LUIK · PDF file Luik, kan u zich laten meevoeren langs de paadjes en de oude muren en een...

Click here to load reader

 • date post

  25-Jul-2020
 • Category

  Documents

 • view

  1
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of LUIK · PDF file Luik, kan u zich laten meevoeren langs de paadjes en de oude muren en een...

 • LUIK GROEPEN

 • Legende

  Hoe Luik bereiken

  Liège à la carte

  Themadagen

  Eten en drinken

  Reservatie

  Algemene boekingsvoorwaarden

  Groepsvervoer

  4

  5

  6

  31

  32

  33

  35

  38

  INHOUDLUIK GROEPEN

  Uitgever: : Office du Tourisme — Édition 2019 Copyright voor foto’s : © Office du Tourisme de Liège, © Urbanisme Ville de Liège, © WBT, © Archéoforum, © Yves Fontaine, © Thierry Lechanteur, © StudioPress et © Trésor de Liège

 • HOE LUIK BEREIKEN ?

  LUIK BEREIKEN? MET DE TREIN

  Luik beschikt over twee belangrijke stations :

  • Liège-Guillemins: HST-station; hoge snelheidsnetwerken Thalis en ICE die Luik rechtstreeks ver- binden met Parijs, Keulen en Frankfurt. U bereikt het stadscentrum via het station Liège-Palais of met de bus.

  • Liège-Palais: gelegen in het stadscentrum op 100m van de place Saint-Lambert.

  Brussels (44 ‘), Aken (22’), Keulen (1 h), Paris (2 h 18), Frankfurt (2 h 16)…

  MET DE WAGEN

  Luik ligt op het kruispunt van de Europese snelwegen. Brussels (90 km), Paris (369 km), Lille (196 km), Reims (280 km), Straatsburg (386 km), Amsterdam (226 km), Keulen (100 km).

  Aachen

  226 km

  200 km

  35 km

  110 km

  91 km

  113 km 49 km

  25 km

  60 km

  155 km

  185 km

  196 km

  331 km

  369 km

  100 km

  386 km

  228 km 283 km

  Brugge GentDIENST RESERVATIES

  Van maandag tot vrijdag van 9u tot 16.30u

  (FR) +32 (0)4 221 93 02 (FR) +32 (0)4 221 93 57 (NL) + 32 (0)4 221 93 53 (DE) +32 (0)4 221 93 07

  reservation.tourisme@liege.be

  OFFICE DU TOURISME DE LIÈGE 13 quai de la Goffe – 4000 LIÈGE (Belgique)

  +32 (0)4 221 92 21

  www.visitezliege.be

  LEGENDE

  Regionale gids of spreker

  Gids van de vereniging Art&fact

  Duur van het bezoek

  Aantal personen/gids

  Wandeling te voet

  Bustocht

  Boottocht

  4 5

 • De dienst voor toerisme van Luik werkt met door het commissariaat generaal voor Toerisme van het Waalse Gewest erkende regionale gidsen of sprekers.

  De vereniging Art&fact stelt gidsen voor die afs- tudeerden aan de Universiteit van Luik in de rich- tingen geschiedenis, kunstgeschiedenis, archeo- logie of musicologie. Bij de reservatie geeft de groep zijn keuze aan: de regionale gids of spre- ker (aangeduid als gids RC) of een gids van de vereniging Art&fact.

  Indien gekozen wordt voor een gids RC, gelden de voorgestelde tarieven voor de drie landstalen (FR, NL, DU), Engels (EN), Italiaans (IT) en Spaans (ES). Voor gidsen van de vereniging Art&fact, gel- den de tarieven voor de drie landstalen (FR, NL, DU). Voor Engels (EN) wordt het tarief verhoogd met 10€ per gepresteerd uur. Voor prestaties na 18u, weekends en feestdagen wordt het tarief voor elke taal verhoogd met 20€ per gepresteerd uur.

