounge in het Theaterhotel. Met lekkere achtergrondmuziek en een eigen ambiance: d plek om Almelo te ontmoeten.

  www.iens.nl www.specialbite.nl

  Hard werken en de schouders eronder. Zo is Almelo groot geworden. Mede dankzij de visie van ondernemers, die tot op de dag van vandaag niet alleen in Nederland maar ver daarbuiten bekendheid genieten. Ten Cate is daarvan een voorbeeld: vanuit de textiel uitgegroeid tot een specialist op het terrein van bijzondere garens en niet te vergeten kunstgras!

  Een andere naam is Gerardus Jo-hannes ter Beek: een ambachtelijke bakker, die in 1867 begon met een bakkerij met winkel in de Grotestraat. Zijn zoon specialiseert zich in de jaren twintig van de vorige eeuw op het bakken van beschuit. De naam

  Ter Beek zegt niet zoveel: Bolletje des te meer, want zo heet het bedrijf vanaf de jaren vijftig. De naam komt van het productieproces: een bolletje deeg werd doormidden gesneden en daarvan werden twee beschuiten gebakken.

  De Bolletje Winkel & Koffieschenke-rij is gevestigd in de oorspronkelijke bakkerij en winkel in de Grotestraat. Nostalgie pur sang: een winkel die er uitziet als in 1867, een museum waar niet alleen tientallen beschuit-bussen zijn te zien maar ook allerlei bakkersgereedschap. En een ruime lunchroom waar op zn Twents een opgedofte thee wordt geserveerd.

 • 16Start van Twente Start van Twente17

  Kastelein van het Jaar Floortje Mulder

  Ik merk telkens weer dat almelo verrast

  ResidentiestadAlmelo

  Uitgaan

  Het Beeklustpark,daar zit muziek in

  Floortje Mulder is de trots van de Almelose horeca. Als Kastelein van het Jaar 2010 staat zij model voor de manier waarop Almelo haar gasten ontvangt. De bij-behorende beker prijkt dan ook trots in Nielz, het ge-zellige caf-restaurant aan het Almelose Marktplein. Hier wordt de Almelose gastvrijheid iedere dag in de praktijk gebracht. Want zegt Floortje: Gezelligheid en service.Daar draait het allemaal om.

  Bij het predikaat Kastelein van het Jaar gaan de gedachten wellicht uit naar een kroegbaas op leeftijd. Maar integendeel: Floortje Mulder is met haar 26 jaar en de uitstraling van een fotomodel, geen typische kastelein. Maar het horecavak beheerst zij tot in perfectie. Voor de jury van de NK Horeca 2010 reden de Almelose tot winnares uit te roepen. Met haar man Niels is Floortje Mulder de stuwende kracht achter het caf-restaurant Nielz, Club Nielz en lunchroom Onwijz. Over het succes is zij duidelijk: Het is eigenlijk heel simpel. Je kunt thuis ook een kop koffie of een glas bier drin-ken. Dus moet je juist extra je best doen om het de mensen naar de zin te maken. Het gaat om gezelligheid en service.

  Iedereen doet zn bestHet Almelose aanbod van cafs en restaurants en andere horeca is zeer gevarieerd, constateert de Kastelein van het Jaar: Er zijn hier restaurants die al jaren een goede reputa-tie hebben. Er zijn volop terrasjes waar je neer kunt strij-ken, er zijn bruine kroegen, een Ierse pub, een trendy caf. Dat maakt het gezellig en gevarieerd. Ik merk dat ook aan bezoekers van buiten: die zijn altijd verrast dat er zoveel te doen is. Dat idee had men vooraf helemaal niet.Bovendien, voegt Floortje eraan toe, is de kwaliteit erg hoog: Iedereen doet zn best om het de gasten zoveel mogelijk naar de zin te maken. En vergeet niet: we houden elkaar ook scherp. Als de n andere kussens heeft op de terrasstoelen, heeft een ander wel weer nieuwe bloembak-ken. Zo blijft iedereen bezig. De onderlinge sfeer is trou-wens goed: we overleggen veel met elkaar.Bij activiteiten zoals de Nacht van Almelo en de Profronde werken we goed samen met de organisatie.

  Er is nog een aspect waarom Almelo zo gastvrij is, opti-male service biedt en vooral gezelligheid. Floortje: Een grote stad als Amsterdam, daar komen wekelijks duizen-den toeristen. Als je een keer niet je best doet, dan zijn er wel weer nieuwe gasten. Wij kunnen ons dat niet permit-teren. Vandaar dat je elke keer weer je best moet doen om het de mensen naar de zin te maken. En ja, dat merken de gasten. Juist in Almelo.

  Het Beeklustpark heeft zich ontwikkeld tot een cultu-rele plek van formaat. Hier is niet alleen groen en rust, want er valt met grote regelmaat muziek te beluisteren. Dankzij de enthousiaste inzet van de activiteitencom-missie worden hier van mei tot oktober uiteenlopende concerten gegeven. Van blaaskapel tot gospel.

  Het Beeklustpark is een oude buitenplaats. In de achttiende eeuw stond hier de villa van de Almelose fabrikantenfamilie Coster; op de plek waar de Wezenbeek en de Almelose Aa zich bij elkaar voegen. De villa is verdwenen maar het park is volledig gerestaureerd. Zelfs het Grand Canal, een klassieke waterpartij met aan weerszijden bomen, is weer hersteld.

  Het Beeklustpark is nu het decor voor tal van uitvoeringen. In de muziekkoepel vinden gedurende de zomermaanden uiteenlopende concerten plaats. Met een zeer gevarieerd aanbod, waaraan door de activiteitencommissie met bezie-ling wordt gewerkt. Traditioneel is er in mei een openings-concert door een gerenommeerd orkest. En dan barst het seizoen los met diverse optredens en concerten. Zoals het feestelijke Blaaskapellenfestival met traditionele blaasmu-ziek. Een must voor liefhebbers van Tiroler deuntjes. Een ander hoogtepunt is de Harmonicadag, die wordt gecombi-neerd met een kunstmarkt. Niet te missen voor de adepten van Ierse vrolijkheid is de Ierse muziekmiddag. Het seizoen eindigt in september. Dan is er zo ongeveer om de week wel een concert geweest: van shantykoren tot gospel, orkesten en fanfares. Kortom, het Beeklustpark: daar zit muziek in.

  www.beeklustpark.nl.

 • 18Start van Twente Start van Twente19

  Laat u verrassen door ongekende gastvrijheid in een prachtige ambiance.

