Maandblad februari 2012

24
1 theater België • Belgique P.B. 3500 HASSELT 1 12/2365 afgiftekantoor 3500 Hasselt 1 P108029 KROKUSFESTIVAL Hét familiefestival dat je beweegt! VAN 15 T/M 23 FEB SuperBodies 3 de triënnale voor beeldende kunst, mode & design JASON MORAN & THE BANDWAGON De belangrijkste jazzpianist van zijn generatie PIANO_ANDERS #2 Zazie von einem anderen Stern, Jan Swerts & A Winged Victory For The Sullen INFO & TICKETS WWW.CCHA.BE Verschijnt maandelijks, behalve in juli en aug. v.u. René Geladé, p.a. Kunstlaan 5, 3500 Hasselt CULTUURCENTRUM HASSELT MAG AZIN E FEBRUARI 2012 Krokusfestival — Teater Refleksion & Teater My

description

Maandblad februari 2012

Transcript of Maandblad februari 2012

1 theaterBelgië • Belgique

P.B. 3500 HASSELT 1

12/2365

afgiftekantoor3500 Hasselt 1

P108029

krokusfestival

Hét familiefestival dat je beweegt!van 15 t/m 23 feb

superbodies 3de triënnale voor

beeldende kunst, mode & design

Jason moran & the bandwagonDe belangrijkste jazzpianist van zijn generatie

Piano_anders #2Zazie von einem anderen Stern, Jan Swerts

& A Winged Victory For The Sullen

info & tickets www.ccha.be Verschijnt maandelijks, behalve in juli en aug. v.u. René Geladé, p.a. Kunstlaan 5, 3500 Hasselt

cultuurcentrum hasselt

Magazine februari

2012

Kro

kusf

esti

val —

Tea

ter

Refl

eksi

on &

Tea

ter

My

2 voorwoord

2012 — 40 jaar cultuurcentrum Hasselt

Een feestelijk en cultureel jaar dat we samen op een creatieve wijze willen vieren.

Voor het cultuurcentrum Hasselt is 2012 een bijzonder jaar met de viering van 40 jaar cultuurcentrum. Op 4 en 5 november 1972 opende het cultuurcentrum officieel de deuren. Tijdens dit openingsweekend kwamen 15.000 geïnteresseerden opdagen en heeft het cultuurcentrum zijn start dus niet gemist.

Waarom na veertig jaar feesten?Wij kunnen elke verjaardag of bijzondere gebeurtenis aangrijpen om feest te vieren. Op zich zeker voldoende legitiem maar als gevolg van de rijke geschiedenis die het cultuurcentrum gedurende veertig jaar heeft opgebouwd zijn er veel redenen om te feesten.

voorwoord

ColofonSamenstelling programma & (eind)redactie: René Geladé: klassieke muziek & beeldende kunsten / Gerhard Verfaillie: theater & woord, familie, projecten / Laurent Pitsi: dans, cabaret, musical, show & concerten / Hilde Moors: kunsteducatie / Vera Dumon: exploratie / vormgeving: Monique Rutten & Ludovic Driessen / druk: Pietermans, Lanaken / oplage: 6 000 ex. / v.u. René Geladé — p.a. Kunstlaan 5, 3500 Hasselt / alle informatie m.b.t. de voorstellingen is gebaseerd op de gegevens zoals verstrekt door producenten en gezelschappen. Wijzigingen en zetfouten voorbehouden.

cultuurcentrum Hasselt Kunstlaan 5, 3500 Hasselt / T +32 11 22 99 31(info) / T +32 11 22 99 33 (plaatsbespreking) / F +32 11 24 32 07 / www.ccha.be / [email protected]

**

* C

ULTU

URCENTRUM HASSELT ***

CU

LT U U R C E N T R U M HA SS

ELT

**

******************************

****

****40

1972 — 2012

De voornaamste redenen zijn:— het cultuurcentrum staat aan de wieg van het op gang brengen van het cultureel leven in de stad Hasselt. Het rijk maar ook beklijvend aanbod van culturele activiteiten was en is voor veel Hasselaren maar ook voor tal van Limburgers een uitstekende kans om met kunst en cultuur op een meer intensieve wijze in contact te komen. Velen hebben hun eerste culturele ervaringen opgedaan in het cultuurcentrum.— Duizenden artiesten en gezelschappen hebben gedurende de voorbije 40 jaar in het cultuurcentrum de ideale plaats gevonden om hun creaties te tonen maar hebben ook aan de stad Hasselt een dimensie toegevoegd door de leefbaarheid te verbeteren.— Het gebouw in modernistische stijl en de grootste schouwburg in de provincie is een belangrijke verrijking van het cultureel patrimonium.— Het cultuurcentrum is ook een broedplaats voor vernieuwing en het tonen van jong en nieuw talent. Het publiek heeft er nieuwe dingen leren kennen en appreciëren.— Een kunsteducatieve werking opende voor velen nog niet of weinig gekende cultuur- en kunstpaden en was alzo een opstap naar een meer intensieve cultuurparticipatie.— Het cultuurcentrum ligt mee aan de basis van het cultureel imago van de stad Hasselt maar is anderzijds in de programmering steeds uitgegaan van de intrinsieke kwaliteiten van het cultuuraanbod.— Veel verenigingen en amateur-kunstenaars hebben in het cultuurcentrum een thuis en een podium gevonden.— Voor veel bezoekers was het cultuurcentrum een plaats waar men elkaar kon ontmoeten en dus een huis met een gemeenschapsvormende functie.— Voor de medewerkers die de doelstellingen van het cultuurcentrum op een creatieve wijze hebben gerealiseerd is de viering van 40 jaar een gelegenheid om even in het zonnetje te staan.

— Deze viering is ook de gelegenheid om met nieuwe zuurstof kansen te grijpen en met veel inspiratie na te denken over de toekomst. Vandaar ook dat in september 2012 de Limburgse kunstenares Liane Vertessen zal tentoonstellen met als titel of thema Oxygène of zuurstof.

Tal van redenen dus om deze mijlpaal in de geschiedenis van het cultuurcentrum te vieren.

Wij hopen dan ook dat we in dit verkiezingsjaar beleidsmatig de plaats en de aandacht krijgen als belangrijkste culturele instelling in Hasselt. Een instelling die steeds als motor heeft gefunctioneerd in het Hasseltse cultuurbeleid. Hasselt met meer dan 74.000 inwoners heeft een rijk cultureel leven met een steeds toenemend aanbod van culturele activiteiten en evenementen. Het gevaar is groot om daarin ondergesneeuwd te worden en wij hopen dan ook dat de viering van 40 jaar het cultuurcentrum in de picture plaatst en dat het de plaats krijgt die het verdient.

De viering zal overwegend plaats hebben in de tweede helft van het jaar met een focus op het feestweekend van 14-15-16 september 2012, maar vanaf nu starten we met een traject van deze viering. Een traject van programmering, discussie, nadenken over nieuwe uitdagingen met belangstellenden en betrokken partners en een aangepaste communicatie.

In het kader van dit traject organiseren we op dinsdag 17 april 2012 om 20u een discussieavond met een lezing door Bart Caron en dit naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek “Niet de kers op de taart. Waarom kunst- en cultuurbeleid geen luxe is”.

Wij hopen dat veel belangstellenden samen met ons het traject gaan van deze viering.

René GeladéDirecteur

3 klassieke concerten

defilharmonieo.l.v. PhiliPPe herreweghe — viktoria mullova (viool)

Johannes Brahms & Franz Schubert

dirigent Philippe Herreweghe / viool Viktoria Mullova / inleiding Hugo Joris / www.defilharmonie.be & www.viktoriamullova.com

do 02 febklassieke muziek — symfonisch

20 u / concertzaal / gratis inleiding 19.15 u / euro 19 basis - 17,5 red

Johannes BrahmsVioolconcerto in D, opus 77

Franz SchubertSymfonie nr. 9 in C, D. 944, Grosse

Johannes Brahms componeerde zijn Vioolconcerto in D in 1878 voor zijn vriend en vioolvirtuoos Joseph Joachim die hem tijdens de compositie adviseerde. Die samenwerking heeft geleid tot een schitterend concerto dat sindsdien een wereldsucces is. De finale is een hulde aan de Hongaarse roots van zijn vriend. Elke vioolvirtuoos snakt er naar om het concerto te kunnen en te mogen spelen.

Viktoria Mullova © Puck

Philippe Herreweghe © Bert Hulselmans

Dit hoogtepunt uit de muziekgeschiedenis wordt vandaag gespeeld door een violiste van wereldformaat: Viktoria Mullova. Zij studeerde aan de Centrale Muziekschool van Moskou en nadien aan het Conservatorium van dezelfde stad. Haar uitzonderlijke talent werd internationaal ontdekt toen zij in 1980 de Sibeliuswedstrijd won in Helsinki en in 1982 de Gouden Medaille van de Tsjaikovskiwedstrijd. In 1983 verliet zij haar geboorteland via Finland om een leven en carrière op te bouwen in het Westen.

Neen, Franz Schubert heeft nooit ‘kleine’ muziek geschreven maar toch wordt aan zijn laatste symfonie het predicaat ‘groot’ meegegeven. Het werk is alleszins een verrijking voor de symfonische orkestliteratuur. Alle ingrediënten van Schubert zijn aanwezig: een verfijnde zangerigheid, dramatiek, harmoniek en spanning. Dit is betoverend mooie romantische muziek.

