Magazine BOK 3.4 C.I Inholland diemen 2e versie

of 23 /23
NT.MINDed ‘‘ The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams ’’ PERSONAL BRANDING ‘De nieuwe manier van een dagboek bijhouden’. GASTCOLLEGES ‘Verschillende sprekers over de creatieve sector’. WOMM ‘Wat is WOMM ?’ CROSSMEDIAAL CONCEPT ‘Een goed crossmediaal concept is niet zomaar wat ...’

Embed Size (px)

description

Magazine BOK 3.4 C.I Inholland diemen 2e versie

Transcript of Magazine BOK 3.4 C.I Inholland diemen 2e versie

Page 1: Magazine BOK 3.4 C.I Inholland diemen 2e versie

NT.MINDed‘‘ The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams ’’

PERSONAL BRANDING

‘De nieuwe manier van een dagboek bijhouden’.

GASTCOLLEGES‘Verschillende sprekers over de creatieve sector’.

WOMM ‘Wat is WOMM ?’

CROSSMEDIAAL CONCEPT ‘Een goed crossmediaal concept is niet zomaar wat ...’

Page 2: Magazine BOK 3.4 C.I Inholland diemen 2e versie

bron afbeelding: livincool.com

Page 3: Magazine BOK 3.4 C.I Inholland diemen 2e versie

EDITORS NOTE

Hallo, leuk dat jullie mijn magazine hebben gekocht. Het is misschien wel leuk om me even kort voor te

stellen, zodat jullie mij als persoon in ieder geval een beetje kennen.

Ik ben Natasja Talsma, vandaar dat het magazine ook NT MINDed heet. Jullie krijgen een kijkje in mijn

leven en in de dingen die ik meemaak in het dagelijkse leven. Ik ben een studente van 22 jaar en studeer aan de Hogeschool INholland te Diemen. Daar volg ik de studierichting Vrijetijdsmanagement. Op dit moment

zit ik aan het einde van mijn 3e jaar, waar ik op dit moment de minor creative industrie volg. Het vierde

jaar van mijn studie zal bestaan uit de minor; city marketing en vervolgens afstuderen.

Ik ben momenteel heel erg bezig met het zoeken naar een eigen woonplaats samen met mijn vriend in het

centrum van Hoorn. Deze zoektocht zorgt ervoor dat we samen erg bezig zijn met het uitzoeken van spullen voor ons huisje en andere zaken. Deze zoektocht kun

je volgen op mijn blog.

Via Twitter en Pinterest zul je meer meer persoonlijk leren kennen en mijn Linkedin zal jullie een overzicht

geven van mijn zakelijke gegevens.

Dit magazine is een eenmalige uitgave vol met artikelen en andere zaken over de nieuwe media.

Personal branding beslaat een groot gedeelte, alleen omdat dit moeilijk te verwerken is in een magazine zul je hieronder een aantal linkjes vinden naar mijn

social media. Jullie weten nu een beetje wie ik ben en wat ik waar beschrijf. Ik hoop dat jullie veel plezier

beleven aan de ontdekkinstocht naar het brand Natasja!

www.twitter.com/natasser

natasser.wordpress.com

http://linkd.in/NgLlf3

www.pinterest.com/natasser

03|

Page 4: Magazine BOK 3.4 C.I Inholland diemen 2e versie

NT.MINDed MAGAZINE

19|

12|

16|

05|

03|

14| 06| 05|

16| 19| 20|

Editors Note

Gastcolleges

Communicatieplan

DIY Persona

Persona

Infographics

Seminars

22| WOMM

22|

Page 5: Magazine BOK 3.4 C.I Inholland diemen 2e versie

COMMUNICATIEPLAN door Natasja Talsma

Om mensen een duidelijk beeld te geven van jou als persoon op de social media zul je moeten doen aan personal branding. Het is daarom voor jezelf handig om duidelijk te weten wat je op welk platform naar voren wilt brengen, maar natuurlijk ook welke platformen je wilt gebruiken. De makkelijkste manier om dit in kaart te krijgen is om voor jezelf een kort communicatieplan te schrijven. Hierdoor raak je namelijk ook zelf het overzicht niet kwijt.. Benieuwd hoe je dat aanpakt? Hieronder vind je mijn communicatieplan terug. Een kwestie van gewoon doen!! Stap1. Bepaal je positieMijn positie die ik wil innemen tijdens mijn personal branding is er één van zelfstandige jonge vrouw, studente aan de studie vrijetijdsmanagement en iemand die van het leven geniet. Vorige periode wilde ik als karaktereigenschappen uiten: empatisch, teamplayer, doorzetter en betrouwbaar. Die lijn zet ik nu door in mijn social media. Ik geef niet zomaar op, mijn motto is dan ook: ‘Wie durft te dromen, durft te leven’ of in het Engels ‘The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams’.

Stap 2. Maak een communicatieplanDit is een communicatieplan wat mij helpt bij het neerzetten van mijn personal brand. Het neerzetten van mijn personal brand zal gebeuren op de volgende social media; Pinterest, Bloggen en Twitter.

Pinterest is één van de nieuwere social media. Wat mij erg aanspreekt aan deze social media is dat alles om de afbeeldingen draait. In mijn opinie zeggen beelden vaak meer dan woorden kunnen uitdrukken. Op mijn account zal ik dus ook afbeeldingen pinnen die ik mooi vind, of waar ik een speciaal gevoel bij heb. Het handige van mijn Pinterest account is dat ik deze ook op mijn Iphone kan bekijken/ bijhouden, hierdoor heb ik altijd mijn verzameling bij me. Het handige daarvan is, dat mijn persoonlijke verzameling aan plaatjes altijd bereikbaar is waardoor ik altijd mijn inspiratie bij me heb. Doordat mensen op Pinterest kunnen zien wat voor afbeeldingen ik verzamel, kunnen ze een beeld krijgen van mijn persoonlijkheid. Door het uploaden van eigen foto’s zien mensen ook dat ik actief bijdraag aan het platform Pinterest, maar ook geeft het mijn account net een soort personal toutch.

Bloggen, ik moest er toch echt aan gaan geloven. Een goed onderwerp kiezen voor mijn blog was lastig, maar het is gelukt. Mijn blogs hebben betrekking op mijn levensmotto: ‘Wie durft te dromen, durft te leven’ en de zoektocht naar mijn eigen plek. Ik vind het belangrijk om een blog te schrijven over 1 hoofdonderwerp omdat dat de kracht van bloggen is. In mijn blog wil ik naar boven laten komen dat ik me niet zomaar uit het veld laat slaan, dat ik niet stil sta wanneer dingen even niet lukken en natuurlijk komt in zo een blog naar boven wie ik ben en waar mijn interesses liggen. Hierdoor komt het uiterlijk van mijn blog overeen met de kleurenleer van vorige periode. Beige tinten en een rustige, speelse uitstraling door middel van het soort moodboard aan foto’s. Dit draagt bij aan het tonen van mijn persoonlijkheid.

Op Twitter wil ik berichten plaatsen over interessante dingen die ik meemaak op school, of dingen die betrekking hebben op mijn studie. Als ik leuke artikelen vind, deel ik deze ook. Mijn mening zal ook terug te vinden zijn. Ook wil ik soms gewoon dingen plaatsen uit het dagelijkse leven die ik leuk vind, waarvan ik geniet .Soms zal ik ook mijn blog uitlichten, wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe is verschenen. Verder wil ik mensen volgen waarvan ik denk dat ze interessante dingen te melden hebben, zoals bijvoorbeeld dingen over bloggen of citymarketing.

Stap 3. Maak doelstellingen voor jezelfMijn doelstellingen zijn om:

- Één keer in de twee dagen minstens één tweet te plaatsen.- Minstens 5 pins per week te plaatsen.- Minstens 1 keer per week te bloggen, waarbij maximaal 8 blogs aanwezig zijn.- Mensen een kijkje te geven in mijn leven en wie ik ben.