  Het royale aanbod theatervoorstellingen, culinaire hoogtepunten en de ruime hotelkamers maken een weekend bijTheaterhotel Almelo tot een ware mini vakantie!

  Weekendje Theaterhotel Almelo, ja gezellig!

  Vraag ons arrangementen- of groepenboekje aan via 0546-803000 of kijk op www.theaterhotel.nlTheaterhotel Almelo Schouwburgplein 1 7607 AE Almelo

  Voor een feestavond met een swingend evenement, een heerlijk dagje uit, of een compleet verzorgd hotelarrangement bent u bij Preston Palace aan het juiste adres. Iedereen beleeft een geweldige tijd in het gezelligste familiehotel en uitgaanscentrum van Almelo.

  Genieten hoeft niet duur te zijn!Bij Preston Palace is uw all-inclusive arrangement niet alleen compleet maar ook nog eens betaalbaar! Tijdens uw verblijf geniet u onbeperkt van alle consumpties, uitgebreide warme en koude buffetten,

  diverse spelfaciliteiten, het subtropisch zwem- en saunaparadijs en de spectaculaire indoor-kermis. Dat is nog eens optimaal, onbeperkt en onbezorgd genieten!

  Preston Palace, een aangename verrassing in Almelo!

  P re s t o n Pa l a c e L a a n va n I s e r l o h n 1 7 6 0 7 P T A l m e l o t e l . 0 5 4 6 - 5 4 2 1 2 1 w w w. p re s t o n p a l a c e . n l

  Bijzonderheden: Geldig tot 31 december 2011 tegen inlevering van deze advertentie. Niet geldig tijdens feestdagen, vakantiearrangementen en/of i.c.m. andere acties, aanbiedingen en/of kortingen. De korting geldt voor uw gehele gezelschap. Uitsluitend vooraf en telefonisch reserveren o.v.v. Start van Almelo. Reserveren via afdeling reserveringen: telefoonnummer 0546-542121. Voor het zwemparadijs wordt de korting bij aankomst verrekend. De standaard boekingsvoorwaarden van Preston Palace zijn van toepassing.

  10% korting op alle standaard hotel-, dag- en avond-arrangementen en de toegang tot het zwem- en saunaparadijs.

  Check de website www.prestonpalace.nl voor de aanbiedingen, nieuwe evenementenagenda en reserveer gemakkelijk online!

  kermis. Dat is nog eens optimaal, onbeperkt en onbezorgd genieten!

  Check de website evenementenagenda en reserveer gemakkelijk online!

  Speciale actie

  10% korting

  ResidentiestadAlmelo

  Overnachten

  Boeken

  www.theaterhotel.nl www.prestonpalace.nl

  www.huisvanbewaring.nu

  Overnachten is in Almelo geen probleem. Het kan variren van een simpele Bed & Break-fast of een gezellige camping tot luxueuze suites. Almelo heeft het allemaal te bieden!

  Theaterhotel AlmeloTheaterhotel Almelo is, zoals de naam al duidelijk maakt, een opvallend ho-tel. Een verrassende combinatie van hotel en theater. De ligging is ideaal: het Theaterhotel Almelo ligt ener-zijds in het hart van de gezellige stad, anderzijds slechts enkele minuten verwijderd van het prachtige Twentse platteland. Een ideale locatie dus!Theaterhotel Almelo heeft 196 royale hotelkamers die van alle gemakken zijn voorzien. Zo beschikken de luxe kamers over onder andere een bad, douche, toilet, balkon, telefoon, internetaansluiting, radio en televisie. Met een kleine upgrade naar een luxe comfort kamer is uw verblijf voor-zien van een kingsize bed, flatscreen, 2-persoons douche en een jacuzzi!

  Zoals gezegd: het Theaterhotel is bijzonder door de combinatie. Het inpandige theater biedt plaats aan maar liefst 800 personen en ieder jaar zijn hier meer dan 140 voorstellingen te zien, van musical tot cabaret en van opera tot toneel. Daarnaast biedt het Theaterhotel vele faciliteiten en mogelijkheden om tot rust te komen: lekker ontspannen in het zwembad met sauna. Of culinair genieten in n van de drie restaurants. De mogelijk-heden zijn onbeperkt!

  Preston PalaceEen zeer levendige manier om te overnachten is Preston Palace. Pres-ton Palace is een hotel en uitgaans-centrum met talrijke faciliteiten onder n dak. Zoals een zwem- en saunaparadijs, een indoor-kermis, een spelotheek voor de kinderen, een uitgaanscentrum met diverse facilitei-ten voor spel en ontspanning en een feestzaal met elke avond livemuziek. Een vergadercentrum en een bioscoop completeren het uitgaansgebeuren.

  Ook zijn er diverse restaurants, bar-retjes en een koffiecorner, waar een ruim aanbod aan culinaire heerlijkhe-den geserveerd wordt. Op basis van een overzichtelijk all-in concept biedt Preston Palace n- of meerdaagse arrangementen. Dat betekent dus on-bezorgd genieten voor het hele gezin. Er zijn verschillende kamertypen, zoals n- en tweepersoonskamers. Maar ook familiekamers voor vier of zes personen. Alle kamers zijn voor-zien van douche, toilet, televisie en telefoon. Op de website van Preston Palace worden steeds aantrekkelijke arrangementen gepresenteerd.

  Huis van BewaringTot slot kunt u in Almelo ook slapen in de bajes. In het Huis van Bewaring in het centrum bleven vroeger de deuren voor de gasten dicht. Nu kan iedereen de volgende morgen weer vrij naar buiten wandelen. Het Huis van Bewaring is in meerdere opzich-ten een bijzonder hotel. Ook al door de trendy inrichting

 • 20Start van Twente Start van Twente21

  Kunst te kust en te keur

  De geschiedenis in Almelo is nooit ver weg en komt her en der in de stad tot leven. Een monumentaal pand, een straatnaam, een gevelsteen. Naast de drang tot vernieuwing wordt dat verleden gekoesterd. Zoals in het Stadsmuseum Almelo. Hier treft de bezoeker een overzicht van de ge-schiedenis en groei van de stad.

  Alleen al het zorgvuldig gerestaureer-de rijksmonument uit 1783, waarin het Stadsmuseum Almelo is gevestigd, is een bezoek waard. Hier was de La-tijnse School gevestigd. Op dezelfde plek stond ooit in de 16e eeuw het Richtershuys. Een historische plek en een uitstekende locatie voor het Stadsmuseum.

