maandbulletin 2 wk 39 okt 2010

19
02 30/09/2010- 21/10/2010 WOENSDAG 1 DEC ZIJN ALLE GROEPEN VRIJ In het jaaroverzicht wat u van ons ontvangen heeft is bij vergissing een studiedag van het team niet opgenomen. Ik wil u daarom hierbij informeren dat het hele team woens- dag 1 december 2010 een studiedag heeft. ALLE kinderen van de groepen 1 t/m 8 zijn die dag VRIJ! SCHOOLVAKANTIES IN HET SCHOOLJAAR 2010-2011 Beste ouders, We hebben een brief ontvangen van de Coördinator Regionaal Bureau Leerplicht over de schoolvakanties in onze regio die dit schooljaar afwijken van de data die het Ministerie adviseert. Alleen de zomervakantie komt overeen maar hier betreft het een bindend advies. De meivakantie is volgens OC&W maar één week terwijl de scholen in de regio hier enkele dagen of zelfs een week aan toegevoegd hebben. Daarnaast is er ook de site van de Provincie. Dit maakt het er voor ouders allemaal niet helderder en gemakkelijker op. Wat wel duidelijk is dat de vakantie van onze school bepalend is voor onze leerlingen. Voor het vakantierooster volgen we het bindend advies van onze stichting Leijestroom. In de brief van de Coördinator Regionaal Bureau Leerplicht (zie BIJLAGE aan het eind van dit weekbulletin) wordt u over de regelgeving van schoolvakanties verder geïnformeerd. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Voor de exacte vakantiedata kunt u terecht op onze website (www.deschalmvught.nl) of kunt u contact opnemen met onze conciërge. TERREIN VIATAAL: 20 KM/U! Beste ouders/verzorgers, graag willen we in dit bulletin weer even stilstaan bij de mo- gelijkheid gebruik te maken van het terrein achter onze school. Dit terrein is géén openbaar terrein en geen eigendom van onze school of stichting. Dat u als ouder van een kind in de onderbouw met uw auto over dit terrein mag rijden om uw kind veilig op school te brengen (en op te halen), komt doordat wij als Schalm een prima verstand- houding hebben met onze buren (Viataal/Talent tegenwoordig KENTALIS). Net als u hopen we dat dit alles nog lang zo mag voortduren maar hiervoor hebben we uw hulp wel nodig. Denkt u er daarom aan dat u uw snelheid aanpast aan de omstandigheden d.w.z. houdt u aan de max. snelheid die wordt aangegeven, 20 km/u! Dank u wel. ONDERWIJSGIDSEN PRIMAIR ONDERWIJS ÉN VOORTGEZET ONDERWIJS Graag maken wij u erop attent dat de onderwijsgidsen “Primair Onderwijs; gids voor ouders en verzorgers 2010 2011” en “Het voortgezet Onderwijs; gids voor ouders, verzorgers en leerlingen 2010 2011” zijn verschenen.

description

maandbulletin 2 wk 39 okt 2010

Transcript of maandbulletin 2 wk 39 okt 2010

Page 1: maandbulletin 2 wk 39 okt 2010

02 30/09/2010- 21/10/2010

WOENSDAG 1 DEC ZIJN ALLE GROEPEN VRIJ

In het jaaroverzicht wat u van ons ontvangen heeft is bij vergissing een studiedag van het team niet opgenomen. Ik wil u daarom hierbij informeren dat het hele team woens-dag 1 december 2010 een studiedag heeft. ALLE kinderen van de groepen 1 t/m 8 zijn die dag VRIJ!

SCHOOLVAKANTIES IN HET SCHOOLJAAR 2010-2011

Beste ouders, We hebben een brief ontvangen van de Coördinator Regionaal Bureau Leerplicht over de schoolvakanties in onze regio die dit schooljaar afwijken van de data die het Ministerie adviseert. Alleen de zomervakantie komt overeen maar hier betreft het een bindend advies. De meivakantie is volgens OC&W maar één week terwijl de scholen in de regio hier enkele dagen of zelfs een week aan toegevoegd hebben. Daarnaast is er ook de site van de Provincie. Dit maakt het er voor ouders allemaal niet helderder en gemakkelijker op.

Wat wel duidelijk is dat de vakantie van onze school bepalend is voor onze leerlingen. Voor het vakantierooster volgen we het bindend advies van onze stichting Leijestroom. In de brief van de Coördinator Regionaal Bureau Leerplicht (zie BIJLAGE aan het eind van dit

weekbulletin) wordt u over de regelgeving van schoolvakanties verder geïnformeerd.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Voor de exacte vakantiedata kunt u terecht op onze website (www.deschalmvught.nl) of kunt u contact opnemen met onze conciërge.

TERREIN VIATAAL: 20 KM/U!

Beste ouders/verzorgers, graag willen we in dit bulletin weer even stilstaan bij de mo-gelijkheid gebruik te maken van het terrein achter onze school. Dit terrein is géén openbaar terrein en geen eigendom van onze school of stichting. Dat u als ouder van een kind in de onderbouw met uw auto over dit terrein mag rijden om uw kind veilig op school te brengen (en op te halen), komt doordat wij als Schalm een prima verstand-houding hebben met onze buren (Viataal/Talent tegenwoordig KENTALIS). Net als u hopen we dat dit alles nog lang zo mag voortduren maar hiervoor hebben we uw hulp wel nodig. Denkt u er daarom aan dat u uw snelheid aanpast aan de omstandigheden d.w.z. houdt u aan de max. snelheid die wordt aangegeven, 20 km/u! Dank u wel.

ONDERWIJSGIDSEN PRIMAIR ONDERWIJS ÉN VOORTGEZET ONDERWIJS

Graag maken wij u erop attent dat de onderwijsgidsen “Primair Onderwijs; gids voor ouders en verzorgers 2010 – 2011” en “Het voortgezet Onderwijs; gids voor ouders, verzorgers en leerlingen 2010 – 2011” zijn verschenen.