05|bron: imheremovie.tumblr.com

Page 6: Magazine BOK 3.4 C.I Inholland diemen 2e versie

SELLING THE IDEA door Bart Triele

Bart Triele is creative director bij het bedrijf Ogilvy. Hij begon het college met het uitleggen over de werkwijze van een reclamebureau. Daarbij worden er zes stappen genomen;

1. Accountant; zorgt dat het probleem bij het bureau komt.2. Strategie; er worden allemaal vragen gesteld. (wat/waarom)3. Creatie; het idee bedenken om het probleem op te lossen.4. Studio; publiceert het concept. (bijvoorbeeld posters)5. Traffic; dat is de planning.6. Finance; zorgt dat er niet te veel geld uit wordt gegeven.

Bart is zelf werkzaam binnen de creatie. Hij vertelde dattijdens het bedenken van ideeën er maar 3% van alle bedachte ideeën worden uitgevoerd. Het is dus zeer van belang dat er minstens 100 ideeën bedacht worden, omdat het grootste gedeelte afvalt. Uit het kleine percentage van 3% moeten de creatieve mensen hun plezier halen.

Idee VS conceptIdee; een idee is maar een keer te gebruiken en op een manier.Concept; een concept is 1000 keer te gebruiken. Voorbeeld idee; OPVOEDINGSLIJN.BEHet is een geniale reclame. Er wordt een koor neergezet die grove dingen zingen waar iedereen van opkijkt. Uiteindelijk blijft dit betrekking te hebben op de opvoedingslijn. Alleen is het een idee en geen concept. Het kan alleen in een filmpje worden gebruikt en niet via print of social media bijvoorbeeld.

Evoked set = namen en/of merken in je gedachte waar je een voorkeur voor hebt.

Bart gaf aan dat als je in de toekomst in aanraking komt met je klanten, dat je dan altijd het beste in de wij-vorm kunt praten. Op deze manier betrek je de klant er bij en spreek je de klant ook aan.

Ook vertelde hij over een opdracht van hemzelf voor Randstad. Hij had twee ideeen en vertelde hoe het proces verliep en hoe uiteindelijk de keuze werd gemaakt uit zijn twee ideeen. Toen gaf hij aan dat je alleen moet presenteren wat je echt wilt maken; want wat hij zelf wilde dat gepubliceerd werd, werd dus niet gekozen. Hierdoor moest hij aan een idee werken wat hij minder leuk vond.

Een ander groot succes waarover Bart vertelde was de campagne van HI. HI was gekomen met een TV doos om interactieve TV te promoten. Zij hadden het concept ‘het nieuwe televisie kijken’ genoemd. Het was een zeer groot succes! Bij deze campgane maakte Ogilvy gebruik van een aantal mensen die de eerste TV dozen kregen. Deze mensen verspreiden dit weer via hun blog of twitter etc, zodat ze het bekend gingen maken aan het grote publiek.

Ik vond het een erg leuk college, vooral omdat Bart met veel voorbeelden uit de praktijk kwam. Dit sprak meer tot mijn verbeelding waardoor ik hem goed kon volgen. Soms waren de termen en modellen namelijk wel wat taai, maar dan zorgde hij ervoor dat je het goed begreep door middel van de voorbeelden die hij dan bij zich had.

06|Bron afbeeldingen: stepsandleaps.wordpress.com

Page 7: Magazine BOK 3.4 C.I Inholland diemen 2e versie

CROSSMEDIA door Dennis van Santen

Dennis van Santen verteld alles met betrekking tot crossmediaal zijn.

Crossmediaal is net zo oud als de weg naar Rome, maar toch blijft het belangrijk voor de bedrijven. We kregen ook de opdracht om via een QR code op een website 3 woorden te geven waar wij aan denken bij het woord crossemediaal. Via wordle.net kwam er een soort van Moodboard naar voren waarbij duidelijk werd, welke associaties er het meeste opkwamen bij de klas met betrekking tot het woord cross-mediaal. Hierbij kwamen de woorden communicatie, media en social platform en communitybuilding.

Dennis van Santen maakte onderscheidt tussen multimedia, crossmedia en transmedia. Al vond Dennis dat het moeilijk was om hier onderscheidt in te maken.

Multimedia; Ironische relatie (overeenkomsten) Bijna zelfde content als ander medium. Voorbeeld: een boek als PDF uitgeven.Crossmedia; Indexicale relatie (verwijzend) Andere content maar platformen vullen elkaars tekortkomingen aan. Met andere woorden, ze zijn afhankelijk van elkaar. Voorbeeld: oude belspellen. Zonder telefoon valt het hele concept weg.Transmedia; Symbolische relatie (esthetisch) Zelfde verhaalwereld en content van verschillende platformen vullen elkaar aan. Met andere woorden, ze zijn onafhankelijk van elkaar. Voorbeeld: The matrix. Er kan een film gekeken worden, een game gespeeld worden etc. Iedere nieuwe uiting verrijkt jou beleving.

Voorbeeld; de serie IN THERAPIEHet verhaal speelt zich af in de serie. Daarnaast wordt het verhaal verrijkt d.m.v. een app. Via de app wordt er informatie gedeeld waar in de serie niet achter gekomen kan worden. Er kunnen bijvoorbeeld voicemails afgeluisterd worden en smsjes gelezen worden. → Dit is een transmediaal concept.

Voorbeeld; THE VOICE OF HOLLANDThe Voice Of Holland begeeft zich op meerdere platformen. Zowel TV, radio, CD, print, mobiel en evenement/outdoor. Contentrelaties:Multimedia → CDCrossmedia → SMS & AppTransmedia →Storytelling radioDrijfveren crossmedia1. Technologische ontwikkelingen; opslagcapaciteit, band-breedte en web 2.0.2. Economische drijfveren; er gaat veel geld in om en verdien-modellen.3. Sociaal maatschappelijke ontwikkelingen; het publiekelijk delen van informatie.

Pijlers crossmedia1. Storytelling; helder en duidelijk verhaal en makkelijk te begrijpen. 2. Mediumspecifiteit; ieder medium heeft zijn eigen kenmerk-en en wordt daarop ingezet.3. Usability; effectief, efficiënt en naar tevredenheid.4. Relevantie; juiste boodschap op het juiste moment via het juiste medium.5. Cocreatie; gebruiker moet meedenken, meewerken en creëren.

De muziekindustrie gaat momenteel onderuit. Vroeger werden er concerten gegeven om CD’s te kunnen verkopen. Nu is het juist andersom; nu worden er CD’s verkocht om concerten te kunnen geven. Bij de concerten wordt tegen-woordig het geld verdiend. Nu wordt alles gratis weggegeven (muziek) om te verdienen (concerten). Het gaat nu om de belevenisindustrie, echtheid en authenticiteit. Daar kan tegenwoordig geld voor gevraagd.

Van dit college heb ik echt nieuwe dingen geleerd. Bijvoorbeeld de minime verschillen tussen de multimedia, crossmedia en transmedia concepten. De goede voorbeelden hebben ervoor gezorgd dat het kleine verschil daartussen wel duidelijk werd. Ook was Denniks van Santen gewoon een goede spreker die zijn publiek opeen leuke manier in het college betrok.

Transmediaal concept: de serie ‘IN THERAPIE’. (Bron afbeeldingen: www.adformatie.nl)

07|

Page 8: Magazine BOK 3.4 C.I Inholland diemen 2e versie

ONLINE MONEY MAKING door Christa van Veldhuizen & Hatice van Leeuwen

Zanox is een Duits bedrijf dat zich richt op online marketing.Christa van Veldhuizen is HR director en Hatice van Leeuwen is head op Publishers bij Zanox. Hatice heeft zich opgewerkt binnen het bedrijf, ze begon daar namelijk tijdens haar studie met stage lopen.