  Van gereedschap tot textielDe collectie van het museum is onder-gebracht in verschillende kamers, zoals

  de Stijlkamer, de Almelokamer en de Tegelhal. In het vroegere schoolge-deelte zijn voortdurend wisselexpo-sities. Wie kennis wil maken met de ontstaansgeschiedenis van Almelo is hier aan het juiste adres. Een maquet-te laat zien hoe het stadje er eeuwen geleden uit heeft gezien, zo temidden van allerlei beekjes, stroompjes en ka-naaltjes. Er is een Almelose munt uit 1360, een uniform van de Schutterij,

  gereedschappen, textiel en sieraden; een compleet overzicht van de Alme-lose nijverheid en groei. Het Stadsmuseum Almelo is te vinden in de Korte Prinsenstraat. Net om de hoek staat het Heydapand, dat tevens deel uitmaakt van het museum en voorzien is van een fraaie gevel.

  www.stadsmuseumalmelo.nl

  Stadsmuseum Almelo maakt de historie weer zichtbaar

  ResidentiestadAlmelo

  Kunst

  Een kunstenaar ongegeneerd op de vingers kijken terwijl hij of zij bezig is met het maken van een schilderij, beeldhouwwerk of ander kunstobject. Het kan maar zelden, want het creatieve proces speelt zich vaak af achter gesloten deuren. Maar niet op een weekend in september. Dan openen Almelo-se kunstenaars gastvrij de poorten van hun ateliers en werkplaatsen.

  De Atelierroute in Almelo is een unieke kunstmanifestatie geworden. Een cultureel gebeuren dat liefheb-bers van kunst en cultuur uit het hele land boeit. Met uiteraard veel kunst, maar ook toneel, cabaret en muziek.

  De Atelierroute is n van de grotere kunstmanifestaties in Nederland. Joep Vrielink, voorzitter van de organisatie, over het succes: Het unieke van de Atelierroute is niet alleen dat je ate-liers kunt binnenlopen. Het is vooral dat de kunstenaar aan het werk is. Je ziet dus niet alleen het eindresultaat, maar ook de tussenstadia. En je kunt in gesprek met de kunstenaar. Dat maakt het heel bijzonder.

  Het aanbod is diversDe deelnemers zijn professionele kunstenaars en het aanbod is divers: schilders, beeldhouwers, grafische vormgevers, fotografen etc. In totaal circa vijftig. Vrielink: Alle disciplines

  doen mee. En ja, soms zit er ook, zeg maar, ongrijpbare kunst tussen. Werk waarbij je de wenkbrauwen even optrekt. Maar dat is ook wel weer het spannende. De Atelierroute is door de hele stad en er wordt zelfs een speci-ale fietsroute samengesteld.

  Het evenement omvat ook een The-aterroute met kleinschalige voorstel-lingen met toneel, muziek en cabaret. Deze worden gepresenteerd op unieke en onverwachte locaties. Dat kan een huiskamer zijn, maar ook een kerkje of oude loods.

  www.atelierroutealmelo.nl

  Latijnse School her-

  bergt stede-lijke schatten

  Als het om kunst gaat, komen de liefhebbers in Almelo duidelijk aan hun trekken. Zon vijftien gale-ries telt de stad met uiteenlopende collecties en kunstenaars. Modern, abstract, realistisch. Bronzen beel-den, aquarel of sculpturen. Te kust en te keur.

  Dat Almelo een kunstzinnige inslag heeft, komt misschien wel op het conto van de bekende galeriehouder en schilder Herman Krikhaar. De in januari 2010 overleden Krikhaar was de zoon van een Almelose bakker

  en begon in Amsterdam begin jaren zestig de bekende galerie Krikhaar waar Karel Appel en andere beeldend kunstenaars kind aan huis waren. Herman Krikhaar onderhield een warme band met zijn geboortestad Almelo en exposeerde er ook met zijn eigen werk.

  Almelo kent vele galeries, onder andere Het Baken, Lads en de Kunst-hal Hof 88. Ook in de Doelenstraat vindt u meerdere galeries die de moeite waard zijn om te bezoeken. Een speciale plaats neemt Galerie en

  Skulpturenpark Groeneveld in. Hier is Nederlands grootste beeldencollectie te zien. Het park is prachtig aange-legd en heeft een indrukwekkende verscheidenheid aan werk van diverse beeldhouwers. Daarnaast is er een ruime galerie met schilderijen, objec-ten en kleinere beelden. Iedere eerste zondag van de maand is er Kunst-stappen, waarbij alle deelnemende galeries hun deuren tussen 13.00 uur en 17.00 uur geopend hebben.

  www.kunststappen.nl

  Atelierroute in Almelo:

  Kijken naar het creatieve proces

 • 22Start van Twente Start van Twente23

  WaterstadAlmelo, de waterstad. Al vanuit de historie is Almelo bekend met water. Het bracht vooruitgang en welvaart, maar leverde ook natte voeten op. Maar Almelo is erin geslaagd van het water een vriend te maken. Zeker nu. Almelo is een perfecte bestemming voor watersporters die kunnen aanleggen in een jachthaven vlakbij het centrum. Almelo brengt het water terug in de stad. Almelo was en blijft een Waterstad.

  Almelo heeft een naam hoog te houden als sportstad. En daarbij gaat uiteraard veel aandacht uit naar Hera-cles, dat zich heeft ontwikkeld tot een geduchte eredivisionist. Maarer is meer te beleven op sportief gebied. Van ruitersport tot topvolleybal.

  Traditioneel wordt eind december de Ermasport Volleyball Classic ge-houden. Het is de afsluiting van een boeiend sportjaar. Dit evenement is

  uitgegroeid tot een toonaangevend volleybal-event. Met teams uit heel de wereld is het een sterk bezet toernooi.

  Een ander in het oog springend evenement is het Basketball Toernooi Twente, dat ieder jaar in september wordt gehouden. Ook een internatio-naal toernooi waaraan twaalf Euro-pese teams deelnemen.

  Voor liefhebbers van de wielersport is Almelo in augustus een waar Mekka. Dan wordt namelijk de Profronde van Almelo gereden. Een spektakel waar-bij eerder onder andere Mark Caven-dish, Alessandro Pettachi en Kenny van Hummel aan de start verschenen. Tijdens de Profronde staat de bin-nenstad natuurlijk op zn kop. Veel muziek, gezelligheid op de terrasjes en tal van activiteiten brengen Almelo in een bijzondere sfeer.