4 klassieke concerten / operette

wo 29 febklassieke muziek — operette

20 u / theaterzaal / euro 35 basis - 33 red

Danilo Danilovitsch werkt op de ambassade. Het is crisis in zijn land en hijzelf is failliet. Toch hangt hij champagne drinkend rond in de nachtclubs en restaurants van Parijs want “Je leeft maar een keer!”. Dan duikt de jonge en schatrijke weduwe Hannah op. Danilo en Hannah zijn oude bekenden van elkaar, maar de eenvoudige Hannah was toen te min voor een jongen van adel… Hoe erg hij ook aan de grond zit, Danilo weigert toe te geven dat hij nog steeds van haar houdt; ze zou namelijk kunnen denken dat het hem alleen om haar geld te doen is...

Deze operette van Franz Lehár is al van in het begin een pure blockbuster: in 1910 alleen al werd ze meer dan 18 000 opgevoerd in niet minder dan tien talen! Deze Die lustige Witwe in een regie van Marc Krone is echter ook een verhaal over mensen van nu want door het ineenstorten van de bankwereld, het totale gebrek aan vertrouwen in falende overheden en onze fixatie op het materiële is deze operette angstaanjagend actueel.Marc Krone laat Die lustige Witwe zich afspelen in een moderne uitgaansbuurt waar de iPhone-generatie, levend met bergen schulden en in een roes van instant geluk, verworden is tot een karikatuur van zichzelf. Op zoek naar zichzelf.

Over zijn vorige productie Der Zigeunerbaron schreef het NRC Handelsblad: “**** Operette zoals die ooit was bedoeld. Deze nieuwe Der Zigeunerbaron keert terug naar de oorsprong van het genre. En dat is niet de grenzeloze onbenulligheid, waaronder het verschijnsel operette decennia heeft geleden, maar de mix van cabareteske komedie en vileine maatschappijkritiek.”

internationale oPera ProductiesDie lustige Witweoperette in drie akten van Franz Lehárnaar het blijspel L’attaché de l’ambassade van Henri Meilhac

in het Duits gezongen & met Nederlandse boventiteling

libretto Victor Léon & Leo Stein wereldpremière op 30 december 1905 in Wenenregie Marc Kronemuzikale leiding Erki Pehkchoreografie Petra Haskensdecorontwerp Karel Spanhakkostuumontwerp Marrit van der Burgt www.operaproducties.nl

zo 12 febklassieke muziek — aperitiefconcert

11 u / stadhuis / euro 14 basis - 12,5 red

Wolfgang Amadeus MozartStrijkkwartet nr. 19 in C Dissonanten, KV 465

Alexander BorodinStrijkkwartet nr. 2 in D

Het Kryptos Quartet – met roots in Limburg en Polen – viert feest! Zij mogen tien kaarsjes uitblazen en dat is voor hen reden genoeg om terug te keren naar hun ‘begin’! De opgebouwde ervaring en de masterclasses met wereldvermaarde strijkkwartetten hebben niet alleen hun visie verruimd maar ook hun musiceervreugde uitgediept.

Het wellicht meest beroemde strijkkwartet van Mozart heeft de bijnaam Dissonanten te danken aan de ongebruikelijke langzame inleiding. Het is het laatste in een reeks van zes kwartetten die opgedragen zijn aan zijn vriend en grote voorbeeld Joseph Haydn. Het tweede strijkkwartet van Alexander Borodin is gecomponeerd tijdens zijn verblijf bij zijn vriend (en componist) Nikolai Lodyzhensky. Het is net zoals zijn beroemd symfonisch gedicht In de steppen van Midden-Azië ontstaan in 1881.Met dit programma keert het Kryptos Quartet terug naar het prille begin van een avontuur dat tot op vandaag meer dan geslaagd is.

Na het concert wordt u een aperitief aangeboden.

APERITIEF-CONCERT

11u

© Marc Krone

kryPtos QuartetBack to the roots: Wolfgang Amadeus Mozart& Alexander Borodin

eerste viool Hanna Drzewiecka / tweede viool Elisabeth Wybou / cello Anthony Gröger / altviool Sander Geerts / www.kryptosquartet.be

Van 15 tot 18 u geeft Fred Brouwers de cursus Inleiding tot de operette (zie pagina 19)

5 dans

De Argentijnse choreografe Constanza Macras studeerde o.m. in de Merce Cunningham Studio in New York en werkt sinds 1995 als danseres en choreografe in Berlijn. Oedipus rex is een choreografische adaptatie van het gelijknamige operaoratorium van Jean-Cocteau en Igor Stravinsky uit 1927 naar Sophocles’ tragedie. Met negen dansers, acht zangers, een 28-koppig mannenkoor en de muzikanten van het Filharmonisch Orkest van Luik en de prachtige scenografie van de Japanner Chiharu Shiota is deze openingsvoorstelling van Pays de Danses één van de grote culturele evenementen van 2012 in Luik. En het is bovendien een unieke kans om het werk van één van de belangrijkste choreografen van het ogenblik te bewonderen.

dorkyPark / constanza macrasOedipus rex

wo 01 febdans — hedendaagse dans — RegioTheater

RegioDans — Pays de Danses

20.15 u / gratis inleiding op de bus / Manège Luik /

vertrek cultuurcentrum Hasselt 19.15 u / euro 19

basis - 19 red

vr 10 febdans — hedendaagse dans/ballet — SuperBodies — Belgische première

20 u / theaterzaal / gratis inleiding 19.15 u / euro 22 basis - 20 red

Hedendaagse dans is in China een jonge discipline: tot voor kort werden alleen de traditionele en klassieke dansvormen getolereerd. Maar sinds 2008 is er het Beijing Contemporary Dance Theater met negentien uitstekende dansers.

In Haze bewegen zij zich op de muziek van Górecki en Biosphere in een nevelige ruimte waaruit alle kleur is verdwenen. Een enorme sponsachtige mat fungeert als dansvloer, waardoor de dansers enerzijds uit balans worden gebracht en anderzijds in staat zijn te duikelen, te rollen en in volle vaart tegen de vloer te smakken.

beiJing contemPorary dance theaterHazechoreografie Wang Yuanyan / scenografie Tan Shaoyuan / lichtontwerp Han Jiang / geluidsontwerp Liu Bo / kostuums Zhong Jiani / dans Liang Xing, Zhang Xiaochuan, Han Jing, Sun Yalu, Chang Yunge, Liu Fang, Peng Ge, Wu Shanshan, Yan Xiaoqiang, Xie Ming, Wang Jiaming, Yin Fang, Wang Hao, Cai Tieming, Xue Li, Sun Rui & Yang Hailong / muziek Henryk Górecki & Biosphere / inleiding Gloria Carlier / www.bjcdt.org

ALLERLAATSTEKAARTEN

Choreografe Wang Yuanyuan, één van de meest bekende vertegenwoordigers van de Chinese hedendaagse dans, trekt in dit werk een parallel tussen milieuvervuiling – daar weet zij als inwoner van de miljoenenstad Beijing alles van – en de psychische verwarring van de moderne mens. Eerder choreografeerde zij ook de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Beijing en werkte ze samen met de Nederlandse choreografe Anouk van Dijk.

Een topvoorstelling, enkel te zien in Hasselt!

6 theater

za 04 febtheater — NTGent

20 u / theaterzaal / gratis inleiding 19.15u / euro 14 basis - 12,5 red

ntgent Nero

tekst & regie Peter Verhelst / spel Wim Opbrouck / © Kurt Van der Elst / www.ntgent.be

Een andere Nero, Nero als moederskindje .. NTGent laat inderdaad een breder beeld zien van de gekke tiran en ontaarde keizer Nero.

Peter Verhelst schreef en Wim Opbrouck speelt de kleine Nero, de jongen die bezeten is van de muziekjes die overal hoorbaar zijn. Het jongetje dat in zijn eigen stad op zoek gaat naar iemand die met hem wil spelen. Het jongetje dat in het donker zingt om zijn angst te bezweren. De jongen die dieren uit nieuwsgierigheid opensnijdt. Uit liefde. Altijd op zoek naar iets warms, iets liefs, iets zachts. De jongen die overvallen wordt door het keizerschap.

In zijn blote bast speelt Wim Opbrouck op indrukwekkende wijze een kwetsbare jonge Nero. Zijn spel is verrassend klein, bedachtzaam. Zelfs de grote brand van dit mini-Rome lijkt meer op een dominospel dan een heuse catastrofe. Hoewel.

di 07 febtheater

20 u / theaterzaal / euro 14 basis - 12,5 red

theater artemis & theater antigone Woeste hoogten, rusteloze zielen

regie Floor Huygen / tekst Jeroen Olyslaegers / tekst naar Emily Brönte / spel An Hackselmans, Fabian Jansen, Joris Smit, Alejandra Theus, Daan van Dijsselsonk & Roos van Vlaenderen / scenografie Michiel Van Cauwelaert / muziek Florentijn Boddendijk & Remco de Jong / kostuums Marike Kamphuis / © Joep Lennarts / www.artemis.nl & www.antigone.be

WINNAAR GOUDEN KREKEL VOOR MEEST INDRUKWEKKENDE PRODUCTIE

“De klassieker Woeste hoogten van Emily Brontë opvoeren voor iedereen is een gewaagde onderneming. De makers slagen hierin met vlag en wimpel. Het liefdesverhaal is door Jeroen Olyslaegers vakkundig afgestoft en prachtig bewerkt. In het kale, weidse decor van Michiel Van Cauwelaert komt de tijdloze strijd tussen verstand en verlangen meeslepend tot leven. De open regie van Floor Huygen geeft de veelal jonge spelers een ruimte die ze volledig benutten. Alejandra Theus als Cathy verdient hierbij speciale vermelding. Met haar mix van bravoure, uitdaging, twijfel en lol bespeelt ze alle registers,” aldus de jury.

