Magazine - 07/2015

12
PROJECT UITGELICHT Revalideren in het centrum van Kompong Cham PORTRET Elodie Orbaen Kampioene met een gouden hart FOCUS KENIA LEVEN ALS VLUCHTELING IN KAKUMA #109 JULI SEPTEMBER 2015 © XAVIER BOURGOIS - HANDICAP INTERNATIONAL

description

Het Magazine van Handicap International België brengtnieuws van de projecten van Handicap International in het Zuiden en onze acties in België.

Transcript of Magazine - 07/2015

Page 1: Magazine  - 07/2015

P r o j e c t u i t g e l i c h t

Revalideren in het centrum van Kompong Cham

P o rt r e t

Elodie Orbaen Kampioene met een gouden hart

f o c u s

KENIA lEvEN Als vluchtElINg IN KAKumA

#109 juli ➜ september 2015

© X

avie

r B

ou

rgo

is -

Han

dic

ap in

tern

atio

nal

Page 2: Magazine  - 07/2015

p.3i n h e t k o r t

p.4P r o j e c t u i t g e l i c h t

Revalideren in het centrum van Kompong Cham

p.6b e e l d

p.8P o r t r e t

Elodie Orbaen Kampioene met een gouden hart

p.9f o c u s

KENIA Leven als vluchteling in Kakuma

p.11d o e m e e

Welkom in de Gewijde-Boomstraat

Een zinnige zomer dankzij onze vrijwilligers

Agenda

Slimme uitvinders in de prijzen

Verantwoordelijke uitgever: jan brigou, Gewijde-boomstraat 44 bus 1 - 1050 brusselRealisatie: Griet ryckeboer, Aurore Van VoorenRedactie: elise Cartuyvels, Damien Kremer, Griet ryckeboer, Aurore Van VoorenVormgeving: beltzaProductie: DadyKate

Info donateurs: tel: 02 233 01 82e-mail: [email protected] 0000 0000 7777

www.handicapinternational.be

onder de Hoge Bescherming van hare Majesteit de Koningin

een van onze medewerksters ging onlangs naar het Kakuma vluchtelingenkamp in Kenia. Ze legde haar oor te luisteren bij de kinderen en mannen en vrouwen die er leven en noteerde hun verhalen.

Hun portretten raken me diep. een voor een gaat om mensen die geconfronteerd werden met geweld en die leven in zeer onzekere en moeilijke omstandigheden. toch beschik-ken ze over een ongelooflijke kracht om elke dag opnieuw te blijven hopen op een betere toekomst en een land waar vrede heerst.

sommige vluchtelingen gaan door het leven met een beperking. Onze teams stellen vast dat in crisissituaties deze mensen en hun families nog kwetsbaarder zijn dan de anderen. De focus van onze organisatie ligt daarom op aangepaste hulp voor de meest kwetsbare personen. We proberen ook andere humanitaire actoren bewust te maken van de specifieke noden van mensen met een handicap, ouderen en zieken, zodat de reguliere noodhulp voor hen toegankelijker zou worden. De juiste zorgen krijgen is on-ontbeerlijk om in deze moeilijke context een menswaardig leven te leiden en de hoop niet te verliezen.

Vincent Slÿpenalgemeen directeur

© X

avie

r B

ou

rgo

is -

Han

dic

ap in

tern

atio

nal

Door de ogen van Vincent

Page 3: Magazine  - 07/2015

3

Onzekere situatie in Burundi

Professionele integratie in Bolivië

De politieke situatie en het onveilige klimaat die volgden op de kandidatuur voor een derde ambtstermijn van de huidige burundese president en de betogingen hiertegen, hebben een aanzienlijke invloed gehad op onze activiteiten in het land. in juni moesten onze teams hun activiteiten drie weken staken. Hoofdzakelijk in Gitega, een van onze grote interventiezones, konden ze hun acties daarna hernemen. Handicap international stelt alles in het werk om in de nabijheid te blijven van de meest kwetsbare mensen die rechtstreeks met de onzekere situatie worden geconfronteerd, zodat hun behoeftes ondanks alles beantwoord blijven.

Werk aan de winkel in bolivië, zo dacht het team van Handicap international in el Alto (nabij hoofdstad la paz). Ze zorgden er-voor dat 65 jongeren met een handicap zich konden inschrijven in de reguliere vormingscentra voor een beroepsopleiding indus-trieel textiel, kleding in alpacawol of schoenen vervaardigen. Ons team heeft ook 20 micro-ondernemingen ondersteund van men-sen met een handicap en hun familie. Deze actie liet enerzijds toe om mensen met een handicap te identificeren en anderzijds om werkgevers bewust te maken van het belang voor mensen met een handicap om een job uit te oefenen.