Online marketing groeit elk jaar. Zanox groeit steeds harder doordat online marketing steeds meer wordt gebruikt. Juist met deze reseccie zoeken bedrijven gerichte manieren van marketing. Hierdoor bezuinigen ze eerder op televisie reclames als op online reclame waarbij ze resultaten te zien krijgen.

Het wordt steeds belangrijker wat de consument over je zegt. Iedereen kan namelijk lezen/horen als een klant positieve of negatieve ervaringen met je bedrijf/ product heeft.

Performance advertising Je wordt alleen maar afgerekend op basis van de resultaten. Het is de vorm van online adverteren.

Affiliate marketingDit is een vorm van Performance Advertising waarbij een grote groep publishers vrijwillig campagnes en programma’s promoten.

Zanox zit hier tussen in. Hun kunnen meten en kijken hoeveel deze mensen uitgekeerd moeten krijgen.

Er zijn 3 partijen in deze business:-Adverteerders: Het bedrijf dat een product op de markt wil zetten.-Publishers: Is een bedrijf wat er tussen zit om door te linken of te meten, zoals startpagina.-Affiliate netwerk: Is een netwerk ervan

Afrekenmodellen:

CPM: Wordt afgerekend per 1000 vertoningen.Dit is wel risicovol, je kunt niet checken of consumenten de banner hebben gezien. Bijvoorbeeld bij NU.nl zo’n banner.

CPC: Kost per click.Dan wordt er afgerekend als de consument er daadwerkelijk op klikt. Dus ze doorgelinkt worden. Bijvoorbeeld bij google wordt dit afrekenmodel gebruikt. (In de gele balk die betalen ervoor om zo hoog te staan). Ook bij prijsvergelijk websites wordt dit model gebruikt.

CPL: Afrekenen per lead.Als je formulieren invult, bijvoorbeeld als je voor verzekering wat invult. Met al je gegevens erbij.

CPS: Afrekenen per sale.Als er via de banner naar een site gegaan wordt en de con-sument hier ook daadwerkelijk wat koopt. Risico ligt bij de publisher.

AIDAA model: Attention, Interest, Desire, Action, Affection.Zanox zit in het Desire gedeelte.

SEO → Search Engine Optimization is gesponseerd.SEA → Search Engine Advertising → hier wordt voor betaald.

Er hoeft niet heel veel geld in gestopt te worden. Door kleine dingen in te schakelen kunnen er al veel bezoekers gerealiseerd worden. Bijvoorbeeld door het gebruik vanTwitter en Facebook.

De volgende ontwikkeling wordt kopen op de mobiel. In deze mobiele markt gaat steeds meer geld om. Bij Zanox zijn ook de mobiele transacties te zien. In de toekomst wil Zanox afrekenmodellen voor de mobiel gebruiken, zodat alles gevolgd kan worden. Hierdoor kunnen ze nog betere online marketing aanbieden aan hun klant.

Conversie: Er wordt op gedrukt en dan kopen de mensen ook daadwerkelijk het product.

Dit college vond ik iets minder leuk dan de anderen. Dit omdat er ook veel verteld werd hoe je bezoekers naar een site krijgt, hoe je website hoog in Google eindigd etc. Ik vind dat nog niet echt heel erg van toepassing op onze concepten, daardoor is het moeilijk voor te stellen hoe al die technische dingen in zijn werking gaan.

08|Bron afbeeldingen: zanox.com

Page 9: Magazine BOK 3.4 C.I Inholland diemen 2e versie

VROUWEN IN DE MEDIA door Janneke van der Heugten

Deze week gastcollege van Janneke van der Heugten. Ze heeft vrouwen in de media 6 jaar geleden op gezet. Dit bedrijf is alleen voor vrouwelijke ondernemers omdat dit er nog niet was en dus meteen onderscheidend was. Er waren al snel veel klanten dus was er een compagnon nodig.

Hoe komt het dat vrouwen niet in de media komen of minder? Ze komen minder in de media, omdat volgens Jeroen Pauw te weinig interessante vrouwen zijn.

Daarom heeft Janneke de website vrouwen in de media opgericht. De journalisten vragen toch nog steeds aanvrouwen meer privé dingen. In 2020 hoopt Janneke te stoppen en bereikt te hebben dat man en vrouw gelijk zijn in de media.

Om op te vallen in de media is het belangrijk dat je zichtbaar bent, dit geldt zowel voor tijdens je studie als tijdens je carierre daarna. Als je niet zichtbaar bent weten mensen niet wie je bent en hierdoor mis je kansen.

15% van de ondernemingen die failliet gaan zijn vrouwen. Man en vrouw werken even hard. Mannen verdienen wel 15% tot 20% meer dan vrouwen in eigen onderneming en loondienst. Dit verschil zit in zichtbaarheid. Daardoor komt het dat mannen zo een groot voordeel hebben op de vrouwen.

Media aandacht geeft veel klanten en mensen kennen of herkennen je direct.

Free publicity• Goedkoop• Grootbereik• Expertstatus• Geloofwaardig

Wat heb je hiervoor nodig?• Nieuwswaarde• Perslijst(internet)• Professioneelbeeldmateriaal

Zorg voor een professionele uitstraling, als jij jezelf niet serieus neemt dan zullen journalisten dit ook niet doet. Dat betekent het einde van je eigen personal branding.

Janneke heeft onderzoek gedaan naar nieuwsvergaring van journalisten• 1/3persberichten• 1/3socialmedia• 1/3persoonlijkcontactbronnen.

Basisregels van free publicity• Weestrouwaanjezelf• Openeneerlijk• Weesconsequentinjeboodschap• Doelmediaaandacht(watwiljebereikenmetdefree publicity, ga niet in de aanval).

Gemiddeld is er 7 keer contact nodig met de klant voordat ze met je in zee gaan. Gewoon omdat ze dan een beter beeld hebben en een gevoel krijgen van hoe je werkt.

Waarom is focus zo belangrijk?Expertise is belangrijk omdat het je zichtbaarheid en geloofwaardigheid

Voor de media is het erg belangrijk om zo afgevlakt mogelijk te hebben waar je in gespecialiseerd bent. Media denkt in hokjesgeest.

Je hebt nieuwswaarde nodig om in de media te komen. Hier zijn drie pijlers voor:• Maatschappelijkbelang• Actualiteit• Bijzondereverhalen

Ergernissen top 10 van journalisten 10. Gebrek aan lef 9. Te veel nuances (laat de nuances weg blijf wel achter je boodschap staan)8. Geef je mening7. In contact het verhaal niet duidelijk kunnen verwoorden6. Persberichten met spelfouten5. Gebruik van jargon (toon of voice naar welke doelgroep je het stuurt is belangrijk, kan zijn dat je meerdere malen hetzelfde persbericht moet schrijven voor verschillende doel-groepen)4. Het eigen verhaal proberen te vertellen i.p.v. het verhaal wat interessant is voor het publiek.3. Persbericht met verkooptaal (op deze manier krijg je de advertentierubriek achter je aan)2.Persbericht zonder nieuwswaarde1. Niet kunnen denken vanuit de lezer, kijker of luisteraar.

Timing en actualiteit: Maak jezelf zichtbaar en ga dan een persbericht sturen. Als je niet een heel erg nieuwswaardig nieuwtje hebt maar wel een leuke voor in de krant doe dit dan in de kerst of rond de zomertijd,. In deze tijd sturen mensen minder persberichten en is er meer kans op plaatsing.

In januari, augustus en september zijn de redacties opzoek naar nieuwe deskundige voor in praatprogramma’s.

