magazine gemeente Almelo

Click here to load reader

 • date post

  22-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  231
 • download

  4

Embed Size (px)

description

magazine gemeente Almelo

Transcript of magazine gemeente Almelo

 • Start van Twente1

  tart van

  TwenteS

  Uitgestippeld: Met Kim en Kirsten kriskras door stad en land

  Veelzijdig Almelo:Residentiestad, Waterstad en Landelijke stad

 • 2Start van Twente Start van Twente3

  Lulof Druktechniek. Horen, zien en voelen!

  Gewaarwordingen van onze zintuigen die

  ons dagelijks voorzien van juiste informatie.

  Ervaar wie we zijn en wat we voor u kunnen

  betekenen.

  Lulof Druktechniek adviseert,

  produceert en beheert uw gedrukte

  communicatiemiddelen. Gedurende

  ons meer dan 100 jarig bestaan heeft

  Lulof Druktechniek zich ontwikkeld tot

  een servicegerichte en kwalitatief hoogstaande

  leverancier.

  Een combinatie van vakbekwame en

  enthousiaste mensen, de nieuwste

  technieken en toepassingen is in onze ogen

  d combinatie voor een perfect resultaat.

  Conventioneel drukken in vellenoffset,

  digitaal drukken op de Nexpress, online

  voorraadbeheer, printing-on-demand,

  huisstijlbeheer en adviseren behoren o.a. tot

  onze disciplines.

  www.lulof.nl

  Service, kwaliteit en meedenkend...

  Geef ons de zorgen en ontvang kwaliteit!

  De Grenzen 7 - 7607 BZ Almelo l Postbus 100 - 7600 AC Almelo l Telefoon 0546 811 011 l Fax 0546 820 304 l E-mail: [email protected]

  11

  26

  Hoofdpunten:

  Uw gidsen: Kim en KirstenTwee jonge vrouwen met glanzende carrires. En met een warme en nauwe band met Almelo. Actrice Kim Pieters en wielrenster Kirsten Wild leiden u met veel plezier door de stad en de omgeving. Kim Pieters, bekend van Onderweg naar morgen, Julias Tango en Wie is de Mol, komt altijd graag in de stad waar haar ouders wonen. Voor de ontspanning, de cultuur en de winkels. En voor Kirsten is Almelo telkens weer een ideaal startpunt voor een trainingsrit door de omgeving. Kim en Kirsten zijn daarom uw ideale gidsen door Almelo en omgeving. Een stad met een fris gezicht, onverwachte eigenschappen en een aange-naam karakter.

  In dit magazine stellen zij Almelo aan u voor. De stad die een bezoek meer dan waard is. Sterker nog: een vakantie. Want Almelo is mooi en bijzonder, maar de omgeving is al even aantrekkelijk. Het Twentse land ligt rondom. Met prachtige vergezichten, bossen, landerijen en veel rust. Almelo als Start van Twente. Aangenaam en verrassend in elk jaargetijde.Dus namens Kim en Kirsten: welkom in Almelo!

  15

  36

  Almelo in n oogopslag

  Voorwoord

  Historie, kunst, cultuur

  Evenementen

  Smaken, geuren en kleuren

  Almelo verrast

  Blijven slapen

  Stadsmuseum

  Te kust en te keur

  Eredivisie en Profronde

  Oud water, nieuw water

  Aanleggen in het centrum

  Waterrijk

  Havendagen

  Inditerrein

  De Doorbraak

  Stad en land

  Terug in de tijd

  569131516192021222630323133343842

 • 4Start van Twente Start van Twente5

  In Twente heet wandelen kuieren. Een begrip. Je kuiert op je gemak door een winkelstraat of door het bos. Kuieren heeft net een iets andere dimensie dan lopen, want er zit een gevoel van onthaasten in opgesloten. En gelukkig maar, want er valt heel wat te kuieren in en om Almelo.

  Bij de Almelose VVV ligt een klein boekje: Kuieren in en om Almelo. Er staan vier routes in die in lengte variren van 2,5 tot 6 kilometer. En het aardige is: u ontdekt er Almelo en het ommeland mee. Tot in alle details. Met de wandeling Historisch Almelo bijvoorbeeld kuiert u op uw gemak langs alle plekken uit de stadsgeschiedenis. De tocht begint op de Koorn-markt bij het oude raadhuis uit 1691. De wandeling komt langs bekende en minder bekende gebouwen uit de historie; het boekje beschrijft deze uitstekend.

  Een andere wandeling gaat door de groene long van Almelo: de omge-ving van de statige villa Bellinckhof en het Groeneveld. De wandelroutes Stad en ommeland en de Nijreesbos-wandeling vragen om wat meer conditie en stevige stappers. Een aanrader dus. De VVV Almelo is aan de Rosa Luxemburgstraat 8 gevestigd. U kuiert er zo naar toe.

  Wandelen is kuieren

  Routes

  De VVV van Almelo heeft wandel- en fiets-routes in alle soorten en maten. Kijk ook op de website.

  www.vvvalmelo.nl

  WinkelenAlmelo heeft een aantrekkelijk stadscentrum met gezellige pleinen. De gevarieerde winkels bieden een ruim aanbod. Na een lekker dagje winkelen, kunt u genieten van een drankje of een hapje in een van de vele cafs of restaurants. Verschillende winkeliers en de VVV Almelo bieden het gratis handzame winkelgidsje Almelo Shopping, met bij-zondere winkeltjes, wandelroutes en een handige stadsplattegrond.