© e

. niy

oM

wu

ng

ere

- Han

dic

ap in

tern

atio

nal

* Acties uitgevoerd door Handicap international

3.218.521 m² werd opgeruimd (gelijk

aan 420 voetbalvelden)

55.688 explosieve tuigen werden vernietigd

256.117 mensen werden gesensibi-

liseerd over de gevaren van explosieve wapens

Ontmijning wereldwijd in 2014*

Chantavah is lid van de ban Advocates, een groep men-sen die slachtoffer zijn van mijnen of clustermunitie en die sinds 2007 actie voeren tegen deze wapens. Ze zijn erin ge-slaagd met hun getuigenissen invloed uit te oefenen op het nationaal en internationaal wapenbeleid. Hoewel de ban Advacates sinds april 2015 niet meer onder de auspiciën van Handicap international optreden, blijven ze zich ook in de toekomst inzetten voor de rechten van hun lotgenoten en mensen met een handicap.

© H

and

icap

inte

rnat

ion

al

“ Vroeger kwam ik amper buiten en maakte niemand praatjes met me. sinds ik als ban Advocate

spreek over de impact van clustermunitie op mijn leven,

mijn familie en mijn land, heb ik mensen uit alle hoeken van de wereld ontmoet, ook

beleidsmakers en journalisten. mijn buren zagen me plots in de krant

en op tv verschijnen. het deed ze anders tegen me aankijken. mijn sociale

leven en de status van mijn familie zijn er enorm op verbeterd.

© g

. iaM

ele

- Han

dic

ap in

tern

atio

nal

in het kort

Page 4: Magazine  - 07/2015

4

Revalideren in het centrum van Kompong Cham

Wat? Ondersteuning van

het revalidatiecentrum van Kompong Cham.

Waarom?Kwaliteitsvolle revalidatiezorg verzekeren voor

personen met een handicap uit Cambodja.

Waar? In Kompong Cham, 120 km verwijderd van Phnom Penh,

hoofdstad van Cambodja.

Kosten? Een prothese of

orthese kost 48 euro. Om 500 personen hiermee te helpen,

is 24.000 euro nodig.

Handicap international helpt sinds 1982 mensen fysiek revalideren in Cambodja. Van de elf revalidatiecentra die het Zuidoost-Aziatische land telt, hield onze organisatie er zeven boven het doopvont. een daarvan – het centrum van Kompong Cham – wordt nog steeds in goede banen geleid door onze organisatie, terwijl de overige in beheer van de Cambodjaanse regering werden gegeven.

De revalidatiecentra zijn uitermate van belang in Cambod-ja. Het land is een van de meest met mijnen vervuilde plaatsen ter wereld. Die maakten tot op vandaag naar schatting minimum 65.000 slachtoffers, van wie 40.000 met een handicap leven. Voor veel van hen blijven hun specifieke noden onbeantwoord. een andere negatieve trend steekt bovendien de kop op: het aantal verkeerson-gevallen in Cambodja stijgt gestaag en is de voorbije 10 jaar zelfs verdubbeld. in 2013 waren er 16.226 verkeers-slachtoffers, van wie 5.671 zwaargewond waren.

Deze slachtoffers hebben verzorging nodig voor de rest van hun leven en velen onder hen hebben ook nood aan een prothese. bij een groeiend kind is die ongeveer om de zes maanden aan vervanging toe, voor een volwassen persoon om de twee à drie jaar.

ACHTERGROND IN CIJFERS

In het revalidatiecentrum van Kompong Cham werden in 2014:

x 1.994 mensen verzorgd, van wie 921 kinderen en jongeren.

x 490 nieuwe loophulpmiddelen geproduceerd, waarvan 278 protheses en 212 ortheses.

x 9.320 revalidatiesessies uitgevoerd.

x 21 personen tewerkgesteld, van wie 4 kinesitherapeuten, 5 prothesisten en orthesisten en 3 sociaal werkers.

© p

asca

le Jé

roM

e - H

and

icap

inte

rnat

ion

al

project uitgelicht

Page 5: Magazine  - 07/2015

5

© p

aul

JaM

es H

ay -

Han

dic

ap in

tern

atio

nal

© H

and

icap

inte

rnat

ion

al

Het revalidatiecentrum biedt onderdak aan de mensen die er verzorgd worden en hun families die ver van Kompong Cham wonen.

