MAF Luchtpost 122 zomer 2010

7
MAF Luchtpost Periodiek van MAF Nederland Flying For Life zomer 2010 No. 122 Mission Aviation Fellowship vernieuwd MAF Lespakket (4-12 jaar) 11 | Vlieg met MAF op de Open Dag! 6 | Kerk in Tanzania groeit! 2 |

description

Kerk in Tanzania groeit Vlieg met MAF op de Open Dag Vernieuwd MAF Lespakket (4-12 jaar)

Transcript of MAF Luchtpost 122 zomer 2010

MAF L u c h t p o s tP e r i o d i e k v a n M A F N e d e r l a n d

Flying For Life

z o m e r 2 0 1 0

No. 122

Mis

sio

n A

via

tio

n

Fe

llow

sh

ip

vernieuwd MAF Lespakket (4-12 jaar)

11 |Vlieg met MAF op de Open Dag!

6 |Kerk in Tanzania groeit!

2 |

In de omgeving van Mahaka wonen twee bevolkingsgroepen: de Wasu-kuma (rondtrekkende herders) en de Wagogo (boeren en vissers). Het zijn stammen die van oudsher hun vertrou-wen vestigen op tovenaars. Maar ze aanbidden ook bomen en stenen, en brengen er offers op de graven van hun voorouders. Met de komst van evangelisten veranderde er veel ten goede. En dankzij de niet aflatende inzet en ontspannen sfeer die de evangelisten wisten te creëren, kan ook deze inheemse bevolking gevoed worden met het bevrijdende Evangelie.

MAF vliegt evangelisten rond in TanzaniaOnbereikte stammen komen tot geloof. God geeft regen

De Kilimatinde Safari’s maken het voor evangelisten eenvoudiger Mahaka met grotere regelmaat en minder inspan-ning te bezoeken. Als het MAF vliegtuig er geland is, worden kinderen en vol-wassenen letterlijk bij elkaar getrom-meld door een jongere die hen onder tromgeroffel naar een grote boom leidt. Hoewel de aanwezige mannen zich niet op hun gemak voelen in de kerk, luisteren ook zij aan de zijlijn aandach-tig naar de evangelisten. Dat ook bij hen de Boodschap landt, bleek toen de Wasukuma na een langdurige peri-ode van droogte aan Ruth vroegen om voor regen én minder ziekte onder de veestapel te bidden. Ruth antwoordde echter dat de mannen dat zelf ook konden doen. En hun gebed werd ver-hoord, want een dag later regende het

en ook de koeien werden weer sterker en gezonder!

De kerk groeitOok in individuele gevallen werkt het Evangelie door. Zoals bij de jonge Samuel die telkens van huis weg liep omdat stemmen in zijn hoofd hem dat opdroegen. Evangelisten kwamen er achter dat zijn moeder een tove-nares is. Na gesprekken en gebed, gaat Samuel tegenwoordig zelfs naar school! Ook de jonge Damas kwam tot geloof terwijl hij voor die tijd offers bracht op het graf van zijn grootvader. Toen Ruth voor het eerst een bezoek bracht aan Mahaka, bestond de geloofsgemeenschap er uit drie kleine kerkjes met amper dertig gelovigen. Tegenwoordig zijn het er meer dan tweehonderd!

MAF is een zegenDankzij MAF en de Kilimatinde Safari’s behoren lange autoreizen over moei-lijk begaanbare wegen tot het verle-den. Ruth is dan ook blij dat ze niet langer een autorit van twaalf uur naar Mahaka hoeft te maken om één dag te kunnen evangeliseren. ‘Dankzij MAF kan ik nu iedere maand een hele dag in Mahaka evangeliseren, zonder dat ik mijn man en drie kinderen tekort doe. En door die kortere reistijd gaan tegenwoordig ook steeds vaker leden van andere kerken uit Dodoma mee!’, zegt een dankbare Ruth.

Zending: MAF Helpt!

Hun gebed werd verhoord, want een dag later regende het en ook de koeien werden weer sterker en gezonder!

Kilimatinde Safari’s zijn een begrip. Het zijn door MAF uitgevoerde ‘evangelisatievluch-ten’ waarbij evangelisten één maal per maand vanaf Dodoma naar de binnenlanden van Tanzania worden gevlogen. Ruth Kambenga is één van hen. Zij trekt al meer dan veertien jaar langs afgelegen dorpen om daar onder de lokale bevolking het Evangelie te brengen. Ook het dorp Mahaka staat regelmatig op haar ‘agenda’. De reis ernaar toe was vroeger een moeizame. Maar dankzij de Kilimatinde Safari kan Ruth meer mensen bereiken in minder tijd!