  Alle prijzen zijn alle belastingen inbegrepen. Alle formules kunnen in de mate van het mogelijke en indien u het wenst, worden aangepast. Sommige bezoeken kunnen ook ‘s avonds gepland wor- den. Onze dienst reservaties kan u helpen bij het samenstellen van uw programma.

  De dienst voor toerime behoudt zich het recht voor om op elk moment de prijzen en voorwaarden vermeld in deze brochure te veranderen.

  Wij nodigen u uit om regelmatig onze website www. visitezliege.be te raadplegen voor meer informatie.

  À LA CARTE

  Stel uw dag samen door een keuze te maken uit de bezoeken à la carte. 23 bezoeken evenals twee

  themadagen worden aan u voorgesteld.

  1. ONTDEKKING VAN HET HISTORISCHE CENTRUM

  Ontdekking van de wijken, de monu- menten en de musea van de stad: de Grand Curtius en zijn binnenkoeren, de collegialekerk Saint-Barthélemy, de rue Hors-Château met haar beschermd erf- goed en doodlopende steegjes, de place du Marché en de Perroen, het stadhuis, het paleis van de prins-bisschoppen… In de oude wijk van het eilandje (l’Île) bewon- dert u de opera en de talrijke theaterzalen. U kuiert langs de voetgangersstraten van de Carré vol boetiekjes, waar u de gezelli- ge sfeer opsnuift, vooraleer u een bezoek brengt aan de kathedraal Saint-Paul en haar schitterende gotische klooster.

  N.B. : toegang tot bepaalde plaatsen mogelijk naargelang van hun openingsuren. Geen toegang tot de musea.

  ONTDEKKING VAN HET OUDE LUIK

  2 u 25 max

  RC gids: 90 € (volwassenen) – 80 € (schoolgroep) Art&fact: 150 € (volwassenen)* – 120 € (schoolgroep) (*) Tarief Art&fact weekend en feestdagen: 170 €

  6 7

 • ONTDEKKING VAN HET OUDE LUIK

  ONTDEKKING VAN HET OUDE LUIK

  De stad Luik kwam tot ontwikkeling rond de kathedraal Notre- Dame-et-Saint-Lambert opgetrokken op de plaats van de martelaarsdood van Sint-Lambertus. Dichtbij lieten de prins- bisschoppen hun residentie bouwen waarvan u de prachtige architectuur en de zestig verschillende zuilen op de binnenkoer kan bewonderen. Op de place Saint-Lambert doorloopt u met de evocatie van de tijdens de Revolutie verwoeste kathedraal ruim duizend jaar Luikse geschiedenis. Op die plaats bevonden zich de verschillende staten en verschillende machtsniveaus. Vervolgens wandelt u naar de oude wijk van het eilandje (l’Île) dat destijds werd omarmd door de rivierarmen, met de opera, de huidige kathedraal Saint-Paul, de winkelstraten voorbehou- den voor de voetgangers en de onvermijdelijke Carré.

  N.B.: toegang tot bepaalde plaatsen mogelijk naargelang van hun openingsuren. Geen toegang tot de musea.

  RC gids: 70 € (volwassenen) – 60 € (schoolgroep) Art&fact: 80 € (volwassenen)* – 70 € (schoolgroep) (*) Tarief Art&fact weekend en feestdagen: 90 €