Page 2: maandbulletin 2 wk 39 okt 2010

De onderwijsgidsen informeren de ouders over de mogelijkheden in het onderwijs (primair en voortgezet) en over hun rechten en plichten. De gids voor het VO is net als die van het PO bedoeld om het contact tussen ouders en de school te versterken, maar ook om de keuze voor een nieuwe school voor VO te vergemakkelijken. U kunt u deze gidsen alléén downloaden via Internet. U moet hiervoor zijn op: http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/brochures/2010/08/26/primair-onderwijs-2010-2011-gids-voor-ouders-en-verzorgers/po-100610-lr-compleet.pdf en/of http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/brochures/2010/08/30/voortgezet-onderwijs-2010-2011-gids-voor-ouders-verzorgers-en-leerlingen/ocw-binnen-vo-2010-2011-proef3.pdf.

______________________________________________________________

LUIZENCONTROLE NA WOLDHUIS!!

Maandag 11 oktober vindt er vanaf 08.45 uur in de groepen 8 een ingelaste luizen controle plaats i.v.m. de werkweek naar het Woldhuis. Aan de betreffende Luizen Op-sporings Team leden het verzoek deze datum te accentueren in de agenda zodat het niet vergeten wordt!! Mocht je onverhoopt niet kunnen, wil je dan zelf voor vervanging zorgen?

Verder het verzoek aan de ouders met kinderen in de groepen 8 om:

het haar van de meisjes niet mooi op te steken of in te vlechten,

de jongens niet te veel gel,

het haar en hoofdhuid goed te reinigen!

HOOFDLUIZENCAMPAGNE 2010

Hoofdluizen? Wat moet ik ermee? Hoofdluizen blijken steeds hardnekkiger te worden. Denkt u ze eindelijk overwonnen te hebben, doemen ze weer op... Er zijn veel middelen te koop, elk met zijn voor- en na-delen. Een overzicht:

Luizenshampoo

Deze is bedoeld om de hoofdluis te vernietigen. Men adviseert de behandeling na een week te herhalen en vooral te blijven controleren totdat er geen luizen en neten (lui-zeneitjes) meer zijn. Verder geeft men het advies bed, knuffels, kleren, huis en auto schoon te maken. Een tijdrovende opgave. Vandaag de dag blijken luizen resistent te zijn voor een aantal shampoos, zodat de luizen niet vernietigd worden. Wat verder belangrijk is om te weten is dat sommige shampoos afgeraden worden bij zwangerschap en bij kleine kinderen.

Traditionele luizenkam

Deze kam heeft tanden die dicht op elkaar staan, is van plastic of metaal. Een goede luizenkam is van metaal. Ook hier geldt het advies dat beddengoed en huis extra goed schoongemaakt moeten worden. Controle totdat er geen luizen en neten meer zijn is uiteraard ook bij de traditionele kam van belang. Het kammen dient minimaal twee weken te gebeuren.

Page 3: maandbulletin 2 wk 39 okt 2010

Elektronische kam

Bij deze kam worden de luizen vernietigd door contact met de kam (vergelijk het met een elektronische vliegenmepper). De kam vernietigt ook de allerkleinste luizen voor-dat deze geslachtsrijp zijn. Omdat de levenscyclus wordt doorbroken is het bij gebruik van deze kam het niet meer noodzakelijk het huis extra schoon te maken. Deze kam is absoluut veilig ook voor kleine kinderen en tijdens zwangerschap. Er moet gekamd worden tot de allerlaatste luis en neet verdwenen is. Daarnaast is de elektronische kam een handig controle middel.

Netenverwijderaarshampoo

Deze shampoo lossen de kleefstof van de neten op waarna de neten gemakkelijk uit het haar gekamd kunnen worden. Deze shampoo wordt altijd gebruikt in combinatie goede metalen luizenkam. Preventiespray

Het aanbrengen van deze spray voorkomt (opnieuw) hoofdluisbesmetting en dient een keer per dag aangebracht te worden.

Kosten

Zeker gezien het feit dat luizen zich meestal bij meerdere personen binnen het gezin en/of meerdere malen de kop opsteken kunnen de kosten aardig oplopen. Het gebruik van een goede kam is wat u minimaal dient aan te schaffen. Zijn gemak en tijd voor u belangrijk dan is de elektronische luizenkam aan te raden, omdat ook deze aanschaf eenmalig is.

Product Effectiviteit Gebruikersgemak Veiligheid Kosten

Luizenshampoo +/- +/- +/- ?

Traditionele kam +/- - + eenmalig

Elektronische lui-zenkam

+ +/- + eenmalig

Neten verwijder shampoo

+ (In combinatie

met kam)

+/- +/- ?

Preventie spray + + + ?

Dank je wel

Caroline Goetzee en Edith Stuijfzand LOT-coordinatoren namens de ouderraad

______________________________________________________________

KINDERPOSTZEGELACTIE 2010

Afgelopen woensdagmiddag om 12.00 u. zijn de kinderen uit de groepen 8 met veel enthousiasme begonnen met de verkoop van de kinderpostzegels. We hopen dat ze er, net als de kinderen uit voorgaande jaren, weer in zullen slagen om heel veel fami-lie, vrienden en bekenden te overtuigen van het feit dat ze kaarten en/of zegels voor het goede doel moeten kopen. Als gevolg van de werkweek willen we a.s. vrijdag alle enveloppen, met daarin de aankoop bevestigingen, op school terug hebben. Mocht het niet lukken dan is maan-

Page 4: maandbulletin 2 wk 39 okt 2010

dag 04 oktober de laatste kans om de envelop in te leveren. Helpt u uw kind hieraan

herinneren? Bedankt, de leerkrachten groep 8.