  Voor de hippische sport zijn de Almelose Ruiterdagen al vanf 1967

  een begrip. Tien dagen lang in juni paardesport op hoog niveau, waarbij zowel ponys als paarden aan de start verschijnen. Op de terreinen van het Twents Hippisch Centrum kan dan worden genoten van zowel dressuur als springen. Naast het concours is er uiteraard ook een strodorp, waar al-lerlei nevenactiviteiten zijn.

  www.evenementenalmelo.nl

  Dat de vroede vaderen van Almelo topsport een warm hart toe dragen, bewijst de bouw van het IISPA: de Internationale Indoor Sport Accom-modatie Almelo. Een imposant bouwwerk met een opvallende architec-tuur, dat meteen het grootste indoor sportcomplex van Twente is. Hier krijgen topsport en breedtesport letterlijk en figuurlijk alle ruimte. Het fraaie gebouw omvat namelijk een topsportturnhal, een breedtesport-turnhal, een sporthal voor 200 bezoekers en een topsporthal met een tribune voor maar liefst 1.500 toeschouwers. Er zijn tevens tal van kleed-faciliteiten, horeca en commercile ruimten in ondergebracht. Met de IISPA maakt Almelo haar ambities meer dan duidelijk!

  IISPA: alle ruimte voor topsport en breedtesport

  ResidentiestadAlmelo

  Sport

  Almelo sportstad: niet alleen Heracles

  Van Profronde tot paarden

 • 24Start van Twente Start van Twente25

  Een terras aan het water:typischAlmelo Waterstad

  Kim op haar favoriete terras aan het water van de Almelose Aa. Voor haar een ideale plek, weg van de hectiek van de randstad, waar ze woont en werkt: Ik kom altijd graag in Almelo. Het is hier lekker rustig, mijn ouders wonen dichtbij het centrum, dus ik loop zo de stad in. Bijvoorbeeld om te winkelen of iets cultureels te doen, zoals een bezoek aan Hof 88. Ik ben gek op films en een bioscoopje pakken is er ook altijd wel bij. Je hebt hier alles, maar op een prettige bescheiden schaal. Dat is plezierig. Als je Almelo nooit hebt bezocht, dan heb je toch wat gemist. Ik zou zeggen: kom eens langs!

  Als je Almelo nooit hebt bezocht,dan heb je toch wat gemist

  Kim Pieters:WaterstadAlmelo

  Watersport

 • 26Start van Twente Start van Twente27

  overslagplaats, in de jaren dat de textielindustrie groeide. Maar de wegen en het spoor werden grote concurrenten, er moest ruimte komen voor het verkeer en in 1953 werd de haven volgegooid met zand. Inclusief een groot deel van het aanpalende kanaal.

  Oude luister, drukte en sfeerEn nu komt de oude havenkom weer terug in het stads-beeld, waarmee de Grote Markt in zn oude luister wordt hersteld. Het wordt het centrum van de stad, een bruisende plek met veel activiteit. Plezierschippers kunnen er hun jachten aanleggen en er komen vaste ligplaatsen voor ka-rakteristieke oude schepen. Drukte en sfeer: met terrassen aan het water, wekelijkse warenmarkten, festiviteiten en winkelend publiek.

  In het infocentrum, dat speciaal is ingericht voor het Masterplan, tonen maquettes de nieuwe inrichting: met

  veel blauwe plekken, die bewijzen dat de Twentse stad vertrouwd is met het water. Water is altijd belangrijk geweest.

  En dan is er straks dat andere bijzondere fenomeen. Vanuit de nieuwe havenkom van Almelo vaar je straks met je zee-waardige jacht z naar Londen. Of verder. Er zijn immers twee vaarroutes: via de zijtak van het Twentekanaal naar de IJssel en verder of door kanaal Almelo-De Haandrik. Via Coevorden en Meppel kom je k op de IJssel!

  www.awvalmelo.nl

  Nog altijd stroomt die goeie, ouwe Aa door de Almelose binnenstad. Dit riviertje splitste zich op deze laaggelegen plek op in allerlei nevenstromen en creerde er als het ware een deltagebiedje. Dat maakte het in vroege tijden al een gunstige plek voor bewoning. Het stromende water zou van Almelo een belangrijk havenstadje maken, waar watermo-lens bijdroegen aan de nijverheid. Veel water is verdwenen, maar sfeervolle locaties zoals het Kolkje en een brug over de Aa in het stadscentrum herin-neren nog altijd aan dat waterrijke verleden. En dat water komt terug, op basis van de oude stadskaarten. Het begin is er al, met het herstel van de historische kade langs het oude Schokland. Het opnieuw uitgraven van de oude ha-venkom in de binnenstad wordt de kroon op het werk.

  Vergeten waterlopen keren terugOud water, nieuw water, dat is de essentie van het Mas-

  terplan, waarin het nieuwe stadshart van Almelo is uitge-werkt. Bijna vergeten waterlopen keren terug als verbin-dende schakels. Zoals de Molenstreng, die Het Kolkje -de achterzijde van het landgoed van Huize Almelo- weer met het centrum gaat verbinden.

  En ook de oude Hagengracht wordt weer zichtbaar: nu nog een achterafstraat, straks een sfeervol onderdeel van de binnenstad. Daar vlakbij ligt de Grote Markt. Een plek waar in vroegere jaren bedrijvige drukte heerste. Want hier lag de havenkom, die bereikbaar was via het kanaal Almelo-De Haandrik. Die zorgde weer voor aansluiting op het Overijs-sels kanaal.

  Waterwegen waren nodig voor de textielindustrie. Zo kwam er ook het kanaal Almelo-Nordhorn, voor de ver-binding met Duitsland; tegenwoordig is het een prach-tig natuur- en recreatiegebied. De havenkom diende als

  WaterstadAlmelo

  RecreatieOud water, nieuw water

  Water voor handel, industrie en recreatie

 • 28Start van Twente Start van Twente29

  Haven-meester Antoon Schrijver

  Haven

  Je vaart zo het centrum bInnen

  WaterstadAlmelo

  Moderne havenvoor pleziervaartmet historisch havengebouw Passanten waarderen de jachthaven Centrum Almelo, zo blijkt uit het gastenboek. En de vaste bezoekers zijn heel tevreden over hun vaste ligplaatsen. De jachthaven ging in 1998 open en kreeg een moderne, klantvriendelijke inrichting. Met plaats voor 90 tot 120 jachten en omgeven door appartementen en enkele wa-tergerelateerde winkels. Schippers en hun bemanningen zijn binnen vijf minuten in het centrum. Er zijn allerlei voorzieningen, waaronder (invaliden)toiletten, wastafels, (ook voor invaliden) douches, stroomaansluitingen op de drijvende steigers en op de kade, wasmachine, wasdroger en een plek om drinkwater te tanken. De meeste voorzieningen zijn te vinden in en aan het historische havengebouw De Houtstek, dat voorzien is van moderne apparatuur zoals een vingerscan voor de toe-gangscontrole en een camerasysteem om de gehele jacht-haven te kunnen bewaken. Een nieuwe bestemming voor deze grote vakwerkschuur met een bijzonder dubbel dak: oorspronkelijk was het namelijk een 17e-eeuwe houtzagerij, die elders in het Almelose centrum stond.