Mis

sio

n A

via

tio

n

Fe

llo

ws

hip

Flyi

ng

For

Lif

eMAF

3

L u c h t p o s t

minuten naar het ziekenhuis waar hij dankzij een bloedtransfusie (met bloed van zijn meegereisde broer) volledig herstelde!Ook Okaba dankte haar leven aan diezelfde landingsbaan, toen na de geboorte van dochter Daisy de placenta het lichaam weigerde te verlaten. De danig verzwakte moeder werd naar het ziekenhuis overgevlogen waar alles dankzij de juiste medische behande-

Abohapiya had erg veel last van maag-krampen. Volgens zijn stamgenoten werden die veroorzaakt door ‘slecht bloed’. De grootste kans op ‘genezing’ zou bestaan uit het kerven van diepe sneden in het lichaam om dat bloed af te voeren. Maar dit pakte anders uit: Abohapiya dreigde door bloedverlies te sterven als niet snel ingegrepen werd. Een inderhaast opgeroepen MAF vlieg-tuig haalde hem op en bracht hem in 35

ling goed afliep. Een week later kon het gezin weer worden herenigd.

SamenwerkingHet lijken twee ‘alledaagse’ hulpverle-ningsverhalen, maar er was hier meer aan de hand. Als diezelfde Moi-bevol-king niet geholpen zouden hebben bij de aanleg van de landingsbaan, zouden Abohapiya en Okaba niet meer hebben geleefd. En als MAF in dit gebied niet

zou hebben samengewerkt met de in Daboto actieve zendingsorganisatie New Tribes Mission zou er geen lan-dingsbaan zijn geweest. Het alternatief zou een helikopter kunnen zijn, maar helikoptervluchten zijn erg duur.

Nog vijftig meter extra…New Tribes Mission (NTM) was al tien jaar actief in het gebied en wilde er dolgraag doorgaan. Ook al hadden in die periode ‘slechts’ vijf Moi Jezus leren kennen. In overleg met MAF werd besloten in het ontoegankelijke Daboto een landingsbaan aan te leggen met hulp van de Moi. Met hulp van een helikopter werd een graaf-machine in delen naar het afgelegen gebied vervoerd waarna dit onmisbare

gereedschap ter plekke in elkaar werd gezet.Toen de klus bijna geklaard was, wilden de Moi verder trekken naar een nieuwe plek om daar voedsel te verbouwen. Maar MAF vond de landingbaan eigenlijk net iets te kort: vijftig meter extra zou leiden tot een veel veiliger situatie. Zonder verdere hulp van de Moi kon dit echter niet gerealiseerd worden. Door hen voed-sel in ruil voor de extra arbeid te beloven, zwichtten de Moi. Het voed-sel werd ingevlogen en door de Moi gebruikt voor het drijven van handel. Juist die extra maanden werken aan de landingsbaan en het getuigenis van NTM en MAF om hen van voedsel te voorzien, gaf voor zestig Moi de door-slag om het geloof in Jezus Christus te aanvaarden. MAF en NTM mede-werkers zijn God erg dankbaar voor de zegen op deze samenwerking en gaan door met het getuigen van Gods liefde in woord en daad.

Zending: MAF Helpt!

Abohapiya: ‘Mijn leven is gered dankzij een airstrip van MAF!’

Daboto. De naam zegt u hoogstwaarschijnlijk niets, maar het is een dorp in de binnenlanden van Papoea. Een reis naar de bewoonde wereld duurt er voor de lokale Moi-bevolking minimaal een week: vijf dagen te voet en twee per boot. Wie op zo’n afgelegen plek iets overkomt, is volledig afhankelijk van ‘luchtsteun’. Dat ondervonden ook Abohapiya en Okaba. Beiden konden echter gered worden dankzij een met hulp van stamgenoten aangelegde landingsbaan.

Reis naar ziekenhuis duurt geen volle week meer, maar 35 minuten

Nieuwe landingsbaan redt levens en bouwt aan de kerk in Papoea

Mis

sio

n A

via

tio

n

Fe

llo

ws

hip

Flyi

ng

For

Lif

eMAF

5

L u c h t p o s t

We hebben in Luchtpost al veel geschreven over het megaproject: de aanschaf van nieuwe vliegtuigen, waaronder twintig Kodiaks. Daarom is MAF Nederland in 2009 een spaaractie gestart: Adopteer een vliegtuig voor 45 euro per maand. Ook zijn er donateurs die struc-tureel bijdragen aan het Vliegtuigfonds met een lijfrenteschenking van vijf jaar (instapbedrag 300 euro per jaar). Wilt u ook meesparen voor een nieuw vliegtuig? Stap vòòr 19 juni 2010 in het Adoptieprogramma of start met een lijfrenteschenking en u krijgt een gratis rondvlucht in de Kodiak cadeau op één van de MAF open dagen. Meldt u aan op www.maf.nl/adoptie of stuur het kaartje bij deze Luchtpost in. Alle bestaande en nieuwe vliegtuigsupporters krijgen medio juni persoonlijk bericht over hun rondvlucht.