Belangrijk bij interviews is eerst antwoord daarna pas de uitleg.

Het was een leuk college omdat de vrouw nu een keer centraal stond. Normaal ligt de focus altijd heel erg op mannen en worden gastcolleges ook vaak door mannen gegeven. Nu was het gewoon een vrouw die tips gaf om te overleven in de media wereld. Heel bruikbaar in je verdere leven!!

09|

Page 10: Magazine BOK 3.4 C.I Inholland diemen 2e versie

Maarten Zinkstok van Sunidee vertelt hoe het creatieve proces in zijn werking gaat.. Handig wanneer je een vastloper hebt.

In 30 seconden moesten we zoveel mogelijk tekeningen maken. Hiervoor kregen we een blad uitgereikt met cirkels, waarin de tekeningen gemaakt moesten worden. Binnen deze 30 seconden had ik 11 tekeningen gemaakt. Kinderen maken 20 tekeningen, omdat hun creativiteit groter is. De volwassenen hebben een minder grote creativiteit. Volwassenen willen namelijk graag van A naar B; ze bedenken de makkelijkste oplossingen om zo snel mogelijk van A naar B te komen, terwijl een echt goede oplossing veel stappen verder ligt. Kijk bijvoorbeeld naar de Ipod van Apple; die hebben eerst een stap teruggenomen, om te kijken hoe een computer werd gebruikt door de consument. Op deze behoeftes werd de Ipod aangepast, waardoor het een enorm succes is geworden.

Er staan 4 dingen centraal in de techniek;1. Associatie; luister naar elkaar (klassiek brainstormen). Elkaar inspireren om nieuwe ideeën te bedenken. 2. Confrontatie; in plaats van eerst naar het probleem te kijken, ga je naar het probleem toewerken.3. Provocatie; doe je bij ideeën die je al hebt. Je heb er al logische associaties bij.4. Analogieën; Je hebt een bepaald probleem. Je kijkt naar een soortgelijk probleem in een andere wereld/situatie. Dit probleem wordt dan weer doorvertaald naar je eigen probleem/wereld. Bijvoorbeeld: Paperjam; papier dat vastzit in een printer. Kijk naar mensen die niezen. Dit wil je combineren met de paper jam; de printer gaat het papier ‘uit niezen’.

4 dingen die essentieel zijn voor creativiteit;1. Kom met verassende ideeën 2. Uitstel van oordeel3. Bouw op elkaars ideeën4. Kwaliteit door kwantiteit

Er is 1 iemand de facilitator die het proces in de gaten houdt en de groep motiveert. De facilitator registreert alle ideeën, waardoor iedereen nieuwe ideeën kan blijven bedenken, want het wordt toch allemaal vastgelegd. Vaak eindig je met zo een 120/130 ideeën. Dan moet je selecteren wat de beste ideeën zijn; dan moet je jouw jurybrein aanspreken.

OEFENING1. Probleemstelling; verzin drie uitdagingen. Begin met; hoe kun je? Maak je uitdaging concreet.2. Opwarmen; Gooi een brainbrick op tafel. Iedereen kiest er een die op hem of op haar slaat. Daarover vertel je iets over jezelf. 3. Ideeën bedenken; kies een probleemstelling. Iedereen heeft een stapeltje omgekeerde BrainBricks. Een iemand draait zijn bovenste BrainBrick om en legt deze midden op tafel. Iedereen probeert met associaties op de plaatjes te komen tot oplossingen. De facilitator schrijft alle ideeën op. 4. Ideeën kiezen;bekijk de flip-over en loop alle ideeen nog eens na. Kies de beste ideeen en werk deze iets verder uit. Geef het een titel, omschrijf het idee, leg uit waarom een consument dit zou moeten kopen/doen en maak een tekening waarin je het idee uitlegt.

Ik vond het echt een heel nuttig college, omdat we ook echt zelf aan de slag gingen met brainstormen. Niet alleen maar luisteren en kijken wat er bedoeld wordt, maar ook echt zelf aan de slag gaan met de juiste technieken. Hij was bezig met mensen uit hun comfort zone te halen, waardoor er ook echt meer interactie was als normaal. Het was een leuk, leerzaam en ook direct bruikbaar gastcollege waarbij er content voor het eigen concept onststond. Topper!!

HET CREATIEVE PROCES door Maarten Zinkstok

Maarten Zinkstok: ‘Denk niet in oude denkpatronen, ga als pionier

op onderzoek uit. We moeten ons brein gaan

10|

Bron afbeelding: mises.org/daily/3461

Page 11: Magazine BOK 3.4 C.I Inholland diemen 2e versie

Ook zijn er verschillende spelletjes die ervoor zorgen dat je blijft spelen. Mensen krijgen bijvoorbeeld strafpunten als ze niet elke keer inloggen. Mensen betalen echt geld, om in dat spel weer spullen te kopen. Hierdoor verdiend Facebook ook weer geld.

Facebook is een bedrijf dat 3 stappen vooruit doet, en dan weer 1 stap terug. Het prikkelt mensen tot op hun grenzen. Het privacy verhaal begint steeds meer te spelen. Wanneer steeds meer mensen zijn gesetteld met de vorige veranderingen, komen er alweer nieuwe waarin ze dan weer tegen in opstand komen. Er moet een balans komen tussen het delen en het adverteren. Een goede balans van privacy. De grootste concurrent van Facebook nu is Google+.

Ik vond het een heel interessant college, omdat het mogelijk was om te zien hoe Facebook nou eigenlijk tot ontwikkeling is gekomen. Mark Zuckerberg was een jonge student die een miljoenen bedrijf heeft opgezet. Hij heeft een verandering gemaakt in hoe mensen met elkaar omgaan. Ik vond het ook vooral interessant om te zien hoe ze er verdienmodellen aan hingen. Hoe dat proces is verlopen. Het dilemma waar Face-book mee kampt is een dilemma waar meer bedrijven mee te maken gaan krijgen; privacyrechten.

Een college waarin de documentaire Inside Facebook getoond wordt om te laten zien hoe dat proces in zijn werk gaat.

Mark Zuckerberg heeft ervoor gezorgd dat er een nieuwe sociale cultuur is ontstaan. Het begon allemaal als een droom op 19 jarige leeftijd, maar hij dacht nooit dat hij het zelf op zou zetten. Nu is Facebook uitgegroeid tot één van de meest bezochte websites, waardoor het misschien wel te populair is geworden. Er worden verschillende rechtszaken aangespannen voor het schenden van privacy etc.

Er bestaat een soort van mythe dat Zuckerberg veel feesten en Facebook er eigenlijk alleen maar naast deed. Niets is minder waar, hij had constant zijn doel voor ogen. Mark werkte hard, heel hard. Daarnaast feesten hij ook heel hard. Facebook bleef maar groeien, met 1000% per dag. Er waren investeerders nodig om het groeiende Facebook te laten bestaan. Mark Zuckenberg kreeg zijn eerste zakelijke bod van Yahoo, hij had geen verstand van wat bedrijven waard waren. Voor zichzelf had hij besloten dat hij het gewoon niet zou verkopen.

Toen Zuckerberg Facebook opende voor iedereen met een emailadres, niet alleen voor mensen op de universiteiten groeide de Facebook aanhang met 50.000 mensen per dag. Microsoft was erg geïnteresseerd en wilde Facebook voor 15 billion dollar kopen. Mark was niet geïnteresseerd, hij wilde ze bedrijf niet verkopen. Dat laat zien wat voor persoon hij is, niet snel cashen en rijk zijn maar gewoon blijven werken. Iedereen wilde zich als investeerders inkopen in Facebook, en nu het steeds groter werd was het belangrijk om er toch een goede investeerder bij te halen. De Google ceo, kwam nu naar Facebook om daarvan een volwassen site van te maken. Er moest gewoon een goed verdienmodel aan komen te hangen. → Sell ads.