  Antoon Schrijver, havenmeester van Almelo, is n van de grootste fans van het weer uitgraven van de havenkom in het Almelose centrum. Want het brengt de gezellige en oude sfeer van toen terug. Niet dat veel Almelors zich dat nog kunnen herinneren, Schrijver evenmin. Maar er zijn nog veel fotos en schilderijen die een beeld geven van die oude situatie.

  De nieuwe havenkom is niet meer bedoeld voor de be-roepsvaart, maar voor de recreatieschippers. En het zal een populaire plek worden, verzekert Schrijver. Hij wijst op de groeiende drukte in jachthaven Almelo-Centrum. Straks vaar je nog een stukje door naar het stadscentrum.

  GastenboekDat het de schippers bevalt, blijkt uit het gastenboek in de jachthaven. Daar lees je heel veel positieve reacties in.

  Onder meer over de faciliteiten, de perfecte ligging en de nabijheid van het stadscentrum. Het werd zelfs zo positief dat ik er het schaamrood van op de kaken kreeg. Toen zei iemand: je zult de negatieve reacties er wel hebben uit-gescheurd. Daarna zijn we begonnen om de bladzijden te nummeren

  Steeds meer jachten uit de Randstad en ook Zeeland! - varen de Almelose jachthaven binnen om een paar dagen te blijven liggen. Ze komen graag vanwege de natuur, de stilte, de provinciale gastvrijheid en de sfeer in de binnenstad, weet Schrijver. De vaargasten pakken ook graag de fiets om de omgeving te verkennen. Handig: vrienden en familie arriveren wel eens met de trein. Want het station ligt lekker dichtbij.

  Uit de hand gelopen grapAntoon Schrijver stond aan de wieg van de Almelose Havendagen. Er lag hier een kennis met een historisch schip, die wilde een after-party organiseren. Als je twintig van zulke boten bij elkaar hebt praten we verder, zei ik. Dat werden er dertig. Toen moest er een ontbijt komen, en muziek. Die Havendagen zijn dus een nogal uit de hand gelopen grap.

  De Havendagen zijn nu niet meer weg te denken uit Al-melo. Weet je, we onderscheiden ons er ook mooi mee in Overijssel. Met die havenvoorzieningen zo vlakbij het cen-trum. Water, bootjes, centrum: dat versterkt elkaar. Almelo is een echte waterstad. Absoluut.

 • 30Start van Twente Start van Twente31

  WaterstadAlmelo

  Almelo bouwt aan de toekomst. Een rijke stadshistorie wordt verbonden aan aansprekende nieuwe woon-, werk en recreatiemogelijkheden. De basis voor de ambities van de stad ligt in het Masterplan Almelo. Het plan, waarover inwoners actief meedach-ten, bevat voornemens waarmee grote delen van de stad worden vernieuwd en versterkt voor wonen, werken en recreren. Water speelt bij die ver-nieuwing een hoofdrol zoals in Indi of in de toekomstige wijk Waterrijk aan de noordkant van de stad. Waar

  vroeger hoogveen werd ontgonnen, ontstaat in de nabije toekomst een stijlvolle waterwijk met grachten, kades en watertuinen. Voor wie zoveel geduld niet heeft, biedt Almelo nu ook al prachtige woonmogelijkheden aan het wa-ter. Zoals de appartementen aan de jachthaven in het centrum. Bewoners blikken door het raam op mensen die in de weer zijn met hun boot of sloep, die flaneren en genieten langs het water. Winkels, kroegen en cafeetjes op vijf minuten loopafstand. En als je als bewoner de dynamiek van de stad even wil ontvluchten, loop je heerlijk naar de groene longen van de stad. Of vaar je uit voor nog meer waterpret.

  Almelo: vol van water

  De binding van Almelo met het water wordt nog eens extra be-nadrukt met de Almelose Haven-dagen. Een watersport- en recre-atiefestijn dat niet alleen voor zoetwatermatrozen en zeebonken is bedoeld. De Havendagen zijn uitgegroeid tot een veelzijdig evenement. Zowel op de wal als op het water. Vier dagen lang staat Almelo hele-maal in het teken van water. De mani-festatie groeit jaarlijks. Vorige edities trokken bijna 90.000 bezoekers. Het is daarmee n van de grootste eve-

  nementen in Almelo! Meer dan 100 schepen leggen aan in de centrum-jachthaven: zowel varend erfgoed als moderne jachten. Want die grote diversiteit aan boten, dat is juist het bijzondere van de Almelose Haven-dagen. Slepers, duwers, salonboten, bakdekkruisers, schoeners, sktsjes en tjalken laten zich zij aan zij bewon-deren in de bomvolle haven.

  Op het water en het droge Naast de grote botenschouw is er een uitdijend randprogramma. Niet alleen op het water, maar ook op het droge. Want de Almelose Havendagen

  hebben een reputatie hoog te houden met zn gezellige sfeer, shantykoren, orkesten, artiesten en andere acts. Daarvoor wordt een groot evenemen-tenplein met podia en een horecapa-viljoen ingericht. Daarnaast wordt het programma aangevuld met allerlei andere activiteiten en demonstraties. Een niet te missen evenement. Voor watersporters en landrotten.

  Almelose Havendagen

  Feest aan boord en op de wal

  Wonen aan het water:

  uitzicht op de jachthaven

  Evenement

 • 32Start van Twente Start van Twente33

  Schuifpuien Terrasdeuren Dakkapellen Kozijnen

  Het zijn de simpele dingen, die het em doen.