WOLDHUIS INFO

Nog een paar dagen en dan gaan de kinderen van groep 8 op werkweek naar Het Woldhuis te Apeldoorn. Een brief met de benodigde en belangrijke informatie ter voor-bereiding op deze week, hebben de kinderen vorige week vrijdag mee naar huis ge-kregen. Een brief waarop u belangrijke persoonlijke informatie over uw kind hebt kunnen note-ren t.b.v. de leiding heeft u enige tijd geleden al ontvangen en naar wij hopen ook reeds teruggegeven aan de groepsleerkracht. Indien u deze brief niet heeft ontvangen of nog niet heeft teruggegeven aan de groepsleerkracht verzoeken we u dit z.s.m. te doen. Dank voor uw medewerking.

MOGELIJKHEID DEELNAME AOB-TEST GROEPEN 8

Tijdens de algemene informatieavond voor de groepen 8 heeft u van de groepsleer-kracht te horen gekregen dat er de mogelijkheid bestaat om uw kind via school te laten testen door een externe instantie, het AOB (Adviesbureau voor Opleiding en Beroep).

Als bijlage bij dit weekbulletin sturen we de ouders met een kind in groep 8, bij wijze van „service‟, nog een digitaal exemplaar toe wat ook gebruikt kan worden voor de inschrijving. Wij verzoeken u de folder goed te lezen en indien gewenst het inschrijf-formulier in te vullen. Dit inschrijfformulier diende uiterlijk woensdag 29 september terug op school te zijn. Mocht u dit niet gelukt zijn dan kunt u nog tot morgen via school uw kind aanmelden. Na vrijdag kunt u uw kind alleen nog rechtstreeks bij AOB – Compaz aanmelden. Maandag 13 december a.s. staat gepland als datum waarop de AOB-test hier op school zal worden afgenomen. De kosten van de AOB-test zijn bij groepsafname via school lager dan bij een latere individuele afname (€ 100,00 incl. BTW tegenover € 125,00 later). Mocht u nadere informatie over het onderzoek wensen dan kunt u contact opnemen met AOB – Compaz.

EERSTE H.COMMUNIE 2011

Volgend jaar zal het Eerste Communiefeest in de H. Hartkerk gevierd worden op zon-dag 29 mei om 10.00 uur voor kinderen van de Schalm, de Springplank en de Pirami-de. Kinderen van groep 4 worden hier speciaal voor uitgenodigd. Andere kinderen mogen ook aansluiten wanneer ze dat verlangen hebben. De bedoeling is wel dat het kind gedoopt is voordat het de Eerste H. Communie kan ontvangen. Op woensdag 20 oktober a.s. is er om 21.00 u. een informatie bijeenkomst in het zaaltje van de H. Hart-kerk voor alle ouders die eventueel hun kind mee willen laten doen. U kunt vrijblijvend komen kijken en luisteren en na afloop beslissen of u uw kind mee laat doen. De voor-bereiding is in twee groepen op maandagmiddag of -avond in het zaaltje van de H. Hartkerk. Voor verdere vragen kunt u bellen of mailen naar de contactpersoon voor de Parochie Edith Stein over de Eerste H. Communie: Carolijn van Voorst tel. 073 – 657 65 35 / [email protected]

Page 5: maandbulletin 2 wk 39 okt 2010

JUFFENFEEST

Op woensdag 21 oktober vieren de leerkrachten van de kleutergroepen gezamenlijk hun verjaardagen met de kinderen. De kinderen krijgen op dinsdag 12 oktober een persoonlijke uitnodiging mee naar huis. Wij hopen er een gezellig feest van te maken!! Leerkrachten groepen1/2

SCHOOLZWEMTOERNOOI

Het is weer tijd voor hét waterevenement van het jaar! Zaterdag 6 en zondag 7 no-vember wordt het Schoolzwemtoernooi gehouden.

Zwemvereniging de Dommelbaarzen nodigt leerlingen uit de groepen 3 t/m 5 (zater-dag) en de groepen 6 t/m 8 (zondag) zich in te schrijven. Er wordt gezwommen in het zwembad van Sportcentrum Ouwerkerk in Vught.

Je kunt je inschrijven voor de volgende disciplines: 25 meter schoolslag 25 meter rugslag 25 meter vrije slag 6 x 25 meter vrije slag estafette (uit elke groep 2 deelnemers) 2 x 25 meter vlottenrace (8 deelnemers minimaal 2 per groep)

Per onderdeel worden 2 deelnemers per groep toegelaten. Een kind mag op maximaal 2 individuele nummers ingeschreven worden.

De groepen 3-5 zwemmen op zaterdag van 15.30 – 17.45 uur (incl prijsuitreiking). De groepen 6-8 zwemmen op zondag van 14.00 – 16.45 uur (incl prijsuitreiking).

Wil je meedoen, geef dan voor 1 oktober op bij juf Marjo (groep 8a). Bij veel aanmeldingen wordt er geloot. De deelnemerslijst wordt tijdig uitgedeeld. Voor dit evenement zijn, per middag, 4 begeleiders nodig. Dus ouders, als U in de gelegenheid bent, geef U op.

KINDERBOEKENWEEK: CHAUFFEURS GEZOCHT!

In het kader van de Kinderboekenweek bezoeken we met alle kinderen van de groe-pen 1/2 in de bibliotheek de muzikale vertelvoorstelling "De kakelbonte kameleon", naar het verhaal van Eric Carle. De kinderen leven mee met de kameleon in dit ver-haal, die meer kan veranderen dan alleen zijn kleur. Hij wil steeds op een ander dier lijken en zo krijgt hij de vinnen van een vis, het gewei van een hert, de hals van een giraf en de slurf van een olifant. Tijdens de vertelvoorstelling zullen de kinderen met muziek en bewegingsactiviteiten mee worden genomen in het verhaal van de kamele-on. Aan de hand van beelden komt de kakelbonte kameleon tot leven. Kunnen de kin-deren hem nog bonter maken? Opeens zit de kameleon zo ingewikkeld in elkaar dat hij geen vlieg meer kan vangen. Dan heeft hij nog maar één wens: weer gewoon een kameleon worden. De groepen 1/2a en 1/2e bezoeken deze voorstelling op vrijdag 8 oktober van 10.00 uur tot 10.45 uur. De groepen 1/2b, 1/2c en 1/2d bezoeken deze voorstelling op vrijdag 8 oktober van 11.00 uur tot 11.45 uur. Bent u in de gelegenheid om ons te brengen en halen, dan zouden we dat heel fijn vinden. Bij de klaslokalen hangen lijsten waarop u zich kunt intekenen. Mede namens de kakelbonte kameleon: Alvast bedankt!