Facebook is de meest waardevolle website voor adverteerders om consumenten te targetten die geïnteresseerd zouden kunnen zijn in hun desbetreffende product. Ze kunnen hun marketing nu heel gericht op hun specifieke doelgroep richten door op de goede kenmerken te zoeken (narrowcasting). Er zijn mensen die hun bedenkingen hebben bij de advertenties op Facebook. Het is namelijk een sociale website, het is geen website waar mensen zitten te wachten op allerlei advertenties. Toch kiezen mensen er zelf voor om gespamd te worden met deze advertenties, ze drukken namelijk zelf op de Like knop bij bijvoorbeeld Coca Cola of Strabucks. Mensen delen het weer met de mensen op hun pagina. Het is dus een soort WOM marketing. Mensen vertellen elkaar weer over hoe gaaf, of hoe apart bepaalde merken of zaken zijn. Het is dus zo dat wanneer iemand reageert op een merk, zijn of haar vrienden ook zien dat/wat er wordt gepost. Zo komen die vrienden ook in contact met het merk via mond tot mond reclame.

INSIDE FACEBOOK over Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg: ‘ You don’t get to 500 million frieds without making a few

enemies ’

11|

bron afbeelding: blog.fushioncharts.com

Page 12: Magazine BOK 3.4 C.I Inholland diemen 2e versie

DENKEN IN JE SLAAP door Nicoline Douwes Isema

Helaas was Nicoline afwezig vanwege ziekte. Esther neemt het college over, aangezien zij vorig jaar het gastcollege gefilmd heeft.

Het gastcollege begon met een filmpje. Daarin werd duidelijk dat na een goede nacht slapen, veel ideeën kunnen ontstaan. Neem eerst de informatie op, slaap er een nachtje over en dan ontstaan ideeën → het werkt. Het valt zelfs aan te tonen met een MRI-can. ‘There is a part of my brain that helps me to be-ing creative’, zei de man van het filmpje.

Kijkend naar de hersens zijn ze met een kleiner deel actief als je actief bezig bent (dat wordt de prevontale cortex genoemd (het voorste gedeelte van de hersenen)), dan dat je aan het slapen bent. Dan is een veel groter deel van de hersenen actief. Je brein denkt sneller dan jij. Dit grotere deel kan ook geactiveerd worden als je aan het dagdromen bent, of als je even niet aan het opletten bent.

De ideale situatie om te denken is als er geen afleiding en geen prikkels van buitenaf zijn; kortom als je slaapt. Als je slaapt verzin je iets nieuws, als je hersenen actief zijn dan doe je wat met het idee. Als je drugs neemt droom je niet meer, dat wordt dan uitgesteld. Zodra je stopt met drugs begin je opeens heel erg veel te dromen, de dromen worden als het ware ingehaald.

Sleep Cycle App; hij laat zien wanneer je in een diepe slaap bent. Je legt je telefoon dan onder je kussen en die registreert de trillingen die je maakt. Die meet dan of je diep slaapt of licht slaapt. Langer slapen heeft effect op je creativiteit en je nieuwe ideeën. Een jetlag krijg je doordat je je slaapcyclus omgooit. Dit is getest op muizen, waarop zij meerdere malen een jetlag hebben toegepast. Het bleek dat deze muizen eerder stierven omdat ze slaap tekort komen. Daarom is het belan-grijk om uit te slapen. Slapen is beter dan oefenen om iets nieuws aan te leren.

Recent hersenonderzoek; decartes had het helemaal mis. Besluiten zijn vaak al in het brein te zien voordat ze rationeel genomen worden. Dit werd uitgelegd aan de hand van een filmpje. Er werd een oefening gedaan waar iedereen aan denkt bij Warmte, hier komt natuurlijk naar voren dat iedereen hier heel uitlopende ideeën bij krijgt. Om dit te visualiseren wordt er (door Nicoline genoemd) een zipfile aangemaakt. Hier komt dan een idee uit naar voren. Waar Nicoline ook erg op aan drong was om aan te leren om specifiek door te vragen, dit helpt om achter feiten te komen waar andere mensen niet bij komen. Ab Dijkstra heeft onderzoek gedaan en gaf aan; Rationeel informatie verwerken duurt 60 bits per seconden. Niet rationeel informatie verwerken is 11 miljoen bits per seconden. Over makkelijke problemen denk daar gewoon over na, maar als je ingewikkelde problemen heb verzamelen dan informatie en slaap er dan 2 nachtjes over. Stel jezelf in ieder geval een deadline en maak dan pas een keuze. Het college was erg leuk en interessant, dit omdat je leert hoe je hersens werken. Het belang van slapen is bij mij wel echt doorgedrongen. Nu je een soort beeld hebt van hoe sommige processen lopen in je brein, kun je daar rekening mee houden. Ik heb geleerd dat het soms dus echt wel goed is om ergens een nachtje over te slapen. Verrassend als je het mij vraagt!

Nicole Douwes Isesma: ‘ De ratio heerst vaak over de hersenen, maar op een

moment dat je niet gefocust bent komen de beste concepten

12|Bron afbeelding: weightwatchers.nl

Page 13: Magazine BOK 3.4 C.I Inholland diemen 2e versie

Bron afbeelding: weightwatchers.nlBron afbeelding: favim.com

Page 14: Magazine BOK 3.4 C.I Inholland diemen 2e versie

PERSONA een marketing personage

14|

Page 15: Magazine BOK 3.4 C.I Inholland diemen 2e versie

HUISKAMER een marketing personage

15|

Page 16: Magazine BOK 3.4 C.I Inholland diemen 2e versie

THE MAKING OFF DIY Persona

Wat is een persona vraag je je misschien af? Het is de bedoeling dat je na het lezen van dit tutorial in staat bent een eigen persona te maken. Een persona is een fictief marketingpersoon waar een bedrijf of merk zijn promotie en/ of marketing op kan afstemmen. Het is dus de bedoeling dat er een representatief persoon ontwikkeld wordt, waar de consument van het merk/product zich mee kan identificeren. Voor bedrijven is het werken met zo een persona heel handig. Ik bedoel je kunt de kenmerken van je doelgroep wel op en rijtje zetten, maar hoe weet je dan precies hoe je consument eruit ziet?? Je krijgt er niet echt een beeld van. De persona is daar een mooi hulpmiddel voor. Aan de hand van een afbeelding van een persoon en een verhaal over het leven van deze persoon ontstaat er ineens een soort van ijkpersoon. Je kunt zien hoe de gemiddelde consument denkt en leeft. Hierdoor is het voor bedrijven veel makkelijker een goede marketing campagne te starten die aanslaat bij de doelgroep. Het verkleind de kans op een flop, aangezien ze goed voor ogen hebben waar ze op moeten letten. Nieuwsgierig hoe je nou zelf moet beginnen? Volg dan de volgende stappen!

Stap1. Schrijf de kenmerken van je doelgroep op. Hier-door heb je snel voor ogen wat de eigenschappen/ het karakter van je ijkpersoon is.

Stap 2. Probeer dit rijtje kenmerken te linken aan een model. Hierbij kun je denken aan het Motivaction model. Dit model heeft al uitgeschreven karakters waar je dan makkelijk gebruik van kan maken.

Stap 3. Schrijf een verhaal over het leven dat de persona leidt. Denk hierbij aan de opleiding, baan, interesses en hobby’s etc. Pas alleen op dat je niet een te perfect persoon maakt, de doelgroep moet zich kunnen herkennen in het verhaal!

Stap 4. Visualiseer voor jezelf. Ga opzoek naar plaatjes op Google, Tumbler of Pinterest waarvan jij denkt dat ze bij de persona passen. Zoek genoeg beeldmateriaal dat je persona omschrijving ondersteund.