  Design Bouw BV Euregioweg 308 7532 SN Enschedetel: 053 - 483 22 30 fax: 053 - 483 22 33 [email protected] www.designbouw.nl

  Kozijnen

  Terrasdeuren

  Dakkapellen

  Verkoop Fabricage Montage

  Waar vroeger katoen werd ver-scheept naar Indi, ontstaat een nieuw stuk binnenstad. Kleurrijk en eigentijds. Het relatief onbe-kende fabrieksterrein, met unieke sfeermakers als industrieel erfgoed en eeuwenoude bomen, ondergaat de komende jaren een spraakma-kende metamorfose. Hier komen onder meer villas naast oude eiken, appartementen in een oude textiel-

  spoelerij, een restaurant onder aan de watertoren en een strandje aan de waterkant. De Kalverstraat, n van de karakteristieke fabriekstraatjes op het terrein, blijft behouden. Genera-ties fabrieksarbeiders wandelden via deze straat naar hun werk. Miljoenen voetstappen op de betonnen vloer-delen. Langs beide kanten van deze zeven meter brede straat staan de karakteristieke fabriekspanden met

  sheddaken. Het wordt een wandel-gebied, waar voordeuren van nieuwe woningen op uitkomen, net als schuifdeuren van ateliers. De sfeer van de oude hallen blijft behouden in de nieuwe bebouwing. Want juist die sfeer maakt Indi zo uniek. www.almeloindie.nl

  De Kalverstraat? In Almelo!

  WaterstadAlmelo

  Wonen

  Indi:kleurrijk en eigentijds

 • 34Start van Twente Start van Twente35

  Landelijke stadAlmelo ligt in het hart van Twente. Zonder twijfel n van de prachtigste regios van Nederland. Het Twentse coulissenlandschap, de boerderijen, weggetjes die te spannend zijn om links te laten liggen. Natuurschoon alom. Tot in de stad zelf, want de kaarsrechte Gravenallee verbindt het centrum rechtstreeks met het prachtige achterland. Zo is Almelo ook een landelijke stad. Met stadsparken met veel groen, met bossen en weilanden. Naar iedere windrichting. Te voet, per fiets of auto. Of al peddelend met de kano. Rust, natuur en historie zijn altijd dichtbij.

  Historie

  WaterstadAlmelo

  Voor de liefhebbers van natte historie: Almelo was vroeger de overslaghaven van Noord-Twente voor het goederenvervoer tussen Twente en Zwolle. De route liep via de Nieuwe Graven en de Exoosche Aa naar de Regge. In het stadsarchief van Almelo ligt nog een notitieboek van koop-

  man Arend ten Kinckhuys, uit 1630. Die beschrijft leveranties van onder meer bombazijn, laken, boekweit, rogge, olie, hout, ossen, hennepzaad en wol. Almelo had ook handelsbe-trekking met Amsterdam: de vracht werd dan in Zwolle overgeladen. De op- en overslag in Almelo was aan de

  Schuttenkolk en de Werf. Goederen moesten dan weer snel verder. Want de stedelijke keur van 1489 bepaalde dat niemant en sal hoelt voeren en laten liggen ope deen werve dan dree daghe. (Bron: Varen waar geen water is.)

  Almelo ligt op n van de laag-ste punten van Twente. Om dan droge voeten te houden is een goede waterhuishouding nodig. Dit kan op verschillende manie-ren, maar de mooiste is wel De Doorbraak: een dertien kilometer lange nieuwe beek, dwars door het buitengebied van Almelo. Niet alleen om water te beheren, maar ook om te recreren. De Doorbraak, die in 2015 geheel gereed is, wordt een ecologische verbindingszone rond Almelo. Het gebied wordt 75 meter breed, waarin de natuur zich kan ontwikkelen. On-der normale waterafvoersituaties zal de beek zelf zon 10 tot 15 meter breed zijn. Bij zeer veel neerslag wordt ver-wacht dat de beek uit de beekbedding loopt en een breedte krijgt tot maxi-maal 75 meter! Dit zal gemiddeld een paar keer per jaar voorkomen. Naast een betere waterhuishouding is De Doorbraak ook een natuurgebied in ontwikkeling. Op sommige plekken,

  waar de aanleg al is voltooid is dat te zien: een uniek terrein met bijzondere flora en fauna. Wie meer te weten wil komen over dit bijzondere project: er is een informa-tiecentrum van het Waterschap Regge en Dinkel. Van hieruit zijn er excur-sies, rondleidingen en presentaties.

  Wel een afspraak maken. Dat kan door een e-mail te sturen naar [email protected].

  Dan dree daghe

  Dat Almelo niet altijd baat bij het water heeft gehad, laat een historisch filmpje uit februari 1946 op YouTube.com (zoek met Almelo watersnood) zien. Vanuit een vlieg-tuig is niets dan ondergelopen land te zien en een Polygoonstem meldt dat duizenden kubieke meters water naar het laagste deel van Twente stromen, waarvan Almelo het middelpunt is. Dan beelden uit de stad zelf, waar het water hier en daar anderhalve meter hoog staat. Zandzakken, voortploe-terende vrachtwagens en bootjes. En een ambulancecolonne van het Rode Kruis, die zieken komt evacueren en levensmiddelen komt brengen. Broden gaan in emmers omhoog naar de Almelose bevolking, die massaal naar hogere verdiepingen is gevlucht. De commentator sluit evenwel af met een positieve boodschap: het water zakt.

  Watersnood Almelo1946 op YouTube

  De Doorbraak

 • 36Start van Twente Start van Twente37

  Kirsten Wild kan hard fietsen. Heel hard. Want de renster heeft als prof al heel wat overwinningen behaald. Zoals het Nederlands kampioenschap op de baan in 2009 en 2010. De basis voor haar talent werd gelegd bij de Almelose wielerclub De Zwaluwen: We vertrokken altijd van het Maatveld in het Nijreesbos voor de trainingen. Rondom Almelo is het prachtig fietsen. Door de bossen en de weilanden. En natuurlijk de Holterberg: die is voor wielrenners een must. Mountainbiken kun je hier trouwens ook fantastisch. En de stad zelf? Die geeft een prettig gevoel, het is niet extreem groot, maar overzichtelijk en gezellig.