7 theater

ma 27 febtheater

20 u / kleine theaterzaal / euro 14 basis - 12,5 red

toneelgroeP ceremoniaOnwaarschijnlijk normaal eindigend verhaal

tekst, vormgeving & regie Eric De Volder / spel Johan Knuts, Ineke Nijssen & Hendrik Van Doorn / kostuums Claudine Grinwis / muziek Johan Derycke / © Peter Dewindt / www.toneelgroepceremonia.be

“Was ik een koe, ik ging vrijwillig naar het slachthuis.”

Onwaarschijnlijk normaal eindigend verhaal uit 1998, “een broekske vol sappig theater”, zoals de Zwolse Courant over deze productie schreef, voert Johan Knuts,

Ineke Nijssen en Hendrik Van Doorn op in een familieverhaal en een veelheid van rollen. Een broeierig verhaal vanuit zeven perspectieven, een meervoudige evocatie van een aloud thema: ‘vrouw en minnaar vergiftigen echtgenoot’.

Het sobere decor, de geschminkte gezichten en de kleurige belichting, het was en is zo kenmerkend voor Ceremonia. Hier is het gezelschap dan ook op zijn best: grotesk en surrealistisch, herkenbaar en volks, humoristisch maar met dat gênante gevoel dat het misschien beter is niet te schateren.

“Met zo weinig zoveel plezier verzinnen: straf theater noem ik dat.” Pol Arias

Een vieze, stinkende hond. De jonge Heathcliff hoeft niet op veel hartelijkheid te rekenen wanneer de vader van Cathy en Patrick het jongetje mee naar huis neemt als nieuw ‘speeltje’ voor zijn kinderen. Bij Patrick groeit de haat, bij Cathy een sterke aantrekkingskracht. Toch kiest ze voor de veiligheid van een leven met de rijke Edgar. Zo zet ze de deuren open voor de allesvernietigende kracht van de liefde.

8 theater

wo 15 febtheater — Krokusfestival

20 u / theaterzaal / euro 14 basis - 12,5 red

do 16, vr 17 & za 18 febtheater — Krokusfestival

do 16 feb matinee om 13 u (volzet) / vr 17 (première) & za 18 feb

om 19 u / parketzaal 1 / euro 22 basis - 20 red (inclusief maaltijd)

gob sQuad & camPoBefore your very eyes (12+) concept & regie Gob Squad / spel Martha Balthazar, Maurice Belpaire, Spencer Bogaert, Zoë Breda, Faustijn De Ruyck, Ramses De Ruyck, Fons Dhossche, Tasja Doom, Gust Hamerlinck, Robbe Langeraert, Zoë Luca, Jeanne Vandekerckhove, Aiko Vanparys & Ineke Verhaegen / © Phile Deprez / www.campo.nu

Zeven jongeren in een ruimte met spiegelwanden, net als insecten in een confituurpot. Van daaruit kijken ze naar hun eigen toekomst als volwassene en blikken ze al een eerste keer terug op hun korte verleden. Terwijl wij ons hardnekkig proberen vast te klampen aan onze jeugd, kijken zij er net naar uit die achter zich te laten.

Door middel van een spel met live en vooraf opgenomen beelden zet Gob Squad alle opvattingen over wijze ouderen en onschuldige kinderen op zijn kop.

Enkele jaren geleden vatte CAMPO het plan op om een bijzondere trilogie te maken: theatermakers werden uitgenodigd om iets te creëren waar alleen kinderen in zouden voorkomen. De eerste voorstelling binnen deze trilogie was Josse De Pauws üBUNG. Voor de tweede voorstelling tekende Tim Etchells, artistiek leider van het befaamde theatergezelschap Forced Entertainment (Krokusfestival 2010).

Geen vrouw is veilig voor zijn verleiding, elke man wantrouwt hem. Don Giovanni charmeert en manipuleert voor zijn eigen plezier. Of toch niet? Als geen ander verstaat hij de kunst om de menselijke fantasie tot leven te wekken, hij de meester van het genot. De prikkeling van de zintuigen is zijn hoogste goed. Wat kunnen wij van hem leren?

Mozart zelf noemde Don Giovanni een ‘opera buffa’: een onderhoudende opera met een luchtige ondertoon. Laika en Muziektheater Transparant volgen Mozart in deze oorspronkelijke intentie. De enscenering bejubelt het subtiele verlangen. Verrassende gerechten balanceren tussen begeerte en overgaven. De muzikale bewerking doet Mozart opnieuw spetteren.

Opera buffa geeft het geraffineerde spel van verleiden en verleid worden opnieuw de ereplaats die het verdient: die van verheven kunst. En uiteraard: ook nu zijn voor Laika geur, smaak en tast even belangrijk als oog en oor. Naast spel en zang verwent Laika u ook nu, net als in Me Gusta en Cucinema, met verrassende gerechten die balanceren tussen begeerte en culinair zinnenspel. En dat alles in een schitterend decor!

laika & muziektheater transParantOpera buffa (12+) concept & regie Jo Roets & Peter De Bie / spel & zang Laurie Janssens, Astrid Stockman, Benny Ceuppens, Marnie Zschöckner, Koen Janssen & Peter Van Lierde / dramaturgie Caroline Fransens / muziek Jan Van Outryve (naar Mozart) / muzikanten Wietse Beels, Pieter Van Buyten, Niels Verheest / coproductie Concertgebouw Brugge, Le Channel, Scène National de Calais, Theaterfestival Boulevard, Operadagen Rotterdam / i.s.m. cultuurcentrum Hasselt & Krokusfestival / © Phile Deprez / www.laika.be

PREMIERE

De makersGob Squad is een Brits-Duits collectief dat momenteel wordt beschouwd als een van de meest vernieuwende hedendaagse performancegroepen in Europa. De groep, die opgericht werd in 1994 en zowel Berlijn als Nottingham als uitvalsbasis heeft, verkent het terrein waar theater, performance, kunst en media elkaar kruisen. Hun voorstellingen kennen een internationale weerklank en toeren door Europa, Australië, Afrika, Azië en Noord-en Zuid-Amerika.

van 15 t/m 23 feb 2012 in Hasselt

Van 15 tot en met 23 februari kunnen (groot)ouders samen met hun (klein)kinderen kennismaken met opwindende en ontroerende dans- en theatervoorstellingen. Maar er is meer: het Krokusfestival biedt een dagvullend programma met actieve workshops, gratis randanimatie en vele sfeermakers.

Bijzonder dit jaar is dat we feest vieren! Het festival wordt namelijk maar liefst vijftien jaar en is zowaar een puber geworden: soms wat eigenzinnig, maar altijd speels en genereus.

Nieuw is ook de noemer ‘KROKANT’. Onder dit label plaatsen we alle kraakverse, fijne parels die een inkijk

bieden in de verbeelding. We geven de makers die voor het eerst een voorstelling voor kinderen of jongeren produceren de kans om ons mee te nemen in hun zoektocht. Op die manier krijgt u als bezoeker een unieke kans om het proces dat een productie aflegt van zeer dichtbij te volgen.

10 krokusfestival

In het volgende overzicht hebben we de activiteiten per leeftijdscategorie geordend. Laat u echter niet misleiden: 2+ betekent vanaf twee jaar en tot 102!

Laat u verrassen, bewegen, verbazen en ontroeren door deze feesteditie van het Krokusfestival!

voorstellingenLeeftijd 2+

teater refleksion & teater my (Denemarken) Himmelsänge/Hemelse klanken (Belgische première)za 18 feb / 14 & 16 u & zo 19 feb / 11 & 15 u,

parketzaal 2 / euro 8 basis – 7 red. – 6,5 abo

Het Deense topgezelschap Teater Refleksion verbaast met pure schoonheid! Hemelse klanken is een betoverende voorstelling over hoe het is om klein te zijn in een grote verbazende wereld. Klein, teder, poëtisch, mooi, ontroerend, muzikaal. Dat is Hemelse klanken. En nog zoveel meer. Absolute aanrader!

Piccoli PrinciPi (Italië) BA BA di 21 feb / 11 u & 15 u / parketzaal 1 /

euro 8 basis – 7 red. – 6,5 abo

BA BA is een ode aan de verbazing, aan dat gevoel waardoor je, jong en minder jong, met open mond naar de kleinste dingen staart. Zoals? Lichtfiguren op de wand, druppels op water, het bewegen van papier... Rijk in zijn eenvoud is dit een bewegingsvoorstelling die de allerkleinsten verbaast én amuseert. Immers: ook zonder woorden kan je veel, heel veel vertellen!

workshoPDansen met peuters (18m-3j) & kleuters (3-4j)di 21 feb / 10 u (peuters) & 11 u (kleuters) /

parketzaal 1 / euro 4

Geen peuter of kleuter die kan blijven stilzitten als er muziek weerklinkt! Dat zal ook blijken in deze workshop die aansluit bij de voorstelling BA BA. De kinderen leren leuke bewegingen en laten zich inspireren door allerlei materialen en voorwerpen, zoals linten, knuffels, ballonnen en elastieken.