Page 6: maandbulletin 2 wk 39 okt 2010

STAGIAIRES STELLEN ZICH VOOR

Groep 1/2 D

Mijn naam is Cynthia Smit en ik kom stage lopen bij De Schalm. De eerste tijd loop ik stage in groep 1-2 D bij juffrouw Mieke. Ik studeer op de pabo in „s Hertogenbosch . Ik ben 18 jaar en houd erg veel van kinderen, vandaar de keuze van mijn studie. Mijn hobby‟s zijn: zingen, keyboard spelen, tennissen, fitnessen en oppassen. Ik hoop heel veel te leren op deze school en verheug me op de stagedagen. Cynthia

Groep 1/2 E

Beste ouders en verzorgers, Graag stel ik me aan u voor. Ik ben Sophie Broekhof en ben 25 jaar oud. Ik woon in Vught en ik ben vierdejaars student aan de Pabo te Eindhoven. Mijn stage loop ik in groep 1/2 E op woensdag, donderdag en vrijdag. Deze stage zal duren tot december. Met vriendelijke groet, Sophie Broekhof

Groep 4

Mijn naam is Shamim Meijs ik ben 26 jaar en woonachtig in Vught. Vanaf september loop ik een half jaar elke dinsdag stage in groep 4 bij juf Marie-José. Ik ben een 1

e jaars PA-

BO student aan de Fontys hogescholen in Den-Bosch. Ik vind het echt geweldig om stage te lopen, je kunt zo ontzet-tend veel van kinderen leren. Werken met kinderen is dan ook echt een passie van me en ik vind het leuk om dit op deze manier in te vullen. Shamim

Groep 5

Ik ben Simon van der Velden, ik zit op de PABO in Den Bosch. Ik loop daarom ook op deze school stage in groep 5 bij juf Ellen. De kinderen in deze groep zijn kei leuk, ik heb het tot nu toe ook erg naar mijn zin hier in de klas. Ik woon in Vught. Het leukste om te doen is voetballen met mijn vrienden en met mijn voetbalteam. Ik voetbal bij Zwaluw VFC zoals wel meer kinderen op deze school heb ik al gemerkt. Ik vind het super leuk om te zien hoe enthousiast de kinderen op deze school spelen. Dat vind ik een van de belangrijkste dingen die goed moeten zijn op een school, de sfeer. Het eerst halve schooljaar loop ik stage in de groep 5 waar ik nu sta, bij juf Ellen. Volgend half jaar loop ik ook hier op school stage maar dan in de onderbouw. Ik hoop dat ik een heel leuk jaar tegemoet ga maar daar moeten allereerst ook de kinderen in groep 5 mij een beetje mee helpen maar dat zal vast wel goed komen. Simon van der Velden

Groep 7

Ik ben Andra Versteeg, 25 jaar oud en ik loop tot de kerst stage in groep 7 bij juf Angeline. Elke dinsdag zal ik aanwezig zijn op de Schalm en ook zelf lessen geven. Momenteel ben ik eerstejaars deel-

Page 7: maandbulletin 2 wk 39 okt 2010

tijdstudent aan de Pabo in Den Bosch. Hiervóór heb ik natuur- en sterrenkunde gestu-deerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Naast studeren werk ik ook parttime in de kinderopvang. Ik ben opgegroeid in Vught, maar heb voor mijn vorige studie 7 jaar in Nijmegen en omgeving gewoond. Een maand geleden ben ik terug verhuisd naar Vught, waar ik nu mijn eigen huisje heb. Ik heb erg veel zin in de stage op de Schalm en hoop op een leuke, fijne, leerzame tijd. Andra Versteeg

KUNST EN TECHNIEK VOOR ALLE GROEPEN

In september zijn alle groepen gestart met een project rondom Kunst en Techniek. We streven bij dit project naar optimale verwondering, beleving en verbeelding. De kinde-ren gaan na een introductie en een bezoek aan het Stedelijk Museum ‟s-Hertogenbosch (SM‟s), aan de slag en ontwerpen een zogenoemde “onvoorstelbare illusierator”.

Half november beoordeelt een officiële jury de tentoongestelde illusieratoren op school en de geselecteerde werkstukken worden tentoongesteld in het SM‟s. De “illusierato-ren” in het SM‟s zijn te bewonderen van 23 t/m 28 november 2010. Ook u bent daarbij van harte welkom!

Heeft u thuis nog radertjes, schroefjes, moertjes, draadjes, scharnieren, knopjes, stek-kertjes of ander klein technisch materiaal dat in een schoenendoos past? Wij gebrui-ken het graag voor ons project! Graag in overleg met de groepsleerkracht.

In het kader van dit project brengen alle groepen van onze school een bezoek aan het Stedelijk museum in „s- Hertogenbosch. Wij bekijken daar de tentoonstelling „Between You and Me‟. Alle kinderen krijgen daar een virtueel beeld van de ontwerpen van Martin en Inge Riebeek. Zij staan bekend om hun video- en interactieve werken.

U ontvangt deze week een brief met daarin de informatie wanneer uw kind een bezoek gaat brengen aan de tentoonstelling. Afhankelijk van de dag en tijd die op de brief vermeld staat wordt uw kind indien nodig eerder op school verwacht of is het mogelijk dat wij iets later terug zijn op school. Wilt u hierin rekening houden met uw eigen planning.