Maak een GRATIS rondvlucht in de nieuwe Kodiak!

Harry Berghuis voor de Kodiak

“Stap in de Kodiak en kruip even in de huid van een piloot, Bijbelvertaler of ontwikkelingswerker die

dagelijks bij MAF instappen om mensen te helpen.”Eigen kraampje op de MAF open dag?U kunt een heel of half kraampje reserve-ren om uw zelfgemaakte jam, kaarten, sie-raden, speelgoed, schilderijen, keramiek etc. te verkopen ten bate van MAF of de TFC. Meldt u snel aan bij [email protected] o.v.v. datum, uw contactgegevens en hoeveel standmeters u nodig heeft.

VliegdemonstratiesPiloot Harry Berghuis zal op de drie open dagen vliegdemonstraties geven in de Quest Kodiak. Elf jaar lang vloog Berghuis in Papoea en onlangs ver-leende hij drie maanden noodhulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Zijn ervaringen deelt hij graag met u. Op alle drie vliegvelden zijn de meest belangrijke vliegtuigtypes uit de MAF vloot te bezichtigen. Daarnaast kunt u MAF piloten en personeel ont-moeten, genieten van lekker eten en leuke MAF producten kopen. Wilt u vrienden, buren of familie laten ken-nismaken met het werk van MAF? Neem ze mee naar de MAF open dag.

Drie familiedagenDeze zomer hopen we u als trouwe Luchtpostlezer, gebedspartner of donateur te ontmoeten op één van de MAF open dagen. In 2007 genoten duizend bezoekers van het programma op vliegveld Teuge. Deze zomer gaat MAF op tournee naar drie provincies. De MAF vliegtuigen strijken neer op de vliegvelden Oostwold, Teuge en Midden Zeeland. Het speciaal voor de zending ontwikkelde vliegtuig, de Quest Kodiak, komt voor de eerste (en misschien wel enige) keer naar Neder-land. Dit vliegtuig zal na het bezoek aan Nederland vertrekken naar Cen-traal Azië. We hopen dat u deze unieke kans aangrijpt om de MAF vliegtuigen te bezichtigen of er zelf in te stappen.

MAF open dagen26 juni Vliegveld Midden Zeeland, 4341 RA, Calandweg 36, Arnemuiden3 juli Vliegveld Teuge, 7395 PA, De Zanden 57b, Teuge10 juli Vliegveld Oostwold, 9682 XS, Polderweg 28, Oostwold

Open: 11.00 – 17.00 uur.

Wilt u per e-mail reistips en het laatste nieuws over de MAF familiedagen ontvangen? Meld u aan op www.maf.nl/opendag.

GRATIS ENTREE

Programma • Demonstratie met de Quest Kodiak• Kraampjes met zelfgemaakte producten• Rondvluchten • Presentaties• Ontmoet de staf• Rondleiding vliegveld * • Kinderactiviteiten ** alleen op Teuge 3 juli

Unieke MAF Open DagenKomt u ook?

MAF 6

L u c h t p o s t

Mis

sio

n A

via

tio

n

Fe

llo

ws

hip

Flyi

ng

For

Lif

e

De MAF vloot bestaat uit 62 Cessna 206 toestellen, die op de speciale vliegtuigbrandstof, avgas, vliegen. Nu deze brandstof steeds schaarser en duurder wordt, gaat MAF een proef doen met een Cessna 182 die op Jet A1 brand-stof kan vliegen. Het voordeel hiervan is: een brandstofbe-sparing van 60% en Jet A1 brandstof is altijd voorradig. In maart 2010 werd een Cessna 182 in Nederland aangekocht. De overtocht naar DRC Congo werd in 36 uur volbracht. De komende maanden wordt het toestel aangepast voor de specifieke bush operaties. Daarna gaat het team ervaren of dit vliegtuig- en motortype goed bevalt. Als de proef slaagt, zal een deel van de Cessna’s 206 vervangen worden voor C 182 met diesel motor.