Leeftijd 3+

sProokJes en zo Het rode visje (première)do 23 feb / 11 & 15 u / parketzaal 1 / euro 8 basis –

7 red. – 6,5 abo

Een rood visje komt in de vreemde wereld terecht. Lucht in plaats van water, katten die altijd op de loer liggen: voor het rode visje begint een nieuw avontuur. Het visje droomt van het grote geheimzinnige blauw: zal het echt tot aan de zee geraken? Dit is een magische, visuele én interactieve voorstelling.

Leeftijd 4+

de kolonie mt Lap. (première)za 18 feb / 11 u (première) & 15 u / kleine

theaterzaal / euro 8 basis – 7 red. – 6,5 abo

Voila, lap. Een lap grond. Mijn grond. Lap. gaat over onze eigen plek in de wereld. Hier speel ik mijn spel. Plant ik een droom of drie. Hier staat het huis van mama en mij. Misschien mag jij er wel bij. Misschien. De kolonie mt maakt een wereld vol meeslepende muziek, geweldig geacteerd, grappig gezongen en denderend gedanst.

PREMIERE

BELGISCHEPREMIERE

PREMIERE

©Dario Lasagni

11 krokusfestival

het lab utrecht / alma söderberg Alles (première)di 21 feb / 14 u & wo 22 feb / 11 & 15 u / parketzaal 2 / euro 8 basis – 7 red. – 6,5 abo

Alles is een lied, Alles is een dans, Alles is een beweging, een ritme, een woord. Alles is hetzelfde en Alles is anders. In Alles doen de twee danseressen werkelijk Alles en dan nog Alles tegelijk. Ze zingen, kletsen, dansen en drummen. De wereld wordt een feestje en stilzitten achteraf zal heel moeilijk zijn!

theater tieret Baraque Future (KROKANT)za 18, zo 19, ma 20 & di 21 feb / 13.30,

13.45, 14, 14.15, 15, 15.15, 15.30, 15.45, 17 &

17.15 u / tent / gratis / kaarten de dag van de

voorstelling beschikbaar aan de info

Kom binnen, we hadden jullie verwacht. Of nee, nee, wacht nog even. Trek je schoenen uit en maak je hoofd leeg. Opgelet, eenmaal binnen, verandert alles! In een betoverend tentje fileert Tieret met uiterste precisie dromen, mijmeringen en hersenspinsels. Een klein pareltje (inclusief geur!) voor een beperkt publiek.

Joris van oosterwiJk & shanti straub De boom en de jongen 1 & 2 (Belgische première)ma 20 feb / 16 u / parketzaal 2 / euro 8 basis –

7 red. – 6,5 abo

In het woordenloze De boom en de jongen 1 maken we kennis met een boom die zich geliefd voelt door een kleine jongen: een voorstelling als een levend schilderij. In het tweede luik gaan Joris en Shanti verder met tekst, beweging en verf. De boom houdt nog altijd van een kleine jongen, maar de jongen is ouder geworden en de boom is vaak alleen. Een ontroerend klein sprookje!

workshoPStadssilhouetten ma 20 feb / 13-15.30 u / lokaal 3 / euro 6

De boom en de jongen gaat over een gulle boom die niet opgewassen is tegen de grote stad. In deze beeldende workshop bouw jij ook een stad. Daarbij hou je rekening met het milieu: je gebruikt recyclagematerialen. Je creëert de skyline van een stad zoals jij die graag zou zien en wekt de bouwwerken tot leven.

Leeftijd 6+

theatercomPagnie defdef Operatie BFF* (Belgische première)zo 19 feb / 11 & 14 u / Modemuseum /

euro 8 basis – 7 red. – 6,5 abo

Pas op! Gevaar! Er klopt iets niet in het Modemuseum! De jurken lijken ‘s avonds dichter bij elkaar te hangen dan ‘s ochtends. In sommige zalen smelten je ogen samen en zie je alles dubbel. Wanneer je buitenkomt, ben je vier graden warmer dan toen je binnenkwam! Vrienden, wij moeten daar iets aan doen! Wij hebben jullie hulp nodig. Aarzel niet en kom naar Operatie BFF*! * Belgian Fashion Forever

tmg laP Nestel (Belgische première)za 18 feb / 11 u (première) & 15 u / kleine

theaterzaal / euro 8 basis – 7 red. – 6,5 abo

Ooit won hij wedstrijd na wedstrijd, nu staat zijn fiets op een lopende band. Maar: hij geeft zich niet gewonnen. Zij vult zijn bidon, dept het zweet van zijn voorhoofd en masseert zijn spieren. Samen een winnend team. Nestel is een humoristisch, woordenloos en herkenbaar verhaal over echte liefde. Over de schoonheid van wielrennen en zoveel andere dingen des levens!

BELGISCHEPREMIERE

BELGISCHEPREMIERE

BELGISCHEPREMIERE

© Anna Van Kooij

PREMIERE

12 krokusfestival

stella den haag (Nederland) In de nesten (Belgische première)ma 20 feb / 14 u / kleine theaterzaal / euro 8 basis

– 7 red. – 6,5 abo

Drie vogels zitten ieder in hun eigen nest, hoog boven het podium. Een raaf, een kraai en een mus. Ooit waren ze prinsessen, maar nu zijn ze veranderd in vogels. Hoe dat zo is gekomen? Dat vertellen ze zelf in deze boeiende voorstelling. Een ontroerende fabel, herkenbaar, poëtisch, ontroerend. En inderdaad, niks menselijks is de vogel vreemd. Of is het toch omgekeerd?

barre weldaad ’t ZIT ZO! (première)wo 22 feb / 14 u / kleine theaterzaal /

euro 8 basis – 7 red. – 6,5 abo

Hoe zit dat nu? Hoe kwam de olifant aan zijn slurf, de kameel aan zijn bult, de neushoorn aan zijn dikke huid en het luipaard aan zijn vlekken? Wel, hoe zit dat? Luister. ‘t ZIT ZO! Lang, héél lang geleden, …. ‘t ZIT ZO! gaat op een grappige manier op zoek naar de oorsprong van de natuur en is een feestelijke, bruisende muzikale voorstelling vol liedjes, verhaaltjes en knotsgekke dialogen.

workshoPs Kaat Vrancken leest voor / Cheffies tekenen / leren voorlezenma 20 feb / 15-16 u & 16-18 u / lokaal 1

& 2 / euro 3 (voorleessessie) – 5 (Cheffies

tekenen) of 4 (als begeleider ‘leren

voorlezen’ bijwoont) – 12 (leren voorlezen)

of 11 (als kind ‘Cheffies’ bijwoont)

Kaat Vrancken is de auteur van de boeken over de eigenzinnige Hannah en de grappige teckel Cheffie. Zij beleven heel wat vrolijke, bijzondere, maar ook treurige momenten. Wanneer Kaat hun avonturen zelf voorleest, komen ze helemaal tot leven. Voor de (groot)ouders is er ruimte voor een diepere bodem, wat deze voorleesbeurt ook voor hen interessant maakt!

Aansluitend op de voorleessessie van Kaat Vrancken, kunnen de kinderen terecht bij Steven De Rie die hen op een eenvoudige manier leert hoe ze de mooiste hondjes kunnen tekenen. Tegelijkertijd kunnen mama, papa, oma of opa naar de workshop ‘leren voorlezen’. Voorlezen is spannend, leerrijk en intiem en schept een bijzondere band. De volwassenen krijgen heel wat praktische tips waar de kinderen ook plezier aan zullen beleven!

Leeftijd 7+

inti MOVE #1 (KROKANT)zo 19 feb / 13.30 & 15 u & wo 22 feb / 13.30 &

15.30 u / lokaal 1 / gratis / kaarten de dag van de

voorstelling beschikbaar aan de info

Voor MOVE#1 ontwerpt Giulia een mobiel decor. Ze is gefascineerd door de bouwspelen voor kinderen die de fantasie prikkelen door hun eenvoud en uitdagende vorm. Het publiek krijgt een plaatsje rond deze installatie waarin beide danseressen elkaar uitdagen. Zij spelen een spel van vertrouwen, bewegen en verbeelden.

theater froefroe Tropoizo 19 feb / 14 & 17.30 u / op locatie, verzamelen

aan het infopunt / euro 8 basis – 7 red. – 6,5 abo

Alchemist Castiglio is helemaal niet succesvol in zijn zoektocht naar goud en kennis, tot hij op een dag gegrepen wordt door de kracht van een melodie. Zo gaat hij op zoek naar het mysterie van de muziek. De voorstelling wordt volgend seizoen afgewerkt, maar FroeFroe duikt voor ons nu al even in de magische wereld van de middeleeuwen en doet dat met muziek, poppen en toneelspel.