PUBLIEKSDAG TU EINDHOVEN

Evenals voorgaande jaren worden de kinderen en hun ouders uit de groepen 5 t/m 8 uitgenodigd voor de publieksdag van de Technische Universiteit Eindhoven. Onder het motto „Energy & Health‟ ontdekken kinderen (en volwassenen!) een wereld vol techno-logie. Samen met de ouders kunnen de kinderen spannende proeven in het Weten-schaps- en Techniekcircus bekijken, robots besturen of gaan zelf als een robot het

Page 8: maandbulletin 2 wk 39 okt 2010

speelveld in. Dit is slechts een kleine greep uit het zeer uitgebreide programma. Naast dit gevarieerde programma in het Auditorium van de TU/e, openen meerdere facultei-ten hun deuren De techniekdag is zondag 3 oktober aanstaande van 12.00 u. tot 17.00 u.. De toegang is gratis. Meer informatie over deze dag op www.tue.nl/publieksdag (o.a. bestelformu-lier voor gratis toegangskaarten voor de shows en andere activiteiten).

KINDERUNIVERSITEIT TILBURG

De Universiteit Tilburg organiseert ook dit jaar de „Kinderuniversiteit Tilburg‟. Op 6 maandagmiddagen zijn er colleges voor kinderen uit groep 6, 7 en 8. Op een vrolijke, maar serieuze wijze laten hoogleraren van de Kinderuniversiteit zien dat wetenschap boeiend en nuttig is. Dit jaar zal Professor Zeelenberg uitleggen wat je kunt leren van snuffelen door an-dermans spullen. Hoogleraar klimaat & economie Reyer Gerlagh praat over klimaat-verandering. Professor en strafrechter Tijs Kooijmans geeft antwoord op de vraag waarom we rechters en politieagenten nodig hebben. Hoogleraar Erik Borgman komt uitleggen waarom het zo lastig is de vraag „Wie ben ik?‟ te beantwoorden. Professor Jaap van den Herik vertelt de kinderen dat robots ook emoties kunnen hebben en ten-slotte is er een speciaal collega over geheimen. Wie dat geeft is nog geheim…… De nieuwe reeks kindercolleges start na de herfstvakantie, het eerste college is op maandagmiddag 01 november, daarna volgen er nog vijf. De toegang is gratis! Voor elk college zijn 160 – 170 plaatsen beschikbaar. Kinderen kunnen zich tot 16 okt. indi-vidueel aanmelden of in groepjes van vijf via de website www.dekinderuniversiteit.nl. Zijn er meer aanmeldingen dan plaatsen, dan wordt er geloot. Ouders mogen niet mee in de zaal, maar kunnen in een naastgelegen zaal het college via een videoverbinding volgen. Op eerder vernoemde site vindt u meer informatie. Bij de conciërge ligt voor de geïnteresseerde ook nog een flyer (beperkt aantal).

THE BEEKVLIET EXPERIENCE

De kinderen van de huidige groepen 8 worden uitgenodigd deel te nemen aan „The Beekvliet Experience‟. Tijdens 3 woensdagmiddagen kunnen deze kinderen hieraan deelnemen. De kinderen krijgen een leuk en uitdagend programma voorgeschoteld speciaal voor „nieuwsgierige en gemotiveerde leerlingen‟. Iedere woensdagmiddag krijgen ze een ander lesprogramma aangeboden waarbinnen vakken als „science‟, „klassieke talen‟ en „wiskunde‟ aan bod komen. Ook creatieve vakken krijgen op deze middagen een plaats. Voor meer info kijk op de website: www.gymnasiumbeekvliet.nl. Bij meneer Ton is ook een flyer op te halen echter het aantal is beperkt.

VMBO-DOE DAGEN DEN BOSCH

Op 23 en 25 november organiseren de drie VMBO scholen in Den Bosch (Hervion, Duhamel en Helicon) gezamenlijk de „VMBO-Doe dagen‟. Leerlingen van groep 8 wor-den dan in de gelegenheid gesteld kennis te maken met de vier leerwegen binnen het VMBO. Omdat we als school hier niet aan deel kunnen nemen, is het ook mogelijk hier individueel aan deel te nemen. Potentiële kinderen die na de basisschool naar het VMBO willen gaan, kunnen zich voor één van deze dagen aanmelden. Aanmelden dient vóór 8 oktober a.s. te gebeuren bij mevr. S. Blom. Dit kan telefonisch (073 – 642 21 55) of per mail ([email protected]). Indien uw kind naar één van deze dagen gaat, willen we dit wel graag weten. Meldt u a.u.b. de deelname van uw kind dus ook even bij de groepsleerkracht.

Page 9: maandbulletin 2 wk 39 okt 2010
Page 10: maandbulletin 2 wk 39 okt 2010

WEEK MAANDAG DINSDAG WOENSDAG

39. 27 sept. - 15.45 u. – 17.00 u.: maandaggesprekken

28 sept. - 20.00 u.: info avond gr 4 en 4a

29 sept. - start kinderpostzegel-actie gr. 8 (zij zijn12.00 u. uit!!) - 13.00 – 14.00: overleg gr. 3 t/m 8

40. 04 okt. . - werkweek Woldhuis groepen 8

05 okt. - werkweek groepen 8 - 20.00: ouderraadver-gadering

06 okt.

- werkweek groepen 8

41. 11 okt. - hoofdluiscontrole gr. 8 en 8a - 15.45 – 17.00 u.: maandaggesprekken

12 okt. - 20.00: GMR vergade-ring

13 okt. - sport- en speldag gr 1 t/m 8

42. 18 okt. - 20.00: MR vergadering

19 okt.

20 okt. - juffendag groepen 1/2

43. 25 okt. HERFSTVAKANTIE

26 okt. HERFSTVAKANTIE

27 okt. HERFSTVAKANTIE

Page 11: maandbulletin 2 wk 39 okt 2010

02 27/09/2010- 31/10/2010

DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG

30 sept. - gr. 7A naar pre-historisch dorp (Eind-hoven) - 16.00 – 17.00 u.: bouwoverleg gr. 1 t/m 8

01 okt. ROOSTERVRIJ gr. 1/4

02 okt. 03 okt.