  2. DE OORSPRONG VAN LUIK, VAN HET PALEIS VAN DE PRINS- BISSCHOPPEN TOT DE KATHEDRAAL

  1 u 25 max

  Zoals haar naam al aangeeft bevindt de wijk Hors- Château (buiten het kasteel) zich aan de buitenkant van de stadsmuren die in het begin van de 11de eeuw zijn opgetrokken. De in 1015 opgerichte colle- gialekerk Saint-Barthélemy bevond zich toen buiten de muren. Er zijn fraaie, weelderige woningen te bewonderen uit de 17de en de 18de eeuw, maar ook de beroemde Luikse steegjes. Het was een wijk van smeden, lakenmakers, looiers en slagers. Het is ook op die plek dat Curtius op het einde van de 16de eeuw zijn luxueuze huis optrok en er een wapen- handel opzette. Vandaag treft u er antiekwinkels en verschillende musea aan: de Grand Curtius, Waals leven, Verlichting… Ontdekking van de beroemde Montagne-de-Bueren, de indrukwekkende trap met 374 treden die start aan de voet van de heuvel van de citadel. Tot slot staat op de place du Marché,

  N.B.: toegang tot bepaalde plaatsen mogelijk naarge- lang van hun openingsuren. Geen toegang tot de musea.

  RC gids: 70 € (volwassenen) – 60 € (schoolgroep) Art&fact: 80 € (volwassenen)* – 70 € (schoolgroep) (*) Tarief Art&fact weekend en feestdagen: 90 €

  3. HORS-CHÂTEAU WIJK, TUSSEN ERFGOED EN MUSEA

  1 u 25 max

  voor het stadhuis uit de 18de eeuw, de fontein van de Perroen, die symbool staat voor de Luikse vrijheden.

  8 9

 • Luik, kan u zich laten meevoeren langs de paadjes en de oude muren en een reis doorheen de tijd maken. Met ruim zestig monumenten en vijf beschermde sites bezitten de hellingen van de citadel verschillende overblijfselen van het vroegere stadslandschap. U ontdekt er spec- taculaire plaatsen zoals de beroemde trap van de Montagne-de-Bueren of de vergezichten vanop de heuvel van de citadel. Maar u beleeft er ook intiemere momenten wanneer u langs een doolhof van binnenkoeren, trappen en steegjes wandelt, de paden door weides en bossen neemt, kortom het platteland ontdekt in het centrum van een moderne stad.

  N.B.: voor goede stappers. De coteaux zijn toegankelijk van 9 tot 18 u (zomeruur) en van 9 tot 17 u (winteruur). Ten gevolge van de Nocturne des coteaux de la citadelle, de hellingen van de Citadel, die georganiseerd wordt op de eerste zaterdag van oktober, is de website niet toegankelijk tijdens de eerste week van oktober.

  RC gids: 90 € (volwassenen) – 80 € (schoolgroep) Art&fact: 150 € (volwassenen)* – 120 € (schoolgroep) (*) Tarief Art&fact weekend en feestdagen: 170 €

  4. DE HELLINGEN VAN DE CITADEL (*** MICHELIN GROENE GIDS)

  ONGEWONE PLEKKEN

  2 u 25 max

  Een originele, boeiende benadering van het verleden en het heden van de stad Luik om het historische centrum anders te ontdekken. Van de hellingen kunt U genieten van een mooie vergezicht op de stad waarvan u de geschiedenis kan aflezen in het landschap. Via de oude ver- keersas van Hors-Château bereikt men de galerij en l’oeil (bron) van de areine (afwateringsgalerij) van Richonfontaine, een indrukwekkende plek diep ingebed in de heuvel (uitzonderlijk toeganke- lijk). U loopt nog langs de verrassende cour Saint-Antoine en de place Saint Barthélemy, alsook over de binnenkoeren van de Grand Curtius.

  N.B.: voor goede stappers. De hellingen zijn toegankelijk van 9 tot 18 u (zomeruur) en van 9 tot 17 u (winteruur). De hellingen zijn niet toe- gankelijk tijdens de eerste week van oktober.

  RC gids: 90 € (volwassenen) – 80 € (schoolgroep) Art&fact: 150 € (volwassenen)* – 120 € (schoolgroep) (*) Tarief Art&fact weekend en feestdagen: 170 €

  ONGEWONE PLEKKEN

  5. SPECIALE PLEKJES IN DE STAD

  2 u 25 max

  10 11