PREMIERE

BELGISCHEPREMIERE

© Robert Benschop

13 krokusfestival

Leeftijd 8+

simPle comme bonJour De neus (KROKANT)Dagelijks van za 18 t/m do 23 feb / van

13.30 tot 17 u / lokaal 4 / gratis

De ochtend van 25 maart. Meneer Kovaljov trekt zijn kamerjas aan en gaat aan zijn bureau zitten. Zoals altijd kijkt hij in de spiegel. Tot zijn grote verbazing stelt hij vast dat waar voorheen zijn neus zat... nu een volkomen platte plek is! Kom en luister, kijk en voel het wonderlijke verhaal van de afvallige neus. Ga zelf op ontdekking in deze speelse en interactieve installatie.

fabuleus César mijn broer is een paard (première)ma 20 feb, 20 u & di 21 feb, 18.30 & 21.30 u &

wo 22 feb, 18.30 u / Tuinwijkschool, Lazarijstraat

120, Hasselt / euro 8 basis – 7 red. – 6,5 abo

Vijf kinderen raken opgesloten in hun school. Samen moeten ze de nacht doorbrengen, overgeleverd aan elkaar. Maar ze zijn niet alleen. Horen ze nu kinderschoenen of hoeven in de verte? Een stuk vol humor en fantasie, en dat op een echte school, met echte gangen, een echte speelplaats en een echte zonsondergang... Naar school gaan zal hierna nooit meer hetzelfde zijn!

comPagnie adrien m (Frankrijk) – Cinématique wo 22 feb / 16 u / theaterzaal / euro 12 basis –

10,5 red. – 10 abo

Een droomreis. Dat is de beste omschrijving voor dit indrukwekkende spektakel dat op een verbluffende manier dans, muziek en nieuwe visuele technologie verbindt. Lijnen, punten, letters, objecten; geprojecteerd vormen ze samen een wereld van onbegrensde mogelijkheden, een fantasiewereld waarin we op reis gaan. Cinématique is een ode aan de verbazing!

workshoPVirtuele wereld (9+)wo 22 feb / 13-16 u / lokaal 3 / euro 6

In de voorstelling Cinématique maak je een reis doorheen een fantasiewereld. In deze workshop maak je je eigen virtual reality. Je werkt in kleine groepjes aan een sciencefictionverhaal. Je verzint een fictieve wereld en tekent zelf de achtergrond. En dan, dankzij special effects zoals in Hollywood, kan je door je eigen tekening wandelen. Welkom in je eigen virtuele wereld!

krokusfestival & festival Jong Exit (première)do 23 feb / 14 & 20 u / podium op podium

theaterzaal / euro 8 basis – 7 red. – 6,5 abo

Over grenzen, over jezelf zoeken en iemand anders vinden, over een beetje vandaag en veel morgen, over hoe verschillen gelijk zijn en overeenkomsten verschillend, over dat alles en zoveel meer. Elf jongeren uit Belgisch en Nederlands Limburg maken een performance zonder grenzen, soms pijnlijk, altijd eerlijk, rechtuit, direct. Want wie ben ik als ik niet jij ben?

© Ludovic Driessen

PREMIERE

Compagnie Adrien M © Adrien Mondot

© Jeroen Simoens

PREMIERE

14 krokusfestival

fabuleus & krokusfestival Kijk ver genoeg achterom en je kijkt weer naar voor (KROKANT)

do 23 feb / 16 u / kleine theaterzaal / euro 8

basis – 7 red. – 6,5 abo

Manon en Paulien delen een passie voor straattheater, voor pittige bewegingen en fysieke risico’s. Nu trekken ze zich terug binnen de muren van het theater. Hoewel: wat als de muren van dat theater een eigen leven leiden, als ze bewegen en letterlijk op je af komen? Een voorstelling als een tekenfilm of een computerspel.

theatergroeP max. Maanvirus (Belgische première)di 21 feb / 16 u / kleine theaterzaal /

euro 8 basis – 7 red. – 6,5 abo

Stel je voor: er is een geheimzinnige moord gepleegd. Geen spoor van de dader, geen teken van geweld. Wie is dit mooie meisje? Waarom draagt zij een ketting van zwarte takjes om haar hals? En waarom wil niemand er over praten? Dit wonderlijk detectivespel zit boordevol raadsels. Maanvirus is Harry Potter op toneel: een bloedstollende thriller vol bizarre wendingen.

Leeftijd 9+

kabinet ki see you (première)ma 20 feb / 19 u / podium op podium

theaterzaal / euro 8 basis – 7 red. – 6,5 abo

Een tweeluik over het kijken. Over de woeste tederheid en het zachte geweld die een blik kan behelzen. Eén: een kind, een oudere persoon en Joke Laureyns. De één als de schaduw, de echo van de ander. Twee: een kind, een oudere persoon en Kwint Manshoven. Een tweede schilderij. Exuberanter, barokker, luider dan het eerste. Contrasterend en complementair.

Leeftijd 10+

het banket Vaders en eieren do 16 feb / 20 u / podium op podium theaterzaal / euro 8 basis – 7 red. – 6,5 abo

Een haast leeg podium. Twee acteurs komen op: ze zijn hij-pinguïn en zij-pinguïn. Het vrouwtje raakt zwanger, maar: bij de keizerpinguïns is het de vader die het ei uitbroedt en de moeder die op zoek moet naar voedsel. Een poëtische en humoristische voorstelling, op het absurdistische af. Dit is een heerlijke voorstelling die fascineert, ontroert en zachtjes in het geheugen blijft vastplakken.

BELGISCHEPREMIERE

PREMIERE

workshoPkunst- en vliegateliers (8+)do 23 feb / 14.15 – 15.45 u / lokaal 1 (acro)

& lokaal 3 (evenwicht) / euro 5

In de voorstelling Kijk ver genoeg achterom… maken Manon en Paulien gekke tijgersprongen, maar waarom die niet eens zelf proberen? Deze circusworkshop bewijst dat het allemaal niet zo makkelijk is! Je kunt kiezen tussen acrobatie, waar je de helft van de tijd ondersteboven staat, of evenwichtsvormen, waaronder tonlopen en koorddansen.

© Frank Diemel

© Chris van der Burght

15 krokusfestival

Leeftijd 12+

gob sQuad & camPoBefore your very eyes wo 15 feb / 20 u / theaterzaal / euro 14 basis –

12.5 red. – 12 abo

Op het podium zeven kinderen/jongeren in een veilige ruimte met spiegelwanden, net als insecten in een confituurpot. Van daaruit kijken ze naar hun eigen toekomst als volwassene en blikken ze al een eerste keer terug op hun korte verleden. Gob Squad zet alle opvattingen over wijze ouderen en onschuldige kinderen op zijn kop. (zie ook pagina 8)

stella den haag (Nederland) – Vroeger had je ossengal (première)za 18 feb / 20 u / podium op podium

theaterzaal / euro 12 basis – 10,5 red. – 10 abo

“Voordat ik de schooldeur voor de eerste keer in mijn leven openduw, weet ik het al, iedereen kan alles beter. Zo heeft ze het tegen me gezegd, ben er dus op voorbereid, ik hou van haar, natuurlijk hou ik van haar, ze is mijn moeder, een vader heb ik niet.” De voorstellingen van Stella Den Haag zijn poëtisch, muzikaal en diepmenselijk. Een exclusief verjaardagscadeau voor het Krokusfestival.

laika & muziektheater transParant Opera buffa (première)do 16 feb, 13 u (matinee) & vrij 17

(première) & za 18 feb, 19 u / parketzaal

1 / euro 20 basis – 18 red. – 17,5 abo

(matinee) & euro 22 basis – 20 red. – 19,5

abo

Opera buffa is een verrassende bewerking van Mozarts Don Giovanni. Het publiek wordt vergast op een combinatie van muziek, zang, spel en… culinair genot. De enscenering bejubelt de kracht van het subtiele verlangen. Opera buffa geeft het geraffineerde spel van verleiden en verleid worden terug de ereplaats die het verdient: die van verheven kunst. Een zinnenprikkelende voorstelling!(zie ook pagina 8)

PREMIERE

PREMIERE

15de editie: feest !triatu + 1 – slagroom zo 19 feb / 16.45 u / festivalcentrum in ccHa / gratis

Tijdens het Krokusfestival ben je ook in de gangen niet veilig! Vier percussionisten slaan zich een weg door het festivalcentrum en laten niets of niemand onberoerd. Om 16.45 u schudden de vier je nog eens door elkaar met een echt percussieconcert. En dan biedt het Krokusfestival iedereen een heus, heerlijk verjaardagscadeau aan om van te snoepen!

INFO: www.krokusfestival.be of www.ccha.be

© Phile Deprez

© Phile Deprez

© Hans Van Den Boom

16 krokusfestival

de circusknecht De dieromdom - muzikale carrousel op kindermaatza 18 & zo 19 feb / doorlopend (met korte pauzes) van 11.30 tot 17 u / foyer / gratis

Klim op de rug van je favoriete dier en daar begint het avontuur! De dieromdom is een bakfiets omgebouwd tot draaimolen. Terwijl circusknecht Johan op zijn fiets de molen laat draaien speelt hij vrolijke kinderliedjes op zijn accordeon.

Gratis randanimatie!

okazi Wall of Fame FotostudioDagelijks van za 18 t/m do 23 feb /

van 13 tot 16 u / foyer / gratis

Onze ‘Wall of Fame’ hangt vol met leuke, bekende en zelfs beruchte figuren. In wiens kleren zou jij weleens willen kruipen? Stap binnen in onze kleedkamer, laat je omtoveren tot een beroemdheid naar keuze en laat een foto nemen door een echte fotograaf!

froefroe Pretpakketzo 19 feb / doorlopend van 13 tot 16.30 u /

foyer / gratis

Een knorrende babyrace, fotogeniekjes, kwakvangen en koppeke rollen. Opgelet: dit zijn geen gewone spelletjes, maar knotsgekke attracties voor jong en oud! Met dit superzotte pretpakket is plezier verzekerd voor de hele familie.

festivalcentrum even bijtankenza 18 t/m do 23 feb / doorlopend / foyer /

gratis

Tussen voorstellingen en workshops door: even ‘verpauzen’, maar natuurlijk mét creativiteit! Schuif aan aan de lange tafel en knutsel, teken, kleur, leef je uit! Wanneer je kunstwerk af is, kan je het mee naar huis nemen of bijplakken op onze grote wandtekening. En de grote mensen? Die mogen altijd lekker meedoen!

partner in cultuur

17 concerten

za 25 febconcerten — piano_anders

20 u / concertzaal / euro 18 basis - 16,5 red

De jonge Berlijnse Maike Zazie Matern componeert niet-alledaagse pianostukken met lichte elektronica, omgevingsgeluiden en hier en daar flarden zang in het Duits en het Zweeds. Eind 2010 verscheen haar debuut Regen:Tropfen, deels opgenomen in de Durton studio van Nils Frahm, deels in de bossen rond Uppsala. Haar muziek is dromerig en nostalgisch en roept associaties op met artiesten als Nils Frahm, Peter Broderick en Dustin O’Halloran; maar evenzeer Erik Satie, Frédéric Chopin, Arvo Pärt, amiina en Soap&Skin.