07 okt. - werkweek groepen 8 - 15.45: maandagge-sprekken (grp. 1/2a)

08 okt. - werkweek groepen 8 - spelletjesmiddag gr 1/2 - ±15.45: thuiskomst groepen 8

09 okt. 10 okt.

14 okt. - 16.00 – 17.30 u.: teamvergadering

15 okt. ROOSTERVRIJ gr. 1/2

16 okt. 17 okt.

21 okt. - 16.00 – 17.00 u.: bouwoverleg gr. 1 t/m 8 MAANDBULLETIN 3 komt uit

22 okt. 23 okt. 24 okt.

28 okt. HERFSTVAKANTIE

29 okt. HERFSTVAKANTIE

30 okt.

31 okt.

Page 12: maandbulletin 2 wk 39 okt 2010
Page 13: maandbulletin 2 wk 39 okt 2010

MEIERIJLOOP PRINS HENDRIK OP 3 OKTOBER: DE SCHOLIERENLOOP

Prins Hendrik organiseert op zondag 3 oktober samen met de Lionsclub de Meierij-loop. De opbrengst gaat naar een goed doel. De Meierijloop kent ook een scholierenloop. De scholierenloop start om 11.15 uur. Daarna starten de volwassenen (6 of 10 km). Er is een aparte scholierenloop voor basisscholen van 1.000 meter. Er wordt een klassement opgemaakt voor individuele lopers (zowel voor jongens als voor meisjes) en per school. Voor de nummers 1, 2 en 3 in het scholenklassement én de individuele klassementen zijn ereprijzen beschikbaar. Alle deelnemers aan de scholierenloop krijgen na afloop een herinnering.

Wil je meedoen aan de scholierenloop? LEUK! Let op!!! ZELF inschrijven:

- Voorinschrijving tot 25 september 24.00 u, kosten € 3,- (zie www.demeierijloop.nl).

- Na-inschrijving op 3 oktober tot 10.30 u, kosten € 4,. Graag om 10.45u verzamelen bij PH, voor de kantine.

Voor informatie: Berry Debrauwer [email protected] of 073 – 521 64 09

Door het contract van onze school met APS IT-diensten, een firma die centraal de software voor basisscholen in Nederland inkoopt, kunt u als ouder van onze school ICT-producten aanschaffen voor uw kind via de internetwinkel SURFSPOT.NL. Deze internetwinkel is al jaren exclusief de winkel voor studenten, maar sinds ruim een jaar is er die mogelijkheid ook voor het basisonderwijs. Met deze software is uw kind in staat thuis met dezelfde software te werken als op school. En dat tegen een spotprijs. Wat moet u doen om toegang te krijgen tot SURFSPOT.NL? Ga naar www.surfspot.nl en klik op de button 'Leerling op de basisschool?'. Hierna wordt u gevraagd om inlog-gegevens. Bij het aanvragen van toegang tot SURFSPOT.NL zal worden gecontro-leerd of uw kind bij ons op school is ingeschreven. Na ontvangst van de inloggegevens kunt u winkelen bij SURFSPOT.NL Welke software kunt u bestellen? U, als ouder van een kind op de Schalm, kunt o.a. producten van Microsoft, Adobe, en Symantec bestellen. Een flyer en/of klein info magazine is bij de conciërge te verkrijgen.

______________________________________________________________

Page 14: maandbulletin 2 wk 39 okt 2010

VERJAARDAGEN 30-09 Fianne de Boer 7 21-10 Eva van Duynhoven 8A 01-10 Pam Slippens 3 21-10 Alex van Tilburg 6 01-10 Jan – Bart Trompenaars 6 22-10 Fréderique Hundepool 3A 01-10 Jasper van de Mosselaer 7 22-10 Noor Slippens 6A 03-10 Roza Driessen 6 23-10 Bart Vennix 5 04-10 Maxim Rensen 1/2B 23-10 Matthijs Ruis 7 04-10 Pom van Erp 3A 25-10 Marisa de Waal 4 04-10 Mick Lems 5 25-10 Laura Klarenbeek 6A 04-10 Kathelijn Nederveen 8A 25-10 Youri Traa 7A 05-10 Wouter van Hoeven 1/2A 26-10 Yante Bodewes 6A 05-10 Sjoerd van Erp 4A 27-10 Noortje Hanssen 7 05-10 Justin Heijmans 8 27-10 Féline van Engelen 7A 06-10 Piet Hein Houben 3A 27-10 Bram van Vugt 8 09-10 Jippe Schendstok 4 28-10 Mirthe Boers 1/2A 10-10 Hidde Boon 1/2A 28-10 Wine Meiss 1/2E 14-10 Niels Bergknut 1/2C 28-10 Jeske van der Pol 6A 14-10 Charles Mutsaerts 7A 30-10 Micha Strating 5 16-10 Eline Boon 5 30-10 Tristan Douwes 3 16-10 Floor Graat 7A 31-10 Gijs Hanssen 6 18-10 Hidde Segers 5 31-10 Pleun Buiting 8 20-10 Paloma van Geffen 1/2B