Stap 5. In een programma als Photoshop kun je nu heel makkelijk een mooi beeld creëren van de persona en zijn/haar leven. Doe dit op een creatieve manier, maar pas op dat de inhoud duidelijk blijft en een consistente uitstraling behoud!

Heel veel succes!! Op de vorige pagina kun je mijn uiteindelijke persona bekijken. Hieronder is de persona in progress..

16|

bron: http://technomarketer.typepad.com/technomarketer/2008/04/developing-pers.html

Page 17: Magazine BOK 3.4 C.I Inholland diemen 2e versie

CROSSMEDIAAL CONCEPT een voorbeeld van Douwe Egberts

Succesvol crossmedia conceptDe Nationale Burendag campagne van Douwe Egberts in 2009 is een mooi voorbeeld van een crossmediaal concept. Dit was een evenement waar het de bedoeling was dat buren elkaar beter zouden leren kennen. En waarmee kan dat beter dan onder het genot van een kopje koffie? Het was dus de bedoeling dat de buren bij elkaar op de koffie zouden gaan en zo de gezelligheid in de buurt zouden verhogen. Hieronder zijn de diverse gebruikte mediakanalen beschreven en diens specifieke kwaliteiten uitgelegt waardoor je een goed beeld krijgt van wat de campagne precies inhield.

-Deurschildjes; Door deze schildjes te versturen konden mensen deze op de deur plakken om aan te geven dat je bij hun een kopje koffie kon gaan drinken. Stap om mee te doen verkleinen, maar ook de zichtbaarheid van het concept vergroten.

-Vermelding op verpakking;Op de verpakking van Douwe Egberts stonden verschillende acties, waardoor de mensen prijzen konden winnen. Met deze prijzen konden ze de nationale burendag weer gezelliger maken. Prijzen waren bijvoorbeeld; buurtfeesten en babbelbankjes.

-Tv commercials: Hier werd het concept van nationale burendag uitgelegd, mensen kwamen zo in aanraking met het idee. Ook werd er opgeroepen een leuk idee te verzinnen om de buurt gezelliger te maken zodat je €750,- kon winnen.

-Website; Op de website burendag.nl kunnen de mensen aangeven dat buren welkom zijn om een kopje koffie te drinken. Zo kunnen de mensen zien waar ze op de koffie kunnen gaan en wat er allemaal gebeurd op die dag. Ze kunnen hier alle specifieke en belangrijke informatie vandaan halen. Ook kunnen ze hun gezamelijke idee om de buurt gezelliger te maken insturen en kans maken op de €750,-.

-Tv programma’s: Samenwerkingmet eigen huis & tuin. Kijkje nemen op zo een buurtfeest. Hierdoor willen ze mensen triggeren om mee te werken aan dit concept.

-Feestpakket: Alle buurthuizen kregen gratis een feestpakket toegestuurd. Hiervoor hoeven ze geen moeite te doen, ze komen in aanraking met het concept en staan er meteen positiever tegenover om mee te doen.

Co-creatie & conversatie: hoe wordt het publiek getriggert te participeren?

Het concept is gebaseerd op de interactie met de consument, als de consument niet meewerkt valt het hele idee van burendag in duigen. Douwe Egberts heeft een burendag uitgeroepen, maar de mensen zullen toch echt zelf bij elkaar koffie moeten gaan drinken. Ze proberen mensen te triggeren mee te doen door ze die deurschildjes op de sturen, door ze kans te laten maken op verschillende prijzen (win-actie) om die dag gezelliger te maken. Ook proberen ze door een item uit te zenden op tv waarbij mensen een kijkje krijgen op een buurtfeest die gewonnen is, mensen te triggeren mee te doen aan zo een burendag.

Zie volgende pagina voor eigen crossmediale concept.

17|

Bron tekst en afbeelding: creatie.nl/creatie/select/expression/47816.do

Page 18: Magazine BOK 3.4 C.I Inholland diemen 2e versie

CROSSMEDIAAL CONCEPT eigen bedacht concept

crossmedia concept ‘borrel’ Korte uitlegFound is een bedrijf wat nog niet zo lang bestaat. Mede hier-door heeft Found vrijwel geen naamsbekendheid gecreëerd. Found biedt wijnproeverijen aan waarbij biologische wijnen centraal staan. Deze wijnproeverijen vinden plaats in een mobiele huiskamer. Deze huiskamer is ingericht met vintage spullen,dieookgekochtkunnenworden.Ditishetuniqueselling point van Found, de combinatie van de biologische wijn en de vintage spullen. Found wil graag de naamsbekend-heid vergroten onder de doelgroep. De doelgroep van Found bestaat uit de kosmopolieten en de gemaksgeoriënteerde. Deze doelgroepen hechten beide waarde aan gezelligheid.

Concept BorrelenFound wilt zoals eerder genoemd graag meer naamsbekendheid genereren. Een bedrijvenborrel kan hierbij zeker helpen. Denk hierbij aan een afscheidsborrel, teamuitje, teambuilding of gewoon eens borrelen. Found kan in samenwerking met een evenementenbureau als; Amsterdamse uitjes, Monsterevents of Mokumevents dit evenement aan-bieden aan verschillende bedrijven. Werknemers van deze verschillende bedrijven kunnen hier na een week hard werken op hun gemak een lekker biologisch wijntje drinken met hun collega’s. Ook zijn ze omringd door mooie vintage meubels en spullen. Deze vintage meubels en spullen kunnen de aanwezigen kopen voor privé gebruik en/of voor op het werk. Het is de bedoeling dat in het bedrijfspand een hoek word opgebouwd. In deze hoek zal een mobiele huiskamer gecreëerd worden waardoor er een gehele nieuwe sfeer ontstaat in het bedrijfspand. Dit naar de ruimte die er beschikbaar is, groot of klein. De grootte maakt niet uit, het gaat om het creëren van sfeer. Tijdens het evenement kunnen de deelnemers meer leren over de biologische wijnen en de vintage spullen. Mensen bewuster maken, het hoeft niet altijd een stoffig karakter te hebben. Found laat zien dat iets milieu-bewuster ook gewoon hip en trendy kan zijn en dringt het de mensen niet op.

De vintage bakfietsFound kan de omgeving natuurlijk ook opleuken. Er kan bijvoorbeeld een grote ouderwetse bakfiets worden gebruikt. Aan deze bakfiets wordt een vintage uiterlijk gegeven met de meubelen en andere spullen die Found verkoopt. Deze zal vervolgens bij de ingang van waar de wijnproeverij plaats vindt worden neergezet. Hier kan men op de foto met de bakfiets, een leuke herinnering aan het bedrijfsuitje. Ook kunnen alle collega’s samen op de foto, een leuke herinnering voor op kantoor of om cadeau te geven! Ook kunnen deelnemers aan het evenement natuurlijk foto’s maken en delen via hun eigen social media of posten op de Facebook van Found.

Winactie&co-creatieOm van Found een goed, betrouwbaar beeld vast te leggen kun je natuurlijk beter aan de klant vragen een beeld te creëren. Dit komt veel natuurlijker over dan dat het vanuit het bedrijf zelf komt. Hierdoor wordt er de kans gegevens om tijdens de borrel een soort van sfeerimpressie filmpje te maken. De bedrijven en hun werknemers kunnen hieraan deelnemen, samen kunnen ze een soort van lipdub filmpje maken waarmee ze een nieuwe evenement in hun bedrijf kunnen winnen. Found kan de ingestuurde filmpjes op Facebook screenen op hun bruikbaarheid en de beste verkiezen tot het bedrijfsfilmpje van Found. Ook kan Found natuurlijk besluiten uit elk filmpje een gedeelte te kiezen. Op de Facebookpagina van Found kunnen mensen deze filmpjes liken, dit zorgt ervoor dat het filmpje ook door alle vrienden op Facebook word gezien. Ook kunnen ervaringen en verhalen gedeeld worden op de Facebook pagina, er ontstaat een soort van community. Het uiteindelijke filmpje wordt op de site van Found geplaatst en op Youtube, maar natuurlijk ook op Facebook.