Jan Swerts (geboren in Sint-Truiden en woonachtig in Hasselt) werd in zijn tienerjaren erg beïnvloed door Wim Mertens, Philip Glass en Keith Jarrett. Meer recent hadden ook artiesten als Max Richter en Goldmund een enorme impact op hem. In de zomer van 2010 verscheen zijn debuut Weg, een weemoedige tocht doorheen donkere straten, begeleid door een minimalistische piano en een ijle stem. De plaat werd druppelsgewijs opgepikt door o.m. Humo, Knack, De Morgen, Radio 1 en Klara die allemaal de superlatieven bovenhaalden. Intussen nam ook de Ancienne Belgique

Piano_anders #2Zazie von einem anderen Stern, Jan Swerts & A Winged Victory For The Sullen

Zazie von einem anderen Stern: piano & stem Maike Zazie Matern / www.maikezazie.de

Jan Swerts: piano & zang Jan Swerts / verdere bezetting n.t.b. / © Pieter van der Aa & Rob Bossens / www.janswerts.be & http://wn.com/minimalmusiclover

A Winged Victory For The Sullen: piano Dustin O’Halloran / elektronica Adam Bryanbaum Wiltzie / strijkers n.t.b. / © Adam Wiltzie & Christina Vantzou / www.awvfts.com

De laatste vijf jaar is er een opvallende heropleving van piano-muziek. Pianomuziek geschreven door jonge klassieke en/of klassiek-geïnspireerde muzikanten/componisten.

Dat was de aanleiding om in februari 2011 een eerste editie van Piano_anders te organiseren. Een bijzonder geslaagde editie, zowel muzikaal, maar ook wat betreft de publieksbelangstelling. Van bij de eerste noot die Nils Frahm aansloeg werd het onwezenlijk stil in de zaal en hapte het publiek naar adem. Stukken van Hauschka’s concert werden intussen zelfs uitgebracht op cd in Japan. Redenen genoeg om dit seizoen verder te gaan en een tweede editie te organiseren.

Opnieuw een niet te missen avond voor liefhebbers van Wim Mertens, Erik Satie, Arvo Pärt, Ludovico Einaudi, Jóhann Jóhannsson, Olafur Arnalds, Nils Frahm…

hem onder de vleugels als ‘artist in residence’. Tijdens Piano_anders #2 alvast één van zijn eerste optredens in ruime bezetting. En binnenkort verschijnt zijn nieuwe album bij Universal.

A Winged Victory For The Sullen is het nieuwe volwaardige project van Adam Bryanbaum Wiltzie (Stars Of The Lid, Sparklehorse, Sleepingdog...) en Dustin O’Halloran (die vorig jaar speelde tijdens Piano_anders #1). Meditatief, sacraal, filmisch; het is allemaal van toepassing op hun gelijknamige debuut dat net verscheen op Erased Tapes (zie ook Olafur Arnalds, Nils Frahm...) en overladen wordt met mooie recensies. Ze creëren een wondermooi, verstild klankenspectrum met o.m. vleugelpiano en strijkkwartet.

Maike Zazie Matern © Pierre Dayméonder: cd Regen:Tropfen

Jan Swerts © Pieter van der Aaonder: cd artwork © Rob Bossens

A Winged Victory For The Sullenlinks: cd artwork © Christina Vantzou

PIANOCONCERTENOM NIET TE

MISSEN!

18 concerten / cabaret

di 28 febconcerten — jazz — piano_anders

—20 u / kleine theaterzaal / euro 18 basis - 16,5 red

Jason moran & the bandwagonpiano Jason Moran / bas Taurus Mateen / drums Nasheet Waits / © Clay Patrick McBride

Volgens Knack is fenomeen Jason Moran ’samen met Vijay Iyer (die ook met zijn trio concerteerde bij ons op zaterdag 15 oktober 2011) de belangrijkste pianist van zijn lichting.’ Hij is alleszins één van de belangrijkste vernieuwers van de hedendaagse jazzpiano en al een tijdje een rijzende ster.

In 2010 bevestigde hij dat status zowel met zijn eigen trio, maar ook als sideman. Hij was te horen op Lost in a dream, een live-opname van het Paul Motian Trio en op Apex van de altsaxofonisten Rudresh Mahantappa en Bunky Green. Hij

vierde dat jaar ook de tiende verjaardag van zijn eigen trio The Bandwagon met het prachtige Ten op Blue Note.

Moeiteloos weet hij een logisch klinkend evenwicht te vinden tussen vernieuwing en de traditionele basis van zijn pianospel dat veel ragtime- en bluesinvloeden bevat. Met zijn trouwe bondgenoten Tarus Mateen op bas en Nasheet Waits achter het drumstel houdt hij ervan straatritmes, vrije improvisatie, bop, klassiek en allerlei kleine geluiden te mengen. Op die manier onderzoekt hij hoe jazz fris kan blijven en gelijke tred kan houden met film, beeldende kunst en popmuziek.

De adembenemende interactie tussen deze drie heren is een lust voor het oo(r)(g) en maakt van Jason Moran & The Bandwagon één van de boeiendste live acts van het ogenblik.

“Jason Moran domineert de lijstjes.” De Morgen, 23 december 2010

“**** Eén van zijn sterkste albums ooit.” Knack, 23 juni 2010

“Moran doet in verschillende opzichten aan Thelonious Monk denken: het is een plezier om hem te horen spelen, maar de verwondering neemt pas toe wanneer je hem ook live aan het werk ziet.” digg.be, 15 september 2010

zo 26 feb 2012concerten

20 u / concertzaal / euro 32 basis - 30 red

randy newmanpiano Randy Newman / © Pamela Springsteen / www.randynewman.com

Artiesten als Randy Newman hebben amper een introductie nodig. De combinatie van één spot, één ‘Steinway en zonen’- vleugel en de charismaloze Randy staat altijd garant voor twee uur intens genot. De man beschikt immers over een immens œuvre waaruit hij per optreden gemiddeld 35 parels selecteert. In de jaren zeventig moest je hiervoor volgens Kris De Bruyne naar Amsterdam, maar nu zal men ook in (cultuurcenturm) Hasselt kunnen fluisteren dat ‘zelfs Randy Newman daar ooit is geweest’. Er niet bij zijn, zou wel eens een historische vergissing kunnen zijn!

LAATSTEKAARTEN

vr 24 febcabaret — comedy

bart cannaertsWaar is Barry?tekst, spel & muziek Bart Cannaerts /

www.bartcannaerts.be

UITVERKOCHT

i.s.m.Stichting Bijzondere Culturele Activiteiten vzw.

PIANOCONCERTENOM NIET TE

MISSEN!

19 cursussen en workshops

de belgische Politiek onder druk

Meer dan vijfhonderd dagen heeft het geduurd vooraleer België een nieuwe regering kreeg. Een record? Natuurlijk wel. Maar ook in andere landen is het erg moeilijk geworden om stabiele regeringen tot stand te brengen.

Overal in Europa, en bij uitbreiding in de wereld, staat het klassieke politieke bedrijf onder druk. De verleiding is groot om daarop alleen populistisch te reageren, maar een duurzame keuze is dat niet. De Belgische crisis leert dat de politiek andere oplossingen moet zoeken.

In deze lezing laat Marc Reynebeau zijn licht schijnen op het Belgische politieke systeem en de uitdagingen waar het voor staat in de toekomst.

datum wo 08 feb 12 uur 19.30 tot 21.30 u prijs euro 12

wo 08 febmens & maatschappij

cursusnummer KB14

do 01 mrtbeeldende kunst — mens & maatschappij

cursusnummer KB15

het belang van kunst voor de samenlevingVeel kunstwerken, hoe vreemd ze er soms ook uitzien, handelen over kwesties die iedereen bezig houden, zoals: wat is liefde? Hoe gaan we om met de dood?

Ze doen dat op een manier die zekerheden in vraag stelt, wrikt aan vertrouwde opvattingen en uitnodigt tot een nieuwe blik. Daarom worden de kunsten vaak verbonden aan specifieke waarden zoals het belang van niet-weten, van zoeken.

Kan kunst door deze waarden een plek behouden in de samenleving? Cultuursocioloog Rudi Laermans zoekt naar antwoorden.

datum do 01 mrt 12uur 19.30 tot 21.30 uprijs euro 12

wo 29 febmuziek — operette

cursusnummer KM04

inleiding tot de oPerette

Kleine opera, dat is de letterlijke betekenis van operette. Vooral bij de Weense aristocratie in de 19de eeuw was operette heel geliefd.