VERLOF / AFWEZIG IN SEPTEMBER datum gr. wordt vervangen door: wk 40 juf Mariët van de Ven * 1/2A juf Dymph de Jonge juf Marjo Scheel * 8A n.v.t. dhr. Joop de Krom * 8 n.v.t. juf Ilona van Heijst * IB n.v.t. dhr. Gerald van Gils * adjunct n.v.t. 07-10 juf Angeline van Dijk 7 juf Yvonne Sturing 08-10 juf Ellen de Koning 5 juf Remy Breekpot 11-10 juf Dominique Kooper 4A juf Remy Breekpot 13-10 dhr. Joop de Krom 8 dhr. Gerald van Gils 14-10 juf Marlies Michels 1/2E juf Antoinette Spoormakers 15-10 juf Heidi Schel 3A juf Antoinette Spoormakers juf Marloes van den Brand 6 juf Remy Breekpot juf Angeline van Dijk 7 juf Yvonne Sturing juf Marjo Scheel 8A juf Mieke van Zutphen 18-10 juf Lucy Dussenbroek 7A juf Yvonne Sturing 19-10 juf Lucy Dussenbroek 7A juf Yvonne Sturing 20-10 juf M-José v. Asseldonk 4 juf Stephanie Brouwer juf Lucy Dussenbroek 7A juf Yvonne Sturing dhr. Joop de Krom 8 dhr. Gerald van Gils dhr. G. de Ronde 22-10 juf Ellen de Koning 5 juf Remy Breekpot juf Marlous vd Miessen 6A juf Yvonne Sturing juf Mieke van Zutphen 1/2D juf Dymph de Jonge * Deze leerkrachten zijn als begeleiding met de groepen 8 mee naar de werkweek op „Het Woldhuis‟ te Apeldoorn

______________________________________________________________

Page 15: maandbulletin 2 wk 39 okt 2010

INGEKOMEN MEDEDELINGEN

INZAMELEN LEGE CARTRIDGES

Wanneer u thuis lege inktcartridges heeft van uw printer of kopieerapparaat dan kunt u deze vanaf heden op school inleveren. In de hal bij de conciërge staat een grote doos waar u de cartridges kunt inleveren. Wilt u de cartridges wel zorgvuldig verpakken zodat „lekken‟ voorkomen wordt? Dank u wel. Uw bijdrage zorgt voor een (nog) schoner milieu.

NKO

In het nieuwe nummer van Ouders Actueel wordt onder andere aandacht besteed aan de gevolgen van de bezuinigingen op het onderwijs en de verplichting voor ouders om de ouderavonden van de school bij te wonen.

Door onderstaande tekst over te typen in uw webbrowser komt u bij het betreffende nummer van Ouders Actueel. Belangstellenden kunnen zich voor dit nieuwsbulletin aanmelden via www.nko.nl.

De link: http://www.oudersactueel.nl/23_september_2010.htm

BIJLAGE:

VOOR ALLE VRAGEN OVER OPVOEDEN EN OPGROEIEN

VUGHT KRIJGT CENTRUM VOOR JEUGD EN GEZIN

Wanneer begin ik met het geven van zakgeld? Mijn ouders gaan scheiden. Wat nu?Ik voel me niet fijn in de klas. Hoe ga ik het beste om met mijn puberende dochter? Heb je vragen of wil je wat meer weten over opgroeien en opvoeden? Je kunt terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. In oktober 2010 opent het CJG Vught zijn deuren.

Opvoeden en opgroeien is niet altijd even makkelijk. Soms wil je wat meer weten, heb je antwoorden of hulp nodig. De huisarts, maatschappelijk werk, bureau Jeugdzorg, de school: het is niet altijd makkelijk om te bepalen bij wie je terecht kunt voor je (zorg)vraag. Daarom komt er in Vught één centraal punt waar je gratis alle vragen over opgroeien en opvoeden kunt stellen: het Centrum Jeugd en Gezin Vught (CJG).

Het CJG is een informatie- en adviespunt. Kinderen en jongeren én hun opvoeders kunnen bij het CJG terecht voor informatie, hulp of advies. Ook professionals zijn wel-kom. Iedereen krijgt antwoord op de meest uiteenlopende vragen op het gebied van opgroeien en opvoeden. Wij vinden geen enkele vraag raar, hoe klein, onschuldig of

Page 16: maandbulletin 2 wk 39 okt 2010

ingewikkeld ook. Kunnen wij de vraag niet beantwoorden, dan zoeken we voor je uit wie dat wel kan. En heb je extra hulp of begeleiding nodig? Dan maken we een af-spraak voor je met een deskundige. We werken samen met instellingen voor (jeugd)gezondheidszorg, (jeugd)welzijn, onderwijs, geestelijke gezondheidszorg, ver-slavingszorg en maatschappelijk werk.

Voor wie is het CJG? Het CJG is er voor: * kinderen * jongeren tot 23 jaar * ouders en verzorgers * toekomstige ouders * iedereen die werkt met kinderen, jongeren of met ouders en verzorgers.

Waar vindt u het CJG Vught ?

Adresgegevens CJG Vught Dorpstraat 28 5261 CK Vught (in de bibliotheek)

Openingstijden; Maandag van 18.00 uur tot 20.00 uur Dinsdag, woensdag en donderdag van 14.00 uur tot 17.00 uur

Website www.cjgvught.nl Deze website is nog in aanbouw. Neem eens een kijkje als het CJG geopend is. Hier vind je veel antwoorden op allerlei vragen. Ook lees je er over actuele onderwerpen en handige tips. Alles dat met opgroeien en opvoeden te maken heeft. Tenslotte kun je ook digitaal je vraag stellen of chatten met een medewerker. Telefoon: 073 - 684 00 52 E-mail: [email protected].

BRIEF m.b.t. AFWIJKENDE SCHOOLVAKANTIES

Geachte directie, Ik zal u niets nieuws vertellen als ik meld dat alle schoolvakanties in onze regio dit schooljaar afwijken van de data die het Ministerie adviseert. Alleen de zomervakantie komt overeen maar hier betreft het een bindend advies. De meivakantie is volgens OC&W maar één week terwijl de scholen in de regio hier enkele dagen of zelfs een week aan toegevoegd hebben. Daarnaast is er ook de site van de Provincie. Dit maakt het er voor ouders allemaal niet helderder en gemakkelijker op.

Wat wel duidelijk is dat de vakantie van uw school bepalend is. Met andere woorden: ouders moeten afgaan op de informatie op uw website of in uw schoolboekje.