  Je kunt hier ideaal fietsen: mooi en afwisselend

  Landelijke stadAlmelo

  Fietsen in en om Almelo:voor profs en amateurs

  Stad en land lopenongemerkt in elkaar over Kirsten Wild:

 • 38Start van Twente Start van Twente39

  nen de route verlengen met een van de wandelingen van het wandelnetwerk Twente. Paaltjes geven aan hoe je moet lopen, verdwalen is bijna niet mogelijk. Niets moet maar alles is mogelijkAlmelo is een groene stad. Met onverwachte oases van rust. Maar wie de omgeving wil verkennen heeft met Almelo een uitstekend startpunt. Immers, Twente ligt aan alle kanten. Met natuurschoon, dorpjes en stadjes, bezienswaardighe-den. En vooral: ontelbare mogelijkheden om te wandelen, te fietsen, te recreren. Van hengelsport tot een paar uurtjes slenteren door een stadje als Delden, van een rondje golf op n van de golfbanen tot lekker zonnen op het strand van de recreatievijvers. Niets moet maar alles is mogelijk.

  Het Twentse land heeft veel te bieden. Wie de stad achter zich laat kan alle kanten op. Letterlijk en figuurlijk. Naar het prachtige natuurgebied het Springendal. Of naar de Holterberg, waar u met een beetje geluk korhoenders ziet rondscharrelen. Toch liever wat meer drukte? Dan is Oot-

  marsum een aanrader: het Laren van het Oosten. Met vele

  kunst- en modewinkels en galeries, waaronder die van Ton Schulten. Nog een tip: de watermolens van Singraven in Denekamp of het Lutterzand, waar het riviertje de Dinkel diepe voren heeft getrokken in het landschap en ijsvogels nestelen in de steile oevers.

  Twente laat zich op alle mogelijke manieren ontdekken. Per kano door het oude kanaal Almelo-Nordhorn, dat op zich al een fantastisch natuur- en wandelgebied is. Of te voet: er zijn prachtige wandeltochten uitgezet met uiteenlopende afstanden. En uiteraard op de fiets, waarbij het persoonlijke uithoudingsvermogen de lengte en tijd van de expeditie be-paalt en elke bocht in de weg weer een verrassing is. Maar met altijd die geruststellende gedachte: een terrasje, bankje of picknickplek is nooit ver weg.

  www.grasbroek.nl en buiteninalmelo.nl

  Stad en land zijn nauw verbonden met elkaar. Met als startpunt de Gravenallee die wandelaars en fietsers vanuit het centrum rechtstreeks de natuur in leidt. Daar, na zon anderhalve kilometer, ontvouwt zich het typische Twentse coulissenlandschap: weilanden, glooiende akkers, de essen, afgewisseld met houtwallen, slootjes, beekjes en wegge-tjes. Daartussen, bijna willekeurig verstrooid de typische Twentse boerderijen. Voorzien van de karakteristieke geveltekens en met rood-gele luiken die verwijzen naar het landgoed Almelo waartoe ze behoren. Dat landschap, door de eeuwen heen door de mens gecreerd, wordt tot op de dag van vandaag gekoesterd.

  Een verstilde plekDe stad mag dan zijn uitgedijt, de prachtige natuur is nooit ver weg. Ook niet binnen de stadsgrenzen. Een wandeling door het Kolkje, waar vroeger de lakens werden gebleekt, is onverwacht: het water, de statige bomen van Huize Almelo. En dan het Kerkplein met de Grote Kerk. Een verstilde plek, zo vlakbij bij het centrum.

  Maar er is meer groen in de stad. Zoals het Goossenmaats-park en het Schelfhorstpark. Deze parken kregen al twee keer de prestigieuze Green Flag Award. De Britse onder-scheiding wordt uitgereikt aan parken die gastvrij zijn en milieuvriendelijk worden onderhouden.

  Een ander fraai park is het Beeklustpark dat een wande-ling meer dan waard. Het behoort tot de groene longen van Almelo. En bovendien, de kinderboerderij en het Theehuis Beeklust bij de ingang van het park, vormen voor volwasse-nen en kinderen een klein paradijs aan de rand van de stad.De groene oase van Bornerbroek en het Nijreesbos maken het compleet. Daar zijn Ommetjes een uitkomst voor lief-hebbers van wandelingen door het Almelose boerenland. Langs onverharde paden en uitgestrekte velden ontdek je hoe bijzonder dit buitengebied is. Even op adem komen? Rust wat op een van de bankjes langs de route. Naast het Ommetje Bornerbroek van circa zes kilometer is er ook de Maatveldroute en de korte en lange Walroute. Allemaal beschreven in kleurrijke folders. Fervente wandelaars kun-

  Een verstilde plek RecreatieLandelijke stadAlmelo

 • 40Start van Twente Start van Twente41

  Graaf Van Rechteren Limpurg

  De omgeving van Almelo biedt volop gelegenheid tot wandelen, fietsen en andere vormen van recreatie. De Gravenallee is een prima startpunt voor een prachtige wan-deling of fietstocht door Twente. Al na een paar minuten is er een andere wereld die ver weg lijkt van de drukte van de stad. Het is een bijzonder gebied, dat behoort tot het landgoed van Huize Almelo. Ook een gebied dat de huidige graaf Mr. A.F.L. van Rechteren Limpurg aan het hart gaat. Het is altijd een kwestie van alle belangen goed afwegen.

  In het Rentmeesterkantoor maakt graaf Van Rechteren Limpurg een ontspannen indruk. Als telg uit het roemrijke geslacht rust dan wel de zorg voor het landgoed op zijn schouders; het is echter een verantwoordelijkheid die niet voelt als een last: Nee, dat niet. Maar het is wel een zorg in die zin dat het landgoed in balans moet zijn. Er zijn ener-zijds de belangen van de agrarirs. Daarnaast wil je ook het landschap en de natuur in stand houden. Dat evenwicht is niet altijd eenvoudig.Om een indruk te krijgen: het landgoed van Huize Almelo in Almelo omvat circa 800 hectare, waarvan het grootste gedeelte links en rechts van de Gravenallee ligt. Onder andere het fraaie gebied de Waterregge ligt daarbinnen. In totaal zijn er zon twintig boeren actief in het gebied. Wei-landen en akkers, afgewisseld met bos, heggen en singels.De heer Van Rechteren Limpurg heeft het gebied gastvrij opengesteld voor bezoekers. Maar liefst circa zestien kilo-meter aan wandel-en fietspaden en wegen. Met uiteraard als centrale as de Gravenallee zelf. Als je door de Gra-venallee fietst kom je uit bij het Almelo-Nordhorn kanaal. Vervolgens kun je het kanaal per fiets of te voet volgen tot

  de grens. Maar je kunt bijvoorbeeld ook over de Waterregge in de richting van Zenderen gaan, ook dat is een prachtige tocht, aldus de graaf.