2Opvang van patiënten

en hun families

Het team van ons centrum staat in voor kinesitherapiebehandelingen, protheses,

ortheses en andere fysieke revalidatiezorgen. patiënten zijn zowel slachtoffers van

een mijnen- of verkeersongeval, als mensen met een handicap die aangeboren

is (hersenverlamming, klompvoet) of veroorzaakt is door een ziekte als polio.

1Fysieke revalidatie

Ons centrum staat in voor de vervoerskosten van woonplaats naar centrum voor de armste mensen. De sociaal werkers begeleiden de

patiënten eveneens met beroepsopleidingen en –activiteiten, die hen op weg helpen een inkomen

te verdienen wanneer ze het centrum verlaten.

3Financiële hulp

JOuw STEuN VOOR ONS pROJECT?

Help mee

Doe een gift op BE80 0000 0000 7777Goed om weten: bij een jaarlijkse gift van 40 euro of meer ontvang je een fiscaal attest. een gift van 40 euro zal daarom slechts 22 euro kosten.

Page 6: Magazine  - 07/2015

© g

. iaM

ele

- Han

dic

ap in

tern

atio

nal

Page 7: Magazine  - 07/2015

meer info:www.handicapinternational.be/nl/beeld

Page 8: Magazine  - 07/2015

8

portret

Elodie Orbaen

Kampioene met een gouden hart“Onze 1.000 meter klimmen voor Handicap International zit erop (1.013 meter om precies te zijn)!” Met dit bericht op Facebook liet Elodie Orbaen de wereld weten dat zij en haar klimpartner Solenne Visart met verve waren geslaagd in hun ambitieuze klimactie. Het was voor de 32-jarige sportievelinge dan ook lang niet de eerste uitdaging die ze aanging.

Elodie werd in Etterbeek geboren met een beperking. Haar linkerbeen had zich niet correct ontwikkeld en was bij de geboorte een twintigtal centimeter kor-ter dan het rechterbeen. Het hield haar ouders niet tegen om hun dochter drie weken later mee te nemen naar Les Gor-ges du Tarn in Zuid-Frankrijk, vanwaar haar moeder afkomstig is. Liefde voor de bergen werd zo met de paplepel meege-geven.

Door de jaren heen onderging Elodie meerdere operaties, maakte ze zich van opeenvolgende protheses meester en voerde ze de nodige revalidatieoefenin-gen uit, zij het dat laatste op haar ei-gen manier: al klimmend. Toen ze haar opleiding tot ziekenwagenchauffeur bij spoedgevallen volgde, werd de klimtrain-ing zelfs behoorlijk intens.

De wedstrijden lieten niet lang op zich wachten en de titels evenmin: Elodie

mag zich intussen Europees en dubbel wereldkampioene paraclimbing noemen en houdt daarmee de Belgische eer meer dan hoog!

Zelf kwam ze met het idee op de prop-pen om nogmaals de bergflanken van Les Gorges du Tarn te trotseren. Dit keer in duo met Solenne, die geen beperking heeft, en voor een afstand van 1.000 me-ter (gelijk aan 3 keer de Eiffeltoren of 25 keer de Leeuw van Waterloo). De dames wilden er echter meer dan enkel een sportieve uitdaging van maken en beslo-ten om tegelijk Handicap International te helpen. “Omdat een handicap geen rem hoeft te zijn, maar evengoed een drijf-veer. Een motor van verandering, van hoop.”

Elodie en Solenne mobiliseerden hun omgeving en de klimclubs en –federatie, die op hun beurt sponsoracties organi-seerden. De sponsoropbrengst wordt nu

gebruikt door Handicap International om een kwaliteitsvolle revalidatiezorg in Kinshasa uit te bouwen. Met dit project worden 350 kinderen verzorgd, van 0 tot 5 jaar, die een fysieke handicap hebben (denk aan hersenverlamming, klomp-voet, misvorming aan de knieën, verlam-de ledematen) en die nood hebben aan een revalidatiebehandeling.

“We hadden pijn in onze armen, pijn in onze vingers. Maar moeilijkheden over-winnen en positief blijven in moeilijke omstandigheden, dat maakt deel uit van het leven! Bedankt uit de grond van ons hart aan de mensen die ons hebben ge-sponsord, aan Handicap International voor het project in Congo en aan ieder-een die ons heeft gesteund in deze uit-daging!”

omdat een handicap geen

rem hoeft te zijn, maar evengoed een drijfveer. een motor

van verandering, van hoop.