De initiatiefnemers v.l.n.r. Gert Post, Herman Sterken, Jeroen Knevel, Harry Berghuis, Ruud Daverschot

Nieuwe vliegschool Mission ATC van start

Proef Cessna 182 met diesel motor

Heeft u de vernieuwde MAF website al bezocht? Lees nu actueel nieuws op de home-page en activiteiten voor scholen en kerken op de Help MAF pagina. Vindt u wat u zoekt op de website snel en gemakkelijk? Geef uw tips door aan Relatiemanager [email protected].

Bent u geïnteresseerd in de vernieuwde MAF actueel nieuwsbrief (2-maandelijks)? Meld u aan op www.maf.nl/nieuwsbrief vòòr 19 juni en wij verloten 5 rondvluchten op vliegveld Teuge 3 juli a.s.

Onder de naam Mission Aviation Trainings Centre, kortweg Mission ATC , starten drie voormalige MAF piloten, een ex-MAF voorzitter en een MAF vrijwilliger een nieuwe vliegschool op vliegveld Teuge. Zij willen een hoog-waardige opleiding voor privévlieger (PPL) bieden aan mensen die een kwalitatief goede vliegopleiding zoeken of mogelijk in de toekomst bij MAF zouden willen werken. Denkt u wel eens na over een vlieg-brevet en wilt u indirect het werk van MAF ondersteunen, ga dan naar www.maf.nl/missionatc voor meer informatie. Tijdens de MAF Familiedagen is er ook een kraampje van Mission ATC om meer informatie te verkrijgen.

www.maf.nlvernieuwd!

MAF 8

L u c h t p o s t

Mis

sio

n A

via

tio

n

Fe

llo

ws

hip

Flyi

ng

For

Lif

e

Speciale MAF postzegel te koopWilt u MAF bekender maken en het Vliegtuigfonds steunen?

Bestel 8 ansichtkaarten met envelop en tien MAF postzegels van 44 cent voor € 10,-. www.maf.nl/winkel

Co

lofo

n MAF Luchtpost verschijnt vier keer per jaar. Stichting MAF NederlandPostbus 65, 3840 AB HarderwijkVan Leeuwenhoekstraat 20-1, 3846 CB HarderwijkBank: 55.83.45.808 Bij Internetbankieren graag vermelden: LUCHTPOST nr. 122

Telefoon 0341 564488Fax 0341 560587Web www.maf.nl Informatie [email protected] Adreswijziging [email protected]

Voorzitter: Zeger de HaanDirecteur: Adri van GeffenRedactie: Christine Zwanenburg-Bloem

Ruud Vos

Overname uit dit blad, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever, is niet toegestaan.

Vormgeving: V1 - Visuele Communicatie, ErmeloOplage: 31.500 ISSN 1385-8815

Met grote dankbaarheid aan God en aan u als onze trouwe gevers kunnen we melding maken van een buitengewoon goed jaar voor MAF Nederland. De inkomsten stegen met 30% ondanks de heersende crisis. Dit mede dankzij enkele grote giften, waaronder een gift voor een nieuwe GA8 Airvan in Papoea Nieuw Guinea. Schuiteman & Partners Registeraccountants te Barneveld hebben een accountantscontrole van de jaarrekening 2009 van MAF Nederland uitgevoerd en deze goedge-keurd. Wij nodigen u graag uit de volledige jaarrekening en het bestuursverslag te bekijken en/of uit te printen vanaf onze website www.maf.nl of te bestellen via het MAF kantoor.

STAAT VAN BATEN EN LASTEN 2009 (bedragen x 1.000 in Euros)

Baten 2009 2008 Baten uit eigen fondsenwerving 3.195 2.463 Baten uit acties derden 259 178 Overige baten 7 2 Totale baten 3.461 2.643 Bestedingen Besteed aan doelstellingen Voorlichting en bewustwording 279 184 Uitzending Internationale Staf 1.280 1.165 Ondersteuning projecten 1.156 978 Totaal besteed aan doelstellingen 2.715 2.327

Werving baten Kosten eigen fondsenwerving 358 288 Kosten acties derden 4 3 Totaal besteed aan werving baten 362 291 Beheer en administratie 102 80 Totaal besteed 3.179 2.698 Tekort/overschot 282 -55

BALANS PER 31 DECEMBER 2009 (bedragen x 1.000 in Euros) Activa 2009 2008 Materiele vaste activa 27 6 Voorraden 11 11 Vorderingen 88 88 Liquide middelen 1.178 885 Totaal 1.304 990