  Het gebied kenmerkt zich door rust en de prachtige verge-zichten en doorkijkjes. Daar geniet ook de graaf van: Ik heb niet zozeer een voorkeur voor een plek. Op veel punten heb je een prachtig uitzicht. Ik vind de laan zelf heel mooi maar ook de houtsingels die we hebben aangelegd. En natuurlijk de boerderijen: de erven liggen er prachtig bij.

  Ondanks dat Huize Almelo tot n van de grotere landgoe-deren behoort, is de charme juist de kleinschaligheid. En dat moet zo blijven, vindt de graaf: Al te grote recreatieve druk op het gebied zou niet goed zijn. Nogmaals, er moet ook geboerd kunnen worden. We willen ook de rust niet al teveel verstoren voor het wild.Wat dat laatste betreft is jachtopziener Wim Kutterik be-langrijk. Er is een rijke wildstand, vertelt hij: Zon tachtig reen, veel kleinwild, fazanten, patrijzen. Bezoekers moe-ten daar wel rekening mee houden. Honden kunnen er dus niet los rond lopen.

  Graaf Van Rechteren Limpurg is dagelijks bezig het landgoed in stand te houden en zo nodig te verbeteren. We kunnen er geen natuur bijmaken, wel verbeteren. We hebben knotwilgen geplant, houtsingels gemaakt en meidoornheggen aangelegd. Die bieden een prachtige beschutting voor vogels. We trachten dus het gebied steeds op te waarderen. En daar mag men van genieten. Zonder te vergeten dat men er te gast is, besluit de gastheer.

  de erven lIggen er prachtIg bIJ

  Landgoed

  Almelo is al eeuwen de residentie van de adellijke fami-lie Van Rechteren Limpurg. Een nauwe band die tot op vandaag de dag wordt onderhouden. Huize Almelo wordt nog altijd bewoond door de huidige graaf Van Rechteren Limpurg en is daarom ook niet publiek toegankelijk. Wie echter vanaf de Gravenallee, de oude jachtlaan, naar het kasteel kijkt, herkent onmiskenbaar de adellijke grandeur. Vanaf de veertiende eeuw is Almelo verbonden met het geslacht Van Rechteren Limpurg, dat in de loop der tijden een stempel heeft gedrukt op de stad. Bijvoorbeeld door de bouw van de Grote Kerk. Het is altijd een respectvolle re-latie geweest. Over en weer. Dat bleek ook in februari 1992 toen Mr. Willem Constantijn, graaf Van Rechteren Limpurg op 94-jarige leeftijd overleed. Jaren daarvoor was door het landgoed de weg Hengelo-Almelo-Vriezenveen aangelegd. Deze kruist de Gravenallee. Graaf Willem Constantijn bedong bij de overeenkomst dat hij begraven wilde worden in de grafkelder van de familie. Daartoe zou de begrafenis-stoet de nieuwe weg moeten kruisen. En zo gebeurde: het verkeer op de N36 werd rond het mid-daguur stil gelegd, zodat de begrafenisstoet, die vanaf de Grote Kerk naar de grafkelder vertrok, niet werd verstoord. In alle rust kon de stoet de tocht maken en werd de graaf Van Rechteren Limpurg in stijl begraven. Een waardig afscheid.

  Een respectvollerelatie

  Landelijke stadAlmelo

 • 42Start van Twente Start van Twente43

  Grotestraat-Zuid 133 (tegenover de bioscoop)7607 CH AlmeloTel.: [email protected]

  De leukste cadeauwinkel van Almelo

  THEATER HOF 88Theater Hof 88 is een klein, eigenzinnig theater met een

  groots en veelzijdig programma. Dit varieert van jong

  aanstormend talent zoals Gijs Nillessen en De Fantasten

  tot bekende artiesten zoals Rita Reijs, Helmert Wouden-

  berg, Angela Groothuizen en Speelman en Speelman.

  In onze intieme theaterzaal heeft u een unieke

  theaterbeleving. Wij verwelkomen u graag!

  Voor het volledige programma en om kaarten te reserveren kunt u terecht bij:TheaterHof88 Elisabethhof4 7607ZD Almelo Kassa:0546-850264 [email protected] www.hof88.nl

  PeTeR FAbeR

  DAGboek vAN eeN Gek

  NATHAlIe bAARTmAN

  RAAk

  RITAReIJSeNTRIo

  YoUNGATHeART Ee

  n gr

  eep

  uit ons program

  ma

  G r o t e s t r a a t , 3 5A l m e l o

  Da's natuurlijk ijs sinds 3 generatiesTalaAlmelomini TalaAlmelomini

  Historie

  Landelijke stadAlmelo

  Terug in de tijd in het Wevershuisje

  www.wevershuisje.nl

  Almelo verrast op de meest uitzonderlijke plekjes. Zoals in de Kerkengang. In dit kleine straatje, gelegen in de schaduw van de Grote Kerk, staat de stadsboerderij het Wevershuisje. Voor wie wil beleven hoe er in het oude Almelo geleefd en gewerkt werd, is dit een must.

  Het Wevershuisje is een uit 1700 stammende stadsboerderij. Een karakteristiek huisje met vakwerkmuren en originele wand- en plafondschilderingen. Bij de restauratie werden de originele mate-rialen gebruikt: gevlochten twijgen, leem enkoemest! Cordinator Jeanette van Beuzekom vertelt vol enthousiasme over dit bijzondere pandje: Eigenlijk zijn het twee gedeeltes: een ls hoes, dat stamt uit 1600 en het boerderijtje ernaast uit 1700. De balken zijn nog steeds genummerd, want zulke boerderijtjes werden vroeger afgebroken en dan weer op een andere plek gezet waar de grond vruchtbaarder was.

  Het Wevershuisje is oud maar tegelijk springlevend. Op zaterdag hangt steevast de vlag uit, klinkt er levendige muziek en staat de stoep vol belangstellenden. Nieuwsgierigen nemen in het museum graag een kijkje bij demonstaties weven, spinnen of kantklossen. De agenda van de oude stadsboerderij staat vol van de activiteiten. Van workshops sieraden maken tot kinderfeestjes. Ook zijn via het We-vershuisje leuke stadswandeltochten te boeken, onder leiding van ervaren en enthousiaste gidsen. En kijk niet vreemd op als er ineens een bruidspaar in de tuin van het Wevershuisje staat. Dit rustieke boerderijtje is een populair plekje voor trouwreportages.

 • 44Start van Twente