© v

ince

nt

du

flo

s

Page 9: Magazine  - 07/2015

9

focus

KENIALeven als

vluchteling in Kakuma

© Xavier Bourgois - Handicap international

Eén op tien vluchtelingen in Kakuma heeft een beperking, zo rekent Handicap International. Van de mensen met een handicap is naar schatting de helft slachtoffer van mis-bruik of het gebrek aan toegankelijke diensten of voorzie-ningen. Bescherming bieden aan deze kwetsbare perso-nen is daarom prioritair voor onze organisatie.

In het noordwesten van Kenia ligt het Kakuma vluchtelingenkamp.

Er verblijven ongeveer 180.000 vluchte­lingen.*

*meer dan 40% van de vluchtelingen komt uit Zuid-soedan en meer dan 30% uit somalië. De andere landen van herkomst zijn ethiopië, burundi, Dr Congo, eritrea, Oeganda, rwanda, soedan, burkina Faso en Kameroen.

Page 10: Magazine  - 07/2015

10

De mensen die in Kakuma terechtkomen, dragen door-gaans een zware geschiedenis met zich mee. Ze zijn op de vlucht geslagen voor geweld, waarmee ze vaak op jonge leeftijd al geconfronteerd werden. maar ook in het vluchtelingenkamp is het leven verre van idyllisch. “Zeker voor mensen met een beperking is het moeilijk”, zegt reiza Dejito, coördinatrice van de vluchtelingenacties voor Handicap international in Kenia. “Ze hebben heel moeilijk toegang tot voedsel-hulpcentra, waterpunten, gezondheidscentra en scho-len. Ze zijn regelmatig het slachtoffer van discriminatie en geweld, zowel verbaal als seksueel. Vooral kinderen zijn erg kwetsbaar en worden ter bescherming soms thuisgehouden.”

Veelzijdige steun

sinds april 2014 is Handicap international aan de slag in het kamp in Kakuma om personen met een handi-cap en hun familie meer aangepaste hulp te bieden. Onze organisatie identificeert er de meest kwetsbare mensen, brengt hun behoeftes in kaart en bevordert hun toegang tot gezondheidszorg, water, voedsel en onderwijs. De teams van Handicap international be-geleiden eveneens revalidatiesessies, verdelen loop-hulpmiddelen (o.a. krukken en rolstoelen) en zorgen voor protheses of ortheses.

Verder staan onze teams in voor de doorverwijzing naar andere actoren als die de juiste steun kunnen bieden. Ze versterken de capaciteiten van lokale en andere humanitaire organisaties om mensen met een beperking beter te kunnen opvangen. Ze leiden ook gemeenschappen en gezinnen op, zodat deze in staat zouden zijn op zichzelf revalidatieoefeningen uit te voeren.

Om discriminatie en geweld tegenover de meest kwets-baren in te dijken, organiseert Handicap international ten slotte sensibiliseringsacties. Die moeten de inte-gratie van personen met een handicap vergemakkelij-ken en hun levensomstandigheden verbeteren.

Halima pen stevig vast, rug goed recht en bewegingen fijn gecoör-dineerd. Halima is in opperste concentratie. Het somalische meisje van 9 jaar heeft hersenverlamming. Dankzij de steun van Handicap international heeft ze een rolstoel gekregen en volgt ze revalidatiesessies. “Vier jaar lang bleef Halima op de grond zitten en kreeg ze geen verzorging, al klaagde ze niet”, zegt haar mama isha. “Zonder Handicap International zou Ha-lima nog steeds niet naar school gaan. De steun die we krijgen is een hele opluchting, want Halima gaat er sterk op vooruit. Het doet me zo veel plezier dat mijn dochtertje eindelijk beter wordt!”

Getuigenissen NyaduolDe Zuid-soedanese Nyaduol liep als baby van 9 maanden ernstige brandwonden op, waardoor ze een amputatie moest ondergaan. Op 12-jarige leeftijd raakte haar been ontstoken, waarna haar moeder haar naar het ziekenhuis in de hoofd-stad bracht. sinds hun afscheid toen hebben moeder en doch-ter elkaar niet meer gezien. in 2013 barstte de oorlog uit in Zuid-soedan en moest Nyaduol vluchten voor het geweld. Als 17-jarige kwam ze alleen in Kakuma terecht. “Eind 2014 werd ik tijdelijk overgebracht naar het revalidatiecentrum van Kangemi in Nairobi, waar ik een nieuwe prothese kreeg en ik revalidatie-sessies volgde. Hier in het kamp beleef ik het meeste plezier aan volleyballen en traditioneel dansen. Ik blijf ook hopen om ooit mijn ouders terug te zien.”

Van juli 2014 tot mei 2015 werden

1.452 mensen geholpen bij hun fysieke revalidatie.