  Koopavonden / koopzondagenIedere donderdag is het koopavond in de binnen-stad. De winkels zijn dan geopend tot 21.00 uur. Regelmatig zijn er koopzondagen, onder meer in de zomer, en de laatste zondag voor Sinterklaas en Kerstmis. Voor actuele data zie www.almelo.nl

  WarenmarktenTwee keer in de week vormen het Markt-, Waag- en Centrumplein het middelpunt van de waren-markt. Op donderdagochtend van 8.30 tot 14.00 uur en zaterdag van 8.30 tot 17.00 uur. Daarnaast is er iedere dinsdag markt aan het Van Goghplein van 8.00 tot 13.30 uur en op woensdag in de wijk de Schelfhorst van 8.00 tot 13.30 uur. www.marktalmelo.nl

  ParkerenIn en rondom de Almelose binnenstad zijn er volop parkeermogelijkheden. De verschillende parkeergarages liggen allemaal op korte afstand van de binnenstad. De garages Stadserf III en het dak van de parkeergarage Havenpassage zijn zeven dagen per week, 24 uur per dag geopend. Volg voor parkeergelegenheid de routes, onder andere naar de parkeergarages Stadserf, Havenpassage en Stadshuisplein. Voor openingstijden en prijzen zie www.almelo.nl

  BereikbaarheidAlmelo is per auto uitstekend bereikbaar, onder meer via de A1 / A35. Kies afslag 30 Almelo Zuid en volg de borden Almelo Centrum. Of via de N35 of de N36 voor bezoekers uit het noord-westen van Nederland. Komt u met de trein of bus naar de stad? Uitstappen op station Almelo Centraal. De binnenstad ligt op tien minuten loopafstand van het NS-station.

  Meer informatie

  Gemeente AlmeloStadhuisplein 17607 EK AlmeloT (0546) 54 11 11www.almelo.nl

  VVV Almelo / ANWBVoor informatie over overnachtingsmogelijkheden, activiteiten en restaurants. Rosa Luxemburgstraat 87607 SM AlmeloOpeningstijden: ma. t/m vrij. van 9.30 uur tot 18.00 uur, za. van 9.30 uur tot 17.00 uur en koopavond op do. tot 21.00 uurT 0546-828080www.vvvalmelo.nl

  Stichting Evenementen AlmeloVoor informatie over alle evenementen in Almelo T: 0546-621785www.evenementenalmelo.nl

  Almelo in n oogopslag

 • 6Start van Twente Start van Twente7

  Residentiestad

  Ontdek Almelo van groot tot klein!

  Colofon

  Almelo start van Twente is een uitgave van de crealisten in samenwerking met VVV Almelo en Stichting Evenementen Almelo in opdracht van de Gemeente Almelo.

  Het magazine verschijnt in een oplage van 30.000 en is verkrijgbaar bij VVV- en ANWB kantoren, hotels, campings, vakan-tiecentra en horeca in Nederland.

  Art direction en realisatie: de crealistenProjectbegeleiding: de crealistenRedactie: Erwin Gevers Fotografie: Frank Visschedijk, Guus Tim-pers, Volkert Boertjes, Koppert + Koenis Architecten en Gemeente Almelo Drukwerk: Lulof Druktechniek AlmeloAdvertentieverkoop: de crealisten

  Met dank aan: Kirsten Wild en Kim Pieters

  Almelo, najaar 2010

  Almelo start van Twente is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. De Gemeente Almelo is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of on-voorziene gevolgen van onvolkomenheden.

  Almelo, de residentiestad. Dat lijkt hoog gegrepen. Want Almelo, dat is toch veel meer een textiel- en industriestad, de stad van Herman Finkers en Heracles? Jazeker. Maar Almelo is ook de stad met een rijke geschiedenis en cultuur. Met een adellijk en roemrucht verleden dat zich weerspiegelt in het prachtige Huize Almelo en het geslacht Van Rechteren Limpurg. Met recht een residentie van formaat! Een residentiestad die verrast en veelzijdig is.

  Dat Almelo zeer aantrekkelijk is voor toeristen, had ik al gelezen in de pers. In 2008 hebben meer dan een half miljoen Nederlanders de stad bezocht als toerist, bleek uit onderzoek, en ze kwamen er gemiddeld 3,9 keer. Dat bericht leidde kennelijk tot enige verbazing in Almelo zelf. Maar recent bleek uit een ander onderzoek, de Twentse Toerisme Monitor, dat Almelo niet alleen geliefd is bij toeristen, maar ook onder het uitgaanspubliek. Zij waarderen bijvoorbeeld de restaurants in Almelo met een 8,5, het hoogste cijfer in Twente.

  Uit eigen ervaring kan ik dat onderschrijven. Bij mijn aantreden in 2009 als burge-meester heb ik uiteraard de stad en de omgeving verkend. En daar ben ik, samen met mijn echtgenoot, nog steeds mee bezig. Want er is veel te zien en veel te doen hier. Ik raad dagjesmensen dan ook aan, eens te kiezen voor een langer verblijf in onze mooie gemeente.

  Of u nu houdt van wandelen, fietsen, winkelen, van uitgaan of van cultuur, ieder-een kan zijn hart hier ophalen. Zelf hou ik het meest van de groene kwaliteiten van Almelo. Die vindt u buiten de stad, maar ook midden in de stad. Vaak gecombineerd met historische lijnen en monumentaal groen. Zoals natuurlijk het landgoed van Huize Almelo, aan de rand van het centrum. Maar ook het Landgoed Bellinckhof, of Het Groeneveld. Ik ken geen enkele andere stad waar je vanuit het drukke centrum binnen een paar minuten dwars door het bos fietst.

  Ook als u houdt van water zit u hier goed. Water is hier het verbindende element tussen de groene kwaliteit en het stedelijke van Almelo. Het riviertje de Aa, dat dwars door de stad slingert, zorgt voor een bijzondere beleving. Samen met het water-schap gaan we dat water een nog prominentere plek geven in het sta