Wat is het verschil tussen operette en opera? Wie zijn de grote componisten van het genre en in welke tijdsgeest werken ze? Klara-stem Fred Brouwers maakt je wegwijs in de wereld van de operette. Daarbij besteedt hij bijzondere aandacht aan Die lustige Witwe, de operette die diezelfde dag op de planken staat in de concertzaal (zie pagina 4).

Wij nodigen je van harte uit op deze operette aan reductieprijs. Wie dat wenst, kan ook intekenen voor een broodjesmaaltijd om 18.30 u, tussen de lezing en de voorstelling.

datum wo 29 feb 12uur 15 tot 18 uprijs euro 13, euro 11 Davidsfonds / + operette Die lustige Witwe: euro 46 / 44 Davidsfondsextra Wie de broodjesmaaltijd wenst, betaalt 18,5 euro extra. Gelieve duidelijk te vermelden bij inschrijving.i.s.m. Davidsfonds - Universiteit Vrije Tijd

Marc Reynebeau

Rudi LaermansFred Brouwers

20 beeldende kunsten — SuperBodies

superbodies 04.02.2012 — 27.05.2012

3DE EDITIE VAN DE TRIËNNALE VOOR BEELDENDE KUNST, MODE EN DESIGN

Tentoonstellingen, lezingen en voorstellingen in het Modemuseum, Z33, CIAP, het cultuurcentrum en Het Stadsmus. De artistieke leiding is in handen van architect en danscriticus Pieter T’Jonck.

De derde editie van Super stelt het lichaam centraal. SuperBodies dus.

Niet dat de tentoonstelling grossiert in extreme en fantastische lijven. Die zijn er al te kust en te keur in de media, en waren ook in de kunst lange tijd vaste prik. De SuperBody waar we hier de schijnwerpers op richten is echter een heel gewoon lichaam. Zo gewoon dat we er nauwelijks nog acht op slaan welke ongewone dingen dat lichaam allemaal stilzwijgend en als vanzelfsprekend voor ons doet.

Maar stel je maar eens voor wat we zouden zijn zonder dat lichaam! Hoe zouden we ons anders kunnen verhouden tot de dingen, tot de anderen. Hoe konden we tijd en ruimte beleven zonder lichaam? Wat anders dan het lichaam houdt onze ervaringen en gedachten samen? Het vermengt in stilte alles wat we denken en doen, geloven, beminnen, zien. Meestal toch… Als we maar gezond zijn, die vaak uitgesproken wens, verraadt dat we maar al te goed beseffen dat al wat we doen en zijn het lichaam als drager vooronderstelt.

Valt er een vorm van kunst te puren uit een reflectie over of een voorstelling van deze nauwelijks merkbare lichaamsprocessen? Hoe verhouden die processen zich tot de manier waarop we bewust denken en voelen? Wat valt er dan te zien? Vele – toonaangevende – kunstenaars hebben (een deel van) hun carrière aan deze vraag gewijd. Zij onderzochten de manier waarop we onze plaats in de wereld denken, de dingen zien en ervaren. Dingen die we dagelijks doen, zonder er ook maar even acht op te slaan, maar die ondenkbaar zouden zijn zonder ons lichaam. Het mooie is dat deze kunstenaars dat vaak doen zonder het lichaam af te beelden. Ze maken kunst over de mens en zijn lichaam waarin het lichaam niet te zien is, maar toch de geheime sleutel tot het werk vormt. Ze lopen in een wijde boog om het concrete lichaamsbeeld heen zodat de kijker zich niet kan blindstaren op wat al te vanzelfsprekend lijkt. De omweg laat toe om het ongewone, het wonderlijke tastbaar te maken. Op een verrassende manier komen ze daarbij vaak dicht in de buurt van de wetenschap: Hoe dieper ook die doordringt in de geheimen van het lichaam, hoe meer ook die stuit op de bijna onvoorstelbare complexiteit ervan.

Het is geen toeval dat ze daarbij een sterk appel doen op de lichamelijke sensibiliteit van de kijker. Het zijn werken die om interactie vragen, al moet je zelden ‘op een knopje drukken’. SuperBodies is een interactieve tentoonstelling: honderden werken en installaties van nationale en internationale, wereldberoemde en opkomende kunstenaars, ontwerpers en vormgevers laten je met andere ogen kijken naar je eigen vege lijf.

SuperBodies is daarbij een tentoonstelling die zich aan hokjesdenken niets gelegen laat. Performance, dans, beeldende kunst, mode, design worden alle op gelijke voet en naast elkaar getoond. Niet het medium, wel de verbeelding is hier aan de macht.

Heel de stad Hasselt is een podium voor SuperBodies: de tentoonstelling vormt één groot geheel, maar speelt zich af op vijf locaties, die alle op wandelafstand van elkaar gelegen zijn: Modemuseum Hasselt, cultuurcentrum Hasselt, Z33, Het Stadsmus en CIAP.

www.superbodies.be

arrangementen, rondleidingen, kiJkwiJzer…De toegang tot de tentoonstelling is gratis. Een optimale bezoekers-ervaring krijg je dankzij de bezoekersgids (verkrijgbaar voor 5 euro / 3 euro reductietarief op alle tentoonstellingslocaties) die achtergrondinformatie biedt bij de getoonde werken.Met een kijkwijzer (gratis te verkrijgen op alle tentoon-stellingslocaties) kunnen kinderen van 6 tot en met 14 jaar SuperBodies op eigen houtje ontdekken. Voor groepen biedt SuperBodies toeristische dagarrangementen en een uitgebreid educatief programma voor scholen en verenigingen. Een aantal hotels biedt SuperBodies-verblijfsarrangementen aan, meer informatie vind je op de website www.superbodies.be.

—PublicatieNaar aanleiding van SuperBodies brengt uitgeverij Lido een boek met dezelfde titel uit. Dat boek is geen exacte weergave van de tentoonstelling, maar eerder een uitbreiding van de tentoonstelling. Het bestaat enerzijds uit een reeks beelden van kunstwerken en objecten, en anderzijds uit een reeks essays die elk een andere ingang bieden tot het thema van SuperBodies. Het boek is verkrijgbaar op alle tentoonstellingslocaties en in de boekhandel.

21

dansPerformance boris charmatzZA 07 APR / Sporthal Kermt / 20.30 u / euro 10

Op 7 april is er een éénmalige, unieke opvoering van Aatt enen tionon van Boris Charmatz in de sporthal van Kermt. Charmatz is op dit ogenblik onbetwistbaar

één van de meest toonaangevende choreografen in Europa. Dit werk uit 1996 was nooit eerder in Vlaanderen te zien. Charmatz nodigt het publiek hier uit om de dans van onder naar boven en omgekeerd te verkennen. Elke danser zit gevangen op een krap platform in een toren met drie niveaus. Dit radicale stuk bevraagt de notie van dans door ze uit te voeren in omstandigheden die dansen haast onmogelijk maken.

—oPeningsuren superbodies cultuurcentrum hasselt4 februari – 27 mei 2012di t/m vr van 10 tot 17 u,za & zo van 13 tot 17 u.gratis toegang

exPo - cultuurcentrum hasseltHet aanbod in het cultuurcentrum is heel divers, maar vaak nauw verwant met podiumkunsten. Een greep…Een reeks designobjecten illustreert de relatie tussen design en het lichaam. Danslegende Steve Paxton biedt ons in een grote installatie een blik op de inzichten over het lichaam die hij levenslang vergaarde. Christophe De Boeck die je laat luistervinken naar wat er in de rest van het gebouw gebeurt. Liesje Reyskens en Vincen Beeckman geven hun kijk op de bevolking van Hasselt. Kaisu Koski toont het lichaam van de medische wetenschap. Boris Charmatz voert je binnen in de leerprocessen van het dansende lichaam.

Kunstwerken van Lawrence Malstaf (BE), Trisha Brown (US), Christoph De Boeck (BE), Steve Paxton (US), Zhang Huan (CN), Kaisu Koski (FI), Jean-Luc Moulène (FR), Liesje Reyskens (BE), Lisbeth Gruwez (BE), Vincen Beeckman (BE), Boris Charmatz (FR).

Designobjecten van Gatti, Paolini & Teodoro (Sacco - IT), Gaetano Pesce (IT), Gio Ponti (IT), Studio 65 (IT), Campana Brothers (BR), Danny Venlet (AU/BE)

Elke zaterdagnamiddag voeren dansers de performance Floor Of The Forest van Trisha Brown op. Zij bewegen zich door een net van touwen en kledingstukken. Ze glippen in en uit de kledij terwijl ze zich voortbewegen.

Zhang Huan (CN)

Liesje Reyskens (BE)

22 beeldende kunsten — SuperBodies

DANSVOORSTELLINGEN & LEZINGEN — CULTUURCENTRUM HASSELT

steve Paxton LezingZA 04 FEB / 16 u / gratis mits reservatie

Op 4 februari is er om 16 u een publiek gesprek tussen Steve Paxton en Pieter T’Jonck over diens carrière en inzichten. Paxton was één van de voortrekkers van de ‘post-modern dance’ in de USA in de jaren 1960 en stond later aan de wieg van Contact Improvisation, een wereldwijde beweging voor improvisatiedans. SuperBodies toont een volledig herwerkte versie van zijn installatie Phantom exhibition. Toegang is gratis, maar reserveren is aangewezen.