SamenwerkingDoor de samenwerking met het evenementenbureau is er direct een grotere exposure van de naam Found. Niet alleen wordt er gewerkt aan het opbouwen van naamsbekendheid, ook wordt er op deze manier meer klandizie gecreëerd. Het evenementenbureau kan een uniek evenement toevoegen aan zijn arrangement. Found kan gebruik maken van de grote klantenkring die zo een evenementenbureau al heeft. Hier hebben beide partijen baad bij.

Door deze onderdelen samen te voegen is Found crossmediaal bezig. Zij bevinden zich zowel online als offline; de social media, het filmpje, de borrel en de bakfiets.

OnlineFacebook: Op Facebook kan men het libdub filmpje gemakkelijk op het prikbord plaatsen, hierdoor zullen gelijk alle vrienden van deze persoon in aanraking komen met het concept van Found. Ook kunnen mensen ervaring uitdelen (community) en plaatsen van foto’s. Hierdoor verkrijgt Found automatisch meer naamsbekendheid. Youtube: Het uiteindelijke filmpje zal terug te vinden zijn op Youtube, hierdoor bereikt hij een groot publiek en is hij makkelijk deelbaar.

OfflineBakfiets: Mensen komen real time in contact met de vintage spullen, proeven de sfeer en ze worden verrast met de fiets. Iets ludieks waarmee ze op de foto kunnen.Borrel: Hier kan Found tijdens het evenement laten zien wat het bedrijf inhoud, real time contact met de consument.

18|

Page 19: Magazine BOK 3.4 C.I Inholland diemen 2e versie

INFOGRAPHIC eigen bedacht concept

Infographics zijn vrij nieuw en booming deze tijd. Typ het woord maar in op Google of in Pinterest en de plaatjes vliegen je om de oren. Een infographic wordt gebruikt om een concept te visualiseren. Data en cijfers kunnen er makkelijk en aantrekkelijk in verwerkt worden. Saaie en traditionele modellen moeten hierdoor veelal plaats maken voor de beruchte infographic.

Bij het schrijven van een eigen concept kun je veel baat hebben bij het maken van één. Dit omdat je gedwongen wordt nog duidelijker in beeld te brengen wat het concept precies inhoud en hoe de distributie nou precies loopt. Om deze reden heb ik dan ook voor mijn eigen crossmediale concept geprobeerd een infographic te maken. Mijne voldoet niet aan de gemiddelde infographic, ik heb het namelijk bij de schetstafel gehouden. Het maken van een infographic is namelijk geen gemakkelijke opdracht. Oordeel zelf maar wat je ervan vind!

Check hieronder verschillende vormen van infographics.

19|bron afbeeldingen: visual.ly

Page 20: Magazine BOK 3.4 C.I Inholland diemen 2e versie

Op dinsdag 29 mei om 20:00 was er een aanbod van Us Consulting om een webinar te volgen over Pinterest. Ik dacht meteen: ‘Die ga ik zeker weten volgen’. Ik ben erg actief op Pinterest en ik gebruik het meestal om inspiratie mee op te doen. Je kunt het elke minuut van de dag raadplegen op je Iphone, zodat je je inspiratie borden altijd bij de hand hebt. Alleen voor mij is het nog een vrij nieuw programma en ik ben beniewd naar alle mogelijkheden die dit programma je bied. Benut ik het wel optimaal, of valt er nog veel meer uit te halen? Lees snel verder om zelf ook te ontdekken wat Pinterest nou precies inhoud.

Us consulting staat voor Usability en statistieken, Vanessa Bos-Steijn helpt hiermee bedrijven hun internetpagina goed te laten werken. Zo is ze ook in de social media strategieën gerold. Tevens schrijft ze maatboeken met een programma. Pinterest is een social netwerk dat mensen in de wereld wilt verbinden met elkaar op basis van dingen die mensen leuk vinden. Het is dus niet de bedoelingen om alleen maar te willen verkopen via Pinterest. De bedoeling om je imago te tonen. Wereldwijd 11,7 miljoen gebruikers, die vooral bestaan uit vrouwen die maandelijks gemiddeld 405 minuten online zijn. Het behalen van financieel voordeel is nog niet aanwezig, maar je kunt nu wel je voorsprong opdoen. Pinterest is een samenvoeging van Pin= pinnen van foto’s en interest= je interesses.

Op Pinterest kun je ook linkjes toevoegen aan je eigen pins, zodat mensen via die manier op jou site komen. Zo genereer je traffic naar je eigen website. Dit kun je ook doen door mid-del van comments geven op pins waarbij je je eigen website noemt. De doelgroep is erg wereldwijd, vandaar dat je het beste gebruik kunt maken van de engelse taal. Met Pinter-est kun je niet zomaar starten, je moet namelijk uitgenodigd worden. Je kunt je pinterest verbergen voor zoekmachines, maar als je traffic wilt genereren kun je beter je zichtbaarheid aanzetten. Op 5 juni volgt er een training met meer diepgang over wat je strategie wordt op Pinterest.

WEBINAR PINTEREST door Vanessa Bos-Steijn

Door andere mensen te volgen, creëer je zelf ook volgers. Doordat mensen uit beleefdheid je terug gaan volgens, maar ook wanneer je veel mensen volgt en zelf veel afbeeldingen plaats is je visibility hoger. Hierdoor is het dus ook mogelijk meer volgers te krijgen.

Ik vond het erg jammer dat deze webinar zo gepro-moot werd, want het was eigenlijk gewoon een soort Pinterest voor dummies. In de mail en de omschrijv-ing kwam het meer naar voren als de mogelijkheden en inspirerende voorbeelden en interactie. Ik vond deze dingen ver te zoeken. Naar mijn mening had de webinar beter Pinterest voor Dummies kunnen heten. Ze prees meer haar eigen bedrijfje aan als dat ze echt goede stof vertelde. Webinars/seminars van deze vrouw hoeven in het vervolg niet meer getipt te worden naar mijn idee.

20|

bron afbeeldingen: usconsulting.nl

Page 21: Magazine BOK 3.4 C.I Inholland diemen 2e versie

SEMINAR BEAMLAB VPRO; Nederland van boven

Ik verwacht van dit seminar hele mooie visuals te zien, ook hoop ik te zien hoe ze deze tot stand hebben laten komen. Ik ben zelf niet echt goed in presenteren, dus ik hoop ook goede presentaties te zien zodat ik dat kan meenemen en er wat van kan leren. Er wordt volgens mij tijdens deze seminar ie-mand gekozen voor samenwerking met de VPRO, dus ik ben benieuwd waar een televisiezender op let met selecteren voor data in hun programma’s.

Introductie door Maaike Engels. De VPRO heeft deze seminar georganiseerd omdat ze beeldmateriaal willen voor hun 2e seriereeks; Nederland van boven. Normaal werd dat door een Engels bedrijf gedaan, maar dat ging omslachtig en ze wilde graag gebruik maken van de talenten in Nederland. De bedoeling is dat Nederland 1 jaar lang gevold wordt en dat al die data verzameld wordt, daarvan wordt dan een visualisa-tie gemaakt. Dit noemt men datavisualisatie; van cijfers een verhaal maken. Het is dus een variant op de 1e serie.

Stappen van visualisatiefilmpje1. Het speuren naar data.2. Het analyseren van die data.3. Het combineren van de data.4. Geschikte visualisatie methode zoeken.5. Schrijven van scenes, verhaallijn.6. Animeren.