De data die het Ministerie op haar website geeft zijn altijd adviesdata. Maar een advies kan wel en niet opgevolgd worden. Dus hier kunnen ouders niet op blindvaren. Dit geldt dan ook niet als excuus voor ouders als zij verlof aanvragen voor een vakantie voor hun leerplichtige kind(eren). Overigens vermeldt de site van OC&W duidelijk dat ouders bij school moeten informeren voor de enige juiste data. Hetzelfde geldt voor de Provincie: ook hier betreft het adviesdata echter wel op maat voor de provincie Noord-Brabant.

Page 17: maandbulletin 2 wk 39 okt 2010

Edoch scholen kunnen hiervan afwijken.

Standpunt RBL: Eventuele aanvragen voor verlof zullen wellicht allemaal binnen de 10 schooldagen vallen. U bent als directeur hiervoor bevoegd de beslissing te nemen. De hierboven genoemde reden geldt echter niet als gewichtige omstandigheid. Het RBL ziet eventueel opgetreden schoolverzuim dan ook als ongeoorloofde absentie. Na de melding door school van het (vermoedelijk) ongeoorloofde schoolverzuim zal de leerplichtambte-naar een onderzoek starten. Als hieruit blijkt dat er geen gewichtige omstandigheden aanwezig zijn wordt tegen de ouders proces-verbaal opgemaakt.

Ouders dienen de aanvraag voor verlof schriftelijk te doen alsook de toekenning of afwijzing dient schrifte-lijk te gebeuren. Zodoende is er altijd een bewijsstuk ingeval het tot een proces-verbaal mocht komen. Daarnaast kunnen ouders tegen uw afwijzing in beroep gaan. Ook hiervoor is een schriftelijk besluit no-dig.

Wilt u de ouders van uw leerlingen hierover informeren.

Met vriendelijke groet, Jan van Grinsven Coördinator Regionaal Bureau Leerplicht (gemeente Haaren, Schijndel, Sint-Michielsgestel en Vught)

HET GEHEIM VAN DE VUGHTSE HEIDE*

(zie ook: www.hetgeheimvandevughtseheide.nl)

Persbericht “Het Geheim van de Vughtse Heide”

“Het Geheim van de Vughtse Heide” is een film voor jong en oud door bekende en onbekende Vughtenaren. Tien kinderen blijken nazaten te zijn van veldwachter Le Trom, over wie 148 jaar geleden een vloek werd uitgesproken door een stroper, De Rooie. De tien kinderen gaan op zoek naar een manier om deze vloek te verbreken en moeten daarvoor de nodige obstakels trotseren. Een aantal kinderen verdwijnt naar het verleden. Aan de overgebleven kinderen de taak om ze weer terug te halen. Bijgestaan door een aantal volwassenen begint een race tegen de klok ...

De film is tot stand gekomen met medewerking van vrijwillige professionals. Ook de jeugdige hoofdrolspelers hebben professionaliteit getoond op acteergebied.

Het is een waar visitekaartje geworden voor Vught, want buiten politie en brandweer heeft ook de burgemeester van Vught een rol en zijn er bijrollen weggelegd voor de alom bekende Vughtenaar Albert Verlinde en voor Winston Gerschtanowitz.

Zondag 26 september vindt de VIP-première plaats van de speelfilm "Het Geheim van de Vughtse Heide" in theater de Speeldoos in Vught voor cast, crew, genodigden en sponsors. U als pers bent hiervoor van harte uitgenodigd

De feestelijke première is 29 september om 19.00 uur in Theater de Speeldoos. Kaarten hiervoor zijn verkrijgbaar bij de kassa van het theater en bieden u behalve de vertoning van de film, champagne + hapje, een dvd met vele extra‟s en een meet & greet.

Page 18: maandbulletin 2 wk 39 okt 2010

Overige vertoningen zijn op:

za. 2 okt. 15.00 uur + 20.00 uur, zo. 3 okt. 15.00 uur + 20.00 uur.

Kaarten à € 7,50 zijn verkrijgbaar aan de kassa van Theater de Speeldoos te Vught.

Voor kaartjes of meer informatie kijk je op: www.theaterdespeeldoos.nl - www.hetgeheimvandevughtseheide.nl

Er is speciaal voor de pers een persmapje aangemaakt onder de link: www.hetgeheimvandevughtseheide.nl

Voor verdere achtergrondinformatie kunt u contact opnemen met Nol Roos, hoofd PR, 06-52323522 of bij geen gehoor met Hans Pronk, uitvoerend producent, 06-20730847.

Page 19: maandbulletin 2 wk 39 okt 2010

De herfstspeeldagen komen er weer aan!

De herfstspeeldagen van 2010 staat weer voor de deur! Van 23 t/m

26 oktober zijn de basisschoolkinderen van 4 t/m 12 jaar vanuit

Vught en omgeving weer van harte welkom.

Deze keer zien we Keesje, ze wil een nieuwe telefoon en gaat naar de

winkel. Daar aangekomen ziet ze enorm veel telefoontjes en ze weet

niet precies wat ze wil, gelukkig vind ze de perfecte telefoon! Na een

minuut krijgt ze al een berichtje maar het nummer is voor

haar onbekend. Toch doet ze wat in het smsje staat en ineens

hoort ze wat gerommel....Wat was dat nu weer?

De persoonlijke inschrijvingen voor de speeldagen zijn dit jaar op za-

terdag 9 oktober van 12:00 tot 14:00 uur en op dinsdag 12 ok-

tober van 19:00 tot 21:00 uur. Beide data kunt u uw zoon/dochter

inschrijven in gebouw ’t Vlierthonk, Vliertstraat 4,in Vught.

Naast de persoonlijke inschrijvingen is er ook de mogelijkheid om via

internet in te schrijven, op www.jeugdwerkrozenoord.nl/speeldagen

kunt u het inschrijfformulier vinden.

Voor meer informatie kunt u mailen naar kinderspeelda-

[email protected] of bellen met Kim Vugts, 06 27823346.

Herfstspeeldagen, 23 t/m 26 oktober 2010