—beiJng contemPorary dance theater HazeVR 10 FEB / 20 u / euro 22 basis - 20 red(zie pagina 5)

—erna ÓmarsdÓttir Teach us to outgrow our madnessWO 14 MRT / 20 u / euro 18 basis - 16,5 red u

Cultuurcentrum Hasselt presenteert al geruime tijd het eigenzinnige werk van de IJslandse choreografe en danseres Erna Ómarsdóttir. De voorstelling verkent de intense relaties tussen vrouwen die nauw samenleven, zoals zusters, nonnen, heksen, hartsvriendinnen, sekteleden of polygame vrouwen. Een combinatie van dans, sprookjes, theater en elektronische beats presenteert ons een herkenbare spiegel van rivaliteit, geheimen, roddels en wreedheid, maar ook van vriendschap, hechte banden en onvoorwaardelijke liefde.

random dance comPany / wayne mcgregorFarZA 21 APR / 20 u / euro 22 basis - 20 red

Wayne McGregor is één van ’s werelds meest inventieve choreografen en staat bekend om zijn choreografieën waarin hij baanbrekende dwarsverbanden legt tussen dans, film, muziek, visuele kunst, technologie en wetenschap. Maar zijn carrière brengt hem ook tot buiten de gangbare dansomgeving met choreografieën voor films (Harry Potter & de vuurbeker) en videoclips (Lotus flower van Radiohead).

—arco renz & fabiÁn barbaHeroïne & A Mary Wigman dance eveningVR 04 MEI / 20 u / euro 16 basis - 14,5 red

Arco Renz behoort tot de eerste studenten van PARTS en debuteerde als choreograaf in 2000. Sindsdien baant hij zich een weg doorheen Europa en Azië. Zijn liefde voor de pure dans en fascinatie voor traditionele oosterse theatertechnieken vormen een rode draad doorheen zijn werk. Heroïne uit 2004 is zonder twijfel één van zijn meest opmerkelijke stukken. De Taiwanese danseres Su Wen-Chi raakt op het podium in een sensuele trance. Heroïne is een unieke tour de force, een langzaam exploderende choreografie. De jonge Ecuadoriaanse choreograaf Fabián Barba maakt deel uit van het collectief Busy Rocks dat we al meermaals presenteerden. Tijdens zijn studies aan PARTS raakte hij gefascineerd door het werk van één van de pioniers van de moderne dans:

superbodies

de Duitse danskunstenares Mary Wigman. Met dit krachtig en puur eerbetoon won hij in 2010 de tweede prijs op de Prix Jardin d’Europe, de belangrijkste prijs voor hedendaagse dans in Europa.

—s20/hiroaki umeda2. repulsion & Holistic strataDI 08 MEI / 20 u / euro 20 basis - 18 red

De voorstellingen van deze jonge Japanse danser en choreograaf, video-, licht- en geluidsontwerper houden het midden tussen pure dans en installatiekunst. Umeda combineert in zijn choreografieën de verfijning en introversie van de Japanse dans met de virtuositeit van veel extrovertere westerse dansvormen zoals breakdance, hiphop en klassieke dans. Dit dubbelprogramma begint met 2. Repulsion, een trio voor drie hiphopdansers. Daarna volgt Holistic strata, Umeda’s meest recente solocreatie waarin video, licht, geluid en dans nog meer dan voorheen voor een overrompelende ervaring zorgen.

—comPagnie PÁl frénak InTimEDO 24 MEI / 20 u / euro 20 basis - 18 red

Pál Frenák volgde klassieke en hedendaagse dans bij o.a. Merce Cunningham. Met zijn nieuwe danstaal, zijn affiniteit met non-verbale vormen en zijn innovatieve technieken – gebarentaal, butoh en circustechnieken – had en heeft hij een grote impact op de evolutie van de hedendaagse dans in Hongarije en daarbuiten. In zijn meest recente creatie InTimE, een intieme esthetische en dansante voorstelling, verschaft hij ons een inzicht in de subtiliteit en complexiteit van menselijke relaties.

23 beeldende kunsten — SuperBodies

S20/Hiroaki Umeda © Hiroaki Umeda

Random Dance Company / Wayne McGregor

Steve Paxton

Arco Renz © Jean Luc Tanghe Fabián Barba © Bart Grietens

Pál Frénak © Gyorgy Cserkuti

Hét familiefestival dat je beweegt! Van 15 t/m 23 feb 2012

datum genre uur voorstelling

februari 2012 wo 01 dans 20.15* DorkyPark / Constanza MaCras Oedipus Rex

do 02 klassiek 20* deFilharMonie Johannes Brahms & Franz Schubert

za 04 kunsteducatie 19 steve Paxton Lezing i.h.k.v. Super Bodies

za 04 theater 20* ntgent Nero

di 07 theater 20 theater arteMis & theater antigone Woeste hoogten

wo 08 kunsteducatie 19.30 De belgisChe Politiek onDer Druk Lezing met Marc Reynebeau

vr 10 dans 20* beijing ConteMPorary DanCe theatre Haze

zo 12 klassiek 11 kryPtos kwartet Back to the roots: Wolfgang Amadeus Mozart & Alexander Borodin

ma 20 kunsteducatie 16 leren voorlezenma 20 kunsteducatie 15 kaat vranCken leest voor (6+)

ma 20 kunsteducatie 16 CheFFies tekenen (6+) met Steven de Rie

vr 24 cabaret 20 bart Cannaerts Waar is Barry?

za 25 concerten 20 Piano_anDers #2 Zazie von einem anderen Stern, A Winged Victory for the Sullen & Jan Swerts

zo 26 concerten 20 ranDy newMan ma 27 theater 20 toneelgroeP CereMonia Onwaarschijnlijk normaal eindigend verhaal

di 28 concerten 20 jason Moran & the banDwagonwo 29 kunsteducatie 15 inleiDing tot De oPerette met Fred Brouwers

wo 29 opera 20 internationale oPera ProDuCties Die lustige Witwe

maart 2012 do 01 kunsteducatie 19.30 het belang van kunst voor De saMenleving met Rudi Laermans

vr 02 klassiek 20* huelgas enseMble L’esprit du madrigal Italien en Europe

vr 02 dans 20.30* CoMPagnie Marie ChouinarD bODY_rEMIX/gOLDBERG vARIATIONS

zo 04 kunsteducatie 10.30 saMba met Leila Akcelic

ma 05 theater 20 lazarus Wat is drinken?*

di 06 kunsteducatie 19.30 aCtuele kunstenaars en engageMent met Inge van Reeth

di 06 klassiek 20* vlaaMs raDio koor Georg Friedrich Händel

di 06 concerten 20 laDy linn & her MagniFiCent seven No goodbye at all

wo 07 concerten 20 senne guns & hannelore beDert Hoera voor de Eleboe & Uitgewist

do 08 kunsteducatie 19.30 sChubert met Koen Uvin

do 08 opera 20* oPera zuiD Die Zauberflöte

za 10 kunsteducatie 10 sChilDeren Met olieverF met Jef Bertels

za 10 theater 20* theater MalPertuis & ‘t arsenaal Herfstsonate

zo 11 klassiek 11 enaCCorD strijkkwartet Ludwig van Beethoven & Johannes Brahms

wo 14 kunsteducatie 19.30 het MoDerne China Tussen geschiedenis en globalisering - met Hans Bruyninckx

wo 14 dans 20* shalala / erna oMarsDÓttir Teach us to outgrow our madness

do 15 cabaret 20 brigitte kaanDorP Cabaret voor beginners

vr 16 concerten 20 brussels jazz orChestra & vlaaMs raDio koor Jazz requiem

za 17 familie 15 enseMble lePorello & CoMPagnie Des Mutants Weg! (9+)

za 17 dans 20* De wervelenDe Derwisjen van konya Dans der Mevlevi

ma 19 musical 20 the westenDers The best musicals ever

di 20 theater 20* ntgent Tartuffe

vr 23 klassiek 20* syMFonieorkest van vlaanDeren Aleksander Borodin, Sergei Rachmaninov & Dmitri Sjotakovitsj

za 24 familie/klassiek 19 deFilharMonie KIDconcert: Alice in Wonderland van Edwarg Elgar (6+)

di 27 matinee 15 Paul MiChiels, jeroen D’hoe & PhiliP Catherine It’s a gas

di 27 exploratie 20 jean-Pierre DeMarsin & Mieke oPsoMMer IJsland

wo 28 dans 20 ballet sint-Petersburg Het zwanenmeer

do 29 theater 20 jakoP ahlboM Creatie 2012

vr 30 klassiek/schubert 20 thoMas bauer & jos van iMMerseel Die Winterreise van Franz Schubert

za 31 klassiek/schubert 20 silesian string Quartet Forellen Quintet & Der Tod und das Mädchen van Franz Schubert

agenda

mediapartner in cultuur

Stichting Bijzondere Culturele Activiteiten vzw. Volgende bedrijven zijn lid van de Stichting Bijzondere Culturele Activiteiten: Actief Interim nv. - Brouwerij Alken-Maes nv. - Centraal Laboratorium Hasselt - Dexia - Drukkerij Baillien-Maris nv. - Ethias - Hangar 58 - Infrax - ISS Servisystem Belgium nv. - Kantoorinrichting Stulens nv. - KBC - Optico/Scherpesteen - RTC Limburg LOOA vzw. - Steengoed Projecten cbva. - Theatercafé nv. - VDAB Competentiecentra Limburg

do 15 mrt — Brigitte Kaandorp © Merlijn Doomernik za 17 mrt — De wervelende Derwisjen van Konya vr 30 mrt — Thomas Bauer & Jos van Immerseel