Voorbeeldanimatie over mestwagens: Uitleg over het maken van een visualisatie filmpje. Verschillende stappen, van data tot een plaatje tot bewegende beelden. Elke data visualisatie roept nieuwe vragen en mogelijkheden op. Zo komen de verhaallijnen tot stand. Serendipiteit= laat je verrassen door gegevens. Wat opvalt is dat dit proces heel veel tijd kost. Meer-dere sprekers klagen over een te kort tijdsbestek ( 4 weken), waarin ze de tijd hadden voor dit proces. Terwijl de visuali-satiefilmpjes meestal rond de 2 á 3 minuten duren. Het is dus heel intensief en lastig werk.

Het seminar ging verder zo door. Elke spreker toonde zijn/haar eigen visie op de voorgelegde problematiek van de data en visualisatie. Dit door middel van een pitch waarin hun werkwijze werd verantwoord en werd uitgelegd, waarna er een visualisatiefilmpje werd getoond. De VPRO was met het hele team aanwezig om daarop feedback te geven. Zo hoopte de VPRO verder te komen in hun concept ideeën en aanvull-ingen te vinden op hun probleemstukken.

Ik vond het een intressant seminar. Vooral de spreker Boris van Non Fiction sprak mij erg aan. Hij was een leuke en enthousiaste spreker met veel energie die zijn presentatie goed overbracht op het publiek. Hij sprak in een duidelijke taal, ook wanneer je het vakjargon niet kende. Hierdoor was zijn verhaal goed te volgen. Wat dit nog sterker maakte is dat hij zijn verhaal heel goed had gevisualiseerd in zijn presentatie. Ik vond dat veel sprekers het daar lieten liggen, die waren onvoorbereid en spraken een hele technische taal. De VPRO was zeer tevreden en enthousiast over het concept van Boris. Er gingen bepaalde deuren voor ze open. Ik heb een goed beeld gekregen van hoe men nou een animatie maakt van droge en stoffige data en hoeveel werk daarachter schuil gaat.

21|

Bron afbeelding: vpro.nl

Bron afbeeldingen: eigen foto’s

Page 22: Magazine BOK 3.4 C.I Inholland diemen 2e versie

WOMM ACTIE worth of mouth

Wat is WOMM en wat is een WOM actie? WOMM staat voor Worth of Mouth marketing, waarbij de WOM actie dus mond tot mond reclame moet genereren. de exacte definitie is: ‘Actions that earn costumer recommodations’. Het is de bedoeling dat consumenten gaan praten over je merk en het aanbevelen aan anderen. Men vertrouwd marketing namelijk het meest wanneer het gehoord wordt van mensen die bekend zijn. Aanbevelingen zijn eerlijk en oprecht.

Een WOM-actie moet aan verschillende criteria voldoen:1. Geloofwaardigheid; het moet eerlijk en authentiek zijn. 2. Respect tonen; transparant en geloofwaardig.3. Sociaal; makkelijk deelbaar zijn.4. Meetbaar; maak het meetbaar.5. Consistent; herhaalbaar zijn, consistente merkbeleving.

Houdt dus rekening met die criteria wanneer je een WOM-actie verzint. Dan heeft de actie namelijk de meeste kans van slagen.

22|

Het project Found heeft problemen met de naamsbekenheid, het belangrijkste doel is om deze te vergroten. Het bedrijf heeft hier alleen geen geld voor en ook weinig tijd. Naar mijn mening is de beste manier voor een WOM-actie passend bij dit bedrijf guerilla marketing. Guerilla marketing is onconventionele marketing waarbij een zo groot mogelijk bereik wordt gegenereed, met zo weinig mogelijk middelen. Deze vorm van marketing maakt gebruik van onverwachte/ verrassende plaatsen, is ludiek, interactief en kan een buzz veroorzaken.

Mijn idee voor de WOM-actie is om gebruik te maken van een hashtag, dit omdat het online en offline te koppelen is. Het is de bedoeling dat de wintage als green graffiti op straat wordt gespoten. Green graffiti is graffiti waarbij vieze straat/muur wordt schoongespoten zodat het oplicht. Hierdoor is het milieuvriendelijk en past het in de bedrijfsvoering van Found. Het is de bedoeling dat mensen verrast worden, dat ze denken; ‘ He, wat is dat nou?’. Dat ze zelf gaan zoeken naar de betekenis van dat woord, of dat ze erover gaan praten en het delen met anderen. Bijvoorbeeld in real life, of via de social media als Facebook en Twitter. Door het delen etc, kunnen ze ook vanzelf achterkomen wat het woord nou inhoud.

Op Twitter kan er met deze hashtag getwitterd worden vanuit het bedrijf, wanneer deze hashtag online gaat aanslaan kan er een trending topic gemaakt worden. Hierdoor zal het woord bij veel mensen terecht komen, of de foto waardoor het bij veel mensen zal blijven hangen. Door deze actie hoop ik dat Found meer naamsbekendheid genereerd, waardoor meer mensen van het bestaan van het bedrijf afweten.

De WOM-actie voldoet aan de volgende eisen: 1. Geloofwaardigheid; mensen gaan het zelf delen via de social media, eerlijker kan het niet. 2.Respect tonen; De reacties van mensen op social media zullen eerlijk zijn. Die kun je niet monitoren. 3. Sociaal; het is makkelijk deelbaar door middel van woorden, maar ook door middel van een foto. 4. Meetbaar; De respons is meetbaar door te kijken of de hashtag #Wintage trending topic wordt.5. Consistent; deze actie van de green graffiti is makkelijk herhaalbaar. Ook is er een consistente merkbeleving, omdat het bedrijf Found milieubewustheid wil uitdragen. Hieronder kun je de bewijsvoering vinden voor het slagen, of niet slagen van deze Guerilla marketing WOM-actie. Er is gevraagd via Facebook of mensen dit leuk zouden vinden als ze het tegen komen op straat. Of ze het zouden delen, of zouden uitzoeken wat het betekent. Meerdere mensen hebben de foto van de #Wintage (hiernaast te zien als afbeelding) geliked. Ik ga er dus vanuit dat het in ieder geval op zou vallen bij mensen. Bron: womma.com

Bron afbeeldingen: eigen foto’s

Page 23: Magazine BOK 3.4 C.I Inholland diemen 2e versie

24|

Een kleine impressie van het proces van magazine maken in Indesign, ik ga het missen!!

Bedankt iedereen, voor het kopen en lezen van mijn magazine. Zoals jullie weten was het mijn eerste, maar ook direct mijn laatste magazine. Ik hoop dat jullie er veel van geleerd hebben en natuurlijk ook genoten. Hopelijk is de zoektocht naar het brand Natasja Talsma voor jullie nu compleet en heeft mijn social media, samen met mijn communicatieplan er voor gezorgd dat jullie een goed beeld hebben bij mij als persoon. Dan is het gehele doel van mijn magazine namelijk geslaagd.

Ik wil nog een aantal mensen bedanken voor de hulp bij het maken van dit magazine. Als eerste gaan mijn dank uit naar Esther Bouw en Marc van der Velde voor de interessante en informatieve werkcolleges. Hierdoor was het voor mij mogelijk de artikelen goed te onderbouwen en uit te leggen aan de lezers. Vervolgens wil ik de mensen van de afbeeldingen bedanken voor hun mooie werk. Hopelijk is het gebruik van de afbeeldingen geen probleem.

Ook gaat mijn dank uit naar Khalil, die me heeft geholpen wanneer ik vastliep in het programma Indesign.

BYE BYE !!

BYE BYE !!

NT.MINDed MAGAZINE

bron afbeelding: newsgossipandmore.com

bron afbeelding: modernreject.com