© X

avie

r B

ou

rgo

is -

Han

dic

ap in

tern

atio

nal

© X

avie

r B

ou

rgo

is -

Han

dic

ap in

tern

atio

nal

Page 11: Magazine  - 07/2015

11

doe mee

AgendaBrussels Marathon & Half Marathon04/10

loopwedstrijd Foulées des Flosses, sint-pieters-Woluwe 11/10

Officiële inauguratie van het nieuwe bureau van Handicap Interna-tional, brussel22/10

Algemene quiz door onze vrijwilligers uit Gent, Gent 14/11

Algemene quiz door onze vrijwilligers, Hasselt 21/11

inclusief dansfeest Solidanza, Autoworld, brussel 28/11

Welkom in de Gewijde­Boomstraat

Na meer dan twintig jaar onderdak in de spastraat bij sint-joost-ten-Node, huist Handicap international sinds enkele maanden in de Gewijde-boomstraat in elsene. Om deze ver-huis te vieren, organiseren we een officiële inauguratie waar-op jij als sympathisant bent uitgenodigd!

Op donderdag 22 oktober vanaf 16u00 krijg je de kans om ons nieuwe bureau te bezichtigen. een uur nadat de deuren ope-nen, volgt de officiële inwijding door onze algemeen directeur Vincent slÿpen en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo. een korte voordracht over onze projecten in syrië staat eveneens op het programma, net als een recep-tie als feestelijke afsluiter.

mis deze kans niet om in een gemoedelijke sfeer hoog bezoek te ontmoeten, te ontdekken hoe Handicap international geor-ganiseerd is en om kennis te maken met de medewerkers en alle mensen die de organisatie een warm hart toedragen.

Omdat de plaatsen beperkt zijn, is het vereist om je aanwezigheid te bevestigen voor 12 oktober. Dat kan door een mailtje te sturen naar [email protected] of te bellen naar 02/233.01.90. Wij hopen je binnenkort te mogen verwelkomen!

Een zinnige zomer dankzij onze vrijwilligers Ook tijdens de zomermaanden toonden de vrijwilligers zich van hun zinnigste kant en ver-spreidden ze mee de boodschap van Handicap international. Wil je graag een van onze vrij-willigersgroepen in je buurt te vergezellen? Geef dan een seintje aan onze medewerker patrick!

5 32 (0)2 233 01 89 - [email protected]

tussen het handtekeningen verzamelen door voor onze petitie tegen mijnen, leerde onze vrijwilligster een jonge voorbijganger lopen met een prothese op het Ottertrotterfestival in mechelen.

in Charleroi werd voor het eerst onze gloed-nieuwe interactieve fototentoonstelling ge-toond over de impact van natuurrampen. Die overtuigde verschillende kijklustigen om zich aan te sluiten bij de lokale vrijwilligersgroep die we er recent uit de grond stampten.

© H

and

icap

inte

rnat

ion

al

© H

and

icap

inte

rnat

ion

al

Page 12: Magazine  - 07/2015

12

doe mee

Slimme uitvinders in de prijzen In het voorjaar ging Handicap International voor de twaalfde keer op zoek naar slimme uitvindingen die een groot verschil maken in het dagelijkse leven van mensen met een beperking. Tijdens een feestelijke prijsuitreiking en onder heel wat persaandacht werden begin augustus zeven Einsteins in de bloemetjes gezet.

Nogmaals proficiat aan alle winnaars en enthousiaste uitvinders! Hun ontwerpen staan uitgelegd op www.handicapinternational.be/uitvindingen en kunnen hopelijk andere mensen met een beperking inspireren.

johan maakte een handige eierraper, waarmee vrouwlief Ann elke dag zonder moeite eieren kan oprapen in het kippenhok.

Gerard knutselde een tuingrip ineen en kan

zo rechtop het onkruid wieden en groenten

verbouwen in de tuin.

studenten tiene, Charles, Guillaume en Charlotte van HoWest en uGent ontwierpen een brilhulp voor Yoeri, waardoor zijn bril voortaan netjes op de neus blijft zitten wanneer zijn hoofd tegen de hoofdsteun botst.

robin vond maar liefst twee handigheden uit voor zijn zoontje iago: een rolwagenfiets om samen van fietstochten te genieten en een achteruitkijkcamera op de rolstoel, waardoor iago veilig achteruit kan rijden.

© o

. pap

egn

ies

- Han

dic

ap in

tern

atio

nal

© o

. pap

egn

ies

- Han

dic

ap in

tern

atio

nal

© o

. pap

egn

ies

- Han

dic

ap in

tern

atio

nal

© o

. pap

egn

ies

- Han

dic

ap in

tern

atio

nal