Passiva 2009 2008 Besteedbaar vermogen Continuiteitsreserve 270 210

Vastgelegd vermogen Bestemmingsfondsen Int. Staf 639 455 Bestemmingsfonds uitzendfonds 229 183 Bestemmingsfonds projecten 28 35

Schulden op lange termijn 1 3 Schulden op korte termijn 137 104 Totaal 1.304 990

MAF Ambassadeur iets voor u?In elke provincie zoeken we tien MAF ambassadeurs. Lijkt het u leuk in uw kerk en omgeving de MAF projecten en activiteiten bekender te maken? Alle ambassadeurs en vrijwilligers van MAF ontmoeten elkaar één keer per jaar en tussentijds houden we contact per telefoon of e-mail. Meld u aan bij [email protected] of bel naar Bernhard Vossel-man, Voorlichtingscoördinator 0341 - 564488.

Verkort Jaarverslag 2009

MAF evenementen5 Juni EO Jongerendag www.eo.nl

18-19 juni Luchtmachtdagen www.defensie.nl/luchtmacht/luchtmachtdagen

19-22 Aug X-noizz Flevo www.flevofestival.nl

www.maf.nl/agenda voor het totale overzicht van MAF activiteiten.

“MAF is een organisatie die ik een warm hart toedraag en ik ben al jaren donateur. Nu heeft MAF mij gevraagd ambassadeur te worden. Dan mag ik MAF projecten en activiteiten beken-der maken in mijn kerk, vriendenkring en de omgeving waar ik woon. Dat past heel goed bij mij, want zendingswerk heeft mijn hart en ik mag graag de handen uit de mouwen steken. MAF is een mooie organi-satie, die belangrijk werk doet en daar mogen nog meer christenen bij betrokken raken.”

Het nieuwe MAF Lespakket is samen met een onderwijskundige ontwikkeld. Een complete projectweek voor de hele school over MAF! De lessen over taal, rekenen, aardrijkskunde en sociale vaardigheden gaan allemaal over MAF. Inclusief gratis full color werkboekje.

Aanbieding: Bestellingen vòòr 1 juli via www.maf.nl/winkel kosten € 39.95 (excl. porto).

Na 1 juli 2010 is de prijs voor het complete MAF lespakket € 59.95. Vanaf september worden de bestelde lespakketten verzonden.

Nieuw: MAF lessenserie

€20,- KORTING

Bedankt!Word MAF Ambassadeur!

Mis

sio

n A

via

tio

n

Fe

llo

ws

hip

Flyi

ng

For

Lif

e

Bank 55.83.45.808K.v.K. Harderwijk 41231129tel. 0341-56 44 88

www.maf.nl

Flyi

ng

For

Lif

ew

ww

.maf

.nl

God spreekt onze taal!Bimin mannen en vrouwen luisteren aandachtig naar degene die een stukje voorleest uit de Bijbel in hun eigen stamtaal Bimin. Deze taal is één van de 860 talen in Papoea Nieuw Guinea. Wycliffe vertalers Thomas en Christiane Weber hebben achttien jaar lang gewerkt aan de vertaling van het Nieuwe testament in Bimin. De bevolking en de vertalers, die hoog in de bergen wonen, zijn voor alle levensbehoeften en medische zorg geheel afhankelijk van de MAF vliegtuigen.

De landingsbaan heeft al die jaren een cruciale rol gespeeld voor de kerk in Bimin en de ontwikkeling van dit gebied. In 2002 werd deze landingsbaan verwoest door een overstroming en een aardverschuiving. Dankzij de inzet van de dorpsbewoners werd de landingsbaan snel herbouwd. Aanwezigheid van MAF deed het Zwitserse echtpaar besluiten twee jaar langer te blijven. Ze leren de Bimin lezen en onderwijzen Gods Woord. Wilt u meebid-den voor zegen en volharding in het vertaalwerk en geestelijke groei onder de nieuwe gelovigen?

Rekeningnummer 55.83.45.808Vermeld bij uw gift – LP 122

MAF vliegt uit voor het Evangelie!Met dertien MAF vliegtuigen wordt het Evangelie verspreid in hooggelegen dorpen in Papoea Nieuw Guinea. Alvast bedankt voor uw hulp en gebeden! Niet alleen in PNG, maar wereldwijd vliegt MAF uit voor zendingswerk. Help ons daarbij!

Helpt u MAF?Voor € 15,- levert MAF 100 Nieuwe Testamenten af. Twee vertalers naar hun zendingspost vliegen, sponsort MAF met € 34,- per vlieguur.

Elke gift helpt!